Mooi!!! Hoe smaakte het?quote:Op zaterdag 30 maart 2013 17:13 schreef Hawaii_Tim het volgende:
Ik heb vandaag voor het eerst een breekbrood in elkaar geknutselt. Geometrisch gezien kan het nog iets beter, de kleur is wat mij betreft prima en de smaak moet ik vanavond nog achter komen
[ afbeelding ]
Het fietste er prima in . Het was wel meer scheuren dan breken, maar omdat het recept 'Tear and share loaf' heette vond ik dat geen probleemquote:
- Hoeveel gist gebruik je op hoeveel bloem/meel?quote:Op vrijdag 5 april 2013 08:08 schreef destrovel het volgende:
Gisteravond weer brood gebakken, met de dr. Oetker gist die ik nog had liggen. Nu lauwwarm water gebruikt. Kort gezegd: Niet te vreten, want tis niet gerezen
Wat doe ik fout?
Ik ben weer een "Bloomer" aan het maken nu, naar zijn recept. Daarbij geeft hij twee uur rijzen en na terugslaan nog eens twee uur proofen als guideline.quote:Op vrijdag 5 april 2013 09:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Paul Hollywood benadrukt keer op keer dat je koud water moet gebruiken. Dat het gist dan langer moet rijzen en de smaak verbeterd klinkt logisch. Maar moet je dan rekening houden met een verdubbelde rijstijd of valt het verschil wel mee?
Overigens: Paul Hollywood
Temperatuur zal wat minder stabiel zijn, en je hebt minder ruimtequote:Op vrijdag 5 april 2013 11:55 schreef kRiZzZiZ het volgende:
Wat zijn jullie ervaringen met het brood bakken in een combi magnetron? Zal dit zonder problemen lukken of moet ik nog op bepaalde zaken letten?
Inderdaad gewoon proberen, je hebt zoveel soorten combi-magnetrons, goeie en minder goeie.. Iig niet de magnetronstand gebruiken . Liefst ook niet hetelucht, maar dat is lastig bij een combi meestal.quote:Op vrijdag 5 april 2013 11:55 schreef kRiZzZiZ het volgende:
Wat zijn jullie ervaringen met het brood bakken in een combi magnetron? Zal dit zonder problemen lukken of moet ik nog op bepaalde zaken letten?
ligt er aan hoe koud het water is, maar het duurt wel duidelijk langer.quote:Op vrijdag 5 april 2013 09:00 schreef bloempje-moi het volgende:
Paul Hollywood benadrukt keer op keer dat je koud water moet gebruiken. Dat het gist dan langer moet rijzen en de smaak verbeterd klinkt logisch. Maar moet je dan rekening houden met een verdubbelde rijstijd of valt het verschil wel mee?
Overigens: Paul Hollywood
Natte theedoek erop tegen uitdrogen, iets minder gist gebruiken. Dan zou het goed moeten komen.quote:Op vrijdag 5 april 2013 14:20 schreef Bakkerd het volgende:
Ik wil morgen een kaas-ui brood bakken maar ik wil hem eigenlijk vanavond alvast klaarmaken..
Kan ik hem vanavond al de eerste rijs geven, en morgenochtend vormen en de tweede rijs? Of gaat er dan iets raars gebeuren?
Gewoon vanavond in de koelkast zetten, misschien wel eventjes buiten de koelkast laten rijzen. Dan morgen uit de koelkast halen, op temperatuur laten komen, vormen en dan tweede rijs.quote:Op vrijdag 5 april 2013 14:20 schreef Bakkerd het volgende:
Ik wil morgen een kaas-ui brood bakken maar ik wil hem eigenlijk vanavond alvast klaarmaken..
Kan ik hem vanavond al de eerste rijs geven, en morgenochtend vormen en de tweede rijs? Of gaat er dan iets raars gebeuren?
Heel zakje gist van dr. Oetker (ik meen 15 gram?) op 500g bloem en 300ml water, precies volgens de aanwijzingen van gist en bloem. Zakje was nieuw, houdbaar tot juli 2014. Heeft uiteindelijk 2 uur staan rijzen, toen nog 20 minuten in het bakblik gerezen, maar t was echt nietsquote:Op vrijdag 5 april 2013 09:46 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
- Hoeveel gist gebruik je op hoeveel bloem/meel?
- Gewoon koud kraanwater is prima, rijzen zal het heus wel
- Hoeveel tijd geef je het om te rijzen?
- Was het zakje al open? Nog wel houdbaar etc.
@bloempje-moi;
Ligt er maar net aan hoe warm je het water gewend bent te gebruiken hè? Weet wel dat rijstijden van half uurtje hier, half uurtje daar véél te kort zijn om een smakelijk brood te maken. Dat gaat soms echt nergens over bij van die flutrecepten.
Hoe warm was het water, stond het op de tocht te rijzen?quote:Op vrijdag 5 april 2013 15:02 schreef destrovel het volgende:
[..]
Heel zakje gist van dr. Oetker (ik meen 15 gram?) op 500g bloem en 300ml water, precies volgens de aanwijzingen van gist en bloem. Zakje was nieuw, houdbaar tot juli 2014. Heeft uiteindelijk 2 uur staan rijzen, toen nog 20 minuten in het bakblik gerezen, maar t was echt niets
Afgedekt onder plastic, zoals bij mn vorige broden waar ik broodmix met gist er al in had ook deed, water was lauw. Dus, gaarne alle tips, dan ga ik straks een nieuw brood proberen.quote:Op vrijdag 5 april 2013 15:04 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe warm was het water, stond het op de tocht te rijzen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |