abonnement Unibet Coolblue
  zaterdag 23 februari 2013 @ 21:16:53 #1
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_123254823


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
CUL / Het Grote Barista Topic Deel II CUL / Het grote Baristatopic deel 3 CUL / Het grote Baristatopic deel 4 CUL / Het grote Baristatopic #5 CUL / Het grote Baristatopic #6 CUL / Koffie voor de fijnproever CUL / Koffie voor de fijnproever (2) CUL / Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_123283259
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.

Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
pi_123325838
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:26 schreef JTibben het volgende:
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.

Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
Geen ervaring mee, maar vandaag is ie bij blokker goedkoper: http://www.blokker.nl/web(...)Id=10001&langId=-104
  maandag 18 maart 2013 @ 07:39:41 #4
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124194586
Nadat ik 3 maanden geleden bij een vriend van me een cappuccino (en daarna een espresso) dronk van zijn DeLonghi espresso-apparaatje kwam ik thuis bij mijn eigen Nespresso apparaat. De week daarna was de koffie gewoon niet meer hetzelfde en kwam ik op het geniale idee om hem dan maar te verkopen en zo'n klein espresso apparaat te kopen. Zonder enige achtergrond informatie dus voor ¤30 op Marktplaats een DeLonghi gekocht en daar komen al wat redelijke espresso's uit moet ik zeggen, maar de stabiliteit laat natuurlijk te wensen over. Met zelfde grind, zelfde tamping komt er toch te vaak geen goede bak uit naar mijn zin.

Vervolgens sloeg het virus toe: koffiepraat.nl, thuisbarista.nl, coffeegeek.com etc. Ik heb nu een Rancilio Rocky met heerlijk verse bonen van Fascino staan naast mijn DeLonghi (die steeds meer kuren krijgt) en heb 58mm tampers, schoonmaakspul, nieuwe kopjes, etc etc. Jullie kennen het vast wel.

De volgende stap is natuurlijk een nieuw apparaat. Op Marktplaats ben ik aan het zoeken naar een Rancilio Silvia om de komende jaren te gebruiken. Als ik over een paar jaar ooit een huis koop zou ik wel een vast waternet apparaat willen (Bezzera Mitica oid) maar voor nu lijkt me zo'n Silvia de beste upgrade.

Oh, en dit is mijn eerste post (na veel meelezen bij diverse topics) op FOK!.
pi_124194659
welkom :)

Klinkt als een goed begin op FOK en met je koffie ^O^
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  maandag 18 maart 2013 @ 12:09:00 #6
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_124200692
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  donderdag 21 maart 2013 @ 12:24:41 #7
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124329932
Zondag m'n Silvia V2 ophalen ^O^
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:36:43 #8
97745 Thorical
finding a way
pi_124371877
quote:
5s.gif Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Alleen geen azijn gebruiken maar citroenzuur, Ik heb ff naar de gebruiksaanwijzing voor een lelit gekeken en er staat niets over ontkalken in.
Maar kijk eens in de gebruiksaanwijzing van een Rancillo waar de Lelit mee vergeleken wordt.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:39:49 #9
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_124371984
Ja de "gebruiksaanwijzing" is vrij lachwekkend :P gelukkig heb je die ook niet echt nodig bij zo'n unit. Ik zal eens kijken ja :) Meeste apparaatontkalker is op basis van citroenzuur toch?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:44:59 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124372176
quote:
5s.gif Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Citroenzuur gebruiken, geen azijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 21:21:33 #11
119606 habanero
577000 Scoville
pi_124388864
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.

zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 22:33:43 #12
130803 Gripper
Get a grip
pi_124392618
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 21:21 schreef habanero het volgende:
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.

zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 22 maart 2013 @ 23:14:09 #13
119606 habanero
577000 Scoville
pi_124394189
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:

[..]

Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
klinkt wel goed :)
  maandag 25 maart 2013 @ 12:30:21 #14
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124479252
Gisteren mijn Silvia V2 opgehaald. Mijn vorige was een DeLonghi apparaatje. Eerste indruk: shit wat heb ik mezelf aangedaan de laatste jaren. Wat een wereld van verschil. Ik denk dat ik de goede maalgraad heb vastgesteld, de espresso loopt er mooi uit: in 27 seconden zitten de kopjes vol. Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.

Mijn opstelling nu:

pi_126151389
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.

Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013. c_/

pi_126277413
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Waar komt dit te staan?
  donderdag 9 mei 2013 @ 21:24:32 #17
97745 Thorical
finding a way
pi_126280227
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 22:20 schreef lukaon het volgende:
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.

Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013. c_/

[ afbeelding ]
Ik weet nog steeds niet wat er van te vinden. Ik heb twee keer zo,n slow bakje gehad beide van koffie zaken met pretentie maar misschien ben ik robuuste espresso smaken gewend maar echt wauw vind ik het niet. 1e keer Ethiopische koffie 2e kop New Guinea
pi_126286208
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 20:35 schreef friemel het volgende:
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Waar komt dit te staan?
pi_126286770
Het eerste wat je zou kunnen doen is een grotere dosis koffie. Ik doe zelf meestal een maatschepje met een kop erop.

Het zou ook aan je maler kunnen liggen, dat die niet fijn genoeg maalt. Je zou eens kunnen proberen met voorgemalen koffie. Niet voor de smaak, dat is niks, maar als voorgemalen koffie minder snel doorlopt dan jouw zelfgemalen, dan maal je te grof.

sterker nog, met een goede maler moet het mogelijk zijn de koffie zo fijn te malen dat hij helemaal niet meer doorloopt. Dus als dat op de fijnste stand niet zo is, ligt het aan je maler.
pi_126286986
Ik heb net even zoeken, ik heb de Nivona Cafegrano 120, welke volgens diverse website zo zou moeten malen dat het fijn genoeg is...
Waar komt dit te staan?
pi_126287082
probeer maar. Blokkeert je koffie?
pi_126287230
Wat ik net postte was met de molen op de fijnste stand...
Waar komt dit te staan?
pi_126287763
Daarom dus. Een goede doorstroming komt best wel nauw. Ik heb een nemox lux, ook est een simpel dingetje. Als ik 1 tikje te fijn heb staan komt de koffie er druppelsgewijs uit, nog een tikje meer en er komt helemaal niks meer uit. een tikje te grof en de koffie smaakt niet. De echte fijnafstelling doe ik door de hoeveelheid koffie te varieren van een afgestreken maatschep (als ik net een nieuw pak koffie open) tot met een flinke kop erop. (De nemox lux heeft geen doseerder, en ik gebruik de hopper ook niet. Ik gooi er elke keer een schep bonen in die ik dan helemaal opmaal.

Sorry, maar als jouw maler dat niet kan, dan maalt hij gewoon niet fijn genoeg. Maar probeer zeker ook eens met een grotere dosis.
pi_126288216
Het vreemde is dat de maler het wel zou moeten kunnen, eens even kijken of er iets mis is.
Waar komt dit te staan?
pi_126306421
Net even nieuwe bonen (deels gemaald en deels niet) gehaald bij Simon Levelt, volgens hun zou mijn maker niet fijn genoeg kunnen malen voor de espressomachine die ik heb :'(
Waar komt dit te staan?
pi_126313944
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 23:18 schreef friemel het volgende:

[..]

Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
pi_126314081
overigen is dit wel een goede uitleg

http://www.home-barista.c(...)distribute-tamp.html
pi_126315537
Oke, thanks! Heb van levelt extra fijn gemalen koffie megekregen, ze zeiden dat dit nodig was voor de silvia. Maar de truc die je noemt ga ik met mn eigen maler doen, die wil ik eigenlijk nog niet vervangen...
Waar komt dit te staan?
pi_126315929
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 18:31 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
Enkele portafilters zijn gewoon rot om te gebruiken, ongeacht het merk machine. Ik gebruik de mijne ook nooit, ik drink liever 2 espresso's of gooi er een weg (doe ik toch nooit). Maar met de enkele filter kan ik geen goede espresso maken.
pi_126316910
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Waar komt dit te staan?
pi_126321164
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 19:41 schreef friemel het volgende:
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Goed experiment met de helft van die levelt koffie gemalen en de andere helft niet. Ik heb wel vaker gehoord dat het veel makkelijker zou zijn om met een dubbel filter een goed bakje te zetten dan met een enkele. Ik heb nooit (met een enkel filter) een probleem gehad, maar ik moet toegeven dat ik nog nooit geprobeerd heb met een dubbel filter. Misschien weet ik wel niet wat ik mis. Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.

Tampen heeft trouwens (maar zoals met alles in de espresso verschillen de meningen hierover) geen enkel effect. Ik bedoel, je moet wel tampen maar het maakt niet uit hoe hard. Als de koffie het water opneemt zet deze toch uit. Ik draai en druk een beetje om het mooi vlak te krijgen, en dat is het dan wel.
pi_126335031
Ik snap de theorie achter het aandrukken wel, je zorgt er voor dat het water er minder snel en gelijkmatiger doorloopt. Een enkele hoeveelheid in een dubbel portafilter werkt denk ik averechts, aangezien de filteropening groter is zal het water er nog sneller door kunnen lopen?
Waar komt dit te staan?
pi_126604039
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
  vrijdag 17 mei 2013 @ 05:12:31 #34
97745 Thorical
finding a way
pi_126619879
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 21:33 schreef bear87 het volgende:
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
Nee, maar wel een 2820 met het zelfde binnenwerk.
Maar wat wil je weten?
  vrijdag 17 mei 2013 @ 20:43:55 #35
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_126647949
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 21:01 schreef kuifje_fok het volgende:
Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.
Een enkele dosis in een dubbel filterbakje werkt niet goed, want een dubbel bakje loopt sneller door dan een enkelbakje.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_126652006
Zou kunnen, maar volgens mij wordt de doorloopsnelheid meer bepaald door de koffie dan door het filter.Het idee achter die dubbele filter was geloof ik dat een enkel filter een beetje taps toeloopt en de dubbele filter rechte wanden heeft, en dus over het gehele oppervlak gaatjes, zodat de stroming bij een dubbel filterbakje meer uniform is.

Maar zoals gezegd, ik heb met mijn enkel filter nergens last van, dus ik weet het niet.
pi_126655027
Helaas, ik heb een volautomaat.. Maar kan wel alles instellen (koffiehoeveelheid, malingsgraad, waterhoeveelheid, temperatuur, voorpercolatie etc.) , ben best tevreden met mijn koffie, voordeel is dat ik in de ochtend slechts 1 knopje nodig heb ;). Ooit wil ik wellicht nogeens een maler en semi-automaat, maar ik denk dat mijn vrouw de volautomaat al voldoende vindt...

Maar helaas, lekkerder dan mijn godshot in italie is het nooit meer geworden. Ik werkte daar en we waren in een dorpje gestop tvoor een koffie... ergens in de buurt en daar gebeurde het... DOmo stond er op het kopje.. Ik dacht dat ik gek werd. Wat lekker.! Sindsdien ben ik koffieliefhebber :)

Ik haal mijn bonen trouwens bij fascino, we proberen nog steeds single origins uit...hmmm. Mijn huidige favoriet is los placeres
Whatever...
pi_126698472
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.

Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
  zondag 9 juni 2013 @ 08:09:47 #39
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_127574605
Mijn huidige setup!



En hiermee brand ik mijn bonen.


En met wat oefenen lukt dit nu redelijk.
pi_127578148
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 22:38 schreef psymeuk het volgende:
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.

Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
Ik gebruik Arla, halfvol. Het statement op de verpakking dat het ideaal is voor koffiespecialiteiten kan ik echt beamen. Dit gaat mij beter af dan met "normale" volle melk, en ook nog biologisch!
pi_128611544
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.

Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.

Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.

Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
.
pi_128612137
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2013 10:00 schreef Fer het volgende:
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.

Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.

Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.

Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
Koop geen supermarkt bonen. Zoek een locale brander (niet Simon Levelt als het even kan), koop daar bonen en laat ze gelijk malen, en die kan je vast ook wel aan een tamper en lepeltje helpen.

Edit: is wel duurder maar absoluut de moeite waard. Het leven is te kort om slechte koffie te drinken :)
pi_128613234
Wat vinden jullie van de nieuwe coronel bonen?
pi_128639545
Lol was ff passen en meten, maar ik vond een glas in de kast dat precies de juiste onderkant had. Dus die Lavazza meuk erin geperst en waarempel er komt een bakje uit dat espresso mag heten.

Noem me een barbaar maar ik houd niet zo van filterkoffie, dus maak ik altijd americano's. Dus als er iets meer volle smaak in zit ipv bittere ben ik al gauw gelukkig.

Nu dus ff op zoek naar een brander hier in de buurt. Of een knappe molen.

En hoewel zijn geld meer dan waard (20¤) is deze Gaggia Espresso pure nou een soort omgestickerde Delonghi of echt wel een klap beter? Tis wel minder dan een classic geloof ik.
.
pi_128878672
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 12:30 schreef verskure het volgende: Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  vrijdag 12 juli 2013 @ 17:51:47 #46
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_128880111
Op facebook:

Iemand vertelde me dat venti voor 20 ounce stond..

Starbucks generatie..
reset
  zondag 21 juli 2013 @ 21:36:57 #47
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_129198338
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik heb werkelijk geen idee. Ik ken Theemaas niet, maar als je het echt wilt weten zou ik ze gewoon allebei eens testen en vergelijken!
  zondag 21 juli 2013 @ 22:57:27 #48
97745 Thorical
finding a way
pi_129202560
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik betaal bij Kaffa in Amsterdam ook z'n ¤16 p/k voor Yirgarcheffe. Maar ik denk dat je ook in deze koffie soort kwaliteits en dus prijs verschillen hebt. Voor de rest is het wat de gek er voor geeft.
  dinsdag 23 juli 2013 @ 10:54:57 #49
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_129247006
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik heb al vaker bij Fascino besteld.
Is gewoon goed en vers daar.
30¤/Kg is gewoon te duur voor deze koffie.
Ik heb nu al een paar keer bij Caffetto besteld, helemaal goedkoop en supervers!
Ik bestel ze wel groen en brand de bonen zelf.
Gebrand.nl en Ongebrand.nl kun je ook nog kijken.
Ook prima vers spul daar.
  dinsdag 23 juli 2013 @ 21:16:56 #50
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_129267298
Beste koop?
Iemand ervaring?
http://www.kieskeurig.nl/(...)jzen/bezorgen/977221

Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo :@
Sorry voor het vloeken in de kerk

[ Bericht 37% gewijzigd door uniekhoorn op 23-07-2013 21:50:44 ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  woensdag 24 juli 2013 @ 07:42:18 #51
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_129280212
Met een simpel ding maak je helaas geen goede cappu.
Koop een 2ehands Gaggia Classic of een Rancillio Silvia met een maler dan maak je echt lekkere espresso's en cappuccino's
  woensdag 24 juli 2013 @ 08:24:18 #52
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129280471
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2013 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:

Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo :@
Sorry voor het vloeken in de kerk


Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
reset
pi_130513534
Ik ga zo'n moka express cadeau doen en zou er op zich wel een koffiemaler bij willen geven, maar ik heb niet een enorm budget. Voldoet een goedkope bonenmaler? En zo ja, iemand tips? Ik las namelijk dat de bonen hiervoor niet te fijn mogen zijn.
Wil er ook een set bonen bij geven, iemand daar nog tips voor (ik heb 0 verstand van koffie)?
  dinsdag 27 augustus 2013 @ 14:56:43 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_130513941
Geef er liever een paar pakken goede espresso koffie bij, Lavazza of Illi,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_130514396
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Geef er liever een paar pakken goede espresso koffie bij, Lavazza of Illi,
Ik kan dus beter wat investeren in goeie (voorgemalen) koffie in plaats van in zo'n maler?
  maandag 2 september 2013 @ 13:42:55 #56
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_130740128
Je kan een handmaler cadeau doen van Hario of Kyocera, als de maalgraad fijn moet zijn voldoen deze goed, voor groffere koffie zou ik dan de Mini Mill of CM45 nemen die is net wat beter, maar eigenlijk zijn deze apparaten ontworpen voor fijn malen.

Ehm, waar ik eigenlijk voor kwam, is dit het topic waar eerst de verschillende online winkeliers in stonden? Want heb vandaag koffie gekocht bij Master's Tea and Coffee, en bovenop dat ze verzenden met brievenbuspost (erg handig) kwam ik er ook achter dat 500 gram nu gratis wordt verzonden, dat vind ik toch wel een significante verbetering ten opzichte van Fascino, en aangezien ik lang op zoek ben geweest naar een goeie online koffiedealer dacht ik dat misschien meer mensen hier wel wat mee konden? Maar zie geen lijst van online retailers meer in de OP.
pi_130982380
Al jaren een Gaggia in huis en afgelopen zaterdag mijn verjaardagscadeau maar verzilverd met een minimoka M203 maler.

Damn wat een verschil maakt dat; er zit in een keer zoveel meer lagen smaak aan de koffie...
  zaterdag 19 oktober 2013 @ 17:10:49 #58
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_132327842
Sinds kort een (doserless) Macap MC4 gekocht, die best goed bevalt, de espresso is een stuk lekkerder ;) Heb alleen nogal last van statische lading, af en toe vliegt de koffie alle kanten op behalve in m'n portafilter. Iemand goede tips om dat een beetje te voorkomen?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  zaterdag 9 november 2013 @ 19:25:06 #59
377024 Quotidien
fetchez la vache
pi_133085890
Wat is een goed koffiezetapparaat (/espressomachine) voor een leek met een budget voor een paar honderd euro? Dus een goed instapmodel zegmaar? Ik drink momenteel filterkoffie uit een apparaat van Philips. :)
Ik ben nie hier voor de pingpong te schpelen
  maandag 11 november 2013 @ 13:28:22 #60
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_133145339
quote:
5s.gif Op zaterdag 19 oktober 2013 17:10 schreef V2 het volgende:
Sinds kort een (doserless) Macap MC4 gekocht, die best goed bevalt, de espresso is een stuk lekkerder ;) Heb alleen nogal last van statische lading, af en toe vliegt de koffie alle kanten op behalve in m'n portafilter. Iemand goede tips om dat een beetje te voorkomen?
Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?

quote:
0s.gif Op zaterdag 9 november 2013 19:25 schreef Quotidien het volgende:
Wat is een goed koffiezetapparaat (/espressomachine) voor een leek met een budget voor een paar honderd euro? Dus een goed instapmodel zegmaar? Ik drink momenteel filterkoffie uit een apparaat van Philips. :)
Je hebt al een grinder?

Instapmodel een 2e hands Rancilio Sylvia?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  dinsdag 12 november 2013 @ 09:56:08 #61
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_133176314
quote:
0s.gif Op maandag 11 november 2013 13:28 schreef Mr.J het volgende:

[..]

Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?
Ja, dat zal inderdaad niet mee helpen. We doen ons best om de vochtigheidsgraad wat op peil te laten blijven, maar in de winter is dat een uitdaging. Ik dacht, misschien zijn er nog tips om die opbouw van lading wat te voorkomen. Heb jij 'm in een geaard stopcontact, of juist niet? Misschien dat dat nog uit maakt?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_133325267
Wij gaan over van Nespresso op een volautomaat.. Maar welke ?

Wij zoeken een machine die goed in te stellen is , waarvan de zetgroep goed te reinigen is en waar het opschuimgebeuren ook automatisch is.. Ik ga nu voor gemak én lekkere koffie..

Wij zitten te twijfelen tussen een Siemens TE713201RW of de Philips HD8769 Moltio.. Van de laatste staat ons het plastic melkreservoir ons tegen..

Of.. een Jura Ena 7 of Ena 9 one touch..

Budget is max de prijs van de Ena ..

Wie heeft er ervaring met volautomaten en welke zou je ons aanraden en welke juist niet..
pi_133365849
Momenteel een Aeropress, French Press, Moka Express, Chemex en V60 thuis staan. Verschillende slow coffee methodes.

Nu wil ik dus de stap zetten naar de espressomachines. Zat te denken aan een Rancilio Silvia V2/V3 met een Mahlkönig Vario maler. Andere optie voor een espressomachine zou een Gaggia Classic of QuickMill zijn.. Qua koffiemaler wil ik een ex horeca maler..
pi_133371490
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 00:59 schreef BlueMagic het volgende:
Momenteel een Aeropress, French Press, Moka Express, Chemex en V60 thuis staan. Verschillende slow coffee methodes.

Nu wil ik dus de stap zetten naar de espressomachines. Zat te denken aan een Rancilio Silvia V2/V3 met een Mahlkönig Vario maler. Andere optie voor een espressomachine zou een Gaggia Classic of QuickMill zijn.. Qua koffiemaler wil ik een ex horeca maler..
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....

En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_133373624
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:

[..]

De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....

En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste :)
Daar zijn de meningen over verdeeld...lees maar eens op koffiepraat of thuisbarista. Ook op internationale fora veel over het 'temperature' surfen. Mensen die uiteindelijk voor veel geld een PID inbouwen omdat ze gek worden van het temperatuur surfen. Een klasse hoger is wat kort door de bocht denk ik.

De Vario vond ik ook te plastic, uiteindelijk voor een Macap gegaan.
pi_133381062
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:

[..]

De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....

En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste :)
De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.

Wat vinden jullie van een Gaggia Classic als eerste machine/ wat raden jullie aan? Zal deze dan uiteindelijk uit elkaar gaan halen, omdat ik de werking van een espressomachine goed wil bestuderen. Studeer zelf Industrieel Product Ontwerpen, en m'n droom is om een goede machine als een Kees van der Westen te ontwerpen.
pi_133436773
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 17:32 schreef BlueMagic het volgende:

[..]

De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.

Wat vinden jullie van een Gaggia Classic als eerste machine/ wat raden jullie aan? Zal deze dan uiteindelijk uit elkaar gaan halen, omdat ik de werking van een espressomachine goed wil bestuderen. Studeer zelf Industrieel Product Ontwerpen, en m'n droom is om een goede machine als een Kees van der Westen te ontwerpen.
Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.
pi_133438833
quote:
1s.gif Op woensdag 20 november 2013 06:39 schreef Thorical het volgende:

[..]

Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.
ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
  woensdag 20 november 2013 @ 13:54:54 #69
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_133445043
Ik heb zelf trouwens een Lelit-machine. Beetje onderbelicht merk, geloof ik, maar goede machine voor een prettige prijs (nieuw gekocht). Misschien een interessant alternatief om ook kort naar te kijken.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  dinsdag 26 november 2013 @ 20:30:57 #70
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_133653209
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus :D
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_133959227
zijn er hier nog koffieliefhebbers? Ik heb voor mijn afstuderen een bezzerra bz07 met pid gekregen! Heb er zelf een bezzerra molen bijgekocht. Kan niet wachten tot ie aankomt!

Goeie espresso hangt van veel variabelen af, maar waar begin je nou mee? grofheid maling, temperatuur, hoeveelheid koffie...waar zal ik eens mee beginnen ;)

oh en wie heeft er een tip voor een goeie weegschaal?
  † In Memoriam † donderdag 5 december 2013 @ 21:20:32 #72
230491 Zith
pls tip
pi_133959265
Vers geroosterde koffe.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_133959475
gebrand.nl raadplegen dus
pi_133965188
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2013 21:24 schreef depsycholoog het volgende:
gebrand.nl raadplegen dus
Geen slecht kado :)
Of fascino.nl of de kleine koffiebranderij of bij van pommeren in utrecht... Genoeg plekken waar goeie verse koffie te krijgen is. En met die nieuwe molen een beetje pielen, telkens wat fijner totdat ie een bakkie koffie voortbrengt wat zo 25 ml in 25 seconden oplevert. En voila, espresso.

Mooi dat die machine een pid heeft, daarmee ben je in ieder geval al een stuk zekerder van de goeie temperatuur en de stabiliteit daarvan :)

Oh ja, Weegschaal. Elke nauwkeurige digitale weger die op 0.5 of als je het luxe wilt 0.1 gram afweegt voldoet.

Laatste tip: niet teveel blindstaren op de getalletjes en lekker prutsen en proeven :) :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_133974943
quote:
1s.gif Op donderdag 5 december 2013 23:20 schreef Gripper het volgende:

[..]

Geen slecht kado :)
Of fascino.nl of de kleine koffiebranderij of bij van pommeren in utrecht... Genoeg plekken waar goeie verse koffie te krijgen is. En met die nieuwe molen een beetje pielen, telkens wat fijner totdat ie een bakkie koffie voortbrengt wat zo 25 ml in 25 seconden oplevert. En voila, espresso.

Mooi dat die machine een pid heeft, daarmee ben je in ieder geval al een stuk zekerder van de goeie temperatuur en de stabiliteit daarvan :)

Oh ja, Weegschaal. Elke nauwkeurige digitale weger die op 0.5 of als je het luxe wilt 0.1 gram afweegt voldoet.

Laatste tip: niet teveel blindstaren op de getalletjes en lekker prutsen en proeven :) :9
thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.

Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip had ;) op koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
pi_133976087
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2013 11:57 schreef depsycholoog het volgende:

[..]

thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.

Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip had ;) op koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
Denk niet dat het inderdaad veel goedkoper wordt. Zo heel duur is 25 ¤ nou ook niet voor een digitale weger toch?
Je kan ook gewoon bij de hema of blokker een voldoende nauwkeurige digitale keukenweegschaal kopen, zodra er (koffie)weegschaal voor staat worden producten meteen duurder en ze doen toch hetzelfde.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  Moderator vrijdag 6 december 2013 @ 14:32:18 #77
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_133979127
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2013 08:24 schreef Individual het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
Ik heb er recent ook 1 gekocht, super :9
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  Moderator vrijdag 6 december 2013 @ 14:35:31 #78
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_133979232
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 20:30 schreef V2 het volgende:
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus :D
Kijk dat is handig :)
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  zondag 8 december 2013 @ 12:10:25 #79
242879 Onnoman
The On And Only
pi_134043306
gisteren van sint nicolaas een zakje koffie uit Ethiopië.. echte import uit Ethiopië :D
ruikt super sterk ! :D
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_134087757
nou de bezzerra's doen het hoor! wat een bazen apparaat.
pi_134216321
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect ;) Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
  † In Memoriam † vrijdag 13 december 2013 @ 09:39:18 #82
230491 Zith
pls tip
pi_134216444
De meest gangbare druk zit tussen 8 en 10 bar (valt aan te passen als je je machine durft open te schroeven). Hij zal inderdaad fluctueren tijdens het zetten - minder als je een bazen rotary hebt,
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134218109
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 december 2013 09:32 schreef depsycholoog het volgende:
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect ;) Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
Niet teveel naar getalletjes kijken zoals iemand al eerder zei. Gewoon lekker koffie gaan zetten en op gevoel aan de knopjes draaien. Ik zet ook niet altijd even lekkere koffie, maar dat is van zoveel dingen afhankelijk. Dat is ook wat espresso-machines leuk maakt (vind ik).
  vrijdag 13 december 2013 @ 14:50:54 #84
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_134225469
Plotselinge drukval in het begin kan wel een teken zijn van channeling geloof ik, maar dat zie je ook wel aan de puck, en proef je in de koffie, als het goed is. Of je regelt een naked PF (staat nog steeds op m'n lijstje), dan zie je het ook wel als dat de reden is... ;) En verder inderdaad wat hierboven wordt gezegd, de smaak is uiteindelijk wat telt.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_134227710
Ik denk toch dat er iets mis is met mn pomp eerlijk gezegd. Zal na t weekend s een filmpje uploaden
pi_134227747
Maar bedankt voor jullie antwoorden
pi_134298402
Blindfilteren ziet er zo uit, volgens mij wel prima, al hoor je de pomp bijna niet meer als hij eenmaal op druk is.

Echter alle kopjes gaan zo langzaam in het begin, het lijkt alsof de pomp op gang moet komen. Daarna werkt ie prima en pas als de druk constant is komt de koffie er goed uit. Zie
En En Het lijkt te gebeuren ongeacht koffiesoort of maling of hoeveelheid. Ik heb de maalstand bijna niet veranderd ten opzichte van hoe deze uit de doos kwam.
De eerste kopjes gingen anders- daar liep de druk op en bleef constant.
  maandag 16 december 2013 @ 17:07:25 #88
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134333920
Heey,

Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.

Heb je wel een eigen koffiemolen?
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334056
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:07 schreef johnybh het volgende:
Heey,

Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.

Heb je wel een eigen koffiemolen?
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 16 december 2013 @ 17:13:17 #90
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134334151
quote:
2s.gif Op woensdag 20 november 2013 10:15 schreef BlueMagic het volgende:

[..]

ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
Ja dat kan! En mooie espresso's eruit toveren. Maar practice makes perfect. Investeer in een degelijke molen en experimenteer totdat je erbij neervalt. Verse bonen is een MUST!

Nu in de grinder: Cup of Excellence, honey process costa rica van www.baristawinkel.nl :)
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334160
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.

Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.

Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft ;)
pi_134334217
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:10 schreef Gripper het volgende:

[..]

tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Thanks, maar ben er vrij zeker van dat er niet teveel koffie in heeft gezeten. Maar ach, misschien ook wel.
  maandag 16 december 2013 @ 17:18:01 #93
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134334320
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:13 schreef depsycholoog het volgende:
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.

Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.

Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft ;)
Toch, zelfs met dezelfde koffie en dezelfde maalstand kan het zijn dat je espresso er anders uitkomt. Koffie wordt ouder, luchtvochtigheid schommelt en dat zijn allemaal factoren die invloed erop hebben. Ook is het zo dat als je wisselt van koffiesoort de maling weer aan moet worden gepast.

Het lijkt dan alsof je 100-en grammen weg moet gooien als je een nieuwe boon pakt, maar je krijgt hier handigheid en gevoel voor. Uiteindelijk gaan er hooguit 2 a 3 bakjes weg, of in de latte voor 't vrouwtje :P hehe
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334944
Nou heb ik er bijna spijt van dat ik m terug heb laten sturen en niet meer kan spelen :p haha. Ach ja mijn generatie he, ik wil het liefst alles perfect en dan eigenlijk gisteren al. Geen ruimte en tijd om te falen.

Ik ga dat trucje met die cent eens proberen en mijn maler eens heel grof zetten. Als mn apparaat terug is.
  maandag 16 december 2013 @ 22:43:13 #95
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134348609
http://imageshack.us/a/img62/2337/ojla.jpg (copy/paste deze link)

doet die quickmill toch aardig he?

[ Bericht 3% gewijzigd door johnybh op 16-12-2013 23:24:52 ]
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134443726
Weet iemand hier welke opties er zijn qua PID voor een Rancilio Silvia? Ik vind de Auber namelijk vrij duur, en misschien is er ook een leverancier van iets dergelijks in Europa?
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_134538594
Koffiewarenhuis heeft snel en adequaat gereageerd: pomp inc weerstand zijn vervangen en apparaat werd kosteloos opgehaald. Dinsdag weer experimenteren!
pi_134906421
Koffieliefhebbers! Iemand nog tips voor een lekkere koffie? Ik ben heel acceptabele koffie aan het maken, de machine werkt weer prima. Maar het kan beter. Melk schuimen gaat ok voor een cappuccino, maar latte art.. :p
Kun je trouwens zelf nog iets doen om statische lading bij het malen te voorkomen? De ene keer plakt de helft van mn maalsel aan de machine en de andere keer gaat alles netjes in het bakje. Hangt ook van de boon af.
pi_134937614
Belangrijkste is dat je vers gebrandde bonen krijgt, dus ga op zoek naar een locale branderij die datum op de verpakking zet. Ik -was- goed te spreken over koffie van Blanche Dael, maar die geven geen datum wat gelegenheid open laat voor gesjoemel. Het gebeurde dus ook regelmatig dat ik er thuis achter kwam dat ik niet verse tot zelfs muffe oude koffie had gekregen. Ik ga nu 2 wekelijks naar een andere kleine brander, die weliswaar duurder is maar me nog nooit belazerd heeft en nagenoeg altijd lekkere bonen verkoopt: Dutch Barista Coffee.

Wat betreft statisch maalsel: ik heb de bovenkant van een plastic bekertje afgeknipt en gebruik dat min of meer als trechter in de portafilter. Klein tikje erop na het malen en klaar.
pi_135007125
In Nijmegen heeft het espressobarretje op de markt single estate bonen waar ook een branddatum op staat (iedere donderdag krijgen ze versgebrand binnen). Ik vind de Guatemala lekker. Hij is wel prijzig, 25 euro per kilo, maar ja, nog altijd goedkoper dan Nespresso en het leven is te kort voor slechte koffie.

Ik ben een beetje trots, dus hieronder een foto van mijn studentenaanrechtje ;)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 6% gewijzigd door depsycholoog op 02-01-2014 23:20:15 ]
pi_135119594
quote:
0s.gif Op dinsdag 31 december 2013 00:10 schreef depsycholoog het volgende:
Koffieliefhebbers! Iemand nog tips voor een lekkere koffie? Ik ben heel acceptabele koffie aan het maken, de machine werkt weer prima. Maar het kan beter. Melk schuimen gaat ok voor een cappuccino, maar latte art.. :p
Kun je trouwens zelf nog iets doen om statische lading bij het malen te voorkomen? De ene keer plakt de helft van mn maalsel aan de machine en de andere keer gaat alles netjes in het bakje. Hangt ook van de boon af.
Ik heb afgelopen week aan mijn Vibiemme Domobar Super lopen spelen met de pompdruk. Dit scheelt echt enorm. Hij stond altijd te hoog (12 bar op het metertje) nu teruggezet naar 10 bar (wat dan weer 9 bar op de koffie is). Krijg veel meer crema en veel betere smaak.
pi_135468360
Misschien niet helemaal gepast dit hier te posten, maar ik weet zeker dat er mensen zijn die me tips kunnen geven:

Ik ben onlangs begonnen met koffiedrinken, vond het eerst altijd erg smerig maar dronk eigenlijk Red Bull achtige drankjes voorheen. Maar merkte dat dit op d'n duur wel erg verslavend werd en na een tijdje werd ik zelfs redelijk vaag met lichte hoofdpijn enkele minuten na zo'n blikje :{

Dus heb besloten er volledig vanaf te blijven, en gewoon bij behoefte van wat energie een kopje koffie te drinken, merk ook dat de 'rush' die je er van krijgt veel prettiger is. Ik pik nu telkens de dark roast Senseo koffiepads van m'n pa, maar wil gewoon eigen pads gaan halen. Dit is ook het enige wat we hebben staan voor koffie..

Welke kunnen jullie me aanraden? Want vind het echt nogsteeds totaal niet lekker ofzo, drink het dus puur voor de energie.

Thanks alvast :W
404 - Not Found
pi_135468942
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 06:39 schreef Zwappel het volgende:
Misschien niet helemaal gepast dit hier te posten, maar ik weet zeker dat er mensen zijn die me tips kunnen geven:

Ik ben onlangs begonnen met koffiedrinken, vond het eerst altijd erg smerig maar dronk eigenlijk Red Bull achtige drankjes voorheen. Maar merkte dat dit op d'n duur wel erg verslavend werd en na een tijdje werd ik zelfs redelijk vaag met lichte hoofdpijn enkele minuten na zo'n blikje :{

Dus heb besloten er volledig vanaf te blijven, en gewoon bij behoefte van wat energie een kopje koffie te drinken, merk ook dat de 'rush' die je er van krijgt veel prettiger is. Ik pik nu telkens de dark roast Senseo koffiepads van m'n pa, maar wil gewoon eigen pads gaan halen. Dit is ook het enige wat we hebben staan voor koffie..

Welke kunnen jullie me aanraden? Want vind het echt nogsteeds totaal niet lekker ofzo, drink het dus puur voor de energie.

Thanks alvast :W
Van energy drink ga je hartstikke kapot man van binnen. Chemische zooi...
En Senseo is ook goor. Absoluut geen maatstaf voor hoe echte koffie smaakt!

Drink eens in de stad bij een goeie espressobar (bagels&beans ofzo) een bak koffie. Als je dat nog steeds niks vindt, spaar je de moeite dan. Je móet het niet lekker vinden.
Als je energie wilt kun je beter een actiever leven leiden waardoor je je energieker voelt dan energydrink of koffie tanken. Maar een echt goed gezette espresso... Wie kan dat nou afslaan! :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_135955898
Fijne zondag allemaal


  donderdag 30 januari 2014 @ 10:02:14 #105
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_136126942
Ik zit te kijken naar de koffie van http://gebrand.nl/, wat is nou een goede espressoboon? Al die namen/afkomsten zeggen me nog weinig... Ik ben liefst op zoek naar een boon die een beetje dat zoetige nasmaakje geeft dat je soms hebt ... maar welke moet ik dan hebben? :D
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_136128788
Er staat geen (duidelijke) smaak omschrijving bij die bonen, dus misschien kan je die vraag beter even naar hun toe mailen. Of ga op zoek naar een shop die wel een goede / duidelijke omschrijving geeft. Nog beter: zoek een brander bij je in de buurt.
  donderdag 30 januari 2014 @ 14:38:44 #107
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_136134935
Wat is een goede brander in de omgeving Delft/Den Haag/R'dam? Er zitten er vast meerdere ...
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_136135334
Geen idee, ik kom daar nooit. Lijkt het je niet leuk om daar zelf al proevend achter te komen?
  donderdag 30 januari 2014 @ 14:59:36 #109
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_136135531
Goed punt, dat is zo. Ik zal eens op onderzoek uitgaan.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_136136599
Ik kan overigens wel iets vertellen over de branders en bonendealers bij mij in de buurt, heb je misschien al een paar tips waar je op kan letten...

Dutch Barista Coffee (Beek/L): Goede koffie, vrij exclusief, heel erg vers, branddatum op verpakking, wel een tikkie duur. Verkoopt ook melanges maar die moet je links laten liggen, die zijn voor de horeca bestemd. Hier kan je op zaterdag vrijwel altijd een bakkie proeven en je wordt altijd erg goed geholpen.

Maison Blanche Dael (Maastricht): Redelijk goede koffie, maar vrijwel alleen melanges dus niet heel exclusief. Geen branddatum, branden slechts 1x per week, de verpakking wordt pas gesealed bij aanschaf. Met een beetje pech hebben je bonen dus al een week staan te luchten. Vooral bij Coffeelovers Plein 1992 waar ze ook bonen verkopen moet je uitkijken dat je geen oude rommel krijgt.

Simon Levelt (Maastricht): Franchise, uitkijken dus. Bonen zitten, god weet hoe lang, in gigantische kokers. Geeft mij niet de indruk dat het lekker vers is. Heb er ooit een espresso geproefd en die was best goed.

Kaldi (Maastricht): Zelfde verhaal als Simon Levelt. Hoe ze hier bonen verkopen maakt op mij geen goede indruk. De cappuccino die ik hier dronk was erg matig.

Brennerie et Kaffes (Sittard): nog niet bezocht, ga ik binnenkort wel doen.
pi_136145886
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 06:39 schreef Zwappel het volgende:
Dus heb besloten er volledig vanaf te blijven, en gewoon bij behoefte van wat energie een kopje koffie te drinken, merk ook dat de 'rush' die je er van krijgt veel prettiger is. Ik pik nu telkens de dark roast Senseo koffiepads van m'n pa, maar wil gewoon eigen pads gaan halen. Dit is ook het enige wat we hebben staan voor koffie..Welke kunnen jullie me aanraden? Want vind het echt nogsteeds totaal niet lekker ofzo, drink het dus puur voor de energie.Thanks alvast
Koop zo'n French-press pot. Heel makkelijk en veel meer caffeine dan in espresso / senseo.
pi_136543457
Hallo lieve koffieliefhebbers :)

Ik heb een vraagje en weet niet precies of het hier thuis hoort.

Heeft er iemand van julle ervaringen met de A Modo Mio van Lavazza? (http://www.lavazzamodomio.nl/)

We zijn op zoek naar een goedkope koffiezetapparaat (het liefst capsules, van pads houden we niet zo) voor op werk en de Lavazza koffie die je in een koffiezak krijgt vind ik altijd erg lekker. De machine is op dit moment erg goedkoop bij de Saturn in Duitsland (alleen 30 euro).

Thuis heb ik een nespresso machine, maar omdat we op werk met 3 collega's een nieuwe machine willen kopen, willen we niet zo veel goeld betalen.

Dus, wie heeft er al ervaring mee? Is de A Modo Mio een aanrader?

Alvast bedankt!

[ Bericht 0% gewijzigd door Maartje_1971 op 10-02-2014 12:44:08 (typo :)) ]
  maandag 10 februari 2014 @ 12:41:23 #113
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136543616
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 12:36 schreef Maartje_1971 het volgende:
Hallo lieve koffieliefhebbers :)

Ik heb een vraagje en weet niet precies of het hier thuis hoort.

Heeft er iemand van julle ervaringen met de A Modo Mio van Lavazza? (http://www.lavazzamodomio.nl/)

We zijn op zoek naar een goedkope koffiezetapparaat (het liefst capsules, van pads houden we niet zo) voor op werk en de Lavazza koffie die je in een koffiezak krijgt vind ik altijd erg lekker. De machine is op dit moment erg goedkoop bij de Saturn in Duitsland (alleen 30 euro).

Thuis heb ik een espresso machine, maar omdat we op werk met 3 collega's een nieuwe machine willen kopen, willen we niet zo veel goeld betalen.

Dus, wie heeft er al ervaring mee? Is de A Modo Mio een aanrader?

Alvast bedankt!
Waarom geen bonen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 10 februari 2014 @ 12:43:20 #114
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_136543681
Aangezien m'n bonenmaler bij m'n ex vriendin is blijven hangen moet ik tegenwoordig de boel laten malen in de winkel. Ben Levelt wel weer een beetje zat, wat is een beter / goed adres in Amsterdam om m'n koffie te halen? Gewoon E61 groep, drink voornamelijk sterke espresso's.
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_136543811
quote:
1s.gif Op maandag 10 februari 2014 12:41 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom geen bonen?
Nou ja, in principe zijn ook bonen een optie. We dachten alleen dat capsules zo lekker makkelijk zijn. En trouwens vrees ik, dat een goede volautomaat te duur is.
  maandag 10 februari 2014 @ 12:48:42 #116
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136543890
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 12:46 schreef Maartje_1971 het volgende:

[..]

Nou ja, in principe zijn ook bonen een optie. We dachten alleen dat capsules zo lekker makkelijk zijn. En trouwens vrees ik, dat een goede volautomaat te duur is.
Capsules zijn vreselijk duur als je het met bonen vergelijkt. Hoeveel kopjes koffie ga je per dag maken?
Reken dan eens uit wat dat kost
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136544405
quote:
1s.gif Op maandag 10 februari 2014 12:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Capsules zijn vreselijk duur als je het met bonen vergelijkt. Hoeveel kopjes koffie ga je per dag maken?
Reken dan eens uit wat dat kost
Je hebt wel gelijk. Ik heb het ff opgezocht. De Lavazza capsules kosten rond de 6¤ per pakking. Per pakking zijn er 16 capsules, dus heb je dan een prijs van rond 40 cent per kopje.

We gaan ongeveer 3-10 kopjes per dag maken (ligt er een beetje aan wie er dienst heeft).

Een kilo goede bonen kost tussen de 10 en 15 euro, toch? Hoeveel kopjes espresso krijg je dan uit een kilo bonen? 10 gram per kopje? Dus 100 kopjes? Dat is dan wel lekker goedkoop.

Heb je een aanrader van een goedkope espressomachine voor bonen?

[ Bericht 33% gewijzigd door Maartje_1971 op 10-02-2014 14:32:52 ]
pi_136551271
quote:
7s.gif Op maandag 10 februari 2014 12:43 schreef Dark_Angelus het volgende:
Aangezien m'n bonenmaler bij m'n ex vriendin is blijven hangen moet ik tegenwoordig de boel laten malen in de winkel. Ben Levelt wel weer een beetje zat, wat is een beter / goed adres in Amsterdam om m'n koffie te halen? Gewoon E61 groep, drink voornamelijk sterke espresso's.
Lot SixtyOne in de Kinkerstraat? Erg mooie espresso's met veel body. Wel relatief weinig nasmaak overigens.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_136551313
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 13:02 schreef Maartje_1971 het volgende:

[..]

Je hebt wel gelijk. Ik heb het ff opgezocht. De Lavazza capsules kosten rond de 6¤ per pakking. Per pakking zijn er 16 capsules, dus heb je dan een prijs van rond 40 cent per kopje.

We gaan ongeveer 3-10 kopjes per dag maken (ligt er een beetje aan wie er dienst heeft).

Een kilo goede bonen kost tussen de 10 en 15 euro, toch? Hoeveel kopjes espresso krijg je dan uit een kilo bonen? 10 gram per kopje? Dus 100 kopjes? Dat is dan wel lekker goedkoop.

Heb je een aanrader van een goedkope espressomachine voor bonen?
Normaal wordt er 7 gram per kopje koffie gedoseerd dus zo'n 130 à 140 kopjes.
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_136557332
quote:
0s.gif Op maandag 10 februari 2014 15:54 schreef tim2308 het volgende:
Normaal wordt er 7 gram per kopje koffie gedoseerd dus zo'n 130 à 140 kopjes.
Ooh, dan wordt het dus nog goedkoper. Leuk. :)

Ik denk dat ik dan morgen ff naar de MediaMarkt ofzo ga en daar dan naar leuke en goedkope koffiezetapparaten ga kijken.

@Pietverdriet & tim2308: Hartelijk dank vor jullie antwoorden!!
  maandag 10 februari 2014 @ 18:56:12 #121
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136559271
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136561680
Ik heb een Nespresso staan... ind de cups erg duur en de namaak in verhouding noet goed genoeg. .. de nespresso gaat naar mijn moeder
Voor simpele snelle kopjes koffie voldoet de Senseo voor.mij (mits sterkste beste smaak pads erin :p)

Verder neem ik zo een espressopotje voor t fornuis... weinig ruimte innemend en ik.vind het lekkerste zo.... ff puzzelen met welke bonen... barista een goedw lees ik hier... moeten we maar s proberen dan
  dinsdag 18 februari 2014 @ 14:15:18 #123
417507 hairybeardyman
Ja ook daaronder.
pi_136848731
Is een carriereswitch van kantoorlul naar barista een goed idee? (naar mijn gevoel wel, ben het werk zat - doe dit al jaren) Ik heb totaal geen werkervaring met de horeca, maar het vakmanschap als barista spreekt me wel enorm aan. Ik kom er niet echt uit waar ik in hemelsnaam zo'n cursus kan volgen.
  † In Memoriam † dinsdag 18 februari 2014 @ 18:31:46 #124
230491 Zith
pls tip
pi_136861197
Lijkt mij geen goed idee. Slechte betaling (horeca) en geen carriere. De meeste 'baristas' zijn studenten die het als bijbaantje doen. Cursus helpt je niet aan een betere cariere want iedereen en hun moeder heeft een cursus gedaan. De enige die er een carriere mee halen zijn degenen die zelf het cafe beginnen, of zo goed zijn dat ze cursusen geven aan anderen.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_136869162
Ik overweeg om een volautomatische espressomachine te kopen. Het budget is flexibel, maar ik zoek iets met een goede prijs/kwaliteit-verhouding. Na wat zoeken kwam ik uit op de Philips Saeco Intelia HD8751-11 voor slechts 300 euro. Deze heeft echter zeer goede reviews en lijkt me prima geschikt. Ik drink vnl. 'normale' koppen koffie (formaat senseo) en dat kan daar gewoon mee. Melkopschuimer is niet nodig.

Heeft iemand nog alternatieven? 300 euro lijkt me een goede richtlijn, maar als er machines zijn die bijv. 500 euro kosten en veeeeel beter zijn dan wil ik dat graag weten :)
pi_136882707
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2014 15:30 schreef NutKees het volgende:
Brennerie et Kaffes (Sittard): nog niet bezocht, ga ik binnenkort wel doen.
Hier inmiddels espresso-bonen gekocht. Matige eerste indruk: er was geen enkele klant in de zaak maar de eigenaar gaf desondanks redelijk kortaf antwoord op mijn vragen. Geen branddatum op verpakking, verpakking niet hersluitbaar, bonen erg zwaar gebrand waardoor bitter en sterk van smaak, bonen volgens mij ook ouder dan ik ze had willen hebben, prijs redelijk maar dan moeten de bonen wel vers en goed gebrand zijn.
  woensdag 19 februari 2014 @ 10:39:11 #127
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_136884305
Ik heb bij Village Coffee wat gehaald, branddatum eind januari, niet supervers dus, maar vast verser dan bij Simon :) een fruitige blend moet 't zijn, ben benieuwd.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_136884436
Ik ga in ieder geval weer terug naar Dutch Barista, daar heb ik nog nooit bonen ouder dan 3 dagen gekregen. En de smaak van zijn koffie is tot nu toe ook onovertroffen. Maar ja, je wil toch af en toe eens wat anders proberen.
  woensdag 19 februari 2014 @ 14:06:08 #129
417507 hairybeardyman
Ja ook daaronder.
pi_136890629
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2014 18:31 schreef Zith het volgende:
Lijkt mij geen goed idee. Slechte betaling (horeca) en geen carriere. De meeste 'baristas' zijn studenten die het als bijbaantje doen. Cursus helpt je niet aan een betere cariere want iedereen en hun moeder heeft een cursus gedaan. De enige die er een carriere mee halen zijn degenen die zelf het cafe beginnen, of zo goed zijn dat ze cursusen geven aan anderen.
He verdomme...
pi_136902060
quote:
0s.gif Op woensdag 19 februari 2014 10:43 schreef NutKees het volgende:
Ik ga in ieder geval weer terug naar Dutch Barista, daar heb ik nog nooit bonen ouder dan 3 dagen gekregen. En de smaak van zijn koffie is tot nu toe ook onovertroffen. Maar ja, je wil toch af en toe eens wat anders proberen.
Ik heb tot nu toe altijd Fascino gehad, maar wil Dutch Barista ook nog een keer proberen. De masterblend 01 en eentje uit Costa Rica zie ik wel zitten.
pi_136902936
quote:
0s.gif Op woensdag 19 februari 2014 19:33 schreef bear87 het volgende:

[..]

Ik heb tot nu toe altijd Fascino gehad, maar wil Dutch Barista ook nog een keer proberen. De masterblend 01 en eentje uit Costa Rica zie ik wel zitten.
Ik zou de blends links laten liggen. En houd in je achterhoofd dat ik de bonen persoonlijk ga halen, dus via webshop zouden ze wel eens ouder kunnen zijn als ze bezorgd worden.
pi_136922274
quote:
0s.gif Op woensdag 19 februari 2014 19:54 schreef NutKees het volgende:

[..]

Ik zou de blends links laten liggen. En houd in je achterhoofd dat ik de bonen persoonlijk ga halen, dus via webshop zouden ze wel eens ouder kunnen zijn als ze bezorgd worden.
Als het goed is zijn de bonen altijd vers, net als bij Fascino. Als je via koffiecentrale bestelt van DB of Blanche Dael, dan worden ze ook altijd pas vanaf donderdag/vrijdag geleverd, ongeacht of je nou op zondag of woensdag bestelt, ze worden dan echt vers gebrand.

Met de emporio espresso van Fascino heb ik erg goede ervaringen. Hierna echter even wat mildere koffies proberen :)
pi_136924508
Even een algemeen vraagje.

Als jullie in de stad zijn en trek hebben in een goede kop koffie.
Waar gaan jullie dan meestal naar binnen? En graag welke steden en de zaak.
pi_136927387
quote:
6s.gif Op donderdag 20 februari 2014 12:18 schreef Iwanius het volgende:
Even een algemeen vraagje.

Als jullie in de stad zijn en trek hebben in een goede kop koffie.
Waar gaan jullie dan meestal naar binnen? En graag welke steden en de zaak.
Haarlem, Amsterdam en Utrecht hebben een filiaal van Brandmeesters
  donderdag 20 februari 2014 @ 14:58:09 #135
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136929971
Pelikaan in Zutphen, mooie winkel, kleine zelfstandige brander, heerlijke koffie, 2 keer winnaar beste kop koffie in het AD
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 20 februari 2014 @ 15:00:23 #136
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_136930050
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2014 18:31 schreef Zith het volgende:
Lijkt mij geen goed idee. Slechte betaling (horeca) en geen carriere. De meeste 'baristas' zijn studenten die het als bijbaantje doen. Cursus helpt je niet aan een betere cariere want iedereen en hun moeder heeft een cursus gedaan. De enige die er een carriere mee halen zijn degenen die zelf het cafe beginnen, of zo goed zijn dat ze cursusen geven aan anderen.
Toch blijf je je verbazen hoe belabberd vaak de koffie is in de horeca, terwijl de marge erg hoog is, en je dus graag veel koffie wilt verkopen.
Maar ja, meeste horeca zijn bierindoeners, waar nauwelijks wat op verdient wordt.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_136930147
Hopper in Rotterdam.
Bediening is wel wat minder geworden maar veel soorten bonen.
Bij filterkoffie kan je aangeven welke techniek, wel leuk om zo bonen te vergelijken.
Kein gewalt! Wir sind das volk!
Steps taken forwards but sleepwalking back again.
pi_136951425
quote:
0s.gif Op dinsdag 18 februari 2014 14:15 schreef hairybeardyman het volgende:
Is een carriereswitch van kantoorlul naar barista een goed idee? (naar mijn gevoel wel, ben het werk zat - doe dit al jaren) Ik heb totaal geen werkervaring met de horeca, maar het vakmanschap als barista spreekt me wel enorm aan. Ik kom er niet echt uit waar ik in hemelsnaam zo'n cursus kan volgen.
Gewoon zorgen dat je ergens komt te werken waar de eigenaar je de kneepjes van het vak bijbrengt! En altijd je gevoel laten spreken als het financieel mogelijk is :)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_136954345
Ga vaak naar Doppio. Lekkere koffie.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_136955323
quote:
0s.gif Op donderdag 20 februari 2014 23:05 schreef habitue het volgende:
Ga vaak naar Doppio. Lekkere koffie.
Me too. In Arnhem één van de weinige zaken waar je Italian style espresso (Stel Moka) krijgt. Andere goede adressen in Arnhem:

• Babo Café (eigen melange)
• Cosi (maar dat is meer een restaurant geworden helaas, Illy)
• Sugar Hill (eigen melange)
• Tape (Bocca koffie)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
pi_137170813
quote:
0s.gif Op donderdag 30 januari 2014 15:30 schreef NutKees het volgende:
Brennerie et Kaffes (Sittard): nog niet bezocht, ga ik binnenkort wel doen.
Waar-de-loos!

Nog even terugkomen op deze winkel om anderen te waarschuwen: ik heb gisteren mijn 2e zak bonen opengetrokken en zo'n rotzooi heb ik nog nooit gezien. Helemaal zwartgeblakerd, oud, uitgedroogd, de bonen stonken en er is totaal geen espresso van te zetten. Ik heb zelfs een donkerbruin vermoeden dat dit bonen van de lidl of de aldi zijn, in een fancy zakje gestoken en voor 10x de prijs verkocht. Een soortgelijke ervaring heb ik namelijk ook een jaar geleden met de bonen van de lidl gehad. Vermijden als de pest dus, Brennerie 't Kaffes uit Sittard.
  maandag 10 maart 2014 @ 10:31:06 #142
37295 Luigi
mario pls
pi_137574365
Mensen, help me eens even in de juiste richting.

Wij hebben al jaren een standaard snelfilter apparaat (ik denk zeker dat deze al ruim 10 jaar oud is) welke op zich functioneert, maar ik vind de koffie niet lekker (meer?) die er uit komt. Daarnaast heb ik een tijdje terug ervaren (bij een collega met een 1200 euro kostende Jura ;) ) hoe lekker koffie óók kan zijn. Alleen ben ik niet zo'n liefhebber dat ik dergelijke bedragen er voor over heb. Even los van het feit dat ik er het budget niet voor heb (helaas).

Wat dan. Wat ik heb geprobeerd tot nu toe: ons apparaat eens grondig gereinigd. Incl. de thermoskan (die was eh, vies, zeg maar). Scheelde al behoorlijk. Thermoskan voorverwarmen, evenals de mokken. Andere koffie gebruiken (ik ben nu uitgekomen op de blikken snelfiltermaling van Illy). Al met al is dat al een hele andere bak koffie dan eerst, stuk minder nasmaak, drinkt prettiger weg, etc.

Maar toch wil ik iets meer dan dit. Waar zit ik aan te denken?

- Een Nespresso bijvoorbeeld, maar espresso's zijn eigenlijk toch niet mijn ding. Heb liever een 'Hollandse bak' (qua maat dan, niet qua smaak). Maar goed, de keren dat ik bij mensen kom met een Nespresso is dat zeker geen straf hoor.
- Senseo hebben wij ooit gehad, jaren terug, eerste model, maar nee, niet mijn smaak. Later ook nooit meer een lekkere Senseo geproeft.
- Nog betere koffie, even langs gaan bij de speciaalzaak en daar koffie kopen / laten malen.
- Een apparaat als deze kopen, het idee van zelf koffieboontjes malen icm een dergelijk apparaat spreekt me wel aan. Alleen gemixte reviews qua kwaliteit (van het apparaat dus).

Eigenlijk zit de prijs van dat laatste apparaat wel in de buurt van wat ik wil uitgeven (150-200 euro) als het moet. Wellicht een losse bonenmaal machine? Of is een nieuw snelfilter apparaat (ons apparaat is ruim 10 jaar oud, maar kan me niet voorstellen dat er enorme innovaties zijn gedaan op dat vlak) icm betere koffie een idee?

Ben zeker geen koffie junk, het gaat om 's ochtends een bakkie en 's avonds 1 of 2.
pi_137574727
tsja vaak is het het ding, wat je lekker vindt is gbaseerd op : a. de koffie die je gebruikt (de een vind Illy lekker ik ook hoor echt heerlijk! maar een ander houdt hier helemaal niet van! dus "lekkere" koffie is wel een beetje persoonsgeboden natuurlijk) B. de manier waarop koffie bereid wordt (hetzij espresso apparaat, standaard snelfilter, espressopotje (bialetti moka), perculator noem maar op)

je houdt van sterk maar niet van espresso formaat als ik begrijp
Nespresso is dan niet echt een optie de grooste kop is hooguit krap aan een senseoformaatje, lekker maar jij zult bij wijze van al 2 cupjes gebruiken voor en fatsoenlijke kop en dat is prijzig!

senseo heb ik hier in huis voor de "even snel een bakkie pakken en hoeft niet zo bijzonder" koffie
snelfilter apparaat voor vrienden, die willen eigenlijk niks anders nouja prima krijgen ze dat

wat ik persoonlijk het lekkerste vind is zo een espressopotje ook wel moka genoemd (had er een van mijn moeder gekregen die hem nog had, maar die is betje aan zijn eind kwamen we achter zag nu NET dat voor 8,- bij de xenos een is van 300 ml 1 a 2 holandse mokken)

ik gebruik dit in combinatie met illy koffie (of lavazza maar illy is beter)
doordat de koffie er rustig doorgaat krijg je vind ik de lekkerste koffie
het neems alleen wel even tijd....
  maandag 10 maart 2014 @ 11:03:01 #144
37295 Luigi
mario pls
pi_137575251
Ja, dat is me iets te bewerkelijk, zeker 's ochtends. Dan wil ik iets wat 's ochtends klaar staat (en zit er ook aan te denken een thermosbeker mee te nemen naar kantoor omdat de koffie daar ook echt abominabel is, dus dan wil ik het zo in kunnen gieten voordat ik de deur uit spring).

En Illy ben ik ook maar op uit gekomen na de huismerk snelfiltermaling pakken ;) dat het beter kan ben ik van overtuigd maar het is iets! Ik hou van sterk, maar niet bitter en hou ook niet van een nasmaak.
  maandag 10 maart 2014 @ 11:03:03 #145
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_137575252
quote:
7s.gif Op maandag 10 maart 2014 10:31 schreef Luigi het volgende:
Mensen, help me eens even in de juiste richting.
Koop een cafetière. Die hebben ze bij de betere koffiezaak staan, van Bodum, maar volgens mij verkoopt zelfs Ikea die dingen. Goede bonen kopen, en laten malen (vertel erbij dat het voor een cafetière is). Ca. 7g (1 schep) per bakje in je cafetière, water koken, iets laten afkoelen, opschenken, goed roeren, 4 minuten laten trekken, ding omlaag, inschenken, genieten. Als het je goed bevalt is het het overwegen waard om er een bonenmaler voor te kopen, vers gemalen smaakt het nog net wat lekkerder. Dat ga je als het goed is ook wel merken als je gemalen koffie koopt: de eerste dagen is het duidelijk lekkerder dan als de zak bijna leeg is...
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_137575300
Als je gewoon een espresso mengt met heet water heb je toch een hollandse bak?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_137575502
het is inderdaad iets bewerkelijker maarja goed oor goede koffie staat het nu eenmaal niet "klaar"
vandaar hier senseo als ik smorgens te slaperig ben dat ik me kan concentreren op een moka... de nieuwe smaken van senseo intens en dan black die was goed te pruimen haha

inderdaad een cafetiere misschien ? van veel merken te koop en misschien ook wel xenos ... ikea heeft hem wel

geloof dat een percolator die heb je ook nog.. bitterder wordt doordat de koffie terugstroomt en opnieuw erdoor gaat...?

tsja en het is blijft puzzelen en proberen...
pi_137575700
oja en je hebt het over mokjes voorverwarmen... koop dubbelwandige glazen echt werkt als een tiereier.
ook dit hoeft niet een enorme uitgave te zijn
ik heb laatst bij de action een gekocht voor 2,- xenos heeft ze voor een euro of 5 per stuk (vrij prijzig in verhouding) n een soort tsja... bulkwinkel hier gemaand mixx (voorheen maxx) had ze ook 2 voor 5 euro die zijn eerlijk gezegd nog de beste kwaliteit

ook blokker heeft ze en vielen me ook reuze mee in prijs... soms aldi of lidl... ieder geval... het scheelt je tijd en gepruts aan mokjes verwarmen :D
pi_137576688
@ Luigi
Koop een cafetiere, inderdaad verkoopt Ikea ze al. En tik daarna een bonenmaler op de kop. Gebruik daarna bonen die kort geleden zijn gebrand (fascino, DBC, koffiestation, blanchedael) en maal die zelf.

Over het algemeen is men het er wel over eens dat je de meeste winst kunt behalen door verse koffie te gebruiken (als je hem koopt enkele dagen geleden gebrand, niet vele maanden oud zoals in de supermarkt) en deze zelf te malen (met een goede kwaliteit maler)

Koffie met branddatum op zak, kort geleden gebrand, klinkt duur? Het tegendeel is waar! Bij Blanchedael en Fascino, inc verzendkosten, ruim onder de kiloprijs van Illy.
pi_137576919
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 11:52 schreef bear87 het volgende:
@ Luigi
Koop een cafetiere, inderdaad verkoopt Ikea ze al. En tik daarna een bonenmaler op de kop. Gebruik daarna bonen die kort geleden zijn gebrand (fascino, DBC, koffiestation, blanchedael) en maal die zelf.

Over het algemeen is men het er wel over eens dat je de meeste winst kunt behalen door verse koffie te gebruiken (als je hem koopt enkele dagen geleden gebrand, niet vele maanden oud zoals in de supermarkt) en deze zelf te malen (met een goede kwaliteit maler)

Koffie met branddatum op zak, kort geleden gebrand, klinkt duur? Het tegendeel is waar! Bij Blanchedael en Fascino, inc verzendkosten, ruim onder de kiloprijs van Illy.
oh echt!!
ik kocht laatst dus die pot Illy om in de moka te doen (die uiteindelijk dus te beschadigd is en ik nu eerst een nieuwe moet halen haha)
schrok me wild van die kiloprijs, lavazza stond ernaast maar is geloof ik veel minder lekker
ik vind het altijd zo moeilijk om te kiezen op basis van omschrijvingen welke koffie dan lekker is....
maar zal zeker eens kijken !
pi_137577046
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:00 schreef mar10510 het volgende:

[..]

oh echt!!
ik kocht laatst dus die pot Illy om in de moka te doen (die uiteindelijk dus te beschadigd is en ik nu eerst een nieuwe moet halen haha)
schrok me wild van die kiloprijs, lavazza stond ernaast maar is geloof ik veel minder lekker
ik vind het altijd zo moeilijk om te kiezen op basis van omschrijvingen welke koffie dan lekker is....
maar zal zeker eens kijken !
Je kunt er ook per 250 gram kopen! Gewoon 4 zakjes proberen ;)

Ze hebben zelf ' budget ' koffie die 9,95 per kilo kost. 3,95 verzenden en je zit op 14 euro de kilo. Ik heb een espresso apparaat en een Macap maler, ik drink dus alleen espresso, maar daarvoor betaal ik daar rond de 16 euro per kilo + 3,95 verzendkosten.

Van de supermarkt koffie vind ik Illy bonen ook het lekkerste. Maar het echte feest is toch zo' n zak net gebrande bonen. Wat voor maler gebruik je?
pi_137577123
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:04 schreef bear87 het volgende:

[..]

Je kunt er ook per 250 gram kopen! Gewoon 4 zakjes proberen ;)

Ze hebben zelf ' budget ' koffie die 9,95 per kilo kost. 3,95 verzenden en je zit op 14 euro de kilo. Ik heb een espresso apparaat en een Macap maler, ik drink dus alleen espresso, maar daarvoor betaal ik daar rond de 16 euro per kilo + 3,95 verzendkosten.

Van de supermarkt koffie vind ik Illy bonen ook het lekkerste. Maar het echte feest is toch zo' n zak net gebrande bonen. Wat voor maler gebruik je?
ik heb dus gene maler dus ben al aan t puzzelen of ze ook geaken koffie hebben want dat wordt soms ook suervers verkocht (minder vers dan zelf malen natuurlijk mar jeetje mijn keuken is al zo vol)
pi_137577155
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:07 schreef mar10510 het volgende:

[..]

ik heb dus gene maler dus ben al aan t puzzelen of ze ook geaken koffie hebben want dat wordt soms ook suervers verkocht (minder vers dan zelf malen natuurlijk mar jeetje mijn keuken is al zo vol)
Gemalen verkopen ze ook ja, zeker het proberen waard. Echt niet zo lekker als zelf malen maar als alternatief voor hele dure Illy die ook al gemalen is, waarom niet :Y
pi_137577161
bear, enig idee hoe vers sion levelt is? die zit in groningen kan ik zo eens langs rijden en eens neuzen en kopen
  maandag 10 maart 2014 @ 12:10:13 #155
37295 Luigi
mario pls
pi_137577196
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:07 schreef mar10510 het volgende:

jeetje mijn keuken is al zo vol)
Ja, dit dus :D Wij hebben ook een redelijk kleine keuken vandaar dat die alles-in-1 van Philips me wel wat leek... maar de reviews zijn zo wisselend. Weer een aparte bonenmaler erbij op het aanrecht, pffft.
pi_137577258
quote:
7s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:10 schreef Luigi het volgende:

[..]

Ja, dit dus :D Wij hebben ook een redelijk kleine keuken vandaar dat die alles-in-1 van Philips me wel wat leek... maar de reviews zijn zo wisselend. Weer een aparte bonenmaler erbij op het aanrecht, pffft.
LOL ik heb geen eens zo kleine keuken maar ik heb gewoon veel!
in mijn bijkeuken dan al een stelling waar ik spul gooi wat ik weinig gebruik, zoals het snelfilter apparaat keukenmachientje bakblikken stoom machine etc etc

keukenkastjes ook aardig gevuld standaar din de keuken de pak er snel bij senseo nou jeetje haha
dus idd als ze dan ergens verse bonen kunnen leveren die zij malen voor mij, he dan is het ten alle tijden verser dan winkel koffie :p
pi_137578064
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:08 schreef mar10510 het volgende:
bear, enig idee hoe vers sion levelt is? die zit in groningen kan ik zo eens langs rijden en eens neuzen en kopen
Als ik in Groningen zat zou ik eens koffiestation willen proberen. bezorgen gratis in delen van groningen zie ik.
pi_137578397
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:39 schreef bear87 het volgende:

[..]

Als ik in Groningen zat zou ik eens koffiestation willen proberen. bezorgen gratis in delen van groningen zie ik.
wat stoer je kunt bij die winkel zelfs kiezen dat je de maling wilt voor de moka pot :D

voor iedereen een aanrader dit want verzenden is maat 2,- (ik woon een kwartiertje van groningen af kom er vaak zat dus kan altijd eens langs om koffie te halen, heb nu eerst illy en die gaat eerst op hahaha )

topper dankjewel !!
pi_137578537
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 12:49 schreef mar10510 het volgende:

[..]

wat stoer je kunt bij die winkel zelfs kiezen dat je de maling wilt voor de moka pot :D

voor iedereen een aanrader dit want verzenden is maat 2,- (ik woon een kwartiertje van groningen af kom er vaak zat dus kan altijd eens langs om koffie te halen, heb nu eerst illy en die gaat eerst op hahaha )

topper dankjewel !!
Geen dank! Ik ga daar binnenkort ook een bestelling plaatsen, ben benieuwd. Lage verzendkosten zorgt ervoor dat ik de koffie altijd super vers kan hebben, zonder veel te moeten bestellen :)
pi_137578695
ja inderdaad 250 bestellen opmaken en nieuwe bestellen, als je veel drinkt 500 gram hou je het idd lekker vers

oh enne even leuk om te delen ik vond net dit op hun facebook pagina echtt geniaal haha

pi_137581662
nou heb mijn nieuwe espressopotje bij de xenos gehaald
nu net laten doorlopen met goedkope aldi koffie, dit nog paar keer herhalen voor de aluminiumsmaak eraf te halen (als ik moet geloven vand e bialetti gebruiksaanwijzing) (zonde om hier dure illy door te gooien en dan weg te gooien )

goed.... hij voelt en oogt wat goedkoper dan de originele bialettis maar beiden aluminium en hij werkt dus waarom 40 euro uitgeven als je voor 8 dezelfde hebt :D

nu een klein dingetje... is er iemand die een tip heeft over hoe ik die oxidatie (en bij die ene die ik bij mijn moeder mee had inmiddels haard corosie ofzo, voelde met mijn nagel erover en leek wel of er plekken aren waar een soort kuiltjes in t aluminium gevreten waren)

gewoon spoelen met heet water en dan goed afdrogen???
  maandag 10 maart 2014 @ 17:56:59 #162
25794 Detroit
Per aspera ad astra
pi_137587436
Heeft er iemand hier al eens koffie van Moyee gehaald? (http://www.moyeecoffee.com)

Ik vind het erg lekkere espresso, vele malen beter dan een Lavazza of een Illy. En de prijs is ook alleszins aardig. :).

*gaat nog maar eens een bakkie zetten met zijn mokkapot. :9.
So, if you're frightened of dying and... and you're holding on, you'll see devils tearing your life away. But if you've made your peace, then the devils are really angels...
pi_137590718
Nog een fijne tip
Maar die hebben maar 2 smaken..?
Wel . gratis verzending maar lijmt erop alsof je altijd 2zakjes vesteld ofxo en zit 375 gram in gaat hier niet snel genoeg op voor goede versheid te behouden
pi_137625707
quote:
1s.gif Op maandag 10 maart 2014 11:04 schreef habitue het volgende:
Als je gewoon een espresso mengt met heet water heb je toch een hollandse bak?
Nee, een americano ;)
De wijze houdt zich op de achtergrond, in werkelijkheid staat hij vooraan
  dinsdag 11 maart 2014 @ 19:02:19 #165
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137625905
quote:
0s.gif Op maandag 10 maart 2014 14:31 schreef mar10510 het volgende:
nou heb mijn nieuwe espressopotje bij de xenos gehaald
nu net laten doorlopen met goedkope aldi koffie, dit nog paar keer herhalen voor de aluminiumsmaak eraf te halen (als ik moet geloven vand e bialetti gebruiksaanwijzing) (zonde om hier dure illy door te gooien en dan weg te gooien )

goed.... hij voelt en oogt wat goedkoper dan de originele bialettis maar beiden aluminium en hij werkt dus waarom 40 euro uitgeven als je voor 8 dezelfde hebt :D

nu een klein dingetje... is er iemand die een tip heeft over hoe ik die oxidatie (en bij die ene die ik bij mijn moeder mee had inmiddels haard corosie ofzo, voelde met mijn nagel erover en leek wel of er plekken aren waar een soort kuiltjes in t aluminium gevreten waren)

gewoon spoelen met heet water en dan goed afdrogen???
Ja, en helemaal uit elkaar halen, dus ook de rubber ring onderin het bovenste potje loshalen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 11 maart 2014 @ 19:11:13 #166
97745 Thorical
finding a way
pi_137626344
Nog niemand zo'n Ikea potje geprobeerd?

Geweldig dingetje glimmend roestvast voor nog geen ¤15,
pi_137648635
quote:
7s.gif Op maandag 10 maart 2014 17:56 schreef Detroit het volgende:
Heeft er iemand hier al eens koffie van Moyee gehaald? (http://www.moyeecoffee.com)

Ik vind het erg lekkere espresso, vele malen beter dan een Lavazza of een Illy. En de prijs is ook alleszins aardig. :).

*gaat nog maar eens een bakkie zetten met zijn mokkapot. :9.
Niet geprobeerd, maar het lijkt alsof ze vooral eerlijke koffie willen verkopen i.p.v. koffie die zo kort mogelijk geleden is gebrand. 2 tot 8 weken na branden en hun koffie komt het beste tot zijn recht, zeggen ze op hun site. Met de koffies waarmee ik tot nu toe ervaring heb, merk ik dat vooral de eerste 2 weken het lekkerst zijn. Daarna is het ook nog goed te drinken hoor, maar het wow effect van een kort geleden gebrande boon ervaar ik echt de eerste tijd, en niet meer na 8 weken.
  woensdag 12 maart 2014 @ 11:36:51 #168
37295 Luigi
mario pls
pi_137651271
Zo, vanochtend de koffiewinkel een dorp verderop eens bezocht. Twee koffie's uitgezocht en die laten malen voor m'n snelfilterding. Je moet ergens beginnen nietwaar.

Zit nu lekker in het zonnetje te genieten van de Java d'Oro. Erg lekker! Wat een verschil met supermarktkoffie (duh) zeg.
pi_137652798
die rubberring eruit! iedere keer? wordt het daar niet lam van dat hij op den duur niet meer goed sluit...
en dat ikea ding is hetzelfde als een aluminium mokkapotje maar dan van RVS geleid voor zover ik weet iets minder goed warmte enzo, nouja heb nu een nieuwe en mocht die ook vies en bah worden dan hop ik wel naar ikea voor een rvs versie
pi_137652914
quote:
7s.gif Op woensdag 12 maart 2014 11:36 schreef Luigi het volgende:
Zo, vanochtend de koffiewinkel een dorp verderop eens bezocht. Twee koffie's uitgezocht en die laten malen voor m'n snelfilterding. Je moet ergens beginnen nietwaar.

Zit nu lekker in het zonnetje te genieten van de Java d'Oro. Erg lekker! Wat een verschil met supermarktkoffie (duh) zeg.
haha ja ik heb nu nog illy en om iedere keer naar groningen te rijden voor koffie vind ik ook zo wat... maar soms zitten hier in hzand zomaar winkeltjes waar ik niets van weet... iiiik ga eens googelen wie weet hier ook wel iets you never know
  donderdag 1 mei 2014 @ 15:47:27 #171
62913 Blik
The one and Only!
pi_139454187
Hier maar eens om advies vragen. We hebben al jaren een Nespresso thuis, welke in principe prima bevalt. Echter werkt mijn vriendin sinds een paar maanden thuis, en de capsules vliegen de deur uit (200 capsules per anderhalve a 2 maanden, dus zeg 40 euro per maand aan koffie). Kortom, het begint een beetje duur te worden. Daarom op zoek naar iets anders met (gemalen) koffiebonen. Mijn vriendin (en haar business partner) drinken enkel en alleen cappuccino, ik drink espresso of koffie. Voor de melk gebruiken we tot nu toe altijd de aeroccino van Nespresso, en dat bevalt in principe erg goed. We hebben daar een separate houder voor, dus die willen we in principe gewoon houden. Dat betekent dus dat we in principe een espresso-apparaat zonder melkopschuim functie hoeven te hebben.

Wat voor advies zouden jullie geven qua apparaat? Zouden jullie aanraden om toch een apparaat te kopen welke de melk op kan schuimen? Ik twijfel zelf nog een beetje of ik ook nog eens echt wil gaan pielen met een maler, de ruimte hebben we er in principe wel voor, maar vind het ook wel een beetje gedoe. Zou het eventueel een optie zijn om te gaan voor een espresso-apparaat zonder maler, en die eventueel er later bijkopen als we het nodig vinden?

Graag jullie advies :)
pi_139454643
quote:
0s.gif Op donderdag 1 mei 2014 15:47 schreef Blik het volgende:
Hier maar eens om advies vragen. We hebben al jaren een Nespresso thuis, welke in principe prima bevalt. Echter werkt mijn vriendin sinds een paar maanden thuis, en de capsules vliegen de deur uit (200 capsules per anderhalve a 2 maanden, dus zeg 40 euro per maand aan koffie). Kortom, het begint een beetje duur te worden. Daarom op zoek naar iets anders met (gemalen) koffiebonen. Mijn vriendin (en haar business partner) drinken enkel en alleen cappuccino, ik drink espresso of koffie. Voor de melk gebruiken we tot nu toe altijd de aeroccino van Nespresso, en dat bevalt in principe erg goed. We hebben daar een separate houder voor, dus die willen we in principe gewoon houden. Dat betekent dus dat we in principe een espresso-apparaat zonder melkopschuim functie hoeven te hebben.

Wat voor advies zouden jullie geven qua apparaat? Zouden jullie aanraden om toch een apparaat te kopen welke de melk op kan schuimen? Ik twijfel zelf nog een beetje of ik ook nog eens echt wil gaan pielen met een maler, de ruimte hebben we er in principe wel voor, maar vind het ook wel een beetje gedoe. Zou het eventueel een optie zijn om te gaan voor een espresso-apparaat zonder maler, en die eventueel er later bijkopen als we het nodig vinden?

Graag jullie advies :)
Heeft je vriendin en haar business partner ook zin om te klooien met bonen? Anders niet doen in kleine setting.
Ik zou gewoon een goede volautomaat kopen (Siemens is best OK en Jura is de top). Afweging is alleen de melkopschuimer.
  donderdag 1 mei 2014 @ 16:09:08 #173
62913 Blik
The one and Only!
pi_139454757
quote:
0s.gif Op donderdag 1 mei 2014 16:04 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Heeft je vriendin en haar business partner ook zin om te klooien met bonen? Anders niet doen in kleine setting.
Ik zou gewoon een goede volautomaat kopen (Siemens is best OK en Jura is de top). Afweging is alleen de melkopschuimer.
Maar als je gemalen koffie besteld bij de betere shops, dan scheelt dat in ieder geval het gedoe van het malen toch?

Qua volautomaat, geen Saeco?
  donderdag 1 mei 2014 @ 16:48:07 #174
130803 Gripper
Get a grip
pi_139455877
quote:
0s.gif Op donderdag 1 mei 2014 16:09 schreef Blik het volgende:

[..]

Maar als je gemalen koffie besteld bij de betere shops, dan scheelt dat in ieder geval het gedoe van het malen toch?

Qua volautomaat, geen Saeco?
Gemalen koffie kopen is na een paar dagen (volgens de echte koffiesnobs waar ik mezelf ook onder schaar: al binnen enkele uren) zo muf als wat.
Dus gemalen koffie kopen bij een koffiewinkel is eigenlijk heel zonde van het geld, tenzij je alles in 250 grams pakjes koopt, en ze het pakje koffie meteen na het malen gaan opdrinken.

Volautomaat: beter kijken naar een Krups / Philips of de heilige graal, een Jura. Maar ik ben niet zo'n expert op het gebied van automaten.

Overigens ga ikzelf binnenkort een nieuwe maler kopen, en mag de mijne (ECM Casa) voor een schappelijk prijsje weg, die kun je zo op de fiets bij me komen ophalen ;)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  donderdag 1 mei 2014 @ 17:39:58 #175
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_139457669
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 maart 2014 19:11 schreef Thorical het volgende:
Nog niemand zo'n Ikea potje geprobeerd?
[ afbeelding ]
Geweldig dingetje glimmend roestvast voor nog geen ¤15,
Koop, als ik in zuid europa ben en een huisje huur altijd een goedkope versie hiervan, zo een 8 kantig alu ding. Je vind ze in ieder huisje daar, maar zelden schoongemaakt. Je moet hem echt iedere keer helemaal uit elkaar halen, ook de rubber ringen eruit halen en de filters los halen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Redactie Frontpage dinsdag 3 juni 2014 @ 14:40:34 #176
4530 crew  Crazy Harry
pi_140668408
Ik vroeg me af, of koffie na het zetten nog een beetje terug in balans te brengen is.
Zoals bij velen is ook bij mij op het werk de koffie niet te drinken, veel te bitter in dit geval.
Zou ik dat door middel van een zuur, bijvoorbeeld citroensap, terug in balans kunnen brengen?

Het wordt natuurlijk nooit de koffie die het zou moeten zijn, maar is het op die manier te verbeteren?
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
  maandag 9 juni 2014 @ 20:21:37 #177
20330 knuppelhout
ouwe dibbes
pi_140885367
citroen in de koffie? oef, heb er een hard hoofd in!
ik heb een nespresso voor op mn werk, beter dan die koffie-extract machines idd
voor die espresso van jou kom ik van de maan naar je toelopen!
  maandag 9 juni 2014 @ 20:34:32 #178
97745 Thorical
finding a way
pi_140886273
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 juni 2014 14:40 schreef Crazy Harry het volgende:
Ik vroeg me af, of koffie na het zetten nog een beetje terug in balans te brengen is.
Zoals bij velen is ook bij mij op het werk de koffie niet te drinken, veel te bitter in dit geval.
Zou ik dat door middel van een zuur, bijvoorbeeld citroensap, terug in balans kunnen brengen?

Het wordt natuurlijk nooit de koffie die het zou moeten zijn, maar is het op die manier te verbeteren?
Ik zou er niet eens over nadenken van troep kan je nooit meer iets goeds maken. Als de koffie niet te drinken is dan overstappen op iets wat wel goed is. Thee ook niet goed? Eigen thee meenemen aan heet water is niet zoveel te verknallen.
  Redactie Frontpage dinsdag 10 juni 2014 @ 22:39:58 #179
4530 crew  Crazy Harry
pi_140935138
Ik heb vandaag eens geprobeerd met citroenwater. Dat ging best goed, het neutraliseert de bitterheid waardoor je weer wat meer koffie proeft.
En tja, thee zou kunnen maar ik drink de koffie voor de cafeïne, zodat ik een oppepper krijg wanneer ik dat nodig heb.
Dus ik zal toch iets aan die koffie moeten doen. Ik heb er al eens over nagedacht om koffie thuis te malen, mee te nemen en een cafetiere op het werk neer te zetten...
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellen
We don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw
pi_141234689
Ik zit te overwegen om mijn Dolce Gusto die kuren begint te vertonen te vervangen door een volautomaat. Ik drink weinig koffie thuis, maar als ik er dan eens een drink moet ie wel lekker zijn. Ook vind ik het wel eens lekker om een cappuccino te drinken in het weekend. Nou zie ik echter door de bomen het bos niet meer qua apparaten en merken. Ik vind het maar moeilijk om voor mezelf (en mijn vriendin) ruim 1000 euro te kunnen verantwoorden voor bv een Jura, gezien de weinige hoeveelheid koffie die ik drink. Daarbij komt dat de zetgroep daar niet uitgenomen kan worden om eens af te spoelen en je dus dat hele apparaat naar Jura zou moeten opsturen voor een onderhoudsbeurt zo af en toe. Dat staat me een beetje tegen eerlijk gezegd. De Philips Saeco apparaten zien er wat crappy uit en ik zie ook daar wel het een en ander aan klachten over. Maar dan blijven er nog vele merken over uit vele prijsklasses. Is er iemand die me wellicht wat verder kan helpen met mijn keuze (of het me nog moeilijker kan maken...) ?
  vrijdag 11 juli 2014 @ 09:45:31 #181
168739 Red_85
'echt wel'
pi_142162464
Schopje.

Even een tip of hint gevraagd. Heb thuis een mokka potje en een koffiemaler. Gewoon een handmolen met keramisch binnenwerk die op verschillende standen kan.

Nu heb ik al een beetje zitten kloten verschillende fijn of grovere malingen. Wat zeggen de echte koffiekenners daarvan? Of is het gewoon een kwestie van eigen smaak?
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_142178890
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juni 2014 09:04 schreef CRX_master het volgende:
Ik zit te overwegen om mijn Dolce Gusto die kuren begint te vertonen te vervangen door een volautomaat. Ik drink weinig koffie thuis, maar als ik er dan eens een drink moet ie wel lekker zijn. Ook vind ik het wel eens lekker om een cappuccino te drinken in het weekend. Nou zie ik echter door de bomen het bos niet meer qua apparaten en merken. Ik vind het maar moeilijk om voor mezelf (en mijn vriendin) ruim 1000 euro te kunnen verantwoorden voor bv een Jura, gezien de weinige hoeveelheid koffie die ik drink. Daarbij komt dat de zetgroep daar niet uitgenomen kan worden om eens af te spoelen en je dus dat hele apparaat naar Jura zou moeten opsturen voor een onderhoudsbeurt zo af en toe. Dat staat me een beetje tegen eerlijk gezegd. De Philips Saeco apparaten zien er wat crappy uit en ik zie ook daar wel het een en ander aan klachten over. Maar dan blijven er nog vele merken over uit vele prijsklasses. Is er iemand die me wellicht wat verder kan helpen met mijn keuze (of het me nog moeilijker kan maken...) ?
Dat je de Jura moet opsturen staat je een beetje tegen. Dan druk je je nog voorzichtig uit. Ik heb een volautomaat staan (erg tevreden mee) en het liefst spoel je de zetgroep toch heel regelmatig af. 1x per maand is echt geen overbodige luxe, liever nog doe je het vaker. Natte koffieresten gaat snel vies worden en schimmelen...

Melitta bevalt me goed als volautomaat, Nivona kan ook een goede optie zijn als je een goede prijs vindt. Maak het niet te duur zou ik zeggen. Vergelijk de zetgroepen eens. Dezelfde zetgroep kom je in heel veel verschillende machines tegen.

En heb je al een espressomachine overwogen met een goede maler? Ik heb zelf zowel een volautomaat in huis als een espressomachine + maler en mede daarom ook zeg ik: maak die volautomaat niet te duur. Een volautomaat geeft absoluut lekkere koffie (zeer tevreden mee!) + het is een stukje gemak, maar nog lekkerder is de koffie uit een espressomachine met een goede maler. Vergeleken met een goede maler zijn de maalschijfjes in elke volautomaat toch wat beperkt (een maler is eindeloos in te stellen voor wat betreft maalgraad, of in tientallen stapjes in te stellen, zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met een volautomaat). Nogmaals, meer dan genoeg voor een lekkere kop koffie, maar om nou richting 1000 euro te betalen..

Een niet te dure espressomachine (250 euro, liever nog 400 euro) + goede maler (250 euro) zal de Jura al het bos insturen :)

Vandaar dat je naar mijn mening voor 400 euro heel veel plezier kunt beleven aan een volautomaat, maar heel veel meer zou ik niet uitgeven.
pi_142465831
blommers in Nijmegen is een fijne brander, in de oude Honig fabriek aan de Waal. Eindelijk een koffieliefhebber waar je fatsoenlijke bonen kan kopen.
pi_142538002
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
[i]Sometimes we live
no particular way
but our own[/i]
pi_142538086
quote:
0s.gif Op woensdag 18 juni 2014 09:04 schreef CRX_master het volgende:
Ik zit te overwegen om mijn Dolce Gusto die kuren begint te vertonen te vervangen door een volautomaat. Ik drink weinig koffie thuis, maar als ik er dan eens een drink moet ie wel lekker zijn. Ook vind ik het wel eens lekker om een cappuccino te drinken in het weekend. Nou zie ik echter door de bomen het bos niet meer qua apparaten en merken. Ik vind het maar moeilijk om voor mezelf (en mijn vriendin) ruim 1000 euro te kunnen verantwoorden voor bv een Jura, gezien de weinige hoeveelheid koffie die ik drink. Daarbij komt dat de zetgroep daar niet uitgenomen kan worden om eens af te spoelen en je dus dat hele apparaat naar Jura zou moeten opsturen voor een onderhoudsbeurt zo af en toe. Dat staat me een beetje tegen eerlijk gezegd. De Philips Saeco apparaten zien er wat crappy uit en ik zie ook daar wel het een en ander aan klachten over. Maar dan blijven er nog vele merken over uit vele prijsklasses. Is er iemand die me wellicht wat verder kan helpen met mijn keuze (of het me nog moeilijker kan maken...) ?
Een jura opsturen? Nog nooit gedaan een monteur komt netjes aan huis.
pi_142549677
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Ik heb tegenwoordig een Chemex welke ik naast mijn espressomachine gebruik. Met name op zondagochtend met een krantje erbij. Heerlijke koffie!
  maandag 21 juli 2014 @ 13:59:39 #187
37295 Luigi
mario pls
pi_142551929
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Check. Drink ook eigenlijk liever een Hollands 'bakkie' dan een espresso. Maar dan wel met goede boontjes/koffie en met aandacht gezet :). Heerlijk!
  donderdag 24 juli 2014 @ 15:04:51 #188
130803 Gripper
Get a grip
pi_142681473
Ik ga zaterdag mn nieuwe maler ophalen :)
Na een paar jaar met een ECM casa te hebben gemalen zie ik nu toch wat verbetermogelijkheden. De maler is niet traploos, en ik denk toch vaak: "er zou net een stapje tussen 9,5 en 10 in moeten zitten" Ook blijft er veel koffie achter in de maalkamer en doser.
Heb nu op MP een leuke Mazzer Super Jolly gevonden voor een ok prijs.

Toch weer een mooie stap voor (hopelijk) nog lekkerdere koffie !
Dan volgende week maar eens naar Kafko, die zaak in Drenthe die door een enorme liefhebber wordt gerund. Mn vibiemme krijgt een complete poets/opfris/ontkalk/check/afstel-beurt, en daarna kan ik weer ff zorgeloos vooruit c_/ c_/

Betekent dus ook dat er binnenkort een maler te koop komt, mocht iemand interesse hebben of iemand kennen die een nieuwe maler zoekt?
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_142684885
quote:
0s.gif Op donderdag 24 juli 2014 15:04 schreef Gripper het volgende:
Ik ga zaterdag mn nieuwe maler ophalen :)
Na een paar jaar met een ECM casa te hebben gemalen zie ik nu toch wat verbetermogelijkheden. De maler is niet traploos, en ik denk toch vaak: "er zou net een stapje tussen 9,5 en 10 in moeten zitten" Ook blijft er veel koffie achter in de maalkamer en doser.
Heb nu op MP een leuke Mazzer Super Jolly gevonden voor een ok prijs.

Toch weer een mooie stap voor (hopelijk) nog lekkerdere koffie !
Dan volgende week maar eens naar Kafko, die zaak in Drenthe die door een enorme liefhebber wordt gerund. Mn vibiemme krijgt een complete poets/opfris/ontkalk/check/afstel-beurt, en daarna kan ik weer ff zorgeloos vooruit c_/ c_/

Betekent dus ook dat er binnenkort een maler te koop komt, mocht iemand interesse hebben of iemand kennen die een nieuwe maler zoekt?
Ik heb een stepless maler maar verlang er juist naar om vaste schakels te hebben. Nu wissel ik soms van koffie en wil ik terug naar andere stand maar dat is altijd weer zoeken.
  donderdag 24 juli 2014 @ 21:32:04 #190
130803 Gripper
Get a grip
pi_142696674
Nou dan mag je de mijne kopen ;)
Die mazzer is dan wel stepless, maar heeft nog wel een streepjes schaal erop staan. Dus enkele vaste favoriete standen vinden is dan prima te doen.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_142923320
Iemand nog een lekker recept voor ijskoffie? Mag zowel met als zonder melk zijn.

Bij mij wordt hij meestal wat waterig dus ik denk dat ik de goede verhoudingen nog niet gevonden heb.
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
  zondag 10 augustus 2014 @ 09:36:53 #192
58560 Oksel
Gezellig.
pi_143252885
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:

[..]

Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Grip, je kent mij. Zal ik een Jura kopen, inc. melkschuimding? Of heb je een andere tip.
pi_143252949
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 09:36 schreef Oksel het volgende:

[..]

Grip, je kent mij. Zal ik een Jura kopen, inc. melkschuimding? Of heb je een andere tip.
Ja voor jou is een Jura prima, lekkere koffie, snel, kwalitatief goede machines. Dat pielen met malers en de juiste afstelling zoeken etc ga je denk ik niet wat vinden.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zondag 10 augustus 2014 @ 10:13:11 #194
58560 Oksel
Gezellig.
pi_143253175
quote:
1s.gif Op zondag 10 augustus 2014 09:46 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ja voor jou is een Jura prima, lekkere koffie, snel, kwalitatief goede machines. Dat pielen met malers en de juiste afstelling zoeken etc ga je denk ik niet wat vinden.
En Nicole al helemaal niet. :P
pi_143254169
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Lekkerder dan espresso zelfs. Met als bijkomend voordeel dat een Chemex allemaal veel minder ruimte inneemt in mijn minikeukentje. Ik drink alleen thuis koffie op mijn vrije dagen en dan ook nog niet altijd.

Vraag me alleen af of zo'n gietertje (zoals van Hario) nog echt wat toevoegt ten opzichte van opscheppen vanuit en gewone waterkoker.
  zondag 10 augustus 2014 @ 12:46:05 #196
168739 Red_85
'echt wel'
pi_143256600
quote:
0s.gif Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Ligt een beetje aan waar ik trek in heb. Soms heb ik trek in die scherpe smaak en soms meer behoefte aan een 'gewone' koffie.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_143263789

pi_143294090
quote:
0s.gif Op zondag 10 augustus 2014 12:46 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Ligt een beetje aan waar ik trek in heb. Soms heb ik trek in die scherpe smaak en soms meer behoefte aan een 'gewone' koffie.
Maar een espresso hoeft op zichzelf niet scherp te zijn. Mijn espresso's smaken eigenijk nooit 'scherp'. Krachtig is wellicht een betere omschrijving? Varieer wat in je bonen en dan kun je hele zachte, milde espresso krijgen. Zeker als je verse bonen hebt.

Wellicht verstaan we allebei iets anders onder scherp :)
pi_143297200
quote:
0s.gif Op maandag 11 augustus 2014 10:33 schreef bear87 het volgende:

[..]

Maar een espresso hoeft op zichzelf niet scherp te zijn. Mijn espresso's smaken eigenijk nooit 'scherp'. Krachtig is wellicht een betere omschrijving? Varieer wat in je bonen en dan kun je hele zachte, milde espresso krijgen. Zeker als je verse bonen hebt.

Wellicht verstaan we allebei iets anders onder scherp :)
Oew.. ik spreek in verkeerde termen :D

Grapje natuurlijk. :)
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_143298030
Ik heb morgen een koffietripje. :)

Ga samen met een maat met onze machines naar Kafko, ergens hoog in Drenthe. Schijnt een hele leuke enthousiaste vent te zijn die met veel liefde espresso apparaten onderhoudt.
We krijgen allebei een grote onderhoudsbeurt, hopelijk veel goeie tips, en een leuk dagje uit :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_143415178
Bezoekje bij Kafko was leuk dinsdag! Relaxte vent, woont prachtig in het rustige Drentse landschap. In zn schuur een compleet ingerichte koffiewerkplaats waar onze machines goed onder de loep zijn genomen.

Ik kreeg zelfs complimenten omdat ik mn zaakjes zo goed schoonhoud, hij had nog niet vaak een machine van binnen gezien die zo netjes en goed ontkalkt en schoon was :)
Nieuwe pomp erin, OPV bijgesteld, wat nieuwe slangetjes, nieuwe stoomtip met 2 gaatjes ipv 4, en ik kan weer lekker aan de slag.

Nog ff wat handel:
Omdat ik onlangs een nieuwe maler heb gekocht (mazzer super jolly) is mn oude Anfim haus maler beschikbaar voor de verkoop. Ik wil m op MP gaan zetten, maar als iemand hier interesse heeft?
t is een zwarte maler met doser, schijven zijn vorig jaar vervangen en dus nog goed scherp.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  dinsdag 19 augustus 2014 @ 22:24:53 #202
188447 Treveo
I love you, Nancy
pi_143610119
Yo dames, alles goed?

Ik ben voor thuis opzoek naar een leuke espressomachine + koffiemolen combinatie om van die heerlijke espresso's (of misschien zelfs ristretto's) te gaan zetten zonder al veel geld kwijt te zijn.

Kunnen jullie voor ongeveer 250 euro mij een mooie combinatie aanraden om eens mee te beginnen? Is die Philips Saeco Poemia bijvoorbeeld iets?
pi_143610947
quote:
0s.gif Op donderdag 14 augustus 2014 15:39 schreef Gripper het volgende:
Bezoekje bij Kafko was leuk dinsdag! Relaxte vent, woont prachtig in het rustige Drentse landschap. In zn schuur een compleet ingerichte koffiewerkplaats waar onze machines goed onder de loep zijn genomen.

Ik kreeg zelfs complimenten omdat ik mn zaakjes zo goed schoonhoud, hij had nog niet vaak een machine van binnen gezien die zo netjes en goed ontkalkt en schoon was :)
Nieuwe pomp erin, OPV bijgesteld, wat nieuwe slangetjes, nieuwe stoomtip met 2 gaatjes ipv 4, en ik kan weer lekker aan de slag.

[...]
Lijkt me wel een vrij unieke onderneming als ik die site zo zie, leuk!

Ik heb deze week m'n Mahlkönig Vario maar eens goed schoongemaakt omdat m'n koffie nergens meer naar smaakte en het niet aan het espressoapparaat bleek te liggen (die kreeg als eerste een schoonmaakbeurt). Ik had de onderste maalsteen eigenlijk nog nooit eruit gehaald en daardoor ook nog nooit de uitloop goed kunnen reinigen. Hij maalt nu ineens veel consistenter (ipv stof + brokken wat ik eerst had) en de koffie smaakt eindelijk weer fris. Dat had ik eerder moeten doen :D
  maandag 25 augustus 2014 @ 07:10:15 #204
326858 Toekito
Fietst zich de pleuris
pi_143804696
Koffie O+ een smerige bak koffie verziekt echt mn dag. Tenzij op werk want daar weet ik als ik neem dat het maaswater is en is het gratis.
PS4-tag: TJDoornbos// Origin: Toek85
Sporten voor Sophia
pi_143806728
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 augustus 2014 22:24 schreef Treveo het volgende:
Yo dames, alles goed?

Ik ben voor thuis opzoek naar een leuke espressomachine + koffiemolen combinatie om van die heerlijke espresso's (of misschien zelfs ristretto's) te gaan zetten zonder al veel geld kwijt te zijn.

Kunnen jullie voor ongeveer 250 euro mij een mooie combinatie aanraden om eens mee te beginnen? Is die Philips Saeco Poemia bijvoorbeeld iets?
Marktplaats in de gaten houden en hopen op een mazzeltje. Kijk eens naar een Gaggia classic, of als je veel geluk hebt een Quick 820. Zowel de Gaggia als de Quick zie ik nu te koop staan. Nieuw gaat echt niet lukken met dit budget, een goed espressomachine en een goede maler zijn gewoon duur. Lijkt me sterk dat je met zo' n Poemia van 99 euro van die heerlijke espresso's gaat zetten.

Hou vooral even de koffieforums in de gaten ook, daar staan ook regelmatig spullen te koop (thuisbarista, koffiepraat)

[ Bericht 8% gewijzigd door bear87 op 25-08-2014 10:31:46 ]
pi_143807125
Nogmaals de tip, mijn maler is nog steeds te koop, en staat qua kleur en afmetingen prima naast een gaggia classic :)

http://link.marktplaats.nl/839783192
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_143814713
Succes ermee maar na zoveel jaren komt er nog steeds geen koffieapparaat in mijn huis ondanks dat ik het wel buiten de deur drink. Heb verder alles in huis maar koffie is er niet 1 van.
pi_143818379
OK nou bedankt ^O^
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  zondag 14 september 2014 @ 20:13:33 #209
20343 SnuggLe
Drs. Betweter
pi_144525421
Leuk, wist niet dat dit topic bestond!

Ben begonnen met het zelf branden van mijn koffie. Heb samen met een buurman een baal Sumatra Mandheling gekocht en een baal Indian Monsooned Malabar AA. Met een Gene-brander gaat het aardig! Het is even zoeken naar de juiste brandgraad, maar na een beetje experimenteren kom je er wel! De hele buurt geniet nu van goede koffie *;

En lekkerder, en goedkoper!

Oh en mbt handel: ik verkoop ook delen van die bonen O~)
pi_144617941
Heeft iemand een goede tip om de Friesche Vlag lang Houdbare volle melk te vermijden voor een iets minder calorierijke variant? Is sojamelk een optie?

Ik hou ontzettend van een grote cappucino in de ochten, maar qua calorie-inname is dit niet echt een goed iets.
  woensdag 17 september 2014 @ 11:33:17 #211
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144617978
quote:
0s.gif Op woensdag 17 september 2014 11:32 schreef kRiZzZiZ het volgende:
Heeft iemand een goede tip om de Friesche Vlag lang Houdbare volle melk te vermijden voor een iets minder calorierijke variant? Is sojamelk een optie?

Ik hou ontzettend van een grote cappucino in de ochten, maar qua calorie-inname is dit niet echt een goed iets.
Als jij je zorgen maakt over je Kcal intake zou ik me niet focussen op wat melk in je koffie
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144618067
quote:
0s.gif Op woensdag 17 september 2014 11:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Als jij je zorgen maakt over je Kcal intake zou ik me niet focussen op wat melk in je koffie
Slecht punt.Mijn calorie-intake hoeft niet onder de loep gehouden te worden. Dat is ook niet de reden van deze post.

Ik gebruik de volle houdbare meld vanwege de smaak en textuur voor in de Cappucino. Ik wil graag een soort gelijk resultaat maar vraag me af of er ook calorie-armere varianten beschikbaar zijn.
  woensdag 17 september 2014 @ 11:47:17 #213
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_144618318
quote:
0s.gif Op woensdag 17 september 2014 11:36 schreef kRiZzZiZ het volgende:

[..]

Slecht punt.Mijn calorie-intake hoeft niet onder de loep gehouden te worden. Dat is ook niet de reden van deze post.

Ik gebruik de volle houdbare meld vanwege de smaak en textuur voor in de Cappucino. Ik wil graag een soort gelijk resultaat maar vraag me af of er ook calorie-armere varianten beschikbaar zijn.
Qua smaak zou ik dan zeker sojamelk niet nemen. Probeer of je halfvol ook lekker vind
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_144618368
quote:
0s.gif Op woensdag 17 september 2014 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Qua smaak zou ik dan zeker sojamelk niet nemen. Probeer of je halfvol ook lekker vind
Dat scheelt idd al de helft :). Moet het gewoon proberen, magere, half-volle. Dan maar iets minder kwaliteit schuim.

Ik dacht gewoon misschien is soja wel een optie. Bedankt!
pi_145361889
Sinds kort een philips Saeco Intelia plus een melkopschuimer in huis. Met espresso bonen van de Lidl al heerlijke kopjes koffie gehad. Ik ga nog veel ontdekken. Ik voel me alvast geïnspireerd:

Waar hebben we het over? Hij bestaat toch niet!
  donderdag 9 oktober 2014 @ 13:16:41 #216
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_145362012
Ik hoop dat niet kom vloeken in de kerk, dat bij voorbaat :P

Ben eindelijk tot de conclusie gekomen dat senseo geen koffie is en te duur, dus dat is alvast een pluspunt toch?

Ben nu aan het kijken naar een andere manier om koffie te zetten zonder gelijk de barista uit te hangen om 6 uur 's morgen, loop zelf na te denken over een filter/bonen combinatie maar zie door de bomen het bos niet meer :P

Als ik nog iets over het hoofd zie voor een smakelijke bak koffie 's ochtends dan hoor ik het graag :P
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
pi_145362088
Als je geen zin hebt om barista te spelen, maar wel sochtends goeie koffie wil, dan is een volautomaat toch een prima optie?

Een automaat is ook vrij snel warm, das wel handig als je voor je werk nog een bakkie wil.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_145362102
quote:
0s.gif Op donderdag 9 oktober 2014 13:16 schreef Klonk het volgende:
Ik hoop dat niet kom vloeken in de kerk, dat bij voorbaat :P
Ben eindelijk tot de conclusie gekomen dat senseo geen koffie is en te duur, dus dat is alvast een pluspunt toch?
Ben nu aan het kijken naar een andere manier om koffie te zetten zonder gelijk de barista uit te hangen om 6 uur 's morgen, loop zelf na te denken over een filter/bonen combinatie maar zie door de bomen het bos niet meer :P
Als ik nog iets over het hoofd zie voor een smakelijke bak koffie 's ochtends dan hoor ik het graag :P
Voor ¤400,– heb je een Philips Saeco Intelia met melkopschuimer. Met – verrassend genoeg – espresso bonen van de Lidl heb je een heerlijk kopje koffie.
Waar hebben we het over? Hij bestaat toch niet!
  donderdag 9 oktober 2014 @ 13:38:20 #219
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_145362586
quote:
0s.gif Op donderdag 9 oktober 2014 13:19 schreef Gripper het volgende:
Als je geen zin hebt om barista te spelen, maar wel sochtends goeie koffie wil, dan is een volautomaat toch een prima optie?
Een automaat is ook vrij snel warm, das wel handig als je voor je werk nog een bakkie wil.
Volautomaat bedoel je gewoon een normale filterkoffieding?

Voel me net alsof ik in een boerenoveral een sjieke tent binnen kom rennen hier maar ik dacht als iemand het weet dan weten ze het hier wel :P
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  donderdag 9 oktober 2014 @ 13:39:52 #220
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_145362646
Volautomaat is een espressomachine waar je de bonen instopt en je alleen maar op een knopje hoeft te drukken voor een kopje koffie.
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 9 oktober 2014 @ 13:42:02 #221
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_145362725
Ik zet hier de filterkoffie mee. Maar voor deze apparaten ben je samen al bijna 300 euro kwijt.


Een Moccamaster.


Een nivona koffiemaler.

Espresso zetten we met eentje die lijkt op deze. Er kan losse koffie in, maar we gebruiken voor het gemak ESE-pads. Bestellen we wel per internet.


[ Bericht 10% gewijzigd door Lienekien op 09-10-2014 13:48:46 ]
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 9 oktober 2014 @ 14:17:29 #222
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_145363839
quote:
7s.gif Op donderdag 9 oktober 2014 13:39 schreef Lienekien het volgende:
Volautomaat is een espressomachine waar je de bonen instopt en je alleen maar op een knopje hoeft te drukken voor een kopje koffie.
Als die ook met timer bestaan lijkt me dat een geniaal idee :D

Even zoeken hoor :P
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  donderdag 9 oktober 2014 @ 14:20:54 #223
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_145363929
Budget is trouwens ook wel handig om te weten.

Ik heb een paar filterapparaten gehad, waarvan de smaak me ging tegenstaan. De Moccamaster gekozen omdat die het water heter maakt dan de meeste andere koffiezetapparaten.

Die bonenmaler was gewoon gekkigheid.
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 9 oktober 2014 @ 15:08:11 #224
66470 Klonk
Koning van Tofania
pi_145365106
Budget, geen idee eigenlijk, geen probleem in ieder geval, tenminste zolang de goeie ideeën niet boven de 500 euro ofzo uitkomen :P
Klonk is alleen Klonk als er Klonk op staat
  donderdag 9 oktober 2014 @ 15:13:09 #225
242879 Onnoman
The On And Only
pi_145365222
Een goede vriendin van mijn zus is colombiaanse en probeert de colombiaanse boon in Nederland beter te introduceren. De overheid in Colombia heeft een monopoly op alle koffieboeren waarbij deze gasten eigenlijk worden uitgemolken zodat ze er bijna niks aan kunnen verdienen. Colombia heeft talloze verschillende koffie flavours.. te vergelijken met wijnstreken in Frankrijk.
De colombiaanse koffie die in Nederlandse supermarkten verkocht worden is veelal een mix van verschillende koffiebonen waarvan het ook nog eens kan zijn dat de mix bestaat uit koffie van een ander land. Denk jij dat ze voet op bodem kan zetten? Of is koffie in NL nu al zo veelvuldig aanwezig en uitgemolken dat je amper meer wat voor elkaar kan krijgen?
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  donderdag 9 oktober 2014 @ 15:54:54 #226
62913 Blik
The one and Only!
pi_145366336
quote:
0s.gif Op donderdag 9 oktober 2014 15:13 schreef Onnoman het volgende:
Een goede vriendin van mijn zus is colombiaanse en probeert de colombiaanse boon in Nederland beter te introduceren. De overheid in Colombia heeft een monopoly op alle koffieboeren waarbij deze gasten eigenlijk worden uitgemolken zodat ze er bijna niks aan kunnen verdienen. Colombia heeft talloze verschillende koffie flavours.. te vergelijken met wijnstreken in Frankrijk.
De colombiaanse koffie die in Nederlandse supermarkten verkocht worden is veelal een mix van verschillende koffiebonen waarvan het ook nog eens kan zijn dat de mix bestaat uit koffie van een ander land. Denk jij dat ze voet op bodem kan zetten? Of is koffie in NL nu al zo veelvuldig aanwezig en uitgemolken dat je amper meer wat voor elkaar kan krijgen?
IN de specialistische winkels is dat prima mogelijk, supermarkt is gewoon lastig om tussen te komen en dan moet je het groot kunnen/willen aanpakken
  maandag 27 oktober 2014 @ 23:43:56 #227
242879 Onnoman
The On And Only
pi_146019265
Vandaag proefpakket van ongebrande koffiebonen ontvangen. Gezegd moet worden dat ik mij niet aangesproken voel hier nog eens zaken te doen omdat ze zeer klant onvriendelijk zijn, maar dat terzijde.

16 smaakjes uit allerlei streken.. vandaag de eerst portie koffiebonen gebrand
de geur is confronterend lekker
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_146029140
quote:
0s.gif Op maandag 27 oktober 2014 23:43 schreef Onnoman het volgende:
Vandaag proefpakket van ongebrande koffiebonen ontvangen. Gezegd moet worden dat ik mij niet aangesproken voel hier nog eens zaken te doen omdat ze zeer klant onvriendelijk zijn, maar dat terzijde.

16 smaakjes uit allerlei streken.. vandaag de eerst portie koffiebonen gebrand
de geur is confronterend lekker
Hoe brand jij je boontjes?
  dinsdag 28 oktober 2014 @ 14:40:34 #229
242879 Onnoman
The On And Only
pi_146034326
quote:
0s.gif Op dinsdag 28 oktober 2014 12:20 schreef kRiZzZiZ het volgende:

[..]

Hoe brand jij je boontjes?
met een popcorn apparaat..
werkt als een TIET!



Hier de goedkoopste
Je stopt ongeveer 50 gram bonen in dit apparaat en zet deze aan..

ná 3 minuten kan je het er al uit halen.. hoe langer je wacht hoe donkerder de boon, gemiddeld is 4,5.

Gelijk in een vergiet of zeef gooien en even schudden om het vervolgens in een bakje te stoppen met een klein kiertje zodat er lucht bij kan komen.
doe het vervolgens in de koelkast en laat het een nachtje rusten

tip: na 4 minuten roosteren komt er een aardige brandlucht je kamer in.. doe het onder de afzuiger of buiten is mijn advies, anders loop je het risico dat je brandalarm afgaat :D :')

[ Bericht 17% gewijzigd door Onnoman op 28-10-2014 14:46:38 ]
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
  woensdag 19 november 2014 @ 14:14:23 #230
62913 Blik
The one and Only!
pi_146808341
Toch maar de beslissing genomen om binnenkort voor een volautomaat te gaan, als ik de enige gebruiker was zou ik voor een espresso-machine gaan, maar mijn vriendin en business-partner gebruiken hem meer dan ik, dus dan moet je je maar aanpassen.

Nu zit ik met het volgende. Iedereen is (natuurlijk) lyrisch over Jura, maar waarom is een instap-Jura zoveel beter dan een Philips Saeco volautomaat, waar zit hem het verschil in? Ik kan voor mezelf namelijk het verschil van 500 euro nog niet helemaal goedpraten, maar misschien dat iemand hier dat wel goed kan uitleggen
  donderdag 20 november 2014 @ 12:13:02 #231
62913 Blik
The one and Only!
pi_146837680
niemand?
  donderdag 20 november 2014 @ 12:50:52 #232
97745 Thorical
finding a way
pi_146838640
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 12:13 schreef Blik het volgende:
niemand?
Nee, ik ben opzoek gegaan naar recensies maar kon weinig vinden.
Wat Amerikanen op Amazon die het wel een goed toestel vonden maar dat het snel stuk ging.
En iemand die schreef dat als je echte espresso gewend was je bij dit toestel weg moest blijven.
Maar zelf geen ervaring en het zou eigenlijk te goed om waar te zijn dat je met een apparaat dat een 3e kost van een een instap Quick Mill een geweldige espresso kan maken.
  donderdag 20 november 2014 @ 12:57:51 #233
62913 Blik
The one and Only!
pi_146838794
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 12:50 schreef Thorical het volgende:

[..]

Nee, ik ben opzoek gegaan naar recensies maar kon weinig vinden.
Wat Amerikanen op Amazon die het wel een goed toestel vonden maar dat het snel stuk ging.
En iemand die schreef dat als je echte espresso gewend was je bij dit toestel weg moest blijven.
Maar zelf geen ervaring en het zou eigenlijk te goed om waar te zijn dat je met een apparaat dat een 3e kost van een een instap Quick Mill een geweldige espresso kan maken.
Wat was dan een goed toestel? Ik heb het specifiek over het verschil tussen een Saeco volautomaat en een Jura volautomaat. De goedkoopste Jura is al snel 650 euro terwijl je een Saeco hebt voor minder dan 250 euro.

Ik vraag me af waar dat verschil in zit. Zit hem dat in de mogelijkheden, duurzaamheid, kwaliteit van de ingebouwde maler, automatische reinigingsopties, etc?
pi_146843523
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 12:57 schreef Blik het volgende:

[..]

Wat was dan een goed toestel? Ik heb het specifiek over het verschil tussen een Saeco volautomaat en een Jura volautomaat. De goedkoopste Jura is al snel 650 euro terwijl je een Saeco hebt voor minder dan 250 euro.

Ik vraag me af waar dat verschil in zit. Zit hem dat in de mogelijkheden, duurzaamheid, kwaliteit van de ingebouwde maler, automatische reinigingsopties, etc?
Dat hoeft natuurlijk ook niet perse de keuze te zijn, een jura van 650 tegen een Saeco van 250 euro. Jura is enorm duur, en 250 euro is aan de goedkope kant. Er zit een hoop tussen. Ninova is ook een goed merk, de Melitta Caffeo solo bevalt mij erg goed (300-369 euro) en Saeco heeft ook wat duurdere modellen dan 250 euro. Delonghi heeft ook geen slechte naam, en wellicht kom je een Gaggia volautomaat tegen in de aanbieding.

Kun je nergens proeven anders?

Als ik een volautomaat kocht dan zou ik in elk geval nooit 650 euro neertellen voor een Jura. Een Caffeo solo of andere apparaten in de prijsklasse +/- 350-400 euro doen wat je van een volautomaat mag verwachten: gewoon goede koffie zonder moeite te doen. De beperking die je hebt t.o.v. een espressoapparaat zit hem er o.a. in dat je een veel beperktere maler hebt. Een losse koffiemolen is verstelbaar in tientallen hele kleine stapjes, of zelfs staploos. Dan praten we over een bedrag van 250-400 euro en dan heb je iets goeds, maar dan kan het nog altijd zeker beter. Dergelijke kwaliteit malers vind je in een volautomaat gewoon niet. Dat neemt niet weg dat er zeker een prima bakje koffie uit een volautomaat komt hoor, en dat met 1 druk op de knop, maar het is natuurlijk wel een beetje een compromis. Wil je betere koffie dan een volautomaat van zeg 350-400 euro dan zou ik toch aan een espresso apparaat + molen gaan denken. Ik ben namelijk erg bang dat je 650 euro een hele hoop geld gaat vinden, zeker als ik je daarna een espresso van mijn quick 820 laat proeven ;)

Weet je overigens dat Jura terug moet voor servicebeurten? Dat was in elk geval wel altijd zo. Andere merken kun je allemaal zelf makkelijk onderhouden en schoonmaken van binnen. Dan is het altijd schoon, en het scheelt geld.
  donderdag 20 november 2014 @ 16:14:29 #235
62913 Blik
The one and Only!
pi_146844287
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 15:48 schreef bear87 het volgende:

[..]

Dat hoeft natuurlijk ook niet perse de keuze te zijn, een jura van 650 tegen een Saeco van 250 euro. Jura is enorm duur, en 250 euro is aan de goedkope kant. Er zit een hoop tussen. Ninova is ook een goed merk, de Melitta Caffeo solo bevalt mij erg goed (300-369 euro) en Saeco heeft ook wat duurdere modellen dan 250 euro. Delonghi heeft ook geen slechte naam, en wellicht kom je een Gaggia volautomaat tegen in de aanbieding.

Kun je nergens proeven anders?

Als ik een volautomaat kocht dan zou ik in elk geval nooit 650 euro neertellen voor een Jura. Een Caffeo solo of andere apparaten in de prijsklasse +/- 350-400 euro doen wat je van een volautomaat mag verwachten: gewoon goede koffie zonder moeite te doen. De beperking die je hebt t.o.v. een espressoapparaat zit hem er o.a. in dat je een veel beperktere maler hebt. Een losse koffiemolen is verstelbaar in tientallen hele kleine stapjes, of zelfs staploos. Dan praten we over een bedrag van 250-400 euro en dan heb je iets goeds, maar dan kan het nog altijd zeker beter. Dergelijke kwaliteit malers vind je in een volautomaat gewoon niet. Dat neemt niet weg dat er zeker een prima bakje koffie uit een volautomaat komt hoor, en dat met 1 druk op de knop, maar het is natuurlijk wel een beetje een compromis. Wil je betere koffie dan een volautomaat van zeg 350-400 euro dan zou ik toch aan een espresso apparaat + molen gaan denken. Ik ben namelijk erg bang dat je 650 euro een hele hoop geld gaat vinden, zeker als ik je daarna een espresso van mijn quick 820 laat proeven ;)

Weet je overigens dat Jura terug moet voor servicebeurten? Dat was in elk geval wel altijd zo. Andere merken kun je allemaal zelf makkelijk onderhouden en schoonmaken van binnen. Dan is het altijd schoon, en het scheelt geld.
Kijk, dat is goed advies. Bedankt! De Jura vs Saeco was ook even puur om een duur vs. goedkoop voorbeeld te stellen.

Ik zou zelf ook liever een losse molen nemen met een espresso-apparaat. Ik drink namelijk alleen koffie/espresso, en vindt het pielen ook wel leuk/interessant. Echter is de grootverbruiker mijn vriendin, en die wil gewoon acceptabele koffie/espresso met een druk op de knop en opgeschuimde melk uit een losse aeroccino. Op dit moment is het budget ook niet zo dat er veel geld beschikbaar is voor een molen en een goed espresso-apparaat. Dus dat speelt ook mee. Ik weet dat dat natuurlijk de 'beste' oplossing zou zijn
pi_146845173
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 16:14 schreef Blik het volgende:

[..]

Kijk, dat is goed advies. Bedankt! De Jura vs Saeco was ook even puur om een duur vs. goedkoop voorbeeld te stellen.

Ik zou zelf ook liever een losse molen nemen met een espresso-apparaat. Ik drink namelijk alleen koffie/espresso, en vindt het pielen ook wel leuk/interessant. Echter is de grootverbruiker mijn vriendin, en die wil gewoon acceptabele koffie/espresso met een druk op de knop en opgeschuimde melk uit een losse aeroccino. Op dit moment is het budget ook niet zo dat er veel geld beschikbaar is voor een molen en een goed espresso-apparaat. Dus dat speelt ook mee. Ik weet dat dat natuurlijk de 'beste' oplossing zou zijn
Ik heb toevallig allebei staan, vandaar dat ik kan vergelijken :) Ik waardeer de Caffeo Solo vanwege het gemak op de vroege ochtend: ik druk op de knop en er rolt een lekker kopje koffie uit. Absoluut lekker. Zoek je naar 'gewoon acceptabele koffie met een druk op de knop' dan zit je daar wel goed, ik vind de koffie meer dan acceptabel, gewoon lekker! Wat jij zoekt in de volautomaat ga je prima krijgen bij apparaten in de klasse 300-400 euro. Ik zie dat de Caffeo solo nu zelfs <300 euro is en voor dat geld een absolute aanrader! Ik betaalde ooit 369 euro.
  vrijdag 21 november 2014 @ 09:22:31 #237
62913 Blik
The one and Only!
pi_146862251
quote:
0s.gif Op donderdag 20 november 2014 16:43 schreef bear87 het volgende:

[..]

Ik heb toevallig allebei staan, vandaar dat ik kan vergelijken :) Ik waardeer de Caffeo Solo vanwege het gemak op de vroege ochtend: ik druk op de knop en er rolt een lekker kopje koffie uit. Absoluut lekker. Zoek je naar 'gewoon acceptabele koffie met een druk op de knop' dan zit je daar wel goed, ik vind de koffie meer dan acceptabel, gewoon lekker! Wat jij zoekt in de volautomaat ga je prima krijgen bij apparaten in de klasse 300-400 euro. Ik zie dat de Caffeo solo nu zelfs <300 euro is en voor dat geld een absolute aanrader! Ik betaalde ooit 369 euro.
Sterker nog, Sligro is die nu 225 euro ex BTW (en mijn vriendin heeft een eigen bedrijf)
pi_146864876
Gisteren mijn vriend heel erg blij gemaakt met Hacienda la Esmeralda Geisha en Finca Tamana bonen van Tim Wendelboe :).
pi_146866052
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 09:22 schreef Blik het volgende:

[..]

Sterker nog, Sligro is die nu 225 euro ex BTW (en mijn vriendin heeft een eigen bedrijf)
Dus jij bent nu onderweg naar Sligro, of bezorgt Sligro ook thuis? ;)
  vrijdag 21 november 2014 @ 12:09:04 #240
62913 Blik
The one and Only!
pi_146866069
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 november 2014 12:08 schreef bear87 het volgende:

[..]

Dus jij bent nu onderweg naar Sligro, of bezorgt Sligro ook thuis? ;)
Eerst even overleggen en de pinpas van mijn vriendin regelen ;)
pi_147354374
Wij zoeken een nieuw koffiezetapparaat. Onze wensen: Bonenkoffie / gemalen met (mogelijkheden) melkopschuimer (en dus geen Senseo / cups, of wat dan ook). Ik drink elke dag een mok koffie, mijn vriendin drinkt elke dag een kleiner kopje koffie maar wil af en toe ook cappuccino. C'est ca :s). We vonden deze van de V&D / Graef tot nu toe het mooiste:

http://www.vd.nl/wonen/ko(...)chine-es70/g21188153

Werkt met bonen en mogelijkheden door een melkopschuimer. Perfect dus. Uiterlijk ook prima. Eigenlijk precies wat we toch zoeken. Maar 329 euro vind ik écht te gortig. Zit toch echt te denken in max 150. Goed, iets erboven mag ook nog wle :'). Iemand tips? Lijken me toch geen hele rare wensen...
pi_147354700
Als ik het goed begrijp zoek jij een halfautomaat met een stoompijpje dus? Of zoek je een volautomaat die de bonen zelf voor je maalt?

Rare wensen zijn het zeker niet, genoeg apparaten die daaraan voldoen.
pi_147354889
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 11:20 schreef bear87 het volgende:
Als ik het goed begrijp zoek jij een halfautomaat met een stoompijpje dus? Of zoek je een volautomaat die de bonen zelf voor je maalt?

Rare wensen zijn het zeker niet, genoeg apparaten die daaraan voldoen.
We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...

edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren :').
pi_147357009
quote:
7s.gif Op zondag 7 december 2014 11:34 schreef Stofje het volgende:

[..]

We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...

edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren :').
je kunt veel zeggen van nespresso maar het is prima binnen te houden.
pi_147358099
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 13:19 schreef SuperFood het volgende:

[..]

je kunt veel zeggen van nespresso maar het is prima binnen te houden.
Klopt.
Mits je de goede cups gebruikt, anders krijg je Senseo uit je Nespressoapparaat. En geen luigo's zetten met espressocups.

[ Bericht 4% gewijzigd door Seß op 07-12-2014 14:05:35 (extraatje) ]
pi_147358412
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 14:05 schreef Seß het volgende:

[..]

Klopt.
Mits je de goede cups gebruikt, anders krijg je Senseo uit je Nespressoapparaat. En geen luigo's zetten met espressocups.
ach welnee
http://www.gadgetguy.com.(...)ee-capsule-machines/
  zondag 7 december 2014 @ 15:59:18 #248
62913 Blik
The one and Only!
pi_147361008
quote:
7s.gif Op zondag 7 december 2014 11:34 schreef Stofje het volgende:

[..]

We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...

edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren :').
Senseo kun je prima weigeren, Nespresso is echter prima koffie. Niks mis mee. Nespresso wordt echter wel vrij snel prijzig, goedkoop apparaat maar de cups zijn minimaal 35 cent per stuk. Als je niet oppast geef je zo enkele honderden euro's uit aan enkel en alleen koffie in een jaar :)
pi_147361134
in zijn andere topic had hij het over 3 kopjes per week. nou zou ik persoonlijk dan lekker koffie zetten zoals je altijd al deed en de melk opschuimen in een pannetje maar vooruit :7 nespresso is dan financieel niet duurder dan ene beetje een goed espresso machine.
pi_147363371
quote:
7s.gif Op zondag 7 december 2014 11:34 schreef Stofje het volgende:

[..]

We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...

edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren :').
Ok, duidelijk. Echter zijn je eisen wel dermate dat je er met 150 euro echt niet gaat komen. Stel dat je een halfautomaat neemt, waarbij je dus zelf de bonen moet malen, dan moet je daarbij ook een goede maler hebben (voor een lekkere espresso volstaat een maler van een paar tientjes niet, reken op zo al 150 euro voor een instapmaler). Een niet te dure halfautomaat is een Gaggia Classic. Op amazon.de gingen ze de laatste maand regelmatig voor ongeveer 210-220 euro weg. Je kunt ook marktplaats in de gaten houden, daar gaan ze voor weinig weg. Echter een bruikbare molen gaat je ook (nieuw) minimaal 150 euro kosten. De optie halfautomaat valt dan af denk ik gelet op wat je wil uitgeven.

Ik zou ook even kijken naar volautomaten, die de bonen voor jou malen en dan meteen koffie ervan maken. Inclusief stoompijpje, evt met een losse melkschuimer. Voor 279-299 heb je een aantal opties van Bosch, Melitta, Delonghi en Saeco. Dat valt meer in je budget dan de optie halfautomaat!

Nespresso is zeker niet smaakloos, nespresso is lekker zelfs, alleen met minimaal 35 cent per cupje een dure grap op den duur. Het apparaat kost niet veel..vanaf 60 euro al dan niet met gratis koffie erbij. Een nespresso-apparaat dat automatisch cappuccino voor je maakt kost ongeveer 195 euro. Als jij inderdaad 3 kopjes per week drinkt dan is Nespresso zeker een goede optie zou ik zeggen. Bij 2 kopjes per dag zou je al +/- 255 euro per jaar aan cupjes kwijt zijn.

Edit: Blokker heeft een Siemens volautomaat met stoompijpje voor cappuccino voor 299 euro, en er zijn 15% kortingscodes in omloop..dan zou je komen op 255 euro. Lijkt me een mooie deal.
pi_147365241
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 13:19 schreef SuperFood het volgende:

[..]

je kunt veel zeggen van nespresso maar het is prima binnen te houden.
Prima koffie, maar stukken duurder dan mijn singleorigin bonen van fascino. En de afschrijving van mijn gaggia volautomaat zit daar al in.

Break even rond de 2000 kopjes. Ik heb een 8000 gemaakt met mijn machine in 5 jaar. Dus zeg 4 per dag.

Maargoed, het is prima en eigenlijk altijd lekker. Andere cups zijn vrijwel altijd minder lekker dan nespresso.
Whatever...
pi_147365290
quote:
1s.gif Op zondag 7 december 2014 18:05 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Prima koffie, maar stukken duurder dan mijn singleorigin bonen van fascino. En de afschrijving van mijn gaggia volautomaat zit daar al in.

Break even rond de 2000 kopjes. Ik heb een 8000 gemaakt met mijn machine in 5 jaar. Dus zeg 4 per dag.

Maargoed, het is prima en eigenlijk altijd lekker. Andere cups zijn vrijwel altijd minder lekker dan nespresso.
volledig mee eens. ik zou voor thuis nooit een nespresso kopen. overpriced cups. maar ik drink dan ook wel meer dan 3 kopjes per week :+
pi_147370870
Hmm.. ik heb eigenlijk alleen ervaring met volautomaten van Seaco en Jura in de prijsklasse van 500 tot 1000 euro en als ik zie hoeveel gezeik je daarmee hebt dan zou ik echt nooit voor zo'n goedkope volautomaat gaan. Dat lijkt me echt vragen om problemen. Dan liever een Nespresso.. qua smaak doet dat niet echt onder voor een volautomaat.

Jammere is alleen dat die volautomaten alleen maar van die domme panarello pijpjes hebben ipv gewoon een ding met een gaatje onderin. Maargoed waarschijnlijk is de stoomdruk toch te weinig om mooi latte schuim te maken ;)
pi_147370955
Mochten de cappuccino's nou toch niet zo belangrijk zijn kun je ook voor een cafetière met een degelijke koffiemolen gaan (geen veredelde blender van 40 euro maar iets met fatsoenlijke maalstenen). Lekker een lokaal branderijtje opzoeken voor verse bonen. Dán drink je pas koffie :)
pi_147384694
quote:
0s.gif Op zondag 7 december 2014 20:44 schreef Bigs het volgende:
Hmm.. ik heb eigenlijk alleen ervaring met volautomaten van Seaco en Jura in de prijsklasse van 500 tot 1000 euro en als ik zie hoeveel gezeik je daarmee hebt dan zou ik echt nooit voor zo'n goedkope volautomaat gaan. Dat lijkt me echt vragen om problemen. Dan liever een Nespresso.. qua smaak doet dat niet echt onder voor een volautomaat.

Jammere is alleen dat die volautomaten alleen maar van die domme panarello pijpjes hebben ipv gewoon een ding met een gaatje onderin. Maargoed waarschijnlijk is de stoomdruk toch te weinig om mooi latte schuim te maken ;)
Dat is dan echt veel pech hebben, of heb je de machine geen onderhoud gegeven? Of zat er gezien de prijsklasse zoveel poespas op dat dat problemen geeft? Je zal ook niet de eerste zijn met een tergend dure auto die meer problemen oplevert dan het basismodel. Ik heb zelf ervaring met een Saeco in de prijsklasse +/- 400 en die heeft nooit problemen gegeven. De Melitta die hier nu alweer een jaar of 5 staat (370 euro, nu 299) heeft eveneens nog nooit een probleem gehad. De Siemens (zelfde prijsklasse) bij vrienden gaat al net zo lang probleemloos mee, evenals de Krups bij weer een ander vriend, etc.

No offence maar de uitspraak dat een volautomaat in de prijsklasse <500 euro 'vragen om problemen' is lijkt me onhoudbaar. Denk dat je hier in dit topic ook zat mensen tegen zal komen wiens volautomaat in die prijsklasse prima werkt.
  dinsdag 9 december 2014 @ 23:44:18 #256
62913 Blik
The one and Only!
pi_147440628
Zo, Caffeo Solo gekocht en neergezet. Alleen nog geen bonen, dus heb er nog niet veel aan :P Iemand tips voor goede online-shops met lage of geen verzendkosten?

En wat zijn goede shops in Utrecht? Gripper?
pi_147446508
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 23:44 schreef Blik het volgende:
Zo, Caffeo Solo gekocht en neergezet. Alleen nog geen bonen, dus heb er nog niet veel aan :P Iemand tips voor goede online-shops met lage of geen verzendkosten?

En wat zijn goede shops in Utrecht? Gripper?
Ik koop vaak koffie bij van Pommeren aan de Lijnmarkt. Die hebben een uitgebreide sortering italiaanse merken, en veel andere leuke koffie gadgets.
Als je echt aparte dingen wilt proeven, ze hebben bij van Pommeren een eigen selectie zelfgebrande koffie, waarin ze heel vaak nieuwe koffiesoorten toevoegen. Allemaal de wat apartere single origins enzo, die je niet snel in een gewone koffiewinkel zult vinden.
Het koffielab heet dat.

Verder Paul van Dillen aan het Vredenburg. (in dat rijtje winkels waar ook Paradijs en Hout Brox zitten)

Kaldi en Simon Levelt zijn natuurlijk ook prima.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 10 december 2014 @ 15:10:06 #258
62913 Blik
The one and Only!
pi_147454484
quote:
0s.gif Op woensdag 10 december 2014 10:38 schreef Gripper het volgende:

[..]

Ik koop vaak koffie bij van Pommeren aan de Lijnmarkt. Die hebben een uitgebreide sortering italiaanse merken, en veel andere leuke koffie gadgets.
Als je echt aparte dingen wilt proeven, ze hebben bij van Pommeren een eigen selectie zelfgebrande koffie, waarin ze heel vaak nieuwe koffiesoorten toevoegen. Allemaal de wat apartere single origins enzo, die je niet snel in een gewone koffiewinkel zult vinden.
Het koffielab heet dat.

Verder Paul van Dillen aan het Vredenburg. (in dat rijtje winkels waar ook Paradijs en Hout Brox zitten)

Kaldi en Simon Levelt zijn natuurlijk ook prima.
Heel goed, Paul van Dillen kende ik nog niet, de andere kende ik al wel. Dankjewel!
pi_147467923
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 december 2014 23:44 schreef Blik het volgende:
Zo, Caffeo Solo gekocht en neergezet. Alleen nog geen bonen, dus heb er nog niet veel aan :P Iemand tips voor goede online-shops met lage of geen verzendkosten?

En wat zijn goede shops in Utrecht? Gripper?
Online is fascino sterk aan te raden, vers gebrand en kwaliteit die ik offline nog niet heb gevonden (oude koffie bij de veel winkels)

http://www.fascino-coffee.com

Wel verzendkosten bij kleine bestelling, maar dat vind ik meer dan logisch (die kosten zijn er simpelweg ook)
  donderdag 11 december 2014 @ 08:53:00 #260
62913 Blik
The one and Only!
pi_147475251
quote:
1s.gif Op woensdag 10 december 2014 21:57 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Online is fascino sterk aan te raden, vers gebrand en kwaliteit die ik offline nog niet heb gevonden (oude koffie bij de veel winkels)

http://www.fascino-coffee.com

Wel verzendkosten bij kleine bestelling, maar dat vind ik meer dan logisch (die kosten zijn er simpelweg ook)
Heb ik gisteren een eerste zending bij besteld. proefpakket en een overstock. Jammer wel van de hoge verzendkosten, maar de alternatieven zijn zelfs nog duurder
pi_147484573
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 08:53 schreef Blik het volgende:

[..]

Heb ik gisteren een eerste zending bij besteld. proefpakket en een overstock. Jammer wel van de hoge verzendkosten, maar de alternatieven zijn zelfs nog duurder
Als je daar een kilo budget koffie bestelt dan ben je zelfs inc verzendkosten nog redelijk voordelig uit als je het vergelijkt wat een kilo DE kost in de supermarkt :) En die is dan niet hooguit enkele dagen geleden gebrand ;)

(mij bevallen de bonen van Australian (dark roast) en Ikea trouwens heel goed in de Caffeo Solo, de verse bonen van Fascino vind ik vaak lekkerder als espresso uit mn Quickmill, al doet de Emporio het ook goed in de Caffeo Solo)
  donderdag 11 december 2014 @ 15:43:06 #262
62913 Blik
The one and Only!
pi_147484773
quote:
0s.gif Op donderdag 11 december 2014 15:33 schreef bear87 het volgende:

[..]

Als je daar een kilo budget koffie bestelt dan ben je zelfs inc verzendkosten nog redelijk voordelig uit als je het vergelijkt wat een kilo DE kost in de supermarkt :) En die is dan niet hooguit enkele dagen geleden gebrand ;)

(mij bevallen de bonen van Australian (dark roast) en Ikea trouwens heel goed in de Caffeo Solo, de verse bonen van Fascino vind ik vaak lekkerder als espresso uit mn Quickmill, al doet de Emporio het ook goed in de Caffeo Solo)
DE heb je al voor onder de 10 euro de kilo ;) Zit nu toch al snel op het dubbele. Is overigens niet erg hoor, betaal liever meer voor goede kwaliteit.

En bonen van Ikea zeg je, ga ik toevallig zaterdag langs, dus dan kan ik die eens meenemen om te proeven.
  vrijdag 12 december 2014 @ 14:37:58 #263
62913 Blik
The one and Only!
pi_147514946
sorry voor de n00b-vragen

Ik heb mijn eerste koffie binnen van Fascino. 1250 gram in totaal, verpakt in 5 losse zakjes. Wat kan ik het beste doen qua bewaren? 3 of 4 zakjes in de vriezer doen?
pi_147514976
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 14:37 schreef Blik het volgende:
sorry voor de n00b-vragen

Ik heb mijn eerste koffie binnen van Fascino. 1250 gram in totaal, verpakt in 5 losse zakjes. Wat kan ik het beste doen qua bewaren? 3 of 4 zakjes in de vriezer doen?
ja
  vrijdag 12 december 2014 @ 15:31:06 #265
62913 Blik
The one and Only!
pi_147516601
Hmm, mijn 1ste kopje Lintong Raja Batak uit Indonesië smaakt verrukkelijk :)
pi_147518400
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 14:38 schreef Adames het volgende:

[..]

ja
Nee.
In de vriezer drogen ze meer uit dan in een afgesloten kunststof doos.

Vriezer = hele droge lucht.
Niet doen dus, nergens voor nodig. Koel en donker in eigen verpakking bewaren, en als de verpakking eenmaal aangebroken is, alleen de bonen die je nodig hebt in je maler gooien, zakje in afgesloten tupperware doos bewaren.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_147522961
quote:
1s.gif Op woensdag 10 december 2014 21:57 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Online is fascino sterk aan te raden, vers gebrand en kwaliteit die ik offline nog niet heb gevonden (oude koffie bij de veel winkels)

http://www.fascino-coffee.com

Wel verzendkosten bij kleine bestelling, maar dat vind ik meer dan logisch (die kosten zijn er simpelweg ook)
Een van de beste winkels online. Wij bestellen tegenwoordig vrijwel altijd bij fascino.

Veel beter wordt het niet snel.
Whatever...
pi_147523015
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 15:31 schreef Blik het volgende:
Hmm, mijn 1ste kopje Lintong Raja Batak uit Indonesië smaakt verrukkelijk :)
Goed hé!
Whatever...
  vrijdag 12 december 2014 @ 19:38:16 #269
62913 Blik
The one and Only!
pi_147523643
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 december 2014 16:29 schreef Gripper het volgende:

[..]

Nee.
In de vriezer drogen ze meer uit dan in een afgesloten kunststof doos.

Vriezer = hele droge lucht.
Niet doen dus, nergens voor nodig. Koel en donker in eigen verpakking bewaren, en als de verpakking eenmaal aangebroken is, alleen de bonen die je nodig hebt in je maler gooien, zakje in afgesloten tupperware doos bewaren.
ok, thanks!
  dinsdag 16 december 2014 @ 17:20:20 #270
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_147642552
Nu bij de Lidl:

pi_147642664
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 december 2014 19:18 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Een van de beste winkels online. Wij bestellen tegenwoordig vrijwel altijd bij fascino.

Veel beter wordt het niet snel.
Ik bestel ook altijd daar, goedkoper heb ik ook nog niet gezien eigenlijk.

Binnenkort ga ik eens de budget bonen proberen daar, en hun nieuwe Braziliaanse. Emporio en Italiano zijn tot nu toe favoriet.

[ Bericht 0% gewijzigd door bear87 op 16-12-2014 17:38:37 ]
pi_147649824
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 december 2014 17:23 schreef bear87 het volgende:

[..]

Ik bestel ook altijd daar, goedkoper heb ik ook nog niet gezien eigenlijk.

Binnenkort ga ik eens de budget bonen proberen daar, en hun nieuwe Braziliaanse. Emporio en Italiano zijn tot nu toe favoriet.
Espresso grande alto en Picu zijn mijn favorieten, niet het goedkoopst, wel het lekkerst.
Whatever...
pi_147664826
Goede tip, dat Fascino :) Ik heb (omdat het hier genoemd werd) het espresso-proefpakket besteld en ben begonnen met de Espresso Bella. Wat een verschil met de Lavazza-bonen die ik normaal heb! De koffie is smaakvoller en de cremalaag is vele malen beter.
"You wanna be bald? Do what I did: wait a while. In the meantime, there is no excuse for running around looking like a freshly circumcised dick."
  zaterdag 20 december 2014 @ 20:09:20 #274
433535 Cinemaniak
FF serieus nou
pi_147783393
Coffeeduck gekocht bij Simon Levelt, hier om de hoek. Iemand ervaring mee? Ik heb heel fijn gemalen espresso, maar is het aan te raden om hem toch tot het nokkie te vullen? Dit leek mij een fijne afwisseling van de reguliere nespresso-cups.
Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that
pi_147796212
Ik heb ook het espresso proefpakket van Fascino besteld, ben benieuwd.
May you never steal, lie or cheat. But if you have to steal, then steal away my sorrows. If you have to lie, then lie with me all the nights of our life. If you have to cheat, then cheat death because I don't want to live a day without you
  zondag 21 december 2014 @ 11:57:30 #276
100126 Maraca
#cijferfetisjist
pi_147796382
edit: verkeerde topic :@
Verily i say unto you; dost thou even hoist, brethren? - Jesus (Psalm 22)
pi_147798168
Ik ben op zoek naar een nieuw koffie apparaat, heb op dit moment een senseo. Dacht zelf aan een nespresso apparaat, is dit aan te raden of hebben jullie misschien nog andere tips wat lekkere koffie is en niet al te duur is? Liefst eentje waarmee je ook goede cappucino kan maken!
pi_147799414
Alles is beter dan een Senseo. Zelfs Nespresso oploskoffie smaakt gewoon beter dan Senseo, dus wat je ook koopt, je zult erop vooruit gaan :P Maar aangezien je het over "niet al te duur" hebt: je moet rekening houden met de aanschafprijs en de prijs per kopje koffie.

De lekkerste koffie maak je van versgemalen bonen, hetzij met een volautomaat (die maalt ook de bonen voor je), hetzij met een halfautomaat (daar moet gemalen koffie in, dus je hebt een aparte maler nodig). Dat is vrij duur in aanschaf, hoewel je een Philips Saeco tegenwoordig ook al voor onder de 300 euro hebt en dat zijn volgens mij best prima apparaten. De prijs per kopje koffie is dan wel laag, iets van 11 cent per kopje afhankelijk van hoe duur je bonen zijn.

Een Nespresso-apparaat is goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Ik geloof dat je rond de 37 cent per cupje betaalt. Stel dat je 4 kopjes koffie per dag drinkt, dan betaal je (4*.37)*365=¤540 aan cupjes in een jaar, terwijl je met bonen maar (.11*4)*365=¤160 kwijt bent. Dat scheelt dus ¤380 in het voordeel van bonen. Laat een Nespresso-apparaat ¤100 kosten en een volautomaat ¤300, dan heb je het verschil in aanschafprijs er na een half jaar al uit. Maar als jij alleen in het weekend een paar kopjes koffie drinkt dan boeit dat prijsverschil weer minder en heb je juist weer baat bij het feit dat die cupjes lang houdbaar zijn (en bonen niet, die gaan redelijk snel achteruit in kwaliteit als de verpakking eenmaal open is).

Cappuccino is gewoon een kwestie van opgeschuimde melk bij je espresso donderen :P De meeste volautomaten hebben wel een stoompijpje waarmee je melk op kunt schuimen, hoe dat bij Nespresso-apparaten zit weet ik niet. Je kunt ook losse melkopschuimers kopen.
"You wanna be bald? Do what I did: wait a while. In the meantime, there is no excuse for running around looking like a freshly circumcised dick."
pi_147799992
als je goedkoop wilt - kijk eens naar het concept mokapot ^O^ of koop een maler en een filter machine met thermoskan (warmhoudpitje molt je koffie).
pi_147800798
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 14:04 schreef SuperFood het volgende:
als je goedkoop wilt - kijk eens naar het concept mokapot ^O^ of koop een maler en een filter machine met thermoskan (warmhoudpitje molt je koffie).
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 13:47 schreef pussywillow het volgende:
Alles is beter dan een Senseo. Zelfs Nespresso oploskoffie smaakt gewoon beter dan Senseo, dus wat je ook koopt, je zult erop vooruit gaan :P Maar aangezien je het over "niet al te duur" hebt: je moet rekening houden met de aanschafprijs en de prijs per kopje koffie.

De lekkerste koffie maak je van versgemalen bonen, hetzij met een volautomaat (die maalt ook de bonen voor je), hetzij met een halfautomaat (daar moet gemalen koffie in, dus je hebt een aparte maler nodig). Dat is vrij duur in aanschaf, hoewel je een Philips Saeco tegenwoordig ook al voor onder de 300 euro hebt en dat zijn volgens mij best prima apparaten. De prijs per kopje koffie is dan wel laag, iets van 11 cent per kopje afhankelijk van hoe duur je bonen zijn.

Een Nespresso-apparaat is goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Ik geloof dat je rond de 37 cent per cupje betaalt. Stel dat je 4 kopjes koffie per dag drinkt, dan betaal je (4*.37)*365=¤540 aan cupjes in een jaar, terwijl je met bonen maar (.11*4)*365=¤160 kwijt bent. Dat scheelt dus ¤380 in het voordeel van bonen. Laat een Nespresso-apparaat ¤100 kosten en een volautomaat ¤300, dan heb je het verschil in aanschafprijs er na een half jaar al uit. Maar als jij alleen in het weekend een paar kopjes koffie drinkt dan boeit dat prijsverschil weer minder en heb je juist weer baat bij het feit dat die cupjes lang houdbaar zijn (en bonen niet, die gaan redelijk snel achteruit in kwaliteit als de verpakking eenmaal open is).

Cappuccino is gewoon een kwestie van opgeschuimde melk bij je espresso donderen :P De meeste volautomaten hebben wel een stoompijpje waarmee je melk op kunt schuimen, hoe dat bij Nespresso-apparaten zit weet ik niet. Je kunt ook losse melkopschuimers kopen.
Thnx, handige tips! Stel dat je toch een nespresso apparaat koopt, heb jij dan nog een bepaalde voorkeur of tips waar ik op moet letten? dankje!
pi_147800889
magimix m100 is simpel en goed (weet niet of ie nog leverbaar is). verder heb je er waar een melkopschuimer bijzit (maar die kun je natuurlijk ook los kopen).
pi_147800946
ow ja en als je veel bezoek hebt is een (n)espresso machine een crime (wat snelheid betreft) dus een filtermachine erbij houden is altijd handig.
  zondag 21 december 2014 @ 14:49:01 #285
62913 Blik
The one and Only!
pi_147801876
Je mag mijn Nespresso machine voor een zacht prijsje overkopen, 50 euro voor een citiz en milk (zonder aeroccino, die houden we zelf).
  zondag 21 december 2014 @ 14:51:12 #286
62913 Blik
The one and Only!
pi_147801991
Vraagje voor de kenners, ik heb mijn volautomaat nu een week en ben er erg blij mee. Espresso's en cappuccino's zijn echt top. Ik heb alleen nog wat problemen met het maken van een lekkere kop koffie ipv een shot espresso. Iemand tips voor bonen, en waar ik rekening mee moet houden (fijn malen of grof, hoeveelheid, etc)
pi_147802751
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 14:51 schreef Blik het volgende:
Vraagje voor de kenners, ik heb mijn volautomaat nu een week en ben er erg blij mee. Espresso's en cappuccino's zijn echt top. Ik heb alleen nog wat problemen met het maken van een lekkere kop koffie ipv een shot espresso. Iemand tips voor bonen, en waar ik rekening mee moet houden (fijn malen of grof, hoeveelheid, etc)
Jij had die Melitta gekocht toch? Mijn ervaring voor een goede kop koffie daaruit is het beste met dark roast bonen; Australian dark roast, Ikea en Sicilian van Kaldi zijn favoriet als ik een gewoon kopje koffie wil uit de Melitta. (Gek genoeg werkt het met mijn Quickmill andersom; daar moeten mijn bonen zo vers mogelijk zijn voor het beste resultaat)

Je hebt nu waarschijnlijk de verse koffie van Fascino gebruikt, en je pucks/koeken in je opvangbak zijn niet mooi droog en stevig maar erg los? En je vindt de koffie waterig? Of wat is het probleem precies? :)

(je kunt sowieso de maalgraad nog even op de fijnste stand zetten. anders een andere boon proberen)
pi_147837393
Ik ben momenteel aan het kijken voor een volautomatische koffiemachine. Eerst naar aanleiding van de ¤50 cashback bij krups. deze is dan lekker betaalbaar. Echter lees ik hierover veel horror verhalen met lekkende machines en andere defecten.. Verder vind ik de machine echt perfect! Hoeveelheid koffie en sterkte is goed in te stellen en hij heeft een stoompijpje.
Ik ben er intussen achter dat je normaal de zetgroep eruit moet halen en deze dan kan spoelen. Bij krups kan dit niet, maar de machine doet dit zelf. Zou dit een nadeel zijn en misschien zelfs oorzaak van veel problemen?

Hierna kom je al snel bij de Philips saeco machines. Ook leuke prijsjes en aanbiedingen met extra garantie. Hier kom ik helaas ook al snel veel verhalen tegen over lekkende machines en korte levensduur..

Als laatste kom ik opeens wel veel goede verhalen tegen over de melitta caffeo solo. Mooi apparaat, maar beperkte instellingen en geen stoompijpje voor melkschuim en thee.. Ik weet nog niet of ik die kan missen op het apparaat. Ik drink zelf vooral cappuccino of thee.

Heeft iemand nog wat input voor mij? Gewoon proberen met de krups of wat meer betalen en met minder opties genoegen nemen met de melitta?

[ Bericht 0% gewijzigd door Dragonberry op 22-12-2014 12:37:36 ]
  maandag 22 december 2014 @ 13:36:23 #289
62913 Blik
The one and Only!
pi_147840180
quote:
1s.gif Op maandag 22 december 2014 12:04 schreef Dragonberry het volgende:
Ik ben momenteel aan het kijken voor een volautomatische koffiemachine. Eerst naar aanleiding van de ¤50 cashback bij krups. deze is dan lekker betaalbaar. Echter lees ik hierover veel horror verhalen met lekkende machines en andere defecten.. Verder vind ik de machine echt perfect! Hoeveelheid koffie en sterkte is goed in te stellen en hij heeft een stoompijpje.
Ik ben er intussen achter dat je normaal de zetgroep eruit moet halen en deze dan kan spoelen. Bij krups kan dit niet, maar de machine doet dit zelf. Zou dit een nadeel zijn en misschien zelfs oorzaak van veel problemen?

Hierna kom je al snel bij de Philips saeco machines. Ook leuke prijsjes en aanbiedingen met extra garantie. Hier kom ik helaas ook al snel veel verhalen tegen over lekkende machines en korte levensduur..

Als laatste kom ik opeens wel veel goede verhalen tegen over de melitta caffeo solo. Mooi apparaat, maar beperkte instellingen en geen stoompijpje voor melkschuim en thee.. Ik weet nog niet of ik die kan missen op het apparaat. Ik drink zelf vooral cappuccino of thee.

Heeft iemand nog wat input voor mij? Gewoon proberen met de krups of wat meer betalen en met minder opties genoegen nemen met de melitta?
Persoonlijk zou ik zeggen, koop een normale volautomaat en een aeroccino ernaast zodat je cappuccino kan maken. De volautomaten met een cappuccinatore moeten echt heel vaak schoon gemaakt worden en dat is nogal een gedoe.
  maandag 22 december 2014 @ 14:09:20 #290
62913 Blik
The one and Only!
pi_147841135
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 15:07 schreef bear87 het volgende:

[..]

Jij had die Melitta gekocht toch? Mijn ervaring voor een goede kop koffie daaruit is het beste met dark roast bonen; Australian dark roast, Ikea en Sicilian van Kaldi zijn favoriet als ik een gewoon kopje koffie wil uit de Melitta. (Gek genoeg werkt het met mijn Quickmill andersom; daar moeten mijn bonen zo vers mogelijk zijn voor het beste resultaat)

Je hebt nu waarschijnlijk de verse koffie van Fascino gebruikt, en je pucks/koeken in je opvangbak zijn niet mooi droog en stevig maar erg los? En je vindt de koffie waterig? Of wat is het probleem precies? :)

(je kunt sowieso de maalgraad nog even op de fijnste stand zetten. anders een andere boon proberen)
Dank, heb nu wat dark roast lungo bonen gehaald bij de AH 25% korting, ga dat binnenkort eens uittesten

Ik ben overigens erg tevreden over de espresso´s die eruit komen, is helemaal niks mis mee. De lungo´s vond ik een beetje waterig en niet echt sterk qua smaak. Heb de puck nog niet bekeken, zal ik gaan doen als ik weer een lungo maak
pi_147881597

Gisteravond besteld, bonen gehaald bij Simon levelt, vanavond eens goed uittesten O+
  dinsdag 23 december 2014 @ 15:10:12 #292
62913 Blik
The one and Only!
pi_147881642
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 15:08 schreef Dragonberry het volgende:
[ afbeelding ]
Gisteravond besteld, bonen gehaald bij Simon levelt, vanavond eens goed uittesten O+
Mooi ding ;) Staat bij mij ook thuis sinds anderhalve week
pi_147893320
Ik heb de beschikking over een hele batterij espessomachines, tot e een Bezzera Strega aan toe en toch gaat mijn voorkeur uit naar de zachte romige smaak van koffie uit mijn Chemex. Ik vroeg een poosje terug toch om ervaringen met die speciale opgietketels van Hario? Inmiddels heb ik er eentje en het is echt een meerwaarde. In elk geval gaat het schenken gewoon makkelijker met zo'n dun tuitje, ten opzichte van mijn waterkoker.

Mijn "set-up" :P :


Volgende aanschaf wordt een koffiemolen.
  woensdag 24 december 2014 @ 10:17:45 #294
97745 Thorical
finding a way
pi_147911277
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 december 2014 20:54 schreef Fixers het volgende:
Ik heb de beschikking over een hele batterij espessomachines, tot e een Bezzera Strega aan toe en toch gaat mijn voorkeur uit naar de zachte romige smaak van koffie uit mijn Chemex. Ik vroeg een poosje terug toch om ervaringen met die speciale opgietketels van Hario? Inmiddels heb ik er eentje en het is echt een meerwaarde. In elk geval gaat het schenken gewoon makkelijker met zo'n dun tuitje, ten opzichte van mijn waterkoker.

Mijn "set-up" :P :
[ afbeelding ]

Volgende aanschaf wordt een koffiemolen.
Dat snap ik nou echt niet. Een hele batterij espresso apparaten en geen goede molen. Ik zou eerder een goede molen kopen en een moccaexpress dan nog een espresso apparaat en blijven aanklooien met voorgemalen koffie.

[ Bericht 0% gewijzigd door Thorical op 24-12-2014 10:23:12 ]
pi_148020260
quote:
0s.gif Op zondag 21 december 2014 14:04 schreef SuperFood het volgende:
als je goedkoop wilt - kijk eens naar het concept mokapot ^O^ of koop een maler en een filter machine met thermoskan (warmhoudpitje molt je koffie).
Ik ben sinds vandaag trotse eigenaar van een moka pot! Weet jij welke koffie ik hier in kan doen? Ik lees overal dat de maling van de koffiebonen tussen snelfiltermaling en espressomaling in moet zitten. Maakt dit echt uit? Want ik heb (nog) geen koffiemolen en heb voorlopig ook even geen tijd om daarnaar te kijken. Weet jij of het mogelijk is om bij de supermarkt (bij voorkeur AH/Dirk/Jumbo) koffie te halen die je met een mokapotje kunt zetten, of moet je echt per se die tussenmaling (en dus een molen) hebben?
pi_148020342
quote:
7s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:16 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:

[..]

Ik ben sinds vandaag trotse eigenaar van een moka pot! Weet jij welke koffie ik hier in kan doen? Ik lees overal dat de maling van de koffiebonen tussen snelfiltermaling en espressomaling in moet zitten. Maakt dit echt uit? Want ik heb (nog) geen koffiemolen en heb voorlopig ook even geen tijd om daarnaar te kijken. Weet jij of het mogelijk is om bij de supermarkt (bij voorkeur AH/Dirk/Jumbo) koffie te halen die je met een mokapotje kunt zetten, of moet je echt per se die tussenmaling (en dus een molen) hebben?
volgens mij moet ie iets dikker zijn dan normale filterkoffie (omdat je anders wat drap in je kannetje meekrijgt). anyways, gewoon filterkoffie zou de truc redelijk moeten doen. heb zelf een simpel malertje maar filterkoffie dee het ook altijd ;)
pi_148020431
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:17 schreef SuperFood het volgende:

[..]

volgens mij moet ie iets dikker zijn dan normale filterkoffie (omdat je anders wat drap in je kannetje meekrijgt). anyways, gewoon filterkoffie zou de truc redelijk moeten doen. heb zelf een simpel malertje maar filterkoffie dee het ook altijd ;)
Super, dank je wel!
pi_148020469
http://stumptowncoffee.com/brew-guides/moka-pot/

je had trouwens gelijk met de maling - maar zie bovenstaande link dat je ook grover (gewoon filter koffie maling) kunt gebruiken ^O^
pi_148020720
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:20 schreef SuperFood het volgende:
http://stumptowncoffee.com/brew-guides/moka-pot/

je had trouwens gelijk met de maling - maar zie bovenstaande link dat je ook grover (gewoon filter koffie maling) kunt gebruiken ^O^
Ah super! Dan haal ik voorlopig simpele koffie van de supermarkt totdat ik tijd heb om een grinder te kopen.
pi_148020782
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:26 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:

[..]

Ah super! Dat haal ik voorlopig simpele koffie van de supermarkt totdat ik tijd heb om een grinder te kopen.
leuk. laat je weten wat je eerste resultaat was? :D
pi_148020852
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 20:27 schreef SuperFood het volgende:

[..]

leuk. laat je weten wat je eerste resultaat was? :D
Zal ik aan denken!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')