abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_123282790
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:17 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....

Zo heb ik het begrepen, iig.
Ik voer ze ook wel hoor, maar het kan nog zeker 3x meer desem worden dan het nu is, dus ik heb ruimte genoeg. Ik kan mij nog voorstellen dat de hoeveelheid alcohol zo hoog wordt, dat de gisten kapot gaan. Maar dat is denk ik met voeren opgelost? (=meer massa, lager alcohol percentage, gevaar uitgesteld?).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_123662773
Ik heb mijn zuurdesem als wilde-gist-basis maar opgegeven. Heb er 1 gram gist in gegooid, en er een gewoon desem van gemaakt. In een paar uur was het mooi luchtig, en de eerste vier broden zijn er alweer mee gebakken. Restant staat in de koelkast.
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † dinsdag 5 maart 2013 @ 18:18:42 #78
91830 MaximusTG
pi_123668587
Hmm, jammer dat je desem in een zakje zo slecht werkt.. Het aanbod om wat van mijn gedroogde op te sturen geldt nog steeds hoor :).
pi_123700813
:D Oh ik wist niet dat dat aanbod er was? Heb ik weer eens niet goed gelezen zeker. Als dat kan, graag! :) Of je moet in de regio Rdam wonen, dan zou ik het ook kunnen halen.

Is er iets qua ruilhandel dat je er voor terug wilt, of zal ik dan gewoon de verzendkosten -indien niet in regio 010- overmaken?
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 14:31:38 #80
91830 MaximusTG
pi_123701911
Oh, das al weer een hele tijd geleden, heb ik dat hier een keer aangeboden aan de liefhebber. Heb mn desem toevallig vandaag weer ververst, had em een tijdje niet gebruikt. Als ie nu weer gegroeid is zal ik weer een nieuw gedeelte drogen en tot poeder maken; stuur ik je dat gewoon via de post op, want ik woon niet in Rotterdam. Dus dat zal dan een postzegel of zo worden, maar dat zien we dan wel.
Heb alleen nog nooit dat gedroogde weer omgezet naar een desem, maar het zou moeten werken.
pi_123704742
Kwestie van water bijvoegen?
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 15:59:22 #82
91830 MaximusTG
pi_123705143
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar :P.
pi_123707012
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar :P.
:D 100 gram bloem, 100 gram water, 5 gram suiker en 2 gram gist, in een afgesloten boterhamzakje op de post en wachten tot er een postsorteercentrum ontruimd wordt wegens bombrieven? :D Weet niet of dat ideaal is nee :D
La derecha oprime, la izquierda libera
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 16:54:02 #84
91830 MaximusTG
pi_123707324
Huh, suiker en gist zit er niet in hoor, tenminste, niet toegevoegde gewone gist en suiker.
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 23:31:10 #85
25682 2cv
Niet subtiel
pi_123728198
Ik wil morgen eindelijk weer eens brood bakken. Daarvoor zou ik het liefst meel van Penninga's Molen gebruiken,maar mijn voorraadje is vrijwel op en Penninga's Molen is pas zaterdag weer open. Weet iemand een goed alternatief dat verkrijgbaar is in de supermarkt (Jumbo/Aldi/Albert Heijn/Lidl) ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_123885587
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:13 schreef minilot het volgende:
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
[ afbeelding ]
Hoi broodgoeroes, ik heb deze broodjes geprobeerd te maken, maar ze zijn nu al twee keer mislukt. Het deeg is veel te plakkerig en daardoor zakken de broodjes uit tot een soort dikke pannenkoekjes. Wel lekkere pannenkoekjes overigens.
Dat het te plakkerig is, weet ik niet zeker, want ik maak nooit brood dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal.

minilot, welke bloem gebruik je? En heb je daarvan ook meer nodig dan waar het recept om vraagt?

Oh, en ik werk met een gasoven met nogal een temperatuurgradiënt. Dit heeft wel eens tot gevolg dat de onderkant van baksels al aanbrandt terwijl de bovenkant nog niet gaar is. Zijn daar nog handige trucjes voor?
  † In Memoriam † zondag 10 maart 2013 @ 21:37:35 #87
91830 MaximusTG
pi_123886610
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha :+).
pi_123886955
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 21:37 schreef MaximusTG het volgende:
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha :+).
Soezie boerenwit traditional (?) . 10 minuten gekneed met de keukenmachine, 2 uur laten rijzen, gevormd en toen weer laten rijzen. Ik heb het deeg in 12 stukken gesneden en die hompjes een beetje rond getrokken (zodat de bovenkant glad is en de onderkant een beetje frommelig daardoor).

Ah, broodbakstenen :) Nooit van gehoord, thx, zal er eens naar kijken. Oventhermometer stond idd al op het lijstje, want volgens mij klopt daar niets van.

De tweede poging met meer bloem is wel al beter dan de vorige :) maar nog niet echt om over naar huis te schrijven.
  † In Memoriam † zondag 10 maart 2013 @ 22:01:16 #89
91830 MaximusTG
pi_123888048
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.

Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!

Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
pi_123888485
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.

Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!

Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
Thx :) ! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal he ;) Dat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat :P

Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt! :)
pi_123892394
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 22:09 schreef Sts het volgende:

[..]

Thx :) ! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal he ;) Dat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat :P

Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt! :)
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_123892525
quote:
2s.gif Op zondag 10 maart 2013 23:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben :)
Oh, valt ook reuze mee :) Goede tip. Ik ga nog wel even rondkijken.
pi_123911147
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)


Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen :9

Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed! :9
Ja doei.
  maandag 11 maart 2013 @ 21:31:28 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123932997
Vanaf as maandag (volgende week) begint er een nieuwe serie op de BBC over broodbakken, met Paul Hollywood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 11 maart 2013 @ 21:47:43 #95
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123934310
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 14:31 schreef motorbloempje het volgende:
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)

[ afbeelding ]
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen :9

Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed! :9
Ziet er goed uit Mo!
Brood echt mooi gaar krijgen is toch een gevoel.. niemand die het gelijk perfect heeft.. Fijn om het te perfectioneren
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:01:26 #96
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123951942
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakje :) Heeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
pi_123952235
Hint: dit is een topic voor brood bakken in de oven. ;)
Ja doei.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 12:09:03 #98
91830 MaximusTG
pi_123952238
Ja: doe het niet.

:P , dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:

CUL / Broodbakmachine deel 7

IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.

vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.

Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.

Maar goed, dat is mijn mening :+
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:11:13 #99
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123952337
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:09 schreef MaximusTG het volgende:
Ja: doe het niet.

:P , dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:

CUL / Broodbakmachine deel 7

IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.

vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.

Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.

Maar goed, dat is mijn mening :+
O sorry :@ Probleem is dat ik zelf geen oven heb thuis. Ik ga even verhuizen naar het andere topic haha. Bedankt!
pi_123952367
Hoe heb je dan dat brood gemaakt?
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')