Mooi initiatief. De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiendquote:Hollandse kost op het menu: politiek Den Haag eet deze week van eigen bodem
Deze week staat de Haagse politiek in het teken van de "Hollandse hap". In de overheidskantines wordt er uitsluitend lokaal en seizoensgebonden voedsel geserveerd. Dit initiatief volgt op een motie van de BoerBurgerBeweging (BBB), die de nadruk wil leggen op de kwaliteit van de Nederlandse landbouw en de verbinding tussen boeren en burgers.
Verslaggevers hebben de sfeer in Den Haag geproefd en gekeken naar wat er op het menu staat. Geen exotische gerechten, maar traditionele Hollandse kost zoals spruitjes, stoofvlees en rookworst. De actie is bedoeld om de aandacht te vestigen op de Nederlandse boeren, die volgens de initiatiefnemers de beste producten ter wereld leveren.
Toch is er verdeeldheid en kritiek op dit initiatief. Critici zoals journalist Martin Visser benadrukken dat de Nederlandse landbouw juist floreert dankzij export, en dat het idee van een "Hollandse hap" de realiteit van de internationale handelswereld oversimplificeert. Nederland is immers een belangrijke speler in de wereldwijde landbouw, met een exportwaarde die veel hoger ligt dan de import. Martin Visser vraagt aan tafel of we dit juist dan moeten doen, aangezien: ‘We exporteren veel maar dan dat wij importeren en wij verwerken ook veel’.
Daarnaast blijkt uit gesprekken met ambtenaren dat velen zich niet bewust zijn van de herkomst van hun voedsel. Dit roept de vraag op of deze actie daadwerkelijk leidt tot meer bewustzijn over de oorsprong van voedsel. De BBB hoopt dat mensen hierdoor vaker stilstaan bij waar hun producten vandaan komen en bewuster kiezen voor lokaal voedsel.
Al met al is de week van de Hollandse hap een interessante poging om de Nederlandse gastronomie en landbouw te promoten, maar het roept ook belangrijke vragen op over de plaats van Nederlandse producten in de wereldwijde voedselketen.
Ja, Franse gerechten zijn kwalitatief ook een pak lekkerder. Driekwart van de bijgevoegde afbeeldingen is smerig.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:47 schreef Mikeytt het volgende:
https://www.nieuwsvandeda(...)eigen-bodem-den-haag
[..]
Mooi initiatief. De Nederlandse keuken krijgt niet de aandacht die het verdiend
In andere landen als Frankrijk heb je standaard Franse gerechten. Zelfs scholen waar kinderen worden blootgesteld aan dingen als escargot. Zeer belangrijk om je nationale keuken te behouden!
Onzin. Nederlandse gerechten zijn heerlijk. Sipelsop, 3 in de pan, boerenkoolstamp...quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:51 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Ja, Franse gerechten zijn kwalitatief ook een pak lekkerder. Driekwart van de bijgevoegde afbeeldingen is smerig.
Dat denkenquote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:58 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Dat denken
Overigens is de Britse keuken misschien wel 1 van de besten in Europa. Mensen kennen alleen de beans on toast en de toast sandwich en vellen daar hun oordeel over, terwijl de Britse keuken véél meer is.
Ook veel arbeidersmaaltijden![]()
Valt wel mee qua 'moes'. Ik heb een rijtje van de lekkerste Nederlandse gerechten in de OP gezet
leugenaarquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:02 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.
En de Britse keuken lekker vinden![]()
quote:Op donderdag 11 februari 2021 19:09 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Poffertjes![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pannenkoeken zijn niet te vreten
Oohja. Poffertjes zijn wel lekker ja.quote:
Dit is de Britse keuken trouwens:quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:02 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.
En de Britse keuken lekker vinden![]()
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]
Het is wel de vraag of de appeltaart oorspronkelijk Nederlands is, het oudste recept komt uit Engeland. Vlaai is overigens iets wat ik wel apprecieer.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:02 schreef Starhopper het volgende:
[..]
Niets op het plaatje vind ik te vreten. Zelfs de appeltaart niet. Want die is echt mierzoet in Nederland.
En de Britse keuken lekker vinden![]()
Nederland?quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Bosche Bollen, Worstebroodjes en Vlaai dichtbijquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:09 schreef EttovanBelgie het volgende:
[..]
Nederland?
Holland.
In Brabant weten we wel wat goed eten is.
Verder word je anti-alles-wat-Nederlands-is-act wat vermoeiend.
Hoe zeg je dat je niet kan koken zonder te zeggen dat je niet kan kokenquote:Op maandag 6 oktober 2025 21:52 schreef Starhopper het volgende:
Arme ambtenarenMoeten ze nu echt aan de spruitjes en draadjesvlees en stamppot?!
Nederland heeft na Engeland serieus de meest tragische keuken die er bestaat. Alles hier wordt kapot gekookt tot moes en daarna verstopt onder een vies sausje “voor de smaak”. Hopelijk is er in de buurt nog een fatsoenlijk restaurantje waar ze kunnen eten.
Wat is sipelsop, 3 in de pan?quote:Op maandag 6 oktober 2025 21:53 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Onzin. Nederlandse gerechten zijn heerlijk. Sipelsop, 3 in de pan, boerenkoolstamp...![]()
Nog niet gesproken over het simpele broodje kaas. Soms gaat daar niets boven.
Nee, dat is simpelweg een stedelijke traditie en heeft niets met typisch Nederlands te maken. Zelfs tot na de 2e wereldoorlog was 's middags warm de standaard.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:14 schreef Evangelion het volgende:
ECHTE Nederlanders eten niet warm bij de lunch
Sipelsop is heerlijke Fryske uiensoepquote:
Maar het ging toch om Hollands eten? Dat is Fries.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:20 schreef Mikeytt het volgende:
[..]
Sipelsop is heerlijke Fryske uiensoep
[ afbeelding ]
3 in de pan zijn een soort dikkere pannenkoekjes waarvan je er 3 in een pan kan makenEen stuk ouder en minder luchtig dan Amerikaanse pannenkoeken
[ afbeelding ]
Hollandse pot is synoniem voor Nederlands eten, niet alleen gerechten uit Hollandquote:Op maandag 6 oktober 2025 22:21 schreef BlaZ het volgende:
[..]
Maar het ging toch om Hollands eten? Dat is Fries.
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer.quote:Op maandag 6 oktober 2025 22:14 schreef Evangelion het volgende:
ECHTE Nederlanders eten niet warm bij de lunch
Don't threaten me with a good timequote:Op maandag 6 oktober 2025 22:23 schreef Harvest89 het volgende:
[..]
Klopt die eten oud witbrood met hagelslag of een ranzig stuk kaas er op. Want stel je voor dat iets lekker is, dan zou het verboden moeten worden volgens de Calvijnse leer.
|
|
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |