Geen ervaring mee, maar vandaag is ie bij blokker goedkoper: http://www.blokker.nl/web(...)Id=10001&langId=-104quote:Op zondag 24 februari 2013 16:26 schreef JTibben het volgende:
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.
Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
Alleen geen azijn gebruiken maar citroenzuur, Ik heb ff naar de gebruiksaanwijzing voor een lelit gekeken en er staat niets over ontkalken in.quote:Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Citroenzuur gebruiken, geen azijnquote:Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤quote:Op vrijdag 22 maart 2013 21:21 schreef habanero het volgende:
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.
zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
klinkt wel goedquote:Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:
[..]
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Ik weet nog steeds niet wat er van te vinden. Ik heb twee keer zo,n slow bakje gehad beide van koffie zaken met pretentie maar misschien ben ik robuuste espresso smaken gewend maar echt wauw vind ik het niet. 1e keer Ethiopische koffie 2e kop New Guineaquote:Op maandag 6 mei 2013 22:20 schreef lukaon het volgende:
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.
Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013.
[ afbeelding ]
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?quote:Op donderdag 9 mei 2013 20:35 schreef friemel het volgende:
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.quote:Op donderdag 9 mei 2013 23:18 schreef friemel het volgende:
[..]
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Enkele portafilters zijn gewoon rot om te gebruiken, ongeacht het merk machine. Ik gebruik de mijne ook nooit, ik drink liever 2 espresso's of gooi er een weg (doe ik toch nooit). Maar met de enkele filter kan ik geen goede espresso maken.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 18:31 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
Goed experiment met de helft van die levelt koffie gemalen en de andere helft niet. Ik heb wel vaker gehoord dat het veel makkelijker zou zijn om met een dubbel filter een goed bakje te zetten dan met een enkele. Ik heb nooit (met een enkel filter) een probleem gehad, maar ik moet toegeven dat ik nog nooit geprobeerd heb met een dubbel filter. Misschien weet ik wel niet wat ik mis. Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 19:41 schreef friemel het volgende:
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Nee, maar wel een 2820 met het zelfde binnenwerk.quote:Op donderdag 16 mei 2013 21:33 schreef bear87 het volgende:
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
Een enkele dosis in een dubbel filterbakje werkt niet goed, want een dubbel bakje loopt sneller door dan een enkelbakje.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 21:01 schreef kuifje_fok het volgende:
Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.
Ik gebruik Arla, halfvol. Het statement op de verpakking dat het ideaal is voor koffiespecialiteiten kan ik echt beamen. Dit gaat mij beter af dan met "normale" volle melk, en ook nog biologisch!quote:Op zaterdag 18 mei 2013 22:38 schreef psymeuk het volgende:
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.
Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
Koop geen supermarkt bonen. Zoek een locale brander (niet Simon Levelt als het even kan), koop daar bonen en laat ze gelijk malen, en die kan je vast ook wel aan een tamper en lepeltje helpen.quote:Op vrijdag 5 juli 2013 10:00 schreef Fer het volgende:
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.
Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.
Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.
Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.quote:Op maandag 25 maart 2013 12:30 schreef verskure het volgende: Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.
Ik heb werkelijk geen idee. Ik ken Theemaas niet, maar als je het echt wilt weten zou ik ze gewoon allebei eens testen en vergelijken!quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.
waarom zo'n groot verschil ?
Ik betaal bij Kaffa in Amsterdam ook z'n ¤16 p/k voor Yirgarcheffe. Maar ik denk dat je ook in deze koffie soort kwaliteits en dus prijs verschillen hebt. Voor de rest is het wat de gek er voor geeft.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.
waarom zo'n groot verschil ?
Ik heb al vaker bij Fascino besteld.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.
waarom zo'n groot verschil ?
quote:Op dinsdag 23 juli 2013 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:
Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo
Sorry voor het vloeken in de kerk
Ik kan dus beter wat investeren in goeie (voorgemalen) koffie in plaats van in zo'n maler?quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Geef er liever een paar pakken goede espresso koffie bij, Lavazza of Illi,
Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?quote:Op zaterdag 19 oktober 2013 17:10 schreef V2 het volgende:
Sinds kort een (doserless) Macap MC4 gekocht, die best goed bevalt, de espresso is een stuk lekkerder Heb alleen nogal last van statische lading, af en toe vliegt de koffie alle kanten op behalve in m'n portafilter. Iemand goede tips om dat een beetje te voorkomen?
Je hebt al een grinder?quote:Op zaterdag 9 november 2013 19:25 schreef Quotidien het volgende:
Wat is een goed koffiezetapparaat (/espressomachine) voor een leek met een budget voor een paar honderd euro? Dus een goed instapmodel zegmaar? Ik drink momenteel filterkoffie uit een apparaat van Philips.
Ja, dat zal inderdaad niet mee helpen. We doen ons best om de vochtigheidsgraad wat op peil te laten blijven, maar in de winter is dat een uitdaging. Ik dacht, misschien zijn er nog tips om die opbouw van lading wat te voorkomen. Heb jij 'm in een geaard stopcontact, of juist niet? Misschien dat dat nog uit maakt?quote:Op maandag 11 november 2013 13:28 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....quote:Op maandag 18 november 2013 00:59 schreef BlueMagic het volgende:
Momenteel een Aeropress, French Press, Moka Express, Chemex en V60 thuis staan. Verschillende slow coffee methodes.
Nu wil ik dus de stap zetten naar de espressomachines. Zat te denken aan een Rancilio Silvia V2/V3 met een Mahlkönig Vario maler. Andere optie voor een espressomachine zou een Gaggia Classic of QuickMill zijn.. Qua koffiemaler wil ik een ex horeca maler..
Daar zijn de meningen over verdeeld...lees maar eens op koffiepraat of thuisbarista. Ook op internationale fora veel over het 'temperature' surfen. Mensen die uiteindelijk voor veel geld een PID inbouwen omdat ze gek worden van het temperatuur surfen. Een klasse hoger is wat kort door de bocht denk ik.quote:Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:
[..]
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....
En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste
De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.quote:Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:
[..]
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....
En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste
Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.quote:Op maandag 18 november 2013 17:32 schreef BlueMagic het volgende:
[..]
De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.
Wat vinden jullie van een Gaggia Classic als eerste machine/ wat raden jullie aan? Zal deze dan uiteindelijk uit elkaar gaan halen, omdat ik de werking van een espressomachine goed wil bestuderen. Studeer zelf Industrieel Product Ontwerpen, en m'n droom is om een goede machine als een Kees van der Westen te ontwerpen.
ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?quote:Op woensdag 20 november 2013 06:39 schreef Thorical het volgende:
[..]
Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.
Geen slecht kadoquote:
thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.quote:Op donderdag 5 december 2013 23:20 schreef Gripper het volgende:
[..]
Geen slecht kado
Of fascino.nl of de kleine koffiebranderij of bij van pommeren in utrecht... Genoeg plekken waar goeie verse koffie te krijgen is. En met die nieuwe molen een beetje pielen, telkens wat fijner totdat ie een bakkie koffie voortbrengt wat zo 25 ml in 25 seconden oplevert. En voila, espresso.
Mooi dat die machine een pid heeft, daarmee ben je in ieder geval al een stuk zekerder van de goeie temperatuur en de stabiliteit daarvan
Oh ja, Weegschaal. Elke nauwkeurige digitale weger die op 0.5 of als je het luxe wilt 0.1 gram afweegt voldoet.
Laatste tip: niet teveel blindstaren op de getalletjes en lekker prutsen en proeven
Denk niet dat het inderdaad veel goedkoper wordt. Zo heel duur is 25 ¤ nou ook niet voor een digitale weger toch?quote:Op vrijdag 6 december 2013 11:57 schreef depsycholoog het volgende:
[..]
thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.
Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip had op koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
Ik heb er recent ook 1 gekocht, superquote:Op woensdag 24 juli 2013 08:24 schreef Individual het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
Kijk dat is handigquote:Op dinsdag 26 november 2013 20:30 schreef V2 het volgende:
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus
Niet teveel naar getalletjes kijken zoals iemand al eerder zei. Gewoon lekker koffie gaan zetten en op gevoel aan de knopjes draaien. Ik zet ook niet altijd even lekkere koffie, maar dat is van zoveel dingen afhankelijk. Dat is ook wat espresso-machines leuk maakt (vind ik).quote:Op vrijdag 13 december 2013 09:32 schreef depsycholoog het volgende:
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.quote:Op maandag 16 december 2013 17:07 schreef johnybh het volgende:
Heey,
Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.
Heb je wel een eigen koffiemolen?
Ja dat kan! En mooie espresso's eruit toveren. Maar practice makes perfect. Investeer in een degelijke molen en experimenteer totdat je erbij neervalt. Verse bonen is een MUST!quote:Op woensdag 20 november 2013 10:15 schreef BlueMagic het volgende:
[..]
ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
Thanks, maar ben er vrij zeker van dat er niet teveel koffie in heeft gezeten. Maar ach, misschien ook wel.quote:Op maandag 16 december 2013 17:10 schreef Gripper het volgende:
[..]
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Toch, zelfs met dezelfde koffie en dezelfde maalstand kan het zijn dat je espresso er anders uitkomt. Koffie wordt ouder, luchtvochtigheid schommelt en dat zijn allemaal factoren die invloed erop hebben. Ook is het zo dat als je wisselt van koffiesoort de maling weer aan moet worden gepast.quote:Op maandag 16 december 2013 17:13 schreef depsycholoog het volgende:
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.
Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.
Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 6% gewijzigd door depsycholoog op 02-01-2014 23:20:15 ]
Ik heb afgelopen week aan mijn Vibiemme Domobar Super lopen spelen met de pompdruk. Dit scheelt echt enorm. Hij stond altijd te hoog (12 bar op het metertje) nu teruggezet naar 10 bar (wat dan weer 9 bar op de koffie is). Krijg veel meer crema en veel betere smaak.quote:Op dinsdag 31 december 2013 00:10 schreef depsycholoog het volgende:
Koffieliefhebbers! Iemand nog tips voor een lekkere koffie? Ik ben heel acceptabele koffie aan het maken, de machine werkt weer prima. Maar het kan beter. Melk schuimen gaat ok voor een cappuccino, maar latte art.. :p
Kun je trouwens zelf nog iets doen om statische lading bij het malen te voorkomen? De ene keer plakt de helft van mn maalsel aan de machine en de andere keer gaat alles netjes in het bakje. Hangt ook van de boon af.
Van energy drink ga je hartstikke kapot man van binnen. Chemische zooi...quote:Op dinsdag 14 januari 2014 06:39 schreef Zwappel het volgende:
Misschien niet helemaal gepast dit hier te posten, maar ik weet zeker dat er mensen zijn die me tips kunnen geven:
Ik ben onlangs begonnen met koffiedrinken, vond het eerst altijd erg smerig maar dronk eigenlijk Red Bull achtige drankjes voorheen. Maar merkte dat dit op d'n duur wel erg verslavend werd en na een tijdje werd ik zelfs redelijk vaag met lichte hoofdpijn enkele minuten na zo'n blikje
Dus heb besloten er volledig vanaf te blijven, en gewoon bij behoefte van wat energie een kopje koffie te drinken, merk ook dat de 'rush' die je er van krijgt veel prettiger is. Ik pik nu telkens de dark roast Senseo koffiepads van m'n pa, maar wil gewoon eigen pads gaan halen. Dit is ook het enige wat we hebben staan voor koffie..
Welke kunnen jullie me aanraden? Want vind het echt nogsteeds totaal niet lekker ofzo, drink het dus puur voor de energie.
Thanks alvast
Koop zo'n French-press pot. Heel makkelijk en veel meer caffeine dan in espresso / senseo.quote:Op dinsdag 14 januari 2014 06:39 schreef Zwappel het volgende:
Dus heb besloten er volledig vanaf te blijven, en gewoon bij behoefte van wat energie een kopje koffie te drinken, merk ook dat de 'rush' die je er van krijgt veel prettiger is. Ik pik nu telkens de dark roast Senseo koffiepads van m'n pa, maar wil gewoon eigen pads gaan halen. Dit is ook het enige wat we hebben staan voor koffie..Welke kunnen jullie me aanraden? Want vind het echt nogsteeds totaal niet lekker ofzo, drink het dus puur voor de energie.Thanks alvast
Waarom geen bonen?quote:Op maandag 10 februari 2014 12:36 schreef Maartje_1971 het volgende:
Hallo lieve koffieliefhebbers
Ik heb een vraagje en weet niet precies of het hier thuis hoort.
Heeft er iemand van julle ervaringen met de A Modo Mio van Lavazza? (http://www.lavazzamodomio.nl/)
We zijn op zoek naar een goedkope koffiezetapparaat (het liefst capsules, van pads houden we niet zo) voor op werk en de Lavazza koffie die je in een koffiezak krijgt vind ik altijd erg lekker. De machine is op dit moment erg goedkoop bij de Saturn in Duitsland (alleen 30 euro).
Thuis heb ik een espresso machine, maar omdat we op werk met 3 collega's een nieuwe machine willen kopen, willen we niet zo veel goeld betalen.
Dus, wie heeft er al ervaring mee? Is de A Modo Mio een aanrader?
Alvast bedankt!
Nou ja, in principe zijn ook bonen een optie. We dachten alleen dat capsules zo lekker makkelijk zijn. En trouwens vrees ik, dat een goede volautomaat te duur is.quote:
Capsules zijn vreselijk duur als je het met bonen vergelijkt. Hoeveel kopjes koffie ga je per dag maken?quote:Op maandag 10 februari 2014 12:46 schreef Maartje_1971 het volgende:
[..]
Nou ja, in principe zijn ook bonen een optie. We dachten alleen dat capsules zo lekker makkelijk zijn. En trouwens vrees ik, dat een goede volautomaat te duur is.
Je hebt wel gelijk. Ik heb het ff opgezocht. De Lavazza capsules kosten rond de 6¤ per pakking. Per pakking zijn er 16 capsules, dus heb je dan een prijs van rond 40 cent per kopje.quote:Op maandag 10 februari 2014 12:48 schreef Pietverdriet het volgende:
Capsules zijn vreselijk duur als je het met bonen vergelijkt. Hoeveel kopjes koffie ga je per dag maken?
Reken dan eens uit wat dat kost
Lot SixtyOne in de Kinkerstraat? Erg mooie espresso's met veel body. Wel relatief weinig nasmaak overigens.quote:Op maandag 10 februari 2014 12:43 schreef Dark_Angelus het volgende:
Aangezien m'n bonenmaler bij m'n ex vriendin is blijven hangen moet ik tegenwoordig de boel laten malen in de winkel. Ben Levelt wel weer een beetje zat, wat is een beter / goed adres in Amsterdam om m'n koffie te halen? Gewoon E61 groep, drink voornamelijk sterke espresso's.
Normaal wordt er 7 gram per kopje koffie gedoseerd dus zo'n 130 à 140 kopjes.quote:Op maandag 10 februari 2014 13:02 schreef Maartje_1971 het volgende:
[..]
Je hebt wel gelijk. Ik heb het ff opgezocht. De Lavazza capsules kosten rond de 6¤ per pakking. Per pakking zijn er 16 capsules, dus heb je dan een prijs van rond 40 cent per kopje.
We gaan ongeveer 3-10 kopjes per dag maken (ligt er een beetje aan wie er dienst heeft).
Een kilo goede bonen kost tussen de 10 en 15 euro, toch? Hoeveel kopjes espresso krijg je dan uit een kilo bonen? 10 gram per kopje? Dus 100 kopjes? Dat is dan wel lekker goedkoop.
Heb je een aanrader van een goedkope espressomachine voor bonen?
Ooh, dan wordt het dus nog goedkoper. Leuk.quote:Op maandag 10 februari 2014 15:54 schreef tim2308 het volgende:
Normaal wordt er 7 gram per kopje koffie gedoseerd dus zo'n 130 à 140 kopjes.
Hier inmiddels espresso-bonen gekocht. Matige eerste indruk: er was geen enkele klant in de zaak maar de eigenaar gaf desondanks redelijk kortaf antwoord op mijn vragen. Geen branddatum op verpakking, verpakking niet hersluitbaar, bonen erg zwaar gebrand waardoor bitter en sterk van smaak, bonen volgens mij ook ouder dan ik ze had willen hebben, prijs redelijk maar dan moeten de bonen wel vers en goed gebrand zijn.quote:Op donderdag 30 januari 2014 15:30 schreef NutKees het volgende:
Brennerie et Kaffes (Sittard): nog niet bezocht, ga ik binnenkort wel doen.
He verdomme...quote:Op dinsdag 18 februari 2014 18:31 schreef Zith het volgende:
Lijkt mij geen goed idee. Slechte betaling (horeca) en geen carriere. De meeste 'baristas' zijn studenten die het als bijbaantje doen. Cursus helpt je niet aan een betere cariere want iedereen en hun moeder heeft een cursus gedaan. De enige die er een carriere mee halen zijn degenen die zelf het cafe beginnen, of zo goed zijn dat ze cursusen geven aan anderen.
Ik heb tot nu toe altijd Fascino gehad, maar wil Dutch Barista ook nog een keer proberen. De masterblend 01 en eentje uit Costa Rica zie ik wel zitten.quote:Op woensdag 19 februari 2014 10:43 schreef NutKees het volgende:
Ik ga in ieder geval weer terug naar Dutch Barista, daar heb ik nog nooit bonen ouder dan 3 dagen gekregen. En de smaak van zijn koffie is tot nu toe ook onovertroffen. Maar ja, je wil toch af en toe eens wat anders proberen.
Ik zou de blends links laten liggen. En houd in je achterhoofd dat ik de bonen persoonlijk ga halen, dus via webshop zouden ze wel eens ouder kunnen zijn als ze bezorgd worden.quote:Op woensdag 19 februari 2014 19:33 schreef bear87 het volgende:
[..]
Ik heb tot nu toe altijd Fascino gehad, maar wil Dutch Barista ook nog een keer proberen. De masterblend 01 en eentje uit Costa Rica zie ik wel zitten.
Als het goed is zijn de bonen altijd vers, net als bij Fascino. Als je via koffiecentrale bestelt van DB of Blanche Dael, dan worden ze ook altijd pas vanaf donderdag/vrijdag geleverd, ongeacht of je nou op zondag of woensdag bestelt, ze worden dan echt vers gebrand.quote:Op woensdag 19 februari 2014 19:54 schreef NutKees het volgende:
[..]
Ik zou de blends links laten liggen. En houd in je achterhoofd dat ik de bonen persoonlijk ga halen, dus via webshop zouden ze wel eens ouder kunnen zijn als ze bezorgd worden.
Haarlem, Amsterdam en Utrecht hebben een filiaal van Brandmeestersquote:Op donderdag 20 februari 2014 12:18 schreef Iwanius het volgende:
Even een algemeen vraagje.
Als jullie in de stad zijn en trek hebben in een goede kop koffie.
Waar gaan jullie dan meestal naar binnen? En graag welke steden en de zaak.
Toch blijf je je verbazen hoe belabberd vaak de koffie is in de horeca, terwijl de marge erg hoog is, en je dus graag veel koffie wilt verkopen.quote:Op dinsdag 18 februari 2014 18:31 schreef Zith het volgende:
Lijkt mij geen goed idee. Slechte betaling (horeca) en geen carriere. De meeste 'baristas' zijn studenten die het als bijbaantje doen. Cursus helpt je niet aan een betere cariere want iedereen en hun moeder heeft een cursus gedaan. De enige die er een carriere mee halen zijn degenen die zelf het cafe beginnen, of zo goed zijn dat ze cursusen geven aan anderen.
Gewoon zorgen dat je ergens komt te werken waar de eigenaar je de kneepjes van het vak bijbrengt! En altijd je gevoel laten spreken als het financieel mogelijk isquote:Op dinsdag 18 februari 2014 14:15 schreef hairybeardyman het volgende:
Is een carriereswitch van kantoorlul naar barista een goed idee? (naar mijn gevoel wel, ben het werk zat - doe dit al jaren) Ik heb totaal geen werkervaring met de horeca, maar het vakmanschap als barista spreekt me wel enorm aan. Ik kom er niet echt uit waar ik in hemelsnaam zo'n cursus kan volgen.
Me too. In Arnhem één van de weinige zaken waar je Italian style espresso (Stel Moka) krijgt. Andere goede adressen in Arnhem:quote:Op donderdag 20 februari 2014 23:05 schreef habitue het volgende:
Ga vaak naar Doppio. Lekkere koffie.
Waar-de-loos!quote:Op donderdag 30 januari 2014 15:30 schreef NutKees het volgende:
Brennerie et Kaffes (Sittard): nog niet bezocht, ga ik binnenkort wel doen.
Koop een cafetière. Die hebben ze bij de betere koffiezaak staan, van Bodum, maar volgens mij verkoopt zelfs Ikea die dingen. Goede bonen kopen, en laten malen (vertel erbij dat het voor een cafetière is). Ca. 7g (1 schep) per bakje in je cafetière, water koken, iets laten afkoelen, opschenken, goed roeren, 4 minuten laten trekken, ding omlaag, inschenken, genieten. Als het je goed bevalt is het het overwegen waard om er een bonenmaler voor te kopen, vers gemalen smaakt het nog net wat lekkerder. Dat ga je als het goed is ook wel merken als je gemalen koffie koopt: de eerste dagen is het duidelijk lekkerder dan als de zak bijna leeg is...quote:Op maandag 10 maart 2014 10:31 schreef Luigi het volgende:
Mensen, help me eens even in de juiste richting.
oh echt!!quote:Op maandag 10 maart 2014 11:52 schreef bear87 het volgende:
@ Luigi
Koop een cafetiere, inderdaad verkoopt Ikea ze al. En tik daarna een bonenmaler op de kop. Gebruik daarna bonen die kort geleden zijn gebrand (fascino, DBC, koffiestation, blanchedael) en maal die zelf.
Over het algemeen is men het er wel over eens dat je de meeste winst kunt behalen door verse koffie te gebruiken (als je hem koopt enkele dagen geleden gebrand, niet vele maanden oud zoals in de supermarkt) en deze zelf te malen (met een goede kwaliteit maler)
Koffie met branddatum op zak, kort geleden gebrand, klinkt duur? Het tegendeel is waar! Bij Blanchedael en Fascino, inc verzendkosten, ruim onder de kiloprijs van Illy.
Je kunt er ook per 250 gram kopen! Gewoon 4 zakjes proberenquote:Op maandag 10 maart 2014 12:00 schreef mar10510 het volgende:
[..]
oh echt!!
ik kocht laatst dus die pot Illy om in de moka te doen (die uiteindelijk dus te beschadigd is en ik nu eerst een nieuwe moet halen haha)
schrok me wild van die kiloprijs, lavazza stond ernaast maar is geloof ik veel minder lekker
ik vind het altijd zo moeilijk om te kiezen op basis van omschrijvingen welke koffie dan lekker is....
maar zal zeker eens kijken !
ik heb dus gene maler dus ben al aan t puzzelen of ze ook geaken koffie hebben want dat wordt soms ook suervers verkocht (minder vers dan zelf malen natuurlijk mar jeetje mijn keuken is al zo vol)quote:Op maandag 10 maart 2014 12:04 schreef bear87 het volgende:
[..]
Je kunt er ook per 250 gram kopen! Gewoon 4 zakjes proberen
Ze hebben zelf ' budget ' koffie die 9,95 per kilo kost. 3,95 verzenden en je zit op 14 euro de kilo. Ik heb een espresso apparaat en een Macap maler, ik drink dus alleen espresso, maar daarvoor betaal ik daar rond de 16 euro per kilo + 3,95 verzendkosten.
Van de supermarkt koffie vind ik Illy bonen ook het lekkerste. Maar het echte feest is toch zo' n zak net gebrande bonen. Wat voor maler gebruik je?
Gemalen verkopen ze ook ja, zeker het proberen waard. Echt niet zo lekker als zelf malen maar als alternatief voor hele dure Illy die ook al gemalen is, waarom nietquote:Op maandag 10 maart 2014 12:07 schreef mar10510 het volgende:
[..]
ik heb dus gene maler dus ben al aan t puzzelen of ze ook geaken koffie hebben want dat wordt soms ook suervers verkocht (minder vers dan zelf malen natuurlijk mar jeetje mijn keuken is al zo vol)
Ja, dit dus Wij hebben ook een redelijk kleine keuken vandaar dat die alles-in-1 van Philips me wel wat leek... maar de reviews zijn zo wisselend. Weer een aparte bonenmaler erbij op het aanrecht, pffft.quote:
LOL ik heb geen eens zo kleine keuken maar ik heb gewoon veel!quote:Op maandag 10 maart 2014 12:10 schreef Luigi het volgende:
[..]
Ja, dit dus Wij hebben ook een redelijk kleine keuken vandaar dat die alles-in-1 van Philips me wel wat leek... maar de reviews zijn zo wisselend. Weer een aparte bonenmaler erbij op het aanrecht, pffft.
Als ik in Groningen zat zou ik eens koffiestation willen proberen. bezorgen gratis in delen van groningen zie ik.quote:Op maandag 10 maart 2014 12:08 schreef mar10510 het volgende:
bear, enig idee hoe vers sion levelt is? die zit in groningen kan ik zo eens langs rijden en eens neuzen en kopen
wat stoer je kunt bij die winkel zelfs kiezen dat je de maling wilt voor de moka potquote:Op maandag 10 maart 2014 12:39 schreef bear87 het volgende:
[..]
Als ik in Groningen zat zou ik eens koffiestation willen proberen. bezorgen gratis in delen van groningen zie ik.
Geen dank! Ik ga daar binnenkort ook een bestelling plaatsen, ben benieuwd. Lage verzendkosten zorgt ervoor dat ik de koffie altijd super vers kan hebben, zonder veel te moeten bestellenquote:Op maandag 10 maart 2014 12:49 schreef mar10510 het volgende:
[..]
wat stoer je kunt bij die winkel zelfs kiezen dat je de maling wilt voor de moka pot
voor iedereen een aanrader dit want verzenden is maat 2,- (ik woon een kwartiertje van groningen af kom er vaak zat dus kan altijd eens langs om koffie te halen, heb nu eerst illy en die gaat eerst op hahaha )
topper dankjewel !!
Nee, een americanoquote:Op maandag 10 maart 2014 11:04 schreef habitue het volgende:
Als je gewoon een espresso mengt met heet water heb je toch een hollandse bak?
Ja, en helemaal uit elkaar halen, dus ook de rubber ring onderin het bovenste potje loshalenquote:Op maandag 10 maart 2014 14:31 schreef mar10510 het volgende:
nou heb mijn nieuwe espressopotje bij de xenos gehaald
nu net laten doorlopen met goedkope aldi koffie, dit nog paar keer herhalen voor de aluminiumsmaak eraf te halen (als ik moet geloven vand e bialetti gebruiksaanwijzing) (zonde om hier dure illy door te gooien en dan weg te gooien )
goed.... hij voelt en oogt wat goedkoper dan de originele bialettis maar beiden aluminium en hij werkt dus waarom 40 euro uitgeven als je voor 8 dezelfde hebt
nu een klein dingetje... is er iemand die een tip heeft over hoe ik die oxidatie (en bij die ene die ik bij mijn moeder mee had inmiddels haard corosie ofzo, voelde met mijn nagel erover en leek wel of er plekken aren waar een soort kuiltjes in t aluminium gevreten waren)
gewoon spoelen met heet water en dan goed afdrogen???
Niet geprobeerd, maar het lijkt alsof ze vooral eerlijke koffie willen verkopen i.p.v. koffie die zo kort mogelijk geleden is gebrand. 2 tot 8 weken na branden en hun koffie komt het beste tot zijn recht, zeggen ze op hun site. Met de koffies waarmee ik tot nu toe ervaring heb, merk ik dat vooral de eerste 2 weken het lekkerst zijn. Daarna is het ook nog goed te drinken hoor, maar het wow effect van een kort geleden gebrande boon ervaar ik echt de eerste tijd, en niet meer na 8 weken.quote:Op maandag 10 maart 2014 17:56 schreef Detroit het volgende:
Heeft er iemand hier al eens koffie van Moyee gehaald? (http://www.moyeecoffee.com)
Ik vind het erg lekkere espresso, vele malen beter dan een Lavazza of een Illy. En de prijs is ook alleszins aardig. .
*gaat nog maar eens een bakkie zetten met zijn mokkapot. .
haha ja ik heb nu nog illy en om iedere keer naar groningen te rijden voor koffie vind ik ook zo wat... maar soms zitten hier in hzand zomaar winkeltjes waar ik niets van weet... iiiik ga eens googelen wie weet hier ook wel iets you never knowquote:Op woensdag 12 maart 2014 11:36 schreef Luigi het volgende:
Zo, vanochtend de koffiewinkel een dorp verderop eens bezocht. Twee koffie's uitgezocht en die laten malen voor m'n snelfilterding. Je moet ergens beginnen nietwaar.
Zit nu lekker in het zonnetje te genieten van de Java d'Oro. Erg lekker! Wat een verschil met supermarktkoffie (duh) zeg.
Heeft je vriendin en haar business partner ook zin om te klooien met bonen? Anders niet doen in kleine setting.quote:Op donderdag 1 mei 2014 15:47 schreef Blik het volgende:
Hier maar eens om advies vragen. We hebben al jaren een Nespresso thuis, welke in principe prima bevalt. Echter werkt mijn vriendin sinds een paar maanden thuis, en de capsules vliegen de deur uit (200 capsules per anderhalve a 2 maanden, dus zeg 40 euro per maand aan koffie). Kortom, het begint een beetje duur te worden. Daarom op zoek naar iets anders met (gemalen) koffiebonen. Mijn vriendin (en haar business partner) drinken enkel en alleen cappuccino, ik drink espresso of koffie. Voor de melk gebruiken we tot nu toe altijd de aeroccino van Nespresso, en dat bevalt in principe erg goed. We hebben daar een separate houder voor, dus die willen we in principe gewoon houden. Dat betekent dus dat we in principe een espresso-apparaat zonder melkopschuim functie hoeven te hebben.
Wat voor advies zouden jullie geven qua apparaat? Zouden jullie aanraden om toch een apparaat te kopen welke de melk op kan schuimen? Ik twijfel zelf nog een beetje of ik ook nog eens echt wil gaan pielen met een maler, de ruimte hebben we er in principe wel voor, maar vind het ook wel een beetje gedoe. Zou het eventueel een optie zijn om te gaan voor een espresso-apparaat zonder maler, en die eventueel er later bijkopen als we het nodig vinden?
Graag jullie advies
Maar als je gemalen koffie besteld bij de betere shops, dan scheelt dat in ieder geval het gedoe van het malen toch?quote:Op donderdag 1 mei 2014 16:04 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Heeft je vriendin en haar business partner ook zin om te klooien met bonen? Anders niet doen in kleine setting.
Ik zou gewoon een goede volautomaat kopen (Siemens is best OK en Jura is de top). Afweging is alleen de melkopschuimer.
Gemalen koffie kopen is na een paar dagen (volgens de echte koffiesnobs waar ik mezelf ook onder schaar: al binnen enkele uren) zo muf als wat.quote:Op donderdag 1 mei 2014 16:09 schreef Blik het volgende:
[..]
Maar als je gemalen koffie besteld bij de betere shops, dan scheelt dat in ieder geval het gedoe van het malen toch?
Qua volautomaat, geen Saeco?
Koop, als ik in zuid europa ben en een huisje huur altijd een goedkope versie hiervan, zo een 8 kantig alu ding. Je vind ze in ieder huisje daar, maar zelden schoongemaakt. Je moet hem echt iedere keer helemaal uit elkaar halen, ook de rubber ringen eruit halen en de filters los halen.quote:Op dinsdag 11 maart 2014 19:11 schreef Thorical het volgende:
Nog niemand zo'n Ikea potje geprobeerd?
[ afbeelding ]
Geweldig dingetje glimmend roestvast voor nog geen ¤15,
Ik zou er niet eens over nadenken van troep kan je nooit meer iets goeds maken. Als de koffie niet te drinken is dan overstappen op iets wat wel goed is. Thee ook niet goed? Eigen thee meenemen aan heet water is niet zoveel te verknallen.quote:Op dinsdag 3 juni 2014 14:40 schreef Crazy Harry het volgende:
Ik vroeg me af, of koffie na het zetten nog een beetje terug in balans te brengen is.
Zoals bij velen is ook bij mij op het werk de koffie niet te drinken, veel te bitter in dit geval.
Zou ik dat door middel van een zuur, bijvoorbeeld citroensap, terug in balans kunnen brengen?
Het wordt natuurlijk nooit de koffie die het zou moeten zijn, maar is het op die manier te verbeteren?
Dat je de Jura moet opsturen staat je een beetje tegen. Dan druk je je nog voorzichtig uit. Ik heb een volautomaat staan (erg tevreden mee) en het liefst spoel je de zetgroep toch heel regelmatig af. 1x per maand is echt geen overbodige luxe, liever nog doe je het vaker. Natte koffieresten gaat snel vies worden en schimmelen...quote:Op woensdag 18 juni 2014 09:04 schreef CRX_master het volgende:
Ik zit te overwegen om mijn Dolce Gusto die kuren begint te vertonen te vervangen door een volautomaat. Ik drink weinig koffie thuis, maar als ik er dan eens een drink moet ie wel lekker zijn. Ook vind ik het wel eens lekker om een cappuccino te drinken in het weekend. Nou zie ik echter door de bomen het bos niet meer qua apparaten en merken. Ik vind het maar moeilijk om voor mezelf (en mijn vriendin) ruim 1000 euro te kunnen verantwoorden voor bv een Jura, gezien de weinige hoeveelheid koffie die ik drink. Daarbij komt dat de zetgroep daar niet uitgenomen kan worden om eens af te spoelen en je dus dat hele apparaat naar Jura zou moeten opsturen voor een onderhoudsbeurt zo af en toe. Dat staat me een beetje tegen eerlijk gezegd. De Philips Saeco apparaten zien er wat crappy uit en ik zie ook daar wel het een en ander aan klachten over. Maar dan blijven er nog vele merken over uit vele prijsklasses. Is er iemand die me wellicht wat verder kan helpen met mijn keuze (of het me nog moeilijker kan maken...) ?
Een jura opsturen? Nog nooit gedaan een monteur komt netjes aan huis.quote:Op woensdag 18 juni 2014 09:04 schreef CRX_master het volgende:
Ik zit te overwegen om mijn Dolce Gusto die kuren begint te vertonen te vervangen door een volautomaat. Ik drink weinig koffie thuis, maar als ik er dan eens een drink moet ie wel lekker zijn. Ook vind ik het wel eens lekker om een cappuccino te drinken in het weekend. Nou zie ik echter door de bomen het bos niet meer qua apparaten en merken. Ik vind het maar moeilijk om voor mezelf (en mijn vriendin) ruim 1000 euro te kunnen verantwoorden voor bv een Jura, gezien de weinige hoeveelheid koffie die ik drink. Daarbij komt dat de zetgroep daar niet uitgenomen kan worden om eens af te spoelen en je dus dat hele apparaat naar Jura zou moeten opsturen voor een onderhoudsbeurt zo af en toe. Dat staat me een beetje tegen eerlijk gezegd. De Philips Saeco apparaten zien er wat crappy uit en ik zie ook daar wel het een en ander aan klachten over. Maar dan blijven er nog vele merken over uit vele prijsklasses. Is er iemand die me wellicht wat verder kan helpen met mijn keuze (of het me nog moeilijker kan maken...) ?
Ik heb tegenwoordig een Chemex welke ik naast mijn espressomachine gebruik. Met name op zondagochtend met een krantje erbij. Heerlijke koffie!quote:Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Check. Drink ook eigenlijk liever een Hollands 'bakkie' dan een espresso. Maar dan wel met goede boontjes/koffie en met aandacht gezet . Heerlijk!quote:Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Ik heb een stepless maler maar verlang er juist naar om vaste schakels te hebben. Nu wissel ik soms van koffie en wil ik terug naar andere stand maar dat is altijd weer zoeken.quote:Op donderdag 24 juli 2014 15:04 schreef Gripper het volgende:
Ik ga zaterdag mn nieuwe maler ophalen
Na een paar jaar met een ECM casa te hebben gemalen zie ik nu toch wat verbetermogelijkheden. De maler is niet traploos, en ik denk toch vaak: "er zou net een stapje tussen 9,5 en 10 in moeten zitten" Ook blijft er veel koffie achter in de maalkamer en doser.
Heb nu op MP een leuke Mazzer Super Jolly gevonden voor een ok prijs.
Toch weer een mooie stap voor (hopelijk) nog lekkerdere koffie !
Dan volgende week maar eens naar Kafko, die zaak in Drenthe die door een enorme liefhebber wordt gerund. Mn vibiemme krijgt een complete poets/opfris/ontkalk/check/afstel-beurt, en daarna kan ik weer ff zorgeloos vooruit
Betekent dus ook dat er binnenkort een maler te koop komt, mocht iemand interesse hebben of iemand kennen die een nieuwe maler zoekt?
Grip, je kent mij. Zal ik een Jura kopen, inc. melkschuimding? Of heb je een andere tip.quote:Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:
[..]
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Ja voor jou is een Jura prima, lekkere koffie, snel, kwalitatief goede machines. Dat pielen met malers en de juiste afstelling zoeken etc ga je denk ik niet wat vinden.quote:Op zondag 10 augustus 2014 09:36 schreef Oksel het volgende:
[..]
Grip, je kent mij. Zal ik een Jura kopen, inc. melkschuimding? Of heb je een andere tip.
En Nicole al helemaal niet.quote:Op zondag 10 augustus 2014 09:46 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ja voor jou is een Jura prima, lekkere koffie, snel, kwalitatief goede machines. Dat pielen met malers en de juiste afstelling zoeken etc ga je denk ik niet wat vinden.
Lekkerder dan espresso zelfs. Met als bijkomend voordeel dat een Chemex allemaal veel minder ruimte inneemt in mijn minikeukentje. Ik drink alleen thuis koffie op mijn vrije dagen en dan ook nog niet altijd.quote:Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Ligt een beetje aan waar ik trek in heb. Soms heb ik trek in die scherpe smaak en soms meer behoefte aan een 'gewone' koffie.quote:Op maandag 21 juli 2014 00:22 schreef naamdrager het volgende:
Zijn hier eigenlijk mensen die filterkoffie stiekum eigenlijk óók heel lekker vinden? Ik gebruik al jaren een espressomachine, maar elke keer dat ik door omstandigheden een filterbakje moet maken, vraag ik me af of ik dat misschien niet net zo lekker, zo niet lekkerder vind. Het smaakt vaak zachter en meer in balans, ten opzichte van die scherpe bitters en zuren in een espresso. En zo'n groot glas in je handen langzaam leegdrinken heeft ook wel wat, die espresso'tjes zijn zo snel weg altijd.
Maar een espresso hoeft op zichzelf niet scherp te zijn. Mijn espresso's smaken eigenijk nooit 'scherp'. Krachtig is wellicht een betere omschrijving? Varieer wat in je bonen en dan kun je hele zachte, milde espresso krijgen. Zeker als je verse bonen hebt.quote:Op zondag 10 augustus 2014 12:46 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ligt een beetje aan waar ik trek in heb. Soms heb ik trek in die scherpe smaak en soms meer behoefte aan een 'gewone' koffie.
Oew.. ik spreek in verkeerde termenquote:Op maandag 11 augustus 2014 10:33 schreef bear87 het volgende:
[..]
Maar een espresso hoeft op zichzelf niet scherp te zijn. Mijn espresso's smaken eigenijk nooit 'scherp'. Krachtig is wellicht een betere omschrijving? Varieer wat in je bonen en dan kun je hele zachte, milde espresso krijgen. Zeker als je verse bonen hebt.
Wellicht verstaan we allebei iets anders onder scherp
Lijkt me wel een vrij unieke onderneming als ik die site zo zie, leuk!quote:Op donderdag 14 augustus 2014 15:39 schreef Gripper het volgende:
Bezoekje bij Kafko was leuk dinsdag! Relaxte vent, woont prachtig in het rustige Drentse landschap. In zn schuur een compleet ingerichte koffiewerkplaats waar onze machines goed onder de loep zijn genomen.
Ik kreeg zelfs complimenten omdat ik mn zaakjes zo goed schoonhoud, hij had nog niet vaak een machine van binnen gezien die zo netjes en goed ontkalkt en schoon was
Nieuwe pomp erin, OPV bijgesteld, wat nieuwe slangetjes, nieuwe stoomtip met 2 gaatjes ipv 4, en ik kan weer lekker aan de slag.
[...]
Marktplaats in de gaten houden en hopen op een mazzeltje. Kijk eens naar een Gaggia classic, of als je veel geluk hebt een Quick 820. Zowel de Gaggia als de Quick zie ik nu te koop staan. Nieuw gaat echt niet lukken met dit budget, een goed espressomachine en een goede maler zijn gewoon duur. Lijkt me sterk dat je met zo' n Poemia van 99 euro van die heerlijke espresso's gaat zetten.quote:Op dinsdag 19 augustus 2014 22:24 schreef Treveo het volgende:
Yo dames, alles goed?
Ik ben voor thuis opzoek naar een leuke espressomachine + koffiemolen combinatie om van die heerlijke espresso's (of misschien zelfs ristretto's) te gaan zetten zonder al veel geld kwijt te zijn.
Kunnen jullie voor ongeveer 250 euro mij een mooie combinatie aanraden om eens mee te beginnen? Is die Philips Saeco Poemia bijvoorbeeld iets?
Als jij je zorgen maakt over je Kcal intake zou ik me niet focussen op wat melk in je koffiequote:Op woensdag 17 september 2014 11:32 schreef kRiZzZiZ het volgende:
Heeft iemand een goede tip om de Friesche Vlag lang Houdbare volle melk te vermijden voor een iets minder calorierijke variant? Is sojamelk een optie?
Ik hou ontzettend van een grote cappucino in de ochten, maar qua calorie-inname is dit niet echt een goed iets.
Slecht punt.Mijn calorie-intake hoeft niet onder de loep gehouden te worden. Dat is ook niet de reden van deze post.quote:Op woensdag 17 september 2014 11:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als jij je zorgen maakt over je Kcal intake zou ik me niet focussen op wat melk in je koffie
Qua smaak zou ik dan zeker sojamelk niet nemen. Probeer of je halfvol ook lekker vindquote:Op woensdag 17 september 2014 11:36 schreef kRiZzZiZ het volgende:
[..]
Slecht punt.Mijn calorie-intake hoeft niet onder de loep gehouden te worden. Dat is ook niet de reden van deze post.
Ik gebruik de volle houdbare meld vanwege de smaak en textuur voor in de Cappucino. Ik wil graag een soort gelijk resultaat maar vraag me af of er ook calorie-armere varianten beschikbaar zijn.
Dat scheelt idd al de helft . Moet het gewoon proberen, magere, half-volle. Dan maar iets minder kwaliteit schuim.quote:Op woensdag 17 september 2014 11:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Qua smaak zou ik dan zeker sojamelk niet nemen. Probeer of je halfvol ook lekker vind
Voor ¤400,– heb je een Philips Saeco Intelia met melkopschuimer. Met – verrassend genoeg – espresso bonen van de Lidl heb je een heerlijk kopje koffie.quote:Op donderdag 9 oktober 2014 13:16 schreef Klonk het volgende:
Ik hoop dat niet kom vloeken in de kerk, dat bij voorbaat
Ben eindelijk tot de conclusie gekomen dat senseo geen koffie is en te duur, dus dat is alvast een pluspunt toch?
Ben nu aan het kijken naar een andere manier om koffie te zetten zonder gelijk de barista uit te hangen om 6 uur 's morgen, loop zelf na te denken over een filter/bonen combinatie maar zie door de bomen het bos niet meer
Als ik nog iets over het hoofd zie voor een smakelijke bak koffie 's ochtends dan hoor ik het graag
Volautomaat bedoel je gewoon een normale filterkoffieding?quote:Op donderdag 9 oktober 2014 13:19 schreef Gripper het volgende:
Als je geen zin hebt om barista te spelen, maar wel sochtends goeie koffie wil, dan is een volautomaat toch een prima optie?
Een automaat is ook vrij snel warm, das wel handig als je voor je werk nog een bakkie wil.
Als die ook met timer bestaan lijkt me dat een geniaal ideequote:Op donderdag 9 oktober 2014 13:39 schreef Lienekien het volgende:
Volautomaat is een espressomachine waar je de bonen instopt en je alleen maar op een knopje hoeft te drukken voor een kopje koffie.
IN de specialistische winkels is dat prima mogelijk, supermarkt is gewoon lastig om tussen te komen en dan moet je het groot kunnen/willen aanpakkenquote:Op donderdag 9 oktober 2014 15:13 schreef Onnoman het volgende:
Een goede vriendin van mijn zus is colombiaanse en probeert de colombiaanse boon in Nederland beter te introduceren. De overheid in Colombia heeft een monopoly op alle koffieboeren waarbij deze gasten eigenlijk worden uitgemolken zodat ze er bijna niks aan kunnen verdienen. Colombia heeft talloze verschillende koffie flavours.. te vergelijken met wijnstreken in Frankrijk.
De colombiaanse koffie die in Nederlandse supermarkten verkocht worden is veelal een mix van verschillende koffiebonen waarvan het ook nog eens kan zijn dat de mix bestaat uit koffie van een ander land. Denk jij dat ze voet op bodem kan zetten? Of is koffie in NL nu al zo veelvuldig aanwezig en uitgemolken dat je amper meer wat voor elkaar kan krijgen?
Hoe brand jij je boontjes?quote:Op maandag 27 oktober 2014 23:43 schreef Onnoman het volgende:
Vandaag proefpakket van ongebrande koffiebonen ontvangen. Gezegd moet worden dat ik mij niet aangesproken voel hier nog eens zaken te doen omdat ze zeer klant onvriendelijk zijn, maar dat terzijde.
16 smaakjes uit allerlei streken.. vandaag de eerst portie koffiebonen gebrand
de geur is confronterend lekker
met een popcorn apparaat..quote:
Nee, ik ben opzoek gegaan naar recensies maar kon weinig vinden.quote:
Wat was dan een goed toestel? Ik heb het specifiek over het verschil tussen een Saeco volautomaat en een Jura volautomaat. De goedkoopste Jura is al snel 650 euro terwijl je een Saeco hebt voor minder dan 250 euro.quote:Op donderdag 20 november 2014 12:50 schreef Thorical het volgende:
[..]
Nee, ik ben opzoek gegaan naar recensies maar kon weinig vinden.
Wat Amerikanen op Amazon die het wel een goed toestel vonden maar dat het snel stuk ging.
En iemand die schreef dat als je echte espresso gewend was je bij dit toestel weg moest blijven.
Maar zelf geen ervaring en het zou eigenlijk te goed om waar te zijn dat je met een apparaat dat een 3e kost van een een instap Quick Mill een geweldige espresso kan maken.
Dat hoeft natuurlijk ook niet perse de keuze te zijn, een jura van 650 tegen een Saeco van 250 euro. Jura is enorm duur, en 250 euro is aan de goedkope kant. Er zit een hoop tussen. Ninova is ook een goed merk, de Melitta Caffeo solo bevalt mij erg goed (300-369 euro) en Saeco heeft ook wat duurdere modellen dan 250 euro. Delonghi heeft ook geen slechte naam, en wellicht kom je een Gaggia volautomaat tegen in de aanbieding.quote:Op donderdag 20 november 2014 12:57 schreef Blik het volgende:
[..]
Wat was dan een goed toestel? Ik heb het specifiek over het verschil tussen een Saeco volautomaat en een Jura volautomaat. De goedkoopste Jura is al snel 650 euro terwijl je een Saeco hebt voor minder dan 250 euro.
Ik vraag me af waar dat verschil in zit. Zit hem dat in de mogelijkheden, duurzaamheid, kwaliteit van de ingebouwde maler, automatische reinigingsopties, etc?
Kijk, dat is goed advies. Bedankt! De Jura vs Saeco was ook even puur om een duur vs. goedkoop voorbeeld te stellen.quote:Op donderdag 20 november 2014 15:48 schreef bear87 het volgende:
[..]
Dat hoeft natuurlijk ook niet perse de keuze te zijn, een jura van 650 tegen een Saeco van 250 euro. Jura is enorm duur, en 250 euro is aan de goedkope kant. Er zit een hoop tussen. Ninova is ook een goed merk, de Melitta Caffeo solo bevalt mij erg goed (300-369 euro) en Saeco heeft ook wat duurdere modellen dan 250 euro. Delonghi heeft ook geen slechte naam, en wellicht kom je een Gaggia volautomaat tegen in de aanbieding.
Kun je nergens proeven anders?
Als ik een volautomaat kocht dan zou ik in elk geval nooit 650 euro neertellen voor een Jura. Een Caffeo solo of andere apparaten in de prijsklasse +/- 350-400 euro doen wat je van een volautomaat mag verwachten: gewoon goede koffie zonder moeite te doen. De beperking die je hebt t.o.v. een espressoapparaat zit hem er o.a. in dat je een veel beperktere maler hebt. Een losse koffiemolen is verstelbaar in tientallen hele kleine stapjes, of zelfs staploos. Dan praten we over een bedrag van 250-400 euro en dan heb je iets goeds, maar dan kan het nog altijd zeker beter. Dergelijke kwaliteit malers vind je in een volautomaat gewoon niet. Dat neemt niet weg dat er zeker een prima bakje koffie uit een volautomaat komt hoor, en dat met 1 druk op de knop, maar het is natuurlijk wel een beetje een compromis. Wil je betere koffie dan een volautomaat van zeg 350-400 euro dan zou ik toch aan een espresso apparaat + molen gaan denken. Ik ben namelijk erg bang dat je 650 euro een hele hoop geld gaat vinden, zeker als ik je daarna een espresso van mijn quick 820 laat proeven
Weet je overigens dat Jura terug moet voor servicebeurten? Dat was in elk geval wel altijd zo. Andere merken kun je allemaal zelf makkelijk onderhouden en schoonmaken van binnen. Dan is het altijd schoon, en het scheelt geld.
Ik heb toevallig allebei staan, vandaar dat ik kan vergelijken Ik waardeer de Caffeo Solo vanwege het gemak op de vroege ochtend: ik druk op de knop en er rolt een lekker kopje koffie uit. Absoluut lekker. Zoek je naar 'gewoon acceptabele koffie met een druk op de knop' dan zit je daar wel goed, ik vind de koffie meer dan acceptabel, gewoon lekker! Wat jij zoekt in de volautomaat ga je prima krijgen bij apparaten in de klasse 300-400 euro. Ik zie dat de Caffeo solo nu zelfs <300 euro is en voor dat geld een absolute aanrader! Ik betaalde ooit 369 euro.quote:Op donderdag 20 november 2014 16:14 schreef Blik het volgende:
[..]
Kijk, dat is goed advies. Bedankt! De Jura vs Saeco was ook even puur om een duur vs. goedkoop voorbeeld te stellen.
Ik zou zelf ook liever een losse molen nemen met een espresso-apparaat. Ik drink namelijk alleen koffie/espresso, en vindt het pielen ook wel leuk/interessant. Echter is de grootverbruiker mijn vriendin, en die wil gewoon acceptabele koffie/espresso met een druk op de knop en opgeschuimde melk uit een losse aeroccino. Op dit moment is het budget ook niet zo dat er veel geld beschikbaar is voor een molen en een goed espresso-apparaat. Dus dat speelt ook mee. Ik weet dat dat natuurlijk de 'beste' oplossing zou zijn
Sterker nog, Sligro is die nu 225 euro ex BTW (en mijn vriendin heeft een eigen bedrijf)quote:Op donderdag 20 november 2014 16:43 schreef bear87 het volgende:
[..]
Ik heb toevallig allebei staan, vandaar dat ik kan vergelijken Ik waardeer de Caffeo Solo vanwege het gemak op de vroege ochtend: ik druk op de knop en er rolt een lekker kopje koffie uit. Absoluut lekker. Zoek je naar 'gewoon acceptabele koffie met een druk op de knop' dan zit je daar wel goed, ik vind de koffie meer dan acceptabel, gewoon lekker! Wat jij zoekt in de volautomaat ga je prima krijgen bij apparaten in de klasse 300-400 euro. Ik zie dat de Caffeo solo nu zelfs <300 euro is en voor dat geld een absolute aanrader! Ik betaalde ooit 369 euro.
Dus jij bent nu onderweg naar Sligro, of bezorgt Sligro ook thuis?quote:Op vrijdag 21 november 2014 09:22 schreef Blik het volgende:
[..]
Sterker nog, Sligro is die nu 225 euro ex BTW (en mijn vriendin heeft een eigen bedrijf)
Eerst even overleggen en de pinpas van mijn vriendin regelenquote:Op vrijdag 21 november 2014 12:08 schreef bear87 het volgende:
[..]
Dus jij bent nu onderweg naar Sligro, of bezorgt Sligro ook thuis?
We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...quote:Op zondag 7 december 2014 11:20 schreef bear87 het volgende:
Als ik het goed begrijp zoek jij een halfautomaat met een stoompijpje dus? Of zoek je een volautomaat die de bonen zelf voor je maalt?
Rare wensen zijn het zeker niet, genoeg apparaten die daaraan voldoen.
je kunt veel zeggen van nespresso maar het is prima binnen te houden.quote:Op zondag 7 december 2014 11:34 schreef Stofje het volgende:
[..]
We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...
edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren .
Klopt.quote:Op zondag 7 december 2014 13:19 schreef SuperFood het volgende:
[..]
je kunt veel zeggen van nespresso maar het is prima binnen te houden.
ach welneequote:Op zondag 7 december 2014 14:05 schreef Seß het volgende:
[..]
Klopt.
Mits je de goede cups gebruikt, anders krijg je Senseo uit je Nespressoapparaat. En geen luigo's zetten met espressocups.
Senseo kun je prima weigeren, Nespresso is echter prima koffie. Niks mis mee. Nespresso wordt echter wel vrij snel prijzig, goedkoop apparaat maar de cups zijn minimaal 35 cent per stuk. Als je niet oppast geef je zo enkele honderden euro's uit aan enkel en alleen koffie in een jaarquote:Op zondag 7 december 2014 11:34 schreef Stofje het volgende:
[..]
We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...
edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren .
Ok, duidelijk. Echter zijn je eisen wel dermate dat je er met 150 euro echt niet gaat komen. Stel dat je een halfautomaat neemt, waarbij je dus zelf de bonen moet malen, dan moet je daarbij ook een goede maler hebben (voor een lekkere espresso volstaat een maler van een paar tientjes niet, reken op zo al 150 euro voor een instapmaler). Een niet te dure halfautomaat is een Gaggia Classic. Op amazon.de gingen ze de laatste maand regelmatig voor ongeveer 210-220 euro weg. Je kunt ook marktplaats in de gaten houden, daar gaan ze voor weinig weg. Echter een bruikbare molen gaat je ook (nieuw) minimaal 150 euro kosten. De optie halfautomaat valt dan af denk ik gelet op wat je wil uitgeven.quote:Op zondag 7 december 2014 11:34 schreef Stofje het volgende:
[..]
We willen in ieder geval geen senseo / cups. Het liefste willen we inderdaad bonenkoffie (dus zelf malen), maar gemalen koffie vinden we ook prima. Met een stoompijpje inderdaad, voor cappuccino. We zijn niet zo veeleisend, maar willen dus ook niet enorm veel betalen...
edit: Of is Nespresso niet zo smakeloos als ik denk... We hebben nu hier een oude Senseo staan en die koffie is zo niksig en smakeloos vind ik. Misschien moet ik dat senseo / cups-weigeren een klein beetje nuanceren .
Prima koffie, maar stukken duurder dan mijn singleorigin bonen van fascino. En de afschrijving van mijn gaggia volautomaat zit daar al in.quote:Op zondag 7 december 2014 13:19 schreef SuperFood het volgende:
[..]
je kunt veel zeggen van nespresso maar het is prima binnen te houden.
volledig mee eens. ik zou voor thuis nooit een nespresso kopen. overpriced cups. maar ik drink dan ook wel meer dan 3 kopjes per weekquote:Op zondag 7 december 2014 18:05 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Prima koffie, maar stukken duurder dan mijn singleorigin bonen van fascino. En de afschrijving van mijn gaggia volautomaat zit daar al in.
Break even rond de 2000 kopjes. Ik heb een 8000 gemaakt met mijn machine in 5 jaar. Dus zeg 4 per dag.
Maargoed, het is prima en eigenlijk altijd lekker. Andere cups zijn vrijwel altijd minder lekker dan nespresso.
Dat is dan echt veel pech hebben, of heb je de machine geen onderhoud gegeven? Of zat er gezien de prijsklasse zoveel poespas op dat dat problemen geeft? Je zal ook niet de eerste zijn met een tergend dure auto die meer problemen oplevert dan het basismodel. Ik heb zelf ervaring met een Saeco in de prijsklasse +/- 400 en die heeft nooit problemen gegeven. De Melitta die hier nu alweer een jaar of 5 staat (370 euro, nu 299) heeft eveneens nog nooit een probleem gehad. De Siemens (zelfde prijsklasse) bij vrienden gaat al net zo lang probleemloos mee, evenals de Krups bij weer een ander vriend, etc.quote:Op zondag 7 december 2014 20:44 schreef Bigs het volgende:
Hmm.. ik heb eigenlijk alleen ervaring met volautomaten van Seaco en Jura in de prijsklasse van 500 tot 1000 euro en als ik zie hoeveel gezeik je daarmee hebt dan zou ik echt nooit voor zo'n goedkope volautomaat gaan. Dat lijkt me echt vragen om problemen. Dan liever een Nespresso.. qua smaak doet dat niet echt onder voor een volautomaat.
Jammere is alleen dat die volautomaten alleen maar van die domme panarello pijpjes hebben ipv gewoon een ding met een gaatje onderin. Maargoed waarschijnlijk is de stoomdruk toch te weinig om mooi latte schuim te maken
Ik koop vaak koffie bij van Pommeren aan de Lijnmarkt. Die hebben een uitgebreide sortering italiaanse merken, en veel andere leuke koffie gadgets.quote:Op dinsdag 9 december 2014 23:44 schreef Blik het volgende:
Zo, Caffeo Solo gekocht en neergezet. Alleen nog geen bonen, dus heb er nog niet veel aan Iemand tips voor goede online-shops met lage of geen verzendkosten?
En wat zijn goede shops in Utrecht? Gripper?
Heel goed, Paul van Dillen kende ik nog niet, de andere kende ik al wel. Dankjewel!quote:Op woensdag 10 december 2014 10:38 schreef Gripper het volgende:
[..]
Ik koop vaak koffie bij van Pommeren aan de Lijnmarkt. Die hebben een uitgebreide sortering italiaanse merken, en veel andere leuke koffie gadgets.
Als je echt aparte dingen wilt proeven, ze hebben bij van Pommeren een eigen selectie zelfgebrande koffie, waarin ze heel vaak nieuwe koffiesoorten toevoegen. Allemaal de wat apartere single origins enzo, die je niet snel in een gewone koffiewinkel zult vinden.
Het koffielab heet dat.
Verder Paul van Dillen aan het Vredenburg. (in dat rijtje winkels waar ook Paradijs en Hout Brox zitten)
Kaldi en Simon Levelt zijn natuurlijk ook prima.
Online is fascino sterk aan te raden, vers gebrand en kwaliteit die ik offline nog niet heb gevonden (oude koffie bij de veel winkels)quote:Op dinsdag 9 december 2014 23:44 schreef Blik het volgende:
Zo, Caffeo Solo gekocht en neergezet. Alleen nog geen bonen, dus heb er nog niet veel aan Iemand tips voor goede online-shops met lage of geen verzendkosten?
En wat zijn goede shops in Utrecht? Gripper?
Heb ik gisteren een eerste zending bij besteld. proefpakket en een overstock. Jammer wel van de hoge verzendkosten, maar de alternatieven zijn zelfs nog duurderquote:Op woensdag 10 december 2014 21:57 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Online is fascino sterk aan te raden, vers gebrand en kwaliteit die ik offline nog niet heb gevonden (oude koffie bij de veel winkels)
http://www.fascino-coffee.com
Wel verzendkosten bij kleine bestelling, maar dat vind ik meer dan logisch (die kosten zijn er simpelweg ook)
Als je daar een kilo budget koffie bestelt dan ben je zelfs inc verzendkosten nog redelijk voordelig uit als je het vergelijkt wat een kilo DE kost in de supermarkt En die is dan niet hooguit enkele dagen geleden gebrandquote:Op donderdag 11 december 2014 08:53 schreef Blik het volgende:
[..]
Heb ik gisteren een eerste zending bij besteld. proefpakket en een overstock. Jammer wel van de hoge verzendkosten, maar de alternatieven zijn zelfs nog duurder
DE heb je al voor onder de 10 euro de kilo Zit nu toch al snel op het dubbele. Is overigens niet erg hoor, betaal liever meer voor goede kwaliteit.quote:Op donderdag 11 december 2014 15:33 schreef bear87 het volgende:
[..]
Als je daar een kilo budget koffie bestelt dan ben je zelfs inc verzendkosten nog redelijk voordelig uit als je het vergelijkt wat een kilo DE kost in de supermarkt En die is dan niet hooguit enkele dagen geleden gebrand
(mij bevallen de bonen van Australian (dark roast) en Ikea trouwens heel goed in de Caffeo Solo, de verse bonen van Fascino vind ik vaak lekkerder als espresso uit mn Quickmill, al doet de Emporio het ook goed in de Caffeo Solo)
jaquote:Op vrijdag 12 december 2014 14:37 schreef Blik het volgende:
sorry voor de n00b-vragen
Ik heb mijn eerste koffie binnen van Fascino. 1250 gram in totaal, verpakt in 5 losse zakjes. Wat kan ik het beste doen qua bewaren? 3 of 4 zakjes in de vriezer doen?
Nee.quote:
Een van de beste winkels online. Wij bestellen tegenwoordig vrijwel altijd bij fascino.quote:Op woensdag 10 december 2014 21:57 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Online is fascino sterk aan te raden, vers gebrand en kwaliteit die ik offline nog niet heb gevonden (oude koffie bij de veel winkels)
http://www.fascino-coffee.com
Wel verzendkosten bij kleine bestelling, maar dat vind ik meer dan logisch (die kosten zijn er simpelweg ook)
Goed hé!quote:Op vrijdag 12 december 2014 15:31 schreef Blik het volgende:
Hmm, mijn 1ste kopje Lintong Raja Batak uit Indonesië smaakt verrukkelijk
ok, thanks!quote:Op vrijdag 12 december 2014 16:29 schreef Gripper het volgende:
[..]
Nee.
In de vriezer drogen ze meer uit dan in een afgesloten kunststof doos.
Vriezer = hele droge lucht.
Niet doen dus, nergens voor nodig. Koel en donker in eigen verpakking bewaren, en als de verpakking eenmaal aangebroken is, alleen de bonen die je nodig hebt in je maler gooien, zakje in afgesloten tupperware doos bewaren.
Ik bestel ook altijd daar, goedkoper heb ik ook nog niet gezien eigenlijk.quote:Op vrijdag 12 december 2014 19:18 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Een van de beste winkels online. Wij bestellen tegenwoordig vrijwel altijd bij fascino.
Veel beter wordt het niet snel.
Espresso grande alto en Picu zijn mijn favorieten, niet het goedkoopst, wel het lekkerst.quote:Op dinsdag 16 december 2014 17:23 schreef bear87 het volgende:
[..]
Ik bestel ook altijd daar, goedkoper heb ik ook nog niet gezien eigenlijk.
Binnenkort ga ik eens de budget bonen proberen daar, en hun nieuwe Braziliaanse. Emporio en Italiano zijn tot nu toe favoriet.
quote:Op zondag 21 december 2014 14:04 schreef SuperFood het volgende:
als je goedkoop wilt - kijk eens naar het concept mokapot of koop een maler en een filter machine met thermoskan (warmhoudpitje molt je koffie).
Thnx, handige tips! Stel dat je toch een nespresso apparaat koopt, heb jij dan nog een bepaalde voorkeur of tips waar ik op moet letten? dankje!quote:Op zondag 21 december 2014 13:47 schreef pussywillow het volgende:
Alles is beter dan een Senseo. Zelfs Nespresso oploskoffie smaakt gewoon beter dan Senseo, dus wat je ook koopt, je zult erop vooruit gaan Maar aangezien je het over "niet al te duur" hebt: je moet rekening houden met de aanschafprijs en de prijs per kopje koffie.
De lekkerste koffie maak je van versgemalen bonen, hetzij met een volautomaat (die maalt ook de bonen voor je), hetzij met een halfautomaat (daar moet gemalen koffie in, dus je hebt een aparte maler nodig). Dat is vrij duur in aanschaf, hoewel je een Philips Saeco tegenwoordig ook al voor onder de 300 euro hebt en dat zijn volgens mij best prima apparaten. De prijs per kopje koffie is dan wel laag, iets van 11 cent per kopje afhankelijk van hoe duur je bonen zijn.
Een Nespresso-apparaat is goedkoop in aanschaf, maar relatief duur in gebruik. Ik geloof dat je rond de 37 cent per cupje betaalt. Stel dat je 4 kopjes koffie per dag drinkt, dan betaal je (4*.37)*365=¤540 aan cupjes in een jaar, terwijl je met bonen maar (.11*4)*365=¤160 kwijt bent. Dat scheelt dus ¤380 in het voordeel van bonen. Laat een Nespresso-apparaat ¤100 kosten en een volautomaat ¤300, dan heb je het verschil in aanschafprijs er na een half jaar al uit. Maar als jij alleen in het weekend een paar kopjes koffie drinkt dan boeit dat prijsverschil weer minder en heb je juist weer baat bij het feit dat die cupjes lang houdbaar zijn (en bonen niet, die gaan redelijk snel achteruit in kwaliteit als de verpakking eenmaal open is).
Cappuccino is gewoon een kwestie van opgeschuimde melk bij je espresso donderen De meeste volautomaten hebben wel een stoompijpje waarmee je melk op kunt schuimen, hoe dat bij Nespresso-apparaten zit weet ik niet. Je kunt ook losse melkopschuimers kopen.
Jij had die Melitta gekocht toch? Mijn ervaring voor een goede kop koffie daaruit is het beste met dark roast bonen; Australian dark roast, Ikea en Sicilian van Kaldi zijn favoriet als ik een gewoon kopje koffie wil uit de Melitta. (Gek genoeg werkt het met mijn Quickmill andersom; daar moeten mijn bonen zo vers mogelijk zijn voor het beste resultaat)quote:Op zondag 21 december 2014 14:51 schreef Blik het volgende:
Vraagje voor de kenners, ik heb mijn volautomaat nu een week en ben er erg blij mee. Espresso's en cappuccino's zijn echt top. Ik heb alleen nog wat problemen met het maken van een lekkere kop koffie ipv een shot espresso. Iemand tips voor bonen, en waar ik rekening mee moet houden (fijn malen of grof, hoeveelheid, etc)
Persoonlijk zou ik zeggen, koop een normale volautomaat en een aeroccino ernaast zodat je cappuccino kan maken. De volautomaten met een cappuccinatore moeten echt heel vaak schoon gemaakt worden en dat is nogal een gedoe.quote:Op maandag 22 december 2014 12:04 schreef Dragonberry het volgende:
Ik ben momenteel aan het kijken voor een volautomatische koffiemachine. Eerst naar aanleiding van de ¤50 cashback bij krups. deze is dan lekker betaalbaar. Echter lees ik hierover veel horror verhalen met lekkende machines en andere defecten.. Verder vind ik de machine echt perfect! Hoeveelheid koffie en sterkte is goed in te stellen en hij heeft een stoompijpje.
Ik ben er intussen achter dat je normaal de zetgroep eruit moet halen en deze dan kan spoelen. Bij krups kan dit niet, maar de machine doet dit zelf. Zou dit een nadeel zijn en misschien zelfs oorzaak van veel problemen?
Hierna kom je al snel bij de Philips saeco machines. Ook leuke prijsjes en aanbiedingen met extra garantie. Hier kom ik helaas ook al snel veel verhalen tegen over lekkende machines en korte levensduur..
Als laatste kom ik opeens wel veel goede verhalen tegen over de melitta caffeo solo. Mooi apparaat, maar beperkte instellingen en geen stoompijpje voor melkschuim en thee.. Ik weet nog niet of ik die kan missen op het apparaat. Ik drink zelf vooral cappuccino of thee.
Heeft iemand nog wat input voor mij? Gewoon proberen met de krups of wat meer betalen en met minder opties genoegen nemen met de melitta?
Dank, heb nu wat dark roast lungo bonen gehaald bij de AH 25% korting, ga dat binnenkort eens uittestenquote:Op zondag 21 december 2014 15:07 schreef bear87 het volgende:
[..]
Jij had die Melitta gekocht toch? Mijn ervaring voor een goede kop koffie daaruit is het beste met dark roast bonen; Australian dark roast, Ikea en Sicilian van Kaldi zijn favoriet als ik een gewoon kopje koffie wil uit de Melitta. (Gek genoeg werkt het met mijn Quickmill andersom; daar moeten mijn bonen zo vers mogelijk zijn voor het beste resultaat)
Je hebt nu waarschijnlijk de verse koffie van Fascino gebruikt, en je pucks/koeken in je opvangbak zijn niet mooi droog en stevig maar erg los? En je vindt de koffie waterig? Of wat is het probleem precies?
(je kunt sowieso de maalgraad nog even op de fijnste stand zetten. anders een andere boon proberen)
Mooi ding Staat bij mij ook thuis sinds anderhalve weekquote:Op dinsdag 23 december 2014 15:08 schreef Dragonberry het volgende:
[ afbeelding ]
Gisteravond besteld, bonen gehaald bij Simon levelt, vanavond eens goed uittesten
Dat snap ik nou echt niet. Een hele batterij espresso apparaten en geen goede molen. Ik zou eerder een goede molen kopen en een moccaexpress dan nog een espresso apparaat en blijven aanklooien met voorgemalen koffie.quote:Op dinsdag 23 december 2014 20:54 schreef Fixers het volgende:
Ik heb de beschikking over een hele batterij espessomachines, tot e een Bezzera Strega aan toe en toch gaat mijn voorkeur uit naar de zachte romige smaak van koffie uit mijn Chemex. Ik vroeg een poosje terug toch om ervaringen met die speciale opgietketels van Hario? Inmiddels heb ik er eentje en het is echt een meerwaarde. In elk geval gaat het schenken gewoon makkelijker met zo'n dun tuitje, ten opzichte van mijn waterkoker.
Mijn "set-up" :
[ afbeelding ]
Volgende aanschaf wordt een koffiemolen.
Ik ben sinds vandaag trotse eigenaar van een moka pot! Weet jij welke koffie ik hier in kan doen? Ik lees overal dat de maling van de koffiebonen tussen snelfiltermaling en espressomaling in moet zitten. Maakt dit echt uit? Want ik heb (nog) geen koffiemolen en heb voorlopig ook even geen tijd om daarnaar te kijken. Weet jij of het mogelijk is om bij de supermarkt (bij voorkeur AH/Dirk/Jumbo) koffie te halen die je met een mokapotje kunt zetten, of moet je echt per se die tussenmaling (en dus een molen) hebben?quote:Op zondag 21 december 2014 14:04 schreef SuperFood het volgende:
als je goedkoop wilt - kijk eens naar het concept mokapot of koop een maler en een filter machine met thermoskan (warmhoudpitje molt je koffie).
volgens mij moet ie iets dikker zijn dan normale filterkoffie (omdat je anders wat drap in je kannetje meekrijgt). anyways, gewoon filterkoffie zou de truc redelijk moeten doen. heb zelf een simpel malertje maar filterkoffie dee het ook altijdquote:Op zaterdag 27 december 2014 20:16 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:
[..]
Ik ben sinds vandaag trotse eigenaar van een moka pot! Weet jij welke koffie ik hier in kan doen? Ik lees overal dat de maling van de koffiebonen tussen snelfiltermaling en espressomaling in moet zitten. Maakt dit echt uit? Want ik heb (nog) geen koffiemolen en heb voorlopig ook even geen tijd om daarnaar te kijken. Weet jij of het mogelijk is om bij de supermarkt (bij voorkeur AH/Dirk/Jumbo) koffie te halen die je met een mokapotje kunt zetten, of moet je echt per se die tussenmaling (en dus een molen) hebben?
Super, dank je wel!quote:Op zaterdag 27 december 2014 20:17 schreef SuperFood het volgende:
[..]
volgens mij moet ie iets dikker zijn dan normale filterkoffie (omdat je anders wat drap in je kannetje meekrijgt). anyways, gewoon filterkoffie zou de truc redelijk moeten doen. heb zelf een simpel malertje maar filterkoffie dee het ook altijd
Ah super! Dan haal ik voorlopig simpele koffie van de supermarkt totdat ik tijd heb om een grinder te kopen.quote:Op zaterdag 27 december 2014 20:20 schreef SuperFood het volgende:
http://stumptowncoffee.com/brew-guides/moka-pot/
je had trouwens gelijk met de maling - maar zie bovenstaande link dat je ook grover (gewoon filter koffie maling) kunt gebruiken
leuk. laat je weten wat je eerste resultaat was?quote:Op zaterdag 27 december 2014 20:26 schreef WhyAreTheyAllTaken het volgende:
[..]
Ah super! Dat haal ik voorlopig simpele koffie van de supermarkt totdat ik tijd heb om een grinder te kopen.
Zal ik aan denken!quote:Op zaterdag 27 december 2014 20:27 schreef SuperFood het volgende:
[..]
leuk. laat je weten wat je eerste resultaat was?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |