Het kan echt van alles zijn qua voedselallergie. Tot de pinda's van de saté aan toe, of de uitjes. Als je daar bovenop opzwelt als een ballon en een shock krijgt kan het snel met je afgelopen zijn.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:29 schreef Nemephis het volgende:
Wat een vreemd verhaal. Geloof er niks van dat verkoop uit respect is gestopt. Maar waarom dan wel?..
Om imagoschade te voorkomen en als onderdeel van een deal die McD met de familie van de overleden jongen heeft afgesproken. Geen rechtzaak en de ouders moeten het voorval stil houden, dat soort werk.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:29 schreef Nemephis het volgende:
Wat een vreemd verhaal. Geloof er niks van dat verkoop uit respect is gestopt. Maar waarom dan wel?..
Maar McDonalds kan toch niet verantwoordelijk worden gehouden voor een overtrokken reactie van het immuunsysteem van die jongen?! Dat is toch echt idioot hoor. Ik weet niet of die gozer wist dat hij een pinda allergie had, maar of hij dat nou wel of niet wist, ik zie niet waar het restaurant hier de verantwoordelijkheid voor zijn dood heeft.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:31 schreef voetbalmanager2 het volgende:
Om imagoschade te voorkomen en als onderdeel van een deal die McD met de familie van de overleden jongen heeft afgesproken. Geen rechtzaak en de ouders moeten het voorval stil houden, dat soort werk.
Raar inderdaad, dan kan elke supermarkt in het land wel stoppen met pinda's verkopen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:31 schreef Isabeau het volgende:
Moeten dan alle winkels en restaurants maar stoppen met het verkopen van voedsel waar iemand eventueel aan zou kunnen overlijden? Dat is nogal wat namelijk
En ik denk ook een pinda allergie.
Zoiets als zoetzure saus vervangen door zoutzuur?quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Saawan het volgende:
Als je weet dat je de allergie hebt, bestel je dat product toch niet? Of heeft Maccie gelogen over de ingredienten....?
Lijkt me haast niet pinda;s komen in heel veel producten voor.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:31 schreef DrMabuse het volgende:
Bizar besluit.
Extreme pinda allergie vermoed ik.
Er zijn ook mensen die niet weten dat ze een allergie hebben van iets of dat het tot een bepaald stadium alleen bij wat misselijkheid, zweten of een beetje uitslag is gebleven.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Rezania het volgende:
Als je een pinda-allergie hebt bestel je toch niet zo'n wrap lijkt me?
"Probeer nu onze McWrap Saté met pindasaus. Lekkah, zonder pinda's. Echt!"quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Saawan het volgende:
Als je weet dat je de allergie hebt, bestel je dat product toch niet? Of heeft Maccie gelogen over de ingredienten....?
Wellicht, maar het is wel een van de weinige allergieen die meteen fataal zijn. Maar idd, dat weet je vaak als patient echt wel en dan neem je geen wrap pindasausquote:Op vrijdag 4 april 2014 15:35 schreef Syd het volgende:
[..]
Lijkt me haast niet pinda;s komen in heel veel producten voor.
Nee, en bij een eventuele rechtzaak zou ik die ouders ook weinig kans geven. Maar als die ouders de dood alleen al openbaar maken, dan is de imagoschade zo groot dat McD de sate wraps toch niet meer verkoopt. En imagoschade is sowieso toch dodelijk in de fastfoodbranche.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Maar McDonalds kan toch niet verantwoordelijk worden gehouden voor een overtrokken reactie van het immuunsysteem van die jongen?! Dat is toch echt idioot hoor. Ik weet niet of die gozer wist dat hij een pinda allergie had, maar of hij dat nou wel of niet wist, ik zie niet waar het restaurant hier de verantwoordelijkheid voor zijn dood heeft.
quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:35 schreef Hathor het volgende:
[..]
Zoiets als zoutzure saus vervangen door zoutzuur?
Schijnt te kunnen gebeuren.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:35 schreef Syd het volgende:
[..]
Lijkt me haast niet pinda;s komen in heel veel producten voor.
Het kunnen ook gefrituurde uitjes zijn of iemand met een verlaagde weerstand die nét een bacterie hapte waarvan 99.9% van de mensen hersteld, en hij net niet..quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:35 schreef Syd het volgende:
[..]
Lijkt me haast niet pinda;s komen in heel veel producten voor.
De vraag is of hij het wist. Verder gewoon te weinig informatie in dit hele verhaal. Ze halen blijkbaar de wrap (even) uit het assortiment omdat dus iemand (hoogstwaarschijnlijk met een wel of niet bekende pinda-allergie gezien het product) is overleden na het eten van het product en dat is het hele verhaal voor zover we weten.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Rezania het volgende:
Als je een pinda-allergie hebt bestel je toch niet zo'n wrap lijkt me?
Er wordt best veel zoutzuur gegeten hoor. Of bijna dan (zoutzuur + ammoniakquote:Op vrijdag 4 april 2014 15:35 schreef Hathor het volgende:
[..]
Zoiets als zoetzure saus vervangen door zoutzuur?
En eieren (en alles wat ei bevat), vis (met name schelpdieren), zelfs tarwe kan een dodelijke anafylactische shock teweeg brengen. Allemaal dus niet meer verkopen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:35 schreef RemcoDelft het volgende:
Raar inderdaad, dan kan elke supermarkt in het land wel stoppen met pinda's verkopen.
Oef, dat heb ik al lang niet meer gehadquote:Op vrijdag 4 april 2014 15:41 schreef ssebass het volgende:
Er wordt best veel zoutzuur gegeten hoor. Of bijna dan (zoutzuur + ammoniak)
Wordt volgens mij nog weinig verkocht. Zie het ook nooit meer. Is wel erg lekker.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:43 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Oef, dat heb ik al lang niet meer gehad
Wacht even tot morgen ja, ik moet vanavond nog boodschappen doen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:42 schreef Isabeau het volgende:
[..]
En eieren (en alles wat ei bevat), vis (met name schelpdieren), zelfs tarwe kan een dodelijke anafylactische shock teweeg brengen. Allemaal dus niet meer verkopen.
Ook zonder ammoniak hoor!quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:41 schreef ssebass het volgende:
[..]
Er wordt best veel zoutzuur gegeten hoor. Of bijna dan (zoutzuur + ammoniak)
Zit daar zoutzuur inquote:
Ik vind het bijna een soort paniekreactie om eerst goed uit te zoeken hoe verantwoordelijk ze eigenlijk zijn.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:57 schreef Arcee het volgende:
[ afbeelding ]
Zo'n ding dus.
Vreemd om er dan gelijk maar helemaal mee stoppen idd.
'Ik zeg niet dat we genocide moeten plegen maar we halen alle waarschuwingslabels van producten af en we laten de rest over aan Darwin.'quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Rezania het volgende:
Als je een pinda-allergie hebt bestel je toch niet zo'n wrap lijkt me?
quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:57 schreef Arcee het volgende:
[ afbeelding ]
Zo'n ding dus.
Vreemd om er dan gelijk maar helemaal mee stoppen idd.
Het draait allemaal om imago. McDonalds heeft er alles aan gedaan om dit voorval uit de publiciteit te houden.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:58 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik vind het bijna een soort paniekreactie om eerst goed uit te zoeken hoe verantwoordelijk ze eigenlijk zijn.
Vooral van die allergiewaarschuwingen op een doosje eieren ('bevat ei') of op een pak zalmfilet ('bevat vis').quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:59 schreef 2Happy4U het volgende:
'Ik zeg niet dat we genocide moeten plegen maar we halen alle waarschuwingslabels van producten af en we laten de rest over aan Darwin.'
dat waren molukkers, geen pinda'squote:Op vrijdag 4 april 2014 15:39 schreef Kreator het volgende:
Misschien is het dan nu echt tijd om Wilders een brief te sturen, zodat we alle pinda's kunnen verbieden het land binnen te komen. Eerst de treinen in de jaren '70 en nu weer een slachtoffer.
net als 'niet voor consumptie' e.d. op flessen als verfverwijderaar.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:00 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Vooral van die allergiewaarschuwingen op een doosje eieren ('bevat ei') of op een pak zalmfilet ('bevat vis').
Het gaat erom dat nergens een ingredientenlijst voorhanden ligt en als je de medewerker(s) vraagt, zeggen die raar glimlachende puistenkoppen 'ik weet het niet hoor' of geven zelfs foute informatie door.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Maar McDonalds kan toch niet verantwoordelijk worden gehouden voor een overtrokken reactie van het immuunsysteem van die jongen?! Dat is toch echt idioot hoor. Ik weet niet of die gozer wist dat hij een pinda allergie had, maar of hij dat nou wel of niet wist, ik zie niet waar het restaurant hier de verantwoordelijkheid voor zijn dood heeft.
Heb je ooit op de achterkant van de placemats van McDonalds gekeken. Daar staat alle allergieinformatie op, bij actieproducten kan je het altijd aan de manager vragen die heeft die informatie dan.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:23 schreef teyn het volgende:
[..]
Het gaat erom dat nergens een ingredientenlijst voorhanden ligt en als je de medewerker(s) vraagt, zeggen die raar glimlachende puistenkoppen 'ik weet het niet hoor' of geven zelfs foute informatie door.
Was het zo'n klein rond plat broodje met reepjes gekruid vlees erin?quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:18 schreef teyn het volgende:
Misschien beter het publiek informeren wat er in die producten zit. Heb talloze keer een broodje gekocht bij een of andere hypermoderne tent met een hippe naam en dure prijskaart, maar wist niet echt wat voor broodje het was.
...
Dat geldt niet voor iedere winkel. Net zoals de prijs, varieert ook het aanbod van producten en informatie nogal van winkel tot winkel. Volgens mij is iedere filiaal onafhankelijk en zelfstandig, alkeen hoeven ze dus hun voorraad te verkrijgen van en een beetje belasting af te dragen aan de hoofdkwartieren.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:30 schreef themole het volgende:
[..]
Heb je ooit op de achterkant van de placemats van McDonalds gekeken. Daar staat alle allergieinformatie op, bij actieproducten kan je het altijd aan de manager vragen die heeft die informatie dan.Het is een Amerikaanse keten dus die probeert op zoveel mogelijk manieren zichzelf altijd juridisch niet aansprakelijk te laten zijn.
Nee waren meestal wraps (juistquote:Op vrijdag 4 april 2014 16:33 schreef DonJames het volgende:
[..]
Was het zo'n klein rond plat broodje met reepjes gekruid vlees erin?
Als je weet dat je een pinda allergie hebt, dat weet je dat je geen wrap met saté moet etenquote:Op vrijdag 4 april 2014 16:18 schreef teyn het volgende:
Misschien beter het publiek informeren wat er in die producten zit. Heb talloze keer een broodje gekocht bij een of andere hypermoderne tent met een hippe naam en dure prijskaart, maar wist niet echt wat voor broodje het was.
Ik vermoed dat deze jongeman niet op de hoogte was dat er pinda in zat, en niet onwetend over zijn voedselallergie.
nooit aan gedacht dat het product mogelijk als onderdeel van een promotieactie een andere naam had, waarbij de saté werd achtergelaten?quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:38 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Als je weet dat je een pinda allergie hebt, dat weet je dat je geen wrap met saté moet eten
Daar heb je geen ingrediëntenlijst voor nodig hoor
Het aanbod van informatie verschilt zeker niet van winkel tot winkel. McDonalds is daar nogal strict in.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:36 schreef teyn het volgende:
[..]
Dat geldt niet voor iedere winkel. Net zoals de prijs, varieert ook het aanbod van producten en informatie nogal van winkel tot winkel. Volgens mij is iedere filiaal onafhankelijk en zelfstandig, alkeen hoeven ze dus hun voorraad te verkrijgen van en een beetje belasting af te dragen aan de hoofdkwartieren.
Ik mag hopen dat je bij een ernstige pinda-anafylaxie wel even checkt of de pindasaus inderdaad is weggelaten...quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:43 schreef teyn het volgende:
het kan ook zo zijn dat hij specifiek erom vroeg geen saus in zijn broodje te doen en ze het alsnog deden
je zou niet geloven hoeveel keer ik een verkeerde bestelling heb gekregen van die onopgeleide puistenkoppen
Wat ik hiermee bedoelde is dat de theorie nogal afwijkt van de praktijk. Vooral is dit het geval in die Amerikaanse filialen waar je het over hebt. Kijk ik geef een voorbeeld.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:49 schreef themole het volgende:
[..]
Het aanbod van informatie verschilt zeker niet van winkel tot winkel. McDonalds is daar nogal strict in.
Toen was het al te laat dus.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:51 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ik mag hopen dat je bij een ernstige pinda-anafylaxie wel even checkt of de pindasaus inderdaad is weggelaten...
Het werd verkocht als saté-saus en was die jongen niet zo snugger.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:36 schreef DonJames het volgende:
[..]
"Probeer nu onze McWrap Saté met pindasaus. Lekkah, zonder pinda's. Echt!"
Minstens. Ik heb de allergie zelf ook (gelukkig in vrij milde vorm) maar als ik naast iemand zit die een friet saté eet voel ik al dat mijn keel begint met protesteren. Ik vind het maar een apart verhaal, en gezien de reactie van de Mc denk ik dat ze zelf ook nog niet helemaal achter de aansprakelijkheidskwestie zit.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:51 schreef dotKoen het volgende:
[..]
Ik mag hopen dat je bij een ernstige pinda-anafylaxie wel even checkt of de pindasaus inderdaad is weggelaten...
Wat ik al zei dus.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:01 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Minstens. Ik heb de allergie zelf ook (gelukkig in vrij milde vorm) maar als ik naast iemand zit die een friet saté eet voel ik al dat mijn keel begint met protesteren. Ik vind het maar een apart verhaal, en gezien de reactie van de Mc denk ik dat ze zelf ook nog niet helemaal achter de aansprakelijkheidskwestie zit.
Op de verkochte producten staat, voor zover ik weet, geen ingrediëntendeclaratie. Niet dat dat ook maar iets gaat helpen, maar voor de aansprakelijkheid misschien toch relevant.
Ik vind het altijd zo idioot dat specifiek McDonalds altijd schijnt te moeten beschikken over ingrediëntendeclaraties (naar mijn weten in elk restaurant gewoon aanwezig), terwijl bijna geen enkel ander restaurant dat heeft of volgens iedereen zou moeten hebben. Als ik naar een goed restaurant ga, dan denk ik dat ze raar opkijken als ik vooraf eerst de ingrediëntendeclaratie in wil zien (die ze niet zullen hebben).quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:01 schreef Janneke141 het volgende:
Minstens. Ik heb de allergie zelf ook (gelukkig in vrij milde vorm) maar als ik naast iemand zit die een friet saté eet voel ik al dat mijn keel begint met protesteren. Ik vind het maar een apart verhaal, en gezien de reactie van de Mc denk ik dat ze zelf ook nog niet helemaal achter de aansprakelijkheidskwestie zit.
Op de verkochte producten staat, voor zover ik weet, geen ingrediëntendeclaratie. Niet dat dat ook maar iets gaat helpen, maar voor de aansprakelijkheid misschien toch relevant.
En al die 19 jaar heeft hij nooit ook maar een keer een pinda binnen gewerkt terwijl het juist in talloze winkelproducten voorkomt en bijna niet weg te denken?quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:05 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik vind het altijd zo idioot dat specifiek McDonalds altijd schijnt te moeten beschikken over ingrediëntendeclaraties (naar mijn weten in elk restaurant gewoon aanwezig), terwijl bijna geen enkel ander restaurant dat heeft of volgens iedereen zou moeten hebben. Als ik naar een goed restaurant ga, dan denk ik dat ze raar opkijken als ik vooraf eerst de ingrediëntendeclaratie in wil zien (die ze niet zullen hebben).
Daarbij weet je met een pinda allergie gewoon dat je heel voorzichtig moet zijn met dingen zomaar eten en weet je al helemaal dat je geen sate (pindasaus) moet eten. Mocht hier sprake zijn geweest van een pinda allergie dan denk ik dat de jongeman daar niet van op de hoogte was.
Nou ja, dit verhaal gaat over de Mc dus ik heb het over de Mc. Geldt natuurlijk voor iedere andere etenswarenverkoper net zo, en het is in de horeca vrijwel nooit voor elkaar (dat wil zeggen - op menukaarten zie ik slechts zelden allergie-informatie). Ik weet in alle eerlijkheid ook echt niet hoe dat zit met de informatieplicht - moet de verkoper actief informeren of zijn ze slechts verplicht tot het beantwoorden van vragen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:05 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Ik vind het altijd zo idioot dat specifiek McDonalds altijd schijnt te moeten beschikken over ingrediëntendeclaraties (naar mijn weten in elk restaurant gewoon aanwezig), terwijl bijna geen enkel ander restaurant dat heeft of volgens iedereen zou moeten hebben. Als ik naar een goed restaurant ga, dan denk ik dat ze raar opkijken als ik vooraf eerst de ingrediëntendeclaratie in wil zien (die ze niet zullen hebben).
Daarbij weet je met een pinda allergie gewoon dat je heel voorzichtig moet zijn met dingen zomaar eten en weet je al helemaal dat je geen sate (pindasaus) moet eten. Mocht hier sprake zijn geweest van een pinda allergie dan denk ik dat de jongeman daar niet van op de hoogte was.
Er bestaat ook nog zoiets als eigen verantwoordelijkheid. Daarbij was de jongeman 17 en word je niet geboren met een allergie, dat ontwikkelt zich ergens in de loop van je leven nadat je er minstens 1x mee in aanraking bent gekomen. Normaal krijg je eerst milde symptomen, dat wel, dus nog steeds een vaag verhaal. Maar we zijn vooral aan het speculeren naar het type allergie etc.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:12 schreef Janneke141 het volgende:
Nou ja, dit verhaal gaat over de Mc dus ik heb het over de Mc. Geldt natuurlijk voor iedere andere etenswarenverkoper net zo, en het is in de horeca vrijwel nooit voor elkaar (dat wil zeggen - op menukaarten zie ik slechts zelden allergie-informatie). Ik weet in alle eerlijkheid ook echt niet hoe dat zit met de informatieplicht - moet de verkoper actief informeren of zijn ze slechts verplicht tot het beantwoorden van vragen.
Iemand van 19 die nooit iets gemerkt heeft van zo'n allergie wil er bij mij gewoon niet in. Dus ik snap hier gewoon helemaal niks van - zonder dat ik een verantwoordelijke wil aanwijzen trouwens.
nog het interessantste van het hele artikelquote:In 2013 waren er 236 McDonald’s-restaurants in Nederland, waarvan er 216 in handen zijn van 77 franchiseondernemers. De winst van McDonald’s Nederland bedroeg in 2012 44,7 miljoen euro.
Dat laatste. Het is de klant die een eventuele allergie moet aangeven in een restaurant.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:12 schreef Janneke141 het volgende:
[..]
Ik weet in alle eerlijkheid ook echt niet hoe dat zit met de informatieplicht - moet de verkoper actief informeren of zijn ze slechts verplicht tot het beantwoorden van vragen.
Want?quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:17 schreef Woods het volgende:
Ik vond
[..]
nog het interessantste van het hele artikel
Omdat ik dat nog niet wist. Ik dacht dat slechts een deel door franchisers werden gerunt.quote:
Oh, dat is inderdaad interessant. Ik dacht dat alle Nederlandse filialen franchises waren.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:22 schreef Woods het volgende:
[..]
Omdat ik dat nog niet wist. Ik dacht dat slechts een deel door franchisers werden gerunt.
Ja. Vaarwel voedsel.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:31 schreef Isabeau het volgende:
Moeten dan alle winkels en restaurants maar stoppen met het verkopen van voedsel waar iemand eventueel aan zou kunnen overlijden? Dat is nogal wat namelijk
En ik denk ook een pinda allergie.
Okay dus 0,0235% tot 0,0353% van de Nederlanders heeft een levensbedreigende allergie.quote:Vier- tot zesduizend Nederlanders hebben een potentieel levensbedreigende voedselallergie. Er is volgens de Stichting Voedselallergie geen reden om aan te nemen dat die cijfers sindsdien zijn veranderd.
Welnee, als bekend wordt dat er zelfs échte pinda's in de satésaus zitten, kan dat alleen maar gunstig voor het imago zijn.quote:Meer informatie wil McDonald’s niet prijsgeven. Een gebeurtenis als deze is, ook als het bedrijf daarvoor geen verantwoordelijkheid draagt, bijzonder schadelijk voor het imago.
In de VS zijn 50% tot 62% van overlijdens door voedselallergie het gevolg van pinda allergie. Maar de VS heeft dan ook een veel hoger percentage pinda-allergie dan andere landen, waarschijnlijk het gevolg van hun overdreven bezorgdheid waardoor zwangere vrouwen en babies niet met pinda's in contact komen. In 2000 werd zo'n advies gegeven, resultaat: van 0.4% kinderen met de allergie in 1997 naar 1.4% in 2010.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:36 schreef HeatWave het volgende:
[..]
Wellicht, maar het is wel een van de weinige allergieen die meteen fataal zijn. Maar idd, dat weet je vaak als patient echt wel en dan neem je geen wrap pindasaus.
Wat een randdebielen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:59 schreef meth1745 het volgende:
[..]
In de VS zijn 50% tot 62% van overlijdens door voedselallergie het gevolg van pinda allergie. Maar de VS heeft dan ook een veel hoger percentage pinda-allergie dan andere landen, waarschijnlijk het gevolg van hun overdreven bezorgdheid waardoor zwangere vrouwen en babies niet met pinda's in contact komen. In 2000 werd zo'n advies gegeven, resultaat: van 0.4% kinderen met de allergie in 1997 naar 1.4% in 2010.
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
sterker nog, je maag zit vol met zoutzuurquote:Op vrijdag 4 april 2014 15:41 schreef ssebass het volgende:
[..]
Er wordt best veel zoutzuur gegeten hoor. Of bijna dan (zoutzuur + ammoniak)
Hoeft niet. Tot 4 jaar geleden heb ik altijd pindas kunnen eten en op 1 avond kreeg ik ineens een zeer ernstige anafylactische reactie waarbij ik met spoed naar het ziekenhuis moest. Een paar minuten later en ik was overleden.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:32 schreef Hathor het volgende:
Snap niet dat die allergie zich niet eerder heeft gemanifesteerd dan, klinkt op zijn zachtst gezegd nogal ongeloofwaardig zo.
Ik wil eens een keer iemand zien sterven aan een rundvleesallergie. Dat gaat het einde van McDonalds betekenen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:11 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Hoeft niet. Tot 4 jaar geleden heb ik altijd pindas kunnen eten en op 1 avond kreeg ik ineens een zeer ernstige anafylactische reactie waarbij ik met spoed naar het ziekenhuis moest. Een paar minuten later en ik was overleden.
Nog nooit eerder een reactie op pindas of noten gehad.
Vind het idioot om te stoppen met de verkoop. Kan MacDonalds toch helemaal niets aan doen.
McDonalds is niet gestopt omdat dat van de VWA of een andere autoriteit moest. De VWA wist zelfs van niets omdat McDonalds dit hele voorval buiten de publiciteit wou houden.quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:11 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Vind het idioot om te stoppen met de verkoop. Kan MacDonalds toch helemaal niets aan doen.
quote:Meer informatie wil McDonald’s niet prijsgeven. Een gebeurtenis als deze is, ook als het bedrijf daarvoor geen verantwoordelijkheid draagt, bijzonder schadelijk voor het imago. In de gelekte mails wordt dan ook “dringend” verzocht “geen enkele mededeling” over deze kwestie te doen.
Het voorval is niet bekend bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er is alleen een meldingsplicht als de voedselveiligheid in het geding is. Volgens een NVWA-woordvoerder gebeurt het vaker dat bedrijven een product preventief uit het assortiment halen. “Er hoeft daarbij geen acute bedreiging van de voedselveiligheid te zijn.”
maw, McDonalds keeps it under wraps...quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:16 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
McDonalds is niet gestopt omdat het van de VWA moest. De VWA wist zelfs van niets omdat McDonalds dit hele voorval buiten de publiciteit wou houden.
Ik gok dat McDonalds gestopt is met de verkoop van de wrap na een afspraak met de nabestaanden om ook over het voorval te zwijgen.
[..]
Ach denk je echt dat zo'n multinational multitriljardair bedrijf het product helemáál uit de mogelijkheden gaat doen om een klant? Ze gaan hoogstens een andere slimme, fancy naam ervoor kiezen en wat basisingredienten omwisselen en de marketingstrategie en voilà hij is terug.quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:16 schreef voetbalmanager2 het volgende:
[..]
McDonalds is niet gestopt omdat het van de VWA moest. De VWA wist zelfs van niets omdat McDonalds dit hele voorval buiten de publiciteit wou houden.
Ik gok dat McDonalds gestopt is met de verkoop van de wrap na een afspraak met de nabestaanden om ook over het voorval te zwijgen.
[..]
Ten 1e is het product alleen voor Nederland uit de schappen gehaald.quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:22 schreef teyn het volgende:
[..]
Ach denk je echt dat zo'n multinational multitriljardair bedrijf het product helemáál uit de mogelijkheden gaat doen om een klant? Ze gaan hoogstens een andere slimme, fancy naam ervoor kiezen en wat basisingredienten omwisselen en de marketingstrategie en voilà hij is terug.
Zoals met veel allergieën kun je het gewoon overgroeien dus? Of iig een soort van permanente gewenning hebben er tegen?quote:Op vrijdag 4 april 2014 17:59 schreef meth1745 het volgende:
[..]
In de VS zijn 50% tot 62% van overlijdens door voedselallergie het gevolg van pinda allergie. Maar de VS heeft dan ook een veel hoger percentage pinda-allergie dan andere landen, waarschijnlijk het gevolg van hun overdreven bezorgdheid waardoor zwangere vrouwen en babies niet met pinda's in contact komen. In 2000 werd zo'n advies gegeven, resultaat: van 0.4% kinderen met de allergie in 1997 naar 1.4% in 2010.
[ afbeelding ] [ afbeelding ]
met immunotherapie kan je een zekere tolerantie kweken, maar dat duurt lang en het is niet zeker of het blijvend is. Het is makkelijker om het ontwikkelen van een allergie te vermijden door zwangere vrouwen pindas te laten eten en babies op jonge leeftijd bloot te stellen. Ook voor melk en eieren geldt: hoe vroeger een kind wordt blootgesteld hoe kleiner de kans op allergie.quote:Op vrijdag 4 april 2014 18:33 schreef Speculant. het volgende:
[..]
Zoals met veel allergieën kun je het gewoon overgroeien dus? Of iig een soort van permanente gewenning hebben er tegen?
quote:In 2000, pregnant and nursing women were advised to avoid eating peanuts, especially if allergies ran in the family. And new mothers were told not to give babies peanuts before age 3, when digestive systems are more fully developed.
But this advice did nothing to curb the steady climb in peanut allergies, and it was abandoned in 2008.
Today, the thinking is exactly the opposite. Instead of restricting exposure to peanut protein by unborn or nursing babies, the tiny amounts that may enter the baby’s circulation when a pregnant or nursing woman eats peanuts might actually induce tolerance, not sensitization.
In a recent study of 8,205 children, 140 of whom had allergies to nuts, researchers found that children whose nonallergic mothers had the highest consumption of peanuts or tree nuts, or both, during pregnancy had the lowest risk of developing a nut allergy. The risk was most reduced among the children of mothers who ate nuts five or more times a month.
The researchers, led by Dr. A. Lindsay Frazier of Dana-Farber/Children’s Hospital Cancer Center in Boston, wrote: “Our study supports the hypothesis that early allergen exposure increases the likelihood of tolerance and thereby lowers the risk of childhood food allergy.” They added that their data “support the recent decisions to rescind recommendations that all mothers avoid peanuts/total nuts during pregnancy and breast-feeding.”
Waaruit maak jij dat op?quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:32 schreef Hathor het volgende:
Snap niet dat die allergie zich niet eerder heeft gemanifesteerd
Dan zit dat in Nederland wel goed met het pindakaas dieet voor kinderen. Je zou hiermee toch ook zeggen dat die jongen er wel van op de hoogte was. Of kun je dit op latere leeftijd ineens ontwikkelen?quote:Op vrijdag 4 april 2014 19:08 schreef meth1745 het volgende:
[..]
met immunotherapie kan je een zekere tolerantie kweken, maar dat duurt lang en het is niet zeker of het blijvend is. Het is makkelijker om het ontwikkelen van een allergie te vermijden door zwangere vrouwen pindas te laten eten en babies op jonge leeftijd bloot te stellen. Ook voor melk en eieren geldt: hoe vroeger een kind wordt blootgesteld hoe kleiner de kans op allergie.
[..]
In de VS is dat niet minder.quote:Op vrijdag 4 april 2014 19:45 schreef Speculant. het volgende:
[..]
Dan zit dat in Nederland wel goed met het pindakaas dieet voor kinderen.
Sorry, offtopic, maar: pindakaas uit de VS.quote:
Ook Skippy?quote:Op vrijdag 4 april 2014 20:03 schreef Klaploper het volgende:
[..]
Sorry, offtopic, maar: pindakaas uit de VS.
Geen flauw idee eigenlijk welk merk ik at, maar meer suiker dan pinda iig.quote:
Dat "op jonge leeftijd blootstellen aan" zou ik wel even mee uitkijken, het gaat in je quotes specifiek over kinderen die er aan blootgesteld worden via de borstvoeding.quote:Op vrijdag 4 april 2014 19:08 schreef meth1745 het volgende:
[..]
met immunotherapie kan je een zekere tolerantie kweken, maar dat duurt lang en het is niet zeker of het blijvend is. Het is makkelijker om het ontwikkelen van een allergie te vermijden door zwangere vrouwen pindas te laten eten en babies op jonge leeftijd bloot te stellen. Ook voor melk en eieren geldt: hoe vroeger een kind wordt blootgesteld hoe kleiner de kans op allergie.
[..]
Was ook niet bedoeld als medisch advies, ik mag hopen dat ouders niet op fok vertrouwen voor zulke zaken. Ging me vooral om dat advies in 2000, dat was gebaseerd op niet meer dan een hypothese van enkele Britse dokters: ze hadden gevallen van anaphylaxis gezien in babies die voor zover ze wisten niet eerder met pinda's in aanraking waren geweest, en hun conclusie was dat ze gesensitiveerd waren door blootstelling tijdens de zwangerschap of via de borstvoeding.quote:Op vrijdag 4 april 2014 20:09 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dat "op jonge leeftijd blootstellen aan" zou ik wel even mee uitkijken, het gaat in je quotes specifiek over kinderen die er aan blootgesteld worden via de borstvoeding.
Een kind dat flesvoeding heeft gehad zou ik wat rustiger aan pindaproducten laten wennen.
Overigens is een kind van 3 nog wel te jong om pinda's te eten, en dan bedoel ik werkelijk pinda's, niet pindakaas.
Ik snap het wel, maar het is bij dat soort dingen wel van belang dat ze in perspectief zijn, voor je het weet heeft een of andere Samantha die het Engels amper beheerst je post opgevat als "advies" omdat ze op google net zo lang zoekt tot ze iets vindt waaruit blijkt dat ze haar 3 maanden oude Djahmahl best wel pinda's mag geven.quote:Op vrijdag 4 april 2014 20:52 schreef meth1745 het volgende:
[..]
Was ook niet bedoeld als medisch advies, ik mag hopen dat ouders niet op fok vertrouwen voor zulke zaken. Ging me vooral om dat advies in 2000, dat was gebaseerd op niet meer dan een hypothese van enkele Britse dokters: ze hadden gevallen van anaphylaxis gezien in babies die voor zover ze wisten niet eerder met pinda's in aanraking waren geweest, en hun conclusie was dat ze gesensitiveerd waren door blootstelling tijdens de zwangerschap of via de borstvoeding.
Ook al heeft men dat advies ingetrokken, en is het mogelijk de oorzaak van meer, niet minder allergieën, het zal bij velen blijven hangen, geholpen door anecdotische verhalen van moeders die elke dag pindakaas aten en wiens kind allergisch bleek. Vergelijkbaar met de vaccinatie/autisme claims....
Lijkt me logisch dat wanneer je een pinda allergie hebt je niet doodleuk een satewrap gaat zitten knagen, daaruit maak ik op dat hij zich er totaal onbewust van was.quote:
Of hij dacht dat het afdoende was de satéwrap zonder satésaus te bestellen, niet wetende dat er wellicht nog andere pindahoudende ingrediënten inzaten.quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:41 schreef Hathor het volgende:
[..]
Lijkt me logisch dat wanneer je een pinda allergie hebt je niet doodleuk een satewrap gaat zitten knagen, daaruit maak ik op dat hij zich er totaal onbewust van was.
Een small wrap sate eten en niet weten dat er pinda in zit.quote:Op vrijdag 4 april 2014 16:18 schreef teyn het volgende:
Ik vermoed dat deze jongeman niet op de hoogte was dat er pinda in zat, en niet onwetend over zijn voedselallergie.
Dus het is zijn eigen schuld volgens jou en niet van de MacDonalds.quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:47 schreef Leandra het volgende:
[..]
Of hij dacht dat het afdoende was de satéwrap zonder satésaus te bestellen, niet wetende dat er wellicht nog andere pindahoudende ingrediënten inzaten.
Lees ook de rest van mijn reacties. Mogelijk is hij op de een of andere manier misleid door de Mac.quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:49 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Een small wrap sate eten en niet weten dat er pinda in zit.
Ok. Ik zie het als natuurlijke selectie.
Ja ik denk het ookquote:Op vrijdag 4 april 2014 21:51 schreef teyn het volgende:
[..]
Lees ook de rest van mijn reacties. Mogelijk is hij op de een of andere manier misleid door de Mac.
En dan sterven aan sporen van een allergen? Ik denk het niet.quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:55 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Ja ik denk het ook
Ook al bestel je dat ding zonder satesaus, dan ben je nog een randdebiel eerste klas.
Je weet toch dat die zooi naast elkaar klaar gemaakt wordt en kruisbesmetting bestaat.
Precies wat ik al zei in het topic. Het aantal keer dat ik de verkeerde bestelling kreeg door die minimumloners kan ik niet op beide handen tellen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:59 schreef Mattt het volgende:
Misschien dacht hij dat hij een honing mosterd wrap had besteld, maar niet in de gaten had dat het vervangen is door een saté wrap. Ikzelf had namelijk niet in de gaten toen ik een small wrap bestelde dat honing mosterd uit het assortiment was gehaald totdat ik een hap nam van de saté wrap
Vandaar dat te pas en te onpas op producten staat dat die zooi in een ruimte is verwerkt waar ook pinda's/noten zijn verwerkt. De lucht zou in principe al genoeg kunnen zijnquote:Op vrijdag 4 april 2014 21:58 schreef teyn het volgende:
[..]
En dan sterven aan sporen van een allergen? Ik denk het niet.
Dacht dat er altijd eerst een minimum hoeveelheid gegeten diende te worden voor vergiftiging.
Waar lees jij dat ik zeg dat het zijn eigen schuld is, of (niet) die van McDonalds?quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:50 schreef teyn het volgende:
[..]
Dus het is zijn eigen schuld volgens jou en niet van de MacDonalds.
Hoe weet jij dit wanneer zelfs het artikel erover niet alle bekende feiten op tafel legt?
Als je zo'n allergie hebt check je toch altijd wel drie keer van te voren je voedsel, zeker als iemand anders het maakt. En bij twijfel niet doen. Tenzij je levensmoe bent.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:01 schreef teyn het volgende:
[..]
Precies wat ik al zei in het topic. Het aantal keer dat ik de verkeerde bestelling kreeg door die minimumloners kan ik niet op beide handen tellen.
Dat kun je dus ook al als natuurlijke selectie zien. Een iemand die zo extreem gevoelig voor een veelvorkomende stof op deze aardbol is verdient het om snel uit de genenpoel verwijderd te worden.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:02 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Vandaar dat te pas en te onpas op producten staat dat die zooi in een ruimte is verwerkt waar ook pinda's/noten zijn verwerkt. De lucht zou in principe al genoeg kunnen zijn
Zoals ik al zei dus.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:04 schreef teyn het volgende:
[..]
Dat kun je dus ook al als natuurlijke selectie zien. Een iemand die zo extreem gevoelig voor een veelvorkomende stof op deze aardbol is verdient het om snel uit de genenpoel verwijderd te worden.
Eh nee.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:07 schreef teyn het volgende:
[..]
Met als enige nuance dat jij hem wilde bestraffen omdat hij dom was.
Dit.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:03 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Als je zo'n allergie hebt check je toch altijd wel drie keer van te voren je voedsel, zeker als iemand anders het maakt. En bij twijfel niet doen. Tenzij je levensmoe bent.
Whoa doe maar een chillpil nemen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:03 schreef Leandra het volgende:
[..]
Waar lees jij dat ik zeg dat het zijn eigen schuld is, of (niet) die van McDonalds?
Ik weet dat de feiten niet op tafel liggen, sterker nog; ik betwijfel het hele verhaal omdat de VWA niet ingeschakeld is terwijl iemand zou zijn overleden aan een voedingsmiddel, maar wellicht had je mijn woord "wellicht" over het hoofd gezien in het tweede deel van de zin, of wellicht ben je niet op de hoogte van de betekenis van het woord "wellicht"?
Wel een zonder kaas erin.quote:
Jij insinueert dat hij dom is:quote:
quote:Op vrijdag 4 april 2014 21:49 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Een small wrap sate eten en niet weten dat er pinda in zit.
Ok. Ik zie het als natuurlijke selectie.
Jij verwijt mij dat ik en die knul de schuld geef van z'n overlijden, en dat ik dingen als feiten neerzet terwijl het artikel niet met die feiten komt, terwijl ik het alleen maar als mogelijkheid opper.quote:
Ja dus?quote:
Wat een schijtleven moet je hebben als je zelfs geen pizza kan eten.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:08 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dit.
Overigens kan ik niet tegen kaas, en bestel een Big Mac bijvoorbeeld altijd zonder kaas, maar mochten ze nou de saus van samenstelling wijzigen en kaas door de saus heengooien en de baliemedewerker weet niet dat de saus van samenstelling is veranderd, dan hang ik dus de hele avond kotsend boven een emmer, vervelend maar ik kan de baliemedewerker niet verwijten dat als ik een Big Mac zonder kaas bestel, hij er automatisch van uitgaat dat ik dat doe omdat ik er anders ziek van word.
Met de straf van natuurlijke selectie: oftewel dood/uitroeiing.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:11 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Ja dus?
Waar wil ik hem precies mee straffen dan?
Gisteren nog Pizza gegeten, zelfgemaakt...... Fruits de mer erop, ui, tomaatjes, olijven en wat knoflooksausquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:12 schreef teyn het volgende:
[..]
Wat een schijtleven moet je hebben als je zelfs geen pizza kan eten.Gvd.
pizza zonder kaasquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:14 schreef Leandra het volgende:
[..]
Gisteren nog Pizza gegeten, zelfgemaakt...... Fruits de mer erop, ui, tomaatjes, olijven en wat knoflooksaus![]()
![]()
Je vergat de tomatensaus. O|oquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:14 schreef Leandra het volgende:
[..]
Gisteren nog Pizza gegeten, zelfgemaakt...... Fruits de mer erop, ui, tomaatjes, olijven en wat knoflooksaus![]()
![]()
Die zou sowieso moeten bestaan, want in de traditionele Italiaanse keuken combineer je vis en kaas niet.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:15 schreef teyn het volgende:
[..]
pizza zonder kaas
bestaat zoiets eigenlijk?
Ik kan niet (meer) tegen tarwequote:Op vrijdag 4 april 2014 22:12 schreef teyn het volgende:
[..]
Wat een schijtleven moet je hebben als je zelfs geen pizza kan eten.Gvd.
Als ik hem had willen straffen dan had ik hem wel gestorneerd.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:13 schreef teyn het volgende:
[..]
Met de straf van natuurlijke selectie: oftewel dood/uitroeiing.
Of zeurdje je maar wat zonder de inhoud van die theorie te kennen?
This is your captain speaking; you are now being returned to where you came from.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:25 schreef Kapt-Ruigbaard het volgende:
[..]
Als ik hem had willen straffen dan had ik hem wel gestorneerd.
Ik weet van iemand met een pinda-allergie die in het cafe onder genot van een of meer biertjes zonder na te denken een handje borrelnootjes opat. Gewoon, omdat hij eventjes niet nadacht.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:17 schreef Silmarwen het volgende:
Woah wat veel missconcepties over voedingsallergieen.
Ja, je kunt op latere leeftijd een zeer ernstige voedingsallergie ontwikkelen.
Ja, je kunt van sporen al doodgaan. (Ik reageer heftig op ongeveer een halve pinda.)
Als die jongen weet dat hij die allergie heeft, denk ik dat hij niet die wrap zonder satesaus zou bestellen, dat is een gigantisch risico natuurlijk. Ik durf al amper Chinees te eten of Indiaas vanwege alle noten.
Gelukkig bestaan er varianten met ander deeg , andere saus dan tomaten (pizza margherita bijv) etc maar pizza zonder kaas kan ik me nietvzo goed voorstellen.quote:
Nou dat is dan toch misschien een gevalletje natuurlijke selectie hoor... Bovendien geen epi-pen + prednison + antihistamine bij zich?quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:28 schreef computergirl het volgende:
[..]
Ik weet van iemand met een pinda-allergie die in het cafe onder genot van een of meer biertjes zonder na te denken een handje borrelnootjes opat. Gewoon, omdat hij eventjes niet nadacht.
Moest gelijk naar het ziekenhuis.
Dat ligt dan vooral aan jouw voorstellingsvermogen.....quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:30 schreef teyn het volgende:
[..]
Gelukkig bestaan er varianten met ander deeg , andere saus dan tomaten (pizza margherita bijv) etc maar pizza zonder kaas kan ik me nietvzo goed voorstellen.
Zou je dan nooit, als je het een keer zonder permanente schade af kon brengen, de smaak van kaas willen proeven omdat het zo lekker is? Hollandse zijnde die geen kaas kan eten zou zeker iets beschamend moeten zijn? Dit is het land van kaas - Gouda, kaaskop noem maar op, het is de nationale trots.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:34 schreef Leandra het volgende:
[..]
Dat ligt dan vooral aan jouw voorstellingsvermogen.....
Overigens eet ik al m'n hele leven geen kaas, en Pizza was toen ik klein was nog iets wat je vrijwel nooit at (als je het al kende), dus ik heb er geen moeite mee.
Het kost me meer moeite dat ze in NL vaak hun best doen kaas in gerechten te verwerken waar het helemaal niet in hoort.
Zo maak ik guacamole ook meestal zelf, want in de guacamole van de supermarkt zit kaas, en er hoort helemaal geen kaas in guacamole.
Als je niet kan ademen ga je snel dood.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:30 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Nou dat is dan toch misschien een gevalletje natuurlijke selectie hoor... Bovendien geen epi-pen + prednison + antihistamine bij zich?
Zon reactie is echt niet tof. Van hees naar niet kunnen ademen in 5 minuten tijd hoef ik niet nog een keer mee te maken.
Ik vind het helemaal niet lekker, en heb het ook nooit lekker gevonden, wat als kind van een boerderij op z'n minst vreemd was.... maar kennelijk wist mijn lichaam al heel jong dat het niet geschikt voor mij was.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:39 schreef teyn het volgende:
[..]
Zou je dan nooit, als je het een keer zonder permanente schade af kon brengen, de smaak van kaas willen proeven omdat het zo lekker is? Hollandse zijnde die geen kaas kan eten zou zeker iets beschamend moeten zijn? Dit is het land van kaas - Gouda, kaaskop noem maar op, het is de nationale trots.
Kijk, ik ben vegetarier en ik word weleens gevraagd of ik ooit een hamburger zou willen proeven omdat het lekker is. Tegen die mensen zeg ik dat ik dan graag een sojaburger pak.
Dat hoop ik niet dan gaan heel veel mensen snel dood..quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:42 schreef teyn het volgende:
[..]
Als je niet kan ademen ga je snel dood.
2 minuten dacht ik.
Maar heb jij ooit gehoord van een Indiër die geen rijst kan eten? Voel je je niet een beetje het zwarte schaap van de familie?quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:45 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ik vind het helemaal niet lekker, en heb het ook nooit lekker gevonden, wat als kind van een boerderij op z'n minst vreemd was.... maar kennelijk wist mijn lichaam al heel jong dat het niet geschikt voor mij was.
Dus nee, ik mis er niets aan, ik vind het letterlijk zum kotzen.
Hoe komt het dan dat mensen zo snel doodgaan bij een verhanging?quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:48 schreef RAVW het volgende:
[..]
Dat hoop ik niet dan gaan heel veel mensen snel dood..
6 minuten
dan is er goede kans op herstel.
Verder ligt t er aan of er eerst een hartstilstand was of dat de persoon eerst stopte met ademen.
Bij 15 minuten is de kans op volledig herstel kleiner maar door onderkoeling wordt de stofwisseling vertraagd en is er ook kans op (gedeeltelijk) herstel.
Man draaf niet zo doorquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:49 schreef teyn het volgende:
[..]
Maar heb jij ooit gehoord van een Indiër die geen rijst kan eten? Voel je je niet een beetje het zwarte schaap van de familie?
Gebroken nekquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:51 schreef teyn het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat mensen zo snel doodgaan bij een verhanging?
Je weet niet wat er gebeurd is, hè. Misschien doet de Macdonalds dit wel omdat ze niet kunnen garanderen dat kopers van de Big Mac niet toch restjes pindasaus uit de wraps eten, ik noem maar wat.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Maar McDonalds kan toch niet verantwoordelijk worden gehouden voor een overtrokken reactie van het immuunsysteem van die jongen?! Dat is toch echt idioot hoor. Ik weet niet of die gozer wist dat hij een pinda allergie had, maar of hij dat nou wel of niet wist, ik zie niet waar het restaurant hier de verantwoordelijkheid voor zijn dood heeft.
De kans om als kind of volwassene een allergie tegen een bepaald eiwit te ontwikkelen stijgt naarmate dat eiwit vaker geconsumeerd wordt. In Indië, Japan en China zal rijst-allergie in verhouding meer voorkomen. (geldt niet voor babies, blootstelling op jonge leeftijd aan allerlei allergenen is goed voor de ontwikkeling van een "normaal" immuunsysteem)quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:49 schreef teyn het volgende:
[..]
Maar heb jij ooit gehoord van een Indiër die geen rijst kan eten? Voel je je niet een beetje het zwarte schaap van de familie?
Bloedsomloop naar de hersenen wordt ook afgesneden. En als het een "klassieke" terechtstelling is (waarbij de gehangene een meter of meer valt voor het touw strak komt te staan) dan "breekt" de nek inderdaad (ruggenmerg scheurt). In het engels ook wel internal decapitation genoemd.quote:Op vrijdag 4 april 2014 22:51 schreef teyn het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat mensen zo snel doodgaan bij een verhanging?
9 van de 10 breken hun nekquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:51 schreef teyn het volgende:
[..]
Hoe komt het dan dat mensen zo snel doodgaan bij een verhanging?
Ahhhquote:Op vrijdag 4 april 2014 23:47 schreef poemojn het volgende:
Twitter: jongen met bekende allergie had wat gedronken en dacht dat hij een chiliwrap kreeg..
vroeger was de minimumleeftijd 16 maar ik las een jaar of zo terug dat er wetgeving ingevoerd was om hem te verhogen tot 18quote:
er zit nog heel veel tussen nuchter en dronken.quote:
Het was ook geen oordeel, ik vroeg me alleen af of dat nog mag onder de huidige regelgeving.quote:Op vrijdag 4 april 2014 23:54 schreef poemojn het volgende:
[..]
er zit nog heel veel tussen nuchter en dronken.
En of het mag of niet.. Als het klopt heeft hij er hard voor moeten boeten.
Dronken zijn is niet verboden, zolang je maar niet in het openbaar of in/op een vervoermiddel bent. Alleen drankbezit is verboden.quote:
Dat is toch gewoon Mad Sauce?quote:Op vrijdag 4 april 2014 23:05 schreef Stratotanker het volgende:
Dit is een samenzwering dat eindigde in moord. Waarschijnlijk wist het slachtoffer meer. Het recept van de frietsaus denks.
http://www.rijksoverheid.(...)in-het-openbaar.htmlquote:Op zaterdag 5 april 2014 00:00 schreef Leandra het volgende:
[..]
Het was ook geen oordeel, ik vroeg me alleen af of dat nog mag onder de huidige regelgeving.
Wat vind je twijfelachtig en waarom? Twijfelachtige verhalen zijn interessant namelijk.quote:Op zaterdag 5 april 2014 00:26 schreef JackLucifer het volgende:
Twijfelachtig verhaal en uiteraard treurig dat er een slachtoffer te betreuren is, maar ik ben toch wel een beetje blij dat het niet om een McChicken ging in dit geval...
Dat is inderdaad precies hetzelfde, ik heb ook een fles in de koelkast hier, en je proeft geen verschil.quote:
Shiiitquote:Op vrijdag 4 april 2014 22:30 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Nou dat is dan toch misschien een gevalletje natuurlijke selectie hoor... Bovendien geen epi-pen + prednison + antihistamine bij zich?
Zon reactie is echt niet tof. Van hees naar niet kunnen ademen in 5 minuten tijd hoef ik niet nog een keer mee te maken.
Het hele idee van zo'n epi-pen is dat je het zelf kan toedienen als je merkt dat je allergisch reageert, je valt niet acuut dood neer.quote:Op zaterdag 5 april 2014 02:52 schreef Just_some_random_dude het volgende:
Shiiit, geef jij de mensen waarmee jij bent dan ook instructies hoe je die epi-pen en dergelijken moet injecteren?, of doe je dat allemaal zelf?.
Aha, het is trouwens nog best simpel te bedienen als ik het zo lees.quote:Op zaterdag 5 april 2014 03:19 schreef ViviRAWRS het volgende:
[..]
Het hele idee van zo'n epi-pen is dat je het zelf kan toedienen als je merkt dat je allergisch reageert, je valt niet acuut dood neer.![]()
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adrenaline-autoinjector
Toch heb je liever dat iemand anders het doet. Althans ik wel.quote:Op zaterdag 5 april 2014 03:19 schreef ViviRAWRS het volgende:
[..]
Het hele idee van zo'n epi-pen is dat je het zelf kan toedienen als je merkt dat je allergisch reageert, je valt niet acuut dood neer.![]()
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adrenaline-autoinjector
Ik heb zo'n anafylactische shock gezien bij iemand. Ongelooflijk hoe snel dat mis gaat.quote:Op zaterdag 5 april 2014 08:05 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Toch heb je liever dat iemand anders het doet. Althans ik wel.
Staat heel duidelijk op de pen zelf. Zijn maar drie stappen. Dop van de achterkant, hard in been steken door kleding heen, 10 seconden wachten, 112 bellen.
De allergoloog schrijft een epi-pen voor als je een heftig allergische reactie hebt gekregen, samen met prednison en antihistamine. Ik heb die drie medicijnen altijd in mijn tas zitten als ik ergens iets moet eten. Ik zeg het wel altijd tegen de mensen waarmee ik eet, dat ik een allergie heb en waar de epi-pen is.
Maar de reactie zelf gaat bij mij redelijk snel. Eerst hoesten, dan hees, dan langzaam (ongeveer 5 minuten) tot ik echt niet meer kan ademen door dat de keel dicht zit.
Sommigen kunnen hem trouwens niet toedienen zelf, vanwege plotselinge bloeddruk daling en verlies van bewustzijn als gevolg.
Oh echt, dus je besteld niet met 'mag ik een sate wrap', maar er is maar 1 wrap en je moet maar afwachten wat je krijgt?quote:Op zaterdag 5 april 2014 01:13 schreef portie het volgende:
Ik denk dat er meer mensen zijn die niet op de hoogte zijn/waren van de nieuwe smallwrap. De chili en honing mosterd varianten wisselden al meer dan een jaar elkaar af. En ik kan me zo voorstellen dat dat bij de balie er niet extra bij vermeld wordt.
Maar is bekend hoe dit alles is gegaan?quote:Op zaterdag 5 april 2014 08:22 schreef computergirl het volgende:
[..]
Oh echt, dus je besteld niet met 'mag ik een sate wrap', maar er is maar 1 wrap en je moet maar afwachten wat je krijgt?
Volgens mij staat wel aangegeven welke wrap er die periode geleverd wordt, maar als de chili en honing mosterd wraps elkaar al een jaar afwisselen dan verwacht je wellicht niet dat het nu ineens een satéwrap is.quote:Op zaterdag 5 april 2014 08:22 schreef computergirl het volgende:
[..]
Oh echt, dus je besteld niet met 'mag ik een sate wrap', maar er is maar 1 wrap en je moet maar afwachten wat je krijgt?
Maar wat is er nu werkelijk misgegaan? Het is een erg onduidelijk verhaal. Als je weet dat je een zware allergie hebt vraag je duidelijk wat er in voedsel zit. Lijkt mij. Dan zou ik uberhaupt niet zo snel eten bij een zaak als dat.quote:Op zaterdag 5 april 2014 09:12 schreef Leandra het volgende:
[..]
Volgens mij staat wel aangegeven welke wrap er die periode geleverd wordt, maar als de chili en honing mosterd wraps elkaar al een jaar afwisselen dan verwacht je wellicht niet dat het nu ineens een satéwrap is.
quote:Op zaterdag 5 april 2014 08:23 schreef Globali het volgende:
[..]
Maar is bekend hoe dit alles is gegaan?
Hij dacht dat hij een chili-wrap had besteld en had gedronken.quote:Op zaterdag 5 april 2014 08:20 schreef bianconeri het volgende:
Wat een onzin vanuit Mc Donalds gezien![]()
Het is of heel erg idioot van die kerel. Iets gaan eten waar je allergisch voor bent. Ja duhhh dan kun je gevolgen verwachten.
Of hij is allergisch voor een zeldzaam ingredient die in die wrap zit (dat het nog nooit te merken is geweest) zodat hij er niet van wist.
In beide gevallen geen enkele blaam voor de Mc Donalds, dus waarom ze het uit de schappen haalt is zeer onlogisch. Ook niet om imago schade, alsof ze hier schade van zouden krijgen.
Ik denk dat hij er niet eens over nagedacht heeft dat er nu een andere wrap zou kunnen zijn dan de chili of honing-mosterd wrap die hij wellicht regelmatig ging halen na het stappen.quote:Op zaterdag 5 april 2014 09:15 schreef Globali het volgende:
[..]
Maar wat is er nu werkelijk misgegaan? Het is een erg onduidelijk verhaal. Als je weet dat je een zware allergie hebt vraag je duidelijk wat er in voedsel zit. Lijkt mij. Dan zou ik uberhaupt niet zo snel eten bij een zaak als dat.
Iemamd met zo'n levensgevaarlijke, extreem gevoelige voedselallergie moet sowieso niet uiteten maar het zal waarschijnlijk wel weer aan mij liggen.quote:Op zaterdag 5 april 2014 17:24 schreef Leandra het volgende:
[..]
Ik denk dat hij er niet eens over nagedacht heeft dat er nu een andere wrap zou kunnen zijn dan de chili of honing-mosterd wrap die hij wellicht regelmatig ging halen na het stappen.
Dat is wel heel drastig zeg! Wat overdreven.quote:Op zaterdag 5 april 2014 19:19 schreef teyn het volgende:
Iemamd met zo'n levensgevaarlijke, extreem gevoelige voedselallergie moet sowieso niet uiteten maar het zal waarschijnlijk wel weer aan mij liggen.
Ja ik zou liever voor de beschaafde aanpak kiezen ipv natuurlijke selectie zijn werk te laten doen.quote:Op zaterdag 5 april 2014 19:32 schreef bianconeri het volgende:
[..]
Dat is wel heel drastig zeg! Wat overdreven.
Maar iemand die echt allergisch is moet hier gewoon goed op letten. Zeker weten dat er geen noten of wat dan ook in zit, ook het menu wat je wilt duidelijk zeggen (volledig, dus niet alleen wrap).
Dat als je allergisch bent niet gaat eten in een hele foute tent.quote:Op zaterdag 5 april 2014 19:49 schreef teyn het volgende:
[..]
Ja ik zou liever voor de beschaafde aanpak kiezen ipv natuurlijke selectie zijn werk te laten doen.
Hoe moet ik het anders uitleggen?
Als hij extreem gevoelig was, als bvb aanraken van pinda's reeds een anaphylactische shock veroorzaakt, dan zou hij geen fast-food zaak binnenstappen. Een McDonald's lijkt me net voor mensen met voedselallergieën handig: welke je ook binnenstapt, je weet wat je kan eten. Behalve in dit geval dus...quote:Op zaterdag 5 april 2014 19:19 schreef teyn het volgende:
[..]
Iemamd met zo'n levensgevaarlijke, extreem gevoelige voedselallergie moet sowieso niet uiteten maar het zal waarschijnlijk wel weer aan mij liggen.
LOL @ McGarbage een restaurant noemen.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:26 schreef voetbalmanager2 het volgende:
McDonald’s stopt verkoop wrap na dodelijke allergische reactie klant
McDonald’s Nederland is vorige week per direct gestopt met de verkoop van de ‘Small Wrap Saté’. Het personeel is opgedragen om, als klanten vragen naar de wrap, niets meer te zeggen dan: “De Small Wrap Saté is niet meer beschikbaar”. McDonald’s haalde de wrap uit het assortiment nadat vorige week woensdag een 17-jarige jongen is overleden aan de gevolgen van een ernstige allergische reactie.
Dat blijkt uit mails van directeur Jo Sempels, die gelekt zijn via Publeaks, een website waarop klokkenluiders anoniem informatie naar media kunnen sturen.
‘UIT RESPECT VOOR JONGEN’
In de mails, gericht aan onder meer de ‘restaurantmanagers’, valt te lezen dat de Small Wrap Saté “een goed product” is, maar dat de verkoop “per onmiddellijk” gestopt is “uit respect naar de familie van de overleden jongeman”.
Een woordvoerder bevestigt dat de familie van de jongen, die zaterdag 22 maart in “een van onze Amsterdamse restaurants te gast was”, heeft gemeld dat hij na een ziekenhuisopname is overleden. Ook bevestigt zij dat de beslissing om de wrap niet meer te verkopen, uit respect voor de familie genomen is.
Meer informatie wil McDonald’s niet prijsgeven. Een gebeurtenis als deze is, ook als het bedrijf daarvoor geen verantwoordelijkheid draagt, bijzonder schadelijk voor het imago. In de gelekte mails wordt dan ook “dringend” verzocht “geen enkele mededeling” over deze kwestie te doen.
VOORVAL NIET BEKEND BIJ WARENAUTORITEIT
Het voorval is niet bekend bij de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Er is alleen een meldingsplicht als de voedselveiligheid in het geding is. Volgens een NVWA-woordvoerder gebeurt het vaker dat bedrijven een product preventief uit het assortiment halen. “Er hoeft daarbij geen acute bedreiging van de voedselveiligheid te zijn.”
Als voorbeeld noemt ze Ikea, dat begin vorig jaar de verkoop van de Zweedse gehaktballen staakte in bijna heel Europa, nadat er in Tsjechië paardenvlees in was gevonden. Ze voegt daaraan toe dat het “de verantwoordelijkheid van de consument is om een eventuele allergie bekend te maken”.
Het komt niet vaak voor dat mensen overlijden aan de gevolgen van een voedselallergie. De Gezondheidsraad sprak in een rapport uit 2007 over “jaarlijks één of enkele mensen”. Vier- tot zesduizend Nederlanders hebben een potentieel levensbedreigende voedselallergie. Er is volgens de Stichting Voedselallergie geen reden om aan te nemen dat die cijfers sindsdien zijn veranderd.
In 2013 waren er 236 McDonald’s-restaurants in Nederland, waarvan er 216 in handen zijn van 77 franchiseondernemers. De winst van McDonald’s Nederland bedroeg in 2012 44,7 miljoen euro.
http://www.nrc.nl/nieuws/(...)ische-reactie-klant/
Als je ouder bent werkt dat niet zo simpel. Het gaat zeer snel erg mis.quote:Op zaterdag 5 april 2014 03:19 schreef ViviRAWRS het volgende:
[..]
Het hele idee van zo'n epi-pen is dat je het zelf kan toedienen als je merkt dat je allergisch reageert, je valt niet acuut dood neer.![]()
http://nl.wikipedia.org/wiki/Adrenaline-autoinjector
Als er ergens goed duidelijk is waar allergenen inzitten zijn het fast food restaurants. Bij normale restaurants is dat altijd een stuk onduidelijker wat er in zit qua ingredienten.quote:Op zaterdag 5 april 2014 22:08 schreef Globali het volgende:
[..]
Dat als je allergisch bent niet gaat eten in een hele foute tent.
quote:Op zaterdag 5 april 2014 16:42 schreef thewhiteguy het volgende:
De grootste klacht is dat ik niet wist dat er een sate-wrap was... en deze dus nooit zal eten
Je zal een pinda allergie hebben. Dat zit blijkbaar (als in sporen) in bijna alles tegenwoordig.quote:Op zondag 6 april 2014 08:27 schreef Silmarwen het volgende:
[..]
Als er ergens goed duidelijk is waar allergenen inzitten zijn het fast food restaurants. Bij normale restaurants is dat altijd een stuk onduidelijker wat er in zit qua ingredienten.
Dan ben je of dom of suïcidaal inderdaad.quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:33 schreef Rezania het volgende:
Als je een pinda-allergie hebt bestel je toch niet zo'n wrap lijkt me?
Ik denk niet dat het zo werkt in Nederland.quote:Op zondag 6 april 2014 16:28 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Dan ben je of dom of suïcidaal inderdaad.
Wellicht is er iets anders aan de hand en moest het in de doofpot.
Alle pinda's terug naar Indonesië?quote:Op vrijdag 4 april 2014 15:39 schreef Kreator het volgende:
Misschien is het dan nu echt tijd om Wilders een brief te sturen, zodat we alle pinda's kunnen verbieden het land binnen te komen. Eerst de treinen in de jaren '70 en nu weer een slachtoffer.
Ik zou niet té naïef zijn, er gebeuren hier ook genoeg zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.quote:Op zondag 6 april 2014 16:34 schreef Globali het volgende:
[..]
Ik denk niet dat het zo werkt in Nederland.
Dat ontken ik niet. Ik geloof niet direct in een groot afkoop schandaal.quote:Op zondag 6 april 2014 17:06 schreef JeMoeder het volgende:
[..]
Ik niet té naïef zijn, er gebeuren hier ook genoeg zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |