Zolang onze overheid geen nieuwe gasaansluitingen meer wil kan dit wel eens op losse schroeven komen te staan. Qua techniek en rendement is dit product nagenoeg hetzelfde als wat wij 20 jaar geleden ontwikkeld hebben. De licentie is aan een Duitse fabrikant verkocht. Het bedrijf waar ik voor werkte richt zich nu op de elektrisch warmtepomp.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 20:47 schreef skrn het volgende:
Ik had laatst een artikel gepost dat een woningbouwcorporatie wel aan de gaswarmtepomp wil. Misschien toch een come-back?
https://www.cooll.eu/technologie/
Wordt altijd wel even erbij vergeten dat Tata Steel en co niet alleen voor Nederland staal of andere producten produceert maar dat wij wel een groot deel van hun verbruik op mogen hoesten en inademen. Trap er niet in bla bla van Rutte en ander VVD volk.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 15:12 schreef tjoptjop het volgende:
[..]
Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.
Linksom of rechtsom komt de rekening uiteindelijk voor de volle mep bij de burger terecht
Kernenergie is totaal ongeschikt als aanvulling op wind en zon omdat het nauwelijks te regelen is. Wil je de energie opwekking vergroten duurt dat dagen net zoals het terug regelen. Daarnaast is de initiële investering dusdanig hoog dat een centrale alleen maar uit kan als ie permanent op vol vermogen draait. Beide eigenschappen maken het dus totaal ongeschikt als reservebankje voor zon en wind.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 19:59 schreef ACT-F het volgende:
Het klopt dat we met duurzame energie alleen niet gaan redden. Je hebt altijd nog een basisproductie nodig buiten duurzame energie om. Vandaar dat er alsnog ingezet wordt op kernenergie zolang kernfusie buiten bereik ligt.
Als je een jaren zestig woning of zelfs zeventig moet gaan isoleren tot het gewenste niveau ben je feitelijk het huis opnieuw aan het bouwen. Een van de opties is het hele huis inpakken en een nieuwe buitschil er on heen maken. Ramen moet je dan ook vervangen.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 22:00 schreef TigerXtrm het volgende:
Ik vraag me toch af hoe je in vredesnaam bij 40k per woning uit komt voor het verwijderen van een gasleidinkje en het vervangen van een CV ketel door een warmtepomp. Zelfs als je de allerduurste optie neemt en 20k voor een warmtepomp rekent kom je daar nog niet aan. Tenzij iemand bij Liander echt riant z'n zakken aan het vullen is voor iedere leiding
Is voor een woning ook zinloos. De warmtepompquote:Op dinsdag 2 maart 2021 20:15 schreef GrumpyFish het volgende:
[..]
Er bestaat ook zoiets als seizoensgebonden opslag. In de zomer sla je de warmte die ontstaat bij het koelen van je gebouw op onder de grond (bijv. in een groot vat of tussen grondlagen). Die warmte gebruik je dan in de winter om je gebouw te verwarmen.
Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 21:52 schreef qajariaq het volgende:
Kernenergie is totaal ongeschikt als aanvulling op wind en zon omdat het nauwelijks te regelen is. Wil je de energie opwekking vergroten duurt dat dagen net zoals het terug regelen. Daarnaast is de initiële investering dusdanig hoog dat een centrale alleen maar uit kan als ie permanent op vol vermogen draait. Beide eigenschappen maken het dus totaal ongeschikt als reservebankje voor zon en wind.
Als we nog maar 18 maanden hebben dan is kern energie sowieso geen optie want ontwerp en bouw van een centrale kost minimaal iets van tien jaar dacht ik.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 22:29 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
Je doelt op dat andere topic van fok? Dat artikel kwam uit 2019. Heeft ts er ook bij gezet.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 22:29 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
Met een verticale boring die diep genoeg is hoef je geen water uit te wisselen met bodemwater en je kosten van koelen zijn nihil (alleen een klein pompje) terwijl je warmtepomp altijd iets van tien graden water krijgt aangeboden.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 22:07 schreef Fer het volgende:
[..]
Is voor een woning ook zinloos. De warmtepomp
is duurder, de bron/opslag kost veel geld om te boren. En de besparing is slechts 100¤ per jaar tegenover een lucht/water warmtepomp.
De besparing is idd groter, maar de meerprijs ten opzichte van een lucht-water warmtepomp is door de kosten van de boring ook enorm.quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:04 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Met een verticale boring die diep genoeg is hoef je geen water uit te wisselen met bodemwater en je kosten van koelen zijn nihil (alleen een klein pompje) terwijl je warmtepomp altijd iets van tien graden water krijgt aangeboden.
Daar bespaar je echt wel meer mee dan 100 per jaar, misschien zelfs wel per maand. Maar een diep gat maken en een grote kast er op plaatsen doe je liever als je er nog een huis omheen gaat bouwen. Bij bestaande bouw is dat heel lastig en kostbaar plus hoop ruimte die je in moet passen.
Ik weet niet beter dat een wp minimaal het formaat heeft van een Amerikaanse koelkast. Blijft staan dat je leidingen kwijt moet wat bij bestaande bouw vrijwel altijd lastig is. Honderdplus meter diep gaan boren in een bestaande tuin is ook even passen en meten denk ik. OK, mijn 'kennis' is al een paar jaar oud dus misschien is het tegenwoordig wat eenvoudiger te regelen.quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:16 schreef Leandra het volgende:
Ik weet niet wat je met die "grote kast erop" bedoelt, maar onze (grondgebonden) warmtepomp komt gewoon op zolder, daar staat hij zelfs al in ons huis in aanbouw, alleen de grondboring is pas nu het huis min of meer af is
Ik wist niet dat men vroeger ook al die onzin over wp verkocht....quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:22 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik weet niet beter dat een wp minimaal het formaat heeft van een Amerikaanse koelkast. Blijft staan dat je leidingen kwijt moet wat bij bestaande bouw vrijwel altijd lastig is. Honderdplus meter diep gaan boren in een bestaande tuin is ook even passen en meten denk ik. OK, mijn 'kennis' is al een paar jaar oud dus misschien is het tegenwoordig wat eenvoudiger te regelen.
Kan je ook aangeven wat onzin is? Zo schiet ik er niets mee op.quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:44 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Ik wist niet dat men vroeger ook al die onzin over wp verkocht....
De diepte en de koelkast formaatquote:Op woensdag 3 maart 2021 08:47 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Kan je ook aangeven wat onzin is? Zo schiet ik er niets mee op.
Hoewel je ook wel Amerikaans koelkastformaat kunt krijgen is het voor huishoudens meer dit formaat (tegenwoordig):quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:47 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Kan je ook aangeven wat onzin is? Zo schiet ik er niets mee op.
Zie, met dit soort figuren komen we er niet, figuren die liever een kleine gascentrale op zolder hebben staan in plaats van te investeren in milieu-vriendelijke alternatieven.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 22:29 schreef ACT-F het volgende:
[..]
Zeg dat maar tegen de klimaatgekkies die zich helemaal fixeren op koolzuurgasuitstoot. We gaan eraan! We hebben nog maar 18 maanden! Ik heb nog liever steenkool dan biomassa.
Dit zijn plaatjes van buiten units voor luchtwater warmtepompen. We hadden het over systemen die warmte uit de bodem halen en daarvoor een forse kast binnenhuis hebben staan.quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:56 schreef SnertMetChoco het volgende:
[..]
Hoewel je ook wel Amerikaans koelkastformaat kunt krijgen is het voor huishoudens meer dit formaat (tegenwoordig):
[ afbeelding ]
Je vergeet grondige isolatie.quote:Op woensdag 3 maart 2021 09:28 schreef polderturk het volgende:
Ze hebben het over ¤40.000 per huis.
Wat kost een warmtepomp?
¤5000
Wat kost een inductiekookplaat?
¤200
Voor ¤5200 ben je van het gas af.
Ah, ik had niet ver genoeg teruggescrolled zie ik. Mea culpa. Geen idee wat dat soort installaties voor afmetingen hebben.quote:Op woensdag 3 maart 2021 09:08 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Dit zijn plaatjes van buiten units voor luchtwater warmtepompen. We hadden het over systemen die warmte uit de bodem halen en daarvoor een forse kast binnenhuis hebben staan.
Net iets op google zitten kijken maar die honderd meter diepe leidingen is redelijk gangbaar krijg ik de indruk.
Een water/water warmtepomp gaat normaliter alleen uit bij grote objecten zoals verpleeghuizen en complete straten. Je kunt geen ¤100 p.m. besparen tov een lucht/water warmtepomp want die verbruikt op jaarbasis nog geen ¤100 p.m..quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:04 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Met een verticale boring die diep genoeg is hoef je geen water uit te wisselen met bodemwater en je kosten van koelen zijn nihil (alleen een klein pompje) terwijl je warmtepomp altijd iets van tien graden water krijgt aangeboden.
Daar bespaar je echt wel meer mee dan 100 per jaar, misschien zelfs wel per maand. Maar een diep gat maken en een grote kast er op plaatsen doe je liever als je er nog een huis omheen gaat bouwen. Bij bestaande bouw is dat heel lastig en kostbaar plus hoop ruimte die je in moet passen.
Ja, een warmtepomp heeft een aardig formaat, maar staat niet buiten.quote:Op woensdag 3 maart 2021 08:22 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ik weet niet beter dat een wp minimaal het formaat heeft van een Amerikaanse koelkast. Blijft staan dat je leidingen kwijt moet wat bij bestaande bouw vrijwel altijd lastig is. Honderdplus meter diep gaan boren in een bestaande tuin is ook even passen en meten denk ik. OK, mijn 'kennis' is al een paar jaar oud dus misschien is het tegenwoordig wat eenvoudiger te regelen.
Je elektrische warmtepomp draait ook op een gascentrale, maar dan niet op je zolder....quote:Op woensdag 3 maart 2021 09:05 schreef skrn het volgende:
Zie, met dit soort figuren komen we er niet, figuren die liever een kleine gascentrale op zolder hebben staan in plaats van te investeren in milieu-vriendelijke alternatieven.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |