abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 15:50:28 #1
91830 MaximusTG
pi_122641631
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 10 alweer!
  vrijdag 8 februari 2013 @ 16:05:29 #2
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122642291
Oh leuk! Even een verkapte TVP. Ik heb een aantal keren brood gebakken, maar het is altijd mislukt :{

Dit weekend zou ik het weer kunnen proberen, maar ik heb geen geschikt meel. De supermarkt hier heeft tarwebloem, maar volgens mij kan je daar alleen witbrood mee bakken?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_122642612
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:


[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-02-2013 16:20:23 ]
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 16:15:43 #4
91830 MaximusTG
pi_122642713
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

@Flurry;

Probeer bv dit recept eens;
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/08/wit-brood-5.html

De tarwebloem die ze bij de supermarkt verkopen is meestal niet heel geschikt voor brood. Kijk eens bij een lokale Welkoop of Boerenbond. Je zou het niet verwachten, maar bij de meeste filialen verkopen ze een heel assortiment van broodbloem/meel en broodmixen. Wil je zelf helemaal het brood maken moet je goed opletten dat je geen mix neemt, daar zit vaak al gist in. De bloem van Soezie (het merk dat ze daar verkopen) waar geen gist in zit kun je herkennen aan de benaming 'Original'.

Maar je zou ook de Koopmans Bio Tarwe kunnen gebruiken. Die heb ik een tijd terug gebruikt voor pizza, en kan je denk ik ook prima voor brood gebruiken.

@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
pi_122642897
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
Yep! Ik hak een pompoen in tweeën, dan met de schil naar boven op een bakpapiertje op een bakplaat in een oven op ongeveer 175 graden. En dan afhankelijk van de grootte en stevigheid van de pompoen 1-2 uur wachten. Na een uur gewoon af en toe even in het vruchtvlees prikken, indien heel zacht, dan gaar. ^O^
En dan inderdaad gewoon de helften leegschrapen.
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 16:25:18 #6
91830 MaximusTG
pi_122643170
Nou, ga ik een keer proberen binnenkort :). Wou ook al een keer zoiets maken; http://www.thesweetslife.com/2011/10/pumpkin-roll.html (maar dat is geen brood).
  vrijdag 8 februari 2013 @ 16:37:09 #7
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122643665
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

Goeie tip! daar ga ik wat mee doen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 15:33:56 #8
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122873523
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
Soezie
Is dat geen rip-off van Soubry? :o
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:20:02 #9
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122882793
Anywho... Ik heb net een brood gepoogd:

400g patentbloem
266ml water
20g verse gist
2 theelepels zout

Gekneed, tijdens het kneden nog iets bloem toegevoegd omdat het deeg te plakkerig was. Daarna 90 minuten op een warme plek laten rijzen. Ding was echt huuuuge geworden, dus dat was misschien iets te lang.

In elkaar gedrukt, even doorgekneed en weer laten rijzen. Dit keer 60 minuten. Daarna nog een keer plat gedrukt en een soort brood van gevormd. Dit weer 60 minuten laten rijzen. Daarna was het brood vooral breed geworden ("uitgezakt") en vrij plat gebleven.

Daarom nog een keer plat gemaakt en gekneed en meer een "rol" gemaakt bij het vormen van het brood. Weer weggezet om te rijzen. 20 minuten later hoorde ik een harde klap en was mijn bakblik van de CV ketel afgevallen (daar is het lekker warm) en lag het brood op de grond.

Weggegooid :( morgen weer een poging.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:21:08 #10
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122882855
Bestelling gedaan bij de Zuidmolen :)
Komende tijd maar eens wat mee uitproberen :)

~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:33:02 #11
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122883508
Ahh zonde Flurry dan baal je echt ja ;(
Maak anders vanavond je deeg vast, en dan na de 1e rijs de koelkast in? lekker smaak ontwikkelen en dan morgen ochtend verder oppakken :)

Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 14 februari 2013 @ 22:57:57 #12
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122896047
Ok.... 2 keer gerezen en nu in de koelkast. Hopelijk rijst het nu niet teveel door, anders is m'n bakje te klein :P morgen doe ik het in een bakblik, laat het nog een uurtje reizen en dan kan ie de over in :9~
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 00:19:40 #13
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122899763
Succes! Haal het deeg 2 - 3 uur voor het bakken uit de koelkast om het weer op temperatuur te laten komen :)

quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 19:33 schreef MissHobje het volgende:
Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
Idd :P Direct maar wat meer besteld na 2 weken zonder te hebben gezeten :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  vrijdag 15 februari 2013 @ 07:36:17 #14
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122903209
Wat kost je zo'n assortimentje bij hun? ( als ik vragen mag)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 15 februari 2013 @ 12:51:43 #15
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122910392
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 12:56:54 #16
91830 MaximusTG
pi_122910516
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
pi_122910823
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
om de stoep te strooien, natuurlijk!
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:13:05 #18
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122910987
Het is gelukt! Mijn eerste brood!



De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:20:20 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_122911255
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:06 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

om de stoep te strooien, natuurlijk!
of om hammen te drogen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:26:39 #20
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122911494
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_122911502
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:13 schreef Flurry het volgende:
Het is gelukt! Mijn eerste brood!

[ afbeelding ]

De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 13:31:04 #22
91830 MaximusTG
pi_122911641
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef _Xbox_Master_ het volgende:

[..]

Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
Bedoelde meer dat je het ook gewoon bij de super had kunnen halen. Bakkerszout is gejodeerd zout. 1 kg voor 35 cent bij AH huismerk :+
  vrijdag 15 februari 2013 @ 15:10:56 #23
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122915437
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
't is ook witbrood hé :P drupje olie ga ik proberen! Bedankt voor de tip! Hij is ook iets te zout - volgende keer iets minder.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 22:59:07 #24
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122935699
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:51 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
Ah thanks, dan heb ik een beetje idee :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_122939243
Ik "baal" er een beetje van dat 't bakkertje in m'n nieuwe woonplaats van dit soort broden voor net iets meer dan een euro verkoopt. Zo wordt de drang om zelf te bakken wel een stuk minder. Vroeger in NL was zelfgebakken brood echt een grote verbetering t.o.v. wat je aan brood in de winkel kon kopen.
Gelukkig verkoopt hij geen ciabatta en focaccia en dergelijke, dus dat zal ik wel zelf blijven bakken. :Y
  zondag 17 februari 2013 @ 21:34:04 #26
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123008390
Vandaag gemaakt:

400g bloem, 266g water, 20g verse gist en 1 theelepel zout:



Helemaal opgegeten met m'n vriendinnetje en de volgende staat al te rijzen. Dit keer een poolish gemaakt en 5 uur laten staan. Heb ook 100g van de bloem vervangen door soubry griesmeel van harde tarwe. Ik denk dat daar meer gluten in zitten dan in mijn supermarktbloem. Leuk dit ^O^
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † zondag 17 februari 2013 @ 23:49:02 #27
25682 2cv
Niet subtiel
pi_123015731
Ik moet ook maar weer eens aan de bak. Mijn broodrecept moet ik nog verbeteren. Ik vermoed dat ik te weinig warmte in het deeg gedaan heb.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_123026120
probleem wat ik altijd heb is dat ik een Hete lucht oven heb. Goed broodbakken is daar wat mij betreft onmogelijk in. Oplossing voor mij is om brood "en cocotte" te bakken.. oftewel ik laat het brood bakken in een gietijzeren pan met deksel.
pi_123080668
5 kilo brood bloem gehaald bij de Sligro, morgen maar eens aan de gang ermee.
Geen referral hier.
  woensdag 20 februari 2013 @ 14:33:47 #30
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123117473
Deze site heb ik gister even doorgelezen. Hij is vooral op professionele bakkers gericht, maar ik vond 'm extreem informatief - met name de stukken over autolyse en over de veroudering van brood:

http://www.classofoods.com/index.html
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_123117643
mijn favo website is tegenwoordig www.thefreshloaf.com . Forum, met veel informatie en leuke recepten!
pi_123124543
Ik ben in Duitsland, kan je hier nou makkelijker goede bloem kopen voor brood? En wat moet ik dan kopen?
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 17:30:29 #33
91830 MaximusTG
pi_123124771
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour

Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.
pi_123128579
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 17:30 schreef MaximusTG het volgende:
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour

Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.
Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 21:12:08 #35
91830 MaximusTG
pi_123135596
quote:
2s.gif Op woensdag 20 februari 2013 19:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
Mwa, tipo 00 is niet zo geweldig hoor; Ja, sommige soorten wel, die zijn van een zachte tarwe en hebben toch redelijk veel gluten - daarom dus gebruikt voor pizza e.d.

Maar het probleem dat hier achter ligt is dat in verschillende landen verschillende manieren gebruikt worden om de bloem te classificeren.
Als je de wiki-pagina leest die ik link zie je dat ze in Frankrijk en Duitsland de as meten die overblijft. Maar de Italiaanse manier zegt -strikt genomen- alleen iets over de uitmalingsgraad. Maar omdat verschillende uitmalingen bij verschillende soorten bloem horen (of iig, geassocieerd worden met 1 soort bloem) kan je dat ook koppelen aan een vergelijkbare Franse of Duitse.
pi_123136548
Ah, vandaar. We hadden voor pizza's en zacht witbrood eerst 'franse bloem' van een molen hier in R'dam. Nu gebruiken we Tipo-00 van de Sligro ('Rummo - Farina di Grano tenero TIPO "00"' inclusief de aanhalingstekens bij de nullen :P ), en dat pakt toch echt veel beter uit (voor zowel witbrood/stokbrood als pizza).
pi_123136621
Overigens heeft deze bloem een vochtigheidspercentage van 15,50 - wat (Als ik zo die wiki's lees) erg veel is. Heeft dat ook nog ergens zn uitwerking op?
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 21:46:18 #38
91830 MaximusTG
pi_123137778
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
pi_123141359
Oftewel: Het is eerder nat. Dat stuk had ik zelf ook al een beetje kunnen bedenken ja :P
pi_123150643
Dank! Dus 812 voor brood, en 405 voor pizza, eens kijken of ze dat hier in de buurt hebben :)
  donderdag 21 februari 2013 @ 09:28:07 #41
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123150869
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 21:46 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 21 februari 2013 @ 09:37:27 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123151061
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:

[..]

Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
vind het een vreemd verhaal, maar als je bloem droger wilt hebben, zet het pak open op de centrale verwarming.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 10:51:51 #43
91830 MaximusTG
pi_123152852
Lijkt me idd een beter idee dan 2 weken je pak bloem open zetten... Wie weet wat er daarna allemaal in leeft...
pi_123156216
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:

[..]

Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
Meelwormen/stofmotten FTW! :P
  donderdag 21 februari 2013 @ 12:21:49 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123156318
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Meelwormen/stofmotten FTW! :P
Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_123156399
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel? :)

Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?
pi_123156473
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel? :)

Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?
nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
pi_123156485
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.

Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 12:28:05 #49
91830 MaximusTG
pi_123156502
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
pi_123156517
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.

Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel :)
pi_123156566
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39
  donderdag 21 februari 2013 @ 12:33:20 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123156689
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.

Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_123156811
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
En het gebeurt in no-time. Ene week lijkt alles prima, andere week zijn alle zakken in een draderige boel verandert.

Ik heb het idee dat 'onze plaag' bij de molen vandaan kwam. Alle papieren zakken waren van binnen tot leven gekomen. Vandaar dat alles nu in plastic gaat (kilozakken met zak en al, 5kg zakken verdeeld over losse zakken), in een plastic container. Lekker lucht-en-meelworm dicht, en mocht er één besmet zijn, dan blijft het bij één (Hopelijk :D ).
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 12:41:18 #54
91830 MaximusTG
pi_123156923
quote:
Hmm; nou, als je het pas gisteren gemengd hebt dan lijkt me dat het op zich wel kan dat het nog niet zo gerezen is. Maar dat hangt af van de verhouding waarmee je begonnen bent?
Waarom je normaal de helft weggooit en weer aanvult met verse bloem en water is simpelweg om de hoeveelheid onder controle te houden.
Een paar 100 gram groeit binnen no time uit tot een berg desem.
Ik vroeg me even af welke je had, omdat er ook toevoegingen bestaan die alleen de smaak van zuurdesem toevoegen aan een brood. Daar heb je nog wel gist bij nodig.
Maar dit lijkt me idd gewoon echt een gedroogde desem. Hoewel zij er natuurlijk niet van uit gaan dat je het zelf gaat vermeerderen :P.
Liever dat je steeds nieuwe zakjes koopt.
pi_123156949
Ja, hebben zij even pech :D
pi_123157295
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.

Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel :)
om ervoor te zorgen dat ik straks niet m'n badkuip moet gebruiken om de dezem te bewaren.

Je kunt natuurlijk wat meer toevoegen, zodat je meer desem hebt. Ik zou het eerst een aantal keer verversen voordat je het gebruikt zonder gist...
pi_123160981
Ah, zo. Mijn totale mengsel is ongeveer 400 gram. 200 water, 200 meel. En dan nog desembasis + wat suiker, + wat ik vandaag gevoerd heb. Ik heb gister eerst alles een uurtje in een oven van 30 graden gezet. Daarna nog een uur of wat op het aanrecht, en s'avonds met een deksel erop de koelkast in. Nu staat het weer met deksel open in de keuken. Overigens nu al meer bubbels dan vanmorgen. Wel vooral veel kleine bubbeltjes, fijner verdeeld dan wat ik gewend ben :)

Mocht ik morgen iets minder grieperig zijn, en lijkt het dan wat meer te leven qua bubbels en luchtigheid, dan wil ik de helft in mn brood gebruiken en de helft verder voeren.
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 14:40:04 #58
91830 MaximusTG
pi_123161035
Waarom zonder deksel? Gewoon erop doen hoor. Het idee dat je wilde gist 'vangt' uit de lucht is onzin. Je desem droogt zo alleen maar uit. Deksel niet te strak doen natuurlijk, ivm gassen die de gist geproduceerd.
pi_123161127
Zodat de deksel er niet naast ligt :P En voor de temperatuur.

In de koelkast gaat de deksel er wel weer op. Het mengsel is overigens dermate nat dat ik mij om uitdrogen niet zorgen maak.
  vrijdag 22 februari 2013 @ 21:31:24 #60
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123222699
Ben nu een deeg aan het kneden van een kant-en-klare meergranenmix van suzie.
Met extra wat volkorenrogge crackers :'), citroensap en wat suiker.

Wil de tweede rijs in de koelkast doen zodat ik morgen vers af kan bakken.
Maar straks wil ik ook wat proberen natuurlijk.

Hoe lang en op welke temp kan ik het beste een bolletje (mini bolletje) in de oven doen?
Zou het ook beter zijn om er een bakje water bij in te zetten omdat het maar een klein beetje is? (het moet toch garen en niet zwart worden)
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  † In Memoriam † vrijdag 22 februari 2013 @ 22:59:32 #61
91830 MaximusTG
pi_123227012
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje ;). En pas op voor de stoom.
  vrijdag 22 februari 2013 @ 23:06:57 #62
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123227275
quote:
0s.gif Op vrijdag 22 februari 2013 22:59 schreef MaximusTG het volgende:
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje ;). En pas op voor de stoom.
Thanks... het gaat goed tot zover :D
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 23 februari 2013 @ 16:49:38 #63
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_123244442
Net voor het eerst een rozijnenbrood in elkaar gezet.
Het viel me op dat na de normale baktijd 45 minuten (180graden) het brood wel mooi van kleur was maar aan de onderkant na het lossen nogal wit en nauwelijks gaar leek.

Om deze reden het brood nog een kwartier in de oven gedaan, nu lijkt het wat beter.
Maar wat zijn de "standaard" baktijden en hoe weet ik zeker dat een brood goed gaar is?
Hij knikt wel hol maar is aan de onderkant nog wat, licht soggy. (ik weet niet hoe ik het moet verwoorden).
Drop you like an ill, bad habit
pi_123244757
Misschien een tip voor de broodbakkers hier; Het meel dat je in grote zakken koopt bij de molen kun je heel fijn bewaren en grote Horeca koffiebussen. Een geopende zak van als ik me goed herinner 5 kilo kun je er zo in zetten.
Zolang er was is, is er leven.
  zaterdag 23 februari 2013 @ 17:23:31 #65
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123245599
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  zaterdag 23 februari 2013 @ 17:49:07 #66
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_123246452
Ziet er erg lekker uit!
Drop you like an ill, bad habit
  † In Memoriam † zaterdag 23 februari 2013 @ 22:41:57 #67
91830 MaximusTG
pi_123258320
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Die heb je wel langer gebakken dan het kleintje neem ik aan? Ging goed met de stoom dus?
pi_123259581
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een poging :') Soort baksteen gebakken :D

Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
pi_123261635
quote:
2s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 23:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een poging :') Soort baksteen gebakken :D

Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
Dan wel elke dag verversen!
pi_123261707
Ik ben weer een beetje af van zuurdezem bakken, het kost me teveel tijd om te plannen. Dt weekend wel veel bakken, vanmorgen broodjes gemaakt, en vandaag deeg voor croissants gelamineerd, dat hoef ik morgen alleen maar uit te rollen en de croissants te vormen, rijzen en bakken. Verder staan er twee poolishen te rijpen op het aanrecht, voor 2x2 verschillende broden. Daar kunnen we de week wel mee door, denk ik!
  zondag 24 februari 2013 @ 08:05:10 #71
12902 pmponer
One Punch is enough
pi_123266737
Vandaag wil ik wat worstenbroodjes maken, iemand daar nog een goed recept voor dan wel tips voor?
Drop you like an ill, bad habit
  zondag 24 februari 2013 @ 08:48:30 #72
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_123266931
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker :9
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!
Oh :9~. Ik ga het in m'n nieuwe huisje ook eens proberen :Y.
Niet meer actief op Fok!
pi_123278318
Beuh,twee dagen werk aan croissants, dan gebeurt er dit



Hier wa het nog grappig dat de kat zoveel interesse had in het bakblik met croissants, die lagen te rijzen bovenop de kast. Totdat ze bedacht dat ze daar wel boven kon komen om het te checken, maar in het proces het bakblik en de croissants op de vloer deed vallen. Stom beest.
pi_123282284
quote:
1s.gif Op zondag 24 februari 2013 00:11 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Dan wel elke dag verversen!
Waarom? :)
pi_123282674
quote:
5s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:11 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Waarom? :)
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....

Zo heb ik het begrepen, iig.
pi_123282790
quote:
0s.gif Op zondag 24 februari 2013 16:17 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....

Zo heb ik het begrepen, iig.
Ik voer ze ook wel hoor, maar het kan nog zeker 3x meer desem worden dan het nu is, dus ik heb ruimte genoeg. Ik kan mij nog voorstellen dat de hoeveelheid alcohol zo hoog wordt, dat de gisten kapot gaan. Maar dat is denk ik met voeren opgelost? (=meer massa, lager alcohol percentage, gevaar uitgesteld?).
pi_123662773
Ik heb mijn zuurdesem als wilde-gist-basis maar opgegeven. Heb er 1 gram gist in gegooid, en er een gewoon desem van gemaakt. In een paar uur was het mooi luchtig, en de eerste vier broden zijn er alweer mee gebakken. Restant staat in de koelkast.
  † In Memoriam † dinsdag 5 maart 2013 @ 18:18:42 #78
91830 MaximusTG
pi_123668587
Hmm, jammer dat je desem in een zakje zo slecht werkt.. Het aanbod om wat van mijn gedroogde op te sturen geldt nog steeds hoor :).
pi_123700813
:D Oh ik wist niet dat dat aanbod er was? Heb ik weer eens niet goed gelezen zeker. Als dat kan, graag! :) Of je moet in de regio Rdam wonen, dan zou ik het ook kunnen halen.

Is er iets qua ruilhandel dat je er voor terug wilt, of zal ik dan gewoon de verzendkosten -indien niet in regio 010- overmaken?
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 14:31:38 #80
91830 MaximusTG
pi_123701911
Oh, das al weer een hele tijd geleden, heb ik dat hier een keer aangeboden aan de liefhebber. Heb mn desem toevallig vandaag weer ververst, had em een tijdje niet gebruikt. Als ie nu weer gegroeid is zal ik weer een nieuw gedeelte drogen en tot poeder maken; stuur ik je dat gewoon via de post op, want ik woon niet in Rotterdam. Dus dat zal dan een postzegel of zo worden, maar dat zien we dan wel.
Heb alleen nog nooit dat gedroogde weer omgezet naar een desem, maar het zou moeten werken.
pi_123704742
Kwestie van water bijvoegen?
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 15:59:22 #82
91830 MaximusTG
pi_123705143
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar :P.
pi_123707012
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar :P.
:D 100 gram bloem, 100 gram water, 5 gram suiker en 2 gram gist, in een afgesloten boterhamzakje op de post en wachten tot er een postsorteercentrum ontruimd wordt wegens bombrieven? :D Weet niet of dat ideaal is nee :D
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 16:54:02 #84
91830 MaximusTG
pi_123707324
Huh, suiker en gist zit er niet in hoor, tenminste, niet toegevoegde gewone gist en suiker.
  † In Memoriam † woensdag 6 maart 2013 @ 23:31:10 #85
25682 2cv
Niet subtiel
pi_123728198
Ik wil morgen eindelijk weer eens brood bakken. Daarvoor zou ik het liefst meel van Penninga's Molen gebruiken,maar mijn voorraadje is vrijwel op en Penninga's Molen is pas zaterdag weer open. Weet iemand een goed alternatief dat verkrijgbaar is in de supermarkt (Jumbo/Aldi/Albert Heijn/Lidl) ?
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_123885587
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:13 schreef minilot het volgende:
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
[ afbeelding ]
Hoi broodgoeroes, ik heb deze broodjes geprobeerd te maken, maar ze zijn nu al twee keer mislukt. Het deeg is veel te plakkerig en daardoor zakken de broodjes uit tot een soort dikke pannenkoekjes. Wel lekkere pannenkoekjes overigens.
Dat het te plakkerig is, weet ik niet zeker, want ik maak nooit brood dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal.

minilot, welke bloem gebruik je? En heb je daarvan ook meer nodig dan waar het recept om vraagt?

Oh, en ik werk met een gasoven met nogal een temperatuurgradiënt. Dit heeft wel eens tot gevolg dat de onderkant van baksels al aanbrandt terwijl de bovenkant nog niet gaar is. Zijn daar nog handige trucjes voor?
  † In Memoriam † zondag 10 maart 2013 @ 21:37:35 #87
91830 MaximusTG
pi_123886610
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha :+).
pi_123886955
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 21:37 schreef MaximusTG het volgende:
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha :+).
Soezie boerenwit traditional (?) . 10 minuten gekneed met de keukenmachine, 2 uur laten rijzen, gevormd en toen weer laten rijzen. Ik heb het deeg in 12 stukken gesneden en die hompjes een beetje rond getrokken (zodat de bovenkant glad is en de onderkant een beetje frommelig daardoor).

Ah, broodbakstenen :) Nooit van gehoord, thx, zal er eens naar kijken. Oventhermometer stond idd al op het lijstje, want volgens mij klopt daar niets van.

De tweede poging met meer bloem is wel al beter dan de vorige :) maar nog niet echt om over naar huis te schrijven.
  † In Memoriam † zondag 10 maart 2013 @ 22:01:16 #89
91830 MaximusTG
pi_123888048
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.

Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!

Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
pi_123888485
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.

Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!

Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
Thx :) ! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal he ;) Dat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat :P

Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt! :)
pi_123892394
quote:
0s.gif Op zondag 10 maart 2013 22:09 schreef Sts het volgende:

[..]

Thx :) ! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal he ;) Dat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat :P

Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt! :)
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben :)
pi_123892525
quote:
2s.gif Op zondag 10 maart 2013 23:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben :)
Oh, valt ook reuze mee :) Goede tip. Ik ga nog wel even rondkijken.
pi_123911147
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)


Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen :9

Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed! :9
Ja doei.
  maandag 11 maart 2013 @ 21:31:28 #94
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123932997
Vanaf as maandag (volgende week) begint er een nieuwe serie op de BBC over broodbakken, met Paul Hollywood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 11 maart 2013 @ 21:47:43 #95
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_123934310
quote:
0s.gif Op maandag 11 maart 2013 14:31 schreef motorbloempje het volgende:
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)

[ afbeelding ]
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen :9

Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed! :9
Ziet er goed uit Mo!
Brood echt mooi gaar krijgen is toch een gevoel.. niemand die het gelijk perfect heeft.. Fijn om het te perfectioneren
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:01:26 #96
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123951942
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakje :) Heeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
pi_123952235
Hint: dit is een topic voor brood bakken in de oven. ;)
Ja doei.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 12:09:03 #98
91830 MaximusTG
pi_123952238
Ja: doe het niet.

:P , dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:

CUL / Broodbakmachine deel 7

IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.

vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.

Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.

Maar goed, dat is mijn mening :+
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:11:13 #99
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123952337
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:09 schreef MaximusTG het volgende:
Ja: doe het niet.

:P , dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:

CUL / Broodbakmachine deel 7

IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.

vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.

Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.

Maar goed, dat is mijn mening :+
O sorry :@ Probleem is dat ik zelf geen oven heb thuis. Ik ga even verhuizen naar het andere topic haha. Bedankt!
pi_123952367
Hoe heb je dan dat brood gemaakt?
Ja doei.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')