Mooi initiatief. De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiendquote:Hollandse kost op het menu: politiek Den Haag eet deze week van eigen bodem
Deze week staat de Haagse politiek in het teken van de "Hollandse hap". In de overheidskantines wordt er uitsluitend lokaal en seizoensgebonden voedsel geserveerd. Dit initiatief volgt op een motie van de BoerBurgerBeweging (BBB), die de nadruk wil leggen op de kwaliteit van de Nederlandse landbouw en de verbinding tussen boeren en burgers.
Verslaggevers hebben de sfeer in Den Haag geproefd en gekeken naar wat er op het menu staat. Geen exotische gerechten, maar traditionele Hollandse kost zoals spruitjes, stoofvlees en rookworst. De actie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de Nederlandse boeren, die volgens de initiatiefnemers de beste producten ter wereld leveren.
Toch is er verdeeldheid en kritiek op dit initiatief. Critici zoals journalist Martin Visser benadrukken dat de Nederlandse landbouw juist floreert dankzij export, en dat het idee van een "Hollandse hap" de realiteit van de internationale handelswereld oversimplificeert. Nederland is immers een belangrijke speler in de wereldwijde landbouw, met een exportwaarde die veel hoger ligt dan de import. Martin Visser vraagt aan tafel of we dit juist dan moeten doen, aangezien: ‘We exporteren veel maar dan dat wij importeren en wij verwerken ook veel’.
Daarnaast blijkt uit gesprekken met ambtenaren dat velen zich niet bewust zijn van de herkomst van hun voedsel. Dit roept de vraag op of deze actie daadwerkelijk leidt tot meer bewustzijn over de oorsprong van voedsel. De BBB hoopt dat mensen hierdoor vaker stilstaan bij waar hun producten vandaan komen en bewuster kiezen voor lokaal voedsel.
Al met al is de week van de Hollandse hap een interessante poging om de Nederlandse gastronomie en landbouw te promoten, maar het roept ook belangrijke vragen op over de plaats van Nederlandse producten in de wereldwijde voedselketen.
Ja, Franse gerechten zijn kwalitatief ook een pak lekkerder. Driekwart van de bijgevoegde afbeeldingen is smerig.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:47 schreef Mikeytt het volgende:
https://www.nieuwsvandeda(...)eigen-bodem-den-haag
[..]
Mooi initiatief. De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiend
In andere landen als Frankrijk heb je standaard Franse gerechten. Zelfs scholen waar kinderen worden blootgesteld aan dingen als escargot. Zeer belangrijk om je nationale keuken te behouden!
Onzin. Nederlandse gerechten zijn heerlijk. Sipelsop, 3 in de pan, boerenkoolstamp...quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:51 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Ja, Franse gerechten zijn kwalitatief ook een pak lekkerder. Driekwart van de bijgevoegde afbeeldingen is smerig.
Dat denkenquote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:58 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat denken
Overigens is de Britse keuken misschien wel 1 van de besten in Europa. Mensen kennen alleen de beans on toast en de toast sandwich en vellen daar hun oordeel over, terwijl de Britse keuken véél meer is.
Ook veel arbeidersmaaltijden![]()
Valt wel mee qua 'moes'. Ik heb een rijtje van de lekkerste Nederlandse gerechten in de OP gezet
leugenaarquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:02 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.
En de Britse keuken lekker vinden![]()
quote:Op donderdag 11 februari 2021 19:09 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Poffertjes![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pannenkoeken zijn niet te vreten
Oohja. Poffertjes zijn wel lekker ja.quote:
Dit is de Britse keuken trouwens:quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:02 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.
En de Britse keuken lekker vinden![]()
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
Het is wel de vraag of de appeltaart oorspronkelijk Nederlands is, het oudste recept komt uit Engeland. Vlaai is overigens iets wat ik wel apprecieer.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:02 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.
En de Britse keuken lekker vinden![]()
Nederland?quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Bosche Bollen, Worstebroodjes en Vlaai dichtbijquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:09 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Nederland?
Holland.
In Brabant weten we wel wat goed eten is.
Verder word je anti-alles-wat-Nederlands-is-act wat vermoeiend.
Hoe zeg je dat je niet kan koken zonder te zeggen dat je niet kan kokenquote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Wat is sipelsop, 3 in de pan?quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:53 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Onzin. Nederlandse gerechten zijn heerlijk. Sipelsop, 3 in de pan, boerenkoolstamp...![]()
Nog niet gesproken over het simpele broodje kaas. Soms gaat daar niets boven.
Nee, dat is simpelweg een stedelijke traditie en heeft niets met typisch Nederlands te maken. Zelfs tot na de 2e wereldoorlog was 's middags warm de standaard.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:14 schreef Evangelion het volgende:
ECHTE Nederlanders eten niet warm bij de lunch
Sipelsop is heerlijke Fryske uiensoepquote:
Maar het ging toch om Hollands eten? Dat is Fries.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:20 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Sipelsop is heerlijke Fryske uiensoep
[ afbeelding ]
3 in de pan zijn een soort dikkere pannenkoekjes waarvan je er 3 in een pan kan makenEen stuk ouder en minder luchtig dan Amerikaanse pannenkoeken
[ afbeelding ]
Hollandse pot is synoniem voor Nederlands eten, niet alleen gerechten uit Hollandquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:21 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Maar het ging toch om Hollands eten? Dat is Fries.
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:14 schreef Evangelion het volgende:
ECHTE Nederlanders eten niet warm bij de lunch
Don't threaten me with a good timequote:Op maandag 6 oktober 2025 22:23 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer.
Engeland is inderdaad ook triest.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken
Je bent Moslims vergetenquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:09 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Nederland?
Holland.
In Brabant weten we wel wat goed eten is.
Verder wordt je anti-alles-wat-Nederlands-is-act wat vermoeiend.
English full breakfast, niks mis mee.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:25 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Engeland is inderdaad ook triest.
Die eten frieten met azijn en een soort erwtensaus.![]()
Opnieuw: je spreekt over Holland.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:41 schreef gwn_een_user het volgende:
arme ambtenaren idd. de nederlandse keuken niet bepaald een exportproduct. je vindt geen 'Dutch Cuisine' in internationale food courts, en dat is geen toeval. overal italiaanse, franse, griekse, chinese, japanse, vietnamese, indische, surinaamse, koreaanse, etc etc etc restaurants en american hamburgers, hotdogs, ribs, bbq. etc.
maar een nederlands restaurant zul je niet snel vinden in het buitenland.
waarom dan? ja, joh, friet, frikandel, kroket, bitterballen, pepernoten, suikerbrood, poffertjes, kaas, stamppot, oliebollen, haring, wauw echt culinaire highlights, zeg!
het smaakprofiel ontbreekt. veel typisch nederlandse snacks/lekkernijen hebben te veel zout, veel suiker, geen uitgesproken identiteit.
de structuur is nergens te vinden, stamppot, pap, brood met beleg. vooral functioneel, niet echt feestelijk.
indonesisch eten is populairder dan nederlands eten in nederland zelf XD
er is ook niet echt een streetfoodcultuur (taco's, okonomiyaki, gyros, ramen) en noem ajb niet haring en kroketten.
helaas is de nederlandse keuken nooit echt geëvolueerd van de calvinistische eetcultuur, van het boerenvoer: aardappel als koning, vet als hofnar, smaak als bijzaak.
... in Limburg? Calvijn?quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:23 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer.
Jij loopt op benzine?quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:53 schreef Aberkullie het volgende:
Boeren die hun smerige vreten weer willen opdringen
Noem eens een brabants of limburgs gerechtquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:42 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Opnieuw: je spreekt over Holland.
Laat het Bourgondische Brabant en Limburg hierbuiten svp, met dat 'calvinistisch'.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_keukenquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:55 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Noem eens een brabants of limburgs gerecht
Uhhh, wat ben jij aan het roken?quote:De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiend
Haha, dat zou wel beter zijn. En ook dat is écht Nederlands. Vind je nergens anders, die aan-de-Nederlander-aangepaste Oosterse gerechten.quote:Op maandag 6 oktober 2025 23:16 schreef cherrycoke het volgende:
valt de Nederlandse chinees ook onder dit?
Als ze mij woensdag de blauwe hap hebben aangepakt ga ik trippen.quote:Op maandag 6 oktober 2025 23:16 schreef cherrycoke het volgende:
valt de Nederlandse chinees ook onder dit?
Cambodiaans gefrituurde tarantula, da's pas authentiek.quote:Op maandag 6 oktober 2025 23:21 schreef embedguy het volgende:
[..]
Haha, dat zou wel beter zijn. En ook dat is écht Nederlands. Vind je nergens anders, die aan-de-Nederlander-aangepaste Oosterse gerechten.
Het Cin. Ind. Spec. Rest. Was toch cultureel erfgoed geworden?quote:Op maandag 6 oktober 2025 23:16 schreef cherrycoke het volgende:
valt de Nederlandse chinees ook onder dit?
Bekijk deze YouTube-videoquote:Op maandag 6 oktober 2025 23:29 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Cambodiaans gefrituurde tarantula, da's pas authentiek.
Of Mongools gekookt schapenhoofd.
Of Koreaans geprepareerde liefst nog levende octopus.
Smullen. Doe mij die babi pangang dan maar.
Oh de Nederlandse keuken, wat een feest. De afbeelding vat het wel mooi samen. Ik mis alleen friet, kroket en frikandel. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad ja.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:47 schreef Mikeytt het volgende:
https://www.nieuwsvandeda(...)eigen-bodem-den-haag
[..]
Mooi initiatief. De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiend
In andere landen als Frankrijk heb je standaard Franse gerechten. Zelfs scholen waar kinderen worden blootgesteld aan dingen als escargot. Zeer belangrijk om je nationale keuken te behouden!
Noem het dan gewoon Nederlands eten, Hollandse pot is een discriminatoire term.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:22 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Hollandse pot is synoniem voor Nederlands eten, niet alleen gerechten uit Holland
Erwtensoep en hachee.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 01:14 schreef Joppiez het volgende:
[..]
Oh de Nederlandse keuken, wat een feest. De afbeelding vat het wel mooi samen. Ik mis alleen friet, kroket en frikandel. Dan heb je het wel zo’n beetje gehad ja.
Voor banket ed moet je toch echt in Frankrijk of Denemarken zijn.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:08 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Het is wel de vraag of de appeltaart oorspronkelijk Nederlands is, het oudste recept komt uit Engeland. Vlaai is overigens iets wat ik wel apprecieer.
Met mosterd. Ik maak dat zelf nooit, maar is goed te doen.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 04:50 schreef Flow3r het volgende:
Andijviestamppot met rauwe andijvie en spekkies, is net snoep voor mijheerlijk
Je kunt gewoon niet kokenquote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Ik vroeg Brabants en Limburgs. Niet Belgischquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:56 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_keuken
https://nl.wikipedia.org/(...)chten_en_lekkernijen
Maar toe, bestel gewoon nog even wat fabrieksshoarma of diepvriessushi, jeweetwel, echt lekker eten, en waan jezelf kosmopoliet. Hoort bij die act. Lekker internationaal en zo.
Het hangt erg af van de periode en beschikbare ingrediënten. Bourgondië stond in de 15e bekend om zijn uitmuntende banketten (in de andere betekenis) maar daar is hedendage weinig van over.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 05:35 schreef Niels0Kurovski het volgende:
[..]
Voor banket ed moet je toch echt in Frankrijk of Denemarken zijn.
Nederland blinkt wel uit in snoep, koek en snacks. Daar hebben we toch veel lekkere dingen in bedacht.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:41 schreef gwn_een_user het volgende:
arme ambtenaren idd. de nederlandse keuken niet bepaald een exportproduct. je vindt geen 'Dutch Cuisine' in internationale food courts, en dat is geen toeval. overal italiaanse, franse, griekse, chinese, japanse, vietnamese, indische, surinaamse, koreaanse, etc etc etc restaurants en american hamburgers, hotdogs, ribs, bbq. etc.
maar een nederlands restaurant zul je niet snel vinden in het buitenland.
waarom dan? ja, joh, friet, frikandel, kroket, bitterballen, broodje bal, pepernoten, suikerbrood, poffertjes, kaas, stamppot, oliebollen, haring, wauw echt culinaire highlights, zeg!
het smaakprofiel ontbreekt. veel typisch nederlandse snacks/lekkernijen hebben te veel zout, te veel suiker, geen uitgesproken identiteit.
de structuur is nergens te vinden, stamppot, pap, brood met beleg. vooral functioneel, niet echt feestelijk.
indonesisch eten is populairder dan nederlands eten in nederland zelf XD
er is ook niet echt een streetfoodcultuur (taco's, okonomiyaki, gyros, ramen) en noem ajb niet haring en kroketten.
helaas is de nederlandse keuken nooit echt geëvolueerd van de calvinistische eetcultuur, van het boerenvoer: aardappel als koning, vet als hofnar, smaak als bijzaak. nederlands eten is gwn heel lomp en heeft nooit van het woord 'verfijnd' gehoord
Potverdorie, krijg je ineens draadjesvlees op je werk. Ach en wee! Waar kan ik overigens solliciteren?quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Bijna niemand in de zuidelijke provincies eet dagelijks Belgische keuken. Ze eten er echt nagenoeg hetzelfde. Daarom is het assortiment in supermarkten ook overal bijna hetzelfde.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:56 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_keuken
https://nl.wikipedia.org/(...)chten_en_lekkernijen
Maar toe, bestel gewoon nog even wat fabrieksshoarma of diepvriessushi, jeweetwel, echt lekker eten, en waan jezelf kosmopoliet. Hoort bij die act. Lekker internationaal en zo.
Ik eet elke ochtend bruin brood met hagelslag en er zijn bijzonder weinig dingen waar ik meer zin in heb om mijn bed voor uit te komenquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:23 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer.
Dit vind ik nou zo'n onzin. Als ik zin heb in boerenkool met worst dan eet ik het, al is het midden in de zomer.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:38 schreef miss_sly het volgende:
Spruitjes en boerenkool moet je pas eten als de vorst eroverheen gegaan is. Dus niet al in oktober
De Nederlandse spelling ook niet.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:47 schreef Mikeytt het volgende:
https://www.nieuwsvandeda(...)eigen-bodem-den-haag
[..]
De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiend
Moet je ook zeker doen. Al eet je pepernoten in augustus of paaseitjes in januari.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 07:46 schreef Hathor het volgende:
[..]
Dit vind ik nou zo'n onzin. Als ik zin heb in boerenkool met worst dan eet ik het, al is het midden in de zomer.
Dan stop je het toch een nacht in de vriezerquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 07:54 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Moet je ook zeker doen. Al eet je pepernoten in augustus of paaseitjes in januari.
Als er vorst overheen gegaan is, is de smaak beter. Zo zegt men.
Dat is toch andersquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 08:14 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Dan stop je het toch een nacht in de vriezer
Ik zat op kookles in Oostende toen ik er woonde. De gegoede burgerij sturen hun dochters er heen want ja, ze moeten wel fatsoenlijk kunnen koken voor hun toekomstige man. Echter, de meeste jeugd houdt het bij frituur. Gastronomie is daar toch iets van wat oudere en beter gesitueerde mensen. Vlak fransen en brusselaars ook niet uit met hun friet op brood. Een mitraillette verzin je niet. Dat is een mexicano met friet op stokbrood. Echt walgelijk.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 07:44 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Bijna niemand in de zuidelijke provincies eet dagelijks Belgische keuken. Ze eten er echt nagenoeg hetzelfde. Daarom is het assortiment in supermarkten ook overal bijna hetzelfde.
* Ozewiezewozewalla legt zijn pepernoten in de diepvriesquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 07:54 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Moet je ook zeker doen. Al eet je pepernoten in augustus of paaseitjes in januari.
Als er vorst overheen gegaan is, is de smaak beter. Zo zegt men.
Ik ook!quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:23 schreef Ozewiezewozewalla het volgende:
[..]
* Ozewiezewozewalla legt zijn pepernoten in de diepvries
Ben benieuwd!
Limburg is vernederlandst hoor. Alleen de vlaai en zuurvlees hebben het nog overleefd.quote:
Je niet compleet ziek vreten aan gehaktballen, aardappels en jusquote:Op maandag 6 oktober 2025 21:53 schreef Aberkullie het volgende:
Boeren die hun smerige vreten weer willen opdringen
Het gaat vooral om kruiden.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:56 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_keuken
https://nl.wikipedia.org/(...)chten_en_lekkernijen
Maar toe, bestel gewoon nog even wat fabrieksshoarma of diepvriessushi, jeweetwel, echt lekker eten, en waan jezelf kosmopoliet. Hoort bij die act. Lekker internationaal en zo.
Ja, dat is ook een mooi voorbeeld.quote:Op maandag 6 oktober 2025 23:16 schreef cherrycoke het volgende:
valt de Nederlandse chinees ook onder dit?
Spruitjes zijn woest lekker. Niet iedereen is jouw moeder die ze 5 weken lang doorkookt tot snot.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
\
Speciaal voor jou wordt er om sambal bij gevraagd...quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:32 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Ja, dat is ook een mooi voorbeeld.
Traditioneel Chinees eten is veel anders. Maar de Chinezen hebben gerechten naar de smakeloze mond van de Nederlander moeten aanpassen.
Soms gebruiken ze in die kringen zoveel kruiden dat ik het idee heb dat ze wat te verbergen hebben. Als de hoofdingrediënten lekker zijn heb je niet veel kruiden nodig.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:28 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Het gaat vooral om kruiden.
Turken, Grieken, Italianen, Spanjaarden, Indiers etc weten wat kruiden zijn.
quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 01:25 schreef Niels0Kurovski het volgende:
[..]
Iberisch en grieks voedsel slaan we over.
Spruitjes zijn ranzig.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:42 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Spruitjes zijn woest lekker. Niet iedereen is jouw moeder die ze 5 weken lang doorkookt tot snot.
Dan nog een snufje nootmuskaat om de boel te kooloniseren. JumJumJum![]()
Met spekjesquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:42 schreef Cheeseburgert het volgende:
[..]
Spruitjes zijn woest lekker. Niet iedereen is jouw moeder die ze 5 weken lang doorkookt tot snot.
Dan nog een snufje nootmuskaat om de boel te kooloniseren. JumJumJum![]()
quote:
Spruitjes die je zonder tanden kunt eten, zoals de gemiddelde huishoudschool moeder ze maakt wel jaquote:
Niks mis met Hollandse kost.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:12 schreef AchJa het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is de hollandse kost maar ruk volgens sommigen en moet er vooral voedsel van elders geimporteerd worden???
Niet echt een heel klimaatbewuste keuze toch? Daarbij ook wel een beetje hypocriet omdat wij vooral niks mogen exporteren van diezelfde kliek figuren...
Kneus.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Spruitjes even blancheren en samen met de spekjes bakken. Heerlijk. Als het niet het label Nederlands had gehad zou je dat ook gewoon met me eens zijn. Met je act.quote:
Witlof dan wel uit de oven met ham en kaas.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:11 schreef Frutsel het volgende:
Spruitjes zijn dan ook Belgisch en vallen vast niet onder de Nederlandse pot
Al zijn ze best lekker![]()
Net als wiflof
Uiteraard, wel Hollandse kaas natuurlijk en extra veel ham om onze boeren te helpenquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:17 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Witlof dan wel uit de oven met ham en kaas.
Ziejewel. Het is niet te vreten en daarom moet er ham en kaas opquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:17 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
[..]
Witlof dan wel uit de oven met ham en kaas.
Ja, daarom lopen ze ook altijd zo vreselijk uit hun bek te meuren.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:28 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Het gaat vooral om kruiden.
Turken, Grieken, Italianen, Spanjaarden, Indiers etc weten wat kruiden zijn.
Ja want alles waar kaas op zit moet wel goor zijnquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:26 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Ziejewel. Het is niet te vreten en daarom moet er ham en kaas op
Witlof met ham en gesmolten kaas.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:11 schreef Frutsel het volgende:
Spruitjes zijn dan ook Belgisch en vallen vast niet onder de Nederlandse pot
Al zijn ze best lekker![]()
Net als wiflof
Akkoordquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:17 schreef Frutsel het volgende:
[..]
Uiteraard, wel Hollandse kaas natuurlijk en extra veel ham om onze boeren te helpen
Vroeger wel. Tegenwoordig niet meer. Ze worden altijd in de koeling gezet wat hetzelfde effect geeft. (Overigens geen significante verbetering... boerenkool wordt alleen maar een heel klein beetje minder bitter)quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 07:54 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Moet je ook zeker doen. Al eet je pepernoten in augustus of paaseitjes in januari.
Als er vorst overheen gegaan is, is de smaak beter. Zo zegt men.
Transport is maar een zeer insignificant deel van de uitstoot. Belangrijk is wat je eet, niet waar het vandaan komt.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:12 schreef AchJa het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is de hollandse kost maar ruk volgens sommigen en moet er vooral voedsel van elders geimporteerd worden???
Niet echt een heel klimaatbewuste keuze toch? Daarbij ook wel een beetje hypocriet omdat wij vooral niks mogen exporteren van diezelfde kliek figuren...
Voor goed eten heb je niet veel kruiden nodig. In een Frans sterrenrestaurant gaan ze ook niet met 20 kruiden zitten koken.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 09:28 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Het gaat vooral om kruiden.
Turken, Grieken, Italianen, Spanjaarden, Indiers etc weten wat kruiden zijn.
Spruitjes moeten een bite hebben, inderdaad. Dan zijn ze heerlijk. Mijn schoonmoeder kookt ze kapot en dan is het echt niet lekker. Zelfde eigenlijk met champignons: sommige bakken die helemaal naar de gallemiezen, zo zonde.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:16 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Spruitjes even blancheren en samen met de spekjes bakken. Heerlijk. Als het niet het label Nederlands had gehad zou je dat ook gewoon met me eens zijn. Met je act.
Witlof is heel lekker, maar niet typisch Hollands. Ik eet witlof gewoon gestoofd of rauw in een salade.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:26 schreef Starhopper het volgende:
Ziejewel. Het is niet te vreten en daarom moet er ham en kaas op
Vorige week weer een keer boerenkool stamppot gehad. Heerlijk!!quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:21 schreef Mikeytt het volgende:
Vroeger wel. Tegenwoordig niet meer. Ze worden altijd in de koeling gezet wat hetzelfde effect geeft. (Overigens geen significante verbetering... boerenkool wordt alleen maar een heel klein beetje minder bitter)
Ik mag nergens zout op doen, dus gebruik wel vaak kruiden. Heb van de dietist ook een kruidenwijzer gekregen waar op staat welke kruiden goed passen bij welk gerecht, om zout te vermijden.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:26 schreef Mikeytt het volgende:
Voor goed eten heb je niet veel kruiden nodig. In een Frans sterrenrestaurant gaan ze ook niet met 20 kruiden zitten koken.
Spruitjes met wat zout en nootmuskaat... lekker man
Tja, je hebt mensen die zijn als kind zo verwend, dat ze heel veel zaken niet lusten. Dit ligt niet aan die persoon maar puur aan de opvoeding. Moet je medelijden mee hebben.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:50 schreef dennis_b het volgende:
[..]
Ranzig nog wel. Ben je 12 jaar ofzo?
Typisch carnavalsgerecht ook. Heerlijk, eerst een groot bord hutspot met spek, gehaktbal of worst en dan de kroeg in. Kun je er prima tegen, hoor.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:54 schreef Hexagon het volgende:
Die stamppot gerechten zijn vooral prima als je als student een avond je helemaal de tering in gaat zuipen en een bodem nodig hebt.
*steekt vinger op*quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 12:20 schreef Telefoonvork het volgende:
Pannekoeken![]()
Hutspot met klapstuk![]()
Rauwe andijviestampot met rookworst![]()
Wie zei dat de Nederlandse keuken saai is?
Zuurvlees is dan ook een geschenk van de goden.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:52 schreef Cherni het volgende:
Rode kool, aardappelen, zuurvlees( geen draadjes vlees) kunnen ze mij midden in de nacht voor wakker maken.
Niet te verwarren met de Cambodjaanse Pot, radicaal liefhebber van rijst.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 12:59 schreef xpompompomx het volgende:
Ik was altijd meer liefhebber van (in) de Vlaamsche Pot.
Het is een beetje zoals zo veel mensen in zo veel landen: wat zij gewend zijn van huis uit vinden ze dan 'saai' en dus is hun eigen culinaire cultuur 'saai'. En dan aankomen met allerlei exotische landen, want daar eet men elke dag weer de meest weergaloze maaltijden.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 10:12 schreef AchJa het volgende:
Dus als ik het goed begrijp is de hollandse kost maar ruk volgens sommigen en moet er vooral voedsel van elders geimporteerd worden???
Niet echt een heel klimaatbewuste keuze toch? Daarbij ook wel een beetje hypocriet omdat wij vooral niks mogen exporteren van diezelfde kliek figuren...
Misschien toch maar weer eens proberen danquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:56 schreef Hexagon het volgende:
Bijna geen enkel kind vind spruitjes lekker. Dat ligt niet aan opvoeding, maar omdat er zwavel in zit, en dat vinden kinderen gewoon niet lekker en volwassenen wel.
Prima weg te krijg wmb, zolang het niet wit is (en de kaas jong en zacht).quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 13:12 schreef Nattekat het volgende:
Gewoon broodje met ham en kaas hier. Zoals het hoort.
Ik mis de Berenhap pindasaus en de Kapsalon nog ....quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:58 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Ik heb een rijtje van de lekkerste Nederlandse gerechten in de OP gezet
Ligt heel erg aan de manier waarop je het klaarmaakt. Mijn kinderen hebben het altijd gegeten. Die zwavelsmaak krijg je veel minder als je het niet te lang kookt, even stooft met wat boter en dan lekker kruidt.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:56 schreef Hexagon het volgende:
Bijna geen enkel kind vind spruitjes lekker. Dat ligt niet aan opvoeding, maar omdat er zwavel in zit, en dat vinden kinderen gewoon niet lekker en volwassenen wel.
Pindakaas is meer Amerikaans/Canadeesquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 13:40 schreef Eightyone het volgende:
Is pindakaas ook typisch Nederlands eten? Oorspronkelijk komt het iig van elders. Maar we hebben het hier wel een soort van geadopteerd.
Het smaakt iig prima, en er gaat op vakantie standaard een bakje mee. Hoewel dat puur vanwege diabetes- en gebrek-aan-koeling-issues is. In dat opzicht is er iig geen praktischer broodbeleg.
Eigenlijk heb ik over de grens liever broodbeleg dat typisch is voor de plek van bestemming, maar dan gaat steeds minimaal één van eerdergenoemde issues een rol spelen.
Met lokale Nederlandse ingrediënten kun je ongekend lekker koken natuurlijk. Loop een hip restaurantje in en ze koken 9 van de 10 keer met lokale seizoensgebonden ingrediënten.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 13:11 schreef heywoodu het volgende:
[..]
Het is een beetje zoals zo veel mensen in zo veel landen: wat zij gewend zijn van huis uit vinden ze dan 'saai' en dus is hun eigen culinaire cultuur 'saai'. En dan aankomen met allerlei exotische landen, want daar eet men elke dag weer de meest weergaloze maaltijden.
Ondertussen zit de gemiddelde, laten we zeggen, Braziliaan in de praktijk gewoon vijf dagen in de week rijst met bonen te eten. En dan eens in de week naar de self-servicevreetschuur, exotisch.
Met rode khmer sausquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 13:10 schreef saparmurat_niyazov het volgende:
[..]
Niet te verwarren met de Cambodjaanse Pot, radicaal liefhebber van rijst.
En je kan het in grote hoeveelheden maken zodat je jezelf kan vullen voor de komende dagen. Ik heb er geen enkel probleem mee om 5 dagen achtereen wortelstamp of iets dergelijks te eten.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:54 schreef Hexagon het volgende:
Die stamppot gerechten zijn vooral prima als je als student een avond je helemaal de tering in gaat zuipen en een bodem nodig hebt.
Ik lustte ze als kind ook niet, alleen al van de geur werd ik onpasselijk. Nu mag je me er s'nachts voor wakker maken.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:56 schreef Hexagon het volgende:
Bijna geen enkel kind vind spruitjes lekker. Dat ligt niet aan opvoeding, maar omdat er zwavel in zit, en dat vinden kinderen gewoon niet lekker en volwassenen wel.
Dat goedkope is er tegenwoordig ook wel een beetje vanaf. Bij een flinke pan boerenkool voor een compleet gezin mag je rustig 3 rookworsten hebben en die van de Hema zijn tegenwoordig al 3.75 per stuk, dan ben je dus alleen al voor de rookworsten meer dan 11 euro kwijt.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 12:54 schreef Eightyone het volgende:
[..]
*steekt vinger op*
Maar goed, de ingrediënten kosten vaak relatief weinig. Dat is nog wel een reden om stampot oid op tafel te zetten. En het is vrij gezond.
Maar het is verder niet bijzonder van smaak of zo.
Buiten de deur bestel ik iets dergelijks ook niet snel, als het tijd is voor een warme hap. Dat is toch vaak iets met een basis van nasi of pasta.
Dat boeit ook niet, een paar graden extra opwarming zou Nederland goed doen.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:24 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Transport is maar een zeer insignificant deel van de uitstoot. Belangrijk is wat je eet, niet waar het vandaan komt.
[ afbeelding ]
Volgens mij is pindakaas een Amerikaanse uitvinding.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 13:40 schreef Eightyone het volgende:
Is pindakaas ook typisch Nederlands eten? Oorspronkelijk komt het iig van elders. Maar we hebben het hier wel een soort van geadopteerd.
Het smaakt iig prima, en er gaat op vakantie standaard een bakje mee. Hoewel dat puur vanwege diabetes- en gebrek-aan-koeling-issues is. In dat opzicht is er iig geen praktischer broodbeleg.
Eigenlijk heb ik over de grens liever broodbeleg dat typisch is voor de plek van bestemming, maar dan gaat steeds minimaal één van eerdergenoemde issues een rol spelen.
Duitse braadworst. maar dan wel de echte Duitse en niet die Nederlandse smakeloze nepzooi. Online een adresje voor gevonden die het thuis bezorgd, de Internetslager. Ik bestel er geregeld een paar pakken.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 14:33 schreef Managarm het volgende:
Ik maak altijd een fusie van Duits en Nederlands: boerenkool stamppot met curry gewürz![]()
.
Maar inmiddels wel volledig ingeburgerd als Nederlands voedsel.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 13:42 schreef Hexagon het volgende:
[..]
Pindakaas is meer Amerikaans/Canadees
Wij gingen een paar jaar achter elkaar naar festivals in Duitsland, broodje braadworst als ontbijt, er stond een hele lange rij te wachten tot het kotje opging.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 14:52 schreef Hathor het volgende:
[..]
Duitse braadworst. maar dan wel de echte Duitse en niet die Nederlandse smakeloze nepzooi. Online een adresje voor gevonden die het thuis bezorgd, de Internetslager. Ik bestel er geregeld een paar pakken.
Ik was als kind al verzot op spruitjesquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 14:42 schreef Hathor het volgende:
[..]
Ik lustte ze als kind ook niet, alleen al van de geur werd ik onpasselijk. Nu mag je me er s'nachts voor wakker maken.
Dat verhaal is al lang achterhaald...quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 11:24 schreef Mikeytt het volgende:
Transport is maar een zeer insignificant deel van de uitstoot. Belangrijk is wat je eet, niet waar het vandaan komt.
Hete bliksemquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 18:36 schreef Swango het volgende:
Lekker toch, en voedzaam volgens de schijf van vijf.
Ik zou nog de stoofpeertjes bij draadjesvlees toepassen, en, voor als het niet op de op foto staat: hete bliksem.
Hutspot is van oorsprong Nederlands.quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 14:52 schreef Ozewiezewozewalla het volgende:
[..]
hutspot is door de Spanjaarden uitgevonden.
Gejat van de Spanjaardenquote:Op dinsdag 7 oktober 2025 19:03 schreef Telefoonvork het volgende:
[..]
Hutspot is van oorsprong Nederlands.
quote:Maar waarom eten de Leidenaren ook hutspot tijdens het Leidens Ontzet? Volgens de overlevering trok een kleine jongen, Cornelis Joppensz, op 3 oktober naar de Lammenschans, ruim een kilometer ten zuiden van de stadswallen. Maandenlang hadden hier Spanjaarden gebivakkeerd, maar die hadden inmiddels de benen genomen, uit angst voor het oprukkende water en de opstomende watergeuzen.
In het verlaten legerkamp zou Joppensz een kookpot met wortelen, uien, vlees en pastinaken hebben aangetroffen. Dit maaltijdje werd bekend als hutspot. Ter herinnering aan deze gebeurtenis wordt in Leiden op 3 oktober nog altijd hutspot (met klapstuk) op tafel gezet.
mastur... oh, wacht...quote:Op dinsdag 7 oktober 2025 18:37 schreef StateOfMind het volgende:
[..]
Hete bliksem![]()
Stoofperen
Toffe peren
Muilperen
Voor de liefhebbers van fruitseks (een banaan in de pruim peren), ik keur hem goedquote:
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |