quote:Op vrijdag 30 maart 2012 19:25 schreef M5 het volgende:
[..]
Juist. De F-35A haalde het beoogde vliegbereik niet, 8km op een totaal van 1100km... Opgelost door door het vliegpatroon dat men daarvoor gebruikt iets aan te passen. Niet dat ik dat een chique oplossing vind om toch een target te halen, maar dan nog... dat daar kamervragen over gesteld moeten worden....
Nee, natuurlijk niet. Maar het tegen mijn principes om de meet methode bij te stellen om het gewenste resultaat te behalen. Dan maar 8km minder op het vliegbereik.quote:Op vrijdag 30 maart 2012 20:05 schreef RonaldV het volgende:
Chique of niet, zoals de generaal zei: is 8 kilometer een miljoenen-investering waard?
Weet jij wat zo'n tomahawk per stuk kost? 800.000 euro's. Dat zijn geen relatief goedkope kruisvluchtwapens meer. Met zo'n ding kan je altijd nog maar een enkel doel bestoken. Terwijl een jachtbommenwerper voor dat geld heel wat meer kan verwezenlijken.quote:Op vrijdag 6 april 2012 15:10 schreef LWD-Godius het volgende:
Even een vraagje tussendoor: In het kabinet Balkenende IV zag de MinDEF af van de aanschaf van Tomahawk-raketten. Nu weet ik dat er ivm de bezuinigingen dit afbraak-kabinet (Rutte) niet geïnvesteerd in defensie.
Maar wat ik me afvraag is dit: Zou het niet beter zijn om de bestelling van de f35 af te stellen en defensie uit te rusten met deze relatief goedkope kruisvluchtwapens? Met de Saab Gripen NG heb je dan een relatief betere opvolger voor de F16 (kosten, onderhoud en inzet).
Ik begrijp het tweede gedeelte van je verhaal ook wel maar als je er van uitgaat dat de F35 minstens 200 miljoen euro p/s gaat kosten (wat veel meer gaat worden uiteindelijk) dan zou je daarvoor 250 Tomahawk-raketten kunnen kopen. Meer dan 2x het aantal raketten dat in Odyssey Dawn is gebruikt.quote:Op vrijdag 6 april 2012 15:47 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Weet jij wat zo'n tomahawk per stuk kost? 800.000 euro's. Dat zijn geen relatief goedkope kruisvluchtwapens meer. Met zo'n ding kan je altijd nog maar een enkel doel bestoken. Terwijl een jachtbommenwerper voor dat geld heel wat meer kan verwezenlijken.
En die Gripen NG bestaat nog steeds alleen maar op papier. Bedenk wel dat een nieuwe jager zo'n 40 jaar me moet. Houd er ff rekening mee dat over 25 jaar elk zichzelf respecterend land met stealth jagers rondvliegt. Dat word gewoon de norm, dus voor Nederland ook.
Hoe kom je in hemelsnaam aan 200miljoen EUR/stuk? De kale stuksprijs (ex reserve onderdelen) ligt op dit moment officieel nog rond de 60miljoen EUR. Dat is minder dan een derde van jouw aanname. Voor dat bedrag krijg je een toestel dat meerdere keren te gebruiken is, en voor meerdere doelen in te zetten, waarvan de piloot zijn plan kan aanpassen aan de omstandigheden en in principe over de hele wereld inzetbaar. De Tomahawks waar jij het over hebt, zijn alleen maar af te vuren vanaf een schip, wat een groot deel van de wereld al niet bereikbaar maakt. Daarbij kost een schip vele malen meer, zowel in aanschaf als in gebruik. Bovendien: als je op de knop hebt gedrukt is hij onderweg naar een tevoren vastgesteld doel, en niet meer bij te sturen of terug te roepen.quote:Op vrijdag 6 april 2012 16:09 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Ik begrijp het tweede gedeelte van je verhaal ook wel maar als je er van uitgaat dat de F35 minstens 200 miljoen euro p/s gaat kosten (wat veel meer gaat worden uiteindelijk) dan zou je daarvoor 250 Tomahawk-raketten kunnen kopen. Meer dan 2x het aantal raketten dat in Odyssey Dawn is gebruikt.
Informatie van het Pentagon, ze zeiden zelf dat de prijs nog kan oplopen tot een bedrag van 400 miljoen dollar per stuk. ( hangt van de vraag af) Voor de rest vind ik je verhaal niet echt goed beargumenteerd. Daarnaast kan de Gripen NG alles wat nodig is voor een multi-role combat fighter en kan je veel meer vliegtuigen er voor aanscaffen dan bij de F35.quote:Op vrijdag 6 april 2012 16:33 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Hoe kom je in hemelsnaam aan 200miljoen EUR/stuk? De kale stuksprijs (ex reserve onderdelen) ligt op dit moment officieel nog rond de 60miljoen EUR. Dat is minder dan een derde van jouw aanname. Voor dat bedrag krijg je een toestel dat meerdere keren te gebruiken is, en voor meerdere doelen in te zetten, waarvan de piloot zijn plan kan aanpassen aan de omstandigheden en in principe over de hele wereld inzetbaar. De Tomahawks waar jij het over hebt, zijn alleen maar af te vuren vanaf een schip, wat een groot deel van de wereld al niet bereikbaar maakt. Daarbij kost een schip vele malen meer, zowel in aanschaf als in gebruik. Bovendien: als je op de knop hebt gedrukt is hij onderweg naar een tevoren vastgesteld doel, en niet meer bij te sturen of terug te roepen.
Dus nee, geen goed idee.
Laatste wat ik erover gelezen heb is dat de verwachtte kosten zo'n 380 miljard dollar zijn, voor zowel de ontwikkeling als de aanschaf van iets minder dan 2500 toestellen. Komt neer op zo'n 140 miljoen dollar (iets meer dan 100 miljoen euro) per stuk. Houdt er dan nog eens rekening mee dat bij die 2500 toestellen veel F35B's en C's zitten, die een stuk duurder zijn dan de A variant die Nederland wilt hebben...quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:19 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Informatie van het Pentagon, ze zeiden zelf dat de prijs nog kan oplopen tot een bedrag van 400 miljoen dollar per stuk. ( hangt van de vraag af) Voor de rest vind ik je verhaal niet echt goed beargumenteerd. Daarnaast kan de Gripen NG alles wat nodig is voor een multi-role combat fighter en kan je veel meer vliegtuigen er voor aanscaffen dan bij de F35.
Ik verwacht het niet. USA bepaald wat je wel en niet te zien krijgt, dit soort zaken blijft over het al gemeen alleen inzichtelijk voor de USAF zelf. Overigens is de software van de kisten nog lang niet uit ontwikkeld.quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:46 schreef hoogvlieger het volgende:
Is trouwens al bekend of de software codes met die toestellen meegeleverd gaan worden? Schijnt dat de US and A voor de F35i wel wat losser is, maar voor de rest?
Volgens mij heb je niet echt naar mijn post gelezen, iets met Saab Gripen NG...quote:Op vrijdag 6 april 2012 17:40 schreef M5 het volgende:
Tomahawks ipv F-35's. Mja... wel eens na gedacht over hoe je met een Tomahawk een vijandelijk toestel onderschept? Hoewel in huidige operaties vrijwel uitsluitend air-to-ground activiteiten plaatsvinden heeft een jachtvliegtuig ook nog en ander doel, het luchtruim bewaken. Dat gaat je met een missile niet lukken. Alleen al feit dat een Tomahawk alleen maar hoog subsoon kan 'vliegen' maakt het een uiterst kwetsbaar systeem. Een tegenstander met serieuze luchtverdedingssytemen schiet een Tomahawk met gemak uit de lucht.
Dus omdat defensie dat zegt moet je dat als waarheid aannemen (?), er is geen eens een officieel onafhankelijk onderzoek ingesteld.quote:De F-35 is door de luchtmacht als beste uit de vergelijking gekomen met het oog op een bepaald ambitie niveau en bepaalde missies die er mee uitgevoerd moeten worden. Als men besluit het ambitie niveau niet aan te passen blijft de F-35 de beste kandidaat.
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.quote:Kun je trouwens even een verwijzing geven naar de info van het Pentagon waar in staat dat de prijs nu op 200 miljoen ligt en kan oplopen naar 400 miljoen? Anders is het een beetje loze kreet. Alleen maar 'Informatie van het Pentagon' roepen is niet overtuigend.
Er staat daar duidelijk dat het de prijzen van de toestellen uit de LRIP productie zijn, logisch dat dat veel duurder is dan de toestellen uit de normale productie.quote:Op vrijdag 6 april 2012 18:20 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.
-- F-35A: $172 million per aircraft;
-- F-35B: $291.7 million per aircraft;
-- F-35C: $235.8 million per aircraft.
The second piece of bad news is that, despite the number of flights and test points accomplished, test leaders in the major customers’ armed services do not believe that the program is on track to start operational testing on schedule. At least one major partner no longer expects to reach initial operational capability (IOC) before 2020.
----
Dat van dat de kosten oplopen tot 400 miljoen dollar zal ik later nog wel opzoeken.
Waarom is er een onafhankelijk onderzoek nodig? Als Defensie aangeeft dat de F-35 de beste keuze is voor de doelstellingen die men voor ogen heeft, waarom zou de Gripen NG dan toch beter zijn? SAAB zelf heeft nooit geclaimd dat alles dat mogelijk is met een F-35A ook mogelijk is met een Gripen NG, laat staan dat iemand anders er meer van weet. SAAB heeft alleen aangegeven dat de kale toestelprijs mogelijk lager is. Wat SAAB daar niet bij gerekend heeft is het geld dat voor de ontwikkeling betaald moet worden.quote:Op vrijdag 6 april 2012 18:20 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Volgens mij heb je niet echt naar mijn post gelezen, iets met Saab Gripen NG...
[..]
Dus omdat defensie dat zegt moet je dat als waarheid aannemen (?), er is geen eens een officieel onafhankelijk onderzoek ingesteld.
Je hebt aan getoond dat een Low Rate Initial Prodcution 5 F-35A geraamd wordt op $172 miljoen. Alleen geldt dat slechts voor de 30 LRIP 5 toestellen en NL koopt die niet. Heeft voor het besluit in NL geen enkele waarde omdat de cijfers voor de Full Rate Production toestellen die NL mogelijk aan zou schaffen daar mee niet te vergelijken zijn.quote:[..]
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.
-- F-35A: $172 million per aircraft;
-- F-35B: $291.7 million per aircraft;
-- F-35C: $235.8 million per aircraft.
The second piece of bad news is that, despite the number of flights and test points accomplished, test leaders in the major customers’ armed services do not believe that the program is on track to start operational testing on schedule. At least one major partner no longer expects to reach initial operational capability (IOC) before 2020.
----
Dat van dat de kosten oplopen tot 400 miljoen dollar zal ik later nog wel opzoeken.
Er is nog geen GripenNG. Dat ding bestaat alleen op papier, er vliegt één toestel rond met een paar onderdelen die aan de NG geplakt moeten gaan worden. Maar er is er nog niet één, er is ook nog geen klant voor. Daaronder ook niet de belangrijkste klant voor het toestel tot nu toe: de Zweedse luchtmacht zelf. Als de klacht is dat de JSF vol kinderziektes zit, dan moet je eens opletten wat er allemaal gaat gebeuren als de eerste GripenNG gaat vliegen.quote:Op vrijdag 6 april 2012 18:20 schreef LWD-Godius het volgende:
[..]
Volgens mij heb je niet echt naar mijn post gelezen, iets met Saab Gripen NG...
Nog even los van de vraag wie dat officiele onderzoek dan moet gaan uitvoeren, en aan de hand van welke criteria dat dan moet gebeuren: Wie moet die kist uiteindelijk gaan gebruiken, en wie heeft er in dit land de meeste expertise om te bepalen wat het beste geschikt is om de toegewezen taken er mee uit te voeren? Laat ik het anders formuleren: laat je door je belastingadviseur aanraden wat de beste CV-ketel is?quote:[..]
Dus omdat defensie dat zegt moet je dat als waarheid aannemen (?), er is geen eens een officieel onafhankelijk onderzoek ingesteld.
Leuke link, maar begrijp je ook echt wat er staat? Weet je hoe dit soort vliegtuigprogramma's in elkaar steken? Weet je hoe het bijvoorbeeld is verlopen bij de F-104 of de F-16? Weet je wat voor riscios al gemeld werden toen het vliegtuig nog op de tekentafel stond en besloten werd om nauwelijks testvliegtuigen te bouwen, maar direct met de productie te gaan beginnen, om toch maar vooral de door de politiek gewenste vroege in diensttreding te halen? Ik ga het je niet kwalijk nemen als je het niet weet, want dan moet je zeker 15 jaar aan vakpublicaties doorlopen, maar ga niet op basis van een paar linkjes van de afgelopen 6 maanden roepen dat je alle kennis hebt.quote:[..]
Previously estimated at nearly $160 million, the unit price of F-35 fighters ordered as part of the fifth Low-Rate Initial Production batch (LRIP Lot 5) has now passed $200 million, once additional contracts awarded by the Pentagon since our previous estimate on Dec. 9, 2011 are included.
-- F-35A: $172 million per aircraft;
-- F-35B: $291.7 million per aircraft;
-- F-35C: $235.8 million per aircraft.
The second piece of bad news is that, despite the number of flights and test points accomplished, test leaders in the major customers’ armed services do not believe that the program is on track to start operational testing on schedule. At least one major partner no longer expects to reach initial operational capability (IOC) before 2020.
----
Dat van dat de kosten oplopen tot 400 miljoen dollar zal ik later nog wel opzoeken.
Kun je beter drones kopen.quote:Op vrijdag 6 april 2012 15:10 schreef LWD-Godius het volgende:
Even een vraagje tussendoor: In het kabinet Balkenende IV zag de MinDEF af van de aanschaf van Tomahawk-raketten. Nu weet ik dat er ivm de bezuinigingen dit afbraak-kabinet (Rutte) niet geïnvesteerd in defensie.
Maar wat ik me afvraag is dit: Zou het niet beter zijn om de bestelling van de f35 af te stellen en defensie uit te rusten met deze relatief goedkope kruisvluchtwapens die kunnen dan bij het marineonderdeel gevestigd worden.
Op deze manier zou je het verdedigingssysteem van een vijand goedkoop en effectief kunnen elimineren zonder een uberdure stealth-straaljager daarvoor te hoeven kopen.?
Hoe veel kostte de nieuwste F-16 ook alweer?quote:Hillen: zeker minder dan 85 JSF's bij eventuele deal
Het aanvankelijk geplande aantal van 85 aan te schaffen JSF-gevechtstoestellen zal niet worden gehaald. Dat stelde Defensieminister Hans Hillen vanmorgen in het tv-programma Buitenhof. Een volgend kabinet zal het besluit moeten nemen, maar het worden er volgens Hillen zeker geen 85 meer
'Het aantal zal zeker minder worden. Hoeveel precies, gaan we nog zien', zei Hillen. De prijs van één toestel is van 39 miljoen in 2002 opgelopen naar ruim 100 miljoen euro. Maar niet alleen de flink gestegen prijs zorgt volgens de bewindsman voor een kleinere bestelling. 'Het totaal aantal gevechtsvliegtuigen is de afgelopen jaren sowieso al flink teruggelopen', verklaarde Hillen, die ook veel meer wil inzetten op samenwerking met andere Europese landen. 'Zo kunnen we de slagkracht gezamenlijk vergroten.'
Volgens Hillen is het wel 'krap aan' om het volgende kabinet de knoop over de JSF door te laten hakken. 'De tijd staat niet stil, andere landen gaan ook door. Het is een moeilijk moment', zei hij. Volgens Hillen willen vooral de Noren snel samenwerken op het gebied van gevechtsvliegtuigen. 'Ze willen dolgraag met ons JSF's aankopen, maar als we niet opschieten gaan zij ervandoor met de lucratieve opdrachten'. Het huidige kabinet besloot wel twee testtoestellen aan te schaffen, maar laat een volgend kabinet beslissen over de verdere aankoop.
'Onverzekerd'
Hillen zei verder te vrezen dat Nederland door meer bezuinigingen op Defensie 'onderverzekerd dreigt te raken op het gebied van veiligheid'. 'Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. De dreiging is voortdurend aanwezig. Iedereen denkt: we leven in een veilige omgeving, wat kan ons gebeuren. Als dat zo blijft, worden we op een dag wakker en is het niet meer veilig'.
Let even goed op hoe er door de krant sneaky een prijskaartje van 100 miljoen Euro aan de JSF wordt geplakt. Dat stukje tekst staat buiten de quotes, en is dus niet van de minister afkomstig. Door de plaatsing van de tekst lijkt het echter wel van hem af te komen. Het prijskaartje per stuk in 2019 waar het Pentagon op dit moment mee rekent is $ 78.7miljoen (pakweg 60miljoen in Euros) uitgedrukt in dollars van 2012. Dat is 40% minder dus!quote:Op zondag 15 april 2012 13:46 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Hoe veel kostte de nieuwste F-16 ook alweer?
ALS het al zo zou verlopen, dan zal het waarschijnlijk een F-16 variant worden met heel veel speeltjes uit de JSF. Want de sensor technologie die voor die kist bedacht is gooien ze natuurlijk never nooit niet over het hek, die willen ze ook op andere toestellen kunnen gebruiken. Al vraag ik me af of Lockheed een niet-stealthy, maar wel veel goedkopere concurrent voor zijn eigen product op de markt durft te zetten.quote:Op zondag 15 april 2012 14:40 schreef Schuifpui het volgende:
Ik vraag me af hoe het met de opvolging van de F16 gaat aflopen. Ik kan me eigenlijk echt niet voorstellen dat een volgend kabinet nog F35's gaat bestellen. Alleen VVD/CDA zijn voor en de bevolking gaat het echt niet pikken. Het Gripen NG project is ook erg onzeker door een gebrek aan buitenlandse belangstelling. Tegen de tijd dat een volgend kabinet erover na gaat denken, begint de tijd toch wel te dringen. Zou het uiteindelijk toch een soort kleine order voor nieuwe F16's worden in 2016/2017?
Ik doe het even met Wikipedia, omdat ik zo snel niks anders kon vinden. De F-16I zoals die aan Israel geleverd wordt, "(...) has an estimated unit cost of approximately US$70 million (2006)". Zo gek veel scheelt het dus niet eens.quote:Op zondag 15 april 2012 21:11 schreef Sloggi het volgende:
Goede aanvulling, dat scheelt inderdaad een hoop. Nog steeds meer dan 50% extra, maar toch.
Weet jij wat de nieuwste F-16 (en dan de versie die voor ons interessant zou zijn) kost?
50/52 is het model dat ook aan Chili verkocht werd. Die kostten destijds $55miljoen/stuk. De productie ligt inmiddels op block 60 en hoger (de E/F van de VAE en de F-16I) Die hebben echter een ingewikkeld prijskaartje, omdat beiden specifieke technologie hebben. Die voor de VAE is te koop, die van de Israelische variant weet ik niet of die te koop is. Maar aan de spullen op de E/F hangt wel een straf prijskaartje. De VAE heeft de ontwikkeling helemaal zelf betaald, en het is de eerste productie fighter die capabeler is dan waar de VS zelf mee vliegen. Mits je de royalties betaalt mag iedereen het toestel in die configuratie kopen, maar daar zal een forse prijskaart aan hangen. Ik denk dat je rond de prijs van de F-16I uit zal komen. Iets goedkoper dan de JSF dus, maar wel met het voordeel dat de infrastructuur maar beperkt hoeft te worden aangepast.quote:Op zondag 15 april 2012 21:23 schreef Sloggi het volgende:
Valt mee, maar dan heb je dus wel een vaste prijs en scheelt het je aardig wat geld omdat je dezelfde infrastructuur kunt gebruiken.
Mocht Nederland kiezen voor een nieuwe lading F-16's dan zal het de 50/52-variant worden? Die zijn in veel grotere aantallen gemaakt en waarschijnlijk goedkoper, maar ik kan de prijs zo snel niet vinden.
Nou, om maar iets te noemen: de schietstoel (niet onbelangrijk onderdeel) blijft ongewijzigd, en de onderhoudsstraten daarvoor dus ook. Als je dezelfde straalmotor houdt geldt daarvoor hetzelfde, net als voor het landingsgestel. Je kunt een vliegtuig niet vergelijken met een auto, een vliegtuig bestaat uit grote componenten die allemaal voorzien zijn van hun eigen infra. Maar hoeveel dat in centjes is, dat durf ik niet te zeggen. Al zal het in de tientallen miljoenen lopen.quote:Op zondag 15 april 2012 21:43 schreef Sloggi het volgende:
Ik ben benieuwd wat je op die infrastructuur zou kunnen besparen als je een versie van de F-16 houdt. Misschien een idee voor een Kamervraag.
Lockheed Martin heeft recent al de F-16V geïntroduceerd. Dat is een Block 50/52+ met wat zaken die afgeleid zijn van de Block 60 zoals bijv. de radar (zgn AESA radar, die technologie zit ook in F/A18-E/F, F-15E, F-22 en F-35). Tot op heden geen serieuze klanten.quote:Op zondag 15 april 2012 21:13 schreef RonaldV het volgende:
[..]
ALS het al zo zou verlopen, dan zal het waarschijnlijk een F-16 variant worden met heel veel speeltjes uit de JSF. Want de sensor technologie die voor die kist bedacht is gooien ze natuurlijk never nooit niet over het hek, die willen ze ook op andere toestellen kunnen gebruiken. Al vraag ik me af of Lockheed een niet-stealthy, maar wel veel goedkopere concurrent voor zijn eigen product op de markt durft te zetten.
Voor zover ik weet draait de F-16 al sinds de invoering van de F-110 met de keus tussen twee motoren, ongeacht welke versie/block dat je koopt. Dat was in ieder geval zo tot de aflevering van de laatste F-16s aan de USAF, die ze tot het einde in gelijke aantallen heeft aangeschaft. Daarbij werden ze dan weer wel zo afgeleverd/ingedeeld dat een eenheid maar één type motor hoefde te servicen, dat wel. En voor we misverstanden krijgen: ja, ik weet dat die keus al tijdens de bouw moest worden gemaakt, na het afleveren kon je niet meer wisselen van motor-type.quote:Op zondag 15 april 2012 22:55 schreef M5 het volgende:
De F100 variant (F100-PW-229) die in de Block 52 en 52+ verkocht wijkt behoorlijk af van de motor waar de F-16MLU (F100-PW-220E) mee vliegt. Daarvan is misschien wat infrastructuur (gereedschap, transportmiddelen) en een paar onderdelen het zelfde, maar de rest is anders en vereist investeringen die met een F-35 ook nodig zouden zijn.
Een Block 50 kiezen (en dus de General Electric F100-GE-129 aanschaffen) maakt zeker alles anders.
Nou ja, je moet het denk ik ook meer zien in het aanpassen van gebouwen en dergelijke. Ik heb geen idee bijvoorbeeld of een F-35 zonder meer in een Nederlandse HAS past. Een nieuwe F-16 zou dat zonder meer kunnen. En zo zijn er vast nog wel meer kinden te bedenken.quote:Ook de andere zaken zoals radar, computers, wapensystemen, hydraulische systemen e.d. zijn helemaal anders in de moderne F-16's. De schietstoel is misschien nog het zelfde, maar dat is maar een heel klein gedeelte van de kosten.
Ik zou hem nog niet helemaal afschrijven. De afgelopen maand zijn er wat details bekend geworden over de fighter deal van India bijvoorbeeld. Het blijkt dat Dassault is geselecteerd als preferred bidder, en niet als leverancier. De Fransen moeten nog steeds met een goed bod komen, en dat kan nog steeds worden afgewezen. En als dat zo is komt de F-16 plots weer in beeld. De Amerikanen overwegen ook om nog een kleine batch te bestellen, om te voorkomen dat ze zonder productie jet zitten in het geval de JSF alsnog wordt afgeschoten.quote:Een Block 60 met alles erop en eraan is misschien nog wel de enige optie die opnieuw een F-16 aanschaffen de keuze waard maakt, maar zoals gezegd: daar zitten wel hoge kosten aan omdat de ontwikkeling door de Emiraten is betaald. De huidige MLU standaard doet in mogelijkheden niet of nauwelijks onder voor een Block 50/52 dus zo'n configuratie aanschaffen heeft alleen zin als er nog nieuwere systemen in zitten dan dat wat nu de productiehal verlaat.
Wat mij zal benieuwen is of er op het moment dat er een keuze gemaakt moet worden er nog wel F-16s geproduceerd worden. Lockheed is momenteel met de op één na laatste order bezig, daarna is het maar afwachten wat men met de productie lijn doet. Als er niet snel orders komen zou het over zo'n 35 toestellen wel eens einde F-16 productielijn kunnen zijn.
In totaal heeft USAF ze in gelijke aantallen aangeschaft. Maar doordat tot 1986 er geen F110 keuze was en dat later dus gecompenseerd is door meer F-16's met F110's aan te schaffen, hebben de meeste kisten waar USAF nu mee vliegt een F110. Overigens is er officieel halfverwege de productie van de Block 30's gestart met de productie van een 'common engine bay'. Dat houdt feitelijk in dat beide motoren er in passen zonder al te veel aanpassingen. Eigenlijk meer een standaard voor de productie dan bedoeld voor het wisselen van motor type.quote:Op zondag 15 april 2012 23:30 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Voor zover ik weet draait de F-16 al sinds de invoering van de F-110 met de keus tussen twee motoren, ongeacht welke versie/block dat je koopt. Dat was in ieder geval zo tot de aflevering van de laatste F-16s aan de USAF, die ze tot het einde in gelijke aantallen heeft aangeschaft. Daarbij werden ze dan weer wel zo afgeleverd/ingedeeld dat een eenheid maar één type motor hoefde te servicen, dat wel. En voor we misverstanden krijgen: ja, ik weet dat die keus al tijdens de bouw moest worden gemaakt, na het afleveren kon je niet meer wisselen van motor-type.
De F-35 past in een en NL HAS. De afmetingen van een F-35 zijn net zo gek veel anders dan een F-16 (lengte, spanwijdte en hoogte). Al hoewel een HAS tegenwoordig strategisch gezien niet zo veel waarde meer heeft als 20 jaar geleden aangezien een beetje moderne bom er wel doorheen komt. (al dan niet letterlijk door de voordeur van de HAS dankzij laser/gps gestuurd spul met eventueel nog een speciale vormquote:[..]
Nou ja, je moet het denk ik ook meer zien in het aanpassen van gebouwen en dergelijke. Ik heb geen idee bijvoorbeeld of een F-35 zonder meer in een Nederlandse HAS past. Een nieuwe F-16 zou dat zonder meer kunnen. En zo zijn er vast nog wel meer kinden te bedenken.
[..]
Voor zover ik weet was de MRCA 'gewonnen' door de Rafale, met de Eurofighter op plaats 2. Ik verwacht zelf niet de F-16IN daar nog een kans maakt. Maar dat gaan we zien.quote:Ik zou hem nog niet helemaal afschrijven. De afgelopen maand zijn er wat details bekend geworden over de fighter deal van India bijvoorbeeld. Het blijkt dat Dassault is geselecteerd als preferred bidder, en niet als leverancier. De Fransen moeten nog steeds met een goed bod komen, en dat kan nog steeds worden afgewezen. En als dat zo is komt de F-16 plots weer in beeld. De Amerikanen overwegen ook om nog een kleine batch te bestellen, om te voorkomen dat ze zonder productie jet zitten in het geval de JSF alsnog wordt afgeschoten.
Het heeft niks met het onderwerp te maken, maar de effectiviteit van HASs was in de jaren 80 al twijfelachtig. Ze beschermden militair gesproken in ieder geval nog tegen strafing runs en grondaanvallen. HASs zijn verder nog in dienst omdat vliegtuigen dan beschermd staan tegen weer en wind. Het scheelt het moeten bouwen van grote hoeveelheden hangars. Alhoewel dat laatste ook niet echt meer een issue is, met de aantallen F-35s die we nu nog willen hebben.quote:Op maandag 16 april 2012 00:00 schreef M5 het volgende:
[..]
De F-35 past in een en NL HAS. De afmetingen van een F-35 zijn net zo gek veel anders dan een F-16 (lengte, spanwijdte en hoogte). Al hoewel een HAS tegenwoordig strategisch gezien niet zo veel waarde meer heeft als 20 jaar geleden aangezien een beetje moderne bom er wel doorheen komt. (al dan niet letterlijk door de voordeur van de HAS dankzij laser/gps gestuurd spul met eventueel nog een speciale vorm)
[..]
Oneensch. De F-35 komt voort uit het idee van de zogenaamde Strike Packages. Mocht het ooit weer nodig zijn om ergens een deur in trappen, (en het gaat weer een keer nodig zijn.) dan hebben de Yanks eerst een stel Tomahawks om de de gevaarlijkste AAA postities uit te schakelen om vervolgens simultaan zware jachtbommenwerpers als de F-22' de lucht in te sturen om de deur echt in te trappen, door gewoon overige AAA, strategisch objecten etc plat te leggen en vijandelijke interceptors uit te schakelen. Daaropvolgend kunnen de B-2's binnenvliegen die de airbases platleggen. Deze B-2's dienen uiteraard wel beschermd te worden door lichte jagers als de F-35, die ook nog allerhande klusjes kunnen uitvoeren als het uitschakelen van tanks, EW, target designating etc. Dit is beknopt het concept dat de NAVO de laatste 2 decennia heeft toegepast om bijv. Irak binnen te vallen. Reken er maar op dat het nog een keer nodig gaat zijn. Zoals in Libie wel is gebleken kunnen deze Packages prima in multinationaal verband. Dan is het ook wel zo fijn als de deelnemende landen met dezelfde toestellen vliegen.quote:Op donderdag 19 april 2012 15:29 schreef trigt013 het volgende:
Het probleem is dat de JSF een voortborduren is op het WWII denken. Bommenwerpers komen steden aanvallen en je moet het luchtruim hebben om te kunnen winnen. Helaas hebben wij nog nooit 1 vliegtuig kunnen gebruiken om nederland te beschermen of terug te winnen. (en nee de russen hadden al gewonnen zonder amerika in normandië). Dus je koopt heel duur speelgoed die je wilt gebruiken in een oorlog die we altijd zullen verliezen omdat ons grondgebied te kwetsbaar is. Maar het is gewoon goed voor de wapenindustrie en verkoop van wapens (Nederland is de grootste wapenhandelaar in de wereld), dit gaat over geld en niet over het beschermen van een land. Gewoon eerlijke argumenten dan kan je ook eerlijk discussiëren.
Leuk dat je het zegt maar Irak was natuurlijk gewoon imperialistische bezettingsmacht van Amerika. Geen massavernietegingswapens, gewoon economische belangen veiligstelling. Dit gaat om geld en totaal niet om vrede. Wie is de NATO om souvereine landen binnen te vallen omdat de staatsvorm volgens ons slecht is. Ik denk dat er meer doden vallen door kapitalisme dan Saddam Hoessein als dictator vermoordde, en Saddam Hoessein deed dit binnen zijn eigen landsgrenzen en is daardoor geen aggressor in tegenstelling tot de NATO als verlengstuk van Amerikaanse Imperialisme.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:17 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Oneensch. De F-35 komt voort uit het idee van de zogenaamde Strike Packages. Mocht het ooit weer nodig zijn om ergens een deur in trappen, (en het gaat weer een keer nodig zijn.) dan hebben de Yanks eerst een stel Tomahawks om de de gevaarlijkste AAA postities uit te schakelen om vervolgens simultaan zware jachtbommenwerpers als de F-22' de lucht in te sturen om de deur echt in te trappen, door gewoon overige AAA, strategisch objecten etc plat te leggen en vijandelijke interceptors uit te schakelen. Daaropvolgend kunnen de B-2's binnenvliegen die de airbases platleggen. Deze B-2's dienen uiteraard wel beschermd te worden door lichte jagers als de F-35, die ook nog allerhande klusjes kunnen uitvoeren als het uitschakelen van tanks, EW, target designating etc. Dit is beknopt het concept dat de NAVO de laatste 2 decennia heeft toegepast om bijv. Irak binnen te vallen. Reken er maar op dat het nog een keer nodig gaat zijn. Zoals in Libie wel is gebleken kunnen deze Packages prima in multinationaal verband. Dan is het ook wel zo fijn als de deelnemende landen met dezelfde toestellen vliegen.
Heb het hier natuurlijk puur over een offensieve rol. Defensieve rol zal uit niet veel meer bestaan dan QRA etc. Naast de reguliere civiele hulptaken en de CAS/CAP taken natuurlijk.
Dat zal best daar ga ik verder geen uitlatingen over doen. Zeg alleen dat ze het concept in Irak hebben toegepast. Of de hele aanval legitiem was is een ander verhaal.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:25 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Leuk dat je het zegt maar Irak was natuurlijk gewoon imperialistische bezettingsmacht van Amerika. Geen massavernietegingswapens, gewoon economische belangen veiligstelling. Dit gaat om geld en totaal niet om vrede. Wie is de NATO om souvereine landen binnen te vallen omdat de staatsvorm volgens ons slecht is. Ik denk dat er meer doden vallen door kapitalisme dan Saddam Hoessein als dictator vermoordde, en Saddam Hoessein deed dit binnen zijn eigen landsgrenzen en is daardoor geen aggressor in tegenstelling tot de NATO als verlengstuk van Amerikaanse Imperialisme.
Jij vond hem legitiem dan? Souverein land en rebellen zijn binnenlandse aangelegenheid. Waarom vallen we dan Noord-Ierland niet binnen, dat is wel bezet door buitenlandse mogendheid. Of Gibraltar wat ook bezet word of bijna heel Isreal..quote:Op donderdag 19 april 2012 16:30 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Jij vond Libië zeker ook stierenpoep operatie dan?
quote:Op donderdag 19 april 2012 16:30 schreef Cobra4 het volgende:
Dit is een topic over de JSF. Hou dat aub ook zo.
Zie SC.quote:Op donderdag 19 april 2012 16:36 schreef trigt013 het volgende:
[..]
Jij vond hem legitiem dan? Souverein land en rebellen zijn binnenlandse aangelegenheid. Waarom vallen we dan Noord-Ierland niet binnen, dat is wel bezet door buitenlandse mogendheid. Of Gibraltar wat ook bezet word of bijna heel Isreal..
F-16's vervangen met F-16s?quote:Op donderdag 19 april 2012 13:21 schreef RonaldV het volgende:
Ook Noorwegen begint te twijfelen, en vervangt mogelijk F-16s met F-16s.
Daar staat namelijk alleen: Het F-35 project is het grootste defensie project is voor Noorwegen ooit. Het grootste project tot nu toe was het F-16 project gestart in 1977.quote:For Norway, the F-35 is its largest ever defence procurement. The runner-up is Lockheed's own F-16, which Norway bought in 1977, Ingebrigtsen says.
Eerst zal gekozen moeten worden wat er aan geschaft wordt. Daarna wordt gekeken hoe dat gedaan wordt, in één keer of in delen. Op dit moment zijn daar nog niet veel concrete berichten over naar buiten gebracht vanuit defensie. Het is niet ongebruikelijk in de militaire wereld. USAF, USN en USMC doen het zelf ook.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:23 schreef Theebag het volgende:
Waarom bestelt NL eigenlijk niet in twee tranches ? Voor de korting ?
Oh ja, zo kun je hem inderdaad ook lezen.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:02 schreef M5 het volgende:
[..]
F-16's vervangen met F-16s?
Heb je dat uit onderstaande quote?
[..]
Daar staat namelijk alleen: Het F-35 project is het grootste defensie project is voor Noorwegen ooit. Het grootste project tot nu toe was het F-16 project gestart in 1977.
Er staat nergens wat het alternatief is op de F-35. Er staat alleen dat men misschien niet alle 52 in één keer zal aanschaffen. Dat is zo'n beetje de strekking van het hele bericht.
Je hebt gelijk. Ik las het anders, maar dat is inderdaad de correcte strekking. Neemt niet weg dat er nu voor het eerst in Noorwegen een kritische opmerking gemaakt is over de JSF. Ik wil nog niet spreken van een barst, maar het is in ieder geval een hobbel.quote:Op donderdag 19 april 2012 18:02 schreef M5 het volgende:
[..]
F-16's vervangen met F-16s?
Heb je dat uit onderstaande quote?
[..]
Daar staat namelijk alleen: Het F-35 project is het grootste defensie project is voor Noorwegen ooit. Het grootste project tot nu toe was het F-16 project gestart in 1977.
Er staat nergens wat het alternatief is op de F-35. Er staat alleen dat men misschien niet alle 52 in één keer zal aanschaffen. Dat is zo'n beetje de strekking van het hele bericht.
Kleine aanvulling en correctie: Australië heeft alleen maar besloten om de aanschaf van 12 JSFs met twee jaar (niet vijf dus) te vertragen. Ze hebben wel twee toestelen besteld voor het trainen van piloten en groundcrews. Zie ook FlightGlobal.comquote:Op donderdag 3 mei 2012 09:54 schreef Cobra4 het volgende:
Australië stelt aanschaf JSF 2 jaar uit
CANBERRA - De Australische regering stelt de aanschaf van 12 F-35 Joint Strike Fighters 2 jaar uit. Dat heeft minister van Defensie Stephen Smith donderdag bekendgemaakt. Het besluit is een nieuwe tegenvaller voor het internationale project, waar ook Nederland bij betrokken is.
Voor de Australische schatkist betekent het uitstel een meevaller die kan oplopen tot 1,6 miljard euro. Op de lange termijn wil het land tot 100 JSF's kopen.
Australië besloot tot het uitstel in navolging van de Amerikaanse regering, die de order van 179 toestellen 5 jaar vooruit heeft geschoven. Minister van Defensie Smith legde uit dat beide landen nu op hetzelfde schema liggen. Nederland was van plan 85 JSF's te kopen, maar dat worden er waarschijnlijk minder. Ook Italië bestelt minder gevechtsvliegtuigen.
bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)SF_2_jaar_uit__.html
Er staat toch ook 2 jaar? De US heeft een order 5 jaar vooruit geschoven.quote:Op donderdag 3 mei 2012 20:04 schreef RonaldV het volgende:
[..]
Kleine aanvulling en correctie: Australië heeft alleen maar besloten om de aanschaf van 12 JSFs met twee jaar (niet vijf dus) te vertragen. Ze hebben wel twee toestelen besteld voor het trainen van piloten en groundcrews. Zie ook FlightGlobal.com
Dat zou ik sowieso maar doen, vasthouden aan de JSF gaat hele vervelende gevolgen hebben voor de KLu:quote:Op woensdag 9 mei 2012 20:28 schreef RonaldV het volgende:
Er is een kans dat de Zwitserse luchtmacht de Gripen NG gaat bestellen. Niet veel toestellen, slechts 22, maar toch: Als ze het doen vliegen de ontwikkelingskosten wel in één klap omlaag, mocht Nederland alsnog besluiten om nog eens naar de GripenNG te kijken.
bron
Het zijn vooral de bezuinigingen die vervelende gevolgen hebben.quote:Op woensdag 30 mei 2012 17:15 schreef remlof het volgende:
[..]
Dat zou ik sowieso maar doen, vasthouden aan de JSF gaat hele vervelende gevolgen hebben voor de KLu:
Uitgelekt plan: krimp naar 42 F-16’s – Leeuwarden dicht
En het halsstarrig vasthouden aan de JSF. Maar dit wordt nog aangekaard voor het zomerreces, let opquote:Op woensdag 30 mei 2012 18:15 schreef waht het volgende:
[..]
Het zijn vooral de bezuinigingen die vervelende gevolgen hebben.
Als we met die opgeleukte kist uit de koude oorlog gaan vliegen gaat Leeuwarden ook dicht. Als zo'n getal een keer genoemd is gaat de rest gewoon als meevaller weer de schatkist in.quote:Op woensdag 30 mei 2012 17:15 schreef remlof het volgende:
[..]
Dat zou ik sowieso maar doen, vasthouden aan de JSF gaat hele vervelende gevolgen hebben voor de KLu:
Uitgelekt plan: krimp naar 42 F-16’s – Leeuwarden dicht
Voor de helft van het bedrag voor die 42 JSF's schaffen we 68 Gripen NG's aan. Als het er niet meer zijn.quote:Op woensdag 30 mei 2012 22:41 schreef Nobu het volgende:
[..]
Als we met die opgeleukte kist uit de koude oorlog gaan vliegen gaat Leeuwarden ook dicht. Als zo'n getal een keer genoemd is gaat de rest gewoon als meevaller weer de schatkist in.
Gebaseerd op de verwachtingspatronen en beloftes van SAAB.quote:Op woensdag 30 mei 2012 22:55 schreef remlof het volgende:
[..]
Voor de helft van het bedrag voor die 42 JSF's schaffen we 68 Gripen NG's aan. Als het er niet meer zijn.
Als de koers van de euro weer stijgt, komen er dan ook nieuwsberichten dat de stuksprijs van de JSF weer is gedaald...?quote:Op woensdag 6 juni 2012 22:33 schreef Cobra4 het volgende:
JSF per toestel weer duurder
DEN HAAG - De Joint Strike Fighter (JSF), het gevechtsvliegtuig dat de F-16 moet gaan vervangen, is opnieuw duurder geworden. De prijs per toestel is nu berekend op 61,5 miljoen euro. Een jaar eerder lag het nog op 60,4 miljoen euro.
Dat blijkt uit een brief van minister Hans Hillen woensdag aan de Tweede Kamer. De stijging van de prijs van het toestel werd verkleind doordat Defensie op aandringen van Financiën nu met een realistischer dollarkoers rekent. Was dat niet gebeurt, dan was de kale stuksprijs uitgekomen op 67,7 miljoen euro. Dit wordt vooral veroorzaakt doordat een aantal landen, waaronder Nederland, naar verwachting op een later moment het toestel bestelt.
- knip -
Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)_weer_duurder__.html
Saab heeft helemaal niets. Alleen wat tekeningen en PDF bestanden met evt. specs.quote:Op maandag 11 juni 2012 10:23 schreef Cobra4 het volgende:
SP stelt stoppen met JSF voor
„Saab heeft een uitstekend toestel.”
Er bestaat wel een prototype Gripen NG. Maar dat haalt het uiteraard niet bij de 30+ vliegende F-35's.quote:Op maandag 11 juni 2012 11:40 schreef hoogvlieger het volgende:
[..]
Saab heeft helemaal niets. Alleen wat tekeningen en PDF bestanden met evt. specs.
niet helemaal, maar wel een beetje wel.quote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:48 schreef sp3c het volgende:
niet helemaal natuurlijk want ze verkopen zelf geen F35
ze zullen het vast wel kunnen staven....quote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:51 schreef Radegast het volgende:
[..]
niet helemaal, maar wel een beetje wel.
nee ze werken voor WCeend en gaan er vanuit dat die eend marktleider blijft, doet de eend dit niet verdienen ze minder geld en krijgen ze minder bonusquote:Op dinsdag 3 juli 2012 22:51 schreef Radegast het volgende:
[..]
niet helemaal, maar wel een beetje wel.
Alsof DAT een verrassing is. De Saoedische invloed op de islam is met dank aan de enorme hoeveelheid oliedollars overweldigend.quote:
verkeerde topic. shit happensquote:Op donderdag 5 juli 2012 20:45 schreef remlof het volgende:
[..]
Wat de fuck heeft dat met de JSF te maken?
Moet je wachten tot de stemming. net werden alleen moties ingediend met advies ministerquote:Op donderdag 5 juli 2012 21:55 schreef Pumatje het volgende:
Ik vind het onduidelijk.
Het was vandaag de beslissende dag. JSF ja of nee.
Wat het antwoord nu is , is mij onduidelijk.
In het debat van vanmiddag heeft Hillen wel toegezegd dat een onafhankelijk instituut mag doorrekenen wat stoppen vs doorgaan zou gaan kosten c.q. opleveren. Afgesproken dat de uitkomst van dat onderzoek dan ergens in oktober opgeleverd zou moeten worden.quote:Op donderdag 5 juli 2012 21:55 schreef Pumatje het volgende:
Ik vind het onduidelijk.
Het was vandaag de beslissende dag. JSF ja of nee.
Wat het antwoord nu is , is mij onduidelijk.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |