Bij m'n ouders. Maar daar kan ik niet elke week een dag brood gaan staan bakkenquote:
Ik heb een M-system (Boretti) MFI94IX:quote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:01 schreef CherryOnTop het volgende:
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakje Heeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepratenquote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:14 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, dat zal niet heel praktisch zijn inderdaad. Maar echt hoor, investeer dan in een oven ipv een broodbakmachine. Een oven is echt vele malen handiger in de keuken dan een broodbakmachine. Het is niet voor niets dat mensen broodbakmachines na een aantal keer gebruik in de kast zetten.
Zou het geld dan mooi in een spaarpotje voor een mooi fornuis stoppen!quote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten
Zonder fan! Altijd; met droog veel sneller de huid van je deeg/brood uit, waardoor het slechter rijst in de oven.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend.
Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Oh, overigens krijg je op marktplaats bijna 600 resultaten op "broodbakmachine", voor zo weinig als 10/15 euro. Dus je kan het altijd een keer proberen.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten
Heb je een grote vriezer? Bak er dan 20 bij je ouders en vries ze thuis inquote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:
[..]
Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten
Boven & onderwarmte. Mijn oven doet niet aan termen, maar aan logo's. Nou staan er wel termen bij de logo's in het boekje, maar het boekje is geschreven in het Italiaans en vervolgens met Google Translate vertaald naar Nederlands en Engels. Ik kan dus mijn oven op geforceerde conventionele ventilatorwarmtestand zetten ofzoiets. Dat is nogal een mond vol.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend.
Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Ook niet Zit even in een huis met een piepklein keukentje.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 12:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Heb je een grote vriezer? Bak er dan 20 bij je ouders en vries ze thuis in
Heeft twee redenen. De eerste is het glutennetwerk steviger te maken. Zeker bij natte degen, als je het een paar keer vouwt tijdens de eerste rijs (bijvoorbeeld elk uur), dan zijn de gluten veel meer ontwikkeld en kun je het brood veel beter vormen.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 15:11 schreef Flurry het volgende:
Even een vraagje... ik lees vaak dat het brood na het rijzen gevouwen wordt. Daarna volgt nog een korte rijsperiode ("proofing") en daarna gaat het de oven. Wat is eigenlijk de functie van dat vouwen? Bij erg nat deeg ben ik eerder geneigd om nog even om te roeren - neerleggen en vouwen is een kledderige bedoening
Ah kijk, dat is duidelijk Ik las de tip om het werkvlak flink met bloem te bestrooien en de handen goed nat te maken, zodat het deeg minder plakt en bloem / water ook enigszins in verhouding blijven. Vanavond maar eens proberenquote:Op dinsdag 12 maart 2013 15:17 schreef Jagärtrut het volgende:
[..]
Heeft twee redenen. De eerste is het glutennetwerk steviger te maken. Zeker bij natte degen, als je het een paar keer vouwt tijdens de eerste rijs (bijvoorbeeld elk uur), dan zijn de gluten veel meer ontwikkeld en kun je het brood veel beter vormen.
De tweede reden is dat de temperatuur dan gelijkmatiger is.
damn, ziet er goed uit! zoiets wil ik ookquote:Op dinsdag 12 maart 2013 15:29 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan je handen ook insmeren (en het werkblad) met een beetje neutrale olie. Maar dan zit er natuurlijk wel (een heel klein beetje) olie in je brood. Niet dat dat negatief is verder, dit brood heb ik ook op die manier "stretch and fold" op toegepast. Best plakkerig en nat deeg, en dan in een met olie ingesmeerde kom. Afgedekt, en dan om de zoveel tijd uitrekken en weer invouwen:
[ link | afbeelding ]
Deze:quote:Op dinsdag 12 maart 2013 15:55 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ligt er aan wat voor bloem je nou gebruikt natuurlijk .
Welk recept gebruik je voor no knead brood?
Ik gebruik gewoon supermarktbloem - nu een pak van 30 cent. Gister heb ik daarmee een perfect uitziend (maar verbrand) brood gebakken. Echt onhandig dat er eigenlijk geen enkele info op die pakken staat. Ik had eerst een ander merk van rond de euro en ik had het gevoel dat dat beter rees, maar ik wilde de goedkope ook even uitproberen.quote:Op dinsdag 12 maart 2013 16:24 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is idd behoorlijk heet. Maar als je ook naar de niet-metrische variant kijkt staat daar 475 F, maar dat is geen 275, dat is 246!
Maar welke bloem gebruikte je nou?
En dat dat deeg lastig te vormen is is niet zo heel gek met die verhoudingen water:bloem. Dat hoort wel een beetje bij no knead brood.
http://www.bbc.co.uk/programmes/b01rgrk2quote:Classic Bread
Episode 1 of 6
DURATION: 30 MINUTES
The nation may have fallen in love with baking but for many, homemade bread seems a challenge too far. Britain's favourite Master Baker, Paul Hollywood, is on a mission to share his passion for baking bread in this new series. Over six weeks, he will reveal the secrets of breads from all over the world and with a feast of mouth-watering recipes, he'll show how even the most humble loaf can be transformed into delicious dishes for breakfast, lunch and dinner.
In this first programme, we celebrate the history and traditional flavours of great British bread. Paul explains the basics of bread making by making a classic white bloomer, a gorgeous crusty everyday bread that he transforms into the perfect portable lunch, and his colourful roasted vegetable picnic loaf. We track the history of British bread making from farm to miller, brewer and baker and Paul bakes his ultimate ploughman's loaf, a rye, oat and ale round. For tea, there is nothing better than a slice of Paul's honey glazed, fruit-packed malt loaf. But his breads are no sideshow, so for a hearty family dinner he bakes his medieval-style rye and wholemeal trencher, a stunning centrepiece flat loaf piled high with watercress salad and sliced, seared lamb leg steaks in a mustard dressing.
ja, ik was dat zo lang van plan, maar vergat het steeds....stom!quote:Op woensdag 13 maart 2013 10:02 schreef MaximusTG het volgende:
Aaah! Zonde zeg. Hoop dat je em nog kan redden bij z'n adoptie ouders..
En dan zou ik daar mooi wat van drogen en invriezen!
hier koop ik ze voor een euro of 3! maar goed, even opsturen is lastig...quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het .
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;
[ afbeelding ]
Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Waarom koop je hem niet online?quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het .
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;
[ afbeelding ]
Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Geen kookwinkel in de buurt? Daar zullen ze het vast hebben. Bij Oldenhof hebben ze deze online dus waarschijnlijk ook in de winkel.quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het .
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;
[ afbeelding ]
Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
Omdat je dan evenveel aan verzendkosten kwijt bent als aan de steker zelf.. Maar het zal er wel op neerkomen ja. .quote:Op vrijdag 15 maart 2013 18:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom koop je hem niet online?
Naar de stad rijden en parkeren is gratis?quote:Op vrijdag 15 maart 2013 20:40 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Omdat je dan evenveel aan verzendkosten kwijt bent als aan de steker zelf.. Maar het zal er wel op neerkomen ja. .
die abdijbroodmix, beviel je dat?quote:Op zaterdag 16 maart 2013 15:09 schreef destrovel het volgende:
Ik zie dit topic nu pas! Paar weken geleden begonnen met m'n eigen brood bakken. Nog wel als een newbie, dus de premixen en met een cakevorm.
Eerste brood was met een premix van "Budgetbrood" (¤1,50/kg) bij de AH, dit was een vrij eenvoudig brood. Lekker om in de soep te dippen of met wat aioli, maar voor de rest erg saai.
Hierna overgestapt op de abdijbroodmix van de AH; iets duurder (ca. ¤1,80/kg), maar wel compleet met zaden e.d. om gewoon een fatsoenlijk ontbijtbrood mee te maken.
Hierna geprobeerd om met meel, gist, cacaopoeder, suiker, ei en stukjes chocola een chocoladebrood te maken, maar dat is een klein beetje mislukt. Als in "best lekker, maar meer een cake" en dat 't ding niet te snijden was omdat 't uit elkaar viel
Nu een mix van de Jumbo gehaald, 2kg voor ¤3 van Soubry. Hier moet nog wel gist bij, dus kan ik daar eens wat meer mee experimenteren. Heel benieuwd
Als die op is denk ik dat 't maar eens tijd wordt om volledig basic te gaan en zelf ergens zakjes met zaden/pitten te halen en van de grond af brood te bakken
M'n huisgenoten staan me nog steeds aan te kijken met "Dat je de moeite neemt zeg ", maar moet zeggen dat de smaak me stukken beter bevalt
K zal morgen eens wat foto's erop gooien van m'n creaties tot dusver
Had 't er ook over met een vriend: Wat zou er gebeuren als je (koude) koffie in plaats van water gebruikt? Koffiebrood?
Die is geweldig makkelijk; gewoon de instructies op het pak volgen:quote:Op zaterdag 16 maart 2013 15:24 schreef Mirjam het volgende:
[..]
die abdijbroodmix, beviel je dat?
ik wil ook graag in e oven brood bakken, lekker met zaden enzo, maar leifst zonder alteveel gedoe..
Eerst drogen, zou ik zeggen. Kan ook rustig een week of drie zonder voedsel in de koelkast...quote:
Heb je een Dille & Kamille in de buurt? Daar verkopen ze die!quote:Op woensdag 13 maart 2013 15:46 schreef MaximusTG het volgende:
Nou succes! Lief tegen praten, misschien helpt het .
Ik zoek nu een deegsteker, je kent ze misschien wel;
[ afbeelding ]
Nergens "offline" te vinden hier.. Niet bij de V&D, niet bij de Hema, Blokker, Xenos..
zout en gist bij elkaar gevoegd?quote:Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets
Wat doe ik fout?
Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.quote:Op zondag 17 maart 2013 22:48 schreef destrovel het volgende:
Okay, net dus geprobeerd met een broodmix waar geen gist bij zit. Zelf gist bij gedaan van dr. Oetker, maar dr gebeurd na 2 uur nog steeds niets
Wat doe ik fout?
Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water?quote:Op zondag 17 maart 2013 23:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Gist misschien dood? Heb je nog over uit dat zakje? Doe dat eens in een bakje, doe daar een eetlepel bloem bij, een theelepel suiker, en een scheut lauw water. Je zou dan in 10 a 15 minuten toch behoorlijk wat bellen moeten zien.
Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.quote:Op maandag 18 maart 2013 10:18 schreef destrovel het volgende:
[..]
Lauw water zeg je? Wat gebeurd er met koud water?
Weer wat geleerd! Morgen opnieuw proberen dus!quote:Op maandag 18 maart 2013 10:49 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Niet veel, de gisten hebben een optimale temperatuur nodig van rond de 37 graden om goed te werken. Daar beneden werken ze langzamer, daarboven gaan ze dood.
Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayerquote:Op maandag 18 maart 2013 22:25 schreef minilot het volgende:
Heeft iemand vanavond de eerste aflevering van 'Bread' van Paul Hollywood (Great British Bake-off) op de BBC gezie Wat een verrukkelijk programma! Het is dat ik met mijn been in het gips zit anders stond ik -nu- in de keuken om een brood te bakken! Aanrader dus, elke maandagavond om 21:30
Heb je een UK proxy?quote:Op dinsdag 19 maart 2013 16:54 schreef motorbloempje het volgende:
[..]
Ik zit 't nu stiekem te kijken op de iPlayer
Mijn GOD ik wil NU de keuken in.
Is een torrent niet makkelijker?quote:
Voor mij dus nietquote:
Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.quote:Op zaterdag 23 maart 2013 09:21 schreef Bleie het volgende:
Ik twijfel een beetje tussen dit topic en het baktopic, maar het gaat over broodjes, dus toch maar hier.
Uit een (kinder)kookboek heb ik het volgende recept:
Ingrediënten
1 kg bloem
60 gr gist
5 dl melk
100 g suiker
250 g rozijnen
geraspte schil van 1/2 onbespoten citroen
snufje zout
180 gr zachte boter
Bereiding
Meng de bloem, gist, 1 dl lauwe melk en 1 eetlepel suiker,. Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 min. rijzen. Spoel de rozijnen af en laat ze uitlekken.
Voeg de resterende ingrediënten toe aan het deeg en meng met je handen tot er een glad deeg ontstaat. Laat het deeg 30 min. rijzen op een warme plek. Kneed het deeg opnieuw en rol het uit to het ongeveer 2 cm dik is.
Steek ongeveer 24 sterren uit het deeg. Leg de sterren op een ingevette bakplaat en laat ze nog eens 30 min. rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 C. Bak de sterren ongeveer 20 min. in de oven. Bestrooi ze met poedersuiker.
Dat leverde best leuke broodjes op, maar om nou te zeggen dat ze ontzettend lekker waren, nee. Vrij weinig smaak, de structuur was wel goed. Ik had overigens wel het recept gehalveerd, en instant gist gebruikt, als dat nog wat uitmaakt. Iemand suggesties hoe ik ze lekkerder kan maken?
En wat is het nut / effect van die eerste stap van de bereiding?
Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?quote:Op zaterdag 23 maart 2013 10:17 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het vermeende tot leven roepen van de gedroogde gist. Is volgens mij niet meer nodig met moderne gisten. Als je er prettig bij voelt kan je beter de gist oplossen in de melk.
ik vind het maar een vreemd recept. Veel recepten gebruiken een autolyse, waardoor de gluten een kans krijgen om zich verder te ontwikkelen. Dit is meestal alleen het meel en het water, en geen gist. Ik denk dat dit een soort verbastering daarvan is.quote:Op zaterdag 23 maart 2013 10:51 schreef Bleie het volgende:
[..]
Maar dat doe je toch alleen met gist, melk en suiker? Waarom dan al de bloem erbij?
Mijn idee idd De standaardrecepten hebben het over ong. 10 gram zout per pond bloem. Ik zou daarmee beginnenquote:
10 gram?quote:Op zondag 24 maart 2013 21:45 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
Mijn idee idd De standaardrecepten hebben het over ong. 10 gram zout per pond bloem. Ik zou daarmee beginnen
Ik hoop vooral dat het snel is afgelopen zodat ik het kan downloaden Deze programma's zijn wel het bewaren waard.quote:
Mooi, dank je wel!quote:Op vrijdag 29 maart 2013 13:02 schreef MaximusTG het volgende:
Jahoor, dat zal nog wel goed komen. Het zal waarschijnlijk iets droger en minder rijk zijn dan met het ei.
jepquote:Op maandag 1 april 2013 21:31 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Bread aflevering 3 staat op het punt van beginnen
Welke zender?quote:Op maandag 1 april 2013 21:31 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Bread aflevering 3 staat op het punt van beginnen
BBC 2, maar het is inmiddels alweer twintig minuten afgelopenquote:
Dan kan ik vast wel een "uitzending gemist" dinges vindenquote:Op maandag 1 april 2013 22:23 schreef Hawaii_Tim het volgende:
[..]
BBC 2, maar het is inmiddels alweer twintig minuten afgelopen
http://www.outsendingmissed.co.ukquote:Op maandag 1 april 2013 22:25 schreef destrovel het volgende:
[..]
Dan kan ik vast wel een "uitzending gemist" dinges vinden
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |