quote:Op vrijdag 30 maart 2012 19:25 schreef M5 het volgende:
[..]
Juist. De F-35A haalde het beoogde vliegbereik niet, 8km op een totaal van 1100km... Opgelost door door het vliegpatroon dat men daarvoor gebruikt iets aan te passen. Niet dat ik dat een chique oplossing vind om toch een target te halen, maar dan nog... dat daar kamervragen over gesteld moeten worden....
Nee, natuurlijk niet. Maar het tegen mijn principes om de meet methode bij te stellen om het gewenste resultaat te behalen. Dan maar 8km minder op het vliegbereik.quote:Op vrijdag 30 maart 2012 20:05 schreef RonaldV het volgende:
Chique of niet, zoals de generaal zei: is 8 kilometer een miljoenen-investering waard?
Weet jij wat zo'n tomahawk per stuk kost? 800.000 euro's. Dat zijn geen relatief goedkope kruisvluchtwapens meer. Met zo'n ding kan je altijd nog maar een enkel doel bestoken. Terwijl een jachtbommenwerper voor dat geld heel wat meer kan verwezenlijken.quote:Op vrijdag 6 april 2012 15:10 schreef LWD-Godius het volgende:
Even een vraagje tussendoor: In het kabinet Balkenende IV zag de MinDEF af van de aanschaf van Tomahawk-raketten. Nu weet ik dat er ivm de bezuinigingen dit afbraak-kabinet (Rutte) niet geïnvesteerd in defensie.
Maar wat ik me afvraag is dit: Zou het niet beter zijn om de bestelling van de f35 af te stellen en defensie uit te rusten met deze relatief goedkope kruisvluchtwapens? Met de Saab Gripen NG heb je dan een relatief betere opvolger voor de F16 (kosten, onderhoud en inzet).
Ik begrijp het tweede gedeelte van je verhaal ook wel maar als je er van uitgaat dat de F35 minstens 200 miljoen euro p/s gaat kosten (wat veel meer gaat worden uiteindelijk) dan zou je daarvoor 250 Tomahawk-raketten kunnen kopen. Meer dan 2x het aantal raketten dat in Odyssey Dawn is gebruikt.quote:Op vrijdag 6 april 2012 15:47 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Weet jij wat zo'n tomahawk per stuk kost? 800.000 euro's. Dat zijn geen relatief goedkope kruisvluchtwapens meer. Met zo'n ding kan je altijd nog maar een enkel doel bestoken. Terwijl een jachtbommenwerper voor dat geld heel wat meer kan verwezenlijken.
En die Gripen NG bestaat nog steeds alleen maar op papier. Bedenk wel dat een nieuwe jager zo'n 40 jaar me moet. Houd er ff rekening mee dat over 25 jaar elk zichzelf respecterend land met stealth jagers rondvliegt. Dat word gewoon de norm, dus voor Nederland ook.
Hoe kom je in hemelsnaam aan 200miljoen EUR/stuk? De kale stuksprijs (ex reserve onderdelen) ligt op dit moment officieel nog rond de 60miljoen EUR. Dat is minder dan een derde van jouw aanname. Voor dat bedrag krijg je een toestel dat meerdere keren te gebruiken is, en voor meerdere doelen in te zetten, waarvan de piloot zijn plan kan aanpassen aan de omstandigheden en in principe over de hele wereld inzetbaar. De Tomahawks waar jij het over hebt, zijn alleen maar af te vuren vanaf een schip, wat een groot deel van de wereld al niet bereikbaar maakt. Daarbij kost een schip vele malen meer, zowel in aanschaf als in gebruik. Bovendien: als je op de knop hebt gedrukt is hij onderweg naar een tevoren vastgesteld doel, en niet meer bij te sturen of terug te roepen.quote:Op vrijdag 6 april 2012 16:09 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Ik begrijp het tweede gedeelte van je verhaal ook wel maar als je er van uitgaat dat de F35 minstens 200 miljoen euro p/s gaat kosten (wat veel meer gaat worden uiteindelijk) dan zou je daarvoor 250 Tomahawk-raketten kunnen kopen. Meer dan 2x het aantal raketten dat in Odyssey Dawn is gebruikt.
Informatie van het Pentagon, ze zeiden zelf dat de prijs nog kan oplopen tot een bedrag van 400 miljoen dollar per stuk. ( hangt van de vraag af) Voor de rest vind ik je verhaal niet echt goed beargumenteerd. Daarnaast kan de Gripen NG alles wat nodig is voor een multi-role combat fighter en kan je veel meer vliegtuigen er voor aanscaffen dan bij de F35.quote:Op vrijdag 6 april 2012 16:33 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Hoe kom je in hemelsnaam aan 200miljoen EUR/stuk? De kale stuksprijs (ex reserve onderdelen) ligt op dit moment officieel nog rond de 60miljoen EUR. Dat is minder dan een derde van jouw aanname. Voor dat bedrag krijg je een toestel dat meerdere keren te gebruiken is, en voor meerdere doelen in te zetten, waarvan de piloot zijn plan kan aanpassen aan de omstandigheden en in principe over de hele wereld inzetbaar. De Tomahawks waar jij het over hebt, zijn alleen maar af te vuren vanaf een schip, wat een groot deel van de wereld al niet bereikbaar maakt. Daarbij kost een schip vele malen meer, zowel in aanschaf als in gebruik. Bovendien: als je op de knop hebt gedrukt is hij onderweg naar een tevoren vastgesteld doel, en niet meer bij te sturen of terug te roepen.
Dus nee, geen goed idee.
Laatste wat ik erover gelezen heb is dat de verwachtte kosten zo'n 380 miljard dollar zijn, voor zowel de ontwikkeling als de aanschaf van iets minder dan 2500 toestellen. Komt neer op zo'n 140 miljoen dollar (iets meer dan 100 miljoen euro) per stuk. Houdt er dan nog eens rekening mee dat bij die 2500 toestellen veel F35B's en C's zitten, die een stuk duurder zijn dan de A variant die Nederland wilt hebben...quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:19 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Informatie van het Pentagon, ze zeiden zelf dat de prijs nog kan oplopen tot een bedrag van 400 miljoen dollar per stuk. ( hangt van de vraag af) Voor de rest vind ik je verhaal niet echt goed beargumenteerd. Daarnaast kan de Gripen NG alles wat nodig is voor een multi-role combat fighter en kan je veel meer vliegtuigen er voor aanscaffen dan bij de F35.
Ik verwacht het niet. USA bepaald wat je wel en niet te zien krijgt, dit soort zaken blijft over het al gemeen alleen inzichtelijk voor de USAF zelf. Overigens is de software van de kisten nog lang niet uit ontwikkeld.quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:46 schreef hoogvlieger het volgende:
Is trouwens al bekend of de software codes met die toestellen meegeleverd gaan worden? Schijnt dat de US and A voor de F35i wel wat losser is, maar voor de rest?
Volgens mij heb je niet echt naar mijn post gelezen, iets met Saab Gripen NG...quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:40 schreef M5 het volgende:
Tomahawks ipv F-35's. Mja... wel eens na gedacht over hoe je met een Tomahawk een vijandelijk toestel onderschept? Hoewel in huidige operaties vrijwel uitsluitend air-to-ground activiteiten plaatsvinden heeft een jachtvliegtuig ook nog en ander doel, het luchtruim bewaken. Dat gaat je met een missile niet lukken. Alleen al feit dat een Tomahawk alleen maar hoog subsoon kan 'vliegen' maakt het een uiterst kwetsbaar systeem. Een tegenstander met serieuze luchtverdedingssytemen schiet een Tomahawk met gemak uit de lucht.
Dus omdat defensie dat zegt moet je dat als waarheid aannemen (?), er is geen eens een officieel onafhankelijk onderzoek ingesteld.quote:De F-35 is door de luchtmacht als beste uit de vergelijking gekomen met het oog op een bepaald ambitie niveau en bepaalde missies die er mee uitgevoerd moeten worden. Als men besluit het ambitie niveau niet aan te passen blijft de F-35 de beste kandidaat.
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.quote:Kun je trouwens even een verwijzing geven naar de info van het Pentagon waar in staat dat de prijs nu op 200 miljoen ligt en kan oplopen naar 400 miljoen? Anders is het een beetje loze kreet. Alleen maar 'Informatie van het Pentagon' roepen is niet overtuigend.
Er staat daar duidelijk dat het de prijzen van de toestellen uit de LRIP productie zijn, logisch dat dat veel duurder is dan de toestellen uit de normale productie.quote:Op vrijdag 6 april 2012 18:20 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.
-- F-35A: $172 million per aircraft;
-- F-35B: $291.7 million per aircraft;
-- F-35C: $235.8 million per aircraft.
The second piece of bad news is that, despite the number of flights and test points accomplished, test leaders in the major customers’ armed services do not believe that the program is on track to start operational testing on schedule. At least one major partner no longer expects to reach initial operational capability (IOC) before 2020.
----
Dat van dat de kosten oplopen tot 400 miljoen dollar zal ik later nog wel opzoeken.
Waarom is er een onafhankelijk onderzoek nodig? Als Defensie aangeeft dat de F-35 de beste keuze is voor de doelstellingen die men voor ogen heeft, waarom zou de Gripen NG dan toch beter zijn? SAAB zelf heeft nooit geclaimd dat alles dat mogelijk is met een F-35A ook mogelijk is met een Gripen NG, laat staan dat iemand anders er meer van weet. SAAB heeft alleen aangegeven dat de kale toestelprijs mogelijk lager is. Wat SAAB daar niet bij gerekend heeft is het geld dat voor de ontwikkeling betaald moet worden.quote:Op vrijdag 6 april 2012 18:20 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Volgens mij heb je niet echt naar mijn post gelezen, iets met Saab Gripen NG...
[..]
Dus omdat defensie dat zegt moet je dat als waarheid aannemen (?), er is geen eens een officieel onafhankelijk onderzoek ingesteld.
Je hebt aan getoond dat een Low Rate Initial Prodcution 5 F-35A geraamd wordt op $172 miljoen. Alleen geldt dat slechts voor de 30 LRIP 5 toestellen en NL koopt die niet. Heeft voor het besluit in NL geen enkele waarde omdat de cijfers voor de Full Rate Production toestellen die NL mogelijk aan zou schaffen daar mee niet te vergelijken zijn.quote:[..]
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.
-- F-35A: $172 million per aircraft;
-- F-35B: $291.7 million per aircraft;
-- F-35C: $235.8 million per aircraft.
The second piece of bad news is that, despite the number of flights and test points accomplished, test leaders in the major customers’ armed services do not believe that the program is on track to start operational testing on schedule. At least one major partner no longer expects to reach initial operational capability (IOC) before 2020.
----
Dat van dat de kosten oplopen tot 400 miljoen dollar zal ik later nog wel opzoeken.
Er is nog geen GripenNG. Dat ding bestaat alleen op papier, er vliegt één toestel rond met een paar onderdelen die aan de NG geplakt moeten gaan worden. Maar er is er nog niet één, er is ook nog geen klant voor. Daaronder ook niet de belangrijkste klant voor het toestel tot nu toe: de Zweedse luchtmacht zelf. Als de klacht is dat de JSF vol kinderziektes zit, dan moet je eens opletten wat er allemaal gaat gebeuren als de eerste GripenNG gaat vliegen.quote:Op vrijdag 6 april 2012 18:20 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Volgens mij heb je niet echt naar mijn post gelezen, iets met Saab Gripen NG...
Nog even los van de vraag wie dat officiele onderzoek dan moet gaan uitvoeren, en aan de hand van welke criteria dat dan moet gebeuren: Wie moet die kist uiteindelijk gaan gebruiken, en wie heeft er in dit land de meeste expertise om te bepalen wat het beste geschikt is om de toegewezen taken er mee uit te voeren? Laat ik het anders formuleren: laat je door je belastingadviseur aanraden wat de beste CV-ketel is?quote:[..]
Dus omdat defensie dat zegt moet je dat als waarheid aannemen (?), er is geen eens een officieel onafhankelijk onderzoek ingesteld.
Leuke link, maar begrijp je ook echt wat er staat? Weet je hoe dit soort vliegtuigprogramma's in elkaar steken? Weet je hoe het bijvoorbeeld is verlopen bij de F-104 of de F-16? Weet je wat voor riscios al gemeld werden toen het vliegtuig nog op de tekentafel stond en besloten werd om nauwelijks testvliegtuigen te bouwen, maar direct met de productie te gaan beginnen, om toch maar vooral de door de politiek gewenste vroege in diensttreding te halen? Ik ga het je niet kwalijk nemen als je het niet weet, want dan moet je zeker 15 jaar aan vakpublicaties doorlopen, maar ga niet op basis van een paar linkjes van de afgelopen 6 maanden roepen dat je alle kennis hebt.quote:[..]
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.
-- F-35A: $172 million per aircraft;
-- F-35B: $291.7 million per aircraft;
-- F-35C: $235.8 million per aircraft.
The second piece of bad news is that, despite the number of flights and test points accomplished, test leaders in the major customers’ armed services do not believe that the program is on track to start operational testing on schedule. At least one major partner no longer expects to reach initial operational capability (IOC) before 2020.
----
Dat van dat de kosten oplopen tot 400 miljoen dollar zal ik later nog wel opzoeken.
Kun je beter drones kopen.quote:Op vrijdag 6 april 2012 15:10 schreef LWD-Godius het volgende:
Even een vraagje tussendoor: In het kabinet Balkenende IV zag de MinDEF af van de aanschaf van Tomahawk-raketten. Nu weet ik dat er ivm de bezuinigingen dit afbraak-kabinet (Rutte) niet geïnvesteerd in defensie.
Maar wat ik me afvraag is dit: Zou het niet beter zijn om de bestelling van de f35 af te stellen en defensie uit te rusten met deze relatief goedkope kruisvluchtwapens die kunnen dan bij het marineonderdeel gevestigd worden.
Op deze manier zou je het verdedigingssysteem van een vijand goedkoop en effectief kunnen elimineren zonder een uberdure stealth-straaljager daarvoor te hoeven kopen.?
Hoe veel kostte de nieuwste F-16 ook alweer?quote:Hillen: zeker minder dan 85 JSF's bij eventuele deal
Het aanvankelijk geplande aantal van 85 aan te schaffen JSF-gevechtstoestellen zal niet worden gehaald. Dat stelde Defensieminister Hans Hillen vanmorgen in het tv-programma Buitenhof. Een volgend kabinet zal het besluit moeten nemen, maar het worden er volgens Hillen zeker geen 85 meer
'Het aantal zal zeker minder worden. Hoeveel precies, gaan we nog zien', zei Hillen. De prijs van één toestel is van 39 miljoen in 2002 opgelopen naar ruim 100 miljoen euro. Maar niet alleen de flink gestegen prijs zorgt volgens de bewindsman voor een kleinere bestelling. 'Het totaal aantal gevechtsvliegtuigen is de afgelopen jaren sowieso al flink teruggelopen', verklaarde Hillen, die ook veel meer wil inzetten op samenwerking met andere Europese landen. 'Zo kunnen we de slagkracht gezamenlijk vergroten.'
Volgens Hillen is het wel 'krap aan' om het volgende kabinet de knoop over de JSF door te laten hakken. 'De tijd staat niet stil, andere landen gaan ook door. Het is een moeilijk moment', zei hij. Volgens Hillen willen vooral de Noren snel samenwerken op het gebied van gevechtsvliegtuigen. 'Ze willen dolgraag met ons JSF's aankopen, maar als we niet opschieten gaan zij ervandoor met de lucratieve opdrachten'. Het huidige kabinet besloot wel twee testtoestellen aan te schaffen, maar laat een volgend kabinet beslissen over de verdere aankoop.
'Onverzekerd'
Hillen zei verder te vrezen dat Nederland door meer bezuinigingen op Defensie 'onderverzekerd dreigt te raken op het gebied van veiligheid'. 'Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. De dreiging is voortdurend aanwezig. Iedereen denkt: we leven in een veilige omgeving, wat kan ons gebeuren. Als dat zo blijft, worden we op een dag wakker en is het niet meer veilig'.
Let even goed op hoe er door de krant sneaky een prijskaartje van 100 miljoen Euro aan de JSF wordt geplakt. Dat stukje tekst staat buiten de quotes, en is dus niet van de minister afkomstig. Door de plaatsing van de tekst lijkt het echter wel van hem af te komen. Het prijskaartje per stuk in 2019 waar het Pentagon op dit moment mee rekent is $ 78.7miljoen (pakweg 60miljoen in Euros) uitgedrukt in dollars van 2012. Dat is 40% minder dus!quote:Op zondag 15 april 2012 13:46 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Hoe veel kostte de nieuwste F-16 ook alweer?
ALS het al zo zou verlopen, dan zal het waarschijnlijk een F-16 variant worden met heel veel speeltjes uit de JSF. Want de sensor technologie die voor die kist bedacht is gooien ze natuurlijk never nooit niet over het hek, die willen ze ook op andere toestellen kunnen gebruiken. Al vraag ik me af of Lockheed een niet-stealthy, maar wel veel goedkopere concurrent voor zijn eigen product op de markt durft te zetten.quote:Op zondag 15 april 2012 14:40 schreef Schuifpui het volgende:
Ik vraag me af hoe het met de opvolging van de F16 gaat aflopen. Ik kan me eigenlijk echt niet voorstellen dat een volgend kabinet nog F35's gaat bestellen. Alleen VVD/CDA zijn voor en de bevolking gaat het echt niet pikken. Het Gripen NG project is ook erg onzeker door een gebrek aan buitenlandse belangstelling. Tegen de tijd dat een volgend kabinet erover na gaat denken, begint de tijd toch wel te dringen. Zou het uiteindelijk toch een soort kleine order voor nieuwe F16's worden in 2016/2017?
Ik doe het even met Wikipedia, omdat ik zo snel niks anders kon vinden. De F-16I zoals die aan Israel geleverd wordt, "(...) has an estimated unit cost of approximately US$70 million (2006)". Zo gek veel scheelt het dus niet eens.quote:Op zondag 15 april 2012 21:11 schreef Sloggi het volgende:
Goede aanvulling, dat scheelt inderdaad een hoop. Nog steeds meer dan 50% extra, maar toch.
Weet jij wat de nieuwste F-16 (en dan de versie die voor ons interessant zou zijn) kost?
50/52 is het model dat ook aan Chili verkocht werd. Die kostten destijds $55miljoen/stuk. De productie ligt inmiddels op block 60 en hoger (de E/F van de VAE en de F-16I) Die hebben echter een ingewikkeld prijskaartje, omdat beiden specifieke technologie hebben. Die voor de VAE is te koop, die van de Israelische variant weet ik niet of die te koop is. Maar aan de spullen op de E/F hangt wel een straf prijskaartje. De VAE heeft de ontwikkeling helemaal zelf betaald, en het is de eerste productie fighter die capabeler is dan waar de VS zelf mee vliegen. Mits je de royalties betaalt mag iedereen het toestel in die configuratie kopen, maar daar zal een forse prijskaart aan hangen. Ik denk dat je rond de prijs van de F-16I uit zal komen. Iets goedkoper dan de JSF dus, maar wel met het voordeel dat de infrastructuur maar beperkt hoeft te worden aangepast.quote:Op zondag 15 april 2012 21:23 schreef Sloggi het volgende:
Valt mee, maar dan heb je dus wel een vaste prijs en scheelt het je aardig wat geld omdat je dezelfde infrastructuur kunt gebruiken.
Mocht Nederland kiezen voor een nieuwe lading F-16's dan zal het de 50/52-variant worden? Die zijn in veel grotere aantallen gemaakt en waarschijnlijk goedkoper, maar ik kan de prijs zo snel niet vinden.
Nou, om maar iets te noemen: de schietstoel (niet onbelangrijk onderdeel) blijft ongewijzigd, en de onderhoudsstraten daarvoor dus ook. Als je dezelfde straalmotor houdt geldt daarvoor hetzelfde, net als voor het landingsgestel. Je kunt een vliegtuig niet vergelijken met een auto, een vliegtuig bestaat uit grote componenten die allemaal voorzien zijn van hun eigen infra. Maar hoeveel dat in centjes is, dat durf ik niet te zeggen. Al zal het in de tientallen miljoenen lopen.quote:Op zondag 15 april 2012 21:43 schreef Sloggi het volgende:
Ik ben benieuwd wat je op die infrastructuur zou kunnen besparen als je een versie van de F-16 houdt. Misschien een idee voor een Kamervraag.
Lockheed Martin heeft recent al de F-16V geïntroduceerd. Dat is een Block 50/52+ met wat zaken die afgeleid zijn van de Block 60 zoals bijv. de radar (zgn AESA radar, die technologie zit ook in F/A18-E/F, F-15E, F-22 en F-35). Tot op heden geen serieuze klanten.quote:Op zondag 15 april 2012 21:13 schreef RonaldV het volgende:
[..]
ALS het al zo zou verlopen, dan zal het waarschijnlijk een F-16 variant worden met heel veel speeltjes uit de JSF. Want de sensor technologie die voor die kist bedacht is gooien ze natuurlijk never nooit niet over het hek, die willen ze ook op andere toestellen kunnen gebruiken. Al vraag ik me af of Lockheed een niet-stealthy, maar wel veel goedkopere concurrent voor zijn eigen product op de markt durft te zetten.
Voor zover ik weet draait de F-16 al sinds de invoering van de F-110 met de keus tussen twee motoren, ongeacht welke versie/block dat je koopt. Dat was in ieder geval zo tot de aflevering van de laatste F-16s aan de USAF, die ze tot het einde in gelijke aantallen heeft aangeschaft. Daarbij werden ze dan weer wel zo afgeleverd/ingedeeld dat een eenheid maar één type motor hoefde te servicen, dat wel. En voor we misverstanden krijgen: ja, ik weet dat die keus al tijdens de bouw moest worden gemaakt, na het afleveren kon je niet meer wisselen van motor-type.quote:Op zondag 15 april 2012 22:55 schreef M5 het volgende:
De F100 variant (F100-PW-229) die in de Block 52 en 52+ verkocht wijkt behoorlijk af van de motor waar de F-16MLU (F100-PW-220E) mee vliegt. Daarvan is misschien wat infrastructuur (gereedschap, transportmiddelen) en een paar onderdelen het zelfde, maar de rest is anders en vereist investeringen die met een F-35 ook nodig zouden zijn.
Een Block 50 kiezen (en dus de General Electric F100-GE-129 aanschaffen) maakt zeker alles anders.
Nou ja, je moet het denk ik ook meer zien in het aanpassen van gebouwen en dergelijke. Ik heb geen idee bijvoorbeeld of een F-35 zonder meer in een Nederlandse HAS past. Een nieuwe F-16 zou dat zonder meer kunnen. En zo zijn er vast nog wel meer kinden te bedenken.quote:Ook de andere zaken zoals radar, computers, wapensystemen, hydraulische systemen e.d. zijn helemaal anders in de moderne F-16's. De schietstoel is misschien nog het zelfde, maar dat is maar een heel klein gedeelte van de kosten.
Ik zou hem nog niet helemaal afschrijven. De afgelopen maand zijn er wat details bekend geworden over de fighter deal van India bijvoorbeeld. Het blijkt dat Dassault is geselecteerd als preferred bidder, en niet als leverancier. De Fransen moeten nog steeds met een goed bod komen, en dat kan nog steeds worden afgewezen. En als dat zo is komt de F-16 plots weer in beeld. De Amerikanen overwegen ook om nog een kleine batch te bestellen, om te voorkomen dat ze zonder productie jet zitten in het geval de JSF alsnog wordt afgeschoten.quote:Een Block 60 met alles erop en eraan is misschien nog wel de enige optie die opnieuw een F-16 aanschaffen de keuze waard maakt, maar zoals gezegd: daar zitten wel hoge kosten aan omdat de ontwikkeling door de Emiraten is betaald. De huidige MLU standaard doet in mogelijkheden niet of nauwelijks onder voor een Block 50/52 dus zo'n configuratie aanschaffen heeft alleen zin als er nog nieuwere systemen in zitten dan dat wat nu de productiehal verlaat.
Wat mij zal benieuwen is of er op het moment dat er een keuze gemaakt moet worden er nog wel F-16s geproduceerd worden. Lockheed is momenteel met de op één na laatste order bezig, daarna is het maar afwachten wat men met de productie lijn doet. Als er niet snel orders komen zou het over zo'n 35 toestellen wel eens einde F-16 productielijn kunnen zijn.
In totaal heeft USAF ze in gelijke aantallen aangeschaft. Maar doordat tot 1986 er geen F110 keuze was en dat later dus gecompenseerd is door meer F-16's met F110's aan te schaffen, hebben de meeste kisten waar USAF nu mee vliegt een F110. Overigens is er officieel halfverwege de productie van de Block 30's gestart met de productie van een 'common engine bay'. Dat houdt feitelijk in dat beide motoren er in passen zonder al te veel aanpassingen. Eigenlijk meer een standaard voor de productie dan bedoeld voor het wisselen van motor type.quote:Op zondag 15 april 2012 23:30 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Voor zover ik weet draait de F-16 al sinds de invoering van de F-110 met de keus tussen twee motoren, ongeacht welke versie/block dat je koopt. Dat was in ieder geval zo tot de aflevering van de laatste F-16s aan de USAF, die ze tot het einde in gelijke aantallen heeft aangeschaft. Daarbij werden ze dan weer wel zo afgeleverd/ingedeeld dat een eenheid maar één type motor hoefde te servicen, dat wel. En voor we misverstanden krijgen: ja, ik weet dat die keus al tijdens de bouw moest worden gemaakt, na het afleveren kon je niet meer wisselen van motor-type.
De F-35 past in een en NL HAS. De afmetingen van een F-35 zijn net zo gek veel anders dan een F-16 (lengte, spanwijdte en hoogte). Al hoewel een HAS tegenwoordig strategisch gezien niet zo veel waarde meer heeft als 20 jaar geleden aangezien een beetje moderne bom er wel doorheen komt. (al dan niet letterlijk door de voordeur van de HAS dankzij laser/gps gestuurd spul met eventueel nog een speciale vormquote:[..]
Nou ja, je moet het denk ik ook meer zien in het aanpassen van gebouwen en dergelijke. Ik heb geen idee bijvoorbeeld of een F-35 zonder meer in een Nederlandse HAS past. Een nieuwe F-16 zou dat zonder meer kunnen. En zo zijn er vast nog wel meer kinden te bedenken.
[..]
Voor zover ik weet was de MRCA 'gewonnen' door de Rafale, met de Eurofighter op plaats 2. Ik verwacht zelf niet de F-16IN daar nog een kans maakt. Maar dat gaan we zien.quote:Ik zou hem nog niet helemaal afschrijven. De afgelopen maand zijn er wat details bekend geworden over de fighter deal van India bijvoorbeeld. Het blijkt dat Dassault is geselecteerd als preferred bidder, en niet als leverancier. De Fransen moeten nog steeds met een goed bod komen, en dat kan nog steeds worden afgewezen. En als dat zo is komt de F-16 plots weer in beeld. De Amerikanen overwegen ook om nog een kleine batch te bestellen, om te voorkomen dat ze zonder productie jet zitten in het geval de JSF alsnog wordt afgeschoten.
Het heeft niks met het onderwerp te maken, maar de effectiviteit van HASs was in de jaren 80 al twijfelachtig. Ze beschermden militair gesproken in ieder geval nog tegen strafing runs en grondaanvallen. HASs zijn verder nog in dienst omdat vliegtuigen dan beschermd staan tegen weer en wind. Het scheelt het moeten bouwen van grote hoeveelheden hangars. Alhoewel dat laatste ook niet echt meer een issue is, met de aantallen F-35s die we nu nog willen hebben.quote:Op maandag 16 april 2012 00:00 schreef M5 het volgende:
[..]
De F-35 past in een en NL HAS. De afmetingen van een F-35 zijn net zo gek veel anders dan een F-16 (lengte, spanwijdte en hoogte). Al hoewel een HAS tegenwoordig strategisch gezien niet zo veel waarde meer heeft als 20 jaar geleden aangezien een beetje moderne bom er wel doorheen komt. (al dan niet letterlijk door de voordeur van de HAS dankzij laser/gps gestuurd spul met eventueel nog een speciale vorm)
[..]
Oneensch. De F-35 komt voort uit het idee van de zogenaamde Strike Packages. Mocht het ooit weer nodig zijn om ergens een deur in trappen, (en het gaat weer een keer nodig zijn.) dan hebben de Yanks eerst een stel Tomahawks om de de gevaarlijkste AAA postities uit te schakelen om vervolgens simultaan zware jachtbommenwerpers als de F-22' de lucht in te sturen om de deur echt in te trappen, door gewoon overige AAA, strategisch objecten etc plat te leggen en vijandelijke interceptors uit te schakelen. Daaropvolgend kunnen de B-2's binnenvliegen die de airbases platleggen. Deze B-2's dienen uiteraard wel beschermd te worden door lichte jagers als de F-35, die ook nog allerhande klusjes kunnen uitvoeren als het uitschakelen van tanks, EW, target designating etc. Dit is beknopt het concept dat de NAVO de laatste 2 decennia heeft toegepast om bijv. Irak binnen te vallen. Reken er maar op dat het nog een keer nodig gaat zijn. Zoals in Libie wel is gebleken kunnen deze Packages prima in multinationaal verband. Dan is het ook wel zo fijn als de deelnemende landen met dezelfde toestellen vliegen.quote:Op donderdag 19 april 2012 15:29 schreef trigt013 het volgende:
Het probleem is dat de JSF een voortborduren is op het WWII denken. Bommenwerpers komen steden aanvallen en je moet het luchtruim hebben om te kunnen winnen. Helaas hebben wij nog nooit 1 vliegtuig kunnen gebruiken om nederland te beschermen of terug te winnen. (en nee de russen hadden al gewonnen zonder amerika in normandië). Dus je koopt heel duur speelgoed die je wilt gebruiken in een oorlog die we altijd zullen verliezen omdat ons grondgebied te kwetsbaar is. Maar het is gewoon goed voor de wapenindustrie en verkoop van wapens (Nederland is de grootste wapenhandelaar in de wereld), dit gaat over geld en niet over het beschermen van een land. Gewoon eerlijke argumenten dan kan je ook eerlijk discussiëren.
Leuk dat je het zegt maar Irak was natuurlijk gewoon imperialistische bezettingsmacht van Amerika. Geen massavernietegingswapens, gewoon economische belangen veiligstelling. Dit gaat om geld en totaal niet om vrede. Wie is de NATO om souvereine landen binnen te vallen omdat de staatsvorm volgens ons slecht is. Ik denk dat er meer doden vallen door kapitalisme dan Saddam Hoessein als dictator vermoordde, en Saddam Hoessein deed dit binnen zijn eigen landsgrenzen en is daardoor geen aggressor in tegenstelling tot de NATO als verlengstuk van Amerikaanse Imperialisme.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:17 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Oneensch. De F-35 komt voort uit het idee van de zogenaamde Strike Packages. Mocht het ooit weer nodig zijn om ergens een deur in trappen, (en het gaat weer een keer nodig zijn.) dan hebben de Yanks eerst een stel Tomahawks om de de gevaarlijkste AAA postities uit te schakelen om vervolgens simultaan zware jachtbommenwerpers als de F-22' de lucht in te sturen om de deur echt in te trappen, door gewoon overige AAA, strategisch objecten etc plat te leggen en vijandelijke interceptors uit te schakelen. Daaropvolgend kunnen de B-2's binnenvliegen die de airbases platleggen. Deze B-2's dienen uiteraard wel beschermd te worden door lichte jagers als de F-35, die ook nog allerhande klusjes kunnen uitvoeren als het uitschakelen van tanks, EW, target designating etc. Dit is beknopt het concept dat de NAVO de laatste 2 decennia heeft toegepast om bijv. Irak binnen te vallen. Reken er maar op dat het nog een keer nodig gaat zijn. Zoals in Libie wel is gebleken kunnen deze Packages prima in multinationaal verband. Dan is het ook wel zo fijn als de deelnemende landen met dezelfde toestellen vliegen.
Heb het hier natuurlijk puur over een offensieve rol. Defensieve rol zal uit niet veel meer bestaan dan QRA etc. Naast de reguliere civiele hulptaken en de CAS/CAP taken natuurlijk.
Dat zal best daar ga ik verder geen uitlatingen over doen. Zeg alleen dat ze het concept in Irak hebben toegepast. Of de hele aanval legitiem was is een ander verhaal.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:25 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Leuk dat je het zegt maar Irak was natuurlijk gewoon imperialistische bezettingsmacht van Amerika. Geen massavernietegingswapens, gewoon economische belangen veiligstelling. Dit gaat om geld en totaal niet om vrede. Wie is de NATO om souvereine landen binnen te vallen omdat de staatsvorm volgens ons slecht is. Ik denk dat er meer doden vallen door kapitalisme dan Saddam Hoessein als dictator vermoordde, en Saddam Hoessein deed dit binnen zijn eigen landsgrenzen en is daardoor geen aggressor in tegenstelling tot de NATO als verlengstuk van Amerikaanse Imperialisme.
Jij vond hem legitiem dan? Souverein land en rebellen zijn binnenlandse aangelegenheid. Waarom vallen we dan Noord-Ierland niet binnen, dat is wel bezet door buitenlandse mogendheid. Of Gibraltar wat ook bezet word of bijna heel Isreal..quote:Op donderdag 19 april 2012 16:30 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Jij vond Libië zeker ook stierenpoep operatie dan?
quote:Op donderdag 19 april 2012 16:30 schreef Cobra4 het volgende:
Dit is een topic over de JSF. Hou dat aub ook zo.
Zie SC.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:36 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Jij vond hem legitiem dan? Souverein land en rebellen zijn binnenlandse aangelegenheid. Waarom vallen we dan Noord-Ierland niet binnen, dat is wel bezet door buitenlandse mogendheid. Of Gibraltar wat ook bezet word of bijna heel Isreal..
F-16's vervangen met F-16s?quote:Op donderdag 19 april 2012 13:21 schreef RonaldV het volgende:
Ook Noorwegen begint te twijfelen, en vervangt mogelijk F-16s met F-16s.
Daar staat namelijk alleen: Het F-35 project is het grootste defensie project is voor Noorwegen ooit. Het grootste project tot nu toe was het F-16 project gestart in 1977.quote:For Norway, the F-35 is its largest ever defence procurement. The runner-up is Lockheed's own F-16, which Norway bought in 1977, Ingebrigtsen says.
Eerst zal gekozen moeten worden wat er aan geschaft wordt. Daarna wordt gekeken hoe dat gedaan wordt, in één keer of in delen. Op dit moment zijn daar nog niet veel concrete berichten over naar buiten gebracht vanuit defensie. Het is niet ongebruikelijk in de militaire wereld. USAF, USN en USMC doen het zelf ook.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:23 schreef Theebag het volgende:
Waarom bestelt NL eigenlijk niet in twee tranches ? Voor de korting ?
Oh ja, zo kun je hem inderdaad ook lezen.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:02 schreef M5 het volgende:
[..]
F-16's vervangen met F-16s?
Heb je dat uit onderstaande quote?
[..]
Daar staat namelijk alleen: Het F-35 project is het grootste defensie project is voor Noorwegen ooit. Het grootste project tot nu toe was het F-16 project gestart in 1977.
Er staat nergens wat het alternatief is op de F-35. Er staat alleen dat men misschien niet alle 52 in één keer zal aanschaffen. Dat is zo'n beetje de strekking van het hele bericht.
Je hebt gelijk. Ik las het anders, maar dat is inderdaad de correcte strekking. Neemt niet weg dat er nu voor het eerst in Noorwegen een kritische opmerking gemaakt is over de JSF. Ik wil nog niet spreken van een barst, maar het is in ieder geval een hobbel.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:02 schreef M5 het volgende:
[..]
F-16's vervangen met F-16s?
Heb je dat uit onderstaande quote?
[..]
Daar staat namelijk alleen: Het F-35 project is het grootste defensie project is voor Noorwegen ooit. Het grootste project tot nu toe was het F-16 project gestart in 1977.
Er staat nergens wat het alternatief is op de F-35. Er staat alleen dat men misschien niet alle 52 in één keer zal aanschaffen. Dat is zo'n beetje de strekking van het hele bericht.
Kleine aanvulling en correctie: Australië heeft alleen maar besloten om de aanschaf van 12 JSFs met twee jaar (niet vijf dus) te vertragen. Ze hebben wel twee toestelen besteld voor het trainen van piloten en groundcrews. Zie ook FlightGlobal.comquote:Op donderdag 3 mei 2012 09:54 schreef Cobra4 het volgende:
Australië stelt aanschaf JSF 2 jaar uit
CANBERRA - De Australische regering stelt de aanschaf van 12 F-35 Joint Strike Fighters 2 jaar uit. Dat heeft minister van Defensie Stephen Smith donderdag bekendgemaakt. Het besluit is een nieuwe tegenvaller voor het internationale project, waar ook Nederland bij betrokken is.
Voor de Australische schatkist betekent het uitstel een meevaller die kan oplopen tot 1,6 miljard euro. Op de lange termijn wil het land tot 100 JSF's kopen.
Australië besloot tot het uitstel in navolging van de Amerikaanse regering, die de order van 179 toestellen 5 jaar vooruit heeft geschoven. Minister van Defensie Smith legde uit dat beide landen nu op hetzelfde schema liggen. Nederland was van plan 85 JSF's te kopen, maar dat worden er waarschijnlijk minder. Ook Italië bestelt minder gevechtsvliegtuigen.
bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)SF_2_jaar_uit__.html
Er staat toch ook 2 jaar? De US heeft een order 5 jaar vooruit geschoven.quote:Op donderdag 3 mei 2012 20:04 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Kleine aanvulling en correctie: Australië heeft alleen maar besloten om de aanschaf van 12 JSFs met twee jaar (niet vijf dus) te vertragen. Ze hebben wel twee toestelen besteld voor het trainen van piloten en groundcrews. Zie ook FlightGlobal.com
Dat zou ik sowieso maar doen, vasthouden aan de JSF gaat hele vervelende gevolgen hebben voor de KLu:quote:Op woensdag 9 mei 2012 20:28 schreef RonaldV het volgende:
Er is een kans dat de Zwitserse luchtmacht de Gripen NG gaat bestellen. Niet veel toestellen, slechts 22, maar toch: Als ze het doen vliegen de ontwikkelingskosten wel in één klap omlaag, mocht Nederland alsnog besluiten om nog eens naar de GripenNG te kijken.
bron
Het zijn vooral de bezuinigingen die vervelende gevolgen hebben.quote:Op woensdag 30 mei 2012 17:15 schreef remlof het volgende:
[..]
Dat zou ik sowieso maar doen, vasthouden aan de JSF gaat hele vervelende gevolgen hebben voor de KLu:
Uitgelekt plan: krimp naar 42 F-16’s – Leeuwarden dicht
En het halsstarrig vasthouden aan de JSF. Maar dit wordt nog aangekaard voor het zomerreces, let opquote:Op woensdag 30 mei 2012 18:15 schreef waht het volgende:
[..]
Het zijn vooral de bezuinigingen die vervelende gevolgen hebben.
Als we met die opgeleukte kist uit de koude oorlog gaan vliegen gaat Leeuwarden ook dicht. Als zo'n getal een keer genoemd is gaat de rest gewoon als meevaller weer de schatkist in.quote:Op woensdag 30 mei 2012 17:15 schreef remlof het volgende:
[..]
Dat zou ik sowieso maar doen, vasthouden aan de JSF gaat hele vervelende gevolgen hebben voor de KLu:
Uitgelekt plan: krimp naar 42 F-16’s – Leeuwarden dicht
Voor de helft van het bedrag voor die 42 JSF's schaffen we 68 Gripen NG's aan. Als het er niet meer zijn.quote:Op woensdag 30 mei 2012 22:41 schreef Nobu het volgende:
[..]
Als we met die opgeleukte kist uit de koude oorlog gaan vliegen gaat Leeuwarden ook dicht. Als zo'n getal een keer genoemd is gaat de rest gewoon als meevaller weer de schatkist in.
Gebaseerd op de verwachtingspatronen en beloftes van SAAB.quote:Op woensdag 30 mei 2012 22:55 schreef remlof het volgende:
[..]
Voor de helft van het bedrag voor die 42 JSF's schaffen we 68 Gripen NG's aan. Als het er niet meer zijn.
Als de koers van de euro weer stijgt, komen er dan ook nieuwsberichten dat de stuksprijs van de JSF weer is gedaald...?quote:Op woensdag 6 juni 2012 22:33 schreef Cobra4 het volgende:
JSF per toestel weer duurder
DEN HAAG - De Joint Strike Fighter (JSF), het gevechtsvliegtuig dat de F-16 moet gaan vervangen, is opnieuw duurder geworden. De prijs per toestel is nu berekend op 61,5 miljoen euro. Een jaar eerder lag het nog op 60,4 miljoen euro.
Dat blijkt uit een brief van minister Hans Hillen woensdag aan de Tweede Kamer. De stijging van de prijs van het toestel werd verkleind doordat Defensie op aandringen van Financiën nu met een realistischer dollarkoers rekent. Was dat niet gebeurt, dan was de kale stuksprijs uitgekomen op 67,7 miljoen euro. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat een aantal landen, waaronder Nederland, naar verwachting op een later moment het toestel bestelt.
- knip -
Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_weer_duurder__.html
Saab heeft helemaal niets. Alleen wat tekeningen en PDF bestanden met evt. specs.quote:Op maandag 11 juni 2012 10:23 schreef Cobra4 het volgende:
SP stelt stoppen met JSF voor
„Saab heeft een uitstekend toestel.”
Er bestaat wel een prototype Gripen NG. Maar dat haalt het uiteraard niet bij de 30+ vliegende F-35's.quote:Op maandag 11 juni 2012 11:40 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Saab heeft helemaal niets. Alleen wat tekeningen en PDF bestanden met evt. specs.
niet helemaal, maar wel een beetje wel.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:48 schreef sp3c het volgende:
niet helemaal natuurlijk want ze verkopen zelf geen F35
ze zullen het vast wel kunnen staven....quote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:51 schreef Radegast het volgende:
[..]
niet helemaal, maar wel een beetje wel.
nee ze werken voor WCeend en gaan er vanuit dat die eend marktleider blijft, doet de eend dit niet verdienen ze minder geld en krijgen ze minder bonusquote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:51 schreef Radegast het volgende:
[..]
niet helemaal, maar wel een beetje wel.
Alsof DAT een verrassing is. De Saoedische invloed op de islam is met dank aan de enorme hoeveelheid oliedollars overweldigend.quote:
verkeerde topic. shit happensquote:Op donderdag 5 juli 2012 20:45 schreef remlof het volgende:
[..]
Wat de fuck heeft dat met de JSF te maken?
Moet je wachten tot de stemming. net werden alleen moties ingediend met advies ministerquote:Op donderdag 5 juli 2012 21:55 schreef Pumatje het volgende:
Ik vind het onduidelijk.
Het was vandaag de beslissende dag. JSF ja of nee.
Wat het antwoord nu is , is mij onduidelijk.
In het debat van vanmiddag heeft Hillen wel toegezegd dat een onafhankelijk instituut mag doorrekenen wat stoppen vs doorgaan zou gaan kosten c.q. opleveren. Afgesproken dat de uitkomst van dat onderzoek dan ergens in oktober opgeleverd zou moeten worden.quote:Op donderdag 5 juli 2012 21:55 schreef Pumatje het volgende:
Ik vind het onduidelijk.
Het was vandaag de beslissende dag. JSF ja of nee.
Wat het antwoord nu is , is mij onduidelijk.
Opzich knap, want als de motie per direct kappen (Eijsink) dus aangenomen word vanavond is het gewoon over.quote:Op donderdag 5 juli 2012 22:08 schreef Cobra4 het volgende:
'Besluit aankoop JSF na de zomer'
Toegevoegd: donderdag 5 jul 2012, 19:02
Update: donderdag 5 jul 2012, 19:03
Minister Hillen van Defensie trekt de stekker nog niet uit het JSF-project. Hij heeft de Tweede Kamer toegezegd dat hij dit najaar met meer informatie komt over de kosten en over het aantal banen dat de ontwikkeling van de JSF oplevert voor Nederland. Hillen heeft een onafhankelijk bureau opdracht gegeven die informatie de komende maanden te verzamelen.
Met de nieuwe informatie kan dit onderwerp in de kabinetsformatie na de verkiezingen van 12 september meegenomen worden. Een besluit over de koop van JSF-toestellen moet dan door een volgend kabinet worden genomen, zegt Hillen.
Meerderheid tegen
In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het stoppen met het JSF-project.
De PvdA zei deze week dat het project te duur is en dat er te veel onzekerheden zijn. Eerder spraken SP, PVV en GroenLinks zich al uit tegen de voortzetting van het project. D66 wil in elk geval niet meer meedoen aan de testfase.
Tijdens het debat zei Hillen dat het "een goed beginsel" is dat Nederland tien jaar geleden in het JSF-project gestapt is. Volgens hem kost nu stoppen met het project zeker 200 miljoen euro en is het slecht voor de Nederlandse industrie.
Vervanging F-16
Het nieuwe gevechtsvliegtuig, dat officieel de F35 heet, moet de F-16 op termijn vervangen.
Bron: http://nos.nl/artikel/391902-besluit-aankoop-jsf-na-de-zomer.html
Nee hoor. Het kabinet kan een motie gewoon naast zich neerleggen.quote:Op donderdag 5 juli 2012 22:13 schreef Esses het volgende:
[..]
Opzich knap, want als de motie per direct kappen (Eijsink) dus aangenomen word vanavond is het gewoon over.
Ik denk ook wel dat dat gaat gebeuren, vooral omdat de PvdA in de wandelgangen al blijkbaar heeft toegegeven dat als ze de kans krijgen om te regeren (met CDA) best bereid zijn om te praten over voortzetting van JFSquote:Op donderdag 5 juli 2012 22:20 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Nee hoor. Het kabinet kan een motie gewoon naast zich neerleggen.
Na het democratische gelul over lenteakkoord enz? zou hij zichzelf erg belachelijk makenquote:Op donderdag 5 juli 2012 22:20 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Nee hoor. Het kabinet kan een motie gewoon naast zich neerleggen.
Nah, omdat Hillen toegestemd heeft met een onafhankelijk onderzoek naar de kosten en tactisch al heeft toegezegd dat de resultaten van dat onderzoek in oktober beschikbaar moeten zijn, zou het vreemd zijn als hij nog vóór de resultaten bekend zijn de motie zou accepteren.quote:Op donderdag 5 juli 2012 22:25 schreef Esses het volgende:
[..]
Na het democratische gelul over lenteakkoord enz? zou hij zichzelf erg belachelijk maken
Ik heb een te groot vertrouwen in de democratie merk ikquote:Op donderdag 5 juli 2012 22:27 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Nah, omdat Hillen toegestemd heeft met een onafhankelijk onderzoek naar de kosten en tactisch al heeft toegezegd dat de resultaten van dat onderzoek in oktober beschikbaar moeten zijn, zou het vreemd zijn als hij nog vóór de resultaten bekend zijn de motie zou accepteren.
Echt democratisch zou het pas zijn als er een referendum over gehouden wordt. (Maar zelfs daarvan is vanuit de geschiedenis bekent dat het kabinet die uitkomst gewoon naast zich neerlegt).quote:Op donderdag 5 juli 2012 22:31 schreef Esses het volgende:
[..]
Ik heb een te groot vertrouwen in de democratie merk ik
En maar goed ook. Anders konden we elke week naar de stembus om te stemmen over de meest wazige onderwerpen.quote:Op donderdag 5 juli 2012 22:44 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Echt democratisch zou het pas zijn als er een referendum over gehouden wordt. (Maar zelfs daarvan is vanuit de geschiedenis bekent dat het kabinet die gewoon naast zich neerlegd).
democratie door volksvertegenwoordigers is ook democratie.als er maar, naar ze geluisterd wordquote:Op donderdag 5 juli 2012 22:44 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Echt democratisch zou het pas zijn als er een referendum over gehouden wordt. (Maar zelfs daarvan is vanuit de geschiedenis bekent dat het kabinet die uitkomst gewoon naast zich neerlegt).
Is dat zo? Niet meegekregen... Was toch Hernandez daarnet die om een hoofdelijke stemming vroeg voor iets? Maar die is vóór de JSF...quote:
Daarom zal hij ook een hoofdelijke stemming willen. Misschien zijn er kamerleden uit de "tegenpartijen" die ook voor de JSF willen stemmen?quote:Op donderdag 5 juli 2012 23:56 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Is dat zo? Niet meegekregen... Was toch Hernandez daarnet die om een hoofdelijke stemming vroeg voor iets? Maar die is vóór de JSF...
Ah, dat zou kunnen. Ow, wacht daar maakte van der Staaij (of een ander) vanmiddag nog een opmerking over, die rade Eijsink af om de motie in te dienen omdat er met name in de linke vleugel nogal wat absenten zijn, en een hoofdelijke stemming dan wel eens tot een verrassing zou kunnen leiden.quote:Op donderdag 5 juli 2012 23:57 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Daarom zal hij ook een hoofdelijke stemming willen. Misschien zijn er kamerleden uit de "tegenpartijen" die ook voor de JSF willen stemmen?
quote:Op vrijdag 6 juli 2012 00:12 schreef Cobra4 het volgende:
Even opgezocht. Hernandez vroeg het inderdaad aan ivm de motie over het JSF project.
Denk dat het kabinet gaat roepen, wacht de onderzoeksresultaten af die de onafhankelijke partij gaat presenteren t.a.v. de kosten/baten van stoppen/doorgaan. En aangezien Hillens al gezegd heeft dat die resultaten níet voor oktober verwacht kunnen worden is het op een politiek chique manier over de verkiezingen heengetrokken.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 01:10 schreef Cobra4 het volgende:
En nu legt het kabinet de motie naast zich neer en gaat door met de plannen. Het volgende Kabinet is diegene die de motie mag gaan uitvoeren. Of niet natuurlijk.
quote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:45 schreef trigt013 het volgende:
Hillen is gewoon gekocht door de vliegtuig industrie.
Van Bernhard weten we het. Maar kom maar eens met feiten rond Hillen om die bewering te ondersteunen.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:49 schreef trigt013 het volgende:
Prins Bernhard is ook al ooit gekocht door Lockheed-Martin, waarom zou dit spelletje in deze tijd niet meer gebeuren. Beloof Hans Hillen een mooie baan bij Lockheed-Martin of een dochter onderneming na zijn politieke carrière en hij zal erg gedreven zijn om het JSF project in stand te houden.
Gewoon afwachten, de man is mij té gedreven om dit project in stand te houden ondanks de hele grote weerstanden ertegen. Maar laten we over een jaartje kijken wat voor werk deze beste man doet voor welk salaris.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:51 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Van Bernhard weten we het. Maar kom maar eens met feiten rond Hillen om die bewering te ondersteunen.
Afwachten? Mooi, dan kan de discussie omtrent Hillen en eventuele omkoopschandalen verder in BNW ipv hier.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:52 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Gewoon afwachten, de man is mij té gedreven om dit project in stand te houden ondanks de hele grote weerstanden ertegen. Maar laten we over een jaartje kijken wat voor werk deze beste man doet voor welk salaris.
Waarom zou dat persé de enige reden moeten zijn? Gepassioneerd zijn staat in jouw referentiekader gelijk aan omgekocht?quote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:52 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Gewoon afwachten, de man is mij té gedreven om dit project in stand te houden ondanks de hele grote weerstanden ertegen. Maar laten we over een jaartje kijken wat voor werk deze beste man doet voor welk salaris.
Als het om militair materieel ten opzichte van een man die niets met defensie heeft een beetje ja. Ook had hij voor ministerschap 12 nevenfunctie's en ook als senator een nevenfunctie had bij de amerikaanse tabaks industrie geeft aan dat hij graag zijn zakken laat vullen door belangenorganisatie'squote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:55 schreef Druid het volgende:
[..]
Waarom zou dat persé de enige reden moeten zijn? Gepassioneerd zijn staat in jouw referentiekader gelijk aan omgekocht?
quote:Op vrijdag 6 juli 2012 09:54 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Afwachten? Mooi, dan kan de discussie omtrent Hillen en eventuele omkoopschandalen verder in BNW ipv hier.
Omdat?quote:
Win win?quote:Op vrijdag 6 juli 2012 10:12 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Dus dat is een win/win situatie.....mooi
Oh ja, vergeten. Iedereen die tegen de JSF is op dit forum is een nutteloze kut burger (ik ben geen burger). Karakter aanvallen is een teken van onvermogen.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 10:15 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Win win?
Je snapt het niet. Je verliest dan een mogelijkheid. Dus het is verlies.
JSF is enige optie. Nietswetende nukubu's willen die JSF enkel niet omdat ze liever ' nee ' roepen dan zich te laten informeren.
nog gefrustreerd omdat je een keer naar rechts bent gericht ?quote:
Volgens mij zijn het test toestellen, dus gaan weer terug na testfase. Ik heb ergens gehoord trouwens dat we nooit de eigenaar van de toestellen en de techniek worden, maar dat kan een roddel zijn.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 11:05 schreef Pumatje het volgende:
JSF centraal.
Wat gebeurt er eigelijk met de 2 aangeschafte test toestellen als de JSF niet door zou gaan?
Direct voor verkoop of worden daar nog tests mee uitgevoerd?
We kunnen er eentje aan Rusland verkopen en eentje aan China voor een goede prijs, denk ik zo.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 11:05 schreef Pumatje het volgende:
JSF centraal.
Wat gebeurt er eigelijk met de 2 aangeschafte test toestellen als de JSF niet door zou gaan?
Direct voor verkoop of worden daar nog tests mee uitgevoerd?
Nee, nee, hoeft niet meer. Dat soort landen hebben overal altijd hun mannetjes.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 12:47 schreef remlof het volgende:
[..]
We kunnen er eentje aan Rusland verkopen en eentje aan China voor een goede prijs, denk ik zo.
Natuurlijk niet. Je bent gewoon eigenaar van dat toestel, ook na de testfase.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 12:31 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Volgens mij zijn het test toestellen, dus gaan weer terug na testfase. Ik heb ergens gehoord trouwens dat we nooit de eigenaar van de toestellen en de techniek worden, maar dat kan een roddel zijn.
Met een leopard eroverheen rijden bij wijze van oefening.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 15:58 schreef Pumatje het volgende:
[..]
Natuurlijk niet. Je bent gewoon eigenaar van dat toestel, ook na de testfase.
Daarom.. wat gaat er met die toestellen gebeuren?
We worden net zo eigenaar als we van de F-16 eigenaar zijn geworden. Ze worden onder het FMS aangeschaft, en krijgen dus Amerikaanse serial numbers. Daarna worden ze overgedragen aan Nederland en mogen we er mee doen wat we willen. Er is maar één ding dat niet mag: Ze doorverkopen zonder toesteming van de VS. Onze F-16s die verkocht zijn aan Chili en Jordanië bijvoorbeeld moesten eerst even de software voor bepaalde bewapening verwijderd krijgen. Dat is geen abnormale eis trouwens, dat gebeurt zelfs bij burgervliegtuigen. Sommige landen staan op de zwarte lijst voor bepaalde strategische electronica of zelfs motoren. Daar moet dan vervangend spul voor gevonden worden. Dat doen alle levereanciers: De Britten, Fransen en Russen mogen ook niet alles leveren aan het buitenland.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 12:31 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Volgens mij zijn het test toestellen, dus gaan weer terug na testfase. Ik heb ergens gehoord trouwens dat we nooit de eigenaar van de toestellen en de techniek worden, maar dat kan een roddel zijn.
We hebben wel degelijk test toestellen gehad. De eerste Europese F-16s maakten deel uit van een multinationale eenheid op de vliegbasis Hill in Utah. Alhoewel met Nederlandse registraties en nationaliteitskenmerken vlogen ze wel met de staartcode HL van de vliegbasis en een TAC badge.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 16:25 schreef remlof het volgende:
Ik heb gezocht, maar van de F-16 hebben we volgens mij nooit testtoestellen gehad. Die gingen meteen in productie bij Fokker.
Hier staat wel een interessant verhaaltje over de aanschaf van de F-16: http://www.geschiedenis24(...)nog-plezier-van.html
Zomerreces duurt tot 2 september. 12 september verkiezingen. Veel tijd heeft dit demissionaire kabinet niet om na te denken.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 22:24 schreef Cobra4 het volgende:
: kabinet gaat goed nadenken over JSF
Hij zei niet hoe lang het kabinet gaat nadenken.
Het kabinet heeft ook ingestemd met een onafhankelijk onderzoek naar de kosten van terugtrekking uit het JSF-project. Dat moet in oktober of november klaar zijn.
Dus komt er 2 september een uitstelbrief en mag het nieuwe Kabinet het oplossen.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 23:35 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Zomerreces duurt tot 2 september. 12 september verkiezingen. Veel tijd heeft dit demissionaire kabinet niet om na te denken.
Die eerst maanden bezig zijn om te formeren, waarna het oktober/november rapport als uitgangspunt genomen kan wordenquote:Op vrijdag 6 juli 2012 23:36 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Dus komt er 2 september een uitstelbrief en mag het nieuwe Kabinet het oplossen.
Yep, en ondertussen loopt het programma gewoon door.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 23:39 schreef MaryMouse het volgende:
[..]
Die eerst maanden bezig zijn om te formeren, waarna het oktober/november rapport als uitgangspunt genomen kan worden
En in september wordt het eerste test-toestel geleverd.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 23:40 schreef Cobra4 het volgende:
[..]
Yep, en ondertussen loopt het programma gewoon door.
Hopelijk heeft Hamer het bonnetje nog.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 19:41 schreef RonaldV het volgende:
[..]
We hebben wel degelijk test toestellen gehad. De eerste Europese F-16s maakten deel uit van een multinationale eenheid op de vliegbasis Hill in Utah. Alhoewel met Nederlandse registraties en nationaliteitskenmerken vlogen ze wel met de staartcode HL van de vliegbasis en een TAC badge.
Overigens is bij de aanschaf van de F-35s afgesproken dat ze aan de VS terugverkocht zouden worden als Nederland uit het JSF project zou stappen.
F-xxx serials dus. Weet ik dat ook weerquote:Op zaterdag 11 augustus 2012 20:36 schreef M5 het volgende:
[ afbeelding ]
Afgelopen week de eerst vlucht voor de eerste Nederlandse F-35A
De F-16 heeft maar twee prototypes gekend, beiden YF-16s van de USAF. Daarna zijn ze direct in productie gegaan. Maar van de eerste klanten was er wel degelijk een multi-nationale test-eenheid op Hill AFB. Daar werd alles uitgeprobeerd: wapen-tests, tactieken, ervaring opdoen met onderhoud, noem het maar. Pas daarna zijn de toestellen naar Europa terug gebracht.quote:Op vrijdag 6 juli 2012 16:25 schreef remlof het volgende:
Ik heb gezocht, maar van de F-16 hebben we volgens mij nooit testtoestellen gehad. Die gingen meteen in productie bij Fokker.
Hier staat wel een interessant verhaaltje over de aanschaf van de F-16: http://www.geschiedenis24(...)nog-plezier-van.html
Ah ok, thanks.quote:Op maandag 13 augustus 2012 00:04 schreef RonaldV het volgende:
[..]
De F-16 heeft maar twee prototypes gekend, beiden YF-16s van de USAF. Daarna zijn ze direct in productie gegaan. Maar van de eerste klanten was er wel degelijk een multi-nationale test-eenheid op Hill AFB. Daar werd alles uitgeprobeerd: wapen-tests, tactieken, ervaring opdoen met onderhoud, noem het maar. Pas daarna zijn de toestellen naar Europa terug gebracht.
Edit: De J-212 was als Block-1 toestel één van de kisten die op Hill stond. Als Block-1 toestel was het ook één van de eerste F-16s die afgeleverd werden. Een andere was de J-213
Wat een lelijke kist is het ookquote:Op zaterdag 11 augustus 2012 20:36 schreef M5 het volgende:
[ afbeelding ]
Afgelopen week de eerst vlucht voor de eerste Nederlandse F-35A
Tussen de YF-16s en de eerste productie F-16s zijn nog 8 FSD (full-scale development) F-16's gebouwd. Alle 8 voor de USAF met tailnr 75-07xx. Die zijn een beetje te verglijken met de SDD kisten die voor de F-35 zijn gebouwd: AA-01, AF-01/04, BF-01/05 en CF-01/03.quote:Op maandag 13 augustus 2012 00:04 schreef RonaldV het volgende:
[..]
De F-16 heeft maar twee prototypes gekend, beiden YF-16s van de USAF. Daarna zijn ze direct in productie gegaan. Maar van de eerste klanten was er wel degelijk een multi-nationale test-eenheid op Hill AFB. Daar werd alles uitgeprobeerd: wapen-tests, tactieken, ervaring opdoen met onderhoud, noem het maar. Pas daarna zijn de toestellen naar Europa terug gebracht.
Edit: De J-212 was als Block-1 toestel één van de kisten die op Hill stond. Als Block-1 toestel was het ook één van de eerste F-16s die afgeleverd werden. Een andere was de J-213
Nigga please, jij wil je gewoon afhengsten op een "Europees" toestel.quote:
Kun je beter zaken doen met Northrop dan met Lockheed, de eersten hadden dat principe 30 jaar geleden al door.quote:Op woensdag 5 september 2012 15:49 schreef Cobra4 het volgende:
'Alternatieven voor de JSF zijn duurder en slechter'
...
Volgens Wijninga draait het om een nieuw concept van oorlogsvoering in de lucht. Dat vraagt niet om snelheid en wendbaarheid zoals die van de Saab of F-16, maar om onzichtbaarheid (stealth) en wapensystemen die van grote afstand doel kunnen treffen. "De JSF vliegt niet zo hard en is niet zo wendbaar, maar schakelt van grote afstand een F-16 uit."
De high performance fighter waar ze het over hebben lijkt de Chinese J-20 te zijn, maar de fighter die vorige week 'ondekt' werd geeft natuurlijk alleen maar extra kracht aan de white paper.quote:The white paper dedicates several pages to the decision to obtain the F-35A over the Boeing F/A-18E/F Super Hornet and Eurofighter Typhoon in the F-X competition.
With regard to the threat environment that the new fighter will face, it cites "the emergence of high-performance fighter aircraft with excellent stealth capability and situation awareness capabilities".
de JSF is volgens Japan dus overall de betere keus.quote:The white paper lists four main criteria for Japan’s selection of the F-35A: performance; cost; industry participation; and logistical support.
It says that mathematical analysis indicated that the F-35A was the best performer and that it had obtained "a good balance of high scores in aircraft performance, fire control capability, electronic warfare capability, stealth target detection capability (air-to-ground attack capability, etc) and all other evaluation criteria."
Although the F-35A was second to the Super Hornet in purchase costs and second to the Typhoon in lifetime fuel costs, it actually won on a cost basis owing to the fact that it is already compatible with Japan’s air-to-air refuelling fleet. This indicates that the F-35A buy will obviate the requirement to modify the nation’s tankers.
All three types did well under industrial participation, while there was fierce competition under the logistical support criterion. Here, the F-35A won based on the aircraft’s ability to identify failures in greater detail, as well as "the function to indicate the expected time to replace components".
All three rivals came with a performance-based logistics programme, where the user only pays when pre-specified maintenance outcomes are achieved. All three had equal scores here.
Op alle facetten beter, behalve in een pure dogfight. Maar een dogfight is iets van het verleden, een F-16 wordt al vanaf grote afstand uit de lucht geknald door een F-35 wanneer de piloot van de F-16 nog niet eens doorheeft dat er een tegenstander in de lucht is.quote:Op donderdag 25 oktober 2012 18:07 schreef CornflakesXL het volgende:
Hoeveel beter is zo'n JSF nou dan een f-16?
Dominerend? Ach, het ding zal doen wat wij vinden dat 'ie moet kunnen (maar dat kunnen andere kisten ook). Het blijft wel het gehandicapte broertje van de F-22 natuurlijk.quote:Op donderdag 25 oktober 2012 20:43 schreef CornflakesXL het volgende:
Dan is die F-16 wel aan vervanging toe..
Is dit dan het dominerende vliegtuig voor de komende aantal jaren?
Ik ben blij dat hij dat niet gedaan heeft, want de gemiddelde Volkskrantlezer kan dit nog wel behappen, maar 'militairder' gaat die afhaken. Ze snappen het militaire niet, ze willen het ook niet snappen, ze willen alleen maar een mening er over hebben. Dan moet je niet met al te sterke feiten komen. Daar kunnen ze niet tegen.quote:Op zaterdag 3 november 2012 20:18 schreef sp3c het volgende:
niet echt een heel sterk stukje, het is vooral 'Smits zegt A maar dat klopt helemaal niet'
heel veel dieper gaat hij er niet op in terwijl hij toch kennis genoeg in huis heeft om dat te kunnen doen
Totale kosten vallen dan uiteindelijk veel hoger uit en zit je met verouderd materiaal.quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:09 schreef BOAC het volgende:
Misschien ben ik heel dom, maar ik wil het toch even kwijt.
Die JSF, is een heel nieuw vliegtuig, die hebben ze gekocht omdat de F16 verouderde apparatuur heeft. Waarom stop je in de F16 geen nieuwe apparatuur? I.P.V. dat je een heel nieuw vliegtuig maakt, dat miljarden kost?
Beetje dom volgens mij.
quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:11 schreef waht het volgende:
[..]
Totale kosten vallen dan uiteindelijk veel hoger uit en zit je met verouderd materiaal.
Daarom.
Dat kan wel, maar wat is er er mis met de F16? Volgens mij hoef je niet per se een nieuw vliegtuig te maken? Zou je niet verder kunnen gaan met de F16? En bijvoorbeeld de Abrahams tank, die gaat al 30 jaar mee.quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:13 schreef sp3c het volgende:
om te beginnen hebben we JSF nog niet gekocht, we denken er nog over na
maar zie het als je computer, kun je wel steeds een nieuwe grafische kaart en extra geheugen en een grotere harde schijf in proppen om de levensduur te rekken maar daarmee blijft hij niet eeuwig houdbaar en bovendien is de kans aanwezig dat je achteraf gezien meer geld hebt besteed aan het blijven upgraden dan wanneer je op het juiste moment een nieuwe had gekocht
simpel gezegd dan he
De F16 is al meer dan dertig jaar oud. Onderhoud wordt steeds duurder.quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:16 schreef BOAC het volgende:
[..]
[..]
Dat kan wel, maar wat is er er mis met de F16? Volgens mij hoef je niet per se een nieuw vliegtuig te maken? Zou je niet verder kunnen gaan met de F16? En bijvoorbeeld de Abrahams tank, die gaat al 30 jaar mee.
F16 gaat ook al 30 jaar meequote:Op zaterdag 3 november 2012 22:16 schreef BOAC het volgende:
[..]
[..]
Dat kan wel, maar wat is er er mis met de F16? Volgens mij hoef je niet per se een nieuw vliegtuig te maken? Zou je niet verder kunnen gaan met de F16? En bijvoorbeeld de Abrahams tank, die gaat al 30 jaar mee.
Dat is ook waar, het duurt gemiddeld 6 dagen om een smerige F16 dag en nacht door 6 monteurs schoon te maken. Maar mijn punt is meer van: Waarom een heel nieuw model ontwerpen, wanneer je al zat goede modellen hebt? Dat we een nieuw gevechtsvliegtuig nodig hebben is wel duidelijk, maar ik vind het zo raar dat ze daarvoor een heel nieuw model nodig hebben.quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:17 schreef waht het volgende:
[..]
De F16 is al meer dan dertig jaar oud. Onderhoud wordt steeds duurder.
Nou ja, de JSF is niet 100% nieuw, bepaalde onderdelen of systemen zullen ongeveer hetzelfde zijn. Punt is meer dat een gevechtsvliegtuig zo'n complex geheel vormt dat als je maar iets kleins wilt aanpassen dat weer volledig opnieuw getest moet worden. Laat staan als je volledig nieuwe technologieën wilt toevoegen. Na verloop van tijd is het dan gewoon goedkoper om een nieuw project op te zetten.quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:22 schreef BOAC het volgende:
[..]
Dat is ook waar, het duurt gemiddeld 6 dagen om een smerige F16 dag en nacht door 6 monteurs schoon te maken. Maar mijn punt is meer van: Waarom een heel nieuw model ontwerpen, wanneer je al zat goede modellen hebt? Dat we een nieuw gevechtsvliegtuig nodig hebben is wel duidelijk, maar ik vind het zo raar dat ze daarvoor een heel nieuw model nodig hebben.
Oke, ik ben overtuigt, we hebben een nieuw gevechtsvliegtuig nodig.quote:Op zaterdag 3 november 2012 22:29 schreef sp3c het volgende:
ik snap niet zo heel goed wat hier raar aan is?
het is een 30jaar oud model ontwikkeld voor de wereld van 40 jaar geleden met middelen, technieken en kennis van 50 jaar geleden
tijd voor wat nieuws lijkt me
dat gaat dan heel erg gemakkelijk bij jou want ik probeerde je uberhaupt niet te overtuigenquote:Op zaterdag 3 november 2012 22:37 schreef BOAC het volgende:
[..]
Oke, ik ben overtuigt, we hebben een nieuw gevechtsvliegtuig nodig.
Volgens mij was 18 al losgelaten, en was het terug naar 15 of misschien zelfs wel 12. Het verschil met het officiele aantal is dan het aantal toestellen in onderhoud. Misschien dat Lightning het weet?quote:Op zaterdag 3 november 2012 23:43 schreef sp3c het volgende:
was altijd 18 maar ik zou er niet van opkijken als dat aantal is verlaagd om politieke redenen
het verschilt ook per land en per toestel, meestal ergens tussen de 10 en 20 voor gevechtsvliegtuigen iig
quote:Rutte over JSF: ik hoef dat ding niet!
Soms neemt de compromisbereidheid surrealistische vormen aan. Zoals rond een van dé hoofdpijndossiers in Den Haag, de JSF. De VVD ijvert al jaren voor aanschaf, de PvdA is al jaren tegen. Als de onderhandelaars zich buigen over cijfers van Defensie ontstaat ergernis. Waarom kan het departement nou niet duidelijk aangeven hoeveel dat ding zal kosten? Zoals een van de onderhandelaars zegt: “Je gooit er kerosine in, en er rennen wat mensen omheen die het onderhoud plegen.”
Ze hebben het gevoel dat CDA-minister Hillen (Defensie) de formatie wil frustreren. Rutte krijgt er genoeg van, hij gooit zijn handen in de lucht: “Weet je? Laat ook maar, ik hoef dat ding niet!” Zijn partijgenoot Blok veert op: dat is nou ook weer niet de bedoeling. Aan de onderhandelingstafel vertelt Samsom dat hij bij de voorbereiding van het gesprek precies het tegenovergestelde tegen zijn eigen team zei: „Ik wil ervan af, sodemieter maar op, we kopen hem gewoon.” Het mag niet van Dijsselbloem.
Dit past bij de rolverdeling die uit hun karakters voortvloeit: de leiders stuiteren van energie en dadendrang. Hun secondanten roepen ze nuchter tot de orde.
Overigens sneuvelt bij het JSF-dossier het voornemen om ‘geen gifvaten in zee te dumpen die na twee jaar weer op het strand aanspoelen’. De nieuwe coalitie komt niet verder dan het aanvragen van wéér een nieuw onderzoek: sommige dingen kan je gewoon niet oplossen.
dat is beterquote:Op maandag 5 november 2012 22:08 schreef sp3c het volgende:
wat een malloten hoop onzin bij elkaar verzonnen door het NRC
Beter idee: Ga bedenken wat je wilt kunnen en pas daar je budget op aan. Niet andersom.quote:Op zaterdag 10 november 2012 10:11 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
trek aub de stekker eruit en ga vliegtuigen kopen waarvan je weet wat je hebt voor welke prijs als je ze nodig hebt.
Trek de stekker alsjeblieft uit de JSF, het enige argument dat nog staat zijn de banen. Maar dat zijn vooral juist banen voor high-tech engineers die toch al zonder probleem aan de bak komen.quote:Op zondag 11 november 2012 01:38 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Beter idee: Ga bedenken wat je wilt kunnen en pas daar je budget op aan. Niet andersom.
Nou, da's niet helemaal waar. Er zijn de afgelopen maanden ook door het bedrijfsleven meer redenen aangevoerd dan de directe werkgelegenheid die met de JSF naar Nederland komt. Nederlnad is druk bezig met op internationaal niveau de kantjes er vanaf te lopen op militair gebied, en dat gaat ons veel meer werkgelegenheid kosten dan banen in de luchtvaartindustrie. Daarnaast is Nederland nogal afhankelijk van internationale handel en hete is bijzonder dom om de verdediging daarvan over te laten aan het buitenland. Waarom zouden die immers hun concurrent in de lucht houden? Met het stemmen voor het (gedeeltelijk) wegbezuinigen van defensie zou je dus wel eens indirect heel goed kunnen kiezen voor het wegbezuinigen van je eigen baan. Maar goed, dat is VER voorbij de scope van de JSF.quote:Op zondag 11 november 2012 01:48 schreef remlof het volgende:
[..]
Trek de stekker alsjeblieft uit de JSF, het enige argument dat nog staat zijn de banen. Maar dat zijn vooral juist banen voor high-tech engineers die toch al zonder probleem aan de bak komen.
Fokker Technologies heeft toch nog wel andere opdrachtgevers (Airbus, Bombardier) ? Of zijn ze compleet afhankelijk van de overheid om de broek op te houden?quote:Op dinsdag 13 november 2012 15:50 schreef Northside het volgende:
Als je uit de JSF stapt kan je de Nederlandse vliegtuigindustrie, voor zover nog aanwezig, vaarwel zeggen. En als je daar eenmaal mee gestopt bent is die kennis ook voor altijd verdwenen. Weer een tak van sport minder waar Nederland nog in kan mee doen.
Oh, vast wel, maar als je hier niet aan mee mag doen speel je eigenlijk geen rol van betekenis meer (denk ik).quote:Op dinsdag 13 november 2012 19:50 schreef Radegast het volgende:
Fokker Technologies heeft toch nog wel andere opdrachtgevers (Airbus, Bombardier) ? Of zijn ze compleet afhankelijk van de overheid om de broek op te houden?
EADS is een zeer grote speler in de ruimte- en luchtvaart sector. Zij hebben voldoende mogelijkheden om NL voor een eventuele aanschaf te compenseren. Andere spelers als Saab en Dassault zijn natuurlijk kleiner en hebben dus wat minder mogelijkheden, maar dat kan ook betekenen dat je een relatief groot deel van de taart kun snoepen. Denk aan de NH90 waar we relatief een stuk meer voor doen dan dat we zelf afnemen.quote:Op dinsdag 13 november 2012 20:30 schreef Northside het volgende: [..]
Oh, vast wel, maar als je hier niet aan mee mag doen speel je eigenlijk geen rol van betekenis meer (denk ik).
EADS komt alleen in beeld als je zou kiezen voor de Eurofighter, ook een vliegtuig waar je best met een grote boog omheen kunt lopen.quote:Op woensdag 14 november 2012 17:03 schreef hollandFTW het volgende:
[..]
EADS is een zeer grote speler in de ruimte- en luchtvaart sector. Zij hebben voldoende mogelijkheden om NL voor een eventuele aanschaf te compenseren. Andere spelers als Saab en Dassault zijn natuurlijk kleiner en hebben dus wat minder mogelijkheden, maar dat kan ook betekenen dat je een relatief groot deel van de taart kun snoepen. Denk aan de NH90 waar we relatief een stuk meer voor doen dan dat we zelf afnemen.
wat is er mis met de eurofighter, dit is wel een toestel dat zich al heeft bewezen als excellente fighter, Dit toestel is in alle opzichten superieur aan de F35.quote:Op woensdag 14 november 2012 19:58 schreef Radegast het volgende:
[..]
EADS komt alleen in beeld als je zou kiezen voor de Eurofighter, ook een vliegtuig waar je best met een grote boog omheen kunt lopen.
Dassault beloofde de Nederlandse industrie destijds ook voor miljarden aan opdrachten (+ het delen van technologische kennis, net zoals bij de deal met India) als er voor de Rafale gekozen zou worden.
quote:Op woensdag 14 november 2012 20:08 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
wat is er mis met de eurofighter, dit is wel een toestel dat zich al heeft bewezen als excellente fighter, Dit toestel is in alle opzichten superieur aan de F35.
Alleen bouwt EADS de Eurofighter niet. EADS is (via Cassdian) partner in de bouw, maar ze is niet de leverancier. zie hierquote:Op woensdag 14 november 2012 17:03 schreef hollandFTW het volgende:
[..]
EADS is een zeer grote speler in de ruimte- en luchtvaart sector. Zij hebben voldoende mogelijkheden om NL voor een eventuele aanschaf te compenseren. Andere spelers als Saab en Dassault zijn natuurlijk kleiner en hebben dus wat minder mogelijkheden, maar dat kan ook betekenen dat je een relatief groot deel van de taart kun snoepen. Denk aan de NH90 waar we relatief een stuk meer voor doen dan dat we zelf afnemen.
Waar/wanneer heeft hij dat bewezen dan?quote:Op woensdag 14 november 2012 20:08 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
[..]
wat is er mis met de eurofighter, dit is wel een toestel dat zich al heeft bewezen als excellente fighter, Dit toestel is in alle opzichten superieur aan de F35.
Niet in Libie iig, daar speelde de Eurofighter tweede viool want de oude Tornado's deden het zware werk names de RAF.quote:Op woensdag 14 november 2012 20:59 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Waar/wanneer heeft hij dat bewezen dan?
Maar hierboven noem je het nog een excellente fighter?quote:Op donderdag 15 november 2012 06:36 schreef BloodhoundFromHell het volgende:
Ik zeg niet dat de eurofighter de beste keuze is voor NL, zeker niet zelfs, het is een duur toestel door onder meer de 2 motoren. het is wel een toestel dat al regelmatig wordt ingezet,
Oh, je gaat weer ouwe debunkte rapporten citeren?quote:de JSF heeft nog geen fatsoenlijke vlucht gemaakt , is nu ook al bijna onbetaalbaar en het is een stap achteruit tov de F16. (slechte wendbaarheid, langzaam, slechte range, beperkte bewapening etc etc.. )
Ik pak dit er even uit.quote:Op donderdag 15 november 2012 10:47 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Het toestel is duur, maar zeker niet onbetaalbaar.
EADS wil nog steeds graag die dingen verkopen. Net als BAe en waarschijnlijk Allenia. Of het een goed toestel is, en of dat dan een goede keus is voor Nederland, daar had ik het niet over. Als je puur kijkt naar het industriële vlak, heeft elke partner wel wat te bieden, dat is heus niet uniek aan de F35. Een uitspraak als 'zonder F35 kun je dag zeggen tegen de NL luchtvaartindustrie' is m.i. dan ook ongegrond, want ook andere partners, en dus toestel keuzes, bieden industriële kansen.quote:Op woensdag 14 november 2012 20:59 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Alleen bouwt EADS de Eurofighter niet. EADS is (via Cassdian) partner in de bouw, maar ze is niet de leverancier. zie hier
En dan laat ik voor het gemak de capaciteiten (of eigenlijk: het gebrek daar aan) en de gebruikskosten nog buiten beschouwing.
Wel amusant trouwens dat je de NH90 noemt. Ook zo'n prachtig stukje Europees faalwerk tegen veel te hoge kosten, waar de klanten dreigen weg te lopen wegens wanprestatie. Net als de Cougar II trouwens, ook zo'n onding. Afgeleverd destijds met lekkende brandstoftanks, om maar iets te noemen. De burgervariant staat in heel Europa aan de grond, omdat er deze zomer twee in Schotland een duik in de Noordzee namen. Sindsdien willen oliewerkers er niet meer mee naar hun boorplatformen gevlogen worden. De eigenaren bestellen nu als gekken Amerikaanse helicopters.
Europees? Het gaat nogal eens stuk of het doet niet wat het wel belooft.
Nou, nee. Want in tegenstelling tot de F-35 zijn de andere toestellen aerodynamisch al helemaal uitontwikkeld, terwijl we daar bij de JSF volop aan mee deden. Daar zit transfer of technology bij, bij alle andere opties is dat op zijn best simpel assemblagewerk, geen nieuwe technologiën bij de productie van onderdelen. Daarbij komt dat de Eurofighter en de Gripen allebei al het einde van de productie naderen terwijl de F-35 net opgestart wordt en nog lang niet alle orders bekend zijn. Als je in 1979 had gezegd dat de F-15 en F-16 nog steeds in productie zouden zijn in 2013 en dat één van de grotere klanten voor de F-16 Polen zou heten was je waarschijnlijk uitgelachen. De F-35 zou zeer wel ook die kant op kunnen gaan, aangezien het niet alleen de vervanger is voor de F-16, maar ook voor de F-18, de A-10, de Harrier en nog allerlei andere (oudere) toestellen. Die outlook is er gewoon niet voor de Gripen en de Eurofighter. De industriele kansen bij die twee zijn nihil en zullen misschien bestaan uit een productielijn voor Saab auto's relatief eenvoudige technologie.quote:Op donderdag 15 november 2012 16:50 schreef hollandFTW het volgende:
[..]
EADS wil nog steeds graag die dingen verkopen. Net als BAe en waarschijnlijk Allenia. Of het een goed toestel is, en of dat dan een goede keus is voor Nederland, daar had ik het niet over. Als je puur kijkt naar het industriële vlak, heeft elke partner wel wat te bieden, dat is heus niet uniek aan de F35. Een uitspraak als 'zonder F35 kun je dag zeggen tegen de NL luchtvaartindustrie' is m.i. dan ook ongegrond, want ook andere partners, en dus toestel keuzes, bieden industriële kansen.
Nouja, een expert op het luchtvaart vlak ben ik ook niet, maar je hebt natuurlijk een verschil tussen participatie en compensatie. Dat laatste zou bijvoorbeeld best een aanzienlijk aandeel in een UCAV kunnen zijn, ik noem maar wat, omdat inderdaad de meeste alternatieven zelf kleinere kansen bieden. Daarbij, die nieuwe orders vwb de JSF komen ook niet uit het niets, daar worden ook zaken tegenovergesteld. Dus meer orders betekend niet persee meer werk voor Nederland. Overigens is de Typhoon met zo'n 700 orders ook niet echt onsuccesvol gebleken. In ieder geval genoeg mogelijkheden om de NL industrie goede kansen te bieden.quote:Op donderdag 15 november 2012 21:12 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Nou, nee. Want in tegenstelling tot de F-35 zijn de andere toestellen aerodynamisch al helemaal uitontwikkeld, terwijl we daar bij de JSF volop aan mee deden. Daar zit transfer of technology bij, bij alle andere opties is dat op zijn best simpel assemblagewerk, geen nieuwe technologiën bij de productie van onderdelen. Daarbij komt dat de Eurofighter en de Gripen allebei al het einde van de productie naderen terwijl de F-35 net opgestart wordt en nog lang niet alle orders bekend zijn. Als je in 1979 had gezegd dat de F-15 en F-16 nog steeds in productie zouden zijn in 2013 en dat één van de grotere klanten voor de F-16 Polen zou heten was je waarschijnlijk uitgelachen. De F-35 zou zeer wel ook die kant op kunnen gaan, aangezien het niet alleen de vervanger is voor de F-16, maar ook voor de F-18, de A-10, de Harrier en nog allerlei andere (oudere) toestellen. Die outlook is er gewoon niet voor de Gripen en de Eurofighter. De industriele kansen bij die twee zijn nihil en zullen misschien bestaan uit een productielijn voor Saab auto's relatief eenvoudige technologie.
Ik ben ook geen expert, maar ik zit al een tijdje in de luchtvaart mee te gluren. Luchtvaart is geen normale industrie. Luchtvaart is nationale trots. Luchtvaart is emotie. Luchtvaart is (geo-)politiek. Logica gaat daar niet op. Anders kan ik niet verklaren dat Nederland zonder enige kritiek nog steeds meedoet aan de NH-90, terwijl een VEEL goedkoper (denk, minder dan de helft van een NH-90), maar Amerikaans alternatief (SH-60 Seahawk) al 15 jaar in dienst had kunnen zijn. Maar zodra we kijken naar Amerikaanse straaljagers die goedkoper zijn dan de Europese tegenhangers (Rafale en Eurofighter) dan begint de Kamer te pruttelen, en moeten we maar kiezen voor het goedkope alternatief (die niet past op de eisen, maar goed...). Logica in militaire luchtvaart-aanbestedingen? LOL!quote:Op vrijdag 16 november 2012 00:47 schreef hollandFTW het volgende:
[..]
Nouja, een expert op het luchtvaart vlak ben ik ook niet, maar je hebt natuurlijk een verschil tussen participatie en compensatie.
Daarom heten het ook 'compensatie-orders'. Maar de deal bij de JSF is beter omdat er daarbij nieuwe technologie binnen komt in Nederland, EN omdat de kans op meer productie groter is (bij de anderen die die kans namelijk 0 procent).quote:Dat laatste zou bijvoorbeeld best een aanzienlijk aandeel in een UCAV kunnen zijn, ik noem maar wat, omdat inderdaad de meeste alternatieven zelf kleinere kansen bieden. Daarbij, die nieuwe orders vwb de JSF komen ook niet uit het niets, daar worden ook zaken tegenovergesteld.
Correct, maar een kans is altijd nog beter dan geen kans op.quote:Dus meer orders betekend niet persee meer werk voor Nederland.
De JSF is primair een politiek vliegtuig, geen militair vliegtuig. Een van de belangrijkste redenen waarom hij zo vertraagd is is een politieke: de Duitsers moesten eind jaren 90 aan boord gehouden worden omdat Oost-Duitsland zo ontzettend duur was dat ze geen geld meer hadden. Daarom werd het toestel enorm herontworpen. Dat werd goedgepraat met "zo krijgen we een beter vliegtuig". Beter dan wat? Nou: beter betaalbaar. Militair werd het niet beter, want het vliegtuig is op dit moment alleen maar 100% combat ready in de air-to-air rol. In alle andere rollen is hij nog steeds niet volledig gecleared, bij geen enkele luchtmacht waar hij in dienst is. Officieel is het één vliegtuig (twee als je de tweezitters meetelt), maar in de praktijk heeft elke van de oorspronkelijke luchtmachten (Spanje, Italië, Duitsland en Engeland) zijn eigen variant, wat ook al niet veel helpt bij het klaren van de verschillende rollen. De Duitsers mogen er andere dingen mee dan de Britten bijvoorbeeld. En dan zitten we nog met het verschil in tranches. De Oostenrijkers hebben nog een geschilletje met de Duitsers, want zij hebben niet de afgesproken nieuwe toestellen gekregen, maar gebruikte uit een eerdere tranche. De Saoedis hebben een soortgelijk issue met de Britten. En dan is er ook nog sprake van een omkoopschandaaltje tussen Eurofighter offcials en Oostenrijkse functionarissen. Een soortgelijk gerucht ging overigens ook over de Saoedis. Ik kan me herinneren dat in Nederland in de JSF discussie nog steeds gerefereerd wordt aan een omkoopdeal van Lockheed in de jaren 60. Vreemd genoeg hoor je hier niks over bij de Eurofighter.quote:Overigens is de Typhoon met zo'n 700 orders ook niet echt onsuccesvol gebleken. In ieder geval genoeg mogelijkheden om de NL industrie goede kansen te bieden.
Ik zeg ook niks over welk toestel voor Nederland het beste zou zijn. Maar wat ik niet geloof is overtrokken uitspraken als 'als we dat toestel niet kiezen houd de wereld op'.quote:Op vrijdag 16 november 2012 13:51 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Ik ben ook geen expert, maar ik zit al een tijdje in de luchtvaart mee te gluren. Luchtvaart is geen normale industrie. Luchtvaart is nationale trots. Luchtvaart is emotie. Luchtvaart is (geo-)politiek. Logica gaat daar niet op. Anders kan ik niet verklaren dat Nederland zonder enige kritiek nog steeds meedoet aan de NH-90, terwijl een VEEL goedkoper (denk, minder dan de helft van een NH-90), maar Amerikaans alternatief (SH-60 Seahawk) al 15 jaar in dienst had kunnen zijn. Maar zodra we kijken naar Amerikaanse straaljagers die goedkoper zijn dan de Europese tegenhangers (Rafale en Eurofighter) dan begint de Kamer te pruttelen, en moeten we maar kiezen voor het goedkope alternatief (die niet past op de eisen, maar goed...). Logica in militaire luchtvaart-aanbestedingen? LOL!
[..]
Daarom heten het ook 'compensatie-orders'. Maar de deal bij de JSF is beter omdat er daarbij nieuwe technologie binnen komt in Nederland, EN omdat de kans op meer productie groter is (bij de anderen die die kans namelijk 0 procent).
[..]
Correct, maar een kans is altijd nog beter dan geen kans op.
[..]
De JSF is primair een politiek vliegtuig, geen militair vliegtuig. Een van de belangrijkste redenen waarom hij zo vertraagd is is een politieke: de Duitsers moesten eind jaren 90 aan boord gehouden worden omdat Oost-Duitsland zo ontzettend duur was dat ze geen geld meer hadden. Daarom werd het toestel enorm herontworpen. Dat werd goedgepraat met "zo krijgen we een beter vliegtuig". Beter dan wat? Nou: beter betaalbaar. Militair werd het niet beter, want het vliegtuig is op dit moment alleen maar 100% combat ready in de air-to-air rol. In alle andere rollen is hij nog steeds niet volledig gecleared, bij geen enkele luchtmacht waar hij in dienst is. Officieel is het één vliegtuig (twee als je de tweezitters meetelt), maar in de praktijk heeft elke van de oorspronkelijke luchtmachten (Spanje, Italië, Duitsland en Engeland) zijn eigen variant, wat ook al niet veel helpt bij het klaren van de verschillende rollen. De Duitsers mogen er andere dingen mee dan de Britten bijvoorbeeld. En dan zitten we nog met het verschil in tranches. De Oostenrijkers hebben nog een geschilletje met de Duitsers, want zij hebben niet de afgesproken nieuwe toestellen gekregen, maar gebruikte uit een eerdere tranche. De Saoedis hebben een soortgelijk issue met de Britten. En dan is er ook nog sprake van een omkoopschandaaltje tussen Eurofighter offcials en Oostenrijkse functionarissen. Een soortgelijk gerucht ging overigens ook over de Saoedis. Ik kan me herinneren dat in Nederland in de JSF discussie nog steeds gerefereerd wordt aan een omkoopdeal van Lockheed in de jaren 60. Vreemd genoeg hoor je hier niks over bij de Eurofighter.
Noot: Dit hele stukje ging over de Eurofighter, niet over de JSF. In bovenstaande regel had dus niet JSF moeten staan, maar Eurofighter of Typhoon.quote:Op vrijdag 16 november 2012 13:51 schreef RonaldV het volgende:
[..]
De JSF is primair een politiek vliegtuig, geen militair vliegtuig. [..]
Dit is niet waar. Dingen hangen al tijden onder de F-15E Strike Eagle.quote:Op donderdag 15 november 2012 10:47 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Zo maakt een JSF exclusief gebruik van slimme munitie zoals de Small Diameter Bomb, waar de F-16 nog wel eens domme (cluster) bommen heeft afgeworpen om hetzelfde te bereiken.[/url].
Dit is wel waar. F-35 gebruikt exclusief (in de zin van alleen maar) slimme wapens.quote:Op maandag 19 november 2012 22:47 schreef Radegast het volgende:
[..]
Dit is niet waar. Dingen hangen al tijden onder de F-15E Strike Eagle.
Ah, exclusief op die fiets. Ik dacht al.quote:Op maandag 19 november 2012 22:54 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Dit is wel waar. F-35 gebruikt exclusief (in de zin van alleen maar) slimme wapens.![]()
Dat de F-35 meer kansen en opties biedt dan een Eurofighter, Gripen E of Rafale dat doet is overduidelijk en al meerdere malen aangetoond. Van de drie zijn de Eurofighter en de Rafale daarbij in het nadeel; Bij aanschaf van deze toestellen zal het productieproces in de bestaande industriële organisatie plaatsvinden (initiële orders niet behaald, huidige organisatie heeft werk nodig), waarbij er maar weinig ruimte is voor de Nederlandse industrie (zonder dat dat nieuwe en onnodige miljardeninvesteringen behoeft). Daarnaast zijn beide toestellen de ontwikkelingsfase al (enigszins) ontgroeid en zijn er dus weinig ontwikkelingsmogelijkheden die juist voor Fokker en co. zeer aantrekkelijk zijn. Immers, in het JSF traject was er eind 2011 gezamenlijk voor EUR1,1 miljard aan orders binnengehaald, waarvan EUR490 miljoen aan ontwikkelingsopdrachten. Deze opdrachten geven inzicht in nieuwe technologieën en innovaties en geeft de Nederlandse industrie de kans om zichzelf te ontwikkelen en dit ook te laten zien. Door haar ervaringen binnen het JSF programma wist Fokker zo bijv. onafhankelijke opdrachten bij o.a. P&W en Boeing te winnen.quote:Op zondag 18 november 2012 14:55 schreef hollandFTW het volgende:
[..]
Sowieso hebben we meegedaan aan het ontwikkel traject van de F35, daar hebben toch een flinke partij geld in gestoken en we zijn een level2 partner. Daar mag ook iets tegenover staan, en uit eerdere posts in het topic blijkt dat ook. Kopen we de F35 dan krijgen we waarschijnlijk een gelijkwaardige industriële waarde terug. Kopen we een ander toestel geld dat ook. Ofwel voor het toestel zelf, ofwel voor een ander project. Je stelt dat de F35 daarbij kans bied op meer, maar dat is dus niet zeker.
Belangrijkste conclusie: te belangrijk om in dit stadium nog te cancellen. De USAF heeft overigens vandaag nog gemeld gewoon door te gaan met het plannen op de originele aantallen. Dat het vandaag recessie is zegt niets over de hoeveelheid beschikbaar geld in 2020, zo is de redenatie. En daar is wel wat voor te zeggen.quote:Op donderdag 29 november 2012 19:44 schreef Radegast het volgende:
Costliest Jet, Years in Making, Sees the Enemy: Budget Cuts
http://www.nytimes.com/20(...)-jet-is-at-risk.html
Nou, misschien toch niet:quote:Op vrijdag 7 december 2012 14:08 schreef Radegast het volgende:
Canada lijkt als eerste een streep door de F-35 te zetten.
http://www.ottawacitizen.(...)e/7663407/story.html
Ik heb dat KPMG rapport niet gelezen, maar weet wel dat er zo'n monsterlijk bedrag uitkwam omdat er in dit onderzoek, in tegenstelling tot wat de regering in 2010 deed (16 miljard USD over 20 jaar), gerekend werd met een realistische full-life cycle van 42 jaar. OMG, de F-35 kost ruim 45 miljard!!! Ja, dat gaat er dan in als koek bij tegenstanders.quote:Op zondag 16 december 2012 22:07 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Nou, misschien toch niet:
http://www.winnipegsun.co(...)ping-air-force-wings
KPMG heeft een onderzoek gedaan, en daar uit kwam dat de Canadese regering de zaken nooit mooier heeft voorgesteld dan ze zijn. En dat de kosten exact zullen zijn wat ook steeds is gezegd. De discussie daar is exact dezelfde die we hier hebben: kunnen we niet nog meer bezuinigen? Kunnen we niet flink los gaan op de JSF, zodat die gecancelled wordt, desnoods door onzin te verkopen?
zo heel veel geld is dat nietquote:Op maandag 17 december 2012 16:30 schreef Barthoofd het volgende:
Als ik het goed heb heeft nederland al zo'n 800 miljoen in het project gestoken. Hoe dom ben je als je ze dan niet koopt. Voor dat geld kan je sowieso al een mooi aantal goede vervangingen kopen voor de f-35. Dan had je dat beter meteen kunnen bedenken.
Domme politici.
binnen de NAVO hebben we niet de optie om ons te concentreren op defensieve takenquote:Op maandag 17 december 2012 20:32 schreef Radegast het volgende:
We moeten eerst maar eens vast gaan stellen wat we nog willen en kunnen met het luchtwapen bij defensie, Moeten we alles wel willen kunnen? Naast defensieve taken ook offensieve taken? Meedoen in het hoogste geweldsspectrum? Maar daar is Jeanine nu op aan het studeren geloof ik.
speerpunt van F-35 is de verregaande integratie van de verschillende systemen in 1 airframequote:De F-35 heeft punten die voor het toestel spreken, met als meest in het oog springend de stealthcapabiliteiten. Hebben wij wel stealthvliegtuigen nodig? Gaan wij als eerste het luchtruim van Iran binnen als er stront aan de knikker komt? Of in Syrie, nu het nieuwe Russische luchtafweer heeft. Dacht het niet, zelfs niet als we de F-35 wél zouden hebben.
mjah boven Afghanistan deden vooral de oudere Europese toestellen het goed, ik neem aan dat het inmiddels beter is maar Rafale had bv een MirageIII nodig om een doel aan te stralen voor je er een bom op kon gooien die die MirageIII ook af kon werpenquote:Israel had geen stealthvliegtuigen nodig om een nucleaire faciliteit te bombarderen in Syrie, of toen ze afgelopen jaar die wapenfabriek in Sudan bombardeerden. Gebeurde allemaal met F-15's.
De not-so-stealthy Europese kisten presteerden prima boven Libie en Aghanistan.
Maar er zijn ook minpuntjes aan de F-35 naast de kosten. Maar je zult bij alle verschillende opties pro's en con's vinden.
In plaats van te stellen dat we dat niet meer hoeven te kunnen, kun je natuurlijk voor de veerandering ook eens proberen aannemelijk te maken waarom we dat niet meer hoeven te kunnen. En dan graag geen politieke uitleg (want te makkelijk) maar een militaire. Want tot nu toe kunnen we het wel (dat de politieke keus vaak anders is doet er even niet toe, het gaat om capaciteit)quote:Op maandag 17 december 2012 20:32 schreef Radegast het volgende:
We moeten eerst maar eens vast gaan stellen wat we nog willen en kunnen met het luchtwapen bij defensie, Moeten we alles wel willen kunnen? Naast defensieve taken ook offensieve taken? Meedoen in het hoogste geweldsspectrum? Maar daar is Jeanine nu op aan het studeren geloof ik.
Meest in het oog springende argument om het WEL te doen: de twee concurrenten (voor de NAVO) voor schaarse bronnen op de wereld markt, Rusland en China, werken allebei openlijk aan toestellen die de F-35 moeten kunnen aanpakken. Nu kun je dat lezen als "Oh, dan is de F-35 dus nutteloos". Ik lees het echter als "de F-16 is dus totaal nutteloos geworden, de F-35 kan er tenminste nog iets tegen uitrichten." De argumenten die jij aandraagt gingen 35 jaar geleden trouwens ook al op voor de F-16, en 50 jaar geleden voor de F-104. En toch hebben we die gekocht.quote:De F-35 heeft punten die voor het toestel spreken, met als meest in het oog springend de stealthcapabiliteiten. Hebben wij wel stealthvliegtuigen nodig? Gaan wij als eerste het luchtruim van Iran binnen als er stront aan de knikker komt? Of in Syrie, nu het nieuwe Russische luchtafweer heeft. Dacht het niet, zelfs niet als we de F-35 wél zouden hebben.
Als Israel in de lucht is vliegt er geen enkele piloot van een Arabisch land. Dat is al sinds de jaren 80 zo. Zoek maar even naar Bekaa Turkey Shoot. Dus dat is nauwelijks een argument. En de kwaliteit van Europese kisten boven Libië en Afghanistan: dat waren militair gesproken nauwelijks (tot geen) landen van formaat. Da's één. Twee is dat met name de Eurofightere landen nogal wat moeite hadden om bommen op de grond te krijgen daar. Pas sinds dit jaar is de RAF op bescheiden schaal in staat om slimme wapens af te leveren met de Eurofighter bijvoorbeeld. Dat wapensysteem is nog altijd niet op 100% van haar geplande capaciteit. En de Gripen, hoe mooi ik die estetisch ook vindt: het is een F-16 met deltavleugels. Generatie 4.5 op zijn hoogst.quote:Israel had geen stealthvliegtuigen nodig om een nucleaire faciliteit te bombarderen in Syrie, of toen ze afgelopen jaar die wapenfabriek in Sudan bombardeerden. Gebeurde allemaal met F-15's.
De not-so-stealthy Europese kisten presteerden prima boven Libie en Aghanistan.
De F-35 is nog volop in ontwikkeling, hoe kunnen daar geen minpuntjes aan zitten? Dat is bij elk nieuw vliegtuig! Sterker nog: het is bij elk nieuw product, en zeker bij elke nieuwe technologie! De F-16 viel in het begin spontaan uit de lucht, juist door die nieuwe technologie, en toch is het één van de meest succesvolle straaljagers van de laatste 50 jaar!quote:Maar er zijn ook minpuntjes aan de F-35 naast de kosten. Maar je zult bij alle verschillende opties pro's en con's vinden.
Natuurlijk moeten we ons fair share leveren aan het bondsgenootschap. Moeten we een kist hebben die een hoop dingen kan maar niet ergens heel erg uitblinkt of moeten we een kist hebben die niet alles kan maar bepaalde dingen juist uitstekend? De F-35 is bijvoorbeeld niet erg geschikt om dominantie in de lucht te bewerkstelligen (daar heeft de USAF de Raptor voor), en hij is ook niet zo geschikt voor close-air support zoals bijvoorbeeld een A-10 dat nu wel is. Een Typhoon is goed in a2a, maar niet in a2g. Wat vinden we belangrijk?quote:Op maandag 17 december 2012 20:43 schreef sp3c het volgende:
[..]
binnen de NAVO hebben we niet de optie om ons te concentreren op defensieve taken
dat zou een mooi verhaal worden, iedereen aan de Patriots en de cadiwagens terwijl de Amerikanen al de infanterie en al de bodybags moeten leveren ... dan heeft zo'n bondgenootschap niet echt veel zin meer voor hun
Bron? en hebben ze dat nog beargumenteerd?quote:[..]
speerpunt van F-35 is de verregaande integratie van de verschillende systemen in 1 airframe
dat hele Stealthverhaal komt daar nog eens bovenop maar dat is niet wat het toestel speciaal maakt
zonder stealth was het voor de KLu nog steeds de beste keuze
Altijd gedaan? Volgens mij is dat alleen gebeurd in Kosovo. Dat was de laatste keer dat de Nederlandse luchtmacht op dag één van een militaire actie vanaf minuut één meedeed aan een luchtactie. Daar schoot een NL'se F-16 met behulp van een AWACS-vliegtuig een Mig-29 met defecte instrumenten uit de lucht.quote:en waarom zou Nederland niet als eerste het luchtruim van bv Iran binnenvliegen?
hebben we tot nu toe altijd gedaan en met succes ook ... ik zie niet echt een reden om dit te veranderen
Heb je gelijk in, dat was in het begin zo. Maar toen was de Rafale ook nog maar net in gebruik genomen door de Franse luchtmacht. Is echt al heel wat jaren geleden. 2005/06 of misschien zelfs eerder?quote:[..]
mjah boven Afghanistan deden vooral de oudere Europese toestellen het goed, ik neem aan dat het inmiddels beter is maar Rafale had bv een MirageIII nodig om een doel aan te stralen voor je er een bom op kon gooien die die MirageIII ook af kon werpen
De Eurofighter heeft inderdaad niet veel actie gezien, de Britten vertrouwen nog vooral op Tornado's geloof ik. Ook in Libie nog. De Typhoon is dan ook niet zo best in air-to-ground, is niet echt een multirole vliegtuig (tenminste nu nog niet) maar meer een onderscheppingsjager. De Gripen NG bestaat alleen nog maar op papier geloof ik.quote:Eurofighter heeft niet zo veel gedaan geloof ik, Grippens zijn niet ingezet
Effe googlen, kun je best wat interessante informatie over vinden. De Rafale maakte zoveel indruk dat India direct wist welk vliegtuig ze wilden hebben als multirole-aircraft. De Typhoon was niet zo succesvol in Libie, speelde tweede viool na de Tornados maar de Amerikanen waren wel onder de indruk van de Europese wapens (van MBDA) die oa. onder de Typhoon hingen.quote:Libie weet ik niet, ben wel benieuwd naar wat informatie
Ik zeg niet dat ik vind dat we dat we iets niet meer hoeven te kunnen, maar dat daar eens over nagedacht moet worden voordat er een bepaalde keuze gemaakt wordt. De F-35 is geschikt voor bepaalde missies, maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat wij ooit voorop zullen lopen/vliegen bij zo'n soort missie. Dan kun je beter investeren in andere zaken die wel van pas zullen komen in missies waarvan de kans veel groter is dat we er wel aan mee zullen doen (oa. close-air support voor grondtroepen, afdwingen no-flyzone etc.)quote:Op maandag 17 december 2012 21:02 schreef RonaldV het volgende:
[..]
In plaats van te stellen dat we dat niet meer hoeven te kunnen, kun je natuurlijk voor de veerandering ook eens proberen aannemelijk te maken waarom we dat niet meer hoeven te kunnen. En dan graag geen politieke uitleg (want te makkelijk) maar een militaire. Want tot nu toe kunnen we het wel (dat de politieke keus vaak anders is doet er even niet toe, het gaat om capaciteit)
Als je je wil kunnen meten met die kisten van de Russen en Chinezen in een luchtgevecht dan moet je een vliegtuig hebben dat zich onderscheidt in de air-to-air rol. (Zoals de F-22, maar die krijg je niet van de US. Japan had 100x liever F-22's gehad dan F-35's). . De F-35 is dan niet het vliegtuig wat je wilt hebben. Dan nog eerder de Typhoon als die ooit nog eens helemaal ontwikkeld is tot z'n volle potentie.quote:[..]
Meest in het oog springende argument om het WEL te doen: de twee concurrenten (voor de NAVO) voor schaarse bronnen op de wereld markt, Rusland en China, werken allebei openlijk aan toestellen die de F-35 moeten kunnen aanpakken. Nu kun je dat lezen als "Oh, dan is de F-35 dus nutteloos". Ik lees het echter als "de F-16 is dus totaal nutteloos geworden, de F-35 kan er tenminste nog iets tegen uitrichten." De argumenten die jij aandraagt gingen 35 jaar geleden trouwens ook al op voor de F-16, en 50 jaar geleden voor de F-104. En toch hebben we die gekocht.
De minpunten zullen er ook nog zijn als 'ie uitontwikkeld is. Het een manusje-van-alles die van alles moet kunnen en omdat hij alles een beetje moet kunnen blinkt hij straks nergens echt in uit. Nou ja, als bommenwerper met beperkte load wel dan.quote:[..]
Als Israel in de lucht is vliegt er geen enkele piloot van een Arabisch land. Dat is al sinds de jaren 80 zo. Zoek maar even naar Bekaa Turkey Shoot. Dus dat is nauwelijks een argument. En de kwaliteit van Europese kisten boven Libië en Afghanistan: dat waren militair gesproken nauwelijks (tot geen) landen van formaat. Da's één. Twee is dat met name de Eurofightere landen nogal wat moeite hadden om bommen op de grond te krijgen daar. Pas sinds dit jaar is de RAF op bescheiden schaal in staat om slimme wapens af te leveren met de Eurofighter bijvoorbeeld. Dat wapensysteem is nog altijd niet op 100% van haar geplande capaciteit. En de Gripen, hoe mooi ik die estetisch ook vindt: het is een F-16 met deltavleugels. Generatie 4.5 op zijn hoogst.
De F-35 is nog volop in ontwikkeling, hoe kunnen daar geen minpuntjes aan zitten? Dat is bij elk nieuw vliegtuig! Sterker nog: het is bij elk nieuw product, en zeker bij elke nieuwe technologie! De F-16 viel in het begin spontaan uit de lucht, juist door die nieuwe technologie, en toch is het één van de meest succesvolle straaljagers van de laatste 50 jaar!
Niet in de lijn der verwachting? En waarom dan precies niet? Afdwingen no-fly zone Bosnië: Nederland vloog voorop. Eigenlijk vloog Nederland in Jopegoslavië de gehele jaren 90 voorop, tot aan Kosovo aan toe. Daar waar we niet voorop vlogen, was dat omdat we er niet bij waren (Golfoorlog wilde ons parlement Koeweit gaan terughalen met onbewapende F-16s!quote:Op dinsdag 18 december 2012 02:02 schreef Radegast het volgende:
[..]
Ik zeg niet dat ik vind dat we dat we iets niet meer hoeven te kunnen, maar dat daar eens over nagedacht moet worden voordat er een bepaalde keuze gemaakt wordt. De F-35 is geschikt voor bepaalde missies, maar het ligt niet in de lijn der verwachting dat wij ooit voorop zullen lopen/vliegen bij zo'n soort missie. Dan kun je beter investeren in andere zaken die wel van pas zullen komen in missies waarvan de kans veel groter is dat we er wel aan mee zullen doen (oa. close-air support voor grondtroepen, afdwingen no-flyzone etc.)
Niet op het niveau dat je het kunt met een F-35 nee. Maar onze F-16s zitten op hetzelfde niveau als die van de USAF en die kunnen het wel. Ik denk dat het meer een kwestie is van willen of zelfs durven.quote:Trouwens, volgens die NL'se F-35 testpiloot in dat Elsevier-artikel kunnen we het nu niet.
Het amusante is dat de Japanners als alternatief voor de F-22 dus gekozen hebben voor de F-35. De hadden de kans om Typhoons te nemen, volgens Eurofighter "een F-22 zonder stealth". Maar de Japanners kiezen voor de F-35. Zij zitten het dichtst op de Chinezen en maken zich (na Zuid-Korea) ook de meeste zorgen over de Chinezen. Blijkbaar is de F-35 WEL het vliegtuig wat je dan wilt hebben, in tegenstelling tot de Typhoon. De Turken hangen diezelfde gedachtengang trouwens aan als je naar Rusland kijkt.quote:[..]
Als je je wil kunnen meten met die kisten van de Russen en Chinezen in een luchtgevecht dan moet je een vliegtuig hebben dat zich onderscheidt in de air-to-air rol. (Zoals de F-22, maar die krijg je niet van de US. Japan had 100x liever F-22's gehad dan F-35's). . De F-35 is dan niet het vliegtuig wat je wilt hebben. Dan nog eerder de Typhoon als die ooit nog eens helemaal ontwikkeld is tot z'n volle potentie.
Oh, deze heb ik echt al zoooo enorm gehoord. Het is gewoon namauwen van wat er al overal beweerd is. Ik leg het gewoon nog een keer uit. Waarom zou je 4 (domme|) Mk84 bommen mee moeten kunnen nemen, als je met 2 stuks slimme munitie (bijvoorbeeld JDAMS, maar lasergeleide bakstenen mogen wat mij betreft ook) een veel beter resultaat haalt? Bij de F-35 gaat het niet meer over de te tillen hoeveelheid in kilos, maar in de te tillen hoeveelheid kinetische kracht op een specifieke plek op de grond. En wat dat Manusje-van-alles betreft: waar is het verschil met de F-104 en de F-16? Dat waren/zijn ook Manusjes-van-alles die nergens echt in uitblonken/uitblinken. Het mooie van al die vliegtuigtypes is dat ze pasten op de ideeën over oorlogsvoerig door de lucht van hun tijd, terwijl ze toch niet de koning van het luchtruim waren. Er was altijd wel iemand met meer snelheid/wendbaarheid/wapenlast/bereik/whatever. Je argument is niet geldig. Je koopt ALTIJD een compromis, want het beste op één gebied betekent achterblijven op een ander gebied.quote:[..]
De minpunten zullen er ook nog zijn als 'ie uitontwikkeld is. Het een manusje-van-alles die van alles moet kunnen en omdat hij alles een beetje moet kunnen blinkt hij straks nergens echt in uit. Nou ja, als bommenwerper met beperkte load wel dan.
De denkfout die iedereen maakt is dat we het niet kunnen betalen. Dat kunnen we best. Sterker nog: onze strijdkrachten kunnen zonder problemen terug naar het uitrustingsniveau van 1995, maar we ontberen politici met genoeg ballen om de grote budgetverslinders (Zorg, sociale zekerheid) van de 21e eeuw aan te pakken. Met een besparing van 5% in één van die twee sectoren kun je het Defensie budget verdubbelen. Niemand durft uit te leggen dat een looprekje best zelf betaald kan worden, desnoods tweedehands.quote:Ik ben geen tegenstander van de F-35, ik vind het alleen niet de énige logische vervanger voor de F-16 (die echt vervangen moet worden) ,zeker als je door de prijs maar een beperkt aantal kisten kan aanschaffen en onderhouden.
okay, my bad dan. Ik dacht dat de eerste keer dat NL z'n F-16's inzette bij het Kosovo-conflict was.quote:Op dinsdag 18 december 2012 15:56 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Niet in de lijn der verwachting? En waarom dan precies niet? Afdwingen no-fly zone Bosnië: Nederland vloog voorop. Eigenlijk vloog Nederland in Jopegoslavië de gehele jaren 90 voorop, tot aan Kosovo aan toe. Daar waar we niet voorop vlogen, was dat omdat we er niet bij waren (Golfoorlog wilde ons parlement Koeweit gaan terughalen met onbewapende F-16s!).
Ik zal dat artikel nog eens op moeten zoeken, maar ik weet toch vrij zeker dat hij 'niet' zei ipv in mindere mate dan de F-35.quote:[..]
Niet op het niveau dat je het kunt met een F-35 nee. Maar onze F-16s zitten op hetzelfde niveau als die van de USAF en die kunnen het wel. Ik denk dat het meer een kwestie is van willen of zelfs durven.
Hoe het met de Turken zit weet ik niet, maar de Japanners waren toch best enthousiast over de Typhoon, alleen de industrie (die erg op Amerika georienteerd is, zag het niet zo zitten) en ze wilden toch een stealthkist. Japan had veel beter al jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van hun eigen stealthfighter, iets waar ze al heel lang van dromen. Maar zelf een wapen ontwikkelen ligt gevoelig in het pacifistische Japan.quote:[..]
Het amusante is dat de Japanners als alternatief voor de F-22 dus gekozen hebben voor de F-35. De hadden de kans om Typhoons te nemen, volgens Eurofighter "een F-22 zonder stealth". Maar de Japanners kiezen voor de F-35. Zij zitten het dichtst op de Chinezen en maken zich (na Zuid-Korea) ook de meeste zorgen over de Chinezen. Blijkbaar is de F-35 WEL het vliegtuig wat je dan wilt hebben, in tegenstelling tot de Typhoon. De Turken hangen diezelfde gedachtengang trouwens aan als je naar Rusland kijkt.
Andere kisten maken ook gebruik van slimme munitie. Tuurlijk koop je altijd een compromis, dat is nou eenmaal zo als je een multirole-toestel wil. Ik vind de F-35 niet echt een multirole-toestel, meer een bomber dan een fighter. Maar dat is slechts mijn mening hé.quote:[..]
Oh, deze heb ik echt al zoooo enorm gehoord. Het is gewoon namauwen van wat er al overal beweerd is. Ik leg het gewoon nog een keer uit. Waarom zou je 4 (domme|) Mk84 bommen mee moeten kunnen nemen, als je met 2 stuks slimme munitie (bijvoorbeeld JDAMS, maar lasergeleide bakstenen mogen wat mij betreft ook) een veel beter resultaat haalt? Bij de F-35 gaat het niet meer over de te tillen hoeveelheid in kilos, maar in de te tillen hoeveelheid kinetische kracht op een specifieke plek op de grond. En wat dat Manusje-van-alles betreft: waar is het verschil met de F-104 en de F-16? Dat waren/zijn ook Manusjes-van-alles die nergens echt in uitblonken/uitblinken. Het mooie van al die vliegtuigtypes is dat ze pasten op de ideeën over oorlogsvoerig door de lucht van hun tijd, terwijl ze toch niet de koning van het luchtruim waren. Er was altijd wel iemand met meer snelheid/wendbaarheid/wapenlast/bereik/whatever. Je argument is niet geldig. Je koopt ALTIJD een compromis, want het beste op één gebied betekent achterblijven op een ander gebied.
[..]
Het is een keuze, tuurlijk. Maar ik ga even uit van het geld dat is gereserveerd voor de vervanging van de F-16 en het budget zoals dat nu jaarlijks naar defensie gaat. We kunnen het niet leuk vinden, dom of zelfs gevaarlijk op langere termijn maar het is de politieke realiteit. Met die nog onbekende maar forse prijs per toestel en fikse kosten voor onderhoud krijg je een luchtmacht met zeer beperkte getallen.quote:De denkfout die iedereen maakt is dat we het niet kunnen betalen. Dat kunnen we best. Sterker nog: onze strijdkrachten kunnen zonder problemen terug naar het uitrustingsniveau van 1995, maar we ontberen politici met genoeg ballen om de grote budgetverslinders (Zorg, sociale zekerheid) van de 21e eeuw aan te pakken. Met een besparing van 5% in één van die twee sectoren kun je het Defensie budget verdubbelen. Niemand durft uit te leggen dat een looprekje best zelf betaald kan worden, desnoods tweedehands.
Beter 20 splinternieuwe F-16's dan helemaal niks. Behalve dan dat je andere landen aan een supermodern vliegtuig helpt.quote:Op maandag 17 december 2012 19:49 schreef sp3c het volgende:
[..]
zo heel veel geld is dat niet
voor 800 miljoen heb je pak hem beet 20 gloednieuwe up to date F16's zonder spare parts of ondersteuning, meer niet en beter ook niet
de Oostenrijkse Eurofighter deal (15 toestellen) is bv rond de 2 miljard euro waard afaik
Misschien moet je dan even gaan inlezen. De eerste toestellen die boven Joegoslavië actief waren waren twee Nederlandse F-16s, op enkele minuten gevogld door USMC F-18s. De eerste toestellen die bommen afgooiden op Serven waren NL F-16s (tevens strike leaders) tijdens de aanval op Udbina airfield. De enige toestellen die bommen afwierpen op Srebrenica waren NL F-16s (tevens eerste vrouwelijke NAVO jachtvlieger en eerste NAVO vrouw die operationeel met bommen gooide). Nederland was een tijdlang ook de enige die verkenningsvluchten uitvoerde boven Joegoslavië.quote:Op dinsdag 18 december 2012 17:26 schreef Radegast het volgende:
[..]
okay, my bad dan. Ik dacht dat de eerste keer dat NL z'n F-16's inzette bij het Kosovo-conflict was.
Oh, dat geloof ik graag. Ook testpiloten zijn niet ongevoelig voor het maken van politieke statements. Maar plaats hem in perspectief. De feiten zeggen (nationaal en internationaal) iets anders. F-16s zijn ook bij de USAF frontlijn toestellen. Die van ons zitten op een gelijkwaardig uitrustingsniveau. Als de USAF het er mee kan, dan kunnen wij dat ook.quote:[..]
Ik zal dat artikel nog eens op moeten zoeken, maar ik weet toch vrij zeker dat hij 'niet' zei ipv in mindere mate dan de F-35.
Ik denk dat je de ontwikkelingen van de laatste maanden nog even moet doorlopen. De Japanners zijn erg zenuwachtig aan het worden van de ontwikkelingen in China. Daar staan tenminste 2 stealth fighters te testen en oefent de Chinese marine sinds een maand met vliegtuigen op een carrier. Tel daarbij dat de Chinezen zo ongeveer iedereen van zo ongeveer elke klomp steen in de Chinese Zee proberen weg te bluffen, en de Japanse belangstelling voor de F-35 heeft plots weinig meer met de industrie van doen.quote:[..]
Hoe het met de Turken zit weet ik niet, maar de Japanners waren toch best enthousiast over de Typhoon, alleen de industrie (die erg op Amerika georienteerd is, zag het niet zo zitten) en ze wilden toch een stealthkist. Japan had veel beter al jaren geleden begonnen met het ontwikkelen van hun eigen stealthfighter, iets waar ze al heel lang van dromen. Maar zelf een wapen ontwikkelen ligt gevoelig in het pacifistische Japan.
Nogmaals: exact hetzelfde gebeurde bij de F-104 en de F-16. Die zien er meer uit als een fighter, maar waren/zijn in de praktijk vooral een bomb-truck. Toch hebben die nooit het verwijt "Jack of all Trades" gekregen, terwijl de F-35 dat wel krijgt. Een unfaire vergelijking, IMHO.quote:[..]
Andere kisten maken ook gebruik van slimme munitie. Tuurlijk koop je altijd een compromis, dat is nou eenmaal zo als je een multirole-toestel wil. Ik vind de F-35 niet echt een multirole-toestel, meer een bomber dan een fighter. Maar dat is slechts mijn mening hé.
De prijs is niet onbekend. Nou, da's niet helemaal waar en er zit nog een nuance aan. Lockheed heeft met de USAF net een nieuw contract uitonderhandeld, en de prijzen in dat contract komen ZEER dicht in de buurt van de prijzen die steeds genoemd werden. Die onderhandelingen zijn door de USAF hard onderhandeld, en als de KLu de zaken een beetje slim aanpakt, dan kopen ze hun toestellen (net als de F-16 destijds) per USAF-order tegen USAF prijzen. Laat Nederlnd in hemelsnaam niet zelf gaan onderhandelen, want ik weet nog wel wat financiele blunders van de afgelopen 25 jaar die aantonen dat MinDef niet echt handig investeert en onderhandelt.quote:[..]
Het is een keuze, tuurlijk. Maar ik ga even uit van het geld dat is gereserveerd voor de vervanging van de F-16 en het budget zoals dat nu jaarlijks naar defensie gaat. We kunnen het niet leuk vinden, dom of zelfs gevaarlijk op langere termijn maar het is de politieke realiteit. Met die nog onbekende maar forse prijs per toestel en fikse kosten voor onderhoud krijg je een luchtmacht met zeer beperkte getallen.
Ga ik doen. Bedankt voor de tip.quote:Op dinsdag 18 december 2012 20:52 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Misschien moet je dan even gaan inlezen. De eerste toestellen die boven Joegoslavië actief waren waren twee Nederlandse F-16s, op enkele minuten gevogld door USMC F-18s. De eerste toestellen die bommen afgooiden op Serven waren NL F-16s (tevens strike leaders) tijdens de aanval op Udbina airfield. De enige toestellen die bommen afwierpen op Srebrenica waren NL F-16s (tevens eerste vrouwelijke NAVO jachtvlieger en eerste NAVO vrouw die operationeel met bommen gooide). Nederland was een tijdlang ook de enige die verkenningsvluchten uitvoerde boven Joegoslavië.
Probeer "Check the Horizon" ergens te vinden, die gaat over de hele operatie.
Ik weet van de spanningen tussen China en Japan. China is hard bezig met die J-20's en J-31's, al zijn die vliegtuigen nog heel erg in het beginstadium van ontwikkeling. Van de J-31's zijn alleen nog maar een paar prototypes geloof ik. Het zal nog wel enkele jaren duren voordat die kisten in aanzienlijke aantallen operationeel zullen zijn. Maar het zal ook nog flink wat jaren duren voordat Japan die 42 F-35's heeft die ze willen. Zal nog wel lang onrustig blijven daar in Oost-Azie.quote:[..]
Oh, dat geloof ik graag. Ook testpiloten zijn niet ongevoelig voor het maken van politieke statements. Maar plaats hem in perspectief. De feiten zeggen (nationaal en internationaal) iets anders. F-16s zijn ook bij de USAF frontlijn toestellen. Die van ons zitten op een gelijkwaardig uitrustingsniveau. Als de USAF het er mee kan, dan kunnen wij dat ook.
[..]
Ik denk dat je de ontwikkelingen van de laatste maanden nog even moet doorlopen. De Japanners zijn erg zenuwachtig aan het worden van de ontwikkelingen in China. Daar staan tenminste 2 stealth fighters te testen en oefent de Chinese marine sinds een maand met vliegtuigen op een carrier. Tel daarbij dat de Chinezen zo ongeveer iedereen van zo ongeveer elke klomp steen in de Chinese Zee proberen weg te bluffen, en de Japanse belangstelling voor de F-35 heeft plots weinig meer met de industrie van doen.
Komt misschien omdat de F-35 de vervanger wordt van verschillende type vliegtuigen als de Harrier, Hornet, A-10 en F-16.quote:[..]
Nogmaals: exact hetzelfde gebeurde bij de F-104 en de F-16. Die zien er meer uit als een fighter, maar waren/zijn in de praktijk vooral een bomb-truck. Toch hebben die nooit het verwijt "Jack of all Trades" gekregen, terwijl de F-35 dat wel krijgt. Een unfaire vergelijking, IMHO.
Ja, batch vijf: 32 kisten voor 3,8 miljard USD, zonder motoren. Komt in de buurt van 110 miljoen per kist, da's enkele procenten goedkoper dan de vierde batch was. De overheid had Lockheed ook gewaarshuwd meen ik, productie gaat voor profit. Goed onderhandeld.quote:[..]
De prijs is niet onbekend. Nou, da's niet helemaal waar en er zit nog een nuance aan. Lockheed heeft met de USAF net een nieuw contract uitonderhandeld, en de prijzen in dat contract komen ZEER dicht in de buurt van de prijzen die steeds genoemd werden. Die onderhandelingen zijn door de USAF hard onderhandeld, en als de KLu de zaken een beetje slim aanpakt, dan kopen ze hun toestellen (net als de F-16 destijds) per USAF-order tegen USAF prijzen. Laat Nederlnd in hemelsnaam niet zelf gaan onderhandelen, want ik weet nog wel wat financiele blunders van de afgelopen 25 jaar die aantonen dat MinDef niet echt handig investeert en onderhandelt.
En wat de kosten voor onderhoud betreft: ik snap niet waarom dat plots in de vergelijking wordt meegevoerd. Alsof Nederland zich daar druk om maakte bij de aanleg van de Betuwelijn. Of de aankoop van de Fyra. Of de aanleg van de '5e baan' op Schiphol. Of de aanschaf van autos voor Rijkswaterstaat.
De F-16 is ontwikkeld als Lightweight Fighter. De F-15 was kort daarvoor ontworpen als ADF. Pas in later stadium is het project omgevormd tot een 'air combat fighter' met als doel de F-15 te complementeren. Daardoor is t.o.v. onder andere de YF-16 (het prototype) de romp langer geworden en een radar in de neus geplaatst.quote:Op woensdag 19 december 2012 00:21 schreef Radegast het volgende:
[..]
Komt misschien omdat de F-35 de vervanger wordt van verschillende type vliegtuigen als de Harrier, Hornet, A-10 en F-16.
De F-16 werd ontwikkeld als air dominance fighter, naast al die andere types vliegtuigen en is later geevolueerd tot een multirole. Dat is toch anders.
Batch 5 zijn nog steeds LRIP kisten, Low-Rate Initial Production. In het begin zou ook de 6e batch nog LRIP zijn. Met het terugsschroeven van de aantallen in de eerste batches is de verwachting dat vanaf 2019 er echt Full-Rate gebouwd wordt.quote:[..]
Ja, batch vijf: 32 kisten voor 3,8 miljard USD, zonder motoren. Komt in de buurt van 110 miljoen per kist, da's enkele procenten goedkoper dan de vierde batch was. De overheid had Lockheed ook gewaarshuwd meen ik, productie gaat voor profit. Goed onderhandeld.
Japan betaald voor 4 F-35's iets van 127 miljoen USD per stuk. Zou dat dan in fly-away conditie zijn?
Dat die kosten voor onderhoud opeens overal meegerekend worden, komt voort uit de ervaringen met de F-22 denk ik. Mega uit de hand gelopen. En aangezien de F-35 toch het kleine broertje is...
Met de kanttekening dat 'Air Dominance' niet bestaat. Het is 'Air Supremacy' (luchtoverwicht). De enige overtreffende trap die daarop bestaat is 'Command of the Air'. Dat zal in de praktijk nooit gegeven worden, want je hebt nooit waterdicht 100% controle over het luchtruim, met dank aan lichtgewicht MANPADS.quote:Op woensdag 19 december 2012 18:10 schreef M5 het volgende:
[..]
De F-16 is ontwikkeld als Lightweight Fighter. De F-15 was kort daarvoor ontworpen als ADF. Pas in later stadium is het project omgevormd tot een 'air combat fighter' met als doel de F-15 te complementeren. Daardoor is t.o.v. onder andere de YF-16 (het prototype) de romp langer geworden en een radar in de neus geplaatst.
Air dominance of Air supremacy fighters zijn bijv: F-14, F-15, F-22 en in de Sovjet Unie destijds de Su-27. Over het algeemeen aanzienlijk zwaardere kisten dan de F-16 met meestal geen Air-to-ground mogelijkheden. Alhoewel die sinds de opkomst van het Multi-Role concept vaak later wel toegevoegd zijn, of soms zelfs doorontwikkeld tot een nieuwe variant (F-15E, Su-30 bijvoorbeeld)
[..]
http://www.defensenews.co(...)s%7Ctext%7CFRONTPAGEquote:ANKARA — Turkey said Jan. 11 it has postponed an order to purchase its first two U.S.-made F-35 fighter jets due to technical problems and rising costs, but said it still intends to buy 100 more in the long run.
“Due to the current state of the JSF (Joint Strike Fighter) ... and the rising cost ... it was decided to postpone the order placed on Jan 5, 2012, for the two aircraft,” the Undersecretariat for Defence Industry (SSM) said in a statement.
The SSM, the public body responsible for Turkey’s arms purchases, said the decision was taken because the technical capabilities of the aircraft were ”not at the desired level yet.”
After the initial purchase of the two jets, Turkey plans to order 100 units of the stealth fighter to replace its current fleet consisting mainly of F-4 Phantoms and F-16 Falcons, according to the statement.
Als de prijs tijdens 30% van de testen al bijna verdubbeld is, wat mag hij dan kosten zodra hij helemaal klaar is? Het zes-voudige van de eerste geschatte begroting? Want vergeet niet dat door alle landen die hem annuleren, de kosten alleen maar sneller zullen stijgen.quote:Op zondag 13 januari 2013 15:56 schreef RonaldV het volgende:
Ik blijf me verbazen over het continue negatief uitleggen van het testprogramma. Iedereen die verstand heeft van luchtvaart en/of IT weet dat dit normale issues zijn die je bij elk project tegenkomt. Het testen is pas op 30%! Ik zou me zorgen gaan maken als ze GEEN problemen tegen kwamen, want dat zou betekenen dat ze niet goed testen. Ga eens een cursus project-management, procesmanagement en service management doen, lees de rapporten dan nog eens, en vertel dan of er een probleem is.
Testen doe je om te zien of alles werkt zoals voorspeld. In dit project is er met computermodellen meer voorspeld dan ooit tevoren. Dat betekent automatisch dat er ook meer moet worden geverifieerd. Dit vliegtuig gebruikt ook meer software dan ooit tevoren. Dat betekent dat er HEEL veel software moet worden getest. En het is heel simpel: hoe meer software je schrijft, hoe meer je moet testen, en hoe meer kans op fouten.
Zoals Lockheed al stelt: er is nog altijd vooruitgang en ze liggen op nagenoeg schema. En dat is geen koud kunstje, gegeven de (door de politiek bepaalde) eis om een vliegtuig te bouwen dat aan eisen moet voldoen van 3 soorten gebruikers die eigenlijk niet verenigbaar zijn.
(Noot: Ik zeg niet dat er GEEN problemen zijn, ik stel dat de focus te veel ligt op wat er nog niet zonder problemen werkt, en te weinig op wat er al bereikt is.)
Nee, opzich niet uniek nee. Maar tot nu toe "nog maar" 5 jaar vertraging hè. Ik las net in de post boven mij dat ze nog maar op 30% van de testen zitten.quote:Op vrijdag 18 januari 2013 22:26 schreef Cobra4 het volgende:
5 jaar vertraging is toch niet echt uniek. Was bv ook het geval bij de ontwikkeling/bouw van onze Walrusklasse.
Reactie LM op Pentagon's Director of Operational Test Evaluation (DOT&E) report.quote:Op zondag 13 januari 2013 15:56 schreef RonaldV het volgende:
Ik blijf me verbazen over het continue negatief uitleggen van het testprogramma. Iedereen die verstand heeft van luchtvaart en/of IT weet dat dit normale issues zijn die je bij elk project tegenkomt. Het testen is pas op 30%! Ik zou me zorgen gaan maken als ze GEEN problemen tegen kwamen, want dat zou betekenen dat ze niet goed testen. Ga eens een cursus project-management, procesmanagement en service management doen, lees de rapporten dan nog eens, en vertel dan of er een probleem is.
Testen doe je om te zien of alles werkt zoals voorspeld. In dit project is er met computermodellen meer voorspeld dan ooit tevoren. Dat betekent automatisch dat er ook meer moet worden geverifieerd. Dit vliegtuig gebruikt ook meer software dan ooit tevoren. Dat betekent dat er HEEL veel software moet worden getest. En het is heel simpel: hoe meer software je schrijft, hoe meer je moet testen, en hoe meer kans op fouten.
Zoals Lockheed al stelt: er is nog altijd vooruitgang en ze liggen op nagenoeg schema. En dat is geen koud kunstje, gegeven de (door de politiek bepaalde) eis om een vliegtuig te bouwen dat aan eisen moet voldoen van 3 soorten gebruikers die eigenlijk niet verenigbaar zijn.
(Noot: Ik zeg niet dat er GEEN problemen zijn, ik stel dat de focus te veel ligt op wat er nog niet zonder problemen werkt, en te weinig op wat er al bereikt is.)
quote:F-35B Flights Suspended Following Fueldraulic Failure
Jan. 18, 2013 - 03:32PM
The DoD office in charge of the Joint Strike Fighter suspended flight operations on the F-35B (STOVL) variant Friday for precautionary reasons after a problem was discovered with the fueldraulic system in the jet, officials confirmed for Defense News.
All STOVL variant aircraft operating at Eglin Air Force base, Fla., Marine Air Station Yuma, Ariz., and Lockheed’s production factory in Fort Worth, Texas, have been grounded while engineer teams review data on the jet.
The office made the decision after a 10:00 a.m. CST test flight at Eglin was aborted by the pilot during a conventional takeoff roll. There were no injuries to the pilot or the crew.
The abort occurred because of a failure to a propulsion fueldraulic line, which enables movement in the actuators for the STOVL’s exhaust system.
The F-35A (conventional) and F-35C (carrier) variants are unaffected.
“Implementing a precautionary suspension of flight operations is a prudent response until F-35B engineering, technical and system safety teams fully understand the cause of the failure,” wrote JPO spokesman Joe DellaVedova in an emailed statement.
“Once the causal and contributing factors are understood, a determination will be made when to lift the suspension and reinstate F-35B flight operations,” DellaVedova wrote. He added that impact on flight test operations are being assessed, and ground operations on the F-35B will continue.
A spokesman for Lockheed Martin, the prime contractor on the 5th generation fighter, directed questions to Pratt & Whitney, which designed the engine on the JSF. Pratt & Whitney has delivered 87 F-35 engines, including 40 of the STOVL variety.
“An initial inspection discovered a detached fueldraulic line in the aft portion of the engine compartment near the bearing swivel module,” spokesman Matthew Bates wrote in an emailed statement. “This component is not used in the CTOL or CV variant aircraft. A team of Pratt & Whitney and Rolls-Royce engineers is investigating the cause of the incident and working closely with Lockheed Martin and the F-35 Joint Program Office to resolve the matter.”
Bates also noted that P&W engines have successfully completed almost 25,000 hours of testing, including 4,270 flight hours.
The fueldraulic system was highlighted as a potential issue in the annual report to Congress released this week by the Pentagon’s Operational Test and Evaluation office (OT&E). The report noted that part of the fueldraulic system was removed in 2008 to save 9 pounds.
The testers warned that the fueldraulic system leaves open the chance of a sustained fire if exposed, but noted that the program office “is accepting the increased vulnerability associated with the fueldraulic system and is currently not considering reinstating the fueldraulic fuses in the production aircraft configuration.”
er is nog geen enkel land dat zijn bestelling geannuleerd heeftquote:Op vrijdag 18 januari 2013 22:03 schreef BlikkenS het volgende:
[..]
Want vergeet niet dat door alle landen die hem annuleren, de kosten alleen maar sneller zullen stijgen.
Daar heb jij weer gelijk in, geen enkel land heeft hem compleet geannuleerd. Echter hebben Italië, Nederland, Noorwegen, UK, en Australië al laten weten dat dat aantal zeker/misschien terug zal lopen.quote:Op zaterdag 19 januari 2013 02:44 schreef sp3c het volgende:
[..]
er is nog geen enkel land dat zijn bestelling geannuleerd heeft
omdat dat het het enige feitelijke punt is dat je maaktequote:Op zaterdag 19 januari 2013 11:43 schreef BlikkenS het volgende:
[..]
Daar heb jij weer gelijk in, geen enkel land heeft hem compleet geannuleerd. Echter hebben Italië, Nederland, Noorwegen, UK, en Australië al laten weten dat dat aantal zeker/misschien terug zal lopen.
En waarom pak je nou net dat ene zinnetje eruit? De rest ben je het dus wel mee eens, dat dit project niet op technologisch vlak maar op economisch vlak een ramp word?
Hier bega je een rekenfout. je kunt niet stellen dat de prijs verdubbeld is op 30%, dus hij zal wel verzesvoudigds zijn op 100%. Daarbij gaan zowel Lockheed als het Pentagon nog steeds uit van de prijs die de F-35 gemiddeld zal kosten, en niet van de stuksprijs op dit moment (die voor de pre-productie serie inderdaad een stuk hoger ligt)quote:Op vrijdag 18 januari 2013 22:03 schreef BlikkenS het volgende:
[..]
Als de prijs tijdens 30% van de testen al bijna verdubbeld is, wat mag hij dan kosten zodra hij helemaal klaar is? Het zes-voudige van de eerste geschatte begroting? Want vergeet niet dat door alle landen die hem annuleren, de kosten alleen maar sneller zullen stijgen.
ALS dat gebeurt, dan is het om toch de oorspronkelijk gewenste aantallen te halen, die dan binnen een paar jaar middels upgrades op internationaal niveau zullen worden gebracht. Maar ik zie eerder gebeuren dat we slechts een minieme hoeveelheid reserve onderdelen kopen, zodat we twee jaar na introductie kunnen roepen dat "die kut-kist alweer in onderhoud staat" en "die klote leverancier geen onderdelen op tijd kan leveren". Want zo gaat het standaard.quote:Ik zie het erop aan komen dat we straks alsnog met de F-35 opgescheept zitten (wat een goed vliegtuig lijkt te worden), echter dan compleet uitgeklede versies die niet voldoen om maar op de kosten te kunnen besparen.
Oh, ik kan het nog wel een tandje erger maken hoor: de kist is niet 5, maar 20 jaar te laat. Toen de F-16 werd ingevoerd werd er al gesproken over een opvolger die midden jaren 90 moest vliegen. Begin jaren 90 had Clinton het nog over eind jaren 90. Zijn regering maakte er de 3-in-1 oplossing van waar we nu mee zitten te kloten richting 2020. Maar die beslissingen zijn allemaal gepasseerde stations.quote:5 jaar vertraging wil ik trouwens ook niet echt "op schema" noemen.
lolquote:Op donderdag 14 februari 2013 08:26 schreef 99.999 het volgende:
Clingendael, normaal toch de defensielobby bij uitstek
Yeah, rightquote:Op donderdag 14 februari 2013 08:26 schreef 99.999 het volgende:
Zelfs Clingendael, normaal toch de defensielobby bij uitstek
We weten nu al dat we nooit meer dan een stuk of 30 F-35's kunnen betalen, dus als we ermee doorgaan kunnen we alle militaire vliegvelden op één na sluiten. Kan driekwart van het KLu-personeel ook meteen afzwaaien.quote:
Dat soort koude oorlogretoriek red je het niet meer mee.quote:Op donderdag 14 februari 2013 10:38 schreef Spatzmann het volgende:
Het probleem is gewoon dat nederland veel te weinig uitgeeft aan defensie. Als het budget gewoon weer netjes 2%van het BNP wordt, dan kan je echt wel een fatsoenlijk leger houden en de F35 aanschaffen.
dan kopen we ze nietquote:Op donderdag 14 februari 2013 10:39 schreef remlof het volgende:
[..]
We weten nu al dat we nooit meer dan een stuk of 30 F-35's kunnen betalen, dus als we ermee doorgaan kunnen we alle militaire vliegvelden op één na sluiten. Kan driekwart van het KLu-personeel ook meteen afzwaaien.
Als je geen afnemer meer bent van de toestellen is betrokken blijven bij de ontwikkeling niet zo heel logisch meer. Zeker wanneer dat naar verwachting meer gaat kosten dan het opbrengt. dat geld kan je ook op een verstandiger wijze inzetten.quote:Op donderdag 14 februari 2013 10:41 schreef sp3c het volgende:
[..]
dan kopen we ze niet
is niet echt een argument om dan maar uit het hele project te stappen
we zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van Rafalequote:Op donderdag 14 februari 2013 10:43 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Als je geen afnemer meer bent van de toestellen is betrokken blijven bij de ontwikkeling niet zo heel logisch meer. Zeker wanneer dat naar verwachting meer gaat kosten dan het opbrengt. dat geld kan je ook op een verstandiger wijze inzetten.
Dan kopen we die toch?quote:Op donderdag 14 februari 2013 10:44 schreef sp3c het volgende:
[..]
we zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van Rafale
daar kopen we ook testtoestellen van?quote:Op donderdag 14 februari 2013 10:44 schreef sp3c het volgende:
[..]
we zijn ook betrokken bij de ontwikkeling van Rafale
die is duurderquote:
dat staat er nietquote:Op donderdag 14 februari 2013 10:47 schreef 99.999 het volgende:
[..]
daar kopen we ook testtoestellen van?
Bizar trouwens dat we testtoestellen moeten kopen, we kunnen toch gewoon vlieguren reserveren in bestaande testtoestellen?quote:Op donderdag 14 februari 2013 10:47 schreef 99.999 het volgende:
[..]
daar kopen we ook testtoestellen van?
Daar geloof ik niets van.quote:
quote:do 14 feb 2013, 09:48 | 0 reacties |lees voor
'Aanschaf JSF niet echt noodzakelijk'
DEN HAAG - De aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF is in een aantal toekomstscenario's voor de Nederlandse krijgsmacht niet noodzakelijk.
Dat staat in een advies van instituut Clingendael aan minister Jeanine Hennis van Defensie.
Daarin worden vier toekomstmodellen geschetst voor de Nederlandse krijgsmacht. In slechts één van de vier is de JSF echt nodig. Het gaat om het scenario waarin Nederland een rol wil spelen in de openingsfase van militaire interventies, samen met de VS en andere grote landen. In de andere, wat minder ambitieuze modellen is aanschaf van de JSF „niet per se noodzakelijk”, mede gezien de hoge kosten ervan. Dat geldt ook voor het scenario dat in de analyse van de auteurs van het rapport het beste scoort.
Een woordvoerder van Defensie liet donderdag weten het rapport nog niet te kennen.
India betaald 20 miljard dollar voor 126 toestellen, waarvan 18 van de Franse luchtmacht komenquote:
En de JSF zou ons in 2008 al 13 miljard gaan kosten uitgaande van 62 toestellenquote:Op donderdag 14 februari 2013 10:59 schreef sp3c het volgende:
[..]
India betaald 20 miljard dollar voor 126 toestellen, waarvan 18 van de Franse luchtmacht komen
Canada betaald 9 miljard voor 65 nieuwe toestellen
ok?quote:Op donderdag 14 februari 2013 11:05 schreef remlof het volgende:
[..]
En de JSF zou ons in 2008 al 13 miljard gaan kosten uitgaande van 62 toestellen
echt nietquote:Op donderdag 14 februari 2013 10:59 schreef sp3c het volgende:
[..]
India betaald 20 miljard dollar voor 126 toestellen, waarvan 18 van de Franse luchtmacht komen
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |