abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_17967074
Hoi, welkom bij de FOK!cursus Koken voor beginners.

De bedoeling is om je hier wegwijs te maken in de wondere wereld van het koken, bakken, braden stomen enz.
Hoe en hoelang kook je groenten, aardappelen, rijst,
hoe maak je een gehaktbal of een mooi biefstukje klaar,
alles wat je als beginnende kok wil weten kun je hier vinden, want de wat ervarener Fokkers gaan je daarbij helpen.

Als je hier dus een recept wil plaatsen, bedenk je dan dat het niet te ingewikkeld moet zijn,
het gaat hier min of meer om de basics voor degene die misschien al een eitje kunnen bakken, maar verder nog wegwijs gemaakt moeten worden in de keuken.
Ben je een weekend alleen thuis en moet je voor jezelf zien te koken, of ga je op kamers en heb je geen idee wat je met al die verschillende pannen aanmoet, vraag het hier.

De wat meer geoefende kok kan zijn vragen stellen in dit topic grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2 van onze eigen chef Pietverdriet.

[ Bericht 3% gewijzigd door shmoopy op 25-03-2004 21:16:53 (sticky geopend) ]
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968831
Om te koken heb je om te beginnen pannen nodig.

Aardappelen en groenten gaan in deze pan:


Als je vlees bakt, of een eitje, gebruik je


Vlees kan ook in een braadpan, die ziet er zo uit:


Wokken of roerbakken doen we in:


Sausjes maak je in:


Er zijn nog meer pannen, maar daar kom ik later nog op terug.

Wat heb je nog meer nodig?

Een onmisbaar gereedschap in de keuken is bijv de garde
pollepels
schuimspaan

Ook hier kunnen nog veel meer dingen bij, maar dit geeft alvast een idee.

Dan nog een vergiet (daar heb je geen plaatje voor nodig neem ik aan) en een snijplank,
en je kunt aan de slag.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968861
Game on.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_17968980
En tijd en zin om te gaan koken. .
  donderdag 25 maart 2004 @ 21:49:13 #5
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_17969879
Pinda rotsjes

Voor 4 personen 250 gram
Kosten: 3.00 euro
Bereidingtijd: 15 min
Moeilijkheid: *

Materialen:
-1 pan
-1 bekken(of een pan die in pan 1 past
-spatel
-scherp mes
-lepels


Ingrediënten:

-water
-chocolade soort naar keuze
-cashew noten zonder zout
-eventueel rozijntjes
-scheutje vieux of een ander gedistilleerde drank

Bereiding:


-chocolade in grove brokken snijden. En in een pan of bekken gooien
-pan op het vuur zetten en flink wat water toevoegen
-noten haken tot ze ongeveer 5 mm groot zijn
-pan of bekken met chocolade op de pan met water zetten
-rustig de chocolade smelten en af en toe roeren tot dat er geen klontjes meer zichtbaar zijn
-chocolade van het vuur afhalen en nootjes toevoegen (rozijntjes)
-met 2 lepels mooie bergjes maken en deze rustig laten afkoelen(kan ik koelkast)

lekker bij een kopje koffie bij het eten of gewoon als snoepje tussen door
  donderdag 25 maart 2004 @ 21:58:11 #6
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_17970113
edit: geen flauwekul, hier, golfbal

[ Bericht 71% gewijzigd door shmoopy op 25-03-2004 22:16:25 ]
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  zaterdag 27 maart 2004 @ 13:52:37 #7
87545 miki
Hee!Mijn avatar!
pi_18001572
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
I ain't got a signature...am I a criminal now?
I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy
pi_18001866
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 13:52 schreef miki het volgende:
Nice topic! Beginnersvraag 1:
Hoe weet je hoe hoog je het gas (in mijn geval, de inductie) moet zetten?
Dat ligt eraan wat je maakt.
Aardappelen en veel groenten kunnen bijv op de hoogste stand (koken),
bij vlees dat een beetje moet sudderen zet je het op een laag pitje, zoiets.
Had je iets specifieks in gedachten wat je wilde maken?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  zaterdag 27 maart 2004 @ 16:13:22 #9
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_18003506
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_18007591
Broccoli:



Ik houd ongeveer 1 zo'n (klein) struikje per persoon aan.
Broccoli bestaat uit een stronk die weer bestaat uit verschillende kleine stronkjes.
Die stronkjes maak je met een mesje los van de grote, zodat je zoietsals dit krijgt:


Spoel het even af onder de kraan, en zet het dan met een beetje water op hoog vuur.
Zodra het water kookt doe je er evt wat zout bij en laat je het nog 5 a 10 minuutjes koken.
Niet te lang, want broccoli moet nog wel een beetje een bite hebben.
Prik om het te testen met je vork in 1 van de stronkjes, als dat redelijk makkelijk gaat zijn ze wel gaar.

Giet het af in een vergiet, terug in de pan of een schaal en doe er evt een klontje boter op, wat nootmuskaat of een kneepje citroen.

Tadaa.

Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18010741
Handig topic

(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
pi_18018409
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 20:14 schreef shmoopy het volgende:
Broccoli:


Je kunt broccoli ook stomen, dan blijven de kleur en smaak nog beter in tact.
Voor zo'n stoomcursus kijk ik de medeFokkers even lief aan, want daar heb ik weinig ervaring mee.
Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
pi_18018704
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 22:04 schreef DigiJasper het volgende:
Handig topic

(FYI: Ik heb autsime, dit is later wel handig voor me..)
Pssst, deze Koken is moeilijk door autisme (tips?) is echt heel goed
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  † In Memoriam † zondag 28 maart 2004 @ 14:53:23 #14
4036 crew  Cynix ®
Verzuurde hork
pi_18021125
Goed topic, shmoopy!
Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.
De toekomst hangt af van wat je nu aan het doen bent.
pi_18021225
quote:
Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:

[..]

Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
Wat ik altijd doe is de stronken los snijden, die eerst een tijdje (paar minuten) stevig laten koken en dan de laatste minuut de roosjes van de broccolie er boven op. Dus niet in het water maar op de stronken. Het voordeel is dat het kookwater verzadigd raakt met allerlei zut uit de stronken en dus minder smaak uit de roosjes haalt. Het is eigenlijk een soort stomen maar dan zonder dat je allerlei technologisch geavanceerde hulpmiddelen nodig hebt.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_18042457




Deze zijn ook heel erg handig!!! Wat moet je anders met je snijplank??
pi_18042902
Sperciebonen



Ongeveer 2 ons per persoon (goenten zijn goed voor je )
Bovenaan de spercieboon zie je meestal nog een takje waar ie vast heeft gezeten aan de plant.
Snij met een aardappelmesje netjes een stukje van de bovenkant en ook de onderkant af, als je een beetje handig bent pak je een paar bonen tegelijk.
Vervolgens knak je (met de hand) de specieboon doormidden.

Was de sperciebonen en zet ze in een pan met water op hoog vuur en breng ze aan de kook.
Kook ze een kwartier tot 20 minuten, evt zout toevoegen, en prik er met een vork in om te zien of ze gaar zijn.
Beetgaar is het lekkerst, te slap is yuk.

Giet de sperciebonen af en doe er evt een klontje boter op met wat nootmuskaat, de boter even laten smelten, rondhusselen en ze zijn klaar.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18043120
Tadaaa, de bloemkool:



Let er bij het kopen van een bloemkool op dat ie er mooi wit uitziet, zonder zachte of donkere plekjes.
Bij de bloemkool zitten de stugge bladeren er nog aan, trek die dus eerst weg.
Dan snijd je een stuk van de stronk af zodat het makkelijker wordt de roosjes er af te snijden, ongeveer zoals dat bij broccoli gaat.

Was de roosjes (ja, nu heten ze opeens roosjes) en zet ze met water op hoog vuur, met evt wat zout.

Ook bloemkool niet te lang laten koken, afhankelijk van de hoeveelheid en de pan ongeveer een kwartiertje, en dan nog eens met je vork prikken tot je er makkelijk doorheen komt (prik in het stronkje) maar niet dat het tot moes gekookt is.

Afgieten, wederom evt een klontje boter maar zeker nootmuskaat, en je bloemkool is klaar.
Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_18045065
Nou shmoopy..

Ik was eigenlijk op zoek naar een standaard maniertje om vis (kabeljauw) ofzo LEKKER klaar te maken met niet teveel bombarie er omheen.
En jij als kookprinses :p hebt vast wel een tip?
I see your lipz moving..... but all I hear is blablabla.....
  maandag 29 maart 2004 @ 18:15:41 #20
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18045172
quote:
Op maandag 29 maart 2004 16:53 schreef shmoopy het volgende:

Je kunt er het welbekende sausje bij maken, maar ik vind dat niet lekker en weet ook niet hoe je dat klaarmaakt.
Gewoon uit een pakje
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
pi_18045230
De kabeljauw verpakken in alu-folie. Evt voor het inpakken wat viskruiden erbij strooien. Dan het pakketje in de voorverwarmde oven.

[ Bericht 0% gewijzigd door Oceanonix op 29-03-2004 18:42:37 ]
pi_18045275
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
Er
is
nochtans
H O O P
pi_18046218
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:19 schreef n00fer het volgende:
als dit topic over groenten blijft gaan ben ik bang dat er niet veel animo voor is. Gooi er eens wat vlees en pasta's door.
Saté: Koop voor 32 eurocent een pakje bij de Lidl en verwarm dat tien minuten in heet doch niet kokend water.

Spaghetti:
Snij groenten fijn. Prei, tomaat, ui, champignons, knoflook, paprika en een pepertje (of koop het bij de appie voorgesneden, dan hoef je alleen nog het pepertje en de knoflook toe te voegen. Rul een zooi gehakt (oftewel, braad het terwijl je het met een spatel klein hakt). Pleur dan de groenten er bij, wacht even en gooi er dan een zooi water* en de inhoud van het kruidenmix zakje bij. Oh, vergeet niet ondertussen de pasta in ruim kokend water te verwarmen.

Chilli con carne: Zie spaghetti maar dan zonder de paste maar met bruine bonen** en een ander zakje kruidenmix. Kook er eventueel wat rijst bij.

* De exacte hoeveelheid water staat aangegeven op het pakje kruidenmix.
** De bonen laat je even uitlekken en pleur je dan bij de gehakt-groentenbrei.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
pi_18047222
het oerhollandse sausje voor over de bloemkool maak je door als je de bloemkool gekookt de nog warme pan te pakken daar een lepel of 2 maizena in te scheppen en een scheut melk toevoegen deze weer op het vuur zetten en goed met een garde roeren. als de melk begint te koken wordt de saus dikker en is hij klaar(als hij te dik is meer melk en als hij te dun is meer maizena) over de bloemkool met de saus en wat nootmuskaat. overheerlijke bloemkool met een sausje.

de kabeljauw even door de bloem halen en met wat zout en peper kruiden, dan kan deze in de koekepan klaar gebakken worden. als de vis mooi bruin is een blikje gepelde tomaten toevegen en wat knoflook. dit een 10 a 15 minuten laten pruttelen en klaar is de vis. simpel toch?
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
pi_18047880
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:15 schreef Posdnous het volgende:

[..]

Gewoon uit een pakje
* shmoopy kookt niet uit pakjes.

Kabeljauw kun je in wat alufolie doen, wat peper en zout, dille en een beetje boter, evt een paar schijfjes citroen, mooi dicht pakketje van maken en dan (mits ontdooit) een minuut of 10 in de over, middelste stand.

Je kunt ook bij kruidenwinkeltjes viskruiden kopen, die kunnen erg lekker zijn, maar als je die te vaak gebruikt blijft je vis altijd hetzelfde smaken en gaat het (mij iig) al snel een beetje tegenstaan.

Veel spannender kan ik het zo snel niet maken, want ik eet het niet zo vaak, en dan alleen op deze manier.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 29 maart 2004 @ 20:22:11 #26
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_18048247
Sperziebonen kun je weer eens anders serveren als je er een eetlepel pindakaas en een klein beetje sambal doorheen roert na het koken.

Pssst Shmoopy, het is dus sper-z-iebonen
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_18049422
quote:
Op zaterdag 27 maart 2004 16:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Verse Spinazie
Spinazie wassen en eventueel onkruid er tussen uit halen, Goed uit laten lekken.
In grote pan aan de kook brengen zonder er water bij te doen, er kleeft nog genoeg aan de bladeren.
Je kan er van alles aan toevoegen, maar dat is eigenlijk niet nodig, smaak van zichzelf al lekker.
ad. de spinazie in één keer (laten) opeten, opnieuw opwarmen maakt het giftig
  dinsdag 30 maart 2004 @ 00:13:34 #28
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18054568
Om even op hhhpsycho in te haken. Stel, je hebt een sausje, of iets anders wat te dun is, maar je wilt het wat dikker maken. Dat kan altijd! Je pakt wat maizena (heel goedkoop, kilo 30 cent ofzow, ook zeer geschikt om mee te gooien). leng de maizena aan met koud (!) water tot een dikke substantie en gooi het dan door de saus heen. Het zal de saus dikker maken. Werkt heel goed, maar kijk uit dat je er niet teveel doorheen doet want dan krijg je sausje een meelsmaak. Doordat je de maizena eerst met koud water mengt gaat het niet klonteren. De klonten die je krigjt doordat maizena bij heet water gooit krijg je nooit meer weg!
...
  dinsdag 30 maart 2004 @ 01:03:21 #29
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18055213
quote:
Op maandag 29 maart 2004 20:11 schreef shmoopy het volgende:

[..]

shmoopy kookt niet uit pakjes.


Ja, maar het is toch koken voor beginners?

Als ze broccoli in elkaar kunnen flansen is een sausje uit een pakje niet zo erg hoor. Ik bedoel, wie maak er nou elke dag zelfgemaakte sausjes?
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
pi_18057981
ikke!!

het is veel goedkoper dan sauzen uit een pakje en daarnaast kun je veel meer varieren en de saus meer naar je eigen smaak aanpassen. je kunt heel simpel beginnen en dit steeds uitbreiden.
standaard in huis voor sausen. bloem, maizena, boter, tomaat, wijn en room en natuurlijk kruiden vers is het lekkerst maar weer duurder dus een zakje tijm werkt ook.
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
  dinsdag 30 maart 2004 @ 11:09:17 #31
54997 Posdnous
Moslima-knuffelaar
pi_18058543
Ja, dat klopt ook wel, maar zelf verschillende, goede sauzen maken is misschien wel één van de lastigste dingen bij koken.
When it comes to being Plug 1, it's just me, myself and I
  † In Memoriam † dinsdag 30 maart 2004 @ 12:19:38 #32
43556 miss_dynastie
pi_18059935
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken. De sausjes van Maggi zijn errug lekker!!!
* miss_dynastie maakt zoveel mogelijk sausjes zelf, maar op een doordeweekse dag waarop laat wordt gegeten, wil Maggi nog weleens uitkomst bieden
pi_18061854
quote:
Op dinsdag 30 maart 2004 12:19 schreef miss_dynastie het volgende:
Sauzen maken is echt hartstikke lastig als je amper een aardappel kunt koken.
ben ook niet tegen pakjessaus en zeker als je amper een aardappel kunt koken, ik maak ook wel eens gebruik van pakjes, maar het is best simpel om zelf een saus in elkaar te flansen dat is wat ik bedoelde.

en als student zijnde is het ook wel nodig af en toe
Got a sky that looks like heaven
Got an earth that looks like shit
And its getting hard to tell where
What I am ends
pi_18077857
Saus maken valt echt goed mee..

Als je een basissaus kan maken (béchamel) dan raak je al een heel stuk verder... En een bechamelsaus maken is echt niet zo moeilijk hoor...

Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper

Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.


Als je eenmaal een bechamelsaus hebt, kan je beginnen variëren...
Je kan er kaas, kaas&ham, champignons, ... bijvoegen en zo heb je elke keer een ander sausje.
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_18082151
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
  † In Memoriam † donderdag 1 april 2004 @ 11:12:23 #36
7074 moussy
kuttekop
pi_18103073
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 13:12 schreef Riann het volgende:
In plaats van zout kun je er ook met een boiljonblokje op smaak brengen.
en een beetje verse knoflook bij je aardappelen die je aan het koken bent
Je zou er haast een boek over schrijven!
pi_18113438
*terugvindtopic
pi_18133148
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.

Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
pi_18152240
quote:
Op vrijdag 2 april 2004 15:41 schreef paitor het volgende:
Kleine tip van mijn kant voor mensen die vis willen eten maar geen oven hebben:
in een koekepan op heel laag vuur met een beetje olie, kruiden naar smaak.
Deksel of bord op de koekepan leggen en een minuut of 10-15 laten bakken.
tussentijds even omdraaien en kijken of het goed gaar is met een vork.

Zalm smaakte in ieder geval goed zo.
Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.
pi_18160796
quote:
Op zaterdag 3 april 2004 15:46 schreef Oceanonix het volgende:

[..]

Voor vis is een grill-pan ideaal.
Voor de beginners dit is een zware koekenpan met ribbels. Je kunt deze kopen vanaf 10 euro.
edit:

niet alleen voor vis is zo'n ding ideaal. Ook kipfiletjes, kipsate, stukjes varkenshaas, courgettes en weet ik veel.

IKEA heeft een aluminium-versie. Ideaal en niet eens zo duur. Koop alleen niet zo'n goedkoop gietijzeren dingetje...die zijn verrotte slecht schoon te maken en nog best zwaar.

[ Bericht 5% gewijzigd door PdeHoog op 04-04-2004 11:18:13 ]
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18175462
Die ribbeltjes zijn inder daad best lastig
  zondag 4 april 2004 @ 18:16:02 #42
76110 xxshirleyxx
bluuf en xxshirleyxx ware lief
pi_18175599
ik heb ook een grilpan erg ideaal vooral om biefstukjes en magere hamburgers te maken en het smaakt vaak ook nog erg lekker
  maandag 5 april 2004 @ 13:24:45 #43
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18191008
Zowiezo is zalm erg makkelijk klaar te maken en ook uit de magnetron erg lekker.

Pak een ovenvaste schaal, leg er zalm moten in. Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer) Zet de zalm drie minuten in de magnetron, halverwege even draaien en klaar is je heerlijke zalm.
...
pi_18201310
quote:
Op maandag 5 april 2004 13:24 schreef Beluga het volgende:
[...]Strooi er aan beide kanten zalmkruiden op (van die potjes zalmkruiden, zijn bij elke supermarkt verkrijgbaar en zo niet bij de visboer)
WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
Wil iedereen die in telekinese gelooft nu mijn hand op steken?
| Foto's van toen en nu | Icons | Whatpulse keyboard | .NET developer? |
pi_18255351
quote:
Op maandag 5 april 2004 19:51 schreef SuperRembo het volgende:

[..]

WTF zijn "zalmkruiden"?
Zout & peper?
omdat ik nog zo gek ben om op deze vraag antwoord te geven:
Zalmkruiden van Verstegen

Nooit gebruikt eigenlijk.

* PdeHoog doet meer met cajunkruiden of italiaanse kruiden
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  vrijdag 9 april 2004 @ 13:59:10 #46
6409 KrezieBite
Karmann Ghia
pi_18299419
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen. het beste kun je starten met een zakje aardappelbolletjes (van aldi of AH) in een pannetje op te warmen. Deze duren het langst dus zet ze in het begin op een laag pitje. Als ze een beetje zacht beginnen te worden (prik ff met een vorkje) dan kun je het vuur wat hoger zetten om er een lekker bruin kleurtje aan te bakken.

Groente. Begin gewoon met een doosje gemengde diepvries groente en warm deze op een hoog pitje op. Meestal zit hier meteen saus bij dat het spul wel een lekker smaakje geeft.

Als vlees start je gewoon met een schnitzel of cordon bleu. Beetje boter (vloeibaar is het makkelijkst) in het pannetje en vlees erin. Goed gaar laten worden. Schnitzels enzo hebben maar ff nodig om op te warmen, bewaar dit werkje dus tot het einde.

En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
pi_18300397
Omdat bij Koken Voor Beginners natuurlijk ook wat product-info hoort te staan, en veel mensen het lastig vinden om met kruiden te werken (ondergetekende inbegrepen), heb ik een overzichtje van veel voorkomend spul gemaakt.

Disclaimer: onderstaande info komt uit een boek over kruiden en specerijen en is zeker NIET volledig

Kruiden

Basilicum
Te gebruiken voor salades, pastagerechten, pizza, pesto, vis, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees

Bieslook - verwant met de ui
Te gebruiken voor salades, sauzen en kruiden-kaas en -boter

Dille
Te gebruiken voor lichte sauzen, ragout, en visgerechten

Dragon
Te gebruiken bij boter- en roomsauzen, licht vlees, vis en eieren en in marinades

Koriander
Te gebruiken bij soepen, eenpansgerechten, curries en bladsalades

Laurier
Te gebruiken bij marinade van vlees en vis

Munt
Te gebruiken bij muntsaus, lamsvlees, kip, eens, gehaktschotels, tomaten, komkommer, courgette, salades, soepen, curries en zoete gerechten

Peterselie
Te gebruiken bij garnering, mayonaise, saladedressings, stoofschotels, eenpansgerechten, lichte bouillion en bij vlees- en visgerechten.

Rozemarijn
Te gebruiken bij lamsvlees, konijn, tomaten, courgettes, aubergines, paddestoelen en (last but not least) pizza

Tijm
Te gebruiken bij groentegerechten, rund- varkens- en kalfsvlees, gevogelte, gehakt, mossel- en visgerechten

Tuinkers
Te gebruiken bij salades en verfijnde roomsauzen maar ook op een boterham met kaas

Specerijen

Kruidnagel

Wordt gebruikt voor zoete gerechte, wild, varkensvlees, rode kool, bowl en marinades
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18300516
quote:
Op vrijdag 9 april 2004 13:59 schreef KrezieBite het volgende:
veel te moeilijke dingen om mee te beginnen.
Zo ingewikkeld zijn ze toch niet? "neem een zalmmoot, flikker er kruiden op en zet het in de oven" of "maak sperziebonen schoon, breek ze doormidden en kook ze ?? minuten".
quote:
En voila, je eerste maaltijd!! Hierna kun je eens gaan experimenteren met andere (moeilijkere) groenten, aardappels koken en vlees braden. Wanneer een kippetje gaat braden raad ik je aan hier zeeeeer hygienisch mee om te gaan ivm salmonella. Altijd zorgen dat alles schoon is en de kip zo min mogelijk aanraken. Aan de verpakking kleven heel veel bacterien.
Zowiezo moet je eerst je handen wassen voor je gaat koken en je kunt kip best aanraken hoor.....als je er maar voor zorgt dat je daarna ALLES wat met de rauwe kip in aanraking is geweest goed afspoelt cq. schoonmaakt en niet opnieuw gebruikt voor het is afgewassen.

Overigens is een algemene hygiene-regel dat alles wat met rauw vlees in aanraking is geweest niet gebruikt mag worden om de bereide producten op te leggen.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18303620
Aardappelen en groenten koken is basiskennis voor de keuken, zakjes opentrekken kan iedereen, en daar is dit topic iig niet voor bedoeld.
Er kan eens een pakje of zakje aan te pas komen, maar wat je hier leert is koken, kennis van het voedsel dat je bereidt.

Aardappelen schillen is iets wat iedereen zou moeten kunnen, en ik vind het vrij shocking dat dat al te moeilijk zou zijn, nog even en we weten niet beter dan dat krieltjes geschild en voorgekookt in een fabriek groeien.

De rest van deze evt duscussie voer ik liever in het feedbacktopic, zodat het hier zoveel mogelijk om tips kan gaan.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  dinsdag 13 april 2004 @ 09:52:22 #50
60743 capetonian
Gezocht:lekker wijf!
pi_18385863
*tvp*
www.p166.com <- Hobby
pers.p166.com <- Personal
pi_18388151
quote:
Op dinsdag 13 april 2004 09:52 schreef capetonian het volgende:
*tvp*
pssst.....je kunt bookmarken tegenwoordig. Veel handiger
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18483759
ik heb 1 tip voor iedereen die een lekker stukje varkenshaas of zalm of een stuk filet wat vrij dik is klaar te maken. Braad alleen in de pan voor een korst je. en laat dan het ff rusten ongeveer 10 min. Daarna ff in de oven. Dit moet je een beetje uit proberen. Varkenshaas je 6 a 10 min. zalm ongeveer 8 min. Nu krijg je wel het meest spapiige en rose stukje vlees.
  zaterdag 17 april 2004 @ 09:28:34 #53
56971 Beluga
[FOK!]Beluga
pi_18485199
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:

Je neemt:
- een hele zooi groenten, tauge, prei, wortel, paprika, whatever (zeg, maar wat er in zo'n handig voorgesneden groentepakket zit)
- paar plakken kaas
- paar plakken ham
- wat ketjap

Zo doe je het:
- pak een ovenschaal en vet hem wat in.
- bekleed de ovenschaal met bladerdeeg
- leg op de bodem van de schaal de plakken ham en kaas (niet te veel, dan gaat het overheersen)
- pak een wok, en wok de groenten een paar minuutjes, zorg dat ze nog wel enigszins knapperig blijven. Blus af met ketjap.
- schep de groenten in de schaal en dek af met bladerdeeg, laat wel een klein gaatje open voor de lucht.
- bak het taartje af in 40 minuten af in de oven

En je hebt een heerlijk gerecht en gezond gerecht! Je kunt eindeloos experimenteren met de vulling van taart. Zo kun je er bijvoorbeeld ook zuurkool, spekjes, ananas en rozijnen in doen ofzow.
...
  † In Memoriam † zaterdag 17 april 2004 @ 10:19:06 #54
43556 miss_dynastie
pi_18485572
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
Heeft iemand hier een recept hoe je bladerdeeg kan maken? Want van Shmoopy mag dat waarschijnlijk niet van de AH vandaan komen. IIG:
Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen
pi_18485788
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 09:28 schreef Beluga het volgende:
-- lekker recept --
Klinkt goed. Ga het binnenkort wel eens uitproberen. En Shmoopy is niet zo streng hoor ....
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18521428
Over het welbekende witte sausje gesproken. Zelf heb ik het van mijn lieve mammie geleerd
Het bestaat uit : Roomboter, volle melk, bloem, (jonge, blokjes) kaas, en naar smaak nootmuskaat, zout en peper toevoegen. De verhoudingen weet ik niet echt, want ik maak het zelf altijd op gevoel. Als ik de hoeveelheden weet zal ik het nog wel even laten weten en anders moet je het nog maar een keer aan me vragen.
pi_18522456
quote:
Op zaterdag 17 april 2004 10:19 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Nou, zo streng is ze nu ook weer niet hoor
Ik vind dat er nogal een verschil zit tussen bladerdeeg zelf maken en zelf aardappelen schillen


Jij snapt 't.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
  † In Memoriam † maandag 19 april 2004 @ 00:20:01 #58
43556 miss_dynastie
pi_18527066
Vandaag heb ik mijn beste vriendinnetje een goed basiskookboek cadeau gedaan. Ikzelf heb zo'n ding en vind het wel heel erg makkelijk. Zij is begonnen met moeilijke kookboeken en zag het helemaal niet meer zitten en rommelde dus maar wat aan (vind je het gek, als je niet eens weet wat au bain marie is, kun je iets ook moeilijk op deze wijze koken ).... ze is er errug blij mee en gaat hem gelijk 'bestuderen'. Ik zou dus eigenlijk elke beginner een goed basisboek willen aanraden !!!
pi_18559275
quote:
Op woensdag 31 maart 2004 08:49 schreef rvrb_ke het volgende:
Saus maken valt echt goed mee..


Voor 6 dl bechamelsaus heb je nodig:
- 6 dl melk
- 40g boter
- 40g bloem
- zout en versgemalen peper

Je laat de boter smelten in een pan, als de boter gesmolten is roer je de bloem erdoor...
Hier voeg je langzaam en al roerend de melk bij (melk er niet te snel bijgieten, rustig aan in beetjes en blijven roeren)
Als de melk er allemaal bij is, blijf je roeren en laat je de saus al roerend verder koken tot de gewenste dikte...
Kruiden met peper en zout.
Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic )
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_18561033
quote:
Op dinsdag 20 april 2004 13:43 schreef rvrb_ke het volgende:

[..]

Hier even de hoeveelheden voor je groentensausje (stonden eventjes terug in dit topic )
Hihi oeps ik ben hier pas nieuwe, moet nog even aan dingen wennen. Maar lief van je
  dinsdag 20 april 2004 @ 15:59:13 #61
15405 stigchel
Dit is waar!
pi_18562591
Over de pannen. Een eitje of pannekoek bakken in zo'n enorme bolle pan met hoge randen kan wel, maar daar krijg je geen spaan onder en omgooien is erg ambitieus. Een platte koekepan (vandaar ook koekepan, of is het nou koekenpan) werkt echt VEEL beter. Wel weer een extra pan, maar ja.

De twee belangrijkste woorden in de keuken zijn geen en paniek.

Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.

Zelf bladerdeeg maak is gruwelijk veel werk. Dat is echt niet de moeite. Bladerdeeg uit een pakje is gewoon beter en veel goedkoper.

Eerder is maizena genoemd. Als je maizena ergens zomaar bij mieterd gaat het fout. Je moet het persee eerst oplossen in vloeistof, water of wijn, maakt niet uit als het maar koud is.

Groot vuur is even warm is klein voor er is alleen meer van waardoor dus meer warmte naar de bodem van je pan gaat. Het maakt dus niet uit hoe hoog je je vuur zet. Bedenk altijd dat je je pan ook van het vuur kan halen of er maar half op kan zetten. tenzij je maar 1 pit hebt natuurlijk, dan ben je sowieso snel uitgekookt.

Een recept is geen bijbel. Als er staat dat er 300 gram van het een of ander in moet en jij vind het een of ander niet lekker dan laat je het gewoon weg. Uitzondering hierop zijn de chemische componenten, of wel de componenten die de chemie van een gerecht op gang helpen (koken is niets anders dan chemie). Als je geen gist in je brood doet, gaat het niet rijzen. Als je teveel bloem in je deeg doet wordt het te droog. Echter, de twee belangrijkste woorden in de keuken zijn geen en paniek.

Als je onverhoopt ergens een klein foutje maakt en je uitjes zijn bijvoorbeeld toch een tikje aan de bruine kant, dan zijn ze niet verbrand, maar gecarameliseerd

Geen paniek.

Vlees braden is een kunst. Het geheel wordt allemaal veel eenvoudiger als je de chemie het werk laat doen. Aanbraden in je pan om de buitenkant dicht te schroeien. Hierdoor blijven alle sappen erin zitten. Vervolgens in de braadslee en de oven in op 200 graden. Per kilo een half uur. Een vlees thermometer helpt hierbij. Een kipfileetje hoeft bijvoorbeeld maar zo'n tien minuten.

Bedenk altijd dat je wel meer van iets bij kan doen, maar er niet van alles weer iets uit kan halen.
Is iets te dik of te droog, dan kan er altijd vocht bij. Maar is iets te zout dan kun je dat alleen verhelpen door de masse te vergroten.
pi_18668869
quote:
Op dinsdag 20 april 2004 15:59 schreef stigchel het volgende:

Vis in alufolie is niets anders dan stomen. Dan kan je beter bij de toko om de hoek een stoommandje kopen. Daar kan je dan gelijk je groente bij doen en het wordt geen bende in je oven.
Als je vis in alufolie doet kun je daar, naast je groenten, ook nog iets van wijn bij doen. In een stoommandje kan dat niet. 't is dus in basis dezelfde bewerking. Alleen de uitwerking op het gerecht zal anders zijn. Je vergelijking gaat dus niet helemaal op.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_18734619
Wat ik vandaag heb klaargemaakt was ook heel makkelijk en smaakte heerlijk:

benodigheden (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 350 gram kipfilé (in kleine stukjes gesneden)
- Bourgondische aardappelschijfjes (wordt verkocht in alle supermarkten)
- peper en zout
- Knoflooksaus.

Pak een pan en bak daar de stukjes kip in gaar (ongeveer 10 minuutjes).
Zet ondertussen de Bourgondische aardappelschijfjes op (middelhoog vuur).
Na de kip 10 minuutjes gaar te hebben laten worden, voeg er een beetje peper en zou aan toe.
Voeg daarna de, in stukjes gesneden, Paprika en Ui toe, en laat dit ongeveer 5 á 10 minuutjes fruiten (zo heet dat) op een middelhoog vuur.

That's all.. niet moeilijk: heel makkelijk!

Je kan zelf, na smaak, de knoflooksaus zelf toevoegen. Dan smaakt het nog lekkerder

Het was echt heerlijk vandaag
pi_18831694
Kan iemand mij vertellen hoe ik het beste mosselen klaar kan maken, en welke variaties het lekkerste zijn?
  Moderator / Miss SHO zondag 2 mei 2004 @ 14:24:38 #65
22592 crew  Ole
pi_18831916
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)

Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)

mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.

Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_18877351
quote:
Op zondag 2 mei 2004 14:24 schreef Ole het volgende:
Het makkelijkst (basis):
Mosselgroente (kant en klaar in zak: prei, uien, wortels gesneden)
witte wijn of bier
mosselkruiden (kant en klaar)

Mosselen wassen in koud water. Mosselen die niet dichtgaan weggooien! Ook kapotte mosselen weggooien
anders even tikken op het aanrecht (als ze dan alsnog dichtgaan zijn ze goed)

mosselen en groenten in grote pan doen, wijn en kruiden erover. (hoeft niet onder water te staan!) deksel erop.
Lekker stomen. Na een paar minuten eventjes schudden met de pan. (*of omscheppen met pollepel)
Als de mosselen open zijn zijn ze goed.

Ik vind zelf de grote mosselen het lekkerst.
Er kunnen allerlei sausjes bij: knoflook,. cocktail etc.
Je kunt wellicht varieren met kruiden/ soorten bier of wijn. Zoals hierboven heb ik het zelf een keer gemaakt, en dat lukte iig meteen!
bedankt! Ik ga het vanavond maken Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende ) personen?
pi_18883386
quote:
Op dinsdag 4 mei 2004 12:33 schreef keijz het volgende:

[..]

bedankt! Ik ga het vanavond maken Hoeveel kilo moet ik nemen voor 4 (goedetende ) personen?
Een portie is normaal 1 kg. Als je er wat sausjes en wat salada of patat oid. bij hebt moet dat voldoende zijn. Heb ook wel eens iemand 4 kg grotendeels zien wegwerken :S

[edit]Iets te hard geentered in het begin.[/edit]
pi_18928917
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
pi_18931888
quote:
Op donderdag 6 mei 2004 13:18 schreef Pietjuh het volgende:
Kan mij iemand uitleggen wat marineren nu eigenlijk precies is?
Iets marineren = iets flink kruiden en die smaak er ook in laten trekken.
pi_19096291
quote:
Op zondag 28 maart 2004 12:07 schreef Riann het volgende:

[..]

Ik doe altijd maar een klein laagje water in de pan bij veel groentes btw dat het niet droog kookt en zo maar de vitamines blijven er zo wel meer in
Wat is een klein laagje? 1 cm ofzo??
pi_19120042
Nou ik denk dat het gelukt is, ik eet het pas vanavond op, is om mee te nemen naar mn werk, lekker rijst met brocolli!
pi_19294408
Soepballetjes

je neemt half om half gehakt
He doet er een eitje door heen
wat bloem zout en peper naar smaakt
Je mengt het goed door elkaar en dan ga je balletjes draaien

je kookt het even in wat boiljon en giet het af. De balletjes kun je daarna zo in de soep gooien

En waarom niet in de soep gaar koken --- omdat het dan nogal vettig word.

ik heb net ook alvast soepballetjes gemaakt als voorbereiding op de tomatensoep die ik ga maken
pi_19362268
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
I don't suffer from insanity, I enjoy every minute of it...
pi_19365315
Ook nog makkelijk recept: Rijst met groentemeuk
Laat wat water koken.
Als het kookt gooi dan de rijst in de pan,
Gooi daarbij wat mais uit blik, en wat Limaboontjes, doperwten (je kan hier veel soorten groenten ingooien bijv worteltjes etc.. )
Snijd ondertussen een stuk komkommer
Als de rijst klaar is met koken, dit is na zon 10 minuten, giet je de boel af en gooi je het op je bord
Als je niet van dit soort droge gerechten houd, kan je er ook nog een sausje naar keuze overheen doen!

Ook lekker is om hier wat tofu bij te doen!!
"If i think, it all seems absurd to me; if i feel, it all seems strange; if i desire, he who desires is something inside of me." Fernando Pessoa - The Book of Disquiet
Wandelen in Noorwegen
pi_19493740
quote:
Op maandag 24 mei 2004 14:03 schreef rvrb_ke het volgende:
Riann...
je kan je soepballetjes ook in de soep gaarkoken... geeft meer smaak aan de soep zelf...
en tegen het vet: soep laten afkoelen en dan kan je het vet er gewoon vanaf scheppen...
Ja maar ik maak 'savonds de soep die ik daarna op eet. En dan ga ik die niet een dag van te voren maken om het vet eraf te halen. Daarom doe ik het zo.
  vrijdag 4 juni 2004 @ 15:26:01 #76
72463 Whiskers
Kinky Kitten
pi_19640784
fijn topique! Ben aan het meelezen Een vraagje; past een stoommandje op elke (groente-)pan? Is het een soort zeef? Ik heb geen plaatje kunnen vinden met google...
Cat hair is a fashion statement
I'm really a cat you see and it's not my last life at all
pi_19730064
Even een simpel vraagje. Ik las ergens dat krieltjes ook in de wok kunnen. Dat wil ik wel eens proberen. Gewoon olie in de wok, krieltjes (jaja van die voorverpakte rommel ) erbij en even geduld hebben? Of moet je dan nog iets anders doen?
pi_19730180
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 16:04 schreef JedaiNait het volgende:
Even een simpel vraagje. Ik las ergens dat krieltjes ook in de wok kunnen. Dat wil ik wel eens proberen. Gewoon olie in de wok, krieltjes (jaja van die voorverpakte rommel ) erbij en even geduld hebben? Of moet je dan nog iets anders doen?
Voorgekookte krieltjes zijn vaak nog best hard, dus zet ik ze meestal even op een hoog vuurtje op zodat ze een mooi gekleurd buitenkantje krijgen en dan op een laag vuurtje, deksel op de pan, totdat je er wat makkelijker in kunt prikken.
En dan weer deksel eraf, evt kruiden erover en nog op een wat hoger vuur lekker krokant bakken.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_19730255
quote:
Op vrijdag 4 juni 2004 15:26 schreef Whiskers het volgende:
fijn topique! Ben aan het meelezen Een vraagje; past een stoommandje op elke (groente-)pan? Is het een soort zeef? Ik heb geen plaatje kunnen vinden met google...
Zo eentje?


Die zijn geloof ik van bamboe gemaakt en die zet je in een pan met een klein laagje water en dan deksel erop, geloof ik.

Maar misschien zitten hier ook wat meer ervaren 'stomers'?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_19731545
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 16:08 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Voorgekookte krieltjes zijn vaak nog best hard, dus zet ik ze meestal even op een hoog vuurtje op zodat ze een mooi gekleurd buitenkantje krijgen en dan op een laag vuurtje, deksel op de pan, totdat je er wat makkelijker in kunt prikken.
En dan weer deksel eraf, evt kruiden erover en nog op een wat hoger vuur lekker krokant bakken.
Bedankt, maar dat wist ik al

Het gaat me specifiek om het wokken. Of gaat dat gewoon net als bakken?
pi_19737266
Ook altijd lekker, en best lijnvriendelijk:

Lekkere groeten even in een anti-aanbakpan bakken, hoeft dus geen vet bij, (hang van de groente af en hoe gaar je ze wilt hoelang, gewoon proeven dus, je kunt nemen paprika uitjes, prei, championnetjes e.d..waar je zin in hebt, lekkere kruiden bij doen naar smaak (bijv. italiaanse).

Die leg je op de bodem van een ovenschaal dan doe je er blokjes of plakjes aardappel op (die van de ah kun je gewoon in de magnatron "stomen" = geen vet, maar als je ze wilt koken/bakken vinnik het ook goed .
Je strooit er wat strooikaas over (als je het lijnvriendelijk wilt houden slankie dus) of je gaat zelf aan de rasp.

Ik vind het altijd wel lekker...zeker als ik weer eens aan de lijn moet doen En voor een beginner als ik is dit lekker snel klaar en makkelijk.

P.S. Waar blijven de aardappel-kook-tips...? En dan in het bijzonder de tips hoe je een beetje schone handen kunt houden tijdens het schillen...ik heb echt een hekel aan dat "aarderige" gevoel, maar als ik ze was dan wordt het echt modderig.
  dinsdag 8 juni 2004 @ 21:17:52 #82
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_19737496
Vanavond geen zin om te koken, dus lekker makkelijk en lekker fris:

voor 2 personen:
150 gram spagettini
halve paprika
half blikje mais
blikje manderijnpartjes
kwart verse ananas (of blik)
rode pesto
eetlepel mayonaise (of slasaus ofzo)
halve komkommer
hamblokjes

spagettini koken volgens de verpakking (grote pan water, als 't kookt pasta erbij doen, 8 minuten (ofzo) laten koken en dan afgieten.
Pasta laten afkoelen
dan alle andere dingen fijnsnijden en erdoorheen gooien.
2 lepels rode pesto, eetlepel mayo erdoorheen roeren..

Erg lekker als je dit koud eet
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_19737647
wauw, iets voor me moeder dit.
  Moderator / Miss SHO donderdag 10 juni 2004 @ 16:40:37 #84
22592 crew  Ole
pi_19787341
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 21:23 schreef Markster het volgende:
wauw, iets voor me moeder dit.
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_19917940
quote:
Op dinsdag 8 juni 2004 16:10 schreef shmoopy het volgende:

[..]

Zo eentje?
[afbeelding]

Die zijn geloof ik van bamboe gemaakt en die zet je in een pan met een klein laagje water en dan deksel erop, geloof ik.

Maar misschien zitten hier ook wat meer ervaren 'stomers'?
Klopt, ik heb zo'n bamboe-stoommandje en dat zet je idd in een pan met een laagje water (klein laagje, want de inhoud van het mandje moet zich boven het water bevinden) dat je aan de kook brengt. Mijn ouders hebben een 'professionelere', dat is een soort vergiet dat precies in de pan past en dus een stuk boven het water hangt. Maakt voor de werking niets uit. Als je een klein vergiet hebt dat in z'n geheel in een pan past, kun je dat volgens mij ook prima gebruiken.
Youth is wasted on the young, before you know it's come and gone
pi_20085744
Ik heb een vraagje.. misschien is ergens al het antwoord gegeven maar ik heb het dan niet gezien... hopelijk is dit ook het goede topic ...

Hoeveel gram zit er in een kopje rijst... ik reken altijd een kopje per persoon maar omdat ik nu aan het lijnen ben wil ik graag weten hoeveel gram rijst er in een kopje zit... dus een klein koffiekopje bedoel ik... iemand die dit weet?
pi_20086798
Lijkt me niet helemaal het goeie topic maar ik heb het een keer gewogen. Als je een beker (dus mok) pakt, zit daar ongeveer 200 gram rijst in. Een kopje is ongeveer de helft daarvan denk ik.
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_20087512
Ok dank je wel, sorry dat het niet in het goede topic stond
pi_20230821
vraagje: hoelang moet je een (runder)gehaktbal braden?
pi_20296515
quote:
Op zondag 27 juni 2004 17:58 schreef HeyFreak het volgende:
vraagje: hoelang moet je een (runder)gehaktbal braden?
Tot-ie gaar is Ik reken meestal op een minuut of 15-20. 't Is een beetje experimenteren en na een kwartiertje er eentje ff opensnijden of zo Dat doe je de eerste paar keer en daarna gok je het wel
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
  woensdag 30 juni 2004 @ 12:15:05 #91
72463 Whiskers
Kinky Kitten
pi_20303200
quote:
Op dinsdag 15 juni 2004 19:47 schreef LadyMagica het volgende:

[..]

Klopt, ik heb zo'n bamboe-stoommandje en dat zet je idd in een pan met een laagje water (klein laagje, want de inhoud van het mandje moet zich boven het water bevinden) dat je aan de kook brengt. Mijn ouders hebben een 'professionelere', dat is een soort vergiet dat precies in de pan past en dus een stuk boven het water hangt. Maakt voor de werking niets uit. Als je een klein vergiet hebt dat in z'n geheel in een pan past, kun je dat volgens mij ook prima gebruiken.
OK, ik snap hem! Binnenkort even bij de plaatselijke toko langs. Mijn moeder had ooit iets van rvs dat er op lijkt, met een soort scharnierbare schubben
Cat hair is a fashion statement
I'm really a cat you see and it's not my last life at all
  vrijdag 9 juli 2004 @ 11:09:20 #92
65653 Spindizzy
FUCK-A-DOODLE-DO!
pi_20506789
Nu jullie allemaal een gezond bordje eten kunnen koken staat de frituurpan natuurlijk al tijden ongebruikt in de kast. Tijd om hem weer te voorschijn te halen en af te stoffen!

Falafel

De ingredienten: kikkererwten (2 koppen gedroogde minstens 8 uur laten weken), koriander, peterselie, ui, knoflook en komijn.


De kikkererwten eerst ff door de keukenmachine jagen:


Ui, knoflook en kruiden grof hakken en ook ff door de keukenmachine wat fijner laten hakken:


Dan de staafmixer er nog even op tot het een dikke korrelige pasta is:


Van steeds een eetlepel vol een balletje maken en platduwen. Falafel in kleine porties 3 minuten frituren:


Op een pitabroodje kwakken met veel knoflooksaus en wat groenvoer:
Nothing is ever easy Zeddicus Zu'l Zorander (Wizard's First Rule)
Go then, there are other worlds than these Jake (The Gunslinger)
pi_20506873
Hey shmoops, ik weet niet of het al gezegd is, maar die bloemkool, daar moet je geen saus ofzo bijmaken, maar een klein scheitje eik overheen doen
pi_20506877
ow, azijn is dat dus
pi_20507581
quote:
Op donderdag 25 maart 2004 19:55 schreef shmoopy het volgende:
Hoi, welkom bij de FOK!cursus Koken voor beginners.
....
Hoe en hoelang kook je groenten, aardappelen, rijst,
.....
Rijst dus. Bij sommigen lukt die nooit: te nat, te droog, te klef of aangebrand. Volg deze aanwijzingen en je rijst lukt altijd. Koop om te beginnen echte rijst, geen 'snelkookrijst'. Een grote zak is ook veel voordeliger dan een pakje en rijst is goed houdbaar.

Pak een pan met een goed sluitend deksel, en een (koffie)kopje om de juiste hoeveelheid rijst af te meten. Reken per persoon 1 kopje rijst.De eerste truuk is om precies genoeg water toe te voegen. Afhankelijk van de soort rijst is dat 11/4 tot 11/2 kopje koud water per kopje rijst. Na twee keer proberen weet je de juiste verhoudingen. Kijk ook even op de verpakking.

Breng rijst met water aan de kook. Zodra het water kookt deksel er op en de pan op het allerlaagste pitje zetten. De tweede truuk is om je nieuwsgierigheid te bedwingen en het deksel op de pan te laten. Zet een kookwekker op 12 minuten. Als de wekker gaat het vuur onder de pan uit draaien (derde truuk) en de rijst in gesloten pan nog 8 a 10 minuten laten staan. Daarna losroeren met een vork en je rijst is perfect.
pi_20514038
Spindizzy, wat een goeie uitleg met die foto's!
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_20534100
Ik ga vandaag voor het eerst voor mijzelf koken (vandaar in het beginners topic...) en het wordt dit recept van Logitik:
quote:
Op woensdag 28 april 2004 00:00 schreef Logitik het volgende:
Wat ik vandaag heb klaargemaakt was ook heel makkelijk en smaakte heerlijk:

benodigheden (voor 2 personen):
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 350 gram kipfilé (in kleine stukjes gesneden)
- Bourgondische aardappelschijfjes (wordt verkocht in alle supermarkten)
- peper en zout
- Knoflooksaus.

Pak een pan en bak daar de stukjes kip in gaar (ongeveer 10 minuutjes).
Zet ondertussen de Bourgondische aardappelschijfjes op (middelhoog vuur).
Na de kip 10 minuutjes gaar te hebben laten worden, voeg er een beetje peper en zou aan toe.
Voeg daarna de, in stukjes gesneden, Paprika en Ui toe, en laat dit ongeveer 5 á 10 minuutjes fruiten (zo heet dat) op een middelhoog vuur.
nu mijn vraag, hoe lang duurt het voor die kip om te ontdooien? want hij ligt er nu al een uur uit, en is nogsteeds redelijk hard.
pi_20534416
quote:
Op zaterdag 10 juli 2004 17:52 schreef superheist het volgende:
Ik ga vandaag voor het eerst voor mijzelf koken (vandaar in het beginners topic...) en het wordt dit recept van Logitik:
[..]

nu mijn vraag, hoe lang duurt het voor die kip om te ontdooien? want hij ligt er nu al een uur uit, en is nogsteeds redelijk hard.
Dat gaat het nog wel ff duren. Heb je een magnetron? Anders in handwarm water leggen (in de verpakking).
  woensdag 14 juli 2004 @ 16:42:45 #99
33160 akkien
nemo in amore videt
pi_20621907
stomen kan ook in een snelkookpan. Werkt ook erg fijn.
imagination is more important than knowledge
  dinsdag 20 juli 2004 @ 16:52:55 #100
61048 Mr.Trelawney
Lettersnoeper
pi_20746131
Dankzij mijn werk bij de slagerij-afdeling van de Plus kan ik al steeds meer koken (op zaterdag maken wij altijd het eten klaar voor de mensen die tot acht moeten), maar vroeger lukte dat dus écht niet!
Hoe dan ook, het eerste echte 'gerecht' dat ik ooit zelf maakte, is heel eenvoudig te bereiden en ontzettend lekker!

Griekse kaasflap



Benodigdheden (hoeveelheden kun je eenvoudig zelf bepalen):
* Bladerdeegplakjes
* Ei
* Feta
* Cheddar kaas - maakt niet uit wat voor (neem gewoon de goedkoopste )
* Béchamel saus

Bereidingswijze:

- Snij blokjes van de feta en de cheddar kaas
- Kook de béchamel saus in een pannetje (kijk even op het pakje hoe lang )
- Neem een plakje bladerdeeg
- Sla het ei kapot en smeer het plakje bladerdeeg in met het eigeel
- Leg de stukjes kaas op het bladerdeeg
- Giet wat béchamel saus over de kaas heen
- Vouw het bladerdeeg dicht (maak er een flapje of een vierkantje van) en 'lijm' het even met wat eigeel.
- Leg het ontstane product op een stuk ovenpapier en laat het bakken bij een temperatuur van 200 graden.

Zo, dan krijg je iets heel lekkers! Neem dat van mij aan!
  donderdag 22 juli 2004 @ 21:37:36 #101
99052 titsch
nieuwsgierig aagje
pi_20796210
hallo kook-beginners
hierbij een variant voor de spinazie:
- spinazie goed wassen en drogen
- in een hapjespan (een diepe braadpan) een flinke scheut olijfolie en warm laten worden
- spinazie toevoegen en 2-3 minuten laten pruttelen, hierbij blijven omscheppen
- op smaak brengen met peper/zout/nootmuskaat
- voor de extra lekker; een scheutje room uit een doosje

-----een combinatie van pasta en vis
nodig:
- pasta, op de gewone manier koken)
- 1 blikje zalm of tonijn in water
- 1pakje (driehoekje) blauwe schimmelkaas
- 1 doosje room

in een steelpan de schimmelkaas op kleine vlam smelten,
in stukjes gebrokkelde vis toevoegen
doosje room toevoegen

kan haast niet simpeler
smakelijk
gerty
pi_21116983
Weet iemand nog goede sites met eenvoudige recepten voor beginners?
pi_21117089
volgens mij kun je hier best veel vinden

Probeer anders http://www.smulweb.nl eens
"We need to learn to set our course by the stars, not by the light of every passing ship." - Omar N. Bradley
pi_21468537
Kan ik ook een gehaktbal maken zónder een ei erdoor heen? Alternatief?
pi_21478217
Ja dat kan skiczukie.
  woensdag 25 augustus 2004 @ 19:52:05 #106
43976 Monkeylover
SPANK MY MONKEY!!!
pi_21540664
Mijn bijdrage. Erg makkelijk en zo klaar.

Benodigdheden
- 1 snee wit brood
- 1 st kipfilet
- veldsla
- mosterd
- mayo

Voor 1 persoon.

- bak de kipfilet
- meng 5 etl mayo en 3 mosterd door elkaar
- maak van brood toast 1 sneetje
- leg veldsla op toast, leg daarop stuk kipfilet en gooi er de mosterdsaus overheen.

De lekkerste mosterd om dit mee te doen is groninger mosterd.
pi_21563147
Ff een vraag. Als er in een recept geitenkaas staat, welke kaas kun je dan als alternatief gebruiken?
Want wij vinden geitenkaas heel erg goor.
  donderdag 26 augustus 2004 @ 19:30:18 #108
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_21563421
quote:
Op donderdag 26 augustus 2004 19:18 schreef Ingrid19 het volgende:
Ff een vraag. Als er in een recept geitenkaas staat, welke kaas kun je dan als alternatief gebruiken?
Want wij vinden geitenkaas heel erg goor.
Schapen kaas, of koeimelkfeta.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_21563734
quote:
Op donderdag 26 augustus 2004 19:30 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Schapen kaas, of koeimelkfeta.
Dank je. Dat hebben we nog nooit gehad, is het uitproberen waard.
pi_21563950
Zelf heb ik altijd het probleem hoelang je (verse) groente moet koken dit is misschien ook voor anderen heel handig. KOMTIE

Groenten: Kooktijden:
Aardappelen ± 15 à 20 minuten
Andijvie ±10 à 15 minuten
Asperges ±40 minuten
Bleekselderij ±10 à 15 minuten
Bloemkool ±20 minuten
Champignons ±10 minuten
Chinese kool ± 15 minuten
Doperwten ± 20 minuten
Groene kool, Savooienkool ± 15 à 20 minuten
Knolselderij ± 15 à 20 minuten
Koolraap ± 20 à 25 minuten
Peulen ± 15 minuten
Prei ± 15 minuten
Prinsessenbonen ± 30 à 40 minuten
Raapstelen ± 5 à 7 minuten
Rode kool ± 20 minuten
Schorseneren ± 20 minuten
Slabonen ± 30 à 40 minuten
Postelein ± 5 à 7 minuten
Snijbonen ±20 à 30 minuten
Sperziebonen ± 30 à 40 minuten
Spinazie ± 5 minuten
Spitskool ± 15 minuten
Spruitjes ± 10 minuten
Tuinbonen ± 15 minuten
Uien ± 15 minuten
Winterwortel ± 20 à 30 minuten
Witlof ± 15 minuten
Worteltjes ± 15 minuten
Zuurkool ± 15 á 20 minuten

`either you or your head must be off, and that in about half no time! Take your choice!'
pi_21564065
quote:
Op donderdag 26 augustus 2004 19:56 schreef ALICENOR het volgende:
Zelf heb ik altijd het probleem hoelang je (verse) groente moet koken dit is misschien ook voor anderen heel handig. KOMTIE


Bloemkool ±20 minuten

Dan is ie bij mij nog zo hard

ik laat hem toch rustig 30 min koken
pi_21564116
ja je moet het niet heel erg nouw nemen met die tijden en ook je eigen smaak achternaa gaan he? de een houd ven hardere groenten dan de ander en wie weet snijd je grotere stukken weet ik veel.
`either you or your head must be off, and that in about half no time! Take your choice!'
  donderdag 26 augustus 2004 @ 20:50:15 #113
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_21565081
Aardappelkooktijd is erg afhankelijk van het ras, die rooie schil dingen, ben ff de naam kwijt moet je vreselijk lang koken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 27 augustus 2004 @ 23:00:37 #114
37843 lady-wrb
kortaf
pi_21589319
sperciebonen 30 á 40 minuten????wow dat wist ik niet. hier staan ze hooguit 20 minuten op.
(maar ik heb nog nooit klachten gehad aan tafel overigens)
pi_21788185
In een recept van andijvi staat nu. In pan andijvi met aanhangend water op matig vuur in ca. 5 min laten slinken. Wat wil aanhangend water zeggen?
pi_21791538
quote:
Op maandag 6 september 2004 19:19 schreef Riann het volgende:
In een recept van andijvi staat nu. In pan andijvi met aanhangend water op matig vuur in ca. 5 min laten slinken. Wat wil aanhangend water zeggen?
De andijvie wassen en dan niet drogen, maar ook geen water toevoegen.
Tenminste dat lijkt mij dan.
Wil iedereen die in telekinese gelooft nu mijn hand op steken?
| Foto's van toen en nu | Icons | Whatpulse keyboard | .NET developer? |
pi_21791638
maar dan brand het toch aan lijkt me
pi_21791656
quote:
Op maandag 6 september 2004 21:46 schreef Riann het volgende:
maar dan brand het toch aan lijkt me
Niet als je het blijft roeren!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_21791708
quote:
Op maandag 6 september 2004 21:47 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Niet als je het blijft roeren!
okay ik ben benieuwd morgen
pi_21791858
quote:
Op maandag 6 september 2004 21:49 schreef Riann het volgende:

[..]

okay ik ben benieuwd morgen
De andijvie geeft zelf bij het verwarmen ook vocht af nl.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_21792078
quote:
Op maandag 6 september 2004 21:55 schreef shmoopy het volgende:

[..]

De andijvie geeft zelf bij het verwarmen ook vocht af nl.


Ik ga dit morgen dus maken lijkt me overheerlijk
pi_21792145
quote:
Op maandag 6 september 2004 22:04 schreef Riann het volgende:

[..]



Ik ga dit morgen dus maken lijkt me overheerlijk
[afbeelding]
Ziet er best lekker uit, post het recept eens?
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_21792266
voor 4 personen

Dit heb je nodig
- 50 g roomboter
· 1 beschuit
· 2 struiken andijvie
· zout en peper
· nootmuskaat
· 200 g jongbelegen kaas (stuk)
· 200 g achterham (vleeswaren)

· ovenschaal, inhoud ca. 2 liter

Bereiding

Oven voorverwarmen op 200 ºC. Ovenschaal invetten. Rest van boter in klontjes snijden. Beschuit heel fijn verkruimelen. Andijvie schoonmaken, in brede repen snijden en wassen. In pan andijvie met aanhangend water op matig vuur in ca. 5 minuten laten slinken. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Kaas in plakken schaven. Helft van andijvie met wat kookvocht in ovenschaal leggen. Andijvie beleggen met helft van ham en daarop helft van kaas leggen. Zo nog een laag maken van andijvie, ham en kaas. Beschuit en klontjes boter over ovenschotel verdelen. Schaal ca. 15 minuten in midden van oven zetten, tot kaas gesmolten is en de bovenkant mooi bruin kleurt.
Tip
Dit gerecht smaakt verrassend anders door de achterham te vervangen door rauwe ham of een kaassoort te kiezen die goed smelt (Leerdammer of mozzarella).
Bevat per eenpersoonsportie
energie 365 kCal - eiwit 23 g
vet 29 g - koolhydraten 3 g

Bereidingstijd:45 min staat aangegeven

Bron: AH
pi_21808877
Het was heerlijk echt een aanrader
pi_21992429
quote:
Op donderdag 26 augustus 2004 19:56 schreef ALICENOR het volgende:
Zelf heb ik altijd het probleem hoelang je (verse) groente moet koken dit is misschien ook voor anderen heel handig. KOMTIE

Groenten: Kooktijden:
Aardappelen ± 15 à 20 minuten
Andijvie ±10 à 15 minuten
Asperges ±40 minuten
Bleekselderij ±10 à 15 minuten
Bloemkool ±20 minuten
Champignons ±10 minuten
Chinese kool ± 15 minuten
Doperwten ± 20 minuten
Groene kool, Savooienkool ± 15 à 20 minuten
Knolselderij ± 15 à 20 minuten
Koolraap ± 20 à 25 minuten
Peulen ± 15 minuten
Prei ± 15 minuten
Prinsessenbonen ± 30 à 40 minuten
Raapstelen ± 5 à 7 minuten
Rode kool ± 20 minuten
Schorseneren ± 20 minuten
Slabonen ± 30 à 40 minuten
Postelein ± 5 à 7 minuten
Snijbonen ±20 à 30 minuten
Sperziebonen ± 30 à 40 minuten
Spinazie ± 5 minuten
Spitskool ± 15 minuten
Spruitjes ± 10 minuten
Tuinbonen ± 15 minuten
Uien ± 15 minuten
Winterwortel ± 20 à 30 minuten
Witlof ± 15 minuten
Worteltjes ± 15 minuten
Zuurkool ± 15 á 20 minuten

Is dit serieus bedoeld of snap ik de grap niet?
  zondag 19 september 2004 @ 21:27:42 #126
58060 Apoc2003
Er gaat niets boven groningen!
pi_22066886
Aardappelsalade:

Ingredienten:
-Kleine gekookte aardappeltjes
-Mosterd
-Mayonaise
-Bieslook


Aardappeltjes zo nodig klein snijden, en mayonaise er over heen doen zodat alle aardappeltjes onder de mayo zitten. Naar smaak mosterd en bieslook toevoegen en je hebt een heerlijke aardappel salade.
"Something hidden. Go and find it. Go and look behind the Ranges. Something lost behind the Ranges. Lost and wating for you. Go!"
-Rudyard Kipling
  vrijdag 24 september 2004 @ 22:57:17 #127
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_22185371
Asperges ±40 minuten


helemaal gestoort: asperges in een pan met suiker zout en boter(pleur op met je foelie) en dan een heer de kook er over en vlak voor dat je serveert nog een keer koken
pi_22474822
quote:
Op zondag 19 september 2004 21:27 schreef Apoc2003 het volgende:
Aardappelsalade:

Ingredienten:
-Kleine gekookte aardappeltjes
-Mosterd
-Mayonaise
-Bieslook


Aardappeltjes zo nodig klein snijden, en mayonaise er over heen doen zodat alle aardappeltjes onder de mayo zitten. Naar smaak mosterd en bieslook toevoegen en je hebt een heerlijke aardappel salade.
Kappertjes en tonijn er bij door en het wordt echt heerlijk
Three two one I'm the bomb
And I'm ready to go off on your ship
pi_22684547
quote:
Op donderdag 16 september 2004 13:46 schreef Gumbo het volgende:
Is dit serieus bedoeld of snap ik de grap niet?
Handig toch, hoe moet je als beginnende koker weten hoe lang je, pak em beet, bloemkool of rode kool moet koken
pi_22753462
quote:
Op zondag 17 oktober 2004 18:39 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Handig toch, hoe moet je als beginnende koker weten hoe lang je, pak em beet, bloemkool of rode kool moet koken
Sperziebonen 30 à 40 minuten laten koken, lijkt me echt geen goed idee.
pi_22753821
quote:
Op woensdag 20 oktober 2004 18:50 schreef _Boo_ het volgende:

Sperziebonen 30 à 40 minuten laten koken, lijkt me echt geen goed idee.
En hoe moet je dat de eerste keer weten? Ik zou je zo geloven hoor, als je zegt dat die dingen een half uur in het water moeten.
pi_22753955
quote:
Op woensdag 20 oktober 2004 18:50 schreef _Boo_ het volgende:

[..]

Sperziebonen 30 à 40 minuten laten koken, lijkt me echt geen goed idee.
ik heb ze zelf het liefst zo zacht mogelijk, en dan staan ze al snel 30 a 40 minuten rustig te borrelen...

tegen de tijd dat je sperciepuree hebt is 't natuurlijk niet goed, maar er regelmatig naar kijken en proeven zorgt ervoor dat ze precies zo gaar zijn als dat jij ze lekker vindt..

zelfde met worteltjes: de een wil ze zacht (zoals ik), de ander heeft het liefst knapperig...



Veel van die kooktijden zijn een gemiddelde, die geen rekening houden met persoonlijke smaak, en verschillende soorten van een bepaalde groente
Doei.
  woensdag 20 oktober 2004 @ 19:14:49 #133
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_22754110
is er nog behoefte aan uitleg kwa messen dus waar je ze voor gebruikt? kan namelijk wel even fotot maken met tekst en uitleg
pi_22756279
quote:
Op zondag 17 oktober 2004 18:39 schreef ChrisJX het volgende:

[..]

Handig toch, hoe moet je als beginnende koker weten hoe lang je, pak em beet, bloemkool of rode kool moet koken
Als dit recepten voor soep zijn begrijp ik het... als je deze tijden aanhoud, is het str*ndgaar en grijs. Tenminste 9 van de 10 tijden wel.
  vrijdag 29 oktober 2004 @ 22:51:37 #135
93082 Beaver
He! Ik ben je bitch niet!
pi_22944999
Ik ga morgen eens met draadjesvlees experimenteren. Thuis hebben we het vaak gegeten maar sinds ik het huis uit ben (5 jaar geleden) heb ik geen draadjesvlees meer op en het is toch zooooooooooo mjammie! Iemand nog goede tips? Ik heb ook een sudderplaatje gekocht omdat het anders veel te snel gaat waarschijnlijk, is dat goed?
pi_22945294
Toevallig ga ik dat morgen ook maken! Ik doe het gewoon in de braadpan, heb geen idee wat een sudderplaatje is. Heb je wel een recept? Ik heb hier anders nog wel een recept voor je
Lousy
pi_22946361
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2004 22:51 schreef Beaver het volgende:
Ik ga morgen eens met draadjesvlees experimenteren. Thuis hebben we het vaak gegeten maar sinds ik het huis uit ben (5 jaar geleden) heb ik geen draadjesvlees meer op en het is toch zooooooooooo mjammie! Iemand nog goede tips? Ik heb ook een sudderplaatje gekocht omdat het anders veel te snel gaat waarschijnlijk, is dat goed?
Misschien heb je hier wat aan?

Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zaterdag 30 oktober 2004 @ 11:43:41 #138
93082 Beaver
He! Ik ben je bitch niet!
pi_22951224
quote:
Op vrijdag 29 oktober 2004 23:03 schreef Lauzie het volgende:
Toevallig ga ik dat morgen ook maken! Ik doe het gewoon in de braadpan, heb geen idee wat een sudderplaatje is. Heb je wel een recept? Ik heb hier anders nog wel een recept voor je
Ja, graag! Vertel!
pi_22951249
O hier MOET ik echt in posten.
  FOK!fossiel dinsdag 23 november 2004 @ 17:23:01 #140
1455 Keroppi
kool kikker
pi_23520317
Voor studenten en mensen met een klein budget:

Ingredienten:
- Zalmmoten van de Lidl
- Tomaten
- 1 a 2 uien
- Olie
- Kruiden naar keuze


Je laat de zalmmoten ontdooien en legt ze in een ovenschaal. Een klein bodempje water toevoegen (of wijn, ligt eraan of je misschien nog wat hebt openstaan). Daarna gooi je grofgesneden tomaten en uien over en naast de zalmmoten en besprenkel je ze met olie.
Zout en peper en kruiden naar keuze toevoegen. In de oven tot de boel gaar is: voila! Eten dat er niet goedkoop uitziet maar het wel is
Chick on a mission
  woensdag 1 december 2004 @ 14:53:36 #141
103793 kozakken
Living the life
pi_23694504
Favoriet alhier: doperwtensalade met feta (van Jamie en de rest van kozakken)

Pak diepvriesdoperwten
stuk feta
olie, citroensap, zout & peper
evt. versie spinazie

Ontdooi de doperwten. Maak ondertussen een vinaigrette van de olie (2/3), citroensap (1/3) en vrij veel zout en peper. Proef of het je smaakt.
Meng de vinaigrette met de doperwten en verkruimel daarna de feta er doorheen.
(laat gerust een uurtje trekken, komt de smaak ten goede)
Evt. opdienen op een bedje van verse spinazie.
  dinsdag 4 januari 2005 @ 22:54:17 #142
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_24400166
pesto:

1 bos basicluim (2 zakjes van ah)
1.5 dl olijfolie top kwaliteit
1 teentje knoflook fijngesneden
25 gram pijnpoompitten
25 gram parmazaan.

doe de basiclum met alle ingredienten behalve de olijfolie in de blender/ keukenmachine, laat dit een tijdje draaien schrap alles van de rand en draai nu nog maals en voeg langzaam de olijfolie toe

afmaken met een beetje zout en peper een een beetje gember als je dit lust.

tweeje beslag(hartige koekjes, voor op ijs)

-150 gram patent bloem
-150 gram poedersuiker
-150 gram boter
-150 gram eiwit
-spuitzak

boter smelten daarna alle andere ingredienten mixen in keukenmachine of met de hand dan de boter toevoegen en nog 2 min door draaien

afbakken moet je zelf tot voor vinden licht er aan welke vorm je maakt

ook heerlijk met een boter creme vulling en een aalbesje bij de koffie
pi_24401242
SPINAZIESCHOTEL

spinazie: kan pot,verse of diepvries zijn
pakje kaaspuree
rundergehakt
gerapste belegen kaas

spinazie laten uitlekken
rundergehakt rul bakken
kaaspuree maken( bereiding staat op het pakje)

gehakt in een ovenschaal gelijkmatig verdelen
de uitgelekte spinazie er bovenop
en dan de kaaspuree er overheen verdelen
als laatste de gerapste kaas erover lekker veel
dan in de oven 200gr tot de kaas lekker bruin is

smaakt heerlijk ik heb er altijd succes mee
pi_24523949
quote:
Op maandag 29 maart 2004 18:17 schreef Oceanonix het volgende:
De kabeljauw verpakken in alu-folie. Evt voor het inpakken wat viskruiden erbij strooien. Dan het pakketje in de voorverwarmde oven.
om het een beetje lekkerder te maken. voeg je een beetje boter toe daarop een beetje ui ringen een beetje fijn gehakte knoflook. en als laatste over de vis een beetke gemalen komijn poeder. en dat vouw je goed dicht in alu folie en zet maar in de oven 180c. echt een toppertje
Er is maar één ding ergerlijker dan een vrouw, die kan koken en het niet wil,
en dat is de vrouw, die niet kan koken en het toch doet.
  dinsdag 18 januari 2005 @ 00:49:51 #145
19881 DaeQ
ie_zhc.exe
pi_24618150
Biefstukjes op brood:

Het is lekker om turks brood te gebruiken maar je kan ook gewoon (wit) stokbrood gebruiken.

Items:

- Biefstuk
- Turks brood
- Knoflook
- Olijfolie (geen bertolli shit gewoon aldi ofzo is lekkerder)
- Oregano
- Boter (roomboter is het lekkerst)
- Koekepan

Oven voorverwarmen op 200 graden. Snij een paar sneden van het brood af. Mix in een kommetje een flinke scheut olijfolie, 1 teenje geperste knoflook en wat oregano naar smaak. Snufje zout(als je het hebt is het lekker om er wat knoflookzout doorheen te doen) en wat vers gemalen zwarte peper. De broodjes in smeren met dit goedje. En 2 minuten in de oven doen.

Doe in de koekenpan een flinke scheut olijfolie + een dikke klont boter. Op deze manier kan de boter heter worden, wat de smaak van het vlees ten goede komt. Zet het vuur op maximaal. Wacht tot de boter bruinachtig begint te worden, laat het niet zwart worden.

Bak de biefstukjes in de pan kort (anderhalf minuut per kant) terwijl je de biefstukejs over de bodem van de pan blijft bewegen met je spatel. (mocht je nou je biefstuk saai doorbakken wilt hebben - wat overigens niet te eten is- dan laat je de biefstukjes wat langer in de pan)

Haal de biefstukejs uit de pan en snijd ze in stukjes, zo groot als je de broodjes hebt gemaakt.
Doe wat zout en flink wat peper op de biefstukjes en leg ze op de broodjes. Laat deze broodjes nog 3 1/2 minuut in de oven op 200 graden. De sappen gaan heerlijk door het biefstuk en deze wordt enorm mals

Lekker direct op eten met een glas goede rode wijn, of een gin-tonic
道 可 道 , 非 常 道 。 名 可 名 , 非 常 名 。
  zaterdag 22 januari 2005 @ 02:33:08 #146
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_24682797
quote:
Op woensdag 20 oktober 2004 19:14 schreef karper het volgende:
is er nog behoefte aan uitleg kwa messen dus waar je ze voor gebruikt? kan namelijk wel even fotot maken met tekst en uitleg
't is weliswaar een tijd geleden, maar hier heb ik wel behoefte aan.
Ik heb een uitgebreide messenkoffer, maar ik weet amper waar welk mes voor is.
(De grote is het groentemes, zover ben ik wel )
  zaterdag 22 januari 2005 @ 14:54:56 #147
19881 DaeQ
ie_zhc.exe
pi_24688514
count me in
道 可 道 , 非 常 道 。 名 可 名 , 非 常 名 。
pi_24894279
tvp'tje...
pi_24954672
Erg makkelijk en naar mijn mening ook erg lekker:

Doe naast een stukje vis of een kipfiletje dat je in aluminiumfolie verpakt ook kleine roosjes broccoli, stukjes courgette, champignons en knoflook. Doe er een flinke scheut olijfolie overheen, peper en zout naar smaak, eventueel nog wat meer kruiden en vouw je pakketje dicht. Stop dit 25 minuten in de oven en ga intussen krieltjes/aardappelschijfjes bakken.

En dan: lekker mals visje of kipje en de groenten worden ook erg lekker doordat je ze in het pakketje stoomt in eigen vocht.

En verder ben ik benieuwd wat mensen door hun gehakt doen voor gehaktballen.
Ik: Mosterd
Ketjap
Peper
Zout
Ui
Panneermeel
en een klein beetje Worcestershire sauce
  dinsdag 8 februari 2005 @ 10:57:58 #150
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_24984975
ik ga straks naar school zal morgen even een fototjes schieten en bewerken
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')