Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef MaximusTG het volgende:
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
Noten zijn ook gevoeligquote:Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.
Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
En het gebeurt in no-time. Ene week lijkt alles prima, andere week zijn alle zakken in een draderige boel verandert.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Noten zijn ook gevoelig
Pakte een keer een aangebroken zak gepelde Pistaches op en daar bewoog meer in dan stil zat.
Hmm; nou, als je het pas gisteren gemengd hebt dan lijkt me dat het op zich wel kan dat het nog niet zo gerezen is. Maar dat hangt af van de verhouding waarmee je begonnen bent?quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:29 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Lecker, van bio-aan-huis: https://www.bioaanhuis.nl/index2.php?cp=3&cc=8&pc=39
om ervoor te zorgen dat ik straks niet m'n badkuip moet gebruiken om de dezem te bewaren.quote:Op donderdag 21 februari 2013 12:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.
Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel
Thanks... het gaat goed tot zoverquote:Op vrijdag 22 februari 2013 22:59 schreef MaximusTG het volgende:
Zo rond de 180/200 graden celsius. En hoe lang? Tja, minuut of 20 toch wel denk ik. Ligt er maar net aan hoe groot je bolletje wordt. Gewoon opletten dat ie niet te bruin wordt, en hij is goed als ie hol klinkt als je op de bodem tikt. Water, of eigenlijk stoom, is altijd aan te raden. Maar dan niet in een bakje; giet het als je het vb brood erin doet in een mee voorverwarmd metalen bakje. Liefst oud, niet zo goed voor het bakje. En pas op voor de stoom.
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
quote:Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.Die heb je wel langer gebakken dan het kleintje neem ik aan? Ging goed met de stoom dus?SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nl
Dan wel elke dag verversen!quote:Op zaterdag 23 februari 2013 23:14 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Gister mn eerste poging tot zuurdesembrood gedaan. Voorlopig blijft het bij een pogingSoort baksteen gebakken
![]()
Toch nog maar wat langer de kans geven om te ontwikkelen en wat meer te gaan borrelen. Ik overweeg om het desem uberhaupt niet in de koelkast te zetten...
quote:Op zaterdag 23 februari 2013 17:23 schreef uniekhoorn het volgende:
De rest van het brood was lekker
Met water in de oven, gaat veel beter.. 2e rijs was de nacht over.OhSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Net nog warm gegeten met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter, heerlijk!. Ik ga het in m'n nieuwe huisje ook eens proberen
.
Niet meer actief op Fok!
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....quote:
Ik voer ze ook wel hoor, maar het kan nog zeker 3x meer desem worden dan het nu is, dus ik heb ruimte genoeg. Ik kan mij nog voorstellen dat de hoeveelheid alcohol zo hoog wordt, dat de gisten kapot gaan. Maar dat is denk ik met voeren opgelost? (=meer massa, lager alcohol percentage, gevaar uitgesteld?).quote:Op zondag 24 februari 2013 16:17 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
hoe het precies zit, geen idee. Maar, ik denk dat je dan verkeerde bacterien in je desem krijgt. Na een tijdje kunnen ze wel tegen een stootje, die van mij staat wel eens een dag of 2 zonder eten op het aanrecht, maar in het begin zijn ze redelijk kwetsbaar....
Zo heb ik het begrepen, iig.
quote:Op woensdag 6 maart 2013 15:59 schreef MaximusTG het volgende:
Water en bloem gewoon; zoals je normaal een desem zelf zou starten. Dan "zaai" je em in feite met de gisten en melkzuurbacterien die in gedroogde vorm in het poeder zitten.
Ik hou mijn desem altijd op 75% water. Dus stel ik ververs met 200 gram bloem, dan komt daar 150 gram water bij.
Wil ook wel niet gedroogde opsturen, maar dan moet dat niet te lang bij de post blijven hangen zeg maar.
Hoi broodgoeroes, ik heb deze broodjes geprobeerd te maken, maar ze zijn nu al twee keer mislukt. Het deeg is veel te plakkerig en daardoor zakken de broodjes uit tot een soort dikke pannenkoekjes. Wel lekkere pannenkoekjes overigens.quote:Op vrijdag 8 februari 2013 16:13 schreef minilot het volgende:
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..
Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )
Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas.![]()
Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels.![]()
Foto van de broodjes in mijn eigen oven:
[ afbeelding ]
Soezie boerenwit traditional (?) . 10 minuten gekneed met de keukenmachine, 2 uur laten rijzen, gevormd en toen weer laten rijzen. Ik heb het deeg in 12 stukken gesneden en die hompjes een beetje rond getrokken (zodat de bovenkant glad is en de onderkant een beetje frommelig daardoor).quote:Op zondag 10 maart 2013 21:37 schreef MaximusTG het volgende:
Welke bloem heb jíj dan gebruikt? Misschien was je glutenstructuur niet goed ontwikkeld.
En hoe heb je ze gevormd? Het is de kunst om de buitenste huid van het deeg als het ware op spanning te brengen.
Wat betreft je gasoven, ik denk dat twee goeie broodbakstenen, 1 beneden en 1 boven de temperatuur een stuk stabieler maken. Hang een oventhermometer er in en je zit gebakken (haha).
Thxquote:Op zondag 10 maart 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
En ik neem aan dat ze uitzakken al tijdens het rijzen? Die bloem zou prima moeten zijn verder.
Denk dat je het bij het vormen moet zoeken. En er zit natuurlijk een variabele hoeveelheid vocht in die puree. Heb je die uit een blikje zoals in het recept? Het zou dus kunnen dat je idd meer bloem moet toevoegen. Maar zeker niet te droog maken!
Misschien heb je hier iets aan:
http://vimeo.com/m/51618867
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebbenquote:Op zondag 10 maart 2013 22:09 schreef Sts het volgende:
[..]
Thx! Ja, als ik dit filmpje zie is haar deeg echt véél minder plakkerig. Mijn deeg rijst als een malle tijdens de eerste rijs, maar inderdaad, bij het vormen gaat het mis, vooral omdat het zo plakkerig was. Puree kan best het probleem zijn geweest.
Ik had er echter de tweede keer al zoveel meer bloem bij gegooid dan vermeld dat ik bang was dat het superzwaar/dicht zou worden als ik het nog droger zou maken. Geen vergelijkingsmateriaal heDat dichte valt uiteindelijk reuze mee, het is net een soort muffin nu. Als je niet zou weten dat het brood moest zijn was het best een goed resultaat
Bottomline: meer bloem want te kleverig en een ongeglazuurde steen boven en onder. Nooit aan gedacht, ook niet bij cake enzo, ik ga meteen volgend weekend naar de bouwmarkt!
Oh, valt ook reuze meequote:Op zondag 10 maart 2013 23:07 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
De stenen die ik heb heeft oa. de wehkamp, boretti-pizzastenen. Zijn iets van 15 euro ofzo, en 45 cm breed (of iets minder, ze passen precies naast elkaar in mijn oven). Dan weet je in elk geval dat ze de hitte kunnen hebben
Ziet er goed uit Mo!quote:Op maandag 11 maart 2013 14:31 schreef motorbloempje het volgende:
Eerste een beetje fatsoenlijke brood uit nieuwe oven (Kenwood CK410)
[ afbeelding ]
Nog verre van optimaal, nog een klein beetje niet gaar van binnen, maar heb ook niet kunnen wachten met smullen![]()
Allinson 'Country Grain' gebruikt, is erg fijn en rijst goed!
O sorryquote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:09 schreef MaximusTG het volgende:
Ja: doe het niet., dit topic gaat daarnaast over brood bakken in de oven; Dit topic gaat over broodbakmachines:
CUL / Broodbakmachine deel 7
IMHO krijg je nooit echt mooi brood uit een broodbakmachine. Dat is logisch, omdat het hele beperkte apparaten zijn. Lekker brood, daarvoor moet je aan de slag met prefermenten, hoge gehaltes aan water, je deeg goed vormen, op spanning brengen. Insnijden voor het de oven in gaat, stoom in de oven.
vs. de broodbakmachine: mix, water, gist en zout als dat nog niet in de mix zit in de machine gooien en aanzetten.
Wachten, en een vierkant blok broodbeton eruithalen.
Maar goed, dat is mijn mening
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |