SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
Wat resultaten van Fok!kersSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen
Deel 10 alweer!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Oh leuk! Even een verkapte TVP. Ik heb een aantal keren brood gebakken, maar het is altijd mislukt
Dit weekend zou ik het weer kunnen proberen, maar ik heb geen geschikt meel. De supermarkt hier heeft tarwebloem, maar volgens mij kan je daar alleen witbrood mee bakken?We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..
Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )
Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas.![]()
Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels.![]()
Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-02-2013 16:20:23 ]Let me see you stripped down to the bone![]()
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.
@Flurry;
Probeer bv dit recept eens;
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/08/wit-brood-5.html
De tarwebloem die ze bij de supermarkt verkopen is meestal niet heel geschikt voor brood. Kijk eens bij een lokale Welkoop of Boerenbond. Je zou het niet verwachten, maar bij de meeste filialen verkopen ze een heel assortiment van broodbloem/meel en broodmixen. Wil je zelf helemaal het brood maken moet je goed opletten dat je geen mix neemt, daar zit vaak al gist in. De bloem van Soezie (het merk dat ze daar verkopen) waar geen gist in zit kun je herkennen aan de benaming 'Original'.
Maar je zou ook de Koopmans Bio Tarwe kunnen gebruiken. Die heb ik een tijd terug gebruikt voor pizza, en kan je denk ik ook prima voor brood gebruiken.
@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Yep! Ik hak een pompoen in tweeën, dan met de schil naar boven op een bakpapiertje op een bakplaat in een oven op ongeveer 175 graden. En dan afhankelijk van de grootte en stevigheid van de pompoen 1-2 uur wachten. Na een uur gewoon af en toe even in het vruchtvlees prikken, indien heel zacht, dan gaar.quote:Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?![]()
En dan inderdaad gewoon de helften leegschrapen.Let me see you stripped down to the bone![]()
Nou, ga ik een keer proberen binnenkort. Wou ook al een keer zoiets maken; http://www.thesweetslife.com/2011/10/pumpkin-roll.html (maar dat is geen brood).
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Goeie tip! daar ga ik wat mee doenquote:Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Is dat geen rip-off van Soubry?quote:
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Anywho... Ik heb net een brood gepoogd:
400g patentbloem
266ml water
20g verse gist
2 theelepels zout
Gekneed, tijdens het kneden nog iets bloem toegevoegd omdat het deeg te plakkerig was. Daarna 90 minuten op een warme plek laten rijzen. Ding was echt huuuuge geworden, dus dat was misschien iets te lang.
In elkaar gedrukt, even doorgekneed en weer laten rijzen. Dit keer 60 minuten. Daarna nog een keer plat gedrukt en een soort brood van gevormd. Dit weer 60 minuten laten rijzen. Daarna was het brood vooral breed geworden ("uitgezakt") en vrij plat gebleven.
Daarom nog een keer plat gemaakt en gekneed en meer een "rol" gemaakt bij het vormen van het brood. Weer weggezet om te rijzen. 20 minuten later hoorde ik een harde klap en was mijn bakblik van de CV ketel afgevallen (daar is het lekker warm) en lag het brood op de grond.
Weggegooidmorgen weer een poging.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Bestelling gedaan bij de Zuidmolen
Komende tijd maar eens wat mee uitproberen![]()
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
Ahh zonde Flurry dan baal je echt ja![]()
Maak anders vanavond je deeg vast, en dan na de 1e rijs de koelkast in? lekker smaak ontwikkelen en dan morgen ochtend verder oppakken
Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master
[b]Hobbelicious is back!
[/b]![]()
Ok.... 2 keer gerezen en nu in de koelkast. Hopelijk rijst het nu niet teveel door, anders is m'n bakje te kleinmorgen doe ik het in een bakblik, laat het nog een uurtje reizen en dan kan ie de over in
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Succes! Haal het deeg 2 - 3 uur voor het bakken uit de koelkast om het weer op temperatuur te laten komenIddquote:Op donderdag 14 februari 2013 19:33 schreef MissHobje het volgende:
Zo jij kan er weer tegen aan Xbox masterDirect maar wat meer besteld na 2 weken zonder te hebben gezeten
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.
De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
![]()
Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
om de stoep te strooien, natuurlijk!quote:Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
![]()
Het is gelukt! Mijn eerste brood!
De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
of om hammen te drogenquote:Op vrijdag 15 februari 2013 13:06 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
om de stoep te strooien, natuurlijk!In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal wasquote:Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Blijft toch eeuwig goed
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting![]()
t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...quote:Op vrijdag 15 februari 2013 13:13 schreef Flurry het volgende:
Het is gelukt! Mijn eerste brood!
[ afbeelding ]
De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?![]()
Bedoelde meer dat je het ook gewoon bij de super had kunnen halen. Bakkerszout is gejodeerd zout. 1 kg voor 35 cent bij AH huismerkquote:Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
[..]
Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal wasBlijft toch eeuwig goed
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
't is ook witbrood héquote:Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...drupje olie ga ik proberen! Bedankt voor de tip! Hij is ook iets te zout - volgende keer iets minder.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Ah thanks, dan heb ik een beetje ideequote:Op vrijdag 15 februari 2013 12:51 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.
De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
[b]Hobbelicious is back!
[/b]![]()
Ik "baal" er een beetje van dat 't bakkertje in m'n nieuwe woonplaats van dit soort broden voor net iets meer dan een euro verkoopt. Zo wordt de drang om zelf te bakken wel een stuk minder. Vroeger in NL was zelfgebakken brood echt een grote verbetering t.o.v. wat je aan brood in de winkel kon kopen.
Gelukkig verkoopt hij geen ciabatta en focaccia en dergelijke, dus dat zal ik wel zelf blijven bakken.![]()
![]()
Vandaag gemaakt:
400g bloem, 266g water, 20g verse gist en 1 theelepel zout:
Helemaal opgegeten met m'n vriendinnetje en de volgende staat al te rijzen. Dit keer een poolish gemaakt en 5 uur laten staan. Heb ook 100g van de bloem vervangen door soubry griesmeel van harde tarwe. Ik denk dat daar meer gluten in zitten dan in mijn supermarktbloem. Leuk dit
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
Ik moet ook maar weer eens aan de bak. Mijn broodrecept moet ik nog verbeteren. Ik vermoed dat ik te weinig warmte in het deeg gedaan heb.Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/![]()
probleem wat ik altijd heb is dat ik een Hete lucht oven heb. Goed broodbakken is daar wat mij betreft onmogelijk in. Oplossing voor mij is om brood "en cocotte" te bakken.. oftewel ik laat het brood bakken in een gietijzeren pan met deksel.![]()
Deze site heb ik gister even doorgelezen. Hij is vooral op professionele bakkers gericht, maar ik vond 'm extreem informatief - met name de stukken over autolyse en over de veroudering van brood:
http://www.classofoods.com/index.htmlWe cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
mijn favo website is tegenwoordig www.thefreshloaf.com . Forum, met veel informatie en leuke recepten!![]()
Ik ben in Duitsland, kan je hier nou makkelijker goede bloem kopen voor brood? En wat moet ik dan kopen?![]()
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour
Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..quote:Op woensdag 20 februari 2013 17:30 schreef MaximusTG het volgende:
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour
Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.![]()
Mwa, tipo 00 is niet zo geweldig hoor; Ja, sommige soorten wel, die zijn van een zachte tarwe en hebben toch redelijk veel gluten - daarom dus gebruikt voor pizza e.d.quote:Op woensdag 20 februari 2013 19:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
Maar het probleem dat hier achter ligt is dat in verschillende landen verschillende manieren gebruikt worden om de bloem te classificeren.
Als je de wiki-pagina leest die ik link zie je dat ze in Frankrijk en Duitsland de as meten die overblijft. Maar de Italiaanse manier zegt -strikt genomen- alleen iets over de uitmalingsgraad. Maar omdat verschillende uitmalingen bij verschillende soorten bloem horen (of iig, geassocieerd worden met 1 soort bloem) kan je dat ook koppelen aan een vergelijkbare Franse of Duitse.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ah, vandaar. We hadden voor pizza's en zacht witbrood eerst 'franse bloem' van een molen hier in R'dam. Nu gebruiken we Tipo-00 van de Sligro ('Rummo - Farina di Grano tenero TIPO "00"' inclusief de aanhalingstekens bij de nullen), en dat pakt toch echt veel beter uit (voor zowel witbrood/stokbrood als pizza).
![]()
Overigens heeft deze bloem een vochtigheidspercentage van 15,50 - wat (Als ik zo die wiki's lees) erg veel is. Heeft dat ook nog ergens zn uitwerking op?![]()
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:quote:Op woensdag 20 februari 2013 21:46 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."
Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.
Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.![]()
vind het een vreemd verhaal, maar als je bloem droger wilt hebben, zet het pak open op de centrale verwarming.quote:Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:
[..]
Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:
"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."
Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.
Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggenIn Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Lijkt me idd een beter idee dan 2 weken je pak bloem open zetten... Wie weet wat er daarna allemaal in leeft...Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Meelwormen/stofmotten FTW!quote:Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:
[..]
Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:
"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."
Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.
Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen![]()
![]()
Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Meelwormen/stofmotten FTW!In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel?![]()
Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?![]()
nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel?![]()
Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?![]()
Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.![]()
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel![]()
![]()
Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?![]()
Noten zijn ook gevoeligquote:Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.
Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
En het gebeurt in no-time. Ene week lijkt alles prima, andere week zijn alle zakken in een draderige boel verandert.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
Ik heb het idee dat 'onze plaag' bij de molen vandaan kwam. Alle papieren zakken waren van binnen tot leven gekomen. Vandaar dat alles nu in plastic gaat (kilozakken met zak en al, 5kg zakken verdeeld over losse zakken), in een plastic container. Lekker lucht-en-meelworm dicht, en mocht er één besmet zijn, dan blijft het bij één (Hopelijk).
![]()
Hmm; nou, als je het pas gisteren gemengd hebt dan lijkt me dat het op zich wel kan dat het nog niet zo gerezen is. Maar dat hangt af van de verhouding waarmee je begonnen bent?quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:29 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39
Waarom je normaal de helft weggooit en weer aanvult met verse bloem en water is simpelweg om de hoeveelheid onder controle te houden.
Een paar 100 gram groeit binnen no time uit tot een berg desem.
Ik vroeg me even af welke je had, omdat er ook toevoegingen bestaan die alleen de smaak van zuurdesem toevoegen aan een brood. Daar heb je nog wel gist bij nodig.
Maar dit lijkt me idd gewoon echt een gedroogde desem. Hoewel zij er natuurlijk niet van uit gaan dat je het zelf gaat vermeerderen.
Liever dat je steeds nieuwe zakjes koopt.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
om ervoor te zorgen dat ik straks niet m'n badkuip moet gebruiken om de dezem te bewaren.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.
Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel
Je kunt natuurlijk wat meer toevoegen, zodat je meer desem hebt. Ik zou het eerst een aantal keer verversen voordat je het gebruikt zonder gist...![]()
Ah, zo. Mijn totale mengsel is ongeveer 400 gram. 200 water, 200 meel. En dan nog desembasis + wat suiker, + wat ik vandaag gevoerd heb. Ik heb gister eerst alles een uurtje in een oven van 30 graden gezet. Daarna nog een uur of wat op het aanrecht, en s'avonds met een deksel erop de koelkast in. Nu staat het weer met deksel open in de keuken. Overigens nu al meer bubbels dan vanmorgen. Wel vooral veel kleine bubbeltjes, fijner verdeeld dan wat ik gewend ben![]()
Mocht ik morgen iets minder grieperig zijn, en lijkt het dan wat meer te leven qua bubbels en luchtigheid, dan wil ik de helft in mn brood gebruiken en de helft verder voeren.![]()
Waarom zonder deksel? Gewoon erop doen hoor. Het idee dat je wilde gist 'vangt' uit de lucht is onzin. Je desem droogt zo alleen maar uit. Deksel niet te strak doen natuurlijk, ivm gassen die de gist geproduceerd.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Zodat de deksel er niet naast ligtEn voor de temperatuur.
In de koelkast gaat de deksel er wel weer op. Het mengsel is overigens dermate nat dat ik mij om uitdrogen niet zorgen maak.![]()
Ben nu een deeg aan het kneden van een kant-en-klare meergranenmix van suzie.
Met extra wat volkorenrogge crackers, citroensap en wat suiker.
Wil de tweede rijs in de koelkast doen zodat ik morgen vers af kan bakken.
Maar straks wil ik ook wat proberen natuurlijk.
Hoe lang en op welke temp kan ik het beste een bolletje (mini bolletje) in de oven doen?
Zou het ook beter zijn om er een bakje water bij in te zetten omdat het maar een klein beetje is? (het moet toch garen en niet zwart worden)Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje. En pas op voor de stoom.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Thanks... het gaat goed tot zoverquote:Op vrijdag 22 februari 2013 22:59 schreef MaximusTG het volgende:
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje. En pas op voor de stoom.
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Net voor het eerst een rozijnenbrood in elkaar gezet.
Het viel me op dat na de normale baktijd 45 minuten (180graden) het brood wel mooi van kleur was maar aan de onderkant na het lossen nogal wit en nauwelijks gaar leek.
Om deze reden het brood nog een kwartier in de oven gedaan, nu lijkt het wat beter.
Maar wat zijn de "standaard" baktijden en hoe weet ik zeker dat een brood goed gaar is?
Hij knikt wel hol maar is aan de onderkant nog wat, licht soggy. (ik weet niet hoe ik het moet verwoorden).Drop you like an ill, bad habit![]()
Misschien een tip voor de broodbakkers hier; Het meel dat je in grote zakken koopt bij de molen kun je heel fijn bewaren en grote Horeca koffiebussen. Een geopende zak van als ik me goed herinner 5 kilo kun je er zo in zetten.Zolang er was is, is er leven.![]()
De rest van het brood was lekker
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
quote:Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.Die heb je wel langer gebakken dan het kleintje neem ik aan? Ging goed met de stoom dus?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een pogingSoort baksteen gebakken
![]()
Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...![]()
Dan wel elke dag verversen!quote:Op zaterdag 23 februari 2013 23:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een pogingSoort baksteen gebakken
![]()
Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...![]()
Ik ben weer een beetje af van zuurdezem bakken, het kost me teveel tijd om te plannen. Dt weekend wel veel bakken, vanmorgen broodjes gemaakt, en vandaag deeg voor croissants gelamineerd, dat hoef ik morgen alleen maar uit te rollen en de croissants te vormen, rijzen en bakken. Verder staan er twee poolishen te rijpen op het aanrecht, voor 2x2 verschillende broden. Daar kunnen we de week wel mee door, denk ik!![]()
Vandaag wil ik wat worstenbroodjes maken, iemand daar nog een goed recept voor dan wel tips voor?Drop you like an ill, bad habit![]()
quote:Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.OhSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!. Ik ga het in m'n nieuwe huisje ook eens proberen
.
Niet meer actief op Fok!![]()
Beuh,twee dagen werk aan croissants, dan gebeurt er dit
Hier wa het nog grappig dat de kat zoveel interesse had in het bakblik met croissants, die lagen te rijzen bovenop de kast. Totdat ze bedacht dat ze daar wel boven kon komen om het te checken, maar in het proces het bakblik en de croissants op de vloer deed vallen. Stom beest.![]()
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....quote:
Zo heb ik het begrepen, iig.![]()
Ik voer ze ook wel hoor, maar het kan nog zeker 3x meer desem worden dan het nu is, dus ik heb ruimte genoeg. Ik kan mij nog voorstellen dat de hoeveelheid alcohol zo hoog wordt, dat de gisten kapot gaan. Maar dat is denk ik met voeren opgelost? (=meer massa, lager alcohol percentage, gevaar uitgesteld?).quote:Op zondag 24 februari 2013 16:17 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....
Zo heb ik het begrepen, iig.![]()
Ik heb mijn zuurdesem als wilde-gist-basis maar opgegeven. Heb er 1 gram gist in gegooid, en er een gewoon desem van gemaakt. In een paar uur was het mooi luchtig, en de eerste vier broden zijn er alweer mee gebakken. Restant staat in de koelkast.![]()
Hmm, jammer dat je desem in een zakje zo slecht werkt.. Het aanbod om wat van mijn gedroogde op te sturen geldt nog steeds hoor.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
![]()
Oh ik wist niet dat dat aanbod er was? Heb ik weer eens niet goed gelezen zeker. Als dat kan, graag!
Of je moet in de regio Rdam wonen, dan zou ik het ook kunnen halen.
Is er iets qua ruilhandel dat je er voor terug wilt, of zal ik dan gewoon de verzendkosten -indien niet in regio 010- overmaken?![]()
Oh, das al weer een hele tijd geleden, heb ik dat hier een keer aangeboden aan de liefhebber. Heb mn desem toevallig vandaag weer ververst, had em een tijdje niet gebruikt. Als ie nu weer gegroeid is zal ik weer een nieuw gedeelte drogen en tot poeder maken; stuur ik je dat gewoon via de post op, want ik woon niet in Rotterdam. Dus dat zal dan een postzegel of zo worden, maar dat zien we dan wel.
Heb alleen nog nooit dat gedroogde weer omgezet naar een desem, maar het zou moeten werken.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar.
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
quote:Op woensdag 6 maart 2013 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar.
100 gram bloem, 100 gram water, 5 gram suiker en 2 gram gist, in een afgesloten boterhamzakje op de post en wachten tot er een postsorteercentrum ontruimd wordt wegens bombrieven?
Weet niet of dat ideaal is nee
![]()
![]()
Huh, suiker en gist zit er niet in hoor, tenminste, niet toegevoegde gewone gist en suiker.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Ik wil morgen eindelijk weer eens brood bakken. Daarvoor zou ik het liefst meel van Penninga's Molen gebruiken,maar mijn voorraadje is vrijwel op en Penninga's Molen is pas zaterdag weer open. Weet iemand een goed alternatief dat verkrijgbaar is in de supermarkt (Jumbo/Aldi/Albert Heijn/Lidl) ?Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/![]()
Hoi broodgoeroes, ik heb deze broodjes geprobeerd te maken, maar ze zijn nu al twee keer mislukt. Het deeg is veel te plakkerig en daardoor zakken de broodjes uit tot een soort dikke pannenkoekjes. Wel lekkere pannenkoekjes overigens.quote:Op vrijdag 8 februari 2013 16:13 schreef minilot het volgende:
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..
Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )
Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas.![]()
Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels.![]()
Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
[ afbeelding ]
Dat het te plakkerig is, weet ik niet zeker, want ik maak nooit brood dus ik heb geen vergelijkingsmateriaal.
minilot, welke bloem gebruik je? En heb je daarvan ook meer nodig dan waar het recept om vraagt?
Oh, en ik werk met een gasoven met nogal een temperatuurgradiënt. Dit heeft wel eens tot gevolg dat de onderkant van baksels al aanbrandt terwijl de bovenkant nog niet gaar is. Zijn daar nog handige trucjes voor?![]()
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha).
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Soezie boerenwit traditional (?) . 10 minuten gekneed met de keukenmachine, 2 uur laten rijzen, gevormd en toen weer laten rijzen. Ik heb het deeg in 12 stukken gesneden en die hompjes een beetje rond getrokken (zodat de bovenkant glad is en de onderkant een beetje frommelig daardoor).quote:Op zondag 10 maart 2013 21:37 schreef MaximusTG het volgende:
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha).
Ah, broodbakstenenNooit van gehoord, thx, zal er eens naar kijken. Oventhermometer stond idd al op het lijstje, want volgens mij klopt daar niets van.
De tweede poging met meer bloem is wel al beter dan de vorigemaar nog niet echt om over naar huis te schrijven.
![]()
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.
Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!
Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
Thxquote:Op zondag 10 maart 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.
Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!
Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal heDat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat
Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt!![]()
![]()
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebbenquote:Op zondag 10 maart 2013 22:09 schreef Sts het volgende:
[..]
Thx! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal heDat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat
Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt!![]()
![]()
Oh, valt ook reuze meequote:Op zondag 10 maart 2013 23:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebbenGoede tip. Ik ga nog wel even rondkijken.
![]()
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen![]()
Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed!
Ja doei.![]()
Vanaf as maandag (volgende week) begint er een nieuwe serie op de BBC over broodbakken, met Paul Hollywood.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.![]()
Ziet er goed uit Mo!quote:Op maandag 11 maart 2013 14:31 schreef motorbloempje het volgende:
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)
[ afbeelding ]
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen![]()
Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed!
Brood echt mooi gaar krijgen is toch een gevoel.. niemand die het gelijk perfect heeft.. Fijn om het te perfectionerenNu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla![]()
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakjeHeeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
![]()
Ja: doe het niet., dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:
CUL / Broodbakmachine deel 7
IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.
vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.
Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.
Maar goed, dat is mijn mening
Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl![]()
O sorryquote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:09 schreef MaximusTG het volgende:
Ja: doe het niet., dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:
CUL / Broodbakmachine deel 7
IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.
vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.
Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.
Maar goed, dat is mijn meningProbleem is dat ik zelf geen oven heb thuis. Ik ga even verhuizen naar het andere topic haha. Bedankt!
Forum Opties Forumhop: Hop naar: