zout en gist bij elkaar gevoegd?quote:Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets
Wat doe ik fout?
Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.quote:Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets
Wat doe ik fout?
Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water?quote:Op zondag 17 maart 2013 23:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.
Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.quote:Op maandag 18 maart 2013 10:18 schreef destrovel het volgende:
[..]
Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water?
Weer wat geleerd! Morgen opnieuw proberen dus!quote:Op maandag 18 maart 2013 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.
Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayerquote:Op maandag 18 maart 2013 22:25 schreef minilot het volgende:
Heeft iemand vanavond de eerste aflevering van 'Bread' van Paul Hollywood (Great British Bake-off) op de BBC gezie Wat een verrukkelijk programma! Het is dat ik met mijn been in het gips zit anders stond ik -nu- in de keuken om een brood te bakken! Aanrader dus, elke maandagavond om 21:30
Heb je een UK proxy?quote:Op dinsdag 19 maart 2013 16:54 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayer
Mijn GOD ik wil NU de keuken in.
Is een torrent niet makkelijker?quote:
Voor mij dus nietquote:
Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.quote:Op zaterdag 23 maart 2013 09:21 schreef Bleie het volgende:
Ik twijfel een beetje tussen dit topic en het baktopic, maar het gaat over broodjes, dus toch maar hier.
Uit een (kinder)kookboek heb ik het volgende recept:
Ingrediënten
1 kg bloem
60 gr gist
5 dl melk
100 g suiker
250 g rozijnen
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
snufje zout
180 gr zachte boter
Bereiding
Meng de bloem, gist, 1 dl lauwe melk en 1 eetlepel suiker,. Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 min. rijzen. Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan het deeg en meng met je handen tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg 30 min. rijzen op een warme plek. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit to het ongeveer 2 cm dik is.
Steek ongeveer 24 sterren uit het deeg. Leg de sterren op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de sterren ongeveer 20 min. in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.
Dat leverde best leuke broodjes op, maar om nou te zeggen dat ze ontzettend lekker waren, nee. Vrij weinig smaak, de structuur was wel goed. Ik had overigens wel het recept gehalveerd, en instant gist gebruikt, als dat nog wat uitmaakt. Iemand suggesties hoe ik ze lekkerder kan maken?
En wat is het nut / effect van die eerste stap van de bereiding?
Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?quote:Op zaterdag 23 maart 2013 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.
ik vind het maar een vreemd recept. Veel recepten gebruiken een autolyse, waardoor de gluten een kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Dit is meestal alleen het meel en het water, en geen gist. Ik denk dat dit een soort verbastering daarvan is.quote:Op zaterdag 23 maart 2013 10:51 schreef Bleie het volgende:
[..]
Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |