abonnement Unibet Coolblue
  zondag 17 maart 2013 @ 22:48:35 #151
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_124186948
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets :')

Wat doe ik fout? :P
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_124188212
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets :')

Wat doe ik fout? :P
zout en gist bij elkaar gevoegd?
Eerst denken, dan typen
pi_124188315
quote:
0s.gif Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets :')

Wat doe ik fout? :P
Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.
  maandag 18 maart 2013 @ 10:18:49 #154
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_124197023
quote:
2s.gif Op zondag 17 maart 2013 23:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.
Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water? :@
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
  maandag 18 maart 2013 @ 10:49:03 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124197848
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2013 10:18 schreef destrovel het volgende:

[..]

Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water? :@
Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 18 maart 2013 @ 11:31:16 #156
132231 destrovel
Rolluikmuis
pi_124199350
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2013 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.
Weer wat geleerd! Morgen opnieuw proberen dus!
Alleen vandaag dus even baksteenbrood eten :')
Mijn UI is:
verFEEst, geZOMbificeerd, verROLluikt en verEKt!
pi_124203617
Wat ik aangaf zal voor je brood geen heel lekker resultaat geven, maar dan kan je wel kijken of't gist het uberhaupt doet :)
  maandag 18 maart 2013 @ 22:25:57 #158
221912 minilot
Nancy boy
pi_124229718
Heeft iemand vanavond de eerste aflevering van 'Bread' van Paul Hollywood (Great British Bake-off) op de BBC gezien? Wat een verrukkelijk programma! Het is dat ik met mijn been in het gips zit anders stond ik -nu- in de keuken om een brood te bakken! Aanrader dus, elke maandagavond om 21:30 :)

[ Bericht 0% gewijzigd door minilot op 19-03-2013 17:39:55 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_124255822
quote:
0s.gif Op maandag 18 maart 2013 22:25 schreef minilot het volgende:
Heeft iemand vanavond de eerste aflevering van 'Bread' van Paul Hollywood (Great British Bake-off) op de BBC gezie Wat een verrukkelijk programma! Het is dat ik met mijn been in het gips zit anders stond ik -nu- in de keuken om een brood te bakken! Aanrader dus, elke maandagavond om 21:30 :)
Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayer O+

Mijn GOD ik wil NU de keuken in.
Ja doei.
  dinsdag 19 maart 2013 @ 17:37:14 #160
221912 minilot
Nancy boy
pi_124257372
Herkenbaar Mo. Ik zal het je sterker vertellen: ik heb zojuist brooddeeg gekneed op een flinke snijplank die ik op mijn schoot had liggen. :') Gipsbeen of niet, brood bakken zal ik! Damn you Paul Hollywood! Enfin, vanavond bij restje lamsstoof dus een knoflook/peterselie-platbrood. :)
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 19 maart 2013 @ 17:52:10 #161
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124257864
Damn, ben mijn eigen TV tip vergeten gisteren. Goed, AS Zaterdag is de herhaling om 17:30
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 19 maart 2013 @ 17:52:44 #162
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124257880
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 16:54 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayer O+

Mijn GOD ik wil NU de keuken in.
Heb je een UK proxy?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_124257891
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je een UK proxy?
Nope, ik woon in de UK :P
Ja doei.
pi_124257906
Morgen ga ik eens zijn bloomerrecept uitproberen :9
Ja doei.
  Moderator / KerstCrewQuizWinner dinsdag 19 maart 2013 @ 18:17:35 #165
39237 crew  H_T
2733
pi_124258763
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Heb je een UK proxy?
Is een torrent niet makkelijker?
Ik ben de kleur MAGENTA
Je bent openminded, tenzij iets niet in je straatje past. Je houdt van discussiëren, maar hebt natuurlijk altijd gelijk. Als echte dierenliefhebber voer je graag kleine eendjes aan grote honden.
pi_124259115
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 maart 2013 18:17 schreef Hawaii_Tim het volgende:

[..]

Is een torrent niet makkelijker?
Voor mij dus niet :+

Maar wat een geweldig inspirerend programma, leuk O+
Ja doei.
pi_124260087
Maar dat kunnen we hier dus niet zomaar uit de lucht scheppen? ;(
pi_124400670
Ik twijfel een beetje tussen dit topic en het baktopic, maar het gaat over broodjes, dus toch maar hier.

Uit een (kinder)kookboek heb ik het volgende recept:

Ingrediënten
1 kg bloem
60 gr gist
5 dl melk
100 g suiker
250 g rozijnen
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
snufje zout
180 gr zachte boter

Bereiding
Meng de bloem, gist, 1 dl lauwe melk en 1 eetlepel suiker,. Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 min. rijzen. Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan het deeg en meng met je handen tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg 30 min. rijzen op een warme plek. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit to het ongeveer 2 cm dik is.
Steek ongeveer 24 sterren uit het deeg. Leg de sterren op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de sterren ongeveer 20 min. in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.

Dat leverde best leuke broodjes op, maar om nou te zeggen dat ze ontzettend lekker waren, nee. Vrij weinig smaak, de structuur was wel goed. Ik had overigens wel het recept gehalveerd, en instant gist gebruikt, als dat nog wat uitmaakt. Iemand suggesties hoe ik ze lekkerder kan maken?

En wat is het nut / effect van die eerste stap van de bereiding?
  zaterdag 23 maart 2013 @ 10:17:22 #169
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_124401513
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2013 09:21 schreef Bleie het volgende:
Ik twijfel een beetje tussen dit topic en het baktopic, maar het gaat over broodjes, dus toch maar hier.

Uit een (kinder)kookboek heb ik het volgende recept:

Ingrediënten
1 kg bloem
60 gr gist
5 dl melk
100 g suiker
250 g rozijnen
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
snufje zout
180 gr zachte boter

Bereiding
Meng de bloem, gist, 1 dl lauwe melk en 1 eetlepel suiker,. Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 min. rijzen. Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan het deeg en meng met je handen tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg 30 min. rijzen op een warme plek. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit to het ongeveer 2 cm dik is.
Steek ongeveer 24 sterren uit het deeg. Leg de sterren op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de sterren ongeveer 20 min. in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.

Dat leverde best leuke broodjes op, maar om nou te zeggen dat ze ontzettend lekker waren, nee. Vrij weinig smaak, de structuur was wel goed. Ik had overigens wel het recept gehalveerd, en instant gist gebruikt, als dat nog wat uitmaakt. Iemand suggesties hoe ik ze lekkerder kan maken?

En wat is het nut / effect van die eerste stap van de bereiding?
Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_124402110
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2013 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.
Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?
pi_124402434
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 maart 2013 10:51 schreef Bleie het volgende:

[..]

Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?
ik vind het maar een vreemd recept. Veel recepten gebruiken een autolyse, waardoor de gluten een kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Dit is meestal alleen het meel en het water, en geen gist. Ik denk dat dit een soort verbastering daarvan is.

Verder, om meer smaak aan dat brood te krijgen denk ik dat het langzamer moet, minder gist en langere rijstijden. Daardoor ontwikkelt brood smaak!
pi_124408506
"snufje zout" is ook niet heel exact.... :P
pi_124409601
60 gram gedroogde gist?
  † In Memoriam † zaterdag 23 maart 2013 @ 18:54:31 #174
91830 MaximusTG
pi_124415194
Dat gaat natuurlijk om verse gist he... En die eerste stap is inderdaad een autolysestap. Dat wordt vaak genoeg gedaan, na mengen vloeistof, bloem/meel, zout en gist.
Ik denk trouwens niet dat zo'n zoet-broodjes recept heel veel beter wordt van langzaam en langer rijzen. Je bereikt meer door gewoon de hoeveelheid suiker te verhogen.
Snufje zout is idd niet heel exact, maar goed, zoveel invloed heeft het ook niet, en een beetje zout is ook al genoeg.
pi_124458861
Ik was even weg, maar dank. Snufje zout zie je heel vaak in recepten toch? En voor smaak maakt verse of instant gist volgens mij niet echt uit. Geloof niet dat ik in de buurt verse gist kan krijgen.

Volgende keer dus gewoon wat meer suiker erin doen, ga ik proberen!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')