op mijn vorige werk gebruikten wij dat altijd om door te rekenen voor de kabels. Ik werk er niet meer, dus ik kan niet meer bij die bronnen komen.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:32 schreef AchJa het volgende:
[..]
Heb je hier ook een bron voor? Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk laag.
Ik ook niet, denk ik, geen idee eigenlijk. 22 groepen plus kracht, alles kan tegelijk aan, heerlijk. Sorry voor de off topicquote:
De rest van het topic nog niet gelezen maar deze zeer realistische visie is denk ik de Waarheid.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
Maar volgens Van Hoek gaat die kostenreductie er niet komen. "We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan 'weg industrialiseren' of 'weg innoveren'. Kostenverlagingen op onderdelen zijn mogelijk, maar daar staan in de tijd ook kostenverhogende factoren tegenover."
Ik weet niet hoor maar ik heb hier echt wel langere periodes waarop ik stabiel op meer dan 800W zit, pieken van 3 tot 4 kW zitten er ook gewoon tussen in domoticz.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:39 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
op mijn vorige werk gebruikten wij dat altijd om door te rekenen voor de kabels. Ik werk er niet meer, dus ik kan niet meer bij die bronnen komen.
Ik vind het best hoog als je warmtepompen en auto's niet meeneemt...
Welke apparaten gebruiken nu langere tijd meer dan 1 kW....
wasmachine doet dit alleen bij opwarmen, vaatwasser ook, drogers vragen nu al minder, stofzuigers ook. Dit doen mensen ook niet allemaal tegelijkertijd.
Koken op inductie is een ander verhaal en dat is ook lastig voor netbeheerders.
Elektrische boilers doen dit in de nacht meestal ook maar 500W. Waterkokers doet ook niet iedereen tegelijkertijd aan.
Ik zie via enelogic mijn verbruik en toen ik nog geen warmtepomp en een inductiekookplaat had kwam ik nooit hoger uit dan 800W, uitgezonderd korte pieken.
Het van het gas gaan heeft weinig met het klimaat te maken, alle alternatieven zijn slechter.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:53 schreef Harvest89 het volgende:
Het is de vraag of al die klimaatmaatregelen in deze tijd verstandig zijn. Kunnen we dat niet opschorten tot Covid achter ons ligt?
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:55 schreef AchJa het volgende:
[..]
Het van het gas gaan heeft weinig met het klimaat te maken, alle alternatieven zijn slechter.
Klopt, even opgezocht: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sectorquote:Op maandag 1 maart 2021 21:00 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.
Al met al klopt er hier iets niet...
Klopt, dat was me bekend. Maar in het geval van gas is het "klimaat" ook gewoon een smoes.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:00 schreef Bart2002 het volgende:
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.
Al met al klopt er hier iets niet...
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:07 schreef raptorix het volgende:
[..]
Klopt, even opgezocht: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sector
Ik heb het idee dat er op dit moment geen tot weinig partijen zijn die daar verandering in zouden maken als we de clowneske populisten buiten beschouwing houden.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:13 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.
Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.
Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
Meer dan gerommel in de marge zijn geïsoleerde zolders en warmtepompen niet. Komt bij dat gas een schone brandstof is en er nog meer dan voldoende van is dus waarom van die luchtfietserij skm?quote:Op maandag 1 maart 2021 22:10 schreef skrn het volgende:
Kijk, ik vind het al heel goed dat er - eindelijk - alternatieven van aardgas worden gepromoot. Nieuwbouw-woningen, waarom hebben we ze zolang aan het aardgas gehangen? Goede vraag, gelukkig krijgen mooie nieuwe woningen warmtepompen.
En isolatie van heel veel huizen moet gewoon veel beter. Een stuk beter. Hoe vaak iets simpels als een zolder ongeïsoleerd is, het is eigenlijk heel triest. Mensen moeten gewoon isoleren, en snel.
Dat die zaken gemeengoed zijn, vind ik al een hele mooie plus voor ons klimaat.
Iedereen moet gewoon zijn steentje bijdragen, en dan helpt het isoleren van je zolder wel.quote:Op maandag 1 maart 2021 22:27 schreef the-eye het volgende:
[..]
Meer dan gerommel in de marge zijn geïsoleerde zolders en warmtepompen niet. Komt bij dat gas een schone brandstof is en er nog meer dan voldoende van is dus waarom van die luchtfietserij skm?
En de huizeneigenaarquote:Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
Ik kan wel voor je rekenen, hoor, stel je daat 50% besparen.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ?
Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Dat kan ook prima zolang het niet elk huis is in je wijk op hetzelfde moment.quote:
Dat gebeurt al.quote:Op maandag 1 maart 2021 23:51 schreef raptorix het volgende:
Maar die hele energie transitie is ook een beetje flauwekul, je gaat ook geen tomaten produceren op de zuidpool onder het mom: Lokale teelt is beter. Buiten de discussie of dit allemaal nodig is, is het veel efficienter als je op een gunstige plek je energie maakt, zelf ben ik wel voorstander van Waterstof maar dat schijnt toch nog behoorlijk lastig te zijn.
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:49 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik weet niet hoor maar ik heb hier echt wel langere periodes waarop ik stabiel op meer dan 800W zit, pieken van 3 tot 4 kW zitten er ook gewoon tussen in domoticz.
Ik bedoelde dat ik het verbruik monitor met domoticz...quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Je hebt een wietkwekerij met een sauna?quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Als je compleet van het gas bent en alles elektrisch moet fiksen is dat niet heel bijzonder. Daarom gaat het elektriciteitsnet het ook nooit bolwerken.quote:
Hier staan de wasmachine, droger en oven nog wel eens tegelijk aan. Dan gaat het hard.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:30 schreef raptorix het volgende:
Overigens kom ik zelf niet boven de 1.7KW op piekmoment, dat is waarschijnlijk de oven en de wasmachien
Dat is heel gemakkelijk. Verhoog die energierekening naar 500 euro per maand.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ?
Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Ik keek net op de Somalische versie van Funda, kost geen drolquote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Dan moet het ook 33 jaar mee gaan...excl onderhoud/reparatiequote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:56 schreef skrn het volgende:
[..]
Ik kan wel voor je rekenen, hoor, stel je daat 50% besparen.
40dzd / (100 euro per maand x 12) = 33 jaar.
Dat zal idd de truc worden. Gasnetwerk moet ook onderhouden worden, hoe minder mensen dat gebruiken hoe hoger de kosten per aansluitpunt.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:45 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat is heel gemakkelijk. Verhoog die energierekening naar 500 euro per maand.
Hier staan de stoomoven, grill-bakoven, rijslade, sous-vide, strijkmachine, 1 van de inductieplaten, wasmachine, droger en vacumeermachine tegelijk aan. Het is dan weekend en ik ben dan aan het was wegwerken terwijl ik in het voorten kook en portioneer voor in de vriezer.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:41 schreef AchJa het volgende:
[..]
Hier staan de wasmachine, droger en oven nog wel eens tegelijk aan. Dan gaat het hard.
Sterker nog, dat is het ook niet.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ?
Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
In de koude winter is mijn verbruik 24/7 boven de 1,2 kw.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:41 schreef AchJa het volgende:
[..]
Als je compleet van het gas bent en alles elektrisch moet fiksen is dat niet heel bijzonder. Daarom gaat het elektriciteitsnet het ook nooit bolwerken.
Moet je eens kijken hoeveel die zuidelijke gebieden aan energie in de airco steken. Lopen/fietsen doe je ook niet met +30cquote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Die airco kan mooi draaien op de energie van de zon die tegelijktijdig schijnt.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 11:11 schreef Fer het volgende:
[..]
Moet je eens kijken hoeveel die zuidelijke gebieden aan energie in de airco steken. Lopen/fietsen doe je ook niet met +30c
Jep warmtepompen gaan in NL 2x over de kop tov Spanje. De marges zijn absurd.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:22 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:55 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Alhoewel Groningen er vaak wordt bijgehaald, hebben we Groningen niet nodig om aan aardgas te komen. Er zijn genoeg landen die heel graag hun aardgas aan Nederland verkopen, dus daar zit het zeker niet op vast.
Het grootste gedeelte van de gasprijs bestaan uit belastingen en maar een relatief klein gedeelte uit de kostprijs van gas.
Consumenten nemen ook maar een klein gedeelte van de totale energiebehoefte aan elektriciteit en gas voor hun rekening, maar betalen wel de absolute hoofdprijs hiervoor dit in tegenstelling tot de grootverbruikers. De echte energiebesparingen zijn bij bedrijven te halen.
"Anders betalen we dat toch via de kostprijs van producten" aldus Rutte.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
Iemand zag een businessplan en begon op het juiste moment te lobby'en bij de politiek.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 12:11 schreef LanaMyst het volgende:
Het is ook een dom en ondoordacht plan om bestaande bouw aardgasvrij te maken, voor nieuwbouw kan ik het me nog voorstellen.
Huishoudens zijn daarbij ook maar voor 10-15% verantwoordelijk voor de totale uitstoot. Terwijl ze wel 60% van de energiebelasting betalen oid.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:13 schreef Bart2002 het volgende:
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.
Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.
Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |