Geen ervaring mee, maar vandaag is ie bij blokker goedkoper: http://www.blokker.nl/web(...)Id=10001&langId=-104quote:Op zondag 24 februari 2013 16:26 schreef JTibben het volgende:
Gisteren is mijn vertrouwde Nespresso apparaat een waardige dood gestorven. Maar nu moet ik dus wat anders hebben en ik zat al een tijdje aan een espresso apparaat welke ook de bonen maalt te denken.
Aanstaande donderdag is er bij de Media Markt de Philips Saeco HD 8750 Intuita (link) voor ¤ 299,- in de aanbieding. Ik kan er niet zo veel ervaringen over vinden en daarom kom ik hier even buurten. Heeft iemand een idee of ik hier goed aan doe of zijn er suggesties voor een beter apparaat voor ongeveer dezelfde prijs?
Alleen geen azijn gebruiken maar citroenzuur, Ik heb ff naar de gebruiksaanwijzing voor een lelit gekeken en er staat niets over ontkalken in.quote:Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Citroenzuur gebruiken, geen azijnquote:Op maandag 18 maart 2013 12:09 schreef V2 het volgende:
Ik heb nu al een tijdje een Lelit machientje, en die moet denk ik eens ontkalkt. Waarmee doen jullie dat? Doorspoelen met huis-tuin-en-keuken appparatenontkalker van de lokale super, of kan ik het beter met ander spul doen?
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤quote:Op vrijdag 22 maart 2013 21:21 schreef habanero het volgende:
ik breng mijn Domobar dan weg voor een onderhouds beurtje is niet duur en niet dat zelf gerommel met zuren enzo.
zou ook niet weten waar je citroenzuur zou moeten kopen.
klinkt wel goedquote:Op vrijdag 22 maart 2013 22:33 schreef Gripper het volgende:
[..]
Drogist. Maar in veel snelontkalkers van koffiewinkels is de werkzame stof ook citroenzuur. Ik koop bij van pommeren in utrecht flessen met " aanmaaklimonade" ontkalker, doe ongeveer een halfjaar met een fles van 8¤
Ik weet nog steeds niet wat er van te vinden. Ik heb twee keer zo,n slow bakje gehad beide van koffie zaken met pretentie maar misschien ben ik robuuste espresso smaken gewend maar echt wauw vind ik het niet. 1e keer Ethiopische koffie 2e kop New Guineaquote:Op maandag 6 mei 2013 22:20 schreef lukaon het volgende:
Na veel enthousiaste verhalen zijn wij sinds kort nu ook aan de Slow Coffee verslingerd geraakt. Lekker simpel, een porseleinen Cilio filterhouder, een bonenmaler en waterkoker. Gewoon super lekker. Zelfs de Nespresso wordt niet meer aangeraakt want we vinden deze filterkoffie veel meer smaak hebben.
Zijn er hier nog meer mensen die fan zijn van een goede bak Slow coffee?
Wat ons betreft de ontdekking van 2013.![]()
[ afbeelding ]
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?quote:Op donderdag 9 mei 2013 20:35 schreef friemel het volgende:
Net een Rancilio Silvia gekocht, straks maar even uitproberen. Heeft iemand ervaring met de maalinstelling (qua fijnheid) van een Nivona CafeGrano? Ik deed voor m'n gasfornhuis espressopot altijd de fijnste?
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.quote:Op donderdag 9 mei 2013 23:18 schreef friemel het volgende:
[..]
Hmmm, ik krijg te snel te slappe espresso, zit wel een crèmelaagje op. Ik heb m'n maler op de fijnste stand, 1 schepje in het bakje en flink aandrukken met de plastic tamper (hetgeen nog best lastig is, omdat je moet draaien? en dan de helft over de rand van het bakje duwt als je niet oppast, of je krijgt het alleen in het midden aangedrukt..) Iemand tips?
Enkele portafilters zijn gewoon rot om te gebruiken, ongeacht het merk machine. Ik gebruik de mijne ook nooit, ik drink liever 2 espresso's of gooi er een weg (doe ik toch nooit). Maar met de enkele filter kan ik geen goede espresso maken.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 18:31 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Bij een Miss Silvia nooit het bakje voor een single shot gebruiken.
Daarnaast je dubbele bakje vullen dat er een beetje een bergje opstaat. Daarna egaal afstrijken en 1x aanstampen (niet te hard). Vaak werkt dat al veel beter. Je gebruikt waarschijnlijk iets meer dan 14 gram maar dat had ik ook bij mijn miss silvia voor de beste shots
Goed experiment met de helft van die levelt koffie gemalen en de andere helft niet. Ik heb wel vaker gehoord dat het veel makkelijker zou zijn om met een dubbel filter een goed bakje te zetten dan met een enkele. Ik heb nooit (met een enkel filter) een probleem gehad, maar ik moet toegeven dat ik nog nooit geprobeerd heb met een dubbel filter. Misschien weet ik wel niet wat ik mis. Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 19:41 schreef friemel het volgende:
Aha, goede info! ik heb net een dubbele gemaakt met het grote bakje, maar deze liep nog steeds te snel door. Ik heb de door Levelt gemalen koffie vergeleken met de mijne, en die is inderdaad een stuk grover. Heb net met de enkele portafilter een behoorlijk lekker bakkie gezet, met precies 1 maatschep van de door Levelt gemalen koffie. deze was ook een stuk makkelijker aan te stampen.
Nee, maar wel een 2820 met het zelfde binnenwerk.quote:Op donderdag 16 mei 2013 21:33 schreef bear87 het volgende:
Zijn er hier ook nog mensen die de Quickmill 820 gebruiken? Ik wil een quickmill 820 aanschaffen of de Rancilio Silvia. De laatste ziet er mooier uit, de Quickmill is een stuk sneller opgewarmd.
Een enkele dosis in een dubbel filterbakje werkt niet goed, want een dubbel bakje loopt sneller door dan een enkelbakje.quote:Op vrijdag 10 mei 2013 21:01 schreef kuifje_fok het volgende:
Maar dan nog weet ik niet wat die mensen bedoelen: dat je beter een enkele dosis in een dubbel filter kunt doen, of ook echt een dubbele dosis.
Het moet gewoon mogelijk zijn met rond de 7gram koffie per kop een goede kop koffie kunnen zetten. Als je er 14 moet gebruiken is er gewoon iets mis. Of je drinkt constant dubbele espresso's maar daar moet je ook maar zin in hebben.
Ik gebruik Arla, halfvol. Het statement op de verpakking dat het ideaal is voor koffiespecialiteiten kan ik echt beamen. Dit gaat mij beter af dan met "normale" volle melk, en ook nog biologisch!quote:Op zaterdag 18 mei 2013 22:38 schreef psymeuk het volgende:
Wat een leuk topic! Zelf onlangs een Vibiemme Domobar opgeknapt die anders afgedankt zou worden. Redelijk veel geluk mee gehad. Kan al een behoorlijk kopje koffie zetten maar wil nog graag een nieuwe maler. Heb wel een rancilio maar geen traploze.
Merken jullie nog verschil qua schuimen als je een ander merk volle melk kiest?
Koop geen supermarkt bonen. Zoek een locale brander (niet Simon Levelt als het even kan), koop daar bonen en laat ze gelijk malen, en die kan je vast ook wel aan een tamper en lepeltje helpen.quote:Op vrijdag 5 juli 2013 10:00 schreef Fer het volgende:
Ok dus na een aantal jaartjes nespresso wilde ik iets goedkoper koffie maken en lekkerder. Heb ik dus via MP een gebruikte Gaggia Espresso pure gekocht. Deze had een klein probleem, hij lekte water uit de douchekop tijdens het opwarmen.
Dit vrij snel opgelost door de rubber bol met veer eruit te schroeven en goed te reinigen. Nu lekt ie niet meer. Dus ff snel een blikje gemalen koffie gehaald en aan de slag gegaan.
Ik heb echter geen maatschep en stamper erbij gekregen. Dus maar geprobeerd met een weger en een plastic lepel. Nou dat smaakt dus nergens naar.
Dus nu de vraag, hoe kom ik aan een stamper en lepel? En welke gemalen koffie moet ik mee beginnen, heb nog geen maler.
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.quote:Op maandag 25 maart 2013 12:30 schreef verskure het volgende: Heb gisteren denk ik zo'n 200 gram bonen gemalen, dus net maar weer in de webshop van Fascino gedoken.
Ik heb werkelijk geen idee. Ik ken Theemaas niet, maar als je het echt wilt weten zou ik ze gewoon allebei eens testen en vergelijken!quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.
waarom zo'n groot verschil ?
Ik betaal bij Kaffa in Amsterdam ook z'n ¤16 p/k voor Yirgarcheffe. Maar ik denk dat je ook in deze koffie soort kwaliteits en dus prijs verschillen hebt. Voor de rest is het wat de gek er voor geeft.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.
waarom zo'n groot verschil ?
Ik heb al vaker bij Fascino besteld.quote:Op vrijdag 12 juli 2013 17:12 schreef ClioSporT het volgende:
[..]
Is Fascino een goede webwinkel met kwaliteit spul.
De Ethiopië Yirgacheffe is daar bijvoorbeeld rond de 16 euro per KG terwijl Theemaas, waar ik het haal, deze koffie voor 30 euro per kg verkoopt.
waarom zo'n groot verschil ?
quote:Op dinsdag 23 juli 2013 21:16 schreef uniekhoorn het volgende:
Zoek echt een simpel ding die een goede cappuccino kan maken een vervanging voor een senseo![]()
Sorry voor het vloeken in de kerk
Ik kan dus beter wat investeren in goeie (voorgemalen) koffie in plaats van in zo'n maler?quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 14:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Geef er liever een paar pakken goede espresso koffie bij, Lavazza of Illi,
Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?quote:Op zaterdag 19 oktober 2013 17:10 schreef V2 het volgende:
Sinds kort een (doserless) Macap MC4 gekocht, die best goed bevalt, de espresso is een stuk lekkerderHeb alleen nogal last van statische lading, af en toe vliegt de koffie alle kanten op behalve in m'n portafilter. Iemand goede tips om dat een beetje te voorkomen?
Je hebt al een grinder?quote:Op zaterdag 9 november 2013 19:25 schreef Quotidien het volgende:
Wat is een goed koffiezetapparaat (/espressomachine) voor een leek met een budget voor een paar honderd euro? Dus een goed instapmodel zegmaar? Ik drink momenteel filterkoffie uit een apparaat van Philips.
Ja, dat zal inderdaad niet mee helpen. We doen ons best om de vochtigheidsgraad wat op peil te laten blijven, maar in de winter is dat een uitdaging. Ik dacht, misschien zijn er nog tips om die opbouw van lading wat te voorkomen. Heb jij 'm in een geaard stopcontact, of juist niet? Misschien dat dat nog uit maakt?quote:Op maandag 11 november 2013 13:28 schreef Mr.J het volgende:
[..]
Heb zelf ook een Macap maar geen last van statische lading. Misschien is je woning gewoon te droog?
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....quote:Op maandag 18 november 2013 00:59 schreef BlueMagic het volgende:
Momenteel een Aeropress, French Press, Moka Express, Chemex en V60 thuis staan. Verschillende slow coffee methodes.
Nu wil ik dus de stap zetten naar de espressomachines. Zat te denken aan een Rancilio Silvia V2/V3 met een Mahlkönig Vario maler. Andere optie voor een espressomachine zou een Gaggia Classic of QuickMill zijn.. Qua koffiemaler wil ik een ex horeca maler..
Daar zijn de meningen over verdeeld...lees maar eens op koffiepraat of thuisbarista. Ook op internationale fora veel over het 'temperature' surfen. Mensen die uiteindelijk voor veel geld een PID inbouwen omdat ze gek worden van het temperatuur surfen. Een klasse hoger is wat kort door de bocht denk ik.quote:Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:
[..]
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....
En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste
De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.quote:Op maandag 18 november 2013 11:56 schreef Gripper het volgende:
[..]
De silvia is wel een klasse beter dan een gaggia of quickmill....
En de mahlkonig vario is geen horecamaler, maar een thuismaler. Ik zit er ook naar te kijken, wil ook een nieuwe maler. (nu een ECM casa, maar ik wil geen doser meer. blijft veel te veel rotzooi in hangen)
Ik vind de vario alleen geen mooi ding om te zien, veel te veel plastic. Maar ja, als ie wel goeie koffie maalt... da's uiteindelijk toch het belangrijkste
Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.quote:Op maandag 18 november 2013 17:32 schreef BlueMagic het volgende:
[..]
De Vario is inderdaad geen horeca-maler, maar vind deze zelf wel een van de betere malers voor thuis. Ik check nu ook regelmatig de yard sales bij het ESW en daar zit ook wel wat leuks bij, helaas niet altijd binnen mijn studentenbudget.
Wat vinden jullie van een Gaggia Classic als eerste machine/ wat raden jullie aan? Zal deze dan uiteindelijk uit elkaar gaan halen, omdat ik de werking van een espressomachine goed wil bestuderen. Studeer zelf Industrieel Product Ontwerpen, en m'n droom is om een goede machine als een Kees van der Westen te ontwerpen.
ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?quote:Op woensdag 20 november 2013 06:39 schreef Thorical het volgende:
[..]
Als je toch gaat sleutelen dan zou ik voor iets 2e hands gaan. Zo moeilijk zijn die half automaten niet. Een quickmill haal Jena een paar keer sleutelen blind uit elkaar.
Geen slecht kadoquote:
thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.quote:Op donderdag 5 december 2013 23:20 schreef Gripper het volgende:
[..]
Geen slecht kado![]()
Of fascino.nl of de kleine koffiebranderij of bij van pommeren in utrecht... Genoeg plekken waar goeie verse koffie te krijgen is. En met die nieuwe molen een beetje pielen, telkens wat fijner totdat ie een bakkie koffie voortbrengt wat zo 25 ml in 25 seconden oplevert. En voila, espresso.
Mooi dat die machine een pid heeft, daarmee ben je in ieder geval al een stuk zekerder van de goeie temperatuur en de stabiliteit daarvan
Oh ja, Weegschaal. Elke nauwkeurige digitale weger die op 0.5 of als je het luxe wilt 0.1 gram afweegt voldoet.
Laatste tip: niet teveel blindstaren op de getalletjes en lekker prutsen en proeven![]()
Denk niet dat het inderdaad veel goedkoper wordt. Zo heel duur is 25 ¤ nou ook niet voor een digitale weger toch?quote:Op vrijdag 6 december 2013 11:57 schreef depsycholoog het volgende:
[..]
thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.
Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip hadop koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
Ik heb er recent ook 1 gekocht, superquote:Op woensdag 24 juli 2013 08:24 schreef Individual het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
Kijk dat is handigquote:Op dinsdag 26 november 2013 20:30 schreef V2 het volgende:
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus
Niet teveel naar getalletjes kijken zoals iemand al eerder zei. Gewoon lekker koffie gaan zetten en op gevoel aan de knopjes draaien. Ik zet ook niet altijd even lekkere koffie, maar dat is van zoveel dingen afhankelijk. Dat is ook wat espresso-machines leuk maakt (vind ik).quote:Op vrijdag 13 december 2013 09:32 schreef depsycholoog het volgende:
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effectVolgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.quote:Op maandag 16 december 2013 17:07 schreef johnybh het volgende:
Heey,
Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.
Heb je wel een eigen koffiemolen?
Ja dat kan! En mooie espresso's eruit toveren. Maar practice makes perfect. Investeer in een degelijke molen en experimenteer totdat je erbij neervalt. Verse bonen is een MUST!quote:Op woensdag 20 november 2013 10:15 schreef BlueMagic het volgende:
[..]
ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
Thanks, maar ben er vrij zeker van dat er niet teveel koffie in heeft gezeten. Maar ach, misschien ook wel.quote:Op maandag 16 december 2013 17:10 schreef Gripper het volgende:
[..]
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Toch, zelfs met dezelfde koffie en dezelfde maalstand kan het zijn dat je espresso er anders uitkomt. Koffie wordt ouder, luchtvochtigheid schommelt en dat zijn allemaal factoren die invloed erop hebben. Ook is het zo dat als je wisselt van koffiesoort de maling weer aan moet worden gepast.quote:Op maandag 16 december 2013 17:13 schreef depsycholoog het volgende:
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.
Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.
Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[ Bericht 6% gewijzigd door depsycholoog op 02-01-2014 23:20:15 ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |