Al die standaard bangmakerij op social media ookquote:Op dinsdag 13 mei 2025 08:18 schreef Perrin het volgende:
Iemand nog interesse in Amerikaans vastgoed?
[ afbeelding ]
[ x ]
Jij zou wel in Amerikaans vastgoed investeren?quote:Op dinsdag 13 mei 2025 08:51 schreef Solispolar het volgende:
[..]
Al die standaard bangmakerij op social media ookTeksten als 'THIS IS IT´ en 'THE MOMENT IS HERE'.
Ondertussen herstelt alles langzaam weer en (surprise surprise) gaat de economische wereld ook een regering Trump overleven. Ongeacht wat er de komende jaren nog gaat gebeuren.
Nee natuurlijk niet, maar ik zou (als ik een lange horizon had) ook de toko niet te koop zetten. Op diezelfde manier als ik hier ook gewoon DCA en zonder stress alle wisselingen zie.quote:Op dinsdag 13 mei 2025 08:53 schreef Perrin het volgende:
[..]
Jij zou wel in Amerikaans vastgoed investeren?
Heeft bijna 10x zo hoog gestaan dan nu in 2022quote:Op dinsdag 13 mei 2025 09:08 schreef Faraday01 het volgende:
Alfen weer eens in duikvlucht, ruim 20% eraf.
en nog steeds een duur kut aandeelquote:Op dinsdag 13 mei 2025 09:08 schreef Faraday01 het volgende:
Alfen weer eens in duikvlucht, ruim 20% eraf.
Liever dat dan dat wat middle-management loonslaven bij het ABP dat doen.quote:Op dinsdag 13 mei 2025 10:53 schreef BEFEM het volgende:
Heb wel goed onderzoek gedaan voor m'n pensioen zeg
Doorlooptijd is vaak 1 tot 3 werkdagen als deze fondsen maar 1 verhandelbaarheid per dag hebben.quote:Op dinsdag 13 mei 2025 10:53 schreef BEFEM het volgende:
Ik wilde gisteren nog posten dat ik net weer in de plus stond met Alfen
Gelukkig maar paar honderd erin
Verder sta ik dit jaar volgens ING wel op 19,95% winst, voornamelijk door Rheinmetallmijn fondsen zijn nu bijna allemaal weer plus.
Vraagje daar over, lijkt altijd alsof de koersen van die fondsen een dag achterlopen, klopt dat? En zo ja, waarom?
Heb wel goed onderzoek gedaan voor m'n pensioen zeg
Zou je je stelling rond nepotisme kunnen onderbouwen in de context van de ellende bij de drie bedrijven die je noemt? Ben wel benieuwd of je dat luktquote:Op dinsdag 13 mei 2025 22:28 schreef Vvdjemoeder het volgende:
Philips, takeaway, postnl etc. neuken de aandeelhouders in de kont, en de top maar miljoenen binnenharken. Je ziet hoe het spel gespeeld wordt als gewone man kom je er niet tussen, zelfs niet met geld via kapitalistisch model. Nepotisme blijft de enige weg.
quote:‘We hebben besloten je te vervangen.’
Hein Schumacher is eind februari net zijn koffers aan het pakken om beleggers en analisten in New York bij te praten als zijn baas hem belt. President-commissaris, of zoals de Britten zeggen chair, Ian Meakins valt meteen met de deur in huis. ‘Het is een unaniem besluit van de board. Fernando neemt het van je over. Je hoeft niet meer naar New York.’
Klik. Einde gesprek.
Deze mokerslag heeft de 53-jarige topman van Unilever niet zien aankomen. Drie weken eerder heeft hij van diezelfde Ian Meakins (68) nog een goede beoordeling gekregen over zijn eerste volledige jaar als ceo. Het leiden van Unilever is zijn droombaan.
De bezem erdoor
In de twintig maanden ervoor denkt Schumacher grote stappen te hebben gezet. Met zijn Growth Action Plan heeft hij een strategie ontwikkeld die door commissarissen is omarmd en geprezen: 7500 banen geschrapt, de organisatie versimpeld, de groene ambities getemperd en de focus op groei gelegd met innovaties. En tenslotte heeft hij de bezem door het portfolio gehaald. Conimex en Unox zijn verkocht, de Vegetarische Slager staat in de etalage en eind 2025 zal ook de grote ijsdivisie met merken als Magnum en Ben & Jerry’s zijn afgesplitst.
Oké, het vierde kwartaal is ietsje tegengevallen en de vooruitzichten voor 2025 zijn niet top. Maar dat komt vooral op het conto van de onzekere wereldeconomie. Beleggers zijn positief, de beurskoers stijgt onder Schumacher met 13,5%.
Nooit tevreden
Toch is het niet genoeg. Schumacher weet dat vooral de Amerikaan Nelson Peltz ontevreden is. De meest uitgesproken en invloedrijke commissaris, oprichter van het beruchte hedgefonds Trian Partners, komt wekelijks langs met tientallen voorstellen, onderbouwd met spreadsheets.
Schumacher voelt dat Peltz hem te veel een man van compromissen vindt. Hij houdt de New Yorkse miljardair (83) regelmatig voor dat ze hetzelfde doel hebben: een resultaatgerichter en winstgevender Unilever. Alleen hun marsroute is anders. Peltz wil hele tussenlagen wegsnijden, Schumacher wil voorkomen dat hij medewerkers onnodig van zich vervreemdt.
Peltz wil de gehele voedingsdivisie van de hand doen. Schumacher ziet meer in stapsgewijs snoeien in het aantal voedingsmerken, want dat levert de meeste aandeelhouderswaarde op. Peltz begrijpt dat niet. Analisten wel. Hoe moet Unilever zijn dividend uitbetalen zonder de kasstroom van de Hellmans-mayonaise en de wereldgerechten van Knorr?
Waar Schumacher gelooft in evolutie, hamert Peltz op revolutie. Elk kwartaal tikt voor de Amerikaan de tijd weg om geld te verdienen aan zijn investering.
Hein Schumacher: geen man van grote woorden
Het avontuur zit Hein Schumacher (1971) in het bloed. Opgegroeid in het West-Brabantse dorpje Rucphen trekt hij naar Amsterdam om er politicologie en daarna bedrijfskunde te studeren. Veel later zal hij voor de Amerikaanse ketchupmaker Heinz naar Singapore verhuizen om eindverantwoordelijk te zijn voor Azië Pacific. Zijn loopbaan loopt vaak via de financiële kolom: in zijn eerste baan bij Unilever doet hij financiën voor Nederland en Duitsland, bij Ahold is hij controller Azië en Zuid-Amerika. Bij zuivelcoöperatie Friesland Campina begint hij als cfo, om er als hoogste baas te eindigen. Daar vindt hij de ultieme lakmoesproef voor een bruggenbouwer. Hij moet er verschillende deelbelangen op één lijn krijgen: het belang van de boeren die een hoog inkomen willen en mee moeten in de verduurzaming, dat van de onderneming zelf en dat van de supermarktondernemers. Bij de tv-uitzending Achterkant van het Gelijk toont hij zich een genuanceerde ceo die past voor grote woorden.
Hoge prijs
De bijna 83-jarige Peltz zit sinds mei 2022 als commissaris in de board van Unilever, ook al heeft hij maximaal 1,5% van de aandelen. De andere commissarissen hebben hem destijds een zetel aangeboden uit angst dat hij zichzelf zou kandideren en voldoende aandeelhouders voor zich zou winnen. Dat is hem in 2017 immers ook gelukt bij Procter & Gamble, tegen de zin van het management.
Unilever voelt zich nog altijd kwetsbaar na een bijna-doodervaring in datzelfde jaar 2017, toen een trio Braziliaanse zakenmensen en Warren Buffett via Kraft Heinz een onverwacht overnamebod deed. De schok was groot bij de eigenaar van Dove, Knorr en Omo. Kon een van de grootste multinationals in de wereld daadwerkelijk worden overgenomen? En dat nota bene door kostensnijders voor wie enkel geld verdienen telt en die weinig op hadden met de groene strategie van toenmalig ceo Paul Polman.
Unilever sloeg de aanval af, maar tegen een hoge prijs. In ruil voor hun loyaliteit wilden de aandeelhouders rendement. Onder Polman stopte Unilever met kwartaalreportages en kreeg purpose prioriteit. Het bedrijf verkoopt nu de traag groeiende margarinedivisie. Kostenbesparing en marge zijn de heilige graal geworden.
Paard van Troje
Het bedrijf reageert dan ook hypergevoelig op de komst van activist Peltz. In de zomer van 2022 bedenkt Nils Andersen, op dat moment president-commissaris, hoopvol dat de kritische Peltz zich gemakkelijker zal voegen naar de besluiten van de board als hij er deel van uitmaakt. Andersen denkt dat Peltz de onzin en onjuistheid van veel van zijn proefballonnetjes inziet wanneer hij als medebestuurder meer informatie krijgt dan als ‘gewone’ aandeelhouder.
Andersen staat Peltz zelfs toe om adviseurs van Trian Capital mee te nemen naar de vergaderingen van de board, zoals zijn adjudant Josh Frank. Ongewoon, en volgens sommigen ronduit een schande. ‘Hij is in de tachtig’, verdedigt de Deen het besluit.
Maar Peltz ontpopt zich tot een paard van Troje en drukt zijn stempel op de vergaderingen. De overige commissarissen hebben diep ontzag voor de Amerikaan. Hij heeft $1,8 mrd in Unilever geïnvesteerd, terwijl zij slechts zijn ingehuurd. De hoogbejaarde Peltz kan ook goede geloofsbrieven overhandigen. Zijn zogeheten playbook, met focus op een beperkt aantal topmerken in combinatie met het rigoureus schrappen van tussenlagen, bracht rivaal P&G eerder al succes.
Peltz neemt binnen de board zitting in de selectiecommissie. Zo zal hij een sleutelrol vervullen bij de benoeming van Schumacher tot ceo.
Kandidatenlijst
Kort voor de komst van Peltz, in het voorjaar van 2022, wordt Schumacher gebeld door headhunter Harm van Esch van kantoor Russell Reynolds. Schumacher is dan topman van zuivelgigant FrieslandCampina. Unilever zoekt commissarissen met financiële kennis die werkzaam zijn in de sector. Het pleit voor Schumacher dat hij Nederlander is en bij Heinz ervaring opdeed met de Amerikaanse focus op winst. De econoom ziet een droom in vervulling gaan. Zijn eerste baan was bij Unilever, hij heeft er ook zijn vrouw Margot ontmoet.
Maar het lot heeft nóg een onverwachte plotwending voor hem in petto. Een majeure.
In september 2022, een maand voordat Schumacher begint als commissaris, kondigt topman Alan Jope zijn vertrek aan. Jope is gestruikeld over een mislukte miljardenflirt met de drogisterij-artikelen van farmaceut GSK. Zijn aandeelhouders zien deze overname helemaal niet zitten. De ceo heeft zijn recht verspeeld om het bedrijf te leiden, en Unilever raakt opnieuw krediet kwijt bij beleggers.
Er is geen gedoodverfde opvolger voor Jope in huis. Opnieuw belt Van Esch met Schumacher. Mag hij hem op de kandidatenlijst zetten als kandidaat-ceo, ook al is hij nu commissaris? Op voorspraak van Peltz – die nog even heeft gebeld met de voormalige baas van Schumacher bij Heinz – krijgt de Nederlander de voorkeur boven interne kandidaten en een Britse supermarktbestuurder.
Enkele oudgedienden van Unilever zijn verbijsterd. Is Unilever voor de Campinabaas niet een maatje te groot? ‘Hein, who?’ schrijft ook de invloedrijke Bernstein-analist Bruno Monteyne. Maar Schumachers vrienden en kennissen in het Nederlandse bedrijfsleven – hij heeft er veel in de levensmiddelensector en de bankenwereld – zijn trots. Het regent felicitaties. Nederlandse bestuurders tellen internationaal nog steeds mee! Twintig maanden later zullen ook zij geschokt zijn als ‘hun Hein’ er zomaar uitvliegt.
Nelson Peltz: activistisch, of slechts constructief?
De eerste serieuze baan van de in 1942 in New York geboren Nelson Peltz is vrachtwagenchauffeur bij de door zijn opa opgerichte levensmiddelendistribiteur A. Peltz & Sons. Hij neemt het bedrijf in de jaren erna over, brengt het naar de beurs en verkoopt onderdelen, alvorens zijn fortuin in de jaren 80 fors te vergroten met een reeks met schulden gefinancierde overnames in het tijdperk van de grote leveraged buy outs op Wall Street. In 2005 richt hij Trian op, een hedgefonds dat activistische (volgens hemzelf constructieve) campagnes lanceert bij ondergewaardeerde bedrijven zoals P&G, Heinz, DuPont, Pepsi en Mondelez, waarna hij vervolgens veranderingen afdwingt. Sommige van zijn acht kinderen, zoals zoon Diesel, werken ook voor de zaak. Huisvrienden zijn de Beckhams (David en Victoria’s zoon Brooklyn trouwde met Nelsons dochter Nicola), Elon Musk en Donald Trump. Peltz claimt de laatste twee aan elkaar te hebben voorgesteld.
Harde ingrepen
Peltz is dan misschien een steunpilaar geweest bij zijn benoeming, het managen van de Amerikaanse activist met zijn vele proefballonnetjes kost Schumacher klauwen vol tijd. En als zijn andere pleitbezorger, de kalme en op consensus gerichte president-commissaris Nils Andersen, al na vier jaar bij Unilever vertrekt, krijgt Schumacher er een tweede toezichthouder bij die naast hem op de bestuurdersstoel gaat zitten.
Andersen wordt opgevolgd door Ian Meakins. Deze Britse zakenman heeft een reputatie op kwartaalbasis te sturen en snelle, harde ingrepen niet te schuwen. Het kan en moet beter, is zijn motto. Zijn reactie op een goed 2024 voor Unilever: ‘Eén goed jaar op de zes is veel te weinig.’ Aandeelhoudersvergaderingen leidt hij autoritair en formeel.
Analisten zijn blij met hem, al heeft Meakins nooit een mammoettanker met de omvang en complexiteit van Unilever geleid. ‘Eindelijk een pro-actieve chair’, zegt analist Warren Ackerman van Barclays, met een verwijzing naar in zijn ogen zwakke voorgangers als Michael Treschow, Marijn Dekkers en Nils Andersen. Eindelijk iemand die doorpakt bij het dolende Unilever. Iemand die bijvoorbeeld bij een van zijn eerste bestuursvergaderingen vraagt waarom het dochterbedrijf in Rusland nog altijd niet is verkocht. En die deze vraag blijft herhalen.
Minder behoudend
Schumacher moet wennen. Hij heeft niet de chemie met Meakins die hij voelde met Andersen. De Angelsaksische one tier board is dan ook heel anders dan die bij FrieslandCampina, waar de commissarissen een zekere afstand tot de operationele beslommeringen hielden.
Hoe kan hij deze twee high maintenance-commissarissen het beste managen? Gelukkig krijgt hij daarbij de hulp van zijn financieel directeur Fernando Fernandez, een echte Unilever-veteraan met 37 dienstjaren. Schumacher mag de warmbloedige Argentijn wel. Gedurende het vertrek van Andersen en de schurende discussies met Peltz blijft zijn cfo een stabiele factor. Fernandez neemt veel van de vragen van Peltz voor zijn rekening. De Argentijn blijkt het daarbij opvallend goed met de Amerikaan te kunnen vinden. Te goed, zo blijkt.
Ook Meakins’ oog valt op Fernandez. De cfo heeft bewezen in Latijns-Amerika en Azië de groei aan te kunnen jagen. Hij lijkt ook minder behoudend dan Schumacher en ligt goed bij analisten. Zinnen als ‘ruthless focus on brands and consumers’ vallen in goede aarde, want passen in het streven naar een prestatiecultuur. Waarom hebben ze deze man destijds eigenlijk geen ceo gemaakt? Meakins trekt zijn conclusies.
Ian Meakins: altijd zakelijk
Zijn geboorteplaats is niet bekend, wel zijn geboortejaar: 1956. Ian Meakins treedt eigenlijk alleen naar buiten als het moet, bij persconferenties of jaarvergaderingen, en dan houdt hij het zakelijk. Hij studeert in Cambridge en begint dan als merkenmanager bij de grote Amerikaanse rivaal van Unilever, P&G. Vervolgens stapt hij over naar strategisch advies, eerst bij Bain en daarna met een eigen praktijk. Zijn loopbaan brengt hem via de Britse drankengigant Diageo naar de bestuurskamer van de Britse valutawisselaar Travelex, de Britse groothandel in geneesmiddelen Alliance Unichem en tenslotte de grootste Britse toeleverancier van bouwmaterialen Wolseley. Vooral daar vestigt hij zijn reputatie als prestatieverbeteraar. In zeven jaar verdubbelt hij er de winst en gaat de beurskoers drie keer over de kop.
Een nee teveel
Het is maart 2025. Met zijn twee labradors wandelt Schumacher door de bossen bij Hilversum. Over een paar dagen zal hij nog eenmaal afreizen naar het iconische neoklassieke Unilever House aan de oever van de Theems in Londen. Er is een afscheidsborrel georganiseerd. Fernandez zal er een paar warme woorden spreken. Meakins, Peltz, noch een van de andere commissarissen zal zich laten zien.
Schumacher snuift de boslucht op. Heeft hij Peltz en Meakins onvoldoende gemanaged? Onderschat hoezeer zij op dezelfde lijn zitten? Toch een keertje te vaak nee gezegd? Peltz reageerde bijzonder slecht op tegenspraak, vertellen mensen die boardmeetings met hem bijwoonden. De Amerikaan wilde heel graag de hoofdnotering van de ijsdivisie, die voluit The Magnum Ice Cream Company gaat heten, in New York. Om te pronken bij vriend Donald, de Amerikaanse president Trump. Maar de rekensommen van Hein wezen naar Amsterdam. Bovendien had Unilever nog een ereschuld openstaan in Nederland, na het vertrek van het hoofdkantoor enige jaren geleden.
Schumacher had gewaarschuwd kunnen zijn. In de fast moving consumer goods krijgen ceo’s steeds minder tijd om zich te bewijzen.
Menselijke tornado
En nu? De aanbiedingen van headhunters laat hij even voor wat ze zijn. De afgelopen tien jaar bij FrieslandCampina en Unilever waren een onafgebroken achtbaan, nu is het tijd voor vakantie. In Londen worden intussen weddenschappen afgesloten bij de bookmakers. Polman was tien jaar ceo van Unilever. Zijn opvolger Jope minder dan de helft. Schumacher kreeg twintig maanden. Hoe lang mag Fernandez blijven?
Analist Ackerman denkt dat de Argentijn een blijvertje is. Hij noemt hem ‘een menselijke tornado en een disruptor’. Fernandez zelf, die op de aandeelhoudersvergadering in april nog een tirade tegen de interne bureaucratie bij Unilever zal afsteken, zal ook zeggen dat hij nou eenmaal geschikter is voor de ceo-positie dan zijn ‘goede vriend’ Hein.
Schumacher laat via Unilever weten niet bereid te zijn tot commentaar.
Verantwoording: voor deze reconstructie is gesproken met een vijftiental personen met kennis van zaken en gebruik gemaakt van openbare bronnen en publicaties in de Financial Times en The Times. Met medewerking van Jan Braaksma en Julia Cornelissen
https://fd.nl/bedrijfslev(...)_20250515&utm_term=A
RIP Unilever. Nare wereld van egomane mannetjes ook.quote:
Had je hotels of onroerend goed in porto?quote:Op zaterdag 17 mei 2025 16:11 schreef eenjongen... het volgende:
Afgelopen week begonnen met afbouwen van mijn porto en inmiddels een kwart verkocht.
Waarom heb je specifiek voor Ethereum gekozen?quote:Op zaterdag 17 mei 2025 19:32 schreef blomke het volgende:
[..]
Had je hotels of onroerend goed in porto?
On topic: gisteren voor het eerst een Ethereum ETF gekocht: Van Eck Ethereum ETN.
Ethereum heeft een hogere transactieactiviteit vanwege zijn uitgebreidere functionaliteiten t.o.v. Bitcoin.quote:Op zaterdag 17 mei 2025 20:04 schreef Lichtloper het volgende:
[..]
Waarom heb je specifiek voor Ethereum gekozen?
Frappant dat zelf pensioenfondsen er honderden miljarden insteken.quote:
Dat is klinkklare onzin.quote:Op zaterdag 17 mei 2025 20:20 schreef Vvdjemoeder het volgende:
Crypto markt is een zwart casino waar ze niet uitbetalen als je wint.
Waarom zijn de risico's groot?quote:Op zaterdag 17 mei 2025 16:11 schreef eenjongen... het volgende:
Afgelopen week begonnen met afbouwen van mijn porto en inmiddels een kwart verkocht. Risico's zijn nog erg groot, terwijl de koersen op veel plekken hersteld zijn.
Wat een onzin. Beleggen is iets anders dan gokken. Ja, je kunt op de aandelenmarkt heel hoge risico's nemen en dan kan het een vorm van gokken worden. Dat is onverstandig. Maar dat definieert niet de aandelenmarkt. Dat zegt iets over de speler, niet over het spel. Om maar in casinotermen te blijven.quote:
Het leven is niet zo rooskleurig. De kansen liggen niet voor het oprapen. Kijk op de lange termijn zal een index wel omhoog gaan als de echte inflatie 10% isquote:Op zaterdag 17 mei 2025 21:06 schreef Groepfunder het volgende:
[..]
Wat een onzin. Beleggen is iets anders dan gokken. Ja, je kunt op de aandelenmarkt heel hoge risico's nemen en dan kan het een vorm van gokken worden. Dat is onverstandig. Maar dat definieert niet de aandelenmarkt. Dat zegt iets over de speler, niet over het spel. Om maar in casinotermen te blijven.
Jawel, net als de mislukkingen.quote:Op zaterdag 17 mei 2025 21:09 schreef Vvdjemoeder het volgende:
De kansen liggen niet voor het oprapen.
Waarom een etf op 1 product? En eth doet al heel lang niet veel meer qua koers, dat moet eerst weer wat vertrouwen terugwinnen.quote:Op zaterdag 17 mei 2025 20:13 schreef blomke het volgende:
[..]
Ethereum heeft een hogere transactieactiviteit vanwege zijn uitgebreidere functionaliteiten t.o.v. Bitcoin.
6 weken vakantie in een ver land gehad ?/quote:Op zaterdag 17 mei 2025 21:51 schreef stinkie het volgende:
[..]
Waarom een etf op 1 product? En eth doet al heel lang niet veel meer qua koers, dat moet eerst weer wat vertrouwen terugwinnen.
Welke ETF heeft 'm op meerdere?quote:
https://www.morningstar.n(...)13&InvestmentType=FEquote:Op zaterdag 17 mei 2025 21:51 schreef stinkie het volgende:
En eth doet al heel lang niet veel meer qua koers.
En nu staat het op een spaarrekening tegen 1,5% rente?quote:Op zaterdag 17 mei 2025 16:11 schreef eenjongen... het volgende:
Afgelopen week begonnen met afbouwen van mijn porto en inmiddels een kwart verkocht. Risico's zijn nog erg groot, terwijl de koersen op veel plekken hersteld zijn.
Misschien wat extra uitleg die wel handig is, ik wil over een jaar of 3 een nieuw huis kopen. Dan is het afbouwen van risico wat belangrijker dan dat rendement. Het staat voor nu dus inderdaad relatief stilquote:Op zondag 18 mei 2025 09:52 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
En nu staat het op een spaarrekening tegen 1,5% rente?
Waarom koop je dan niet nu een nieuw huis? Sparen met 1,5% rente voor een woning die jaarlijks 5-8% stijgt heeft weinig zin..quote:Op zondag 18 mei 2025 09:58 schreef eenjongen... het volgende:
[..]
Misschien wat extra uitleg die wel handig is, ik wil over een jaar of 3 een nieuw huis kopen. Dan is het afbouwen van risico wat belangrijker dan dat rendement. Het staat voor nu dus inderdaad relatief stil
-Ik heb al een koophuis, dus die stijging pak ik ook mee. Al verlies je daar nominaal natuurlijk op als het volgende huis duurder is.quote:Op zondag 18 mei 2025 10:00 schreef Sport_Life het volgende:
[..]
Waarom koop je dan niet nu een nieuw huis? Sparen voor een woning die jaarlijks 5-8% stijgt heeft weinig zin..
Heel goed, niet elke financiële keuze draait enkel om het rendement.quote:Op zondag 18 mei 2025 10:04 schreef eenjongen... het volgende:
[..]
-Ik heb al een koophuis, dus die stijging pak ik ook mee. Al verlies je daar nominaal natuurlijk op als het volgende huis duurder is.
-Ik woon pas net samen, we gaan niet overhaast samen kopen.
-We verwachten/hopen beiden carrierestappen te maken in de tussentijd. Dat zal ook nodig zijn voor de de wensen die we hebben
En een goede nachtrustquote:Op zondag 18 mei 2025 10:09 schreef dop het volgende:
[..]
Heel goed, niet elke financiële keuze draait enkel om het rendement.
Het gaat natuurlijk ook om andere wensen en behoeften.
Als je over 3 jaar het geld nodig hebt voor een woning wel ja, maar ik ging ervan uit dat iedereen wel snapt dat je niet moet beleggen met geld dat je op korte termijn (<10 jaar) nodig hebt.quote:
Je hebt geen antwoord dus. Maar dat is ook een antwoord natuurlijk.quote:Op zaterdag 17 mei 2025 21:53 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
6 weken vakantie in een ver land gehad ?/
Dat is precies wat ik zeg . Zijn risicoprofiel is (inmiddels) te hoog, dus verkopen. Zijn initiële post suggereert dat de reden om te verkopen de 'hoge' koersen betreft, dat vind ik dan weer geen reden om te verkopen want ik zou zelf nooit kunnen inschatten wat 'hoog' is en of we volgend jaar plus 10% staan of -10% tov nu. Dus laat alles staan en koop maandelijks bij, ongeacht de koersen (oke ik kocht afgelopen maanden wel extra bij).quote:Op zondag 18 mei 2025 12:21 schreef Groepfunder het volgende:
Ik denk dat het risicoprofiel van @:eenjongen... niet te hoog was, maar wel is veranderd door een verandering in zijn leven. Voordat ik mijn eerste woning kocht (september 2024) heb ik ook belegd in aandelen. Niet lang nadat ik actief ging zoeken (december 2023) heb ik het deel daarvan dat ik wilde gebruiken om (een deel) van die woning te financieren verkocht. Daarmee heb ik rendement misgelopen. Uiteindelijk vond de levering (en dus betaling) van mjn huidige woning pas in 2025 plaats. Maar het was voor mijn gemoedsrust een heel verstandige beslissing. Want mijn beleggingshorizon was veranderd van 'ergens in de toekomst heb ik een nog onbekend maar groot bedrag nodig', naar 'binnen nu en een onbekende korte(re) periode heb ik een specifiek bedrag aan geld nodig'. Daar past een ander risicoprofiel bij.
Denk dat dit juist is inderdaad en dat is ook wel in de richting van wat Sport-Life in zijn laatste posts zei. Toen ik mijn huidige woning kocht ben ik direct daarna weer (vol) gaan beleggen met mijn vrije vermogen en dat was toen de juiste keuze. Nu er sinds kort afspraken over de toekomst zijn dacht ik al na over afbouwen en ik denk dat ik blij mag zijn met dit herstel en het daarom een goed moment is om te doen. Achteraf had ik het voor Trump bevrijdingsdag willen doen, maar daar leer je weer van.quote:Op zondag 18 mei 2025 12:21 schreef Groepfunder het volgende:
Ik denk dat het risicoprofiel van @:eenjongen... niet te hoog was, maar wel is veranderd door een verandering in zijn leven. Voordat ik mijn eerste woning kocht (september 2024) heb ik ook belegd in aandelen. Niet lang nadat ik actief ging zoeken (december 2023) heb ik het deel daarvan dat ik wilde gebruiken om (een deel) van die woning te financieren verkocht. Daarmee heb ik rendement misgelopen. Uiteindelijk vond de levering (en dus betaling) van mjn huidige woning pas in 2025 plaats. Maar het was voor mijn gemoedsrust een heel verstandige beslissing. Want mijn beleggingshorizon was veranderd van 'ergens in de toekomst heb ik een nog onbekend maar groot bedrag nodig', naar 'binnen nu en een onbekende korte(re) periode heb ik een specifiek bedrag aan geld nodig'. Daar past een ander risicoprofiel bij.
Dat is niet wat je zei, maar wat je bedoelde. Ik illustreer het met een voorbeeld. Prima toch?quote:
Achteraf is altijd makkelijk praten, ik denk dat je een goed moment hebt gekozen. Zelfs als de koersen komende jaren weer stijgen. (Waar je nu geen kennis van hebt).quote:Op zondag 18 mei 2025 13:06 schreef eenjongen... het volgende:
[..]
Denk dat dit juist is inderdaad en dat is ook wel in de richting van wat Sport-Life in zijn laatste posts zei. Toen ik mijn huidige woning kocht ben ik direct daarna weer (vol) gaan beleggen met mijn vrije vermogen en dat was toen de juiste keuze. Nu er sinds kort afspraken over de toekomst zijn dacht ik al na over afbouwen en ik denk dat ik blij mag zijn met dit herstel en het daarom een goed moment is om te doen. Achteraf had ik het voor Trump bevrijdingsdag willen doen, maar daar leer je weer van.
Het liefst wil ik zo belegd mogelijk zijn, maar als er wat veranderd in je situatie moet je er naar handelen.
quote:Ook de wisseling van de wacht in het machtscentrum in Berlijn speelt een rol. ,,
De regering heeft met het losmaken van de Schuldenbremsen (de grondwettelijke rem op overheidsschulden, red.), een groot investeringsprogramma aangekondigd. Als beleggers zien dat de overheid ¤500 miljard gaat uitgeven, dan lopen ze daar op vooruit."
Dat geld gaat onder andere naar defensie. ,,
Daarin is Rheinmetall het vlaggenschip en als je de aankondigde impuls voor de infrastructuur ook doortrekt, dan kom je uit bij Siemens.
Je hebt natuurlijk ook achterblijvers, zoals de auto-industrie, maar die is maar goed voor 10% van de DAX."
Rivalen
Dat de Duitse index harder groeit dan Europese rivalen, is volgens Renco van Schie, partner bij vermogensbeheerder Valuedge, ook te danken aan de samenstelling.
,,In de DAX zitten veel bedrijven uit sectoren die gaan profiteren van deze overheidsinvesteringen en SAP doet het heel sterk dankzij de inzet op kunstmatige intelligentie.
Dit aandeel weegt 15% in de DAX en is 10% gestegen en dat levert de index 1,5% winst op. Siemens weegt voor 10% mee en is 15% gestegen. Defensiebedrijf Rheinmetall (gewicht 3,7% in de DAX, red.) staat 160% hoger."
Wel bijzonder dat SAP en Siemens zo'n groot deel zijn. Had ik niet verwachtquote:Op zondag 18 mei 2025 15:32 schreef michaelmoore het volgende:
Het geloof in het wirtsschaftswunder is terug
Belangrijk hierbij is de oorlogseconomie die van start gaat en SAP niet te vergeten
[ afbeelding ]
[..]
Zoek eens op 'tulpenmania'quote:Op zaterdag 17 mei 2025 20:20 schreef Vvdjemoeder het volgende:
Aandelenmarkt is een casino mensen. Crypto markt is een zwart casino waar ze niet uitbetalen als je wint. Je kan het beste naar holland casino gaan en alles op rood zetten, heb je sneller winst of verlies. Maar als je het leuk vindt om koers te volgen moet je investeren
?quote:Op donderdag 22 mei 2025 14:36 schreef Perrin het volgende:
We kwamen van "Bull trap" en "Return to normal".
[ afbeelding ]
Of bear trap, of take off.. kan allemaal.quote:Op donderdag 22 mei 2025 14:36 schreef Perrin het volgende:
We kwamen van "Bull trap" en "Return to normal".
[ afbeelding ]
Nu Novo Nordisk wat klappen heeft gekregen na de Ozempic-hype/generieke concurrentie, is SAP qua market cap het waardevolste Europese aandeel.quote:Op zondag 18 mei 2025 17:18 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Wel bijzonder dat SAP en Siemens zo'n groot deel zijn. Had ik niet verwacht
Ja dat wist ik maar voor mijn gevoel had Duitsland wel meer grote bedrijven. De DAX is voor 25% van 2 bedrijven, dat is flink.quote:Op donderdag 22 mei 2025 19:10 schreef nostra het volgende:
[..]
Nu Novo Nordisk wat klappen heeft gekregen na de Ozempic-hype/generieke concurrentie, is SAP qua market cap het waardevolste Europese aandeel.
Nee, de rest van de DAX is oude industrie, Bayer, verzekeraars, troepbanken (Deutsche, Commerz). En Airbus.quote:Op donderdag 22 mei 2025 19:40 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Ja dat wist ik maar voor mijn gevoel had Duitsland wel meer grote bedrijven. De DAX is voor 25% van 2 bedrijven, dat is flink.
Vergeet Siemens niet qua mooie naam.quote:Op donderdag 22 mei 2025 19:45 schreef nostra het volgende:
[..]
Nee, de rest van de DAX is oude industrie, Bayer, verzekeraars, troepbanken (Deutsche, Commerz). En Airbus.Grootste pijnpunt voor de Duitsers is dat ze maar geen tech krijgen: ja SAP dus (ook een 80's systeem, maar bon), Infineon en Wirecard wat een frauduleus luchtkasteel bleek.
Die houden zich nog goed staande inderdaad.quote:
Eerste uur daalde mijn winst met een procentje of 15 - 20quote:Op vrijdag 23 mei 2025 16:27 schreef Steven184 het volgende:
[..]quote:Op vrijdag 23 mei 2025 16:35 schreef Elan het volgende:
[..]
Inderdaad.
Beleggers wennen snel aan die debiele act van hem
Reactie valt toch juist mee?
Tsja, geen idee wat je hebt.quote:Eerste uur daalde mijn winst met een procentje of 15 - 20quote:
Als je 1% winst hebt en je portefeuille daalt met 1% dan daalt je winst met 100%, dus wat dat betreft zegt dit niet zo heel veel toch? Of daalde je portefeuille met 15 tot 20%?quote:Op vrijdag 23 mei 2025 19:02 schreef ISVV het volgende:
Eerste uur daalde mijn winst met een procentje of 15 - 20
Gewoon hele mooie sinus de rest van het jaar. Veel schrijven dan als je margin het toelaat.quote:Op vrijdag 23 mei 2025 17:44 schreef JimmyJames het volgende:
Zouden we niet gewoon zijwaarts gaan dit hele jaar?
Hij doet iets stoms: DUMP
Hij haalt bakzeil als de reactie op de beurzen tegenvalt: PUMP
Yes dat is het plan. Nu weer wat verkocht. Vrijdag ook GME kwijt, veel premie aan verdiend, maar het is uiteindelijk allemaal lucht dus best gevaarlijk. Nu beetje schrijven op SOFI, maar ook op dingen zoals Hershey of Pepsi (premies zijn niet heel hoog, maar de aandelen staatn laag en ook beetje trumpgekkie hedge).quote:Op zaterdag 24 mei 2025 12:46 schreef nostra het volgende:
[..]
Gewoon hele mooie sinus de rest van het jaar. Veel schrijven dan als je margin het toelaat.
SOFI altijd wel interessant gevonden, maar dat is meer nadat ik in LA in het stadion dat ze hebben gebrand was geweest. Blijf het altijd bijzonder vinden dat die semi-startups het altijd zo groots aanpakken in de VS, C3.ai ook (hebben wel de coolste ticker).quote:Op dinsdag 27 mei 2025 20:30 schreef JimmyJames het volgende:
[..]
Yes dat is het plan. Nu weer wat verkocht. Vrijdag ook GME kwijt, veel premie aan verdiend, maar het is uiteindelijk allemaal lucht dus best gevaarlijk. Nu beetje schrijven op SOFI, maar ook op dingen zoals Hershey of Pepsi (premies zijn niet heel hoog, maar de aandelen staatn laag en ook beetje trumpgekkie hedge).
Uiteindelijk is SOFI ook ruim buiten mijn circle of competence. Ik zie dat ze aardig groeien, een leuke app en kredietaanbod hebben dat ze blijven uitbreiden. Maar geen idee hoe groot het risico is als er een flinke recessie is in de VS en hun klanten het opeens moeilijker krijgen om hun leningen af te lossen. Nu nog even calls op schrijven totdat ik ze kwijt ben en dan de verleiding weerstaan er weer puts op te schrijven.quote:Op dinsdag 27 mei 2025 21:10 schreef nostra het volgende:
[..]
SOFI altijd wel interessant gevonden, maar dat is meer nadat ik in LA in het stadion dat ze hebben gebrand was geweest. Blijf het altijd bijzonder vinden dat die semi-startups het altijd zo groots aanpakken in de VS, C3.ai ook (hebben wel de coolste ticker).
Maar premies op die bingo-aandelen zullen het goed doen ja, succes!
Jaartje of twee geleden hier vrij uitgebreid hier besproken, even een search doen. Conclusie was iig dat hun verdienmodel niet zo exclusief was als ze doen voorkomen.quote:Op woensdag 28 mei 2025 14:16 schreef Belegger9 het volgende:
zijn er hier mensen die het aandeel Lemonade uit de VS bekeken hebben? Is een verzekeraar die AI gaat inzetten voor de claims beoordeling. Iemand een mening? #LMND
Praktisch alle verzekeraars hebben zowel hun acceptatie als hun claims grotendeel geautomatiseerd op basis van de gigantische hoeveelheid data die ze hebben. Ik zou eerder raar opkijken als een verzekeraar het niet heeft en dan nog bestaat...quote:Op woensdag 28 mei 2025 14:16 schreef Belegger9 het volgende:
zijn er hier mensen die het aandeel Lemonade uit de VS bekeken hebben? Is een verzekeraar die AI gaat inzetten voor de claims beoordeling. Iemand een mening? #LMND
Wel weer apart dat de volledige winst van de cijfers alweer wordt weggespeeld..quote:
Palantir krijgt nog orders zat dusquote:Op dinsdag 13 mei 2025 08:02 schreef ThePlaneteer het volgende:
[..]
Naja ik bedoel die tip van wat was het, februari?
En nu hopen dat ze die belachelijke Box 3 plannen gaan schrappen voor eind van het jaar.quote:Op zaterdag 25 januari 2025 01:23 schreef monkyyy het volgende:
[..]
Nu hopen dat dit kabinet valt voor de lente.
Ben wel benieuwd of hij dit erdoorheen krijgt... Wel een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Ik denk dat ik mijn dollarbeleggingen verder omzet naar euros.quote:Op woensdag 4 juni 2025 10:42 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Voor de Amerikaanse dividend beleggers hier, hou rekening er mee dat Drumpf op dit moment een voorstel heeft ingediend (en zit al in de laatste stadium van goedkeuringen) wat een toevoeging zal zijn op section 899.
Dat wil zeggen, waar je nu nog via een verdrag wat we hebben, 15% ingehouden word in plaats van 30%.
Dit met jaarlijks 5% erbovenop met een maximum van 20% over 4 jaar, je straks dus 35% zal ingehouden zien worden door de Amerikanen.
Simpel voorbeeld, nu voor 100 dollar/euro aan dividend, hou je 85 over.
Dat zal over 4 jaar nog maar 65 zijn.
Ik heb dit ook gelezen, maar ik begrijp niet hoe hij dit wil doen. Die 15% is het maximum zoals genoemd in het belastingverdrag. Dit betekent dat je het verdrag moet opzeggen om er onderuit te komen ?quote:Op woensdag 4 juni 2025 10:42 schreef TheoddDutchGuy het volgende:
Voor de Amerikaanse dividend beleggers hier, hou rekening er mee dat Drumpf op dit moment een voorstel heeft ingediend (en zit al in de laatste stadium van goedkeuringen) wat een toevoeging zal zijn op section 899.
Dat wil zeggen, waar je nu nog via een verdrag wat we hebben, 15% ingehouden word in plaats van 30%.
Dit met jaarlijks 5% erbovenop met een maximum van 20% over 4 jaar, je straks dus 35% zal ingehouden zien worden door de Amerikanen.
Simpel voorbeeld, nu voor 100 dollar/euro aan dividend, hou je 85 over.
Dat zal over 4 jaar nog maar 65 zijn.
Ze gaan echt wel iets met box 3 doen. Ook een volgend kabinet. Wat er nu lag, was op zich nog niet heel gek. Het kan veel erger.quote:Op dinsdag 3 juni 2025 12:53 schreef monkyyy het volgende:
[..]
En nu hopen dat ze die belachelijke Box 3 plannen gaan schrappen voor eind van het jaar.
Niet PSY maar SPY https://finance.yahoo.com/quote/SPY/quote:Op vrijdag 6 juni 2025 12:14 schreef Groepfunder het volgende:
Defiance Next Gen Altered Experience ETF (PSY) is YTD zo'n -50%. Als je een jaar terugkijkt is het verlies iets meer dan -70%. Jij bent enthousiast, Vvdjemoeder?
Oh, een gewone ETF op de S&P500. Sorry.quote:Op vrijdag 6 juni 2025 13:24 schreef Vvdjemoeder het volgende:
Niet PSY maar SPY https://finance.yahoo.com/quote/SPY/
Je gaat300% meer betalen, het is belachelijk.quote:Op vrijdag 6 juni 2025 07:17 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ze gaan echt wel iets met box 3 doen. Ook een volgend kabinet. Wat er nu lag, was op zich nog niet heel gek. Het kan veel erger.
Het verdrag veranderd er niet door, het is een interne verandering of verhoging hoe buitenlandse investeerders worden belast zoals met dividend.quote:Op donderdag 5 juni 2025 07:49 schreef JimmyJames het volgende:
[..]
Ben wel benieuwd of hij dit erdoorheen krijgt... Wel een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Ik denk dat ik mijn dollarbeleggingen verder omzet naar euros.
Quotequote:The Remittance Proposal
The Remittance Proposal, if enacted, would generally require certain senders to pay an excise tax equal to 3.5% on electronic transfers of funds to recipients outside of the United States. In the initial version, the excise tax was 5%, but this was reduced via a procedural amendment to 3.5%.
Example 3 , ik woon niet in Brazilie maar het voorbeeld is structureel hezelfde als elke niet-amerikaan met een broker account in de VS.quote:Thais resides in Brazil, and she invests her money through a U.S. brokerage account in Miami. She is a very successful investor, and she periodically transfers money from her Miami account to her bank account in Brazil. The brokerage account is in her name, not the name of an entity.
Thais will be surprised to learn she may need to pay an additional 3.5 percent excise tax on each remittance, as she is not a U.S. citizen or national. Even though she is transferring money from one hand to the other, she could be subject to Section 4475.
quote:Trump wil 'wraakbelasting': nieuwe deuk in imago van VS als beleggersparadijs
Niet-Amerikanen die in de Verenigde Staten beleggen, moeten straks een heffing betalen op hun rendement. Het gaat om beleggers uit landen die zelf aan Amerikaanse bedrijven een heffing opleggen. Daar hoort Nederland ook bij.
De nieuwe belasting maakt deel uit van de begrotingsplannen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die noemt de plannen zelf 'One Big Beautiful Bill'. De Amerikaanse Senaat stemt daar later deze maand over.
Het gaat om een heffing van in eerste instantie 5 procent op het rendement van beleggingen. In de volgende drie jaar kan daar telkens 5 procentpunt bovenop komen, tot een totaal van 20 procent.
Veel is nog onduidelijk, bijvoorbeeld welke rendementen daaronder vallen. Het gaat in ieder geval om dividend op aandelen. Ook rente op obligaties en opbrengsten uit vastgoed vallen vermoedelijk onder de nieuwe regel. Eventuele koerswinsten blijven waarschijnlijk onbelast.
De heffing moet gelden voor beleggers uit landen die volgens Trump een "oneerlijke belasting" hebben ingevoerd voor de VS. Zo heeft Frankrijk een heffing van 3 procent op digitale diensten, terwijl Duitsland dit overweegt. Die heffingen pakken nadelig uit voor Amerikaanse techbedrijven zoals Alphabet (Google) en Meta (Instagram en WhatsApp).
Ook landen die akkoord zijn gegaan met een mondiale minimumbelasting voor grote bedrijven, waaronder Nederland, kunnen in het strafbankje terechtkomen. Trumps plan wordt daarom wel een 'wraakheffing' genoemd.
https://www.nu.nl/economi(...)leggersparadijs.html
Ik quote mezelf even bij wijze van debrief. Ik realiseerde me dat de voorgestelde remittance tax waarschijnlijk geen specifieke landen gaat treffen. Als bijvoorbeeld Brazilie wordt getroffen, dan opent een remittance provider een kantoortje in Europa en leidt de boekingen voor Brazilie via Europa om. De VS zal zich realiseren dat je deze belasting alleen wereldwijd kunt toepassen.quote:Op donderdag 12 juni 2025 06:53 schreef jaco het volgende:
Ik gebruik zelf een broker in de VS (Interactive Brokers) voor het beheer van mijn aandelen. Ik vroeg me af of de Remittance Tax ook van toepassing is als ik mijn winst terug wil boeken naar het land waar ik woon. Dat lijkt me niet de bedoeling van de wet, zelfs niet van Trump, maar mijn situatie valt gewoon onder de definitie van de wet. Tenzij er specifiek landen genoemd gaan worden.
Hoezo?quote:Op donderdag 12 juni 2025 18:08 schreef JimmyJames het volgende:
Nou ben ook op tijd gestopt met GME.
Leuk maar kan natuurlijk net zo makkelijk op ¤10 staan in augustus. Er is geen enkel fundament waar op het een verwachting van ¤30 kan baseren.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 11:35 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Hoezo?
Nu instappen is het perfecte moment
21-23 is zo'n beetje de vloer.
Long dated calls zijn voor GME's doen nu spotgoedkoop.
Ik verwacht dat ie rond augustus weer op de 30 staat.
Naar $10. Kijk, als je niks weet over die hele situatie hoef je ook niks te zeggen.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 12:01 schreef dop het volgende:
[..]
Leuk maar kan natuurlijk net zo makkelijk op ¤10 staan in augustus. Er is geen enkel fundament waar op het een verwachting van ¤30 kan baseren.
Welke short squeeze?quote:Puur gokken.
De laatste zogenaamde short squeeze heeft voor het overgrote deel van de call bezitters ook niet opgebracht wat ze er van hoopte.
Je kunt leuk uitleg waarom de koers niet naar ¤10 zal geen, maar als BTC daald zal de cash positie ook dalen.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 13:22 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Naar $10. Kijk, als je niks weet over die hele situatie hoef je ook niks te zeggen.
Gamestop heeft intussen iets meer dan 8miljard aan cash en bitcoins.
Met 447mil uitstaande aandelen komt dat neer op 18 dollar per aandeel.
Dus dan roepen dat het naar $10 kan gaan laat zien dat je helemaal niet op de hoogte bent.
[..]
Welke short squeeze?
Er zijn helemaal geen short squeezes geweest. Zelfs een onderzoek van de SEC beaamt dat er geen short squeeze is geweest in 2021 maar dat het bijna volledig retail driven was, en dus geen closen van shorts.
Vorig jaar was ook geen short squeeze, maar gamma ramping en fomo.
Nogmaals, je hoeft niet te reageren als je er niks over weet. Is helemaal niet erg.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 15:39 schreef dop het volgende:
[..]
Je kunt leuk uitleg waarom de koers niet naar ¤10 zal geen, maar als BTC daald zal de cash positie ook dalen.
Als je wil speculeren op een koers stijging kun beter uitleggen waar op die dan is gebaseerd.
En dan zou het ook rustig kunnen gebeuren dat er nog wat extra aandelen worden uitgegeven, wat natuurlijk ook geen positief effect zal hebben op de cash per aandeel. Is niet dat dit niet eerder is gebeurd.
natuurlijk zal je even uit de droom helpen de netto cash positie is geen 8 miljard.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 15:57 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Nogmaals, je hoeft niet te reageren als je er niks over weet. Is helemaal niet erg.
Ze hebben 4170 bitcoins. Dat is pakweg 0.5miljard van hun 8miljard. Al gaat BTC naar 0, dan nog hebben ze 7,5miljard
En met de afgelopen offerings is hun vloer significant gestegen.
Uitstekend adviesquote:Op vrijdag 20 juni 2025 13:22 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Naar $10. Kijk, als je niks weet over die hele situatie hoef je ook niks te zeggen.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Meid toch. Ik hoop niet dat je enkel naar rapportages kijkt en het dan wel prima vindt, zonder verder te graven. Plus, de laatste rapportage is van vorige week, 10 juni, en niet zoals jij zegt 3 mei.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 16:17 schreef dop het volgende:
[..]
natuurlijk zal je even uit de droom helpen de netto cash positie is geen 8 miljard.
Bij de laatste rapportage (3mei) had GME een netto cash positie van grofweg 4.6 miljard (was 1 miljard) hoofdzakelijk ontstaan door de uitgaven van nieuwe aandelen.
De
Je kunt natuurlijk telkens roepen dat ik het niet snap, maar onder bouw nu eens waarom de koers in augustus weer naar ¤30 gaat?
Op de winst die ze maken?(hoofdzakelijk rente op hun cash positie)
quote:Op vrijdag 20 juni 2025 16:26 schreef Lichtloper het volgende:
[..]
Uitstekend advies
Ik zal niet de eerste zijn die een foute voorspelling doet op WGR.... en al zeker niet de laatsteSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Waarom zou je GME kopen voor hun bitcoin positie?quote:Op vrijdag 20 juni 2025 16:46 schreef IsGoedHoor het volgende:
GME kopen voor hun bitcoin positie:')
Nogal omslachtig he? Koop dan gewoon bitcoin
Je bent wel de enige die zo agressief zeker is van zijn eigen gelijk. Maar vervolgens doe je al jarenlang compleet foute voorspellingen.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 16:46 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Ik zal niet de eerste zijn die een foute voorspelling doet op WGR.... en al zeker niet de laatste
Nouja, ik ben er vrij zeker van dat ie niet naar $10 zal gaan. Vooral wanneer iemand dat roept, en er overduidelijk totaal geen kennis van heeft, en zelfs nog met foute cijfers komt, wat aantoont dat ie niet weet hoe hij kennis moet vergaren over een bedrijf.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 16:52 schreef Lichtloper het volgende:
[..]
Je bent wel de enige die zo agressief zeker is van zijn eigen gelijk. Maar vervolgens doe je al jarenlang compleet foute voorspellingen.![]()
Je zou denken dat dat misschien tot enige bescheidenheid zou leiden, maar nu zie ik je op precies hetzelfde toontje weer oreren over GME en hoe goed ze er wel niet voorstaan.
Lol je bent echt grappig.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 16:45 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Meid toch. Ik hoop niet dat je enkel naar rapportages kijkt en het dan wel prima vindt, zonder verder te graven. Plus, de laatste rapportage is van vorige week, 10 juni, en niet zoals jij zegt 3 mei.
"Cash, cash equivalents and marketable securities were $6.4 billion at the close of the first quarter, compared to $1.0 billion at the close of the prior year's first quarter."
https://investor.gamestop(...)Results/default.aspx
En daarbovenop hebben ze vorige week ook een bond offering gedaan. Waarmee ze $2,7miljard ophalen.
https://investor.gamestop(...)r-Notes/default.aspx
Waarom ik denk dat ie weer naar de 30 zal gaan?
Kijk naar de vorige bond offerings, zakt van 30 naar 21 (door shorting van bond kopers), en binnen een maand of 2 zaten ze weer op 30, zonder dat er enig ander nieuws was, sterker nog, het schoot door naar 35, zonder nieuws.
Nu ook weer, de bond offering van vorige week, van 30 naar 21,55, en nu weer langzaam omhoog.
Mooie bodem om te kopen
Er is wel even wat meer dan alleen een price to balance ratio om een bedrijf te beoordelen.quote:Op vrijdag 20 juni 2025 17:06 schreef Refragmental het volgende:
[..]
Nouja, ik ben er vrij zeker van dat ie niet naar $10 zal gaan. Vooral wanneer iemand dat roept, en er overduidelijk totaal geen kennis van heeft, en zelfs nog met foute cijfers komt, wat aantoont dat ie niet weet hoe hij kennis moet vergaren over een bedrijf.
En ja, vroeger riep ik wel wat domme dingen en ongefundeerde prijzen, maar over de jaren leer je wat en kun je wat preciezer inschatten.
Maar, is $30 echt zo'n ontzettend vreemd en hooggegrepen getal wanneer je kijkt naar de recente koersgeschiedenis?
Ze hebben met de huidige prijs van $23,50 een P/B ratio van 1,3... en dat moet je toch wel toegeven, dat is toch wel aan de lage kant. Vooral voor een bedrijf dat geen schuld heeft en gewoon winst draait en een ontzettend loyale aandeelhouders achterban heeft.
Voor retail houden ze een P/B ratio van pakweg 1,5-3 aan.
Dan zit je met een prijs van $30 pas op een P/B ratio van 1,6.
De bonds lopen 7 jaar tegen 0% rente. Het is toch best bizar dat er uberhaupt kopers waren, niet?quote:Op vrijdag 20 juni 2025 18:36 schreef dop het volgende:
[..]
Er is wel even wat meer dan alleen een price to balance ratio om een bedrijf te beoordelen.
Als je GME nog retail wil noemen vraag je dan ook even af hoeveel% van de cash winst genereerd aan de hand van een gezonde balans met retail activiteiten.
Ow wacht er wordt helemaal geen geld verdient aan de retail activiteiten die kosten alleen geld bij GME.
De winst op dit moment komt enkel uit de cash positie die kan renderen tegen de rente of koersstijging van BTC. Wat voor P/B mag je dat deel in werkelijkheid toereken. En is hoe wordt dat beïnvloedt door de schuldpositie?
Tegen welke condities lopen de bonds?
De bonds zijn uitgegeven tegen conversie naar aandelen op de afloop datum .quote:Op vrijdag 20 juni 2025 19:10 schreef Refragmental het volgende:
[..]
De bonds lopen 7 jaar tegen 0% rente. Het is toch best bizar dat er uberhaupt kopers waren, niet?
Toch waren ze zo weg.
Veel van hun inkomsten komt inderdaad uit rente en beleggingen. Is dat een probleem? Want dan verwijs ik je naar Berkshire
Voor de rest hebben ze flink gesnoeid de afgelopen jaren, waarddor intussen zowat enkrl de winstgevende winkels nog open zijn. Ik dacht iets van 3000-4000 stuks.
Maar als die bondofferings volgens jou niet zo positief zou zijn... waarom is ie bij de vorige offering dan van 21 naar 35 gestegen in 2-3maanden tijd? Wat zou volgens jou daar de reden voor zijn?
Gamestop zelf geeft aan dat ze 6,4miljard op kas hadden. Dat is incl de bondoffering van vorig kwartaal (en kun je dus deze offering er ook bovenop tellen). Als dit volgens jou niet klopt moet je ff contact opnemen met de SEC.
Dat is zo. Doch in het 'ergste' geval hou je ze voor zeer lange tijd aan. Ik kijk het nog even aan. Lijkt wel steeds interessanter te worden richting de 1,18. De rente is ook hoger, van de week weer een deposito vastgezet tegen 3,47% voor 12 maanden. Dat is nog laag, afgelopen paar jaar was het rond de 5%.quote:Op woensdag 25 juni 2025 12:09 schreef dop het volgende:
Valuta handel is toch wel een kunstje apart. Nooit gedaan, voor mij spelen er teveel krachten die totaal onvoorspelbaar zijn.
Welke tricker zie jij waardoor de Amerikaanse dollar op korte termijn weer zou stijgen? President Trump wil een dalende dollar. En hoewel de president van 'the hottest country in the world' gisteren nog zei dat iedereen nu weer in Amerika wil zijn, laat de koers van de dollar vooralsnog het tegenovergestelde beeld zien. En als ik de berichten van @jaco hier zo lees, zie ik eerder reden voor een verdere kapitaalvlucht uit de USA (lees: een verder dalende dollar) dan een toenemende vraag naar Amerikaanse Dollars. De dollar heeft ook wel 'ns 1,40 t.o.v. de euro gestaan.quote:Op donderdag 26 juni 2025 06:50 schreef Tjoent het volgende:
Ik kijk het nog even aan. Lijkt wel steeds interessanter te worden richting de 1,18.
Klopt, hij heeft zelfs op 1,57 gestaan in 2008. Je weet het domweg niet maar de kans is groot dat ie idd verder daalt. Je zou dan steeds een plukje kunnen kopen en bijkopen. Dat is mijn strategie maar eerst even de kat uit de boom kijken voorlopig.quote:Op donderdag 26 juni 2025 09:27 schreef Groepfunder het volgende:
[..]
Welke tricker zie jij waardoor de Amerikaanse dollar op korte termijn weer zou stijgen? President Trump wil een dalende dollar. En hoewel de president van 'the hottest country in the world' gisteren nog zei dat iedereen nu weer in Amerika wil zijn, laat de koers van de dollar vooralsnog het tegenovergestelde beeld zien. En als ik de berichten van @:Jaco hier zo lees, zie ik eerder reden voor een verdere kapitaalvlucht uit de USA (lees: een verder dalende dollar) dan een toenemende vraag naar Amerikaanse Dollars. De dollar heeft ook wel 'ns 1,40 t.o.v. de euro gestaan.
Powell dondert in ieder geval op (vanochtend weer een bericht), de kans dat daar een zetbaas komt te zitten is natuurlijk levensgroot. Los van Trump's algemene idiotie, is de aantasting van de onafhankelijkheid van de centrale bank op monetair vlak killing en maakt Trump er geen geheim van dat hij een zwakke dollar wil.quote:Op donderdag 26 juni 2025 09:38 schreef Tjoent het volgende:
[..]
Klopt, hij heeft zelfs op 1,57 gestaan in 2008. Je weet het domweg niet maar de kans is groot dat ie idd verder daalt. Je zou dan steeds een plukje kunnen kopen en bijkopen. Dat is mijn strategie maar eerst even de kat uit de boom kijken voorlopig.
Waarom wil Trump eigen een zwakke dollar? (ik zit niet zo in dit macro-economische gebeuren)quote:Op donderdag 26 juni 2025 09:41 schreef nostra het volgende:
[..]
Powell dondert in ieder geval op (vanochtend weer een bericht), de kans dat daar een zetbaas komt te zitten is natuurlijk levensgroot. Los van Trump's algemene idiotie, is de aantasting van de onafhankelijkheid van de centrale bank op monetair vlak killing en maakt Trump er geen geheim van dat hij een zwakke dollar wil.
Richting 1.25 eind 2026quote:Op woensdag 25 juni 2025 11:18 schreef Tjoent het volgende:
Wat denken jullie dat de USD gaat doen? Hij is nu 1,16. Trump wil 'm devalueren maar gaat ie richting 1,30 of wat is de verwachting. Heb ze een aantal jaren geleden gekocht op 1,18 en verkocht op pariteit. Dat was leuke handel natuurlijk.
In het kort:quote:Op donderdag 26 juni 2025 12:52 schreef Black-Death het volgende:
[..]
Waarom wil Trump eigen een zwakke dollar? (ik zit niet zo in dit macro-economische gebeuren)
dat denk ik ook en inflatie verder omhoogquote:
dat dusquote:Op donderdag 26 juni 2025 09:41 schreef nostra het volgende:
[..]
Powell dondert in ieder geval op (vanochtend weer een bericht), de kans dat daar een zetbaas komt te zitten is natuurlijk levensgroot. Los van Trump's algemene idiotie, is de aantasting van de onafhankelijkheid van de centrale bank op monetair vlak killing en maakt Trump er geen geheim van dat hij een zwakke dollar wil.
Wat verwacht je met een PE van 570quote:Op vrijdag 27 juni 2025 22:24 schreef michaelmoore het volgende:
https://finance.yahoo.com/quote/PLTR/
Palantir dondert net zo makkelijk weer 10% in elkaar op basis van niets
Als nieuwsaggregator binnen de financiele sector is het een vrij goede speler. En ze zijn ook altijd redelijk rap met het updaten van financiele cijfers van bedrijven (met name van buiten de VS, want van Amerikaanse noteringen vindt je altijd wel makkelijk een prima bron) na hun kwartaal rapportage.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 22:57 schreef BEFEM het volgende:
Ik vind het meer bijzonder dat d'r blijkbaar nog mensen zijn die Yahoo gebruiken.
Ik kijk er ook nog op, maar dan vanwege het 'forum' functionaliteit van Amerikaanse aandelen.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 22:57 schreef BEFEM het volgende:
Ik vind het meer bijzonder dat d'r blijkbaar nog mensen zijn die Yahoo gebruiken.
Enige reden dat ik het gebruik is dat ik het de prettigste visual van de stock price vind.quote:Op vrijdag 27 juni 2025 22:57 schreef BEFEM het volgende:
Ik vind het meer bijzonder dat d'r blijkbaar nog mensen zijn die Yahoo gebruiken.
juistquote:Op vrijdag 4 juli 2025 11:24 schreef Steven184 het volgende:
[..]
Enige reden dat ik het gebruik is dat ik het de prettigste visual van de stock price vind.
quote:While Palantir keeps a low profile on their role, it's said their tech was a game-changer in tracking Bin Laden.
They helped piece together bits of data that led Navy SEALs right to his hideout door.
It's the kind of stuff you see in spy movies, only this was real life, with real stakes.
https://fd.nl/bedrijfslev(...)_20250707&utm_term=Aquote:De producent van luxeartikelen LVMH heeft te maken met een scherpe terugval in deze miljardensector. De 76-jarige Arnault leidt het concern met ijzeren hand, maar de roep om een opvolgingsplan klinkt langzamerhand steeds luider.
Op een ochtend in april hield luxeconcern LVMH zijn algemene jaarvergadering in een conferentiezaal in het Louvre in Parijs – en ceo Bernard Arnault was zichtbaar geïrriteerd. LVMH kampt met ongekende vraaguitval in China en de dreiging van hogere Amerikaanse importheffingen. De beurskoers van LVMH heeft fors ingeleverd en Arnault is op de Bloomberg Billionaires Index gezakt van nummer 1 naar nummer 9.
Maar Arnaults ergernis ging over het muziekje in de lift naar de conferentiezaal. ‘Tot mijn spijt is het dezelfde muziek als vorig jaar en persoonlijk vind ik dat helemaal niks’, mopperde de ceo, zelf een uitstekend klassiek pianist.
Het zit de 76-jarige Arnault, die zijn concern, dat nog altijd ¤85 mrd waard is, met ijzeren hand leidt, momenteel niet mee. LVMH verkeert in waarschijnlijk de diepste crisis sinds hij er aan het roer staat.
Moeilijk bestuurbaar
Voor de hele sector van persoonlijke luxeartikelen, een markt van ¤364 mrd, is het tij snel gekeerd, maar concurrenten als Hermès en Compagnie Financière Richemont (eigenaar van Cartier) blijken daar beter tegen bestand – waardoor LVMH’s zwakke plekken duidelijk worden. Alles wijst erop dat LVMH, eigenaar van merken als Louis Vuitton, Christian Dior en Moët & Chandon, eerst door nog een dieper dal moet voordat het beter gaat.
‘‘In de twintig jaar dat we LVMH volgen hebben we niet zóveel alarmsignalen gezien’’
Pierre-Olivier Essig, hoofd onderzoek bij AIR Capital
Uit gesprekken met insiders binnen het concern, investeerders en analisten die LVMH volgen, blijkt dat het concern sommige problemen zelf over zich heeft afgeroepen. Het bestaat na een golf overnames uit 75 merken, is daardoor moeilijk bestuurbaar en beleggers worden zenuwachtig omdat er geen duidelijk plan is voor Arnaults opvolging.
‘In de twintig jaar dat we LVMH volgen hebben we niet zóveel alarmsignalen gezien’, zegt Pierre-Olivier Essig, hoofd onderzoek bij AIR Capital. ‘De wereldwijde financiële crisis en de pandemie waren grote uitdagingen, maar LVMH is nu veel groter dan toen en daardoor is de huidige waardevernietiging ongekend. Dit is duidelijk de grootste crisis in LVMH’s geschiedenis.’
De beurskoers is sinds de piek in april 2023 bijna gehalveerd, waarmee ongeveer ¤221 mrd aan marktwaarde is verdampt. Het aandeel LVMH hoort niet langer bij de drie duurste van Europa en het concern is ook niet langer Frankrijks hoogst gewaardeerde bedrijf – ironisch genoeg is dat nu Hermès, de concurrent die Arnault ooit stilletjes had willen overnemen.
Schijnwerpers
Ongeveer een jaar geleden stond Arnault nog nummer 1 in de Bloomberg Billionaires Index, de eerste miljardair van buiten Noord-Amerika die die positie bereikte – en de enige ceo uit de sector consumentenartikelen. Dat was in maart 2024, toen Arnault met een vermogen van $231 mrd Elon Musk en Jeff Bezos voorbijging.
Tijdens de Olympische Spelen in Parijs, later dat jaar, stonden een paar LVMH-merken in de schijnwerpers. Van dat olympische aura is echter weinig meer over en door de duikvlucht van het aandeel is Arnaults vermogen geslonken tot $150 mrd.
Toch is het concern financieel gezond. De schuldratio daalde vorig jaar tot 13% (tegen 20% in 2021) en de vrije kasstroom steeg in 2024 tot ¤10,5 mrd, ruim 25% meer dan in 2023.
Bovendien heeft de familie Arnault – die eind vorig jaar 49% van LVMH’s kapitaal bezat en 65% van de stemrechten – tijdens de koersval op grote schaal aandelen ingekocht. Sinds eind januari, toen LVMH teleurstellende resultaten publiceerde, hebben de bedrijven van de familie, Christian Dior SE en Financière Agache SA, voor ruim ¤1,1 mrd aan eigen aandelen gekocht.
Grillig heffingenbeleid
De huidige crisis verschilt in een paar opzichten van eerdere stormen die LVMH heeft doorstaan. De terreuraanslagen van 11 september 2001 en de wereldwijde financiële crisis van 2008 waren heftige schokken. Die werden echter gedempt door de Chinese economische groei en de gretigheid waarmee rijke Chinezen Franse luxeartikelen kochten om hun succes te etaleren.
Maar nu Peking optreedt tegen een luxueuze levensstijl en de Chinezen steeds meer binnenlandse merken kopen, hapert die groeimotor. En dat terwijl de Amerikaanse markt, een ander cruciaal afzetgebied voor LVMH, steeds wordt opgeschrikt door president Trumps grillige heffingenbeleid.
Arnault kent Trump sinds de jaren tachtig, toen hij kortstondig actief was in Amerikaans vastgoed. Hij woonde Trumps beëdiging bij en in mei was hij met zijn zoon Alexandre in het Witte Huis tijdens de presentatie van de beker voor het wereldkampioenschap voetbal dat in 2026 in Canada, de VS en Mexico wordt gehouden. De beker is ontworpen door LVMH-dochter Tiffany & Co.
Trump noemde hen weliswaar ‘twee van mijn heel goede vrienden’ en ze konden de president ook even spreken, maar op Trumps dreigementen met importheffingen op goederen uit de EU had hun aanwezigheid geen enkel effect.
Ratjetoe
LVMH’s problemen zijn mede veroorzaakt door Arnaults ontembare acquisitiedrang. Door zijn vaak nietsontziende overnames van concurrenten kreeg hij de bijnaam ‘wolf in kasjmier’ – en vormt LVMH nu een ratjetoe aan bedrijven. Geen ander luxeconcern heeft bij zoveel bedrijven een vinger in de pap.
De LVMH-bedrijven variëren van financiële melkkoe Louis Vuitton – handtassen, mode en chocola – tot drankendivisie Moët Hennessy, cosmeticaketen Sephora, hotelketen Cheval Blanc en zelfs de Parijse bistro L’Ami Louis, waar je met z’n tweeën voor ¤108 een gegrilde kip eet.
Vanwege de uiteenlopende prestaties van de LVMH-bedrijven is het aandeel afgestraft met een conglomeraatskorting. Het aandeel van Hermès, dat maar uit één merk bestaat, heeft een koers-winstverhouding van 50, bij LVMH is dit ongeveer 20.
‘Toen LVMH flink groeide, gaven beleggers niet zoveel om de concernstructuur, maar als het minder gaat, volgt er al snel een afstraffing met een conglomeraatskorting’, zegt Ariane Hayate, fondsmanager bij Edmond de Rothschild Asset Management, dat ook LVMH in de portefeuille heeft. Volgens haar zou LVMH enkele bedrijven uit zijn portefeuille beter kunnen afstoten.
Dat gebeurt al. Slecht presterende merken als Off-White en Stella McCartney werden het afgelopen jaar verkocht en wellicht volgen er meer, vooral in de wijn- en drankendivisie. Volgens insiders werd al in 2021 overwogen om Sephora, dat cosmeticaproducten met lage marges verkoopt, in Amsterdam naar de beurs te brengen.
Grote achterblijvers
Ook het drankenconglomeraat Moët Hennessy was kandidaat om te worden afgestoten toen drankenmultinational Diageo, dat 34% van de aandelen bezit, in 2023 voorstelde om de hele drankengroep naar de beurs te brengen. Arnault wilde daar volgens ingewijden niets van weten, maar de aanhoudende problemen bij de drankengroep doen wel vragen rijzen over het nut van deze partner; de omzet in champagne en cognac blijft teruglopen.
Volgens Erwan Rambourg, analist bij HSBC, is het op lange termijn mogelijk niet verstandig om Sephora aan te houden en kan Hennessy Cognac beter worden afgeslankt, gefuseerd met een concurrent en daarna verkocht.
De alcoholdivisie en Dior, LVMH’s op een na grootste modemerk, gelden als de twee grote achterblijvers. Daardoor zitten twee van Arnaults kinderen in een lastige positie.
Delphine (50), Arnaults enige dochter en oudste kind, kreeg in 2023 de leiding over Dior – maar sinds haar komst is de vaart eruit. Delphine had tien jaar bij Louis Vuitton gewerkt en haar benoeming werd gezien als een teken van vertrouwen van haar vader – die in de jaren tachtig zijn carrière in luxegoederen bij Dior was begonnen.
Maar na jaren van groei met dubbele cijfers, mede dankzij megasuccessen als de Dior Book, een tas waarvan de prijs kan oplopen tot ¤2750, en ontwerpen waar sterren als Rihanna en Jennifer Lawrence in rondliepen, doet Dior het al een paar kwartalen slechter dan Louis Vuitton. Sommige analisten wijten dit aan exorbitante prijsverhogingen.
Bovendien kwam Dior vorig jaar in Italië in opspraak toen onderaannemers ervan werden beschuldigd dat ze illegale werknemers uitbuitten om hun kosten te drukken. De zaak werd uiteindelijk vorige maand geschikt, maar toen had Dior al forse reputatieschade geleden.
Nieuwe directeur
Voor LVMH is het van levensbelang dat Dior weer goed gaat draaien. HSBC schat dat het 14% bijdraagt aan de concernwinst; daarmee is het de op een na grootste winstmaker na Louis Vuitton, met 55%. Onlangs is Jonathan Anderson benoemd tot nieuw creatief directeur, verantwoordelijk voor vrouwen- en mannenmode en de haute-couturecollecties.
Andersons eerste collectie vrouwenmode – commercieel belangrijker dan mannenmode – wordt komend najaar geshowd tijdens de Paris Fashion Week, maar het zal nog even duren voordat die ontwerpen in de winkel hangen en kunnen bijdragen aan het herstel.
Handelsconflict
Moët Hennessy, het andere probleemgeval, had in de VS erg te lijden van de inflatie, omdat de cognac marktaandeel verloor aan concurrenten en de goedkopere tequila en bourbon. Het merk is ook slachtoffer van het handelsconflict tussen China en de EU, waardoor in China de verkoop van cognac is gekelderd.
De ceo werd in februari vervangen door Jean-Jacques Guiony, LVMH’s voormalige cfo, met Arnaults zoon Alexandre (33) als deputy-ceo. Het duo liet één dag voor 1 mei – de Dag van de Arbeid, in Frankrijk een nationale feestdag – in een video aan het personeel weten dat de teruglopende omzet betekent dat 13% van de banen zal verdwijnen.
Door de malaise in het luxesegment valt volgens HSBC nu ook op dat de producten van vlaggenschip Louis Vuitton eigenlijk een allegaartje vormen en dat niet duidelijk is op welke consumenten het bedrijf zich precies richt.
Nog harder werken
En dan is er naast alle operationele zorgen nog een olifant in de kamer: de opvolging van Arnault, die geen signalen geeft dat hij als ceo wil vertrekken. Tijdens de algemene jaarvergadering in april werd de leeftijdsgrens voor een ceo juist opgetrokken van 80 naar 85.
‘In moeilijke tijden gaan oprichters, die hun bedrijf als hun kind beschouwen, nog harder werken om de problemen te overwinnen’, zegt Raffi Amit, hoogleraar aan de Wharton School of Business. ‘Er is geen reden om aan te nemen dat dat anders is omdat hij 76 is.’
In tegenstelling tot andere hoofden van industriële familiedynastieën is Arnault erin geslaagd om zijn kinderen – Delphine, Antoine, Alexandre, Frédéric en Jean – bij het concern te betrekken en onderlinge meningsverschillen toe te dekken. Maar beleggers maken zich steeds meer zorgen over de opvolging en er wordt al gerept over een ‘governance-korting’.
‘De governance is in beweging, er zijn veel nakomelingen’, zegt Flavio Cereda, portefeuillemanager van luxemerken bij GAM UK. ‘Hij is ze onderling aan het testen.’
Nu zijn kinderen nog de fijne kneepjes moeten leren, benoemde Arnault vorig jaar Stéphane Bianchi (60) tot plaatsvervanger. Bianchi begeleidde gedurende zijn hele carrière als consultant bij Arthur Andersen kleine familiebedrijven in cosmetica en mode, waarbij hij vooral de erfgenamen klaarstoomde. Bij LVMH, waar hij in 2018 de horlogedivisie ging leiden – waaronder Tag Heuer, waar hij nauw samenwerkte met Frédéric – is hij betrekkelijk nieuw.
Voorlopig houdt Arnault nog een stevige greep op LVMH, met een visie die hij in 2016 uiteenzette tijdens een lezing in Oxford: ‘Een bedrijf moet, ook als het succesvol is, worden geleid alsof het binnen twaalf maanden ten onder kan gaan.’
Zitten ze niet met de obsessies van RFK?quote:Op dinsdag 8 juli 2025 11:48 schreef JimmyJames het volgende:
Ik zit te denken om kraft Heinz te kopen. Zou Buffett er nog wel in geloven of alleen vasthouden vanwege de belastingvoordelen?
https://fd.nl/politiek/15(...)-tegenbewijsregelingquote:Spaarders en beleggers kunnen met een truc hun belastbaar inkomen voor de vermogensrendementsheffing de komende jaren eenvoudig naar nul terugbrengen. Daarvoor kunnen zij de zogeheten tegenbewijsregeling in box 3 gebruiken. Het ministerie van Financiën weet van het lek, maar zegt daar niets aan te kunnen doen.
Na de Tweede Kamer heeft dinsdag ook de Eerste Kamer ingestemd met de tegenbewijsregeling in de vermogenstaks. Spaarders en beleggers kunnen een beroep doen op deze regeling als zij menen dat de werkelijke opbrengst uit hun vermogen lager is dan het veronderstelde rendement waarop de fiscus de belastingaanslag baseert.
Onvermijdelijk gevolg
Fiscalist Eric van Uunen stelt in een column voor de website TaxLive dat belastingplichtigen hun inkomen in box 3 met behulp van de tegenbewijsregeling gemakkelijk kunnen ‘wegpoetsen’. Het volstaat om aan het eind van het jaar obligaties te kopen waarvan de rente in het daaropvolgende jaar wordt uitbetaald. De schatkist dreigt door deze obligatietruc veel geld mis te lopen, waarschuwt de belastingadviseur die tevens docent is bij verschillende fiscale opleidingen.
Het ministerie van Financiën bevestigt dat met de door Van Uunen beschreven opzet belasting in box 3 kan worden ontlopen. Volgens Financiën is er echter geen sprake van een fout. Het lek is een onvermijdelijk gevolg van de eisen die de Hoge Raad aan de tegenbewijsregeling heeft gesteld, aldus een woordvoerder. Tijdens de parlementaire behandeling van de regeling is de mogelijkheid om de vermogenstaks ‘tot op zekere hoogte’ te ‘optimaliseren’ steeds onderkend, stelt het ministerie.
Wel degelijk een fout
Van Uunen bestrijdt dat het lek voortvloeit uit de arresten van de Hoge Raad over box 3. Hij meent dat Financiën wel degelijk een fout heeft gemaakt in de wetgeving. Die dient volgens hem zo snel mogelijk te worden gerepareerd.
De tegenbewijsregeling werd onontkoombaar nadat de Hoge Raad tot tweemaal toe de forfaitaire heffing in box 3 had afgekeurd. De regeling geldt zolang er geen belasting is op basis van werkelijk rendement. Het demissionair kabinet hoopt dat zo’n vermogensheffing in 2028 een feit is.
Definitief onbelast
Het lek dat Van Uunen beschrijft, ontstaat bij de aankoop van obligaties waarbij de koper ook betaalt voor de rente die de verkoper misloopt op het moment van verkoop, terwijl de meegekochte rente pas in het volgende jaar wordt uitbetaald.
‘De Belastingdienst ziet de meegekochte rente als een vermogensverlies, dat belastingbetalers in de tegenbewijsregeling mogen aftrekken van hun vermogensrendement’, legt Van Uunen aan de telefoon uit. ‘Wie in 2025 een vermogensinkomen heeft van ¤25.000, poetst dat hele inkomen weg door aan het eind van het jaar obligaties te kopen met ¤25.000 aan meegekochte rente. Als die rente volgend jaar op de rekening van de belastingbetaler wordt gestort, betaalt die de box 3-heffing volgens het forfaitaire stelsel. De ¤25.000 aan vermogensrendement in 2025 blijft onbelast. In 2027 kan die truc nog eens worden toegepast.’
Systeemfout
Volgens Van Uunen is er sprake van ‘een grote fout die kan leiden tot een grote belastingderving’. Iedereen die in box 3 belasting betaalt kan de constructie toepassen. De geraamde opbrengst van de vermogenstaks is nu circa ¤8 mrd per jaar. ‘Belastingadviseurs zullen klanten de obligatietruc aanraden. Je kunt je afvragen of dat ethisch is, maar het is wel legaal’, aldus Van Uunen.
Het lek is het gevolg van een systeemfout, aldus de fiscalist. In de tegenbewijsregeling lopen het kasstelsel, waarbij inkomen wordt belast op het moment dat dit wordt genoten, en het werkelijk rendement dat geldt voor het jaar waarop het inkomen betrekking heeft, door elkaar. ‘Bij een belasting over het werkelijk rendement moet je die heffen over het jaar waarop de inkomsten betrekking hebben, niet in het jaar dat ze worden bijgeschreven op je bankrekening. In de vermogenstaks zoals die vanaf 2028 moet gaan gelden, is dit onderkend. Maar in de tegenbewijsregeling is de wetgever hieraan voorbijgegaan.’
Interessant. Maar om ¤25.000 aan meegekochte rente te verkrijgen, zul je een veelvoud van dat bedrag in obligaties moeten investeren. Is dat echt aantrekkelijk als je in 2025 ¤ 25.000 aan vermogensinkomen hebt? Vermogensinkomen = koerswinst + dividend; neem ik aan. Het is in elk geval niet zonder risico. Als veel mensen het gaan doen stijgt de prijs van de obligatie op het moment van aankoop en daalt deze op het moment van verkoop. Overigens dragen mijn crowdfundingactiviteiten uit het verleden eraan bij dat mijn rendementsberekening zo ingewikkeld wordt, dat ik die niet zelf kan uitvoeren en een nieuwe bron voor discussie zou vormen. Niet in de laatste plaats door de gebrekkige administraties van de platforms. Dus ik vermoed dat ik die tegenbewijsregeling uiteindelijk toch links laat liggen.quote:Op woensdag 9 juli 2025 12:41 schreef nostra het volgende:
[..]
https://fd.nl/politiek/15(...)-tegenbewijsregeling
Volgens mij kun je ook buitenlandse obligaties gebruiken voor dit doel. De wereldwijde obligatie markt is gigantisch. Ik schat in dat de impact van wat extra vraag/aanbod door Nederlandse box 3 betalers te verwaarlozen is. Bovendien is er geen noodzaak om allemaal op exact dezelfde dag te handelen.quote:Op woensdag 9 juli 2025 12:56 schreef Groepfunder het volgende:
[..]
Als veel mensen het gaan doen stijgt de prijs van de obligatie op het moment van aankoop en daalt deze op het moment van verkoop.
De stas komt vermoedelijk volgende week wel met antwoorden op Kamervragen, waar deze escape wordt dichtgetimmerd en de aangekochte coupon als afzonderlijk vermogensinstrument moet worden beschouwd. (Bron: box 3 seminar vandaag van onze huisfiscalist).quote:Op donderdag 10 juli 2025 07:10 schreef jaco het volgende:
[..]
Volgens mij kun je ook buitenlandse obligaties gebruiken voor dit doel. De wereldwijde obligatie markt is gigantisch. Ik schat in dat de impact van wat extra vraag/aanbod door Nederlandse box 3 betalers te verwaarlozen is. Bovendien is er geen noodzaak om allemaal op exact dezelfde dag te handelen.
Nu gaan ze lekker spin-offen, altijd wel lekker voor de koers. Als je dat hele circus had meegemaakt toen ze nog van Philip Morris waren, had je leuk geboerd.quote:Op woensdag 9 juli 2025 08:42 schreef JimmyJames het volgende:
Yes, de hele de sector. Maar dat lijkt te overkomen.
Ben wel benieuwd naar de empirie tussen alle spinoffs vasthouden, of elke keer alleen de best presterende vasthouden (wat je natuurlijk niet weet vantevoren).quote:Op vrijdag 11 juli 2025 19:42 schreef nostra het volgende:
[..]
Nu gaan ze lekker spin-offen, altijd wel lekker voor de koers. Als je dat hele circus had meegemaakt toen ze nog van Philip Morris waren, had je leuk geboerd.
Hoe bereken je "aantrekkelijk"?quote:Op donderdag 10 juli 2025 19:50 schreef JimmyJames het volgende:
dus de dag voor de resultaten puts schrijven als ik de premies aantrekkelijk vind).
Euthereum doet het prima!quote:Op maandag 14 juli 2025 07:04 schreef SuperNeger het volgende:
Hoe gaat het daar met alle boomer stocks? Mijn crypto investeringen doen het
Wie had ook al weer hier al zijn beleggingen verkocht rondom 2 april, toen Trump met die tarieven kwam?quote:Op maandag 14 juli 2025 07:04 schreef SuperNeger het volgende:
Hoe gaat het daar met alle boomer stocks? Mijn crypto investeringen doen het
Voor mij een uitgekiend instapmomentquote:Op maandag 14 juli 2025 08:50 schreef Black-Death het volgende:
[..]
Wie had ook al weer hier al zijn beleggingen verkocht rondom 2 april, toen Trump met die tarieven kwam?
Ja precies.. ik heb niet echt bijgekocht maar ben wel lekker blijven zitten. Die dollarkoers zakt wel heel erg trouwensquote:
Ik bereken het niet eerlijk gezegd. Ik bekijk overzichten van earnings whisper (op Reddit allemaal te vinden) waar staat hoeveel de koers normaliter reageert na cijfers en wat de optiepremies nu in prijzen. Verder beetje op gevoel. Als ik het mis heb, rol ik de opties door.quote:
Er zijn wel formules voor (Black&Scholes) maar errug complex. Ik schrijf meestal ATM en (lichtelijk) OTM opties.quote:Op maandag 14 juli 2025 09:01 schreef JimmyJames het volgende:
[..]
Ik bereken het niet eerlijk gezegd. Ik bekijk overzichten van earnings whisper (op Reddit allemaal te vinden) waar staat hoeveel de koers normaliter reageert na cijfers en wat de optiepremies nu in prijzen. Verder beetje op gevoel. Als ik het mis heb, rol ik de opties door.
Is dat een LT risico voor de S&P500 fondsen? Ik overweg nl. mijn BND pensioen in een S&P500 fonds (bij DeGiro) te stouwen; maar als de $ daar zoveel nadelige invloed op kan hebben, moet ik dat nog eens overdenken.quote:Op maandag 14 juli 2025 08:54 schreef Black-Death het volgende:
Die dollarkoers zakt wel heel erg trouwens![]()
Volgens mij op de lange termijn niet. Maar hier lopen vast kenners rond die daar een beter en gefundeerd antwoord op kunnen geven.quote:Op maandag 14 juli 2025 09:11 schreef blomke het volgende:
[..]
Is dat een LT risico voor de S&P500 fondsen? Ik overweg nl. mijn BND pensioen in een S&P500 fonds (bij DeGiro) te stouwen; maar als de $ daar zoveel nadelige invloed op kan hebben, moet ik dat nog eens overdenken.
Pensioensparen kan je toch niet uitkeren om het ergens anders in te beleggen? Of bedoel je je maandelijkse BND inleg?quote:Op maandag 14 juli 2025 09:11 schreef blomke het volgende:
[..]
Is dat een LT risico voor de S&P500 fondsen? Ik overweg nl. mijn BND pensioen in een S&P500 fonds (bij DeGiro) te stouwen; maar als de $ daar zoveel nadelige invloed op kan hebben, moet ik dat nog eens overdenken.
Het opgebouwde kapitaal kan ik "fiscaal geruisloos" overboeken van BND naar ETF S&P500 van DeGiro. Wellicht zijn de kosten daar lager.quote:Op maandag 14 juli 2025 20:20 schreef BEFEM het volgende:
[..]
Pensioensparen kan je toch niet uitkeren om het ergens anders in te beleggen? Of bedoel je je maandelijkse BND inleg?
Is er ook pensioensparen bij DeGiro? Anders kom je toch in de knoei met je pensioen aftrekken van je inkomstenbelasting?quote:Op maandag 14 juli 2025 21:05 schreef blomke het volgende:
[..]
Het opgebouwde kapitaal kan ik "fiscaal geruisloos" overboeken van BND naar ETF S&P500 van DeGiro. Wellicht zijn de kosten daar lager.
Met alle respect hoor, maar ik weet niet waar je het over hebt; misschien "EZK": https://www.degiro.nl/pensioenrekeningquote:Op maandag 14 juli 2025 23:36 schreef BEFEM het volgende:
Is er ook pensioensparen bij DeGiro? Anders kom je toch in de knoei met je pensioen aftrekken van je inkomstenbelasting?
Het antwoord op mijn vraag is dus jaquote:Op dinsdag 15 juli 2025 08:05 schreef blomke het volgende:
[..]
Met alle respect hoor, maar ik weet niet waar je het over hebt; misschien "EZK": https://www.degiro.nl/pensioenrekening
Valt wel mee toch? Het staat onder de $3k nog steedsquote:
Vanaf $1500quote:Op dinsdag 15 juli 2025 09:07 schreef SuperNeger het volgende:
[..]
Valt wel mee toch? Het staat onder de $3k nog steeds
Afgelopen 6 maanden -18%. Nou goed hoor..quote:
Palantir doet het prima voor 20 euro per stuk ingestapt. Veel succes met je Cryptoquote:Op maandag 14 juli 2025 07:04 schreef SuperNeger het volgende:
Hoe gaat het daar met alle boomer stocks? Mijn crypto investeringen doen het
Was de ATH niet 4.5k of zo? Dan heb je nog wel een stuk te gaan. Ik denk zelf dat ETH een beetje zijn plek in de top aan het verliezen is.quote:
quote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:30 schreef SuperNeger het volgende:
[..]
Was de ATH niet 4.5k of zo? Dan heb je nog wel een stuk te gaan. Ik denk zelf dat ETH een beetje zijn plek in de top aan het verliezen is.
Ik ga 'm eruit gooien.quote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:08 schreef Black-Death het volgende:
[..]
Afgelopen 6 maanden -18%. Nou goed hoor..
En dan XRP er voor in de plaats halen?quote:
DOGE of $TRUMPquote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:55 schreef SuperNeger het volgende:
[..]
En dan XRP er voor in de plaats halen?
quote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:55 schreef SuperNeger het volgende:
[..]
En dan XRP er voor in de plaats halen?
Palantirquote:
Das een betere keuzequote:
+ >4%quote:Op dinsdag 15 juli 2025 15:23 schreef Bintzak het volgende:
NVIDIA gaat ook hard in de voorbeurs, ze mogen AI chips naar China verschepen dus dikke bull komt er aan. Ben benieuwd als dadelijk de beurs echt open gaat.
Mooi instapmoment.quote:
Mwa.. sta flink in het rood en moet het allemaal nog maar zien met ASML..quote:
Ik vraag me af waarom het maar zo ‘weinig’ stijgt. Ik zou een grotere sprong verwachten bij zo’n goed nieuws voor nvda.quote:
Er zit enorm veel verwachtingswaarde in dat aandeel. Mocht die verwachting niet uitkomen ... dan zijn de rapen echt gaar!quote:Op woensdag 16 juli 2025 19:07 schreef embedguy het volgende:
[..]
Ik vraag me af waarom het maar zo ‘weinig’ stijgt. Ik zou een grotere sprong verwachten bij zo’n goed nieuws voor nvda.
Wat is dan een goed moment?quote:
De beurs is sowieso erg rustig de laatste weken.quote:Op woensdag 16 juli 2025 19:07 schreef embedguy het volgende:
[..]
Ik vraag me af waarom het maar zo ‘weinig’ stijgt. Ik zou een grotere sprong verwachten bij zo’n goed nieuws voor nvda.
Wanneer jij denkt dat je je gewenste rendement gaat halen. Voor mij idealiter onder 550.quote:
Eigenlijk is het niet veel anders dan een jaar geleden....quote:Op woensdag 16 juli 2025 20:01 schreef RamboDirk het volgende:
[..]
De beurs is sowieso erg rustig de laatste weken.
Ik zou verwachten dat de verwachtingen (en daarmee de prijs) harder zou zijn gestegen na dit goede nieuws.quote:Op woensdag 16 juli 2025 19:55 schreef blomke het volgende:
[..]
Er zit enorm veel verwachtingswaarde in dat aandeel. Mocht die verwachting niet uitkomen ... dan zijn de rapen echt gaar!
Linkje naar de tracker?quote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:55 schreef SuperNeger het volgende:
[..]
En dan XRP er voor in de plaats halen?
(In de aanloop naar) 3 februari heb ik verkocht, als je mij bedoelde.quote:Op maandag 14 juli 2025 08:50 schreef Black-Death het volgende:
[..]
Wie had ook al weer hier al zijn beleggingen verkocht rondom 2 april, toen Trump met die tarieven kwam?
Inmiddels staat alles alweer hoger..
Dat was de IE00B3XXRP09 en die zit nu op ¤102,78 per stuk.quote:Geachte klant,
Op 03-02-2025 is het volgende voor u uitgevoerd:
Uw opdracht:
Verkoop 2.750 stuks Vanguard S P 500 ETF
Limiet EUR 110,00
Haha, ja dat lijkt te kloppen.quote:Op zaterdag 19 juli 2025 18:34 schreef JimmyJames het volgende:
Ik raak ernstig in de war van VK aandelen en hun notering in pences.
Als ik Shell neem: 2.635,50 GBX = 26,35 ponden toch? Dat ik niet per ongeluk 100x koop wat ik van plan ben.
Zou me niets verbazen als 1 van de grotere aandeelhouders gewoon een foutje heeft gemaakt bij het invoeren van de order.quote:Op zaterdag 19 juli 2025 18:34 schreef JimmyJames het volgende:
Ik raak ernstig in de war van VK aandelen en hun notering in pences.
Als ik Shell neem: 2.635,50 GBX = 26,35 ponden toch? Dat ik niet per ongeluk 100x koop wat ik van plan ben.
UK noteet altijd in pencss ja (GBx), no worries.quote:Op zaterdag 19 juli 2025 18:34 schreef JimmyJames het volgende:
Ik raak ernstig in de war van VK aandelen en hun notering in pences.
Als ik Shell neem: 2.635,50 GBX = 26,35 ponden toch? Dat ik niet per ongeluk 100x koop wat ik van plan ben.
quote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:30 schreef SuperNeger het volgende:
[..]
Was de ATH niet 4.5k of zo? Dan heb je nog wel een stuk te gaan. Ik denk zelf dat ETH een beetje zijn plek in de top aan het verliezen is.
Nu: $22,80quote:Op dinsdag 15 juli 2025 11:08 schreef Black-Death het volgende:
[..]
Afgelopen 6 maanden -18%. Nou goed hoor..
Tsss, andere landen doen het gewoon nóg slechter.quote:Op maandag 21 juli 2025 15:37 schreef nostra het volgende:
Meer algemene economie dan de beurs, maar we doen het toch zo slecht niet:
[ afbeelding ]
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Never allow waiting to become a habit.
Live your dreams and take risks.
Life is happening now.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |