abonnement Unibet Coolblue
pi_162408543
quote:
Fabiënne (115 kg) moet 5 kilo aankomen voor maagband
Simone van Zwienen
18-5-16 - 18:30


Fabiënne is ten einde raad. © Privéfoto.

De 22-jarige Fabiënne Zwaan uit Katwijk is ten einde raad: ze weegt 115 kilo, maar komt net 5 kilo te kort om in aanmerking te komen voor de maagband of -verkleining die ze zo graag wil. De make-up artist en haarstyliste ziet geen andere uitweg dan die paar kilo er letterlijk 'bij te vreten'. Ze is niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. 'Vijf keer naar de McDonalds is goedkoper, dan de behandeling betalen.'


© Privéfoto.

Als ik naar de bowlingbaan ga denken ze 'die is zo rond als een bowlingbal'. Ik ben tien jaar lang gepest en nagekeken. Ik heb geen keuze meer
Fabiënne Zwaan (22)
Fabiënne is er kapot van. ,,Vijf stomme kilo's. Het is eigenlijk al niet normaal dat ik 35 kilo overgewicht heb. Mijn wereld stortte in toen de telefoniste van de Nederlandse Obesitas Kliniek vertelde dat ik te licht ben. Ze willen en mogen de operatie niet uitvoeren. Ik ben boos, verdrietig en verontwaardigd tegelijk: ik vraag niet voor niets hulp. Het is toch eigenlijk van de zotte, dat als je al ruim 35 kilo overgewicht hebt dat je nog zwaarder moet zijn om hulp te krijgen, of anders alles zelf moet betalen?"

'Echt dik'
De Katwijkse tobt al tien jaar met haar gewicht. Talloze diëten, bezoeken aan zes verschillende diëtisten, shakes. Ze heeft naar eigen zeggen alles geprobeerd. ,,Ik eet gezond, beweeg goed en ik heb elk dieet met 110 procent overtuiging gevolgd, maar het heeft niet geholpen. Ik heb al sinds mijn vijfde overgewicht. Ik heb meer familieleden die 100 tot 150 kilo wegen. Ik zie hun lijden en hoeveel last ze ervan hebben."

Ook Fabiënne heeft last, van haar gewrichten. ,,Ik heb zoveel pijn aan mijn knieën en gewrichten. Mijn diëtiste vond dat ik het niet lang genoeg had geprobeerd, maar na een half jaar bij de diëtiste te hebben gelopen was ik twee kilo aangekomen en zat ik tegen een depressie aan. Als ik de straat op ga, voel ik mensen denken: 'die is echt dik'. Als ik naar de bowlingbaan ga denken ze: 'die is zo rond als een bowlingbal'. Ik ben tien jaar lang gepest en nagekeken. Ik heb geen keuze meer, ik ben gedwongen vijf kilo aan te komen."

Met die vijf kilo erbij komt ze er wel doorheen. Het is niet de beste manier, maar wel de makkelijkste
Kobus Dijkhorst, directeur Nederlandse Obesitas Kliniek

Fabiënne (22) is make-up en haarstyliste en weet haar extra kilo's daarmee te verbergen. © Privéfoto.
Vechten
Er geldt zowel in Nederland als internationaal een wettelijke norm om in aanmerking te komen voor een behandeling. Je Body Mass Index (BMI) moet boven de 40 uitkomen. Fabiënne zit op 38, met vijf kilo extra zou ze de grens wel halen. ,,Ik snap dat er een grens is. Ik ben ook benaderd door mensen die 10 of 15 kilo willen afvallen, maar bij mij gaat het om 40 kilo te zwaar waartegen ik al tien jaar vecht."

Ook de Nederlandse Obesitas Kliniek heeft zich aan die internationale spelregels te houden, zo verklaart algemeen directeur Kobus Dijkhorst. ,,Die zijn opgesteld door zorgverzekeraars en de beroepsverenigingen van chirurgen en internisten. Het BMI is daar een belangrijk criterium voor, met name bij jonge mensen die geen last hebben van suikerziekte, slaapapneu of hart- en vaatziekten. Er is gezocht naar een zo goed mogelijk balans tussen nut en risico."

Pech
Met andere woorden, Fabiënne heeft pech. ,,Dat is natuurlijk heel vervelend", erkent Dijkhorst. ,,Zelfs al zou ze 6000 euro zelf betalen - zoveel kost de behandeling - dan zouden we hem nog niet uitvoeren. Er zijn best aanbieders die dat zullen doen, maar wij niet. We zeggen nooit dat iemand moet aankomen om maar in aanmerking te komen. Het is ook zeker niet aan te raden, maar ik kan me voorstellen dat mensen deze conclusie trekken. Met die vijf kilo erbij komt ze er wel doorheen. Het is niet de beste manier, maar wel de makkelijkste. Ze moet echter beseffen dat het criterium er niet voor niks is."

Fabiënne is lang niet de enige. De Nederlandse Obesitas Kliniek komt wekelijks mensen tegen die net te licht zijn. ,,We krijgen er jaarlijks 7000 nieuwe patiënten bij. Fabiënne zal op de normale manier moeten afvallen. Ze is te licht. Als ze twee centimeter korter was geweest had ze wel binnen de grens gevallen. Maar ze kan niet even krimpen."

De afwijzing is de make-up artist en haarstyliste zo zwaar gevallen dat ze met haar verhaal naar buiten treed. ,,Ik wil het beleid veranderen, ook voor anderen."


© Privéfoto.
Hoop
Volgens Dijkhorst is er nog één andere optie: als Fabiënne kan aantonen dat ze zwaarder is geweest, kan ze binnen de criteria vallen. ,,Ik heb inderdaad zwaarder gewogen, dus misschien kan ik daar wel wat mee in overleg met de huisarts."

Fabiënne probeert haar kilo's ondertussen zoveel mogelijk te verbergen. ,,Ik ben een pro geworden in het verbergen van mijn overgewicht. Als make-up artist weet ik precies hoe ik mij moet opmaken of fotograferen. Dat is meteen een social media-kwestie, make-up verbergt zoveel. Je ziet alleen maar mooie mensen, maar ik weet hoeveel er vervormd wordt. Van binnen geeft het mij heel veel verdriet, want ik verafschuw en walg van mijzelf als ik in de spiegel kijk. Mijn vriendje zegt dat ik wel mooi ben, zoals ik ben."
http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)-voor-maagband.dhtml

Ik heb misschien makkelijk praten hoor, maar hier gaan mijn haren toch best van overeind staan. Word een beetje moe van dat slachtofferrol gedoe van dit soort lui. Vind het echt bizar om er maar even vijf kilo te willen aanvreten en dan maar hup onder het mes. In plaats daarvan kan ze beter haar energie stoppen in afvallen.
pi_162408583
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 15:16 schreef Grems het volgende:

[..]

Nee hoor. Het overgrote merendeel van de fatties is niet dik omdat ze kilo's gekookte aardappelen met broccoli naar binnen stouwen.

Met olie, sausjes, drankjes, zoetigheid kun je heel erg makkelijk gigantische hoeveelheden calorieën naar binnen werken en daarna nog steeds honger hebben.
Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:02:16 #3
451005 Grems
Clown World
pi_162409005
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:51 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
Oh ja joh? Atkins/Paleo-adept?
pi_162409087
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:02 schreef Grems het volgende:

[..]

Oh ja joh? Atkins/Paleo-adept?
Ik heb die informatie in het ziekenhuis gekregen op de bariatrische afdeling. Als je enorme hoeveelheden zetmeel/koolhydraten binnenkrijgt val je langzamer af.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:05:58 #5
451005 Grems
Clown World
pi_162409135
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:04 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik heb die informatie in het ziekenhuis gekregen op de bariatrische afdeling. Als je enorme hoeveelheden zetmeel/koolhydraten binnenkrijgt val je langzamer af.
:') :') :')

Als je enorme hoeveelheden ( ... ) binnenkrijgt val je langzamer af.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:06:45 #6
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409164
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:50 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)-voor-maagband.dhtml

Ik heb misschien makkelijk praten hoor, maar hier gaan mijn haren toch best van overeind staan. Word een beetje moe van dat slachtofferrol gedoe van dit soort lui. Vind het echt bizar om er maar even vijf kilo te willen aanvreten en dan maar hup onder het mes. In plaats daarvan kan ze beter haar energie stoppen in afvallen.
Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409406
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
BMI zegt inderdaad lang niet alles. Als je bijvoorbeeld het BMI van een bodybuilder berekend zal er ook vaak een veel te hoog BMI uit komen terwijl bij zo iemand het gewicht vooral uit spiermassa bestaat in plaats van vet.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:14:40 #8
451005 Grems
Clown World
pi_162409488
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:12 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

BMI zegt inderdaad lang niet alles. Als je bijvoorbeeld het BMI van een bodybuilder berekend zal er ook vaak een veel te hoog BMI uit komen terwijl bij zo iemand het gewicht vooral uit spiermassa bestaat in plaats van vet.
Met andere woorden, prima dus voor de gemiddelde persoon.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:17:01 #9
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409606
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:50 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

http://www.ad.nl/ad/nl/45(...)-voor-maagband.dhtml

Ik heb misschien makkelijk praten hoor, maar hier gaan mijn haren toch best van overeind staan. Word een beetje moe van dat slachtofferrol gedoe van dit soort lui. Vind het echt bizar om er maar even vijf kilo te willen aanvreten en dan maar hup onder het mes. In plaats daarvan kan ze beter haar energie stoppen in afvallen.
Persoonlijk vind ik een maagband niets. Het kan voor sommige mensen een noodoplossing zijn omdat het heel erg moeilijk is om zelfstandig af te vallen en het overtollige vet eraf te houden. Dat zou trouwens voor iedereen moeilijk zijn, dus oordeel hier niet over!
Waarom is het zo lastig?
• Naarmate je meer vet opslaat maak je meer vetcellen aan. Lege vetcellen scheiden een hormoon af wat je eetlust doet toenemen.
• Als je te snel afvalt dan daalt je basale metabolisme. Bij veel voormalige deelnemers aan The Biggest Loser bleek het basale metabolisme fors te zijn gedaald. Dit ondanks dat ze voldoende proteïnen aten en veel sportten. Het lichaam verzet zich als je te snel teveel afvalt.
http://arstechnica.com/sc(...)harder-to-stay-slim/

Hoe kan je wel het overtollige vet eraf krijgen?
• Langzaam aan afvallen: ideaal gesproken 2 kg. per maand. Dit is nu juist heel erg moeilijk, veel moeilijker dan snel afvallen.
• Veel groenten eten, voldoende bewegen, voldoende proteïnen eten etc.
• Toegevoegde suikers mijden.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 17:17:48 #10
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409633
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:14 schreef Grems het volgende:

[..]

Met andere woorden, prima dus voor de gemiddelde persoon.
Nee! Het is prima voor mensen die een modale lichaamsbouw en een modale lengte hebben: dan kom je uit op minder dan 10% van de bevolking.
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409650
Ik kan waarschijnlijk heel makkelijk lullen aangezien ik niet dik ben, maar er zijn zoveel manieren om af te vallen... Maarja, moeite moet je er wel voor doen. Een kennis had een maand lang geen frisdrank gedronken ( maar wel standaard gegeten) en jawel, ze was echt wel afgevallen. Frisdrank vervangen door water kan al wonderen verrichten.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:20:02 #12
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409717
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:12 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

BMI zegt inderdaad lang niet alles. Als je bijvoorbeeld het BMI van een bodybuilder berekend zal er ook vaak een veel te hoog BMI uit komen terwijl bij zo iemand het gewicht vooral uit spiermassa bestaat in plaats van vet.
Vraag voor de grap eens aan een aantal hele kleine en hele grote mensen in je omgeving wat hun gewicht en lengte zijn? Ik denk dat je schrikt van de antwoorden als je dat afzet van hoe ze eruit zien. ;)
Bij de grote mensen verwacht je een lagere BMI bij hoe ze eruit zien, bij de kleine mensen een hogere BMI.
Je kan het gemakkelijk inzien dat het lichaam in 3 dimensies toeneemt en dat daarom de exponent hoger dan 2 moet zijn, je kan gemakkelijk inzien dat die 2 enkel werd gekozen omdat ze in die tijd geen rekenmachientjes hadden maar als dat niet overtuigt dan overtuigt dit experimentje de mensen wel. Iedereen kan het zelf uitvoeren. :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 17:22:21 #13
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409790
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:18 schreef Sunshine1982 het volgende:
Maarja, moeite moet je er wel voor doen.
Verdiep je eerst in een onderwerp voordat je erover kletst! Niet elke mening is evenveel waard, een geïnformeerde mening is meer waard dan een ongeïnformeerde mening.

quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Persoonlijk vind ik een maagband niets. Het kan voor sommige mensen een noodoplossing zijn omdat het heel erg moeilijk is om zelfstandig af te vallen en het overtollige vet eraf te houden. Dat zou trouwens voor iedereen moeilijk zijn, dus oordeel hier niet over!
Waarom is het zo lastig?
• Naarmate je meer vet opslaat maak je meer vetcellen aan. Lege vetcellen scheiden een hormoon af wat je eetlust doet toenemen.
• Als je te snel afvalt dan daalt je basale metabolisme. Bij veel voormalige deelnemers aan The Biggest Loser bleek het basale metabolisme fors te zijn gedaald. Dit ondanks dat ze voldoende proteïnen aten en veel sportten. Het lichaam verzet zich als je te snel teveel afvalt.
http://arstechnica.com/sc(...)harder-to-stay-slim/

Hoe kan je wel het overtollige vet eraf krijgen?
• Langzaam aan afvallen: ideaal gesproken 2 kg. per maand. Dit is nu juist heel erg moeilijk, veel moeilijker dan snel afvallen.
• Veel groenten eten, voldoende bewegen, voldoende proteïnen eten etc.
• Toegevoegde suikers mijden.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409825
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Vraag voor de grap eens aan een aantal hele kleine en hele grote mensen in je omgeving wat hun gewicht en lengte zijn? Ik denk dat je schrikt van de antwoorden als je dat afzet van hoe ze eruit zien. ;)
Bij de grote mensen verwacht je een lagere BMI bij hoe ze eruit zien, bij de kleine mensen een hogere BMI.
Je kan het gemakkelijk inzien dat het lichaam in 3 dimensies toeneemt en dat daarom de exponent hoger dan 2 moet zijn, je kan gemakkelijk inzien dat die 2 enkel werd gekozen omdat ze in die tijd geen rekenmachientjes hadden maar als dat niet overtuigt dan overtuigt dit experimentje de mensen wel. Iedereen kan het zelf uitvoeren. :)
De mensen hadden nog geen rekenmachientjes en waren ook heel dom, gelukkig is Bram wel slim ;)
  zondag 22 mei 2016 @ 17:26:06 #15
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162409920
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:23 schreef luxerobots het volgende:

[..]

De mensen hadden nog geen rekenmachientjes en waren ook heel dom, gelukkig is Bram wel slim ;)
Dit is dom gezwets, jij kan toch wel beter dan dit?
Ik heb niet gesteld dat de mensen toen dom waren, dat zuig jij uit jouw duimpje. Ik heb aangegeven dat ze geen rekenmachientjes hadden en dat ze dus een simpele formule nodig hadden en daarom de geweld waarheid aandeden omdat dit niet een probleem is wanneer je de maat voor populaties gebruikt. Het probleem hier is dat ze een populatiemaat misbruiken voor individuën. Als je dat dan toch wil doen gebruik dan in ieder geval de door de Oxford-wiskundige aangepaste BMI-maat die minder slecht is. Of meet gewoon het vetpercentage!
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162409965
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Vraag voor de grap eens aan een aantal hele kleine en hele grote mensen in je omgeving wat hun gewicht en lengte zijn? Ik denk dat je schrikt van de antwoorden als je dat afzet van hoe ze eruit zien. ;)
Bij de grote mensen verwacht je een lagere BMI bij hoe ze eruit zien, bij de kleine mensen een hogere BMI.
Je kan het gemakkelijk inzien dat het lichaam in 3 dimensies toeneemt en dat daarom de exponent hoger dan 2 moet zijn, je kan gemakkelijk inzien dat die 2 enkel werd gekozen omdat ze in die tijd geen rekenmachientjes hadden maar als dat niet overtuigt dan overtuigt dit experimentje de mensen wel. Iedereen kan het zelf uitvoeren. :)
Als ik mijn gewicht vertel + lengte vertel dan zien de mensen vaak een behoorlijk mollig persoon voor zich terwijl ik kledingmaat 38 heb. Als ik mijn BMI bereken ben ik 3kg te zwaar zag ik net. Ben 1.62m en weeg 68kg, bij 65kg zit ik net op een gezond BMI. Maar toch ben ik niet dik en vind dat er zelf ook geen kilo meer af hoeft, de ongeveer 70kg die ik kwijt ben vind ik wel voldoende.
pi_162409980
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:51 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
Energie is energie, calorieën zijn calorieën. Het boeit uiteindelijk niks waar je ze in mindering brengt, als je maar een tekort creëert wat goed vol te houden is.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:30:48 #18
451005 Grems
Clown World
pi_162410108
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:27 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als ik mijn gewicht vertel + lengte vertel dan zien de mensen vaak een behoorlijk mollig persoon voor zich terwijl ik kledingmaat 38 heb. Als ik mijn BMI bereken ben ik 3kg te zwaar zag ik net. Ben 1.62m en weeg 68kg, bij 65kg zit ik net op een gezond BMI. Maar toch ben ik niet dik en vind dat er zelf ook geen kilo meer af hoeft, de ongeveer 70kg die ik kwijt ben vind ik wel voldoende.
162cm bij 68 kilo is ook gewoon teveel. Ons beeld is tegenwoordig vertekend door de gigantische hoeveelheid vetzakken die er rondlopen.

In bepaalde delen van de VS denken mensen dat ze normaal zijn zolang ze nog geen boodschappen hoeven te doen terwijl de cameraploeg van "My 600lbs Life" ze volgt.
pi_162410181
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:27 schreef viceversa het volgende:

[..]

Energie is energie, calorieën zijn calorieën. Het boeit uiteindelijk niks waar je ze in mindering brengt, als je maar een tekort creëert wat goed vol te houden is.
Gewoon lekker naar een diëtist gaan. Zelf zo lopen prutsen is echt niet goed voor je lichaam.
pi_162410196
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:30 schreef Grems het volgende:

[..]

162cm bij 68 kilo is ook gewoon teveel. Ons beeld is tegenwoordig vertekend door de gigantische hoeveelheid vetzakken die er rondlopen.

In bepaalde delen van de VS denken mensen dat ze normaal zijn zolang ze nog geen boodschappen hoeven te doen terwijl de cameraploeg van "My 600lbs Life" ze volgt.
Is 3 kilo te zwaar dus veel te veel is het niet en voor mij een prima gewicht gezien ik van bijna 140kg kom. De verwachting was dat ik na mijn operatie niet onder de 90kg zou komen, maar dat is uiteindelijk wel gelukt. Volgens mijn behandelend arts hoeft er ook niets meer af gezien het voor morbide obesitas patiënten juist niet goed is om van een extreem hoog gewicht naar een heel laag gewicht te gaan.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:36:03 #21
451005 Grems
Clown World
pi_162410279
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:33 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Is 3 kilo te zwaar dus veel te veel is het niet en voor mij een prima gewicht gezien ik van bijna 140kg kom. De verwachting was dat ik na mijn operatie niet onder de 90kg zou komen, maar dat is uiteindelijk wel gelukt. Volgens mijn behandelend arts hoeft er ook niets meer af gezien het voor morbide obesitas patiënten juist niet goed is om van een extreem hoog gewicht naar een heel laag gewicht te gaan.
Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
  zondag 22 mei 2016 @ 17:36:25 #22
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410289
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:27 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als ik mijn gewicht vertel + lengte vertel dan zien de mensen vaak een behoorlijk mollig persoon voor zich terwijl ik kledingmaat 38 heb. Als ik mijn BMI bereken ben ik 3kg te zwaar zag ik net. Ben 1.62m en weeg 68kg, bij 65kg zit ik net op een gezond BMI. Maar toch ben ik niet dik en vind dat er zelf ook geen kilo meer af hoeft, de ongeveer 70kg die ik kwijt ben vind ik wel voldoende.
Puur statistisch gezien zit jij met jouw lengte onder het gemiddelde en dus zou de achterhaalde BMI-maat bij jou een iets te laag cijfer moeten geven. Er spelen echter meer factoren mee: het kan best dat je wat gespieder bent of dat je wat breder bent gebouwd of iets dergelijks. De verhouding van je beenlengte tot je lichaamslengte kan ook invloed hebben. De bottomline is dat je je inderdaad niet blind moet staren op de BMI.
Mijn ervaring: de beste maat is welke breedtemaat je broeken hebben en welk gaatje van je riem je gebruikt. Zolang je hetzelfde gaatje van dezelfde riem kan blijven gebruiken hoef je je geen zorgen te maken, zo gauw dat verandert weet je dat het tijd wordt om een beetje meer te bewegen en een beetje minder te eten. De broekmaten zijn veranderd: een 36 van nu is groter dan een 36 uit de jaren 90, de bedrijven die die broeken maken weten dat het gevoelig ligt bij de klanten dat ze een grotere maat hebben dus hebben ze wat gefoefeld en zijn hun inches nu geen inches meer. De riemen kloppen normaal gesproken wel nog: er zit normaal gesproken 2,5 cm. tussen de gaatjes en als er 90 op de riem staat dan is de omtrek 85-95 cm, als er 85-95 op staat idem. :)
Je kan het gemakkelijk nameten als je dat wil: 1 keer doen en voor de rest kan je de riem als indicator gebruiken. De omtrek neemt niet al te sterk toe als je flink gespierd wordt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 17:41:29 #23
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410449
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Grems het volgende:

[..]

Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:22 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Verdiep je eerst in een onderwerp voordat je erover kletst! Niet elke mening is evenveel waard, een geïnformeerde mening is meer waard dan een ongeïnformeerde mening.

[..]

Als je een serieuze discussie wil aangaan in een later stadium dan wil ik dat best een kans geven maar dan moet je wel iets beter doen dan dit. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162410459
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Puur statistisch gezien zit jij met jouw lengte onder het gemiddelde en dus zou de achterhaalde BMI-maat bij jou een iets te laag cijfer moeten geven. Er spelen echter meer factoren mee: het kan best dat je wat gespieder bent of dat je wat breder bent gebouwd of iets dergelijks. De verhouding van je beenlengte tot je lichaamslengte kan ook invloed hebben. De bottomline is dat je je inderdaad niet blind moet staren op de BMI.
Mijn ervaring: de beste maat is welke breedtemaat je broeken hebben en welk gaatje van je riem je gebruikt. Zolang je hetzelfde gaatje van dezelfde riem kan blijven gebruiken hoef je je geen zorgen te maken, zo gauw dat verandert weet je dat het tijd wordt om een beetje meer te bewegen en een beetje minder te eten. De broekmaten zijn veranderd: een 36 van nu is groter dan een 36 uit de jaren 90, de bedrijven die die broeken maken weten dat het gevoelig ligt bij de klanten dat ze een grotere maat hebben dus hebben ze wat gefoefeld en zijn hun inches nu geen inches meer. De riemen kloppen normaal gesproken wel nog: er zit normaal gesproken 2,5 cm. tussen de gaatjes en als er 90 op de riem staat dan is de omtrek 85-95 cm, als er 85-95 op staat idem. :)
Je kan het gemakkelijk nameten als je dat wil: 1 keer doen en voor de rest kan je de riem als indicator gebruiken. De omtrek neemt niet al te sterk toe als je flink gespierd wordt.
Broekmaten verschillen nu nog per merk/winkel. Bij C&A heb ik altijd 36 maar bij veel andere winkels 38, en heb laatst zelfs ergens 1 in 34 gekocht. Maar gemiddeld is het 38. Ik had ruim 3,5 jaar geleden nog maat 54 dus ben zeer tevreden nu.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:44:53 #25
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410578
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:41 schreef Alieda-R het volgende:
Broekmaten verschillen nu nog per merk/winkel.
Niet nu nog, juist nu! Dat was vroeger niet zo, totdat ze gingen foefelen omdat de mensen dikker werden.
Dat klopt, dat is omdat het ene bedrijf meer heeft gefoefeld dan het andere. Het is best absurd maar gelukkig kloppen de riemmaten wel nog.
Het bedrijf wat die broeken maakt die de C&A koopt heeft blijkbaar wat meer gefoefeld, die bedrijven die broeken verkopen waarvan maat 38 voor jou past hebben minder gefoefeld.
Ik weet niet wat voor vrouwen de normale maat is voor een broek, voor mannen is dat normaal gesproken 36 inch of minder.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162410625
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Grems het volgende:

[..]

Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
Mijn BMI was ongeveer 53 dus ik vind inderdaad dat ik tevreden mag zijn.
pi_162410645
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Niet nu nog, juist nu! Dat was vroeger niet zo, totdat ze gingen foefelen omdat de mensen dikker werden.
Dat klopt, dat is omdat het ene bedrijf meer heeft gefoefeld dan het andere. Het is best absurd maar gelukkig kloppen de riemmaten wel nog.
Het bedrijf wat die broeken maakt die de C&A koopt heeft blijkbaar wat meer gefoefeld, die bedrijven die broeken verkopen waarvan maat 38 voor jou past hebben minder gefoefeld.
Ik weet niet wat voor vrouwen de normale maat is voor een broek, voor mannen is dat normaal gesproken 36 inch of minder.
Sowieso de afgelopen 15 jaar is dat al zo, heb sinds mijn 16e altijd al verschillende maten gehad. Met schoenen net zo.
pi_162410697
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Niet nu nog, juist nu! Dat was vroeger niet zo, totdat ze gingen foefelen omdat de mensen dikker werden.
Dat klopt, dat is omdat het ene bedrijf meer heeft gefoefeld dan het andere. Het is best absurd maar gelukkig kloppen de riemmaten wel nog.
Het bedrijf wat die broeken maakt die de C&A koopt heeft blijkbaar wat meer gefoefeld, die bedrijven die broeken verkopen waarvan maat 38 voor jou past hebben minder gefoefeld.
Ik weet niet wat voor vrouwen de normale maat is voor een broek, voor mannen is dat normaal gesproken 36 inch of minder.
Ik heb geen idee wat een normale maat is, weet alleen dat gemiddelde Nederlandse vrouw tegenwoordig maat 42/44 heeft.
  zondag 22 mei 2016 @ 17:50:45 #29
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162410741
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:48 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik heb geen idee wat een normale maat is, weet alleen dat gemiddelde Nederlandse vrouw tegenwoordig maat 42/44 heeft.
Ik had het over de broekmaat, niet over jurkmaten en zo. Andere maten.

Als je van zo'n groot overgewicht komt richt je dan vooral op het zoveel mogelijk stabiliseren. Een groot gevaar is dat je op een gegeven moment weer aankomt en dat je het dan opgeeft. Gewoon gezond blijven eten en voldoende blijven bewegen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162410836
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik had het over de broekmaat, niet over jurkmaten en zo. Andere maten.
42/44 is taillemaat. Maten van jurken heb ik geen verstand van, heb zelf geen jurken :P Maar ik hoorde het laatst in de sportschool dat vrouwen tegenwoordig gemiddeld broeken in maat 42/44 dragen.
pi_162410876
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:54 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

42/44 is taillemaat. Maten van jurken heb ik geen verstand van, heb zelf geen jurken :P Maar ik hoorde het laatst in de sportschool dat vrouwen tegenwoordig gemiddeld broeken in maat 42/44 dragen.
quote:
Wat is de gemiddelde maat van een vrouw?

Als je alle modemagazines en alle programma’s op televisie moet geloven dan is de gemiddelde maat van een vrouw, maat 34 of 36. De werkelijkheid is natuurlijk heel anders. De gemiddelde maat van de Nederlandse vrouw is maat 42.
pi_162410898
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Als je van zo'n groot overgewicht komt richt je dan vooral op het zoveel mogelijk stabiliseren. Een groot gevaar is dat je op een gegeven moment weer aankomt en dat je het dan opgeeft. Gewoon gezond blijven eten en voldoende blijven bewegen.
Ik ben al 2 jaar stabiel op gewicht, eet nog steeds gezond en hou me nog steeds aan de 6 eetmomenten per dag, en niet tegelijk eten/drinken, geen alcohol. Verder veel in beweging, ik fiets sowieso elke dag een uur. 1x per maand zondig ik wel, dan is het pizzadag.
pi_162410930
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:56 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik ben al 2 jaar stabiel op gewicht, eet nog steeds gezond en hou me nog steeds aan de 6 eetmomenten per dag, en niet tegelijk eten/drinken, geen alcohol. Verder veel in beweging, ik fiets sowieso elke dag een uur. 1x per maand zondag ik wel, dan is het pizzadag.
Eén keer per maand: zondag pizzadag!
pi_162411020
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:57 schreef luxerobots het volgende:

[..]

Eén keer per maand: zondag pizzadag!
Al aangepast :) Mijn mobiel vult automatisch woorden aan waardoor er wat anders komt te staan dan wat ik wil.
pi_162411152
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
Eh..?

Dat verzekeraars geen nauwkeurige procedures gebruiken om te beoordelen of iemand wel/niet in aanmerking komt voor een vergoeding is zeker waar, maar het is echt niet zo dat het gebruik van de simpele BMI nergens op slaat. Het gaat in dit geval namelijk alleen over mensen met zwaar overgewicht en extreem overgewicht. Die gevallen wijken al zeer ver af van het 'standaard'.
Als de verzekeraar een andere methode zou kiezen, zijn er nog steeds een aantal mensen die netwel/netniet voldoen.
Je BMI is ook niet het enige wat van belang is bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een maagband(vergoeding).

Ik lees trouwens dat verzekeraars niet een BMI van 35 maar van 40 hanteren bij een basisverzekering. (Er zijn uitzonderingen)
Edit: Ohja, dat staat ook gewoon in de OP. Ik dacht even dat Fab dacht dat haar BMI 35 moest zijn, maar ik was in de war met 35 kilo.
pi_162411303
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:04 schreef Physsic het volgende:

[..]

Eh..?

Dat verzekeraars geen nauwkeurige procedures gebruiken om te beoordelen of iemand wel/niet in aanmerking komt voor een vergoeding is zeker waar, maar het is echt niet zo dat het gebruik van de simpele BMI nergens op slaat. Het gaat in dit geval namelijk alleen over mensen met zwaar overgewicht en extreem overgewicht. Die gevallen wijken al zeer ver af van het 'standaard'.
Als de verzekeraar een andere methode zou kiezen, zijn er nog steeds een aantal mensen die netwel/netniet voldoen.
Je BMI is ook niet het enige wat van belang is bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een maagband(vergoeding).

Ik lees trouwens dat verzekeraars niet een BMI van 35 maar van 40 hanteren bij een basisverzekering. (Er zijn uitzonderingen)
BMI van 35 is de norm voor mensen die ernstige gezondheidsproblemen hebben zoals diabetes, extreem hoge bloeddruk, hartklachten e.d. Voor mensen die ondanks hun overgewicht toch gezond zijn is de norm 40.

Het gaat dan om het BMI op het moment dat iemand het traject in gaat. Kan dan nog maanden duren tot de operatie maar stel iemand valt in de maanden tot aan de operatie af dan blijven ze naar het gewicht/BMI kijken wat de patiënt had toen hij/zij zich aanmeldde.

Ik ben vanaf intake tot de operatiedag 23kg afgevallen (zat 9 maanden tussen intake en operatie) en mijn begingewicht was wat telde.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:16:31 #37
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162411482
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden.
Haha :D
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:28:11 #38
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162411808
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:10 schreef Alieda-R het volgende:

Ik ben vanaf intake tot de operatiedag 23kg afgevallen (zat 9 maanden tussen intake en operatie) en mijn begingewicht was wat telde.
En toen had je niet zoiets van; laat die operatie maar zitten?

Want jij "kon" niet op een normale manier afvallen toch?
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162411944
quote:
15s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:28 schreef Rauw. het volgende:

[..]

En toen had je niet zoiets van; laat die operatie maar zitten?

Want jij "kon" niet op een normale manier afvallen toch?
Ik ben vanaf intake tot ongeveer 5 maanden voor de operatie 13kg afgevallen door dieetshakes want ik wilde voor fast track in aanmerking komen (geen ruggenprik, geen morfinepomp, geen katheter en de dag na operatie naar huis) en daarvoor was mijn BMI te hoog. Dus daarom een tijdje aan de shakes gegaan om op het minimale BMI te komen. Daarna in de 3 weken voor de operatie nog 10kg afgevallen tijdens het verplichte pre-operatieve dieet. Dus op een normale manier is dat niet gegaan.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:38:34 #40
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162412026
Als het met shakes wel wil, en met een pre-operatief dieet ook. Waarom dan niet met een ander dieet?

Ik denk er wat van.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162412100
quote:
12s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:38 schreef Rauw. het volgende:
Als het met shakes wel wil, en met een pre-operatief dieet ook. Waarom dan niet met een ander dieet?

Ik denk er wat van.
Omdat dat hele extreme diëten zijn, iets dat bijna niemand vol zou kunnen houden. Tijdens het pre-operatief dieet heb ik zelfs bijna 2 weken in de ziektewet gezeten omdat ik regelmatig flauwviel. Ik had gewoon een fulltime baan in een fabriek waarbij ik hele dagen moest staan, was niet vol te houden dus werd naar huis gestuurd nadat ik op het werk 3x onderuit was gegaan.
  zondag 22 mei 2016 @ 18:46:37 #42
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162412203
Dat verklaard nog niet waarom het niet met een tussenweg zou kunnen, dat zegt alleen dat je naar extreme maatregelen gegrepen hebt.

Maar dat is jouw keuze geweest natuurlijk.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
  zondag 22 mei 2016 @ 18:47:44 #43
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162412220
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:04 schreef Physsic het volgende:

[..]

Eh..?

Dat verzekeraars geen nauwkeurige procedures gebruiken om te beoordelen of iemand wel/niet in aanmerking komt voor een vergoeding is zeker waar, maar het is echt niet zo dat het gebruik van de simpele BMI nergens op slaat. Het gaat in dit geval namelijk alleen over mensen met zwaar overgewicht en extreem overgewicht. Die gevallen wijken al zeer ver af van het 'standaard'.
Dat argument is ongeldig aangezien ze wel degelijk een hele harde grens hanteren met een oversimplistische en (daarom) zwaar achterhaalde maat. Ik vind het sowieso onnozel om 1 zo'n criterium bij dermate complexe problematiek te hanteren maar als je dat al wil doen dan heb je de verplichting om voor een zinvol criterium te kiezen wat wel een absolute maat is. Kies dan voor een professionele vetpercentagemeting met de methode die het minst onnauwkeurig is (volgens mij onderdompeling maar het kan dat dat inmiddels is gewijzigd, een huidplooimeting of impedantiemeting is in ieder geval ongeschikt). Ook dan kan je er 1 procentpunt naast zitten maar dat is aanzienlijk beter dan dat je een eeuwenoude pre-elektrotechniektijdperkmaat toepast op individuën.
Om een idee te geven van hoeveel het scheelt, bij de door die Oxford-wiskundige aangepaste BMI-formule (hij weet waarover hij spreekt, hij had zich gespecialiseerd in mechnische toepassingen) krijg je een verschil van 2 BMI-punten. Voor iemand die 2 meter groot is scheelt dat dus 8 kg. , 160% van het te lage gewicht van Fabiënne. Voor een klein iemand scheelt het eveneens 2 BMI-punten maar het effect daarvan is natuurlijk veel kleiner (pak hem beet 4,5 kg.). Aanzienlijke verschillen.
Mijn voornaamste punt van kritiek is dat ze moedwillig een populatiemaat misbruiken voor individuën terwijl geen arts of bioloog in de wereld deze maat hiervoor geschikt vindt. Vraag het maar eens aan een arts als je er een ziet of dat hij vindt dat de BMI een geschikte maat is om te bepalen of dat je overgewicht en zo ja, hoeveel overgewicht je hebt. Money talks.

quote:
Als de verzekeraar een andere methode zou kiezen, zijn er nog steeds een aantal mensen die netwel/netniet voldoen.
In ieder geval is het dan gebaseerd op een zinvol criterium en is de methode een veel minder onnauwkkeurige absolute maat.

quote:
Je BMI is ook niet het enige wat van belang is bij de beoordeling of je in aanmerking komt voor een maagband(vergoeding).
Dat klopt, maar dit ene criterium wordt wel als een hard (alles of niets grens) criterium gebruikt terwijl we weten dat het geen geschikte maat is voor individuën en dat het al snel een onauwkeurigheid van minstens 5-10 kg heeft, door de lengtebias en door andere biassen zoals je lichaamsbouw, je spierpercentage (hoewel je hard moet werken voor een paar kg. extra spierweefsel is het verschil in lichaamsbouw tussen mensen die breed fanatiek sporten en die een sedimentaire levensstijl hebben erg groot) etc.
Nogmaals: als je al 1 harde maat wil gebruiken doe dan een professionele vetpercentagemeting met onderdompeling. Of kijk gewoon simpelweg naar de omvang van de taille en de heupen of iets dergelijks (het gaat hierbij om verhoudingen!) waarbij je netjes een correctie kan toepassen voor de lengte door van een voldoende grote groep mensen het vetpercentage te meten en deze parameters te meten. Ik twijfel er niet aan dat er wel wat masterstudenten zijn die hier graag hun thesis van maken en dat er wat PhD-studenten zijn die dit graag begeleiden onder de supervisie van een hoogleraar (het is niet bepaald ingewikkeld). ;)

quote:
Ik lees trouwens dat verzekeraars niet een BMI van 35 maar van 40 hanteren bij een basisverzekering. (Er zijn uitzonderingen)
Dat verbaast me niet aangezien geheel willekeurig in Nederland de grens voor morbide obesitas op 40 is gelegd. :?
De grens tussen overgewicht en obesitas - op populatieniveau, niet op individueel niveau - is een hele duidelijke grens. Je ziet heel erg duidelijk een knik in de grafieklijntjes voor incidentie en prevalentie van ziektes en de levensverwachting. De grens tussen overgewicht en een normaal gewicht is ook redelijk duidelijk, enkel is er een discussie over de lage BMI's. Dat heeft te maken met dat veel zieke mensen gewicht verliezen en dat hierdoor moeilijk vast te stellen is of dat een BMI van 17-19 wel of niet ok is, voor de modale mens voor zo ver die bestaat :'). De grens tussen obesitas en morbide obesitas is heel wat lastiger te maken, het is sowieso nogal arbitrair: welke extra risico is aanvaardbaar en moet de patiënt maar voor lief nemen om ons allen een hogere verzekerinspremie en de verzekerinsbedrijven een lagere winst te besparen? Je kan hier geen goed antwoord op geven, daar zullen we het vast over eens zijn. ;)

Maar goed, de kern van het probleem in deze kwestie is dat leken (medewerkers van verzekeringsbedrijven) de klok hebben horen luiden en niet weten waar de klepel hangt. Dat zie je helaas veel vaker gebeuren in Nederland (en in andere landen). Ze hebben ooit gehoord van de BMI-maat maar ze hebben geen enkele kennis over wat het precies inhoudt, buiten wat de formule is. Ze kennen niet de geschiedenis van de maat, ze weten niet waar de maat wel en niet voor geschikt is, ze weten niet waarom de maat zo is geworden als dat die is (waarom er voor een hele simpele, maar onjuiste exponent van 2 is gekozen), ze begrijpen niet dat een maat die geschikt is voor populaities ongeschikt kan zijn voor individuën omdat ze niet inzien dat op macroniveau bepaalde biassen (lengte, gespierdheid) kunnen verdwijnen doordat de extremen aan de ene kant de extremen aan de andere kant neutralisere, op micro-niveau heb je enkel dat ene extreme aan de ene kant. Het is niet ingewikkeld maar je moet wel ooit de moeite hebben gedaan om je erin te verdiepen en dat is nu eenmaal niet hun vak, met eventjes googelen kom je niet tot dat inzicht. Wiskundigen die hier goed over hebben nagedacht en die alles weten over mechanica komen wel tot zo'n inzicht. Zelf kwam ik trouwens ook tot dat inzicht voordat die aangepaste BMI-maat was ontwikkeld. Gewoon omdat ik op een gegeven moment inzag dat het lichaam toch echt in 3 dimensies toeneemt en niet in 2 dimensies en omdat ik begreep dat het lichaam niet in alle dimensies in gelijke mate toeneemt (daarom geen exponent van 2 of 3 maar een die ertussen in ligt bij de aangepaste BMI-maat). Je kan het dus wel zelf bedenken als je een beetje moeite doet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 18:55:09 #44
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162412361
Terzijde: een BMI van 17 is waarschijnlijk prima voor een jongvolwassen meisje. Niets om je zorgen over te maken.
Ja, ook dit is een bias in de BMI-maat: mannen hebben gemiddeld een aanzienlijk hogere (1-2 punten hoger) BMI dan vrouwen aangezien mannen nu eenmaal een andere lichaamsbouw hebben. Met enkel de lengtebias en het geslachtsbias kom je al aan een verschil tot 3-4 BMI-punten (voor een man van 2 meter dus 12-16 kg!) tussen mannen van 2 meter en vrouwen van 1m50. Tel daarbij nog eens allerlei individuele verschillen binnen hetzelfde geslacht en bij dezelfde lichaamslengte op (lichaamsbouw, sportgeschiedenis etc.) en je begrijpt wel dat het een rotzooitje is als je de BMI-maat als een hard criterium gaat gebruiken. ;)

Ik speel hier trouwens een klein beetje vals aangezien de lengtebias een onderdeel is van de geslachtsbias (mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen). Als je dat opmerkte tijdens het lezen: proficiat, jij bent een kritische denker.

quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:42 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Omdat dat hele extreme diëten zijn, iets dat bijna niemand vol zou kunnen houden. Tijdens het pre-operatief dieet heb ik zelfs bijna 2 weken in de ziektewet gezeten omdat ik regelmatig flauwviel. Ik had gewoon een fulltime baan in een fabriek waarbij ik hele dagen moest staan, was niet vol te houden dus werd naar huis gestuurd nadat ik op het werk 3x onderuit was gegaan.
Geen verrassing. ;)
Daarom ben ik geen voorstander van maagbanden. Ik erken dat het voor sommige mensen het enige middel is om weer gezond te worden, met alle risico's die zo'n maagband geeft, maar het beste is als je gemiddeld 2 kg. per maand verliest totdat je gewicht normaal is. Kom je weer aan terwijl je niets hebt veranderd aan je gewoontes: richt je op het beperken van wat je aankomt, probeer wat meer te bewegen (maar op zo'n manier dat je het op de lange termijn volhoudt), en ga het niet forceren door steeds minder te eten, tenzij je wat overtollige calorieën (frisdrank, suiker in thee/koffie, zoet broodbeleg) blijvend links kan laten liggen.
Het snel van een BMI van 35 naar een BMI van 25 willen gaan werkt niet, neem er de tijd voor, eet veel groenten, mijd zoet broodbelegt, beweeg voldoende etc. en je zal succes hebben. Het is een comfortabelere manier van afvallen (voor zo ver comfortabel afvallen bestaat :)) dan een maagbandbehandeling, je hoeft geen honger te lijden en je bent niet levenslang afhankelijk van zo'n maagband terwijl je risico's loopt. Dat ze niet zomaar even een maagband gebruiken heeft niet enkel met gierigheid van verzekeraars te maken, het is een maatregel die risico's geeft, echter zijn de risico's bij langdurige obesitas zo groot dat die risico's van een maagband maar voor lief worden genomen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben trouwens een voorstander van 1 zondigdag per week. Waarschijnlijk werkt dat goed. 1 dag waarop je je een beetje (niet overdrijven ;)) mag laten gaan en waarop je lui mag zijn en de rest van de week discipline. Die ene zondigdag helpt om de discipline op te brengen tijdens de rest van de week en het helpt mogelijk om te beperken dat je lichaam zich al te veel aanpast aan het nieuwe patroon doordat je er ook af en toe flink van afwijkt. Je moet het op die ene zondigdag erg bont maken om te compenseren voor 6 dagen waarop je wel discipline hebt. Stel dat je 2 kg. per maand afvalt, dan verlies je per dag iets meer dan 500 kcal. Stel dat je in 6 dagen tijd iets meer dan 3000-3500 kcal minder hebt ingenomen dan verbruikt dan zou je bijvoorbeeld 600 gram extra chocolade of chips moeten eten op die ene zondigdag om te compenseren. Een beetje zondigen op die ene dag kan weinig kwaad. :)

[ Bericht 11% gewijzigd door Bram_van_Loon op 22-05-2016 19:20:20 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162413014
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:42 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Omdat dat hele extreme diëten zijn, iets dat bijna niemand vol zou kunnen houden. Tijdens het pre-operatief dieet heb ik zelfs bijna 2 weken in de ziektewet gezeten omdat ik regelmatig flauwviel. Ik had gewoon een fulltime baan in een fabriek waarbij ik hele dagen moest staan, was niet vol te houden dus werd naar huis gestuurd nadat ik op het werk 3x onderuit was gegaan.
Even serieus, niet als aanval bedoelt, maar een normaal dieet werkt toch ook zolang je je er maar aan houdt?

Zo'n operatie zorgt er toch voor dat je maag veel kleiner is. Daardoor kan je minder eten, en valt je af. Zonder operatie zou je wanneer je die hoeveelheden zou eten toch ook gewoon afvallen?

Alleen dat is lastiger, want daar heb je discipline voor nodig, en dat hebben de meeste mensen niet. Je komt in de verleiding, je krijgt honger gevoel, daardoor ga je meer eten dan dat je dieet voorschrijft. Wanneer je die operatie gehad hebt, heb je die gevoelens minder en kan je daarnaast niet eens zoveel eten. Maar dat betekent toch niet dat andere diëten niet werken? Je kan je je er alleen niet aanhouden.
pi_162413067
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 18:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Terzijde: een BMI van 17 is waarschijnlijk prima voor een jongvolwassen meisje. Niets om je zorgen over te maken.
Ja, ook dit is een bias in de BMI-maat: mannen hebben gemiddeld een aanzienlijk hogere (1-2 punten hoger) BMI dan vrouwen aangezien mannen nu eenmaal een andere lichaamsbouw hebben. Met enkel de lengtebias en het geslachtsbias kom je al aan een verschil tot 3-4 BMI-punten (voor een man van 2 meter dus 12-16 kg!) tussen mannen van 2 meter en vrouwen van 1m50. Tel daarbij nog eens allerlei individuele verschillen binnen hetzelfde geslacht en bij dezelfde lichaamslengte op (lichaamsbouw, sportgeschiedenis etc.) en je begrijpt wel dat het een rotzooitje is als je de BMI-maat als een hard criterium gaat gebruiken. ;)

Ik speel hier trouwens een klein beetje vals aangezien de lengtebias een onderdeel is van de geslachtsbias (mannen zijn gemiddeld groter dan vrouwen). Als je dat opmerkte tijdens het lezen: proficiat, jij bent een kritische denker.

[..]

Geen verrassing. ;)
Daarom ben ik geen voorstander van maagbanden. Ik erken dat het voor sommige mensen het enige middel is om weer gezond te worden, met alle risico's die zo'n maagband geeft, maar het beste is als je gemiddeld 2 kg. per maand verliest totdat je gewicht normaal is. Kom je weer aan terwijl je niets hebt veranderd aan je gewoontes: richt je op het beperken van wat je aankomt, probeer wat meer te bewegen (maar op zo'n manier dat je het op de lange termijn volhoudt), en ga het niet forceren door steeds minder te eten, tenzij je wat overtollige calorieën (frisdrank, suiker in thee/koffie, zoet broodbeleg) blijvend links kan laten liggen.
Het snel van een BMI van 35 naar een BMI van 25 willen gaan werkt niet, neem er de tijd voor, eet veel groenten, mijd zoet broodbelegt, beweeg voldoende etc. en je zal succes hebben. Het is een comfortabelere manier van afvallen (voor zo ver comfortabel afvallen bestaat :)) dan een maagbandbehandeling, je hoeft geen honger te lijden en je bent niet levenslang afhankelijk van zo'n maagband terwijl je risico's loopt. Dat ze niet zomaar even een maagband gebruiken heeft niet enkel met gierigheid van verzekeraars te maken, het is een maatregel die risico's geeft, echter zijn de risico's bij langdurige obesitas zo groot dat die risico's van een maagband maar voor lief worden genomen.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Ik ben trouwens een voorstander van 1 zondigdag per week. Waarschijnlijk werkt dat goed. 1 dag waarop je je een beetje (niet overdrijven ;)) mag laten gaan en waarop je lui mag zijn en de rest van de week discipline. Die ene zondigdag helpt om de discipline op te brengen tijdens de rest van de week en het helpt mogelijk om te beperken dat je lichaam zich al te veel aanpast aan het nieuwe patroon doordat je er ook af en toe flink van afwijkt. Je moet het op die ene zondigdag erg bont maken om te compenseren voor 6 dagen waarop je wel discipline hebt. Stel dat je 2 kg. per maand afvalt, dan verlies je per dag iets meer dan 500 kcal. Stel dat je in 6 dagen tijd iets meer dan 3000-3500 kcal minder hebt ingenomen dan verbruikt dan zou je bijvoorbeeld 600 gram extra chocolade of chips moeten eten op die ene zondigdag om te compenseren. Een beetje zondigen op die ene dag kan weinig kwaad. :)
Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.

Maar elke week een zondigdag hoeft voor mij niet, ik vind gezond eten lekkerder dan ongezond. Dus 1x per maand een stukje pizza heb ik genoeg aan. In plaats van pizza neem ik ook weleens een paar toastjes brie als ik zin heb om te zondigen. Maar verder hou ik het bij gezond eten. Chips, chocolade e.d. hou ik niet van.
  zondag 22 mei 2016 @ 19:29:59 #47
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162413203
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:24 schreef Alieda-R het volgende:
Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.
Ik eet elke dag gezond, maar ik zondig wel 1 keer per week met de calorieën. Niet eens bewust, ik merk dat ik vaak 1 dag per week verslap, dat laat ik dan maar gebeuren (ik ga ervan uit dat mijn lichaam het nodig heeft als dat automatisch gebeurt), de dag erna haal ik de teugels weer aan. :)

quote:
Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.
Ik begrijp het.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162413282
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:29 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik eet elke dag gezond, maar ik zondig wel 1 keer per week met de calorieën. Niet eens bewust, ik merk dat ik vaak 1 dag per week verslap, dat laat ik dan maar gebeuren (ik ga ervan uit dat mijn lichaam het nodig heeft als dat automatisch gebeurt), de dag erna haal ik de teugels weer aan. :)

[..]

Ik begrijp het.
Op calorieën letten doe ik niet heel erg meer. Ik weet inmiddels wel wat wel en niet goed is. Als ik bijvoorbeeld nasi met kipfilet maak haal ik geen pakjes met nasi kruiden maar ik gebruik gewoon de kruiden die ik standaard in huis heb (heb een heel rek vol). Ook dat soort dingen scheelt vaak al een hoop, kant en klaar sauzen gebruik ik daarom ook nooit, maak alles vers. Mensen denken vaak dat die pakjes van Honig, Knorr e.d. gezond zijn omdat er vaak zo'n Ik kies bewust logo op staat, maar zo gezond zijn die mixen niet. Een pastasaus met verse kruiden zoals basilicum, oregano e.d. is ook veel lekkerder dan een Honig mix wat vaak vooral vol zit met zout :)
  zondag 22 mei 2016 @ 19:35:20 #49
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162413354
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:32 schreef Alieda-R het volgende:
Op calorieën letten doe ik niet heel erg meer.
Het is niet dat ik calorieën tel, ik tel wel hoeveelheden die ik eet. Min of meer. Ik weeg niet het aantal gram pindakaas of zo, ik weeg wel het aantal gram rijst/deeg, tel hoeveel brokjes chocolade ik eet etc.
Simpele maatregelen die helpen om er controle over behouden.

quote:
Als ik bijvoorbeeld nasi met kipfilet maak haal ik geen pakjes met nasi kruiden maar ik gebruik gewoon de kruiden die ik standaard in huis heb (heb een heel rek vol). Ook dat soort dingen scheelt vaak al een hoop, kant en klaar sauzen gebruik ik daarom ook nooit, maak alles vers. Mensen denken vaak dat die pakjes van Honig, Knorr e.d. gezond zijn omdat er vaak zo'n Ik kies bewust logo op staat, maar zo gezond zijn die mixen niet.
Inderdaad, als je simpelweg met dit soort dingen begint (+ geen frisdrank, niet al te veel toegevoegde suikers eten etc.) dan kom je heel erg ver.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162413397
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Het is niet dat ik calorieën tel, ik tel wel hoeveelheden die ik eet. Min of meer. Ik weeg niet het aantal gram pindakaas of zo, ik weeg wel het aantal gram rijst/deeg, tel hoeveel brokjes chocolade ik eet etc.
Simpele maatregelen die helpen om er controle over behouden.

[..]

Inderdaad, als je simpelweg met dit soort dingen begint (+ geen frisdrank, niet al te veel toegevoegde suikers eten etc.) dan kom je heel erg ver.
Frisdrank drink ik nooit omdat dat ernstig wordt afgeraden na een maagverkleining, enige slechte gewoonte van mij is dat ik nogal veel koffie drink. Puur water verdraag ik niet meer en van thee wordt ik misselijk.
  zondag 22 mei 2016 @ 19:41:35 #51
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162413581
Light frisdrank, klaar ben je (niet met maagverkleining, maar in het algemeen) :)
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162413640
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:41 schreef matthijst het volgende:
Light frisdrank, klaar ben je (niet met maagverkleining, maar in het algemeen) :)
Ligt er maar net aan hoeveel je ervan drinkt. Kleine hoeveelheden zijn oké maar veel light frisdrank drinken is weer heel ongezond. Als je maar af en toe een glaasje neemt kun je beter normale frisdrank nemen in plaats van light. Ik dacht voorheen dat light beter was maar meerdere diëtisten hebben me verteld dat dat juist niet zo is.
  zondag 22 mei 2016 @ 19:54:58 #53
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162414076
Ach ja, diëtisten :)
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162414901
Wat een dikke zeug.

Gadverdamme.

En maar vreten.
pi_162414985
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:43 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ligt er maar net aan hoeveel je ervan drinkt. Kleine hoeveelheden zijn oké maar veel light frisdrank drinken is weer heel ongezond. Als je maar af en toe een glaasje neemt kun je beter normale frisdrank nemen in plaats van light. Ik dacht voorheen dat light beter was maar meerdere diëtisten hebben me verteld dat dat juist niet zo is.
Hetgeen onzin is. Er is niets mis met light frisdranken. Aspartaam is veilig en het is ook niet zo dat je er meer van gaat eten wat sommigen roepen.

Diëtisten verkopen helaas ook nogal eens onzin. Volgens mij is het geen beschermd beroep, of de opleiding schiet enorm tekort.
  Licht Ontvlambaar zondag 22 mei 2016 @ 20:21:33 #56
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_162415018
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:41 schreef matthijst het volgende:
Light frisdrank, klaar ben je (niet met maagverkleining, maar in het algemeen) :)
nope... https://www.fit.nl/voedin(...)an-light-frisdranken
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  zondag 22 mei 2016 @ 20:28:36 #57
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162415246
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:36 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Frisdrank drink ik nooit omdat dat ernstig wordt afgeraden na een maagverkleining, enige slechte gewoonte van mij is dat ik nogal veel koffie drink. Puur water verdraag ik niet meer en van thee wordt ik misselijk.
Óok nadelen van zo'n maagband. Als je het kan voorkomen doe het afvallen dan op de natuurlijke manier. Gewoon wat verstandiger eten en meer bewegen.

Laatst moest ik crackers kopen (geen fatsoenlijk brood meer), die van de AH bevatten 5,5 gram meer suiker per 100 gram dan die van WASA. Ook dat soort dingen scheelt, een van de redenen waarom arme mensen gemiddeld dikker zijn. Suikers en vetten toevoegen is een manier om producten goedkoer te maken terwijl het relatief winstgevend is.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 20:33:09 #58
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162415418
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:41 schreef matthijst het volgende:
Light frisdrank, klaar ben je (niet met maagverkleining, maar in het algemeen) :)
Dat is inderdaad onzin. Het is inmiddels ruimschoots aangetoond dat light frisdrank niet helpt om af te vallen. Sowieso verandert het drinken van light-frisdrank niets aan de suikerverslaving die mensen hebben (maak je geen illusie, ook de meeste mensen die niet dik zijn zijn verslaafd aan suiker), mogelijk doen die zoetstoffen zelfs de behoefte aan suiker toenemen (een hypothese).
In plaats van light-troep te drinken, drink gewoon water en stop eens 10 dagen lang met toegevoegd suiker te eten, dan ben je genezen van je suikerverslaving. Ja, het duurt gemiddeld 10 dagen voor mensen om af te kicken en je moet dat cold turkey doen. Ik was vroeger ook verslaafd aan suiker, ik eet nu per dag een paar gram toegevoegde suikers (enkel via pure chocolade (meestal 86%, soms 70% wat een factor 2-2,5 scheelt).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162415423
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:28 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Óok nadelen van zo'n maagband. Als je het kan voorkomen doe het afvallen dan op de natuurlijke manier. Gewoon wat verstandiger eten en meer bewegen.

Laatst moest ik crackers kopen (geen fatsoenlijk brood meer), die van de AH bevatten 5,5 gram meer suiker per 100 gram dan die van WASA. Ook dat soort dingen scheelt, een van de redenen waarom arme mensen gemiddeld dikker zijn. Suikers en vetten toevoegen is een manier om producten goedkoer te maken terwijl het relatief winstgevend is.
Ik heb geen maagband.
  zondag 22 mei 2016 @ 20:33:59 #60
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162415457
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:33 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik heb geen maagband.
Wat voor ingreep heb jij dan gehad?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162415537
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:33 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat is inderdaad onzin. Het is inmiddels ruimschoots aangetoond dat light frisdrank niet helpt om af te vallen. Sowieso verandert het drinken van light-frisdrank niets aan de suikerverslaving die mensen hebben (maak je geen illusie, ook de meeste mensen die niet dik zijn zijn verslaafd aan suiker), mogelijk doen die zoetstoffen zelfs de behoefte aan suiker toenemen (een hypothese).
In plaats van light-troep te drinken, drink gewoon water en stop eens 10 dagen lang met toegevoegd suiker te eten, dan ben je genezen van je suikerverslaving. Ja, het duurt gemiddeld 10 dagen voor mensen om af te kicken en je moet dat cold turkey doen. Ik was vroeger ook verslaafd aan suiker, ik eet nu per dag een paar gram toegevoegde suikers (enkel via pure chocolade (meestal 86%, soms 70% wat een factor 2-2,5 scheelt).
Ik ben nooit suikerverslaafd geweest maar merkte het ook tijdens het pre-dieet zelfs al het verschil tussen een klein beetje suiker per dag en helemaal geen suiker want pre-dieet was 0% suiker en 0% vet. Was de eerste dagen gewoon ziek.
pi_162415554
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:33 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Wat voor ingreep heb jij dan gehad?
Gastric Sleeve, er is ongeveer 80% van mijn maag verwijderd. Ben in het MCL geholpen, daar plaatsen ze al jaren gaan bandjes meer vanwege de te grote kans op complicaties op lange termijn.
  zondag 22 mei 2016 @ 20:37:02 #63
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162415594
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:24 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb. Die tijd had ik niet gezien ik vele lichamelijke klachten kreeg.

En het vorige topic had je het er nog over dat de artsen verbaast waren dat je nog zo gezond was :') :')

Je verhaal is niet echt eenduidig.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162415657
quote:
10s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:37 schreef Rauw. het volgende:

[..]

En het vorige topic had je het er nog over dat de artsen verbaast waren dat je nog zo gezond was :') :')

Je verhaal is niet echt eenduidig.
Ja, ik had geen hoge bloeddruk, geen hoog cholesterol, geen diabetes. Alleen andere klachten (pijn in de rug, knieën en voeten). De meeste mensen met extreem overgewicht hebben vaak wel hoge bloeddruk, diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Dat had ik niet dus in die zin was ik gezond. Moest voor de operatie nog naar de longarts en zelfs de longfunctietest was helemaal goed.
pi_162415906
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:41 schreef matthijst het volgende:
Light frisdrank, klaar ben je (niet met maagverkleining, maar in het algemeen) :)
Ik merk op dat mensen die standaard frisdranken drinken ook niet zo nauw nemen met wat ze eten. En vaak hunkeren hun smaakpupillen naar calorierijke voedsel in groten getale dat eveneens niet echt bevorderlijk is voor hun gewicht...
pi_162415953
quote:
Niemand die op het idee komt dat het drinken van light frisdranken bij velen juist wordt opgeroepen omdat men overgewicht heeft?
pi_162416302
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:41 schreef matthijst het volgende:
Light frisdrank, klaar ben je (niet met maagverkleining, maar in het algemeen) :)
'Light' is vaak net zo'n onzin als alle andere trucjes.
De term 'Light' mag alleen op een product gebuikt worden als dat product een soort update is van een eerder uitgebracht product. Je mag dus geen Paprika chips Light uitbrengen als je niet al een 'ongezondere' Paprika chips hebt uitgebracht. Je kan Light-producten dus alleen vergelijken met de niet-Lightversie van dat product (zelfde merk, smaak, etc.), en niet met een soortgelijk product van een heel ander merk waar geen Light op staat.

Dat is mij een aantal jaar geleden verteld door mensen die een presentatie gaven. Mogelijk zijn er inmiddels wat extra regels gemaakt.
pi_162416704
Overigens komt er dinsdag op NPO een programma, waarvan de voorstukjes doen vermoeden dat wordt aangegeven dat pakken fruitsap net zo 'ongezond' zijn als frisdranken.
NPO3, Broodje Gezond.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:00:07 #69
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162416714
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:20 schreef VEM2012 het volgende:
Er is niets mis met light frisdranken.
Daar kunnen we over discussiëren maar dat ze geen zak helpen om je vetpercentage onder controle te houden is inmiddels wel ruimschoots gebleken. :)
Gewoon water of thee drinken! Eet je calorieën, drink ze niet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:10:13 #70
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162417202
quote:
10s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:37 schreef Rauw. het volgende:

[..]

En het vorige topic had je het er nog over dat de artsen verbaast waren dat je nog zo gezond was :') :')

Je verhaal is niet echt eenduidig.
Je zou eens moeten weten hoe ongezond de meeste dikke mensen zijn. Inderdaad, een flink verhoogde bloeddruk, een flink verhoogd slecht cholesterol, gewrichtsklachten en prediabetes zijn volstrekt normaal.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:10:53 #71
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162417243
quote:
Mwah:
quote:
"Het probleem schuilt in dat veel mensen light frisdranken drinken wanneer ze al overgewicht hebben. De keuze voor light frisdranken lijkt een simpele methode om gewicht te verliezen. De oorzaak van overgewicht bij deze groep is echter veel fundamenteler en ligt verscholen in de levensstijl."
Ik drink ongeveer 600-750ml cola per dag (Pepsi Max). Da's 300 calorieën met normale cola. Zou op een maand een kilo aankomen :)
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:11:58 #72
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162417295
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:59 schreef Physsic het volgende:
Overigens komt er dinsdag op NPO een programma, waarvan de voorstukjes doen vermoeden dat wordt aangegeven dat pakken fruitsap net zo 'ongezond' zijn als frisdranken.
Dat is niet waar maar ook fruitsap drink je beter niet: teveel suikers in een te korte tijd en te weinig voedingsstoffen. Het probleem met zo'n grote hoeveelheid suiker in zo'n korte tijd is dat al dat suiker en wat meer snel uit je bloed wordt gehaald met als gevolg dat je juist meer trek krijgt. Een goed mechanisme bij schaarste aan calorierijk voedsel (je komt eindelijk eens wat suikerrijke planten en vruchten tegen, je slaat lekker in zodat je er weer even tegen kan), een dodelijk mechanisme bij het overaanbod aan calorierijk voedsel en 'voedsel' wat we vandaag de dag hebben.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162417360
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 19:24 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als ik 2kg per maand af was gaan vallen dan had ik er bijna 3 jaar over gedaan om op het gewicht te komen wat ik nu heb.
wat is daar mis mee? ik neem aan dat je er langer dan 3 jaar over hebt gedaan om die kilo's er aan te eten.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:15:38 #74
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162417450
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:51 schreef Physsic het volgende:

[..]

'Light' is vaak net zo'n onzin als alle andere trucjes.
Ah, ik bedoelde de 0 calorievarianten :)
Verder een hoop advertentiegebeuren inderdaad. "Slimme keus" thee in een flesje. Net zoveel calorien als cola/sinas.
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:16:04 #75
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162417475
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:10 schreef matthijst het volgende:

[..]

Mwah:

[..]

Ik drink ongeveer 600-750ml cola per dag (Pepsi Max). Da's 300 calorieën met normale cola. Zou op een maand een kilo aankomen :)
Jij houdt er alleen geen rekening mee dat jij die calorieën nu ergens anders uit haalt en dat je die niet uit dat andere 'voedsel' of voedsel zou halen indien jij wel gewone cola zou drinken. Het drinken van light-cola geneest niet je suikerverslaving, linksom of rechtsom zorg je er wel voor dat je die suiker binnen krijgt en mensen zijn er een meester in om zichzelf voor de gek te houden en daar veel meer van te eten dan dat ze in de gaten hebben. Hell, zelfs met een vegetarische voeding kom je zo aan tientallen grammen suiker per dag. :')
Stop met die onzin en drink enkel water, thee en koffie. Het zit slechts in je koppie dat je iets zoet moet drinken omdat jij het verkeerd hebt geleerd. Heel normaal in onze cultuur (daar had ik ook last van, kindjes krijgen nu eenmaal veel te veel van die troep) maar je kan het veranderen. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162417495
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:11 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat is niet waar maar ook fruitsap drink je beter niet: teveel suikers in een te korte tijd en te weinig voedingsstoffen. Het probleem met zo'n grote hoeveelheid suiker in zo'n korte tijd is dat al dat suiker en wat meer snel uit je bloed wordt gehaald met als gevolg dat je juist meer trek krijgt. Een goed mechanisme bij schaarste aan calorierijk voedsel (je komt eindelijk eens wat suikerrijke planten en vruchten tegen, je slaat lekker in zodat je er weer even tegen kan), een dodelijk mechanisme bij het overaanbod aan calorierijk voedsel en 'voedsel' wat we vandaag de dag hebben.
Wat ze precies beweren en wat daar van waar is weet ik niet. De aflevering is namelijk pas komende dinsdag.
pi_162417512
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:13 schreef computergirl het volgende:

[..]

wat is daar mis mee? ik neem aan dat je er langer dan 3 jaar over hebt gedaan om die kilo's er aan te eten.
geen/weinig resultaat is demotiverend?
  zondag 22 mei 2016 @ 21:18:02 #78
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162417553
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:16 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Jij houdt er alleen geen rekening mee dat jij die calorieën nu ergens anders uit haalt en dat je die niet uit dat andere 'voedsel' of voedsel zou halen indien jij wel gewone cola zou drinken. Stop met die onzin en drink enkel water, thee en koffie. Het zit slechts in je koppie dat je iets zoet moet drinken omdat jij het verkeerd hebt geleerd. Heel normaal in onze cultuur (daar had ik ook last van, kindjes krijgen nu eenmaal veel te veel van die troep) maar je kan het veranderen. ;)
Waarom? Ik eet liever brood dan dat ik 300 calorien drink :)
Gaat al jaren goed (die frisdrank) :)
Drink op het werk de hele dag water. 's ochtends en 's avonds Cola. Niks mis mee :)

Gebruik verder geen extra suiker, behalve wat standaard ergens in zit :)

Kilo of 20 afgevallen een jaar of 2 terug, door minder te eten (minder kaas vooral, en niet meer lunchen op het werk " voor de gezelligheid").
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:20:02 #79
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162417673
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:16 schreef Physsic het volgende:

[..]

Wat ze precies beweren en wat daar van waar is weet ik niet. De aflevering is namelijk pas komende dinsdag.
Natuurlijk, ik ging mee in jouw veronderstelling. Als ze stellen dat puur vruchtensap net zo slecht is als nepvruchtensap (het merendeel: water met een synthetisch smaakstofje) dan slaan ze de plank mis. Als ze stellen dat je het beste beide niet drinkt dan hebben ze gelijk. Ik maak hierbij een uitzondering voor sporters, die kunnen tijdens of na het sporten best wel wat pure vruchtensap drinken als ze een voldoende zware inspanning hebben geleverd en zodoende het glucosegehalte in hun bloed flink hebben verlaagd (vermoedelijk een belangrijke reden waarom beweging helpt bij prediabetes) en je op dat moment juist wil dat je lichaam als een gek suiker opneemt uit je bloed (herstel), in alle andere gevallen doe je het beter niet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:22:26 #80
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162417811
Punt zal wel zijn dat vruchtensap gezond klinkt (en dan kijken ze vast naar calorien), maar er vaak net zoveel in zit als in frisdrank...

Vaag/jammer trouwens dat ze in Europa nog nauwelijks water met een smaakje hebben, waar ze je in de VS mee dood gooien.
Haters everywhere but I don't really care.
  Licht Ontvlambaar zondag 22 mei 2016 @ 21:22:50 #81
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_162417834
quote:
10s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:44 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

Niemand die op het idee komt dat het drinken van light frisdranken bij velen juist wordt opgeroepen omdat men overgewicht heeft?
light is bullshit, je lichaam voor de gek houden.
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  zondag 22 mei 2016 @ 21:22:55 #82
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162417841
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:18 schreef matthijst het volgende:
Waarom? Ik eet liever brood dan dat ik 300 calorien drink :)
Dat is prima maar jij houdt jezelf voor de gek als jij denkt dat jij maar 1 gram suiker minder inneemt doordat jij zoveel van die troep drinkt en ondertussen vergiftig jij jezelf mogelijk wel met een overmaat aan zoetstof. Vanaf welke dosis dat een probleem is is onduidelijk maar als je dagelijks 750 ml light-cola drinkt en ondertussen ook nog eens op andere manieren (bijv. chips) diezelfde stof binnenkrijgt dan zou je zomaar teveel ervan kunnen innemen.
Het is sowieso een slechte gewoonte, jij hebt de ene slechte gewoonte vervangen door de andere, dat moet jij zelf weten maar ik zeg gewoon waar het op staat. ;)

quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:18 schreef matthijst het volgende:
Kilo of 20 afgevallen een jaar of 2 terug, door minder te eten (minder kaas vooral, en niet meer lunchen op het werk " voor de gezelligheid").
Dat is mooi maar dat heeft niets met de ligh-cola te maken en over een jaar zullen we pas weten of dat het blijvend gewichtsverlies is. Bovendien weten we niet in welke mate het gewichtsverlies vetverlies is. Wat je vaak ziet bij mensen die op die manier afvallen is dat ze ook aanzienlijk wat spiermassa verliezen: lager metabolisme => gejojo + wat extra. Ik hoop voor jou dat die 20 kg. grotendeels vetverlies is. Je kan trouwens niet voorkomen dat je ook wat spiermassa verliest bij afvallen. Nu ja, er zijn mensen die daar geen last van hebben maar dan heb je heel erg veel geluk met freaky genen. :{
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:25:02 #83
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162417956
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:22 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat is prima maar jij houdt jezelf voor de gek als jij denkt dat jij maar 1 gram suiker minder inneemt doordat jij zoveel van die troep drinkt en ondertussen vergiftig jij jezelf mogelijk wel met een overmaat aan zoetstof. Vanaf welke dosis dat een probleem is is onduidelijk maar als je dagelijks 750 ml light-cola drinkt en ondertussen ook nog eens op andere manieren (bijv. chips) diezelfde stof binnenkrijgt dan zou je zomaar teveel ervan kunnen innemen.
Het is sowieso een slechte gewoonte, jij hebt de ene slechte gewoonte vervangen door de andere, dat moet jij zelf weten maar ik zeg gewoon waar het op staat. ;)
Mwah, daarover verschillen we van mening :)
Ik drink altijd al Cola Light, heb niet het een vervangen door het ander. Bedoelde alleen dat als je dan toch 300 calorien per dag extra denkt nodig te hebben ik liever 4 boterhammen zou eten :)
Of aspartaam goed voor je is, dat is een andere discussie, qua vergiftigen.
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162418031
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Natuurlijk, ik ging mee in jouw veronderstelling. Als ze stellen dat puur vruchtensap net zo slecht is als nepvruchtensap (het merendeel: water met een synthetisch smaakstofje) dan slaan ze de plank mis. Als ze stellen dat je het beste beide niet drinkt dan hebben ze gelijk. Ik maak hierbij een uitzondering voor sporters, die kunnen tijdens of na het sporten best wel wat pure vruchtensap drinken als ze een voldoende zware inspanning hebben geleverd en zodoende het glucosegehalte in hun bloed flink hebben verlaagd (vermoedelijk een belangrijke reden waarom beweging helpt bij prediabetes) en je op dat moment juist wil dat je lichaam als een gek suiker opneemt uit je bloed (herstel), in alle andere gevallen doe je het beter niet.
De post was vooral een kijktip voor wie het interessant vindt en ik probeerde juist op geen manier een oordeel te geven over de inhoud, haha. :P
Ik denk (op basis van voorstukjes) dat ze voornamelijk bedoelen dat er een vergelijkbare hoeveelheid suiker in zit.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik echt niet zo bezig ben met wat ik eet/drink.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:26:27 #85
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162418042
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:25 schreef matthijst het volgende:

[..]

Mwah, daarover verschillen we van mening :)
Ik drink altijd al Cola Light :)
Of aspartaam goed voor je is, dat is een andere discussie, qua vergiftigen.
Serieus, stop eens twee weken lang met iets anders dan water of thee te drinken en toegevoegde suikers te eten en je hebt er helemaal geen behoefte aan. Het scheelt een hoop geldverspilling en gedoe met flessen (boodschappen doen). :)
Het is allemaal onzin die tussen je oortjes zit. Experimenteer eens met al die theesmaken, hartstikke leuk voor twee weken. *O*
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162418068
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:25 schreef matthijst het volgende:

[..]

Mwah, daarover verschillen we van mening :)
Ik drink altijd al Cola Light, heb niet het een vervangen door het ander. Bedoelde alleen dat als je dan toch 300 calorien per dag extra denkt nodig te hebben ik liever 4 boterhammen zou eten :)
Of aspartaam goed voor je is, dat is een andere discussie, qua vergiftigen.
Tegenwoordig gebruiken ze toch steeds vaker Stevia al vervanger?
  zondag 22 mei 2016 @ 21:27:59 #87
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162418140
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:26 schreef Physsic het volgende:
Ik denk (op basis van voorstukjes) dat ze voornamelijk bedoelen dat er een vergelijkbare hoeveelheid suiker in zit.
We zullen het zien. Als ik eraan denk dan zal ik ernaar kijken. Ik kijk zelden naar de NPO dus ik kom het niet tegen tenzij ik eraan denk.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:30:15 #88
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162418287
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:22 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Dat is mooi maar dat heeft niets met de ligh-cola te maken en over een jaar zullen we pas weten of dat het blijvend gewichtsverlies is. Bovendien weten we niet in welke mate het gewichtsverlies vetverlies is. Wat je vaak ziet bij mensen die op die manier afvallen is dat ze ook aanzienlijk wat spiermassa verliezen: lager metabolisme => gejojo + wat extra. Ik hoop voor jou dat die 20 kg. grotendeels vetverlies is. Je kan trouwens niet voorkomen dat je ook wat spiermassa verliest bij afvallen. Nu ja, er zijn mensen die daar geen last van hebben maar dan heb je heel erg veel geluk met freaky genen. :{
Ik zeg ook niet dat dat met cola light te maken heeft? Ik zeg dat als ik ipv Cola Light normale cola zou drinken dat een kilo per maand zou schelen aan calorien :)
Of je die dan misschien ergens anders minder van zou consumeren da's gissen....

Begin was wel wat spiermassa inderdaad (dat merk je), maar 20kg is er ondertussen anderhalf jaar af. Moest van de dokter (lever), dus dat was wel de stok achter de deur.
Die MLD-arts was overigens verbaasd, want 95% van het volk dat bij hem binnenkomt doet niks met z'n advies, zei hij...
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:31:38 #89
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162418367
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:26 schreef Physsic het volgende:

[..]

Tegenwoordig gebruiken ze toch steeds vaker Stevia al vervanger?
Je kan dat zonder hoofdletter schrijven als je het over de plant zelf hebt. ;)
Ze hadden ook eens vet gemaakt wat niet wordt opgenomen door je darmen (verder wel de eigenschappen van vet). Het was een leuk idee, er was echter 1 probleempje: de mensen die het innamen kregen gigantisch last van diarree. _O-
Ik wacht het rustig af, ook hiervoor geldt dat mensen het ineens in extreme concentraties gaan innemen waarop niet is gelecteerd via de evolutie en waarvan je dus moet afwachten of dat het toevallig wel goed werkt of dat het schade aanricht. De toekomst zal het leren.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:33:42 #90
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162418483
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Serieus, stop eens twee weken lang met iets anders dan water of thee te drinken en toegevoegde suikers te eten en je hebt er helemaal geen behoefte aan. Het scheelt een hoop geldverspilling en gedoe met flessen (boodschappen doen). :)
Het is allemaal onzin die tussen je oortjes zit. Experimenteer eens met al die theesmaken, hartstikke leuk voor twee weken. *O*
Tja, vind de smaak lekker. Thee op zich ook wel, maar gedoe met zetten (fles opendraaien gaat sneller). En drink de hele dag verder al water, dus moet wel wat lekkers overblijven ;)

Maar op zich wel een punt om misschien eens wat te minderen. Alleen bij het avondeten bijvoorbeeld ^O^
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:36:01 #91
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162418612
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:30 schreef matthijst het volgende:
Of je die dan misschien ergens anders minder van zou consumeren da's gissen....
Je hebt er vrijwel geen invloed op tenzij je vrijwel volledig stopt met het eten van toegevoegde suikers (heerlijk, geen zoet broodbeleg eten raad ik iedereen aan) of je je eten van A-Z plant.

quote:
Begin was wel wat spiermassa inderdaad (dat merk je)
Waaraan merkte jij dat?

Ja, ziekte is de beste motivatie om gezonder te gaan leven. Wat dat betreft pakt het gunstig uit als je zulke klachten krijgt, zolang het niets chronisch is. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 21:46:38 #92
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162419198
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Waaraan merkte jij dat?
Ik had het idee dat m'n armen en bovenbenen heel dun werden. Geen idee of dat afbreken van spieren was, maar dat idee had ik erbij destijds (3-4 kilo per maand afgevallen). Sindsdien 2-3 kilo zwaarder en dat voelt wat "gezonder".

quote:
Ja, ziekte is de beste motivatie om gezonder te gaan leven. Wat dat betreft pakt het gunstig uit als je zulke klachten krijgt, zolang het niets chronisch is. ;)
Was beetje toeval: tijd lang moe en toen bleken leverwaardes verhoogd. Ze dachten dat ik alcoholist was (drink weleens, maar eigenlijk alleen op feestjes ofzo, dus niet wekelijks). Vervette lever, woog rond de 98 kilo (1,87), nu rond de 76-77 en waardes zijn bijna normaal.

Werd eerst naar een diëtiste gestuurd en die zei: gewoon nooit meer alcohol drinken ;(
MLD-specialist vond dat onzin en zei: ga eerst eens 10 kilo afvallen.
Haters everywhere but I don't really care.
  zondag 22 mei 2016 @ 21:49:16 #93
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162419311
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:46 schreef matthijst het volgende:

[..]

Ik had het idee dat m'n armen en bovenbenen heel dun werden. Geen idee of dat afbreken van spieren was, maar dat idee had ik erbij destijds (3-4 kilo per maand afgevallen).
Moeilijk te zeggen, je slaat ook aardig wat vet op op je armen en benen, vooral je bovenbenen (grote klodders vet bij mensen met een normaal gewicht). Waarschijnlijk is het een beetje van beide. ;)

quote:
Was beetje toeval: tijd lang moe en toen bleken leverwaardes verhoogd. Ze dachten dat ik alcoholist was (drink weleens, maar eigenlijk alleen op feestjes ofzo, dus niet wekelijks). Vervette lever, woog rond de 98 kilo (1,87), nu rond de 76-77 en waardes zijn bijna normaal.
Mooi! ^O^
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162420046
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:59 schreef Physsic het volgende:
Overigens komt er dinsdag op NPO een programma, waarvan de voorstukjes doen vermoeden dat wordt aangegeven dat pakken fruitsap net zo 'ongezond' zijn als frisdranken.
NPO3, Broodje Gezond.
Dat is toch al jaren duidelijk. Ik heb 8 jaar geleden al eens de ingrediënten van zo'n pak jus dorange bekeken en daarna ook nooit meer gedronken. Zelfde voor alle andere vruchtensappen.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
pi_162420050
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:00 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Daar kunnen we over discussiëren maar dat ze geen zak helpen om je vetpercentage onder controle te houden is inmiddels wel ruimschoots gebleken. :)
Gewoon water of thee drinken! Eet je calorieën, drink ze niet.
In light dranken zitten ook geen calorieën, dus je hebt niet helemaal door hoe en wat.

Geeft niet, maar presenteer je dan ook niet als als feitenverteller.
pi_162420133
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:22 schreef Sjeen het volgende:

[..]

light is bullshit, je lichaam voor de gek houden.
Het is gewoon een prima alternatief.

Er zijn gewoon mensen die wel eens wat anders willen drinken dan water.
  Licht Ontvlambaar zondag 22 mei 2016 @ 22:16:37 #97
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_162420541
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:06 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

Het is gewoon een prima alternatief.

Er zijn gewoon mensen die wel eens wat anders willen drinken dan water.
tsja, daar zijn we het dan niet over eens. Maar dat is geen probleem :)
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
  zondag 22 mei 2016 @ 22:17:39 #98
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162420569
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:04 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

In light dranken zitten ook geen calorieën, dus je hebt niet helemaal door hoe en wat.
Ik heb niet gesteld dat ligh-dranken veel calorieën bevat en jij praat poet met je stelling dat het geen calorieën bevat (weinig is niet hetzelfe als geen).
Vraag je de volgende keer even af of dat je niet voorbarig conclusies trekt door verbanden te trekken die er niet zijn! Ik begrijp dat jij het niet leuk vindt als iemand stelt dat het onzinnig is om iets anders te drinken dan water, thee en koffie en dat het niets toevoegt maar reageer dat niet op mij af. :')

Welk verkeerd verband heb jij getrokken? De laatste zin die jij citeerde had niets te maken met de energetische waarde van frisdrank, dat was meer een algemene opmerking dat het nergens goed voor is om zoete dranken te drinken. Jij legde abusievelijk de relatie tussen die laatste zin en de energetische waarde van light-frisdranken, een relatie die ik niet had gelegd en die je niet uit deze zin kan opmaken (ja, je kan het zo interpreteren maar het is voor meerdere interpretaties vatbaar). Veel mensen die light-frisdranken drinken drinken op een andere manier wel degelijke calorieën, bijvoorbeeld via vruchtensap en via yoghurt waaraan suiker is toegevoegd. Mijn punt was echter dat het een rare afwijking in mensen hun koppie is dat drinken zoet moet zijn die is ontstaan doordat ze als kindjes veel zoete drank kregen van hun ouders. Het is niets meer dan een slechte gewoonte. Zelfs als de drank zelf geen kwaad kan verspil je enorm veel geld en fossiele brandstoffen (verpakkingen, transport) en zit je elke keer te kutten met volle flessen bij het boodschappen doen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 22:23:11 #99
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162420790
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:04 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Dat is toch al jaren duidelijk. Ik heb 8 jaar geleden al eens de ingrediënten van zo'n pak jus dorange bekeken en daarna ook nooit meer gedronken. Zelfde voor alle andere vruchtensappen.
Ja, het is water met een synthetisch smaakstofje. Van de positieve kant: de smaak daarvan is zo sterk dat ze maar een heel klein beetje per liter hoeven toe te voegen. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 22 mei 2016 @ 22:31:26 #100
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162421134
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Mijn punt was echter dat het een rare afwijking in mensen hun koppie is dat drinken zoet moet zijn die is ontstaan doordat ze als kindjes veel zoete drank kregen van hun ouders.
Dat geldt voor veel dingen toch? Waarom eten mensen snoep of ijsjes? Sommige dingen zijn gewoon lekker :P
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162421176
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:16 schreef Sjeen het volgende:

[..]

tsja, daar zijn we het dan niet over eens. Maar dat is geen probleem :)
Onderbouw eens met wetenschappelijke artikelen wat er slecht zou zijn aan light dranken.
pi_162421290
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik heb niet gesteld dat ligh-dranken veel calorieën bevat en jij praat poet met je stelling dat het geen calorieën bevat (weinig is niet hetzelfe als geen).
Vraag je de volgende keer even af of dat je niet voorbarig conclusies trekt door verbanden te trekken die er niet zijn! Ik begrijp dat jij het niet leuk vindt als iemand stelt dat het onzinnig is om iets anders te drinken dan water, thee en koffie en dat het niets toevoegt maar reageer dat niet op mij af. :')

Welk verkeerd verband heb jij getrokken? De laatste zin die jij citeerde had niets te maken met de energetische waarde van frisdrank, dat was meer een algemene opmerking dat het nergens goed voor is om zoete dranken te drinken. Jij legde abusievelijk de relatie tussen die laatste zin en de energetische waarde van light-frisdranken, een relatie die ik niet had gelegd en die je niet uit deze zin kan opmaken (ja, je kan het zo interpreteren maar het is voor meerdere interpretaties vatbaar). Veel mensen die light-frisdranken drinken drinken op een andere manier wel degelijke calorieën, bijvoorbeeld via vruchtensap en via yoghurt waaraan suiker is toegevoegd. Mijn punt was echter dat het een rare afwijking in mensen hun koppie is dat drinken zoet moet zijn die is ontstaan doordat ze als kindjes veel zoete drank kregen van hun ouders. Het is niets meer dan een slechte gewoonte. Zelfs als de drank zelf geen kwaad kan verspil je enorm veel geld en fossiele brandstoffen (verpakkingen, transport) en zit je elke keer te kutten met volle flessen bij het boodschappen doen.
Dat moeten we inderdaad niet willen, mensen die iets willen drinken wat ze lekker vinden.

Allemaal op water en wat je in de bossen kan plukken, want milieu!!!!

(Mijn god zeg!)
pi_162422431
Ik drink geen Light, want de Lightproducten die ik ooit heb geprobeerd vind ik over het algemeen echt niet te drinken. Ik dacht vorig jaar dat ik een pak drinken had gekocht wat al overdatum was -vanwege de afwijkende smaak-. Bleek dat ze een deel van de suiker hadden vervangen door Stevia (en nog wat andere kleine aanpassingen). Dat was ook de laatste keer dat ik het had gekocht. :P
  maandag 23 mei 2016 @ 07:39:26 #104
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162426579
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Je zou eens moeten weten hoe ongezond de meeste dikke mensen zijn. Inderdaad, een flink verhoogde bloeddruk, een flink verhoogd slecht cholesterol, gewrichtsklachten en prediabetes zijn volstrekt normaal.
Je moest eens weten hoe ongezond veel slanke mensen zijn, Inderdaad, een flink verhoogde bloeddruk, een flink verhoogd slecht cholesterol, gewrichtsklachten en prediabetes zijn volstrekt normaal.

Want er zijn ook meer dan voldoende slanke mensen die een slecht dieet hanteren of reumatische klachten krijgen. Een verhoogde kans op dergelijke aandoeningen door overgewicht bedoel je natuurlijk.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
  maandag 23 mei 2016 @ 07:42:25 #105
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162426606
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:22 schreef matthijst het volgende:
Punt zal wel zijn dat vruchtensap gezond klinkt (en dan kijken ze vast naar calorien), maar er vaak net zoveel in zit als in frisdrank...

Vaag/jammer trouwens dat ze in Europa nog nauwelijks water met een smaakje hebben, waar ze je in de VS mee dood gooien.
Het is (naar mijn weten) inderdaad lastig om gewoon ergens een flesje water te vinden waar alleen een citroentje/limoentje boven uitgeknepen is. Overal zit direct een extra schep suiker bij.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162427383
quote:
1s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:22 schreef Sjeen het volgende:

[..]

light is bullshit, je lichaam voor de gek houden.
Onzin, het is weldegelijk een stuk beter om Cola Light (of Zero) te drinken dan regular Cola. Natuurlijk moet je ook dat niet in overvloed doen, maar bullshit is het niet.
Poetinsupporters staan aan de verkeerde kant van de geschiedenis
  Spellchecker maandag 23 mei 2016 @ 09:41:21 #107
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_162427871
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 20:59 schreef Physsic het volgende:
Overigens komt er dinsdag op NPO een programma, waarvan de voorstukjes doen vermoeden dat wordt aangegeven dat pakken fruitsap net zo 'ongezond' zijn als frisdranken.
NPO3, Broodje Gezond.
Daar zit net zo goed veel suiker in .....
Maar bedankt voor de kijktip! c_/
  Spellchecker maandag 23 mei 2016 @ 09:42:46 #108
197773 crew  maily
Mevrouwtje oeps/B.U.2022 :P
pi_162427890
quote:
6s.gif Op maandag 23 mei 2016 09:12 schreef Nielsch het volgende:

[..]

Onzin, het is weldegelijk een stuk beter om Cola Light (of Zero) te drinken dan regular Cola. Natuurlijk moet je ook dat niet in overvloed doen, maar bullshit is het niet.
Beter drink je helemaal geen cola ....
pi_162427934
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 21:22 schreef matthijst het volgende:
Punt zal wel zijn dat vruchtensap gezond klinkt (en dan kijken ze vast naar calorien), maar er vaak net zoveel in zit als in frisdrank...

Vaag/jammer trouwens dat ze in Europa nog nauwelijks water met een smaakje hebben, waar ze je in de VS mee dood gooien.
Bedoel je de vitaminewater?

Dat verkopen ze namelijk in iedere supermarkt.

In Duitsland verkopen ze ook veel soorten water met smaak waaraan geen suiker is toegevoegd.
  maandag 23 mei 2016 @ 09:52:15 #110
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162428040
Dan kun je net zo goed een blikje cola nemen.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
  maandag 23 mei 2016 @ 09:52:46 #111
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162428053
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 09:46 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Bedoel je de vitaminewater? [ afbeelding ]

Dat verkopen ze namelijk in iedere supermarkt.

In Duitsland verkopen ze ook veel soorten water met smaak waaraan geen suiker is toegevoegd.
Maar dan zonder calorien en in meer dan 2-3 smaken :D
Dit idee, en daar dan een paar merken van...

Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 23 mei 2016 @ 11:34:33 #112
3542 Gia
User under construction
pi_162430069
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 22:31 schreef matthijst het volgende:

[..]

Dat geldt voor veel dingen toch? Waarom eten mensen snoep of ijsjes? Sommige dingen zijn gewoon lekker :P
Ben het met Bram eens, dat zoet eten en drinken aangeleerd is in de kindertijd.
Ik had vrijwel nooit snoep in huis, toen onze kinderen klein waren. Niet dat ze het niet mochten hebben, maar niet standaard, dagelijks. Wel met sinterklaas, pasen, verjaardagen, oma en opa, en dat soort dingen. Maar verder thuis, nee, kocht ik niet.
Ze zijn nu volwassen en snoepen, zoet, eigenlijk nooit.
Oudste drinkt ook zwarte koffie zonder suiker, water met citroensap, tonic en met uitgaan of weekend een biertje. En dat is dan ook zijn enigste zonde. Moet kunnen, toch.
Jongste drinkt veel energy. Ben ik niet zo blij mee, maar goed, die is sowieso nogal aan de magere kant.
  maandag 23 mei 2016 @ 11:35:51 #113
3542 Gia
User under construction
pi_162430108
quote:
14s.gif Op maandag 23 mei 2016 07:42 schreef Rauw. het volgende:

[..]

Het is (naar mijn weten) inderdaad lastig om gewoon ergens een flesje water te vinden waar alleen een citroentje/limoentje boven uitgeknepen is. Overal zit direct een extra schep suiker bij.
Zelf doen. Heb hier flesjes citroensap staan. Lekker in een glas koud water.
  maandag 23 mei 2016 @ 11:43:27 #114
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162430329
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 11:35 schreef Gia het volgende:

[..]

Zelf doen. Heb hier flesjes citroensap staan. Lekker in een glas koud water.
Doe ik ook wel eens. Alleen ben veel onderweg, dus een flesje in de auto leggen is een optie maar ik zou er ook best een kwartje voor over hebben als SPA of Evian het voor me doet.
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162430333
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 09:46 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Bedoel je de vitaminewater? [ afbeelding ]

Dat verkopen ze namelijk in iedere supermarkt.

In Duitsland verkopen ze ook veel soorten water met smaak waaraan geen suiker is toegevoegd.
Dat is dat spul van de lidl. Vind dat meer weghebben van aa sport drank. Volgens mij heeft dat even veel suiker.
pi_162430658
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 09:42 schreef maily het volgende:

[..]

Beter drink je helemaal geen cola ....
Waar blijft toch de uitleg waarom cola light zo slecht zou zijn? Dat is ook maar water met kleurstof en een smaakje met 1,3 hele kCal per blikje (of 0,78 kCal per glas). Voordat Bram weer gaat steigeren dat er echt wel calorieën in zitten. En ja, dat is waar, maar zelfs als je 2 liter drinkt (wat toch best veel is op een dag), dan hebben we het over 3 promille van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
  maandag 23 mei 2016 @ 12:03:39 #117
3542 Gia
User under construction
pi_162430833
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 11:57 schreef VEM2012 het volgende:
Waar blijft toch de uitleg waarom cola light zo slecht zou zijn? Dat is ook maar water met kleurstof en een smaakje met 1,3 hele kCal per blikje (of 0,78 kCal per glas). Voordat Bram weer gaat steigeren dat er echt wel calorieën in zitten. En ja, dat is waar, maar zelfs als je 2 liter drinkt (wat toch best veel is op een dag), dan hebben we het over 3 promille van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid.
http://voedzo.nl/gezondhe(...)ergewicht-en-ziekte/
  Redactie Frontpage / Spellchecker maandag 23 mei 2016 @ 12:26:17 #118
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_162431386
Het probleem met lightfrisdrank is meer dat het je behoefte aan zoet in stand houdt. En daar moet je vanaf als je wilt minderen met zoete dingen/suikers.

Los van de discussie over of het gezond is of niet.
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
&lt;a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow"&gt;http://bijenzonderzorgen.nl/&lt;/a&gt; beslist geen BIJ-zaak!
pi_162431668
quote:
Wat een flut onderzoek.
Vooral dat gedeelte over onbewust meer gaan eten :') en dat bla bla verhaal over de 92 bijwerkingen van aspartaam :') Dat iemand ervan aan de schijterij gaat betekent nog niet dat iedereen daar last van heeft. Wel eens de bijsluiter van aspirine bekeken?

Oh, en:
quote:
Voedzo is een blog over gezond eten & gezond leven met die gezonde voeding, opgezet door Sharon Numan. Sharon schrijft vanuit een praktisch uitgangspunt, met logisch nadenken, zelf uitproberen en zelf ontdekken
:')

Nu graag een echte wetenschappelijke bron.
Knapen die storneren willen moeten mannen met automatische incasso's zijn
pi_162432481
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 11:43 schreef naiipajiiau het volgende:

[..]

Dat is dat spul van de lidl. Vind dat meer weghebben van aa sport drank. Volgens mij heeft dat even veel suiker.
Nee die vitaminewater is anders, het smaakt ook niet naar AA, het smaakt net zoals Sourcy Vitaminewater. Het is niet zoet en er zit ook geen toegevoegde suiker in. Denk dat je het verward met dit:



Dit is wel mierzoet en in verschillende smaken te koop, de oranje smaakt naar AA.
  maandag 23 mei 2016 @ 13:04:49 #121
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_162432555
Dat Sourcy Vitaminwater zit iig wel suiker in.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_162432600
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:04 schreef Leandra het volgende:
Dat Sourcy Vitaminwater zit iig wel suiker in.
Klopt maar die van Lidl niet, het staat in elk geval niet op het etiket.
pi_162432621
Dat was ooit bij kassa dat vitaminwater. Het kwam erop neer dat het overpriced troep is.
pi_162432743
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:06 schreef Sunshine1982 het volgende:
Dat was ooit bij kassa dat vitaminwater. Het kwam erop neer dat het overpriced troep is.
Denk dat bijna alles wat er verkocht wordt en wat als gezond wordt aangeduid minder gezond is dan velen denken.

Omdat ik geen puur water verdraag gebruik ik soms een klein beetje siroop van Teissiere, de suikervrije variant. Is gezoet met stevia extract en sucralose. Maar veel gebruik ik er niet van, klein druppeltje is al genoeg want het is zoeter dan de siropen die wel gezoet zijn met suiker. Heb ook eens Slimpy geprobeerd maar vind dat daar nogal een aparte nasmaak in zit.

Wat ik in de zomer vaak doe is een fles vullen met water en wat verse muntblaadjes en citroensap.
pi_162432844
quote:
Heb je het zelf aandachtig en kritisch gelezen?
pi_162432892
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 12:26 schreef Rewimo het volgende:
Het probleem met lightfrisdrank is meer dat het je behoefte aan zoet in stand houdt. En daar moet je vanaf als je wilt minderen met zoete dingen/suikers.
Of wilskracht hebben.

Verder is het idee van dat je daarmee die behoefte in stand houdt vooral een hypothese. Maar dat terzijde.
pi_162432935
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:14 schreef VEM2012 het volgende:

[..]

Of wilskracht hebben.

Verder is het idee van dat je daarmee die behoefte in stand houdt vooral een hypothese. Maar dat terzijde.
Ik dronk vrij veel light frisdrank jaren geleden maar ben er gewoon in 1x mee gestopt. Nu al bijna 3,5 jaar geen frisdrank meer gehad, heb daar totaal geen moeite mee. Vind het lastiger te minderen met koffie.
pi_162432967
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:02 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Nee die vitaminewater is anders, het smaakt ook niet naar AA, het smaakt net zoals Sourcy Vitaminewater. Het is niet zoet en er zit ook geen toegevoegde suiker in. Denk dat je het verward met dit:

[ afbeelding ]

Dit is wel mierzoet en in verschillende smaken te koop, de oranje smaakt naar AA.
Echt? Vond het namelijk echt naar suikerwater proeven. Had de variant met lychee, ook Saskia in dezelfde flesjes. Was mierzoet dat spul, vorige week een sixpack mee naar werk genomen. Vind het verder niet heel bijzonder, verveelt heel snel vooral als het niet gekoeld is. Ze hebben daar ook een soort aa drink dat is inderdaad nog een slag zoeter, power generation heet dat. Tegenwoordig drink ik weer cola wat ik eigenlijk niet zou moeten doen. Heb het jaren niet gedronken. Merk dat cola mijn eetlust zelfs bederft.
pi_162433015
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:17 schreef naiipajiiau het volgende:

[..]

Echt? Vond het namelijk echt naar suikerwater proeven. Had de variant met lychee, ook Saskia in dezelfde flesjes. Was mierzoet dat spul, vorige week een sixpack mee naar werk genomen. Vind het verder niet heel bijzonder, verveelt heel snel vooral als het niet gekoeld is. Ze hebben daar ook een soort aa drink dat is inderdaad nog een slag zoeter, power generation heet dat. Tegenwoordig drink ik weer cola wat ik eigenlijk niet zou moeten doen. Heb het jaren niet gedronken. Merk dat cola mijn eetlust zelfs bederft.
Ik heb de oranje (Mango/guave) een paar keer gehad en die is niet zoet. Bij Jumbo is het weer andersom, de mango/guave is zoet en de lychee niet, maar heeft een soort van "chemische" nasmaak.
  maandag 23 mei 2016 @ 13:21:28 #130
179002 GwaiLow
Malo accepto stultus sapit
pi_162433091
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:16 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik dronk vrij veel light frisdrank jaren geleden maar ben er gewoon in 1x mee gestopt. Nu al bijna 3,5 jaar geen frisdrank meer gehad, heb daar totaal geen moeite mee. Vind het lastiger te minderen met koffie.
Drink zelf en geen frisdrank en geen koffie. Ook geen thee overigens, maar dat is niet slecht. Alleen water eigenlijk, en daar ben ik erg happy mee. Als ik dan ergens toch wat extra calorieën uit haal dan haal ik die liever uit lekker eten :D
pi_162433213
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:16 schreef Alieda-R het volgende:

Ik dronk vrij veel light frisdrank jaren geleden maar ben er gewoon in 1x mee gestopt. Nu al bijna 3,5 jaar geen frisdrank meer gehad, heb daar totaal geen moeite mee. Vind het lastiger te minderen met koffie.
Wat eens temeer onderschrijft dat het met die 'afhankelijkheid' bij light frisdrank wel meevalt.
pi_162433228
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:21 schreef GwaiLow het volgende:

[..]

Drink zelf en geen frisdrank en geen koffie. Ook geen thee overigens, maar dat is niet slecht. Alleen water eigenlijk, en daar ben ik erg happy mee. Als ik dan ergens toch wat extra calorieën uit haal dan haal ik die liever uit lekker eten :D
Thee drink ik ook niet, word ik kotsmisselijk van. Het is bij mij vooral koffie en water met een scheutje siroop.
pi_162433231
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:21 schreef GwaiLow het volgende:

[..]

Drink zelf en geen frisdrank en geen koffie. Ook geen thee overigens, maar dat is niet slecht. Alleen water eigenlijk, en daar ben ik erg happy mee. Als ik dan ergens toch wat extra calorieën uit haal dan haal ik die liever uit lekker eten :D
koffie wel maar wil weer over naar thee.
frisdrank toevallig laatst omdat voor een feestje nog 3 flessen over waren.
Normaal koop ik het niet.
Wat ik veel drink is spa rood met een kneepje citroen/limoen sap.
lekker fris.
of gewoon ranja (en dan vaak maar theelepel ranja.

Als ik fris drink krijg ik altijd zon onplezierig opgeblazen gevoel.
pi_162433297
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:26 schreef flibber het volgende:

[..]

koffie wel maar wil weer over naar thee.
frisdrank toevallig laatst omdat voor een feestje nog 3 flessen over waren.
Normaal koop ik het niet.
Wat ik veel drink is spa rood met een kneepje citroen/limoen sap.
lekker fris.
of gewoon ranja (en dan vaak maar theelepel ranja.

Als ik fris drink krijg ik altijd zon onplezierig opgeblazen gevoel.
Ik had voorheen een verslaving voor thee met fruitsmaakjes maar verdraag nu geen enkele theesoort meer. Als ik veel koffie drink heb ik nergens last van, maar drink ook alleen maar cafeïne vrij en geen sterke koffie. Als ik te sterke koffie drink heb ik een gevoel dat ik teveel gegeten heb.
  maandag 23 mei 2016 @ 14:01:10 #135
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162434191
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 12:26 schreef Rewimo het volgende:
Het probleem met lightfrisdrank is meer dat het je behoefte aan zoet in stand houdt. En daar moet je vanaf als je wilt minderen met zoete dingen/suikers.

Los van de discussie over of het gezond is of niet.
beperkte doelgroep dan. Ik drink light omdat er geen calorieën in zitten en het lekker is. Maar gebruik verder nauwelijks suiker....
T is niet alsof je dan de suikerpot leegvreet :D
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162436445
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:36 schreef Grems het volgende:

[..]

Een BMI van 25 is de absolute bovengrens voor een gezond gewicht. Vadsige mensen die apetrots zijn dat ze nét binnen de bovengrens vallen :')

Of in dit geval er nét buiten :')
Boven de 25 betekent niet automatisch dat je geen gezond gewicht hebt. Sporters met veel spiermassa maar met een laag vetpercentage komen er dikwijls boven. Iemands vetpercentage geeft een betere indicatie wat dat betreft.
  maandag 23 mei 2016 @ 15:28:17 #137
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162436454
quote:
10s.gif Op maandag 23 mei 2016 07:39 schreef Rauw. het volgende:

[..]

Je moest eens weten hoe ongezond veel slanke mensen zijn, Inderdaad, een flink verhoogde bloeddruk, een flink verhoogd slecht cholesterol, gewrichtsklachten en prediabetes zijn volstrekt normaal.

Want er zijn ook meer dan voldoende slanke mensen die een slecht dieet hanteren of reumatische klachten krijgen. Een verhoogde kans op dergelijke aandoeningen door overgewicht bedoel je natuurlijk.
Uiteraard. Het is erg belangrijk wat de samenstelling van je voeding is, echter geeft een sterk verhoogd vetpercentage ook problemen op zichzelf. Niet noodzakelijk al die genoemde problemen maar het moet gek lopen als je na jarenlange obesitas niets van dat alles hebt opgelopen. Dat er mensen zijn die denken dat je altijd wel goed zit als je niet dik bent, tja, domme mensen hebben altijd bestaan.
Je ziet trouwens niet bij alle mensen die teveel vet hebben dat ze teveel vet hebben, de een stapelt het vet meer aan de buitenkant, de ander meer aan de binnenkant omheen organen en zo. Het laatste is slechter.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 15:56:50 #138
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162437103
Dat laatste is ook een beetje mazzel/pech hebben. Bij mij loopt er al jaren een 100 kilo te zware rond en die hobbelt voorlopig vrolijk verder.
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162437232
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 15:27 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Boven de 25 betekent niet automatisch dat je geen gezond gewicht hebt. Sporters met veel spiermassa maar met een laag vetpercentage komen er dikwijls boven. Iemands vetpercentage geeft een betere indicatie wat dat betreft.
ach de sporters worden er weer eens bij gehaald....

BMI is voor het merendeel voldoende.
en anders kun je het op zicht ook nog...
  maandag 23 mei 2016 @ 16:04:27 #140
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437309
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 13:26 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Thee drink ik ook niet, word ik kotsmisselijk van. Het is bij mij vooral koffie en water met een scheutje siroop.
Bij mij alleen water, vooral omdat ik te lui ben om thee te zetten en omdat ik geen gas wil verspillen. :')
Ik zou er eigenlijk eens een beetje mee moeten experimenteren voor in het weekeinde of zo.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:05:43 #141
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437355
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 15:27 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Boven de 25 betekent niet automatisch dat je geen gezond gewicht hebt. Sporters met veel spiermassa maar met een laag vetpercentage komen er dikwijls boven. Iemands vetpercentage geeft een betere indicatie wat dat betreft.
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
Je kan zelf beredeneren dat mannen sowieso al een flink hogere BMI hebben dan vrouwen (meer dan 1,5 punt!) omdat mannen gemiddeld gezien:
- groter zijn
- gespierder zijn

Heel dat BMI-verhaal voor individuën is bullshit die we te danken hebben aan twee groepen mensen. Denemarken heeft trouwens wel de BMI-maat wat aangepast, zij hebben echter enkel de geslachtsbias opgeheven: niet de lengtebias of de levensstijlbias (sporter/couch potatoe).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:06:39 #142
451005 Grems
Clown World
pi_162437386
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 15:27 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Boven de 25 betekent niet automatisch dat je geen gezond gewicht hebt. Sporters met veel spiermassa maar met een laag vetpercentage komen er dikwijls boven. Iemands vetpercentage geeft een betere indicatie wat dat betreft.
Dat is prachtig maar de gemiddelde persoon is geen Olympisch atleet.
pi_162437432
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:02 schreef flibber het volgende:

[..]

ach de sporters worden er weer eens bij gehaald....

BMI is voor het merendeel voldoende.
en anders kun je het op zicht ook nog...
Hij generaliseerde iedereen boven de 25 BMI als vadsige mensen, terwijl dat lang niet altijd opgaat.
  maandag 23 mei 2016 @ 16:09:33 #144
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437482
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

[..]

Je kan zelf beredeneren dat mannen sowieso al een flink hogere BMI hebben dan vrouwen (meer dan 1,5 punt!) omdat mannen gemiddeld gezien:
- groter zijn
- gespierder zijn

Heel dat BMI-verhaal voor individuën is bullshit die we te danken hebben aan twee groepen mensen. Denemarken heeft trouwens wel de BMI-maat wat aangepast, zij hebben echter enkel de geslachtsbias opgeheven: niet de lengtebias of de levensstijlbias (sporter/couch potatoe).
Dat doet er dus niet toe! Alleen al de lengte en het geslacht hebben een enorme grote invloed op je BMI-score. Het is geen individuele maat, het is nooit bedoeld als individuele maat! Het is een populatiemaat! Het werkt enkel voor populaties, niet voor individuën! Je kan er een beetje aan sleutelen zodat het minder vertekent in functie van je lengte en je geslacht maar dat is alles wat je kan doen.
Hier kan je opzoeken wat je BMI-score is wanneer je wel compenseert voor de lengte.
http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:13:06 #145
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437580
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:08 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Hij generaliseerde iedereen boven de 25 BMI als vadsige mensen, terwijl dat lang niet altijd opgaat.
Nogmaals, het is überhaupt achterlijk om de BMI op individuën toe te passen. Daar is het niet voor ontwikkeld en daar is het aantoonbaar ongeschikt voor.
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:05 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

[..]

Je kan zelf beredeneren dat mannen sowieso al een flink hogere BMI hebben dan vrouwen (meer dan 1,5 punt!) omdat mannen gemiddeld gezien:
- groter zijn
- gespierder zijn

Heel dat BMI-verhaal voor individuën is bullshit die we te danken hebben aan twee groepen mensen. Denemarken heeft trouwens wel de BMI-maat wat aangepast, zij hebben echter enkel de geslachtsbias opgeheven: niet de lengtebias of de levensstijlbias (sporter/couch potatoe).
Het is niet omdat het veel gebeurt dat het daarom ook zinvol is. Mensen doen collectief vaak achterlijke dingen. Zie bijvoorbeeld heel dat bullshitverhaal met de vetverbrandingszone in het fitnesswereldje: het heeft 10-20 jaar geduurd voordat die mensen in de gaten kregen dat ze onzin verkondigden en zelfs nu nog zijn er mensen die dat fabeltje geloven. :')
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162437638
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:08 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Hij generaliseerde iedereen boven de 25 BMI als vadsige mensen, terwijl dat lang niet altijd opgaat.
ja dat zijn de uitzonderingen.
hoeveel mensen heb je die op hoog niveau sport beoefenen. En dat zie je trouwens meteen dat hun massa spiermassa is.
  maandag 23 mei 2016 @ 16:18:10 #147
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437682
Hier een interessante uitleg over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Ook zij falen om de lengtebias eruit te halen (te wijten aan de oversimplistische formule omdat ze enkel met hele exponenten konden rekenen in die tijd zonder heel erg veel werk te hebben) maar in ieder geval compenseren ze op populatieniveau voor de geslachtsbias.

http://halls.md/bmi-difference-men-women/

...
Summary

Body fat percentage evidence suggests a "gap" of 2.3 kg/m2. Median BMI evidence suggests a gap of 1.85 kg/m2. Statistical fairness and Visual appearance also suggest gap values. The average of these values is 2.0 kg/m2. That is the "gap" between mens and womens Body Mass Index values that the halls.md v2 model uses in it’s overweight thresholds.

In Jip- en Janneketaal: mannen van 1m90 die een BMI van 27 hebben hebben hoogstwaarschijnlijk geen overgewicht, vrouwen van 1m60 die een BMI van 24 hebben hebben hoogstwaarschijnlijk wel overgewicht. Uiteraard gelden ook voor obesitas andere grenzen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:19:08 #148
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437710
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:15 schreef flibber het volgende:

[..]

ja dat zijn de uitzonderingen.
Jij hebt er niets van begrepen terwijl het hoe en wat hier erg duidelijk is uitgelegd! Het helpt om je eerst wat te verdiepen in een onderwerp en pas dan uitspraken te doen.
Het zijn geen uitzonderingen, mensen voor wie deze oversimplistische formule wel geschikt is zijn de uitzondering!
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162437722
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Nogmaals, het is überhaupt achterlijk om de BMI op individuën toe te passen. Daar is het niet voor ontwikkeld en daar is het aantoonbaar ongeschikt voor.

[..]

Het is niet omdat het veel gebeurt dat het daarom ook zinvol is. Mensen doen collectief vaak achterlijke dingen. Zie bijvoorbeeld heel dat bullshitverhaal met de vetverbrandingszone in het fitnesswereldje: het heeft 10-20 jaar geduurd voordat die mensen in de gaten kregen dat ze onzin verkondigden en zelfs nu nog zijn er mensen die dat fabeltje geloven. :')
Als ik het niet met je eens was had ik wel op je gereageerd ;).

quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:15 schreef flibber het volgende:

[..]

ja dat zijn de uitzonderingen.
hoeveel mensen heb je die op hoog niveau sport beoefenen. En dat zie je trouwens meteen dat hun massa spiermassa is.
Je hoeft niet eens op hoog niveau te sporten om een uitzondering te zijn. Een paar jaar spieren bouwen in de sportschool is voldoende. Ik ga ook langzaam naar de 25 BMI, maar wel met een vetpercentage onder de 14% en een lengte van 1.90.
pi_162437756
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:19 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Jij hebt er niets van begrepen!
Het zijn geen uitzonderingen, mensen voor wie deze oversimplistische formule wel geschikt is zijn de uitzondering!
het geeft een indicatie.
wil je 17 miljoen nederlanders een officiele vetmeting laten ondergaan?
in de meeste gevallen is BMI waarde een goede indicator.
Ook omdat zoveel mensen er tegenwoordig wel erg ruim overheen gaan.
pi_162437790
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:19 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Als ik het niet met je eens was had ik wel op je gereageerd ;).

[..]

Je hoeft niet eens op hoog niveau te sporten om een uitzondering te zijn. Een paar jaar spieren bouwen in de sportschool is voldoende. Ik ga ook langzaam naar de 25 BMI, maar wel met een vetpercentage onder de 14% en een lengte van 1.90.
dan ben je al redelijk fanatiek bezig als je onder de 14% komt.
normaal ligt bij mannen rond de 22% dacht ik.
pi_162437851
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:22 schreef flibber het volgende:

[..]

dan ben je al redelijk fanatiek bezig als je onder de 14% komt.
normaal ligt bij mannen rond de 22% dacht ik.
Kwestie van goed op je eten letten. Weet je zeker dat het gemiddelde vetpercentage zo hoog is? Dat ligt (ver) boven de gezonde percentages namelijk.
  Redactie Sport maandag 23 mei 2016 @ 16:24:33 #153
260853 crew  DeLuna
Luna van Pino O+
pi_162437853
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:20 schreef flibber het volgende:

[..]

het geeft een indicatie.
wil je 17 miljoen nederlanders een officiele vetmeting laten ondergaan?
in de meeste gevallen is BMI waarde een goede indicator.
Ook omdat zoveel mensen er tegenwoordig wel erg ruim overheen gaan.
Over het hele volk gezien is BMI een indicator ja. Maar niet per individu.
❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
  Redactie Sport maandag 23 mei 2016 @ 16:25:18 #154
260853 crew  DeLuna
Luna van Pino O+
pi_162437878
Voor mannen is 15% de norm en bij vrouwen 25% dacht ik
❤ Pino112 ❤ | FeanFan | heywoodugod _O_
  maandag 23 mei 2016 @ 16:25:27 #155
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437882
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:19 schreef Jaeger85 het volgende:

[..]

Als ik het niet met je eens was had ik wel op je gereageerd ;).
Fair enough. Ik word er een beetje moe van dat dit soort urban legends zo hardnekkig zijn doordat mensen die er niets van weten en begrijpen die onzin blijven verspreiden. Dat moet je hard en snel de kop indrukken. ;)

quote:
Je hoeft niet eens op hoog niveau te sporten om een uitzondering te zijn. Een paar jaar spieren bouwen in de sportschool is voldoende. Ik ga ook langzaam naar de 25 BMI, maar wel met een vetpercentage onder de 14% en een lengte van 1.90.
Dat is mogelijk. Waar baseer jij die schatting van 14% op?
De lengte alleen al heeft heel erg veel invloed: namelijk een overschatting van 8 kg. voor mensen die 2 meter groot zijn en een onderschatting 4-6 kg. voor mensen die 1m50 groot zijn.
De BMI is maar voor 1 groep mensen geschikt: mensen die pak hem beet 1m70-1m80 groot zijn, die een gemiddelde bouw hebben en die relatief slappe mannen of relatief sterke vrouwen zijn. Voor alle andere mensen is het onzin.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:27:00 #156
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437928
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:22 schreef flibber het volgende:

[..]

dan ben je al redelijk fanatiek bezig als je onder de 14% komt.
normaal ligt bij mannen rond de 22% dacht ik.
Nee! Voor een doorsnee gezonde man wordt in het geneeskundige milieu 15% aangehouden, voor een doorsnee gezonde vrouw 25%.
Dit is sterk variabel maar 22% is voor een man aanzienlijk te hoog. Het kan best dat dit tegenwoordig het gemiddelde is maar dat houdt dan in dat de Nederlandse mannen tegenwoordig te vet zijn. Niets nieuws onder de zon!
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:27:16 #157
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162437936
quote:
7s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:25 schreef DeLuna het volgende:
Voor mannen is 15% de norm en bij vrouwen 25% dacht ik
Correct.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:34:47 #158
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162438102
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:20 schreef flibber het volgende:
het geeft een indicatie.
Dat is juist mijn punt, het geeft geen indicatie! Het zou een indicatie geven als het een onnauwkeurigheid van 1 kg. geeft, we spreken hier over een onnauwekeurigheid die voor normaal gespierde mensen al oploopt naar pak hem beet 13 kg. voor enkel de lengte (5 te weinig voor kleine mensen, 8 te hoog voor grote mensen), met het verschil in spierbouw komt er gemakkelijk 5-10 kg. bij, dan zit je voor lange mensen al op een onnauwkeurigheid van 13-18 kg.
Voor het geslacht alleen al krijg je, zoals je kan lezen in mijn eerdere reactie, een onnauwkeurigheid van 2 BMI-punten.
Het is hartstikke onnauwkeurig, het geeft geen enkele indicatie!

Ik heb ook aangegeven wat wel een betrouwbare indicatie is, en dit wordt niet bestreden door artsen: de heuopomtrek, de tailleomtrek en de verhouding hiertussen. Wil je weten of dat je wel of niet vadsig bent, gebruik dit dan als indicator. Gebruik gewoon simpelweg je riem als indicator, je weet hoe groot die riem is, je weet dat er 2,5 cm. verschil is tussen de gaatjes, het is een heel erg simpel en betrouwbaar hulpmiddel. Kijk naar de echte omtrek van de broek, kan je een echte maat 36 aan als man dan zit je goed, heb je groter dan dat (waaronder een valse 36) dan ben je te dik.

Waarom wind ik me hierover op? Omdat het hele ernstige consequenties heeft voor onschuldige mensen dat leken deze maat onkundig misbruiken. In dit geval is het meisje waarschijnlijk inderdaad niet voldoende vet maar voor hetzelfde geld ging het om iemand die 1m50 groot is en die wel voldoende vet is. Er zijn zorgkostenverzekeringen die een hogere/lagere premie berekenen in functie van de oversimplistische en achterhaalde BMI. Dat is een van de redenen dat die wiskundige van Oxford een aangepaste formule heeft ontwikkeld.
Ja, als je mensen anders wil behandelen in functie van hun vetpercentage dan moet je gewoon fatsoenlijk het vetpercentage meten! Heb je dat er niet voor over, dan zal je iets meer je best moeten doen dan dat je een niet hiervoor ontwikkelde en niet hiervoor geschikte parameter gebruikt die nagenoeg niets zegt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:44:56 #159
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_162438338
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat is juist mijn punt, het geeft geen indicatie! Het zou een indicatie geven als het een onnauwkeurigheid van 1 kg. geeft, we spreken hier over een onnauwekeurigheid die voor normaal gespierde mensen al oploopt naar pak hem beet 13 kg. voor enkel de lengte (5 te weinig voor kleine mensen, 8 te hoog voor grote mensen), met het verschil in spierbouw komt er gemakkelijk 5-10 kg. bij, dan zit je voor lange mensen al op een onnauwkeurigheid van 13-18 kg.
Voor het geslacht alleen al krijg je, zoals je kan lezen in mijn eerdere reactie, een onnauwkeurigheid van 2 BMI-punten.
Het is hartstikke onnauwkeurig, het geeft geen enkele indicatie!

Ik heb ook aangegeven wat wel een betrouwbare indicatie is, en dit wordt niet bestreden door artsen: de heuopomtrek, de tailleomtrek en de verhouding hiertussen. Wil je weten of dat je wel of niet vadsig bent, gebruik dit dan als indicator. Gebruik gewoon simpelweg je riem als indicator, je weet hoe groot die riem is, je weet dat er 2,5 cm. verschil is tussen de gaatjes, het is een heel erg simpel en betrouwbaar hulpmiddel. Kijk naar de echte omtrek van de broek, kan je een echte maat 36 aan als man dan zit je goed, heb je groter dan dat (waaronder een valse 36) dan ben je te dik.

Waarom wind ik me hierover op? Omdat het hele ernstige consequenties heeft voor onschuldige mensen dat leken deze maat onkundig misbruiken. In dit geval is het meisje waarschijnlijk inderdaad niet voldoende vet maar voor hetzelfde geld ging het om iemand die 1m50 groot is en die wel voldoende vet is. Er zijn zorgkostenverzekeringen die een hogere/lagere premie berekenen in functie van de oversimplistische en achterhaalde BMI. Dat is een van de redenen dat die wiskundige van Oxford een aangepaste formule heeft ontwikkeld.
Ja, als je mensen anders wil behandelen in functie van hun vetpercentage dan moet je gewoon fatsoenlijk het vetpercentage meten! Heb je dat er niet voor over, dan zal je iets meer je best moeten doen dan dat je een niet hiervoor ontwikkelde en niet hiervoor geschikte parameter gebruikt die nagenoeg niets zegt.
Moet je wel even aangeven dat je een jeansmaat bedoelt, 36 inch dus.
Dat betekent 36*2.54 cm = 91,44 cm
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 23 mei 2016 @ 16:49:51 #160
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162438442
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:44 schreef Leandra het volgende:

[..]

Moet je wel even aangeven dat je een jeansmaat bedoelt, 36 inch dus.
Dat betekent 36*2.54 cm = 91,44 cm
Ja. Helaas hebben de merken echter flink valsgespeeld, tegenwoordig mag je er minstens 5 cm. bij tellen bij veel merken. Het voordeel van de riem: bij de riemen wordt nog de echte maat aangegeven (in cm.) en er zit vrijwel altijd 2,5 cm. tussen twee gaten. Je kan het bovendien heel erg gemakkelijk meten met een meetonnauwkeurigheid van hooguit 1 mm. (als je dat een beetje handig doet) als je dat wil.

Een voorbeeldje:

In het algemeen geldt dat voor grotere maten meer wordt valsgespeeld. Als een 38 strak zit dan mag je je zorgen maken om je vetpercentage. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 16:50:29 #161
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162438459
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:15 schreef flibber het volgende:
hoeveel mensen heb je die op hoog niveau sport beoefenen. En dat zie je trouwens meteen dat hun massa spiermassa is.
En hoeveel sporters heb je die én enorm gespierd, én vadsig zijn?
Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 23 mei 2016 @ 16:59:52 #162
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162438733
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:50 schreef matthijst het volgende:

[..]

En hoeveel sporters heb je die én enorm gespierd, én vadsig zijn?
Het komt niet veel voor maar het komt voor hoor, ik ken er een paar. :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162438912
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
Kan je wel heel tof doen maar weet je wat we in de kliniek gebruiken?

Lengte -1 meter + 17 en dan heb je het gewicht dat we als obesitas mogen bestempelen voor die lengte.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 17:17:21 #164
300082 roos85
JUICHEN!
pi_162439256
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:05 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Kan je wel heel tof doen maar weet je wat we in de kliniek gebruiken?

Lengte -1 meter + 17 en dan heb je het gewicht dat we als obesitas mogen bestempelen voor die lengte.
Volgens wat jij aangeeft zou ik met 81 kilo obese zijn, kijkend naar de "normale" formule kom ik op hetzelfde uit (dan heb ik een bmi van 30,1).
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  maandag 23 mei 2016 @ 17:18:03 #165
248821 Rauw.
op je bord.
pi_162439285
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:17 schreef roos85 het volgende:

[..]

Volgens wat jij aangeeft zou ik met 81 kilo obese zijn, kijkend naar de "normale" formule kom ik op hetzelfde uit (dan heb ik een bmi van 30,1).
Hij klopt hier ook ongeveer
"Wie niet voelen wil, moet maar luisteren"
pi_162439340
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:17 schreef roos85 het volgende:

[..]

Volgens wat jij aangeeft zou ik met 81 kilo obese zijn, kijkend naar de "normale" formule kom ik op hetzelfde uit (dan heb ik een bmi van 30,1).
quote:
10s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:18 schreef Rauw. het volgende:

[..]

Hij klopt hier ook ongeveer
Het is dan ook een leuk wiskundetrucje omdat wij artsen het liefst zo min mogelijk nadenken.
Geldt uiteraard niet voor outliers maar dat boeit niet.

Daarnaast telt het klinisch beeld natuurlijk enorm en voor diagnose de BMI i.c.m. met middelomtrek.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 17:31:54 #167
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162439616
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:05 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Kan je wel heel tof doen maar weet je wat we in de kliniek gebruiken?

Lengte -1 meter + 17 en dan heb je het gewicht dat we als obesitas mogen bestempelen voor die lengte.
1
2
1m60    77 kg.    76.8 kg.
2m    117 kg.    120 kg.
Jullie schatten grote mensen nog sneller als obees in dan dat de achterhaalde BMI-formule doet (volgens jullie formule is een klein iemand bij een zwaarder gewicht obees dan volgens die achterhaalde BMI-formule, bij een groot iemand juuist bij een lichter gewicht) terwijl die achterhaalde BMI-formule voor lange mensen al een te hoge BMI-score geeft (als je het als indicatie zou willen gebruiken voor het vetpercentage wat natuurlijk niet mag) en voor kleine mensen een te lage BMI-score. Van kwaad naar erger?
Maar ja, het rekent lekker gemakkelijk. :')
Ik begrijp tot op zekere hoogte dat je niet voor alles een professionele vetpercentagemeting wil uitvoeren gezien de hieraan verbonden kosten gebruik dan op zijn minst die formule van die Oxford-wiskundige en gebruik daarbovenop een compensatie voor iemands levensstijl en iemands ingeschatte spierkracht. Of gebruik gewoon de heupomvang en de tailleomvang.

Ik had trouwens wel van een variant van deze 'formule' gehoord. lengte min 110 als streefgewicht voor sporters. Dat geeft volgens mij wel een aardige inschatting (geef en neem 5 kg. wat in die zone best veel is) voor veel sporten.

[ Bericht 3% gewijzigd door Bram_van_Loon op 23-05-2016 17:41:25 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 17:34:02 #168
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162439662
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:20 schreef Patrice_Consigny het volgende:
Het is dan ook een leuk wiskundetrucje omdat wij artsen het liefst zo min mogelijk nadenken.
Inderdaad en daar zit het probleem. Toegegeven, het is leuk gevonden in die zin dat het een simplistische formule benadert met een nog simplistischere formule maar in deze tijd van rekenmachientjes en computers is daar geen excuus voor.

quote:
Geldt uiteraard niet voor outliers maar dat boeit niet.
Dan moet je wel die outliers herkennen. :X
Dat is best gevaarlijk zo gauw het om subjectieve inschattingen gaat.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 17:36:34 #169
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162439718
Wat een gezwam man.
200 gram verschil, of 2 kilo verschil.
Feit is dat de persoon die voor je staat flink te zwaar is, en dáár gaat het om.
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162439748
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:36 schreef matthijst het volgende:
Wat een gezwam man.
200 gram verschil, of 2 kilo verschil.
Feit is dat de persoon die voor je staat flink te zwaar is, en dáár gaat het om.
Maar het meisje in de topic is niet zwaar genoeg :p
pi_162439808
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:20 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]


[..]

Het is dan ook een leuk wiskundetrucje omdat wij artsen het liefst zo min mogelijk nadenken.
Geldt uiteraard niet voor outliers maar dat boeit niet.

Daarnaast telt het klinisch beeld natuurlijk enorm en voor diagnose de BMI i.c.m. met middelomtrek.
Volgens mij handelen de artsen hierbij naar de richtlijnen die de verzekering stelt.
  maandag 23 mei 2016 @ 17:40:34 #172
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162439816
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:37 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Maar het meisje in de topic is niet zwaar genoeg :p
Touché ;)
Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 23 mei 2016 @ 17:41:57 #173
300082 roos85
JUICHEN!
pi_162439850
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:37 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Maar het meisje in de topic is niet zwaar genoeg :p
:D
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  maandag 23 mei 2016 @ 17:45:17 #174
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162439921
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:36 schreef matthijst het volgende:
Feit is dat de persoon die voor je staat flink te zwaar is, en dáár gaat het om.
Zo simplistisch werkt het niet! Het is niet voor de kat zijn kut dat er een grens bestaat tussen overgewicht en obesitas. Overgewicht levert weinig problemen op, obesitas levert wel veel problemen op. Iemand die overgewicht heeft moet vooral zien dat het geen obesitas wordt, dat is vele malen belangrijker dan dat hij dat overgewicht wegkrijgt. Ik heb het nu over echt overgewicht, zoals ik reeds aangaf kan het gemakkelijk 4-8 kg. (het eerste voor kleine mensen, het tweede voor grote mensen) schelen voor normale grote mensen met een normale spierbouw tussen de oversimplistische BMI-formule (omdat ze toen nog een rekenmachientjes hadden!) en wanneer je echt overgewicht hebt. Tussen mannen en vrouwen alleen al heb je 2 BMI-punten verschil, dus 8 kg. voor een groot iemand (2 meter). Voor de spieren mag je dus ook rustig nog 1 BMI-punt erbij tellen (af te leiden uit het lengteverschil tussen de mannen en het verschil in aantal BMI-punten), dan kom je al gemakkelijk op 12 kg. uit voor grote mensen. Ik vind het nogal wat, het verschil tussen bijv. 97 kg. en 109 kg.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 17:46:48 #175
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162439955
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:37 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Maar het meisje in de topic is niet zwaar genoeg :p
Precies! Je kan wel doen alsof deze grote meetonnauwkeurigheden niet belangrijk zijn maar aangezien dit soort ongeschikt maatstaven doodleuk als hard criterium worden misbruikt doet het er wel degelijk toe! In haar geval maakt het mogelijk het verschil tussen wel en niet levenslang ongezond dik zijn.
Ik heb geen moeite met vuistregels, ingenieurs gebruiken die ook de ganse tijd. Je moet ze echter wel op een verantwoorde manier gebruiken, niet zoasl artsen en verzekeraars er blijkbaar mee omgaan.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162439970
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:31 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]
[ code verwijderd ]

Jullie schatten grote mensen nog sneller als obees in dan dat de achterhaalde BMI-formule doet (volgens jullie formule is een klein iemand bij een zwaarder gewicht obees dan volgens die achterhaalde BMI-formule, bij een groot iemand juuist bij een lichter gewicht) terwijl die achterhaalde BMI-formule voor lange mensen al een te hoge BMI-score geeft (als je het als indicatie zou willen gebruiken voor het vetpercentage wat natuurlijk niet mag) en voor kleine mensen een te lage BMI-score. Van kwaad naar erger?
Maar ja, het rekent lekker gemakkelijk. :')
Ik begrijp tot op zekere hoogte dat je niet voor alles een professionele vetpercentagemeting wil uitvoeren gezien de hieraan verbonden kosten gebruik dan op zijn minst die formule van die Oxford-wiskundige en gebruik daarbovenop een compensatie voor iemands levensstijl en iemands ingeschatte spierkracht. Of gebruik gewoon de heupomvang en de tailleomvang.

Ik had trouwens wel van een variant van deze 'formule' gehoord. lengte min 110 als streefgewicht voor sporters. Dat geeft volgens mij wel een aardige inschatting (geef en neem 5 kg. wat in die zone best veel is) voor veel sporten.
Volgens de site van het voedingscentrum heb ik als ik 49kg zou wegen een gewicht dat prima bij mijn lengte past maar volgens mij zou ik broodmager zijn als ik 49kg zou wegen.
  maandag 23 mei 2016 @ 17:51:41 #177
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162440068
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:47 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Volgens de site van het voedingscentrum heb ik als ik 49kg zou wegen een gewicht dat prima bij mijn lengte past maar volgens mij zou ik broodmager zijn als ik 49kg zou wegen.
Het Voedingscentrum loopt op dit vlak al heel erg lang achter de feiten aan. Zij namen de BMI nog steeds serieus op het moment dat het al lang duidelijk was dat de heupomtrek en tailleomtrek veel informatiever zijn. Inmiddels hebben ze dat aangepast (al een flink aantal jaren) maar ze waren er erg laat mee. Als iemand van 1m95 zou wegen wat volgens de BMI-formule de bovengrens is dan heeft hij niet alleen geen overgewicht, dan zit hij onder het midden van het minimale verantwoorde gewicht en het maximale verantwoorde gewicht. Helemaal leuk wordt het voor professionele wielrenners, ik hoorde van een semiprofessionele (een talent bij een professionele ploeg) wielrenner die 1m90 groot is dat hij 67 kg. moet wegen, dat is compleet gestoord. Volgens de BMI-formule kan het, in werkelijkheid is het nagenoeg onhaalbaar en heeft zo iemand waarschijnlijk te weinig vet. _O-
Het is minder ernstig dan de eerder aangehaalde voorbeelden maar het illustreert wel duidelijk dat het gigantisch uit de hand loopt als je dit soort formules uit de context rukt en misbruikt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162440128
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Inderdaad en daar zit het probleem. Toegegeven, het is leuk gevonden in die zin dat het een simplistische formule benadert met een nog simplistischere formule maar in deze tijd van rekenmachientjes en computers is daar geen excuus voor.

[..]

Dan moet je wel die outliers herkennen. :X
Dat is best gevaarlijk zo gauw het om subjectieve inschattingen gaat.
Klinisch beeld, werkt prima.

quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:40 schreef Physsic het volgende:

[..]

Volgens mij handelen de artsen hierbij naar de richtlijnen die de verzekering stelt.
Nee, naar richtlijnen opgesteld door commissies bestaande uit experts op hun vakgebied die zich baseren op de literatuur.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 17:55:56 #179
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162440145
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:40 schreef Physsic het volgende:

[..]

Volgens mij handelen de artsen hierbij naar de richtlijnen die de verzekering stelt.
Daar gaat het al fout als dat inderdaad zo gaat, verzekeraars moeten niet op de stoel van wetenschappers gaan zitten, laat de wetenschappers (biologen en gepromoveerde artsen) in dit geval maar bepalen hoe die artsen moeten handelen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 17:56:55 #180
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162440166
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:54 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Klinisch beeld, werkt prima.
Specificeer dat eens nader?
Bloedsuikerspiegel, vet en cholesterol in het bloed, gewrichtsklachten, diabetessymptomen, bloeddruk etc.?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 17:58:05 #181
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162440188
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:45 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Zo simplistisch werkt het niet! Het is niet voor de kat zijn kut dat er een grens bestaat tussen overgewicht en obesitas. Overgewicht levert weinig problemen op...
Daar denkt m'n MDL-arts anders over.
Die is geen fan van buikvet bij mannen namelijk.
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162440197
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:31 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]
[ code verwijderd ]

Jullie schatten grote mensen nog sneller als obees in dan dat de achterhaalde BMI-formule doet (volgens jullie formule is een klein iemand bij een zwaarder gewicht obees dan volgens die achterhaalde BMI-formule, bij een groot iemand juuist bij een lichter gewicht) terwijl die achterhaalde BMI-formule voor lange mensen al een te hoge BMI-score geeft (als je het als indicatie zou willen gebruiken voor het vetpercentage wat natuurlijk niet mag) en voor kleine mensen een te lage BMI-score. Van kwaad naar erger?
Maar ja, het rekent lekker gemakkelijk. :')
Ik begrijp tot op zekere hoogte dat je niet voor alles een professionele vetpercentagemeting wil uitvoeren gezien de hieraan verbonden kosten gebruik dan op zijn minst die formule van die Oxford-wiskundige en gebruik daarbovenop een compensatie voor iemands levensstijl en iemands ingeschatte spierkracht. Of gebruik gewoon de heupomvang en de tailleomvang.

Ik had trouwens wel van een variant van deze 'formule' gehoord. lengte min 110 als streefgewicht voor sporters. Dat geeft volgens mij wel een aardige inschatting (geef en neem 5 kg. wat in die zone best veel is) voor veel sporten.
Omdat het werkt i.c.m. met klinisch beeld en middelomtrek.
76 kg bij 160 is gewoon te veel.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
pi_162440254
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Specificeer dat eens nader?
Bloedsuikerspiegel, vet en cholesterol in het bloed, gewrichtsklachten, diabetessymptomen, bloeddruk etc.?
Dat iemand die tegenover je staat dik is, daar begint het al mee. i.c.m. BMI en middelomtrek.
Zo lastig is het niet en een bodybuilder zullen we ook niet als vadsig bestempelen.

Leuk dat je die lo's en lab noemt maar dat is redelijk irrelevant.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 18:31:03 #184
300082 roos85
JUICHEN!
pi_162440926
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Precies! Je kan wel doen alsof deze grote meetonnauwkeurigheden niet belangrijk zijn maar aangezien dit soort ongeschikt maatstaven doodleuk als hard criterium worden misbruikt doet het er wel degelijk toe! In haar geval maakt het mogelijk het verschil tussen wel en niet levenslang ongezond dik zijn.
Een maagband is geen garantie dat iemand niet meer ongezond dik kan worden. Zijn ook mensen die door de maagband heen eten.
Hier twee artikelen van mensen die wel geopereerd zijn, maar het na de operatie wel het erg moeilijk hebben gehad. Ongezond eetpatroon e.d.

https://www.psychologiema(...)agband-heen-eten.htm
http://nos.nl/artikel/395288-eten-tot-je-erbij-neervalt.html

quote:
Ik heb geen moeite met vuistregels, ingenieurs gebruiken die ook de ganse tijd. Je moet ze echter wel op een verantwoorde manier gebruiken, niet zoasl artsen en verzekeraars er blijkbaar mee omgaan.
Toch wel begrijpelijk dat er ergens een grens getrokken moet worden?
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_162441670
quote:
Australische Simone (25) valt 92 kilo af dankzij selfies - AD.nl

De 25-jarige Simone Anderson uit het Nieuw-Zeelandse Auckland woog nog geen twee jaar geleden 169 kilo, maar daar is niets meer van te zien. Haar succesvolle gewichtsverlies stuit op veel ongeloof, maar ook dat heeft de make-upspecialiste aangepakt. Ze showt haar nieuwe lichaam maar wát graag aan haar 137.000 volgers op Instagram.

De weegschaal van Simone geeft vandaag de dag 77 kilogram aan, nadat ze in 2014 het roer resoluut omgooide. Elke stap die ze zette of eigenlijk elke kilo die ze verloor deelde ze op sociale media. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een rolmodel.

De Australische wilde vooral eerlijk zijn en ook de nadelige gevolgen van haar zware dieet laten zien, zoals de massa overtollige huid. Die rollen heeft ze inmiddels chirurgisch laten weghalen, als laatste stap in haar complete metamorfose.

Moeite
Simone wilde veranderen omdat ze ,,zelfs moeite had om de vuilnisbak op de steile oprit te krijgen", zo vertelt ze aan de Australische krant News.com.au. In oktober onderging ze een maagverkleining en in minder dan een jaar tijd verloor ze 92 kilogram. Wekelijks postte ze een selfie op Instagram om haar ervaringen te laten zien aan anderen.

Niet iedereen was positief. ,,Ze waren zo hard. De dingen die ze schreven zou ik nog niet eens tegen mijn ergste vijand zeggen." Maar ook de critici draaiden uiteindelijk bij, nadat ze ook foto's te zien kregen van de minder fraaie kanten van het fenomenale gewichtsverlies. ,,Ik schaamde me daar niet voor, maar tijdens de sportsessies moest ik wel speciale drukpakjes dragen om alles op zijn plaats te houden. Dat schuurde flink langs mijn huid en veroorzaakte interne bloedingen en infecties. Het was ongelooflijk oncomfortabel."
Lees verder..
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Negen uur durende plastische chirurgie..

Foto:
http://m.ad.nl/ad/m/nl/10(...)avigationItemId=5585
pi_162442108
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:55 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Daar gaat het al fout als dat inderdaad zo gaat, verzekeraars moeten niet op de stoel van wetenschappers gaan zitten, laat de wetenschappers (biologen en gepromoveerde artsen) in dit geval maar bepalen hoe die artsen moeten handelen.
Ja, maar dat is wel hoe de overheid het nu geregeld heeft. Tegenwoordig bepaalt de verzekeraar in veel situaties dmv opgestuurde foto's of een ingreep wel of niet noodzakelijk is en of je dat dus vergoed moet krijgen.
In dit geval voert de kliniek de operatie sowieso niet uit als je niet aan de richtlijn (opgesteld door zorgverzekeraars en beroepsvereniging van chirurgen en internisten) voldoet, ook niet als je het zelf wil betalen. Als Fabienne last van suikerziekte en/of hart- en vaatziekten zou hebben, zou ze waarschijnlijk wel in aanmerking komen. Mensen vergeten vaak dat zo'n operatie ook niet zonder risico's is, ookal gaat het zo vaak goed.
pi_162442263
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 18:31 schreef roos85 het volgende:

[..]

Een maagband is geen garantie dat iemand niet meer ongezond dik kan worden. Zijn ook mensen die door de maagband heen eten.
Hier twee artikelen van mensen die wel geopereerd zijn, maar het na de operatie wel het erg moeilijk hebben gehad. Ongezond eetpatroon e.d.

https://www.psychologiema(...)agband-heen-eten.htm
http://nos.nl/artikel/395288-eten-tot-je-erbij-neervalt.html

[..]

Toch wel begrijpelijk dat er ergens een grens getrokken moet worden?
Worden mensen eerst psychologisch onderzocht voordat ze zo'n ingreep krijgen? Zou eigenlijk wel moeten. Want als daar het probleem ligt gaat zo'n maagband ook niet het verschil maken lijkt me.
pi_162442274
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 18:58 schreef Physsic het volgende:

[..]

Lees verder..
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Negen uur durende plastische chirurgie..

Foto:
http://m.ad.nl/ad/m/nl/10(...)avigationItemId=5585
Dacht even zonder maagband, maar lees over Gastric Sleeve Surgery. Dus niet dankzij selfies eigenlijk.
  maandag 23 mei 2016 @ 19:21:17 #189
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_162442305
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:20 schreef viceversa het volgende:

[..]

Knap, zonder maagband.
Niet zonder maagband, met maagband.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_162442337
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:21 schreef Leandra het volgende:

[..]

Niet zonder maagband, met maagband.
Ik las het ja, zie edit.
pi_162442971
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:51 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Het Voedingscentrum loopt op dit vlak al heel erg lang achter de feiten aan. Zij namen de BMI nog steeds serieus op het moment dat het al lang duidelijk was dat de heupomtrek en tailleomtrek veel informatiever zijn. Inmiddels hebben ze dat aangepast (al een flink aantal jaren) maar ze waren er erg laat mee. Als iemand van 1m95 zou wegen wat volgens de BMI-formule de bovengrens is dan heeft hij niet alleen geen overgewicht, dan zit hij onder het midden van het minimale verantwoorde gewicht en het maximale verantwoorde gewicht. Helemaal leuk wordt het voor professionele wielrenners, ik hoorde van een semiprofessionele (een talent bij een professionele ploeg) wielrenner die 1m90 groot is dat hij 67 kg. moet wegen, dat is compleet gestoord. Volgens de BMI-formule kan het, in werkelijkheid is het nagenoeg onhaalbaar en heeft zo iemand waarschijnlijk te weinig vet. _O-
Het is minder ernstig dan de eerder aangehaalde voorbeelden maar het illustreert wel duidelijk dat het gigantisch uit de hand loopt als je dit soort formules uit de context rukt en misbruikt.
Volgens voedingscentrum heeft mijn vriend vanaf 77kg een gezond gewicht, hij is 1.98m lang. Klopt dus ook voor geen meter volgens mij.
pi_162443104
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:19 schreef viceversa het volgende:

[..]

Worden mensen eerst psychologisch onderzocht voordat ze zo'n ingreep krijgen? Zou eigenlijk wel moeten. Want als daar het probleem ligt gaat zo'n maagband ook niet het verschil maken lijkt me.
In bijna elk ziekenhuis worden mensen gescreend. In het MCL bestaat dat uit een gesprek met een diëtist, een psycholoog en een internist. Die bepalen na de screening of iemand wel of niet geopereerd gaat worden. Iemand die niet in 1x door de screening komt wordt vaak doorverwezen naar een GGZ instelling of moet nog een paar keer naar een diëtist, soms komt het voor dat iemand daar niet vaak genoeg is geweest.
pi_162443151
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:21 schreef Leandra het volgende:

[..]

Niet zonder maagband, met maagband.
Geen band, ze heeft een sleeve staat er in het Engelstalige gedeelte.
  maandag 23 mei 2016 @ 19:51:45 #194
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_162443186
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 16:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]
Dit is sterk variabel maar 22% is voor een man aanzienlijk te hoog. Het kan best dat dit tegenwoordig het gemiddelde is maar dat houdt dan in dat de Nederlandse mannen tegenwoordig te vet zijn. Niets nieuws onder de zon!
Hoe kom je hier bij?
  maandag 23 mei 2016 @ 19:52:25 #195
52164 pfaf
pfief, pfaf, pfoef!
pi_162443206
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:44 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Volgens voedingscentrum heeft mijn vriend vanaf 77kg een gezond gewicht, hij is 1.98m lang. Klopt dus ook voor geen meter volgens mij.
Waarom niet?
  maandag 23 mei 2016 @ 19:55:14 #196
300082 roos85
JUICHEN!
pi_162443294
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:44 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Volgens voedingscentrum heeft mijn vriend vanaf 77kg een gezond gewicht, hij is 1.98m lang. Klopt dus ook voor geen meter volgens mij.
Bij mij (met mijn 1.64) is dat 50kg (dat ziet er niet uit) en maximaal zou ik 67 (vanaf daar sprake van overgewicht, bij 81 obese) mogen wegen. Zit nog aardig wat marge dus. 17 kilo met mijn lengte is gewoon veel.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
pi_162443308
quote:
5s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:52 schreef pfaf het volgende:

[..]

Waarom niet?
Hij zit tegen dat gewicht maar volgens de huisarts heeft hij ondergewicht.
pi_162443412
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:55 schreef roos85 het volgende:

[..]

Bij mij (met mijn 1.64) is dat 50kg (dat ziet er niet uit) en maximaal zou ik 67 (vanaf daar sprake van overgewicht, bij 81 obese) mogen wegen. Zit nog aardig wat marge dus. 17 kilo met mijn lengte is gewoon veel.
Ik ben 1.62m en mag dus 49kg zijn maar dat vind ik ook veel te dun. Weeg nu 68 dus licht overgewicht. Maar ik heb geen dik bovenlichaam, maar mijn bovenbenen zijn niet slank en kan trainen wat ik wil ik krijg mijn benen niet slanker dus vind het wel prima zo. Is alleen irritant met broeken, als een broek om mijn bovenbenen goed zit, zit het om de taille te wijd.
  maandag 23 mei 2016 @ 20:15:40 #199
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162443950
Hoe komen jullie aan die cijfers?
BMI tussen 20 en 25 is toch normaal?
Dan zou ik 22,5 aanhouden en kom je met 1,64 op 60 kilo?
Lijkt me vrij normaal?
Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 23 mei 2016 @ 21:20:36 #200
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446005
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:44 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Volgens voedingscentrum heeft mijn vriend vanaf 77kg een gezond gewicht, hij is 1.98m lang. Klopt dus ook voor geen meter volgens mij.
Ik durf rustig te zeggen dat hij een ondergewicht heeft. Niet noodzakelijk een problematisch groot ondergewicht maar daar zou echt niet meer vanaf kunnen voordat het wel problematisch wordt. :)
Als hij zich er goed bij voelt, hij eet gezond en hij eet wanneer hij trek heeft dan zal het wel meevallen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:23:16 #201
300082 roos85
JUICHEN!
pi_162446096
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 20:15 schreef matthijst het volgende:
Hoe komen jullie aan die cijfers?
BMI tussen 20 en 25 is toch normaal?
Dan zou ik 22,5 aanhouden en kom je met 1,64 op 60 kilo?
Lijkt me vrij normaal?
Beetje bij het voedingscentrum spelen met gewicht. Bij 50kg zeggen ze:
Je BMI is 18.6
Je gewicht past goed bij je lengte
Houden zo! Met een gezond gewicht heb je een kleinere kans op bepaalde ziekten, dan als je te zwaar of te licht bent. Krijg je ook genoeg vitamines en mineralen binnen? Deze zijn belangrijk voor je lichaam. Een gezond gewicht behouden én voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, doe je door te eten volgens de Schijf van Vijf. Bekijk onze tips. En kruipt je gewicht omhoog of wil je een paar kilo kwijt voor de vakantie? Dan helpen deze tips je om weer in balans te komen.
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  maandag 23 mei 2016 @ 21:23:17 #202
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446099
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 17:58 schreef matthijst het volgende:

[..]

Daar denkt m'n MDL-arts anders over.
Die is geen fan van buikvet bij mannen namelijk.
Terecht maar dat neemt niet weg dat overgewicht de risico's beperkt verhoogt zolang het geen obesitas is. Zoek even op hoe overgewicht en obesitas zijn gedefiniéerd (niet de getallen, iets verder kijken dan dat) en je zal begrijpen waarom overgewicht op zichzelf niet zo'n probleem is.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:24:15 #203
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446124
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 18:00 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Dat iemand die tegenover je staat dik is, daar begint het al mee. i.c.m. BMI en middelomtrek.
Zo lastig is het niet en een bodybuilder zullen we ook niet als vadsig bestempelen.

Leuk dat je die lo's en lab noemt maar dat is redelijk irrelevant.
Vertrouwen op een timmermansoog is niet erg wetenschappelijk. ;)
Ja, bij een goede bodybuilder ziet iedereen het wel maar dat zijn extreme uitzonderingen. Dat Arnold Schwarzenegger niet obees was toen hij Mister Universe werd terwijl zijn BMI ver boven de 30 lag zal inderdaad iederen nog wel zien.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:25:16 #204
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162446155
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Terecht maar dat neemt niet weg dat overgewicht de risico's beperkt verhoogt zolang het geen obesitas is. Zoek even op hoe overgewicht en obesitas zijn gedefiniéerd (niet de getallen, iets verder kijken dan dat) en je zal begrijpen waarom overgewicht op zichzelf niet zo'n probleem is.
Maar drink vooral geen frisdrank of ander zoet spul? :D

Ben je een arts, of is dit puur een eigen mening?
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162446219
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:24 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Vertrouwen op een timmermansoog is niet erg wetenschappelijk. ;)
Hoe denk je dat het bij palperen, percussie of auscultatie gaat?
Dat is ook op gevoel en ervaring, klinkt dan misschien wel niet wetenschappelijk maar het werkt dus wel degelijk.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 21:28:04 #206
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446238
quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:25 schreef matthijst het volgende:
Maar drink vooral geen frisdrank of ander zoet spul? :D
Jij haalt nu zaken door elkaar.
1. Het drinken van echte frisdrank is sowieso schadelijk.
2. Het drinken van nepfrisdrank (water, een of ander synthetisch smaakstofje, zoetstof) is mogelijk schadelijk, de meningen zijn hierover verdeeld.
3. Ik gaf het advies om niet je calorieën te drinken maar die te eten. Dat staat volledig los van de nepfrisdrank.
4. Ik gaf aan dat het aanstellerij is om iets anders dan water te moeten drinken, ik gaf aan dat dit tussen de oortjes zit doordat wij in Nederland als kindjes veel en vaak zoete dranken krijgen aangeboden. Dit st aat los van punt 3.

Ik ben geen arts, ik heb wel een redelijk goede biologische en chemische kennis en tot op zekere hoogte een redelijke medische kennis.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:28:55 #207
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_162446264
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:20 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik durf rustig te zeggen dat hij een ondergewicht heeft. Niet noodzakelijk een problematisch groot ondergewicht maar daar zou echt niet meer vanaf kunnen voordat het wel problematisch wordt. :)
Als hij zich er goed bij voelt, hij eet gezond en hij eet wanneer hij trek heeft dan zal het wel meevallen.
Toen mijn vader net diabetes had dachten ze dat nog wel even op te vangen met een ander eetpatroon, nou was hij al niet te zwaar, dus in tegenstelling tot wat men dacht (want ouder) had hij geen type 2 maar type 1.
Anyway, doordat zijn eetpatroon eerst veranderde viel hij heel veel af en woog op een gegeven moment nog maar 68 kg, hij was vel over been, letterlijk, als ik zijn BMI van destijds bereken op de site van het voedingscentrum zou hij met zijn 1.91 lengte een "gezond gewicht" hebben.
Ze zijn niet goed wijs, je had hem zo voor filmopnames in een concentratiekamp kunnen casten.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_162446267
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:23 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Terecht maar dat neemt niet weg dat overgewicht de risico's beperkt verhoogt zolang het geen obesitas is. Zoek even op hoe overgewicht en obesitas zijn gedefiniéerd (niet de getallen, iets verder kijken dan dat) en je zal begrijpen waarom overgewicht op zichzelf niet zo'n probleem is.
Wetenschap:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa055643?query=prevarrow

"with the risk of death increasing by 20 to 40 percent among overweight persons"
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 21:31:10 #209
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162446327
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:28 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Wetenschap:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa055643?query=prevarrow

"with the risk of death increasing by 20 to 40 percent among overweight persons"
Dank u.
Haters everywhere but I don't really care.
  maandag 23 mei 2016 @ 21:32:45 #210
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446377
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:27 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Hoe denk je dat het bij palperen, percussie of auscultatie gaat?
Dat is waar maar daarbij moet je nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt, vooralsnog (voortschrijdende techniek en zo ;)). Een reden trouwens dat ik blij ben dat ik niet dat werk doe, ik zou mezelf daar niet mee vertrouwen. ;)
Als je wel met simpele hulpmiddelen op een meer objectieve wijze kan vaststellen of dat iemand ongezond dik is dan valt dat te prefereren boven het timmermansoog. Nu ben ik er niet bang voor dat de doorsneearts niet in staat is om dat redelijk goed in te schatten (redelijk goed, niet exact) maar op het moment dat je een medische ingreep laat afhangen van hoe vet iemand is, je laat de verzekeringspremie afhangen van hoe vet iemand is of je vertelt een semiprofessionele sporter dat hij een bepaald gewicht moet halen dan moet je iets exacter te werk gaan dan met een goede inschatting, nietwaar?
Ik maak een onderscheid tussen een arts die vaststelt dat het tijd wordt voor een behandelplan voor iemands vetpercentage en het gebruiken van harde criteria. In het eerste geval is het prima als een ervaren praktijkman zijn timmermansoog gebruikt om een subjectieve inschatting te maken, mede omdat het dan ook niet gek veel uitmaakt of dat iemand net wel of net niet overgewicht heeft of obees is (in beide gevallen kan je stellen dat het tijd wordt om het aan te pakken of dat het nog wel meevalt maar dat je het in de gaten moet houden of iets dergelijks), in het tweede geval ben je de persoon in kwestie een meer exacte aanpak verschuldigd aangezien de consequenties fors zijn.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:34:52 #211
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446430
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:28 schreef Patrice_Consigny het volgende:

[..]

Wetenschap:

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa055643?query=prevarrow

"with the risk of death increasing by 20 to 40 percent among overweight persons"
Dat zijn dan veranderende inzichten. Ik neem aan dat jij dezelfde grafieken hebt gezien die ik heb gezien op basis waarvan de cutoffscores voor overgewicht en obesitas in het verleden zijn bepaald.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162446526
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:32 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat is waar maar daarbij moet je nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt, vooralsnog (voortschrijdende techniek en zo ;)). Een reden trouwens dat ik blij ben dat ik niet dat werk doe, ik zou mezelf daar niet mee vertrouwen. ;)
Als je wel met simpele hulpmiddelen op een meer objectieve wijze kan vaststellen of dat iemand ongezond dik is dan valt dat te prefereren boven het timmermansoog. Nu ben ik er niet bang voor dat de doorsneearts niet in staat is om dat redelijk goed in te schatten (redelijk goed, niet exact) maar op het moment dat je een medische ingreep laat afhangen van hoe vet iemand is, je laat de verzekeringspremie afhangen van hoe vet iemand is of je vertelt een semiprofessionele sporter dat hij een bepaald gewicht moet halen dan moet je iets exacter te werk gaan dan met een goede inschatting, nietwaar?
Ik maak een onderscheid tussen een arts die vaststelt dat het tijd wordt voor een behandelplan voor iemands vetpercentage en het gebruiken van harde criteria. In het eerste geval is het prima als een ervaren praktijkman zijn timmermansoog gebruikt om een subjectieve inschatting te maken, mede omdat het dan ook niet gek veel uitmaakt of dat iemand net wel of net niet overgewicht heeft of obees is (in beide gevallen kan je stellen dat het tijd wordt om het aan te pakken of dat het nog wel meevalt maar dat je het in de gaten moet houden of iets dergelijks), in het tweede geval ben je de persoon in kwestie een meer exacte aanpak verschuldigd aangezien de consequenties fors zijn.
Minder tekst graag, je bent zo net een radioloog. ;)
Je moet ergens een cut-off point hebben je kan niet zonder, die wordt redelijk zorgvuldig bepaald.
Daarbij komt dat in een academische setting die erg versoepeld kan worden, ofwel compleet genegeerd indien de indicatie bestaat.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 21:39:23 #213
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446579
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:58 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Ik ben 1.62m en mag dus 49kg zijn maar dat vind ik ook veel te dun. Weeg nu 68 dus licht overgewicht. Maar ik heb geen dik bovenlichaam, maar mijn bovenbenen zijn niet slank en kan trainen wat ik wil ik krijg mijn benen niet slanker dus vind het wel prima zo. Is alleen irritant met broeken, als een broek om mijn bovenbenen goed zit, zit het om de taille te wijd.
Het is niet ideaal maar met een riem blijft de broek ook wel goed zitten als die een maat te groot is. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162446713
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:34 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat zijn dan veranderende inzichten. Ik neem aan dat jij dezelfde grafieken hebt gezien die ik heb gezien op basis waarvan de cutoffscores voor overgewicht en obesitas in het verleden zijn bepaald.
Ja, en natuurlijk bestaat zoiets als dit artikel:
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1555137

Dat er compleet tegenin gaat maar dit onderzoek is vrij hard afgebrand met vlammende brieven omdat onder andere enkel in de groep van normaal gewicht mensen met een hoger mortaliteit risico zaten zoals rokers, mensen met kanker en fragiele ouderen die waren opgenomen met gewichtsverlies. Een behoorlijke selectiebias.

Die eerdere uit Nejm wordt algemeen gezien als een subliem uitgevoerd onderzoek net als deze: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21397319

Ook het probleem met wetenschap: men publiceert iets controversieels en journalist zonder kennis springen erop als vliegen op stroop zonder eerst het onderzoek kritisch te beoordelen.
Zwitser, woont vaak in Amsterdam, rijdt RaR en i8, is arts, woest aantrekkelijk en geeft modellen.
  maandag 23 mei 2016 @ 21:49:50 #215
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162446981
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:28 schreef Leandra het volgende:

[..]

Toen mijn vader net diabetes had dachten ze dat nog wel even op te vangen met een ander eetpatroon, nou was hij al niet te zwaar, dus in tegenstelling tot wat men dacht (want ouder) had hij geen type 2 maar type 1.
Anyway, doordat zijn eetpatroon eerst veranderde viel hij heel veel af en woog op een gegeven moment nog maar 68 kg, hij was vel over been, letterlijk, als ik zijn BMI van destijds bereken op de site van het voedingscentrum zou hij met zijn 1.91 lengte een "gezond gewicht" hebben.
Ze zijn niet goed wijs, je had hem zo voor filmopnames in een concentratiekamp kunnen casten.
Ik geloof het direct.

Een merkwaardig verhaal dat ze direct aan type 2 diabetes dachten terwijl hij geen (ernstig) overgewicht had, niet dat het onmogelijk is maar het lijkt me dat je dan toch zeker rekening moet houden met type 1 diabetes vanaf het begin. :?
Mocht iemand obesitas hebben en hierdoor beginnende diabetesklachten krijgen dan helpt het inderdaad als je vet verliest en je sport. Doe dat op tijd en de klachten verdwijnen weer. Iemand die deze klachten krijgt herkent wel dat er iets mis is. Ironisch genoeg - moeder natuur kan wreed zijn - is een van de symptomen van diabetes dat je meer honger krijgt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:53:34 #216
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162447124
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:43 schreef Patrice_Consigny het volgende:
Dat er compleet tegenin gaat maar dit onderzoek is vrij hard afgebrand met vlammende brieven omdat onder andere enkel in de groep van normaal gewicht mensen met een hoger mortaliteit risico zaten zoals rokers, mensen met kanker en fragiele ouderen die waren opgenomen met gewichtsverlies. Een behoorlijke selectiebias.
Ja, dat was inderdaad een fors probleem. :)

quote:
Ook het probleem met wetenschap: men publiceert iets controversieels en journalist zonder kennis springen erop als vliegen op stroop zonder eerst het onderzoek kritisch te beoordelen.
Een probleem voor bepaalde takken van de wetenschap. Het is tegelijkertijd een zegen (fondsenwerving) en een vloek dat bepaalde onderwerpen wat populairder zijn bij de 'wetenschaps'journalistiek. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:56:32 #217
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_162447227
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:49 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik geloof het direct.

Een merkwaardig verhaal dat ze direct aan type 2 diabetes dachten terwijl hij geen (ernstig) overgewicht had, niet dat het onmogelijk is maar het lijkt me dat je dan toch zeker rekening moet houden met type 1 diabetes vanaf het begin. :?
Mocht iemand obesitas hebben en hierdoor beginnende diabetesklachten krijgen dan helpt het inderdaad als je vet verliest en je sport. Doe dat op tijd en de klachten verdwijnen weer. Iemand die deze klachten krijgt herkent wel dat er iets mis is. Ironisch genoeg - moeder natuur kan wreed zijn - is een van de symptomen van diabetes dat je meer honger krijgt.
Hij was al 60+ en je zou hem zo wat ouder schatten, dus dat men in eerste instantie aan ouderdomsdiabetes dacht was niet heel vreemd, maar het was idd wel slordig, want iedereen kon zien dat hij geen overgewicht had.
Hij was ook gewoon heel fit, nam op het werk ook nooit de lift (ook niet als hij naar de 8ste moest), maar goed, die grijze haren hè... dat zet mensen op het verkeerde been.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  maandag 23 mei 2016 @ 21:57:24 #218
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162447259
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:23 schreef roos85 het volgende:

[..]

Beetje bij het voedingscentrum spelen met gewicht. Bij 50kg zeggen ze:
Je BMI is 18.6
Je gewicht past goed bij je lengte
Houden zo! Met een gezond gewicht heb je een kleinere kans op bepaalde ziekten, dan als je te zwaar of te licht bent. Krijg je ook genoeg vitamines en mineralen binnen? Deze zijn belangrijk voor je lichaam. Een gezond gewicht behouden én voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen, doe je door te eten volgens de Schijf van Vijf. Bekijk onze tips. En kruipt je gewicht omhoog of wil je een paar kilo kwijt voor de vakantie? Dan helpen deze tips je om weer in balans te komen.
Verwijs mensen naar deze website als ze nzo nodig met BMI willen spelen.
http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Het is niet perfect maar het is heel wat minder onbetrouwbaar dan wat Het Voedingscentrum gebruikt. :)
Over die schijf van vijf valt ook het een en ander op te merken maar dat is hier teveel offtopic.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 21:58:32 #219
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162447280
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:56 schreef Leandra het volgende:

[..]

Hij was al 60+ en je zou hem zo wat ouder schatten, dus dat men in eerste instantie aan ouderdomsdiabetes dacht was niet heel vreemd, maar het was idd wel slordig, want iedereen kon zien dat hij geen overgewicht had.
Hij was ook gewoon heel fit, nam op het werk ook nooit de lift (ook niet als hij naar de 8ste moest), maar goed, die grijze haren hè... dat zet mensen op het verkeerde been.
Ik erger me nu al groen en geel aan die leeftijdsdiscriminatie, dat wordt wat tegen de tijd dat ik 60+ word.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 23 mei 2016 @ 22:05:35 #220
300082 roos85
JUICHEN!
pi_162447509
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Verwijs mensen naar deze website als ze nzo nodig met BMI willen spelen.
http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Het is niet perfect maar het is heel wat minder onbetrouwbaar dan wat Het Voedingscentrum gebruikt. :)
Over die schijf van vijf valt ook het een en ander op te merken maar dat is hier teveel offtopic.
Ik zat gewoon beetje met de waardes te pielen om te kijken wanneer zij zouden zeggen dat het gewicht gezond zou zijn ;)
Op vrijdag 19 februari 2016 22:42 schreef Nizno het volgende:
je bent zelf een Pino 2.0!
  maandag 23 mei 2016 @ 22:39:25 #221
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162448681
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 22:05 schreef roos85 het volgende:

[..]

Ik zat gewoon beetje met de waardes te pielen om te kijken wanneer zij zouden zeggen dat het gewicht gezond zou zijn ;)
Om even het verschil aan te geven: de eerder genoemde persoon van 1m97 zou volgens Het Voedingscentruum 70-97 moeten wegen, volgens deze aangepaste formule (die zeker minder onnauwkeurig is, hij heeft het biomechanisch goed onderbouwd) 78-105 kg. moeten wegen. Best een groot verschil als je het mij vraagt. Het kan immers wel kwaad als iemand van die lengte bijv. al jarenlang 102 kg. weegt, denk dat hij moet afvallen, forceert om 95 te gaan wegen en vervolgens gaat jojoën. Verkeerde kennis hebben is gevaarlijker dan geen kennis hebben.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162449363
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 21:57 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Verwijs mensen naar deze website als ze nzo nodig met BMI willen spelen.
http://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Het is niet perfect maar het is heel wat minder onbetrouwbaar dan wat Het Voedingscentrum gebruikt. :)
Over die schijf van vijf valt ook het een en ander op te merken maar dat is hier teveel offtopic.
Ik kwam net op een website met een BMI calculator van NHG/TNO
https://www.nhg.org/?tmp-no-mobile=1&q=node/3623
Maar toen bleek dat je daarvoor moet inloggen als huisarts ofzo. ;(
pi_162454007
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 19:19 schreef viceversa het volgende:

[..]

Worden mensen eerst psychologisch onderzocht voordat ze zo'n ingreep krijgen? Zou eigenlijk wel moeten. Want als daar het probleem ligt gaat zo'n maagband ook niet het verschil maken lijkt me.
Hier in ziekenhuis is psychlogische test vereisr, maar die wordt in het ziekenhuis zelf afgenomen. Stelt dus niets voor.
  dinsdag 24 mei 2016 @ 08:40:58 #224
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162454119
quote:
0s.gif Op maandag 23 mei 2016 22:39 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Om even het verschil aan te geven: de eerder genoemde persoon van 1m97 zou volgens Het Voedingscentruum 70-97 moeten wegen, volgens deze aangepaste formule (die zeker minder onnauwkeurig is, hij heeft het biomechanisch goed onderbouwd) 78-105 kg. moeten wegen. Best een groot verschil als je het mij vraagt. Het kan immers wel kwaad als iemand van die lengte bijv. al jarenlang 102 kg. weegt, denk dat hij moet afvallen, forceert om 95 te gaan wegen en vervolgens gaat jojoën. Verkeerde kennis hebben is gevaarlijker dan geen kennis hebben.
Met 95 zou hij mooi middenin die onderbouwde schaal van jou vallen.
't is niet dat het dan opeens een anorexiapatient is?
Haters everywhere but I don't really care.
  dinsdag 24 mei 2016 @ 10:09:32 #225
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_162455380
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 08:40 schreef matthijst het volgende:

[..]

Met 95 zou hij mooi middenin die onderbouwde schaal van jou vallen.
't is niet dat het dan opeens een anorexiapatient is?
Wat Bram probeert te zeggen is, dat als hij vanwege dat foute BMI van het voedingscentrum van 102 naar 95 probeert af te vallen, en dan vervolgens gaat jojoën, hij een veel groter probleem heeft, want dan weegt hij op een gegeven moment 112 kg, en dat is ook volgens de geavanceerde BMI-calculator teveel, terwijl die 102 voor iemand van 1.97 lang uiteraard geen ongezond gewicht is (maar volgens het voedingscentrum wel).
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  dinsdag 24 mei 2016 @ 10:20:56 #226
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162455619
Hij gaat er standaard vanuit dat mensen gaan jojo-en...
102 en 1,97 is wel chubby :)
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162455763
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 17:06 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Doorgeslagen regelgeving van private partijen (VGZ, CZ etc.) die de hand op de knip willen houden en daarom dit soort achterlijke regeltjes hebben bedacht en handhaven.

Laat ik maar beginnen met dit punt van kritiek, de BMI is een zeer slechte maat. Niet mijn mening, een feit. De maat werd ooit ontwikkeld als simpele populatiemaat om populaties met elkaar te kunnen vergelijken. Bestaat er een verband tussen de BMI (gemiddelde en spreiding) en hoe oud mensen worden en hoe (on)gezond mensen zijn? Daarvoor is de BMI ontwikkeld. Waarom kozen ze voor deze simpele maat (lengte/{oppervlakte*oppervlakte))? Simpel, omdat ze geen rekenmachientjes hadden. Inmiddels heeft een wiskundige getracht om de maat te verbeteren, hier is hij ook in geslaagd maar dat wil niet zeggen dat zijn maat perfect is, het is wel minder slecht dan de BMI.
https://people.maths.ox.ac.uk/trefethen/bmi_calc.html
Met wat zoeken kan je ook de onderbouwing van zijn formule vinden: in het kort komt het erop neer dat zijn formule een correctie bevat voor kleine en grote mensen waardoor de score hoger wordt voor kleine mensen en lager wordt voor grote mensen wat overeenkomt met hoe het vetpercentage verandert bij een verschil in lengte en dezelfde BMI. Zijn formule heeft de vorm: A + b/c^n met 2<n<3
Als je goed zoekt dan kan je het volledige artikel vinden waarin hij de formule toelicht (gepubliceerd). Het komt erop neer dat grotere mensen relatief meer massa hebben, aangezien het lichaam in drie dimensies toeneemt kan je niet stellen dat mensen die X keer zo groot zijn X*X keer zo zwaar moeten wegen, het blijkt dat ze wat meer zwaarder weegen dan X*X wanneer ze X keer zo groot zijn.
Ik vind dit wel serieus heel interessant want ik heb een beetje moeite met op gewicht blijven en ik ben lang. Maar volgens mijn BMI ben ik gezond terwijl ik zelf dit toch eigenlijk niet meer gezond kan noemen..
  dinsdag 24 mei 2016 @ 14:46:25 #228
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162462612
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 10:09 schreef Leandra het volgende:

[..]

Wat Bram probeert te zeggen is, dat als hij vanwege dat foute BMI van het voedingscentrum van 102 naar 95 probeert af te vallen, en dan vervolgens gaat jojoën, hij een veel groter probleem heeft, want dan weegt hij op een gegeven moment 112 kg, en dat is ook volgens de geavanceerde BMI-calculator teveel, terwijl die 102 voor iemand van 1.97 lang uiteraard geen ongezond gewicht is (maar volgens het voedingscentrum wel).
Dat klopt maar dat is niet het enige probleem met het gebruik van een verkeerde maat. Verzekeringsbedrijven rekenen hogere/lagere premies in functie van de BMI (in andere landen, vooralsnog). Voor het wel of niet in aanmerking komen voor een operatie wordt een strakke grens gehanteerd. In de woorden van de wiskundige die de nieuwe formule ontwikkelde: "Are these numbers "right"? No! -- for human beings are complicated, and any BMI formula will deliver just one number. No single number can be right, and indeed, the extreme reliance of today's medical and insurance establishments on a simple formula worries me a great deal. But perhaps this revised formula might reflect better than the standard one how the weights of healthy adults really depend on their heights. ... Obesity will be one of the biggest health issues worldwide of the 21st century. If great reliance is going to be placed on a single formula for assessing it, the justification of that formula deserves careful discussion. "

Het bleek achteraf - nadat hij deze formule ontwikkelde - dat ook Quetelet zelf een exponent van 2,5 het best vond. Echter kon je daar in die tijd niet lekker mee rekenen en aangezien de formule voor populaties was bedoeld was dat ook geen probleem aangezien je bij populaties vanzelf ergens knikjes in de grafieklijntjes krijgt wanneer je de incidentie en prevalentie van ziektes en andere aandoeningen en de levensverwachting uitzet tegen de BMI.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  dinsdag 24 mei 2016 @ 14:56:12 #229
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162462881
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 10:20 schreef matthijst het volgende:
Hij gaat er standaard vanuit dat mensen gaan jojo-en...
Als je te snel afvalt of te lang achter elkaar afvalt dan ga je jojoën ja, niets aan te doen. Dat wil niet zeggen dat het niet mogelijk is om netto af te vallen (een denkfout die veel mensen maken, die slaan door in het ene extreme (onvermijdelijk zwaarder worden dan wat je woog door het jojoën) of het andere extreme (ik kan het jojoën voor 100% vermijden)) maar enig gejojo hoort erbij, het is niet te voorkomen. Homeostase en zo.
Je kan het ook vanuit een ander perspectief bekijken, hoe komt het dat de meeste mensen in 1 jaar tijd nauwelijks zwaarder of lichter worden terwijl ze in dat jaar tijd honderdduizenden kcal. verbranden en eten? Omdat het lichaam een balans bewaakt. Homeostase. Je moet goed je best doen om die balans te verstoren (dik worden of juist blijvend vet verliezen). Als je het forceert door te snel vet te verliezen (volgens schattingen meer dan maximaal 2 kg. per maand) dan ga je gegarandeerd flink jojoën, als je erin slaagt om minder dan dat per maand af te vallen, je blijft voldoende eten maar je beweegt simpelweg meer dan zal je eveneens waarschijnlijk wat spiermassa verliezen tijdens het afvallen maar dan zal je minder aankomen dan dat je verloor.

Oh, alvorens het uit de context wordt gerukt: nee, ik beweer niet dat je direct gigantisch gaat jojoën als je met 1m97 van 102 naar 90 afvalt of zo maar een lichte jojobeweging kan gemakkelijk een zware jojobeweging worden wanneer je een paar keer op en neer bent gegaan. Om die reden is het vaak beter om een licht overgewicht te aanvaarden en voldoende te bewegen etc. dan om te forceren dat je dat kwijtraakt. Zolang dat lichte overgewicht maar een licht overgewicht blijft. Probeer met een goede voeding en wat extra beweging het eraf te krijgen maar ga niet diëten. Diëten is altijd slecht aangezien je dat onmogelijk volhoudt. Tenzij je diëet definieert als een voedingstijl die je wel levenslang volhoudt maar de meeste mensen verstaan onder een diëet een voedingspatroon waarmee je aanzienlijk minder energie inneemt dan dat je verbruikt. Ik geloof in een dieet waarmee je je je normale energieverbruik haalt en in combinatie waarmee je je energieverbruik verhoogt met pak hem beet 500 kcal per dag (3-4 keer in de week stevig sporten, meer wandelen/zwemmen/tuinieren etc.), dat kan je namelijk wel volhouden en je lichaam blijft voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen bij een gezonde voeding.

quote:
102 en 1,97 is wel chubby :)
Ik veronderstel dat jij met chubby bedoelt dat iemand een bierbuik heeft. Dat is niet waar, mensen die die lengte hebben kunnen 102 kg. wegen en geen bierbuik hebben, ik ken iemand voor wie dat geldt. Zie ook het eerdere verhaal (door een ander hier geplaatst) over een lang iemand die ondervoed leek op het moment dat hij volgens de oude BMI-formule een gezond gewicht had. Het probleem ligt hier mogelijk bij jouw perceptie van 102 kg. , omdat dat voor een normaal mens extreem zwaar is heb jij moeite om je voor te stellen dat voor een lang iemand een redelijk normaal gewicht is. Je zit wel tegen de bovengrens van het gezonde gewicht aan maar je hebt dan geen bierbuik.
Bij het streefgewicht voor die mensen denk ik eerder aan gewicht van laag in de 90 (als je precies in het midden wil zitten), bedenk dat je dan een bereik van 27 kg. hebt tussen de twee uitersten binnen het normale gewicht, neem de helft daarvan onder 105 en boven de 77-78 en je komt laag in de 90 uit. Dat klopt dus inderdaad. Vraag maar eens aan mensen van die lengte wat ze wegen, je zal wel vaststellen dat mensen die dat gewicht hebben met die lengte er perfect uitzien qua gewicht.

quote:
1s.gif Op maandag 23 mei 2016 22:59 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ik kwam net op een website met een BMI calculator van NHG/TNO
https://www.nhg.org/?tmp-no-mobile=1&q=node/3623
Maar toen bleek dat je daarvoor moet inloggen als huisarts ofzo. ;(
Het is nogal overdreven om dat achter een inlog te stoppen. :')

[ Bericht 12% gewijzigd door Bram_van_Loon op 24-05-2016 15:12:51 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  dinsdag 24 mei 2016 @ 16:20:45 #230
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162465405
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 14:56 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Ik veronderstel dat jij met chubby bedoelt dat iemand een bierbuik heeft. Dat is niet waar, mensen die die lengte hebben kunnen 102 kg. wegen en geen bierbuik hebben, ik ken iemand voor wie dat geldt.
:'(

Maar de gemiddelde man heeft gewoon een bierbuik.
Tenminste, wel als ik om me heen kijk.
Haters everywhere but I don't really care.
  dinsdag 24 mei 2016 @ 16:26:25 #231
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162465568
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 16:20 schreef matthijst het volgende:

[..]

:'(

Maar de gemiddelde man heeft gewoon een bierbuik.
Tenminste, wel als ik om me heen kijk.
Dat zou best wel eens kunnen kloppen. :)
Bij een recent onderzoekje onder bijna 11000 Nederlanders bleek dat 59% van de Nederlanders overgewicht heeft.
http://www.nationaalkompa(...)-de-Maat-Genomen.pdf
Bij 102 kg. zit een normal gebouwd iemand van 1m97 nog veilig (Europese XXL-maat of Americaanse XL-maat voor T-shirts), die zal je geen bierbuikje zien hebben. Ik zeg ook niet dat hij strak zittende kleding moet aantrekken, dat is een ander verhaal, daarvoor heb je wat meer nodig dan enkel een gezond gewicht. ;)

De vrouwen doen het iets beter: 43% van de dames heeft overgewicht, maar wel heeft een iets hoger percentage van de dames obesitas (13% vs. 11%, volgens mij een net voldoende groot verschil om statistisch significant te zijn). Dat klopt aardig met wat ik zie. Bij de extremen zijn er weinig verschillen maar ik zie inderdaad minder vrouwen rondlopen die overgewicht hebben. Dat is een interessant fenomeen wat ze nog eens nader moeten onderzoeken.
Ook opvallend:
• slechts ongeveer 30% van de deelnemers voldeed aan de fitheidsnormen: minstens 3 keer per week intensieve beweging.
• Mannen zijn sportiever dan vrouwen (dat wisten we toch al? ;)).
• Hoger opgeleide mensen doen het beter dan laagopgeleide mensen (maar een minder groot verschil dan wat je zou verwachten, al vermoed ik dat dit verschil groter is als je WO en HBO los van elkaar neemt aangezien dit bij ander gezondheidsgedrag zoals roken het geval is). Ze sporten eveneens meer.
• Rokers hebben minder last van overgewicht en obesitas. Geen verrassing aangezien roken de eetlust remt. Wie en rookt en dik is presteert iets fenomenaals. :')

Terzijde: het valt me al een tijdje op dat in het bijzonder onder de mensen die zich met een bromfiets verplaatsen een groot deel overgewicht heeft of obees is. Geen verrassing maar wel interessant. Het valt me eveneens op dat juist op de plaatsen waar je het minst zo'n voertuig nodig hebt de meeste mensen zo'n voertuig gebruiken: binnen de stad kom je ze erg veel tegen, ga van de stad naar een buurgemeente en je komt ze minder tegen. :?

[ Bericht 2% gewijzigd door Bram_van_Loon op 24-05-2016 16:43:34 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  dinsdag 24 mei 2016 @ 17:47:28 #232
3542 Gia
User under construction
pi_162467674
Komt vandaag mijn jongste zoon: Mam, ik wil eigenlijk aankomen, ik ben zo mager.
Tja, de een is te dik, de ander te mager.
Iemand tips voor een 21-jarige jongen? Hij eet veel, ook 's avonds. Alleen geen ontbijt.
Snap dat dat wel het belangrijkste is wat hij zou moeten veranderen. Hij heeft 's morgens geen zin in eten.

Is chocoladevla met slagroom een optie?

Nee, blijf ik wel vanaf, hoor. :P
pi_162467801
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 17:47 schreef Gia het volgende:
Komt vandaag mijn jongste zoon: Mam, ik wil eigenlijk aankomen, ik ben zo mager.
Tja, de een is te dik, de ander te mager.
Iemand tips voor een 21-jarige jongen? Hij eet veel, ook 's avonds. Alleen geen ontbijt.
Snap dat dat wel het belangrijkste is wat hij zou moeten veranderen. Hij heeft 's morgens geen zin in eten.

Is chocoladevla met slagroom een optie?

Nee, blijf ik wel vanaf, hoor. :P
Meer eten. Huidige eetpatroon + 200kcal. Telkens als je niet meer aankomt 200kcal erbij tellen.
pi_162468106
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 17:47 schreef Gia het volgende:
Komt vandaag mijn jongste zoon: Mam, ik wil eigenlijk aankomen, ik ben zo mager.
Tja, de een is te dik, de ander te mager.
Iemand tips voor een 21-jarige jongen? Hij eet veel, ook 's avonds. Alleen geen ontbijt.
Snap dat dat wel het belangrijkste is wat hij zou moeten veranderen. Hij heeft 's morgens geen zin in eten.

Is chocoladevla met slagroom een optie?

Nee, blijf ik wel vanaf, hoor. :P
Nee, eigenlijk geen idee, maar ik wil er toch op reageren.

Misschien helpt zoiets?
http://www.almhof.nl/onze(...)ghurt-stracciatella/

Of zoiets?
https://www.bodystore.nl/(...)-zonder-sporten.html

Die laatste link heb ik even snel gevonden, omdat ik zat te denken dat je zoon misschien ook kan kiezen om zijn spiermassa te vergroten. Ik weet natuurlijk niet wat precies de reden is dat je zoon wil aankomen, maar als hij wat meer 'body' wil, dan zou sporten misschien ook een idee zijn. Dat ligt natuurlijk helemaal aan zijn voorkeur. Anders zijn proteineshakes -zonder daar veel bij te sporten- misschien ook een oplossing.
Bij sporten moet hij misschien wel ook een vriend vinden die mee wil fitnessen, want in je eentje lijkt me dat zo saai, haha.
[Het schijnt wel 'verslavend' te zijn zodra je merkt dat je lichaam begint te veranderen :p]
pi_162468186
Ik kon trouwens 's morgens ook nooit een hap door mijn keel krijgen. :r
Mijn ex-vriend dwong zichzelf elke ochtend zo'n proteineshake met Brinta naar binnen te gieten.
pi_162468557
En over 2 jaar weegt ze weer 115 kg...omdat ze niet beseft hoe de verhouding ligt tussen bewegen en vreten. Zo simpel is het in 99 procent van de gevallen, uitzonderingen zoals mensen met medicijn gebruik daargelaten. Denk dat ze beter naar een goeie psychiater had kunnen gaan ipv de Mac. :')
People are always teaching us democracy but the people who teach us democracy don't want to learn it themselves.
  dinsdag 24 mei 2016 @ 23:35:26 #237
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162478640
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 17:47 schreef Gia het volgende:
Komt vandaag mijn jongste zoon: Mam, ik wil eigenlijk aankomen, ik ben zo mager.
Tja, de een is te dik, de ander te mager.
Iemand tips voor een 21-jarige jongen?
Gewoon gezond eten en eten naar hoeveel trek je hebt en veel sporten. Hij komt vanzelf wel aan in de komende 10-20 jaar, als hij goed eet en voldoende sport dan bouwt hij wat spiermassa op. Dan heb je weinig vet maar ben je niet meer zo iel dankzij de spieren. ;)

En ja, ontbijten is een goed idee. Je hoeft niet veel te eten maar 500-1000 kcal bij het ontbijt lijkt me wel verstandig.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  dinsdag 24 mei 2016 @ 23:38:17 #238
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162478729
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 18:12 schreef Physsic het volgende:
Ik kon trouwens 's morgens ook nooit een hap door mijn keel krijgen. :r
Ik heb 's ochtends ook een slechte trek. Ik start met een bak kwark met zaden en een banaan, tegen de tijd dat ik dat op heb kan ik 2 of 3 boterhammen eten.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162479407
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 23:38 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik heb 's ochtends ook een slechte trek. Ik start met een bak kwark met zaden en een banaan, tegen de tijd dat ik dat op heb kan ik 2 of 3 boterhammen eten.
Dat vind je slechte trek? :@
pi_162480123
quote:
1s.gif Op woensdag 25 mei 2016 00:07 schreef Fripsel het volgende:

[..]

Dat vind je slechte trek? :@
Kwestie van gewenning. Op de middelbare school at ik 's ochtends nooit. Nu kan ik niet zonder 4 boterhammen, 3 eieren, half liter water en een banaan, wat mijn ontbijt is sinds 2010.
  woensdag 25 mei 2016 @ 11:10:31 #241
3542 Gia
User under construction
pi_162484492
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 18:08 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nee, eigenlijk geen idee, maar ik wil er toch op reageren.

Misschien helpt zoiets?
http://www.almhof.nl/onze(...)ghurt-stracciatella/

Of zoiets?
https://www.bodystore.nl/(...)-zonder-sporten.html

Die laatste link heb ik even snel gevonden, omdat ik zat te denken dat je zoon misschien ook kan kiezen om zijn spiermassa te vergroten. Ik weet natuurlijk niet wat precies de reden is dat je zoon wil aankomen, maar als hij wat meer 'body' wil, dan zou sporten misschien ook een idee zijn. Dat ligt natuurlijk helemaal aan zijn voorkeur. Anders zijn proteineshakes -zonder daar veel bij te sporten- misschien ook een oplossing.
Bij sporten moet hij misschien wel ook een vriend vinden die mee wil fitnessen, want in je eentje lijkt me dat zo saai, haha.
[Het schijnt wel 'verslavend' te zijn zodra je merkt dat je lichaam begint te veranderen :p]
Tja, sporten. Dat zei ik ook al tegen hem, maar dat is niet zijn ding. Een echte gamer. Hij gamet wel staande, dat dan weer wel. Doet ook de opleiding game development.
Gaat hem inderdaad om wat meer body. Door zijn smalle postuur, lijkt hij ook veel jonger.
Ik zal die proteïne shakes eens gaan halen voor hem. Misschien dat dat wat helpt.

Onze oudste is dan weer de sportman pur sang. Zwemmen en zwemles geven, drie keer per week sportschool, elke dag hardlopen. Gaat op het strand werken van de zomer. Studeert fysiotherapie.

Wat een verschil. Zowel qua uiterlijk, fysiek en karakter zijn ze heel verschillend.
  woensdag 25 mei 2016 @ 11:12:33 #242
3542 Gia
User under construction
pi_162484542
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 23:35 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Gewoon gezond eten en eten naar hoeveel trek je hebt en veel sporten. Hij komt vanzelf wel aan in de komende 10-20 jaar, als hij goed eet en voldoende sport dan bouwt hij wat spiermassa op. Dan heb je weinig vet maar ben je niet meer zo iel dankzij de spieren. ;)

En ja, ontbijten is een goed idee. Je hoeft niet veel te eten maar 500-1000 kcal bij het ontbijt lijkt me wel verstandig.
500 tot 1000! Poeh, nee, dat krijg ik ook niet weg. En ik heb wel body! Ietwat teveel.
pi_162484823
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 11:10 schreef Gia het volgende:

[..]

Tja, sporten. Dat zei ik ook al tegen hem, maar dat is niet zijn ding. Een echte gamer. Hij gamet wel staande, dat dan weer wel. Doet ook de opleiding game development.
Gaat hem inderdaad om wat meer body. Door zijn smalle postuur, lijkt hij ook veel jonger.
Ik zal die proteïne shakes eens gaan halen voor hem. Misschien dat dat wat helpt.

Onze oudste is dan weer de sportman pur sang. Zwemmen en zwemles geven, drie keer per week sportschool, elke dag hardlopen. Gaat op het strand werken van de zomer. Studeert fysiotherapie.

Wat een verschil. Zowel qua uiterlijk, fysiek en karakter zijn ze heel verschillend.
Nah ik zou dat niet doen. Je komt dan grotendeels alleen in vet aan, wat voor een zeer lelijk lichaam zorgt. Kan je beter mager blijven tenzij ondergewicht natuurlijk. Misschien zijn broer vragen of ie hem wil overtuigen?
pi_162484973
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 mei 2016 18:32 schreef LievePoetin het volgende:
En over 2 jaar weegt ze weer 115 kg...omdat ze niet beseft hoe de verhouding ligt tussen bewegen en vreten. Zo simpel is het in 99 procent van de gevallen, uitzonderingen zoals mensen met medicijn gebruik daargelaten. Denk dat ze beter naar een goeie psychiater had kunnen gaan ipv de Mac. :')
Juist, grote kans dat dit een probleem is die tussen haar oren zit.
"Of all the things I've lost, I miss my mind the most" - Mark Twain / Ozzy Osbourne
pi_162492591
quote:
1s.gif Op woensdag 25 mei 2016 11:26 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Nah ik zou dat niet doen. Je komt dan grotendeels alleen in vet aan, wat voor een zeer lelijk lichaam zorgt. Kan je beter mager blijven tenzij ondergewicht natuurlijk. Misschien zijn broer vragen of ie hem wil overtuigen?
Misschien moet zijn broer hem gewoon meesleuren! Wekelijks wat quality time met je broer.

Ik heb zelf trouwens ook een broer die vrij lang en dun is.
  donderdag 26 mei 2016 @ 00:13:10 #246
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162505480
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 11:12 schreef Gia het volgende:

[..]

500 tot 1000! Poeh, nee, dat krijg ik ook niet weg. En ik heb wel body! Ietwat teveel.
Dit werd nogal uit het verband gerukt, dat maakt niet uit hoor. Ik doe lang over mijn ontbijt. Die kwark heb ik nodig om de rest gemakkelijk te eten. Dus ja, ik heb 's ochtends een slechte trek, het duurt alleen al minstens 10 minuten voordat ik die bak magere kwark op (met banaan en zaden goed voor maximaal 400-500 kcal.) heb en dan ben ik verzadigd. Ik weet dat als ik niet nog 2 boterhammen eet dat ik dan later in de ochtend een 'honger' krijg. Bovendien verbruik ik wat meer dan velen van jullie (ik zit aan de bovenkant van wat een normaal mens verbruikt, ik eet dan ook best stevig en ik heb geen overgewicht). Het zal jullie wellicht niet ontgaan zijn dat ik een man ben? Zoek eens op wat het gemiddelde verbruik is van mannen en vrouwen, het scheelt 1000 kcal. per dag. Dat komt o.a. doordat mannen gemiddeld genomen langer zijn en doordat ze normaal gesproken gespierder zijn.
Reken eens voor de grap uit wat het verschil in verbruik is (neem 1,3* basaal metabolisme als voorbeeld) voor een man van 1m95 die 90 kg. weegt in vergelijking met een meisjes van 1m60 die 52 kg. weegt. Reken eens uit wat de beide personen verbruiken als ze bijvoorbeeld 20 km. wandelen, 150 km. in de heuvels/bergen fietsen of 15 km. hardlopen met 14 km/u.

Wat veel is is heel erg relatief. Voor mij (de redenen doen er weinig toe) is 500-1000 kcal. voor het ontbijt wat ik nodig heb, ik eet dat omdat het moet, niet omdat ik het graag eet (later op de dag krijg ik daar veel meer zin in en als ik 's ochtends minder zou eten dan zou ik later op de dag overcompenseren, dat zou nogal dom zijn) , in totaal zit mijn verbruik op een doorsnee dag boven de 3000 kcal. (incidenteel zelfs ruim boven de 5000 kcal doordat ik dan extreme afstanden afleg).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 26 mei 2016 @ 00:19:08 #247
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162505628
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 11:32 schreef down_in_it het volgende:

[..]

Juist, grote kans dat dit een probleem is die tussen haar oren zit.
Mwah, ik ken een paar mensen die extreem mager zijn gebleven in hun vroege twintiger jaren terwijl ze heel erg iel gebouwd zijn. Niet ieder van hen heeft daar een probleem mee (soms is het zelfs handig) maar ik kan me voorstellen dat als je al een slapjanus bent en je ook nog eens zo iel bent dat je dan graag wat meer massa krijgt, desnoods van vet.

quote:
1s.gif Op woensdag 25 mei 2016 00:51 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Kwestie van gewenning. Op de middelbare school at ik 's ochtends nooit. Nu kan ik niet zonder 4 boterhammen, 3 eieren, half liter water en een banaan, wat mijn ontbijt is sinds 2010.
Lekker! Eet jij 3 complete eiëren? Dat zou wel eens wat te veel kunnen zijn, niet omwille van het cholesterolverhaal maar omwille van andere risico's die zijn geassociëerd met het eten van veel eiëren. Je moet heel erg voorzichtig zijn met dat soort correlaties en onderzoekjes maar zelf houd ik het maar bij 1 ei en incidenteel 2 eiëren. Ik eet geen vlees dus ik durf het wel aan om aan de hoge kant te zitten met eiëren gezien de gezondheidswinst van een vleesloze voeding. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 26 mei 2016 @ 00:25:39 #248
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162505742
quote:
0s.gif Op woensdag 25 mei 2016 11:10 schreef Gia het volgende:

[..]

Tja, sporten. Dat zei ik ook al tegen hem, maar dat is niet zijn ding. Een echte gamer. Hij gamet wel staande, dat dan weer wel. Doet ook de opleiding game development.
Gaat hem inderdaad om wat meer body. Door zijn smalle postuur, lijkt hij ook veel jonger.
Ik zal die proteïne shakes eens gaan halen voor hem. Misschien dat dat wat helpt.
Het een sluit het ander niet uit hoor, ik game ook graag (met periodes van heel erg veel gamen en periodes van helemaal niet gamen, alles of niets :{) maar ik sport ook redelijk veel.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162506253
quote:
0s.gif Op donderdag 26 mei 2016 00:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:

Ik heb de uitzending gisteren gezien (waar we het eerder over hadden). Het ging over dat de hoeveelheid suiker in fruitsappen gelijk is aan de hoeveel suiker in frisdranken. Vooral bijv. appelsap heeft extreem veel suiker.

Ik ben niet heel goedgelovig over wat producten dmv reclames en verpakkingen geloven, maar toen ik na de uitzending in de koelkast keek en zag dat de Ice Tea (frisdrankfles, met prik) per 100ml minder suiker bevat dan het pak sinaasappelsap, was ik toch wel verbaasd..
Even wat gegoogled en gevonden dat een appelsap van de AH zelfs meer suiker bevat dan Coca Cola. :o

Verder bevat een fruitsap natuurlijk wel nog allerlei vitamines enzo, waardoor het niet direct te vergelijken is met frisdranken.
Het probleem is dan ook vooral dat mensen veel fruitsap drinken (omdat ze dan gezond bezig zijn, want fruit is immers gezond..), maar veeel fruit is door de grote hoeveelheid suiker helemaa niet (altijd) gezond.
Als je fruit eet, heb je na 1 of hooguit 2 stuks wel genoeg gehad. Wanneer je sinaasappelsap drinkt, gooi je met 1 glas makkelijk de suikerhoeveelheid van 3 of 4 sinaasappels naar binnen.

Daarom mogen fabrikanten sinds (binnen)kort niet meer op hun verpakking vermelden dat een glas van het sap meetelt als 1 stuk fruit per dag.

Ik heb thuis trouwens ook nog een fles frisdrank gevonden die maar 1,4g suiker per 100ml bevat, in plaats van ~10g van veel fruitsappen/frisdranken. Dat is ook wel een opvallend verschil.

Uitzending voor wie wil kijken:
Www.npo.nl/broodje-gezond/24-05-2016/KN_1681151

Ik ga vanaf morgen eens kijken of ik een aantal dagen (bijna) zonder suiker kan, en noteren wat ik eventueel wel aan suiker binnenkrijg. Ik ben er hierdoor toch wel nieuwsgierig naar geworden.
(Kan ook zijn dat ik daar na een dag al weer mee stop :p)
pi_162506490
Mensen die weinig eten moeilijk vinden :') Aan de andere kant ze ziet er nu nog lekker uit dus waarom doet ze huilie
pi_162506880
quote:
0s.gif Op zondag 22 mei 2016 16:51 schreef Alieda-R het volgende:

[..]

Als je wilt afvallen is het slim om juist te minderen met het eten van aardappels, ook minderen met brood.
Dit, laat die mensen eens gewoon een tijdje op water/thee en appels leven (ja en normaal avond eten ja, ik bedoel overdag), heb ik ook ooit een jaar of 2 gedaan. Als ze dat niet aankunnen moeten ze ook niet lopen zeuren over hun uiterlijk.
En dan nu, Peachbird bericht:
-
Als van rossum, maar dan slim.
  donderdag 26 mei 2016 @ 07:39:17 #252
28167 matthijst
In a New York State of Mind
pi_162507494
quote:
0s.gif Op donderdag 26 mei 2016 00:13 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Zoek eens op wat het gemiddelde verbruik is van mannen en vrouwen, het scheelt 1000 kcal. per dag. Dat komt o.a. doordat mannen gemiddeld genomen langer zijn en doordat ze normaal gesproken gespierder zijn.
Reken eens voor de grap uit wat het verschil in verbruik is (neem 1,3* basaal metabolisme als voorbeeld) voor een man van 1m95 die 90 kg. weegt in vergelijking met een meisjes van 1m60 die 52 kg. weegt.
Die voorbeelden....
Gemiddelde vrouw is 1,71, gemiddelde man is 1,84.
Haters everywhere but I don't really care.
pi_162509574
quote:
0s.gif Op donderdag 26 mei 2016 00:19 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]


[..]

Lekker! Eet jij 3 complete eiëren? Dat zou wel eens wat te veel kunnen zijn, niet omwille van het cholesterolverhaal maar omwille van andere risico's die zijn geassociëerd met het eten van veel eiëren. Je moet heel erg voorzichtig zijn met dat soort correlaties en onderzoekjes maar zelf houd ik het maar bij 1 ei en incidenteel 2 eiëren. Ik eet geen vlees dus ik durf het wel aan om aan de hoge kant te zitten met eiëren gezien de gezondheidswinst van een vleesloze voeding. ;)
Ja, 3 heel medium eieren of 2 large 's ochtends. Meestal geklutst en gebakken in een beetje olie. Over welke risico's heb je het dan over? Het staat mij bij dat 3 eieren per dag 'veilig' is, een of ander onderzoek had het tot daar onderzocht. Mja, je kan als leek ook nooit conclusies trekken wanneer er nog geen algemene consensus is tussen de wetenschappers zelf, dwz richtlijnen door hen opgesteld.

Soms eet ik ook geen vlees, maar dan eet ik soms 2 eieren erbij 's avonds. Dus ik loop extra risico voor wat?
  donderdag 26 mei 2016 @ 15:43:59 #254
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162517685
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 00:59 schreef Physsic het volgende:

[..]

Ik heb de uitzending gisteren gezien (waar we het eerder over hadden). Het ging over dat de hoeveelheid suiker in fruitsappen gelijk is aan de hoeveel suiker in frisdranken. Vooral bijv. appelsap heeft extreem veel suiker.
Zijn er mensen die dat nog niet wisten? :?
Ben ik de enige die eerst kijkt naar wat er in zit en pas dan het eet of drinkt? Als je die tabelletjes bekijkt dan zie je direct dat vruchtensappen ongeveer net zoveel suiker bevatten (ongeveer net zoveel energie en in beide gevallen komt dat bijna volledig van suiker). Daarom moet je dat niet drinken maar in plaats daarvan gewoon fruit eten. Nu ja, je mag het af en toe drinken (na het sporten een glas of zo) maar niet te veel. :)

quote:
Verder bevat een fruitsap natuurlijk wel nog allerlei vitamines enzo, waardoor het niet direct te vergelijken is met frisdranken.
Mwah, die vitamines haal je wel uit je groenten en een paar dagelijkse vruchten maar dan zonder al die nadelen. Het is gewoon niet goed voor je lichaam (onder normale omstandigheden) om zo'n grote hoeveelheid suiker in 1 keer naar binnen te werken en het levert je energiedipjes op waardoor je weer meer suiker gaat drinken of eten (een reden dat mensen verslaafd zijn aan cola en energiedranken: suiker + cafeïne, beide veroorzaken dipjes en samen doen die twee stofjes dat nog erger). Het is ook slecht voor je tanden omwille van de combinatie van heel erg veel suiker en een lage pH-waarde.

quote:
Als je fruit eet, heb je na 1 of hooguit 2 stuks wel genoeg gehad. Wanneer je sinaasappelsap drinkt, gooi je met 1 glas makkelijk de suikerhoeveelheid van 3 of 4 sinaasappels naar binnen.
Inderdaad en het blijft hoogstwaarschijnlijk niet bij 1 glas.

quote:
Daarom mogen fabrikanten sinds (binnen)kort niet meer op hun verpakking vermelden dat een glas van het sap meetelt als 1 stuk fruit per dag.
Ik weet niet of dat dat de reden is, een minstens zo'n logische reden is dat je ook een hele hoop stofjes niet binnenkrijgt met alleen dat sap, ook wat minder gifstoffen trouwens die op de gewassen worden gespoten. Veel voedingsstoffen zitten niet in het sap. Zo is het van sinaasappels bekend dat er een anticarcinogeen stofje zit in het vlies wat mensen zo ijverig van sinaasappels pulken.

quote:
Ik heb thuis trouwens ook nog een fles frisdrank gevonden die maar 1,4g suiker per 100ml bevat, in plaats van ~10g van veel fruitsappen/frisdranken. Dat is ook wel een opvallend verschil.
Het zou me niet verbazen als het in de loop van de jaren steeds zoeter is geworden. Vroeger deden veel mensen zelf nog suiker erbij, tegenwoordig heb je daar geen behoefte meer aan.

quote:
Ik ga vanaf morgen eens kijken of ik een aantal dagen (bijna) zonder suiker kan, en noteren wat ik eventueel wel aan suiker binnenkrijg. Ik ben er hierdoor toch wel nieuwsgierig naar geworden.
(Kan ook zijn dat ik daar na een dag al weer mee stop :p)
Een goed plan. Je kan trouwens rustig nog een stuk chocolade eten of zo (hoog cacaogehalte), zolang je maar een klein aantal gram per dag aan toegevoegde suikers inneemt.
Als je dat 10 dagen volhoudt dan ben je afgekickt van de suiker.
Let erop dat ze bij veel producten suiker toevoegen. Zo bevat tomatenketchup bijvoorbeeld ook heel erg veel suiker en ook mayonaise bevat vaak meer suiker dan dat je zou denken.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 26 mei 2016 @ 15:45:19 #255
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162517719
quote:
0s.gif Op donderdag 26 mei 2016 01:24 schreef MadJackthePirate het volgende:
Mensen die weinig eten moeilijk vinden :') Aan de andere kant ze ziet er nu nog lekker uit dus waarom doet ze huilie
Ik vind niet dat ze er goed uitziet, dat kan ook bijna niet met dat gewicht. Dat maakt mij trouwens weinig uit.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 26 mei 2016 @ 15:48:23 #256
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162517782
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 10:08 schreef wiskundenoob het volgende:

[..]

Ja, 3 heel medium eieren of 2 large 's ochtends. Meestal geklutst en gebakken in een beetje olie. Over welke risico's heb je het dan over? Het staat mij bij dat 3 eieren per dag 'veilig' is, een of ander onderzoek had het tot daar onderzocht. Mja, je kan als leek ook nooit conclusies trekken wanneer er nog geen algemene consensus is tussen de wetenschappers zelf, dwz richtlijnen door hen opgesteld.
Ik had op Wikipedia eens wat gelezen over mogelijke riscio's voor je lever (met nette bronvermelding). Volgens mij is er nog geen 100% zekerheid over. Voor mij is het daarnaast een principiële kwestie, ik eet wat ik nodig heb (biologische eiëren!) maar niet meer dierlijke producten dan dat gezien dierenwelzijn en het milieu en zo.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_162523833
quote:
0s.gif Op donderdag 26 mei 2016 15:43 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Zijn er mensen die dat nog niet wisten? :?
Ben ik de enige die eerst kijkt naar wat er in zit en pas dan het eet of drinkt? Als je die tabelletjes bekijkt dan zie je direct dat vruchtensappen ongeveer net zoveel suiker bevatten (ongeveer net zoveel energie en in beide gevallen komt dat bijna volledig van suiker). Daarom moet je dat niet drinken maar in plaats daarvan gewoon fruit eten. Nu ja, je mag het af en toe drinken (na het sporten een glas of zo) maar niet te veel. :)

[..]

Mwah, die vitamines haal je wel uit je groenten en een paar dagelijkse vruchten maar dan zonder al die nadelen. Het is gewoon niet goed voor je lichaam (onder normale omstandigheden) om zo'n grote hoeveelheid suiker in 1 keer naar binnen te werken en het levert je energiedipjes op waardoor je weer meer suiker gaat drinken of eten (een reden dat mensen verslaafd zijn aan cola en energiedranken: suiker + cafeïne, beide veroorzaken dipjes en samen doen die twee stofjes dat nog erger). Het is ook slecht voor je tanden omwille van de combinatie van heel erg veel suiker en een lage pH-waarde.

[..]

Inderdaad en het blijft hoogstwaarschijnlijk niet bij 1 glas.

[..]

Ik weet niet of dat dat de reden is, een minstens zo'n logische reden is dat je ook een hele hoop stofjes niet binnenkrijgt met alleen dat sap, ook wat minder gifstoffen trouwens die op de gewassen worden gespoten. Veel voedingsstoffen zitten niet in het sap. Zo is het van sinaasappels bekend dat er een anticarcinogeen stofje zit in het vlies wat mensen zo ijverig van sinaasappels pulken.

[..]

Het zou me niet verbazen als het in de loop van de jaren steeds zoeter is geworden. Vroeger deden veel mensen zelf nog suiker erbij, tegenwoordig heb je daar geen behoefte meer aan.

[..]

Een goed plan. Je kan trouwens rustig nog een stuk chocolade eten of zo (hoog cacaogehalte), zolang je maar een klein aantal gram per dag aan toegevoegde suikers inneemt.
Als je dat 10 dagen volhoudt dan ben je afgekickt van de suiker.
Let erop dat ze bij veel producten suiker toevoegen. Zo bevat tomatenketchup bijvoorbeeld ook heel erg veel suiker en ook mayonaise bevat vaak meer suiker dan dat je zou denken.
Nou, ik wist inderdaad niet dat het bij zelf-geperste sinaasappelsap ook het geval is. Op sinaasappels staat immers niet wat er in zit. ;(

In die uitzending zeiden ze inderdaad ook dat fruit gezond is (zolang het in de fruitvorm zit en met mate gegeten wordt), maar als je dat uitperst je gewoon puur water met suiker naar binnen giet.

Ik kijk inderdaad zelf bijna nooit naar de ingredienten van wat ik koop. :)
  donderdag 26 mei 2016 @ 20:41:03 #258
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_162524937
quote:
1s.gif Op donderdag 26 mei 2016 20:04 schreef Physsic het volgende:

[..]

Nou, ik wist inderdaad niet dat het bij zelf-geperste sinaasappelsap ook het geval is. Op sinaasappels staat immers niet wat er in zit. ;(
Nee, maar je kan het wel heel erg gemakkelijk opzoeken. Voedingswaarde sinaasappel.

quote:
Ik kijk inderdaad zelf bijna nooit naar de ingredienten van wat ik koop. :)
Weet wat je eet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')