FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / 'Huizen aardgasvrij maken is complex en kost ook meer dan verwacht'
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 18:12
'Huizen aardgasvrij maken is complex en kost ook meer dan verwacht'.

xxl.jpg
quote:
Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat het een gemiddelde investering vergt van 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.

Het EIB acht het daarnaast onwaarschijnlijk dat de kosten de komende jaren zullen dalen. "De lessen uit de proeftuinwijken (zie kader hieronder) zijn belangrijk en hard nodig om te voorkomen dat deze kosten nóg verder zullen stijgen", waarschuwt Taco van Hoek, directeur van het EIB.

Tot nu toe werd door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken juist verwacht dat er een kostenreductie zou ontstaan door de zogenoemde wijkaanpak. Het ministerie veronderstelt namelijk dat met de proeftuinen een 'vliegwieleffect' ontstaat, waardoor met de jaren het tempo toeneemt dat Nederlandse woningen aardgasvrij worden.

Wijkaanpak?
Het EIB voerde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek uit naar in totaal twintig proeftuinwijken. Met miljoenen subsidies van het Rijk doen deze wijken mee met 'de wijkaanpak' om woningen in Nederland aardgasvrij te maken.

Deze wijkaanpak vormt een belangrijke pilaar onder de plannen om Nederland van het gas af te halen. Volgens het in 2019 gesloten Klimaatakkoord moeten in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af. In 2050 moeten alle bijna 9 miljoen woningen en gebouwen gasloos zijn.


Door dit 'vliegwieleffect' denkt het ministerie dat er er een kostenreductie ontstaat waardoor het goedkoper wordt om huizen te verduurzamen. Het ministerie stelt in een reactie dat de kostenreductie "onmisbaar" is om de verduurzaming van huizen "voor steeds meer situaties betaalbaar te maken". Verantwoordelijk minister Ollongren zei verschillende malen dat het gasloos maken van woningen goedkoper zou worden door "opschaling, innoveren en industrialiseren".

Maar volgens Van Hoek gaat die kostenreductie er niet komen. "We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan 'weg industrialiseren' of 'weg innoveren'. Kostenverlagingen op onderdelen zijn mogelijk, maar daar staan in de tijd ook kostenverhogende factoren tegenover."

En dan die "opschaling". Daar is in de praktijk geen sprake van. "Als we naar de projecten kijken in de proeftuinen dan zien we eerder afschaling", aldus Van Hoek. Het doel van het ministerie was om 30.000 tot 50.000 gebouwen per jaar in 2021 van het gas af te halen. Tot nu toe zijn er iets meer dan 200 woningen van het gas gehaald, becijferde de Volkskrant onlangs. Inmiddels ontkent het ministerie dat er een kwantitatief doel is voor de proeftuinen.

Elk huis is anders
Vorig jaar was de Algemene Rekenkamer al kritisch over de plannen rondom het aardgasvrij maken van wijken en het vliegwieleffect waar het ministerie van uitgaat: "Wat dat vliegwieleffect is en uit welke concrete maatregelen het bestaat, maakt de minister naar ons oordeel niet duidelijk", schreef de Rekenkamer destijds. En ook het EIB stelde (.pdf) eerder al dat de verwachte kostenreductie onrealistisch is. "Daarin worden we nu bevestigd", zegt Van Hoek.

Gemeenten lopen volgens het EIB tegen veel organisatorische problemen aan. "Huizen lijken in de praktijk niet op elkaar, dus je moet elk huis bezoeken. Je moet met elke bewoner praten. Je moet de grond in de straat openmaken, en ook dáár kun je obstakels tegenkomen. En ook bewoners kunnen bezwaar maken", somt Van Hoek op. Het PBL concludeerde vorige maand ook al dat de energietransitie op wijkniveau een kwestie van maatwerk is.

Kosten te laag ingeschat
En dat is niet alles. Ook businesscases van de proeftuinen blijken volgens het EIB "problematisch". Kosten worden door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat. Daar komt volgens Van Hoek bij dat de moeilijke wijken nog moeten komen. "De proeftuinen die we hebben onderzocht is voor een deel te typeren als laaghangend fruit."

"We moeten ons nu gaan realiseren en ook accepteren dat er veel meer geld bij moet dan nu vrijgemaakt is", stelt Van Hoek, "En dat zal vooral van belastinggeld moeten komen." Want als voor 2030 nog een miljoen woningen van het gas afgehaald worden via de wijkaanpak, dan is dat volgens het EIB een investering van 40 miljard in de komende tien jaar.

Reactie ministerie
In een reactie stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om nu al kostenreductie te verwachten. "De uitvoering van het Klimaatakkoord is nog maar net gestart. Mochten signalen komen dat de verwachte en beoogde kostenreductie niet wordt gehaald, dan zullen de partijen in het Klimaatakkoord onderzoeken welke aanvullende inzet nodig is. Kostenreductie richting 2030 is onmisbaar om de doelen te halen en de verduurzaming voor steeds meer situaties betaalbaar te maken."

Volgens het ministerie is er wel degelijk al een vliegwieleffect te zien van de proeftuinen. "Er is namelijk grote belangstelling van gemeenten om deel te nemen aan proeven met aardgasvrije wijken."
Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten! _O-
Haagsmaandag 1 maart 2021 @ 18:13
Joh, je verwacht het niet hé :)
Vijf_voormaandag 1 maart 2021 @ 18:15
Goh
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 18:17
Nieuwe wijken gasloos maken snap ik... (al hoor je daar ook gemixte verhalen over!) Maar als het heel duur wordt laat die dan gewoon op gas en eventueel later op waterstof als dat door de leidingen stroomt of in de wijk lokaal beschikbaar komt!
BasEnAadmaandag 1 maart 2021 @ 18:18
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
111210maandag 1 maart 2021 @ 18:20
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
Kiezen ze over twee weken gewoon zelf voor, dus men moet niet zo lopen janken.
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 18:20
Warmtenet geeft ook wel eens problemen want je kunt niet makkelijk wisselen... je zit aan een leverancier vast als je niet tevreden bent!

Het moet eigenlijk allemaal zo flex mogelijk worden... net als nu met gas en stroom leveranciers!
datismijnmeningmaandag 1 maart 2021 @ 18:20
Dat geloof je toch niet! :o
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 18:22
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden
Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 18:27
Reactie ministerie op verhaal over aardgasvrij maken van woningen.
quote:
Als blijkt dat het gestelde doel "haalbaar en betaalbaar" niet gerealiseerd kan worden, moeten er volgens het ministerie andere keuzes worden gemaakt. "Mocht doelen en middelen uiteen gaan lopen dan vergt dat uiteraard politieke keuzes."
quote:
Het ministerie stelde in 2018 nog als doel om via het programma aardgasvrije wijken te komen tot opschaling en kostenreductie met een tempo van 30.000 tot 50.000 gebouwen per jaar in 2021. Nu stelt het ministerie dat het programma geen kwantitatief doel heeft maar is bedoeld "om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald".
Het komt vanzelf wel goed! ;)
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 18:29
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:22 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.
Doekle Terpstra grotere socialistische ratten vind je niet.
RedFever007maandag 1 maart 2021 @ 18:38
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:20 schreef Bocaj het volgende:
Warmtenet geeft ook wel eens problemen want je kunt niet makkelijk wisselen... je zit aan een leverancier vast als je niet tevreden bent!

Het moet eigenlijk allemaal zo flex mogelijk worden... net als nu met gas en stroom leveranciers!
Warmtenet is natuurlijk een veredeld blokverwarmingsysteem dat we kennen uit de appartementenflats. Maar ik ga mijn woning niet op een warmtenet aansluiten. Zoals je zegt: je komt er never nooit meer vanaf en als eenmaal de netten liggen, gaan de prijzen linea recta om ):O :s) hoog :X

[ Bericht 9% gewijzigd door RedFever007 op 02-03-2021 15:51:42 ]
Sociosmaandag 1 maart 2021 @ 18:42
Er zit nog genoeg aardgas in de bodem van Groningen om voort te kunnen. :P
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 18:42
Water is nat, sneeuw is wit, gras is groen, etc etc...

Nu maar weer even afwachten hoe lang het duurt voordat onze warmtepompreligieuzen zich weer komen melden die voor 3 tientjes hun jaren '30 woning gasvrij hebben gemaakt...

[ Bericht 0% gewijzigd door AchJa op 01-03-2021 19:01:36 ]
skrnmaandag 1 maart 2021 @ 18:51
Ik denk wel na over een warmtepompje.
#ANONIEMmaandag 1 maart 2021 @ 18:59
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
Inderdaad. Dat zo'n figuur als Ed Nijpels voorzitter was van het klimaatberaad zegt ook alweer genoeg.
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 19:00
quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:42 schreef AchJa het volgende:
Water is nat, smeeuw is wit, gras is groen, etc etc...

Nu maar weer even afwachten hoe lang het duurt voordat onze warmtepompreligieuzen zich weer komen melden die voor 3 tientjes hun jaren '30 woning gasvrij hebben gemaakt...
In Amsterdam willen ze die dingen ook aansmeren, ze vergeten alleen dat ik in mijn appartementje van 50m2 maar 500 kuub per jaar gebruik, en dan heb ik meestal nog de deur open met de kachel aan ;)

Ik geloof gerust dat warmtepompen nuttig kunnen zijn, maar stel het dan gewoon als "prefered" optie op nieuwbouwhuizen.
skrnmaandag 1 maart 2021 @ 19:09
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:00 schreef raptorix het volgende:

[..]

In Amsterdam willen ze die dingen ook aansmeren, ze vergeten alleen dat ik in mijn appartementje van 50m2 maar 500 kuub per jaar gebruik, en dan heb ik meestal nog de deur open met de kachel aan ;)

Ik geloof gerust dat warmtepompen nuttig kunnen zijn, maar stel het dan gewoon als "prefered" optie op nieuwbouwhuizen.
Voor drukke steden gaan warmtepompen niet werken.

Te veel gevel-vervuiling, te zware belasting om het stroomnet, en inderdaad: zelfs oude appartementen in de steden verbruiken vaak maar 500 tot 1000m3 gas per jaar.
halfwaymaandag 1 maart 2021 @ 19:12
En de Duits investeren in een gigagasleiding vanaf Rusland 8)7 8)7
halfwaymaandag 1 maart 2021 @ 19:14
quote:
14s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:42 schreef Socios het volgende:
Er zit nog genoeg aardgas in de bodem van Groningen om voort te kunnen. :P
Idd en dan gewoon Co2 terug pompen om het zaakje op druk te houden.
veritamaandag 1 maart 2021 @ 19:15
quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:12 schreef halfway het volgende:
En de Duits investeren in een gigagasleiding vanaf Rusland 8)7 8)7
In Duitsland kreeg je dan ook tot voor kort nog een fikse premie (ik dacht ¤ 500,- ) als je over ging op gas...
YuckFoumaandag 1 maart 2021 @ 19:15
quote:
4s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
proeftuinwijken
kostenreductie
vliegwieleffect
vliegwieleffect
kostenreductie
kostenreductie
kostenreductie
vliegwieleffect
vliegwieleffect
kostenreductie
kostenreductie
kostenreductie
Kostenreductie
vliegwieleffect
Het wordt zo vaak herhaald dat je t belangrijkste bijna over het hoofd ziet;
quote:
4s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
een investering van 40 miljard in de komende tien jaar.
:r
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 19:16
Dat gezeik met Groningen ook, overal in Nederland hebben we scheuren in onze huizen, in Groningen waarschijnlijk nog meer omdat ze daar nog in lemen huizen wonen, ik kan je ook huizen in NH zien die een halve meter zijn weggezakt omdat er vrachtwagens voorbij rijden.
Speekselkliermaandag 1 maart 2021 @ 19:22
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:20 schreef Bocaj het volgende:
Warmtenet geeft ook wel eens problemen want je kunt niet makkelijk wisselen... je zit aan een leverancier vast als je niet tevreden bent!

Het moet eigenlijk allemaal zo flex mogelijk worden... net als nu met gas en stroom leveranciers!
ik las laatst over een centraal bodemsysteem dat in de warme maanden, 1 mei t/m 1 november, warmte uit je huis haalde om in de bodem stoppen. Om de warmte er in de winter weer uit te halen.

Op koude dagen in oktober zaten de bewoners met een straalkacheltje en zogen de systemen alle warmte gelijk weg. Hoe warmer ze de straalkacheltjes lieten draaien, hoe harder de airco ging blazen....

De datum van 1 november was hard geprogrammeerd en was niet aan te passen. Lang leve de grondwarmte systemen.
Beathovenmaandag 1 maart 2021 @ 19:23
quote:
4s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
'Huizen aardgasvrij maken is complex en kost ook meer dan verwacht'.

[ afbeelding ]
[..]

Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten! _O-
Het verbaast me, maar aan de andere kant ook weer niet.

We leven niet in een communistisch land waarbij het one size fits all is. Met de vrije markt is er is in relatief korte tijd een explosie in ontwikkelingen toegepast waar iedereen wegwijs in zocht en waar we nog middenin zitten. Als je een dergelijk meetmoment kiest lijkt me een periode waarin alles wat uitgekristaliseert is een beter punt dan bij de eerste woningen die nog als pilot fungeren.

Mijn complimenten trouwens aan de meeste verhuurders die een klasse A woning hebben weten samen te stellen. Je zit daarmee wel degelijk met een nieuwe generatie woningen waarmee toekomstgericht is gedacht.

Sommige later gepasseerde stations zijn soms tot op zekere hoogte nog best ok, maar als je ze gepasseerd bent is het ook wel weer logisch.

Zag een docu over alle gevaren van Ewardiaanse tot Victoriaanse huizen en na-oorlogse huizen. En dat soort dingen moet je op een bepaald moment achter je laten. Je hoort zo nu en dan nog eens van explosies door niet deugelijke CV ketels of lekkages van gas en dat komt.. hoewel er een kleine kans bestaat, nog steeds voor. Dat heb je in een hypermoderne klasse A niet.

[ Bericht 3% gewijzigd door Beathoven op 01-03-2021 19:29:24 ]
Kapitein_Scheurbuikmaandag 1 maart 2021 @ 19:25
Joh? Dat zagen we niet aankomen.
Kapitein_Scheurbuikmaandag 1 maart 2021 @ 19:29
quote:
Volgens het ministerie is er wel degelijk al een vliegwieleffect te zien van de proeftuinen. "Er is namelijk grote belangstelling van gemeenten om deel te nemen aan proeven met aardgasvrije wijken."
Eerder in het artikel:

quote:
Kosten worden door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat
:')

Je ziet de nieuwe miljardenfaal al ontstaan...
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 19:31
quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:22 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik las laatst over een centraal bodemsysteem dat in de warme maanden, 1 mei t/m 1 november, warmte uit je huis haalde om in de bodem stoppen. Om de warmte er in de winter weer uit te halen.

Op koude dagen in oktober zaten de bewoners met een straalkacheltje en zogen de systemen alle warmte gelijk weg. Hoe warmer ze de straalkacheltjes lieten draaien, hoe harder de airco ging blazen....

De datum van 1 november was hard geprogrammeerd en was niet aan te passen. Lang leve de grondwarmte systemen.
Tros Radar had ook een onderwerp erover kort geleden. (Collectief warmtesysteem in nieuwbouw projecten)

Van het gas af: Warmtewet beschermt de consument onvoldoende.
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 19:34
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Kapitein_Scheurbuikmaandag 1 maart 2021 @ 19:37
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Als heel Nederland na 18:00 zijn auto aan het elektriciteitsnet hangt om op te laden krijg je een enorme vraag. Daar is het net niet op berekend. Dat moet allemaal uitgebreid worden om de vraag aan te kunnen.
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 19:37
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Heeft te maken met capaciteitsproblemen... vooral tegelijkertijd veel stroom trekken... Kan het net niet goed aan blijkbaar... Heb gelezen dat men 'verdeeld' de auto wil laten laden in de nachtelijke uren... Dus niet iedereen om 18:00 auto opladen als men thuis komt....
Kapitein_Scheurbuikmaandag 1 maart 2021 @ 19:40
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:37 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Heeft te maken met capaciteitsproblemen... vooral tegelijkertijd veel stroom trekken... Kan het net niet goed aan blijkbaar... Heb gelezen dat men 'verdeeld' de auto wil laten laden in de nachtelijke uren... Dus niet iedereen om 18:00 auto opladen als men thuis komt....
Met auto's zou je dat in beperkte mate kunnen bewerkstelligen. Maar het zijn niet alleen auto's. Ook kookplaten, verwarming, verlichting etc.
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 19:44
quote:
4s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten! _O-
Absoluut niet, het EIB, woningcorporaties, bouwbedrijven en van alles en nog wat kwamen een paar jaar geleden ook al met dit soort bedragen en hoger maar toen werd het allemaal afgedaan als nepnieuws, preken voor eigen parochie etc.
Speekselkliermaandag 1 maart 2021 @ 19:45
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:31 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Tros Radar had ook een onderwerp erover kort geleden. (Collectief warmtesysteem in nieuwbouw projecten)

Van het gas af: Warmtewet beschermt de consument onvoldoende.
dit was het verhaal wat ik bedoelde....

https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 19:47
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Yup, het net is hier totaal niet op berekend.

https://eenvandaag.avrotr(...)kort-onze-stroom-op/
Luckysevenmaandag 1 maart 2021 @ 19:47
Vraag me af of dit ook is meegenomen door de partijen die hun plannen allemaal hebben laten doorrekenen. Dan kan dat gelijk de prullenbak in.
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 19:52
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:47 schreef Luckyseven het volgende:
Vraag me af of dit ook is meegenomen door de partijen die hun plannen allemaal hebben laten doorrekenen. Dan kan dat gelijk de prullenbak in.
Door rekenen zegt niets, doe maar gewoon lekker een pilot en kijk dan wat het echt kost :)
Daarnaast zit je ook nog eens mee dat je in Nederland 1 op de 6 woningen in een VVE zit, veel succes met regelen wie dat gaat betalen.
Bocajmaandag 1 maart 2021 @ 19:53
quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:45 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dit was het verhaal wat ik bedoelde....

https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
Daar zit die diezelfde man ook in als op radar. (Jasar Benzian)
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 19:54
quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:45 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dit was het verhaal wat ik bedoelde....

https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
Manmanman, wat een puinhoop... :{

En dan dit:
quote:
Mensen die klagen worden volgens hen van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De energie wordt officieel geleverd door het bedrijf Energiek. ,,Maar dat bedrijf bestaat alleen op papier. Het is een lege huls. Het heeft ook niemand in dienst, behalve een directeur die ook in dienst is van Staedion. Het is een 100 procent dochteronderneming.
:X
rutger05maandag 1 maart 2021 @ 19:55
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:16 schreef raptorix het volgende:
Dat gezeik met Groningen ook, overal in Nederland hebben we scheuren in onze huizen, in Groningen waarschijnlijk nog meer omdat ze daar nog in lemen huizen wonen, ik kan je ook huizen in NH zien die een halve meter zijn weggezakt omdat er vrachtwagens voorbij rijden.
Alhoewel Groningen er vaak wordt bijgehaald, hebben we Groningen niet nodig om aan aardgas te komen. Er zijn genoeg landen die heel graag hun aardgas aan Nederland verkopen, dus daar zit het zeker niet op vast.

Het grootste gedeelte van de gasprijs bestaan uit belastingen en maar een relatief klein gedeelte uit de kostprijs van gas.

Consumenten nemen ook maar een klein gedeelte van de totale energiebehoefte aan elektriciteit en gas voor hun rekening, maar betalen wel de absolute hoofdprijs hiervoor dit in tegenstelling tot de grootverbruikers. De echte energiebesparingen zijn bij bedrijven te halen.
veritamaandag 1 maart 2021 @ 19:56
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Ergens binnen 25 km van mijn omgeving zouden windmolens geplaatst worden, was het plan. Maar Exenis had tijdens de bewoners bijeenkomsten al aangegeven dat de eerste 7 jaar ze daar geen geld voor zouden hebben om de electra af te voeren vanaf de windturbines, het hele net moest dan eerst op de schop...
Kapitein_Scheurbuikmaandag 1 maart 2021 @ 19:58
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:45 schreef Speekselklier het volgende:

[..]


[..]

dit was het verhaal wat ik bedoelde....

https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
Je ziet het gebeuren. Bij alle negatieve signalen wordt de kop in het zand gestoken.
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 20:03
En dit hebben we mede te danken aan de verziekte lobby cultuur in Nederland, dan roept men: In Nederland hebben we geen corruptie. Nee corruptie is voor sukkels, je kunt het ook gewoon doen door ex-politici zoals de Doekles en de Verhagens in te schakelen. Die Doekle is echt een smerige hufter, was er net wat onderzoek naar aan het doen, de club die hij bestiert doet alsof ze een soort van Greenpeace ( :r ) zijn, maar volgens mij zit er gewoon een keihard businessmodel achter.
Speekselkliermaandag 1 maart 2021 @ 20:06
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:53 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Daar zit die diezelfde man ook in als op radar. (Jasar Benzian)
klopt, daardoor had ik dit artikel gevonden....
SnertMetChocomaandag 1 maart 2021 @ 20:08
Met welke prijs wordt het goedkoper om wel aardgas te blijven gebruiken in bestaande woningen, maar dat de CO2-uitstoot elders weer uit de lucht gehaald wordt ter compensatie?
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 20:08
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:03 schreef raptorix het volgende:
En dit hebben we mede te danken aan de verziekte lobby cultuur in Nederland, dan roept men: In Nederland hebben we geen corruptie. Nee corruptie is voor sukkels, je kunt het ook gewoon doen door ex-politici zoals de Doekles en de Verhagens in te schakelen. Die Doekle is echt een smerige hufter, was er net wat onderzoek naar aan het doen, de club die hij bestiert doet alsof ze een soort van Greenpeace ( :r ) zijn, maar volgens mij zit er gewoon een keihard businessmodel achter.
Ed "klimaatpaus" Nijpels vooral niet vergeten.
skrnmaandag 1 maart 2021 @ 20:09
Ik zelf wil wel naar een warmtepomp maar in mijn eigen tijd en tempo. Ik verbruik teveel gas, klaar.

Kijken of er straks meer subsidies komen...
sjorsie1982maandag 1 maart 2021 @ 20:20
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:42 schreef AchJa het volgende:
Water is nat, sneeuw is wit, gras is groen, etc etc...

Nu maar weer even afwachten hoe lang het duurt voordat onze warmtepompreligieuzen zich weer komen melden die voor 3 tientjes hun jaren '30 woning gasvrij hebben gemaakt...
tegenwoordig is het gratis om de gasleiding te verwijderen.
sjorsie1982maandag 1 maart 2021 @ 20:22
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
dat klopt inderdaad.
Het net is nu aangelegd op 1 kW per huis gelijktijdig verbruik en bij oude wijken 800W per huis gelijktijdig verbruik.

Dus als alle huizen tegelijkertijd 1.5kW aan stroom verbruiken dan vliegt de zekering erdoor en is de hele wijk zonder stroom.
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 20:32
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:22 schreef sjorsie1982 het volgende:

dat klopt inderdaad.
Het net is nu aangelegd op 1 kW per huis gelijktijdig verbruik en bij oude wijken 800W per huis gelijktijdig verbruik.

Dus als alle huizen tegelijkertijd 1.5kW aan stroom verbruiken dan vliegt de zekering erdoor en is de hele wijk zonder stroom.
Heb je hier ook een bron voor? Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk laag.
sjorsie1982maandag 1 maart 2021 @ 20:39
quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:32 schreef AchJa het volgende:

[..]

Heb je hier ook een bron voor? Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk laag.
op mijn vorige werk gebruikten wij dat altijd om door te rekenen voor de kabels. Ik werk er niet meer, dus ik kan niet meer bij die bronnen komen.
Ik vind het best hoog als je warmtepompen en auto's niet meeneemt...
Welke apparaten gebruiken nu langere tijd meer dan 1 kW....
wasmachine doet dit alleen bij opwarmen, vaatwasser ook, drogers vragen nu al minder, stofzuigers ook. Dit doen mensen ook niet allemaal tegelijkertijd.
Koken op inductie is een ander verhaal en dat is ook lastig voor netbeheerders.
Elektrische boilers doen dit in de nacht meestal ook maar 500W. Waterkokers doet ook niet iedereen tegelijkertijd aan.

Ik zie via enelogic mijn verbruik en toen ik nog geen warmtepomp en een inductiekookplaat had kwam ik nooit hoger uit dan 800W, uitgezonderd korte pieken.
monkyyymaandag 1 maart 2021 @ 20:44
1KW? Ik kom niet eens lager dan dat. 8)7
veritamaandag 1 maart 2021 @ 20:46
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:44 schreef monkyyy het volgende:
1KW? Ik kom niet eens lager dan dat. 8)7
Ik ook niet, denk ik, geen idee eigenlijk. 22 groepen plus kracht, alles kan tegelijk aan, heerlijk. Sorry voor de off topic
Bart2002maandag 1 maart 2021 @ 20:47
quote:
4s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
Maar volgens Van Hoek gaat die kostenreductie er niet komen. "We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan 'weg industrialiseren' of 'weg innoveren'. Kostenverlagingen op onderdelen zijn mogelijk, maar daar staan in de tijd ook kostenverhogende factoren tegenover."
De rest van het topic nog niet gelezen maar deze zeer realistische visie is denk ik de Waarheid.

Wat opvalt is dat nu, dat het nog wel lukt met de bekende bronnen de algemene consensus nog zeeeer positief is en dat het allemaal vanzelf wel goed komt. Terwijl het probleem van dienst natuurlijk gigantisch is en hoogst waarschijnlijk geen oplossing heeft... :{ Behalve dan globaal veel minder energie gebruiken. Terwijl de trend juist is dat we steeds meer energie gaan gebruiken. Dat is een Duivels Dilemma. En een ongemakkelijke waarheid.

We hebben de natuurlijke hulpbronnen die zich in miljarden jaren hebben gevormd in nauwelijks 100 jaar er doorheen gejaagd. Dat is wat het is. Zeer schandelijk. De mens heeft zo geleefd alsof het allemaal niet op kan maar dat kan het dus wel. En nu zitten we met de brokken. Al dit is kansloos helaas.

Het ligt gewoon aan ons zelf. Het is zo dat de industrie nog wel +- 85% van alle energie gebruikt (en daar bovendien veel minder dan de burger voor betaalt en veel minder belasting..). Dus als we stoppen met kopen en "economische groei" niet meer vanzelfsprekend is kunnen wij onze woningen nog wel een tijdje verwarmen.

[ Bericht 4% gewijzigd door Bart2002 op 01-03-2021 20:55:39 ]
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 20:49
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:39 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

op mijn vorige werk gebruikten wij dat altijd om door te rekenen voor de kabels. Ik werk er niet meer, dus ik kan niet meer bij die bronnen komen.
Ik vind het best hoog als je warmtepompen en auto's niet meeneemt...
Welke apparaten gebruiken nu langere tijd meer dan 1 kW....
wasmachine doet dit alleen bij opwarmen, vaatwasser ook, drogers vragen nu al minder, stofzuigers ook. Dit doen mensen ook niet allemaal tegelijkertijd.
Koken op inductie is een ander verhaal en dat is ook lastig voor netbeheerders.
Elektrische boilers doen dit in de nacht meestal ook maar 500W. Waterkokers doet ook niet iedereen tegelijkertijd aan.

Ik zie via enelogic mijn verbruik en toen ik nog geen warmtepomp en een inductiekookplaat had kwam ik nooit hoger uit dan 800W, uitgezonderd korte pieken.
Ik weet niet hoor maar ik heb hier echt wel langere periodes waarop ik stabiel op meer dan 800W zit, pieken van 3 tot 4 kW zitten er ook gewoon tussen in domoticz.
Harvest89maandag 1 maart 2021 @ 20:53
Het is de vraag of al die klimaatmaatregelen in deze tijd verstandig zijn. Kunnen we dat niet opschorten tot Covid achter ons ligt?
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 20:55
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:53 schreef Harvest89 het volgende:
Het is de vraag of al die klimaatmaatregelen in deze tijd verstandig zijn. Kunnen we dat niet opschorten tot Covid achter ons ligt?
Het van het gas gaan heeft weinig met het klimaat te maken, alle alternatieven zijn slechter.
Bart2002maandag 1 maart 2021 @ 21:00
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:55 schreef AchJa het volgende:

[..]

Het van het gas gaan heeft weinig met het klimaat te maken, alle alternatieven zijn slechter.
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.

Al met al klopt er hier iets niet... :)
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 21:07
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 21:00 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.

Al met al klopt er hier iets niet... :)
Klopt, even opgezocht: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sector
AchJamaandag 1 maart 2021 @ 21:12
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 21:00 schreef Bart2002 het volgende:

Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.

Al met al klopt er hier iets niet... :)
Klopt, dat was me bekend. Maar in het geval van gas is het "klimaat" ook gewoon een smoes.
Bart2002maandag 1 maart 2021 @ 21:13
quote:
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.

Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.

Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
Beathovenmaandag 1 maart 2021 @ 21:23
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 21:13 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.

Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.

Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
Ik heb het idee dat er op dit moment geen tot weinig partijen zijn die daar verandering in zouden maken als we de clowneske populisten buiten beschouwing houden.
skrnmaandag 1 maart 2021 @ 22:10
Kijk, ik vind het al heel goed dat er - eindelijk - alternatieven van aardgas worden gepromoot. Nieuwbouw-woningen, waarom hebben we ze zolang aan het aardgas gehangen? Goede vraag, gelukkig krijgen mooie nieuwe woningen warmtepompen.

En isolatie van heel veel huizen moet gewoon veel beter. Een stuk beter. Hoe vaak iets simpels als een zolder ongeïsoleerd is, het is eigenlijk heel triest. Mensen moeten gewoon isoleren, en snel.

Dat die zaken gemeengoed zijn, vind ik al een hele mooie plus voor ons klimaat. ^O^

[ Bericht 0% gewijzigd door skrn op 01-03-2021 22:16:10 ]
the-eyemaandag 1 maart 2021 @ 22:27
quote:
14s.gif Op maandag 1 maart 2021 22:10 schreef skrn het volgende:
Kijk, ik vind het al heel goed dat er - eindelijk - alternatieven van aardgas worden gepromoot. Nieuwbouw-woningen, waarom hebben we ze zolang aan het aardgas gehangen? Goede vraag, gelukkig krijgen mooie nieuwe woningen warmtepompen.

En isolatie van heel veel huizen moet gewoon veel beter. Een stuk beter. Hoe vaak iets simpels als een zolder ongeïsoleerd is, het is eigenlijk heel triest. Mensen moeten gewoon isoleren, en snel.

Dat die zaken gemeengoed zijn, vind ik al een hele mooie plus voor ons klimaat. ^O^
Meer dan gerommel in de marge zijn geïsoleerde zolders en warmtepompen niet. Komt bij dat gas een schone brandstof is en er nog meer dan voldoende van is dus waarom van die luchtfietserij skm?
Arkaimaandag 1 maart 2021 @ 22:40
De kans zit er dik in dat gas en elektriciteit in de toekomst een stuk duurder wordt. Om de energierekening in de toekomst behapbaar te houden wil ik mijn woning op 12 graden houden (gas) en de vertrekken waar geleefd wordt via warmtepompen opschroeven naar 20 graden. De warmtepompen worden dan split-unit airco/verwarmingssystemen (lucht) die iedere kamer met ongeveer 5 kW thermisch kunnen verwarmen. Aanschafprijs is rond de 600 euro per split-unit (kamer). Die investering haal ik er dan binnen 5 jaar uit en mochten we over 15 jaar versneld van het gas gaan dan bekijk ik de situatie opnieuw tegen de nieuwe energiemix/subsidieregelingen die dan voorhanden zijn. Tegen die tijd zijn de warmtepompen ook afgeschreven wat alleen maar goed uitkomt dan.
skrnmaandag 1 maart 2021 @ 22:41
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 22:27 schreef the-eye het volgende:

[..]

Meer dan gerommel in de marge zijn geïsoleerde zolders en warmtepompen niet. Komt bij dat gas een schone brandstof is en er nog meer dan voldoende van is dus waarom van die luchtfietserij skm?
Iedereen moet gewoon zijn steentje bijdragen, en dan helpt het isoleren van je zolder wel.

Van het gas af zie ik niet heel snel gebeuren nee. Ik zou als overheid meer inzetten op transport. Een auto gaat niet veel langer mee dan 25 jaar. Met elektrische auto's kun je wel een stuk sneller schonere lucht in je steden creeeren, en de CO2-emissies sneller laten afnemen.

Huizen gaan per definitie 'traag', kijk maar eens hoeveel mensen nog wonen in interieurs van 40 of 50 jaar oud.
Fermaandag 1 maart 2021 @ 23:07
Aan de ene kant denk, waar moet je die 40000 allemaal in stoppen? Beetje woning vanaf 1990 kan met een paar ltv radiatoren en een nieuwe groepen kast makkelijk een warmtepomp hebben.

Maar aan de andere kant, beetje bedrijfshal heeft al snel een paar kw aan TL bakken hangen en staat voor de mussen te stoken terwijl er op het platte dak geen paneel ligt. Daar valt veel meer te winnen.

En grootste uitdaging, waar komt de stroom vandaan in de winter? Nog altijd een flink deel uit aardgascentrales.
raptorixmaandag 1 maart 2021 @ 23:51
Maar die hele energie transitie is ook een beetje flauwekul, je gaat ook geen tomaten produceren op de zuidpool onder het mom: Lokale teelt is beter. Buiten de discussie of dit allemaal nodig is, is het veel efficienter als je op een gunstige plek je energie maakt, zelf ben ik wel voorstander van Waterstof maar dat schijnt toch nog behoorlijk lastig te zijn.
Kriegeldinsdag 2 maart 2021 @ 00:01
eyvgl1S.jpg
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 00:17
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
En de huizeneigenaar
descondinsdag 2 maart 2021 @ 08:28
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ? |:(

Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
skrndinsdag 2 maart 2021 @ 08:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ? |:(

Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Ik kan wel voor je rekenen, hoor, stel je daat 50% besparen.

40dzd / (100 euro per maand x 12) = 33 jaar.
sjorsie1982dinsdag 2 maart 2021 @ 09:01
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:44 schreef monkyyy het volgende:
1KW? Ik kom niet eens lager dan dat. 8)7
Dat kan ook prima zolang het niet elk huis is in je wijk op hetzelfde moment.
sjorsie1982dinsdag 2 maart 2021 @ 09:02
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 23:51 schreef raptorix het volgende:
Maar die hele energie transitie is ook een beetje flauwekul, je gaat ook geen tomaten produceren op de zuidpool onder het mom: Lokale teelt is beter. Buiten de discussie of dit allemaal nodig is, is het veel efficienter als je op een gunstige plek je energie maakt, zelf ben ik wel voorstander van Waterstof maar dat schijnt toch nog behoorlijk lastig te zijn.
Dat gebeurt al.
sjorsie1982dinsdag 2 maart 2021 @ 09:05
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 20:49 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ik weet niet hoor maar ik heb hier echt wel langere periodes waarop ik stabiel op meer dan 800W zit, pieken van 3 tot 4 kW zitten er ook gewoon tussen in domoticz.
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Stoorzendertdinsdag 2 maart 2021 @ 09:24
Ik heb het een en ander laatst ook zitten uitrekenen. Ik heb maar weinig echt rendabele verbeteringen gevonden voor een huis van 35 jaar oud.

Terugverdientijd
LED: 300 branduren per lichtbron
Van enkel glas naar HR++: 5 jaar
Dakisolatie PIR:3,5 jaar
Zonnepanelen (incl. vervangen omvormer): 12,4 jaar (excl. salderen)
CV rendement optimaliseren: Direct
Spouwisolatie XPS (incl. bestaande 4cm glaswol): 11,5 jaar
Warmtepomp: Niet eens aan gerekend

Daarbij komt ook dat je het geld wel even op de plank moet hebben liggen en voor lange tijd kan missen.

Inmiddels wel het glas, verlichting en de zolder aangepakt en ¤6000,- verder... De rest laat ik zitten tot er een betere subsidieregeling komt.

Een tijd terug een verhaal zitten lezen over een professor die eenzelfde soort huis gasvrij gemaakt had. ¤120.000 verder...
AchJadinsdag 2 maart 2021 @ 09:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:05 schreef sjorsie1982 het volgende:

Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Ik bedoelde dat ik het verbruik monitor met domoticz...
raptorixdinsdag 2 maart 2021 @ 09:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:05 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Je hebt een wietkwekerij met een sauna?
raptorixdinsdag 2 maart 2021 @ 09:30
Overigens kom ik zelf niet boven de 1.7KW op piekmoment, dat is waarschijnlijk de oven en de wasmachien :)
AchJadinsdag 2 maart 2021 @ 09:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:26 schreef raptorix het volgende:

Je hebt een wietkwekerij met een sauna?
Als je compleet van het gas bent en alles elektrisch moet fiksen is dat niet heel bijzonder. Daarom gaat het elektriciteitsnet het ook nooit bolwerken.
AchJadinsdag 2 maart 2021 @ 09:41
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:30 schreef raptorix het volgende:
Overigens kom ik zelf niet boven de 1.7KW op piekmoment, dat is waarschijnlijk de oven en de wasmachien :)
Hier staan de wasmachine, droger en oven nog wel eens tegelijk aan. Dan gaat het hard.
LXIVdinsdag 2 maart 2021 @ 09:45
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ? |:(

Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Dat is heel gemakkelijk. Verhoog die energierekening naar 500 euro per maand.
LXIVdinsdag 2 maart 2021 @ 09:48
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
raptorixdinsdag 2 maart 2021 @ 09:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Ik keek net op de Somalische versie van Funda, kost geen drol ;)
http://www.myproperty.so/property/guri-kiro-ah-63/
descondinsdag 2 maart 2021 @ 09:52
quote:
14s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 08:56 schreef skrn het volgende:

[..]

Ik kan wel voor je rekenen, hoor, stel je daat 50% besparen.

40dzd / (100 euro per maand x 12) = 33 jaar.
Dan moet het ook 33 jaar mee gaan...excl onderhoud/reparatie

quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:45 schreef LXIV het volgende:

[..]

Dat is heel gemakkelijk. Verhoog die energierekening naar 500 euro per maand.
Dat zal idd de truc worden. Gasnetwerk moet ook onderhouden worden, hoe minder mensen dat gebruiken hoe hoger de kosten per aansluitpunt.
raptorixdinsdag 2 maart 2021 @ 09:55
Het zou sowieso al een hoop schelen als al die mensen eens gewoon een trui aantrekken als het wat kouder is, bij mijn ex-schoonouders ook, die lui hadden de kachel standaard op 24 graden, je bent geen groentekas :')
veritadinsdag 2 maart 2021 @ 10:00
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:41 schreef AchJa het volgende:

[..]

Hier staan de wasmachine, droger en oven nog wel eens tegelijk aan. Dan gaat het hard.
Hier staan de stoomoven, grill-bakoven, rijslade, sous-vide, strijkmachine, 1 van de inductieplaten, wasmachine, droger en vacumeermachine tegelijk aan. Het is dan weekend en ik ben dan aan het was wegwerken terwijl ik in het voorten kook en portioneer voor in de vriezer.

Oh. En is het zomer, dan loeit de airco ook nog.
Weltschmerzdinsdag 2 maart 2021 @ 10:04
Denk eens aan hoeveel geld dit Shell en Exxon bespaart, hierdoor komen ze onder het betalen van de verstevigingsoperatie uit. Dat is ook goed voor de economie want de aandeelhouders geven daar toch snel weer 1% van uit en daar weer een percentage van in de Nederlandse economie.
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 10:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ? |:(

Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Sterker nog, dat is het ook niet.

Woon zelf in een van de proeftuinen, al zijn ze bij mij in de straat nog niet langs geweest, 2 straten verderop wel. De hele wijk is inmiddels een paar keer uitgenodigd geweest voor voorlichtingsavonden en gesprekken. Het is een groot commercieel feestje op die avonden van gemeente, warmtenet beheerder, 'adviseurs' en isolatie bedrijven. Zou allemaal heel makkelijk en goedkoop kunnen als je overstapt naar het warmtenet, want ja: het is een begin jaren '60 wijk en is allemaal heel duur om te isoleren of warmtepomp proof te maken. Ook als je op de website kijkt, is het een grote propaganda voor het warmtenet.

Na de eerste straten kwamen ze er achter dat het helemaal niet zo makkelijk was. Qua tijd duurde het 2,5x zo lang en om over de kosten nog maar te zwijgen. Voor 2 straten hebben ze het hele budget van de proefwijk er door heen moeten jagen.

In de tussentijd ben ik er eens in gaan duiken omdat mijn oude CV de levensduur had bereikt.

Warmtepomp?
Mijn huis is redelijk geïsoleerd voor het bouwjaar. Dakisolatie, dubbelglas boven en beneden HR++. Maar nog redelijk wat ruimte. Advies ingewonnen en om het huis eventueel warmtepomp proof te maken ben ik alsnog ¤30-35.000 kwijt.

Warmtenet?
Warmtenet is van een monopolist en weet ook uit ervaring dat deze duurder is. Familie en vrienden wonen in het warmtenet gebied en in een kleiner flatje betaalde ik ongeveer hetzelfde voor wat ik nu betaal in een tussenwoning. Vrienden en familie wonen in een zelfde soort huis, huishouden en energieverbruik is +/- ¤30 per maand duurder. Een vergelijkbaar onderzoek kwam van radar onderstreept dit.
Ook heeft de warmtenet beheerder de nare eigenschap om eenzijdig de tarieven te verhogen om uit de kosten te komen. 2 jaar terug met zelfs 17% op jaarbasis. En omdat het een monopolist is kan je er geen kut aan doen.

Nieuwe CV?
Bleef over een nieuwe CV. ¤20-25 euro per maand goedkoper.

Dus wat deed Red_85? Belde de CV installateur om een nieuwe te bestellen. Dat is de enige manier. Verder kan ik natuurlijk nog vloer en spouwmuur isolatie laten doen en zonnepanelen laten installeren, wat ook in de planning staat. Want dat is het enige wat echt nut heeft.

Bij de laatste bijeenkomst heb ik de projectleider/hoofd ambtenaar aan gesproken. Waarom de push naar een warmtenet? Daar had hij geen antwoord op, maar na een paar tellen googlen weet je het. De beheerder maakt geen winst, de enig aandeelhouder is de gemeente en die draait op voor al het verlies. Alleen met een kritische hoeveelheid gebouwen zijn zij in staat om uit de kosten te komen.
Tevens hoef je het niet voor het milieu te doen want het water wordt verwarmt met een combi van biomassa van staatsbosbeheer, Canadees hout en 20-25% aanvulling van gas. Ook staat er ook een tweede biomassa centrale in de planning omdat de eerste het niet aan kan.

Inmiddels is hier vertraging na vertraging ontstaan en alle budgetten zijn overschreden, maar toch blijven ze doordrukken. Zelfs met flyers waarin letterlijk staat dat je geen cv meer moet aanschaffen en er een warmtenet klaar staat.
sjorsie1982dinsdag 2 maart 2021 @ 10:12
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:41 schreef AchJa het volgende:

[..]

Als je compleet van het gas bent en alles elektrisch moet fiksen is dat niet heel bijzonder. Daarom gaat het elektriciteitsnet het ook nooit bolwerken.
In de koude winter is mijn verbruik 24/7 boven de 1,2 kw.
Doe dat bij alle huizen en dan gaat het mis. Ik heb dan geen ev auto, die moet er dan ook nog bij.
Ferdinsdag 2 maart 2021 @ 11:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Moet je eens kijken hoeveel die zuidelijke gebieden aan energie in de airco steken. Lopen/fietsen doe je ook niet met +30c
LXIVdinsdag 2 maart 2021 @ 11:17
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 11:11 schreef Fer het volgende:

[..]

Moet je eens kijken hoeveel die zuidelijke gebieden aan energie in de airco steken. Lopen/fietsen doe je ook niet met +30c
Die airco kan mooi draaien op de energie van de zon die tegelijktijdig schijnt.
#ANONIEMdinsdag 2 maart 2021 @ 11:35
Oplossing: gasprijs nog veel duurder maken zodat het wel rendabel wordt |:)
icecreamfarmer_NLdinsdag 2 maart 2021 @ 11:47
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:22 schreef Bocaj het volgende:

[..]

Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.
Jep warmtepompen gaan in NL 2x over de kop tov Spanje. De marges zijn absurd.
icecreamfarmer_NLdinsdag 2 maart 2021 @ 11:53
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:55 schreef rutger05 het volgende:

[..]

Alhoewel Groningen er vaak wordt bijgehaald, hebben we Groningen niet nodig om aan aardgas te komen. Er zijn genoeg landen die heel graag hun aardgas aan Nederland verkopen, dus daar zit het zeker niet op vast.

Het grootste gedeelte van de gasprijs bestaan uit belastingen en maar een relatief klein gedeelte uit de kostprijs van gas.

Consumenten nemen ook maar een klein gedeelte van de totale energiebehoefte aan elektriciteit en gas voor hun rekening, maar betalen wel de absolute hoofdprijs hiervoor dit in tegenstelling tot de grootverbruikers. De echte energiebesparingen zijn bij bedrijven te halen.
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
LanaMystdinsdag 2 maart 2021 @ 12:11
Het is ook een dom en ondoordacht plan om bestaande bouw aardgasvrij te maken, voor nieuwbouw kan ik het me nog voorstellen.
Weltschmerzdinsdag 2 maart 2021 @ 13:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
"Anders betalen we dat toch via de kostprijs van producten" aldus Rutte.
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 14:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 12:11 schreef LanaMyst het volgende:
Het is ook een dom en ondoordacht plan om bestaande bouw aardgasvrij te maken, voor nieuwbouw kan ik het me nog voorstellen.
Iemand zag een businessplan en begon op het juiste moment te lobby'en bij de politiek.

En nu zitten we met de gebakken peren.
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 14:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
Huishoudens zijn daarbij ook maar voor 10-15% verantwoordelijk voor de totale uitstoot. Terwijl ze wel 60% van de energiebelasting betalen oid.

En dan moeten de huishoudens ook nog eens investeren om van het gas af te gaan?

Totale scheefgroei van verantwoordelijkheden en uiteindelijk effect.
tjoptjopdinsdag 2 maart 2021 @ 15:12
quote:
0s.gif Op maandag 1 maart 2021 21:13 schreef Bart2002 het volgende:
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.

Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.

Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.

Linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk voor de volle mep bij de burger terecht ;(
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 15:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:12 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.

Linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk voor de volle mep bij de burger terecht ;(
Klopt.
Alleen het is een groot verschil als je je huis voor de hoofdprijs moet verbouwen en het aan het einde 5% op het totaal scheelt, of we dragen met z'n allen een de kosten verdeeld over de eindproducten en het levert 50% emissie reductie op.

Waar zit de winst?
icecreamfarmer_NLdinsdag 2 maart 2021 @ 15:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:12 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.

Linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk voor de volle mep bij de burger terecht ;(
Dan kun je als consument wel kiezen. Plus er is dan ook een reden voor de industrie om energiezuiniger te produceren.
tjoptjopdinsdag 2 maart 2021 @ 15:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:17 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Klopt.
Alleen het is een groot verschil als je je huis voor de hoofdprijs moet verbouwen en het aan het einde 5% op het totaal scheelt, of we dragen met z'n allen een de kosten verdeeld over de eindproducten en het levert 50% emissie reductie op.

Waar zit de winst?
Mee eens hoor. Het is ook wel de makkelijke uitweg, politiek weet ook wel dat de burger niet gaan vertrekken uit Nederland.

Maar VW kan ipv Tata ook staal uit Rusland gaan halen bijv, of polymeren uit Arabië. Dat is uiteindelijk ook wel op te lossen maar dat is echt een stuk lastiger. Dan is het makkelijk scoren om het maar gewoon de burger op leggen.

quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:24 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:

[..]

Dan kun je als consument wel kiezen. Plus er is dan ook een reden voor de industrie om energiezuiniger te produceren.
Het ging me meer om de schets alsof het 2 kampen zijn, burger vs industrie, wat imho niet zo is.

Verder mee eens hoor dat de industrie ook energiezuiniger moet worden.
Ed1234dinsdag 2 maart 2021 @ 15:44
Het is niet allemaal kommer en kwel gelukkig. Ik woon in een huis dat aangesloten is op een warmtenet, inderdaad kan ik geen aanbieder kiezen en is het iets duurder dan een gasaansluiting. Ik betaal voor verwarming + stroom + afbetaling zonnepanelen ongeveer 100 euro per maand. Verder heb ik dan geen kosten aan onderhoud cv ketel of warmtepomp, en geen grote apparatuur die ruimte in neemt. Ik vind het prima om gasloos te wonen.

Voor huizen ouder dan een jaar of 30 vraag ik me inderdaad wel af wat er allemaal aangepast moet worden. Ik denk dat het als individuele woningeigenaar lastig is zelf deze investeringen te maken, de overheid zou hier collectief iets voor moeten regelen. En inderdaad niet de volledige rekening bij de burgers neer moeten leggen.

[ Bericht 18% gewijzigd door Ed1234 op 02-03-2021 15:51:32 ]
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 15:56
Toen ik rond 2000/2001 op de onderzoeksafdeling van een bekende cv-ketelfabrikant werkte hadden we allang becijferd dat een elektrische warmtepomp onrendabel is. De gaswarmtepomp waar wij aan werkten heeft ondanks het hogere rendement dan een elektrische warmtepomp het niet gered op de Nederlandse markt omdat de aanschafkosten te hoog zijn voor de gemiddelde consument. We keken rond die tijd reikhalzend uit naar het toen zeer vooruitstrevende warmtepompproject De Teuge in Zutphen. Wat wij toen verwachtten is ruimschoots uitgekomen. 20 jaar na dato zijn de bewoners nog steeds aan steggelen over het mislukte project. Het relaas is op hun website te lezen:

https://deteuge2.nl/

quote:
1s.gif Op maandag 1 maart 2021 19:12 schreef halfway het volgende:
En de Duits investeren in een gigagasleiding vanaf Rusland 8)7 8)7
De reden van Nederland om van het gas af te gaan is ook geen milieuoverweging, maar een geopolitieke. Het wordt uiteraard verkocht als milieumaatregel. Het was dan ook hoogst opmerkelijk dat aankondiging en uitvoering om van het gas af te gaan elkaar binnen korte tijd volgden. Projectontwikkelaars moesten extra kosten maken om hun plannen te wijzigen. Enkele jaren ervoor werd er gelobbyd druk uitgeoefend om in Nederland schaliegas te winnen, terwijl de ernstige gevolgen voor het milieu allang bekend waren. Hoezo milieumaatregel? Milieu is slechts een uithangbord van een geopolitiek spel.
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 15:58
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:27 schreef tjoptjop het volgende:
Mee eens hoor. Het is ook wel de makkelijke uitweg, politiek weet ook wel dat de burger niet gaan vertrekken uit Nederland.

Maar VW kan ipv Tata ook staal uit Rusland gaan halen bijv, of polymeren uit Arabië. Dat is uiteindelijk ook wel op te lossen maar dat is echt een stuk lastiger. Dan is het makkelijk scoren om het maar gewoon de burger op leggen.
Dat is ook precies het punt.

Maar opleggen kunnen ze niet. Voorlopig. En als ze dat wel doen dan is het de vraag of ze wel mogen bepalen of iemand verplicht gesteld kan worden ¤35-40.000 uit te geven.

Volgens mij zijn er andere oplossingen. Heb me er nog niet in verdiept, maar heb ook al geluiden gehoord van waterstof door de gasleiding. Geen idee of dat een oplossing kan zijn. Maar de rekening neerleggen bij de burger is gewoon werkelijk belachelijk.
TheFreshPrincedinsdag 2 maart 2021 @ 16:04
Ik kan jullie op 1 vlak iig geruststellen. Ook in de koude week in februari was het 22 graden binnen dankzij m'n warmtepomp c_/
Confettidinsdag 2 maart 2021 @ 16:08
Hier een airco en warmtepompboiler voor in totaal 4.500 euro laten installeren en klaar. Maarja, al een moderne woning. De arbeidskosten zijn gigantisch en de installatie blijft complex voor isolatie, ltv en warmtepompen.
TheFreshPrincedinsdag 2 maart 2021 @ 16:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:58 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dat is ook precies het punt.

Maar opleggen kunnen ze niet. Voorlopig. En als ze dat wel doen dan is het de vraag of ze wel mogen bepalen of iemand verplicht gesteld kan worden ¤35-40.000 uit te geven.

Volgens mij zijn er andere oplossingen. Heb me er nog niet in verdiept, maar heb ook al geluiden gehoord van waterstof door de gasleiding. Geen idee of dat een oplossing kan zijn. Maar de rekening neerleggen bij de burger is gewoon werkelijk belachelijk.
Het probleem met waterstof door een gasleiding is, dat je niet tegelijk gas en waterstof door 1 transportleiding kan krijgen. De vraag is dus: hoe zet je wijk voor wijk om van aardgas naar waterstof terwijl je geen dubbele infrastructuur hebt.

Ik zie het niet gebeuren.

Daarnaast wordt waterstof nu voor 95% uit aardgas gemaakt en het deel dat uit stroom wordt gemaakt heeft zo'n 30% omzetverliezen.

Ik kan natuurlijk nu nog niets bewijzen maar mijn idee is dat accu's de problemen gaan oplossen.
Accu parken, wijk-accu's, thuis-accu's, auto's die deels terugleveren, etc.
Op die manier kan je pieken en dalen opvangen en hoef je de infrastructuur ook niet gigantisch te verzwaren.

Tijdspanne? Kijk naar de industrie. Tesla heeft bij z'n laatste "battery day" aangekondigd dat accu-prijzen de komende 3 jaar door de helft gaan. Dat zijn forse stappen. Over 15 jaar zijn thuis-accu's en elektrische auto's een stuk beter vertegenwoordigd dan nu.

Spreek me er tegen die tijd maar op aan ;)
Speekselklierdinsdag 2 maart 2021 @ 16:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 16:04 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik kan jullie op 1 vlak iig geruststellen. Ook in de koude week in februari was het 22 graden binnen dankzij m'n warmtepomp c_/
Hier ook, ik was het in huis zelfs iets TE warm omdat hij ook de matig geisoleerde schuur op 13 graden probeerde te houden.
Red_85dinsdag 2 maart 2021 @ 16:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 16:08 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het probleem met waterstof door een gasleiding is, dat je niet tegelijk gas en waterstof door 1 transportleiding kan krijgen. De vraag is dus: hoe zet je wijk voor wijk om van aardgas naar waterstof terwijl je geen dubbele infrastructuur hebt.

Ik zie het niet gebeuren.

Daarnaast wordt waterstof nu voor 95% uit aardgas gemaakt en het deel dat uit stroom wordt gemaakt heeft zo'n 30% omzetverliezen.

Ik kan natuurlijk nu nog niets bewijzen maar mijn idee is dat accu's de problemen gaan oplossen.
Accu parken, wijk-accu's, thuis-accu's, auto's die deels terugleveren, etc.
Op die manier kan je pieken en dalen opvangen en hoef je de infrastructuur ook niet gigantisch te verzwaren.

Tijdspanne? Kijk naar de industrie. Tesla heeft bij z'n laatste "battery day" aangekondigd dat accu-prijzen de komende 3 jaar door de helft gaan. Dat zijn forse stappen. Over 15 jaar zijn thuis-accu's en elektrische auto's een stuk beter vertegenwoordigd dan nu.

Spreek me er tegen die tijd maar op aan ;)
Ook een mogelijke oplossing.
Zal m onthouden ;)
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 16:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 16:08 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het probleem met waterstof door een gasleiding is, dat je niet tegelijk gas en waterstof door 1 transportleiding kan krijgen. De vraag is dus: hoe zet je wijk voor wijk om van aardgas naar waterstof terwijl je geen dubbele infrastructuur hebt.

Ik zie het niet gebeuren.

Daarnaast wordt waterstof nu voor 95% uit aardgas gemaakt en het deel dat uit stroom wordt gemaakt heeft zo'n 30% omzetverliezen.

Ik kan natuurlijk nu nog niets bewijzen maar mijn idee is dat accu's de problemen gaan oplossen.
Accu parken, wijk-accu's, thuis-accu's, auto's die deels terugleveren, etc.
Op die manier kan je pieken en dalen opvangen en hoef je de infrastructuur ook niet gigantisch te verzwaren.

Tijdspanne? Kijk naar de industrie. Tesla heeft bij z'n laatste "battery day" aangekondigd dat accu-prijzen de komende 3 jaar door de helft gaan. Dat zijn forse stappen. Over 15 jaar zijn thuis-accu's en elektrische auto's een stuk beter vertegenwoordigd dan nu.

Spreek me er tegen die tijd maar op aan ;)
Accu's zijn nog niet voldoende rendabel, maar mogelijk wel in de toekomst. Voor nu moeten we alternatieven zoeken om energieoverschot op te slaan. Het meest voor de hand liggende is elektrisch overschot om te zetten naar waterstof en dit lokaal op te slaan of terug te leveren naar het gasnet. De warmte die vrijkomt bij elektrolyse gebruik je voor verwarming of teruglevering in een warmteput. Aardgas is tot 20% bij te mengen met waterstof zonder aanpassingen aan bestaande gastoestellen:

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/koken-op-waterstofgas/
Bart2002dinsdag 2 maart 2021 @ 18:27
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:12 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.

Linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk voor de volle mep bij de burger terecht ;(
Dat eerste sowieso natuurlijk. Zonder burger geen industrie. Maar het is wel een beetje ongelijk verdeeld. Zie ook andere berichten in dit topic. De burger is wel in hoge mate de Lul. Niet erg in verhouding zeg maar.

Als je weet en beseft dat die industrie de energie voor een veeeel lagere prijs verkrijgt, veeeel minder belasting daarover betaalt dan de burger, en als klapper ook nog eens veel minder belasting betaalt over alles in verhouding tot de burger dan klopt het wel dat David ervoor opdraait en dat Goliath buiten schot blijft.

Verhoudings-technisch gezien is dat schrikbarend. Maar we doen daar niets aan. We blijven op Rutte en zijn troep stemmen die deze status quo geweldig vind. Zo verandert er nooit iets natuurlijk.
Bart2002dinsdag 2 maart 2021 @ 18:30
quote:
3s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 16:27 schreef ACT-F het volgende:
elektrisch overschot
Daar hoor je altijd over inderdaad. Toch lijkt dat "elektrisch overschot" eigenlijk een hersenschim te zijn en lang niet zoveel als wij hopen en wensen dat het is. Je kunt het er beter niet over hebben want qua percentage is het fenomeen gewoon niet bestaand.

Laat staan dat het "efficiënt" zou zijn om het om te zetten naar iets anders en weer terug.
nixxxdinsdag 2 maart 2021 @ 18:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 18:27 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Dat eerste sowieso natuurlijk. Zonder burger geen industrie. Maar het is wel een beetje ongelijk verdeeld. Zie ook andere berichten in dit topic. De burger is wel in hoge mate de Lul. Niet erg in verhouding zeg maar.

Als je weet en beseft dat die industrie de energie voor een veeeel lagere prijs verkrijgt, veeeel minder belasting daarover betaalt dan de burger, en als klapper ook nog eens veel minder belasting betaalt over alles in verhouding tot de burger dan klopt het wel dat David ervoor opdraait en dat Goliath buiten schot blijft.

Verhoudings-technisch gezien is dat schrikbarend. Maar we doen daar niets aan. We blijven op Rutte en zijn troep stemmen die deze status quo geweldig vind. Zo verandert er nooit iets natuurlijk.
“De industrie “ produceert natuurlijk ook niet alleen voor de Nederlandse consumenten, dus als we de industrie meer laten betalen voor energie of voor maatregelen komen die kosten niet volledig bij de Nederlandse consument. Dus netto is dat voordelig voor de Nederlander.. een kabinet dat er zit ten bate van de Nederlander zou zulke maatregelen dus stimuleren... trek je conclusie..
Bart2002dinsdag 2 maart 2021 @ 19:29
Nee. Vooralsnog niet. :) Je probeert er een bepaalde logica aan te geven die er niet is. Op de eerste plaats natuurlijk de zeer ongelijke verhouding tussen wie de rekening betaalt. Je moet ook niet vergeten dat de winst van de industrie niet zozeer weer terecht komt bij de burger (want dan zou het een eerlijk principe zijn, waar jij op doelt) maar uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders en de bestuurders in de vorm van opties. Daar is dus een weerzinwekkende zelfverrijking aan de gang van onze (energie) belasting. De bulk draait daarvoor op en een veel kleinere groep profiteert optimaal. Dat is niet goed.

Er is ook geen enkele goede reden te bedenken waarom de particuliere burger 60 cent per eenheid betaalt en de industrie 2 cent voor hetzelfde. Dat klopt gewoon niet.
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 19:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 18:30 schreef Bart2002 het volgende:

[..]

Daar hoor je altijd over inderdaad. Toch lijkt dat "elektrisch overschot" eigenlijk een hersenschim te zijn en lang niet zoveel als wij hopen en wensen dat het is. Je kunt het er beter niet over hebben want qua percentage is het fenomeen gewoon niet bestaand.

Laat staan dat het "efficiënt" zou zijn om het om te zetten naar iets anders en weer terug.
Dat jij dit gegeven als een hersenschim ziet en zelfs niet bestaand zegt toch meer over je gebrek aan kennis die je dan weer compenseert met een rijk geloof....

Je hebt gedurende de dag een overschot en tekort. Voordat zonnepanelen in zwang raakten was het overschot 's nachts rond 4:00 en het tekort rond de middag 14:00. Dat is ook de reden geweest dat er een dag- en nachttarief is ingesteld om mensen te stimuleren 's nachts elektriciteit te gebruiken en overdag te minderen. Dit gegeven is belangrijk voor netwerkbeheerders om de piekbelasting te beteugelen.

In de loop der jaren is het aandeel zonne-energie fors toegenomen wat terug te zien is in de grafieken van Epex Spot. Zo'n 10 jaar geleden kon je op deze site tot 10 jaar terug kijken waardoor je aan de prijs kon zien wanneer de vraag het grootst was, namelijk in de middag. Deze piek is nu een dal geworden door het toenemend aandeel zonne-energie. Dit aandeel begint nu zulke vormen aan te nemen dat netwerkbeheerders in de problemen komen door het te grote aanbod.

Dit probleem wordt groter naarmate de afstand tussen opwekking en verbruik toeneemt. Zonneparken in weilanden zijn om die reden niet zo'n goed idee omdat de afgelegde afstand tussen productie en verbruiker een grote belasting vormt voor het netwerk. Het zou beter zijn als zonnepanelen op daken van bedrijven worden geplaatst omdat zij overdag de grootste verbruiker zijn. Gek genoeg zie je overal pakhuizen uit de grond gestampt worden met platte daken die onbenut zijn. Ik zou daarom liever een aanpassing van het bouwbesluit willen zien dat bedrijven verplicht zonnepanelen op hun dak te zetten.

De grootste uitdaging zit hem niet in de elektriciteitskosten per kWh, maar in het transport ervan. Opslag van elektriciteit is een mogelijke oplossing maar ook kostbaar. Er zal een kosten-/batenanalyse gemaakt moeten worden tussen transport en opslag. Onze elektriciteitsrekening zal in de toekomst steeds meer gedomineerd worden door de aansluitkosten, afhankelijk van je aansluitwaarde. Daarom is het geen gek idee om lokaal te oriënteren op opslag door het om te zetten naar waterstof op momenten dat er een overschot is.

AU54JAf.png

https://www.epexspot.com/(...)a_mode=graph&period=
Bart2002dinsdag 2 maart 2021 @ 19:47
Met respect voor je lange post. Maar ken je dit ook:

https://www.wattisduurzaa(...)-keihard-kansloos-2/

Zomers overschot gaat vrijwel altijd nog dezelfde nacht weer op

Wat je daar leest is toch wel een bijzonder overtuigend relaas.

quote:
De overschotten wind- en zonnestroom zijn deze week elke middag aanzienlijk. Toch leveren zonnepanelen ook op een heldere zomernacht - als de zon eenmaal onder is - precies niets. Als dan ook de wind het laat afweten, ontstaan ook midden in de zomer serieuze tekorten. En hier hakt het energieverlies van waterstofopslag er direct hard in: Hoewel absoluut substantieel zijn de overschotten in de middag lang niet altijd tweeënhalf keer zo groot als de nachtelijke tekorten.
Dat waterstof verhaal klinkt altijd wel leuk maar erg overtuigend is het niet. Het is eerder een soort wensdenken wat gebracht wordt als de Heilige Graal.
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 19:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 19:47 schreef Bart2002 het volgende:
Met respect voor je lange post. Maar ken je dit ook:

https://www.wattisduurzaa(...)-keihard-kansloos-2/

Zomers overschot gaat vrijwel altijd nog dezelfde nacht weer op

Wat je daar leest is toch wel een bijzonder overtuigend relaas.
[..]

Dat waterstof verhaal klinkt altijd wel leuk maar erg overtuigend is het niet. Het is eerder een soort wensdenken wat gebracht wordt als de Heilige Graal.
Jouw artikel gaat over seizoenscompensatie. Dat is niet het probleem waar netwerkbeheerders tegenaan lopen. Waterstof kun je om die reden hooguit gebruiken als dagcompensatie om het netwerk te ontlasten bij teveel producerende zonnepanelen. Het klopt dat we met duurzame energie alleen niet gaan redden. Je hebt altijd nog een basisproductie nodig buiten duurzame energie om. Vandaar dat er alsnog ingezet wordt op kernenergie zolang kernfusie buiten bereik ligt.
Bart2002dinsdag 2 maart 2021 @ 20:06
quote:
3s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 19:59 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Jouw artikel gaat over seizoenscompensatie. Dat is niet het probleem waar netwerkbeheerders tegenaan lopen. Waterstof kun je om die reden hooguit gebruiken als dagcompensatie om het netwerk te ontlasten bij teveel producerende zonnepanelen. Het klopt dat we met duurzame energie alleen niet gaan redden. Je hebt altijd nog een basisproductie nodig buiten duurzame energie om. Vandaar dat er alsnog ingezet wordt op kernenergie zolang kernfusie buiten bereik ligt.
Ja Ok. Al met al valt het niet mee, het probleem van dienst. :)

Maar kernenergie, er is hier geen enkele partij die zich hieraan gaat wagen wegens hoge kosten en een dubieus terugverdienmodel. Dus dat gaat er niet komen. Bovendien is een kerncentrale niet te verzekeren tegen een ramp zodat de burger daar altijd voor opdraait. Dat maakt e.e.a. nog iets onaantrekkelijker.

En over kernfusie: de visie en de vooruitzichten worden iedere 10 jaar precies 10 jaar naar voren verschoven. Zodat wij dat bij leven niet gaan meemaken en de komende 3 generaties ook niet. Dat is een utopie. Het kan theoretisch wel maar praktisch zo goed als niet voorlopig. En mogelijk is het de Heilige Graal die gewoon nooit gevonden gaat worden. Dat de zon het kan betekent niet dat wij dat ook kunnen. :)
GrumpyFishdinsdag 2 maart 2021 @ 20:15
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Er bestaat ook zoiets als seizoensgebonden opslag. In de zomer sla je de warmte die ontstaat bij het koelen van je gebouw op onder de grond (bijv. in een groot vat of tussen grondlagen). Die warmte gebruik je dan in de winter om je gebouw te verwarmen.
LXIVdinsdag 2 maart 2021 @ 20:36
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 20:15 schreef GrumpyFish het volgende:

[..]

Er bestaat ook zoiets als seizoensgebonden opslag. In de zomer sla je de warmte die ontstaat bij het koelen van je gebouw op onder de grond (bijv. in een groot vat of tussen grondlagen). Die warmte gebruik je dan in de winter om je gebouw te verwarmen.
Weet ik, maar dat is warmte en daaruit is nog niet zo snel elektriciteit gemaakt.
skrndinsdag 2 maart 2021 @ 20:47
quote:
3s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:56 schreef ACT-F het volgende:
Toen ik rond 2000/2001 op de onderzoeksafdeling van een bekende cv-ketelfabrikant werkte hadden we allang becijferd dat een elektrische warmtepomp onrendabel is. De gaswarmtepomp waar wij aan werkten heeft ondanks het hogere rendement dan een elektrische warmtepomp het niet gered op de Nederlandse markt omdat de aanschafkosten te hoog zijn voor de gemiddelde consument. We keken rond die tijd reikhalzend uit naar het toen zeer vooruitstrevende warmtepompproject De Teuge in Zutphen. Wat wij toen verwachtten is ruimschoots uitgekomen. 20 jaar na dato zijn de bewoners nog steeds aan steggelen over het mislukte project. Het relaas is op hun website te lezen:

https://deteuge2.nl/
[..]

De reden van Nederland om van het gas af te gaan is ook geen milieuoverweging, maar een geopolitieke. Het wordt uiteraard verkocht als milieumaatregel. Het was dan ook hoogst opmerkelijk dat aankondiging en uitvoering om van het gas af te gaan elkaar binnen korte tijd volgden. Projectontwikkelaars moesten extra kosten maken om hun plannen te wijzigen. Enkele jaren ervoor werd er gelobbyd druk uitgeoefend om in Nederland schaliegas te winnen, terwijl de ernstige gevolgen voor het milieu allang bekend waren. Hoezo milieumaatregel? Milieu is slechts een uithangbord van een geopolitiek spel.
Ik had laatst een artikel gepost dat een woningbouwcorporatie wel aan de gaswarmtepomp wil. Misschien toch een come-back?

https://www.cooll.eu/technologie/
michaelmooredinsdag 2 maart 2021 @ 20:50
quote:
4s.gif Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
'Huizen aardgasvrij maken is complex en kost ook meer dan verwacht'.

[ afbeelding ]
[..]

Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten! _O-
Als ze hier maar weg blijven
Ketel doet het prima , net nieuw
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 20:55
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 20:06 schreef Bart2002 het volgende:

Maar kernenergie, er is hier geen enkele partij die zich hieraan gaat wagen wegens hoge kosten en een dubieus terugverdienmodel. Dus dat gaat er niet komen. Bovendien is een kerncentrale niet te verzekeren tegen een ramp zodat de burger daar altijd voor opdraait. Dat maakt e.e.a. nog iets onaantrekkelijker.
Ik vind het ook te laat voor kernenergie, ondanks dat kernfusie uitzichtloos lijkt. Als je het mij 20 jaar geleden had gevraagd had ik zonder meer ja gezegd met de veronderstelling dat over 40 jaar kernfusie een feit zou zijn. Aardgas is tot nu toe het beste van beide werelden. Relatief schoon, maar niet in lijn met klimaatdoelstellingen die vooral gestoeld is op de uitstoot van koolzuurgas. Toch maar gewoon de dijken verhogen? ;)

Het grootste, niet hardop uitgesproken, probleem is de import uit Rusland en het politieke instrument als pressiemiddel dat daarmee ontstaat. Dat willen 'we' niet. Tenminste, niet als we volledig afhankelijk zijn van Rusland. Zodra er reële alternatieven voorhanden zijn zie ik aardgas wel een terugkeer maken. De alternatieven zijn er wel, maar de capaciteit is vooralsnog onvoldoende:

https://transparency.entsog.eu/

Jarenlang was de hoop gevestigd op de Nabucco pijpleiding door Turkije, maar ook dat is weer door geopolitieke kwesties niet doorgegaan. Deze pijpleiding zou mede gevoed worden door aardgas uit Qatar. Er was één probleem, de pijpleiding moest door Syrië, en die is weer geallieerd met Rusland. De schijninterventie in Syrië om de boeman Assad te verdrijven (lees: de Russische invloed te verdrijven) met ISIS als stroman is mislukt. Wel een hoop vluchtelingen, maar geen aardgas.

Snap je nu waarom het westen tot 2015 IS(IS) heimelijk gesteund heeft? IS was een proxy wat voor ons moest werken, maar keerde zich later tegen ons. Een forse tegenvaller voor Nederland waar het Groningse deel op z'n grondvesten trilt en een overheid die de problemen noodgedwongen bagatelliseert omdat het verminderen van de Groningse aardgasproductie even geen optie was en schaliegas resoluut van de hand werd gewezen. Dus bedacht men dat we 'even' van het gas af moesten met een onrealistisch plan wat ik al 20 jaar geleden wist. En de burger mag de prijs betalen voor het geopolitieke spel.
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 21:10
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 20:47 schreef skrn het volgende:

Ik had laatst een artikel gepost dat een woningbouwcorporatie wel aan de gaswarmtepomp wil. Misschien toch een come-back?

https://www.cooll.eu/technologie/
Zolang onze overheid geen nieuwe gasaansluitingen meer wil kan dit wel eens op losse schroeven komen te staan. Qua techniek en rendement is dit product nagenoeg hetzelfde als wat wij 20 jaar geleden ontwikkeld hebben. De licentie is aan een Duitse fabrikant verkocht. Het bedrijf waar ik voor werkte richt zich nu op de elektrisch warmtepomp.
SilverManedinsdag 2 maart 2021 @ 21:50
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 15:12 schreef tjoptjop het volgende:

[..]

Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.

Linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk voor de volle mep bij de burger terecht ;(
Wordt altijd wel even erbij vergeten dat Tata Steel en co niet alleen voor Nederland staal of andere producten produceert maar dat wij wel een groot deel van hun verbruik op mogen hoesten en inademen. Trap er niet in bla bla van Rutte en ander VVD volk.
qajariaqdinsdag 2 maart 2021 @ 21:52
quote:
3s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 19:59 schreef ACT-F het volgende:
Het klopt dat we met duurzame energie alleen niet gaan redden. Je hebt altijd nog een basisproductie nodig buiten duurzame energie om. Vandaar dat er alsnog ingezet wordt op kernenergie zolang kernfusie buiten bereik ligt.
Kernenergie is totaal ongeschikt als aanvulling op wind en zon omdat het nauwelijks te regelen is. Wil je de energie opwekking vergroten duurt dat dagen net zoals het terug regelen. Daarnaast is de initiële investering dusdanig hoog dat een centrale alleen maar uit kan als ie permanent op vol vermogen draait. Beide eigenschappen maken het dus totaal ongeschikt als reservebankje voor zon en wind.

Hydro in de zin van een meer in de bergen vol pompen en leeg laten lopen is dat wel en er zijn plannen met torens van betonblokken die je op en neer laat gaan bij wijze van opslag. Beide zouden theoretisch als seizoen opslag kunnen werken maar dan moet de capaciteit wel onwaarschijnlijk veel zijn.

Dat naast het waterstof verhaal natuurlijk.
TigerXtrmdinsdag 2 maart 2021 @ 22:00
Ik vraag me toch af hoe je in vredesnaam bij 40k per woning uit komt voor het verwijderen van een gasleidinkje en het vervangen van een CV ketel door een warmtepomp. Zelfs als je de allerduurste optie neemt en 20k voor een warmtepomp rekent kom je daar nog niet aan. Tenzij iemand bij Liander echt riant z'n zakken aan het vullen is voor iedere leiding :')
qajariaqdinsdag 2 maart 2021 @ 22:03
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:00 schreef TigerXtrm het volgende:
Ik vraag me toch af hoe je in vredesnaam bij 40k per woning uit komt voor het verwijderen van een gasleidinkje en het vervangen van een CV ketel door een warmtepomp. Zelfs als je de allerduurste optie neemt en 20k voor een warmtepomp rekent kom je daar nog niet aan. Tenzij iemand bij Liander echt riant z'n zakken aan het vullen is voor iedere leiding :')
Als je een jaren zestig woning of zelfs zeventig moet gaan isoleren tot het gewenste niveau ben je feitelijk het huis opnieuw aan het bouwen. Een van de opties is het hele huis inpakken en een nieuwe buitschil er on heen maken. Ramen moet je dan ook vervangen.

De 40k komt dan wel op hoor.
Ferdinsdag 2 maart 2021 @ 22:07
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 20:15 schreef GrumpyFish het volgende:

[..]

Er bestaat ook zoiets als seizoensgebonden opslag. In de zomer sla je de warmte die ontstaat bij het koelen van je gebouw op onder de grond (bijv. in een groot vat of tussen grondlagen). Die warmte gebruik je dan in de winter om je gebouw te verwarmen.
Is voor een woning ook zinloos. De warmtepomp
is duurder, de bron/opslag kost veel geld om te boren. En de besparing is slechts 100¤ per jaar tegenover een lucht/water warmtepomp.
ACT-Fdinsdag 2 maart 2021 @ 22:29
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 21:52 schreef qajariaq het volgende:
Kernenergie is totaal ongeschikt als aanvulling op wind en zon omdat het nauwelijks te regelen is. Wil je de energie opwekking vergroten duurt dat dagen net zoals het terug regelen. Daarnaast is de initiële investering dusdanig hoog dat een centrale alleen maar uit kan als ie permanent op vol vermogen draait. Beide eigenschappen maken het dus totaal ongeschikt als reservebankje voor zon en wind.
Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! (8> Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
qajariaqwoensdag 3 maart 2021 @ 07:59
quote:
10s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:29 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! (8> Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
Als we nog maar 18 maanden hebben dan is kern energie sowieso geen optie want ontwerp en bouw van een centrale kost minimaal iets van tien jaar dacht ik.
blessed19woensdag 3 maart 2021 @ 08:04
quote:
10s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:29 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! (8> Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
Je doelt op dat andere topic van fok? Dat artikel kwam uit 2019. Heeft ts er ook bij gezet. :7
qajariaqwoensdag 3 maart 2021 @ 08:04
quote:
1s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:07 schreef Fer het volgende:

[..]

Is voor een woning ook zinloos. De warmtepomp
is duurder, de bron/opslag kost veel geld om te boren. En de besparing is slechts 100¤ per jaar tegenover een lucht/water warmtepomp.
Met een verticale boring die diep genoeg is hoef je geen water uit te wisselen met bodemwater en je kosten van koelen zijn nihil (alleen een klein pompje) terwijl je warmtepomp altijd iets van tien graden water krijgt aangeboden.

Daar bespaar je echt wel meer mee dan 100 per jaar, misschien zelfs wel per maand. Maar een diep gat maken en een grote kast er op plaatsen doe je liever als je er nog een huis omheen gaat bouwen. Bij bestaande bouw is dat heel lastig en kostbaar plus hoop ruimte die je in moet passen.
Lospedrosawoensdag 3 maart 2021 @ 08:09
Dit was allang bekend maar werd genegeerd door de milieu partijen.
Maar daarom hebben we ook nog gewoon gas in NL. :)
Leandrawoensdag 3 maart 2021 @ 08:16
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:04 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Met een verticale boring die diep genoeg is hoef je geen water uit te wisselen met bodemwater en je kosten van koelen zijn nihil (alleen een klein pompje) terwijl je warmtepomp altijd iets van tien graden water krijgt aangeboden.

Daar bespaar je echt wel meer mee dan 100 per jaar, misschien zelfs wel per maand. Maar een diep gat maken en een grote kast er op plaatsen doe je liever als je er nog een huis omheen gaat bouwen. Bij bestaande bouw is dat heel lastig en kostbaar plus hoop ruimte die je in moet passen.
De besparing is idd groter, maar de meerprijs ten opzichte van een lucht-water warmtepomp is door de kosten van de boring ook enorm.

Je hebt als bonus natuurlijk wel het comfort van het kunnen blijven verwarmen bij zeer lage buitentemperaturen, geen herrie van de buitenunit (want die heb je niet), en kunnen koelen in de zomer.

Ik weet niet wat je met die "grote kast erop" bedoelt, maar onze (grondgebonden) warmtepomp komt gewoon op zolder, daar staat hij zelfs al in ons huis in aanbouw, alleen de grondboring is pas nu het huis min of meer af is :D
qajariaqwoensdag 3 maart 2021 @ 08:22
quote:
1s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:16 schreef Leandra het volgende:
Ik weet niet wat je met die "grote kast erop" bedoelt, maar onze (grondgebonden) warmtepomp komt gewoon op zolder, daar staat hij zelfs al in ons huis in aanbouw, alleen de grondboring is pas nu het huis min of meer af is
Ik weet niet beter dat een wp minimaal het formaat heeft van een Amerikaanse koelkast. Blijft staan dat je leidingen kwijt moet wat bij bestaande bouw vrijwel altijd lastig is. Honderdplus meter diep gaan boren in een bestaande tuin is ook even passen en meten denk ik. OK, mijn 'kennis' is al een paar jaar oud dus misschien is het tegenwoordig wat eenvoudiger te regelen.
sjorsie1982woensdag 3 maart 2021 @ 08:44
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:22 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ik weet niet beter dat een wp minimaal het formaat heeft van een Amerikaanse koelkast. Blijft staan dat je leidingen kwijt moet wat bij bestaande bouw vrijwel altijd lastig is. Honderdplus meter diep gaan boren in een bestaande tuin is ook even passen en meten denk ik. OK, mijn 'kennis' is al een paar jaar oud dus misschien is het tegenwoordig wat eenvoudiger te regelen.
Ik wist niet dat men vroeger ook al die onzin over wp verkocht....
qajariaqwoensdag 3 maart 2021 @ 08:47
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:44 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik wist niet dat men vroeger ook al die onzin over wp verkocht....
Kan je ook aangeven wat onzin is? Zo schiet ik er niets mee op.
sjorsie1982woensdag 3 maart 2021 @ 08:54
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:47 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Kan je ook aangeven wat onzin is? Zo schiet ik er niets mee op.
De diepte en de koelkast formaat
SnertMetChocowoensdag 3 maart 2021 @ 08:56
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:47 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Kan je ook aangeven wat onzin is? Zo schiet ik er niets mee op.
Hoewel je ook wel Amerikaans koelkastformaat kunt krijgen is het voor huishoudens meer dit formaat (tegenwoordig):

cdS8Slu.png
skrnwoensdag 3 maart 2021 @ 09:05
quote:
10s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:29 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! (8> Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
Zie, met dit soort figuren komen we er niet, figuren die liever een kleine gascentrale op zolder hebben staan in plaats van te investeren in milieu-vriendelijke alternatieven.
qajariaqwoensdag 3 maart 2021 @ 09:08
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:56 schreef SnertMetChoco het volgende:

[..]

Hoewel je ook wel Amerikaans koelkastformaat kunt krijgen is het voor huishoudens meer dit formaat (tegenwoordig):

[ afbeelding ]
Dit zijn plaatjes van buiten units voor luchtwater warmtepompen. We hadden het over systemen die warmte uit de bodem halen en daarvoor een forse kast binnenhuis hebben staan.

Net iets op google zitten kijken maar die honderd meter diepe leidingen is redelijk gangbaar krijg ik de indruk.
polderturkwoensdag 3 maart 2021 @ 09:28
Ze hebben het over ¤40.000 per huis.
Wat kost een warmtepomp?
¤5000

Wat kost een inductiekookplaat?
¤200

Voor ¤5200 ben je van het gas af.
Leandrawoensdag 3 maart 2021 @ 09:33
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 09:28 schreef polderturk het volgende:
Ze hebben het over ¤40.000 per huis.
Wat kost een warmtepomp?
¤5000

Wat kost een inductiekookplaat?
¤200

Voor ¤5200 ben je van het gas af.
Je vergeet grondige isolatie.
En de installatiekosten vergeet je ook.
SnertMetChocowoensdag 3 maart 2021 @ 09:33
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 09:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Dit zijn plaatjes van buiten units voor luchtwater warmtepompen. We hadden het over systemen die warmte uit de bodem halen en daarvoor een forse kast binnenhuis hebben staan.

Net iets op google zitten kijken maar die honderd meter diepe leidingen is redelijk gangbaar krijg ik de indruk.
Ah, ik had niet ver genoeg teruggescrolled zie ik. Mea culpa. Geen idee wat dat soort installaties voor afmetingen hebben.
icecreamfarmer_NLwoensdag 3 maart 2021 @ 09:36
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:04 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Met een verticale boring die diep genoeg is hoef je geen water uit te wisselen met bodemwater en je kosten van koelen zijn nihil (alleen een klein pompje) terwijl je warmtepomp altijd iets van tien graden water krijgt aangeboden.

Daar bespaar je echt wel meer mee dan 100 per jaar, misschien zelfs wel per maand. Maar een diep gat maken en een grote kast er op plaatsen doe je liever als je er nog een huis omheen gaat bouwen. Bij bestaande bouw is dat heel lastig en kostbaar plus hoop ruimte die je in moet passen.
Een water/water warmtepomp gaat normaliter alleen uit bij grote objecten zoals verpleeghuizen en complete straten. Je kunt geen ¤100 p.m. besparen tov een lucht/water warmtepomp want die verbruikt op jaarbasis nog geen ¤100 p.m..
Leandrawoensdag 3 maart 2021 @ 09:39
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 08:22 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ik weet niet beter dat een wp minimaal het formaat heeft van een Amerikaanse koelkast. Blijft staan dat je leidingen kwijt moet wat bij bestaande bouw vrijwel altijd lastig is. Honderdplus meter diep gaan boren in een bestaande tuin is ook even passen en meten denk ik. OK, mijn 'kennis' is al een paar jaar oud dus misschien is het tegenwoordig wat eenvoudiger te regelen.
Ja, een warmtepomp heeft een aardig formaat, maar staat niet buiten.

Ze zijn as we speak in onze toekomstige oprit aan het boren, ze waren net toen ik er was op 120 meter en gaan tot de 155 meter.
Die "Amerikaanse koelkast" staat gewoon op zolder.
En ja, je moet de leidingen kwijt, in ons geval betekent dat in de keuken en bovengelegen logeerkamer een koofje van 30*60.

Overigens zal ik direct toegeven dat het bij bestaande bouw een stuk lastiger te realiseren is.
ACT-Fwoensdag 3 maart 2021 @ 11:46
quote:
8s.gif Op woensdag 3 maart 2021 09:05 schreef skrn het volgende:
Zie, met dit soort figuren komen we er niet, figuren die liever een kleine gascentrale op zolder hebben staan in plaats van te investeren in milieu-vriendelijke alternatieven.
Je elektrische warmtepomp draait ook op een gascentrale, maar dan niet op je zolder....
TheFreshPrincewoensdag 3 maart 2021 @ 12:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:03 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Als je een jaren zestig woning of zelfs zeventig moet gaan isoleren tot het gewenste niveau ben je feitelijk het huis opnieuw aan het bouwen. Een van de opties is het hele huis inpakken en een nieuwe buitschil er on heen maken. Ramen moet je dan ook vervangen.

De 40k komt dan wel op hoor.
Maar dan heb je ook gewoon een slecht geïsoleerde woning. Dat kan je moeilijk optellen bij het gasloos maken.
Het is een verbetering aan de woning als je isoleert, ik zou zelfs durven stellen dat het grof achterstallig onderhoud is als je nu nog een energielabel D of lager hebt. Dan stook je gewoon om de mussen in de dakgoot warm te houden.
TheFreshPrincewoensdag 3 maart 2021 @ 12:21
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 09:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Dit zijn plaatjes van buiten units voor luchtwater warmtepompen. We hadden het over systemen die warmte uit de bodem halen en daarvoor een forse kast binnenhuis hebben staan.

Net iets op google zitten kijken maar die honderd meter diepe leidingen is redelijk gangbaar krijg ik de indruk.
Een systeem dat warmte uit de bodem haalt, heeft onder de streep het hoogste energetische rendement.
Maar financieel totaal niet interessant. Lucht/water warmtepompen halen al een prima rendement en zijn een stuk goedkoper in aanschaf. Dat geringe rendementsverschil verdien je nooit terug tijdens de levensduur.
skrnwoensdag 3 maart 2021 @ 13:13
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 12:19 schreef TheFreshPrince het volgende:
heb je ook gewoon een slecht geïsoleerde woning. Dat kan je moeilijk optellen bij het gasloos maken.
Het is een verbetering aan de woning als je isoleert, ik zou zelfs durven stellen dat het grof achterstallig onderhoud is als je nu nog een energielabel D of lager hebt. Dan stook je gewoon om de mussen in de dakgoot warm te houden.
:(
qajariaqwoensdag 3 maart 2021 @ 15:31
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 12:19 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Maar dan heb je ook gewoon een slecht geïsoleerde woning. Dat kan je moeilijk optellen bij het gasloos maken.
Het is een verbetering aan de woning als je isoleert, ik zou zelfs durven stellen dat het grof achterstallig onderhoud is als je nu nog een energielabel D of lager hebt. Dan stook je gewoon om de mussen in de dakgoot warm te houden.
Vergeet ook niet dat tot twintig jaar terug radiatoren werden berekend op een watertemperatuur van 80-90 graden. Omdat een wp boven de 50 graden niet rendabel is moet je dus de radiatoren ook vervangen en aangezien er meestal geen ruimte is voor drie a vier keer grotere radiatoren heb je dus flinke bouwkundige aanpassingen nodig.

Nogmaals, bij een redelijk recente woning is WP prima te doen en zelfs een absolute aanrader maar bij 'Jan met de pet' huizen ouder dan zeg vijftig jaar lijkt het mij slimmer om die eventueel op gas te laten of op een warmtenet (met relatief hoge temperatuur) te voorzien. Binnen dertig jaar ga je die toch slopen en opnieuw optrekken.

quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 12:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Een systeem dat warmte uit de bodem haalt, heeft onder de streep het hoogste energetische rendement.
Maar financieel totaal niet interessant. Lucht/water warmtepompen halen al een prima rendement en zijn een stuk goedkoper in aanschaf. Dat geringe rendementsverschil verdien je nooit terug tijdens de levensduur.
Ik heb daar nooit aan gerekend maar het lijkt mij wel aantrekkelijk omdat het bij heel koude temperaturen maar ook bij hittegolven echt heel veel scheelt. Bovendien stiller en minder lelijke kasten buiten. Maar dan wel alleen bij nieuwbouw of erg grote bestaande woningen. Mogelijk zou je de 'bron' ook nog met meerdere buren kunnen delen.

@Leandra Wat kost die pijp in de grond?
polderturkwoensdag 3 maart 2021 @ 16:10
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 09:33 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je vergeet grondige isolatie.
En de installatiekosten vergeet je ook.
Je hebt geen grondige isolatie nodig om van het gas af te gaan.
sjorsie1982woensdag 3 maart 2021 @ 16:16
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 09:08 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Dit zijn plaatjes van buiten units voor luchtwater warmtepompen. We hadden het over systemen die warmte uit de bodem halen en daarvoor een forse kast binnenhuis hebben staan.

Net iets op google zitten kijken maar die honderd meter diepe leidingen is redelijk gangbaar krijg ik de indruk.
Ook geothermische wp zijn kleiner dan dat en 50m is gangbaar bij een verticale boring.
Paleizen en kastelen hebben inderdaad 100m nodig.

[ Bericht 3% gewijzigd door sjorsie1982 op 03-03-2021 16:23:01 ]
sjorsie1982woensdag 3 maart 2021 @ 16:22
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 22:00 schreef TigerXtrm het volgende:
Ik vraag me toch af hoe je in vredesnaam bij 40k per woning uit komt voor het verwijderen van een gasleidinkje en het vervangen van een CV ketel door een warmtepomp. Zelfs als je de allerduurste optie neemt en 20k voor een warmtepomp rekent kom je daar nog niet aan. Tenzij iemand bij Liander echt riant z'n zakken aan het vullen is voor iedere leiding :')
Ik kwam er ook niet op met mijn jaren 30 huis, maar ik heb veel zelf gedaan.

6k eur wp
300 eur vloerisolatie
1000 eur gevelisolatie
-500 eur wand isolatie ivm subsidies
1000 eur 2 nieuwe radiatoren
Leandrawoensdag 3 maart 2021 @ 16:58
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 15:31 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Vergeet ook niet dat tot twintig jaar terug radiatoren werden berekend op een watertemperatuur van 80-90 graden. Omdat een wp boven de 50 graden niet rendabel is moet je dus de radiatoren ook vervangen en aangezien er meestal geen ruimte is voor drie a vier keer grotere radiatoren heb je dus flinke bouwkundige aanpassingen nodig.

Nogmaals, bij een redelijk recente woning is WP prima te doen en zelfs een absolute aanrader maar bij 'Jan met de pet' huizen ouder dan zeg vijftig jaar lijkt het mij slimmer om die eventueel op gas te laten of op een warmtenet (met relatief hoge temperatuur) te voorzien. Binnen dertig jaar ga je die toch slopen en opnieuw optrekken.
[..]

Ik heb daar nooit aan gerekend maar het lijkt mij wel aantrekkelijk omdat het bij heel koude temperaturen maar ook bij hittegolven echt heel veel scheelt. Bovendien stiller en minder lelijke kasten buiten. Maar dan wel alleen bij nieuwbouw of erg grote bestaande woningen. Mogelijk zou je de 'bron' ook nog met meerdere buren kunnen delen.

@:Leandra Wat kost die pijp in de grond?
Geen idee, ik weet alleen dat de grondgebonden warmtepomp en alles dat daar bij komt kijken ons 15K meer kost dan wanneer we voor een lucht-water warmtepomp hadden gekozen.

Maar goed, vanwege de keuze voor die grondgebonden pomp die ook kan koelen hebben we ook weer gekozen voor vloerverwarming op zolder, dus dat was ook nog eens ¤¤¤¤ extra :')
Laat ik het zo stellen: de aannemer zag het helemaal niet zo zitten dat we al dat geld wat die warmtepomp extra kostte daar aan uit zouden geven, en dat snap ik wel, die had voor dat geld waarschijnlijk liever een veranda en dakkapel geplaatst, daar verdient hij immers veel meer aan ;)
Leandrawoensdag 3 maart 2021 @ 17:05
quote:
1s.gif Op woensdag 3 maart 2021 16:16 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ook geothermische wp zijn kleiner dan dat en 50m is gangbaar bij een verticale boring.
Paleizen en kastelen hebben inderdaad 100m nodig.
Hoeveel je nodig hebt qua diepte van de boring ligt niet alleen aan het formaat van het huis, maar ook aan de bodem.
Nobuwoensdag 3 maart 2021 @ 17:06
Niet meer dan verwacht, meer dan voorgespiegeld vanuit wensdenken.
Leandrawoensdag 3 maart 2021 @ 17:08
quote:
7s.gif Op woensdag 3 maart 2021 17:06 schreef Nobu het volgende:
Niet meer dan verwacht, meer dan voorgespiegeld vanuit wensdenken.
Ik denk dat je daar gelijk in hebt.
Het is wel een van de redenen dat wij voor nieuwbouw zijn gegaan, ik had ons oude (jaren 70) huis nooit voor een fatsoenlijk bedrag van het gas af kunnen krijgen, en dat was wel mijn uiteindelijke doel.
En het was ook niet voor die ¤ 40.000 gelukt trouwens, dat viel voor mij nog wel in de categorie "fatsoenlijk bedrag".
Overigens kan het ook zijn dat dat deels aan mijn eisen cq verwachtingen lag, dat dan wel weer :+ :@
sjorsie1982woensdag 3 maart 2021 @ 18:07
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 17:05 schreef Leandra het volgende:

[..]

Hoeveel je nodig hebt qua diepte van de boring ligt niet alleen aan het formaat van het huis, maar ook aan de bodem.
Dat klopt inderdaad ook weer.
Maar 100m is echt overdreven in NL, behalve als je veel vermogen nodig hebt.
sjorsie1982woensdag 3 maart 2021 @ 18:09
quote:
7s.gif Op woensdag 3 maart 2021 17:06 schreef Nobu het volgende:
Niet meer dan verwacht, meer dan voorgespiegeld vanuit wensdenken.
Vanuit een management oog is dat hetzelfde.

Ik had vroeger altijd 2 begrotingen en 2 planningen.
een realistische voor de vloer en een wens begroting en wens planning voor het management. Als je de realistische namelijk aan het management laat zien dan gebeurt er nooit iets.
BlaZwoensdag 3 maart 2021 @ 19:08
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 maart 2021 19:29 schreef Bart2002 het volgende:
Nee. Vooralsnog niet. :) Je probeert er een bepaalde logica aan te geven die er niet is. Op de eerste plaats natuurlijk de zeer ongelijke verhouding tussen wie de rekening betaalt. Je moet ook niet vergeten dat de winst van de industrie niet zozeer weer terecht komt bij de burger (want dan zou het een eerlijk principe zijn, waar jij op doelt) maar uitgekeerd wordt aan de aandeelhouders en de bestuurders in de vorm van opties. Daar is dus een weerzinwekkende zelfverrijking aan de gang van onze (energie) belasting. De bulk draait daarvoor op en een veel kleinere groep profiteert optimaal. Dat is niet goed.

Er is ook geen enkele goede reden te bedenken waarom de particuliere burger 60 cent per eenheid betaalt en de industrie 2 cent voor hetzelfde. Dat klopt gewoon niet.
Dat klopt inderdaad niet. Het Mexicaanse systeem is wat dat betreft wel interessant.

Hier zijn er voor particulieren drie tariefniveaus voor electriciteitsverbruik:
[básico] basisverbruik - de eerste 75 kwh [$ 0.835] [3,2 cent per kwh]
[intermedio] gemiddeld verbruik - de volgende 65kwh [$ 1.010][4,0 cent per kwh]
[alto] hoog - elke kwh nadat de vorige tariefgroepen opgebruikt zijn 140kwh+ [$ 2.955][12 cent per kwh]

Met deze subsidie voor het basisverbruik is stroom erg goedkoop zolang het verbruik niet erg hoog is. Bedrijven betalen de normale prijs en helpen zo bij het subsidiëren van de basisenergie behoeft van de bevolking.

Ik verbruik persoonlijk ~200 kwh per maand en betaal 4,35 euro per maand.
Speekselklierwoensdag 3 maart 2021 @ 19:15
als het hoogste niveau 12ct is hoef ik geen drie niveaus meer hoor.
BlaZwoensdag 3 maart 2021 @ 19:23
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 19:15 schreef Speekselklier het volgende:
als het hoogste niveau 12ct is hoef ik geen drie niveaus meer hoor.
Dat zit hem vooral in het koopkrachtniveau natuurlijk. Het gaat om het idee an sich waarbij juist excessief gebruik van electriciteit duurder is.
Giawoensdag 3 maart 2021 @ 19:45
Wij maken voorlopig nog geen haast met 'van het gas af gaan'.
Hebben 5 jaar geleden nieuwe HR ketel aangeschaft en koken op inductie. Jaren 30 huis. Hier zonnepanelen op leggen, ziet er niet uit.
TheFreshPrincewoensdag 3 maart 2021 @ 21:18
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 19:45 schreef Gia het volgende:
Wij maken voorlopig nog geen haast met 'van het gas af gaan'.
Hebben 5 jaar geleden nieuwe HR ketel aangeschaft en koken op inductie. Jaren 30 huis. Hier zonnepanelen op leggen, ziet er niet uit.
Je hoeft natuurlijk geen zonnepanelen te leggen om van het gas te gaan.
Giawoensdag 3 maart 2021 @ 22:41
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 21:18 schreef TheFreshPrince het volgende:

Je hoeft natuurlijk geen zonnepanelen te leggen om van het gas te gaan.
Zeg ik ook niet. We hebben pas een nieuwe cv-ketel. Ga niet weer vernieuwen. Tijd zat.
In 2050 ben ik 83, als ik dat al haal.
Revolution-NLwoensdag 3 maart 2021 @ 22:57
Het is allemaal niet zo spannend, helemaal als je huis een beetje geïsoleerd is.

Een boilervat /doorstromer, kookplaat en een split-unit airco (om te verwarmen) is prima op te brengen voor een gemiddeld huishouden.

De hele vangaslos discussie is natuurlijk complete waanzin en heeft niets met klimaat of leefomgeving te maken maar alles met de geopolitieke verhoudingen. Ik durf wel te stellen dat de transitie zorgt voor meer lokale vervuiling doordat veel mensen zullen overstappen op hout/pellet kachels.
Red_85donderdag 4 maart 2021 @ 02:16
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 15:31 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Vergeet ook niet dat tot twintig jaar terug radiatoren werden berekend op een watertemperatuur van 80-90 graden. Omdat een wp boven de 50 graden niet rendabel is moet je dus de radiatoren ook vervangen en aangezien er meestal geen ruimte is voor drie a vier keer grotere radiatoren heb je dus flinke bouwkundige aanpassingen nodig.

Nogmaals, bij een redelijk recente woning is WP prima te doen en zelfs een absolute aanrader maar bij 'Jan met de pet' huizen ouder dan zeg vijftig jaar lijkt het mij slimmer om die eventueel op gas te laten of op een warmtenet (met relatief hoge temperatuur) te voorzien. Binnen dertig jaar ga je die toch slopen en opnieuw optrekken.
[..]

Ik heb daar nooit aan gerekend maar het lijkt mij wel aantrekkelijk omdat het bij heel koude temperaturen maar ook bij hittegolven echt heel veel scheelt. Bovendien stiller en minder lelijke kasten buiten. Maar dan wel alleen bij nieuwbouw of erg grote bestaande woningen. Mogelijk zou je de 'bron' ook nog met meerdere buren kunnen delen.

@:Leandra Wat kost die pijp in de grond?
Warmtenet is duur, onrendabel, moeilijk aan te brengen en aan het eind van de rit niet milieuvriendelijk en ook niet gasloos.

Netto een kansloze oplossing.
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 02:23
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 22:57 schreef Revolution-NL het volgende:
Ik durf wel te stellen dat de transitie zorgt voor meer lokale vervuiling doordat veel mensen zullen overstappen op hout/pellet kachels.

Nu pelletkachels niet meer gesubsidieerd worden zal dat wel meevallen.
Even los van het feit dat men een houtstookhetze begonnen is en je in sommige steden al bijna je openhaard niet meer aan mag hebben.
leolinedancedonderdag 4 maart 2021 @ 02:25
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 22:57 schreef Revolution-NL het volgende:
Het is allemaal niet zo spannend, helemaal als je huis een beetje geïsoleerd is.

Een boilervat /doorstromer, kookplaat en een split-unit airco (om te verwarmen) is prima op te brengen voor een gemiddeld huishouden.

De hele vangaslos discussie is natuurlijk complete waanzin en heeft niets met klimaat of leefomgeving te maken maar alles met de geopolitieke verhoudingen. Ik durf wel te stellen dat de transitie zorgt voor meer lokale vervuiling doordat veel mensen zullen overstappen op hout/pellet kachels.

Mijn buren dus. En het stinkt als een malle :(
Red_85donderdag 4 maart 2021 @ 09:18
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 02:23 schreef Leandra het volgende:

[..]

Nu pelletkachels niet meer gesubsidieerd worden zal dat wel meevallen.
Even los van het feit dat men een houtstookhetze begonnen is en je in sommige steden al bijna je openhaard niet meer aan mag hebben.
Pelletkachels... In het buitenland gaan ze er juist vanaf om op gas over te gaan.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 09:24
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:18 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Pelletkachels... In het buitenland gaan ze er juist vanaf om op gas over te gaan.
In het buitenland (Duitsland, België, Noord-Frankrijk en Ierland) gaat men vooral over op aardgas om van de stookolie / mazout / huisbrandolie af te komen. Dat is zeer vervuilend en daarnaast rijden er dieseltankwagens rond om dat ieder jaar bij te vullen.

Nieuwe woningen in bijvoorbeeld Duitsland worden voor het grootste deel voorzien van warmtepompen, net als in Nederland. Het gaat echt vooral om oude woningen waar nog stookolie wordt gestookt, met van die grote tanks in de kelder.

In Nederland stoken we al op aardgas, vandaar dat daar weinig CO2 voordeel te halen is.
En we gaan stoppen met de winning van ons eigen laagcalorisch Gronings aardgas, wat een begin van een nieuw tijdperk betekent.
Giadonderdag 4 maart 2021 @ 09:30
Ik verwacht dat we voor 2030 aardgas importeren.
ZeventiendeEtagedonderdag 4 maart 2021 @ 09:32
Kostte mij 700 euro waarvan alles gesubsidieerd.
Men moet niet zo lui zijn en onderzoek doen.
BehoorlijkKritischdonderdag 4 maart 2021 @ 09:34
quote:
0s.gif Op woensdag 3 maart 2021 17:08 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik denk dat je daar gelijk in hebt.
Het is wel een van de redenen dat wij voor nieuwbouw zijn gegaan, ik had ons oude (jaren 70) huis nooit voor een fatsoenlijk bedrag van het gas af kunnen krijgen, en dat was wel mijn uiteindelijke doel.
En het was ook niet voor die ¤ 40.000 gelukt trouwens, dat viel voor mij nog wel in de categorie "fatsoenlijk bedrag".
Overigens kan het ook zijn dat dat deels aan mijn eisen cq verwachtingen lag, dat dan wel weer :+ :@
Ik had helaas een paar jaar terug die nieuwbouw keuze niet. Ik woon nu in een hoekhuis uit '72 en heb berekend dat een investering van ¤ 45.000 nodig is om in de buurt te komen van energieneutraal. En dan moet de gemeente ook nog meehelpen, want een Oost-West dak in de schaduw van drie grote bomen helpt niet mee.

Oftewel, kansloze zaak. Heb wel de spouwmuur vol laten spuiten en binnenkort wordt het dubbele glas vervangen door hr++. Dan ben ik zo'n ¤3000,- lichter, maar daar krijg ik wel nog zo'n 1200 subsidie op terug.

Toch kom je dan nog niet in de buurt van een situatie waarin je van het gas zou kunnen met gelijkblijvende maandlasten.

Dak isoleren, vloerverwarming, warmtepomp. En eigenlijk is spouwmuurisolatie niet voldoende, maar zou ik aan de binnenkant moeten isoleren.

Nu heb ik financieel niets te klagen, maar verhuizen naar een label A woning is veel goedkoper. En dan komt er iemand in mijn huis met minder te besteden dan ik, en verandert er dus per saldo niks.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 09:35
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:30 schreef Gia het volgende:
Ik verwacht dat we voor 2030 aardgas importeren.
Aardgas importeren is geen probleem.
Het enige punt is dat een groot deel van de apparatuur in woningen geschikt is voor laagcalorisch aardgas.
Moderne CV-ketels kunnen wel al omgaan met hoogcalorisch aardgas maar gasfornuizen, gaskachels, ovens, etc. zal je moeten aanpassen of vervangen voor de veiligheid.

Een andere optie is hoogcalorisch aardgas (H-Gas) laagcalorisch maken door 14% stikstof (N) bij te mengen.
Daar moeten stikstofcentrales voor gebouwd worden (niet te verwarren met de stikstofdiscussie die over stikstofoxides gaat). Aardgas wordt dan uiteraard wel duurder.
BehoorlijkKritischdonderdag 4 maart 2021 @ 09:39
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:32 schreef ZeventiendeEtage het volgende:
Kostte mij 700 euro waarvan alles gesubsidieerd.
Men moet niet zo lui zijn en onderzoek doen.
Dit is natuurlijk een flauwekul statement. Iedere woning is anders en bij de ene ben je met een paar euro klaar en bij de ander is het volslagen onmogelijk om ooit van het gas te kunnen.
AchJadonderdag 4 maart 2021 @ 09:43
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:35 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Aardgas importeren is geen probleem.
Het enige punt is dat een groot deel van de apparatuur in woningen geschikt is voor laagcalorisch aardgas.
Moderne CV-ketels kunnen wel al omgaan met hoogcalorisch aardgas maar gasfornuizen, gaskachels, ovens, etc. zal je moeten aanpassen of vervangen voor de veiligheid.
Ombouwen is een ruim minder ingrijpende operatie dan "van het gas af".

Dit is ook al eens eerder gedaan overigens.

https://www.installatie.n(...)adsgas-naar-aardgas/

[ Bericht 0% gewijzigd door AchJa op 04-03-2021 12:41:00 ]
Speekselklierdonderdag 4 maart 2021 @ 09:43
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:35 schreef TheFreshPrince het volgende:
Aardgas wordt dan uiteraard wel duurder.
Op dit moment worden er vooral belastingen in het aardgas geïnjecteerd.
Volgens mij een vrij nutteloze stof die met een betere verbranding weinig van doen heeft.
Het zou nog kunnen dat je dan wat minder belastingen injecteert zodat de prijs niet hoeft te stijgen...
Giadonderdag 4 maart 2021 @ 09:50
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:35 schreef TheFreshPrince het volgende:

Aardgas importeren is geen probleem.
Het enige punt is dat een groot deel van de apparatuur in woningen geschikt is voor laagcalorisch aardgas.
Moderne CV-ketels kunnen wel al omgaan met hoogcalorisch aardgas maar gasfornuizen, gaskachels, ovens, etc. zal je moeten aanpassen of vervangen voor de veiligheid.

Een andere optie is hoogcalorisch aardgas (H-Gas) laagcalorisch maken door 14% stikstof (N) bij te mengen.
Daar moeten stikstofcentrales voor gebouwd worden (niet te verwarren met de stikstofdiscussie die over stikstofoxides gaat). Aardgas wordt dan uiteraard wel duurder.
Denk dat een moderne ketel aanschaffen en elektrisch gaan koken, goedkoper is dan een oud huis energieneutraal maken.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 09:51
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:43 schreef AchJa het volgende:

[..]

Ombouwen is een ruim minder ingrijoende ooeratie dan "van het gas af".

Dit is ook al eens eerder gedaan overigens.

https://www.installatie.n(...)adsgas-naar-aardgas/
Klopt, alleen hebben we nu een gasrotonde en zitten er toch wel wat haken en ogen aan.

Er zijn niet genoeg installateurs in Nederland beschikbaar om alle apparatuur in een dag om te bouwen.
Dus je zal dat straat voor straat, wijk voor wijk moeten doen.

Maar.... hoe los je dat op met het aardgas? Je kan niet gelijktijdig hoog- en laagcalorisch aardgas door 1 leiding laten lopen en je kan ook niet een straat of wijk een week lang afsluiten.

Je zal dus met heel veel bypasses moeten gaan werken om het soepel te laten verlopen en dat is een monster operatie.

Iedere bewoner in een wijk / straat zal ook mee moeten werken dat ieder apparaat op geschiktheid wordt gecontroleerd en waar nodig omgebouwd of vervangen. Je kan niet het risico lopen dat nog ergens 1 oude gaskachel of oven staat die niet omgebouwd wordt omdat de bewoner niet open wil doen of op vakantie is.

Hetzelfde zie je overigens als je ooit over zou willen op waterstof. Het klinkt in theorie heel makkelijk maar de uitvoering is een megaoperatie.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 09:52
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:50 schreef Gia het volgende:

[..]

Denk dat een moderne ketel aanschaffen en elektrisch gaan koken, goedkoper is dan een oud huis energieneutraal maken.
Een groot deel van dat energieneutraal maken is isoleren, isoleren en isoleren.
En dat is nodig om het CO2 doel te halen, los van de manier waarop je verwarmt.
BehoorlijkKritischdonderdag 4 maart 2021 @ 09:54
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:51 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Klopt, alleen hebben we nu een gasrotonde en zitten er toch wel wat haken en ogen aan.

Er zijn niet genoeg installateurs in Nederland beschikbaar om alle apparatuur in een dag om te bouwen.
Dus je zal dat straat voor straat, wijk voor wijk moeten doen.

Maar.... hoe los je dat op met het aardgas? Je kan niet gelijktijdig hoog- en laagcalorisch aardgas door 1 leiding laten lopen en je kan ook niet een straat of wijk een week lang afsluiten.

Je zal dus met heel veel bypasses moeten gaan werken om het soepel te laten verlopen en dat is een monster operatie.

Iedere bewoner in een wijk / straat zal ook mee moeten werken dat ieder apparaat op geschiktheid wordt gecontroleerd en waar omgebouwd of vervangen. Je kan niet het risico lopen dat nog ergens 1 oude gaskachel of oven staat die niet omgebouwd wordt omdat de bewoner niet open wil doen of op vakantie is.

Hetzelfde zie je overigens als je ooit over zou willen op waterstof. Het klinkt in theorie heel makkelijk maar de uitvoering is een megaoperatie.
Je kunt een straat/wijk prima een week van het gas halen in de zomer. Waarom zou dat niet kunnen? Beetje creativiteit mag je wel van mensen vragen hoor qua douche en eetgedrag.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 09:56
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:54 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Je kunt een straat/wijk prima een week van het gas halen in de zomer. Waarom zou dat niet kunnen? Beetje creativiteit mag je wel van mensen vragen hoor qua douche en eetgedrag.
Even los van alle praktische bezwaren en het feit dat mensen toch graag nog even douchen voor ze naar hun werk gaan en het feit dat veel mensen op vakantie gaan in een deel van de zomer en 30% van zo'n wijk dan niet thuis is, zou je dan alleen woningen om kunnen zetten in de zomer en zou het de rest van het jaar stil liggen.
Dan ben je minimaal 2 tot 3x zo lang bezig.
JannekeC5donderdag 4 maart 2021 @ 09:57
Hetzelfde geld voor die rijdende tablets, de elektrische auto, hybride snap ik nog, maar alleen elektrisch gaat hem niet worden.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 09:57
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:57 schreef JannekeC5 het volgende:
Hetzelfde geld voor die rijdende tablets, de elektrische auto, hybride snap ik nog, maar alleen elektrisch gaat hem niet worden.
Waarom zou elektrisch het niet gaan worden? Serieuze vraag.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 10:07
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:30 schreef Gia het volgende:
Ik verwacht dat we voor 2030 aardgas importeren.
Ik ook, dat doen we namelijk al jaren.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 10:09
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:34 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Ik had helaas een paar jaar terug die nieuwbouw keuze niet. Ik woon nu in een hoekhuis uit '72 en heb berekend dat een investering van ¤ 45.000 nodig is om in de buurt te komen van energieneutraal. En dan moet de gemeente ook nog meehelpen, want een Oost-West dak in de schaduw van drie grote bomen helpt niet mee.

Oftewel, kansloze zaak. Heb wel de spouwmuur vol laten spuiten en binnenkort wordt het dubbele glas vervangen door hr++. Dan ben ik zo'n ¤3000,- lichter, maar daar krijg ik wel nog zo'n 1200 subsidie op terug.

Toch kom je dan nog niet in de buurt van een situatie waarin je van het gas zou kunnen met gelijkblijvende maandlasten.

Dak isoleren, vloerverwarming, warmtepomp. En eigenlijk is spouwmuurisolatie niet voldoende, maar zou ik aan de binnenkant moeten isoleren.

Nu heb ik financieel niets te klagen, maar verhuizen naar een label A woning is veel goedkoper. En dan komt er iemand in mijn huis met minder te besteden dan ik, en verandert er dus per saldo niks.
Energie neutraal is niet gelijk aan aardgasvrij waar dit topic over gaat.
Ik kan mijn huis niet energieneutraal maken maar wel aardgasvrij.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 10:11
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Waarom zou elektrisch het niet gaan worden? Serieuze vraag.
Er zijn heel veel praktische problemen zoals het net, huizen zonder eigen parkeerplaats, levensduur autos, beperkte hoeveelheid zeldzame metalen, gewicht auto waardoir het wegdek meer slijt, etc.
raptorixdonderdag 4 maart 2021 @ 10:17
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:56 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Even los van alle praktische bezwaren en het feit dat mensen toch graag nog even douchen voor ze naar hun werk gaan en het feit dat veel mensen op vakantie gaan in een deel van de zomer en 30% van zo'n wijk dan niet thuis is, zou je dan alleen woningen om kunnen zetten in de zomer en zou het de rest van het jaar stil liggen.
Dan ben je minimaal 2 tot 3x zo lang bezig.
Dan zet je desnoods losse toilet/douche units neer in de straat, ben je ooit op een camping geweest?
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 10:20
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:11 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Er zijn heel veel praktische problemen zoals het net, huizen zonder eigen parkeerplaats, levensduur autos, beperkte hoeveelheid zeldzame metalen, gewicht auto waardoir het wegdek meer slijt, etc.
Het stroomnet zie ik niet als een grote uitdaging. Er zullen maximaal 450.000 elektrische auto's per jaar verkocht worden in Nederland om uiteindelijk zo'n 8,5 miljoen auto's te vervangen, wat ons ruim voldoende tijd geeft om knelpunten aan te pakken.
Daarnaast kunnen EV's juist ook het net stabieler maken dankzij vehicle-to-grid.
Daarbij moet je niet denken aan "de hele accu leeg laten lopen" maar een klein percentage dat terug geleverd kan worden bij piekvraag en laden op dal momenten.

Levensduur is tot op heden niet echt een groot probleem gebleken. Er zijn wel accu's die voortijdig "overlijden" net als dat er van auto's wel eens distributieriemen knappen en de motor in de soep loopt. Maar over het algemeen gaan de accu's een autoleven mee en zijn ze daarna nog 10 jaar in te zetten als buffer, voordat ze gerecycled worden. Accu's worden ook in rap tempo goedkoper (Tesla heeft de productiekosten voor de komende 3 jaar gehalveerd met 75% kortere productielijnen).

Er zitten weinig zeldzame metalen in een accu, hooguit zou je kobalt kathodes kunnen noemen maar de hoeveelheid kobalt in accu's loopt steeds verder terug en Tesla komt met accu's die geen kobalt meer nodig hebben. Lithium is niet zeldzaam en sowieso is de Lithium-accu niet de laatste accu ooit, er komen nieuwe technieken aan, Toyota komt met een solid state oplossing, etc.

Dan het gewicht... dat zie ik nu niet als het grootste probleem, dan zou je vrachtwagens van 30 of 40 ton ook moeten weren.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 10:21
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:17 schreef raptorix het volgende:

[..]

Dan zet je desnoods losse toilet/douche units neer in de straat, ben je ooit op een camping geweest?
Ik zeg niet dat het niet kan, ik zeg dat het monsteroperaties zijn die je goed moet plannen.
En niet iedereen kookt elektrisch, je zal in die week/weken toch met oplossingen moeten komen.

Overigens zou ik er geen last van hebben, m'n woning is al 2,5 jaar gasloos.
raptorixdonderdag 4 maart 2021 @ 10:23
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik zeg niet dat het niet kan, ik zeg dat het monsteroperaties zijn die je goed moet plannen.
En niet iedereen kookt elektrisch, je zal in die week/weken toch met oplossingen moeten komen.

Overigens zou ik er geen last van hebben, m'n woning is al 2,5 jaar gasloos.
Dat soort operaties zijn prima te doen hoor, in de jaren 80 had je veel grote renovatie projecten die nog veel complexer waren.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 10:24
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:23 schreef raptorix het volgende:

[..]

Dat soort operaties zijn prima te doen hoor, in de jaren 80 had je veel grote renovatie projecten die nog veel complexer waren.
Je kan het herhalen, toch ontkom je niet aan die bypasses, forse hinder en praktische problemen zoals genoemd.
Ik denk dat stikstoffabrieken een eenvoudigere oplossing zijn, die kan je direct aansluiten op de gasrotonde en van hoogcalorisch, laagcalorisch maken.
Je hoeft dan niet deur-aan-deur, je jaagt mensen niet op kosten om apparatuur te vervangen/upgraden, je hebt geen problemen met weigeraars of mensen die niet thuis zijn, je hoeft geen bypasses aan te leggen, etc.
raptorixdonderdag 4 maart 2021 @ 10:26
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:24 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Je kan het herhalen, toch ontkom je niet aan die bypasses, forse hinder en praktische problemen zoals genoemd.
Oh klopt, maar het is goed te doen, daarnaast is er een groot stuk wat ook helemaal niet mogelijk is om gasloos te maken, simpelweg omdat het technisch onmogelijk is of omdat het niet rendabel is.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 10:27
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:26 schreef raptorix het volgende:

[..]

Oh klopt, maar het is goed te doen, daarnaast is er een groot stuk wat ook helemaal niet mogelijk is om gasloos te maken, simpelweg omdat het technisch onmogelijk is of omdat het niet rendabel is.
Dat was de insteek ook niet. Zie aanvulling.
raptorixdonderdag 4 maart 2021 @ 10:29
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat was de insteek ook niet. Zie aanvulling.
Dan moet je sneller typen ;)
BehoorlijkKritischdonderdag 4 maart 2021 @ 10:57
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:09 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Energie neutraal is niet gelijk aan aardgasvrij waar dit topic over gaat.
Ik kan mijn huis niet energieneutraal maken maar wel aardgasvrij.
Klopt, vandaar dat ik ook aangeef dat ook met de investeringen die ik wel gedaan heb ik nog niet van het gas kan.

Ik schat de je gasverbruik eerst ongeveer terug moet naar zo'n 800/1000 kuub voor je echt over kunt naar betaalbaar overgaan naar een volledig electrische oplossing?
raptorixdonderdag 4 maart 2021 @ 11:04
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:57 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Klopt, vandaar dat ik ook aangeef dat ook met de investeringen die ik wel gedaan heb ik nog niet van het gas kan.

Ik schat de je gasverbruik eerst ongeveer terug moet naar zo'n 800/1000 kuub voor je echt over kunt naar betaalbaar overgaan naar een volledig electrische oplossing?
Ik denk dat het 2/3 dubbele realistischer is.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 11:36
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:57 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Klopt, vandaar dat ik ook aangeef dat ook met de investeringen die ik wel gedaan heb ik nog niet van het gas kan.

Ik schat de je gasverbruik eerst ongeveer terug moet naar zo'n 800/1000 kuub voor je echt over kunt naar betaalbaar overgaan naar een volledig electrische oplossing?
Hoe hoger je gasverbruik hoe korter je tvt is.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 11:41
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:20 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het stroomnet zie ik niet als een grote uitdaging. Er zullen maximaal 450.000 elektrische auto's per jaar verkocht worden in Nederland om uiteindelijk zo'n 8,5 miljoen auto's te vervangen, wat ons ruim voldoende tijd geeft om knelpunten aan te pakken.
Daarnaast kunnen EV's juist ook het net stabieler maken dankzij vehicle-to-grid.
Daarbij moet je niet denken aan "de hele accu leeg laten lopen" maar een klein percentage dat terug geleverd kan worden bij piekvraag en laden op dal momenten.

Levensduur is tot op heden niet echt een groot probleem gebleken. Er zijn wel accu's die voortijdig "overlijden" net als dat er van auto's wel eens distributieriemen knappen en de motor in de soep loopt. Maar over het algemeen gaan de accu's een autoleven mee en zijn ze daarna nog 10 jaar in te zetten als buffer, voordat ze gerecycled worden. Accu's worden ook in rap tempo goedkoper (Tesla heeft de productiekosten voor de komende 3 jaar gehalveerd met 75% kortere productielijnen).

Er zitten weinig zeldzame metalen in een accu, hooguit zou je kobalt kathodes kunnen noemen maar de hoeveelheid kobalt in accu's loopt steeds verder terug en Tesla komt met accu's die geen kobalt meer nodig hebben. Lithium is niet zeldzaam en sowieso is de Lithium-accu niet de laatste accu ooit, er komen nieuwe technieken aan, Toyota komt met een solid state oplossing, etc.

Dan het gewicht... dat zie ik nu niet als het grootste probleem, dan zou je vrachtwagens van 30 of 40 ton ook moeten weren.
Je denkt te oplossingsgericht. Voor bijna alles zijn technische oplossingen, echter de vraag is wie betaald het, willen mensen het en is het beter dan het huidige.
Daar zijn belangengroepen het niet over eens en daar zitten de vraagstukken, bezwaren en problemen.
Projecten die mislukken komt 90% niet door de techniek maar door marketing en management falen.
BehoorlijkKritischdonderdag 4 maart 2021 @ 11:45
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 11:36 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Hoe hoger je gasverbruik hoe korter je tvt is.
Maar je elektrische oplossing moet natuurlijk wel realistisch zijn. In een slecht geïsoleerde woning ga je het niet redden met je warmtepomp.

En dus moet je eerst je huis zover hebben dat het niet aan alle kanten lek is.
veritadonderdag 4 maart 2021 @ 11:46
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 09:57 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Waarom zou elektrisch het niet gaan worden? Serieuze vraag.
Actieradius. Met een dagelijkse reistijd van 2,5 uur enkele reis (if lucky), wordt em dat niet.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 11:48
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 11:45 schreef BehoorlijkKritisch het volgende:

[..]

Maar je elektrische oplossing moet natuurlijk wel realistisch zijn. In een slecht geïsoleerde woning ga je het niet redden met je warmtepomp.

En dus moet je eerst je huis zover hebben dat het niet aan alle kanten lek is.
Uiteraard, maar als je maar 300m3 stookt dan wordt financieel gezien een wp het niet.
Ferdonderdag 4 maart 2021 @ 12:44
Werkt het echt niet in een slecht geïsoleerde woning? Je zou toch denken met een hele vloer op 35c moet het toch aardig warm worden in een huis?

Desnoods een paar convectoren onder de grote ramen met fans voor de koudste maanden. Maar ik kan mij amper voorstellen dat het niet werkt of extreem inefficiënt is.

Andersom, als je zoveel isoleert, dat het gas verbruik onder 500 m3 zakt. Waarom zou je dan nog van gas af moeten?

Andere vraag? Iemand een schatting hoe de stroom mix van 100% renewable bronnen er uit ziet in 2050?
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 13:01
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 11:46 schreef verita het volgende:

[..]

Actieradius. Met een dagelijkse reistijd van 2,5 uur enkele reis (if lucky), wordt em dat niet.
Ik weet niet hoe ver je moet reizen dat je dagelijks 2½ uur enkele reis moet reizen, en waarom je dan zo ver van je werk woont en kennelijk niet thuis kunt werken, maar dan nog is je reisafstand dan dus zo'n 250 kilometer, als je dan toch een 8-urige werkdag hebt dan lijkt me dat je de auto in die 8½ uur dat je op je werk bent prima weer kunt opladen?

Laten we eerlijk wezen; als je dagelijks 500 km reist dan doe je dat niet in een VW UP of ander modelletje van dat formaat, maar zit je in een segment daarboven, en dan heb je al meer dan genoeg keuze aan auto's die een actieradius van meer dan 350 km hebben en kunnen snelladen, dus dan kun je ondertussen op de zaak prima voor de terugweg laden.
https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 13:03
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 11:48 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Uiteraard, maar als je maar 300m3 stookt dan wordt financieel gezien een wp het niet.
Nee, dan worden je kosten voor de overstap naar een warmtepomp te groot, terwijl je dan eigenlijk vrijwel zeker in een huis woont dat prima met een WP verwarmd kan worden.

Dan is het pas interessant op het moment dat je de CV toch moet vervangen, en pak je net het voordeel mee van het geen vastrecht voor gas meer hoeven betalen.
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 13:04
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 12:44 schreef Fer het volgende:
Werkt het echt niet in een slecht geïsoleerde woning? Je zou toch denken met een hele vloer op 35c moet het toch aardig warm worden in een huis?

Desnoods een paar convectoren onder de grote ramen met fans voor de koudste maanden. Maar ik kan mij amper voorstellen dat het niet werkt of extreem inefficiënt is.

Andersom, als je zoveel isoleert, dat het gas verbruik onder 500 m3 zakt. Waarom zou je dan nog van gas af moeten?
Je kunt het testen als je een CV hebt die ook op lage temperatuur kan stoken.
Probeer het eens een jaartje uit door je CV-ketel in te stellen op max 45-55 graden voor verwarming.
Als je op die manier je huis comfortabel warm kunt krijgen cq houden dan kun je waarschijnlijk wel een warmtepomp gebruiken.
quote:
Andere vraag? Iemand een schatting hoe de stroom mix van 100% renewable bronnen er uit ziet in 2050?
Geen idee, ik word dat jaar 84 en heb de hypotheek dan net afgelost (mezelf kennende dmv extra aflossingen al eerder, maar als ik dat niet doe ben ik er in 2050 van af).
Ik verwacht dat er dan meer opslagmogelijkheden voor zonne-energie zijn, ook voor particulieren, en dat mensen die geen of onvoldoende zonnepanelen hebben dan bijvoorbeeld ook stroom uit een locale opslag kunnen krijgen.

Maar het kunnen opslaan van energie zal essentieel worden denk ik, icm zonnevelden en hopelijk zo min mogelijk windmolens.
Overigens snap ik de weerstand tegen zonnevelden niet zo; ik kwam er de afgelopen weken een paar tegen langs de snelweg en ik moest in eerste instantie even kijken of het geen water was, maar als boer Piet het weiland vol legt en er een houtwal omheen maakt dan ziet niemand het meer.

[ Bericht 32% gewijzigd door Leandra op 04-03-2021 13:10:59 ]
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 13:13
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 12:44 schreef Fer het volgende:
Werkt het echt niet in een slecht geïsoleerde woning? Je zou toch denken met een hele vloer op 35c moet het toch aardig warm worden in een huis?

Desnoods een paar convectoren onder de grote ramen met fans voor de koudste maanden. Maar ik kan mij amper voorstellen dat het niet werkt of extreem inefficiënt is.

Andersom, als je zoveel isoleert, dat het gas verbruik onder 500 m3 zakt. Waarom zou je dan nog van gas af moeten?

Andere vraag? Iemand een schatting hoe de stroom mix van 100% renewable bronnen er uit ziet in 2050?
Voor de industrie waterstof en voor particulieren zon/wind met waterstof als opslagmedium.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 13:15
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:04 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je kunt het testen als je een CV hebt die ook op lage temperatuur kan stoken.
Probeer het eens een jaartje uit door je CV-ketel in te stellen op max 45-55 graden voor verwarming.
Als je op die manier je huis comfortabel warm kunt krijgen cq houden dan kun je waarschijnlijk wel een warmtepomp gebruiken.
[..]

Geen idee, ik word dat jaar 84 en heb de hypotheek dan net afgelost (mezelf kennende dmv extra aflossingen al eerder, maar als ik dat niet doe ben ik er in 2050 van af).
Ik verwacht dat er dan meer opslagmogelijkheden voor zonne-energie zijn, ook voor particulieren, en dat mensen die geen of onvoldoende zonnepanelen hebben dan bijvoorbeeld ook stroom uit een locale opslag kunnen krijgen.

Maar het kunnen opslaan van energie zal essentieel worden denk ik, icm zonnevelden en hopelijk zo min mogelijk windmolens.
Overigens snap ik de weerstand tegen zonnevelden niet zo; ik kwam er de afgelopen weken een paar tegen langs de snelweg en ik moest in eerste instantie even kijken of het geen water was, maar als boer Piet het weiland vol legt en er een houtwal omheen maakt dan ziet niemand het meer.
Het is ook gezemel om niets, het is uiteraard niet de bedoeling om heel Nederland vol te legen met zonneparken maar als 1 in de zoveel weilanden een zonnepark wordt heeft echt niemand daar last van. Een weiland is ook niet meer dan een lap gras waar flink wat stikstof over uitgereden is.

Heb ook al een rondleiding gehad door zo'n park (vorige zomer) en het stikt van het leven, insecten, lichtschuwe plantjes, etc. En dat wordt alleen maar beter naarmate de grond daar z'n meststoffen kwijtraakt.
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 13:27
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:15 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het is ook gezemel om niets, het is uiteraard niet de bedoeling om heel Nederland vol te legen met zonneparken maar als 1 in de zoveel weilanden een zonnepark wordt heeft echt niemand daar last van. Een weiland is ook niet meer dan een lap gras waar flink wat stikstof over uitgereden is.

Heb ook al een rondleiding gehad door zo'n park (vorige zomer) en het stikt van het leven, insecten, lichtschuwe plantjes, etc. En dat wordt alleen maar beter naarmate de grond daar z'n meststoffen kwijtraakt.
Nou, dat idd.... we hebben zoveel weiland, waar toch niet op gebouwd gaat/mag worden, en ik kan me voorstellen dat het voor een boer steeds rendabeler wordt een weiland vol te leggen met panelen dan er koeien te laten grazen.

Maar al gooi je 5% van de weilanden vol, dan merkt vrijwel niemand dat.
Maak nog eens 5% van de weilanden beschikbaar voor woningbouw en we kunnen het woningprobleem ook makkelijk oplossen (mits mensen bereid zijn buiten de randstad te gaan wonen).
veritadonderdag 4 maart 2021 @ 13:34
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:01 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik weet niet hoe ver je moet reizen dat je dagelijks 2½ uur enkele reis moet reizen, en waarom je dan zo ver van je werk woont en kennelijk niet thuis kunt werken, maar dan nog is je reisafstand dan dus zo'n 250 kilometer, als je dan toch een 8-urige werkdag hebt dan lijkt me dat je de auto in die 8½ uur dat je op je werk bent prima weer kunt opladen?

Laten we eerlijk wezen; als je dagelijks 500 km reist dan doe je dat niet in een VW UP of ander modelletje van dat formaat, maar zit je in een segment daarboven, en dan heb je al meer dan genoeg keuze aan auto's die een actieradius van meer dan 350 km hebben en kunnen snelladen, dus dan kun je ondertussen op de zaak prima voor de terugweg laden.
https://www.anwb.nl/auto/elektrisch-rijden/elektrische-autos
Momenteel (sinds maart 2020) word er alleen maar thuisgewerkt, en de 2,5 uur telt slechts indien er niet meer dan 10 km file is. Het enkele reis record staat op 5 uur en 15 minuten. Toen we hier gingen wonen was er een andere baan, op fietsafstand. Wegens een zeer specifiek specialisme is dat nu een baan aan de andere kant van het land, en we wonen hier erg graag. Ik wil er niet over klagen, maar het ging om waarom een elektrische auto geen optie was. Bij de huidige werkgever is slechts plek voor een paar laadstations, en die zijn altijd bezet. Bovendien is flexibiliteit vereist, waarbij ineens 180 graden aan de andere kant van het land moet worden gewerkt. Voor ons geen volledig elektrische auto, we hebben wel een hybride (geen stekker).
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 13:38
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:15 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het is ook gezemel om niets, het is uiteraard niet de bedoeling om heel Nederland vol te legen met zonneparken maar als 1 in de zoveel weilanden een zonnepark wordt heeft echt niemand daar last van. Een weiland is ook niet meer dan een lap gras waar flink wat stikstof over uitgereden is.

Heb ook al een rondleiding gehad door zo'n park (vorige zomer) en het stikt van het leven, insecten, lichtschuwe plantjes, etc. En dat wordt alleen maar beter naarmate de grond daar z'n meststoffen kwijtraakt.
Hoe minder kunstmest en gif hoe gezonder de grond is en hoe beter alles groeit en bloeit inderdaad.
Kunstmest is net cocaine voor de grond.
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 13:39
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:34 schreef verita het volgende:

[..]

Momenteel (sinds maart 2020) word er alleen maar thuisgewerkt, en de 2,5 uur telt slechts indien er niet meer dan 10 km file is. Het enkele reis record staat op 5 uur en 15 minuten. Toen we hier gingen wonen was er een andere baan, op fietsafstand. Wegens een zeer specifiek specialisme is dat nu een baan aan de andere kant van het land, en we wonen hier erg graag. Ik wil er niet over klagen, maar het ging om waarom een elektrische auto geen optie was. Bij de huidige werkgever is slechts plek voor een paar laadstations, en die zijn altijd bezet. Bovendien is flexibiliteit vereist, waarbij ineens 180 graden aan de andere kant van het land moet worden gewerkt. Voor ons geen volledig elektrische auto, we hebben wel een hybride (geen stekker).
En bij de werkgever kan het aantal laadstations niet vergroot worden? Die voldoet waarschijnlijk ook graag aan allerlei MVO-regeltjes.

Maar da fuck, dagelijks minstens 2½ uur in de auto zitten, enkele reis..... ik ben niet bang van een beetje reizen, maar dat is echt way beyond the limit, zelfs in een hele relaxte riante auto.
veritadonderdag 4 maart 2021 @ 13:42
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:39 schreef Leandra het volgende:

[..]

En bij de werkgever kan het aantal laadstations niet vergroot worden? Die voldoet waarschijnlijk ook graag aan allerlei MVO-regeltjes.

Maar da fuck, dagelijks minstens 2½ uur in de auto zitten, enkele reis..... ik ben niet bang van een beetje reizen, maar dat is echt way beyond the limit, zelfs in een hele relaxte limousine.
Tsja, life sucks. Moeten we maar niet op zo'n geweldige plek willen wonen ;) Maar eerlijk is eerlijk, leuk is anders, en je brand gauw op zo.
Leandradonderdag 4 maart 2021 @ 13:55
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:42 schreef verita het volgende:

[..]

Tsja, life sucks. Moeten we maar niet op zo'n geweldige plek willen wonen ;) Maar eerlijk is eerlijk, leuk is anders, en je brand gauw op zo.
Dat kan ik me voorstellen, ik zou post-corona zeker werk gaan maken van minstens 3 thuiswerkdagen per week, maar sowieso van een 4-daagse werkweek, 4*9 ofzo, en dan ook nog met liefst 2 thuiswerkdagen.
ACT-Fdonderdag 4 maart 2021 @ 14:10
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
Het stroomnet zie ik niet als een grote uitdaging. Er zullen maximaal 450.000 elektrische auto's per jaar verkocht worden in Nederland om uiteindelijk zo'n 8,5 miljoen auto's te vervangen, wat ons ruim voldoende tijd geeft om knelpunten aan te pakken.
Het kost nu al maanden om een nieuwbouwwoning op het elektriciteitsnet aangesloten te krijgen en dat terwijl de woningbouw nog mondjesmaat is. Het uitbreiden van het complete elektriciteitsnet is een klus van meerdere decennia. Er is een ernstig tekort aan technici wat alleen maar toeneemt omdat apparaten steeds complexer worden en de vraag naar de nieuwste technische snufjes toeneemt. Aan de andere kant zijn vanaf de jaren '90 de vakopleidingen vakkundig om zeep geholpen door zogenoemde 'onderwijsvernieuwingen'.

Dat de energietransitie stuk zou lopen op het tekort aan technici had ik al voorzien toen onze overheid met dit onzalige idee op de proppen kwam. Het idee was dat als de transitie eenmaal op gang was gekomen dat de omschakeling steeds goedkoper zou worden door het 'vliegwieleffect'. De meeste kosten zitten niet in de materialen maar arbeid. En ja, dat gaat ook onderhevig zijn aan een vliegwieleffect, eentje die met geweld uit elkaar spat omdat men gaat opbieden om eindelijk die techneut aan de deur te krijgen. Dit probleem is niet van vandaag of gisteren, maar neemt geleidelijk toe sinds de industriële revolutie. De laatste jaren is het erg hard gegaan met de vraag naar technische oplossingen in het huishouden. Wie gaat dit allemaal aanpakken?

Iets theoretisch vanachter een bureau verzinnen kan ik ook wel, maar ik ken ook de praktijk. Het moet wel uitvoerbaar zijn.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 14:13
quote:
10s.gif Op donderdag 4 maart 2021 14:10 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Het kost nu al maanden om een nieuwbouwwoning op het elektriciteitsnet aangesloten te krijgen en dat terwijl de woningbouw nog mondjesmaat is. Het uitbreiden van het complete elektriciteitsnet is een klus van meerdere decennia. Er is een ernstig tekort aan technici wat alleen maar toeneemt omdat apparaten steeds complexer worden en de vraag naar de nieuwste technische snufjes toeneemt. Aan de andere kant zijn vanaf de jaren '90 de vakopleidingen vakkundig om zeep geholpen door zogenoemde 'onderwijsvernieuwingen'.

Dat de energietransitie stuk zou lopen op het tekort aan technici had ik al voorzien toen onze overheid met dit onzalige idee op de proppen kwam. Het idee was dat als de transitie eenmaal op gang was gekomen dat de omschakeling steeds goedkoper zou worden door het 'vliegwieleffect'. De meeste kosten zitten niet in de materialen maar arbeid. En ja, dat gaat ook onderhevig zijn aan een vliegwieleffect, eentje die met geweld uit elkaar spat omdat men gaat opbieden om eindelijk die techneut aan de deur te krijgen. Dit probleem is niet van vandaag of gisteren, maar neemt geleidelijk toe sinds de industriële revolutie. De laatste jaren is het erg hard gegaan met de vraag naar technische oplossingen in het huishouden. Wie gaat dit allemaal aanpakken?

Iets theoretisch vanachter een bureau verzinnen kan ik ook wel, maar ik ken ook de praktijk. Het moet wel uitvoerbaar zijn.
Daarnaast kunnen er ook niet eens genoeg kabels gemaakt worden in die tijd.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 14:35
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 14:13 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Daarnaast kunnen er ook niet eens genoeg kabels gemaakt worden in die tijd.
Met de huidige capaciteit.
Alles is op te schalen natuurlijk.
ACT-Fdonderdag 4 maart 2021 @ 14:49
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 14:13 schreef sjorsie1982 het volgende:

Daarnaast kunnen er ook niet eens genoeg kabels gemaakt worden in die tijd.
Het maken is het probleem niet, maar het onder de grond krijgen, het aansluiten en het prijskaartje... De koperprijzen zijn al jaren stijgende wat alleen maar toe zal nemen naarmate meer landen op hetzelfde idee komen om de economie volledig elektrisch te draaien.

Al sinds de jaren '90, toen we de overstap maakten van 220 naar 230 volt houd ik me bezig met zaken als de opkomst van grillige stroomopwekkers als zonnepanelen en windmolens. Dit geeft uitdagingen in netbelasting en -balans. Ik voorzag toen al dat de huidige relatief lage spanning van 230/400 volt niet toereikend gaat zijn, tenzij je de grond vol met koper stouwt. Als we 30 jaar geleden waren begonnen met het opnieuw ontwerpen van ons elektriciteitsnet dan hadden we nu minder problemen. Als je dit probleem 30 jaar geleden aan de politiek had voorgelegd dan zou je weggezet worden als doemdenker. En vandaag de dag is dat niet veel anders. Bureaucraten verdienen het om tegen de lamp te lopen, maar helaas gaat dat ten koste van de burger.
BehoorlijkKritischdonderdag 4 maart 2021 @ 15:00
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:39 schreef Leandra het volgende:

[..]

En bij de werkgever kan het aantal laadstations niet vergroot worden? Die voldoet waarschijnlijk ook graag aan allerlei MVO-regeltjes.

Maar da fuck, dagelijks minstens 2½ uur in de auto zitten, enkele reis..... ik ben niet bang van een beetje reizen, maar dat is echt way beyond the limit, zelfs in een hele relaxte riante auto.
Ik ken het inderdaad. Ik heb dat forensen op 2,5 uur exact 4 maanden volgehouden en ben toen wat anders gaan zoeken. En dan was alle reistijd boven het uur enkele reis nog declarabel ook. Per saldo hoefde ik dus maar 5 uur op het werk te zijn, maar wel elke dag.

5 uur autorijden om 5 uur productief te zijn. De opdrachtgever was er blij mee, maar ik vond het vreselijk.
qajariaqdonderdag 4 maart 2021 @ 16:38
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 10:23 schreef raptorix het volgende:

[..]

Dat soort operaties zijn prima te doen hoor, in de jaren 80 had je veel grote renovatie projecten die nog veel complexer waren.
Ik kan me zo geen gevallen voor de geest halen dat infrastructuur in korte tijd voor een ander doel gebruikt ging worden. Behalve dan dat stadsgas naar aardgas.

Alle andere introducties of wijzigingen konden veel geleidelijker gedaan worden. Meestal is er een overgangsperiode waarbij beide systemen gelijktijdig draaien zoals de omnummering van telefoonnummers (operatie Decibel) of de introductie van de Euro.

Een buitenlands voorbeeld van wel in één dag is Zweden die van links rijden naar rechts rijden ging.
Kom maar op met NL voorbeelden waarbij ala minuut grootschalig van het ene naar het andere systeem moest worden aangepast.
raptorixdonderdag 4 maart 2021 @ 16:39
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 16:38 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Ik kan me zo geen gevallen voor de geest halen dat infrastructuur in korte tijd voor een ander doel gebruikt ging worden. Behalve dan dat stadsgas naar aardgas.

Alle andere introducties of wijzigingen konden veel geleidelijker gedaan worden. Meestal is er een overgangsperiode waarbij beide systemen gelijktijdig draaien zoals de omnummering van telefoonnummers (operatie Decibel) of de introductie van de Euro.

Een buitenlands voorbeeld van wel in één dag is Zweden die van links rijden naar rechts rijden ging.
Kom maar op met NL voorbeelden waarbij ala minuut grootschalig van het ene naar het andere systeem moest worden aangepast.
Dit ging niet over het hele land, maar over bijvoorbeeld en week niet kunnen douchen in de straat.
qajariaqdonderdag 4 maart 2021 @ 16:41
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 16:39 schreef raptorix het volgende:

[..]

Dit ging niet over het hele land, maar over bijvoorbeeld en week niet kunnen douchen in de straat.
Dat is niet grootschalig. Een straat is het wel te verzinnen maar een provincie of zelfs een stad lukt dat niet. Je hebt niet zoveel douchecabines op voorraad en je kan ze zeker niet kwijt in een stad.
qajariaqdonderdag 4 maart 2021 @ 17:01
quote:
3s.gif Op donderdag 4 maart 2021 14:49 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Het maken is het probleem niet, maar het onder de grond krijgen, het aansluiten en het prijskaartje... De koperprijzen zijn al jaren stijgende wat alleen maar toe zal nemen naarmate meer landen op hetzelfde idee komen om de economie volledig elektrisch te draaien.

Al sinds de jaren '90, toen we de overstap maakten van 220 naar 230 volt houd ik me bezig met zaken als de opkomst van grillige stroomopwekkers als zonnepanelen en windmolens. Dit geeft uitdagingen in netbelasting en -balans. Ik voorzag toen al dat de huidige relatief lage spanning van 230/400 volt niet toereikend gaat zijn, tenzij je de grond vol met koper stouwt. Als we 30 jaar geleden waren begonnen met het opnieuw ontwerpen van ons elektriciteitsnet dan hadden we nu minder problemen. Als je dit probleem 30 jaar geleden aan de politiek had voorgelegd dan zou je weggezet worden als doemdenker. En vandaag de dag is dat niet veel anders. Bureaucraten verdienen het om tegen de lamp te lopen, maar helaas gaat dat ten koste van de burger.
Even brainstormen. Over een paar jaar hebben we heel veel baterijen die voor de auto niet zo goed meer zijn maar het prima kunnen volhouden voor thuisgebruik. Dan hoeft je het ondergrondse netwerk aanzienlijk minder te belasten omdat de pieken in zowel vraag als aanbod grotendeels in huis worden opgevangen. Om woonhuizen op 10kV aan te sluiten via een trafo lijkt mij ook niet de oplossing, bovendien moet je dan waarschijnlijk ook al die draden opnieuw in de grond stoppen.
ACT-Fdonderdag 4 maart 2021 @ 18:27
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 16:38 schreef qajariaq het volgende:
Ik kan me zo geen gevallen voor de geest halen dat infrastructuur in korte tijd voor een ander doel gebruikt ging worden. Behalve dan dat stadsgas naar aardgas.
De omschakeling van 127 naar 220 volt:

https://beeldbank.regiona(...)AB115843A/showbrowse
qajariaqdonderdag 4 maart 2021 @ 18:31
quote:
3s.gif Op donderdag 4 maart 2021 18:27 schreef ACT-F het volgende:

[..]

De omschakeling van 127 naar 220 volt:

https://beeldbank.regiona(...)AB115843A/showbrowse
Als ik wikipedia mag geloven kon dat ook gefaseerd per huis worden ingevoerd.

quote:
In wijken waar 127/220 V werd geleverd, kon iedereen op verzoek 220 V krijgen door aansluiting tussen de fasen.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Lichtnet
ACT-Fdonderdag 4 maart 2021 @ 18:45
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 17:01 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Even brainstormen. Over een paar jaar hebben we heel veel baterijen die voor de auto niet zo goed meer zijn maar het prima kunnen volhouden voor thuisgebruik. Dan hoeft je het ondergrondse netwerk aanzienlijk minder te belasten omdat de pieken in zowel vraag als aanbod grotendeels in huis worden opgevangen. Om woonhuizen op 10kV aan te sluiten via een trafo lijkt mij ook niet de oplossing, bovendien moet je dan waarschijnlijk ook al die draden opnieuw in de grond stoppen.
Het gebruik van oude Li-ion autoaccu's is al vaker geopperd, maar niet onomstreden vanwege de veiligheid omdat zo'n accu aardig wat te verduren heeft gehad door trillingen. Het brandgevaar bij dergelijke tweedehands Li-ion accu's is groter dan bij exemplaren die nooit in een voertuig hebben gezeten.

10 kV naar een woning is onwenselijk en komt hooguit in afgelegen gebieden voor waar de trafo buiten vlak bij de woning staat. Een theoretische oplossing voor de huidige problemen zou kunnen zijn door een hogere spanning tussen 10 kV onderstation en straatkast over de bestaande bedrading waar nu 230 volt op zit. Dit kan door isolatienormen hooguit 1000V AC of 1500V DC zijn. Vanaf de straatkast weer 230 volt naar de woning zodat bij omschakeling niemand thuis hoeft te zijn.

Theoretisch...., want in de praktijk zijn kabels al lang niet meer in de staat zoals ze toen onder grond zijn gelegd. De isolatieweerstand neemt af door kleine haarscheurtjes waardoor kabels soms met hakken over de sloot aan de norm voldoen om 230 volt te mogen voeren. Bij een hogere spanning zijn hogere eisen aan de isolatieweerstand. De meeste problemen doen zich voor met de eerste generatie kunststofkabels (GPEW) uit de jaren '60/'70. De oudere oliegevulde papierloodkabels (GPLK) zijn minder onderhevig aan degradatie vanwege de loden mantel.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 19:57
quote:
3s.gif Op donderdag 4 maart 2021 14:49 schreef ACT-F het volgende:

[..]

Het maken is het probleem niet, maar het onder de grond krijgen, het aansluiten en het prijskaartje... De koperprijzen zijn al jaren stijgende wat alleen maar toe zal nemen naarmate meer landen op hetzelfde idee komen om de economie volledig elektrisch te draaien.

Al sinds de jaren '90, toen we de overstap maakten van 220 naar 230 volt houd ik me bezig met zaken als de opkomst van grillige stroomopwekkers als zonnepanelen en windmolens. Dit geeft uitdagingen in netbelasting en -balans. Ik voorzag toen al dat de huidige relatief lage spanning van 230/400 volt niet toereikend gaat zijn, tenzij je de grond vol met koper stouwt. Als we 30 jaar geleden waren begonnen met het opnieuw ontwerpen van ons elektriciteitsnet dan hadden we nu minder problemen. Als je dit probleem 30 jaar geleden aan de politiek had voorgelegd dan zou je weggezet worden als doemdenker. En vandaag de dag is dat niet veel anders. Bureaucraten verdienen het om tegen de lamp te lopen, maar helaas gaat dat ten koste van de burger.
In NL zijn elektrakabels van aluminium, ten minste de hoog- en middenspanningskabels onder de grond.
De kabelfabrikanten zitten al jaren helemaal tot de nok toe gevuld met opdrachten. Er is al schaarste voor hoogspanningskabels en investeringen worden hierdoor al uitgesteld.
Ik zie niet voor mij hoe er ruimte kan ontstaan in deze markt behalve door peperdure nieuwe fabrieken te bouwen, wat nooit en te nimmer nog gaat gebeuren in europa.
sjorsie1982donderdag 4 maart 2021 @ 20:01
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 14:35 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Met de huidige capaciteit.
Alles is op te schalen natuurlijk.
Ook hier geldt weer: technisch ja, maar de vraag is weer wie het gaat betalen, wil men dit wel en is men er wel op voorbereid, want ook in de grondwerken zijn er niet genoeg mensen te vinden voor de huidige werkvoorraad, kan je nagaan als dit er nog bij komt.
michaelmooredonderdag 4 maart 2021 @ 20:03
windmolens in de weilanden en zonnevelden en gene woningbouw n het groen
ACT-Fdonderdag 4 maart 2021 @ 20:18
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 19:57 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

In NL zijn elektrakabels van aluminium, ten minste de hoog- en middenspanningskabels onder de grond.
De kabelfabrikanten zitten al jaren helemaal tot de nok toe gevuld met opdrachten. Er is al schaarste voor hoogspanningskabels en investeringen worden hierdoor al uitgesteld.
Ik zie niet voor mij hoe er ruimte kan ontstaan in deze markt behalve door peperdure nieuwe fabrieken te bouwen, wat nooit en te nimmer nog gaat gebeuren in europa.
Aluminium is inderdaad de tweede keuze na koper en vooral geschikt voor hogere spanningen omdat de leidingverliezen kleiner zijn door de hoge spanning. Kabelproductie kun je daarom beter uitbesteden naar landen waar van nature bauxiet aanwezig is. In Nederland is bovendien een personeelstekort.
michaelmooredonderdag 4 maart 2021 @ 20:28
men moet de windmolens Europees verdelen in de landen die leeg zijn is plek zat

zet maar in Hongarije of oost Duitsland neer, plek zat daar, honderden kilometers waar geen mens woont ,alleen maar lege dorpen
Ferdonderdag 4 maart 2021 @ 20:53
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 13:04 schreef Leandra het volgende:

[..]

Je kunt het testen als je een CV hebt die ook op lage temperatuur kan stoken.
Probeer het eens een jaartje uit door je CV-ketel in te stellen op max 45-55 graden voor verwarming.
Als je op die manier je huis comfortabel warm kunt krijgen cq houden dan kun je waarschijnlijk wel een warmtepomp gebruiken.
Ik heb nog een convector die minimaal 60c nodig heeft om een onprettige koudeval te voorkomen. Maar als ik die vervang, dan kan het. Mijn ouderlijk huis uit 1989 had vloerverwarming, het was er altijd heerlijk warm in de winter, die vloer zal nooit warmer dan 35-40c zijn geweest. Volgens mij is 35% van de woningen van na 1985 en met kleine aanpassingen geschikt te maken.

quote:
Geen idee, ik word dat jaar 84 en heb de hypotheek dan net afgelost (mezelf kennende dmv extra aflossingen al eerder, maar als ik dat niet doe ben ik er in 2050 van af).
Ik verwacht dat er dan meer opslagmogelijkheden voor zonne-energie zijn, ook voor particulieren, en dat mensen die geen of onvoldoende zonnepanelen hebben dan bijvoorbeeld ook stroom uit een locale opslag kunnen krijgen.

Maar het kunnen opslaan van energie zal essentieel worden denk ik, icm zonnevelden en hopelijk zo min mogelijk windmolens.
Overigens snap ik de weerstand tegen zonnevelden niet zo; ik kwam er de afgelopen weken een paar tegen langs de snelweg en ik moest in eerste instantie even kijken of het geen water was, maar als boer Piet het weiland vol legt en er een houtwal omheen maakt dan ziet niemand het meer.
Accu’s zullen niet zo snel geschikt zijn om energie voor meerdere maanden te bufferen. Denk eerder om zonne-energie overdag te laden voor gebruik ‘s avonds of om windenergie te sparen voor een paar windstille dagen. Ik vraag mij dus af of we in 2050 alle energie 365 dagen per jaar groen kunnen produceren, zonder gas of kernenergie. Zeker in een donkere koud winter.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 20:59
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 20:53 schreef Fer het volgende:

[..]

Ik heb nog een convector die minimaal 60c nodig heeft om een onprettige koudeval te voorkomen. Maar als ik die vervang, dan kan het. Mijn ouderlijk huis uit 1989 had vloerverwarming, het was er altijd heerlijk warm in de winter, die vloer zal nooit warmer dan 35-40c zijn geweest. Volgens mij is 35% van de woningen van na 1985 en met kleine aanpassingen geschikt te maken.
[..]

Accu’s zullen niet zo snel geschikt zijn om energie voor meerdere maanden te bufferen. Denk eerder om zonne-energie overdag te laden voor gebruik ‘s avonds of om windenergie te sparen voor een paar windstille dagen. Ik vraag mij dus af of we in 2050 alle energie 365 dagen per jaar groen kunnen produceren, zonder gas of kernenergie. Zeker in een donkere koud winter.
Dat niet. Ik verwacht dat accu's in de nabije toekomst vooral de energiemix stabiel kunnen krijgen door binnen fracties van seconden te kunnen leveren als het nodig is en opslaan als er overschot is.

Dat gaat schelen in het aantal gascentrales dat je standby moet hebben en dus ook CO2 uitstoot.
Lospedrosadonderdag 4 maart 2021 @ 21:11
Een goede basis aan kern aangevuld met 40% zon en wind is de enige manier voor NL om in 2050 flink co2 te raken.
VVD is hier dan ook na doorrekening van overtuigd.
Ferdonderdag 4 maart 2021 @ 21:47
Niemand die in een kerncentrale wil investeren, dus er is een kans dat op een koude donkere decemberweek een hoop warmtepompen op stroom uit de gascentrale draaien.
qajariaqdonderdag 4 maart 2021 @ 21:52
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 21:11 schreef Lospedrosa het volgende:
Een goede basis aan kern aangevuld met 40% zon en wind is de enige manier voor NL om in 2050 flink co2 te raken.
VVD is hier dan ook na doorrekening van overtuigd.
Kernenergie is weer heel erg stabiel. Dat heeft exact hetzelfde nadeel als grillig. Je kunt het slecht regelen, bijregelen duurt dagen. Daarnaast is de bouw van een centrale zo duur dat je die uitsluitend vol gas wil laten draaien. Volkomen ongeschikt dus als backup voor andere energie vormen.

Je zal eerder iets met waterkracht of andere op zwaartekracht gebaseerde oplossingen moeten verzinnen. Of opslag in waterstof maar dat is tot nog toe nog niet erg economisch om te zetten.
Lospedrosadonderdag 4 maart 2021 @ 22:30
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 21:52 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Kernenergie is weer heel erg stabiel. Dat heeft exact hetzelfde nadeel als grillig. Je kunt het slecht regelen, bijregelen duurt dagen. Daarnaast is de bouw van een centrale zo duur dat je die uitsluitend vol gas wil laten draaien. Volkomen ongeschikt dus als backup voor andere energie vormen.

Je zal eerder iets met waterkracht of andere op zwaartekracht gebaseerde oplossingen moeten verzinnen. Of opslag in waterstof maar dat is tot nog toe nog niet erg economisch om te zetten.
Ja dat was zo. Maar de techniek staat niet stil.
In plaats van 2 of 3 grote reactors hebben de nieuwe centrales een hele batterij kleine reactors in cascade. Maar wel met een vrij dikke wand en afstand.
Deze zijn zo berekend dat deze met een meltdown in de grond raken en daar doven.

Maar met die cascade kun je dus veel sneller regelen en een aandeel aan snelle energie blijft ook nodig inderdaad (en dat is zon/wind totaal niet).
Maar komt nog bij dat het energie net Europees wordt geschakeld. Dus daar is veel te doen met waterkracht.
Maar ook lokaal wordt er steeds meer gewerkt met mega batterijen en hele grote zware vliegwielen.
Lospedrosadonderdag 4 maart 2021 @ 23:01
Kern net zo duur of goedkoper dan zon/wind:
https://www.rijksoverheid(...)ptie-voor-energiemix
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 23:17
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:01 schreef Lospedrosa het volgende:
Kern net zo duur of goedkoper dan zon/wind:
https://www.rijksoverheid(...)ptie-voor-energiemix
Dat ENCO rapport werd vrij snel na publicatie afgefikt.
Ten eerste rekent het met de koste van oude windparken van 10 jaar terug, terwijl momenteel al voor 5,5 cent per kWh wordt aanbesteed en houdt het ook geen rekening met de daling van die prijzen tegen de tijd dat zo'n centrale gebouwd is.

Verder vallen alle kerncentrales zo'n 35 tot 50% duurder uit, is de praktijkervaring (nog los van de bouwtijd die ook altijd langer is dan gepland).

En....

quote:
Onafhankelijk onderzoek pro-kernenergie blijkt van oud-directeur Borssele
Een van de auteurs van het rapport van adviesbureau Enco, dat onlangs kernenergie aanprees als goedkoper dan wind- of zonnestroom, is een voormalig directeur van de kerncentrale Borssele.

Het Enco-rapport dat op 23 september werd gepubliceerd door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bevatte geen enkele naam van een auteur. Alleen de naam van het Oostenrijkse consultancy-bureau Enco stond erop. Pas bij navraag bij Enco meldde zich Bojan Tomic, die schrijft 'een van de auteurs' te zijn die het rapport 'afwerkte'. Ook Tomic bleek nauw betrokken bij de kerncentrale van Borssele. Hij is al zeker twaalf jaar lid van de 'Commissie Benchmarking', een commissie die elke vijf jaar onderzoekt of Borssele nog wel tot de veiligste kerncentrales ter wereld behoort.
ludovicodonderdag 4 maart 2021 @ 23:26
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:17 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Dat ENCO rapport werd vrij snel na publicatie afgefikt.
Ten eerste rekent het met de koste van oude windparken van 10 jaar terug, terwijl momenteel al voor 5,5 cent per kWh wordt aanbesteed en houdt het ook geen rekening met de daling van die prijzen tegen de tijd dat zo'n centrale gebouwd is.

Verder vallen alle kerncentrales zo'n 35 tot 50% duurder uit, is de praktijkervaring (nog los van de bouwtijd die ook altijd langer is dan gepland).

En....
[..]

Kerncentrales zijn kapitaal intensief, welk rente percentage is mee gerekend?

Windenergie heeft voorrang op stroomnet, dat is een marktmanipulatie, hoeveel kost dat? Het stroomnet dat wordt aangesloten diep op zee wordt ook betaalt door de gebruikers van elektriciteit en wordt niet in de kosten betrokken van windenergie producenten. Wat kost dat?

Dit is een politiek spel wat gespeeld wordt.. Ik geloof niet in een objectief kosten verhaal. Afgezien van dat... Als we de portemonnee zo hard trekken ommdat het allemaal CO2 arm moet zijn. Dan helpt kernenergie ook.
Lospedrosadonderdag 4 maart 2021 @ 23:29
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:26 schreef ludovico het volgende:

[..]

Kerncentrales zijn kapitaal intensief, welk rente percentage is mee gerekend?

Windenergie heeft voorrang op stroomnet, dat is een marktmanipulatie, hoeveel kost dat? Het stroomnet dat wordt aangesloten diep op zee wordt ook betaalt door de gebruikers van elektriciteit en wordt niet in de kosten betrokken van windenergie producenten. Wat kost dat?

Dit is een politiek spel wat gespeeld wordt.. Ik geloof niet in een objectief kosten verhaal. Afgezien van dat... Als we de portemonnee zo hard trekken ommdat het allemaal CO2 arm moet zijn. Dan helpt kernenergie ook.
Eens het gaat om een degelijke betrouwbare oplossing voor de toekomst. Eigenlijk doen kosten er niet eens toe.
Lospedrosadonderdag 4 maart 2021 @ 23:31
Als de wereld echt binnen 100 jaar naar de knoppen zou gaan dan zou je zelfs als overheid gewoon koste wat kost die zooi moeten neerplempen natuurlijk.
TheFreshPrincedonderdag 4 maart 2021 @ 23:31
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:29 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Eens het gaat om een degelijke betrouwbare oplossing voor de toekomst. Eigenlijk doen kosten er niet eens toe.
Op zich wel.
Ik ga geen stroom afnemen die 5 cent per kWh duurder is. Gelukkig zit ik bij GreenChoice, die kopen geen atoomstroom in.
ludovicodonderdag 4 maart 2021 @ 23:32
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:31 schreef Lospedrosa het volgende:
Als de wereld echt binnen 100 jaar naar de knoppen zou gaan dan zou je zelfs als overheid gewoon koste wat kost die zooi moeten neerplempen natuurlijk.
Daarom moet je ook gewoon de conclusie trekken dat GroenLinks bijv een hypocriete partij is,danwel irrationeel.
ludovicodonderdag 4 maart 2021 @ 23:34
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:31 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Op zich wel.
Ik ga geen stroom afnemen die 5 cent per kWh duurder is. Gelukkig zit ik bij GreenChoice, die kopen geen atoomstroom in.
Als er genoeg CO2 belasting komt op jouw stroom danwel het opslaan van windenergie duurder is dan 5cent extra, neem jij maar al te graag kernenergie stroom af.
Lospedrosadonderdag 4 maart 2021 @ 23:35
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:31 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Op zich wel.
Ik ga geen stroom afnemen die 5 cent per kWh duurder is. Gelukkig zit ik bij GreenChoice, die kopen geen atoomstroom in.
Uiteindelijk maakt het echt niet uit.
Als dat betekent dat de mensheid kan blijven bestaan.
De energiemarkt is helemaal raar omdat groene stroom eigenlijk tot 3 keer duurder zou moeten zijn.
En je eigen opgewekte stroom 3 keer meer moeten opleveren. Maar das allemaal geopolitiek.
Het gaat echt om een werkende planning voor de korte toekomst. Niet meet aanklooien met exotische projecten en megalomane windparken.
Echte oplossingen moeten we hebben.
TheFreshPrincevrijdag 5 maart 2021 @ 00:19
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:34 schreef ludovico het volgende:

[..]

Als er genoeg CO2 belasting komt op jouw stroom danwel het opslaan van windenergie duurder is dan 5cent extra, neem jij maar al te graag kernenergie stroom af.
Nee joh.

Ik heb sowieso 7000kWh overschot.
Knal wel een thuisaccu neer in 2030.
michaelmoorevrijdag 5 maart 2021 @ 00:39
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:35 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Uiteindelijk maakt het echt niet uit.
Als dat betekent dat de mensheid kan blijven bestaan.
De energiemarkt is helemaal raar omdat groene stroom eigenlijk tot 3 keer duurder zou moeten zijn.
En je eigen opgewekte stroom 3 keer meer moeten opleveren. Maar das allemaal geopolitiek.
Het gaat echt om een werkende planning voor de korte toekomst. Niet meet aanklooien met exotische projecten en megalomane windparken.
Echte oplossingen moeten we hebben.
men moet het Europees regelen , niet van die 250 meter hoge windmasten neerzetten in ene klein landje

Er zijn veel leegloop landen waar s ruimte zat

Oost -Duitsland , Hongarije , Bulgarije , Roemenië
We hebben nu ook een stroomkabel met Noorwegen , in de Noordzee , dus
qajariaqvrijdag 5 maart 2021 @ 08:17
quote:
1s.gif Op donderdag 4 maart 2021 23:01 schreef Lospedrosa het volgende:
Kern net zo duur of goedkoper dan zon/wind:
https://www.rijksoverheid(...)ptie-voor-energiemix
Als ik het artikel lees zie ik niet dat de afkoel- en afbraak kosten worden meegerekend wel dat ze er opeens van uit gaan dat een gebouw 80 jaar mee kan gaan zonder grootschalige renovatie. En dan hebben ze voor de berekening ook nog nodig dat het seriebouw gaat worden. Dat zijn een heleboel misten en maren om die concurrerende prijs te kunnen voorspellen.

En als je dan ook nog leest dat ze voor wind en zon de prijs op papier zitten op te drijven dan is mijn conclusie niet zo heel moeilijk meer.
skrnvrijdag 5 maart 2021 @ 09:41
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 maart 2021 08:17 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Als ik het artikel lees zie ik niet dat de afkoel- en afbraak kosten worden meegerekend wel dat ze er opeens van uit gaan dat een gebouw 80 jaar mee kan gaan zonder grootschalige renovatie. En dan hebben ze voor de berekening ook nog nodig dat het seriebouw gaat worden. Dat zijn een heleboel misten en maren om die concurrerende prijs te kunnen voorspellen.

En als je dan ook nog leest dat ze voor wind en zon de prijs op papier zitten op te drijven dan is mijn conclusie niet zo heel moeilijk meer.
Het grootste probleem met die kosten: er is de laatste tijd geen kerncentrale in Europa neergezet. Er is nauwelijks referentie. Atoomstroom kan heel goedkoop, zeker, maar dat is enkel mogelijk met bijna seriematige bouw. Zoals andere landen als China dat kan. Maar in Europa is het gewoon heel lastig zo'n ding goedkoop te bouwen.

Engeland heeft er nu bewust voor gekozen kerncentrales mee te nemen in hun energie-mix. Maar ze gaan ook vol op offshore wind, en vol op CCS. Maar de kosten van die nieuwe centrale zijn hoog.

Ik zou voorstander zijn Borssele door te zetten, dus na 2035 een nieuwe kerncentrale te bouwen. Maar echte nieuwe centrales? Ik zie het niet zo snel gebeuren.

Aan de andere kant: zon en wind begonnen ook als 'veel te duur'. Met enorme overheidsstimuli is er wel voor gezorgd dat zon en wind bijna geheel kostendekkend zijn tegenwoordig. Dus het kan wel.

[ Bericht 5% gewijzigd door skrn op 05-03-2021 09:49:39 ]
skrnvrijdag 5 maart 2021 @ 09:47
https://www.telegraaf.nl/(...)veel-meer-meebetaalt

Mee eens. De huidige subsidie-regels zijn ook buitengewoon beperkt en streng. En als je er eenmaal gebruik van hebt gemaakt, mag je niet meer. Dan ben je over.

Daarbij heeft de overheid bij de vorige ronde opeens 'vanwege corona' de vergoeding plotsklap verhoogd van 20% naar 30%. Als ik dat had geweten, had ik bijvoorbeeld wel al die maatregelen genomen.
Revolution-NLvrijdag 5 maart 2021 @ 11:11
quote:
0s.gif Op donderdag 4 maart 2021 02:23 schreef Leandra het volgende:

[..]

Nu pelletkachels niet meer gesubsidieerd worden zal dat wel meevallen.
Even los van het feit dat men een houtstookhetze begonnen is en je in sommige steden al bijna je openhaard niet meer aan mag hebben.
En terecht!! De overlast van houtstook is hier in de winter enorm, zo erg dat wij geregeld niet kunnen ventileren :r

Helaas is de "gezellige stoker" in Nederland nog steeds vogelvrij met alle gevolgen voor de gezondheid en luchtkwaliteit van dien.

Niet meer van deze tijd.
Lospedrosavrijdag 5 maart 2021 @ 11:16
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 maart 2021 08:17 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Als ik het artikel lees zie ik niet dat de afkoel- en afbraak kosten worden meegerekend wel dat ze er opeens van uit gaan dat een gebouw 80 jaar mee kan gaan zonder grootschalige renovatie. En dan hebben ze voor de berekening ook nog nodig dat het seriebouw gaat worden. Dat zijn een heleboel misten en maren om die concurrerende prijs te kunnen voorspellen.

En als je dan ook nog leest dat ze voor wind en zon de prijs op papier zitten op te drijven dan is mijn conclusie niet zo heel moeilijk meer.
Beweer je nou dat de Rijksoverheid liegt? :+
qajariaqvrijdag 5 maart 2021 @ 13:46
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 maart 2021 11:16 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Beweer je nou dat de Rijksoverheid liegt? :+
Ik had niet helemaal het idee dat Enco gelijk is aan rijksoverheid. Je kan dus eerder stellen dat de rijksoverheid (in casu een minister meteen politieke doel) zich heeft laten misleiden.

Het rapport is dan ook al weer behoorlijk onderuit gehaald staat in dit topic vermeld. Zo moeilijk kon dat niet zijn want ook ik als leek prikte er al ongeveer doorheen.