FOK!forum / Culinesse à gogo / Brood bakken in de oven #10: Als zoetje broodjes..
MaximusTGvrijdag 8 februari 2013 @ 15:50
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Brood bestaat in zn basis uit niets meer dan bloem of meel, water en zout. Als rijsmiddel wordt tegenwoordig vaak een gist gebruikt die al lang gecultiveerd wordt. Daarvoor werd er echter gebruik gemaakt van "wilde" gisten. Dat wordt tegenwoordig nog steeds gedaan, de zogenaamde "zuurdesem".
Als je dus wil beginnen met brood bakken, begin dan bij de basis, en wordt niet verleid met al die recepten met melk, suiker en andere toevoegingen. Zeker, dat zijn ook lekkere broden, maar het is goed om het niet te ingewikkeld te maken, zodat eventuele problemen makkelijk opgelost kunnen worden.

De basisingredienten zijn dus

- (tarwe)bloem/meel
- Water
- Zout
- Gist

Het makkelijkste ingredient is natuurlijk water. Hier in Nederland hebben wij geweldig kraanwater, en dat is dan ook perfect om brood mee te bakken.
Zout in een brood remt de groei van gist, maar zorgt ook voor smaak. Tarwebloem is ook in verschillende soorten verkrijgbaar. Voor brood wil je het liefste bloem met een hoog glutengehalte. Dat zijn eiwitten in het brood die een soort netwerk vormen na het kneden, waardoor gassen worden vastgehouden en het brood kan rijzen.
Vaak lastig bij supermarkten verkrijgbaar. De diverse broodmixen bevatten vaak wel goede bloem of meel, maar hebben als nadeel dat ze ook soms al gist en zout bevatten.
Gist is in Nederland in twee soorten verkrijgbaar. Verse gist, en instant gist. In Engelstalige recepten staat instant gist als IDY aangegeven, maar zij kennen ook nog ADY (active dry yeast). De verhoudingen om die soorten gist met elkaar vervangen zijn; 3 keer zoveel verse gist als instant gist (qua gewicht), van instant gist naar ADY is 1.25 maal het gewicht instant gist. Instant gist ipv ADY is 0.67 maal het gewicht ADY.
Vaak staat er in een recept dat je de gist in water moet oplossen. Dat hoeft alleen met verse gist en ADY. Niet met IDY (maar het kan ook geen kwaad).
Om het makkelijk te maken staan hoeveelheden in Engelse recepten ook vaak in volumematen (cups, teaspoons). De conversie voor die maten naar gewicht is voor elk ingredient anders!
Voor kleine hoeveelheden zijn tea- en tablespoons echter wel nauwkeuriger dan een weegschaal.
Wat beginnende bakkers vaak vervelend vinden is plakkerig deeg. Alleen is een deeg met een voldoende hoog vochtgehalte een van de belangrijkste dingen om een lekker luchtig brood te krijgen.

Een simpel recept staat hier, aanrader voor beginners:

http://www.thefreshloaf.com/lessons/yourfirstloaf

Als je eenmaal wat verder bent met brood, dan kom je er achter dat je door verschillende variabelen te varieren, een heel ander brood kan krijgen. Door er bv minder gist in te doen, zodat het brood langer moet rijzen, krijg je meer smaakontwikkeling.
Tips
SPOILER
[quote]
mijn brood is 'kruimelig :?
meestal is te kruimelig een gevolg van onvoldoende ontwikkelde gluten, dat kan door te kort kneden, of verkeerde meelmix, of te snel rijzen.
[/quote]

[quote]
zout
Wat betreft het zout; zoutkristallen en gist zijn geen vriendjes. Daar zijn allerlei non-remedies op gevonden, zoals het aan de rand in het deeg mengen, het er op het laatst indoen, maar de truuk is het gewoon in het water oplossen en dan erdoorheen kneden; dan is het zout opgelost in het water en doen de kristallen geen kwaad meer[/quote]

Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Een preferment is een mengsel dat je maakt voor het uiteindelijke deeg, en dat een deel van de bloem, water en gist bevat. Soms zit er ook zout in. Er zijn verschillende soorten prefermenten, zoals de poolish, sponge, biga.

[quote]
De Poolish
Deze methode bestaat uit twee stappen, stap 1 is het aanmaken van een slap deeg bestaande uit gist en gelijke delen bloem en water. Dit beslag maak je enkele uren voor het aanmaken van het uiteindelijke deeg.
Stap 2 is het aanmaken van het deeg.
Het doel van stap 1 is een snelle vermeerdering van gistcellen, dit leidt uiteindelijk tot een beter rijsvermogen van het uiteindelijke deeg.
Het gistpercentage is afhankelijk van het type bloem en de tijd tijd waarin je de poolish laat rijzen.
Dit zijn de aanbevolen percentages:
2.5% gist voor een 2 uur durende fermentatie op omgevingstemperatuur
1.5% gist voor 3 uur
0.5% gist voor 8 uur
0.1% gist voor 12-16 uur
De ingrediënten kort door elkaar mengen, evt met behulp van een planeetmenger.
Het volume van de poolish moet minstens verdubbelen, het oppervlak moet concaaf zijn (ingezakt). Een te lange fermentatie maakt de poolish te kleverig. De temperatuur van de poolish mag niet hoger worden dan 26 C.
In stap 2 wordt het resterende worden de resterende ingrediënten toegevoegd (bloem, water, zout), het zout toevoegen in stap 1 heeft een remmend effect op de gistwerking. Het deeg krijgt een rijstijd van een uur, wordt daarna verdeeld en opgemaakt, en na voldoende narijs afgebakken.
[/quote]
[quote]Op dinsdag 16 maart 2004 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik kan trouwens iedere hobbybroodbakker aanraden met een Poolish ofwel preferment te gaan werken, het brood word veel smaakvoller.
CUL / grote vraag het Piet hoe maak ik t klaar topic deel 2

Dit heeft veel meer effect dan esotherisch meel of allerhand kruiden, want dan smaakt het brood naar kruiden ipv brood. Als je een preferment gebruikt krijg je een hele mooie diepe en rijke broodsmaak.
[/quote]
[quote]
Ik ben weer eens een brood aan het bakken op basis van een preferment, Heb 3 dagen terug in 350 Ml water gist op gelost en 150 gram meel er door gedaan.
Nu dit bij 350 gram meel met wat zout gedaan, en 10 Minuten in de kneedmachine, half uur laten rusten en daarna weer 3 minuten gekneed.
Toen ingemeeld in als bol in een bebloemde doek in een mandje te rijzen gezet, en 3 uur laten rijzen. Zit nu in de oven.
By the way
Meel is 200 gram volkoren tarwemeel, 200 gramroggemeel, en de resterende 100 gram is boekweit, spelt, dinkel. verder een handje diverse zaden er door en een klein beetje waltnoten olie.

Wat ik graag zou horen is, maken er nog meer mensen prefermenten, zuurdesems, poolish? We moeten toch verder komen als een zakje soesiemix in de BBM te gooien, niet?[/quote]

[quote]
een preferment kan je heel makkelijk zelf maken.
Neem de waterhoeveelheid uit je broodrecept, en 1/4 van het meel. Voeg nu de helft van het gist toe, en meng dit tot een dikke brij.
dit laat je een dag of 2-3 staan.
Nu maak je hiermee en de rest van je ingredienten je deeg.
Als je deeg klaar is neem je een deel ervan en doe dit in een plastik bakje in de koelkast.
Dit voeg je dan de volgende keer weer toe aan je deeg.[/quote]
[quote]
Als je je deeg klaar hebt neem je een deel ervan en dat kan je dan over een aantal dagen weer aan het nieuwe deeg toevoegen. Dan heb je daar namelijk al je preferment aan (pre ferment, vooraf gegist) en hoef je het niet apart te maken.
Het is dus ongeveer hetzelfde als desems, met het verschil dat desems voor roggemeel zijn. Rogge bevat geen gluten dus het komt niet mooi omhoog als je daar gist gebruikt, dan heb je een desem nodig om de belletjes in het deeg heel te houden.

Tip, als je brood bakt, maak dan altijd 100 gram meer deeg dan je nodig hebt en bewaar dit voor je volgende brood. Dit bewaar je in de koelkast en voeg je bij je volgende brood deeg. De reden hiervoor is dat moderne gist heel snel werkt en brooddeeg geen tijd heeft mooie smaken te vormen. Door een deel van het deeg achter te houden laat je in dit deel de bacterien en gisten verder werken en deze zorgen ervoor dat je brood dan altijd een mooie, rijke complexe broodsmaak heeft. Deze "preferment" techniek is uit amerika gekomen en heeft er voor gezorgt dat amerikanen tegenwoordig regelmatig broodbak wedstrijden winnen met hun smaakvolle brood. Dit is veel beter dan allerlei smaakmakers door je brood te gooien om een lekker brood te krijgen, want je proeft dan eens écht brood ipv alleen maar smaakmaker.
[/quote]
Enkele recepten:
SPOILER
[quote]
Volkorenbrood:

Ingredienten:

500 gr. volkoren tarwemeel
desertlepel zout
7 gr. droge gist van de supermarkt
4 dl. lauw water

Gooi het meel in een kom en maak een kuil in het midden.
Strooi het zout op het meel, maar zo dicht mogelijk tegen de rand, zodat het niet in de kuil valt.
Strooi gist in de kuil.
Schenk het water op de gist en laat het 5 minuten borrelen
Begin met je handen te kneden, tot het deeg redelijk aan elkaar plakt
Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed het deeg hier verder (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten is voldoende.
Maak een bal van je deeg en laat het 60 minuten rijzen in een kom (met een theedoek erover) op kamertemperatuur.
Kneed het deeg vervolgens weer 10 minuten op het aanrecht
Laat het deeg nog 45 minuten rijzen in een lauwwarme oven op een bakplaat (oven 5 minuten voorverwarmen op 30 graden, vervolgens uit!)
Zet de oven op 220 graden en bak het brood in 30/40 minuten bruin.

Resultaat: een heerlijk, smakelijk vloerbrood.
Reactie broodmachineafficionados: "................."

Je kunt dit brood natuurlijk nog opsexen, door er een eitje door te gooien , wat olijfolie, of hele granen/zaden, maar het smaakt zo ook prima. (tip: koop wel goed, volkoren meel!)[/quote]

[quote]
Waldkorn
- 350 gram boerenpit
- 150 gram waldkorn
- 15 gram boter
- 10 gram suiker
- 10 gram droge gist
- 280 ml water
- 100 gram rozijnen
- 50 gram gebroken walnoten

Meng alle ingredienten behalve de noten en de rozijnen en kneed het goed door (in het recept staat 20 minuten).
Vorm een bal en laat het 25 minuten rijzen op een warme plek afgedekt met een theedoek.
Druk het deeg plat, scheur het in stukken en kneed het samen met de rozijnen en de walnoten tot alles goed door elkaar zit.
Maak het deeg een beetje langwerpig en laat nog 15 minuten rijzen.
Vet een broodblik in.
Doe het deeg in het broodblik en laat nog 50 minuten rijzen.
Verwarm de over voor op 230 graden.
Bak het brood in 40 minuten gaar. (Ten minste dat staat in het recept.)

Ik verwarm de over echter altijd op 220 graden en zet het rooster zo laag mogelijk in de oven. Het bakken doe ik ook korter. Je kunt 'horen' aan het brood wanneer het klaar is door het op te kloppen. Klinkt het hol dan is het gaar. Je kunt het dan eventueel wel langer in de over laten voor een hardere korst.
[/quote]

[quote]
focacciabrood:

500 gram tarwebloem (geen meel dus)
3 dl. lauw water
zakje gedroogde gist 7 gr.
dessertlepel zout
15 gehakte olijven (eerst laten uitlekken)
half potje gedroogde tomaten

Bereiding:
*10 minuten kneden
*uur laten rijzen in kom met theedoek erover
*10 minuten kneden
* half uur laten rijzen in lauwwarme oven (5 minuten op 50 graden dan uitzetten!)
* met vingers putjes in brood maken en wat olijfolie overheen gieten daarna wat zeezout en tijm over strooien
* 3 kwartier bakken op 220 graden!

Het brood heeft echt een lekker "italiaans" smaakje! [/quote]

[quote]
Honing-walnoten-brood

Nodig:
- 500 gr. volkorenmeel
- 250 ml. lauw water
- 20 gr. boter / margarine
- zout
- 14 gr. gist (2 zakjes van de supermarkt)
- 4-5 eetlepels honing
- 150 gram gepelde walnoten

Bereiding:
- Alle ingredienten in een kom doen
- Alles goed doormengen met een mixer met deeghaken (of gewoon lekker kneden zoals de echte bikkels in dit topic doen )
- Kom afdekken met een vochtige theedoek en deeg 45 minuten laten rijzen op kamertemperatuur
- Deeg goed kneden met de hand
- Deeg in een bolvorm kneden en deze op een bakplaat leggen
- Vervolgens bakplaat afdekken met een vochtige theedoek en het deeg nogmaals 30-45 minuten laten rijzen
- Brood op 200 gr. Celcius bakken gedurende 30-45 minuten
[/quote]

[quote]
Ben nu een brood aan het maken, niets spannends, 50% rogge 50% tarwe.
500 gram volkoren meel (half tarwe/rogge dus)
350 gram water (of cc)
gist (gewoen een zakje droge gist)
zuurdeeg uit een zakje
zout
100 gram van het meel met 100 cc water gemengd en wat van de gist en zuurdeeg toegevoegd. 24 uur laten fermenteren.
volgende dag dus
400 gram meel
250 ml water
schepje zout
In de kitchenaid. mengen, preferment toegevoegd, rest van het gist toegevoegd.
tien minuten kneden, half uur laten staan, verder gekneed zo een 5 minuten.
Daarna met wat bloem antikleef gemaakt en in 3 bolletjes verdeeld.
Op een bakblik gelegd en laat het nu verder omhoog komen tot het groot genoeg is en dan wordt het gebakken.
[/quote]

[quote]
Zuurdesem op basis van Jamie Oliver-recept
Maandag Meng 500 gram biologisch roggemeel met voldoende water om een zacht deeg te maken en doe dat een kom. Zet het eerst een uur buiten en breng het vervolgens naar een warm plekje binnen, waren je het afgedekt met keukenfolie en laat staan.

Dinsdag Het begin te bubbelen. Laat het met rust.

Woensdag Het mengsel blijft maar bubbelen en wordt enigszins grijs. Roer nu een handje bloem en een beetje water door het mengsel, net genoeg om het weer dezelfde consistentie te geven als op maandag. Laat het weer staan, nog steeds afgedekt.

Donderdag Laat het met rust.

Vrijdagmiddag ondertussen heb je een bierachtig, moutig, askeurig mengsel, vol natuurlijke gist en met veel karakter. Om het brood te maken doe je door dit mengsel een kilogram bloem en voegt er zoveel water aan toe dat je een stevig, soepel deeg krijgt dat niet meer plakt. Kneed het ruim vijf minuten. Haal er 500 gram af voor een volgende begin mengsel, voordat je er zout bij doet. Dek het af en zet het weg, klaar om het zelfde proces de volgende dag te herhalen, en de dag daarna, enzovoort. Voeg aan het overige zuurdesem desgewenst zout toe. Vorm het deeg en leg het in een kom of blik en dek het af met een met bloem bestoven theedoek. Laat het 14 uur staan.

Zaterdagochtend Bak het brood. Verwarm de oven voor op 190 ºC. Leg het deeg voorzichtig op een met bloem bestrooid bakblik, maak er vrij diepe inkepingen in en bak het een uur of totdat het krokant is een hol klinkt als je op de bodem klopt. Laat het afkoelen en eet het vers of geroosterd.
[/quote]
[quote]Maisbrood

Maïs brood
Categorie: Brood
Personen: 0
Tijd: 3 uur
Datum: 21-08-2004
Bron: Verpakking Soezie meel

Ingredienten
500 gr boeren maïs meel
310 ml water, kamertemperatuur
10 gr zout
10 gr olie
4 gr gedroge gist

Bereiding
Recept voor een brood van 900 gr:

Doe de meel in het bakblik.
Schenk langs de rand het water en de olie.
Maak in het midden van de meel een kuiltje en doe daar de gist in.

Maar kenden ed kan ook met de hand ;)

Maisbrood versie 2

* 400 GRAM MAISMEEL
* 2 DECILITER KOKOSMELK
* 6 DECILITER MELK
* 4 EIEREN
* 100 GRAM BOTTER
* 2 THEELEPELS ZOUT
* 2 THEELEPELS SUIKER
* 50 GRAM KOKOS, geraspt
* 1 THEELEPEL ANIJSZAAD

Meng het maismeel met de kokosmelk en de helft van de melk en breng dit al roerend aan de kook. Voeg de rest van de melk toe, de suiker en zout en laat het geheel een kwartier afkoelen; roer dan de boter erdoor, de eieren, de anijs en de kokos. Breng het opnieuw aan de kook, en laat het 10 minuten koken, roer goed. Giet dit mengsel in een ingevette broodvorm en bak het een half uur op 190 graden. Serveer warm.

Maisbrood meest simpele versie
1000gr maismeel (Artipan mais )
570-590gr water
25 gr gist
20gr zout

40 min op 240 graden voor 400gr brood
[/quote]
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
bloempje-moi; witbrood en gevuld brood

9263180.jpgbc0li.jpg

MaximusTG; zuurdesembrood met rogge en suikerbrood

desem4kl2.jpgsuikerbrood6kl.JPG

Jägartrut; zuurdesem en kaneelbrood

P1070153_zps928ae0cf.jpgP1070149_zpsd7b707b4.jpg

Mr-Z; Boules

A3ynA4bCUAASJ1b.jpg:large

Tombster3000; Dinner rolls

IMG_7997.jpg

motorbloempje; volkoren brood

2ef0xom.jpg

golfer; maisbrood

maisbrood-1.jpg

evo87; Des baguettes

9gxz7p.jpg
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 10 alweer!
Flurryvrijdag 8 februari 2013 @ 16:05
Oh leuk! Even een verkapte TVP. Ik heb een aantal keren brood gebakken, maar het is altijd mislukt :{

Dit weekend zou ik het weer kunnen proberen, maar ik heb geen geschikt meel. De supermarkt hier heeft tarwebloem, maar volgens mij kan je daar alleen witbrood mee bakken?
minilotvrijdag 8 februari 2013 @ 16:13
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
A6Y7Tl_CYAAa7Vk.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-02-2013 16:20:23 ]
MaximusTGvrijdag 8 februari 2013 @ 16:15
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

@Flurry;

Probeer bv dit recept eens;
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/08/wit-brood-5.html

De tarwebloem die ze bij de supermarkt verkopen is meestal niet heel geschikt voor brood. Kijk eens bij een lokale Welkoop of Boerenbond. Je zou het niet verwachten, maar bij de meeste filialen verkopen ze een heel assortiment van broodbloem/meel en broodmixen. Wil je zelf helemaal het brood maken moet je goed opletten dat je geen mix neemt, daar zit vaak al gist in. De bloem van Soezie (het merk dat ze daar verkopen) waar geen gist in zit kun je herkennen aan de benaming 'Original'.

Maar je zou ook de Koopmans Bio Tarwe kunnen gebruiken. Die heb ik een tijd terug gebruikt voor pizza, en kan je denk ik ook prima voor brood gebruiken.

@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
minilotvrijdag 8 februari 2013 @ 16:19
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
Yep! Ik hak een pompoen in tweeën, dan met de schil naar boven op een bakpapiertje op een bakplaat in een oven op ongeveer 175 graden. En dan afhankelijk van de grootte en stevigheid van de pompoen 1-2 uur wachten. Na een uur gewoon af en toe even in het vruchtvlees prikken, indien heel zacht, dan gaar. ^O^
En dan inderdaad gewoon de helften leegschrapen.
MaximusTGvrijdag 8 februari 2013 @ 16:25
Nou, ga ik een keer proberen binnenkort :). Wou ook al een keer zoiets maken; http://www.thesweetslife.com/2011/10/pumpkin-roll.html (maar dat is geen brood).
Flurryvrijdag 8 februari 2013 @ 16:37
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

Goeie tip! daar ga ik wat mee doen :)
Flurrydonderdag 14 februari 2013 @ 15:33
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
Soezie
Is dat geen rip-off van Soubry? :o
Flurrydonderdag 14 februari 2013 @ 19:20
Anywho... Ik heb net een brood gepoogd:

400g patentbloem
266ml water
20g verse gist
2 theelepels zout

Gekneed, tijdens het kneden nog iets bloem toegevoegd omdat het deeg te plakkerig was. Daarna 90 minuten op een warme plek laten rijzen. Ding was echt huuuuge geworden, dus dat was misschien iets te lang.

In elkaar gedrukt, even doorgekneed en weer laten rijzen. Dit keer 60 minuten. Daarna nog een keer plat gedrukt en een soort brood van gevormd. Dit weer 60 minuten laten rijzen. Daarna was het brood vooral breed geworden ("uitgezakt") en vrij plat gebleven.

Daarom nog een keer plat gemaakt en gekneed en meer een "rol" gemaakt bij het vormen van het brood. Weer weggezet om te rijzen. 20 minuten later hoorde ik een harde klap en was mijn bakblik van de CV ketel afgevallen (daar is het lekker warm) en lag het brood op de grond.

Weggegooid :( morgen weer een poging.
_Xbox_Master_donderdag 14 februari 2013 @ 19:21
Bestelling gedaan bij de Zuidmolen :)
Komende tijd maar eens wat mee uitproberen :)

IMAG0351.jpg
MissHobjedonderdag 14 februari 2013 @ 19:33
Ahh zonde Flurry dan baal je echt ja ;(
Maak anders vanavond je deeg vast, en dan na de 1e rijs de koelkast in? lekker smaak ontwikkelen en dan morgen ochtend verder oppakken :)

Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
Flurrydonderdag 14 februari 2013 @ 22:57
Ok.... 2 keer gerezen en nu in de koelkast. Hopelijk rijst het nu niet teveel door, anders is m'n bakje te klein :P morgen doe ik het in een bakblik, laat het nog een uurtje reizen en dan kan ie de over in :9~
_Xbox_Master_vrijdag 15 februari 2013 @ 00:19
Succes! Haal het deeg 2 - 3 uur voor het bakken uit de koelkast om het weer op temperatuur te laten komen :)

quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 19:33 schreef MissHobje het volgende:
Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
Idd :P Direct maar wat meer besteld na 2 weken zonder te hebben gezeten :P
MissHobjevrijdag 15 februari 2013 @ 07:36
Wat kost je zo'n assortimentje bij hun? ( als ik vragen mag)
_Xbox_Master_vrijdag 15 februari 2013 @ 12:51
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
MaximusTGvrijdag 15 februari 2013 @ 12:56
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Jagärtrutvrijdag 15 februari 2013 @ 13:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
om de stoep te strooien, natuurlijk!
Flurryvrijdag 15 februari 2013 @ 13:13
Het is gelukt! Mijn eerste brood!

3450uw8.jpg

De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
Pietverdrietvrijdag 15 februari 2013 @ 13:20
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:06 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

om de stoep te strooien, natuurlijk!
of om hammen te drogen
_Xbox_Master_vrijdag 15 februari 2013 @ 13:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
Jagärtrutvrijdag 15 februari 2013 @ 13:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:13 schreef Flurry het volgende:
Het is gelukt! Mijn eerste brood!

[ afbeelding ]

De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
MaximusTGvrijdag 15 februari 2013 @ 13:31
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef _Xbox_Master_ het volgende:

[..]

Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
Bedoelde meer dat je het ook gewoon bij de super had kunnen halen. Bakkerszout is gejodeerd zout. 1 kg voor 35 cent bij AH huismerk :+
Flurryvrijdag 15 februari 2013 @ 15:10
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
't is ook witbrood hé :P drupje olie ga ik proberen! Bedankt voor de tip! Hij is ook iets te zout - volgende keer iets minder.
MissHobjevrijdag 15 februari 2013 @ 22:59
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:51 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
Ah thanks, dan heb ik een beetje idee :)
Gwywenzaterdag 16 februari 2013 @ 00:22
Ik "baal" er een beetje van dat 't bakkertje in m'n nieuwe woonplaats van dit soort broden voor net iets meer dan een euro verkoopt. Zo wordt de drang om zelf te bakken wel een stuk minder. Vroeger in NL was zelfgebakken brood echt een grote verbetering t.o.v. wat je aan brood in de winkel kon kopen.
Gelukkig verkoopt hij geen ciabatta en focaccia en dergelijke, dus dat zal ik wel zelf blijven bakken. :Y
Flurryzondag 17 februari 2013 @ 21:34
Vandaag gemaakt:

400g bloem, 266g water, 20g verse gist en 1 theelepel zout:

znkjg9.jpg

Helemaal opgegeten met m'n vriendinnetje en de volgende staat al te rijzen. Dit keer een poolish gemaakt en 5 uur laten staan. Heb ook 100g van de bloem vervangen door soubry griesmeel van harde tarwe. Ik denk dat daar meer gluten in zitten dan in mijn supermarktbloem. Leuk dit ^O^
2cvzondag 17 februari 2013 @ 23:49
Ik moet ook maar weer eens aan de bak. Mijn broodrecept moet ik nog verbeteren. Ik vermoed dat ik te weinig warmte in het deeg gedaan heb.
devlinmrmaandag 18 februari 2013 @ 12:21
probleem wat ik altijd heb is dat ik een Hete lucht oven heb. Goed broodbakken is daar wat mij betreft onmogelijk in. Oplossing voor mij is om brood "en cocotte" te bakken.. oftewel ik laat het brood bakken in een gietijzeren pan met deksel.
Phaelanx_NLdinsdag 19 februari 2013 @ 17:42
5 kilo brood bloem gehaald bij de Sligro, morgen maar eens aan de gang ermee.
Flurrywoensdag 20 februari 2013 @ 14:33
Deze site heb ik gister even doorgelezen. Hij is vooral op professionele bakkers gericht, maar ik vond 'm extreem informatief - met name de stukken over autolyse en over de veroudering van brood:

http://www.classofoods.com/index.html
Jagärtrutwoensdag 20 februari 2013 @ 14:37
mijn favo website is tegenwoordig www.thefreshloaf.com . Forum, met veel informatie en leuke recepten!
Bleiewoensdag 20 februari 2013 @ 17:24
Ik ben in Duitsland, kan je hier nou makkelijker goede bloem kopen voor brood? En wat moet ik dan kopen?
MaximusTGwoensdag 20 februari 2013 @ 17:30
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour

Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.
LeeHarveyOswaldwoensdag 20 februari 2013 @ 19:13
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 17:30 schreef MaximusTG het volgende:
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour

Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.
Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
MaximusTGwoensdag 20 februari 2013 @ 21:12
quote:
2s.gif Op woensdag 20 februari 2013 19:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
Mwa, tipo 00 is niet zo geweldig hoor; Ja, sommige soorten wel, die zijn van een zachte tarwe en hebben toch redelijk veel gluten - daarom dus gebruikt voor pizza e.d.

Maar het probleem dat hier achter ligt is dat in verschillende landen verschillende manieren gebruikt worden om de bloem te classificeren.
Als je de wiki-pagina leest die ik link zie je dat ze in Frankrijk en Duitsland de as meten die overblijft. Maar de Italiaanse manier zegt -strikt genomen- alleen iets over de uitmalingsgraad. Maar omdat verschillende uitmalingen bij verschillende soorten bloem horen (of iig, geassocieerd worden met 1 soort bloem) kan je dat ook koppelen aan een vergelijkbare Franse of Duitse.
LeeHarveyOswaldwoensdag 20 februari 2013 @ 21:27
Ah, vandaar. We hadden voor pizza's en zacht witbrood eerst 'franse bloem' van een molen hier in R'dam. Nu gebruiken we Tipo-00 van de Sligro ('Rummo - Farina di Grano tenero TIPO "00"' inclusief de aanhalingstekens bij de nullen :P ), en dat pakt toch echt veel beter uit (voor zowel witbrood/stokbrood als pizza).
LeeHarveyOswaldwoensdag 20 februari 2013 @ 21:28
Overigens heeft deze bloem een vochtigheidspercentage van 15,50 - wat (Als ik zo die wiki's lees) erg veel is. Heeft dat ook nog ergens zn uitwerking op?
MaximusTGwoensdag 20 februari 2013 @ 21:46
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
LeeHarveyOswaldwoensdag 20 februari 2013 @ 22:39
Oftewel: Het is eerder nat. Dat stuk had ik zelf ook al een beetje kunnen bedenken ja :P
Bleiedonderdag 21 februari 2013 @ 09:13
Dank! Dus 812 voor brood, en 405 voor pizza, eens kijken of ze dat hier in de buurt hebben :)
Flurrydonderdag 21 februari 2013 @ 09:28
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 21:46 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
Pietverdrietdonderdag 21 februari 2013 @ 09:37
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:

[..]

Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
vind het een vreemd verhaal, maar als je bloem droger wilt hebben, zet het pak open op de centrale verwarming.
MaximusTGdonderdag 21 februari 2013 @ 10:51
Lijkt me idd een beter idee dan 2 weken je pak bloem open zetten... Wie weet wat er daarna allemaal in leeft...
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:18
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:

[..]

Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
Meelwormen/stofmotten FTW! :P
Pietverdrietdonderdag 21 februari 2013 @ 12:21
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Meelwormen/stofmotten FTW! :P
Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:24
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel? :)

Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?
Jagärtrutdonderdag 21 februari 2013 @ 12:27
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel? :)

Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?
nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:27
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.

Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
MaximusTGdonderdag 21 februari 2013 @ 12:28
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:28
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.

Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel :)
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:29
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39
Pietverdrietdonderdag 21 februari 2013 @ 12:33
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.

Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:36
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
En het gebeurt in no-time. Ene week lijkt alles prima, andere week zijn alle zakken in een draderige boel verandert.

Ik heb het idee dat 'onze plaag' bij de molen vandaan kwam. Alle papieren zakken waren van binnen tot leven gekomen. Vandaar dat alles nu in plastic gaat (kilozakken met zak en al, 5kg zakken verdeeld over losse zakken), in een plastic container. Lekker lucht-en-meelworm dicht, en mocht er één besmet zijn, dan blijft het bij één (Hopelijk :D ).
MaximusTGdonderdag 21 februari 2013 @ 12:41
quote:
Hmm; nou, als je het pas gisteren gemengd hebt dan lijkt me dat het op zich wel kan dat het nog niet zo gerezen is. Maar dat hangt af van de verhouding waarmee je begonnen bent?
Waarom je normaal de helft weggooit en weer aanvult met verse bloem en water is simpelweg om de hoeveelheid onder controle te houden.
Een paar 100 gram groeit binnen no time uit tot een berg desem.
Ik vroeg me even af welke je had, omdat er ook toevoegingen bestaan die alleen de smaak van zuurdesem toevoegen aan een brood. Daar heb je nog wel gist bij nodig.
Maar dit lijkt me idd gewoon echt een gedroogde desem. Hoewel zij er natuurlijk niet van uit gaan dat je het zelf gaat vermeerderen :P.
Liever dat je steeds nieuwe zakjes koopt.
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 12:42
Ja, hebben zij even pech :D
Jagärtrutdonderdag 21 februari 2013 @ 12:55
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.

Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel :)
om ervoor te zorgen dat ik straks niet m'n badkuip moet gebruiken om de dezem te bewaren.

Je kunt natuurlijk wat meer toevoegen, zodat je meer desem hebt. Ik zou het eerst een aantal keer verversen voordat je het gebruikt zonder gist...
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 14:38
Ah, zo. Mijn totale mengsel is ongeveer 400 gram. 200 water, 200 meel. En dan nog desembasis + wat suiker, + wat ik vandaag gevoerd heb. Ik heb gister eerst alles een uurtje in een oven van 30 graden gezet. Daarna nog een uur of wat op het aanrecht, en s'avonds met een deksel erop de koelkast in. Nu staat het weer met deksel open in de keuken. Overigens nu al meer bubbels dan vanmorgen. Wel vooral veel kleine bubbeltjes, fijner verdeeld dan wat ik gewend ben :)

Mocht ik morgen iets minder grieperig zijn, en lijkt het dan wat meer te leven qua bubbels en luchtigheid, dan wil ik de helft in mn brood gebruiken en de helft verder voeren.
MaximusTGdonderdag 21 februari 2013 @ 14:40
Waarom zonder deksel? Gewoon erop doen hoor. Het idee dat je wilde gist 'vangt' uit de lucht is onzin. Je desem droogt zo alleen maar uit. Deksel niet te strak doen natuurlijk, ivm gassen die de gist geproduceerd.
LeeHarveyOswalddonderdag 21 februari 2013 @ 14:43
Zodat de deksel er niet naast ligt :P En voor de temperatuur.

In de koelkast gaat de deksel er wel weer op. Het mengsel is overigens dermate nat dat ik mij om uitdrogen niet zorgen maak.
uniekhoornvrijdag 22 februari 2013 @ 21:31
Ben nu een deeg aan het kneden van een kant-en-klare meergranenmix van suzie.
Met extra wat volkorenrogge crackers :'), citroensap en wat suiker.

Wil de tweede rijs in de koelkast doen zodat ik morgen vers af kan bakken.
Maar straks wil ik ook wat proberen natuurlijk.

Hoe lang en op welke temp kan ik het beste een bolletje (mini bolletje) in de oven doen?
Zou het ook beter zijn om er een bakje water bij in te zetten omdat het maar een klein beetje is? (het moet toch garen en niet zwart worden)
MaximusTGvrijdag 22 februari 2013 @ 22:59
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje ;). En pas op voor de stoom.
uniekhoornvrijdag 22 februari 2013 @ 23:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2013 22:59 schreef MaximusTG het volgende:
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje ;). En pas op voor de stoom.
Thanks... het gaat goed tot zover :D
pmponerzaterdag 23 februari 2013 @ 16:49
Net voor het eerst een rozijnenbrood in elkaar gezet.
Het viel me op dat na de normale baktijd 45 minuten (180graden) het brood wel mooi van kleur was maar aan de onderkant na het lossen nogal wit en nauwelijks gaar leek.

Om deze reden het brood nog een kwartier in de oven gedaan, nu lijkt het wat beter.
Maar wat zijn de "standaard" baktijden en hoe weet ik zeker dat een brood goed gaar is?
Hij knikt wel hol maar is aan de onderkant nog wat, licht soggy. (ik weet niet hoe ik het moet verwoorden).
Dinuszaterdag 23 februari 2013 @ 16:57
Misschien een tip voor de broodbakkers hier; Het meel dat je in grote zakken koopt bij de molen kun je heel fijn bewaren en grote Horeca koffiebussen. Een geopende zak van als ik me goed herinner 5 kilo kun je er zo in zetten.
uniekhoornzaterdag 23 februari 2013 @ 17:23
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
0022-1_zpse59123de.jpg
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
pmponerzaterdag 23 februari 2013 @ 17:49
Ziet er erg lekker uit!
MaximusTGzaterdag 23 februari 2013 @ 22:41
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Die heb je wel langer gebakken dan het kleintje neem ik aan? Ging goed met de stoom dus?
LeeHarveyOswaldzaterdag 23 februari 2013 @ 23:14
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een poging :') Soort baksteen gebakken :D

Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
Jagärtrutzondag 24 februari 2013 @ 00:11
quote:
2s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 23:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een poging :') Soort baksteen gebakken :D

Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
Dan wel elke dag verversen!
Jagärtrutzondag 24 februari 2013 @ 00:13
Ik ben weer een beetje af van zuurdezem bakken, het kost me teveel tijd om te plannen. Dt weekend wel veel bakken, vanmorgen broodjes gemaakt, en vandaag deeg voor croissants gelamineerd, dat hoef ik morgen alleen maar uit te rollen en de croissants te vormen, rijzen en bakken. Verder staan er twee poolishen te rijpen op het aanrecht, voor 2x2 verschillende broden. Daar kunnen we de week wel mee door, denk ik!
pmponerzondag 24 februari 2013 @ 08:05
Vandaag wil ik wat worstenbroodjes maken, iemand daar nog een goed recept voor dan wel tips voor?
Viking84zondag 24 februari 2013 @ 08:48
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Oh :9~. Ik ga het in m'n nieuwe huisje ook eens proberen :Y.
Jagärtrutzondag 24 februari 2013 @ 15:00
Beuh,twee dagen werk aan croissants, dan gebeurt er dit

426d39a46d24a0ebcb06743a7dc69be0.jpg

Hier wa het nog grappig dat de kat zoveel interesse had in het bakblik met croissants, die lagen te rijzen bovenop de kast. Totdat ze bedacht dat ze daar wel boven kon komen om het te checken, maar in het proces het bakblik en de croissants op de vloer deed vallen. Stom beest.
LeeHarveyOswaldzondag 24 februari 2013 @ 16:11
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2013 00:11 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Dan wel elke dag verversen!
Waarom? :)
Jagärtrutzondag 24 februari 2013 @ 16:17
quote:
5s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom? :)
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....

Zo heb ik het begrepen, iig.
LeeHarveyOswaldzondag 24 februari 2013 @ 16:19
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:17 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....

Zo heb ik het begrepen, iig.
Ik voer ze ook wel hoor, maar het kan nog zeker 3x meer desem worden dan het nu is, dus ik heb ruimte genoeg. Ik kan mij nog voorstellen dat de hoeveelheid alcohol zo hoog wordt, dat de gisten kapot gaan. Maar dat is denk ik met voeren opgelost? (=meer massa, lager alcohol percentage, gevaar uitgesteld?).
LeeHarveyOswalddinsdag 5 maart 2013 @ 15:54
Ik heb mijn zuurdesem als wilde-gist-basis maar opgegeven. Heb er 1 gram gist in gegooid, en er een gewoon desem van gemaakt. In een paar uur was het mooi luchtig, en de eerste vier broden zijn er alweer mee gebakken. Restant staat in de koelkast.
MaximusTGdinsdag 5 maart 2013 @ 18:18
Hmm, jammer dat je desem in een zakje zo slecht werkt.. Het aanbod om wat van mijn gedroogde op te sturen geldt nog steeds hoor :).
LeeHarveyOswaldwoensdag 6 maart 2013 @ 13:59
:D Oh ik wist niet dat dat aanbod er was? Heb ik weer eens niet goed gelezen zeker. Als dat kan, graag! :) Of je moet in de regio Rdam wonen, dan zou ik het ook kunnen halen.

Is er iets qua ruilhandel dat je er voor terug wilt, of zal ik dan gewoon de verzendkosten -indien niet in regio 010- overmaken?
MaximusTGwoensdag 6 maart 2013 @ 14:31
Oh, das al weer een hele tijd geleden, heb ik dat hier een keer aangeboden aan de liefhebber. Heb mn desem toevallig vandaag weer ververst, had em een tijdje niet gebruikt. Als ie nu weer gegroeid is zal ik weer een nieuw gedeelte drogen en tot poeder maken; stuur ik je dat gewoon via de post op, want ik woon niet in Rotterdam. Dus dat zal dan een postzegel of zo worden, maar dat zien we dan wel.
Heb alleen nog nooit dat gedroogde weer omgezet naar een desem, maar het zou moeten werken.
LeeHarveyOswaldwoensdag 6 maart 2013 @ 15:50
Kwestie van water bijvoegen?
MaximusTGwoensdag 6 maart 2013 @ 15:59
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar :P.
LeeHarveyOswaldwoensdag 6 maart 2013 @ 16:43
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar :P.
:D 100 gram bloem, 100 gram water, 5 gram suiker en 2 gram gist, in een afgesloten boterhamzakje op de post en wachten tot er een postsorteercentrum ontruimd wordt wegens bombrieven? :D Weet niet of dat ideaal is nee :D
MaximusTGwoensdag 6 maart 2013 @ 16:54
Huh, suiker en gist zit er niet in hoor, tenminste, niet toegevoegde gewone gist en suiker.
2cvwoensdag 6 maart 2013 @ 23:31
Ik wil morgen eindelijk weer eens brood bakken. Daarvoor zou ik het liefst meel van Penninga's Molen gebruiken,maar mijn voorraadje is vrijwel op en Penninga's Molen is pas zaterdag weer open. Weet iemand een goed alternatief dat verkrijgbaar is in de supermarkt (Jumbo/Aldi/Albert Heijn/Lidl) ?
Stszondag 10 maart 2013 @ 21:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:13 schreef minilot het volgende:
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
[ afbeelding ]
Hoi broodgoeroes, ik heb deze broodjes geprobeerd te maken, maar ze zijn nu al twee keer mislukt. Het deeg is veel te plakkerig en daardoor zakken de broodjes uit tot een soort dikke pannenkoekjes. Wel lekkere pannenkoekjes overigens.
Dat het te plakkerig is, weet ik niet zeker, want ik maak nooit brood dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal.

minilot, welke bloem gebruik je? En heb je daarvan ook meer nodig dan waar het recept om vraagt?

Oh, en ik werk met een gasoven met nogal een temperatuurgradiënt. Dit heeft wel eens tot gevolg dat de onderkant van baksels al aanbrandt terwijl de bovenkant nog niet gaar is. Zijn daar nog handige trucjes voor?
MaximusTGzondag 10 maart 2013 @ 21:37
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha :+).
Stszondag 10 maart 2013 @ 21:44
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 21:37 schreef MaximusTG het volgende:
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha :+).
Soezie boerenwit traditional (?) . 10 minuten gekneed met de keukenmachine, 2 uur laten rijzen, gevormd en toen weer laten rijzen. Ik heb het deeg in 12 stukken gesneden en die hompjes een beetje rond getrokken (zodat de bovenkant glad is en de onderkant een beetje frommelig daardoor).

Ah, broodbakstenen :) Nooit van gehoord, thx, zal er eens naar kijken. Oventhermometer stond idd al op het lijstje, want volgens mij klopt daar niets van.

De tweede poging met meer bloem is wel al beter dan de vorige :) maar nog niet echt om over naar huis te schrijven.
MaximusTGzondag 10 maart 2013 @ 22:01
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.

Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!

Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
Stszondag 10 maart 2013 @ 22:09
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.

Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!

Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
Thx :) ! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal he ;) Dat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat :P

Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt! :)
LeeHarveyOswaldzondag 10 maart 2013 @ 23:07
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 22:09 schreef Sts het volgende:

[..]

Thx :) ! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal he ;) Dat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat :P

Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt! :)
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben :)
Stszondag 10 maart 2013 @ 23:10
quote:
2s.gif Op zondag 10 maart 2013 23:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben :)
Oh, valt ook reuze mee :) Goede tip. Ik ga nog wel even rondkijken.
motorbloempjemaandag 11 maart 2013 @ 14:31
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)

nedu76.jpg
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen :9

Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed! :9
Pietverdrietmaandag 11 maart 2013 @ 21:31
Vanaf as maandag (volgende week) begint er een nieuwe serie op de BBC over broodbakken, met Paul Hollywood.
uniekhoornmaandag 11 maart 2013 @ 21:47
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 14:31 schreef motorbloempje het volgende:
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)

[ afbeelding ]
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen :9

Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed! :9
Ziet er goed uit Mo!
Brood echt mooi gaar krijgen is toch een gevoel.. niemand die het gelijk perfect heeft.. Fijn om het te perfectioneren
CherryOnTopdinsdag 12 maart 2013 @ 12:01
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakje :) Heeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
motorbloempjedinsdag 12 maart 2013 @ 12:08
Hint: dit is een topic voor brood bakken in de oven. ;)
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 12:09
Ja: doe het niet.

:P , dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:

CUL / Broodbakmachine deel 7

IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.

vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.

Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.

Maar goed, dat is mijn mening :+
CherryOnTopdinsdag 12 maart 2013 @ 12:11
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:09 schreef MaximusTG het volgende:
Ja: doe het niet.

:P , dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:

CUL / Broodbakmachine deel 7

IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.

vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.

Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.

Maar goed, dat is mijn mening :+
O sorry :@ Probleem is dat ik zelf geen oven heb thuis. Ik ga even verhuizen naar het andere topic haha. Bedankt!
motorbloempjedinsdag 12 maart 2013 @ 12:11
Hoe heb je dan dat brood gemaakt?
CherryOnTopdinsdag 12 maart 2013 @ 12:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:11 schreef motorbloempje het volgende:
Hoe heb je dan dat brood gemaakt?
Bij m'n ouders. Maar daar kan ik niet elke week een dag brood gaan staan bakken ;)
LeeHarveyOswalddinsdag 12 maart 2013 @ 12:14
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:01 schreef CherryOnTop het volgende:
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakje :) Heeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
Ik heb een M-system (Boretti) MFI94IX:

MFI94IX.jpg

Ik kan daar pakweg 20 broden in bakken, alleen kan ik er max 6 a 8 kwijt in mn vriezer, dus ik bak eens per week. Daarnaast is de broodbakmachine ook geschikt voor het bakken van taarten, cakes en ovenschotels. Tevens vier inductiezones met een maximaal vermogen van 4,7KW. :)

(Naast wat Moblo en Maximus al zeggen, komt er ook nog eens bij dat bij het bakken van meerdere broden een oven gewoon makkelijker is. 1x deeg kneden, deeg opsnijden in gelijke stukken, en daar bak je meerdere broden van. Het bakken van 8 broden kost pakweg 5 minuten meer dan het bakken van 1 brood).
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 12:14
Nee, dat zal niet heel praktisch zijn inderdaad. Maar echt hoor, investeer dan in een oven ipv een broodbakmachine. Een oven is echt vele malen handiger in de keuken dan een broodbakmachine. Het is niet voor niets dat mensen broodbakmachines na een aantal keer gebruik in de kast zetten.
motorbloempjedinsdag 12 maart 2013 @ 12:17
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend. :(

Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
CherryOnTopdinsdag 12 maart 2013 @ 12:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:14 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, dat zal niet heel praktisch zijn inderdaad. Maar echt hoor, investeer dan in een oven ipv een broodbakmachine. Een oven is echt vele malen handiger in de keuken dan een broodbakmachine. Het is niet voor niets dat mensen broodbakmachines na een aantal keer gebruik in de kast zetten.
Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 12:19
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
Zou het geld dan mooi in een spaarpotje voor een mooi fornuis stoppen!

quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend. :(

Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Zonder fan! Altijd; met droog veel sneller de huid van je deeg/brood uit, waardoor het slechter rijst in de oven.
motorbloempjedinsdag 12 maart 2013 @ 12:22
Dat was ook mijn idee, en heb ik dus ook niet gebruikt :P maar wilde even double checken. De nieuwe heeft ook echt zoveel opties :') ben ik niet gewend :o
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 12:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
Oh, overigens krijg je op marktplaats bijna 600 resultaten op "broodbakmachine", voor zo weinig als 10/15 euro. Dus je kan het altijd een keer proberen.
LeeHarveyOswalddinsdag 12 maart 2013 @ 12:42
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
Heb je een grote vriezer? Bak er dan 20 bij je ouders en vries ze thuis in :)
LeeHarveyOswalddinsdag 12 maart 2013 @ 12:44
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend. :(

Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Boven & onderwarmte. Mijn oven doet niet aan termen, maar aan logo's. Nou staan er wel termen bij de logo's in het boekje, maar het boekje is geschreven in het Italiaans en vervolgens met Google Translate vertaald naar Nederlands en Engels. Ik kan dus mijn oven op geforceerde conventionele ventilatorwarmtestand zetten ofzoiets. Dat is nogal een mond vol.
CherryOnTopdinsdag 12 maart 2013 @ 12:44
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Heb je een grote vriezer? Bak er dan 20 bij je ouders en vries ze thuis in :)
Ook niet ;( Zit even in een huis met een piepklein keukentje.

Zat ondertussen even de foto's van het brood uit dit topic met die uit het broodmachine topic te vergelijken en moet inderdaad zeggen dat die van hier er een stuk beter uitzien. Misschien toch maar even wachten dan tot ik weer een oven heb :)
Bleiedinsdag 12 maart 2013 @ 13:16
Nou bak ik sowieso bijna nooit brood, maar ik wil toch even een beetje nuanceren over die bbm. Ten eerste hóéf je er natuurlijk niet een mix in te gooien, maar kan je net zo goed als in de oven zelf je ingrediënten bij elkaar zoeken. En je kunt ook prima werken met een preferment e.d. Mijn grootste bezwaar tegen die van mij is dat je er een onmogelijke vorm brood uit krijgt, met onderin een groot gat van het mixdingetje. Wat ik dus meestal doe, als ik broodbak, ik mixen en eerste rijs in de bbm, en daarna met de hand verder.

Maar waarvoor ik eigenlijk hier kwam: ik was gisteren eens bij de Turk bij mij in de buurt, en zag daar ook diverse soorten meel liggen, waaarvan ik ook niet van alles wist wat het allemaal was.Ik herinner me nu alleen even volkorenmeel en Weizenmehl (volgens mij is dat de Duitse 405 - geschikt voor pizza's). Iemand hier bekend met wat zulke winkels over het algemeen hebben liggen (aan bakproducten dus), en waar je het voor gebruikt?
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 15:11
Even een vraagje... ik lees vaak dat het brood na het rijzen gevouwen wordt. Daarna volgt nog een korte rijsperiode ("proofing") en daarna gaat het de oven. Wat is eigenlijk de functie van dat vouwen? Bij erg nat deeg ben ik eerder geneigd om nog even om te roeren - neerleggen en vouwen is een kledderige bedoening :P
Jagärtrutdinsdag 12 maart 2013 @ 15:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:11 schreef Flurry het volgende:
Even een vraagje... ik lees vaak dat het brood na het rijzen gevouwen wordt. Daarna volgt nog een korte rijsperiode ("proofing") en daarna gaat het de oven. Wat is eigenlijk de functie van dat vouwen? Bij erg nat deeg ben ik eerder geneigd om nog even om te roeren - neerleggen en vouwen is een kledderige bedoening :P
Heeft twee redenen. De eerste is het glutennetwerk steviger te maken. Zeker bij natte degen, als je het een paar keer vouwt tijdens de eerste rijs (bijvoorbeeld elk uur), dan zijn de gluten veel meer ontwikkeld en kun je het brood veel beter vormen.

De tweede reden is dat de temperatuur dan gelijkmatiger is.
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 15:24
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:17 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Heeft twee redenen. De eerste is het glutennetwerk steviger te maken. Zeker bij natte degen, als je het een paar keer vouwt tijdens de eerste rijs (bijvoorbeeld elk uur), dan zijn de gluten veel meer ontwikkeld en kun je het brood veel beter vormen.

De tweede reden is dat de temperatuur dan gelijkmatiger is.
Ah kijk, dat is duidelijk :) Ik las de tip om het werkvlak flink met bloem te bestrooien en de handen goed nat te maken, zodat het deeg minder plakt en bloem / water ook enigszins in verhouding blijven. Vanavond maar eens proberen :P
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 15:29
Je kan je handen ook insmeren (en het werkblad) met een beetje neutrale olie. Maar dan zit er natuurlijk wel (een heel klein beetje) olie in je brood. Niet dat dat negatief is verder, dit brood heb ik ook op die manier "stretch and fold" op toegepast. Best plakkerig en nat deeg, en dan in een met olie ingesmeerde kom. Afgedekt, en dan om de zoveel tijd uitrekken en weer invouwen:

desem4kl.jpg
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 15:38
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:29 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan je handen ook insmeren (en het werkblad) met een beetje neutrale olie. Maar dan zit er natuurlijk wel (een heel klein beetje) olie in je brood. Niet dat dat negatief is verder, dit brood heb ik ook op die manier "stretch and fold" op toegepast. Best plakkerig en nat deeg, en dan in een met olie ingesmeerde kom. Afgedekt, en dan om de zoveel tijd uitrekken en weer invouwen:

[ link | afbeelding ]
damn, ziet er goed uit! zoiets wil ik ook _O_

Ik doe het nu volgens de "no knead" methode, vooral omdat ik door de week weinig tijd heb. Ik merk wel dat het glutennetwerk nog beter kan - het brood laat zich lastig vormen en zakt nog enorm uit, hoewel dat geen probleem is als je in een pan bakt. Ik zal ook nog eens andere bloem proberen, misschien maakt dat uit?
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 15:55
Dat ligt er aan wat voor bloem je nou gebruikt natuurlijk ;).
Welk recept gebruik je voor no knead brood?
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 16:05
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:55 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ligt er aan wat voor bloem je nou gebruikt natuurlijk ;).
Welk recept gebruik je voor no knead brood?
Deze:
http://www.aresrocket.com/bread/metric.html

Maar wel met de temperatuur op 230 ipv 275 - mijn eerste poging verbrandde :P
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 16:24
Dat is idd behoorlijk heet. Maar als je ook naar de niet-metrische variant kijkt staat daar 475 F, maar dat is geen 275, dat is 246!
Maar welke bloem gebruikte je nou?
En dat dat deeg lastig te vormen is is niet zo heel gek met die verhoudingen water:bloem. Dat hoort wel een beetje bij no knead brood.
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 16:39
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 16:24 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is idd behoorlijk heet. Maar als je ook naar de niet-metrische variant kijkt staat daar 475 F, maar dat is geen 275, dat is 246!
Maar welke bloem gebruikte je nou?
En dat dat deeg lastig te vormen is is niet zo heel gek met die verhoudingen water:bloem. Dat hoort wel een beetje bij no knead brood.
Ik gebruik gewoon supermarktbloem - nu een pak van 30 cent. Gister heb ik daarmee een perfect uitziend (maar verbrand) brood gebakken. :P Echt onhandig dat er eigenlijk geen enkele info op die pakken staat. Ik had eerst een ander merk van rond de euro en ik had het gevoel dat dat beter rees, maar ik wilde de goedkope ook even uitproberen.

Ik heb nu een bak deeg staan met half die goedkope bloem en half volkorenmeel van de reformwinkel - als experiment. Vanavond wil ik het vouwen en bakken, vandaar mijn vragen. Vond dat gister best lastig gaan.
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 20:08
De massa vouwen met natte handen ging trouwens prima ^O^
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 20:36
Wat waarschijnlijk ook scheelt is dat volkorenmeel meer water opneemt. Het deeg lijkt dus minder nat te zijn bij eenzelfde hoeveelheid water.
Pietverdrietdinsdag 12 maart 2013 @ 21:13
AS Maandag BBC2
21:30
quote:
Classic Bread

Episode 1 of 6
DURATION: 30 MINUTES
The nation may have fallen in love with baking but for many, homemade bread seems a challenge too far. Britain's favourite Master Baker, Paul Hollywood, is on a mission to share his passion for baking bread in this new series. Over six weeks, he will reveal the secrets of breads from all over the world and with a feast of mouth-watering recipes, he'll show how even the most humble loaf can be transformed into delicious dishes for breakfast, lunch and dinner.

In this first programme, we celebrate the history and traditional flavours of great British bread. Paul explains the basics of bread making by making a classic white bloomer, a gorgeous crusty everyday bread that he transforms into the perfect portable lunch, and his colourful roasted vegetable picnic loaf. We track the history of British bread making from farm to miller, brewer and baker and Paul bakes his ultimate ploughman's loaf, a rye, oat and ale round. For tea, there is nothing better than a slice of Paul's honey glazed, fruit-packed malt loaf. But his breads are no sideshow, so for a hearty family dinner he bakes his medieval-style rye and wholemeal trencher, a stunning centrepiece flat loaf piled high with watercress salad and sliced, seared lamb leg steaks in a mustard dressing.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b01rgrk2
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 22:07
Klinkt leuk! Eens kijken of ik dat op kan nemen.
motorbloempjedinsdag 12 maart 2013 @ 22:08
O+ iPlayer O+
MaximusTGdinsdag 12 maart 2013 @ 22:11
Ja jij zit in de UK toch? Hier is het wat lastiger met de iPlayer..

O+ Usenet O+
motorbloempjedinsdag 12 maart 2013 @ 22:16
Yup, is een van de grote voordelen van hier wonen :D
Nadeel is BT-torrent speeds _O-
Flurrydinsdag 12 maart 2013 @ 22:25
Ziet er wel redelijk uit :P In het echt is ie niet zo donker als op de foto en je ziet wat vouwen er omheen, omdat ik 'm in een pan met een vel bakpapier heb gebakken - gister was ie enorm vastgeplakt, vandaar. Morgen snijd ik 'm aan voor 't ontbijt.

2qan7k2.jpg
Jagärtrutwoensdag 13 maart 2013 @ 09:50
mijn zuurdezem is dood gegaan. In een zeer hectische tijd heeft hij 2 weken op het aanrecht gestaan, zonder eten te krijgen. Eens kijken of collega's, die ik een stuk gegeven heb nog wat over hebben.

Verder voel ik me een baksnob worden, ik heb vandaag tijd om brood te maken, maar gister geen voordeeg gemaakt. Nu weet ik niet wat ik moet maken!
MaximusTGwoensdag 13 maart 2013 @ 10:02
Aaah! Zonde zeg. Hoop dat je em nog kan redden bij z'n adoptie ouders..
En dan zou ik daar mooi wat van drogen en invriezen!
Jagärtrutwoensdag 13 maart 2013 @ 10:03
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2013 10:02 schreef MaximusTG het volgende:
Aaah! Zonde zeg. Hoop dat je em nog kan redden bij z'n adoptie ouders..
En dan zou ik daar mooi wat van drogen en invriezen!
ja, ik was dat zo lang van plan, maar vergat het steeds....stom!
motorbloempjewoensdag 13 maart 2013 @ 10:04
Voornemen van de dag: m'n zuurdesemstarter aanmaken vandaag! Heb gisteren al een plastic container opgeduikeld die nu werkeloos is. 8-)
MaximusTGwoensdag 13 maart 2013 @ 10:07
Een nieuwe maken bedoel je? Of gewoon voeren?
motorbloempjewoensdag 13 maart 2013 @ 10:09
Nieuwe maken, heb lang geleden een zuurdesemstarter gekocht (bakerybits.co.uk) maar nog niet de guts gehad om 'm ook daadwerkelijk te starten.
MaximusTGwoensdag 13 maart 2013 @ 15:46
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het :P.
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;

Deegsteker_4964c5018f75f.jpg

Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Jagärtrutwoensdag 13 maart 2013 @ 15:46
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het :P.
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;

[ afbeelding ]

Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
hier koop ik ze voor een euro of 3! maar goed, even opsturen is lastig...
LeeHarveyOswaldvrijdag 15 maart 2013 @ 18:10
Maximus' zuurdesem staat tot leven te komen, en mn eigen gewone desem aangelengd zodat dat morgen brood kan worden (Oftewel: Op microscopisch niveau is er een flinke orgie gaande op mn aanrecht :P ).

Kan ik mijn eigen gewone desem wat ik nog heb eigenlijk goed invriezen? (En dan tzt dus weer tot leven wekken door te ontdooien?).

Ik krijg binnenkort weer biergist van een collega, en om nou drie desems in de koelkast te hebben :X
Pietverdrietvrijdag 15 maart 2013 @ 18:14
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het :P.
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;

[ afbeelding ]

Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Waarom koop je hem niet online?
bloempje-moivrijdag 15 maart 2013 @ 18:34
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het :P.
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;

[ afbeelding ]

Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Geen kookwinkel in de buurt? Daar zullen ze het vast hebben. Bij Oldenhof hebben ze deze online dus waarschijnlijk ook in de winkel.
Over vijf minuten is mijn hartige double cornbread klaar. Voor zover het onder brood valt natuurlijk ;)

edit: -O- Zag er goed uit maar smaakt nergens naar

[ Bericht 9% gewijzigd door bloempje-moi op 15-03-2013 18:58:23 ]
MaximusTGvrijdag 15 maart 2013 @ 20:40
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 18:14 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarom koop je hem niet online?
Omdat je dan evenveel aan verzendkosten kwijt bent als aan de steker zelf.. Maar het zal er wel op neerkomen ja. .
Jagärtrutvrijdag 15 maart 2013 @ 20:47
http://www.clasohlson.com/se/Degskrapor/Pr349549000 deze past in een envelop en kan ik makkelijk opsturen! In ruil voor een gedroogd beetje starter?
destrovelzaterdag 16 maart 2013 @ 15:09
:o :o :o

Ik zie dit topic nu pas! Paar weken geleden begonnen met m'n eigen brood bakken. Nog wel als een newbie, dus de premixen en met een cakevorm.
Eerste brood was met een premix van "Budgetbrood" (¤1,50/kg) bij de AH, dit was een vrij eenvoudig brood. Lekker om in de soep te dippen of met wat aioli, maar voor de rest erg saai.
Hierna overgestapt op de abdijbroodmix van de AH; iets duurder (ca. ¤1,80/kg), maar wel compleet met zaden e.d. om gewoon een fatsoenlijk ontbijtbrood mee te maken.

Hierna geprobeerd om met meel, gist, cacaopoeder, suiker, ei en stukjes chocola een chocoladebrood te maken, maar dat is een klein beetje mislukt. Als in "best lekker, maar meer een cake" en dat 't ding niet te snijden was omdat 't uit elkaar viel :')

Nu een mix van de Jumbo gehaald, 2kg voor ¤3 van Soubry. Hier moet nog wel gist bij, dus kan ik daar eens wat meer mee experimenteren. Heel benieuwd :D

Als die op is denk ik dat 't maar eens tijd wordt om volledig basic te gaan en zelf ergens zakjes met zaden/pitten te halen en van de grond af brood te bakken :7

M'n huisgenoten staan me nog steeds aan te kijken met "Dat je de moeite neemt zeg :') ", maar moet zeggen dat de smaak me stukken beter bevalt ^O^

K zal morgen eens wat foto's erop gooien van m'n creaties tot dusver :Y)

Had 't er ook over met een vriend: Wat zou er gebeuren als je (koude) koffie in plaats van water gebruikt? Koffiebrood? O+
Pietverdrietzaterdag 16 maart 2013 @ 15:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 15 maart 2013 20:40 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Omdat je dan evenveel aan verzendkosten kwijt bent als aan de steker zelf.. Maar het zal er wel op neerkomen ja. .
Naar de stad rijden en parkeren is gratis?
Mirjamzaterdag 16 maart 2013 @ 15:24
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 15:09 schreef destrovel het volgende:
:o :o :o

Ik zie dit topic nu pas! Paar weken geleden begonnen met m'n eigen brood bakken. Nog wel als een newbie, dus de premixen en met een cakevorm.
Eerste brood was met een premix van "Budgetbrood" (¤1,50/kg) bij de AH, dit was een vrij eenvoudig brood. Lekker om in de soep te dippen of met wat aioli, maar voor de rest erg saai.
Hierna overgestapt op de abdijbroodmix van de AH; iets duurder (ca. ¤1,80/kg), maar wel compleet met zaden e.d. om gewoon een fatsoenlijk ontbijtbrood mee te maken.

Hierna geprobeerd om met meel, gist, cacaopoeder, suiker, ei en stukjes chocola een chocoladebrood te maken, maar dat is een klein beetje mislukt. Als in "best lekker, maar meer een cake" en dat 't ding niet te snijden was omdat 't uit elkaar viel :')

Nu een mix van de Jumbo gehaald, 2kg voor ¤3 van Soubry. Hier moet nog wel gist bij, dus kan ik daar eens wat meer mee experimenteren. Heel benieuwd :D

Als die op is denk ik dat 't maar eens tijd wordt om volledig basic te gaan en zelf ergens zakjes met zaden/pitten te halen en van de grond af brood te bakken :7

M'n huisgenoten staan me nog steeds aan te kijken met "Dat je de moeite neemt zeg :') ", maar moet zeggen dat de smaak me stukken beter bevalt ^O^

K zal morgen eens wat foto's erop gooien van m'n creaties tot dusver :Y)

Had 't er ook over met een vriend: Wat zou er gebeuren als je (koude) koffie in plaats van water gebruikt? Koffiebrood? O+
die abdijbroodmix, beviel je dat?
ik wil ook graag in e oven brood bakken, lekker met zaden enzo, maar leifst zonder alteveel gedoe..
destrovelzaterdag 16 maart 2013 @ 15:42
quote:
0s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 15:24 schreef Mirjam het volgende:

[..]

die abdijbroodmix, beviel je dat?
ik wil ook graag in e oven brood bakken, lekker met zaden enzo, maar leifst zonder alteveel gedoe..
Die is geweldig makkelijk; gewoon de instructies op het pak volgen:
- Voeg water toe zoals op verpakking (vaak ca.300ml op 500g mix = 1brood)
- Mixen/kneden
- 30 minuten rijzen
- In ingevette vorm of op bakplaat leggen
- 90 minuten narijzen
- Half uurtje in de oven

Verder smaakt het brood ook goed. Uit 1 pak van ¤1,80 haal je 2 broden, dus super om mee te beginnen :)
Zeker aangezien de Koopmans mixen iets van ¤1,50 zijn, maar dan wel met maar mix voor 1 brood.
Zoals ik al zei gebruik ik zelf gewoon een cakevorm (arme student + weinig ruimte in mn kastjes), en dat werkt ook gewoon goed.

Voor het kneden gebruik ik een mixer met deeghaken, al is het ook met de hand goed te doen.
Mirjamzaterdag 16 maart 2013 @ 15:46
Hmm dan moet ik die mix binnenkort maar eens halen en uitproberen :9
LeeHarveyOswaldzaterdag 16 maart 2013 @ 18:19
Kan ik desem invriezen? :)
Jagärtrutzaterdag 16 maart 2013 @ 18:21
quote:
5s.gif Op zaterdag 16 maart 2013 18:19 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Kan ik desem invriezen? :)
Eerst drogen, zou ik zeggen. Kan ook rustig een week of drie zonder voedsel in de koelkast...
md89zaterdag 16 maart 2013 @ 20:05
quote:
0s.gif Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het :P.
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;

[ afbeelding ]

Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Heb je een Dille & Kamille in de buurt? Daar verkopen ze die!
destrovelzondag 17 maart 2013 @ 22:48
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets :')

Wat doe ik fout? :P
Pigerzondag 17 maart 2013 @ 23:10
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets :')

Wat doe ik fout? :P
zout en gist bij elkaar gevoegd?
LeeHarveyOswaldzondag 17 maart 2013 @ 23:12
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets :')

Wat doe ik fout? :P
Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.
destrovelmaandag 18 maart 2013 @ 10:18
quote:
2s.gif Op zondag 17 maart 2013 23:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.
Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water? :@
Pietverdrietmaandag 18 maart 2013 @ 10:49
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2013 10:18 schreef destrovel het volgende:

[..]

Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water? :@
Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.
destrovelmaandag 18 maart 2013 @ 11:31
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2013 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.
Weer wat geleerd! Morgen opnieuw proberen dus!
Alleen vandaag dus even baksteenbrood eten :')
LeeHarveyOswaldmaandag 18 maart 2013 @ 13:37
Wat ik aangaf zal voor je brood geen heel lekker resultaat geven, maar dan kan je wel kijken of't gist het uberhaupt doet :)
minilotmaandag 18 maart 2013 @ 22:25
Heeft iemand vanavond de eerste aflevering van 'Bread' van Paul Hollywood (Great British Bake-off) op de BBC gezien? Wat een verrukkelijk programma! Het is dat ik met mijn been in het gips zit anders stond ik -nu- in de keuken om een brood te bakken! Aanrader dus, elke maandagavond om 21:30 :)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 19-03-2013 17:39:55 ]
motorbloempjedinsdag 19 maart 2013 @ 16:54
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2013 22:25 schreef minilot het volgende:
Heeft iemand vanavond de eerste aflevering van 'Bread' van Paul Hollywood (Great British Bake-off) op de BBC gezie Wat een verrukkelijk programma! Het is dat ik met mijn been in het gips zit anders stond ik -nu- in de keuken om een brood te bakken! Aanrader dus, elke maandagavond om 21:30 :)
Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayer O+

Mijn GOD ik wil NU de keuken in.
minilotdinsdag 19 maart 2013 @ 17:37
Herkenbaar Mo. Ik zal het je sterker vertellen: ik heb zojuist brooddeeg gekneed op een flinke snijplank die ik op mijn schoot had liggen. :') Gipsbeen of niet, brood bakken zal ik! Damn you Paul Hollywood! Enfin, vanavond bij restje lamsstoof dus een knoflook/peterselie-platbrood. :)
Pietverdrietdinsdag 19 maart 2013 @ 17:52
Damn, ben mijn eigen TV tip vergeten gisteren. Goed, AS Zaterdag is de herhaling om 17:30
Pietverdrietdinsdag 19 maart 2013 @ 17:52
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 16:54 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayer O+

Mijn GOD ik wil NU de keuken in.
Heb je een UK proxy?
motorbloempjedinsdag 19 maart 2013 @ 17:53
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je een UK proxy?
Nope, ik woon in de UK :P
motorbloempjedinsdag 19 maart 2013 @ 17:53
Morgen ga ik eens zijn bloomerrecept uitproberen :9
H_Tdinsdag 19 maart 2013 @ 18:17
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je een UK proxy?
Is een torrent niet makkelijker?
motorbloempjedinsdag 19 maart 2013 @ 18:26
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 18:17 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Is een torrent niet makkelijker?
Voor mij dus niet :+

Maar wat een geweldig inspirerend programma, leuk O+
LeeHarveyOswalddinsdag 19 maart 2013 @ 18:53
Maar dat kunnen we hier dus niet zomaar uit de lucht scheppen? ;(
Bleiezaterdag 23 maart 2013 @ 09:21
Ik twijfel een beetje tussen dit topic en het baktopic, maar het gaat over broodjes, dus toch maar hier.

Uit een (kinder)kookboek heb ik het volgende recept:

Ingrediënten
1 kg bloem
60 gr gist
5 dl melk
100 g suiker
250 g rozijnen
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
snufje zout
180 gr zachte boter

Bereiding
Meng de bloem, gist, 1 dl lauwe melk en 1 eetlepel suiker,. Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 min. rijzen. Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan het deeg en meng met je handen tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg 30 min. rijzen op een warme plek. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit to het ongeveer 2 cm dik is.
Steek ongeveer 24 sterren uit het deeg. Leg de sterren op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de sterren ongeveer 20 min. in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.

Dat leverde best leuke broodjes op, maar om nou te zeggen dat ze ontzettend lekker waren, nee. Vrij weinig smaak, de structuur was wel goed. Ik had overigens wel het recept gehalveerd, en instant gist gebruikt, als dat nog wat uitmaakt. Iemand suggesties hoe ik ze lekkerder kan maken?

En wat is het nut / effect van die eerste stap van de bereiding?
Pietverdrietzaterdag 23 maart 2013 @ 10:17
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2013 09:21 schreef Bleie het volgende:
Ik twijfel een beetje tussen dit topic en het baktopic, maar het gaat over broodjes, dus toch maar hier.

Uit een (kinder)kookboek heb ik het volgende recept:

Ingrediënten
1 kg bloem
60 gr gist
5 dl melk
100 g suiker
250 g rozijnen
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
snufje zout
180 gr zachte boter

Bereiding
Meng de bloem, gist, 1 dl lauwe melk en 1 eetlepel suiker,. Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 min. rijzen. Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan het deeg en meng met je handen tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg 30 min. rijzen op een warme plek. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit to het ongeveer 2 cm dik is.
Steek ongeveer 24 sterren uit het deeg. Leg de sterren op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de sterren ongeveer 20 min. in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.

Dat leverde best leuke broodjes op, maar om nou te zeggen dat ze ontzettend lekker waren, nee. Vrij weinig smaak, de structuur was wel goed. Ik had overigens wel het recept gehalveerd, en instant gist gebruikt, als dat nog wat uitmaakt. Iemand suggesties hoe ik ze lekkerder kan maken?

En wat is het nut / effect van die eerste stap van de bereiding?
Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.
Bleiezaterdag 23 maart 2013 @ 10:51
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2013 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.
Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?
Jagärtrutzaterdag 23 maart 2013 @ 11:05
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2013 10:51 schreef Bleie het volgende:

[..]

Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?
ik vind het maar een vreemd recept. Veel recepten gebruiken een autolyse, waardoor de gluten een kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Dit is meestal alleen het meel en het water, en geen gist. Ik denk dat dit een soort verbastering daarvan is.

Verder, om meer smaak aan dat brood te krijgen denk ik dat het langzamer moet, minder gist en langere rijstijden. Daardoor ontwikkelt brood smaak!
evo87zaterdag 23 maart 2013 @ 15:02
"snufje zout" is ook niet heel exact.... :P
Dr.Hilfigerzaterdag 23 maart 2013 @ 15:49
60 gram gedroogde gist?
MaximusTGzaterdag 23 maart 2013 @ 18:54
Dat gaat natuurlijk om verse gist he... En die eerste stap is inderdaad een autolysestap. Dat wordt vaak genoeg gedaan, na mengen vloeistof, bloem/meel, zout en gist.
Ik denk trouwens niet dat zo'n zoet-broodjes recept heel veel beter wordt van langzaam en langer rijzen. Je bereikt meer door gewoon de hoeveelheid suiker te verhogen.
Snufje zout is idd niet heel exact, maar goed, zoveel invloed heeft het ook niet, en een beetje zout is ook al genoeg.
Bleiezondag 24 maart 2013 @ 20:59
Ik was even weg, maar dank. Snufje zout zie je heel vaak in recepten toch? En voor smaak maakt verse of instant gist volgens mij niet echt uit. Geloof niet dat ik in de buurt verse gist kan krijgen.

Volgende keer dus gewoon wat meer suiker erin doen, ga ik proberen!
Olezondag 24 maart 2013 @ 21:26
Wel eens brood zonder zout gegeten?
PdeHoogzondag 24 maart 2013 @ 21:45
quote:
0s.gif Op zondag 24 maart 2013 21:26 schreef Ole het volgende:
Wel eens brood zonder zout gegeten?
Mijn idee idd :) De standaardrecepten hebben het over ong. 10 gram zout per pond bloem. Ik zou daarmee beginnen :Y
destrovelzondag 24 maart 2013 @ 22:08
quote:
1s.gif Op zondag 24 maart 2013 21:45 schreef PdeHoog het volgende:

[..]

Mijn idee idd :) De standaardrecepten hebben het over ong. 10 gram zout per pond bloem. Ik zou daarmee beginnen :Y
10 gram? :o :o :o
Ik doe meestal letterlijk een snufje zout :')
Olezondag 24 maart 2013 @ 22:12
Toch wel. Ongeveer2% is idd 10 gram. Te weinig zout maakt dat brood smakeloos wordt.
http://www.nu.nl/gezondhe(...)r-zout-in-brood.html

[ Bericht 0% gewijzigd door Ole op 25-03-2013 00:37:27 ]
minilotmaandag 25 maart 2013 @ 18:16
Lieve thuisbakkers, niet vergeten: vanavond de tweede aflevering van Paul Hollywoods Blitse Broodshow op de BBC! O+
Pietverdrietmaandag 25 maart 2013 @ 21:31
Paul hollywood begint.
bloempje-moimaandag 25 maart 2013 @ 21:32
quote:
0s.gif Op maandag 25 maart 2013 21:31 schreef Pietverdriet het volgende:
Paul hollywood begint.
*O* Ik hoop vooral dat het snel is afgelopen zodat ik het kan downloaden :D Deze programma's zijn wel het bewaren waard.
minilotmaandag 25 maart 2013 @ 22:09
Een flatbread-aflevering dus. De getoonde recepten vond ik voor mezelf niet zo leerzaam, ik heb alledrie de soorten platbrood (tortilla, libanees brood met za'atar en pita) al hartstikke vaak gemaakt. De tussenstukjes vond ik dan wel weer tof - die spinaziedosa met aardappelcurry zag er bizar lekker uit O+
Volgende week pretzels, leuk!
zeeuws_meisjevrijdag 29 maart 2013 @ 12:56
Ben vanochtend begonnen aan een paasbrood:
660 Gr. Bloem
35 Gr. Verse gist
365 Gr. Melk
70 Gr. Boter
70 Gr. Suiker
1 ei
1 vanillestokje

Ik heb het gekneed en het staat nu te rijzen . Alleen, ik ben het ei vergeten.
Komt dit nog goed?
MaximusTGvrijdag 29 maart 2013 @ 13:02
Jahoor, dat zal nog wel goed komen. Het zal waarschijnlijk iets droger en minder rijk zijn dan met het ei.
zeeuws_meisjevrijdag 29 maart 2013 @ 13:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 maart 2013 13:02 schreef MaximusTG het volgende:
Jahoor, dat zal nog wel goed komen. Het zal waarschijnlijk iets droger en minder rijk zijn dan met het ei.
Mooi, dank je wel!
MaximusTGvrijdag 29 maart 2013 @ 13:12
Ik heb vorig jaar zelfs nog voor Gwywen een stolrecept 'bedacht'/uitgeprobeerd zonder melk én zonder ei, en dat smaakte zelfs nog prima;

CUL / Brood bakken in de oven #7: Broodnodig
H_Tzaterdag 30 maart 2013 @ 17:13
Ik heb vandaag voor het eerst een breekbrood in elkaar geknutselt. Geometrisch gezien kan het nog iets beter, de kleur is wat mij betreft prima en de smaak moet ik vanavond nog achter komen :P

20svhpc.jpg
Sorellazaterdag 30 maart 2013 @ 18:43
ik d8 laat ik het brood van paul hollywood maken, de eerste van de eerste aflevering. Ik was alleen vergeten dat na de eerste rijs van 2 uur het nog een keer 2 uur moest rijzen en dus te laat begonnen. Ik heb het nu in de koelkast gezet (de eerste rijs) en dan morgen middag de tweede rijs. Kan dit eigenlijk wel ?
tony_clifton-zaterdag 30 maart 2013 @ 18:58
Ik heb deze middag het No Knead-deeg van Jim Lahey in de koelkast gezet. Morgen bakken voor het ontbijt in een gietijzeren pot. Ben benieuwd :).
evo87zondag 31 maart 2013 @ 10:35
niet de beste foto's.. maar toch. Paasbrood! :)
Chocolade vijgen brood:
2lly3rs.jpg
6yfbyx.jpg
Paasstol:
1e9f10.jpg
2zthgy1.jpg
Pietverdrietzondag 31 maart 2013 @ 10:38
Uit het vraag het piet topic een tabel die hier ook handig is

Italie: tipo 00 -- gluten -> 9,00%---- --- VS-->pastry flour --- Duitsland --> type 405 ---Frankrijk--> 40

Italie: tipo 0 -- gluten -> 11,00% --- VS--> all-purpose flour --- Duitsland --> type 550 ---Frankrijk--> 55

Italie: tipo 1 -- gluten ->12,00% --- VS-->. high gluten flour --- Duitsland --> type 812 ---Frankrijk--> 80

Italie: tipo 2 -- gluten ->12,00% --- VS--> first clear flour --- Duitsland --> type 1050 ---Frankrijk--> 110

Italie: Farina integrale di grano tenero -- gluten -> 12,00% --- VS--> white whole wheat --- Duitsland --> type 1600 ---Frankrijk--> 150

In Nederland is de type aanduiding niet eenduidig, maar tip: kijk op de voedingswaardetabel eiwitgehalte = gluten gehakte
H_Tmaandag 1 april 2013 @ 21:31
Bread aflevering 3 staat op het punt van beginnen
Pietverdrietmaandag 1 april 2013 @ 21:32
quote:
0s.gif Op maandag 1 april 2013 21:31 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Bread aflevering 3 staat op het punt van beginnen
jep
lemonlimemaandag 1 april 2013 @ 22:03
En volgende week zuurdesem! Leuk! :D
Pietverdrietmaandag 1 april 2013 @ 22:05
Hij liet niet zien hoe je thuis Bretzels bakt
destrovelmaandag 1 april 2013 @ 22:22
quote:
0s.gif Op maandag 1 april 2013 21:31 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Bread aflevering 3 staat op het punt van beginnen
Welke zender? :D
H_Tmaandag 1 april 2013 @ 22:23
quote:
0s.gif Op maandag 1 april 2013 22:22 schreef destrovel het volgende:

[..]

Welke zender? :D
BBC 2, maar het is inmiddels alweer twintig minuten afgelopen
destrovelmaandag 1 april 2013 @ 22:25
quote:
0s.gif Op maandag 1 april 2013 22:23 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

BBC 2, maar het is inmiddels alweer twintig minuten afgelopen
Dan kan ik vast wel een "uitzending gemist" dinges vinden :P
Pietverdrietmaandag 1 april 2013 @ 22:26
quote:
0s.gif Op maandag 1 april 2013 22:25 schreef destrovel het volgende:

[..]

Dan kan ik vast wel een "uitzending gemist" dinges vinden :P
http://www.outsendingmissed.co.uk
Carrotcake-lightdonderdag 4 april 2013 @ 10:57
Ik zie dat in dit topic de brood-experts zitten, ik heb namelijk een vraagje.

Sinds een maandje ofzo ben ik begonnen met zelf brood bakken, wat uiteraard nog niet helemaal goed gaat. Ten eerste, omdat ik geen gist gebruik. Al het gist wat ik kan vinden in de winkel (ook reform) is met dierlijke e-nummers en die wil ik niet gebruiken. Brood maken en het gist simpelweg weglaten is niet goed gegaan, dan komt er zo'n platte harde steen uit je oven.
Heb nu 2x brood gemaakt dat er redelijk goed uitkwam, goede vorm, vrij smaakvol, probleem is alleen dat het te droog is en nog steeds vrij hard en zwaar.
Ik doe ongetwijfeld nog het een en ander fout, vandaar mijn oproepje om hulp :)

Hieronder wat ik qua ingredienten gebruik:
500 g volkorenmeel (zak AH eigen merk)
40 gram boter (bio halvarine)
tl zout
tl suiker
1 zakje bakpoeder (ter vervanging van t gist)
3 dl melk (soya melk, rijsmelk of amandelmelk)

qua structuur lijkt hij dan best ok te zijn, al ben ik waarschijnlijk te onervaren om dat te beoordelen. Al is ie tijdens het kneden al wel vrij machtig, zwaar en compact. Ik probeer heel lang te kneden enzo, maar brood is uit te oven nog steeds droog en korrelig. Heb er ook al een keer beetje olijfolie doorgedaan..

Ik hoop dat jullie kunnen helpen! Lijkt me erg leuk om goed brood te kunnen maken, alvast bedankt
motorbloempjedonderdag 4 april 2013 @ 11:00
(Zuur)desem gebruiken:

http://www.broodoven.com/alle-ingezonden-artikelen/wat-is-desem
MaximusTGdonderdag 4 april 2013 @ 11:11
WTF, geen gist gebruiken en het dan gek vinden dat je brood te hard wordt..
Inderdaad is desem dan een optie, maar volgens mij kan je prima bv de gist van dr.oetker gebruiken..
Daar zit alleen E491 bij als emulgator, op basis van sorbitol en stearinezuur. Waarbij het stearinezuur uit plantaardige bron of dierlijke bron kan zijn. Maar meestal plantaardig. Bel of mail dus even met dr. Oetker en hoogstwaarschijnlijk is er niks aan de hand.

Los daarvan gebruik je volkorenmeel met slechts 60% vocht; Maak daar iig eens een keer bv 70% van, en ga bv zo te werk;
Meng 350 gram melk (maar je kan prima gewoon water gebruiken hoor) met 350 gram meel en 1/2 tsp gist met lepel tot glad mengsel. Laat paar uur fermenteren.
Meng dan de rest van je ingredienten erdoor en kneed tot deeg. Rijzen voor een uurtje of zo. Dan vormen, vrijstaand of in een vorm. Rijzen tot verdubbeld in volume, gebruik vingerdruk-test om te zien of het klaar is - deeg moet langzaam nog omhoog komen na indrukken. Doet dat het niet dan ben je te laat, te snel dan moet het nog even rijzen.
Dan in oven met stoom, bv door water in een meeverwarmd bakje te gieten.

Brood met bakpoeder maken kan trouwens wel, gebeurd veel in de Ierse keuken. Zoek maar eens op Irish Sodabread (hoewel dat strikt genomen geen bakpoeder is, maar een bestandsdeel van bakpoeder). Ik ben er geen fan van.

edit: beetje rondgooglen lever op:

http://www.vegatopia.com/smf/index.php?topic=4986.15;wap2

"Dick:
Ik gebruik droge gist van fermipan red van
500 gram.

Volgens de ingrediëntenlijst zit er emulgator E491 in.

Op mijn vraag of dit van dierlijke afkomst is, ontving ik het onderstaande antwoord.

Naar aanleiding van onderstaande e-mail met betrekking tot ons product
Fermipan Red heb ik navraag gedaan bij onze Product Group Manager. Zij
deelde mij mede dat de emulgator E491 gebruikt in onze Fermipan Red van
plantaardige afkomst is.

U kunt dit product dan ook zonder problemen blijven gebruiken.

Met vriendelijke groet,

DSM Bakery Ingredients

Marian Meijster
Directie Secretaresse"


bv hier te koop, 500 gram verpakking.

http://www.debakwinkel.nl/toevoegingenbrood/product53.html

[ Bericht 29% gewijzigd door MaximusTG op 04-04-2013 11:25:44 ]
Carrotcake-lightdonderdag 4 april 2013 @ 11:29
@MaximusTG: Thanks voor je reactie. As I said... beginner, heb nog veel te leren! Ik heb wel veel over Irish Sodabread gevonden inderdaad, zag het al voorbij komen als ik googlede op brood bakken met bakpoeder. Maar iig bedankt voor de tips, ik zal het eens gaan proberen, hopelijk gaat t dan beter
Bakkerddonderdag 4 april 2013 @ 13:13
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 maart 2013 17:13 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Ik heb vandaag voor het eerst een breekbrood in elkaar geknutselt. Geometrisch gezien kan het nog iets beter, de kleur is wat mij betreft prima en de smaak moet ik vanavond nog achter komen :P

[ afbeelding ]
Mooi!!! Hoe smaakte het?
Rorsachdonderdag 4 april 2013 @ 13:56
Ik kan niet geloven dat ik dit topic nog nooit gezien heb.

Ik geniet ook al behoorlijk lang van zelf gebakken brood en ben vooral een fan van de boeken van Richard Bertinet, het enige wat me nog niet fatsoenlijk is gelukt, is het brioche brood. Om de een of andere reden gist dit altijd te hard.
Binnenkort m'n zuurdesem nog eens starten.
Pas geleden voor pasen een heerlijk honing-lavendel brood gebakken. Perfect voor bij de cognac-pate.
H_Tdonderdag 4 april 2013 @ 17:14
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 13:13 schreef Bakkerd het volgende:

[..]

Mooi!!! Hoe smaakte het?
Het fietste er prima in >:O. Het was wel meer scheuren dan breken, maar omdat het recept 'Tear and share loaf' heette vond ik dat geen probleem
MaximusTGdonderdag 4 april 2013 @ 17:46
Bwehe, dat lijkt me ook het gewenste gedrag van een brood, als je het kan breken zoals een chocoladereep is er iets mis :P.
LeeHarveyOswalddonderdag 4 april 2013 @ 19:19
:P Lang genoeg wachten, dan gaat dat vanzelf :P
destrovelvrijdag 5 april 2013 @ 08:08
Gisteravond weer brood gebakken, met de dr. Oetker gist die ik nog had liggen. Nu lauwwarm water gebruikt. Kort gezegd: Niet te vreten, want tis niet gerezen :r

Wat doe ik fout? :'(

[ Bericht 0% gewijzigd door destrovel op 05-04-2013 08:13:36 ]
Pietverdrietvrijdag 5 april 2013 @ 08:37
Water te warm, gist gaat dood.
bloempje-moivrijdag 5 april 2013 @ 09:00
Paul Hollywood benadrukt keer op keer dat je koud water moet gebruiken. Dat het gist dan langer moet rijzen en de smaak verbeterd klinkt logisch. Maar moet je dan rekening houden met een verdubbelde rijstijd of valt het verschil wel mee?

Overigens: Paul Hollywood O+
MaximusTGvrijdag 5 april 2013 @ 09:46
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 08:08 schreef destrovel het volgende:
Gisteravond weer brood gebakken, met de dr. Oetker gist die ik nog had liggen. Nu lauwwarm water gebruikt. Kort gezegd: Niet te vreten, want tis niet gerezen :r

Wat doe ik fout? :'(
- Hoeveel gist gebruik je op hoeveel bloem/meel?
- Gewoon koud kraanwater is prima, rijzen zal het heus wel
- Hoeveel tijd geef je het om te rijzen?
- Was het zakje al open? Nog wel houdbaar etc.

@bloempje-moi;

Ligt er maar net aan hoe warm je het water gewend bent te gebruiken hè? Weet wel dat rijstijden van half uurtje hier, half uurtje daar véél te kort zijn om een smakelijk brood te maken. Dat gaat soms echt nergens over bij van die flutrecepten.
kRiZzZiZvrijdag 5 april 2013 @ 11:55
Wat zijn jullie ervaringen met het brood bakken in een combi magnetron? Zal dit zonder problemen lukken of moet ik nog op bepaalde zaken letten?
infp2009vrijdag 5 april 2013 @ 12:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 09:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Paul Hollywood benadrukt keer op keer dat je koud water moet gebruiken. Dat het gist dan langer moet rijzen en de smaak verbeterd klinkt logisch. Maar moet je dan rekening houden met een verdubbelde rijstijd of valt het verschil wel mee?

Overigens: Paul Hollywood O+
Ik ben weer een "Bloomer" aan het maken nu, naar zijn recept. Daarbij geeft hij twee uur rijzen en na terugslaan nog eens twee uur proofen als guideline.
LeeHarveyOswaldvrijdag 5 april 2013 @ 12:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 11:55 schreef kRiZzZiZ het volgende:
Wat zijn jullie ervaringen met het brood bakken in een combi magnetron? Zal dit zonder problemen lukken of moet ik nog op bepaalde zaken letten?
Temperatuur zal wat minder stabiel zijn, en je hebt minder ruimte :P

Proberen, kijken wat er goed ging en wat niet, en dan nog een keer proberen :P
infp2009vrijdag 5 april 2013 @ 12:32
Misschien een idee om dan in een gietijzeren pan met deksel te bakken? Net als bij het no-knead recept.
MaximusTGvrijdag 5 april 2013 @ 13:44
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 11:55 schreef kRiZzZiZ het volgende:
Wat zijn jullie ervaringen met het brood bakken in een combi magnetron? Zal dit zonder problemen lukken of moet ik nog op bepaalde zaken letten?
Inderdaad gewoon proberen, je hebt zoveel soorten combi-magnetrons, goeie en minder goeie.. Iig niet de magnetronstand gebruiken ;). Liefst ook niet hetelucht, maar dat is lastig bij een combi meestal.
Probeer voor stoom te zorgen in je oven, denk dat je brood snel uit zal drogen.

De gietijzeren pan is geen slecht idee, maar niet heel praktisch, je kan dan ook niet echt broden in een vorm bakken bv.
Bakkerdvrijdag 5 april 2013 @ 14:20
Ik wil morgen een kaas-ui brood bakken maar ik wil hem eigenlijk vanavond alvast klaarmaken..
Kan ik hem vanavond al de eerste rijs geven, en morgenochtend vormen en de tweede rijs? Of gaat er dan iets raars gebeuren?
Pietverdrietvrijdag 5 april 2013 @ 14:25
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 09:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Paul Hollywood benadrukt keer op keer dat je koud water moet gebruiken. Dat het gist dan langer moet rijzen en de smaak verbeterd klinkt logisch. Maar moet je dan rekening houden met een verdubbelde rijstijd of valt het verschil wel mee?

Overigens: Paul Hollywood O+
ligt er aan hoe koud het water is, maar het duurt wel duidelijk langer.
Je kan het opvangen door prefermenten te gebruiken. Je preferment zorgt voor smaak, en maak je een dag van te voren. Je rijstijd is dan met het gebruiken van water van 37 graden kort
LeeHarveyOswaldvrijdag 5 april 2013 @ 14:28
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 14:20 schreef Bakkerd het volgende:
Ik wil morgen een kaas-ui brood bakken maar ik wil hem eigenlijk vanavond alvast klaarmaken..
Kan ik hem vanavond al de eerste rijs geven, en morgenochtend vormen en de tweede rijs? Of gaat er dan iets raars gebeuren?
Natte theedoek erop tegen uitdrogen, iets minder gist gebruiken. Dan zou het goed moeten komen.
MaximusTGvrijdag 5 april 2013 @ 14:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 14:20 schreef Bakkerd het volgende:
Ik wil morgen een kaas-ui brood bakken maar ik wil hem eigenlijk vanavond alvast klaarmaken..
Kan ik hem vanavond al de eerste rijs geven, en morgenochtend vormen en de tweede rijs? Of gaat er dan iets raars gebeuren?
Gewoon vanavond in de koelkast zetten, misschien wel eventjes buiten de koelkast laten rijzen. Dan morgen uit de koelkast halen, op temperatuur laten komen, vormen en dan tweede rijs.
destrovelvrijdag 5 april 2013 @ 15:02
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 09:46 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

- Hoeveel gist gebruik je op hoeveel bloem/meel?
- Gewoon koud kraanwater is prima, rijzen zal het heus wel
- Hoeveel tijd geef je het om te rijzen?
- Was het zakje al open? Nog wel houdbaar etc.

@bloempje-moi;

Ligt er maar net aan hoe warm je het water gewend bent te gebruiken hè? Weet wel dat rijstijden van half uurtje hier, half uurtje daar véél te kort zijn om een smakelijk brood te maken. Dat gaat soms echt nergens over bij van die flutrecepten.
Heel zakje gist van dr. Oetker (ik meen 15 gram?) op 500g bloem en 300ml water, precies volgens de aanwijzingen van gist en bloem. Zakje was nieuw, houdbaar tot juli 2014. Heeft uiteindelijk 2 uur staan rijzen, toen nog 20 minuten in het bakblik gerezen, maar t was echt niets :'(
Pietverdrietvrijdag 5 april 2013 @ 15:04
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 15:02 schreef destrovel het volgende:

[..]

Heel zakje gist van dr. Oetker (ik meen 15 gram?) op 500g bloem en 300ml water, precies volgens de aanwijzingen van gist en bloem. Zakje was nieuw, houdbaar tot juli 2014. Heeft uiteindelijk 2 uur staan rijzen, toen nog 20 minuten in het bakblik gerezen, maar t was echt niets :'(
Hoe warm was het water, stond het op de tocht te rijzen?
destrovelvrijdag 5 april 2013 @ 15:06
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 15:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Hoe warm was het water, stond het op de tocht te rijzen?
Afgedekt onder plastic, zoals bij mn vorige broden waar ik broodmix met gist er al in had ook deed, water was lauw. Dus, gaarne alle tips, dan ga ik straks een nieuw brood proberen.
Ondertussen ga ik m'n vertrouwde broodmix-met-gist halen, want ik heb nu de hele ochtend op koekjes moeten leven :')
MaximusTGvrijdag 5 april 2013 @ 15:18
Nou, die zakjes zijn 7 gram, maar je had toch wat moeten zien groeien hoor.. In die twee uur ook geen enkele activiteit?? 20 minuten rijzen in het bakblik is ook niet bepaald lang.
Om je gist te testen zou je nog bv 50 gram bloem met 35 gram water, een schepje gist en wat suiker kunnen mengen, dat moet heel snel gaan rijzen.
LeeHarveyOswaldvrijdag 5 april 2013 @ 15:30
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 15:18 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, die zakjes zijn 7 gram, maar je had toch wat moeten zien groeien hoor.. In die twee uur ook geen enkele activiteit?? 20 minuten rijzen in het bakblik is ook niet bepaald lang.
Om je gist te testen zou je nog bv 50 gram bloem met 35 gram water, een schepje gist en wat suiker kunnen mengen, dat moet heel snel gaan rijzen.
Ik zou de hoeveelheid bloem en water omdraaien, en kijken of je bubbels krijgt in je water :) Dat is hoe ik het probeer. Als je vrijwel direct na het roeren allemaal bubbels op je mengsel krijgt, dan leeft het nog :P
MaximusTGvrijdag 5 april 2013 @ 15:41
Nou, persoonlijk vind ik het onzin om gist zo te testen, heb nog nooit gehad dat mn instant gist het niet deed. Zelfs als ie al wat ouder was. Koop nl. altijd zo'n 500 gram verpakking, waarvan ik dan een deel in een afsluitbaar bakje doe om uit te werken. Daarom zouden zulke nieuwe zakjes dr oetker gist gewoon moeten werken.
Destrovel moet dus haast wel iets anders fout doen.
Destrovel, beschrijf nou eens nauwkeurig wat je gedaan had?

[ Bericht 0% gewijzigd door MaximusTG op 05-04-2013 15:46:38 ]
destrovelvrijdag 5 april 2013 @ 17:26
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 april 2013 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, persoonlijk vind ik het onzin om gist zo te testen, heb nog nooit gehad dat mn instant gist het niet deed. Zelfs als ie al wat ouder was. Koop nl. altijd zo'n 500 gram verpakking, waarvan ik dan een deel in een afsluitbaar bakje doe om uit te werken. Daarom zouden zulke nieuwe zakjes dr oetker gist gewoon moeten werken.
Destrovel moet dus haast wel iets anders fout doen.
Destrovel, beschrijf nou eens nauwkeurig wat je gedaan had?
Ik zal eens kijken of ik anders een filmpje voor je kan maken :')
K ga vanavond weer aan de slag :P
LeeHarveyOswaldvrijdag 5 april 2013 @ 17:30
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 april 2013 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Nou, persoonlijk vind ik het onzin om gist zo te testen, heb nog nooit gehad dat mn instant gist het niet deed. Zelfs als ie al wat ouder was. Koop nl. altijd zo'n 500 gram verpakking, waarvan ik dan een deel in een afsluitbaar bakje doe om uit te werken. Daarom zouden zulke nieuwe zakjes dr oetker gist gewoon moeten werken.
Destrovel moet dus haast wel iets anders fout doen.
Destrovel, beschrijf nou eens nauwkeurig wat je gedaan had?
Ik heb ook een grote verpakking, waarvan ca. 50 gram de koelkast in gaat, en de rest in de vriezer. Wat ik uit de vriezer haal, probeer ik wel altijd even. Maar inderdaad nog nooit gehad dat het dood was, dus het lijkt dat het redelijk wat kan hebben :P
Pietverdrietvrijdag 5 april 2013 @ 19:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 15:06 schreef destrovel het volgende:

[..]

Afgedekt onder plastic, zoals bij mn vorige broden waar ik broodmix met gist er al in had ook deed, water was lauw. Dus, gaarne alle tips, dan ga ik straks een nieuw brood proberen.
Ondertussen ga ik m'n vertrouwde broodmix-met-gist halen, want ik heb nu de hele ochtend op koekjes moeten leven :')
Wat is lauw voor jou? Voelt het dan warm aan aan je vingers?
H_Tvrijdag 5 april 2013 @ 20:10
Vandaag ontdekt dat de Lidl tegenwoordig voorgesneden bakpapier verkoopt. Volgens een verpakking is een vel 38 bij 42 centimeter. Misschien is het handig voor diegenen die brood bakken zonder vorm te gebruiken :)
destrovelvrijdag 5 april 2013 @ 21:22
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 april 2013 19:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat is lauw voor jou? Voelt het dan warm aan aan je vingers?
Lauw als in niet warm en niet koud aan je vingers.
Pietverdrietvrijdag 5 april 2013 @ 21:26
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 21:22 schreef destrovel het volgende:

[..]

Lauw als in niet warm en niet koud aan je vingers.
dan is temperatuur het issue niet.
Zout? Zout vertraagd de werking van gist ook.
destrovelvrijdag 5 april 2013 @ 22:20
quote:
1s.gif Op vrijdag 5 april 2013 21:26 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

dan is temperatuur het issue niet.
Zout? Zout vertraagd de werking van gist ook.
Nop, geen zout gebruikt.

-edit-
Filmpje lukt even niet :')

Anyways, 2 eetlepels tarwebloem, halve eetlepel gist en een half glas water op kamertemperatuur in een kommetje, even met een lepel mengen. D'r gebeurt helemaal niets :')

[ Bericht 20% gewijzigd door destrovel op 05-04-2013 22:29:56 ]
MaximusTGvrijdag 5 april 2013 @ 22:33
Je moet het wel even tijd geven he.. :')
destrovelzaterdag 6 april 2013 @ 00:48
quote:
0s.gif Op vrijdag 5 april 2013 22:33 schreef MaximusTG het volgende:
Je moet het wel even tijd geven he.. :')
Is een uurtje genoeg om belletjes te laten ontstaan? :')
MaximusTGzaterdag 6 april 2013 @ 07:29
Dat zou je wel verwachten ja. Post eens een wat foto's van je opstelling en ingrediënten anders.
destrovelzaterdag 6 april 2013 @ 17:27
Ik heb even wat ruzie met m'n camera. Heb wel m'n brooddeeg nu bijna 24 uur ( :') ) laten rijzen staan. Het is gaan behoorlijk gaan gisten, want toen ik het deeg uit de kom haalde om weg te flikkeren rook ik een stevige alcohollucht. M'n Moonshine is dus gelukt! :D :D :D

Helaas nog steeds geen belletjes om te laten rijzen :'(

Hopelijk heb ik morgen m'n kabeltje gevonden en kan ik uploaden :P
MaximusTGzondag 7 april 2013 @ 11:11
Nou, als je gist het doet dan heeft het ook gas geproduceerd om je brood te laten rijzen. Dan heb jij misschien het deeg niet goed gekneed, waardoor de gluten niet goed ontwikkeld zijn, waardoor het gas niet vast werd gehouden in het deeg. Of het is wel degelijk gerezen, maar alweer ingestort. Dat kan namelijk. Tenzij je het 24 uur gefilmd hebt?
In ieder geval wel heel apart, ook omdat ik gisteravond toevallig een voordeeg voor pizza in de koelkast gezet heb, bij gebrek aan goede bloem in huis maar voor de gein eens gekeken wat de patentbloem van de AH voor resultaat zou geven.
Dus 480 gram bloem op 480 gram water. 1/4 tsp! gist. Geroerd, direct koelkast in, is nu ook gerezen.
Dus..
Carrotcake-lightwoensdag 10 april 2013 @ 14:57
Hoe lang moet je deeg rijzen of fermenteren? Ik heb gister geprobeerd brood te maken met instant gist deze keer. Had het eerst verkeerd gedaan waardoor ik meteen een bol deeg had gemaakt, deze heb ik enkele uren op een warme plek laten rijzen maar is qua grootte niet veel veranderd. Daarna had ik het geprobeerd zoals MaximusTG zei, met 70% vocht, maar er was na 3 uur nog weinig fermentatie te zien. Slechts enkele bubbeltjes maar het was nog steeds heel vloeibaar en niet deeg achtig. Uiteindelijk dus meer bloem bij gedaan om er een deeg van te maken, die nog laten rijzen maar de schade was al aangericht ben ik bang. Heb ik het gist dood laten gaan? Ik heb kamertemperatuur melk gebruikt. Heb halverwege het proces nog koud water, beetje bloem en piepklein beetje gist erbij gedaan om te checken of mn gist nog levend was. Resultaat was slechts een paar belletjes, maar dat kon net zo goed komen doordat ik met een garde heb geroerd..
In ieder geval was het resultaat weer dat er een vrij hard, massief en droog brood uit kwam, wat opzich wel eetbaar is maar je zou er ook een ruit mee kunnen inslaan

Ik lees dat je koud water moet gebruiken, en moet je op een warme of koude plek rijzen? en hoe lang ongeveer? En ik gebruikte eerst een recept waar in stond dat je ook boter moest gebruiken, maar dat gebruiken jullie niet dus?

Thanks again!
Carrotcake-lightwoensdag 10 april 2013 @ 14:58
Je leest ook op elke webste iets anders. De enige zegt koud water gebruiken de ander zegt lauw-warm. Wel of niet zout meteen bij de gist doen.. I'm confused!
MaximusTGwoensdag 10 april 2013 @ 15:04
Was dat dan een brood van alleen bloem? Dan moet je idd niet 70% vocht gebruiken, dat is juist voor brood die voor een groot deel of geheel uit volkoren meel bestaan. Hoeveel gist heb je gebruikt op hoeveel bloem/meel?
De enige invloed die de temperatuur van het water/melk whatever en de omgevingstemperatuur hebben is op de mate van activiteit van de gist. Warmer = actiever, kouder = minder actief. Een veelgemaakte fout is te denken dat het dan beter is om je deeg maar met warm water te maken en op een warme plek te laten rijzen. Nee dus. Dat kan wel, maar levert geen lekker brood op.
Maar goed, dat staat dus los van jouw problemen, omdat je op die manier alsnog wel een brood kan bakken.
Door langzamer te rijzen met minder gist krijg je een smaakvoller brood. Maar dat is minder belangrijk bij zogenaamde verrijkte broden. Dus idd, zoals jouw brood, met boter en melk. Dat zorgt ook voor smaak namelijk.
Maar in principe heb je slechts bloem, water, zout en gist nodig voor een brood.
Dus geef even precies aan wat je nu gedaan hebt, en welke hoeveelheden je gebruikt hebt, dan kunnen we daar wat zinnigs over zeggen.
Carrotcake-lightwoensdag 10 april 2013 @ 15:24
Oke, nee het was volkorenmeel. Ik heb 350 gram volkorenmeel gebruikt en 1/4 tsp instant gist.
Maar op een gegeven moment was ik door mijn volkorenmeel heen en heb ik aangevuld met tarwebloem

Ik ben begonnen met dus 350 gram volkorenmeel in een kom te doen, toen 350 ml (soja)melk erbij, klein beetje suiker erdoor en mengen. Het was toen dus nog erg dun. In de kom met plastic folie erover op de verwarming gezet voor zo'n 3 uur. Alleen een klein beetje bubbeltjes aan de zijkant te zien. Toen bekertje koud water erbij gedaan en 1.2 tsp gist en schep tarwebloem erbij, weer gemengd, folie er weer over en in de koelkast.
MaximusTGwoensdag 10 april 2013 @ 15:54
Ja, maar dan is het dus nog steeds veel te nat neem ik aan? Hoeveel tarwebloem en hoeveel water heb je er die tweede keer bij gedaan?
350 ml op 350 gram is dus bijna 1:1 in gewicht..
op 350 gram volkorenmeel zou je dus eerder 245 gram water (of wat anders) nemen.
Oh en "deeg" dat zo nat is zal ook niet gaan rijzen, maar alleen fermenteren. De gist produceert wel gas, maar het vliegt zeg maar zo je mengsel weer uit.
LeeHarveyOswaldwoensdag 10 april 2013 @ 16:59
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2013 15:24 schreef Carrotcake-light het volgende:
Oke, nee het was volkorenmeel. Ik heb 350 gram volkorenmeel gebruikt en 1/4 tsp instant gist.
Maar op een gegeven moment was ik door mijn volkorenmeel heen en heb ik aangevuld met tarwebloem

Ik ben begonnen met dus 350 gram volkorenmeel in een kom te doen, toen 350 ml (soja)melk erbij, klein beetje suiker erdoor en mengen. Het was toen dus nog erg dun. In de kom met plastic folie erover op de verwarming gezet voor zo'n 3 uur. Alleen een klein beetje bubbeltjes aan de zijkant te zien. Toen bekertje koud water erbij gedaan en 1.2 tsp gist en schep tarwebloem erbij, weer gemengd, folie er weer over en in de koelkast.
Probeer anders eerst dit eens, als simpele basis, en bouw daar vandaan verder:

- 400 gram bloem
- 320 gram water
- Half zakje gist
- 7 gram zout

Meng je water, bloem, gist. Kneed het nog niet echt, maar maak er 1 gehele massa van. Laat dit een uurtje staan.

Voeg je zout toe, en ga nu 'echt' kneden. Ca. 10 minuten.

Laat dit een uur of twee staan, met een natte theedoek over je beslagkom.

Verwarm je oven tot 200 graden. Doe je brood in de oven zodra deze warm is, en zet je oven dan direct op 170 graden (duurt toch wel even tot hij is afgekoeld). Je brood bak je 40 minuten.

Dat is het meest basic brood, en daar kan ook weinig mis mee gaan :)
Carrotcake-lightwoensdag 10 april 2013 @ 19:36
Top, bedankt allebei! Ik zal het binnenkort maar weer eens proberen, hopen dat t dan beter gaat..
destrovelwoensdag 10 april 2013 @ 21:16
quote:
0s.gif Op woensdag 10 april 2013 19:36 schreef Carrotcake-light het volgende:
Top, bedankt allebei! Ik zal het binnenkort maar weer eens proberen, hopen dat t dan beter gaat..
Hier hetzelfde, ik ga er vanavond mee aan de slag, want schuif net m'n laatste sneedje brood naar binnen :D
bloempje-moidonderdag 11 april 2013 @ 09:22
Gisteren Paul Hollywood's aflevering over zuurdesem gekeken. Ik houd eigenlijk niet van zuurdesem, maar het begon toch te kriebelen. O+
MaximusTGdonderdag 11 april 2013 @ 09:47
Waarom hou je niet van zuurdesem?!
bloempje-moidonderdag 11 april 2013 @ 10:14
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2013 09:47 schreef MaximusTG het volgende:
Waarom hou je niet van zuurdesem?!
:D Is dat vloeken in de kerk hier ;-) Ik kan niet aan die smaak wennen. Maar ik moet daarbij direct bekennen dat ik er ook nooit heel erg mijn best op heb gedaan.
Misschien binnenkort maar eens een huisdiertje beginnen. Hij maakte een zuurdesem met frambozen en witte chocola. :9
MaximusTGdonderdag 11 april 2013 @ 10:19
Och :P. Maar een zuurdesem brood hoeft niet per se zuur te smaken hoor. Dat is een beeld dat veel mensen lijken te hebben, dacht dat je dat misschien ook had?
destroveldonderdag 11 april 2013 @ 11:17
Eindelijk gelukt *O*

Wat ik gister heb gedaan:
Nieuwe gist gekocht, waar al instructies voor brood op het pakje stonden, en deze gevolgd.
(100ml handwarm water + 2 schepjes suiker + 7 gram gist, 10 minuten laten staan, roeren, toevoegen aan meel met de rest van het water)

Vervolgens oven op 200 graden, en zodra het brood erin ging terug naar 140, 40 minuten, klaar.
Denk wel dat ik het brood volgende keer nog iets langer in de oven laat, tis nog niet perfect gaar.
Ook ruikt het brood erg naar de gist :?

Maargoed, ik kan ontbijten :Y)
Pinnenmutskedonderdag 11 april 2013 @ 11:19
brooddeeg :9 :9~
2cvvrijdag 12 april 2013 @ 00:07
Baksel van vandaag:


DSCF0018_Klein_zpsbdd35316.jpg



DSCF0017_Klein_zpsa1138313.jpg


Het is beter gerezen dan de vorige keer omdat ik het deeg tijdens het rijzen beide keren op een pan hete olie* heb laten staan.

*Ik had nog wat frituurolie over en wil dat in de tank van mijn auto (diesel) gooien. Maar er is wat vocht in de olie gekomen dus ik wou het er uit koken (ging niet goed, hele keuken onder de olie) en tijdens het afkoelen van de olie heb ik het deeg er op gezet zodat het deeg beter zou rijzen. Een pan heet water had ook vast gekund.
MaximusTGvrijdag 12 april 2013 @ 00:30
Ziet er netjes uit! Ben benieuwd naar de binnenkant. Overigens is het niet dat je deeg beter rijst zo, alleen sneller.

Heb net zelf wat voordeeg gemengd om morgenochtend een broodje te bakken.
Deel volkorenmeel, 300 gram, met 300 gram water en 1/8 tsp gist.
Morgenochtend komt daar 300 gram bloem bij en 130 gram water, 1 tsp gist en wat lijnzaad en pompoenpitten. Dan kneden, rijzen, vormen, rijzen, bakken.
LeeHarveyOswaldvrijdag 12 april 2013 @ 09:33
quote:
0s.gif Op donderdag 11 april 2013 11:17 schreef destrovel het volgende:
Eindelijk gelukt *O*

Wat ik gister heb gedaan:
Nieuwe gist gekocht, waar al instructies voor brood op het pakje stonden, en deze gevolgd.
(100ml handwarm water + 2 schepjes suiker + 7 gram gist, 10 minuten laten staan, roeren, toevoegen aan meel met de rest van het water)

Vervolgens oven op 200 graden, en zodra het brood erin ging terug naar 140, 40 minuten, klaar.
Denk wel dat ik het brood volgende keer nog iets langer in de oven laat, tis nog niet perfect gaar.
Ook ruikt het brood erg naar de gist :?

Maargoed, ik kan ontbijten :Y)
Je brood zal ietwat gistig ruiken, omdat er relatief veel gist in zit :) Als je de volgende keer niet een heel maar een half zakje doet, en het na die tien minuten rust mengt met je deeg en dat een a twee uur laat staan, zal je brood minder gistig en meer broodig ruiken en smaken. :)
LeeHarveyOswaldvrijdag 12 april 2013 @ 09:36
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2013 00:30 schreef MaximusTG het volgende:
Ziet er netjes uit! Ben benieuwd naar de binnenkant. Overigens is het niet dat je deeg beter rijst zo, alleen sneller.

Heb net zelf wat voordeeg gemengd om morgenochtend een broodje te bakken.
Deel volkorenmeel, 300 gram, met 300 gram water en 1/8 tsp gist.
Morgenochtend komt daar 300 gram bloem bij en 130 gram water, 1 tsp gist en wat lijnzaad en pompoenpitten. Dan kneden, rijzen, vormen, rijzen, bakken.
Ik heb gister ochtend de helft van jouw desem (as in: de vloeistof die ik daar uit gecreeerd heb) genomen, daar meel en bloem bij gedaan tot het de samenstelling van een goed deeg had, gewogen (700 gram totaal), en dat op het aanrecht laten staan. S'avonds nog een uurtje op een wat warmere plek (25 a 30 graden - restwarmte oven) en in de nacht op het aanrecht laten staan.

Gister was het iets luchtig, maar nog niet echt aan het rijzen. Vanmorgen stond het deeg helemaal bol. Vanavond rond zessen ga ik het kneden, rond een uur of negen brood van bakken. Morgen ochtend op eten :P
MissMSXvrijdag 12 april 2013 @ 11:52
Pffff, even mopperen hoor. Zoveel verschillende meningen over brood bakken met spelt. Kort kneden of juist niet. Meel of bloem of een combinatie. Twee keer kneden of juist niet.

En het lukt me maar niet een brood te bakken waar ik echt tevreden over ben. Het is naar mijn mening steeds niet luchtig genoeg. Vorige keer te droog deeg. Nu weer te plakkerig. En vers is het brood wel lekker, maar het is binnen een paar uur alweer te droog. Zo maar kijken of het kleffe brood goed wil bakken en hoe zich dat daarna houdt.

Niks makkelijks aan dat brood bakken }:|

/moppermodus
Pietverdrietvrijdag 12 april 2013 @ 12:01
quote:
10s.gif Op vrijdag 12 april 2013 11:52 schreef MissMSX het volgende:
Pffff, even mopperen hoor. Zoveel verschillende meningen over brood bakken met spelt. Kort kneden of juist niet. Meel of bloem of een combinatie. Twee keer kneden of juist niet.

En het lukt me maar niet een brood te bakken waar ik echt tevreden over ben. Het is naar mijn mening steeds niet luchtig genoeg. Vorige keer te droog deeg. Nu weer te plakkerig. En vers is het brood wel lekker, maar het is binnen een paar uur alweer te droog. Zo maar kijken of het kleffe brood goed wil bakken en hoe zich dat daarna houdt.

Niks makkelijks aan dat brood bakken }:|

/moppermodus
Brood bakken is een vak.
Pietverdrietvrijdag 12 april 2013 @ 12:04
Vond trouwens dat Paul Hollywood niet duidelijk was over zuurdesem, prefermenten en poolish, het nut van een zuurdesem werd niet uitgelegd (de enige manier waarop je roggemeel kan laten rijzen).
MissMSXvrijdag 12 april 2013 @ 12:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2013 12:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Brood bakken is een vak.
Ja, echt. Stomme mensen die je doen geloven dat het echt simpel is }:|
Nou ja, het principe is simpel, maar de praktijk vergt wel wat ervaring. Maar ik geef nog niet op :Y)

Misschien volgende keer eens een voordeeg proberen :)
MaximusTGvrijdag 12 april 2013 @ 12:23
quote:
10s.gif Op vrijdag 12 april 2013 12:18 schreef MissMSX het volgende:

[..]

Ja, echt. Stomme mensen die je doen geloven dat het echt simpel is }:|
Nou ja, het principe is simpel, maar de praktijk vergt wel wat ervaring. Maar ik geef nog niet op :Y)

Misschien volgende keer eens een voordeeg proberen :)
Ja, je moet leren de recepten uit te kiezen die kloppen. Zoveel onzin-recepten op het web. Zeker met brood.. Welk recept had je nu geprobeerd dan?
Pinnenmutskevrijdag 12 april 2013 @ 12:23
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2013 00:07 schreef 2cv het volgende:
Baksel van vandaag:


[ [url=http://i200.photobucket.com/albums/aa295/Lelijke_Eend/Baksels/DSCF0018_Klein_zpsbdd35316.jpg]afbeelding
][/url]


[ [url=http://i200.photobucket.com/albums/aa295/Lelijke_Eend/Baksels/DSCF0017_Klein_zpsa1138313.jpg]afbeelding
][/url]

Het is beter gerezen dan de vorige keer omdat ik het deeg tijdens het rijzen beide keren op een pan hete olie* heb laten staan.

*Ik had nog wat frituurolie over en wil dat in de tank van mijn auto (diesel) gooien. Maar er is wat vocht in de olie gekomen dus ik wou het er uit koken (ging niet goed, hele keuken onder de olie) en tijdens het afkoelen van de olie heb ik het deeg er op gezet zodat het deeg beter zou rijzen. Een pan heet water had ook vast gekund.
mooi en smakelijk!
MissMSXvrijdag 12 april 2013 @ 12:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 april 2013 12:23 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Ja, je moet leren de recepten uit te kiezen die kloppen. Zoveel onzin-recepten op het web. Zeker met brood.. Welk recept had je nu geprobeerd dan?
Zie hier bovenaan. En dan 800 gram speltmeel. Heb er alleen meer water aan toegevoegd, maar blijkbaar net teveel. Ik doe er overigens ook nog 100 gram zonnebloempitten door, dus ik maak het mezelf misschien ook niet heel makkelijk zo.

Owh, en voor het vet heb ik 25 gram (ik heb het gewogen) olijfolie genomen. Minder dus dan er staat, maar ik vond het deeg al klef genoeg. heb er daarna ook nog wat extra bloem bij gedaan en toen leek het even goed. Tot ik het heel even liet liggen om het bakblik in te vetten.
MaximusTGvrijdag 12 april 2013 @ 13:09
Tja, euh, dat is alleen een formule. Niet eens specifiek voor spelt.. Daarbij is het vaak beter om meer water te gebruiken dan 62% bij volkoren meel. Maar misschien is dat bij spelt weer anders, daar heb ik geen ervaring mee.
Waarom begin je niet gewoon met een witbrood, of tenminste een 50/50 bloem/meel brood? Neem dan een goed recept.

Dit komt hier net zo uit mn oven schuiven:

brood1kl.jpgbrood2kl.jpg

300 gram volkoren meel en 300 gram water en 1/8 tsp gist gisteravond om 12.00 gemengd.
Vanochtend daarbij 280 gram bloem en 130 gram water, 1 tsp zout en wat lijnzaad en pompoenpitten gedaan.
Gekneed met deeghaken, gebald en geoliede kom. > 1 uur laten rijzen. Opnieuw gebald en toen in rijsmandje met naad naar boven. Na 2 uur op schieter en oven in voor 50 minuten op 190 graden.

Recept heb ik gewoon zelf zo samengesteld om op ongeveer 50/50 volkoren/bloem uit te komen met een hydratie van 75%.
infp2009vrijdag 12 april 2013 @ 13:21
Mijn desem met 100% hydratatie is bijna klaar!

Ik zit een beetje een goed recept te vinden, maar dat is nog niet makkelijk. Klopt volgens mij niet altijd veel van qua hoeveelheden. Wat is een goed basic recept?

Ik heb trouwens alleen een combi-oven met draaiplateau, en geen rijsmandjes. Wat zouden jullie doen? Ik dacht misschien proofen in een ingevette Pyrex vorm met deksel, en daarna die in een koude oven zetten en bakken?
MaximusTGvrijdag 12 april 2013 @ 13:44
Wit, bruin of 100% volkoren?

Edit: heb het brood meegenomen naar mn ouders in de trein. Daarvoor heb ik een zak gemaakt van bakpapier. Die staat nog halfopen. Dat weer in een plastic zak. Ruikt nu zo lekker hier :p.

Edit2: is dit iets voor jou, infp2009?
http://www.wildyeastblog.com/2011/07/14/soft-sandwich-sourdough/

[ Bericht 55% gewijzigd door MaximusTG op 12-04-2013 14:11:37 ]
Zo-is-datzaterdag 13 april 2013 @ 18:58
Mijn onwetende vriendje blijkt mijn vanmiddag gekochte verse gist in de kast opgeborgen te hebben.. Ik kom er net, zeker vier uur later, achter. Hoeveel schade zal het opgelopen hebben?

Als ik er morgen direct een brood mee bak (of misschien beter nu alvast een voordeeg inzetten) kot het dan nog goed?
MaximusTGzaterdag 13 april 2013 @ 19:52
Tja, moeilijk te zeggen.. Probeer het gewoon zou ik zeggen. Waarschijnlijk kan het nog wel. Daarom ook gewoon instant gist gebruiken, zelfde beestje, langer houdbaar.

Binnenkant brood:

brood3kl.jpg
bloempje-moizondag 14 april 2013 @ 10:17
Ik heb net twee kleine broodjes gebakken. Wat mij nou nog nooit gelukt is, is het fatsoenlijk inkerven van het brood. Ik heb scherpe messen maar het blijft hakken en zagen. Is daar een trucje voor? Overigens valt de geur van vers gebakken brood in mijn huis iedere keer wat tegen ;(
MaximusTGzondag 14 april 2013 @ 10:23
Tada:


broodmesje-lame.jpg

Een lame, maar blijft lastig dan hoor.
bloempje-moizondag 14 april 2013 @ 10:29
quote:
1s.gif Op zondag 14 april 2013 10:23 schreef MaximusTG het volgende:
Tada:


[ afbeelding ]

Een lame, maar blijft lastig dan hoor.
Waar koop ik dat? Ik geloof niet dat ik het ooit ergens heb gezien.
Edit: Ik heb een webshop gevonden. Maar zullen ze dit in een kookwinkel hebben?
MaximusTGzondag 14 april 2013 @ 11:34
Tja, je kunt het proberen.. Maar uiteindelijk is het gewoon een scheermesje op een stokje natuurlijk. Het scheelt trouwens wel als je je mesje in het water doopt voor je snijdt.
H_Tzondag 14 april 2013 @ 12:16
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2013 11:34 schreef MaximusTG het volgende:
Maar uiteindelijk is het gewoon een scheermesje op een stokje natuurlijk. Het scheelt trouwens wel als je je mesje in het water doopt voor je snijdt.
Ha, ik heb nog mesjes van precies dat merk thuisliggen :D. Zo gek was mijn gedachte dus niet om het inkerven met een scheermes te doen :D
H_Tmaandag 15 april 2013 @ 17:37
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 11:29 schreef Carrotcake-light het volgende:
@MaximusTG: Thanks voor je reactie. As I said... beginner, heb nog veel te leren! Ik heb wel veel over Irish Sodabread gevonden inderdaad, zag het al voorbij komen als ik googlede op brood bakken met bakpoeder. Maar iig bedankt voor de tips, ik zal het eens gaan proberen, hopelijk gaat t dan beter
Vanavond is een recept voor soda bread te zien bij Paul Hollywood op BBC2
bloempje-moidinsdag 16 april 2013 @ 15:58
O+

Tilburg Sourdough door Tilburg Sourdough
2cvdinsdag 16 april 2013 @ 16:39
Hoe maak je brood minder droog ?
MaximusTGdinsdag 16 april 2013 @ 16:48
- lagere temperatuur bakken
- meer water in het deeg doen
- boter of olie gebruiken

Voor specifiekere hulp moet je je hele recept even posten.
MaximusTGwoensdag 17 april 2013 @ 14:23
Hier een spreadsheet in Google drive met de receptuur voor het brood dat ik hier vrijdag postte:

https://docs.google.com/s(...)WY0ejMzV192cWc#gid=0

Je kan een gewenst gewicht invoeren, dan krijg je automatisch de benodigde hoeveelheden.
infp2009woensdag 17 april 2013 @ 14:33
Zo, mijn eerste zuurdesembrood is bijna klaar. Jammer genoeg bleef de onderkant een beetje plakken aan de pyrex-schaal. Daar moet ik nog iets voor bedenken. Maar hij ziet er indrukwekkend uit, al zeg ik het zelf!
MaximusTGwoensdag 17 april 2013 @ 14:34
Foto, foto, foto, foto!

this_thread_is_worthless_without_pi.gif
infp2009woensdag 17 april 2013 @ 15:01
LInb0UG.jpg?1
MaximusTGwoensdag 17 april 2013 @ 15:52
Mooi brood geworden :). Ben ook benieuwd naar de binnenkant. Witbrood?
infp2009woensdag 17 april 2013 @ 16:05
Ja, witbrood, alhoewel de starter half volkoren is. Heel veel zul je daar denk ik niet meer van zien. Vanavond snijden we hem aan!
bloempje-moiwoensdag 17 april 2013 @ 17:01
Zojuist mijn eerste sodabrood gebakken. Wat is nou eigenlijk het verschil met scones? Erg lekker en gemakkelijk! (op de foto heb ik er al een plak vanaf gesneden)
bhkiah.jpg
infp2009woensdag 17 april 2013 @ 17:06
"These two Irish specialties are closely related but soda bread was originated by peasants who had less access to perishable ingredients while scones were made by servants in upper-crust households that could afford the eggs and cream needed to make scones."
bloempje-moiwoensdag 17 april 2013 @ 17:21
quote:
14s.gif Op woensdag 17 april 2013 17:06 schreef infp2009 het volgende:
"These two Irish specialties are closely related but soda bread was originated by peasants who had less access to perishable ingredients while scones were made by servants in upper-crust households that could afford the eggs and cream needed to make scones."
Ik ben duidelijk een boer: sodabrood lukt veel beter en smaakt me beter dan een scone. Hoewel het met clotted cream en jam ongetwijfeld heerlijk is! :9
MaximusTGwoensdag 17 april 2013 @ 17:30
Maar komt dat door de clotted cream en jam, of door het brood?
Wat zit hier nu allemaal in/recept?
bloempje-moiwoensdag 17 april 2013 @ 17:48
Ik heb gewoon het recept van Paul Hollywood gevolgd:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/soda_bread_24837

Ingredients

250g/9oz plain wholemeal flour

250g/9oz plain white flour

1 tsp bicarbonate of soda

1 tsp salt

420ml/15fl oz buttermilk

extra flour for dusting

Preparation method

Preheat the oven to 200C/400F/Gas 6.

In a large bowl, mix together the two types of flour, bicarbonate of soda and salt.

Add the buttermilk and mix until a sticky dough forms.

Lightly flour a work surface and tip the dough onto it.

Gently roll and fold the dough a couple of times to bring the mixture together. Do not knead.

Shape the dough into a ball. Flatten the ball gently with your hand. Score the dough with a deep cross dividing it into quarters. Dust the bread with flour.

Place onto a baking tray lined with baking parchment and bake for 30 minutes at 200C/400F/Gas 6. The loaf should be golden-brown.

Leave to cool on a wire rack. This is best eaten on the day of baking.
2cvwoensdag 17 april 2013 @ 22:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2013 16:48 schreef MaximusTG het volgende:
- lagere temperatuur bakken
- meer water in het deeg doen
- boter of olie gebruiken

Voor specifiekere hulp moet je je hele recept even posten.
Goed punt :@

Recept:

Ingredienten:

- 250 gr. volkoren tarwemeel
- 250 gr. bloem
- 8 gram zout
- zakje droge gist van de supermarkt
- +/- 4 dl. lauw water
- 2 pillen vitamine C

Bereidingswijze:

# Los het zout op in +/-3,5dl. lauw water

# Doe alle droge ingrediënten in de kom. Vermaal de 2 vitamine C pillen tussen 2 lepels

# Meng de droge ingrediënten doorelkaar met een lepel

# Voeg al roerend de 3,5dl water (met het opgeloste zout) door het meelmengsel en voeg voorzichtig nog eens +/- 0,5 meer toe tot het deeg van de juiste dikte is

# Strooi wat bloem op het aanrecht en ‘smeer’ je handen er ook mee in. Kneed het deeg (deeg van je af duwen, dubbelvouwen en weer van je af duwen etc.) 10 minuten. Bloem op handen en aanrecht doen als het deeg begint te plakken.

# Maak een bal van je deeg, doe het in een met zonnebloemolie ingevette kom, dek de kom af met plastic en laat het 60 minuten rijzen op de kachel

# Na het rijzen het deeg weer 10 minuten kneden zoals eerder beschreven.

# Maak een rol van het deeg en doe dit in een met boter ingevet bakblik. Dek het bakblik af met een met boter ingevet stuk plastic

# Laat het deeg zo nog eens 60 minuten rijzen op de kachel

# Warm de oven voor op 200 graden

# Bak na het rijzen het brood 30 minuten

# Na het bakken het brood meteen uit de cakevorm halen en op een rooster af laten koelen.
valekwoensdag 17 april 2013 @ 22:52
Een verkapte tvp. Ik ga het zeer binnenkort ook proberen.
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 00:50
quote:
0s.gif Op woensdag 17 april 2013 22:33 schreef 2cv het volgende:

[..]

- recept -
Nou.. Wat zullen we daar nou eens van zeggen :P.
Sowieso een apart recept, met het eerst zout oplossen in water. Verder weer dezelfde korte rijstijden en vage hoeveelheden qua verhouding bloem:water die je vaak ziet.
Bedoel, kom op, 70% water van de totale hoeveelheid bloem en meel, en dan nog 10% wat je wel - of niet moet toevoegen tot 80% water.
Ik denk dat jouw probleem zit in de korte rijstijden eigenlijk, en dat je daardoor te compact = droog brood van krijgt.

Zou je voor de gein eens mijn recept, dat ik hierboven al gepost heb willen proberen? Dit is nl. in feite een qua ingredienten vergelijkbaar recept.

Even omgerekend naar ongeveer 500 gram bloem+meel:

250 gram gram volkoren meel mengen met 250 gram water en 1/10 teaspoon, of 0,3 gram instant gist.
Laat dit 8 uur op kamertemperatuur afgedekt staan.
Meng er dan nog 230 gram bloem doorheen en 110 gram water en 4 gram zout, of 0.8 tsp zout.
Kneed dit met deeghaken.
Laat afgedekt 1,5 uur rijzen.
Dan vormen en in je vorm doen en nog 2 uur laten rijzen. Bakken ongeveer 50 minuten op 190 graden C.

Zorg wel dat je bij zowel het mengen in de eerste stap, als na het kneden al het deeg naar onder in de kom duwt met een spatel oid. Anders drogen die restjes uit.
2cvdonderdag 18 april 2013 @ 01:21
Bedankt voor je reactie ! Ik ga er later op in.
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 09:28
Ben benieuwd wat je voor resultaat krijgt als je mijn recept volgt. Ben weer zo'n brood aan het maken. Heb nu 1,5 kg deeggewicht gedaan, dat past het beste in mijn 25 cm doorsnee banneton.
Heb het gistermiddag om 4 uur gemengd.'s Avonds om 12 uur de rest erdoor en gekneed. Toen de koelkast in. Vanochtend een uurtje eruit, nu gevormd en dan nog twee uur rijzen.
Dus dat is 8 uur, dan weer 8 uur, anderhalf uur en nog twee uur. Ben benieuwd!
LeeHarveyOswalddonderdag 18 april 2013 @ 09:41
quote:
0s.gif Op zondag 14 april 2013 10:17 schreef bloempje-moi het volgende:
Ik heb net twee kleine broodjes gebakken. Wat mij nou nog nooit gelukt is, is het fatsoenlijk inkerven van het brood. Ik heb scherpe messen maar het blijft hakken en zagen. Is daar een trucje voor? Overigens valt de geur van vers gebakken brood in mijn huis iedere keer wat tegen ;(
Ga een kwartiertje je huis uit. Als je dan terug komt, ruikt het wel naar brood :) :P
LeeHarveyOswalddonderdag 18 april 2013 @ 09:44
Maximus, je desem heeft het heel goed gedaan hoor. Foto's volgen nog! Was aan de buitenkant niet mn mooiste brood :') Het vormen ging wat ongelukkig en haastig, maar smaak en structuur van binnen waren perfect :)
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 09:49
Ha, tof! Ben benieuwd iig!
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 12:50
Broodje is klaar:

brood1kl.jpgbrood2kl.jpgbrood3kl.jpgbrood4kl.jpg

Had er wat maanzaad op gegooid :).
MonkNLdonderdag 18 april 2013 @ 12:59
Heeft iemand een idee waarom mijn brood altijd inscheurt aan de zij/onderkant? Elke keer als ik een brood maak scheurt ie in. Gebruik vaak gewoon het simpele recept uit de TS.

@MaximusTG, ziet er echt weer voortreffelijk uit!
MaximusTGdonderdag 18 april 2013 @ 13:00
Dan moet je je brood insnijden, dan heeft het daar ruimte om te groeien.