abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 23 februari 2013 @ 21:16:53 #1
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_123254823


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
CUL / Het Grote Barista Topic Deel II CUL / Het grote Baristatopic deel 3 CUL / Het grote Baristatopic deel 4 CUL / Het grote Baristatopic #5 CUL / Het grote Baristatopic #6 CUL / Koffie voor de fijnproever CUL / Koffie voor de fijnproever (2) CUL / Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_123283259
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.

Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
pi_123325838
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:26 schreef JTibben het volgende:
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.

Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
Geen ervaring mee, maar vandaag is ie bij blokker goedkoper: http://www.blokker.nl/web(...)Id=10001&langId=-104
  maandag 18 maart 2013 @ 07:39:41 #4
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124194586
Nadat ik 3 maanden geleden bij een vriend van me een cappuccino (en daarna een espresso) dronk van zijn DeLonghi espresso-apparaatje kwam ik thuis bij mijn eigen Nespresso apparaat. De week daarna was de koffie gewoon niet meer hetzelfde en kwam ik op het geniale idee om hem dan maar te verkopen en zo'n klein espresso apparaat te kopen. Zonder enige achtergrond informatie dus voor ¤30 op Marktplaats een DeLonghi gekocht en daar komen al wat redelijke espresso's uit moet ik zeggen, maar de stabiliteit laat natuurlijk te wensen over. Met zelfde grind, zelfde tamping komt er toch te vaak geen goede bak uit naar mijn zin.

Vervolgens sloeg het virus toe: koffiepraat.nl, thuisbarista.nl, coffeegeek.com etc. Ik heb nu een Rancilio Rocky met heerlijk verse bonen van Fascino staan naast mijn DeLonghi (die steeds meer kuren krijgt) en heb 58mm tampers, schoonmaakspul, nieuwe kopjes, etc etc. Jullie kennen het vast wel.

De volgende stap is natuurlijk een nieuw apparaat. Op Marktplaats ben ik aan het zoeken naar een Rancilio Silvia om de komende jaren te gebruiken. Als ik over een paar jaar ooit een huis koop zou ik wel een vast waternet apparaat willen (Bezzera Mitica oid) maar voor nu lijkt me zo'n Silvia de beste upgrade.

Oh, en dit is mijn eerste post (na veel meelezen bij diverse topics) op FOK!.
pi_124194659
welkom :)

Klinkt als een goed begin op FOK en met je koffie ^O^
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  maandag 18 maart 2013 @ 12:09:00 #6
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_124200692
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  donderdag 21 maart 2013 @ 12:24:41 #7
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124329932
Zondag m'n Silvia V2 ophalen ^O^
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:36:43 #8
97745 Thorical
finding a way
pi_124371877
quote:
5s.gif Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Alleen geen azijn gebruiken maar citroenzuur, Ik heb ff naar de gebruiksaanwijzing voor een lelit gekeken en er staat niets over ontkalken in.
Maar kijk eens in de gebruiksaanwijzing van een Rancillo waar de Lelit mee vergeleken wordt.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:39:49 #9
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_124371984
Ja de "gebruiksaanwijzing" is vrij lachwekkend :P gelukkig heb je die ook niet echt nodig bij zo'n unit. Ik zal eens kijken ja :) Meeste apparaatontkalker is op basis van citroenzuur toch?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:44:59 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124372176
quote:
5s.gif Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Citroenzuur gebruiken, geen azijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 21:21:33 #11
119606 habanero
577000 Scoville
pi_124388864
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.

zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 22:33:43 #12
130803 Gripper
Get a grip
pi_124392618
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 21:21 schreef habanero het volgende:
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.

zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 22 maart 2013 @ 23:14:09 #13
119606 habanero
577000 Scoville
pi_124394189
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:

[..]

Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
klinkt wel goed :)
  maandag 25 maart 2013 @ 12:30:21 #14
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124479252
Gisteren mijn Silvia V2 opgehaald. Mijn vorige was een DeLonghi apparaatje. Eerste indruk: shit wat heb ik mezelf aangedaan de laatste jaren. Wat een wereld van verschil. Ik denk dat ik de goede maalgraad heb vastgesteld, de espresso loopt er mooi uit: in 27 seconden zitten de kopjes vol. Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.

Mijn opstelling nu:

pi_126151389
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.

Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013. c_/

pi_126277413
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Waar komt dit te staan?
  donderdag 9 mei 2013 @ 21:24:32 #17
97745 Thorical
finding a way
pi_126280227
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 22:20 schreef lukaon het volgende:
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.

Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013. c_/

[ afbeelding ]
Ik weet nog steeds niet wat er van te vinden. Ik heb twee keer zo,n slow bakje gehad beide van koffie zaken met pretentie maar misschien ben ik robuuste espresso smaken gewend maar echt wauw vind ik het niet. 1e keer Ethiopische koffie 2e kop New Guinea
pi_126286208
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 20:35 schreef friemel het volgende:
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crčmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Waar komt dit te staan?
pi_126286770
Het eerste wat je zou kunnen doen is een grotere dosis koffie. Ik doe zelf meestal een maatschepje met een kop erop.

Het zou ook aan je maler kunnen liggen, dat die niet fijn genoeg maalt. Je zou eens kunnen proberen met voorgemalen koffie. Niet voor de smaak, dat is niks, maar als voorgemalen koffie minder snel doorlopt dan jouw zelfgemalen, dan maal je te grof.

sterker nog, met een goede maler moet het mogelijk zijn de koffie zo fijn te malen dat hij helemaal niet meer doorloopt. Dus als dat op de fijnste stand niet zo is, ligt het aan je maler.
pi_126286986
Ik heb net even zoeken, ik heb de Nivona Cafegrano 120, welke volgens diverse website zo zou moeten malen dat het fijn genoeg is...
Waar komt dit te staan?
pi_126287082
probeer maar. Blokkeert je koffie?
pi_126287230
Wat ik net postte was met de molen op de fijnste stand...
Waar komt dit te staan?
pi_126287763
Daarom dus. Een goede doorstroming komt best wel nauw. Ik heb een nemox lux, ook est een simpel dingetje. Als ik 1 tikje te fijn heb staan komt de koffie er druppelsgewijs uit, nog een tikje meer en er komt helemaal niks meer uit. een tikje te grof en de koffie smaakt niet. De echte fijnafstelling doe ik door de hoeveelheid koffie te varieren van een afgestreken maatschep (als ik net een nieuw pak koffie open) tot met een flinke kop erop. (De nemox lux heeft geen doseerder, en ik gebruik de hopper ook niet. Ik gooi er elke keer een schep bonen in die ik dan helemaal opmaal.

Sorry, maar als jouw maler dat niet kan, dan maalt hij gewoon niet fijn genoeg. Maar probeer zeker ook eens met een grotere dosis.
pi_126288216
Het vreemde is dat de maler het wel zou moeten kunnen, eens even kijken of er iets mis is.
Waar komt dit te staan?
pi_126306421
Net even nieuwe bonen (deels gemaald en deels niet) gehaald bij Simon Levelt, volgens hun zou mijn maker niet fijn genoeg kunnen malen voor de espressomachine die ik heb :'(
Waar komt dit te staan?
pi_126313944
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 23:18 schreef friemel het volgende:

[..]

Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crčmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
pi_126314081
overigen is dit wel een goede uitleg

http://www.home-barista.c(...)distribute-tamp.html
pi_126315537
Oke, thanks! Heb van levelt extra fijn gemalen koffie megekregen, ze zeiden dat dit nodig was voor de silvia. Maar de truc die je noemt ga ik met mn eigen maler doen, die wil ik eigenlijk nog niet vervangen...
Waar komt dit te staan?
pi_126315929
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 18:31 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
Enkele portafilters zijn gewoon rot om te gebruiken, ongeacht het merk machine. Ik gebruik de mijne ook nooit, ik drink liever 2 espresso's of gooi er een weg (doe ik toch nooit). Maar met de enkele filter kan ik geen goede espresso maken.
pi_126316910
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Waar komt dit te staan?
pi_126321164
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 19:41 schreef friemel het volgende:
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Goed experiment met de helft van die levelt koffie gemalen en de andere helft niet. Ik heb wel vaker gehoord dat het veel makkelijker zou zijn om met een dubbel filter een goed bakje te zetten dan met een enkele. Ik heb nooit (met een enkel filter) een probleem gehad, maar ik moet toegeven dat ik nog nooit geprobeerd heb met een dubbel filter. Misschien weet ik wel niet wat ik mis. Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.

Tampen heeft trouwens (maar zoals met alles in de espresso verschillen de meningen hierover) geen enkel effect. Ik bedoel, je moet wel tampen maar het maakt niet uit hoe hard. Als de koffie het water opneemt zet deze toch uit. Ik draai en druk een beetje om het mooi vlak te krijgen, en dat is het dan wel.
pi_126335031
Ik snap de theorie achter het aandrukken wel, je zorgt er voor dat het water er minder snel en gelijkmatiger doorloopt. Een enkele hoeveelheid in een dubbel portafilter werkt denk ik averechts, aangezien de filteropening groter is zal het water er nog sneller door kunnen lopen?
Waar komt dit te staan?
pi_126604039
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
  vrijdag 17 mei 2013 @ 05:12:31 #34
97745 Thorical
finding a way
pi_126619879
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 21:33 schreef bear87 het volgende:
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
Nee, maar wel een 2820 met het zelfde binnenwerk.
Maar wat wil je weten?
  vrijdag 17 mei 2013 @ 20:43:55 #35
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_126647949
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 21:01 schreef kuifje_fok het volgende:
Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.
Een enkele dosis in een dubbel filterbakje werkt niet goed, want een dubbel bakje loopt sneller door dan een enkelbakje.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_126652006
Zou kunnen, maar volgens mij wordt de doorloopsnelheid meer bepaald door de koffie dan door het filter.Het idee achter die dubbele filter was geloof ik dat een enkel filter een beetje taps toeloopt en de dubbele filter rechte wanden heeft, en dus over het gehele oppervlak gaatjes, zodat de stroming bij een dubbel filterbakje meer uniform is.

Maar zoals gezegd, ik heb met mijn enkel filter nergens last van, dus ik weet het niet.
pi_126655027
Helaas, ik heb een volautomaat.. Maar kan wel alles instellen (koffiehoeveelheid, malingsgraad, waterhoeveelheid, temperatuur, voorpercolatie etc.) , ben best tevreden met mijn koffie, voordeel is dat ik in de ochtend slechts 1 knopje nodig heb ;). Ooit wil ik wellicht nogeens een maler en semi-automaat, maar ik denk dat mijn vrouw de volautomaat al voldoende vindt...

Maar helaas, lekkerder dan mijn godshot in italie is het nooit meer geworden. Ik werkte daar en we waren in een dorpje gestop tvoor een koffie... ergens in de buurt en daar gebeurde het... DOmo stond er op het kopje.. Ik dacht dat ik gek werd. Wat lekker.! Sindsdien ben ik koffieliefhebber :)

Ik haal mijn bonen trouwens bij fascino, we proberen nog steeds single origins uit...hmmm. Mijn huidige favoriet is los placeres
Whatever...
pi_126698472
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.

Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
  zondag 9 juni 2013 @ 08:09:47 #39
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_127574605
Mijn huidige setup!



En hiermee brand ik mijn bonen.


En met wat oefenen lukt dit nu redelijk.
pi_127578148
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 22:38 schreef psymeuk het volgende:
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.

Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
Ik gebruik Arla, halfvol. Het statement op de verpakking dat het ideaal is voor koffiespecialiteiten kan ik echt beamen. Dit gaat mij beter af dan met "normale" volle melk, en ook nog biologisch!
pi_128611544
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.

Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.

Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.

Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
.
pi_128612137
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2013 10:00 schreef Fer het volgende:
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.

Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.

Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.

Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
Koop geen supermarkt bonen. Zoek een locale brander (niet Simon Levelt als het even kan), koop daar bonen en laat ze gelijk malen, en die kan je vast ook wel aan een tamper en lepeltje helpen.

Edit: is wel duurder maar absoluut de moeite waard. Het leven is te kort om slechte koffie te drinken :)
pi_128613234
Wat vinden jullie van de nieuwe coronel bonen?
pi_128639545
Lol was ff passen en meten, maar ik vond een glas in de kast dat precies de juiste onderkant had. Dus die Lavazza meuk erin geperst en waarempel er komt een bakje uit dat espresso mag heten.

Noem me een barbaar maar ik houd niet zo van filterkoffie, dus maak ik altijd americano's. Dus als er iets meer volle smaak in zit ipv bittere ben ik al gauw gelukkig.

Nu dus ff op zoek naar een brander hier in de buurt. Of een knappe molen.

En hoewel zijn geld meer dan waard (20¤) is deze Gaggia Espresso pure nou een soort omgestickerde Delonghi of echt wel een klap beter? Tis wel minder dan een classic geloof ik.
.
pi_128878672
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 12:30 schreef verskure het volgende: Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  vrijdag 12 juli 2013 @ 17:51:47 #46
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_128880111
Op facebook:

Iemand vertelde me dat venti voor 20 ounce stond..

Starbucks generatie..
reset
  zondag 21 juli 2013 @ 21:36:57 #47
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_129198338
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik heb werkelijk geen idee. Ik ken Theemaas niet, maar als je het echt wilt weten zou ik ze gewoon allebei eens testen en vergelijken!
  zondag 21 juli 2013 @ 22:57:27 #48
97745 Thorical
finding a way
pi_129202560
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik betaal bij Kaffa in Amsterdam ook z'n ¤16 p/k voor Yirgarcheffe. Maar ik denk dat je ook in deze koffie soort kwaliteits en dus prijs verschillen hebt. Voor de rest is het wat de gek er voor geeft.
  dinsdag 23 juli 2013 @ 10:54:57 #49
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_129247006
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik heb al vaker bij Fascino besteld.
Is gewoon goed en vers daar.
30¤/Kg is gewoon te duur voor deze koffie.
Ik heb nu al een paar keer bij Caffetto besteld, helemaal goedkoop en supervers!
Ik bestel ze wel groen en brand de bonen zelf.
Gebrand.nl en Ongebrand.nl kun je ook nog kijken.
Ook prima vers spul daar.
  dinsdag 23 juli 2013 @ 21:16:56 #50
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_129267298
Beste koop?
Iemand ervaring?
http://www.kieskeurig.nl/(...)jzen/bezorgen/977221

Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo :@
Sorry voor het vloeken in de kerk

[ Bericht 37% gewijzigd door uniekhoorn op 23-07-2013 21:50:44 ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')