Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten!quote:Voor het eerst is gedetailleerd gekeken naar de kostenkant van de proeven met het aardgasvrij maken van wijken. Het Economische Instituut voor de Bouw (EIB) becijfert dat het een gemiddelde investering vergt van 40.000 euro per woning om een huis van het gas te halen. Meer dan de helft van die investering is niet terug te verdienen met besparingen op de energierekening en is dus onrendabel.
Het EIB acht het daarnaast onwaarschijnlijk dat de kosten de komende jaren zullen dalen. "De lessen uit de proeftuinwijken (zie kader hieronder) zijn belangrijk en hard nodig om te voorkomen dat deze kosten nóg verder zullen stijgen", waarschuwt Taco van Hoek, directeur van het EIB.
Tot nu toe werd door minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken juist verwacht dat er een kostenreductie zou ontstaan door de zogenoemde wijkaanpak. Het ministerie veronderstelt namelijk dat met de proeftuinen een 'vliegwieleffect' ontstaat, waardoor met de jaren het tempo toeneemt dat Nederlandse woningen aardgasvrij worden.
Wijkaanpak?
Het EIB voerde in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken een onderzoek uit naar in totaal twintig proeftuinwijken. Met miljoenen subsidies van het Rijk doen deze wijken mee met 'de wijkaanpak' om woningen in Nederland aardgasvrij te maken.
Deze wijkaanpak vormt een belangrijke pilaar onder de plannen om Nederland van het gas af te halen. Volgens het in 2019 gesloten Klimaatakkoord moeten in 2030 anderhalf miljoen woningen van het gas af. In 2050 moeten alle bijna 9 miljoen woningen en gebouwen gasloos zijn.
Door dit 'vliegwieleffect' denkt het ministerie dat er er een kostenreductie ontstaat waardoor het goedkoper wordt om huizen te verduurzamen. Het ministerie stelt in een reactie dat de kostenreductie "onmisbaar" is om de verduurzaming van huizen "voor steeds meer situaties betaalbaar te maken". Verantwoordelijk minister Ollongren zei verschillende malen dat het gasloos maken van woningen goedkoper zou worden door "opschaling, innoveren en industrialiseren".
Maar volgens Van Hoek gaat die kostenreductie er niet komen. "We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan 'weg industrialiseren' of 'weg innoveren'. Kostenverlagingen op onderdelen zijn mogelijk, maar daar staan in de tijd ook kostenverhogende factoren tegenover."
En dan die "opschaling". Daar is in de praktijk geen sprake van. "Als we naar de projecten kijken in de proeftuinen dan zien we eerder afschaling", aldus Van Hoek. Het doel van het ministerie was om 30.000 tot 50.000 gebouwen per jaar in 2021 van het gas af te halen. Tot nu toe zijn er iets meer dan 200 woningen van het gas gehaald, becijferde de Volkskrant onlangs. Inmiddels ontkent het ministerie dat er een kwantitatief doel is voor de proeftuinen.
Elk huis is anders
Vorig jaar was de Algemene Rekenkamer al kritisch over de plannen rondom het aardgasvrij maken van wijken en het vliegwieleffect waar het ministerie van uitgaat: "Wat dat vliegwieleffect is en uit welke concrete maatregelen het bestaat, maakt de minister naar ons oordeel niet duidelijk", schreef de Rekenkamer destijds. En ook het EIB stelde (.pdf) eerder al dat de verwachte kostenreductie onrealistisch is. "Daarin worden we nu bevestigd", zegt Van Hoek.
Gemeenten lopen volgens het EIB tegen veel organisatorische problemen aan. "Huizen lijken in de praktijk niet op elkaar, dus je moet elk huis bezoeken. Je moet met elke bewoner praten. Je moet de grond in de straat openmaken, en ook dáár kun je obstakels tegenkomen. En ook bewoners kunnen bezwaar maken", somt Van Hoek op. Het PBL concludeerde vorige maand ook al dat de energietransitie op wijkniveau een kwestie van maatwerk is.
Kosten te laag ingeschat
En dat is niet alles. Ook businesscases van de proeftuinen blijken volgens het EIB "problematisch". Kosten worden door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat. Daar komt volgens Van Hoek bij dat de moeilijke wijken nog moeten komen. "De proeftuinen die we hebben onderzocht is voor een deel te typeren als laaghangend fruit."
"We moeten ons nu gaan realiseren en ook accepteren dat er veel meer geld bij moet dan nu vrijgemaakt is", stelt Van Hoek, "En dat zal vooral van belastinggeld moeten komen." Want als voor 2030 nog een miljoen woningen van het gas afgehaald worden via de wijkaanpak, dan is dat volgens het EIB een investering van 40 miljard in de komende tien jaar.
Reactie ministerie
In een reactie stelt het ministerie van Binnenlandse Zaken dat het nog te vroeg is om nu al kostenreductie te verwachten. "De uitvoering van het Klimaatakkoord is nog maar net gestart. Mochten signalen komen dat de verwachte en beoogde kostenreductie niet wordt gehaald, dan zullen de partijen in het Klimaatakkoord onderzoeken welke aanvullende inzet nodig is. Kostenreductie richting 2030 is onmisbaar om de doelen te halen en de verduurzaming voor steeds meer situaties betaalbaar te maken."
Volgens het ministerie is er wel degelijk al een vliegwieleffect te zien van de proeftuinen. "Er is namelijk grote belangstelling van gemeenten om deel te nemen aan proeven met aardgasvrije wijken."
Kiezen ze over twee weken gewoon zelf voor, dus men moet niet zo lopen janken.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden
quote:Als blijkt dat het gestelde doel "haalbaar en betaalbaar" niet gerealiseerd kan worden, moeten er volgens het ministerie andere keuzes worden gemaakt. "Mocht doelen en middelen uiteen gaan lopen dan vergt dat uiteraard politieke keuzes."
Het komt vanzelf wel goed!quote:Het ministerie stelde in 2018 nog als doel om via het programma aardgasvrije wijken te komen tot opschaling en kostenreductie met een tempo van 30.000 tot 50.000 gebouwen per jaar in 2021. Nu stelt het ministerie dat het programma geen kwantitatief doel heeft maar is bedoeld "om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald".
Doekle Terpstra grotere socialistische ratten vind je niet.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:22 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.
Warmtenet is natuurlijk een veredeld blokverwarmingsysteem dat we kennen uit de appartementenflats. Maar ik ga mijn woning niet op een warmtenet aansluiten. Zoals je zegt: je komt er never nooit meer vanaf en als eenmaal de netten liggen, gaan de prijzen linea recta omquote:Op maandag 1 maart 2021 18:20 schreef Bocaj het volgende:
Warmtenet geeft ook wel eens problemen want je kunt niet makkelijk wisselen... je zit aan een leverancier vast als je niet tevreden bent!
Het moet eigenlijk allemaal zo flex mogelijk worden... net als nu met gas en stroom leveranciers!
Inderdaad. Dat zo'n figuur als Ed Nijpels voorzitter was van het klimaatberaad zegt ook alweer genoeg.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
In Amsterdam willen ze die dingen ook aansmeren, ze vergeten alleen dat ik in mijn appartementje van 50m2 maar 500 kuub per jaar gebruik, en dan heb ik meestal nog de deur open met de kachel aanquote:Op maandag 1 maart 2021 18:42 schreef AchJa het volgende:
Water is nat, smeeuw is wit, gras is groen, etc etc...
Nu maar weer even afwachten hoe lang het duurt voordat onze warmtepompreligieuzen zich weer komen melden die voor 3 tientjes hun jaren '30 woning gasvrij hebben gemaakt...
Voor drukke steden gaan warmtepompen niet werken.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:00 schreef raptorix het volgende:
[..]
In Amsterdam willen ze die dingen ook aansmeren, ze vergeten alleen dat ik in mijn appartementje van 50m2 maar 500 kuub per jaar gebruik, en dan heb ik meestal nog de deur open met de kachel aan
Ik geloof gerust dat warmtepompen nuttig kunnen zijn, maar stel het dan gewoon als "prefered" optie op nieuwbouwhuizen.
Idd en dan gewoon Co2 terug pompen om het zaakje op druk te houden.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:42 schreef Socios het volgende:
Er zit nog genoeg aardgas in de bodem van Groningen om voort te kunnen.
In Duitsland kreeg je dan ook tot voor kort nog een fikse premie (ik dacht ¤ 500,- ) als je over ging op gas...quote:Op maandag 1 maart 2021 19:12 schreef halfway het volgende:
En de Duits investeren in een gigagasleiding vanaf Rusland![]()
Het wordt zo vaak herhaald dat je t belangrijkste bijna over het hoofd ziet;quote:Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
proeftuinwijken
kostenreductie
vliegwieleffect
vliegwieleffect
kostenreductie
kostenreductie
kostenreductie
vliegwieleffect
vliegwieleffect
kostenreductie
kostenreductie
kostenreductie
Kostenreductie
vliegwieleffect
quote:Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
een investering van 40 miljard in de komende tien jaar.
ik las laatst over een centraal bodemsysteem dat in de warme maanden, 1 mei t/m 1 november, warmte uit je huis haalde om in de bodem stoppen. Om de warmte er in de winter weer uit te halen.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:20 schreef Bocaj het volgende:
Warmtenet geeft ook wel eens problemen want je kunt niet makkelijk wisselen... je zit aan een leverancier vast als je niet tevreden bent!
Het moet eigenlijk allemaal zo flex mogelijk worden... net als nu met gas en stroom leveranciers!
Het verbaast me, maar aan de andere kant ook weer niet.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
'Huizen aardgasvrij maken is complex en kost ook meer dan verwacht'.
[ afbeelding ]
[..]
Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten!
Eerder in het artikel:quote:Volgens het ministerie is er wel degelijk al een vliegwieleffect te zien van de proeftuinen. "Er is namelijk grote belangstelling van gemeenten om deel te nemen aan proeven met aardgasvrije wijken."
quote:Kosten worden door vrijwel elke gemeente te laag ingeschat
Tros Radar had ook een onderwerp erover kort geleden. (Collectief warmtesysteem in nieuwbouw projecten)quote:Op maandag 1 maart 2021 19:22 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
ik las laatst over een centraal bodemsysteem dat in de warme maanden, 1 mei t/m 1 november, warmte uit je huis haalde om in de bodem stoppen. Om de warmte er in de winter weer uit te halen.
Op koude dagen in oktober zaten de bewoners met een straalkacheltje en zogen de systemen alle warmte gelijk weg. Hoe warmer ze de straalkacheltjes lieten draaien, hoe harder de airco ging blazen....
De datum van 1 november was hard geprogrammeerd en was niet aan te passen. Lang leve de grondwarmte systemen.
Als heel Nederland na 18:00 zijn auto aan het elektriciteitsnet hangt om op te laden krijg je een enorme vraag. Daar is het net niet op berekend. Dat moet allemaal uitgebreid worden om de vraag aan te kunnen.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Heeft te maken met capaciteitsproblemen... vooral tegelijkertijd veel stroom trekken... Kan het net niet goed aan blijkbaar... Heb gelezen dat men 'verdeeld' de auto wil laten laden in de nachtelijke uren... Dus niet iedereen om 18:00 auto opladen als men thuis komt....quote:Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Met auto's zou je dat in beperkte mate kunnen bewerkstelligen. Maar het zijn niet alleen auto's. Ook kookplaten, verwarming, verlichting etc.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:37 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Heeft te maken met capaciteitsproblemen... vooral tegelijkertijd veel stroom trekken... Kan het net niet goed aan blijkbaar... Heb gelezen dat men 'verdeeld' de auto wil laten laden in de nachtelijke uren... Dus niet iedereen om 18:00 auto opladen als men thuis komt....
Absoluut niet, het EIB, woningcorporaties, bouwbedrijven en van alles en nog wat kwamen een paar jaar geleden ook al met dit soort bedragen en hoger maar toen werd het allemaal afgedaan als nepnieuws, preken voor eigen parochie etc.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
Ze hebben nu pas voor het eerst gekeken wat het gaat kosten!
dit was het verhaal wat ik bedoelde....quote:Op maandag 1 maart 2021 19:31 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Tros Radar had ook een onderwerp erover kort geleden. (Collectief warmtesysteem in nieuwbouw projecten)
Van het gas af: Warmtewet beschermt de consument onvoldoende.
Yup, het net is hier totaal niet op berekend.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Door rekenen zegt niets, doe maar gewoon lekker een pilot en kijk dan wat het echt kostquote:Op maandag 1 maart 2021 19:47 schreef Luckyseven het volgende:
Vraag me af of dit ook is meegenomen door de partijen die hun plannen allemaal hebben laten doorrekenen. Dan kan dat gelijk de prullenbak in.
Daar zit die diezelfde man ook in als op radar. (Jasar Benzian)quote:Op maandag 1 maart 2021 19:45 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
dit was het verhaal wat ik bedoelde....
https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
Manmanman, wat een puinhoop...quote:Op maandag 1 maart 2021 19:45 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
dit was het verhaal wat ik bedoelde....
https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
quote:Mensen die klagen worden volgens hen van het kastje naar de muur wordt gestuurd. De energie wordt officieel geleverd door het bedrijf Energiek. ,,Maar dat bedrijf bestaat alleen op papier. Het is een lege huls. Het heeft ook niemand in dienst, behalve een directeur die ook in dienst is van Staedion. Het is een 100 procent dochteronderneming.
Alhoewel Groningen er vaak wordt bijgehaald, hebben we Groningen niet nodig om aan aardgas te komen. Er zijn genoeg landen die heel graag hun aardgas aan Nederland verkopen, dus daar zit het zeker niet op vast.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:16 schreef raptorix het volgende:
Dat gezeik met Groningen ook, overal in Nederland hebben we scheuren in onze huizen, in Groningen waarschijnlijk nog meer omdat ze daar nog in lemen huizen wonen, ik kan je ook huizen in NH zien die een halve meter zijn weggezakt omdat er vrachtwagens voorbij rijden.
Ergens binnen 25 km van mijn omgeving zouden windmolens geplaatst worden, was het plan. Maar Exenis had tijdens de bewoners bijeenkomsten al aangegeven dat de eerste 7 jaar ze daar geen geld voor zouden hebben om de electra af te voeren vanaf de windturbines, het hele net moest dan eerst op de schop...quote:Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Je ziet het gebeuren. Bij alle negatieve signalen wordt de kop in het zand gestoken.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:45 schreef Speekselklier het volgende:
[..]
[..]
dit was het verhaal wat ik bedoelde....
https://www.ad.nl/den-haa(...)e-geleverd~a52fd432/
klopt, daardoor had ik dit artikel gevonden....quote:Op maandag 1 maart 2021 19:53 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Daar zit die diezelfde man ook in als op radar. (Jasar Benzian)
Ed "klimaatpaus" Nijpels vooral niet vergeten.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:03 schreef raptorix het volgende:
En dit hebben we mede te danken aan de verziekte lobby cultuur in Nederland, dan roept men: In Nederland hebben we geen corruptie. Nee corruptie is voor sukkels, je kunt het ook gewoon doen door ex-politici zoals de Doekles en de Verhagens in te schakelen. Die Doekle is echt een smerige hufter, was er net wat onderzoek naar aan het doen, de club die hij bestiert doet alsof ze een soort van Greenpeace () zijn, maar volgens mij zit er gewoon een keihard businessmodel achter.
tegenwoordig is het gratis om de gasleiding te verwijderen.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:42 schreef AchJa het volgende:
Water is nat, sneeuw is wit, gras is groen, etc etc...
Nu maar weer even afwachten hoe lang het duurt voordat onze warmtepompreligieuzen zich weer komen melden die voor 3 tientjes hun jaren '30 woning gasvrij hebben gemaakt...
dat klopt inderdaad.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:34 schreef raptorix het volgende:
Ik hoorde ook zoiets dat het elektriciteitsnet in Nederland helemaal op de schop zou moeten als je van het gas af wilt en je ook nog eens elektrisch laden wilt bevorderen, iemand die weet hoe dat zit?
Heb je hier ook een bron voor? Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk laag.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:22 schreef sjorsie1982 het volgende:
dat klopt inderdaad.
Het net is nu aangelegd op 1 kW per huis gelijktijdig verbruik en bij oude wijken 800W per huis gelijktijdig verbruik.
Dus als alle huizen tegelijkertijd 1.5kW aan stroom verbruiken dan vliegt de zekering erdoor en is de hele wijk zonder stroom.
op mijn vorige werk gebruikten wij dat altijd om door te rekenen voor de kabels. Ik werk er niet meer, dus ik kan niet meer bij die bronnen komen.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:32 schreef AchJa het volgende:
[..]
Heb je hier ook een bron voor? Ik vind het eerlijk gezegd behoorlijk laag.
Ik ook niet, denk ik, geen idee eigenlijk. 22 groepen plus kracht, alles kan tegelijk aan, heerlijk. Sorry voor de off topicquote:
De rest van het topic nog niet gelezen maar deze zeer realistische visie is denk ik de Waarheid.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:12 schreef Bocaj het volgende:
Maar volgens Van Hoek gaat die kostenreductie er niet komen. "We moeten rekening houden met het feit dat er hoge kosten aan de hele energietransitie kleven en dat we daar niet vanaf komen door te denken dat we die gaan 'weg industrialiseren' of 'weg innoveren'. Kostenverlagingen op onderdelen zijn mogelijk, maar daar staan in de tijd ook kostenverhogende factoren tegenover."
Ik weet niet hoor maar ik heb hier echt wel langere periodes waarop ik stabiel op meer dan 800W zit, pieken van 3 tot 4 kW zitten er ook gewoon tussen in domoticz.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:39 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
op mijn vorige werk gebruikten wij dat altijd om door te rekenen voor de kabels. Ik werk er niet meer, dus ik kan niet meer bij die bronnen komen.
Ik vind het best hoog als je warmtepompen en auto's niet meeneemt...
Welke apparaten gebruiken nu langere tijd meer dan 1 kW....
wasmachine doet dit alleen bij opwarmen, vaatwasser ook, drogers vragen nu al minder, stofzuigers ook. Dit doen mensen ook niet allemaal tegelijkertijd.
Koken op inductie is een ander verhaal en dat is ook lastig voor netbeheerders.
Elektrische boilers doen dit in de nacht meestal ook maar 500W. Waterkokers doet ook niet iedereen tegelijkertijd aan.
Ik zie via enelogic mijn verbruik en toen ik nog geen warmtepomp en een inductiekookplaat had kwam ik nooit hoger uit dan 800W, uitgezonderd korte pieken.
Het van het gas gaan heeft weinig met het klimaat te maken, alle alternatieven zijn slechter.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:53 schreef Harvest89 het volgende:
Het is de vraag of al die klimaatmaatregelen in deze tijd verstandig zijn. Kunnen we dat niet opschorten tot Covid achter ons ligt?
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:55 schreef AchJa het volgende:
[..]
Het van het gas gaan heeft weinig met het klimaat te maken, alle alternatieven zijn slechter.
Klopt, even opgezocht: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sectorquote:Op maandag 1 maart 2021 21:00 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.
Al met al klopt er hier iets niet...
Klopt, dat was me bekend. Maar in het geval van gas is het "klimaat" ook gewoon een smoes.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:00 schreef Bart2002 het volgende:
Nou ja, over het industriële gebruik hoor je altijd weinig. Terwijl "de burger" slechts 15% ofzo gebruikt van het totaal. Als je dan de helft, even optimistisch gezien bespaart, als zij "van het gas afgaan", wat me zeer optimistisch lijkt dan heb je het nog over niks. Dus een "besparing" van niks tegen gigantische kosten zo blijkt. Waar de industrie dan weer beter van wordt.
Al met al klopt er hier iets niet...
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:07 schreef raptorix het volgende:
[..]
Klopt, even opgezocht: https://www.clo.nl/indicatoren/nl0052-energieverbruik-per-sector
Ik heb het idee dat er op dit moment geen tot weinig partijen zijn die daar verandering in zouden maken als we de clowneske populisten buiten beschouwing houden.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:13 schreef Bart2002 het volgende:
[..]
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.
Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.
Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
Meer dan gerommel in de marge zijn geïsoleerde zolders en warmtepompen niet. Komt bij dat gas een schone brandstof is en er nog meer dan voldoende van is dus waarom van die luchtfietserij skm?quote:Op maandag 1 maart 2021 22:10 schreef skrn het volgende:
Kijk, ik vind het al heel goed dat er - eindelijk - alternatieven van aardgas worden gepromoot. Nieuwbouw-woningen, waarom hebben we ze zolang aan het aardgas gehangen? Goede vraag, gelukkig krijgen mooie nieuwe woningen warmtepompen.
En isolatie van heel veel huizen moet gewoon veel beter. Een stuk beter. Hoe vaak iets simpels als een zolder ongeïsoleerd is, het is eigenlijk heel triest. Mensen moeten gewoon isoleren, en snel.
Dat die zaken gemeengoed zijn, vind ik al een hele mooie plus voor ons klimaat.
Iedereen moet gewoon zijn steentje bijdragen, en dan helpt het isoleren van je zolder wel.quote:Op maandag 1 maart 2021 22:27 schreef the-eye het volgende:
[..]
Meer dan gerommel in de marge zijn geïsoleerde zolders en warmtepompen niet. Komt bij dat gas een schone brandstof is en er nog meer dan voldoende van is dus waarom van die luchtfietserij skm?
En de huizeneigenaarquote:Op maandag 1 maart 2021 18:18 schreef BasEnAad het volgende:
Dit is een verdienmodel waar een kleine groep mensen heel erg rijk van gaat worden. En de belastingbetaler mag dat zoals gewoonlijk weer ophoesten.
Ik kan wel voor je rekenen, hoor, stel je daat 50% besparen.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ?![]()
Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Dat kan ook prima zolang het niet elk huis is in je wijk op hetzelfde moment.quote:
Dat gebeurt al.quote:Op maandag 1 maart 2021 23:51 schreef raptorix het volgende:
Maar die hele energie transitie is ook een beetje flauwekul, je gaat ook geen tomaten produceren op de zuidpool onder het mom: Lokale teelt is beter. Buiten de discussie of dit allemaal nodig is, is het veel efficienter als je op een gunstige plek je energie maakt, zelf ben ik wel voorstander van Waterstof maar dat schijnt toch nog behoorlijk lastig te zijn.
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.quote:Op maandag 1 maart 2021 20:49 schreef AchJa het volgende:
[..]
Ik weet niet hoor maar ik heb hier echt wel langere periodes waarop ik stabiel op meer dan 800W zit, pieken van 3 tot 4 kW zitten er ook gewoon tussen in domoticz.
Ik bedoelde dat ik het verbruik monitor met domoticz...quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Je hebt een wietkwekerij met een sauna?quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:05 schreef sjorsie1982 het volgende:
[..]
Dat kan ook. Gelukkig heeft niet elk huis domoticz.
Ik heb pieken tot 10kw
Als je compleet van het gas bent en alles elektrisch moet fiksen is dat niet heel bijzonder. Daarom gaat het elektriciteitsnet het ook nooit bolwerken.quote:
Hier staan de wasmachine, droger en oven nog wel eens tegelijk aan. Dan gaat het hard.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:30 schreef raptorix het volgende:
Overigens kom ik zelf niet boven de 1.7KW op piekmoment, dat is waarschijnlijk de oven en de wasmachien
Dat is heel gemakkelijk. Verhoog die energierekening naar 500 euro per maand.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ?![]()
Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
Ik keek net op de Somalische versie van Funda, kost geen drolquote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Dan moet het ook 33 jaar mee gaan...excl onderhoud/reparatiequote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:56 schreef skrn het volgende:
[..]
Ik kan wel voor je rekenen, hoor, stel je daat 50% besparen.
40dzd / (100 euro per maand x 12) = 33 jaar.
Dat zal idd de truc worden. Gasnetwerk moet ook onderhouden worden, hoe minder mensen dat gebruiken hoe hoger de kosten per aansluitpunt.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:45 schreef LXIV het volgende:
[..]
Dat is heel gemakkelijk. Verhoog die energierekening naar 500 euro per maand.
Hier staan de stoomoven, grill-bakoven, rijslade, sous-vide, strijkmachine, 1 van de inductieplaten, wasmachine, droger en vacumeermachine tegelijk aan. Het is dan weekend en ik ben dan aan het was wegwerken terwijl ik in het voorten kook en portioneer voor in de vriezer.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:41 schreef AchJa het volgende:
[..]
Hier staan de wasmachine, droger en oven nog wel eens tegelijk aan. Dan gaat het hard.
Sterker nog, dat is het ook niet.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 08:28 schreef descon het volgende:
Ik ben niet goed met cijfers, maar kan iemand me uitleggen hoe ik een 40k investering kosten dekkend krijg met een energie rekening van gemiddeld 200 eu in de maand ?![]()
Heb ik nog niet de moeite genomen om gas/elektra te scheiden in mijn maandelijkse energiekosten
In de koude winter is mijn verbruik 24/7 boven de 1,2 kw.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:41 schreef AchJa het volgende:
[..]
Als je compleet van het gas bent en alles elektrisch moet fiksen is dat niet heel bijzonder. Daarom gaat het elektriciteitsnet het ook nooit bolwerken.
Moet je eens kijken hoeveel die zuidelijke gebieden aan energie in de airco steken. Lopen/fietsen doe je ook niet met +30cquote:Op dinsdag 2 maart 2021 09:48 schreef LXIV het volgende:
Het is eigenlijk heel raar dat steeds meer mensen gaan wonen in de koude zone’s van noord-west europa en de VS.
Meer naar het zuiden heb je veel meer (zonne)-energie veel constanter het hele jaar ter beschikking.
In Noord-Afrika kun je off-grid met 8 zonnepanelen en een accu. Overdag sla je de energie op die je in de nacht nodig hebt. Dat lukt ook in de wintermaanden. Verder hoef je weinig te stoken. Je airco heb je nodig als de zon het felste schijnt, dat is in balans. In Noord-West Europa gaat het je nooit lukken om energie ‘mee te nemen’ van de zomer naar de winter. Hier heb je een overschot aan energie wanneer je het niet nodig hebt en vice versa.
Die airco kan mooi draaien op de energie van de zon die tegelijktijdig schijnt.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 11:11 schreef Fer het volgende:
[..]
Moet je eens kijken hoeveel die zuidelijke gebieden aan energie in de airco steken. Lopen/fietsen doe je ook niet met +30c
Jep warmtepompen gaan in NL 2x over de kop tov Spanje. De marges zijn absurd.quote:Op maandag 1 maart 2021 18:22 schreef Bocaj het volgende:
[..]
Vooral ook voor de installatiebranche... maar die mogen het toch ook als ze er voor werken en installeren... ik weet niet of er veel gelobbyd wordt ervoor... zal mij niet verbazen.
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.quote:Op maandag 1 maart 2021 19:55 schreef rutger05 het volgende:
[..]
Alhoewel Groningen er vaak wordt bijgehaald, hebben we Groningen niet nodig om aan aardgas te komen. Er zijn genoeg landen die heel graag hun aardgas aan Nederland verkopen, dus daar zit het zeker niet op vast.
Het grootste gedeelte van de gasprijs bestaan uit belastingen en maar een relatief klein gedeelte uit de kostprijs van gas.
Consumenten nemen ook maar een klein gedeelte van de totale energiebehoefte aan elektriciteit en gas voor hun rekening, maar betalen wel de absolute hoofdprijs hiervoor dit in tegenstelling tot de grootverbruikers. De echte energiebesparingen zijn bij bedrijven te halen.
"Anders betalen we dat toch via de kostprijs van producten" aldus Rutte.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
Iemand zag een businessplan en begon op het juiste moment te lobby'en bij de politiek.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 12:11 schreef LanaMyst het volgende:
Het is ook een dom en ondoordacht plan om bestaande bouw aardgasvrij te maken, voor nieuwbouw kan ik het me nog voorstellen.
Huishoudens zijn daarbij ook maar voor 10-15% verantwoordelijk voor de totale uitstoot. Terwijl ze wel 60% van de energiebelasting betalen oid.quote:Op dinsdag 2 maart 2021 11:53 schreef icecreamfarmer_NL het volgende:
[..]
En dit is idd nog het grootste schandaal. Burgers moeten gigantisch hoge energiekosten betalen maar bedrijven (zoals met zo'n beetje alles bij de VVD) hoeven weinig tot niets te doen.
Dat lijkt me evident. Uiteindelijk is de burger de eindklant van de industrie, dus kostenstijging daar wordt gewoon doorberekend. Tata steel produceert het staal voor je auto, je regenjas heeft z'n oorsprong in een olieraffinaderij en grondstoffen uit de mijnbouw vind je terug in je telefoon. Verder wel mee eens hoor dat de industrie ook wat moet doen, maar dat ligt globaal nou eenmaal wat lastiger.quote:Op maandag 1 maart 2021 21:13 schreef Bart2002 het volgende:
Het is duidelijk zo dat de rekening hiervan bij de burger komt te liggen. Die moet allerlei peperdure maatregelen gaan treffen voor eigen rekening. Terwijl je over datzelfde die die overige 87% verbruikt zeer weinig hoort hoe ze dat gaan doen en wat ze aan de transitie meebetalen.
Het is belangrijk dat we het in de juiste verhoudingen blijven zien en niet zomaar alles moeten pikken. Het moet doordringen dat de burger als particulier die er persoonlijk ook niet veel aan kan doen niet echt de schuldige is en derhalve niet voor het grootste deel van de kosten zou moeten opdraaien.
Men zou derhalve ook niet op de VVD moeten stemmen want die houden de industrie uit de wind en laten de burger voor de schade opdraaien. Dat moet andersom juist.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |