abonnement Unibet Coolblue
pi_199241832
https://www.nu.nl/klimaat(...)en-op-de-veluwe.html

quote:
Het gaat dramatisch met de Veluwe, ons grootste natuurgebied op land, blijkt uit een rondgang van NU.nl langs wetenschappers.

Veel eikenbos is op sterven na dood. Mezenjongen breken door kalkgebrek hun pootjes in het nest.

Heidevlinders en unieke bloeiende planten staan op de rand van uitsterven. Oorzaak: stikstofvervuiling, decennialang.

De Veluwe is een geliefd gebied voor miljoenen Nederlanders, zeker in coronatijd. Maar er is iets aan de hand: het wordt er steeds stiller.

Hoeveel vogels hoor je er fluiten? Hoeveel bijen gonzen? Afgezien van wandelaars, fietsers en grote grazende zoogdieren, verdwijnt het leven uit het landschap. Zelfs roofvogels vinden op de Veluwe steeds minder te eten. Hier is tegenwoordig een woord voor: de stikstofcrisis. Maar daarmee wordt vooral de hinder voor de bouw, boerenprotesten en de politieke impasse bedoeld. De echte crisis zit in de Nederlandse natuur, zeggen ecologen, die er het slechtst voorstaat van heel Europa. Naast verdroging en versnippering van leefgebieden voor dieren, is stikstofvervuiling de belangrijkste oorzaak.

Stikstof veroorzaakt op de Veluwe twee soorten natuurschade, zegt bodemecoloog Wim van der Putten: vermesting en verzuring. Door vermesting drukt een klein aantal snelgroeiende planten talloze andere soorten weg. Verzuring leidt daarnaast tot ernstige tekorten aan andere mineralen, waardoor eiken sterven en vogels verdwijnen.


Steeds meer gras, steeds minder bloemen

Vergrassing van heidevelden is een voorbeeld van vermesting. Niet alleen heideplanten komen hierdoor in de knel, maar meer nog talloze bloeiende kruiden die van oorsprong tussen de heidestruiken voorkwamen.

Het verzuren van de bodem, vooral veroorzaakt door ammoniak uit omliggende landbouwgebieden, geeft die heidevelden vervolgens een tweede klap, vertelt plantenautoriteit Joop Schaminée van Wageningen Universiteit. "Op de droge heide verdwijnt hierdoor bijvoorbeeld de kleine schorseneer, een gele bloem die vroeger tussen de paarse struikhei stond."

Andere Veluwse landschapstypen worden nog harder getroffen, zoals 'heischrale graslanden'. Die stonden vroeger vol met een kenmerkende stervormige bloem: valkruid. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft net een omvangrijke studie naar alle voorkomende planten afgerond. "We vonden valkruid nog maar op één plek van een paar vierkante meter", zegt onderzoeksleider Jakob Leidekker. Die laatste planten zijn zo beschadigd dat ze niet meer tot bloei komen.
Ook op de Veluwe minder vlinders en bijen

De bedreigde planten zijn belangrijk voor zeldzame bijen, zweefvliegen en vlinders - die voor hun rupsen vaak afhankelijk zijn van één specifieke (waard)plant.

Een voorbeeld is het gentiaanblauwtje, dat de klokjesgentiaan nodig heeft. Die kleurde vroeger natte heidevelden blauw, maar verdwijnt door vermesting.


Als gevolg vliegen er op de Veluwe 60 procent minder gentiaanblauwtjes dan 25 jaar geleden, vertelt vlinderonderzoeker Michiel Wallis de Vries. De kleine heivlinder en bosparelmoervlinder namen zelfs meer dan 90 procent af, en de argusvlinder, duinparelmoervlinder en het tweekleurig hooibeestje verdwenen volledig.

En dat terwijl de Veluwe door z'n grote omvang voor veel vlindersoorten een laatste bastion was, zegt Wallis de Vries. "Elders op de zandgronden is het nog erger."

Ook andere insecten sterven af, zegt hoogleraar dierecologie Henk Siepel van de Radboud Universiteit. "Zo zijn de meeste zeldzame zweefvliegsoorten van Veluwse onderzoekslocaties weg. En soorten die eerder heel algemeen waren, hebben veel kleinere aantallen."

Ernstige mineraaltekorten nekken bomen en vogels

Niet alleen kleine planten leggen door verzuring het loodje, vertelt bosecoloog Jan den Ouden van Wageningen Universiteit. "In de zwaarst getroffen delen van de Hoge Veluwe is meer dan 90 procent van de eiken afgestorven."

Het is een wisselwerking van stikstof en klimaatverandering. Zo wordt de bodem tijdens hete, droge zomers nog zuurder. En doordat de gezondheid van de eiken achteruitgaat, worden ze kwetsbaarder voor klimaatplagen, bijvoorbeeld van de eikenprachtkever, die vanuit Zuid-Europa naar de Veluwe kwam. "Al die factoren spelen op elkaar in."Mineralentekort in bladeren tast hele voedselketen aan

Ook Roland Bobbink onderzoekt de Veluwse eiken, en ontdekte dat ook de nog levende bomen ernstig zijn aangetast door verzuring van de bosbodem. De eikenbladeren zitten propvol stikstof, maar bevatten veel te weinig fosfor, calcium, kalium en magnesium.

Dat mineralentekort tast de hele voedselketen aan, vertelt ecoloog Arnold van den Burg. Huisjesslakken die eikenblad eten, krijgen zo weinig calcium binnen dat ze geen slakkenhuis meer kunnen bouwen.

Dat heeft desastreuze gevolgen voor mezen, die normaal de slakken eten: een derde van de mezen die Van den Burg onderzocht heeft een dusdanig kalkgebrek dat hun eierschalen te broos zijn. Jongen die wel geboren worden, zijn zo verzwakt, dat ze in het nest hun pootjes breken.


Het korhoen is op de Veluwe uitgestorven

Als gevolg gaat op de Veluwe ook de sperwer, een roofvogel die leeft van kleine vogels, door voedselgebrek hard achteruit. Ook de havik, wespendief en draaihals (een zeldzame spechtensoort), worstelen met stikstofgevolgen, vertelt Albert de Jong van vogelonderzoekscentrum SOVON.

Maar het meest iconische stikstofslachtoffer is het korhoen - een fazantachtige vogel die vroeger algemeen voorkwam op Nederlandse heidevelden, maar op de Veluwe is uitgestorven.

Een handvol korhoenders overleeft ten oosten van de Veluwe op de Sallandse Heuvelrug. Ook die laatste Nederlandse populatie is door stikstofvervuiling gedoemd te verdwijnen, zeggen ecologen: kuikens vinden in het voorjaar steeds minder insecten, en de insecten die ze vinden, bevatten door verzuring te weinig mineralen.

https://www.nu.nl/klimaat(...)en-op-de-veluwe.html
Hier wordt je toch intens verdrietig van? Nederland is al zo schraal qua natuur, en dan wordt de Veluwe ook nog verpest. Zoals in het artikel te lezen valt gaan zowel flora áls fauna hier kapot aan. Maar laten we vooral doorgaan met intensieve veehouderij die grotendeels voor de export is, en waar maar relatief weinig Nederlanders van profiteren. In Brabant zie je hetzelfde gebeuren, bijvoorbeeld op de kampina. Daar worden gewoon megastallen aan de randen van natuurgebieden gebouwd. Vrijwel de gehele bevolking is tegen, maar de lobby van de varkensbaronnen is sterk.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 08:00:12 ]
pi_199241849
Het is natuurlijk wel dubbel, maar varkensflats/megastallen met een gesloten ecosysteem zijn eerder een oplossing lijkt me.

Dan hebben we ook geen uitgestrekte weilanden vol bemesting nodig.
pi_199241870
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:03 schreef Kickinalfa het volgende:
Het is natuurlijk wel dubbel, maar varkensflats/megastallen met een gesloten ecosysteem zijn eerder een oplossing lijkt me.

Dan hebben we ook geen uitgestrekte weilanden vol bemesting nodig.
En waar blijft die ammoniak?
  zondag 2 mei 2021 @ 08:08:32 #4
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_199241876
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Laffe huichelaar
pi_199241898
De boeren moeten gewoon een halt toegeroepen worden. Op alle fronten is dit niet meer houdbaar in Nederland. Wat mij betreft worden alle boeren uitgekocht, wordt het land gebruikt voor huisvesting én natuurbehoud/opbouw en kunnen we eindelijk als land weer gaan kijken naar het herstel van onze kostbare natuur.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  zondag 2 mei 2021 @ 08:16:17 #6
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_199241918
Snel halveren die veestapel. En als die FDF boeren gewoon met knetterharde repressie aanpakken.
pi_199241929
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Google is your friend, abuse your friends
pi_199241938
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Zolang je computertje op je zolderkamer maar blijft werken, he? :')

T is een duidelijk signaal dat we veel meer moeten investeren in natuurbehoud. Het lijkt allemaal voir sommige niet zo erg, maar uiteindelijk betalen we net z'n alje de prijs hiervoor. T is de vraag of we nog op tijd kunnen zijn...
  User die overal opduikt 2022 zondag 2 mei 2021 @ 08:22:17 #9
186611 Haags
pi_199241954
Ik zie de doelstelling van 1 miljoen woningen erbij voor 2030 ineens werkelijkheid worden.
Zonder wrijving geen glans
pi_199241967
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:22 schreef Haags het volgende:
Ik zie de doelstelling van 1 miljoen woningen erbij voor 2030 ineens werkelijkheid worden.
Alsof de VVD dit een probleem vindt joh. We redden bij lange na het klimaatakkoord al niet.

Haha wat een gaaf land!
pi_199241969
Nu.nl :')_!
  zondag 2 mei 2021 @ 08:26:06 #12
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_199241978
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Vertel eens, wat staat er dat niet waar is?
pi_199241988
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Hier kan ik me eigenlijk ook wel in vinden.
Je hebt in totaal 88 likes gekregen van onze moderators.
pi_199241991
Dit is helaas bepaald geen nieuws. En ondanks dat we dit al decennia weten weigert de politiek serieus actie te ondernemen...
pi_199242016
Ik heb hier op de veluwe de laatste 50 jaar weinig zien veranderen qua natuur. De eiken doen het prima, de eikenprocessierups jammer genoeg ook. De tuin zit vol met meesjes die gewoon hun jongen krijgen zonder dat de pootjes afbreken.

De meneer die het stukje geschreven heeft maak een hoop drama wat nergens op gebaseerd is maar is rijp voor gedwongen opname en niet serieus te nemen.
pi_199242051
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:33 schreef machtpen het volgende:
Ik heb hier op de veluwe de laatste 50 jaar weinig zien veranderen qua natuur. De eiken doen het prima, de eikenprocessierups jammer genoeg ook. De tuin zit vol met meesjes die gewoon hun jongen krijgen zonder dat de pootjes afbreken.

De meneer die het stukje geschreven heeft maak een hoop drama wat nergens op gebaseerd is maar is rijp voor gedwongen opname en niet serieus te nemen.
Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
pi_199242080
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:

Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?

Ja, al decennialang maakt een kleine club zich zorgen. Helaas zette dat nooit zoden aan de dijk.
  zondag 2 mei 2021 @ 08:48:23 #18
476022 PzKpfw
Devon 'No Limits' La
pi_199242090
Eiken die afsterven... het is ook helemaal niet zo dat we een aantal bizar droge jaren achter de rug hebben ofzo :')
Als iedereen aan zichzelf denkt wordt er aan iedereen gedacht.
Op 't randje en erover.
Op fietsen zonder bende kwam'm zie schooieren um spek
pi_199242093
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:48 schreef PzKpfw het volgende:
Eiken die afsterven... het is ook helemaal niet zo dat we een aantal bizar droge jaren achter de rug hebben ofzo :')
Kan nog steeds een combinatie van factoren zijn.
pi_199242111
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:40 schreef Fugue het volgende:

[..]

Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
Echt hè. Dit soort mensen is zo verschrikkelijk. Doet me denken aan collega.
Ging op de radio over massale bijensterfte door gifgebruik op golfbanen en welke gevolgen dat op termijn kan hebben. Reactie collega: “onzin, ik zat dit weekend in mijn tuin en heb meerdere bijen gezien”.

Bijzonder vermoeiend, daar is een zinvolle discussie verder ook niet mogelijk mee.
  zondag 2 mei 2021 @ 08:53:11 #21
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199242136
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
:')

Als je een keer buiten komt dan kan je met je eigen ogen (gevolgen van) de stikstofproblematiek aanschouwen.
quote:
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Dat 'stikstofgedoe' is niet iets nieuws. En ja, ecologen waarschuwen al decennia, alleen hangt er nu een ander naampje aan. Vroeger was het het mestprobleem, nu is het het stikstofprobleem. Nagenoeg niks veranderd, ook niet qua struisvogelpolitiek.
Huilen dan.
pi_199242145
Wat een dom gelul..

Dit is allemaal niet nodig als niet iedere vrouw zo graag 2 of meer kinderen wilt.

[ Bericht 0% gewijzigd door hoechst op 02-05-2021 09:21:23 ]
pi_199242200
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:40 schreef Fugue het volgende:

[..]

Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
Overgang ?
  zondag 2 mei 2021 @ 09:03:07 #24
156258 Metalfrost
dude, what
pi_199242220
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:53 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

:')

Als je een keer buiten komt dan kan je met je eigen ogen (gevolgen van) de stikstofproblematiek aanschouwen.
De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Metalfrost op 02-05-2021 09:09:41 ]
Google is your friend, abuse your friends
pi_199242222
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:50 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Echt hè. Dit soort mensen is zo verschrikkelijk. Doet me denken aan collega.
Ging op de radio over massale bijensterfte door gifgebruik op golfbanen en welke gevolgen dat op termijn kan hebben. Reactie collega: “onzin, ik zat dit weekend in mijn tuin en heb meerdere bijen gezien”.

Bijzonder vermoeiend, daar is een zinvolle discussie verder ook niet mogelijk mee.
As je dat vervolgens weerlegt met argumenten wringt hij zich wel weer een andere kromme redenatiebocht.
Snap nooit zo goed waarom sommige mensen bepaalde feiten per se moeten blijven ontkennen.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:11:19 #26
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199242293
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd is, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.
Aan de ene kant hebben we talloze wetenschappelijke publicaties en kan je met je eigen ogen de gevolgen van excessieve stikstofdepositie zien, en anderzijds hebben we Metalfrost die roept dat er niks aan de hand is want de lucht ruikt nog hetzelfde ( _O- ).

Lastig hoor!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Huilen dan.
pi_199242313
Nederlandse boeren lopen gewoon ver achter met innovatie, vergroening en verduurzaming. Gemiddeld 15 jaar zelfs.

Verder heeft het ook geen zin om Nederland verder vol te bouwen en zoveel mogelijk mensen binnen te halen.
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_199242317
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Fugue het volgende:

[..]

As je dat vervolgens weerlegt met argumenten wringt hij zich wel weer een andere kromme redenatiebocht.
Snap nooit zo goed waarom sommige mensen bepaalde feiten per se moeten blijven ontkennen.
Onhandige feiten kun je het beste negeren zodat je er niks aan hoeft te doen. Tot het te laat is, dan hoef je het niet meer te negeren, want kun je gewoon zeggen dat het te laat is.

Klimaatdiscussie hetzelfde. Veel ontkenners zijn nu overgestapt op 'het is toch al te laat'.
pi_199242379
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:12 schreef Mike-The-Situation het volgende:
De boeren moeten gewoon een halt toegeroepen worden. Op alle fronten is dit niet meer houdbaar in Nederland. Wat mij betreft worden alle boeren uitgekocht, wordt het land gebruikt voor huisvesting én natuurbehoud/opbouw en kunnen we eindelijk als land weer gaan kijken naar het herstel van onze kostbare natuur.
verplaatsen van het probleem is niet het oplossen van het probleem
  zondag 2 mei 2021 @ 09:22:48 #30
156258 Metalfrost
dude, what
pi_199242403
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:11 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Aan de ene kant hebben we talloze wetenschappelijke publicaties en kan je met je eigen ogen de gevolgen van excessieve stikstofdepositie zien, en anderzijds hebben we Metalfrost die roept dat er niks aan de hand is want de lucht ruikt nog hetzelfde ( _O- ).

Lastig hoor!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Google is your friend, abuse your friends
pi_199242420
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Rondom stikstof was de politieke agenda juist om het probleem te ontkennen of creatief weg te rekenen.
Vermesting en verzuring zijn echt geen nieuwe problemen.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:25:17 #32
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199242426
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Weet niet of je het doorhebt, maar pakweg de laatste 60 jaar was het die politieke agenda van jou die boeren vrij spel heeft gegeven.
Huilen dan.
pi_199242429
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Zo dat zijn nogal wat insinuaties bij elkaar, kun je die ook onderbouwen. :D
pi_199242441
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Fugue het volgende:

[..]

As je dat vervolgens weerlegt met argumenten wringt hij zich wel weer een andere kromme redenatiebocht.
Snap nooit zo goed waarom sommige mensen bepaalde feiten per se moeten blijven ontkennen.
Ik denk dat ze het dan makkelijker vinden voor zichzelf om zich er niets van aan te trekken. Het is een inconvenient truth natuurlijk.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:27:45 #35
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242446
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Van de kortzichtigheid van jouw reactie wordt ik wel intens verdrietig.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_199242460
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:12 schreef HSG het volgende:
Nederlandse boeren lopen gewoon ver achter met innovatie, vergroening en verduurzaming. Gemiddeld 15 jaar zelfs.

Verder heeft het ook geen zin om Nederland verder vol te bouwen en zoveel mogelijk mensen binnen te halen.
Het grootste probleem is dat er gewoon veel te veel vee is in Nederland. Veel meer dan nodig ook. Is grotendeels ook voor export.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:29:58 #37
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199242464
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:26 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Zo dat zijn nogal wat insinuaties bij elkaar, kun je die ook onderbouwen. :D
Natuurlijk niet. In plaats van (een) onderzoek daadwerkelijk op methodiek of inhoud af te rekenen is het natuurlijk veel makkelijker om vanuit je luie stoel ongehinderd door enige kennis de hele boel af te serven zonder daarvoor met steekhoudende argumenten te komen en te roepen dat het allemaal onbetrouwbare huichelaars zijn die een politieke agenda dienen.

Bijzonder vermoeiend :O . Welkom bij het feitenvrij discussiëren.
Huilen dan.
pi_199242469
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:19 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

verplaatsen van het probleem is niet het oplossen van het probleem
We verplaatsen het probleem niet, we bannen het uit in ons land. Dat het zich elders voortzet is problematisch maar buiten onze invloedssfeer.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_199242472
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Jij bent echt eng.
pi_199242474
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:29 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Het grootste probleem is dat er gewoon veel te veel vee is in Nederland. Veel meer dan nodig ook. Is grotendeels ook voor export.
Dat niet alleen maar ook door het veelgebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Effectief voor je gewas, dodelijk voor onze fauna. Daardoor is al 70% van onze insectenpopulatie verdwenen.

Dat tezamen met het stikstofprobleem en alle seinen staan op rood.
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_199242507
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Heb jij niets nuttigs te doen? Je klompen poetsen ofzo?
  zondag 2 mei 2021 @ 09:34:04 #42
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242520
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:54 schreef hoechst het volgende:
Wat een dom gelul..

Dit is allemaal niet nodig als niet iedere vrouw zo graag 2 of meer kinderen wilt.
Kinderen produceren teveel stikstof? Ik dacht dat het de boeren waren. Moet dan fake news geweest zijn.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_199242524
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:30 schreef HSG het volgende:

[..]

Dat niet alleen maar ook door het veelgebruik van bepaalde bestrijdingsmiddelen. Effectief voor je gewas, dodelijk voor onze fauna. Daardoor is al 70% van onze insectenpopulatie verdwenen.

Dat tezamen met het stikstofprobleem en alle seinen staan op rood.
En vergeet onze culturele perceptie van eten niet. Heden ten dage willen wij 7 dagen per week vlees eten.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  zondag 2 mei 2021 @ 09:35:10 #44
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242538
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Ach, kijk, een Trumpiaanse redenatie. :')
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_199242540
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:12 schreef Mike-The-Situation het volgende:
De boeren moeten gewoon een halt toegeroepen worden. Op alle fronten is dit niet meer houdbaar in Nederland. Wat mij betreft worden alle boeren uitgekocht, wordt het land gebruikt voor huisvesting én natuurbehoud/opbouw en kunnen we eindelijk als land weer gaan kijken naar het herstel van onze kostbare natuur.
De nederlandse agrarische sector zorgt voor het voedsel van 10-tallen miljoenen mensen.
Dat lukt op zo'n klein stukje grond ligt alleen maar aan het gebruik van zeer intensieve methodes waarvan je je moet afvragen of dat goed is voor men, dier en millieu.

Verplaatsen van die productie is echter ook verplaatsen van het probleem. Het is voor mij 100% zeker dat de planeet er juist slechter van wordt als diezelfde hoeveelheid voedsel elders geproduceerd moet worden.
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_199242542
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Wetenschappelijke publicaties betaald met wélke politieke agenda?
Denken dat de politieke agenda zich druk maakt om het stikstofprobleem. Dat is wel alu hoedje next level hoor.
pi_199242552
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:30 schreef Mike-The-Situation het volgende:

[..]

We verplaatsen het probleem niet, we bannen het uit in ons land. Dat het zich elders voortzet is problematisch maar buiten onze invloedssfeer.
:')

Je verplaatst het dus wel en daarmee los je geen enkel globaal probleem op.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:36:33 #48
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199242556
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Ja? Dat jij nog nooit van iemand gehoord hebt, en kennelijk te beroerd bent hem even te googlen, is doorslaggevend?
Wat een kul-argument.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zondag 2 mei 2021 @ 09:38:06 #49
66444 Lord_Vetinari
Si non confectus non reficiat
pi_199242583
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:40 schreef Fugue het volgende:

[..]

Fijn dat we nu een expert hebben op FOK! die vindt dat het allemaal wel meevalt. Kunnen we ook weer 120 rijden op de snelweg.
Dat kunnen we toch wel. Na al dat thuiswerken vermoed ik dat de stikstofniveaus allang fors gedaald zijn.
En morgen pleurt men in Wuhan
Nog een vleermuis in een pan
pi_199242589
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:35 schreef quo_ het volgende:

[..]

De nederlandse agrarische sector zorgt voor het voedsel van 10-tallen miljoenen mensen.
Dat lukt op zo'n klein stukje grond ligt alleen maar aan het gebruik van zeer intensieve methodes waarvan je je moet afvragen of dat goed is voor men, dier en millieu.

Verplaatsen van die productie is echter ook verplaatsen van het probleem. Het is voor mij 100% zeker dat de planeet er juist slechter van wordt als diezelfde hoeveelheid voedsel elders geproduceerd moet worden.
Daarom is het ook belangrijk om nieuwe technieken voor de landbouw te ontwikkelen. Wat er dus voor zorgt dat gewassen effectief groeien terwijl het niet te koste gaat van het milieu.

Maar men plaatst liever warmtepompjes, bouwd biomassacentrales en gaat hele landschappen volgooien met windmolen.s
Ô mon citoyens vous serez unis.
pi_199242608
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:35 schreef quo_ het volgende:

[..]

De nederlandse agrarische sector zorgt voor het voedsel van 10-tallen miljoenen mensen.
Dat lukt op zo'n klein stukje grond ligt alleen maar aan het gebruik van zeer intensieve methodes waarvan je je moet afvragen of dat goed is voor men, dier en millieu.

Verplaatsen van die productie is echter ook verplaatsen van het probleem. Het is voor mij 100% zeker dat de planeet er juist slechter van wordt als diezelfde hoeveelheid voedsel elders geproduceerd moet worden.
Daarom is dit bij uitstek ook een probleem waar de Europese unie zich mee bezig moet houden. Het is simpelweg onlogisch dat Nederland met haar beperkte land de grond en natuur schade aan doet terwijl wij bij onze buurlanden ,die klimaattechnisch lijken op Nederland, geen gebruik maken van de aanwezige grond, althans, niet optimaal. Daarom pleit ik ook voor het delen van kennis, het gezamenlijk aanvliegen van dit probleem en de voordelen spreiden over alle Europese landen.
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
  zondag 2 mei 2021 @ 09:40:14 #52
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242614
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:36 schreef Banaanvragen het volgende:


:')

Je verplaatst het dus wel en daarmee los je geen enkel globaal probleem op.
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:35 schreef quo_ het volgende:

De nederlandse agrarische sector zorgt voor het voedsel van 10-tallen miljoenen mensen.
Dat lukt op zo'n klein stukje grond ligt alleen maar aan het gebruik van zeer intensieve methodes waarvan je je moet afvragen of dat goed is voor men, dier en millieu.

Verplaatsen van die productie is echter ook verplaatsen van het probleem. Het is voor mij 100% zeker dat de planeet er juist slechter van wordt als diezelfde hoeveelheid voedsel elders geproduceerd moet worden.
Als je die productie verplaatst naar een gebied waar het niet op een heel klein stukje land hoeft, dan hoeft alles ook niet zo intensief. Dus het is dan niet het 1 op 1 verplaatsen van de situatie. Nederland is simpelweg niet de meest geschikte plek om voedsel voor tientallen miljoenen te produceren.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_199242625
Veluwe :') die paar kut boompjes..meer dan de helft is al gekapt en weer opnieuw gepland..

En dan in het midden een grote zandverstuiving :')
Ik zwaai naar dieren.
pi_199242626
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:34 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Kinderen produceren teveel stikstof? Ik dacht dat het de boeren waren. Moet dan fake news geweest zijn.
Kinderen worden oud hebben een huis nodig gaat idd vlees eten van de boer gaat auto rijden.. En zijn zussen en broers ook waardoor alles nog veel sneller geproduceerd moet worden.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:41:24 #55
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242631
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:41 schreef Geerd het volgende:
Veluwe :') die paar kut boompjes..meer dan de helft is al gekapt en weer opnieuw gepland..

En dan in het midden een grote zandverstuiving :')
Klok en klepel.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 mei 2021 @ 09:42:31 #56
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242638
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:41 schreef hoechst het volgende:

Kinderen worden oud hebben een huis nodig gaat idd vlees eten van de boer gaat auto rijden.. En zijn zussen en broers ook waardoor alles nog veel sneller geproduceerd moet worden.
Goed punt. We hoeven alleen maar op te houden met leven om het stikstofprobleem op te lossen. Ik stel voor dat jij begint om het goede voorbeeld te geven.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
pi_199242648
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:12 schreef HSG het volgende:
Nederlandse boeren lopen gewoon ver achter met innovatie, vergroening en verduurzaming. Gemiddeld 15 jaar zelfs.

Ik had altijd begrepen dat we qua landbouw efficiëntie bij de wereldtop behoren onder andere ook aangedreven door onze wereldberoemde landbouw universiteit in wageningen. Waarop is het 15 jaar achter lopen op gebaseerd en ten opzichte van wie lopen we achter?
pi_199242678
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:42 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Goed punt. We hoeven alleen maar op te houden met leven om het stikstofprobleem op te lossen. Ik stel voor dat jij begint om het goede voorbeeld te geven.
Niet ophouden. Kan jij niet lezen?
Ik zeg 1 kind zodat Nederland alsnog wel een stuk voller raakt maar dat komt door de migratie.
pi_199242681
Agrarische sector minimaal halveren, vleestax introduceren en mensen actief stimuleren veganistisch te worden. Vrijgekomen grond gebruiken voor zonneweides, windmolenparken en bouw van huizen. En als men dan toch actief nieuwe huizen bouwt is er ook ruimte voor nog meer kansarme pareltjes O+.

Ik denk zo dat dit wel een oplossing is die sommige ongeruste boomknuffelaars zal aanspreken.

[ Bericht 10% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 09:45:41 ]
  zondag 2 mei 2021 @ 09:45:09 #60
168739 Red_85
'echt wel'
pi_199242683
Nu.
Kan me niet aan de indruk onttrekken dat ze daar een beetje klimaatwappie aan het worden zijn.

Kritiek wordt gesensureerd
Kritische artikelen weggehoond
En alle problemen in de wereld komen door het milieu
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zondag 2 mei 2021 @ 09:46:25 #61
168739 Red_85
'echt wel'
pi_199242701
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:41 schreef Geerd het volgende:
Veluwe :') die paar kut boompjes..meer dan de helft is al gekapt en weer opnieuw gepland..

En dan in het midden een grote zandverstuiving :')
Veredeld stadspark.

'natuur' :')
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zondag 2 mei 2021 @ 09:46:37 #62
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199242704
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:35 schreef Fugue het volgende:

[..]

Denken dat de politieke agenda zich druk maakt om het stikstofprobleem. Dat is wel alu hoedje next level hoor.
Zeker wel. Minister van Nieuwenhuizen van de VVD (wie anders) maakte zich er zo druk om dat ze het had over een list verzinnen om zich zo niet aan de uitspraak van de hoogste bestuursrechter te houden, nadat die een streep trok door de laatste list in een reeks van vele.

Eens kijken wat er gebeurt wanneer ik listen ga verzinnen om gerechtelijke uitspraken naast me neer te kunnen leggen :') .
Huilen dan.
pi_199242708
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:45 schreef Dejannn het volgende:
Agrarische sector minimaal halveren, vleestax introduceren en mensen actief stimuleren veganistisch te worden. Vrijgekomen grond gebruiken voor zonneweides, windmolenparken en bouw van huizen. En als men dan toch actief nieuwe huizen bouwt is er ook ruimte voor nog meer kansarme pareltjes O+.

Ik denk zo dat dit wel een oplossing is die sommige ongeruste boomknuffelaars zal aanspreken.
Nutteloos.
Het zouden toch maar huizen van minimaal 5 ton worden.
  zondag 2 mei 2021 @ 09:48:24 #64
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199242731
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:19 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

verplaatsen van het probleem is niet het oplossen van het probleem
Het is de vraag nog maar op het opheffen van grootschalige geconcentreerde veeteelt en overschakelen naar kleinschalige lokale veeteelt het verplaatsen van het probleem is, als de totale stikstofuitstoot daarmee al gelijk blijft zijn de concentraties verdeeld over de gebieden die nu bediend worden waarschijnlijk zo laag dat er geen schade veroorzaakt wordt.

Dat we in NL voor de halve wereld aan veeteelt doen is een serieus probleem.
Laat boeren voor de eigen omgeving boeren, en biologisch graag.

Dat het vlees, zuivel en eieren daardoor veel duurder worden is vervelend maar een logisch gevolg als we willen dat boeren er gewoon van kunnen leven.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_199242756
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:46 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Veredeld stadspark.

'natuur' :')
Idd net als die Oostvaardersplassen :') :') :') :') lekker die beesten laten verhongeren..want ja zo is natuur :') :')


Al die gasten zou je daar ook neer moeten zetten..live stream erop en dan kijken hoe ze elkaar opeten.. _O_ _O_ _O_ _O_ _O_
Ik zwaai naar dieren.
pi_199242786
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:41 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Klok en klepel.
Zou zeggen kijk eens op google maps hoe mooi de stukken bos netjes uitgelijnd staan :')
Ik zwaai naar dieren.
pi_199242866
quote:
9s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:46 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Zeker wel. Minister van Nieuwenhuizen van de VVD (wie anders) maakte zich er zo druk om dat ze het had over een list verzinnen om zich zo niet aan de uitspraak van de hoogste bestuursrechter te houden, nadat die een streep trok door de laatste list in een reeks van vele.

Eens kijken wat er gebeurt wanneer ik listen ga verzinnen om gerechtelijke uitspraken naast me neer te kunnen leggen :') .
Minister van Nieuwenhuizen van de VVD had toevallig last van kortdurende alzheimer toen hier vragen over werden gesteld zeker
  zondag 2 mei 2021 @ 10:06:24 #68
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199242973
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:44 schreef hoechst het volgende:
Kan jij niet lezen?

Ik kan heel goed lezen en ik herken oogkleppenredenaties van verre. :')
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 mei 2021 @ 10:10:09 #69
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_199243017
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:03 schreef Kickinalfa het volgende:
Het is natuurlijk wel dubbel, maar varkensflats/megastallen met een gesloten ecosysteem zijn eerder een oplossing lijkt me.

Dan hebben we ook geen uitgestrekte weilanden vol bemesting nodig.
Die dieren eten niet?

Die worden op magische wijze groot? Hun poep ed verdwijnt op magische wijze of nee ze poepen niet omdat ze niet eten natuurlijk.

Dat land met veevoer wat zo effectief mogelijk moet zijn hebben we nodig omdat we zoveel consumptie dieren hebben. We kunnen importeren, maar dat verplaatst het probleem enkel. En dat doen we al vrij veel, dit is het resultaat van zoveel mogelijk van elders halen. Bij dat elders gaat het ook niet zo best...

Het is echt een verkeerd idee dat we die weilanden zonder bemesting, monoculturen die gericht zijn op productie, nodig hebben bij gesloten systemen. Of we dat nu hier of ergens anders doen, al die dieren moeten eten. En moeten van gericht op productie land eten, want anders groeien ze niet zo snel.
Gesloten systemen? Gelul is het. Er zijn geen werkelijk gesloten systemen. Om een consumptie dier op slachtgewicht te brengen is er X inbreng nodig. Dat gebeurd niet vanzelf.
Je kan de dampen afvangen, mest verzamelen en wat nog meer. Maar het is er en de rest eromheen om dat dier op slachtgewicht te krijgen is er ook. En of je dat hier of ergens anders doet maakt geen fuck uit, het kost altijd wat.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:14:16 #70
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_199243060
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:48 schreef PzKpfw het volgende:
Eiken die afsterven... het is ook helemaal niet zo dat we een aantal bizar droge jaren achter de rug hebben ofzo :')
Eiken kunnen redelijk goed tegen droogte. Best wel hardnekkige bomen die eiken. Kunnen een hoop hebben, koud of warm, vochtig of redelijk droog.
Eiken behoren tot de laatste groep die gaat als het fout gaat, zijn echt heel breed.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:18:19 #71
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_199243107
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.
Die populatie is niet echt toegenomen. Dat ze bij jou in de buurt nestelen is een ander verhaal.
Kraaien en kraaiachtigen maken nu eenmaal graag groepen.

Normaal zouden dat kleinere groepen zijn omdat de omgeving niet meer toelaat. Nu zijn bepaalde gebieden beter gericht op grotere groepen en andere gebieden minder gunstig.

Er is geen grote toename, er is minder verdeling.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:22:18 #72
156258 Metalfrost
dude, what
pi_199243161
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:35 schreef Fugue het volgende:

[..]

Denken dat de politieke agenda zich druk maakt om het stikstofprobleem. Dat is wel alu hoedje next level hoor.
Er is toch een huizentekort? Een huizentekort is een politiek vraagstuk.
'Hoe en waar zorgen we dat er meer huizen gebouwd worden.'
Kijk, boeren hebben land. Op land kun je bouwen.
Hoe zorgen we ervoor dat de boeren weggaan? Door ze ergens de schuld van te geven.
Wat stoten koeien uit? Stikstof. En zijn veel koeien, dus relatief veel stikstof.
Et voila, de zogeheten 'stikstofproblematiek'.

En dus, is het 'stikstofprobleem' wel degelijk een standpunt in de politieke agenda.
Google is your friend, abuse your friends
pi_199243211
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Er is toch een huizentekort? Een huizentekort is een politiek vraagstuk.
'Hoe en waar zorgen we dat er meer huizen gebouwd worden.'
Kijk, boeren hebben land. Op land kun je bouwen.
Hoe zorgen we ervoor dat de boeren weggaan? Door ze ergens de schuld van te geven.
Wat stoten koeien uit? Stikstof. En zijn veel koeien, dus relatief veel stikstof.
Et voila, de zogeheten 'stikstofproblematiek'.

En dus, is het 'stikstofprobleem' wel degelijk een standpunt in de politieke agenda.
Je zou als Europa ook eens kunnen stoppen met binnenhalen van mensen...ohw wacht dat mag je niet zeggen
Ik zwaai naar dieren.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:26:43 #74
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243222
Dat er allemaal snelwegen dwars door de Veluwe lopen interesseert niemand wat... Nee, het zijn de boeren. :') En Lelystad airport kan er natuurlijk ook nog wel bij.

En verder zou men misschien eens moeten stoppen met de grootschalige houtkap op de Veluwe, dat scheelt ook...

https://www.gelderlander.(...)ewoon-niet~ac9020f5/
pi_199243275
Klopt, ik heb het met mijn eigen ogen gezien, de Veluwe ligt er dood bij.
ADHD-C
  zondag 2 mei 2021 @ 10:31:44 #76
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199243284
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:10 schreef Cause_Mayhem het volgende:

[..]

Die dieren eten niet?

Die worden op magische wijze groot? Hun poep ed verdwijnt op magische wijze of nee ze poepen niet omdat ze niet eten natuurlijk.

Dat land met veevoer wat zo effectief mogelijk moet zijn hebben we nodig omdat we zoveel consumptie dieren hebben. We kunnen importeren, maar dat verplaatst het probleem enkel. En dat doen we al vrij veel, dit is het resultaat van zoveel mogelijk van elders halen. Bij dat elders gaat het ook niet zo best...

Het is echt een verkeerd idee dat we die weilanden zonder bemesting, monoculturen die gericht zijn op productie, nodig hebben bij gesloten systemen. Of we dat nu hier of ergens anders doen, al die dieren moeten eten. En moeten van gericht op productie land eten, want anders groeien ze niet zo snel.
Gesloten systemen? Gelul is het. Er zijn geen werkelijk gesloten systemen. Om een consumptie dier op slachtgewicht te brengen is er X inbreng nodig. Dat gebeurd niet vanzelf.
Je kan de dampen afvangen, mest verzamelen en wat nog meer. Maar het is er en de rest eromheen om dat dier op slachtgewicht te krijgen is er ook. En of je dat hier of ergens anders doet maakt geen fuck uit, het kost altijd wat.
Het maakt wel wezenlijk verschil of die dieren hier (waar we met een hoge stikstofbelasting zitten) of 'elders' (waar men nog lang niet in de problemen komt) eten en schijten. Een beetje extra stikstof is geen probleem, veel extra stikstof is dat wel. Dezelfde hoeveelheid stikstof verspreid over een grotere oppervlakte is niet zo'n issue.

Je kan het benaderen als een vrij simpele balans van voedingsstoffen:
1) We importeren gigantische hoeveelheden soja (uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika) en fosfaat.
2) Daarmee voeren we ons vee.
3) We exporteren of consumeren het vlees / melk / etc.

Nu is dat dat omzetten van voer naar dierlijk eindproduct een bijzonder inefficiënt proces en gaan er veel meer voedingsstoffen in de vorm van voer in dan dat er aan de andere kant weer uitkomen als eindproduct.

Waar blijft het verschil? Dat gaat hier de lucht en het water in. Is die balans een beetje scheef dan valt het wel mee, maar in Nederland is die balans compleet doorgeslagen.
Huilen dan.
pi_199243286
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Er is toch een huizentekort? Een huizentekort is een politiek vraagstuk.
'Hoe en waar zorgen we dat er meer huizen gebouwd worden.'
Kijk, boeren hebben land. Op land kun je bouwen.
Hoe zorgen we ervoor dat de boeren weggaan? Door ze ergens de schuld van te geven.
Wat stoten koeien uit? Stikstof. En zijn veel koeien, dus relatief veel stikstof.
Et voila, de zogeheten 'stikstofproblematiek'.

En dus, is het 'stikstofprobleem' wel degelijk een standpunt in de politieke agenda.
Leuk onderbuikverhaaltje maar totaal niet zoals de stikstofproblematiek nu echt ontstaan is. :D

Sinds 1965 waarschuwen ambtenaren al dat schaalvergroting van landbouwbedrijven als gevolg hebben dat er mestoverschotten komen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstofcrisis?wprov=sfla1
pi_199243290
Nu.nl :')
  zondag 2 mei 2021 @ 10:32:37 #79
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243295
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:31 schreef LazyDave het volgende:
Klopt, ik heb het met mijn eigen ogen gezien, de Veluwe ligt er dood bij.
Vorig jaar was de natuur daar nog zo goed dat zelfs de wolf zich er weer ging vestigen... :')
  zondag 2 mei 2021 @ 10:33:32 #80
466913 Eightyone
Bejaarde millennial
pi_199243304
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Je lijkt niet iemand die zich erg druk maakt over de natuur/het klimaat, of de toekomst ervan voor volgende generaties.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:33:33 #81
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243305
Nu is heide op zichzelf natuurlijk al een cultuurlandschap, ontstaan door het massaal kappen van bomen en afplaggen van grond in de middeleeuwen, voor jawel... veeteelt. Dat het nu zo fanatiek verdedigd wordt is in die zin natuurlijk wel een beetje ironisch. De eik (zowel zomer- als winter-) is verder een gevoelige soort, die het alleen goed doet met weinig concurrentie en gevoelig is voor ziektes.

Biodiversiteit vind ik gevoelsmatig een goed iets, maar biologen zijn conservatief van nature en willen houden wat er is, met als argument dat het er nu ook is. Is dat nou per se juist?
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  Redactie Sport / Supervogel zondag 2 mei 2021 @ 10:34:47 #82
270182 crew  Pino112
Pino van Luna O+
pi_199243321
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:28 schreef KareldeStoute het volgende:
Dit is helaas bepaald geen nieuws. En ondanks dat we dit al decennia weten weigert de politiek serieus actie te ondernemen...
Dat krijg je met de boerenlobby zo hoog aanwezig in de politiek.
Zowel in Nederland als in het Europees Parlement bijvoorbeeld.

Noem een Carola Schouten of Annie Schreijer Pierik. Beiden boerendochters.
pi_199243379
Er voltrekt zich ook een drama in de Randstad.. de huismus.. onze trouwe stadbewoner.. is steeds minder aanwezig. 😥
  zondag 2 mei 2021 @ 10:40:59 #84
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243403
quote:
Met Europese landen is afgesproken dat kwetsbare natuurwaarden versterkt moeten worden. Voor Nederland zijn dat landschappen met heide en zandverstuivingen.

Bomen kappen is in dat beleid de omgekeerde wereld, omdat bomen en bodem dit broeikasgas opvangen. Door de bomen te vellen en soms ook nog de grond om te woelen, wordt er niet alleen minder CO2 opgevangen, maar komt er juist meer van dit gas vrij.

Enerzijds Europese afspraken om heide- en stuifzandgebieden te vergroten,
Heide en zandverstuivingen zijn goed, bos en gras zijn slecht...

https://www.gelderlander.(...)ewoon-niet~ac9020f5/
pi_199243426
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

Vorig jaar was de natuur daar nog zo goed dat zelfs de wolf zich er weer ging vestigen... :')
Die lijkt inmiddels ook te zijn doorgetrokken of die zit nu in Drenthe of Zeeland.

https://www.rtvoost.nl/ni(...)85-procent-verdwenen
ADHD-C
  zondag 2 mei 2021 @ 10:43:01 #86
308523 the-eye
I'm a Live Wire
pi_199243434
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:39 schreef Pleun2011 het volgende:
Er voltrekt zich ook een drama in de Randstad.. de huismus.. onze trouwe stadbewoner.. is steeds minder aanwezig. 😥
Die is waarschijnlijk met de autochtoon mee de stad uit gevlucht
  zondag 2 mei 2021 @ 10:43:30 #87
156258 Metalfrost
dude, what
pi_199243443
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:33 schreef Eightyone het volgende:

[..]

Je lijkt niet iemand die zich erg druk maakt over de natuur/het klimaat, of de toekomst ervan voor volgende generaties.
Wat maakt de volgende generaties zo anders dan de huidige?
Wonen zij massaal vredelievend op het platteland, zelf gereedschappen maken voor dagelijks gebruik en zorgen voor eigen eten op tafel?
Of worden zij een kopie van de huidige inwoners, steevast roepend naar plattelandsbewoners dat ze het slecht doen en alles wat hen beweegt om het leven dat zij leiden in hoog contrast staat met dat wat de stad in toekomstvisie voor ogen heeft?

Ik gok het tweede.
Google is your friend, abuse your friends
pi_199243461
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:33 schreef Eightyone het volgende:

[..]

Je lijkt niet iemand die zich erg druk maakt over de natuur/het klimaat, of de toekomst ervan voor volgende generaties.
Nederland is qua natuur toch al verdoemd. Teveel mensen op een te klein oppervlak. Voor echte natuur, onberoerd door mensenhandjes, moet je hier niet wezen.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:45:18 #89
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243472
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:33 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Nu is heide op zichzelf natuurlijk al een cultuurlandschap, ontstaan door het massaal kappen van bomen en afplaggen van grond in de middeleeuwen, voor jawel... veeteelt. Dat het nu zo fanatiek verdedigd wordt is in die zin natuurlijk wel een beetje ironisch.
Veeteelt?

quote:
Toen het klimaat warmer werd, in het Holoceen, raakte de Veluwe bebost, maar in de Middeleeuwen zorgde de mens voor ontbossing. Grootschalige boskap voor de ijzerindustrie[2] die veel houtskool gebruikte, zorgde samen met intensieve landbouw ervoor dat de wind in de Middeleeuwen vat kreeg op de arme zandgronden. Hierdoor ontstonden grote zandverstuivingen en werden er stuifduinen gevormd. Hierdoor trok de bevolking weg van de Veluwe. Door de boskap is er geen oerbos bewaard gebleven, een groot deel van de huidige Veluwse bossen is aangeplant ten gunste van de houtproductie.
Maar goed, "intensieve" landbouw in de middeleeuwen? Really?
pi_199243477
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:22 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

Er is toch een huizentekort? Een huizentekort is een politiek vraagstuk.
'Hoe en waar zorgen we dat er meer huizen gebouwd worden.'
Kijk, boeren hebben land. Op land kun je bouwen.
Hoe zorgen we ervoor dat de boeren weggaan? Door ze ergens de schuld van te geven.
Wat stoten koeien uit? Stikstof. En zijn veel koeien, dus relatief veel stikstof.
Et voila, de zogeheten 'stikstofproblematiek'.

En dus, is het 'stikstofprobleem' wel degelijk een standpunt in de politieke agenda.
Ik heb gewoon een huis dus ik vind dat er helemaal geen huizentekort is.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:47:20 #91
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243491
Overigens betekent het verdwijnen van soorten natuurlijk niet dat er niets voor in de plaats komt. Het eindstadium van landschapsvegetatie is bos, en bos zal er komen wanneer men stopt met het ingrijpen op heidelandschap. Loofbos kent gewoonlijk een hogere biodiversiteit en alle bossen hebben een veel grotere biomassa, wat meer CO2 opslag betekent maar ook meer voedsel. Vruchten zoals braam groeien prima met veel stikstof. Van mij hoeft dat kunstmatig kaal houden van het gebied met als argument dat het al zo was eigenlijk niet zo nodig. Heide is gecreëerd en in stand gehouden door de mens. Laat eerst maar zien wat er gebeurt als je ervan afblijft.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_199243492
En dan gaan we straks massaal bouwen...iedereen weer klagen dat hun hut op houtenpijlen niks meer waard is of misschien wel onder water staat.. _O- _O- _O-
Ik zwaai naar dieren.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:49:54 #93
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243506
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:45 schreef AchJa het volgende:

[..]

Veeteelt?
[..]

Maar goed, "intensieve" landbouw in de middeleeuwen? Really?
Intensief zei ik niet hè. Maar afplaggen voor het houden van schapen en runderen heeft wel een grote rol gespeeld. Het punt is, en dat staat in jouw quote ook, dat de Nederlandse heide is ontstaan door menselijke ontbossing en dus meer cultuur dan natuur is.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 10:51:27 #94
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243519
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:47 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overigens betekent het verdwijnen van soorten natuurlijk niet dat er niets voor in de plaats komt. Het eindstadium van landschapsvegetatie is bos, en bos zal er komen wanneer men stopt met het ingrijpen op heidelandschap. Loofbos kent gewoonlijk een hogere biodiversiteit en alle bossen hebben een veel grotere biomassa, wat meer CO2 opslag betekent maar ook meer voedsel. Vruchten zoals braam groeien prima met veel stikstof. Van mij hoeft dat kunstmatig kaal houden van het gebied met als argument dat het al zo was eigenlijk niet zo nodig. Heide is gecreëerd en in stand gehouden door de mens. Laat eerst maar zien wat er gebeurt als je ervan afblijft.
Dit dus. Maar dat mag niet van het N2K beleid want het moeten schrale heides en zandverstuivingen worden want dat is aangemerkt als de oorspronkelijke natuur in Nederland...

Dat de Veluwe voor de middeleeuwen bos was past niet in het maakbaarheidsplaatje ofzo.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:52:16 #95
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199243523
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:47 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Overigens betekent het verdwijnen van soorten natuurlijk niet dat er niets voor in de plaats komt. Het eindstadium van landschapsvegetatie is bos, en bos zal er komen wanneer men stopt met het ingrijpen op heidelandschap. Loofbos kent gewoonlijk een hogere biodiversiteit en alle bossen hebben een veel grotere biomassa, wat meer CO2 opslag betekent maar ook meer voedsel. Vruchten zoals braam groeien prima met veel stikstof. Van mij hoeft dat kunstmatig kaal houden van het gebied met als argument dat het al zo was eigenlijk niet zo nodig. Heide is gecreëerd en in stand gehouden door de mens. Laat eerst maar zien wat er gebeurt als je ervan afblijft.
Ook bosgebieden zijn doorgaans niet gebaat bij meer stikstof: het is maar een handjevol soorten dat het er bijzonder goed op doet waardoor de diversiteit van een gebied gigantisch afneemt. En wanneer voedselarme biotopen zoals heidegebieden, zandgronden, en duingebieden veranderen in één groot bramen, brandnetel en vogelkers-struweel dan is er van ecologische waarde natuurlijk weinig sprake meer. Het is niet alsof dat een rijk loofbos wordt wanneer je de boel op z'n beloop laat.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:52:29 #96
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243525
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:49 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Intensief zei ik niet hè. Maar afplaggen voor het houden van schapen en runderen heeft wel een grote rol gespeeld. Het punt is, en dat staat in jouw quote ook, dat de Nederlandse heide is ontstaan door menselijke ontbossing en dus meer cultuur dan natuur is.
Nee, intensief staat in dat stuk van wiki. En jij had het specifiek over veeteelt, landbouw is wel iets breder. Maar goed, het was vnl de ijzerindustrie die zorgde voor de ontbossing.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:53:11 #97
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243532
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:49 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Intensief zei ik niet hè. Maar afplaggen voor het houden van schapen en runderen heeft wel een grote rol gespeeld. Het punt is, en dat staat in jouw quote ook, dat de Nederlandse heide is ontstaan door menselijke ontbossing en dus meer cultuur dan natuur is.
Weet trouwens niet waar jij je quote vandaan hebt maar deze is van Wikipedia.

quote:
De heiden ontstonden aan het eind van de middeleeuwen. De toegenemende bevolking zorgde voor kappen van bossen en overbeweiding door schapen en runderen veranderde hele landstreken rond dorpen en steden in (aanvankelijk boomrijke en grazige) heidevelden.

De woeste gronden tussen de nederzettingen deden dienst als gemeenschapsgoed ("meente") waar de bewoners hun schapen overdag lieten grazen, heidemaaisel kwamen halen voor veevoeder en heideplaggen kwamen steken als strooisel voor in de potstallen waar de schapen en koeien 's nachts verbleven. De stalmest uit de potstal werd ieder jaar naar de essen (akkers) gebracht als bemesting. Door die gebruiken werden de voedingsstoffen van de heide verplaatst naar de akkers. De heidegronden waren al schraal en werden door dit landbouwgebruik nog schraler.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 10:54:52 #98
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243547
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:52 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nee, intensief staat in dat stuk van wiki. En jij had het specifiek over veeteelt, landbouw is wel iets breder. Maar goed, het was vnl de ijzerindustrie die zorgde voor de ontbossing.
En dan vraag je aan mij waarom dat erin staat? Is dat van belang?
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 10:55:23 #99
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243551
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:52 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nee, intensief staat in dat stuk van wiki. En jij had het specifiek over veeteelt, landbouw is wel iets breder. Maar goed, het was vnl de ijzerindustrie die zorgde voor de ontbossing.
Nou ja zie hierboven, in mijn stukje van Wiki dus niet.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 10:56:17 #100
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243566
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.
Hou gewoon je mond als je niks te zeggen hebt.
  zondag 2 mei 2021 @ 10:58:21 #102
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_199243590
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:33 schreef Eightyone het volgende:

[..]

Je lijkt niet iemand die zich erg druk maakt over de natuur/het klimaat, of de toekomst ervan voor volgende generaties.
Dat is wel een goede samenvatting.

Ik hoop wel dat ze de boeren wegbezuinigen, maakt dat wat goed?
Laffe huichelaar
  zondag 2 mei 2021 @ 11:01:16 #103
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243617
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:52 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ook bosgebieden zijn doorgaans niet gebaat bij meer stikstof: het is maar een handjevol soorten dat het er bijzonder goed op doet waardoor de diversiteit van een gebied gigantisch afneemt. En wanneer voedselarme biotopen zoals heidegebieden, zandgronden, en duingebieden veranderen in één groot bramen, brandnetel en vogelkers-struweel dan is er van ecologische waarde natuurlijk weinig sprake meer. Het is niet alsof dat een rijk loofbos wordt wanneer je de boel op z'n beloop laat.
Bijzonder goed hoeft niet hè, "goed genoeg" does the trick in termen van natuurlijk selectie. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is "beter dan de rest". In de OP zie ik niet staan dat eiken het slecht doen door stikstof maar wel dat calcium daardoor minder goed opgenomen wordt. Zegt mij verder niets, maar betekent dus niet dat eiken of andere bomen het zelf slecht doen op stikstof. Het zwaar bemesten van grond met een overmaat aan voeding doen boeren natuurlijk ook niet omdat gewassen het daar slecht op doen.

https://nl.m.wikipedia.or(...)p_voedselrijke_grond Hier de plantengemeenschap van voedselrijke, droge tot matig natte grond. Weet niet of dit precies is wat op de Veluwe zou groeien maar zit er van de plantengemeenschappen denk ik het dichtste bij. Zeer soortenrijk.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_199243622
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Tekst en geen plaatjes, dus geen bewijs?

Ben je 8 of zo?
"Pools are perfect for holding water"
pi_199243644
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.
Lol. Meneer ziet vogels en ruikt lucht, dus het zit goed.

Echt, gooi jezelf weg zeg.
"Pools are perfect for holding water"
  zondag 2 mei 2021 @ 11:05:49 #106
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199243673
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:56 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ook wiki: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Veluwe

Onder: "Ontstaan"
De mijne komt hier vandaan: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Heide_(vegetatie)

Verwarrend ;(
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_199243680
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:36 schreef Banaanvragen het volgende:

[..]

:')

Je verplaatst het dus wel en daarmee los je geen enkel globaal probleem op.
Precies. En iedereen weet dat problemen het alleen waard zijn om op te lossen, wanneer we ze globaal op kunnen lossen. Anders heeft het toch geen zin. /s

:')
"Pools are perfect for holding water"
pi_199243704
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:45 schreef Dejannn het volgende:
Agrarische sector minimaal halveren, vleestax introduceren en mensen actief stimuleren veganistisch te worden. Vrijgekomen grond gebruiken voor zonneweides, windmolenparken en bouw van huizen. En als men dan toch actief nieuwe huizen bouwt is er ook ruimte voor nog meer kansarme pareltjes O+.

Ik denk zo dat dit wel een oplossing is die sommige ongeruste boomknuffelaars zal aanspreken.
En daar is onze alt-right wappie die het natuurlijk weer over vluchtelingen moet hebben.

Wat een aanwinst. /s
"Pools are perfect for holding water"
  zondag 2 mei 2021 @ 11:10:18 #109
308523 the-eye
I'm a Live Wire
pi_199243750
quote:
Maar ook op de Veluwe speelt dit probleem. Daar zitten nu twee keer zoveel wilde zwijnen en edelherten als twintig jaar geleden, vertelt de faunabeheerder. "Het gevolg is dat te veel zaden en jonge planten worden opgegeten. Natuurlijke bosverjonging komt niet meer van de grond. Er zijn geen jonge bomen meer om de oude te vervangen als ze ooit doodgaan. Er zijn plekken op de Veluwe waar je dwars door de bossen heen kunt kijken."
https://nos.nl/artikel/22(...)sen-en-de-veluwe-dan

En dan overal nog van die Schotse hooglanders uitzetten en dan zeiken dat plantjes verdwijnen :')
pi_199243778
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:58 schreef timmmmm het volgende:

[..]

Dat is wel een goede samenvatting.

Psycho gespot.
pi_199243806
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:07 schreef probeer het volgende:

[..]

En daar is onze alt-right wappie die het natuurlijk weer over vluchtelingen moet hebben.

Wat een aanwinst. /s
Ik wist niet dat VVD tegenwoordig ook binnen de categorie "alt-right" valt. Interessant. Ik betwijfel of dat het geval is eigenlijk. Ik denk eerder dat mijn post jou een beetje heeft getriggered, omdat er wellicht een kern van waarheid in zit. En de eerste reactie is dan vol op de man gaan aanvallen. Zonde, dat is namelijk helemaal niet nodig.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 11:14:03 ]
pi_199243848
quote:
11s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:13 schreef Dejannn het volgende:

[..]

Ik wist niet dat VVD tegenwoordig ook binnen de categorie "alt-right" valt. Interessant. Ik betwijfel of dat het geval is eigenlijk. Ik denk eerder dat mijn post jou een beetje heeft getriggered omdat er misschien een kern van waarheid in zit. En de eerste reactie is dan vol op de man gaan aanvallen. Zonde, dat is namelijk helemaal niet nodig.
Waar je op stemt boeit me geen zier. De onzin die je uitkraamt, daar reageer ik op. Je neiging om bij alles en iedereen toch weer te zaniken over vluchtelingen. Dat zie ik de VVD niet zo opzichtig doen. Jij daarentegen ..

Vol op de man? Niet meer dan jij doet naar die ongeruste boomknuffelaars, nietwaar?
"Pools are perfect for holding water"
  zondag 2 mei 2021 @ 11:17:29 #113
156258 Metalfrost
dude, what
pi_199243879
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 10:56 schreef Document1 het volgende:

[..]

Hou gewoon je mond als je niks te zeggen hebt.
Dat heb ik toch echt wel, gezien de tekst die je gequote hebt _O- o|O
Google is your friend, abuse your friends
pi_199243912
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:15 schreef probeer het volgende:

[..]

Waar je op stemt boeit me geen zier. De onzin die je uitkraamt, daar reageer ik op.

Vol op de man? Niet meer dan jij doet naar die ongeruste boomknuffelaars, nietwaar?
Ik kraam geen onzin uit. En nee, ik speel ook niet op de man, want wie is 'de man' in deze? Mijn opmerking is vrij algemeen met een knipoog, zonder specifiek richting iemand te wijzen. Dit in tegenstelling tot wat jij doet, jij gaat direct mij wegzetten als 'alt-right' en 'wappie'. Dat is een aanval op de man. Zoals aangegeven, jammer en onnodig ;).

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 11:20:35 ]
  zondag 2 mei 2021 @ 11:20:49 #115
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199243924
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:03 schreef probeer het volgende:

Lol. Meneer ziet vogels en ruikt lucht, dus het zit goed.

Echt, gooi jezelf weg zeg.
Onderstaande opmerking welke feitelijk van hetzelfde laken een pak is (alleen net van de andere kant bekeken) wordt natuurlijk maximaal geliked... :')

quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:53 schreef Isdatzo het volgende:

Als je een keer buiten komt dan kan je met je eigen ogen (gevolgen van) de stikstofproblematiek aanschouwen.
pi_199243953
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:20 schreef AchJa het volgende:

[..]

Onderstaande opmerking welke feitelijk van hetzelfde laken een pak is (alleen net van de andere kant bekeken) wordt natuurlijk maximaal geliked... :')
[..]

Isdatzo is gezonden door de mainstream media om zijn propaganda hier aan ons op te dringen.
  zondag 2 mei 2021 @ 11:23:37 #117
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199243965
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:20 schreef AchJa het volgende:

[..]

Onderstaande opmerking welke feitelijk van hetzelfde laken een pak is (alleen net van de andere kant bekeken) wordt natuurlijk maximaal geliked... :')
[..]

Die opmerking is dan ook wel realistisch.
pi_199243970
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:03 schreef Metalfrost het volgende:

[..]

De lucht ruikt nog hetzelfde als pakweg tien jaar geleden. Ik zie de vogels nestjes in bomen maken.
Het enige wat wel is veranderd, is het aantal kraaien en kraaiachtigen dat een opmars heeft gemaakt.
Die moet je idd ook afschieten ..kut beesten
Ik zwaai naar dieren.
pi_199244009
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:20 schreef AchJa het volgende:

[..]

Onderstaande opmerking welke feitelijk van hetzelfde laken een pak is (alleen net van de andere kant bekeken) wordt natuurlijk maximaal geliked... :')
[..]

Beiden inderdaad opmerkingen gestoeld op vermeend anekdotisch empirisch bewijs. En heel eerlijk? Ik kan het niet zien als ik buiten kom. Ben geen bioloog, en merk al die nuances niet op.

Verschil is dat de ene user inhoudelijk post. En de ander vraagt om plaatjes, want tekst is blijkbaar geen bewijs.
"Pools are perfect for holding water"
  zondag 2 mei 2021 @ 11:31:21 #120
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244073
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:23 schreef KareldeStoute het volgende:

Die opmerking is dan ook wel realistisch.
Ik kom genoeg buiten en ben genoeg in de natuur en op het water te vinden en ik merk bar weinig van de "stikstofproblematiek"... Integendeel zelfs, de kwaliteit van de natuur en de waterkwaliteit is hier in Fryslan echt enorm goed.

Maar nu moet ik natuurlijk mijn mond houden ofzo.
pi_199244092
Ik kom ook genoeg buiten en dan merk ik wel dat heel veel mensen met anekdotisch bewijs aan komen zetten. Dat herken ik inderdaad wel.
Op dinsdag 10 mei 2022 20:00 schreef Souryhet volgende: Dan was ik fout, maar zover mijn radar gaat is die troela niet echt overtuigend en ze was een fan. Please dit riekt naar aandacht
  zondag 2 mei 2021 @ 11:33:39 #122
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244108
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:31 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik kom genoeg buiten en ben genoeg in de natuur en op het water te vinden en ik merk bar weinig van de "stikstofproblematiek"... Integendeel zelfs, de natuur en de waterkwaliteit is hier in Fryslan echt enorm goed.

Maar nu moet ik natuurlijk mijn mond houden ofzo.
Oh, dat is prima hoor. Maar buiten Friesland is het vaak erg goed te merken dat de natuur is veranderd en veel voedselrijker is geworden. Is ook geen nieuwe trend maar al decennia goed gedocumenteerd.
  zondag 2 mei 2021 @ 11:34:29 #123
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244122
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:31 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik kom genoeg buiten en ben genoeg in de natuur en op het water te vinden en ik merk bar weinig van de "stikstofproblematiek"... Integendeel zelfs, de kwaliteit van de natuur en de waterkwaliteit is hier in Fryslan echt enorm goed.

Maar nu moet ik natuurlijk mijn mond houden ofzo.
Al die wetenschappers zouden eens naar jou moeten luisteren. Dan was er niks aan de hand en konden we gewoon weer normaal doen met zn allen. Bah, door de linkse boomknuffelaars verzonnen klimaatflauwekul :r
pi_199244139
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:31 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik kom genoeg buiten en ben genoeg in de natuur en op het water te vinden en ik merk bar weinig van de "stikstofproblematiek"... Integendeel zelfs, de kwaliteit van de natuur en de waterkwaliteit is hier in Fryslan echt enorm goed.

Maar nu moet ik natuurlijk mijn mond houden ofzo.
Als de veluwe de 'hotspot' is waar het in Nederland mis gaat qua stikstofproblematiek (dit weet ik niet zeker, maar is wel wat ik denk op te maken uit alle berichtgeving) dan is het toch niet zo gek dat je er in Fryslan een stuk minder van merkt?

Hoe zit het in Fryslan met de intensieve veeteelt en landbouw, tov de rest van NL? Kan jij ons daar wellicht meer over vertellen?
"Pools are perfect for holding water"
  Moderator / Redactie Sport zondag 2 mei 2021 @ 11:38:26 #126
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_199244176
De waarheid ligt in het midden, altijd en ook in dit geval. Iedereen zal altijd vanuit zijn positie zijn eigen opinie erdoor willen drukken, en daar wordt zo nodig mee overdreven. Zo'n bangmakerij artikel als deze doet me denken aan een stel virologen dat aan het roer van ons land stond. Tuurlijk doen ze wat vanuit hun vakgebied het beste lijkt, maar verstand van alle andere relevante aspecten hebben ze niet.

Totdat er daadwerkelijk hard bewijs is dat het gebied verandert in een dorre vlakte, neem ik dit niet serieus.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  zondag 2 mei 2021 @ 11:41:43 #127
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244221
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:38 schreef Nattekat het volgende:
De waarheid ligt in het midden, altijd en ook in dit geval. Iedereen zal altijd vanuit zijn positie zijn eigen opinie erdoor willen drukken, en daar wordt zo nodig mee overdreven. Zo'n bangmakerij artikel als deze doet me denken aan een stel virologen dat aan het roer van ons land stond. Tuurlijk doen ze wat vanuit hun vakgebied het beste lijkt, maar verstand van alle andere relevante aspecten hebben ze niet.

Totdat er daadwerkelijk hard bewijs is dat het gebied verandert in een dorre vlakte, neem ik dit niet serieus.
De wetenschap ontkennen, doet het altijd goed.
  zondag 2 mei 2021 @ 11:44:01 #128
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244251
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:33 schreef KareldeStoute het volgende:

Oh, dat is prima hoor. Maar buiten Friesland is het vaak erg goed te merken dat de natuur is veranderd en veel voedselrijker is geworden. Is ook geen nieuwe trend maar al decennia goed gedocumenteerd.
Ik kom ook al jarenlang op de Veluwe (drie keer raden waar de meeste oefenterreinen van defensie te vinden zijn) om daar voor de zoveelste keer weer deel te nemen aan een geheel verzorgde kampeerweek in het veld... Vroeger kon je ongestraft nog wel eens een vuilniszak buiten laten hangen. Tegenwoordig word je bivak dan overvallen door allerlei beesten... Zo heel slecht gaat het niet op de Veluwe. Maar goed, idd anekdotisch bewijs zoals @probeer al zegt.

Grappig feitje, de oefenterreinen van defensie doen het juist het best. Zal eens zoeken of ik dat artikel terug kan vinden.
  zondag 2 mei 2021 @ 11:46:13 #129
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244276
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:34 schreef Fugue het volgende:

Al die wetenschappers zouden eens naar jou moeten luisteren. Dan was er niks aan de hand en konden we gewoon weer normaal doen met zn allen. Bah, door de linkse boomknuffelaars verzonnen klimaatflauwekul :r
Niveautje hoor! Chapeau!
pi_199244281
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:44 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik kom ook al jarenlang op de Veluwe (drie keer raden waar de meeste oefenterreinen van defensie te vinden zijn) om daar voor de zoveelste keer weer deel te nemen aan een geheel verzorgde kampeerweek in het veld... Vroeger kon je ongestraft nog wel eens een vuilniszak buiten laten hangen. Tegenwoordig word je bivak dan overvallen door allerlei beesten... Zo heel slecht gaat het niet op de Veluwe. Maar goed, idd anekdotisch bewijs zoals @:probeer al zegt.

Grappig feitje, de oefenterreinen van defensie doen het juist het best. Zal eens zoeken of ik dat artikel terug kan vinden.
Al die hippies van defensie zijn natuurlijk stiekem plantjes aan het verzorgen tussen al het pang-pang! roepen door ;)
"Pools are perfect for holding water"
pi_199244289
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:40 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

[..]

Als je die productie verplaatst naar een gebied waar het niet op een heel klein stukje land hoeft, dan hoeft alles ook niet zo intensief. Dus het is dan niet het 1 op 1 verplaatsen van de situatie. Nederland is simpelweg niet de meest geschikte plek om voedsel voor tientallen miljoenen te produceren.
Het is veel efficienter om de natuur te verplaatsen naar gebieden waar alles niet op een klein stukje hoeft.

Het is een illusie om te denken dat we terug kunnen naar een systeem van "leven van het land" zodat de veluwe intact kan blijven. Je kunt wel terug willen naar het jaar 1800 maar dan worden we allemaal weer zo arm als kerkratten en is er hier plaats genoeg voor ongeveer 2 miljoen inwoners i.p.v. 17 miljoen.
En op wereldschaal geldt hetzelfde. Er zijn 10x meer mensen dan waar plaats voor is bij een terug naar de natuur situatie.
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
  Moderator / Redactie Sport zondag 2 mei 2021 @ 11:47:22 #132
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_199244298
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:41 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

De wetenschap ontkennen, doet het altijd goed.
Welke wetenschap? Ik zie een opiniestuk waar totaal vergeten wordt dat we een kurkdroge zomer hebben gehad in 2018 waarvan de gevolgen nog tot vorig jaar te merken waren. Iemand die dan even langer dan 5 seconden nadenkt, trekt dan hele andere conclusies dan het stikstofgezeik.

Er wordt al 20 jaar geroepen dat stikstof echt een groot probleem is, maar voorlopig zie ik nog gewoon een groot gezond bos. Er zal vast wel wat veranderen in de biodiversiteit, dat is ook hoe de natuur werkt, maar het is niet zo dat er binnen 20 jaar niks anders meer groeit dan gras.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_199244355
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:46 schreef AchJa het volgende:

[..]

Niveautje hoor! Chapeau!
Ja in een discussie waarin wetenschap wordt ontkend verzand ik nog weleens in flauwe stropopredenaties.
  zondag 2 mei 2021 @ 11:52:11 #134
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199244372
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:46 schreef quo_ het volgende:

Het is veel efficienter om de natuur te verplaatsen naar gebieden waar alles niet op een klein stukje hoeft.
En Nederland maar gewoon blijven volpompen met stikstof, bedoel je?

quote:
Het is een illusie om te denken dat we terug kunnen naar een systeem van "leven van het land" zodat de veluwe intact kan blijven.
Wie zegt dat dan? Al ons voedsel wordt geimporteerd. De Nederlandse boeren vergiftigen ons land alleen maar voor de export en dus voor persoonlijk financieel gewin. Laat ze dat maar lekker ergens anders gaan doen.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  zondag 2 mei 2021 @ 11:53:11 #135
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244385
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:47 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Welke wetenschap? Ik zie een opiniestuk waar totaal vergeten wordt dat we een kurkdroge zomer hebben gehad in 2018 waarvan de gevolgen nog tot vorig jaar te merken waren. Iemand die dan even langer dan 5 seconden nadenkt, trekt dan hele andere conclusies dan het stikstofgezeik.

Er wordt al 20 jaar geroepen dat stikstof echt een groot probleem is, maar voorlopig zie ik nog gewoon een groot gezond bos. Er zal vast wel wat veranderen in de biodiversiteit, dat is ook hoe de natuur werkt, maar het is niet zo dat er binnen 20 jaar niks anders meer groeit dan gras.
Lees je eens in in de materie zou ik zeggen. Vermesting en verzuring van de natuur zijn gewoon al decennialang een probleem.
  zondag 2 mei 2021 @ 11:54:25 #136
464166 Captain_Jack_Sparrow
Why is all the rum gone?
pi_199244405
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:47 schreef Nattekat het volgende:

Welke wetenschap? Ik zie een opiniestuk waar totaal vergeten wordt dat we een kurkdroge zomer hebben gehad in 2018 waarvan de gevolgen nog tot vorig jaar te merken waren. Iemand die dan even langer dan 5 seconden nadenkt, trekt dan hele andere conclusies dan het stikstofgezeik.
Ah, ik zie het al. 'Boeren'verstand. :')

quote:
Er wordt al 20 jaar geroepen dat stikstof echt een groot probleem is, maar voorlopig zie ik nog gewoon een groot gezond bos.
Dat is meetbaar. En je bent klaarblijkelijk blind.
"This is the day you will always remember as the day you almost caught Captain Jack Sparrow".
  Moderator / Redactie Sport zondag 2 mei 2021 @ 11:55:18 #137
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_199244421
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:53 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Lees je eens in in de materie zou ik zeggen. Vermesting en verzuring van de natuur zijn gewoon al decennialang een probleem.
Leuk. Ik zie nog steeds een groot gezond bos dat volgens al deze logica allang dood had moeten zijn zo midden in een dichtbevolkt land als Nederland.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  zondag 2 mei 2021 @ 11:55:59 #138
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199244431
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:55 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Leuk. Ik zie nog steeds een groot gezond bos dat volgens al deze logica allang dood had moeten zijn zo midden in een dichtbevolkt land als Nederland.
Goh, ik wist niet dat je bioloog was.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zondag 2 mei 2021 @ 11:59:03 #139
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_199244473
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:11 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Psycho gespot.
Niet doen
Laffe huichelaar
  Moderator / Redactie Sport zondag 2 mei 2021 @ 11:59:22 #140
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_199244481
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:55 schreef Leandra het volgende:

[..]

Goh, ik wist niet dat je bioloog was.
Nee, maar ik heb wel ogen. Dat het stikstof een negatieve impact heeft op bestaande flora zal vast, maar zo dramatisch en destructief als dit opiniestuk het brengt echt totaal niet. En ook in de echte natuur verandert de biodiversiteit continu, dat krampachtig vasthouden aan bestaande flora en fauna is juist kunstmatig.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
  zondag 2 mei 2021 @ 11:59:27 #141
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244484
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:44 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik kom ook al jarenlang op de Veluwe (drie keer raden waar de meeste oefenterreinen van defensie te vinden zijn) om daar voor de zoveelste keer weer deel te nemen aan een geheel verzorgde kampeerweek in het veld... Vroeger kon je ongestraft nog wel eens een vuilniszak buiten laten hangen. Tegenwoordig word je bivak dan overvallen door allerlei beesten... Zo heel slecht gaat het niet op de Veluwe. Maar goed, idd anekdotisch bewijs zoals @:probeer al zegt.

Grappig feitje, de oefenterreinen van defensie doen het juist het best. Zal eens zoeken of ik dat artikel terug kan vinden.
Dat oefenterreinen het relatief goed doen geloof ik direct. Zijn vaak grote aaneengesloten gebieden waar buiten de militairen vaak maar weinig mensen welkom zijn. En als een gebied zo nu en dan eens goed omgeploegd wordt door oefenen met groot materieel is dat voor bepaalde natuurtypen ook lang niet verkeerd.

Overigens zien ook de terreinbeheerders van defensie de gevolgen van de stikstofuitstoot op hun gebieden https://www.bij12.nl/nieuws/pas-op-militair-oefenterrein/
  zondag 2 mei 2021 @ 12:00:50 #142
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199244496
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:01 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Bijzonder goed hoeft niet hè, "goed genoeg" does the trick in termen van natuurlijk selectie. Een belangrijke voorwaarde daarvoor is "beter dan de rest".
Bijzonder goed is juist het probleem: daardoor is 'goed genoeg' voor concurrerende soorten niet meer.. ehh.. goed genoeg.

quote:
In de OP zie ik niet staan dat eiken het slecht doen door stikstof maar wel dat calcium daardoor minder goed opgenomen wordt. Zegt mij verder niets, maar betekent dus niet dat eiken of andere bomen het zelf slecht doen op stikstof.
Het gaat inderdaad niet alleen om extra voedingsstoffen, maar ook om de verzuring van de bodem. Bij veel planten groeien er schimmels op de wortels die essentieel zijn voor opname van voedingsstoffen, en die schimmels zijn redelijk gevoelig voor verzuring. In de OP wordt een mooi voorbeeld gegeven van hoe een verstoorde opname van elementen kan doorwerken in de hele keten.

quote:
Het zwaar bemesten van grond met een overmaat aan voeding doen boeren natuurlijk ook niet omdat gewassen het daar slecht op doen.
Het zijn doorgaans de snelgroeiende planten zoals grassen (graangewassen, mais, tarwe, etc, zijn grassen) die goed gedijen bij veel voedingsstoffen. Dat gewassen het goed doen bij veel bemesting betekent natuurlijk niet dat het een goede zaak is om gigantische hoeveelheden voedingsstoffen in een biotoop te introduceren.

quote:
https://nl.m.wikipedia.or(...)p_voedselrijke_grond Hier de plantengemeenschap van voedselrijke, droge tot matig natte grond. Weet niet of dit precies is wat op de Veluwe zou groeien maar zit er van de plantengemeenschappen denk ik het dichtste bij. Zeer soortenrijk.
De Limburgse hellingbossen zijn zo'n biotoop, en laten die nu (onder andere) ook te lijden hebben onder de instroom van nutriënten.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:00:58 #143
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244499
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:55 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Leuk. Ik zie nog steeds een groot gezond bos dat volgens al deze logica allang dood had moeten zijn zo midden in een dichtbevolkt land als Nederland.
Je snapt er dus helaas niets van. Jammer.
pi_199244503
Snel klimaatlockdowns invoeren.
De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij 't vallen van de avond.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:02:18 #145
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244523
quote:
12s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:46 schreef probeer het volgende:

Al die hippies van defensie zijn natuurlijk stiekem plantjes aan het verzorgen tussen al het pang-pang! roepen door ;)
quote:
Topnatuur

Maar liefst tweederde van de 30.000 hectare grond van het ministerie van Defensie is beschermd natuurgebied. ‘Topnatuur’, zo typeert Joost van Munster, expert Natuur bij het Rijksvastgoedbedrijf, deze natuurgebieden. Het Rijksvastgoedbedrijf beheert de terreinen van Defensie en monitort de natuurkwaliteit. Door het bijzondere gebruik van de terreinen zijn ze vaak niet toegankelijk voor het publiek en dat biedt extra kansen voor de natuur. ‘Goede voorbeelden daarvan zijn het infanterieschietkamp bij Harskamp en artillerieschietkamp bij Oldenbroek op de Veluwe. Hier komen planten en dieren voor die je uitsluitend of voornamelijk op terreinen van Defensie aantreft. Denk aan het zeldzame valkruid of de kleine wrattenbijter, een sprinkhaan. Maar ook op militaire terreinen die wel open zijn voor publiek zoals de Edesche heide is veel bijzondere natuur te vinden.’

Woeste gronden

De terreinen van Defensie liggen vooral in gebieden waar historische gezien weinig ander nut voor was, de zogenaamde woeste gronden. De bodem was hier zo voedselarm dat landbouw er niet mogelijk was. Deze gebieden die onder meer dankzij Defensie behouden zijn gebleven, hebben veel last van de vermestende en verzurende effecten van stikstofdepositie. Om deze negatieve effecten tegen te gaan, worden naast het reguliere beheer PAS-herstelmaatregelen ingezet om de natuurwaarden te behouden en waar mogelijk te herstellen. ‘In het Natura 2000-gebied Witterveld in Drenthe vindt eerst een grootschalig hydrologisch onderzoek plaats’, vertelt Van Munster. ‘Samen met de provincie zijn we bezig om de stroming van het grondwater in het gebied in kaart te brengen. Als dat is afgerond, kunnen we bepalen welke herstelmaatregelen genomen kunnen worden om de verdroging tegen te gaan.’
quote:
Omstandigheden oefenterreinen goed voor natuur

Ongeveer 2/3 van het Defensieterrein heeft de status van beschermd natuurgebied.
De terreinen zijn meestal niet toegankelijk voor het publiek.
De terreinen krijgen veel rust als er geen oefeningen zijn.
De oefeningen zelf maken bijzondere natuur mogelijk. Zo legt de zandhagedis juist graag eieren in net omgeploegde aarde.

Bijzondere natuur op Defensieterrein

Op Defensieterreinen is veel bijzondere natuur. Bijvoorbeeld kruikmos, valkruid, kleinere broedvogels en de kleine wrattenbijter (een sprinkhaan). Door de bijzondere omstandigheden op oefenterreinen komen deze soorten daar juist voor.

Natuurbehoud door Defensie

Defensie werkt actief mee aan natuurbehoud op Defensieterreinen. Zo houdt Defensie bijvoorbeeld in de bedrijfsrichtlijnen rekening met de natuur. Ecologen in dienst van Defensie brengen in kaart welke flora en fauna waar voorkomt. En adviseren over beheer en onderhoud.
Doet de natuur het nou zo goed omdat er relatief weinig mensen doorheen banjeren? Of houdt de stikstofdepositie zich aan de grenzen van de militaire oefengebieden?
  zondag 2 mei 2021 @ 12:05:29 #146
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244562
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:02 schreef AchJa het volgende:

[..]


[..]


[..]

Doet de natuur het nou zo goed omdat er relatief weinig mensen doorheen banjeren? Of houdt de stikstofdepositie zich aan de grenzen van de militaire oefengebieden?
Zoals je zelf al quote ;).
quote:
Deze gebieden die onder meer dankzij Defensie behouden zijn gebleven, hebben veel last van de vermestende en verzurende effecten van stikstofdepositie.
pi_199244583
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:12 schreef Mike-The-Situation het volgende:
De boeren moeten gewoon een halt toegeroepen worden. Op alle fronten is dit niet meer houdbaar in Nederland. Wat mij betreft worden alle boeren uitgekocht, wordt het land gebruikt voor huisvesting én natuurbehoud/opbouw en kunnen we eindelijk als land weer gaan kijken naar het herstel van onze kostbare natuur.
Huisvesting en natuurbehoud gaan niet samen. Daarom is het ook zo grappig dat het massaal hierheen halen van kansenparels een linkse hobby is. Linkse partijen die vol inzetten op terugdringing van klimaatverandering zouden een kritische houding aan moeten nemen t.o.v. immigratie. Over een aantal jaar hebben we miljoenen meer mensen in dit land wonen. Wat gaat dit betekenen voor de uitstoot en consumptie? Ieder mens brengt weer een grote ecologische voetafdruk met zich mee. Het is hypocrisie ten top.
De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij 't vallen van de avond.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:07:19 #148
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199244593
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:59 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Nee, maar ik heb wel ogen. Dat het stikstof een negatieve impact heeft op bestaande flora zal vast, maar zo dramatisch en destructief als dit opiniestuk het brengt echt totaal niet.
Niet? Vertel! Nattekat ziet nog groen dus er is niks aan de hand?
quote:
En ook in de echte natuur verandert de biodiversiteit continu, dat krampachtig vasthouden aan bestaande flora en fauna is juist kunstmatig.
Jezus wat een drogreden. Er is nogal een verschil tussen 'krampachtig vasthouden aan bestaande flora en fauna' en het prima vinden dat, bijvoorbeeld, de duinen veranderen in één groot vogelkersstruweel.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:11:36 #149
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244651
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:05 schreef KareldeStoute het volgende:

Zoals je zelf al quote ;).
Dat had ik gezien maar toch doen ze het beter dan de rest. Hoe komt dat? Houdt de depositie zich strak aan de grenzen van de terreinen of komt het doordat er allerlei volk doorheen banjert?
  Moderator / Redactie Sport zondag 2 mei 2021 @ 12:12:36 #150
359864 crew  Nattekat
De roze zeekat
pi_199244664
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:07 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Niet? Vertel! Nattekat ziet nog groen dus er is niks aan de hand?
[..]

Jezus wat een drogreden. Er is nogal een verschil tussen 'krampachtig vasthouden aan bestaande flora en fauna' en het prima vinden dat, bijvoorbeeld, de duinen veranderen in één groot vogelkersstruweel.
Ik zie groen, ik zie dezelfde dichtheid als 10 jaar geleden (wat sowieso vrij droevig is voor een 'bos'), ik zie dezelfde oppervlakte. Dus nee, ik kan niet echt zeggen dat het bos veel te lijden heeft. Dat gebied is in de middeleeuwen al om zeep geholpen en het mag een godswonder heten dat er überhaupt een bos nog kan groeien. Maar nu is het een heel groot probleem als de bodem vruchtbaarder wordt.
100.000 katjes
Maakte de 100.000e post in BIT
Er eens op uit?
pi_199244671
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:06 schreef DeVerzamelaar het volgende:

[..]

Huisvesting en natuurbehoud gaan niet samen. Daarom is het ook zo grappig dat het massaal hierheen halen van kansenparels een linkse hobby is. Linkse partijen die vol inzetten op terugdringing van klimaatverandering zouden een kritische houding aan moeten nemen t.o.v. immigratie. Over een aantal jaar hebben we miljoenen meer mensen in dit land wonen. Wat gaat dit betekenen voor de uitstoot en consumptie? Ieder mens brengt weer een grote ecologische voetafdruk met zich mee. Het is hypocrisie ten top.
Als we niets doen om klimaatverandering tegen te houden komen er nog veel meer klimaatmigranten deze kant op. Is dat dan ook de schuld van ‘links’?

Overigens heeft het afgelopen decennia links niet geregeerd dus wie haalt die ‘kansenparels’ hier dan heen?
  zondag 2 mei 2021 @ 12:14:12 #152
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244690
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:11 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat had ik gezien maar toch doen ze het beter dan de rest. Hoe komt dat? Houdt de depositie zich strak aan de grenzen van de terreinen of komt het doordat er allerlei volk doorheen banjert?
Het specifieke beheer (zandhagedissen vinden tankbanen blijkbaar best leuk) speelt daar zeker in mee, net als de ligging, omvang en indeling.
pi_199244699
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:13 schreef Fugue het volgende:

[..]

Als we niets doen om klimaatverandering tegen te houden komen er nog veel meer klimaatmigranten deze kant op. Is dat dan ook de schuld van ‘links’?

Overigens heeft het afgelopen decennia links niet geregeerd dus wie haalt die ‘kansenparels’ hier dan heen?
Klimaatmigranten NAAR Nederland, dat land dat nu al voor een groot deel onder de zeespiegel ligt? Ja, super logisch.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:15:24 #154
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199244705
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:12 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Ik zie groen, ik zie dezelfde dichtheid als 10 jaar geleden (wat sowieso vrij droevig is voor een 'bos'), ik zie dezelfde oppervlakte.
Gedegen onderzoek _O_ .
quote:
Dus nee, ik kan niet echt zeggen dat het bos veel te lijden heeft.
Gedegen conclusies _O_ .
quote:
Dat gebied is in de middeleeuwen al om zeep geholpen en het mag een godswonder heten dat er überhaupt een bos nog kan groeien. Maar nu is het een heel groot probleem als de bodem vruchtbaarder wordt.
Nee hoor. Dat is al tientallen jaren een probleem.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:15:40 #155
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244709
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:12 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Ik zie groen, ik zie dezelfde dichtheid als 10 jaar geleden (wat sowieso vrij droevig is voor een 'bos'), ik zie dezelfde oppervlakte. Dus nee, ik kan niet echt zeggen dat het bos veel te lijden heeft. Dat gebied is in de middeleeuwen al om zeep geholpen en het mag een godswonder heten dat er überhaupt een bos nog kan groeien. Maar nu is het een heel groot probleem als de bodem vruchtbaarder wordt.
Misschien moet je de kwaliteit van die gebieden beoordelen overlaten aan mensen die er wel een klein beetje verstand van hebben. Zet je jezelf ook wat minder voor schut.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:16:26 #156
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244716
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:15 schreef silverhill het volgende:

[..]

Klimaatmigranten NAAR Nederland, dat land dat nu al voor een groot deel onder de zeespiegel ligt? Ja, super logisch.
Ja, best wel. Die zee houden we hier met technische maatregelen wel buiten.
pi_199244737
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:16 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Ja, best wel. Die zee houden we hier met technische maatregelen wel buiten.
Ik denk dat Duitsers en Belgen gewoon liever in hun eigen land boven de zeespiegel blijven wonen.

En afhankelijk van de politieke keuzes in de toekomst en waar er geld aan uitgegeven wordt, is dat nog maar de vraag. Maar de zee buiten houden is zeker mogelijk ja.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:17:43 #158
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199244739
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:16 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Ja, best wel. Die zee houden we hier met technische maatregelen wel buiten.
Maar wel miepen dat vluchtelingen zo duur zijn. Weet je wat pas veel geld gaat kosten?
Huilen dan.
pi_199244760
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:59 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Nee, maar ik heb wel ogen. Dat het stikstof een negatieve impact heeft op bestaande flora zal vast, maar zo dramatisch en destructief als dit opiniestuk het brengt echt totaal niet. En ook in de echte natuur verandert de biodiversiteit continu, dat krampachtig vasthouden aan bestaande flora en fauna is juist kunstmatig.
Maar paniekverhalen doen het altijd goed.
Ik herkende zelf ook de alarmerende berichten over de nederlandse mus die het zo moeilijk heeft. Maar in diezelfde artikelen staat niet dat er op de plek van een mus nu een koolmees rond vliegt.
In mijn tuin is de mus nu net zo zeldzaam als de koolmees dat vroeger was.

Ik woon zo ongeveer in een natuurgebied met bos en heide en het stikt er van de dode bomen. Geen probleem om een dramatisch verhaal inclusief foto's hier te posten. Het is maar net wat je wilt zien.

De dode bomen staan vooral in die stukken bos die ten prooi gevallen zijn aan het "ecologisch beheer". Binnen een paar jaar groeit daar zo veel dat de bomen elkaar verstikken en meer water uit de grond trekken dan er beschikbaar is. Dus er gaan ook bomen dood, zo werkt dat in de natuur.
In stukken productiebos wordt wel gesnoeid en gedund en daarom blijft er voor elke boom genoeg ruimte over. Allemaal gezonde en goed groeiende bomen.
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_199244821
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:17 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Maar wel miepen dat vluchtelingen zo duur zijn. Weet je wat pas veel geld gaat kosten?
Het resultaat van bezuinigingen op de GGZ?
pi_199244827
Mensen, laat die 'natuur' nu gewoon gaan!
pi_199244856
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:13 schreef Fugue het volgende:

[..]

Als we niets doen om klimaatverandering tegen te houden komen er nog veel meer klimaatmigranten deze kant op. Is dat dan ook de schuld van ‘links’?

Overigens heeft het afgelopen decennia links niet geregeerd dus wie haalt die ‘kansenparels’ hier dan heen?
Hoe wil je in hemelsnaam nu nog klimaatverandering gaan tegenhouden dan? Dat is nagenoeg onmogelijk. Aanpassing is de enige juiste optie. Tegenhouden gaat niet meer.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:25:13 #163
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244862
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:35 schreef probeer het volgende:
Hoe zit het in Fryslan met de intensieve veeteelt en landbouw, tov de rest van NL? Kan jij ons daar wellicht meer over vertellen?
Het gros van de boeren in Friesland is melkveehouder. Dus veel weiland en koeien. Het vee hier loopt ook zoveel mogelijk buiten rond. Kippen- en varkenshouderijen heb je hier amper tot niet.
pi_199244866
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:13 schreef Fugue het volgende:

[..]

Als we niets doen om klimaatverandering tegen te houden komen er nog veel meer klimaatmigranten deze kant op. Is dat dan ook de schuld van ‘links’?

Overigens heeft het afgelopen decennia links niet geregeerd dus wie haalt die ‘kansenparels’ hier dan heen?
Grenzen dichthouden.

D66 en PvdA hebben anders een behoorlijke vinger in de pap gehad de afgelopen jaren in de kabinetten. En die partijen staan bekend om het massaal hierheen willen halen van kansenparels. Ook de VVD heeft rechtse praatjes voor hun achterban maar linkse daden.
De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij 't vallen van de avond.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:26:02 #165
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244870
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:51 schreef Fugue het volgende:
Ja in een discussie waarin wetenschap wordt ontkend verzand ik nog weleens in flauwe stropopredenaties.
Waarom zeik je tegen mij aan dan?

Buiten komen om te aanschouwen hoe kut het allemaal is is natuurlijk wel wetenschappelijk bewijs.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:26:16 #166
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199244873
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:17 schreef silverhill het volgende:

[..]

Ik denk dat Duitsers en Belgen gewoon liever in hun eigen land boven de zeespiegel blijven wonen.

En afhankelijk van de politieke keuzes in de toekomst en waar er geld aan uitgegeven wordt, is dat nog maar de vraag. Maar de zee buiten houden is zeker mogelijk ja.
Oh maar klimaatvluchtelingen zullen vooral bestaan uit mensen die op de vlucht slaan voor allerlei conflicten die door klimaatverandering gaan ontstaan in Afrika en Azië...
  zondag 2 mei 2021 @ 12:29:13 #167
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199244929
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:14 schreef KareldeStoute het volgende:
Het specifieke beheer (zandhagedissen vinden tankbanen blijkbaar best leuk) speelt daar zeker in mee, net als de ligging, omvang en indeling.
Dus, voortaan gewoon geen mensen meer toelaten op de Veluwe en er met rupsvoertuigen doorheen crossen. Problem solved.
pi_199244946
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:26 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Oh maar klimaatvluchtelingen zullen vooral bestaan uit mensen die op de vlucht slaan voor allerlei conflicten die door klimaatverandering gaan ontstaan in Afrika en Azië...
Eerst nog maar eens zien of er daadwerkelijk iets noemenswaardigs gaat gebeuren door klimaatverandering. Populisme van links, mensen angst aanpraten.
De uil van Minerva spreidt zijn vleugels bij 't vallen van de avond.
pi_199244954
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:26 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Oh maar klimaatvluchtelingen zullen vooral bestaan uit mensen die op de vlucht slaan voor allerlei conflicten die door klimaatverandering gaan ontstaan in Afrika en Azië...
Maar die komen dus naar een ondergelopen land met een klimaat als in Bordeaux maar... eh ...niet aangenaam want dat past niet in ons alarmbeeld.
pi_199244958
quote:
14s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:25 schreef DeVerzamelaar het volgende:

[..]

Grenzen dichthouden.
Goed idee met de komende vergrijzing.

quote:
D66 en PvdA hebben anders een behoorlijke vinger in de pap gehad de afgelopen jaren in de kabinetten. En die partijen staan bekend om het massaal hierheen willen halen van kansenparels. Ook de VVD heeft rechtse praatjes voor hun achterban maar linkse daden.
Waar staat dat precies in hun partijprogramma?
  zondag 2 mei 2021 @ 12:32:05 #171
348749 dikkedaniel
a.k.a. Big Dick Daniel (BDD)
pi_199244989
Is het grootste natuurgebied van Nederland, maar alsnog is het gecontroleerde natuur. Meer een groot park dan natuur eigenlijk.
We moeten gewoon accepteren dat we geen echte natuur hier hebben en dat we andere dingen als huizen bouwen, vee industrie enz belangrijker vinden.
"Zou Je Haar Geven?? :P"
pi_199244992
twitter
  zondag 2 mei 2021 @ 12:32:51 #173
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199245003
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:21 schreef Fugue het volgende:

[..]

Het resultaat van bezuinigingen op de GGZ?
De gevolgen zijn al lange tijd zichtbaar op FOK!.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:34:07 #174
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199245020
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:15 schreef KareldeStoute het volgende:
Misschien moet je de kwaliteit van die gebieden beoordelen overlaten aan mensen die er wel een klein beetje verstand van hebben. Zet je jezelf ook wat minder voor schut.
De kwaliteit is bepaald door europa met het N2K beleid. Men vindt zandverstuivingen en schrale heide de enige juiste natuur. Iets anders mag niet. En daar kun je nmm best over discussieren. Ik zie persoonlijk liever een bos dan eoa zandverstuiving.

quote:
‘Bos weghalen voor heide of stuifzand is de omgekeerde wereld’

Gert-Jan Nabuurs is hoogleraar Europees Bos aan de Wageningen Universiteit. Hij maakt zich zorgen over de hoeveelheid bos die verdwijnt door omvorming naar andere soorten natuur. Wij spreken hem voor ons onderzoek over bomenkap.

Nabuurs reageert stellig als ik hem vraag wat hij vindt van bos dat verdwijnt in ruil voor andere natuur. ‘Bos weghalen voor heide of stuifzand is de omgekeerde wereld. Omvorming naar andere natuur is één van de grootste oorzaken van het afnemende bosareaal in ons land. Je verliest veel CO2 omdat bij deze totale kap ook de grond wordt afgeschraapt. Gemiddeld wel 500 ton per hectare.’

De reden dat bos weggehaald wordt voor andere natuur zoals heide, is dat we in Europese verdagen hebben afgesproken om bedreigde dier- en vegetatiesoorten te beschermen en het teveel aan stikstof te beperken. Daarvoor is vaak uitbreiding van areaal (verspreidingsgebied van dier- en plantensoorten, red.) zoals heide en stuifzandgebieden nodig. Want dat is goed voor de Nederlandse biodiversiteit. Maar volgens Nabuurs is het wel volledig tegenstrijdig met andere doelstellingen die we hebben. Zo wordt er bijvoorbeeld in het klimaatakkoord gesteld dat we er alles aan moeten doen om de vermindering van bos tegen te gaan, en dat we ons best moeten doen om juist meer bos aan te leggen.

Klimaat

Als hoogleraar Europees bos zet Nabuurs zich ook in voor méér en beter functionerend bos. In Europa leggen bomen op dit moment ongeveer 10 procent van de totale CO2-uitstoot in de EU vast en volgens Nabuurs kan dit omhoog. In opdracht van de klimaattafel Landbouw en Landgebruik werkt de hoogleraar nu met 38 partners uit de Nederlandse bos-natuur-houtsector aan pilots voor slim klimaatbeheer van ons bos.

‘De afgelopen 30 jaar is er nauwelijks geïnvesteerd in de Nederlandse bossen. In die jaren is er ook vrij weinig gekapt. We hebben altijd gedacht dat het dunnen van het bos (individuele bomen in een bos omhakken zodat omliggende bomen meer kans krijgen om te groeien, red.) effectief was, maar dat bleek op veel plekken tegen te vallen. Daarom doen we nu bijvoorbeeld proeven met kleine percelen groepenkap, waarbij op een klein stuk bos bomen worden omgehakt en opnieuw geplant worden. Doordat er geen andere bomen meer staan is er meer licht en heeft het nieuwe bos meer kans om te groeien. We planten ook een breed scala aan soorten om te zien welke soorten goed bestand zijn tegen klimaatverandering.'

Actieplan Bos en Hout

Ook zet Nabuurs zich in voor de aanleg van meer bos. Met de steun van grote spelers in de bos- en hout sector schreef hij samen met stichting Probos en twintig andere partijen een plan voor meer bos, beter bosbeheer en meer houtoogst: het Actieplan Bos en Hout. Opvallend is dat één van de doelen van dit plan is om voor 2050 100.000 hectare meer bos aan te leggen. Het plan werd ondertekend door minister-president Mark Rutte en de toenmalig staatssecretaris van Landbouw en Natuur, Sharon Dijksma.

Of die 100.000 hectare uiteindelijk gehaald gaat worden, is voor Nabuurs ook nog de vraag. ‘Onder de maatregelen van de klimaatpilots testen we juist in de bosuitbreiding combinaties van functies, bijvoorbeeld met kippenuitloop, of met waterberging. Je ziet dat bij die combi’s de bosuitbreiding er wel slaagt. Maar het gaat langzaam. Provincies zullen hier een belangrijke rol moeten gaan spelen; zij hebben nog steeds de doelstelling van uitbreiding van de Ecologische hoofdstructuur. Die gronden hebben zij al in eigendom en kunnen gemakkelijk voor een deel bebost worden. Dit is goed voor CO2-vastlegging en om producten voor de bio-economie te produceren en het gaat hand in hand met biodiversiteit.'
Pointer KRO
pi_199245063
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:32 schreef Nober het volgende:
[ twitter ]
Geen plaatjes, klopt niet, ik ken geen Caroline, niet gelezen. :(
pi_199245078
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:38 schreef Nattekat het volgende:

Totdat er daadwerkelijk hard bewijs is dat het gebied verandert in een dorre vlakte, neem ik dit niet serieus.
:')
Dan ben je dus te laat, slimmerik. Jij gelooft ook pas dat de Deltawerken enig nut hebben als je met eigen ogen hebt gezien dat het land onder water staat als we ze afbreken oid?
  zondag 2 mei 2021 @ 12:38:31 #177
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199245098
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:34 schreef AchJa het volgende:

[..]

De kwaliteit is bepaald door europa met het N2K beleid. Men vindt zandverstuivingen en schrale heide de enige juiste natuur. Iets anders mag niet. En daar kun je nmm best over discussieren. Ik zie persoonlijk liever een bos dan eoa zandverstuiving.
[..]

Pointer KRO
Je hebt bos en je hebt bos: een hoogwaardig bos hoeft natuurlijk niet te wijken voor zandverstuivingen (en dat zal ook niet snel gebeuren), maar als de keuze is "eentonig productiebos" of "zandverstuiving" dan is er vanuit ecologisch oogpunt natuurlijk wel iets voor dat laatste te zeggen.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:41:23 #178
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199245137
AHA.

Ook zet Nabuurs zich in voor de aanleg van meer bos. Met de steun van grote spelers in de bos- en hout sector schreef hij samen met stichting Probos en twintig andere partijen een plan voor meer bos, beter bosbeheer en meer houtoogst: het Actieplan Bos en Hout.
Huilen dan.
pi_199245140
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:36 schreef Fugue het volgende:

[..]

Geen plaatjes, klopt niet, ik ken geen Caroline, niet gelezen. :(
Caroline van der Plas (BoerenBurgerBeweging) niet kennen. Man man man.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:42:02 #180
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199245148
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:41 schreef Nober het volgende:

[..]

Caroline van der Plas (BoerenBurgerBeweging) niet kennen. Mam man man.
Hè? De boerburgerwat :? .
Huilen dan.
pi_199245165
quote:
11s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:42 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Hè? De boerburgerwat :? .
Triple B mag niet.

pi_199245169
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:37 schreef Raw85 het volgende:

[..]

:')
Dan ben je dus te laat, slimmerik. Jij gelooft ook pas dat de Deltawerken enig nut hebben als je met eigen ogen hebt gezien dat het land onder water staat als we ze afbreken oid?
Ik was net nog buiten en ik zag helemaal niets dat erop wijst dat de zeespiegel stijgt.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:43:32 #183
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199245175
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:41 schreef Isdatzo het volgende:
AHA.

Ook zet Nabuurs zich in voor de aanleg van meer bos. Met de steun van grote spelers in de bos- en hout sector schreef hij samen met stichting Probos en twintig andere partijen een plan voor meer bos, beter bosbeheer en meer houtoogst: het Actieplan Bos en Hout.
Uh ja?
pi_199245178
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:16 schreef Hexagon het volgende:
Snel halveren die veestapel. En als die FDF boeren gewoon met knetterharde repressie aanpakken.
Een gele B op hun overall?
  zondag 2 mei 2021 @ 12:44:51 #185
75043 Hexagon
Vreemd Fenomeen
pi_199245203
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:43 schreef TargaFlorio het volgende:

[..]

Een gele B op hun overall?
Nee gewoon de wet handhaven
pi_199245213
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Het is natuurlijk wel erg jammer, maar het rare is dat Staatsbosbeheer hier zelf ook aan meewerkt door hele bossen te kappen omdat er meer heide moet komen. 8)7
  zondag 2 mei 2021 @ 12:49:17 #187
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199245303
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:38 schreef Isdatzo het volgende:

Je hebt bos en je hebt bos: een hoogwaardig bos hoeft natuurlijk niet te wijken voor zandverstuivingen (en dat zal ook niet snel gebeuren), maar als de keuze is "eentonig productiebos" of "zandverstuiving" dan is er vanuit ecologisch oogpunt natuurlijk wel iets voor dat laatste te zeggen.
quote:
Op de Veluwe worden nog steeds bomen gekapt: ‘Dit kan gewoon niet’

Er verdwijnt steeds meer bos in ons land, om plaats te maken voor heide en andere natuur. Maar we hebben juist extra bomen nodig voor een beter klimaat. En dan gaan beheerders soms ook nog als een dolle tekeer in de bossen. Natuurorganisaties willen nu een verbod op grootschalige kap.

Bos is emotie en bos waar gekapt wordt, is veel emotie. Walter de Wit leunt boos tegen een stapel vers gezaagde dennenstammen midden in het Imbos, onderdeel van Nationaal Park Veluwezoom. ,,Dit kan gewoon niet.’’ Een strook van een meter of tien is over een lengte van zeker honderd meter kaalgekapt. Alleen een paar iele berken staan nog overeind. Het Imbos is sinds 1995 een bosreservaat. Dat betekent dat bomen en dieren met rust gelaten worden, legt De Wit (74) uit die zich nog altijd enorm betrokken voelt bij het Nationale Park. Hij was tot 2005 beheerder van dit gebied en ziet met lede ogen aan dat op verschillende plekken die rust wordt verstoord. ,,Natuurmomenten wordt op deze manier ongeloofwaardig.’’

Volgens Natuurmonumenten is de strook bedoeld om te voorkomen dat bij een grote natuurbrand het hele bos in vlammen opgaat. In samenspraak met de brandweer is op een paar plekken ingegrepen. ,,Maar zo'n brandgang heeft geen zin’’, weet De Wit. ,,Via de boomtoppen vliegt het vuur tientallen meters ver, over deze kale strook heen.’’ En zo zijn er veel meer ingrepen in het nationaal park die hem niet aanstaan, zoals speciale routes voor atb’ers tussen de bomen door. In zijn tijd was hij vooral bezig met beheer van het bos, niet zo zeer met ‘recreatie’ en ‘beleving’. Dat lijkt nu wel andersom, bromt De Wit.

Steeds meer kritiek

Eigenaren en beheerders van natuurgebieden krijgen de laatste jaren steeds meer kritiek op de manier waarop ze die natuur beheren. De Hatertse en Overasseltse Vennen bij Wijchen, landgoed Slangenburg bij Doetinchem, de bossen rond Ruurlo, de Laarschenberg bij Rhenen, de Mookerheide. Vooral als er bomen tegen de vlakte gaan, komen burgers al dan niet met succes in het verweer.

Maar ook deskundigen roeren zich. Zoals Frits van Beusekom (78) uit Rhenen, directeur van Staatsbosbeheer van 1979 tot 1989. Begin dit jaar deed hij in de regionale abonneekrant Nieuwsblad De Kaap zijn beklag over de manier waarop zijn oud-werkgever een grote kaalslag heeft gepleegd in de bossen op de Amerongse Berg. Grote oppervlaktes met oude bomen zijn de afgelopen jaren volledig kaalgekapt om plaats te maken voor jonge dennetjes. Het landschap zag eruit alsof er een meteoriet was ingeslagen. Zijn kritiek kreeg veel bijval uit de rest van het land en leidde zelfs tot Kamervragen.

Zo ondervond Van Beusekom dat het probleem groter is dan alleen de Utrechtse Heuvelrug. Hij spreekt over een ‘epedemie van kapperij’; bij Staatsbosbeheer maar ook bij Natuurmonumenten en de provinciale landschapsorganisaties. Er wordt veel te rigoureus gekapt. ,,Het is een grote paradox: De instellingen die moeten waken over onze natuur blijken de grootste vernielers.’’

De reden? Zo'n acht jaar geleden is Staatsbosbeheer veranderd van een door het Rijk betaalde beheersorganisatie in een club die deels zijn eigen geld moet verdienen. ,,De verdiensten moet Staatsbosbeheer onder andere halen uit het kappen van hout en daar beginnen de problemen. Winst zit er namelijk niet in. Alleen de mogelijkheid om beperkt geld te verdienen’’, zegt Van Beusekom, die onder meer samen optrekt met Jaap Kuper uit Tonden, voormalig rentmeester van Kroondomein Het Loo.

Sinds Van Beusekom afzwaaide als directeur zijn de tijden veranderd, reageert Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. ,,We moeten in het bos ruimte bieden aan recreatie en natuur en daarnaast ook hout produceren. Staatsbosbeheer maakt steeds per gebied zorgvuldige afwegingen tussen die drie, waarbij we onze bossen duurzaam beheren.’’ Van extra houtoogst uit oogpunt van financieel gewin, is geen sprake, verzekert hij. ,,Al een paar decennia is de jaarlijkse houtoogst landelijk ongeveer 300.000 kubieke meter.’’

Verbod op grootschalige kap

Maar met de grootschalige kap hebben critici wel een punt, vindt ook Staatsbosbeheer. ,,Vanaf 2010 hebben we meer aandacht voor de verjonging van het bos. Daarom is enkele jaren iets meer dan de gebruikelijke 1 procent van de oppervlakte per jaar verjongd.’’ Daarbij werden vlaktes van soms meer dan 2 hectare compleet kaalgekapt. Daar is Staatsbosbeheer op teruggekomen. ,,Ook wij vinden dat te groot en kappen nu alleen nog een halve hectare of minder. Soms doen we zelfs boomsgewijze kap.’’ Gisteren pleitten zestig natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, voor een verbod op grootschalige kap.

Maar of beheerders grootschalig kappen of per boom, de totale hoeveelheid bos neemt in ons land al jarenlang duidelijk af. Sinds 2013 gemiddeld met 1.350 hectare per jaar tot ruim 364.000. Dat becijferde bosbouwkundige onderzoeker Eric Arets van de Wageningen Universiteit in 2017. In percentages gezien is daarmee de ontbossing in Nederland groter dan in het Amazone-gebied, het tropisch regenwoud waarover de hele wereld zich grote zorgen maakt. Veel ophef in de media en de politiek was het gevolg. ,,Ik heb het gevoel dat er sindsdien pas op de plaats wordt gemaakt met de bomenkap. Maar lang niet alle plannen zijn stopgezet’’, zegt Arets nu.

Zeker niet in Gelderland. Daar wordt de komende jaren 366 hectare bos geveld, weten ze op het provinciehuis in Arnhem. Daarvoor komt slechts 242 hectare aan jonge aanplant terug, een verlies van 124 hectare. Omgerekend zo'n 180 voetbalvelden aan bos. Op nationaal niveau houdt niemand toezicht op de kap- en aanplantplannen, zo toonde onlangs tv-programma De Monitor aan. En ook bij de meeste provincies, die een belangrijke rol spelen bij natuurbeheer, ontbreekt een goed beeld.

Gek genoeg is natuurbeleid de grootste veroorzaker van die teruggang. Als er bomen moeten wijken voor wegen of gebouwen, dan moeten ergens nieuwe exemplaren geplant worden. Maar als bossen tegen de vlakte gaan om andere natuur aan te leggen, dan geldt dat niet, legt Arets uit. En er wordt veel andere natuur aangelegd. Met Europese landen is afgesproken dat kwetsbare natuurwaarden versterkt moeten worden. Voor Nederland zijn dat landschappen met heide en zandverstuivingen met hun bijzondere bewoners als de zandhagedis, de boomleeuwerik en de heivlinder. Vergroting van de biodiversiteit, heet dat in beleidsrapporten.

Die gebieden staan onder druk door de hoge uitstoot van stikstof door verkeer, industrie en landbouw. Heide groeit op arme grond, stikstof werkt als pokon waardoor gras en boompjes omhoog schieten en de heideplanten verstikken. Door de heidevelden te bewerken en uit te breiden willen beheerders dit tegengaan. Vaak moet daar bos voor wijken.

Gebrek aan ruimte voor natuur

,,Het onderliggende probleem is gebrek aan ruimte voor natuur in ons land’’, zegt de Wageningse bosbouwdeskundige Arets. ,,Om natuur goed te kunnen beheren en te kunnen voldoen aan de Europese afspraken hebben we grotere oppervlaktes nodig.’’ Nieuwe natuur moet daarom veelal ontstaan in bestaande natuurgebieden.

Dit probleem speelt al jaren. Daar doorheen fietsen nu de klimaatakkoorden, waarin politieke en maatschappelijk organisatie afspraken maken over een beter milieu. Het tegengaan van kooldioxide (CO2) speelt daarbij een belangrijke rol. Bomen kappen is in dat beleid de omgekeerde wereld, omdat bomen en bodem dit broeikasgas opvangen. Door de bomen te vellen en soms ook nog de grond om te woelen, wordt er niet alleen minder CO2 opgevangen, maar komt er juist meer van dit gas vrij.

Minister Schouten van Natuur zit daarmee in een lastige spagaat. Enerzijds Europese afspraken om heide- en stuifzandgebieden te vergroten, anderzijds de noodzaak meer extra bos te creëren vanwege klimaatdoelstellingen. ,,Het beheer van bos vindt nog niet altijd op de meest klimaatoptimale wijze plaats’’, schreef de minister onlangs aan de Tweede Kamer naar aanleiding van vragen van D66. ,,Ik streef naar aanleg van meer bomen en bos en naar tegengaan van ontbossing.’’ Samen met provincies en eigenaren en beheerders van natuurgebieden gaat Schouten daarmee aan de slag.

Geen pasklare oplossing

Aan die tafel zit ook Peter Drenth, namens de provincies. Als Gelderse gedeputeerde is hij verantwoordelijk voor natuurbeleid. ,,Dit is een bijna onmogelijk vraagstuk. Het is niet meer uit te leggen aan de burger.’’ Hij zegt daarom blij te zijn met de maatschappelijke discussie die daarover nu is ontstaan. Al heeft hij ook geen pasklare oplossingen. ,,De Europese afspraken over het vergroten van de biodiversiteit verander je niet zo maar. Daar gaan jaren overheen.’’

Minder hei aanleggen zal dus niet gaan. Het aantal bomen dat daarvoor gekapt worden wél gaan terugplanten, wordt ook lastig. Dat gaat ten koste van landbouwgronden. Die zijn niet alleen nodig voor ons voedsel, maar ook voor al die windmolens en zonneparken die nodig zijn om van het gas af te komen. Nu zijn natuur en landbouw vaak nog strikt gescheiden gebieden. Ze zullen meer elkaars functies moeten overnemen: minder eentonige akkers en weilanden en voedselproductie in natuurgebieden. ,,We zullen de beschikbare ruimte slimmer moeten indelen.’’
De Gelderlander
  zondag 2 mei 2021 @ 12:51:58 #188
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199245355
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:49 schreef AchJa het volgende:

[..]

[..]

De Gelderlander
Ja?
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 12:53:46 #189
13456 AchJa
Shut up!!!
  zondag 2 mei 2021 @ 12:55:48 #190
13456 AchJa
Shut up!!!
  zondag 2 mei 2021 @ 12:57:47 #191
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199245437
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:00 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Bijzonder goed is juist het probleem: daardoor is 'goed genoeg' voor concurrerende soorten niet meer.. ehh.. goed genoeg.
Niet helemaal juist. Over het algemeen zie je eenzijdige flora volgend op verstoring in het milieu. Brandnetel bijvoorbeeld. Dat wordt na een tijdje vervangen door struiken zoals braam en vlier en meidoorn, en daarna door bomen. Onder die bomen groeit vervolgens weer van alles. In climaxvegetatie kan een soort of groep meer voorkomen, zoals de eik in een eikenbos, maar die zal niet als enige de flora vormen.
quote:
[..]

Het gaat inderdaad niet alleen om extra voedingsstoffen, maar ook om de verzuring van de bodem. Bij veel planten groeien er schimmels op de wortels die essentieel zijn voor opname van voedingsstoffen, en die schimmels zijn redelijk gevoelig voor verzuring. In de OP wordt een mooi voorbeeld gegeven van hoe een verstoorde opname van elementen kan doorwerken in de hele keten.
Welke schimmels zijn dat en aan welke planten zitten die vast? Ik ben bijvoorbeeld wel bekend met stikstoffixerende bacteriën bij Fabaceae.
quote:
[..]

Het zijn doorgaans de snelgroeiende planten zoals grassen (graangewassen, mais, tarwe, etc, zijn grassen) die goed gedijen bij veel voedingsstoffen. Dat gewassen het goed doen bij veel bemesting betekent natuurlijk niet dat het een goede zaak is om gigantische hoeveelheden voedingsstoffen in een biotoop te introduceren.
Niet alleen grassoorten, ook andere gewassen zoals aardappel en kool. Fabaceae, dus bonen, wat minder maar verder ken ik geen voorbeelden.

Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten planten die op arme gronden groeien. De ene kan echt niet tegen stikstof en gaat ervan dood. De andere heeft liever wel voeding maar overleeft ook met minder, en vermijdt concurrentie door op armere gronden te staan. Niet elke soort die op arme grond staat kan nergens anders groeien.

quote:
[..]
quote:
De Limburgse hellingbossen zijn zo'n biotoop, en laten die nu (onder andere) ook te lijden hebben onder de instroom van nutriënten.
Zuid-Limburg kent de plantengemeenschap van kalkrijke graslanden, en het bos is dit: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Eiken-haagbeukenbos
quote:
De meeste eiken-haagbeukenbossen bevinden zich op voedselrijkere gronden, zijn daardoor weinig gevoelig voor voedselaanrijking, verdroging en verzuring en gedijen het best met een beheer van 'niets doen'.

De bossen van de orchietosum-subassociatie daarentegen danken hun ontstaan aan een eeuwenlang middenbosbeheer, waarin bij elke kapcyclus de bovenstaanders werden gespaard. Het stopzetten van dit beheer leidt snel tot verruiging, waarbij de bodem bedekt wordt met klimop en daardoor ongeschikt wordt voor de ontwikkeling van orchideeën.
Die orchietosum hoort bij Zuid-Limburg, net zoals de kalkgraslanden. Beide zijn door menselijk ingrijpen onstaan en moeten door mensen in stand worden gehouden, net zoals de Veluwe. Maar eiken- en Haagbeukenbossen in het algemeen kunnen dus prima tegen stikstof.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_199245584
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 07:58 schreef Hamzoef het volgende:
https://www.nu.nl/klimaat(...)en-op-de-veluwe.html
[..]

Hier wordt je toch intens verdrietig van? Nederland is al zo schraal qua natuur, en dan wordt de Veluwe ook nog verpest. Zoals in het artikel te lezen valt gaan zowel flora áls fauna hier kapot aan. Maar laten we vooral doorgaan met intensieve veehouderij die grotendeels voor de export is, en waar maar relatief weinig Nederlanders van profiteren. In Brabant zie je hetzelfde gebeuren, bijvoorbeeld op de kampina. Daar worden gewoon megastallen aan de randen van natuurgebieden gebouwd. Vrijwel de gehele bevolking is tegen, maar de lobby van de varkensbaronnen is sterk.
Ellendig inderdaad. Nederland zou met z'n ligging een locatie moeten zijn waar de natuur goed kan gedeien. En de regel dat we het slechter dan de rest van Europa doen zal wel waar zijn. Al is dat wel relatief. In Polen zullen ze op den duur het hele oerbos wegkappen, waar ze al mee zijn begonnen. Toch hebben andere landen meer reserves dan wij hebben qua natuur.
pi_199245606
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:52 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

En Nederland maar gewoon blijven volpompen met stikstof, bedoel je?
[..]
. De Nederlandse boeren vergiftigen ons land alleen maar voor de export en dus voor persoonlijk financieel gewin. Laat ze dat maar lekker ergens anders gaan doen.
Ja, en de werkgelegenheid die het biedt wordt veelal ook niet ingevuld door Nederlanders.
Zelfde geldt ook voor slachthuizen.
pi_199245687
quote:
Ma Flodder in het parlement, het moet niet gekker worden.

Ook lachwekkend te doen alsof de boeren nog geen parlementaire vertegenwoordiging hadden. Want wat is het cda dan?
  zondag 2 mei 2021 @ 13:15:14 #195
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_199245714
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:08 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Ja, en de werkgelegenheid die het biedt wordt veelal ook niet ingevuld door Nederlanders.
Zelfde geldt ook voor slachthuizen.
Nee, allemaal oostblokkers in de slachthuizen omdat het vlees anders te duur wordt, want Nederlanders doen dat werk niet voor het minimumloon.

Het mag allemaal niks kosten, iedereen voor een dubbeltje op de eerste rang.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_199245811
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:15 schreef Leandra het volgende:

[..]

Nee, allemaal oostblokkers in de slachthuizen omdat het vlees anders te duur wordt, want Nederlanders doen dat werk niet voor het minimumloon.

Het mag allemaal niks kosten, iedereen voor een dubbeltje op de eerste rang.
Dat is de hele economie... en niet alleen in Nederland.
  zondag 2 mei 2021 @ 13:25:30 #197
467592 Cause_Mayhem
I will eat your soul
pi_199245850
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 09:34 schreef Captain_Jack_Sparrow het volgende:

[..]

Kinderen produceren teveel stikstof? Ik dacht dat het de boeren waren. Moet dan fake news geweest zijn.
Niet altijd zijn de boeren het. Soms ja, soms niet.
Daarin wordt te weinig onderscheid genomen.

Ik zie het bij vrienden van me. Met prima beleid en niet voor veeteelt kwaken kikkers in de sloten, groeien lelies en vele andere zaken. Ik heb zelfs bloedzuigers gezien (die echt schoon water nodig hebben).

Boeren is veelste algemeen, een te makkelijk antwoord op een probleem. Het gaat over de manier waarop... En vooral over veeteelt. Daar zijn nare monoculturen voor nodig, daar gaat effectiviteit voorop.

Ik heb het al eerder gezegd, maar die productie dieren worden niet groot op lucht. Wij willen ze zo snel mogelijk groot.
Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and its beauty.
  Moderator zondag 2 mei 2021 @ 13:34:20 #198
14679 crew  sp3c
Geef me die goud!!!
pi_199245989
quote:
9s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:32 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

De gevolgen zijn al lange tijd zichtbaar op FOK!.
hoe dan?
Op zondag 8 december 2013 00:01 schreef Karina het volgende:
Dat gaat me te diep sp3c, daar is het te laat voor.
  zondag 2 mei 2021 @ 13:35:09 #199
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_199246016
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 11:55 schreef Nattekat het volgende:

[..]

Leuk. Ik zie nog steeds een groot gezond bos dat volgens al deze logica allang dood had moeten zijn zo midden in een dichtbevolkt land als Nederland.
Dat is echt onzin. Een groot bos heeft weinig met gezond te maken, noch met natuur, noch met draagkracht, noch met biodiversiteit. Een ecosysteem is een complex samenspel tussen macro- en microklimaat, grondwaterstanden, PH waarden in de bodem, nutriënten, bodemleven, schimmels, vegetatie en de vegetatiesuccessie, predatoren en prooien. Deze zaken worden in stand gehouden door zogeheten feedback loops, waarbij er zowel positieve als negatieve feedback loops zijn (activerende en inhiberende processen). Wiskundig wordt dit beschreven als zogeheten Turing Instabiliteit, welke ook op celniveau werkt en bijvoorbeeld de unieke vachtpatronen van een Luipaard verklaart.

Dit hele samenspel verkeert in een dynamisch evenwicht waarbij binnen bepaalde waarden dit systeem in stand blijft. Worden die waarden overschreden (met andere woorden het dynamische evenwicht wordt verbroken) kan er ineens een radicale transformatie ontstaan waarbij er hysterese optreedt. Een voorbeeld hiervan is massale boomsterfte met een kale vlakte tot gevolg. Een ander voorbeeld kan zijn dat de grond dusdanig uitdroogt dat deze hydrofoob wordt en geen water meer kan opnemen. Hysterese is een effect waarbij de staat van een systeem afhankelijk is van de historie van het systeem. Om het systeem vanuit de nieuwe staat terug te brengen naar de oude staat zijn andere condities nodig dan die er nodig zijn om de oude staat in stand te houden. Voorbeeld: meer regenval (door negatieve feedback loops die het systeem nu droog houden in plaats van nat) of nog meer kalk in de bodem.

Stikstofdepositie, verzuring, eutrofiëring, uitdroging en dalende grondwaterstanden ten behoeve van de veeteelt vormen wel degelijk problemen voor de gebieden die wij als natuur beschouwen. Dat je nog steeds een bos ziet staan doet daat niets aan af. Het punt is, wat ik boven schetste, dat als het omslagpunt wordt bereikt de transformatie radicaal is. Daarnaast, wat ik boven ook schetste, zegt het feit dat er bomen staan niks over de algehele veerkracht van het systeem, die niet al te best is in veel Nederlandse "natuur"gebieden. Eigenlijk in alle gebieden kan je niet van echte natuur spreken.

Wat is mijn achtergrond? Ik ben hydroloog, hoewel ik geen ecoloog ben heb ik wel een bovengemiddelde kennis over dit soort onderwerpen.
  zondag 2 mei 2021 @ 13:37:28 #200
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199246080
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:57 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Niet helemaal juist. Over het algemeen zie je eenzijdige flora volgend op verstoring in het milieu. Brandnetel bijvoorbeeld. Dat wordt na een tijdje vervangen door struiken zoals braam en vlier en meidoorn, en daarna door bomen. Onder die bomen groeit vervolgens weer van alles. In climaxvegetatie kan een soort of groep meer voorkomen, zoals de eik in een eikenbos, maar die zal niet als enige de flora vormen.
Onder normale omstandigheden, ja.

Wat dat betreft is De Peel misschien een mooie case study om te bekijken hoe het evenwicht eruitziet na decennialang een te hoge stikstofuitstoot (en verdroging): berken, varens, bramen, (brandnetels).
quote:
[..]

Welke schimmels zijn dat en aan welke planten zitten die vast? Ik ben bijvoorbeeld wel bekend met stikstoffixerende bacteriën bij Fabaceae.
De mycorrhiza-vormende soorten. Te vinden op zo'n beetje alle groene planten met uitzondering van waterplanten.
quote:
[..]

Niet alleen grassoorten, ook andere gewassen zoals aardappel en kool. Fabaceae, dus bonen, wat minder maar verder ken ik geen voorbeelden.

Je kunt onderscheid maken tussen twee soorten planten die op arme gronden groeien. De ene kan echt niet tegen stikstof en gaat ervan dood. De andere heeft liever wel voeding maar overleeft ook met minder, en vermijdt concurrentie door op armere gronden te staan. Niet elke soort die op arme grond staat kan nergens anders groeien.
Eens ^O^ .
quote:
[..]

[..]

Zuid-Limburg kent de plantengemeenschap van kalkrijke graslanden, en het bos is dit: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Eiken-haagbeukenbos
[..]

Die orchietosum hoort bij Zuid-Limburg, net zoals de kalkgraslanden. Beide zijn door menselijk ingrijpen onstaan en moeten door mensen in stand worden gehouden, net zoals de Veluwe. Maar eiken- en Haagbeukenbossen in het algemeen kunnen dus prima tegen stikstof.
Klopt, maar we hadden het over van nature voedingsrijke bodems en dan zijn de Limburgse hellingbossen wel een klassiek biotoop, en die hebben wel degelijk (zij het in mindere mate) te lijden onder vermesting. Op een kalkarme ondergrond zal dat meer het geval zijn, maar je ziet ook op kalkrijke bodems dat eutrofiëring een probleem vormt voor bijvoorbeeld kruiden in de ondergroei (en dus voor verschillende soorten dagvlinders die daarvan afhankelijk zijn).
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 13:39:36 #201
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199246127
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:29 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dus, voortaan gewoon geen mensen meer toelaten op de Veluwe en er met rupsvoertuigen doorheen crossen. Problem solved.
Ik kan je aanraden het artikel waar ik eerder naar gelinkt heb en waar je zelf uit gequote hebt nog eens te lezen.
pi_199246172
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:35 schreef Richestorags het volgende:

[..]
Ik ben hydroloog, hoewel ik geen ecoloog ben heb ik wel een bovengemiddelde kennis over dit soort onderwerpen.
En ook fijn dat je zo bescheiden gebleven bent.
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
  zondag 2 mei 2021 @ 13:46:17 #203
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_199246283
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:41 schreef quo_ het volgende:

[..]

En ook fijn dat je zo bescheiden gebleven bent.
Heeft niets met bescheidenheid te maken. Waarom moet iedereen altijd een mening over hebben? Veel discussieonderwerpen vereisen gewoon één en ander aan kennis en het is de onzin van de tegenwoordige tijd dat iedereen overal een mening over kan hebben. Ik ga me ook niet mengen in een discussie met archeologen, culturele antropologen en historici over Sumerische beschavingen met opmerkingen over dat ik nog nooit een Sumeriër heb gezien dus dat ze dan wel niet zullen hebben bestaan ofzo.

Daarnaast geef ik hiermee juist aan dat ik geen echte expert op dit vlak ben, dus impliciet dat er mogelijk fouten in mijn tekst kunnen zitten. Dat jij het opvat als "niet bescheiden" vind ik dan een gevalletje van hoe de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
  zondag 2 mei 2021 @ 13:47:02 #204
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199246292
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 12:51 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ja?
Op zich een degelijk verhaal toch? Er verdwijnt bos voor onder meer de aanleg van heide, waarbij je je kunt afvragen of schaalvergroting een handige oplossing is waneer het probleem bestaat uit teveel stikstof.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 13:50:49 #205
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199246336
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:47 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Op zich een degelijk verhaal toch? Er verdwijnt bos voor onder meer de aanleg van heide, waarbij je je kunt afvragen of schaalvergroting een handige oplossing is waneer het probleem bestaat uit teveel stikstof.
Je kan je overigens ook afvragen of dennenakkers (want dat is waar vooral in gekapt wordt) echt wat toevoegen qua bos.
  zondag 2 mei 2021 @ 13:55:46 #206
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199246432
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:47 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Op zich een degelijk verhaal toch? Er verdwijnt bos voor onder meer de aanleg van heide, waarbij je je kunt afvragen of schaalvergroting een handige oplossing is waneer het probleem bestaat uit teveel stikstof.
Ja hoor, maar ik begrijp niet zo goed hoe dat een reactie is op wat ik schreef. Er is nogal een verschil tussen een productiebos kappen in het kader van natuurherstel, of een ecologisch hoogwaardig bos met de grond gelijkmaken.
Huilen dan.
  zondag 2 mei 2021 @ 14:04:12 #207
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199246569
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:37 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Onder normale omstandigheden, ja.

Wat dat betreft is De Peel misschien een mooie case study om te bekijken hoe het evenwicht eruitziet na decennialang een te hoge stikstofuitstoot (en verdroging): berken, varens, bramen, (brandnetels).
Wat zijn normale omstandigheden? En wat is de totale biodiversiteit in De Peel in vergelijking tot heide op de Veluwe?

Volgens mij ondervindt zo'n beetje elk gebied in Nederland wel invloed van stikstof, waarom zou de Veluwe dan specifiek De Peel II worden?
quote:
[..]

De mycorrhiza-vormende soorten. Te vinden op zo'n beetje alle groene planten met uitzondering van waterplanten.
Als ze op alle groene planten voorkomen groeien ze ook op planten in zure stikstofrijke grond. Dan is dat toch helemaal geen probleem?
quote:
[..]

Eens ^O^ .
[..]

Klopt, maar we hadden het over van nature voedingsrijke bodems en dan zijn de Limburgse hellingbossen wel een klassiek biotoop, en die hebben wel degelijk (zij het in mindere mate) te lijden onder vermesting. Op een kalkarme ondergrond zal dat meer het geval zijn, maar je ziet ook op kalkrijke bodems dat eutrofiëring een probleem vormt voor bijvoorbeeld kruiden in de ondergroei (en dus voor verschillende soorten dagvlinders die daarvan afhankelijk zijn).
We hadden het mijns inziens over biodiversiteit in stikstofrijke milieus, het stikstofrijke voorbeeld van haag-beukenbos komt alom voor in Nederland maar de specifieke variant in Zuid-Limburg inderdaad niet. Die ene variant is net zoals de heide op de Veluwe door menselijke activiteit ontstaan en moet nu door mensen weer behoed worden voor andere menselijke activiteit. Dat voelt wat ironisch aan, en ik vind de vraag of dat nou de beste strategie voor natuurbeheer is op zich wel een legitieme. :) Bos kent over het algemeen gewoon de hoogste biodiversiteit van alle landschappen, en levert andere voordelen op zoals CO2 opslag, vastleggen van de grond tegen erosie en waterhuishouding. Wat mij betreft stimuleert men vooral dat.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 14:07:08 #208
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199246615
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:50 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Je kan je overigens ook afvragen of dennenakkers (want dat is waar vooral in gekapt wordt) echt wat toevoegen qua bos.
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:55 schreef Isdatzo het volgende:

[..]

Ja hoor, maar ik begrijp niet zo goed hoe dat een reactie is op wat ik schreef. Er is nogal een verschil tussen een productiebos kappen in het kader van natuurherstel, of een ecologisch hoogwaardig bos met de grond gelijkmaken.
In het bericht lees ik dit:
quote:
Grote oppervlaktes met oude bomen zijn de afgelopen jaren volledig kaalgekapt om plaats te maken voor jonge dennetjes.
Oude bomen, dan is het volgens mij geen productiebos.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 14:15:27 #209
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199246802
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:07 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]


[..]

In het bericht lees ik dit:
[..]

Oude bomen, dan is het volgens mij geen productiebos.
Veel voor productie aangeplant bos is nooit echt als zodanig gebruikt (de mijnbouw als grote gebruiker viel bijvoorbeeld weg en uit andere landen konden we goedkoper en beter hout halen). Dat staat dan vol met oude bomen maar qua natuur is dat niet zo boeiend.
  zondag 2 mei 2021 @ 14:16:58 #210
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199246828
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:07 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
In het bericht lees ik dit:

Oude bomen, dan is het volgens mij geen productiebos.
Plus dat karel het over dennenakkers heeft terwijl de nieuwe aanplant bestaat uit jonge dennen... Dus een dennenbos zal wel wat toevoegen dan lijkt me toch?
  zondag 2 mei 2021 @ 14:22:15 #211
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199246899
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:15 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Veel voor productie aangeplant bos is nooit echt als zodanig gebruikt (de mijnbouw als grote gebruiker viel bijvoorbeeld weg en uit andere landen konden we goedkoper en beter hout halen). Dat staat dan vol met oude bomen maar qua natuur is dat niet zo boeiend.
Oké, maar is jonge dennetjes neerzetten dan beter? Haal dan hier en daar een boom ertussenuit en zet er een loofboom voor terug, dan krijg je gemengd bos. Stukken beter.

Produtiebos hoeft trouwens helemaal niet per se laag in biodiversiteit te zijn. Vaak een stuk meer soorten te vinden dan op een zandverstuiving.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 14:24:29 #212
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199246932
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:39 schreef KareldeStoute het volgende:
Ik kan je aanraden het artikel waar ik eerder naar gelinkt heb en waar je zelf uit gequote hebt nog eens te lezen.
Ik heb het gelezen hoor wees maar niet bang. En jij hebt de delen natuurlijk gemist waar ze zeggen dat er zeldzame planten en dieren groeien en leven in de oefengebieden... Planten en dieren waarvan in de OP gesteld wordt dat ze verdwijnen of al verdwenen zijn.

Uit het door mij gepostte stuk:

quote:
Hier komen planten en dieren voor die je uitsluitend of voornamelijk op terreinen van Defensie aantreft. Denk aan het zeldzame valkruid of de kleine wrattenbijter, een sprinkhaan. Maar ook op militaire terreinen die wel open zijn voor publiek zoals de Edesche heide is veel bijzondere natuur te vinden.’.
En uit de OP:

quote:
Andere Veluwse landschapstypen worden nog harder getroffen, zoals 'heischrale graslanden'. Die stonden vroeger vol met een kenmerkende stervormige bloem: valkruid. Het Nationale Park De Hoge Veluwe heeft net een omvangrijke studie naar alle voorkomende planten afgerond. "We vonden valkruid nog maar op één plek van een paar vierkante meter", zegt onderzoeksleider Jakob Leidekker. Die laatste planten zijn zo beschadigd dat ze niet meer tot bloei komen.
Dus bv valkruid groeit wel op de oefenterreinen maar is nog maar amper te vinden in het Park de Hoge Veluwe??? Veel bijzondere natuur en beesten in de oefenterreinen maar niet meer in Park de Hoge Veluwe???

Dus nogmaals, stikstof houdt zich niet aan grenzen op de kaart maar toch toen de oefenterreinen het een stuk beter. Nmm mag je de verklaring dan ook deels elders zoeken en niet alleen bij de hurdur stikstofboeren!!! :(
pi_199247055
Allemaal de schuld van de VVD enzo
  zondag 2 mei 2021 @ 14:37:24 #214
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199247108
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:04 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Bos kent over het algemeen gewoon de hoogste biodiversiteit van alle landschappen, en levert andere voordelen op zoals CO2 opslag, vastleggen van de grond tegen erosie en waterhuishouding. Wat mij betreft stimuleert men vooral dat.
En bos is dan ook nog een keer de natuur zoals die voor de middeleeuwen op de Veluwe voorkwam ipv schrale heide en zandverstuivingen. Dus win-win.
pi_199247141
Boerenbedrijven afpakken en bossen planten NU!

[ Bericht 55% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 14:40:37 ]
pi_199247164
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 13:46 schreef Richestorags het volgende:

[..]

Heeft niets met bescheidenheid te maken. Waarom moet iedereen altijd een mening over hebben? Veel discussieonderwerpen vereisen gewoon één en ander aan kennis en het is de onzin van de tegenwoordige tijd dat iedereen overal een mening over kan hebben. Ik ga me ook niet mengen in een discussie met archeologen, culturele antropologen en historici over Sumerische beschavingen met opmerkingen over dat ik nog nooit een Sumeriër heb gezien dus dat ze dan wel niet zullen hebben bestaan ofzo.

Daarnaast geef ik hiermee juist aan dat ik geen echte expert op dit vlak ben, dus impliciet dat er mogelijk fouten in mijn tekst kunnen zitten. Dat jij het opvat als "niet bescheiden" vind ik dan een gevalletje van hoe de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Deze plek is een discussieplaats waar men juist komt om een mening te geven.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247186
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:33 schreef jameshond7 het volgende:
Allemaal de schuld van de VVD enzo
Je geeft wel een kleine minderheid in de regering de schuld hiervan, terwijl de meerderheid in de regering niet eens VVDer is.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247220
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:43 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Je geeft wel een kleine minderheid in de regering de schuld hiervan, terwijl de meerderheid in de regering niet eens VVDer is.
Kleine minderheid ga toch weg man
pi_199247225
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:44 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

Kleine minderheid ga toch weg man
is de VVD dan niet een kleine minderheid met op dit moment maar ongeveer 27% van de zetels?
Ongeveer 73% heeft niet op de VVD gestemd en die zijn vertegenwoordigd in de politiek.
Ik vind 27% een kleine minderheid.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  zondag 2 mei 2021 @ 14:48:17 #220
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_199247258
Het probleem met Natura2000 gebieden is ook nog eens dat als je die habitatdoelstellingen niet haalt of het verloren gaat je het dus moet compenseren (met een multiplier). De vraag is: wil je de habittypen die je nu hebt op de Veluwe behouden of wil je meer toekomstbestendige, veerkrachtige habitattypen (die meer met de originele staat van het landschap te maken hebben)?
pi_199247262
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:45 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

is de VVD dan niet een kleine minderheid met op dit moment maar ongeveer 27% van de zetels?
Ongeveer 73% heeft niet op de VVD gestemd en die zijn vertegenwoordigd in de politiek.
Ik vind 27% een kleine minderheid.
Nu doe je alsof de VVD in hetzelfde rijtje past als BBB en BIJ1. Natuurlijk hebben ze geen absolute meerderheid, maar ze hebben wel het hoogste woord en dat weet je donders goed
pi_199247267
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:48 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

Nu doe je alsof de VVD in hetzelfde rijtje past als BBB en BIJ1. Natuurlijk hebben ze geen absolute meerderheid, maar ze hebben wel het hoogste woord en dat weet je donders goed
nee, nee en weer nee.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
  zondag 2 mei 2021 @ 14:49:34 #223
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199247271
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:40 schreef Gehrman het volgende:
Boerenbedrijven afpakken en bossen planten NU!
Dat kan niet want er moet op de vrijgekomen ruimte in het noorden 320.000 stuks woning gebouwd worden, plus eoa spoorlijn waar niemand op zit wachten... Om eea fatsoenlijk van stroom en aliexpress te voorzien moeten er natuurlijk ook 320.000 zonnepanelen, windmolens en data-/ distributiecentra gebouwd worden.

Geen ruimte voor bos en boeren dus!
pi_199247281
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:49 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

nee, nee en weer nee.
:')
pi_199247291
Ik heb jarenlang de Veluwe te paard verkent en toen ik er vorige maand ging wandelen viel mij inderdaad het gebrek aan roofvogels en ander leven op....Fijn dat ik nu kan lezen dat dit geen gekke constatering was.
pi_199247293
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:50 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

:')
Op al je aannames is het antwoord gewoon nee... ik heb echt geen idee hoe je daarbij komt. Ik schrijft dat niet, ik noem dat niet en ik denk het niet.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247306
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:50 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Op al je aannames is het antwoord gewoon nee... ik heb echt geen idee hoe je daarbij komt. Ik schrijft dat niet, ik noem dat niet en ik denk het niet.
Oke
pi_199247307
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:50 schreef Brybry het volgende:
Ik heb jarenlang de Veluwe te paard verkent en toen ik er vorige maand ging wandelen viel mij inderdaad het gebrek aan roofvogels en ander leven op....Fijn dat ik nu kan lezen dat dit geen gekke constatering was.
Mij valt al 10 jaar het gebrek aan dieren in NL op. Vooral insecten en vogels vallen mij extreem op.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247313
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:51 schreef jameshond7 het volgende:

[..]

Oke
gelukkig maar dat je het met mij eens bent ^O^
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247335
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:51 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Mij valt al 10 jaar het gebrek aan dieren in NL op. Vooral insecten en vogels vallen mij extreem op.
Waar ik woon barst het van de vogels en insecten , de vogels hoor en ik zie maar de insecten populatie lijkt inderdaad te zijn afgenomen.
  zondag 2 mei 2021 @ 14:56:38 #231
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199247385
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:53 schreef Brybry het volgende:
Waar ik woon barst het van de vogels en insecten , de vogels hoor en ik zie maar de insecten populatie lijkt inderdaad te zijn afgenomen.
Zelfs metselbijen in mijn insectenhuis.
pi_199247407
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:54 schreef hoechst het volgende:
Wat een dom gelul..

Dit is allemaal niet nodig als niet iedere vrouw zo graag 2 of meer kinderen wilt.
Verassend hoe jij elk onderwerp de schuld kan geven aan vrouwen.
Twiddel
pi_199247484
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:43 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Je geeft wel een kleine minderheid in de regering de schuld hiervan, terwijl de meerderheid in de regering niet eens VVDer is.
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:45 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

is de VVD dan niet een kleine minderheid met op dit moment maar ongeveer 27% van de zetels?
Ongeveer 73% heeft niet op de VVD gestemd en die zijn vertegenwoordigd in de politiek.
Ik vind 27% een kleine minderheid.
Psst, regering is alleen de ministers en koning, niet de hele kamer. Je dikgedrukte uitspraak klopt nog steeds hoor, maar ik denk ik zeg het ff.

En ja, tov de gehele kamer is de VVD met 27% (dus in absolute zin) een kleine partij. Relatief gezien (tov de andere partijen dus) zijn ze echter al 10 jaar veruit de grootste.
"Pools are perfect for holding water"
pi_199247552
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 15:02 schreef probeer het volgende:

[..]


[..]

Psst, regering is alleen de ministers en koning, niet de hele kamer. Je dikgedrukte uitspraak klopt nog steeds hoor, maar ik denk ik zeg het ff.

En ja, tov de gehele kamer is de VVD met 27% (dus in absolute zin) een kleine partij. Relatief gezien (tov de andere partijen dus) zijn ze echter al 10 jaar veruit de grootste.
Dat klopt en de ministers worden toch verdeeld naar de uitslag van de verkiezingen? Dus geen meerderheid van de ministers is toch vvd?
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247574
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:53 schreef Brybry het volgende:

[..]

Waar ik woon barst het van de vogels en insecten , de vogels hoor en ik zie maar de insecten populatie lijkt inderdaad te zijn afgenomen.
14 jaar geleden moest ik echt niet fietsen met mijn mond open zonder bijna elke minuut een insect in mijn mond te krijgen.
Tegenwoordig is dat misschien 1x in het jaar.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199247679
quote:
15s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:18 schreef Metalfrost het volgende:
Alles wat ik zie is een stuk tekst en geen plaatjes. Het bewijs is er niet.
En van die 'plantenautoriteit' Joop Schaminée heb ik nog nooit gehoord.
Tevens staat er 'decennialang', is er ooit bij iemand op gekomen er wat eerder aan te doen?
Of is het nu in het kader van 'boeren afzeiken' met dat stikstofgedoe gewoon een gunstige bijval?

Zum kotzen :r
Mensen kregen ook al decennialang longkanker van sigaretten en asbest zonder dat iemand er wat tegen deed.
Als jij de baas was geweest dan stonden de peuken nog op tafel bij verjaardagen.
  zondag 2 mei 2021 @ 15:18:15 #237
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199247690
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 15:10 schreef sjorsie1982 het volgende:
14 jaar geleden moest ik echt niet fietsen met mijn mond open zonder bijna elke minuut een insect in mijn mond te krijgen.
Tegenwoordig is dat misschien 1x in het jaar.
Op sommige momenten moet je als motorrijder je mond echt dichthouden op de Afsluitdijk...



pi_199247709
quote:
2s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:33 schreef machtpen het volgende:
Ik heb hier op de veluwe de laatste 50 jaar weinig zien veranderen qua natuur. De eiken doen het prima, de eikenprocessierups jammer genoeg ook. De tuin zit vol met meesjes die gewoon hun jongen krijgen zonder dat de pootjes afbreken.

De meneer die het stukje geschreven heeft maak een hoop drama wat nergens op gebaseerd is maar is rijp voor gedwongen opname en niet serieus te nemen.
Alsof jij al die andere genoemde plantjes überhaupt kan herkennen.
  zondag 2 mei 2021 @ 15:43:04 #239
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199247969
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:56 schreef AchJa het volgende:

[..]

Zelfs metselbijen in mijn insectenhuis.
Metselbijen zijn de gewoonste van de solitaire bijen, die vind je echt overal.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 15:52:22 #240
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199248065
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 15:43 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Metselbijen zijn de gewoonste van de solitaire bijen, die vind je echt overal.
Klopt, maar normaliter niet in mijn tuin.

En het lijkt erop dat ze in het zuiden van Nederland wat meer voorkomen dan in het noorden.

[ Bericht 9% gewijzigd door AchJa op 02-05-2021 16:00:40 ]
  zondag 2 mei 2021 @ 15:57:59 #241
191317 Nobu
Nobutada Yakitori
pi_199248181
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Dit ja. Dat eikenbos is ook maar aangeplant, zetten ze toch wat nieuws in dat stadspark?
pi_199248375
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:51 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Mij valt al 10 jaar het gebrek aan dieren in NL op. Vooral insecten en vogels vallen mij extreem op.
Mij ook inderdaad. Als ik als kind over een bepaald pad fietste kreeg ik altijd wel een vliegje in mijn oog of een bij tegen mijn hoofd. Daar moest je echt je ogen tot streepjes knijpen. Tegenwoordig vliegt daar veel minder. En ik zie inderdaad ook een stuk minder vogels. Als kind gingen wij vaak op zondag met een kleed picknicken op de heide op de hoge Veluwe. Dan werd je gek van de spinnen, sprinkhanen en ander gespuis die over je kleedje rende. Vorig jaar lag ik op een kleedje op diezelfde heide om foto’s te maken van een salamander en het viel me echt op hoe weinig insecten er waren. Het verschil met pakweg 20/25 jaar geleden valt echt wel op.

Overigens worden nu vooral lapmiddelen gebruikt. Een paar maanden geleden zijn hier tonnen kalk over de heide heen gestort om de balans wat te herstellen. Maar zolang de bron niet aangepakt wordt is het dweilen met de kraan open.
pi_199248421
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 16:08 schreef Ed1234 het volgende:

[..]

Mij ook inderdaad. Als ik als kind over een bepaald pad fietste kreeg ik altijd wel een vliegje in mijn oog of een bij tegen mijn hoofd. Daar moest je echt je ogen tot streepjes knijpen. Tegenwoordig vliegt daar veel minder. En ik zie inderdaad ook een stuk minder vogels. Als kind gingen wij vaak op zondag met een kleed picknicken op de heide op de hoge Veluwe. Dan werd je gek van de spinnen, sprinkhanen en ander gespuis die over je kleedje rende. Vorig jaar lag ik op een kleedje op diezelfde heide om foto’s te maken van een salamander en het viel me echt op hoe weinig insecten er waren. Het verschil met pakweg 20/25 jaar geleden valt echt wel op.

Overigens worden nu vooral lapmiddelen gebruikt. Een paar maanden geleden zijn hier tonnen kalk over de heide heen gestort om de balans wat te herstellen. Maar zolang de bron niet aangepakt wordt is het dweilen met de kraan open.
De huismus kwam ik toen ik klein was altijd wel tegen bij iedere wandeling. Tegenwoordig staat die op uitsterven.
Met insecten gaat het trouwens wereldwijd heel slecht. Nog even en de voedselvoorziening komt in de problemen.
Reason is not automatic, those who deny it cannot be conquered by it, Ayn Rand
Discuseren met domme mensen verlies ik omdat ik niet genoeg ervaring heb met dom lullen.
pi_199248565
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 16:10 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

De huismus kwam ik toen ik klein was altijd wel tegen bij iedere wandeling. Tegenwoordig staat die op uitsterven.
Met insecten gaat het trouwens wereldwijd heel slecht. Nog even en de voedselvoorziening komt in de problemen.
Dat denk ik ook. Ik kan me voorstellen dat als je in de stad woont het misschien minder opvalt. Maar als je wat meer in het groen woont is het merkbaar hoe snel de natuur achteruit gaat. In de afgelopen 25 jaar is de hoeveelheid insecten tussen de 75% en 82% afgenomen!
  zondag 2 mei 2021 @ 16:22:45 #245
221644 timmmmm
sp3c lives matter
pi_199248688
Ik zou tekenen voor een wereld zonder insecten die over 5 jaar afsterft. Heb ik wel 5 heerlijke jaren zonder die kutbeesten
Laffe huichelaar
  zondag 2 mei 2021 @ 16:41:47 #246
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199249027
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 16:10 schreef sjorsie1982 het volgende:

De huismus kwam ik toen ik klein was altijd wel tegen bij iedere wandeling. Tegenwoordig staat die op uitsterven.
Met insecten gaat het trouwens wereldwijd heel slecht. Nog even en de voedselvoorziening komt in de problemen.
Maar dat heeft geen reet te maken met het stikstofgehalte op de Veluwe.

quote:
Die twee factoren zijn bepalend in het vogelleven. In Nederland is de stand van de huismus de afgelopen 25 jaar gehalveerd. In steden zijn ze op veel plaatsen uit het straatbeeld verdwenen. De oorzaak? De schrijvers benadrukken dat ze het niet precies weten. Ze noemen wel factoren die meespelen. Er zijn steeds minder kruidenrijke overhoekjes. Er liggen geen voedzame paardevijgen meer op straat. Honden dragen nu bij aan 'de broodnodige variatie' in het huismussendieet. Nadeel voor de mussen is dat steeds meer gemeenten de baasjes verplichten om de voedselrijke drollen van hun dieren in een zakje af te voeren.

Zelfs een zaadeter als de huismus is een deel van het jaar afhankelijk van de eiwitten die insecten en spinnen zijn jongen leveren. En nog al te vaak pakt de mens het 'onkruid' drastisch aan, met alle gevolgen voor planten en dieren van dien.

Kieren en gaten

Gebrek aan nestgelegenheid speelt eveneens een rol in de achteruitgang van de huismussen. De grote boosdoener lijkt het Bouwbesluit van 2003, dat de strijd aanbindt met kieren en gaten in muren en daken, waar nestelende huismussen juist behoefte aan hebben. In een aantal gemeenten wordt mussen de helpende hand gereikt met zogeheten vides. Soms helpt dat.
Bron
  zondag 2 mei 2021 @ 16:42:33 #247
140043 Isdatzo
Born in the echoes.
pi_199249034
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:04 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

[..]

Wat zijn normale omstandigheden? En wat is de totale biodiversiteit in De Peel in vergelijking tot heide op de Veluwe?

Volgens mij ondervindt zo'n beetje elk gebied in Nederland wel invloed van stikstof, waarom zou de Veluwe dan specifiek De Peel II worden?
Niet (per se), maar jij had het erover dat na een initiële periode van eentonige begroeiing je weer een toename in diversiteit ziet. Nu is De Peel een mooi voorbeeld omdat daar de stikstoflast al vele tientallen jaren consequent heel hoog is (weinig plekken in Nederland kunnen eraan tippen) en van die toename in diversiteit is nog maar weinig te merken.

quote:
[..]

Als ze op alle groene planten voorkomen groeien ze ook op planten in zure stikstofrijke grond. Dan is dat toch helemaal geen probleem?
Jawel, er zijn verschillende types en het probleem zit hem vooral in de ectomycorrhizaschimmels die gevoelig zijn voor verzuring. Voor een introductie zie: https://edepot.wur.nl/356752
quote:
[..]

We hadden het mijns inziens over biodiversiteit in stikstofrijke milieus, het stikstofrijke voorbeeld van haag-beukenbos komt alom voor in Nederland maar de specifieke variant in Zuid-Limburg inderdaad niet. Die ene variant is net zoals de heide op de Veluwe door menselijke activiteit ontstaan en moet nu door mensen weer behoed worden voor andere menselijke activiteit. Dat voelt wat ironisch aan, en ik vind de vraag of dat nou de beste strategie voor natuurbeheer is op zich wel een legitieme. :) Bos kent over het algemeen gewoon de hoogste biodiversiteit van alle landschappen, en levert andere voordelen op zoals CO2 opslag, vastleggen van de grond tegen erosie en waterhuishouding. Wat mij betreft stimuleert men vooral dat.
Oh, zeker hoor. Natuurlijk is het vastleggen van CO2 belangrijk, maar maximale CO2-opslag gaat niet altijd hand in hand met een toevoeging van ecologische waarde. Ik ben absoluut niet voor het dogmatisch 'behouden wat we hebben', of 'creëren wat we hadden', maar als unieke gebieden met bijzondere soorten verloren dreigen te gaan dan vind ik dat toch een beetje jammer. En laten we wel wezen: afwisseling in biotopen is ook wenselijk.

Wat je nu ziet is dat de biodiversiteit zo'n beetje over de gehele linie onder druk staat, en dat is absoluut niet alleen door stikstofdepositie maar dat speelt wel een rol.
Huilen dan.
  Trouwste user 2022 zondag 2 mei 2021 @ 16:48:43 #248
7889 tong80
Spleenheup
pi_199249115
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:08 schreef timmmmm het volgende:
Ik word hier niet echt intens verdrietig van. Dan gaat dat eikenbos toch dood joh, kan mij het schelen
Je was ooit zo'n leuke user. FOK! gaat dood.

:T
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
  zondag 2 mei 2021 @ 16:48:46 #249
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199249119
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 16:17 schreef Ed1234 het volgende:
Dat denk ik ook. Ik kan me voorstellen dat als je in de stad woont het misschien minder opvalt. Maar als je wat meer in het groen woont is het merkbaar hoe snel de natuur achteruit gaat. In de afgelopen 25 jaar is de hoeveelheid insecten tussen de 75% en 82% afgenomen!
Dat is zoals al eerder gezegd door @sjorsie1982 een wereldwijd probleem en niet alleen van Nederland.

De oorzaak is trouwens onbekend.
pi_199249240
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 14:58 schreef summer2bird het volgende:

[..]

Verassend hoe jij elk onderwerp de schuld kan geven aan vrouwen.
Valt wel mee toch..

Maar ik heb idd issues😑😑😔
pi_199249351
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 16:48 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat is zoals al eerder gezegd door @:Sjorsie1982 een wereldwijd probleem en niet alleen van Nederland.

De oorzaak is trouwens onbekend.
De oorzaak is niet onbekend, alleen zijn er meerdere oorzaken. In natuurgebieden worden concentraties van insecticide gevonden, de stikstofuitstoot is al jarenlang hoog, natuurgebieden zijn versnipperd geraakt. Het is een optelsom van factoren en inderdaad over de hele wereld zichtbaar.

Wat dat betreft snap ik mensen als een Greta Thunberg wel. Eigenlijk vreemd dat haar generatie het probleem wel als heel belangrijk (misschien wel het meest belangrijke) beschouwd en mijn generatie niet (ik ben begin 30), terwijl juist mijn generatie het verschil met eigen ogen heeft gezien.
pi_199249395
Het is altijd wel interessant om te zien hoe de progressievelingen omtrent dit soort onderwerpen veelal conservatief zijn, en conservatievelingen juist vrij progressief.
pi_199249414
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:03 schreef Dejannn het volgende:
Het is altijd wel interessant om te zien hoe de progressievelingen omtrent dit soort onderwerpen veelal conservatief zijn, en conservatievelingen juist vrij progressief.
Gedisst worden interessant noemen.
pi_199249427
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:05 schreef hoechst het volgende:

[..]

Gedisst worden interessant noemen.
Ik zie niemand die hier gedist wordt eigenlijk.
  zondag 2 mei 2021 @ 17:10:13 #255
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199249488
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 16:42 schreef Isdatzo het volgende:

Niet (per se), maar jij had het erover dat na een initiële periode van eentonige begroeiing je weer een toename in diversiteit ziet. Nu is De Peel een mooi voorbeeld omdat daar de stikstoflast al vele tientallen jaren consequent heel hoog is (weinig plekken in Nederland kunnen eraan tippen) en van die toename in diversiteit is nog maar weinig te merken.
Een hoop varkensboeren in die omgeving... Misschien moet daar dan eens naar gekeken worden (wat voor soort agrarische activiteit) ipv boeren in het algemeen. Ik ken de Peel overigens vrij goed, ik heb daar een jaar of 12 gezeten maar ben het maar deels met je eens. Wat is er precies mis met bv. de Ballonzuilbossen?

quote:
Oh, zeker hoor. Natuurlijk is het vastleggen van CO2 belangrijk, maar maximale CO2-opslag gaat niet altijd hand in hand met een toevoeging van ecologische waarde. Ik ben absoluut niet voor het dogmatisch 'behouden wat we hebben', of 'creëren wat we hadden', maar als unieke gebieden met bijzondere soorten verloren dreigen te gaan dan vind ik dat toch een beetje jammer. En laten we wel wezen: afwisseling in biotopen is ook wenselijk.
Maar dat is vwb de Veluwe nou net het punt. Als je wat verder teruggaat in de tijd (voor de middeleeuwen) bestond de Veluwe uit bos. Waarom mag dat nu niet meer en moet het met alle geweld een grote zandverstuiving met hier en daar heide worden?

Daarnaast is het natuurlijk heel bijzonder dat iedereen loopt te brullen om Co2 reductie maar op het moment dat over N2K gebieden gaat dat hele concept net zo makkelijk overboord gegooid wordt want "natuur"... Nou even hoor, een bos of grasveld neemt ruim meer Co2 op dan de eerste de beste zandverstuiving.

quote:
Wat je nu ziet is dat de biodiversiteit zo'n beetje over de gehele linie onder druk staat, en dat is absoluut niet alleen door stikstofdepositie maar dat speelt wel een rol.
Eens. Maar laten we niet net doen alsof het alleen maar de schuld van de boeren is... De enige reden waarom er nu zoveel anti-boer berichtgeving is (noem het trouwens maar propaganda) is omdat er plaats gemaakt moet worden voor huizen, zonnepanelen, windmolens en data-/ distributiecentra... De boeren zitten gewoon in de weg want die hebben het land in bezit.

[ Bericht 0% gewijzigd door AchJa op 02-05-2021 17:18:28 ]
  zondag 2 mei 2021 @ 17:11:05 #256
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199249513
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:03 schreef Dejannn het volgende:
Het is altijd wel interessant om te zien hoe de progressievelingen omtrent dit soort onderwerpen veelal conservatief zijn, en conservatievelingen juist vrij progressief.
Zwak geleuter om door te kunnen gaan met vervuilen is voor jou progressief?
pi_199249536
Belachelijk doemverhaal. Ben regelmatig in de heide gebieden en de natuur staat er beter voor dan in tijden.
Meer roofvogels, herten, wilde zwijnen e.d.
Water is schoner dan eerder.
Het is helemaal niet zo zwart als ze zeggen.

Maar heide gaat het slecht mee ja, als je alles vol heide wilt. Heide is helemaal niet de oorspronkelijke begroeiing.
Dat is een overblijfsel van eeuwen geleden na plaggenstekers.
Dat domme gelul dat er heide MOET zijn. Plant gewoon geschikte bomen.

En korhoender :')
Die horen hier helemaal niet die Poolse kippen.
Vakman pur sang
pi_199249589
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:11 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Zwak geleuter om door te kunnen gaan met vervuilen is voor jou progressief?
Een veranderende flora & fauna op de Veluwe geen probleem vinden is in principe progressief. Dat jij dit "vervuilen" noemt is een ander verhaal.
pi_199249669
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:12 schreef Lospedrosa het volgende:
Belachelijk doemverhaal. Ben regelmatig in de heide gebieden en de natuur staat er beter voor dan in tijden.
Meer roofvogels, herten, wilde zwijnen e.d.
Water is schoner dan eerder.
Het is helemaal niet zo zwart als ze zeggen.

Maar heide gaat het slecht mee ja, als je alles vol heide wilt. Heide is helemaal niet de oorspronkelijke begroeiing.
Dat is een overblijfsel van eeuwen geleden na plaggenstekers.
Dat domme gelul dat er heide MOET zijn. Plant gewoon geschikte bomen.

En korhoender :')
Die horen hier helemaal niet die Poolse kippen.
Met de wolvenroedels die nu op de Veluwe actief zijn zouden er sowieso weinig korhoenders overblijven. Die wolven houden wel van een paar drumsticks.
  zondag 2 mei 2021 @ 17:25:58 #260
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199249859
quote:
6s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:18 schreef Dejannn het volgende:

Met de wolvenroedels die nu op de Veluwe actief zijn zouden er sowieso weinig korhoenders overblijven. Die wolven houden wel van een paar drumsticks.
Vorig jaar was de terugkomst van de wolf nog een "compliment" voor de Veluwse natuur...

quote:
Ecologische meerwaarde

Ecologisch gezien is de terugkeer van dit roofdier een compliment voor de rust en ruimte van de Veluwse natuur.
  zondag 2 mei 2021 @ 17:43:15 #261
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199250266
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:00 schreef Ed1234 het volgende:

De oorzaak is niet onbekend, alleen zijn er meerdere oorzaken. In natuurgebieden worden concentraties van insecticide gevonden, de stikstofuitstoot is al jarenlang hoog, natuurgebieden zijn versnipperd geraakt. Het is een optelsom van factoren en inderdaad over de hele wereld zichtbaar.
Daar zijn de meningen wel een beetje over verdeeld natuurlijk:

quote:
Onderzoek: Afname van aantal insecten minder zorgwekkend dan gedacht

Er is weinig bekend over de oorzaak van de afname. Mogelijk speelt het verdwijnen van het leefgebied van insecten door onder meer verstedelijking en landbouw een rol.
Nee, nog meer bouwen!!! En let vooral op het woordje "mogelijk"... Ergo, ze weten het niet.

Daarnaast hebben ze het ook over lichtvervuiling

quote:
Lichtvervuiling is een belangrijke oorzaak van insecten sterfte. Dat blijkt uit een review van 150 wetenschappelijke studies over de afname van de insectenpopulatie. Lichtvervuiling tegengaan kan dan ook een effectieve methode zijn om de afname te remmen.
Zelfs windmolens worden genoemd:

quote:
Windmolenparken spelen een grote rol in de insectensterfte. Bovendien leiden resten van dode insecten op de rotorbladen tot een afname van de efficiëntie van de molens. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse Lucht- en Ruimtevaartcentrum DLR.
quote:
Wat dat betreft snap ik mensen als een Greta Thunberg wel. Eigenlijk vreemd dat haar generatie het probleem wel als heel belangrijk (misschien wel het meest belangrijke) beschouwd en mijn generatie niet (ik ben begin 30), terwijl juist mijn generatie het verschil met eigen ogen heeft gezien.
"Het verschil gezien"....

Ik ben nog net een tandje ouder en het verschil wat ik zie is dat het juist beter gaat... Kijk bv. naar de waterkwaliteit. Ik kan op de Kûfurd nu de bodem op sommige stukken weer zien dat heb ik in mijn leven nog nooit meegemaakt, mijn vader heeft dat voor het laatst in de jaren '50/'60 gezien...

Hier in de omgeving broeden nu nb. vis- en zeearenden... Er zwemmen otters in de Friese wateren, er worden bevers gespot in Lelystad. Hoezo gaat het slecht?
  zondag 2 mei 2021 @ 17:46:18 #262
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199250352
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:25 schreef AchJa het volgende:

[..]

Vorig jaar was de terugkomst van de wolf nog een "compliment" voor de Veluwse natuur...
[..]

Voor de rust en ruimte. Niet voor de biodiversiteit.

Van de normale prooi van wolven is juist weer een overschot.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 17:48:02 #263
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199250389
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:46 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Voor de rust en ruimte. Niet voor de biodiversiteit.
"Ecologisch gezien"...

Maar goed, daar kun je meerdere kanten mee op idd.

quote:
Van de normale prooi van wolven is juist weer een overschot.
Maar zonder een leefbare omgeving zou er weer geen prooi zijn...
  zondag 2 mei 2021 @ 17:52:01 #264
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199250471
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:43 schreef AchJa het volgende:

[..]

Daar zijn de meningen wel een beetje over verdeeld natuurlijk:
[..]

Nee, nog meer bouwen!!! En let vooral op het woordje "mogelijk"... Ergo, ze weten het niet.

Daarnaast hebben ze het ook over lichtvervuiling
[..]

Zelfs windmolens worden genoemd:
[..]

Een som van factoren wordt er toch gezegd? :?

Dat er hier en daar een beest is uitgezet dat niet gelijk weer doodgaat is mooi, maar betekent niet dat alles goed gaat. De insecten en kleine vogels hebben het bijvoorbeeld gewoon zwaar en dat verhelp je niet met een otter in Friesland.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 17:55:51 #265
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199250542
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:48 schreef AchJa het volgende:

[..]

"Ecologisch gezien"...

Maar goed, daar kun je meerdere kanten mee op idd.
[..]

Maar zonder een leefbare omgeving zou er weer geen prooi zijn...
Een leefbare omgeving voor een ree hoeft dat niet ook te zijn voor een koolmees of gentiaanblauwtje. Die bevinden zich in verschillende ecologische niches en hebben dus verschillende behoeftes. Ze zijn ook niet onderling afhankelijk.

Groot wild doet het vooral (te) lekker wegens ontbreken van natuurlijke roofdieren. Het zijn ook generalisten qua voedsel dus minder gevoelig voor verandering in voedselaanbod.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_199250550
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:14 schreef Dejannn het volgende:

[..]

Een veranderende flora & fauna op de Veluwe geen probleem vinden is in principe progressief. Dat jij dit "vervuilen" noemt is een ander verhaal.
:') :') :')

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  zondag 2 mei 2021 @ 18:00:45 #267
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199250670
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:52 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Een som van factoren wordt er toch gezegd? :?

Dat er hier en daar een beest is uitgezet dat niet gelijk weer doodgaat is mooi, maar betekent niet dat alles goed gaat. De insecten en kleine vogels hebben het bijvoorbeeld gewoon zwaar en dat verhelp je niet met een otter in Friesland.
Wat er aan de ene kant bijgeplust wordt wordt aan de andere kant weer opgegeten. Als de roofvogelstand beter wordt dan gaat het lager in de voedselketen automatisch slechter. Dat is toch niet zo heel ingewikkeld om te begrijpen?

En en en gaat gewoon niet. We willen nu een soort natuur forceren want die natuur "heurt zo" volgens europa maar dan moet je niet vreemd gaan opkijken dat er aan de andere kant weer ietst verdwijnt. Maar dat mag dan ook weer niet...

In het verlengde daarvan, in de jaren '80 vingen we in Friesland snoekbaars bij de vleet want het water zat vanwege de fosfaten in de wasmiddelen zo vol met algen dat je nog geen 10 cm diep kon kijken. Typisch een water waarin de snoekbaars goed gedijt. Nu is het water knettertje helder en wordt er amper nog snoekbaars gevangen. Maar wel weer veel snoek en baars want die hebben baat bij helder water. Wat je nu ziet is dat mensen klagen over de snoekbaarsstand... :') Je kunt niet en en hebben en dat vergeten mensen nog wel eens.
  zondag 2 mei 2021 @ 18:05:55 #268
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199250780
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:55 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Een leefbare omgeving voor een ree hoeft dat niet ook te zijn voor een koolmees of gentiaanblauwtje. Die bevinden zich in verschillende ecologische niches en hebben dus verschillende behoeftes. Ze zijn ook niet onderling afhankelijk.

Groot wild doet het vooral (te) lekker wegens ontbreken van natuurlijke roofdieren. Het zijn ook generalisten qua voedsel dus minder gevoelig voor verandering in voedselaanbod.
Dat zal allemaal wel maar als je een soort natuur gaat afdwingen (heide, zandverstuivingen etc.) moet je niet vreemd opkijken dat ergens iets verdwijnt. Als ik al mijn gras uit de tuin ga trekken en vol ga planten met heide gaat er iets veranderen in de biotoop.
  zondag 2 mei 2021 @ 18:25:46 #269
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199251178
quote:
7s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:14 schreef Dejannn het volgende:

[..]

Een veranderende flora & fauna op de Veluwe geen probleem vinden is in principe progressief. Dat jij dit "vervuilen" noemt is een ander verhaal.
Oh, je verzint weer je eigen bizarre definities. Dat verklaart _O-
pi_199251273
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 17:10 schreef AchJa het volgende:
[..]

Eens. Maar laten we niet net doen alsof het alleen maar de schuld van de boeren is... De enige reden waarom er nu zoveel anti-boer berichtgeving is (noem het trouwens maar propaganda) is omdat er plaats gemaakt moet worden voor huizen, zonnepanelen, windmolens en data-/ distributiecentra... De boeren zitten gewoon in de weg want die hebben het land in bezit.
Yep. Bij de vorige haatcampagne steeg het aantal zelfmoorden onder boeren al alarmerend*. Ik ben benieuwd wat het komende kabinet gaat doen, op de eerste pagina van dit topic lees ik al de gewenste richting van progressief Nederland. Ben benieuwd wat dat gaat doen met de samenlevingen buiten de randstad.

*https://www.melkveebedrij(...)ctor-luidt-noodklok/
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)sector-komt-in-actie

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 18:32:35 ]
pi_199251318
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:25 schreef KareldeStoute het volgende:

[..]

Oh, je verzint weer je eigen bizarre definities. Dat verklaart _O-
Welke definities heb je het over?
  zondag 2 mei 2021 @ 18:36:55 #272
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199251347
quote:
11s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:35 schreef Dejannn het volgende:

[..]

Welke definities heb je het over?
De waarde van bepaalde types natuur is vrij uitgebreid beschreven. Brandnetels en Amerikaanse vogelkers zien als topnatuur heeft natuurlijk weinig met progressief zijn te maken _O-
  zondag 2 mei 2021 @ 18:37:36 #273
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251357
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:31 schreef DarkwingDuck het volgende:
Yep. Bij de vorige haatcampagne steeg het aantal zelfmoorden onder boeren al alarmerend*. Ik ben benieuwd wat het komende kabinet gaat doen, op de eerste pagina van dit topic lees ik al de gewenste richting van progressief Nederland. Ben benieuwd wat dat gaat doen met de samenlevingen buiten de randstad.
Tsja. En iedereen is van mening dat het de leefbaarheid ten goede komt als we alles maar volbouwen... Want dan is er plotseling wel plaats voor natuur ofzo... :')
  zondag 2 mei 2021 @ 18:38:08 #274
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199251369
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:31 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]

Yep. Bij de vorige haatcampagne steeg het aantal zelfmoorden onder boeren al alarmerend*. Ik ben benieuwd wat het komende kabinet gaat doen, op de eerste pagina van dit topic lees ik al de gewenste richting van progressief Nederland. Ben benieuwd wat dat gaat doen met de samenlevingen buiten de randstad.

*https://www.melkveebedrij(...)ctor-luidt-noodklok/
https://nos.nl/nieuwsuur/(...)sector-komt-in-actie
Tja, wat zal de politiek uiteindelijk verkiezen, meer woningen en bedrijven of meer intensieve vleesfabrieken?
  zondag 2 mei 2021 @ 18:38:26 #275
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251375
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:36 schreef KareldeStoute het volgende:
De waarde van bepaalde types natuur is vrij uitgebreid beschreven. Brandnetels en Amerikaanse vogelkers zien als topnatuur heeft natuurlijk weinig met progressief zijn te maken _O-
Een kale zandvlakte is natuurlijk wel "topnatuur" welke verschrikkelijk veel toevoegt... :')
pi_199251381
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:05 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat zal allemaal wel maar als je een soort natuur gaat afdwingen (heide, zandverstuivingen etc.) moet je niet vreemd opkijken dat ergens iets verdwijnt. Als ik al mijn gras uit de tuin ga trekken en vol ga planten met heide gaat er iets veranderen in de biotoop.
Klopt. Maar in Nederland willen we alles. En en. En we willen meer weidevogels en we willen meer zonneweiden, windmolens, nieuwbouwwijken, datacenters, bossen en minder boeren.
En als het dan niet blijkt te werken dan moeten we daar iemand van de schuld geven.
  zondag 2 mei 2021 @ 18:39:52 #277
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199251398
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:38 schreef AchJa het volgende:

[..]

Een kale zandvlakte is natuurlijk wel "topnatuur" welke verschrikkelijk veel toevoegt... :')
Dat voegt inderdaad meer toe qua natuurwaarde.
  Beste debater 2022 zondag 2 mei 2021 @ 18:40:02 #278
396730 EttovanBelgie
Alles komt goed.
pi_199251402
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:38 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]

Klopt. Maar in Nederland willen we alles. En en. En we willen meer weidevogels en we willen meer zonneweiden, windmolens, nieuwbouwwijken, datacenters, bossen en minder boeren.
En als het dan niet blijkt te werken dan moeten we daar iemand van de schuld geven.
Decadentie vooral, en een totale desinteresse in alles wat niet direct het eigen ego betreft.
Omnibus in omnibus.
Ad Maiorem Dei Gloriam
  zondag 2 mei 2021 @ 18:41:44 #279
13456 AchJa
Shut up!!!
  zondag 2 mei 2021 @ 18:45:04 #280
491000 KareldeStoute
1433 - 1477
pi_199251481
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:41 schreef AchJa het volgende:

[..]

Leg even uit wat precies de meerwaarde is dan? Behalve omdat het volgens de EU "zo heurt"...
Mijn ecologische kennis is daar te beperkt voor. Maar met de EU heeft het natuurlijk niets te maken.
  zondag 2 mei 2021 @ 18:45:59 #281
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251493
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:38 schreef DarkwingDuck het volgende:
Klopt. Maar in Nederland willen we alles. En en. En we willen meer weidevogels en we willen meer zonneweiden, windmolens, nieuwbouwwijken, datacenters, bossen en minder boeren.
En als het dan niet blijkt te werken dan moeten we daar iemand van de schuld geven.
Behalve jezelf natuurlijk. De eigen tuin moet wel van voor tot achter betegeld worden want gvd grasmaaien! Nu kan er om de twee weken tenminste lekker makkelijk round-up overheen, de erfafscheiding doen we het liefst met betonplaten en er mag maximaal 2 meter gelopen worden naar de auto om binnen 300 meter op de snelweg te zitten... Ondertussen wordt Aliexpress leeggekocht en gaan we drie keer per jaar met het vliegtuig naar eoa derde wereldland. Maar die kutboeren en hun weilanden!!! :(
  zondag 2 mei 2021 @ 18:46:49 #282
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251499
quote:
10s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:45 schreef KareldeStoute het volgende:
Mijn ecologische kennis is daar te beperkt voor. Maar met de EU heeft het natuurlijk niets te maken.
Nou ja, ik heb volgens mij al een paar links gepost dat de Veluwe vroeger uit bos bestond... Dus om daar nou een grote zandverstuiving van te maken omdat de EU vindt dat dat zo heurt...

[ Bericht 2% gewijzigd door AchJa op 02-05-2021 18:53:03 ]
pi_199251546
Typisch Nederland. Loop geregeld door een bos waar de stichting ook bezig is met 'verjonging' van het bos. Dat is een mooie term voor flink tekeer gaan met bomen kappen :')
Inmiddels is er ook horeca bijgekomen en zijn er meerdere MTB trails aangelegd zodat de stichting naast de houtverkoop nog inkomsten heeft. Met de subsidie van het rijk kan men niet overleven.
Je ziet inderdaad steeds minder insecten en steeds meer dezelfde soort planten vergeleken met 20 jaar terug.
pi_199251616
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:50 schreef appeleibanaan het volgende:
Typisch Nederland. Loop geregeld door een bos waar de stichting ook bezig is met 'verjonging' van het bos. Dat is een mooie term voor flink tekeer gaan met bomen kappen :')
Inmiddels is er ook horeca bijgekomen en zijn er meerdere MTB trails aangelegd zodat de stichting naast de houtverkoop nog inkomsten heeft. Met de subsidie van het rijk kan men niet overleven.
Je ziet inderdaad steeds minder insecten en steeds meer dezelfde soort planten vergeleken met 20 jaar terug.
Dat is zonde.
Ik maak graag een wandelrondje in een vrij rustig Natura 2000 gebied met mijn camera. Vorig jaar heeft Overijssel er flink huisgehouden. Terugbrengen in de oorspronkelijke staat oid (wat dat dan ook mag zijn). Het zal vast wel mooi worden maar het heeft heel wat bomen gekost. Die zullen wel mooi gebrand hebben in de biomassacentrales als 'snoeiafval'. Gelukkig komt er geen MTB route of horeca. Wel zou ik graag willen dat ze er weer snel een observatie hut neerzetten.

[ Bericht 4% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 18:56:09 ]
  zondag 2 mei 2021 @ 18:58:52 #285
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199251654
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:00 schreef AchJa het volgende:

[..]

Wat er aan de ene kant bijgeplust wordt wordt aan de andere kant weer opgegeten. Als de roofvogelstand beter wordt dan gaat het lager in de voedselketen automatisch slechter. Dat is toch niet zo heel ingewikkeld om te begrijpen?

En en en gaat gewoon niet. We willen nu een soort natuur forceren want die natuur "heurt zo" volgens europa maar dan moet je niet vreemd gaan opkijken dat er aan de andere kant weer ietst verdwijnt. Maar dat mag dan ook weer niet...

In het verlengde daarvan, in de jaren '80 vingen we in Friesland snoekbaars bij de vleet want het water zat vanwege de fosfaten in de wasmiddelen zo vol met algen dat je nog geen 10 cm diep kon kijken. Typisch een water waarin de snoekbaars goed gedijt. Nu is het water knettertje helder en wordt er amper nog snoekbaars gevangen. Maar wel weer veel snoek en baars want die hebben baat bij helder water. Wat je nu ziet is dat mensen klagen over de snoekbaarsstand... :') Je kunt niet en en hebben en dat vergeten mensen nog wel eens.
Het kan natuurlijk best goed gaan met otters en ook met de zandhagedis. Dat bijt elkaar niet.

Ik ontken verder helemaal niet dat een leefgebied niet elke voorkomende soort in Nederland kan huivesten. Maar daar ging het niet om. Wat jij noemde was ten eerste dat er meerdere factoren zijn die de insectenstand bedreigen, wat niemand ontkent, en ten tweede dat het hartstikke goed gaat want otters en bevers. Is idd leuk en het gaat ook niet met elk dier in Nederland slecht, maar dit heeft werkelijk niets te maken met insectenpopulaties. De impact is ook gewoon totaal anders.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
pi_199251655
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:50 schreef appeleibanaan het volgende:
Typisch Nederland. Loop geregeld door een bos waar de stichting ook bezig is met 'verjonging' van het bos. Dat is een mooie term voor flink tekeer gaan met bomen kappen :')
Inmiddels is er ook horeca bijgekomen en zijn er meerdere MTB trails aangelegd zodat de stichting naast de houtverkoop nog inkomsten heeft. Met de subsidie van het rijk kan men niet overleven.
Je ziet inderdaad steeds minder insecten en steeds meer dezelfde soort planten vergeleken met 20 jaar terug.
Horeca in het bos is ook echt een verschrikking. Ik wil naar bos voor mijn rust. Nou snap ik dat Nederland overbevolkt is, en dat dat ook tot uiting komt in de natuur waar je geen minuut kan lopen zonder anderen tegen te komen, maar met horeca wordt het nóg drukker. ;(
  zondag 2 mei 2021 @ 19:01:38 #287
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199251685
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:05 schreef AchJa het volgende:

[..]

Dat zal allemaal wel maar als je een soort natuur gaat afdwingen (heide, zandverstuivingen etc.) moet je niet vreemd opkijken dat ergens iets verdwijnt. Als ik al mijn gras uit de tuin ga trekken en vol ga planten met heide gaat er iets veranderen in de biotoop.
Ik heb het ook over de nationale stand hè. Hoe ik denk over heide en zandverstuivingen kun je elders in dit topic teruglezen.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 19:02:03 #288
335133 MichaelScott
fulltime CEO//parttime fluffer
pi_199251688
De Veluwe is heel veel maar ik zou het geen natuurgebied noemen. Sterker nog, als je het mij vraagt heeft Nederland geen echte natuur. Noem het "natuurbeheer" gewoon wat het is: houtproductie met een mooi marketingverhaal.

quote:
Maar met de grootschalige kap hebben critici wel een punt, vindt ook Staatsbosbeheer. ,,Vanaf 2010 hebben we meer aandacht voor de verjonging van het bos. Daarom is enkele jaren iets meer dan de gebruikelijke 1 procent van de oppervlakte per jaar verjongd.’’ Daarbij werden vlaktes van soms meer dan 2 hectare compleet kaalgekapt. Daar is Staatsbosbeheer op teruggekomen. ,,Ook wij vinden dat te groot en kappen nu alleen nog een halve hectare of minder. Soms doen we zelfs boomsgewijze kap.’’ Gisteren pleitten zestig natuurorganisaties, waaronder Natuurmonumenten, voor een verbod op grootschalige kap.

Ik heb het gevoel dat er sindsdien pas op de plaats wordt gemaakt met de bomenkap. Maar lang niet alle plannen zijn stopgezet

Maar of beheerders grootschalig kappen of per boom, de totale hoeveelheid bos neemt in ons land al jarenlang duidelijk af. Sinds 2013 gemiddeld met 1.350 hectare per jaar tot ruim 364.000. Dat becijferde bosbouwkundige onderzoeker Eric Arets van de Wageningen Universiteit in 2017. In percentages gezien is daarmee de ontbossing in Nederland groter dan in het Amazone-gebied, het tropisch regenwoud waarover de hele wereld zich grote zorgen maakt. Veel ophef in de media en de politiek was het gevolg. ,,Ik heb het gevoel dat er sindsdien pas op de plaats wordt gemaakt met de bomenkap. Maar lang niet alle plannen zijn stopgezet’’, zegt Arets nu.

Zeker niet in Gelderland. Daar wordt de komende jaren 366 hectare bos geveld, weten ze op het provinciehuis in Arnhem. Daarvoor komt slechts 242 hectare aan jonge aanplant terug, een verlies van 124 hectare. Omgerekend zo'n 180 voetbalvelden aan bos. Op nationaal niveau houdt niemand toezicht op de kap- en aanplantplannen, zo toonde onlangs tv-programma De Monitor aan. En ook bij de meeste provincies, die een belangrijke rol spelen bij natuurbeheer, ontbreekt een goed beeld.
https://www.gelderlander.(...)ewoon-niet~ac9020f5/
Op zaterdag 8 februari 2014 23:39 schreef Slaapscheet het volgende:
Oke, MichaelScott, je bent geweldig. :D
pi_199251741
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:55 schreef DarkwingDuck het volgende:

[..]

Dat is zonde.
Ik maak graag een wandelrondje in een vrij rustig Natura 2000 gebied met mijn camera. Vorig jaar heeft Overijssel er flink huisgehouden. Terugbrengen in de oorspronkelijke staat oid (wat dat dan ook mag zijn). Het zal vast wel mooi worden maar het heeft heel wat bomen gekost. Die zullen wel mooi gebrand hebben in de biomassacentrales als 'snoeiafval'. Gelukkig komt er geen MTB route of horeca. Wel zou ik graag willen dat ze er weer snel een observatie hut neerzetten.
Ja jammer is dat he. Planten ze daar ook nieuwe bomen voor terug? Bij het terugplanten valt mij op dat het kaartje van de leverancier er meestal nog aan zit :D , de indeling minder 'natuurlijk' is geworden en al het levende spul in de buurt verdwenen is wat onder de bomen leeft. Ze vegen toch een klein ecosysteempje weg en het duurt best een tijdje voordat alle mosjes, insecten en noem maar op weer terug komen.
  zondag 2 mei 2021 @ 19:08:50 #290
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251767
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:55 schreef DarkwingDuck het volgende:
Dat is zonde.
Ik maak graag een wandelrondje in een vrij rustig Natura 2000 gebied met mijn camera. Vorig jaar heeft Overijssel er flink huisgehouden. Terugbrengen in de oorspronkelijke staat oid (wat dat dan ook mag zijn). Het zal vast wel mooi worden maar het heeft heel wat bomen gekost. Die zullen wel mooi gebrand hebben in de biomassacentrales als 'snoeiafval'. Gelukkig komt er geen MTB route of horeca. Wel zou ik graag willen dat ze er weer snel een observatie hut neerzetten.
Of de Schoorlse Duinen, ook zo'n briljant iets...

quote:
Gewraakte bomenkap Schoorlse Duinen niet meer te stoppen

SCHOORL - Niets kan de bomenkap in de Schoorlse Duinen meer tegenhouden. Maandag begint Staatsbosbeheer met het kappen van enkele hectares met dennenbomen in het Dr. Van Steijnbos. Pogingen van de stichting Duinbes eerder deze maand om de bomenkap met bezwaarprocedures en bestuursrechters tegen te houden, strandden in de rechtszaal.

De bestuursrechter oordeelde dat het beroep ongegrond was en de werkzaamheden niet worden tegengehouden, meldt mediapartner Duinstreek Centraal. Staatsbosbeheer laat weten dat er de komende zes tot acht weken wordt gezaagd in het Van Steijnbos.

Vrachtwagens voeren de stammen later af naar de houtverwerkende industrie in Nederland, België en Duitsland, om er kisten, pallets, MDF en spaanplaat van te maken. Met het tak- en tophout wordt de biocentrale in Purmerend gestookt. De boomstronken blijven nog in de grond tot volgend najaar.

Advocaat Anneke Wezel van stichting Duinbes is erg teleurgesteld over het oordeel van de rechter. Ze denkt nog na over een mogelijk hoger beroep. "Voordat de bossen er stonden, was Schoorl bijna onbewoonbaar door de harde wind en het stuifzand. Jammer dat er bijna niemand meer leeft die zich dat nog kan herinneren."

Het kappen van een deel van het Van Steijnbos is een maatregel uit het Natura 2000 beheerplan voor de Schoorlse Duinen. De provincie Noord-Holland wil er de biodiversiteit bevorderen, wat betekent dat de verscheidenheid van soorten planten en dieren moet toenemen.

De rechter schaart zich achter adviseurs die vinden dat het bos geen grote cultuurhistorische of monumentale waarde heeft, en dat voldoende is aangetoond dat de biodiversiteit in de duinen door de maatregelen zal verbeteren.

pi_199251775
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:05 schreef appeleibanaan het volgende:

[..]

Ja jammer is dat he. Planten ze daar ook nieuwe bomen voor terug? Bij het terugplanten valt mij op dat het kaartje van de leverancier er meestal nog aan zit :D , de indeling minder 'natuurlijk' is geworden en al het levende spul in de buurt verdwenen is wat onder de bomen leeft. Ze vegen toch een klein ecosysteempje weg en het duurt best een tijdje voordat alle mosjes, insecten en noem maar op weer terug komen.
Nope, het moet een drassig gebied worden oid.
En ja, met gigantische machines hebben ze die bomen gekapt en afgevoerd. De sporen zijn nu, meer dan een half jaar later nog te zien. Reken maar dat er heel wat dierlijk leven de nek om is gedraaid in het proces.

twitter

twitter


[ Bericht 25% gewijzigd door #ANONIEM op 02-05-2021 19:11:29 ]
pi_199251811
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:58 schreef Hamzoef het volgende:

[..]

Horeca in het bos is ook echt een verschrikking. Ik wil naar bos voor mijn rust. Nou snap ik dat Nederland overbevolkt is, en dat dat ook tot uiting komt in de natuur waar je geen minuut kan lopen zonder anderen tegen te komen, maar met horeca wordt het nóg drukker. ;(
Ja klopt met mooi weer is het druk en haal zelf soms ook wat :P
Het is zo'n houten kar waar je koffie, koek en broodjes worst kan halen. De meeste mensen ruimen wel netjes hun zooi op trouwens.
pi_199251822
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 08:16 schreef Hexagon het volgende:
Snel halveren die veestapel. En als die FDF boeren gewoon met knetterharde repressie aanpakken.
Wat is dat toch met die extremisten die publiekelijk nog bijval krijgen ook
"Het enkele feit dat de gewasbeschermingsmiddelen zijn toegelaten, geeft in ieder geval geen garantie op het ontbreken van met name een uitgesteld schadelijk effect op de gezondheid van mensen."
  zondag 2 mei 2021 @ 19:19:19 #294
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251870
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 18:58 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Het kan natuurlijk best goed gaan met otters en ook met de zandhagedis. Dat bijt elkaar niet.

Ik ontken verder helemaal niet dat een leefgebied niet elke voorkomende soort in Nederland kan huivesten. Maar daar ging het niet om. Wat jij noemde was ten eerste dat er meerdere factoren zijn die de insectenstand bedreigen, wat niemand ontkent, en ten tweede dat het hartstikke goed gaat want otters en bevers. Is idd leuk en het gaat ook niet met elk dier in Nederland slecht, maar dit heeft werkelijk niets te maken met insectenpopulaties. De impact is ook gewoon totaal anders.
Nou, ik zei dat men niet direct een oorzaak weet aan te wijzen waarom de instectenpopulatie afneemt. Men heeft een aantal theorieen maar dat is allemaal niet zeker.

Wat ik ermee bedoel is dat het een het ander niet uitsluit. Als je het IJsselmeer en de Waddenzee zou inpolderen heb je ook geen insectenplaag meer op de Afsluitdijk. Als je dus een bepaald soort natuur gaat afdwingen zullen bepaalde insecten ook verdwijnen of zich melden (plus overige beesten). Dat is wat ik bedoel.
  zondag 2 mei 2021 @ 19:22:08 #295
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199251900
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:08 schreef AchJa het volgende:

[..]

Of de Schoorlse Duinen, ook zo'n briljant iets...
[..]

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Nu zijn naaldbossen wel wat minder interessant qua biodiversiteit geloof ik.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 19:27:10 #296
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199251978
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:22 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:

Nu zijn naaldbossen wel wat minder interessant qua biodiversiteit geloof ik.
Er zijn juist bomen geplant in het verleden om de verstuiving tegen te gaan zodat de mensen daar konden blijven wonen. Nog even en helmgras wordt verboden verklaard en laten we de duinen gewoon wegwaaien...
  zondag 2 mei 2021 @ 19:28:25 #297
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199252001
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:19 schreef AchJa het volgende:

[..]

Nou, ik zei dat men niet direct een oorzaak weet aan te wijzen waarom de instectenpopulatie afneemt. Men heeft een aantal theorieen maar dat is allemaal niet zeker.
Sommige theorieën zijn natuurlijk wel logischer en waarschijnlijker dan anderen. Wat betreft het gebruik van insecticiden en monocultuur in de landbouw is het wel duidelijk dat dat een negatief effect heeft. Van stikstof is het effect op heidegebieden bijvoorbeeld wel bekend, maar zoals je zei kan de verandering in dat landschap ook weer andere soorten meebrengen.

quote:
Wat ik ermee bedoel is dat het een het ander niet uitsluit. Als je het IJsselmeer en de Waddenzee zou inpolderen heb je ook geen insectenplaag meer op de Afsluitdijk. Als je dus een bepaald soort natuur gaat afdwingen zullen bepaalde insecten ook verdwijnen of zich melden (plus overige beesten). Dat is wat ik bedoel.
Oké, daar kan ik wel in meegaan.
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 19:29:48 #298
250282 fluitbekzeenaald2.0
Oi u luzi chervona kalyna
pi_199252024
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:27 schreef AchJa het volgende:

[..]

Er zijn juist bomen geplant in het verleden om de verstuiving tegen te gaan zodat de mensen daar konden blijven wonen. Nog even en helmgras wordt verboden verklaard en laten we de duinen gewoon wegwaaien...
Prima, maar dat heeft toch niets te maken met wat ik zeg?
Fluitbekzeenaalden zijn verwant aan de zeenaalden, de zeepaardjes en de trompetzeenaalden.
Van die laatste groep onderscheiden ze zich door de draadvormige verlenging van de middelste staartvinstralen (die bij de trompetzeenaalden ontbreken).
  zondag 2 mei 2021 @ 19:31:10 #299
446989 hertogjan_lekkerman
ik hou van bier
pi_199252047
quote:
1s.gif Op zondag 2 mei 2021 07:58 schreef Hamzoef het volgende:
https://www.nu.nl/klimaat(...)en-op-de-veluwe.html
[..]

Hier wordt je toch intens verdrietig van? Nederland is al zo schraal qua natuur, en dan wordt de Veluwe ook nog verpest. Zoals in het artikel te lezen valt gaan zowel flora áls fauna hier kapot aan. Maar laten we vooral doorgaan met intensieve veehouderij die grotendeels voor de export is, en waar maar relatief weinig Nederlanders van profiteren. In Brabant zie je hetzelfde gebeuren, bijvoorbeeld op de kampina. Daar worden gewoon megastallen aan de randen van natuurgebieden gebouwd. Vrijwel de gehele bevolking is tegen, maar de lobby van de varkensbaronnen is sterk.
klopt nog meer bouwen, nog meer mensen binnenlaten
Ik noem een henkie spanky, tinny treus en natuurlijk willy wortel. Allemaal helden uit de brouwerij.
  zondag 2 mei 2021 @ 19:34:01 #300
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_199252091
quote:
5s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:29 schreef fluitbekzeenaald2.0 het volgende:
Prima, maar dat heeft toch niets te maken met wat ik zeg?
Nee, maar die bomen zijn daar niet geplant omdat het zo leuk stond. Ze staan daar met een reden en dan vind ik de eventuele biodiversiteit even van ondergeschikt belang voor zover je diversiteit kunt hebben in een zandlandschap. Helmgras wordt ook bewust geplant om het verstuiven van de duinen tegen te gaan, daar zeggen we toch ook niet van dat het maar weg moet vanwege de diversiteit?
  zondag 2 mei 2021 @ 19:34:05 #301
396550 Richestorags
Usluzhlivyy durak opasnee vrag
pi_199252094
quote:
0s.gif Op zondag 2 mei 2021 19:27 schreef AchJa het volgende:

[..]

Er zijn juist bomen geplant in het verleden om de verstuiving tegen te gaan zodat de mensen daar konden blijven wonen. Nog even en helmgras wordt verboden verklaard en laten we de duinen gewoon wegwaaien...
Dit is wel een interessante link hierover. Men is op sommige plekken -waar dat kan- ook aan het terugkomen op het vastleggen van duinen. Met name omdat er minder landbouw direct achter het duingebied plaatsvindt. Stuivende, wandelende duinen zijn een meer natuurlijke situatie met op sommige plekken zelfs slufters et cetera. Volgens mij is het niet zo'n ramp dat die bossen bij Schoorl gekapt gaan worden. Zeker omdat je niet per se naaldbossen nodig hebt.

https://duinenenmensen.nl(...)14/05/Duinbossen.pdf
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')