abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zaterdag 23 februari 2013 @ 21:16:53 #1
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_123254823


Koffie voor de fijnproever (aka Het Grote Baristatopic)

Welkom in het topic voor iedereen die echt goede koffie een warm hart toedraagt! Dit topic stond eerder bekend als het baristatopic; de naamswijziging is bedoeld om ook aandacht te kunnen schenken aan andere zetmehoden en beter herkenbaar te zijn voor nieuwelingen .

Voor wie? De rode draad blijft dat men hier kan praten over de betere koffiesoorten, espresso, cappuccino, zelf branden, melangeren, french press etc. Senseo vinden wij hier geen koffie, dus daar praten we in dit topic ook niet over :7. Hoewel Nespresso heel aardige koffie is, verwijzen we je voor vragen hierover door naar CUL / Nespresso, what else... Deel 8. Kletsen over je caffeineverslaving en hoe die sterke bak je de nacht doorsleept? Dat kan in het Koffie-Slowchattopic (GC / [KSC#2076] over serieuze zaken).

Die laatste link is toch al na een dag weer verleden tijd, dus zoek zelf even de meest recente versie op in GC. Hij staat bijna altijd bovenaan :)

Barista? De barista is de koffie-expert, onmisbaar in de Italiaanse espressobarretjes. De Barista weet de koffie precies goed te branden, te malen en te zetten voor een heerlijke kop espresso, french press of filterkoffie. Ook het melkopschuimen is een kunst opzich: voor een cappuccino, macchiato of een latte moet je ook bij de barista zijn.

Espressomachines... bomen...bos Er zijn vier verschillende typen espresso-machines: 1. Handmatig: met een hendel druk je zelf het water met 8 bar door je koffiebed. Als je kopje vol genoeg zit, stop je. De koffie maal je eerst zelf, doe je in de filterhouder en deze stamp je aan. Je hebt hier de meeste controle, maar ook de meeste kans op een verziekte bak wegens onkunde. 2. Halfautomaat: idem, maar een pomp levert de druk 3. Automaat: Dit apparaat heeft, in tegenstelling tot de halfautomaat, geprogrammeerde toetsen die een bepaalde hoeveelheid water door het koffiebed laten lopen. De meeste automaat-machines hebben echter ook een halfautomaat-stand. 4. Volautomaat: je drukt op een knop, het apparaat gaat malen, aanstampen en zet een afgepaste hoeveelheid koffie

Ik ben een n00b en op zoek naar een goede set...HELP! Goede, versgemalen koffie is essentieel voor een lekkere kop koffie. Een La Marzocco GS/3 (aka de droom van iedere barista) met eeuwen geleden gemalen bonen geeft slechtere koffie dan verse bonen in een Moka Express (zo'n espressokannetje van 2 tientjes). Daarnaast is, zeker als je espresso wil gaan maken, een molen eigenlijk belangrijker dan het apparaat zelf.

Als je je eerste stappen in de wondere wereld van de koffie wil gaan zetten is het mogelijk om met een kleine investering erg lekkere koffie te zetten. Ga naar de Kaldi of Simon Levelt en haal daar een lekkere, niet al te zure boon en laat het daar voor je malen. Koop een Moka Express en je hebt al heel aardige koffie.

Ben je hierdoor enthousiast geworden, koop dan geen Krups stoommachientje, maar minimaal een machine als Gaggia Classic, Brasilia Lady of Rancilio Silvia. Tweedehands zijn deze op marktplaats voor ongeveer 150 euro te krijgen (als je goed zoekt). Misschien belangrijker dan het apparaat zelf is dat je een molen koopt, en wel eentje met maalschijven (messen zijn funest voor je bonen). Deze zal tweedehands ongeveer net zo duur zijn als je apparaat zelf. Ga voor minimaal een Gaggia MDF of Rancilio Rocky. Op dit moment heeft het bedrijf ESW op marktplaats.nl een superaanbieding, oude Mazzer Super Jollys voor 60 euro. Ze zien er niet uit en missen wat onderdelen, maar ze malen als de beste.

Essentieel leesvoer: http://coffeegeek.com/guides/howtobuyanespressomachine

Meer volgt :P

Goede bonen dus... Yup, allereerst, er bestaat niet zoiets als espressobonen. Dit zijn over het algemeen gewoon (te) donker gebrande bonen met weinig zuur, en als je ze gemalen koopt, ook nog eens te grof gemalen voor een espresso-apparaat. Vers gemalen bonen zijn essentieel; binnen uren na maling verliest de boon al het grootste deel van zijn smaak (verser=beter). Ook is het belangrijk dat bonen vers gebrand zijn; de beste smaak heb je bij bonen van een dag tot maximaal een week oud. Eventueel kan je bonen invriezen; zelfs na ongeveer een maand is de koffie dan nog prima te drinken. Laat je trouwens niet van de wijs brengen door Simon Levelt-medewerkers en consorten die roepen dat je gemalen koffie even moet laten staan, 80% van de medewerkers weten gewoon totaal niet waar ze over praten.

Als je eens een keer goede bonen wil hebben, ga dan naar je plaatselijke Simon Levelt of Kaldi en haal daar een niet te zwaar gebrande boon. Vertel ze wat voor apparaat je hebt en ze malen het op grootte. Mijn ervaring is dat ze eerder te grof dan te fijn malen. Voor de meeste espresso-machines moet je al vaak naar hun kleinste stand. Helaas zijn de bonen van SL en Kaldi nog steed weken oud. Echt verse bonen bestel je bij mijn persoonlijke favoriet ongebrand.nl (anders dan de naam doet vermoeden, brandt hij 2x per week). Als je hier bestelt, heb je wel zelf een molen nodig, want malen doen ze niet. Hun duo melange (op basis van drie soorten bonen :? ) is een hele goede allrounder.

Zelf branden is dus echt de pwn? Zelf branden geeft je de meeste controle over je bonenmelange. Je kan zelf melangeren (duur woord voor verschillende bonen bij elkaar mikken) en de branding van je bonen varieren. Verder heb je het voordeel dat je altijd verse bonen hebt (groene bonen blijven zeer lang goed). Het is echter wel extra moeite, je moet je verdiepen in roasting profielen en last but not least, een brander kost je weer 200 euro. Bovendien zijn versgebrande bonen van ongebrand niet slechter dan zelfgebrande, je zal alleen vaker moeten bestellen.

Ik heb een volautomaat, handig man! Ook met een volautomaat ben je hier van harte welkom. Met een volautomaat ben je echter zeer beperkt in je koffie. Het enige dat je namelijk kan instellen is het type boon, terwijl je met een halfautomaat maling, tamp, hoeveelheid water etc kan instellen. Volautomaten hebben eigenlijk vrijwel altijd een te snelle doorloop en hebben, in tegenstelling tot halfautomaten, regelmatig professioneel onderhoud nodig.

Maar handig is het zeker....

Cappuccinos en latte art? Door bij het schenken van het melkschuim te tekenen in het crema van de espresso produceert de barista latte-art, een hele leuke vaardigheid die ook de smaak van de cappuccino ten goede komt.

(duidelijk filmpje van melk opschuimen) (de mooiste rosetta ooit) (consumer koffiebrander) (koffie in een popcorn machine :D )

Plaatjes!







"Naked portafilter"




Links Espressoporn - over bodemloze filterdragers
Coffeegeek - community met reviews, how-to's, guides en meer
Dutch Barista Championship
Home Barista - Amerikaanse website voor koffieliefhebbers met veel informatie
Europese koffiecommunity
World of Latte - Latte-art website van Friese Vlag
Ongebrand B.V. - Nederlands bedrijf voor de thuisbrander
Een overzicht van de verschillende stadia bij het branden van koffiebonen
Een blog van 'The International Institute of Coffee Tasters'
Een nederlandse blog over koffie
Wiki artikel of de duurste koffie :)
Winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Nog een winkel waar je verse en rauwe koffie kan kopen!
Espresso woordenboek van A tot Z

Vorige delen: [url]http://forum.fok.nl/topic/805818
CUL / Het Grote Barista Topic Deel II CUL / Het grote Baristatopic deel 3 CUL / Het grote Baristatopic deel 4 CUL / Het grote Baristatopic #5 CUL / Het grote Baristatopic #6 CUL / Koffie voor de fijnproever CUL / Koffie voor de fijnproever (2) CUL / Koffie voor de fijnproever (3)

Source van OP: http://wiki.fok.nl/index.php/OP/KOFFIE
Godfather Bodybuilding topic reeks
pi_123283259
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.

Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
pi_123325838
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:26 schreef JTibben het volgende:
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.

Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
Geen ervaring mee, maar vandaag is ie bij blokker goedkoper: http://www.blokker.nl/web(...)Id=10001&langId=-104
  maandag 18 maart 2013 @ 07:39:41 #4
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124194586
Nadat ik 3 maanden geleden bij een vriend van me een cappuccino (en daarna een espresso) dronk van zijn DeLonghi espresso-apparaatje kwam ik thuis bij mijn eigen Nespresso apparaat. De week daarna was de koffie gewoon niet meer hetzelfde en kwam ik op het geniale idee om hem dan maar te verkopen en zo'n klein espresso apparaat te kopen. Zonder enige achtergrond informatie dus voor ¤30 op Marktplaats een DeLonghi gekocht en daar komen al wat redelijke espresso's uit moet ik zeggen, maar de stabiliteit laat natuurlijk te wensen over. Met zelfde grind, zelfde tamping komt er toch te vaak geen goede bak uit naar mijn zin.

Vervolgens sloeg het virus toe: koffiepraat.nl, thuisbarista.nl, coffeegeek.com etc. Ik heb nu een Rancilio Rocky met heerlijk verse bonen van Fascino staan naast mijn DeLonghi (die steeds meer kuren krijgt) en heb 58mm tampers, schoonmaakspul, nieuwe kopjes, etc etc. Jullie kennen het vast wel.

De volgende stap is natuurlijk een nieuw apparaat. Op Marktplaats ben ik aan het zoeken naar een Rancilio Silvia om de komende jaren te gebruiken. Als ik over een paar jaar ooit een huis koop zou ik wel een vast waternet apparaat willen (Bezzera Mitica oid) maar voor nu lijkt me zo'n Silvia de beste upgrade.

Oh, en dit is mijn eerste post (na veel meelezen bij diverse topics) op FOK!.
pi_124194659
welkom :)

Klinkt als een goed begin op FOK en met je koffie ^O^
Nobody expects the Spanish Inquisition!
  maandag 18 maart 2013 @ 12:09:00 #6
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_124200692
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  donderdag 21 maart 2013 @ 12:24:41 #7
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124329932
Zondag m'n Silvia V2 ophalen ^O^
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:36:43 #8
97745 Thorical
finding a way
pi_124371877
quote:
5s.gif Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Alleen geen azijn gebruiken maar citroenzuur, Ik heb ff naar de gebruiksaanwijzing voor een lelit gekeken en er staat niets over ontkalken in.
Maar kijk eens in de gebruiksaanwijzing van een Rancillo waar de Lelit mee vergeleken wordt.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:39:49 #9
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_124371984
Ja de "gebruiksaanwijzing" is vrij lachwekkend :P gelukkig heb je die ook niet echt nodig bij zo'n unit. Ik zal eens kijken ja :) Meeste apparaatontkalker is op basis van citroenzuur toch?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 13:44:59 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124372176
quote:
5s.gif Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Citroenzuur gebruiken, geen azijn
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 21:21:33 #11
119606 habanero
577000 Scoville
pi_124388864
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.

zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 22:33:43 #12
130803 Gripper
Get a grip
pi_124392618
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 21:21 schreef habanero het volgende:
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.

zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 22 maart 2013 @ 23:14:09 #13
119606 habanero
577000 Scoville
pi_124394189
quote:
1s.gif Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:

[..]

Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
klinkt wel goed :)
  maandag 25 maart 2013 @ 12:30:21 #14
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_124479252
Gisteren mijn Silvia V2 opgehaald. Mijn vorige was een DeLonghi apparaatje. Eerste indruk: shit wat heb ik mezelf aangedaan de laatste jaren. Wat een wereld van verschil. Ik denk dat ik de goede maalgraad heb vastgesteld, de espresso loopt er mooi uit: in 27 seconden zitten de kopjes vol. Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.

Mijn opstelling nu:

pi_126151389
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.

Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013. c_/

pi_126277413
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Waar komt dit te staan?
  donderdag 9 mei 2013 @ 21:24:32 #17
97745 Thorical
finding a way
pi_126280227
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 22:20 schreef lukaon het volgende:
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.

Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013. c_/

[ afbeelding ]
Ik weet nog steeds niet wat er van te vinden. Ik heb twee keer zo,n slow bakje gehad beide van koffie zaken met pretentie maar misschien ben ik robuuste espresso smaken gewend maar echt wauw vind ik het niet. 1e keer Ethiopische koffie 2e kop New Guinea
pi_126286208
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 20:35 schreef friemel het volgende:
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Waar komt dit te staan?
pi_126286770
Het eerste wat je zou kunnen doen is een grotere dosis koffie. Ik doe zelf meestal een maatschepje met een kop erop.

Het zou ook aan je maler kunnen liggen, dat die niet fijn genoeg maalt. Je zou eens kunnen proberen met voorgemalen koffie. Niet voor de smaak, dat is niks, maar als voorgemalen koffie minder snel doorlopt dan jouw zelfgemalen, dan maal je te grof.

sterker nog, met een goede maler moet het mogelijk zijn de koffie zo fijn te malen dat hij helemaal niet meer doorloopt. Dus als dat op de fijnste stand niet zo is, ligt het aan je maler.
pi_126286986
Ik heb net even zoeken, ik heb de Nivona Cafegrano 120, welke volgens diverse website zo zou moeten malen dat het fijn genoeg is...
Waar komt dit te staan?
pi_126287082
probeer maar. Blokkeert je koffie?
pi_126287230
Wat ik net postte was met de molen op de fijnste stand...
Waar komt dit te staan?
pi_126287763
Daarom dus. Een goede doorstroming komt best wel nauw. Ik heb een nemox lux, ook est een simpel dingetje. Als ik 1 tikje te fijn heb staan komt de koffie er druppelsgewijs uit, nog een tikje meer en er komt helemaal niks meer uit. een tikje te grof en de koffie smaakt niet. De echte fijnafstelling doe ik door de hoeveelheid koffie te varieren van een afgestreken maatschep (als ik net een nieuw pak koffie open) tot met een flinke kop erop. (De nemox lux heeft geen doseerder, en ik gebruik de hopper ook niet. Ik gooi er elke keer een schep bonen in die ik dan helemaal opmaal.

Sorry, maar als jouw maler dat niet kan, dan maalt hij gewoon niet fijn genoeg. Maar probeer zeker ook eens met een grotere dosis.
pi_126288216
Het vreemde is dat de maler het wel zou moeten kunnen, eens even kijken of er iets mis is.
Waar komt dit te staan?
pi_126306421
Net even nieuwe bonen (deels gemaald en deels niet) gehaald bij Simon Levelt, volgens hun zou mijn maker niet fijn genoeg kunnen malen voor de espressomachine die ik heb :'(
Waar komt dit te staan?
pi_126313944
quote:
0s.gif Op donderdag 9 mei 2013 23:18 schreef friemel het volgende:

[..]

Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
pi_126314081
overigen is dit wel een goede uitleg

http://www.home-barista.c(...)distribute-tamp.html
pi_126315537
Oke, thanks! Heb van levelt extra fijn gemalen koffie megekregen, ze zeiden dat dit nodig was voor de silvia. Maar de truc die je noemt ga ik met mn eigen maler doen, die wil ik eigenlijk nog niet vervangen...
Waar komt dit te staan?
pi_126315929
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 18:31 schreef Underdoggy het volgende:

[..]

Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
Enkele portafilters zijn gewoon rot om te gebruiken, ongeacht het merk machine. Ik gebruik de mijne ook nooit, ik drink liever 2 espresso's of gooi er een weg (doe ik toch nooit). Maar met de enkele filter kan ik geen goede espresso maken.
pi_126316910
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Waar komt dit te staan?
pi_126321164
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 19:41 schreef friemel het volgende:
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Goed experiment met de helft van die levelt koffie gemalen en de andere helft niet. Ik heb wel vaker gehoord dat het veel makkelijker zou zijn om met een dubbel filter een goed bakje te zetten dan met een enkele. Ik heb nooit (met een enkel filter) een probleem gehad, maar ik moet toegeven dat ik nog nooit geprobeerd heb met een dubbel filter. Misschien weet ik wel niet wat ik mis. Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.

Tampen heeft trouwens (maar zoals met alles in de espresso verschillen de meningen hierover) geen enkel effect. Ik bedoel, je moet wel tampen maar het maakt niet uit hoe hard. Als de koffie het water opneemt zet deze toch uit. Ik draai en druk een beetje om het mooi vlak te krijgen, en dat is het dan wel.
pi_126335031
Ik snap de theorie achter het aandrukken wel, je zorgt er voor dat het water er minder snel en gelijkmatiger doorloopt. Een enkele hoeveelheid in een dubbel portafilter werkt denk ik averechts, aangezien de filteropening groter is zal het water er nog sneller door kunnen lopen?
Waar komt dit te staan?
pi_126604039
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
  vrijdag 17 mei 2013 @ 05:12:31 #34
97745 Thorical
finding a way
pi_126619879
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 21:33 schreef bear87 het volgende:
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
Nee, maar wel een 2820 met het zelfde binnenwerk.
Maar wat wil je weten?
  vrijdag 17 mei 2013 @ 20:43:55 #35
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_126647949
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 mei 2013 21:01 schreef kuifje_fok het volgende:
Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.
Een enkele dosis in een dubbel filterbakje werkt niet goed, want een dubbel bakje loopt sneller door dan een enkelbakje.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_126652006
Zou kunnen, maar volgens mij wordt de doorloopsnelheid meer bepaald door de koffie dan door het filter.Het idee achter die dubbele filter was geloof ik dat een enkel filter een beetje taps toeloopt en de dubbele filter rechte wanden heeft, en dus over het gehele oppervlak gaatjes, zodat de stroming bij een dubbel filterbakje meer uniform is.

Maar zoals gezegd, ik heb met mijn enkel filter nergens last van, dus ik weet het niet.
pi_126655027
Helaas, ik heb een volautomaat.. Maar kan wel alles instellen (koffiehoeveelheid, malingsgraad, waterhoeveelheid, temperatuur, voorpercolatie etc.) , ben best tevreden met mijn koffie, voordeel is dat ik in de ochtend slechts 1 knopje nodig heb ;). Ooit wil ik wellicht nogeens een maler en semi-automaat, maar ik denk dat mijn vrouw de volautomaat al voldoende vindt...

Maar helaas, lekkerder dan mijn godshot in italie is het nooit meer geworden. Ik werkte daar en we waren in een dorpje gestop tvoor een koffie... ergens in de buurt en daar gebeurde het... DOmo stond er op het kopje.. Ik dacht dat ik gek werd. Wat lekker.! Sindsdien ben ik koffieliefhebber :)

Ik haal mijn bonen trouwens bij fascino, we proberen nog steeds single origins uit...hmmm. Mijn huidige favoriet is los placeres
Whatever...
pi_126698472
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.

Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
  zondag 9 juni 2013 @ 08:09:47 #39
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_127574605
Mijn huidige setup!



En hiermee brand ik mijn bonen.


En met wat oefenen lukt dit nu redelijk.
pi_127578148
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 22:38 schreef psymeuk het volgende:
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.

Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
Ik gebruik Arla, halfvol. Het statement op de verpakking dat het ideaal is voor koffiespecialiteiten kan ik echt beamen. Dit gaat mij beter af dan met "normale" volle melk, en ook nog biologisch!
pi_128611544
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.

Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.

Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.

Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
.
pi_128612137
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 juli 2013 10:00 schreef Fer het volgende:
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.

Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.

Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.

Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
Koop geen supermarkt bonen. Zoek een locale brander (niet Simon Levelt als het even kan), koop daar bonen en laat ze gelijk malen, en die kan je vast ook wel aan een tamper en lepeltje helpen.

Edit: is wel duurder maar absoluut de moeite waard. Het leven is te kort om slechte koffie te drinken :)
pi_128613234
Wat vinden jullie van de nieuwe coronel bonen?
pi_128639545
Lol was ff passen en meten, maar ik vond een glas in de kast dat precies de juiste onderkant had. Dus die Lavazza meuk erin geperst en waarempel er komt een bakje uit dat espresso mag heten.

Noem me een barbaar maar ik houd niet zo van filterkoffie, dus maak ik altijd americano's. Dus als er iets meer volle smaak in zit ipv bittere ben ik al gauw gelukkig.

Nu dus ff op zoek naar een brander hier in de buurt. Of een knappe molen.

En hoewel zijn geld meer dan waard (20¤) is deze Gaggia Espresso pure nou een soort omgestickerde Delonghi of echt wel een klap beter? Tis wel minder dan een classic geloof ik.
.
pi_128878672
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 12:30 schreef verskure het volgende: Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Min-e zei het volgende: Als jij een vrouw was geweest, was je echt een slet geweest..
  vrijdag 12 juli 2013 @ 17:51:47 #46
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_128880111
Op facebook:

Iemand vertelde me dat venti voor 20 ounce stond..

Starbucks generatie..
reset
  zondag 21 juli 2013 @ 21:36:57 #47
399224 verskure
Koffieleut & chloorgek
pi_129198338
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik heb werkelijk geen idee. Ik ken Theemaas niet, maar als je het echt wilt weten zou ik ze gewoon allebei eens testen en vergelijken!
  zondag 21 juli 2013 @ 22:57:27 #48
97745 Thorical
finding a way
pi_129202560
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik betaal bij Kaffa in Amsterdam ook z'n ¤16 p/k voor Yirgarcheffe. Maar ik denk dat je ook in deze koffie soort kwaliteits en dus prijs verschillen hebt. Voor de rest is het wat de gek er voor geeft.
  dinsdag 23 juli 2013 @ 10:54:57 #49
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_129247006
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:

[..]

Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.

waarom zo'n groot verschil ? :?
Ik heb al vaker bij Fascino besteld.
Is gewoon goed en vers daar.
30¤/Kg is gewoon te duur voor deze koffie.
Ik heb nu al een paar keer bij Caffetto besteld, helemaal goedkoop en supervers!
Ik bestel ze wel groen en brand de bonen zelf.
Gebrand.nl en Ongebrand.nl kun je ook nog kijken.
Ook prima vers spul daar.
  dinsdag 23 juli 2013 @ 21:16:56 #50
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_129267298
Beste koop?
Iemand ervaring?
http://www.kieskeurig.nl/(...)jzen/bezorgen/977221

Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo :@
Sorry voor het vloeken in de kerk

[ Bericht 37% gewijzigd door uniekhoorn op 23-07-2013 21:50:44 ]
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  woensdag 24 juli 2013 @ 07:42:18 #51
206180 DaCobus
yeah, right!...
pi_129280212
Met een simpel ding maak je helaas geen goede cappu.
Koop een 2ehands Gaggia Classic of een Rancillio Silvia met een maler dan maak je echt lekkere espresso's en cappuccino's
  woensdag 24 juli 2013 @ 08:24:18 #52
49641 Individual
Meet John Doe...
pi_129280471
quote:
0s.gif Op dinsdag 23 juli 2013 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:

Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo :@
Sorry voor het vloeken in de kerk


Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
reset
pi_130513534
Ik ga zo'n moka express cadeau doen en zou er op zich wel een koffiemaler bij willen geven, maar ik heb niet een enorm budget. Voldoet een goedkope bonenmaler? En zo ja, iemand tips? Ik las namelijk dat de bonen hiervoor niet te fijn mogen zijn.
Wil er ook een set bonen bij geven, iemand daar nog tips voor (ik heb 0 verstand van koffie)?
  dinsdag 27 augustus 2013 @ 14:56:43 #54
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_130513941
Geef er liever een paar pakken goede espresso koffie bij, Lavazza of Illi,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_130514396
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Geef er liever een paar pakken goede espresso koffie bij, Lavazza of Illi,
Ik kan dus beter wat investeren in goeie (voorgemalen) koffie in plaats van in zo'n maler?
  maandag 2 september 2013 @ 13:42:55 #56
310990 Granduppaaaaah
Dolfijnen Reiki Specialist
pi_130740128
Je kan een handmaler cadeau doen van Hario of Kyocera, als de maalgraad fijn moet zijn voldoen deze goed, voor groffere koffie zou ik dan de Mini Mill of CM45 nemen die is net wat beter, maar eigenlijk zijn deze apparaten ontworpen voor fijn malen.

Ehm, waar ik eigenlijk voor kwam, is dit het topic waar eerst de verschillende online winkeliers in stonden? Want heb vandaag koffie gekocht bij Master's Tea and Coffee, en bovenop dat ze verzenden met brievenbuspost (erg handig) kwam ik er ook achter dat 500 gram nu gratis wordt verzonden, dat vind ik toch wel een significante verbetering ten opzichte van Fascino, en aangezien ik lang op zoek ben geweest naar een goeie online koffiedealer dacht ik dat misschien meer mensen hier wel wat mee konden? Maar zie geen lijst van online retailers meer in de OP.
pi_130982380
Al jaren een Gaggia in huis en afgelopen zaterdag mijn verjaardagscadeau maar verzilverd met een minimoka M203 maler.

Damn wat een verschil maakt dat; er zit in een keer zoveel meer lagen smaak aan de koffie...
  zaterdag 19 oktober 2013 @ 17:10:49 #58
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_132327842
Sinds kort een (doserless) Macap MC4 gekocht, die best goed bevalt, de espresso is een stuk lekkerder ;) Heb alleen nogal last van statische lading, af en toe vliegt de koffie alle kanten op behalve in m'n portafilter. Iemand goede tips om dat een beetje te voorkomen?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  zaterdag 9 november 2013 @ 19:25:06 #59
377024 Quotidien
fetchez la vache
pi_133085890
Wat is een goed koffiezetapparaat (/espressomachine) voor een leek met een budget voor een paar honderd euro? Dus een goed instapmodel zegmaar? Ik drink momenteel filterkoffie uit een apparaat van Philips. :)
Ik ben nie hier voor de pingpong te schpelen
  maandag 11 november 2013 @ 13:28:22 #60
19479 Mr.J
Train, eat, sleep. Repeat.
pi_133145339
quote:
5s.gif Op zaterdag 19 oktober 2013 17:10 schreef V2 het volgende:
Sinds kort een (doserless) Macap MC4 gekocht, die best goed bevalt, de espresso is een stuk lekkerder ;) Heb alleen nogal last van statische lading, af en toe vliegt de koffie alle kanten op behalve in m'n portafilter. Iemand goede tips om dat een beetje te voorkomen?
Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?

quote:
0s.gif Op zaterdag 9 november 2013 19:25 schreef Quotidien het volgende:
Wat is een goed koffiezetapparaat (/espressomachine) voor een leek met een budget voor een paar honderd euro? Dus een goed instapmodel zegmaar? Ik drink momenteel filterkoffie uit een apparaat van Philips. :)
Je hebt al een grinder?

Instapmodel een 2e hands Rancilio Sylvia?
Godfather Bodybuilding topic reeks
  dinsdag 12 november 2013 @ 09:56:08 #61
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_133176314
quote:
0s.gif Op maandag 11 november 2013 13:28 schreef Mr.J het volgende:

[..]

Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?
Ja, dat zal inderdaad niet mee helpen. We doen ons best om de vochtigheidsgraad wat op peil te laten blijven, maar in de winter is dat een uitdaging. Ik dacht, misschien zijn er nog tips om die opbouw van lading wat te voorkomen. Heb jij 'm in een geaard stopcontact, of juist niet? Misschien dat dat nog uit maakt?
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_133325267
Wij gaan over van Nespresso op een volautomaat.. Maar welke ?

Wij zoeken een machine die goed in te stellen is , waarvan de zetgroep goed te reinigen is en waar het opschuimgebeuren ook automatisch is.. Ik ga nu voor gemak én lekkere koffie..

Wij zitten te twijfelen tussen een Siemens TE713201RW of de Philips HD8769 Moltio.. Van de laatste staat ons het plastic melkreservoir ons tegen..

Of.. een Jura Ena 7 of Ena 9 one touch..

Budget is max de prijs van de Ena ..

Wie heeft er ervaring met volautomaten en welke zou je ons aanraden en welke juist niet..
pi_133365849
Momenteel een Aeropress, French Press, Moka Express, Chemex en V60 thuis staan. Verschillende slow coffee methodes.

Nu wil ik dus de stap zetten naar de espressomachines. Zat te denken aan een Rancilio Silvia V2/V3 met een Mahlkönig Vario maler. Andere optie voor een espressomachine zou een Gaggia Classic of QuickMill zijn.. Qua koffiemaler wil ik een ex horeca maler..
pi_133371490
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 00:59 schreef BlueMagic het volgende:
Momenteel een Aeropress, French Press, Moka Express, Chemex en V60 thuis staan. Verschillende slow coffee methodes.

Nu wil ik dus de stap zetten naar de espressomachines. Zat te denken aan een Rancilio Silvia V2/V3 met een Mahlkönig Vario maler. Andere optie voor een espressomachine zou een Gaggia Classic of QuickMill zijn.. Qua koffiemaler wil ik een ex horeca maler..
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....

En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_133373624
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:

[..]

De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....

En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste :)
Daar zijn de meningen over verdeeld...lees maar eens op koffiepraat of thuisbarista. Ook op internationale fora veel over het 'temperature' surfen. Mensen die uiteindelijk voor veel geld een PID inbouwen omdat ze gek worden van het temperatuur surfen. Een klasse hoger is wat kort door de bocht denk ik.

De Vario vond ik ook te plastic, uiteindelijk voor een Macap gegaan.
pi_133381062
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:

[..]

De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....

En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste :)
De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.

Wat vinden jullie van een Gaggia Classic als eerste machine/ wat raden jullie aan? Zal deze dan uiteindelijk uit elkaar gaan halen, omdat ik de werking van een espressomachine goed wil bestuderen. Studeer zelf Industrieel Product Ontwerpen, en m'n droom is om een goede machine als een Kees van der Westen te ontwerpen.
pi_133436773
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 17:32 schreef BlueMagic het volgende:

[..]

De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.

Wat vinden jullie van een Gaggia Classic als eerste machine/ wat raden jullie aan? Zal deze dan uiteindelijk uit elkaar gaan halen, omdat ik de werking van een espressomachine goed wil bestuderen. Studeer zelf Industrieel Product Ontwerpen, en m'n droom is om een goede machine als een Kees van der Westen te ontwerpen.
Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.
pi_133438833
quote:
1s.gif Op woensdag 20 november 2013 06:39 schreef Thorical het volgende:

[..]

Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.
ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
  woensdag 20 november 2013 @ 13:54:54 #69
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_133445043
Ik heb zelf trouwens een Lelit-machine. Beetje onderbelicht merk, geloof ik, maar goede machine voor een prettige prijs (nieuw gekocht). Misschien een interessant alternatief om ook kort naar te kijken.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
  dinsdag 26 november 2013 @ 20:30:57 #70
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_133653209
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus :D
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_133959227
zijn er hier nog koffieliefhebbers? Ik heb voor mijn afstuderen een bezzerra bz07 met pid gekregen! Heb er zelf een bezzerra molen bijgekocht. Kan niet wachten tot ie aankomt!

Goeie espresso hangt van veel variabelen af, maar waar begin je nou mee? grofheid maling, temperatuur, hoeveelheid koffie...waar zal ik eens mee beginnen ;)

oh en wie heeft er een tip voor een goeie weegschaal?
  † In Memoriam † donderdag 5 december 2013 @ 21:20:32 #72
230491 Zith
pls tip
pi_133959265
Vers geroosterde koffe.
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_133959475
gebrand.nl raadplegen dus
pi_133965188
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2013 21:24 schreef depsycholoog het volgende:
gebrand.nl raadplegen dus
Geen slecht kado :)
Of fascino.nl of de kleine koffiebranderij of bij van pommeren in utrecht... Genoeg plekken waar goeie verse koffie te krijgen is. En met die nieuwe molen een beetje pielen, telkens wat fijner totdat ie een bakkie koffie voortbrengt wat zo 25 ml in 25 seconden oplevert. En voila, espresso.

Mooi dat die machine een pid heeft, daarmee ben je in ieder geval al een stuk zekerder van de goeie temperatuur en de stabiliteit daarvan :)

Oh ja, Weegschaal. Elke nauwkeurige digitale weger die op 0.5 of als je het luxe wilt 0.1 gram afweegt voldoet.

Laatste tip: niet teveel blindstaren op de getalletjes en lekker prutsen en proeven :) :9
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_133974943
quote:
1s.gif Op donderdag 5 december 2013 23:20 schreef Gripper het volgende:

[..]

Geen slecht kado :)
Of fascino.nl of de kleine koffiebranderij of bij van pommeren in utrecht... Genoeg plekken waar goeie verse koffie te krijgen is. En met die nieuwe molen een beetje pielen, telkens wat fijner totdat ie een bakkie koffie voortbrengt wat zo 25 ml in 25 seconden oplevert. En voila, espresso.

Mooi dat die machine een pid heeft, daarmee ben je in ieder geval al een stuk zekerder van de goeie temperatuur en de stabiliteit daarvan :)

Oh ja, Weegschaal. Elke nauwkeurige digitale weger die op 0.5 of als je het luxe wilt 0.1 gram afweegt voldoet.

Laatste tip: niet teveel blindstaren op de getalletjes en lekker prutsen en proeven :) :9
thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.

Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip had ;) op koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
pi_133976087
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2013 11:57 schreef depsycholoog het volgende:

[..]

thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.

Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip had ;) op koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
Denk niet dat het inderdaad veel goedkoper wordt. Zo heel duur is 25 ¤ nou ook niet voor een digitale weger toch?
Je kan ook gewoon bij de hema of blokker een voldoende nauwkeurige digitale keukenweegschaal kopen, zodra er (koffie)weegschaal voor staat worden producten meteen duurder en ze doen toch hetzelfde.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  Moderator vrijdag 6 december 2013 @ 14:32:18 #77
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_133979127
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2013 08:24 schreef Individual het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
Ik heb er recent ook 1 gekocht, super :9
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  Moderator vrijdag 6 december 2013 @ 14:35:31 #78
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_133979232
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 20:30 schreef V2 het volgende:
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus :D
Kijk dat is handig :)
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  zondag 8 december 2013 @ 12:10:25 #79
242879 Onnoman
The On And Only
pi_134043306
gisteren van sint nicolaas een zakje koffie uit Ethiopië.. echte import uit Ethiopië :D
ruikt super sterk ! :D
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_134087757
nou de bezzerra's doen het hoor! wat een bazen apparaat.
pi_134216321
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect ;) Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
  † In Memoriam † vrijdag 13 december 2013 @ 09:39:18 #82
230491 Zith
pls tip
pi_134216444
De meest gangbare druk zit tussen 8 en 10 bar (valt aan te passen als je je machine durft open te schroeven). Hij zal inderdaad fluctueren tijdens het zetten - minder als je een bazen rotary hebt,
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134218109
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 december 2013 09:32 schreef depsycholoog het volgende:
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect ;) Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
Niet teveel naar getalletjes kijken zoals iemand al eerder zei. Gewoon lekker koffie gaan zetten en op gevoel aan de knopjes draaien. Ik zet ook niet altijd even lekkere koffie, maar dat is van zoveel dingen afhankelijk. Dat is ook wat espresso-machines leuk maakt (vind ik).
  vrijdag 13 december 2013 @ 14:50:54 #84
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_134225469
Plotselinge drukval in het begin kan wel een teken zijn van channeling geloof ik, maar dat zie je ook wel aan de puck, en proef je in de koffie, als het goed is. Of je regelt een naked PF (staat nog steeds op m'n lijstje), dan zie je het ook wel als dat de reden is... ;) En verder inderdaad wat hierboven wordt gezegd, de smaak is uiteindelijk wat telt.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_134227710
Ik denk toch dat er iets mis is met mn pomp eerlijk gezegd. Zal na t weekend s een filmpje uploaden
pi_134227747
Maar bedankt voor jullie antwoorden
pi_134298402
Blindfilteren ziet er zo uit, volgens mij wel prima, al hoor je de pomp bijna niet meer als hij eenmaal op druk is.

Echter alle kopjes gaan zo langzaam in het begin, het lijkt alsof de pomp op gang moet komen. Daarna werkt ie prima en pas als de druk constant is komt de koffie er goed uit. Zie
En En Het lijkt te gebeuren ongeacht koffiesoort of maling of hoeveelheid. Ik heb de maalstand bijna niet veranderd ten opzichte van hoe deze uit de doos kwam.
De eerste kopjes gingen anders- daar liep de druk op en bleef constant.
  maandag 16 december 2013 @ 17:07:25 #88
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134333920
Heey,

Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.

Heb je wel een eigen koffiemolen?
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334056
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:07 schreef johnybh het volgende:
Heey,

Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.

Heb je wel een eigen koffiemolen?
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 16 december 2013 @ 17:13:17 #90
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134334151
quote:
2s.gif Op woensdag 20 november 2013 10:15 schreef BlueMagic het volgende:

[..]

ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
Ja dat kan! En mooie espresso's eruit toveren. Maar practice makes perfect. Investeer in een degelijke molen en experimenteer totdat je erbij neervalt. Verse bonen is een MUST!

Nu in de grinder: Cup of Excellence, honey process costa rica van www.baristawinkel.nl :)
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334160
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.

Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.

Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft ;)
pi_134334217
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:10 schreef Gripper het volgende:

[..]

tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Thanks, maar ben er vrij zeker van dat er niet teveel koffie in heeft gezeten. Maar ach, misschien ook wel.
  maandag 16 december 2013 @ 17:18:01 #93
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134334320
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:13 schreef depsycholoog het volgende:
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.

Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.

Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft ;)
Toch, zelfs met dezelfde koffie en dezelfde maalstand kan het zijn dat je espresso er anders uitkomt. Koffie wordt ouder, luchtvochtigheid schommelt en dat zijn allemaal factoren die invloed erop hebben. Ook is het zo dat als je wisselt van koffiesoort de maling weer aan moet worden gepast.

Het lijkt dan alsof je 100-en grammen weg moet gooien als je een nieuwe boon pakt, maar je krijgt hier handigheid en gevoel voor. Uiteindelijk gaan er hooguit 2 a 3 bakjes weg, of in de latte voor 't vrouwtje :P hehe
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334944
Nou heb ik er bijna spijt van dat ik m terug heb laten sturen en niet meer kan spelen :p haha. Ach ja mijn generatie he, ik wil het liefst alles perfect en dan eigenlijk gisteren al. Geen ruimte en tijd om te falen.

Ik ga dat trucje met die cent eens proberen en mijn maler eens heel grof zetten. Als mn apparaat terug is.
  maandag 16 december 2013 @ 22:43:13 #95
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134348609
http://imageshack.us/a/img62/2337/ojla.jpg (copy/paste deze link)

doet die quickmill toch aardig he?

[ Bericht 3% gewijzigd door johnybh op 16-12-2013 23:24:52 ]
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134443726
Weet iemand hier welke opties er zijn qua PID voor een Rancilio Silvia? Ik vind de Auber namelijk vrij duur, en misschien is er ook een leverancier van iets dergelijks in Europa?
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_134538594
Koffiewarenhuis heeft snel en adequaat gereageerd: pomp inc weerstand zijn vervangen en apparaat werd kosteloos opgehaald. Dinsdag weer experimenteren!
pi_134906421
Koffieliefhebbers! Iemand nog tips voor een lekkere koffie? Ik ben heel acceptabele koffie aan het maken, de machine werkt weer prima. Maar het kan beter. Melk schuimen gaat ok voor een cappuccino, maar latte art.. :p
Kun je trouwens zelf nog iets doen om statische lading bij het malen te voorkomen? De ene keer plakt de helft van mn maalsel aan de machine en de andere keer gaat alles netjes in het bakje. Hangt ook van de boon af.
pi_134937614
Belangrijkste is dat je vers gebrandde bonen krijgt, dus ga op zoek naar een locale branderij die datum op de verpakking zet. Ik -was- goed te spreken over koffie van Blanche Dael, maar die geven geen datum wat gelegenheid open laat voor gesjoemel. Het gebeurde dus ook regelmatig dat ik er thuis achter kwam dat ik niet verse tot zelfs muffe oude koffie had gekregen. Ik ga nu 2 wekelijks naar een andere kleine brander, die weliswaar duurder is maar me nog nooit belazerd heeft en nagenoeg altijd lekkere bonen verkoopt: Dutch Barista Coffee.

Wat betreft statisch maalsel: ik heb de bovenkant van een plastic bekertje afgeknipt en gebruik dat min of meer als trechter in de portafilter. Klein tikje erop na het malen en klaar.
pi_135007125
In Nijmegen heeft het espressobarretje op de markt single estate bonen waar ook een branddatum op staat (iedere donderdag krijgen ze versgebrand binnen). Ik vind de Guatemala lekker. Hij is wel prijzig, 25 euro per kilo, maar ja, nog altijd goedkoper dan Nespresso en het leven is te kort voor slechte koffie.

Ik ben een beetje trots, dus hieronder een foto van mijn studentenaanrechtje ;)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 6% gewijzigd door depsycholoog op 02-01-2014 23:20:15 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')