abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 15:50:28 #1
91830 MaximusTG
pi_122641631
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 10 alweer!
  vrijdag 8 februari 2013 @ 16:05:29 #2
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122642291
Oh leuk! Even een verkapte TVP. Ik heb een aantal keren brood gebakken, maar het is altijd mislukt :{

Dit weekend zou ik het weer kunnen proberen, maar ik heb geen geschikt meel. De supermarkt hier heeft tarwebloem, maar volgens mij kan je daar alleen witbrood mee bakken?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_122642612
Even een recepttip voor lollige en heel lekkere broodjes hoor..

Pumpkin Rolls - Pastry Affair
(Ik gebruik alleen geen 'canned pumpkin puree' - nog afgezien van het feit dat je dat in Nederland überhaupt niet gemakkelijk kunt krijgen is verse pompoen volgens mij ook gewoon veel lekkerder. Uurtje of twee roosteren in de oven en dan de staafmixer erop. )

Pompoenbroodjes dus. Heel lekker, en een beetje zoetig, maar niettemin waanzinnig lekker indien belegd met zoute boter en/of ziltige kaas. O+

Ik he ze tot nu toe een keer of vijf gemaakt, en inmiddels zit mijn vriezer vol met de overblijfsels. O+

Foto van de broodjes in mijn eigen oven:


[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 08-02-2013 16:20:23 ]
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 16:15:43 #4
91830 MaximusTG
pi_122642713
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

@Flurry;

Probeer bv dit recept eens;
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.nl/2012/08/wit-brood-5.html

De tarwebloem die ze bij de supermarkt verkopen is meestal niet heel geschikt voor brood. Kijk eens bij een lokale Welkoop of Boerenbond. Je zou het niet verwachten, maar bij de meeste filialen verkopen ze een heel assortiment van broodbloem/meel en broodmixen. Wil je zelf helemaal het brood maken moet je goed opletten dat je geen mix neemt, daar zit vaak al gist in. De bloem van Soezie (het merk dat ze daar verkopen) waar geen gist in zit kun je herkennen aan de benaming 'Original'.

Maar je zou ook de Koopmans Bio Tarwe kunnen gebruiken. Die heb ik een tijd terug gebruikt voor pizza, en kan je denk ik ook prima voor brood gebruiken.

@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
pi_122642897
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot; Leuke broodjes zeg, klinkt lekker! Rooster je de pompoen dan in zn geheel? En maak je em dan open en uitlepelen oid?
Yep! Ik hak een pompoen in tweeën, dan met de schil naar boven op een bakpapiertje op een bakplaat in een oven op ongeveer 175 graden. En dan afhankelijk van de grootte en stevigheid van de pompoen 1-2 uur wachten. Na een uur gewoon af en toe even in het vruchtvlees prikken, indien heel zacht, dan gaar. ^O^
En dan inderdaad gewoon de helften leegschrapen.
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † vrijdag 8 februari 2013 @ 16:25:18 #6
91830 MaximusTG
pi_122643170
Nou, ga ik een keer proberen binnenkort :). Wou ook al een keer zoiets maken; http://www.thesweetslife.com/2011/10/pumpkin-roll.html (maar dat is geen brood).
  vrijdag 8 februari 2013 @ 16:37:09 #7
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122643665
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
In welk opzicht mislukte je brood dan?
Met tarwebloem kan je inderdaad alleen witbrood bakken ja. Wil je liever bruinbrood bakken? Ik zou je toch aanraden te beginnen met het bakken van een witbrood. Dat is makkelijker nl. Als je daar dan een goed brood mee kan produceren zou je over kunnen stappen op deels bloem en deels meel tot een misschien wel 100% volkoren brood.

Goeie tip! daar ga ik wat mee doen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 15:33:56 #8
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122873523
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 februari 2013 16:15 schreef MaximusTG het volgende:
Soezie
Is dat geen rip-off van Soubry? :o
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:20:02 #9
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122882793
Anywho... Ik heb net een brood gepoogd:

400g patentbloem
266ml water
20g verse gist
2 theelepels zout

Gekneed, tijdens het kneden nog iets bloem toegevoegd omdat het deeg te plakkerig was. Daarna 90 minuten op een warme plek laten rijzen. Ding was echt huuuuge geworden, dus dat was misschien iets te lang.

In elkaar gedrukt, even doorgekneed en weer laten rijzen. Dit keer 60 minuten. Daarna nog een keer plat gedrukt en een soort brood van gevormd. Dit weer 60 minuten laten rijzen. Daarna was het brood vooral breed geworden ("uitgezakt") en vrij plat gebleven.

Daarom nog een keer plat gemaakt en gekneed en meer een "rol" gemaakt bij het vormen van het brood. Weer weggezet om te rijzen. 20 minuten later hoorde ik een harde klap en was mijn bakblik van de CV ketel afgevallen (daar is het lekker warm) en lag het brood op de grond.

Weggegooid :( morgen weer een poging.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:21:08 #10
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122882855
Bestelling gedaan bij de Zuidmolen :)
Komende tijd maar eens wat mee uitproberen :)

~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  donderdag 14 februari 2013 @ 19:33:02 #11
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122883508
Ahh zonde Flurry dan baal je echt ja ;(
Maak anders vanavond je deeg vast, en dan na de 1e rijs de koelkast in? lekker smaak ontwikkelen en dan morgen ochtend verder oppakken :)

Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  donderdag 14 februari 2013 @ 22:57:57 #12
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122896047
Ok.... 2 keer gerezen en nu in de koelkast. Hopelijk rijst het nu niet teveel door, anders is m'n bakje te klein :P morgen doe ik het in een bakblik, laat het nog een uurtje reizen en dan kan ie de over in :9~
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 00:19:40 #13
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122899763
Succes! Haal het deeg 2 - 3 uur voor het bakken uit de koelkast om het weer op temperatuur te laten komen :)

quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 19:33 schreef MissHobje het volgende:
Zo jij kan er weer tegen aan Xbox master :D
Idd :P Direct maar wat meer besteld na 2 weken zonder te hebben gezeten :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  vrijdag 15 februari 2013 @ 07:36:17 #14
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122903209
Wat kost je zo'n assortimentje bij hun? ( als ik vragen mag)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
  vrijdag 15 februari 2013 @ 12:51:43 #15
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122910392
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 12:56:54 #16
91830 MaximusTG
pi_122910516
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
pi_122910823
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
om de stoep te strooien, natuurlijk!
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:13:05 #18
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122910987
Het is gelukt! Mijn eerste brood!



De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:20:20 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_122911255
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:06 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

om de stoep te strooien, natuurlijk!
of om hammen te drogen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 13:26:39 #20
88418 _Xbox_Master_
Low frequency specialist
pi_122911494
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:56 schreef MaximusTG het volgende:
:o Waarom koop je in vredesnaam 5!!! kg zout?
Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
~ Grolsch flesjes bewegen onevenredig niet significant met de treinrichting
pi_122911502
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:13 schreef Flurry het volgende:
Het is gelukt! Mijn eerste brood!

[ afbeelding ]

De korst aan de bovenkant is vrij hard en knapperig. Dat is eigenlijk wel lekker, maar hoe zou je dat kunnen voorkomen?
t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 13:31:04 #22
91830 MaximusTG
pi_122911641
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef _Xbox_Master_ het volgende:

[..]

Omdat het prijsverschil t.o.v een 1kg zak minimaal was :P Blijft toch eeuwig goed :P
Bedoelde meer dat je het ook gewoon bij de super had kunnen halen. Bakkerszout is gejodeerd zout. 1 kg voor 35 cent bij AH huismerk :+
  vrijdag 15 februari 2013 @ 15:10:56 #23
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_122915437
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 13:26 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

t ziet er nog wat bleekjes uit, je brood! Je zou olijfolie of boter door het deeg kunnen doen, om een soepelere korst te krijgen...
't is ook witbrood hé :P drupje olie ga ik proberen! Bedankt voor de tip! Hij is ook iets te zout - volgende keer iets minder.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  vrijdag 15 februari 2013 @ 22:59:07 #24
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_122935699
quote:
0s.gif Op vrijdag 15 februari 2013 12:51 schreef _Xbox_Master_ het volgende:
Dit was 47.95 incl de verzendkosten van 6.75 en nog 5kg zout wat niet op de foto staat.

De prijs zat hem vooral in die kleine pakjes. Die 5 kg zakken kosten 7 -8 euro per stuk.
Ah thanks, dan heb ik een beetje idee :)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_122939243
Ik "baal" er een beetje van dat 't bakkertje in m'n nieuwe woonplaats van dit soort broden voor net iets meer dan een euro verkoopt. Zo wordt de drang om zelf te bakken wel een stuk minder. Vroeger in NL was zelfgebakken brood echt een grote verbetering t.o.v. wat je aan brood in de winkel kon kopen.
Gelukkig verkoopt hij geen ciabatta en focaccia en dergelijke, dus dat zal ik wel zelf blijven bakken. :Y
  zondag 17 februari 2013 @ 21:34:04 #26
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123008390
Vandaag gemaakt:

400g bloem, 266g water, 20g verse gist en 1 theelepel zout:



Helemaal opgegeten met m'n vriendinnetje en de volgende staat al te rijzen. Dit keer een poolish gemaakt en 5 uur laten staan. Heb ook 100g van de bloem vervangen door soubry griesmeel van harde tarwe. Ik denk dat daar meer gluten in zitten dan in mijn supermarktbloem. Leuk dit ^O^
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † zondag 17 februari 2013 @ 23:49:02 #27
25682 2cv
Niet subtiel
pi_123015731
Ik moet ook maar weer eens aan de bak. Mijn broodrecept moet ik nog verbeteren. Ik vermoed dat ik te weinig warmte in het deeg gedaan heb.
Op maandag 14 mei 2012 23:55 schreef Sjoegerd het volgende:
Volgens mij wordt geen enkele auto zo onderhouden en geliefd als de jouwe :)
https://www.facebook.com/groups/linkshandigen/
pi_123026120
probleem wat ik altijd heb is dat ik een Hete lucht oven heb. Goed broodbakken is daar wat mij betreft onmogelijk in. Oplossing voor mij is om brood "en cocotte" te bakken.. oftewel ik laat het brood bakken in een gietijzeren pan met deksel.
pi_123080668
5 kilo brood bloem gehaald bij de Sligro, morgen maar eens aan de gang ermee.
Geen referral hier.
  woensdag 20 februari 2013 @ 14:33:47 #30
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123117473
Deze site heb ik gister even doorgelezen. Hij is vooral op professionele bakkers gericht, maar ik vond 'm extreem informatief - met name de stukken over autolyse en over de veroudering van brood:

http://www.classofoods.com/index.html
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_123117643
mijn favo website is tegenwoordig www.thefreshloaf.com . Forum, met veel informatie en leuke recepten!
pi_123124543
Ik ben in Duitsland, kan je hier nou makkelijker goede bloem kopen voor brood? En wat moet ik dan kopen?
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 17:30:29 #33
91830 MaximusTG
pi_123124771
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour

Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.
pi_123128579
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 17:30 schreef MaximusTG het volgende:
Lees hier maar eens; http://de.wikipedia.org/w(...)Deutschland_nach_DIN
Of deze; http://en.wikipedia.org/wiki/Flour#Wheat_flour

Je moet dus Type 812 hebben voor goede witte bloem. Dat staat in Duitsland volgens mij goed op de pakken vermeldt.
Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 21:12:08 #35
91830 MaximusTG
pi_123135596
quote:
2s.gif Op woensdag 20 februari 2013 19:13 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Als ik verschillende niet-Nederlandse Wiki's vertaal en vergelijk, komt het erop neer dat Italiaanse Tipo-00 is wat volgens de Duitse wiki 'Type 405' bloem is, die ze daar omschrijven als 'huishoudbloem'. Mijn huishoudbloem is toch echt van mindere kwaliteit (en veel grover) dan Tipo-00 bloem, dat is een van de fijnste (Zachtste) bloemsoorten die ik gebruikt heb, en ik zou het niet snel gebruiken voor algemenere zaken, en juist wel voor prachtig witbrood en stokbroden..
Mwa, tipo 00 is niet zo geweldig hoor; Ja, sommige soorten wel, die zijn van een zachte tarwe en hebben toch redelijk veel gluten - daarom dus gebruikt voor pizza e.d.

Maar het probleem dat hier achter ligt is dat in verschillende landen verschillende manieren gebruikt worden om de bloem te classificeren.
Als je de wiki-pagina leest die ik link zie je dat ze in Frankrijk en Duitsland de as meten die overblijft. Maar de Italiaanse manier zegt -strikt genomen- alleen iets over de uitmalingsgraad. Maar omdat verschillende uitmalingen bij verschillende soorten bloem horen (of iig, geassocieerd worden met 1 soort bloem) kan je dat ook koppelen aan een vergelijkbare Franse of Duitse.
pi_123136548
Ah, vandaar. We hadden voor pizza's en zacht witbrood eerst 'franse bloem' van een molen hier in R'dam. Nu gebruiken we Tipo-00 van de Sligro ('Rummo - Farina di Grano tenero TIPO "00"' inclusief de aanhalingstekens bij de nullen :P ), en dat pakt toch echt veel beter uit (voor zowel witbrood/stokbrood als pizza).
pi_123136621
Overigens heeft deze bloem een vochtigheidspercentage van 15,50 - wat (Als ik zo die wiki's lees) erg veel is. Heeft dat ook nog ergens zn uitwerking op?
  † In Memoriam † woensdag 20 februari 2013 @ 21:46:18 #38
91830 MaximusTG
pi_123137778
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
pi_123141359
Oftewel: Het is eerder nat. Dat stuk had ik zelf ook al een beetje kunnen bedenken ja :P
pi_123150643
Dank! Dus 812 voor brood, en 405 voor pizza, eens kijken of ze dat hier in de buurt hebben :)
  donderdag 21 februari 2013 @ 09:28:07 #41
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123150869
quote:
0s.gif Op woensdag 20 februari 2013 21:46 schreef MaximusTG het volgende:
Dit is speculatie, maar ik denk dat dat betekent dat de bloem met minder water al eenzelfde staat bereikt als bloem die een lager vochtheidspercentage heeft.
Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  donderdag 21 februari 2013 @ 09:37:27 #42
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123151061
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:

[..]

Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
vind het een vreemd verhaal, maar als je bloem droger wilt hebben, zet het pak open op de centrale verwarming.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 10:51:51 #43
91830 MaximusTG
pi_123152852
Lijkt me idd een beter idee dan 2 weken je pak bloem open zetten... Wie weet wat er daarna allemaal in leeft...
pi_123156216
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 09:28 schreef Flurry het volgende:

[..]

Blijkbaar kan drogere bloem zelfs een betere uiteindelijke hydratie bereiken dan bloem die al iets vochtiger is:

"Het is tevens aan te raden om bloem te gebruiken die niet al te vers gemalen is. Tijdens een korte opslag van de bloem gaat deze op natuurlijke wijze vocht verliezen en dit vochtverlies komt de wateropname ten goede tijdens het kneden. Per procent vochtverlies gaat de bloem er ongeveer 2 terug opnemen. Men koopt dus beter bloem met een vochtgehalte van 14,5 % dan een bloem met een vochtgehalte van 15,5 %."

Ik heb op een andere plek ook gelezen dat het beter is om "vloermeel" te gebruiken. Dat heeft dan niet met vloerbroden te maken, maar met meel dat een tijdje op de vloer van de molen heeft gelegen en wat vocht heeft verloren.

Gewoon de vochtigere bloem een week of 2 bewaren in een open pak, zou ik zeggen :)
Meelwormen/stofmotten FTW! :P
  donderdag 21 februari 2013 @ 12:21:49 #45
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123156318
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:18 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Meelwormen/stofmotten FTW! :P
Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_123156399
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel? :)

Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?
pi_123156473
quote:
2s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:24 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik had een tijdje terug een zuurdesem-basis besteld. Deze gister eens bekeken, en het recept dat daar opstaat vraagt mij om het desem + een forse hoeveelheid gist toe te voegen. Dat lijkt mij niet echt het idee, of wel? :)

Ik heb gister lekker eigenwijs een preferment gemaakt van het zuurdesem (Want wilde gist, toch? Dus houdt ook wel van een graad of 30 en wat suiker?). Het bubbelt wel iets, maar mijn gewone-gist prefermenten zijn na een dag al veel actiever. Duurt dit met een zuurdesem gewoon langer?
nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
pi_123156485
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:21 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Oh hou op, meelmottenplaag gehad, heb er lang last van gehad tot het weg was.
Hier hetzelfde. Geen pak meel of bloem was veilig meer, en zelfs in alle andere graanproducten kwam het voor. Alleen de maizena en het paneermeel bleven gespaard.

Nu hebben we al het meel en bloem in grote ziplockzakken gedaan (tipo-00 per twee kilopakken samen in 1 ziplock-zak, spelt verdeeld over meerdere ziplockzakken, en de gewone supermarktbloem ook per twee verpakt). Sindsdien geen last meer.
  † In Memoriam † donderdag 21 februari 2013 @ 12:28:05 #49
91830 MaximusTG
pi_123156502
@LHO; Welke zuurdesem-basis was dat? Linkje?
pi_123156517
quote:
0s.gif Op donderdag 21 februari 2013 12:27 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

nee, zou niet moeten. Heb je hem wel gevoerd, een aantal dagen lang? als ik met m'n zuurdezem bak haal ik hem een paar dagen van te voren uit de koelkast, en voer ik hem een keer per dag gelijke delen water en meel. En gooi de helft weg elke keer.
Waarom gooi je de helft weg? Ik wil juist de hoeveelheid wat toe laten nemen, zodat ik de helft gebruik in mn broden en de helft kan dienen voor mn volgende broden.

Ik ben er gister pas mee begonnen he. En er zitten belletjes, maar als ik normaal met gist begin, dan is het nu al 1 luchtige boel :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')