abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  zondag 19 februari 2012 @ 20:42:01 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108162501
Net te laat me het openen van een nieuw deel. Maar het is ook wel prettig als Piet TS is natuurlijk.

Kan iemand mijn laatste post uit het vorige topic hier naartoe kopieren? Ben mobiel.
Spoilers!
  zondag 19 februari 2012 @ 20:44:03 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108162505
quote:
1s.gif Op zondag 19 februari 2012 20:40 schreef Lucky_Strike het volgende:

[..]

Piet, je bent mijn held! We hebben echt heerlijk saampjes een paar uur in de keuken gestaan en fantastisch genoten van het eten. We hadden vooraf krabsalade met mango salsa. Hoofdgerecht dus de kreeft met eerlijke saus en boter, gegrillde venkel en ovenaardappeltjes bestrooid met semolina gebakken in wagyuvet. En voor mijn vriend (en de krab) nog homemade mayo. Strakjes nog verse muffins met brownie ijs. Het ijs is van vandaag het enige dat niet zelf gemaakt is. Zondagen zijn zo leuk!
De boter was icm de saus niet echt nodig maar de dragon daarin paste wel weer goed bij de venkel.

Ik ben verschrikkelijk blij dat ik niet in fond of bouillon heb gekookt, het vocht was nog verschrikkelijk zout toen er nog 1,5 kopje van over was. En ik heb er zelf geen korrel ingedaan. Uiteindelijk werd het met water, boter en een dooier erg lekker maar helaas noal dun.
Een smerig momentje was wel toen de kreeft gehalveerd werd en alles onder de grijsgroene smurrie kwam te zitten. Gelukkig was het gewoon af te spoelen e proefden we er niets van.
We aim to please
Volgende keer kan je het vocht/boter/Dooier mengsel au bain marie verwarmen (eventueel nog een dooier) en dan bind ie beter door het opwarmen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108162687
Thanks, ik ga het allemaal onthouden. Wie weet hebben ze ook wel kreeften bij Kaufland ;).
Spoilers!
  zondag 19 februari 2012 @ 20:49:01 #5
136730 PiRANiA
All thinking men are atheists.
pi_108162744
Oh, dit ga ik volgen, handig :s).
  zondag 19 februari 2012 @ 20:52:34 #6
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108162904
Heeft AH geen kreeft in de vriezer?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108163438
Niet standaard :N Althans, onze appie niet.
  Moderator / Redactie Sport zondag 19 februari 2012 @ 21:03:06 #8
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_108163474
Alleen met kerst.
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
  zondag 19 februari 2012 @ 21:04:22 #9
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_108163533
Piet, hoe maak ik de auto van de buurman ónklaar...?
pi_108164752
Geen idee eigenljk. Misschien met Pasen weer? Deze hadden we van vrienden gekregen. Hij lag bij de kerstrestjes, 2 voor 5 euro. Ga er eens op letten.
Spoilers!
  zondag 19 februari 2012 @ 22:05:14 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108167043
quote:
5s.gif Op zondag 19 februari 2012 21:04 schreef Boca_Raton het volgende:
Piet, hoe maak ik de auto van de buurman ónklaar...?
Koop 20-30 spuitbussen goedkoop gamma bouwschuim en pur zijn auto helemaal vol?
Suiker in de benzine?
Olijfolie in de diesel?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 19 februari 2012 @ 22:08:03 #12
232494 Boca_Raton
Voor al uw no nonsense
pi_108167203
quote:
0s.gif Op zondag 19 februari 2012 22:05 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Koop 20-30 spuitbussen goedkoop gamma bouwschuim en pur zijn auto helemaal vol?
Suiker in de benzine?
Olijfolie in de diesel?
_O-

Hij is leuk :D
  zondag 19 februari 2012 @ 22:12:30 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108167471
On topic verder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108191915
Piet, ik eet graag gehaktballetjes in mijn groentesoep. Ik maak ze zelf altijd van rundergehakt (slager, want die heeft een prettiger structuur dan die van de supermarkt) met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Vind de smaak dan lekker, maar de balletjes een beetje, tja, droog? Ik kan het niet goed omschrijven.
Ben dan ook benieuwd hoe jij soepballetjes maakt (als je al gehaktballetjes in je soep doet).
  maandag 20 februari 2012 @ 16:57:15 #15
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108192131
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2012 16:52 schreef Idgnkb het volgende:
Piet, ik eet graag gehaktballetjes in mijn groentesoep. Ik maak ze zelf altijd van rundergehakt (slager, want die heeft een prettiger structuur dan die van de supermarkt) met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Vind de smaak dan lekker, maar de balletjes een beetje, tja, droog? Ik kan het niet goed omschrijven.
Ben dan ook benieuwd hoe jij soepballetjes maakt (als je al gehaktballetjes in je soep doet).
Nee, ik doe mergballetjes in de soep, maar als je je ballen mengt met ei en paneermeel worden ze wat sappiger omdat ze bouillon opzuigen. Ik gebruik ook geen nootmuskaat maar banda foelie, dat is het schilletje van de muskaatnoot en veel fijner van smaak vind ik
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108192445
Thanks, in mijn gewone gehaktballen doe ik wel ei en paneermeel, dus waarom ik dat bij m'n soepballetjes nog nooit geprobeerd heb?? Ik zal het eens doen.
(ik heb weleens kant en klare soepballetjes geproefd en die waren... nouja, niet droog, maar wel ronduit eng! Glibberige dingen vond ik het)
Van banda foelie had ik nog nooit gehoord, waar koop je dat? :@
pi_108192673
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2012 17:03 schreef Idgnkb het volgende:
Thanks, in mijn gewone gehaktballen doe ik wel ei en paneermeel, dus waarom ik dat bij m'n soepballetjes nog nooit geprobeerd heb?? Ik zal het eens doen.
(ik heb weleens kant en klare soepballetjes geproefd en die waren... nouja, niet droog, maar wel ronduit eng! Glibberige dingen vond ik het)
Van banda foelie had ik nog nooit gehoord, waar koop je dat? :@
De naam in ogenschouw nemende zeg ik "Toko".
  maandag 20 februari 2012 @ 17:09:36 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108192711
quote:
0s.gif Op maandag 20 februari 2012 17:03 schreef Idgnkb het volgende:
Thanks, in mijn gewone gehaktballen doe ik wel ei en paneermeel, dus waarom ik dat bij m'n soepballetjes nog nooit geprobeerd heb?? Ik zal het eens doen.
(ik heb weleens kant en klare soepballetjes geproefd en die waren... nouja, niet droog, maar wel ronduit eng! Glibberige dingen vond ik het)
Van banda foelie had ik nog nooit gehoord, waar koop je dat? :@
Volgens mij heeft AH het gewoon in het kruidenrekje
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 20 februari 2012 @ 17:54:32 #19
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108194533
Is gewoon foelie, alleen dan met plaatsaanduiding. Zoals ceylon kaneel ook gewoon kaneel is. Zover ik weet inderdaad gewoon bij iedere supermarkt te koop. Maar bij de toko vast ook.
pi_108227735
Ik heb op de biomarkt een reuzenzak versgeplukte winterpostelein gekocht. Ik had het nog nooit op, net een paar blaadjes geproefd: wat lekker en wat zacht!
Ik wil ze vanavond als salade/bijgerecht naast een stapeltje met taleggio gevulde paddestoelen scheppen.
Hoe zal ik de postelein eens aanmaken? Wat voor dressing/vinaigrette past er goed bij? Simpel houden? Wat smaakt er nog meer bij als ik er een salade van wil maken die uit meer bestaat dan alleen postelein?

Ik vond deze: http://www.odin.nl/nl/recept/showrecept.asp?id=882&num=2
Heb er alles voor in huis (macadamia's, rijpe peer), maar zou het ook lekker zijn? Ik wil mijn zak postelein niet verpesten. :)

[ Bericht 29% gewijzigd door minilot op 21-02-2012 16:48:31 ]
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 21 februari 2012 @ 16:55:59 #21
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108229692
Postelein is zo zacht, dat kan je rauw door warme bloemige aardappels stampen. Als salade heb ik het trouwens nooit gegeten. Dat recept lijkt me best lekker, je kan het eventueel nog opleuken met rozijnen, stukjes dadel en croutons. Lekker die structuurverschillen in je mond.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108229769
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2012 16:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Postelein is zo zacht, dat kan je rauw door warme bloemige aardappels stampen. Als salade heb ik het trouwens nooit gegeten. Dat recept lijkt me best lekker, je kan het eventueel nog opleuken met rozijnen, stukjes dadel en croutons. Lekker die structuurverschillen in je mond.
Geroosterde macademia's zorgen natuurlijk al voor een crunch en dadels bovenop de peer en honing/gembersiroop maken het wel erg zoet. Croutons vind ik een goed idee. Ik heb nog wat zuurdesembrood over - dat kan ik daarvoor wel gebruiken.
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 21 februari 2012 @ 17:02:20 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108229903
Ik zou voor mezelf ook geen gembersiroop gebruiken, want dan smaakt mijn wijn niet meer
:* :P
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108230115
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2012 17:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik zou voor mezelf ook geen gembersiroop gebruiken, want dan smaakt mijn wijn niet meer
:* :P
We drinken er frisse glazen water bij. ;)
(nog een beetje een kater van gisteren... :@ )
Let me see you stripped down to the bone
  dinsdag 21 februari 2012 @ 17:33:02 #25
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108230815
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2012 17:10 schreef minilot het volgende:

[..]

We drinken er frisse glazen water bij. ;)
(nog een beetje een kater van gisteren... :@ )
Dan is gember wel weer goed, helpt tegen misselijkheid
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108247107
Nog een origineel idee voor wraps (zelfgemaakt uiteraard) morgen Piet? Voor 6 personen, in combinatie met hummus misschien?
  woensdag 22 februari 2012 @ 07:25:12 #27
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108250970
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2012 23:31 schreef rhubarb het volgende:
Nog een origineel idee voor wraps (zelfgemaakt uiteraard) morgen Piet? Voor 6 personen, in combinatie met hummus misschien?
Rijst, bonen en wat heet gekruid stoofvlees? Heel mexicaans
:-)
Lamsvlees met wat ras el hanout , sla, munt en dadels, meer noordafrikaans/libanees
Gegrilde kipfilet en gedroogde tomaten?
Rauwe vis met zeewier of zee kraal en rijst met wat azijn voor een sushi wrap?
Zoute haring met zure appel, rode bietjes en creme fraiche? (Duitse Wrap)
Rucola, zacht gekookt ei, croutons, uitgebakken spek en ansjovis? (Caesars Wrap)
Varkenshaas gegrilled, in de wrap met koolsla?
Rookworst, aardappel en postelein?
Rauwe zuurkool met een Knakworst en wat chili?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108285267
Zoete aardappel poffen/koken en door zelfgemaakte, flink knoflokige hummus prakken. Op tortillawrap smeren, wat harissa erop scheppen en dan geroosterde paprika erop. Eventueel wat gekarameliseerde uien nog erbij, en/of geraspte wortel. Bizar lekker!

[ Bericht 9% gewijzigd door minilot op 22-02-2012 23:12:00 ]
Let me see you stripped down to the bone
pi_108299106
Het is uiteindelijk een Mexicaans en Oosterse wrap geworden.
Mexicaans: gehakt, bruine bonen, tomatenblokjes, ijsbergsla, mais (en kruidenmix & knoflooksaus, sorry)
Oosters: Hummus met limoensap, ijsbergsla, tomaat, paprika en kipshoarma.
  donderdag 23 februari 2012 @ 13:03:35 #30
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108299170
Ik vervang (bruine) bonen is dat soort gerechten altijd door Kapucijners, vind ik lekkerder
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † donderdag 23 februari 2012 @ 13:05:30 #31
91830 MaximusTG
pi_108299254
Hmm, apart, hoe maak je die klaar dan?



;)
pi_108300074
Aan de echte zit meer vlees:


Je schijnt er ook koffie met opgeschuimde melk van te kunnen maken.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 23 februari 2012 @ 13:33:43 #33
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108300279
Dat zijn Kapucijnen, niet Kapucijners
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108300603
Kapucijner monniken, de rest is daar slechts naar vernoemd.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 23 februari 2012 @ 13:47:08 #35
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108300717
Afaik worden ze buiten Nederland nauwelijks gegeten
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108301075
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2012 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vervang (bruine) bonen is dat soort gerechten altijd door Kapucijners, vind ik lekkerder
Als ze die in de Aldi hadden gehad, had ik ze meegenomen :)
  donderdag 23 februari 2012 @ 13:57:20 #37
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108301137
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2012 13:55 schreef rhubarb het volgende:

[..]

Als ze die in de Aldi hadden gehad, had ik ze meegenomen :)
Hebben ze, in glazen potten, jonge Kapucijners.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108302403
Blijkbaar niet goed gekeken, thanks voor de tip.
  donderdag 23 februari 2012 @ 14:35:04 #39
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108302506
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2012 14:32 schreef rhubarb het volgende:
Blijkbaar niet goed gekeken, thanks voor de tip.
Staat bij de andere groenten in blik en glas.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108302612
Ik had dus een tijdje terug een grote pan linzensoep gemaakt met rundergehakt,bleekselderij, ui en gemixte lamsvleeskruiden, bleef niks van over. :P
Op vrijdag 19 november 2010 01:13 schreef Quarant het volgende:
88.888.888
  donderdag 23 februari 2012 @ 14:39:07 #41
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108302671
En wat is de vraag of het probleem?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108302920
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2012 14:39 schreef Pietverdriet het volgende:
En wat is de vraag of het probleem?
Geen. Gewoon een feel good bericht. O+

Had hier laatst gepost over wat ik met mijn linzen moest doen, wilde even melden hoe het is afgelopen.
Op vrijdag 19 november 2010 01:13 schreef Quarant het volgende:
88.888.888
  donderdag 23 februari 2012 @ 14:48:28 #43
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108302972
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2012 14:46 schreef Quarant het volgende:

[..]

Geen. Gewoon een feel good bericht. O+

Had hier laatst gepost over wat ik met mijn linzen moest doen.
Ah Okay
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108303615
Hmm vanavond staat op de planning een courgettesoep.
Ingredienten: Courgette, aardappel, tuinkruidenbouillonblokje, ui. Meer niet.

Nu ik het zo lees gok ik dat het een flauwe bende gaat zijn. Nog ideeën hoe ik dat een beetje kan op leuke met wat standaard huis-tuin-keuken spullen?
  donderdag 23 februari 2012 @ 15:51:07 #45
157897 Bramito
Espeen ies dieferent!
pi_108305192
Ik doe altijd blauwe kaas.
Siesta & Fiesta!
pi_108315694
Ik had pas courgettes voor een soep geroosterd, wellicht past dat ook in dit recept.

Edit: 2 x wellicht in een zin is wellicht te veel

[ Bericht 36% gewijzigd door Lucky_Strike op 23-02-2012 20:53:27 ]
Spoilers!
  donderdag 23 februari 2012 @ 20:09:37 #47
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108316167
quote:
0s.gif Op donderdag 23 februari 2012 15:08 schreef DrukVout het volgende:
Hmm vanavond staat op de planning een courgettesoep.
Ingredienten: Courgette, aardappel, tuinkruidenbouillonblokje, ui. Meer niet.

Nu ik het zo lees gok ik dat het een flauwe bende gaat zijn. Nog ideeën hoe ik dat een beetje kan op leuke met wat standaard huis-tuin-keuken spullen?
Ik neem aan dat dit gestaafmixerd of geblenderd wordt? Wat room erdoor?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 10:35:03 #48
296595 foodlover
live and learn
pi_108337528
Piet, wat is jouw recept voor pepersaus? En: Wat voor peperkorrels gebruik je daarvoor? Gedroogd?
Ik wil de pepersaus serveren bij biefstuk of tartaartjes.

Alvast bedankt voor je hulp!
pi_108337612
quote:
1s.gif Op donderdag 23 februari 2012 20:09 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik neem aan dat dit gestaafmixerd of geblenderd wordt? Wat room erdoor?
Nee, ui/aardappel/courgette in stukjes bakken en daarna bouillon erbij. Room erbij is niet echt een goed idee met mijn lactose intollerantie.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 11:23:48 #50
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108339118
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 10:35 schreef foodlover het volgende:
Piet, wat is jouw recept voor pepersaus? En: Wat voor peperkorrels gebruik je daarvoor? Gedroogd?
Ik wil de pepersaus serveren bij biefstuk of tartaartjes.

Alvast bedankt voor je hulp!
Ik gebruik groene peperkorrels, vers, uit de diepvries of uit een potje.
Voor de saus maak ik een klassieke bruine saus,
Hak een 50 Gram wortel, 50 gram uit en een bleekselder in stukjes, en een kopje blokjes gekookte ham.
Braad deze zachtjes in 100 gram geklaarde boter.
Als ze beginnen te bruinen voeg je 3 eetlepels bloem toe, gaar de bloem
Haal het van het vuur
Doe er een liter fond bij en een tomaat of 2 aan stukjes, wat peterselie, laurier en thijm.
Laat dit 2 uur heel zachtjes koken. Zorg dat het ongeveer een liter saus wordt.
Haal dit door een zeef

Je hebt nu een basissaus die je in porties kan invriezen, bv vier porties a 250 cc.

Voor de pepersaus
Snij twee sjalotjes fijn en fruit deze
Voeg een 250 cc van je bruine saus van boven toe
2 a 3 eetlepels groene peper
Breng aan de kook
Smaak af met wat zout, peper, chilipeper
Als je je vlees gebraden hebt, haal dit uit de pan en doe er een glas witte wijn bij om te deglaceren kook in voeg dit bij de saus.
Zet het vuur onder de saus af en monteer deze af met boter en gehakte groene kruiden
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108359445
RobinOok, ik ben bouillon aan het ijsfiltreren. Maar ik heb geloof ik een beetje een grote hoeveelheid genomen, tussen de 2 en 3 liter. :') Het staat er nu al een dag of vier, vijf en is nu over de helft. Ik denk dat het met twee dagen wel klaar is. Zou dat kwaad kunnen?
  vrijdag 24 februari 2012 @ 20:20:02 #52
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108359517
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 20:18 schreef Isegrim het volgende:
RobinOok, ik ben bouillon aan het ijsfiltreren. Maar ik heb geloof ik een beetje een grote hoeveelheid genomen, tussen de 2 en 3 liter. :') Het staat er nu al een dag of vier, vijf en is nu over de helft. Ik denk dat het met twee dagen wel klaar is. Zou dat kwaad kunnen?
Heb je het in de koelkast staan?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 20:21:00 #53
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108359563
Zelfs in de koelkast is dat erg langzaam trouwens
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108359565
Ja, uiteraard, daarom gaat het zo langzaam. :D We hebben wel een flink koude en droge koelkast.
pi_108359582
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 20:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Zelfs in de koelkast is dat erg langzaam trouwens
't Is nogal een fors blok en onze koelkast staat op 3 graden.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 20:21:39 #56
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108359601
Zet de koelkast minder koud.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108359832
Hmja, die optie had ik eigenlijk nog niet eens overwogen. :') Maar denk je dat het qua dagen dat het er nu staat geen kwaad kan verder? Ik heb zoiets, ik ruik er wel aan straks en als het goed ruikt ga ik er vanuit dat het goed is. Het is kip-/kruidenbouillon.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 20:52:02 #58
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108361212
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 20:26 schreef Isegrim het volgende:
Hmja, die optie had ik eigenlijk nog niet eens overwogen. :') Maar denk je dat het qua dagen dat het er nu staat geen kwaad kan verder? Ik heb zoiets, ik ruik er wel aan straks en als het goed ruikt ga ik er vanuit dat het goed is. Het is kip-/kruidenbouillon.
In de koelkast ben ik ook eerder bevreesd op schimmel dan op bacterieel bederf, maar proef hem ook of ie niet zuur is.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 24 februari 2012 @ 20:55:47 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108361436
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 11:23 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik gebruik groene peperkorrels, vers, uit de diepvries of uit een potje.
Voor de saus maak ik een klassieke bruine saus,
Hak een 50 Gram wortel, 50 gram uit en een bleekselder in stukjes, en een kopje blokjes gekookte ham.
Braad deze zachtjes in 100 gram geklaarde boter.
Als ze beginnen te bruinen voeg je 3 eetlepels bloem toe, gaar de bloem
Haal het van het vuur
Doe er een liter fond bij en een tomaat of 2 aan stukjes, wat peterselie, laurier en thijm.
Laat dit 2 uur heel zachtjes koken. Zorg dat het ongeveer een liter saus wordt.
Haal dit door een zeef

Je hebt nu een basissaus die je in porties kan invriezen, bv vier porties a 250 cc.

Voor de pepersaus
Snij twee sjalotjes fijn en fruit deze
Voeg een 250 cc van je bruine saus van boven toe
2 a 3 eetlepels groene peper
Breng aan de kook
Smaak af met wat zout, peper, chilipeper
Als je je vlees gebraden hebt, haal dit uit de pan en doe er een glas witte wijn bij om te deglaceren kook in voeg dit bij de saus.
Zet het vuur onder de saus af en monteer deze af met boter en gehakte groene kruiden
Heb net met de aanbaksels in de gehaktballenpan een bruine saus gemaakt, had hem niet nodig, maar vond het gewoon leuk.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108363746
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 februari 2012 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

In de koelkast ben ik ook eerder bevreesd op schimmel dan op bacterieel bederf, maar proef hem ook of ie niet zuur is.
Oke!
  zaterdag 25 februari 2012 @ 02:03:38 #61
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108373282
Ja, dat heb je soms, als er teveel gelatine in de soep zit. Een echte oplossing heb ik ook niet. Behalve dan wat tips/ideetjes wat ik zelf wel eens doe. Vooral in de winter, dan zet ik het gewoon op de tafel (keuken is koud/koel) en af en toe giet ik het vocht dan over in een kom die wel in de koelkast gaat. Maar ja, het is oppassen geblazen, als het te warm is kan de hele boel zo smelten en door je zeef/doek lopen en heb je dus nulkommanul resultaat.

Het is bij mij ook altijd een gok hoeveel je overhoudt van een liter "vieze" bouillon.

En oja, met zulke hoeveelheden is het ook handig om het niet in 1 dik, compact blok in te vriezen, maar bijvoorbeeld in een dunnere laag. Of blokken.

Wat is het plan met de gefiltreerde bouillon? :-)

(en oja, die superheldere bouillon, die is volgens mij wel veel minder aan smaakbederf onderhevig dan dikkere bouillons en soepen. Maar dat is maar een theorietje van me)
pi_108373340
Ik heb er niet echt plannen mee nog, wilde het gewoon eens proberen. We hadden een mooie Kemper Veldhoen die we hebben opgegeten en van het karkas + wat verse kruiden heb ik bouillon gemaakt.
pi_108373351
En ja, de volgende keer gaat het dus in afzonderlijke, kleinere porties. :Y
  zaterdag 25 februari 2012 @ 02:18:35 #64
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108373491
Oh, gelukkig in ieder geval een "afval"-bouillon. Dat scheelt in de teleurstelling. :-)
Wel knap, 2 a 3 liter bouillon van 1 karkas. Zou ook niet verwachten dat die te gelatineus (hoe schrijf je dat?) zou zijn. Dus misschien ligt het toch aan de temperatuur van je koelkast?
  zaterdag 25 februari 2012 @ 12:14:12 #65
17051 HAL9000S
you can become gitano...
pi_108378972
Ik heb ossenstaart gekocht, die wil ik morgen lekker gaan stoven en opeten met verse pasta. Heeft iemand aanraders voor het bereiden van de ossenstaart? Ik kom tegenstrijdige berichten tegen over hoe het beste de ossenstaart te bereiden qua temperatuur en de duur van het stoofproces. (van 2,5 tot 7 uur)
Cop killer
Kill all the cops tonight
Kill them, cop killer
Kill all the cops in sight
  zaterdag 25 februari 2012 @ 12:19:35 #66
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108379083
quote:
7s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 12:14 schreef HAL9000S het volgende:
Ik heb ossenstaart gekocht, die wil ik morgen lekker gaan stoven en opeten met verse pasta. Heeft iemand aanraders voor het bereiden van de ossenstaart? Ik kom tegenstrijdige berichten tegen over hoe het beste de ossenstaart te bereiden qua temperatuur en de duur van het stoofproces. (van 2,5 tot 7 uur)
Zouten, peperen aanbraden en stoven in rode wijn met peen, bleekselder, ui, knoflook, wat laurier, foeli, etc
En ik denk idd eerder richting de 5-7 uur om het zacht te krijgen.
Het wordt wel kluiven en plakkerige vingers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 februari 2012 @ 12:34:44 #67
17051 HAL9000S
you can become gitano...
pi_108379469
Welke temperatuur zou jij kiezen? Een graad of 150 of lager?
Cop killer
Kill all the cops tonight
Kill them, cop killer
Kill all the cops in sight
  zaterdag 25 februari 2012 @ 13:02:46 #68
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108380361
quote:
7s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 12:34 schreef HAL9000S het volgende:
Welke temperatuur zou jij kiezen? Een graad of 150 of lager?
ik stoof in een pan op een pitje, nooit in de oven
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 februari 2012 @ 13:30:34 #69
17051 HAL9000S
you can become gitano...
pi_108381159
Oke, bedankt! ^O^
Cop killer
Kill all the cops tonight
Kill them, cop killer
Kill all the cops in sight
pi_108381462
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 02:18 schreef RobinOok het volgende:
Oh, gelukkig in ieder geval een "afval"-bouillon. Dat scheelt in de teleurstelling. :-)
Wel knap, 2 a 3 liter bouillon van 1 karkas. Zou ook niet verwachten dat die te gelatineus (hoe schrijf je dat?) zou zijn. Dus misschien ligt het toch aan de temperatuur van je koelkast?
Het is een Kemper Veldhoen, die zijn toch bijna twee keer zo zwaar als een supermarkt-plofkip. :P En ik vind de prut die overblijft behoorlijk gellerig. Maar ik had er ook veel vel bij zitten en nog wat vleesresten.
  zaterdag 25 februari 2012 @ 17:34:34 #71
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108388051
quote:
1s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 12:19 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het wordt wel kluiven en plakkerige vingers.
Dat doe je toch niet aan tafel, als je 't met pasta wilt eten?


Pappardelle with Oxtail & Mushroom Ragu
  zaterdag 25 februari 2012 @ 17:37:51 #72
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108388172
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 13:41 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Het is een Kemper Veldhoen, die zijn toch bijna twee keer zo zwaar als een supermarkt-plofkip. :P En ik vind de prut die overblijft behoorlijk gellerig. Maar ik had er ook veel vel bij zitten en nog wat vleesresten.
Zoiets? ;-)



Ik zeef de bouillon altijd al van tevoren. Heb het idee dat dat beter werkt. Bovendien minder plaats in de vriezer nodig.
pi_108388263
Ja, zoiets. Ik had 'm ook gezeefd.
pi_108388301
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:34 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Dat doe je toch niet aan tafel, als je 't met pasta wilt eten?

[ link | afbeelding ]
Pappardelle with Oxtail & Mushroom Ragu
Vandaag ook ossenstaart gehaald, dát ga ik ermee doen. :Y
pi_108388318
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:41 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Vandaag ook ossenstaart gehaald, dát ga ik ermee doen. :Y
Sinds wanneer mag jij in de keuken komen? :{w
La derecha oprime, la izquierda libera
  zaterdag 25 februari 2012 @ 17:42:39 #76
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108388354
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:40 schreef Isegrim het volgende:
Ja, zoiets. Ik had 'm ook gezeefd.
Huh? Hoe kom je dan aan vel en vleesresten in het residu? :?
pi_108388429
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:42 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Huh? Hoe kom je dan aan vel en vleesresten in het residu? :?
Dat zei ik niet. :P Er zat naast karkas veel vel en wat vleesresten in de bouillon, dus die kunnen voor extra gelatineusheid ( :') ) hebben gezorgd. :Y
  zaterdag 25 februari 2012 @ 17:58:01 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108388884
Net bij de Aldi Sued een zak met 600 gram wilde paddestoelen gescored, morgen grote pan risotto maken en dat dan portiewijze invriezen voor door de week geen zin in koken avonden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zaterdag 25 februari 2012 @ 17:59:07 #79
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108388928
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 februari 2012 17:44 schreef Isegrim het volgende:

[..]

Dat zei ik niet. :P Er zat naast karkas veel vel en wat vleesresten in de bouillon, dus die kunnen voor extra gelatineusheid ( :') ) hebben gezorgd. :Y
Ooh, op die fiets! Okay. Nu snapkt.
pi_108389398
Hallo Piet,

Heb jij misschien ook tips voor een goede fruitige extra vierge olijfolie. In de supermarkt(best of the worst Monini) vind ik niet echt veel lekker, maar ben best bereid om het via internet te bestellen of bij een delicatesse winkeltje iets te kopen.
  zaterdag 25 februari 2012 @ 18:29:09 #81
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108389751

Vind deze wel lekker, gebruik deze voor salades.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108412263
Hee Piet, ik heb geen vraag over een bereiding, maar wel over belangrijke informatie die je nodig hebt vóór je eigenlijk gaat koken.

Hoe herken je eigenlijk een stuk kwaliteitsvlees? Waar moet je op letten als je het aanschaft?
  zondag 26 februari 2012 @ 14:06:44 #83
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108414570
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 13:15 schreef Selestha het volgende:
Hee Piet, ik heb geen vraag over een bereiding, maar wel over belangrijke informatie die je nodig hebt vóór je eigenlijk gaat koken.

Hoe herken je eigenlijk een stuk kwaliteitsvlees? Waar moet je op letten als je het aanschaft?
Pffff
Hoe leg ik dat uit..
Goed
Ik let er vooral op of het rundvlees gemarmerd is

Dit is een redelijk mooi stuk ribeye.

Verder moet het goed gerijpt zijn, maar dat zie je niet zomaar, kwestie van een betrouwbare slager (zeldzaam)

Ditzelfde moet ook bij varkensvlees het geval zijn. Helaas zie je vooral graatmager vlees.

Bij rund en varkensvlees geld ook, hoe donkerder, hoe paarsroder het vlees hoe meer beweging het beest gehad heeft (vuistregel) en hoe meer smaak het heeft. Plofkip em plofvarken zijn niet voor niets zo roze.

Zal eens nadenken waar nog meer op te letten.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108417867
Onze Groene Weg-slager had gister prachtig gerijpt rundvlees liggen, 4-6 weken gerijpt. Dat zag er ongeveer zo uit als bovenstaand plaatje. Bij de supermarkt vind je dat meestal niet. Sucadelappen heel soms.
pi_108417902
Bedankt, Piet!

Dan had ik dus redelijk goed ingeschat dat mijn slager goede biefstuk verkoopt, die best wel donker :)
pi_108418087
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2012 14:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Pffff
Hoe leg ik dat uit..
Goed
Ik let er vooral op of het rundvlees gemarmerd is
[ afbeelding ]
Dit is een redelijk mooi stuk ribeye.

Verder moet het goed gerijpt zijn, maar dat zie je niet zomaar, kwestie van een betrouwbare slager (zeldzaam)

Ditzelfde moet ook bij varkensvlees het geval zijn. Helaas zie je vooral graatmager vlees.

Bij rund en varkensvlees geld ook, hoe donkerder, hoe paarsroder het vlees hoe meer beweging het beest gehad heeft (vuistregel) en hoe meer smaak het heeft. Plofkip em plofvarken zijn niet voor niets zo roze.

Zal eens nadenken waar nog meer op te letten.
Ik heb uberhaupt nog nooit zo'n stuk ribeye hier gezien... ook niet bij de keurslager -O-
pi_108418159
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 15:24 schreef PaarsBeestje het volgende:

[..]

Ik heb uberhaupt nog nooit zo'n stuk ribeye hier gezien... ook niet bij de keurslager -O-
De Keurslager is meestal helemaal geen echte slager, maar iemand die alles gewoon gesneden en wel aangeleverd krijgt. Zoek een echte slager, iemand die zelf uitbeent, zelf worst maakt etc.
pi_108418193
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 15:26 schreef Isegrim het volgende:

[..]

De Keurslager is meestal helemaal geen echte slager, maar iemand die alles gewoon gesneden en wel aangeleverd krijgt. Zoek een echte slager, iemand die zelf uitbeent, zelf worst maakt etc.
Dat doet deze wel volgens mij, maar dan nog ligt er vooral mager (heel mager) vlees...
  zondag 26 februari 2012 @ 15:42:28 #89
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108418854
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 15:24 schreef PaarsBeestje het volgende:

[..]

Ik heb uberhaupt nog nooit zo'n stuk ribeye hier gezien... ook niet bij de keurslager -O-
Je begrijpt nu waarom ik ribeye van horecaslagers koop, goddank heb ik daar contacten.
Slagers weten wel dat dit beter is, maar libelle lezend nederland begint te gillen als ze een draadje vet in het vlees zien en kopen het niet. En ze vragen zich maar af waarom de steak in het restaurant beter smaakt dan wanneer ze hem zelf klaarmaken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 26 februari 2012 @ 15:48:02 #90
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108419162
Alsof die ooit een ribeye zouden bestellen in een restaurant!
  zondag 26 februari 2012 @ 15:57:19 #91
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108419574
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 15:48 schreef RobinOok het volgende:
Alsof die ooit een ribeye zouden bestellen in een restaurant!
Je begrijpt wat ik bedoel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 26 februari 2012 @ 16:31:40 #92
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_108421463
Ja, maar toch!
  zondag 26 februari 2012 @ 16:35:17 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108421664
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 16:31 schreef RobinOok het volgende:
Ja, maar toch!
"Ik wil een maaltijdsalade zonder dressing" bedoel je? (niet jij, die libelle lezers)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108428172
Bedankt voor je reactie, Piet! Helaas vind ik met een beetje googlewerk geen internetwinkel waar ik PrimOli kan kopen.
pi_108428319
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2012 14:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Pffff
Hoe leg ik dat uit..
Goed
Ik let er vooral op of het rundvlees gemarmerd is
[ afbeelding ]
Dit is een redelijk mooi stuk ribeye.
Daar noem je ook wat. Zo te zien is dat een Wagyu ribeye en zijn eigenlijk 'onbetaalbaar'. 20 euro voor een stukje van 150gram.

Die vuistregel van hoe meer beweging hoe lekkerder gaat toch ook niet altijd op? Een ossenhaas stuk doet helemaal niks en is toch het lekkerste steak stuk.
  zondag 26 februari 2012 @ 19:36:59 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108429270
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 19:17 schreef franky_sl het volgende:
Bedankt voor je reactie, Piet! Helaas vind ik met een beetje googlewerk geen internetwinkel waar ik PrimOli kan kopen.
Ik koop het bij de Hanos, maar italiaanse winkels hebben het ook wel, op www.amazon.de zijn er lui die het ook verkopen, en op ebay.de ook, wat ik zo zie goedkoper dan bij amazon.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 26 februari 2012 @ 19:46:07 #97
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108429910
quote:
1s.gif Op zondag 26 februari 2012 19:19 schreef franky_sl het volgende:

[..]

Daar noem je ook wat. Zo te zien is dat een Wagyu ribeye en zijn eigenlijk 'onbetaalbaar'. 20 euro voor een stukje van 150gram.

Die vuistregel van hoe meer beweging hoe lekkerder gaat toch ook niet altijd op? Een ossenhaas stuk doet helemaal niks en is toch het lekkerste steak stuk.
Ik heb natuurlijk een voorbeeld genomen wat marmering mooi laat zien, maar heb regelmatig zulke ierse of amerikaanse ribeye die zo mooi is. Ierse is dan zo tegen de 30 euro de kilo, amerikaanse 45.
Chileense en nieuw zeelandse wagyu is trouwens niet zo duur, zo tegen de 100 euro de kilo.
Ossehaas is heel zacht, maar ik vind het zeker niet het lekkerste, vanavond had ik een sucadestuk gesplitst (ipv dat je er dwars lappen van snijdt fileer je hem als een zalm, zodat je de zeen, de sucade er uit snijdt) je hebt dan twee smalle lappen waar ik dan steakjes van snij. Als je het sucadestuk een week of 6-8 hebt afgehangen is en het is van een goed afgevoerderd rund, dan is het mals als steak en ongelofelijk smaakvol, voller van smaak dan Hert zelfs.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_108431318
In welke gevallen is het beter om een non-stick koekenpan te gebruiken en wanneer niet? Ik vraag het echt vanwege het kookgemak.
Spoilers!
  zondag 26 februari 2012 @ 20:21:25 #99
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_108431677
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 20:14 schreef Lucky_Strike het volgende:
In welke gevallen is het beter om een non-stick koekenpan te gebruiken en wanneer niet? Ik vraag het echt vanwege het kookgemak.
Beter of gemakkelijker?
Om een eitje te bakken, of een visje, aardappels etc kan je best een degelijke nonstick gebruiken.
Ik gebruik gietijzer omdat die hun warmte niet snel verliezen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  zondag 26 februari 2012 @ 20:44:42 #100
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_108433521
quote:
0s.gif Op zondag 26 februari 2012 13:15 schreef Selestha het volgende:
Hee Piet, ik heb geen vraag over een bereiding, maar wel over belangrijke informatie die je nodig hebt vóór je eigenlijk gaat koken.

Hoe herken je eigenlijk een stuk kwaliteitsvlees? Waar moet je op letten als je het aanschaft?
Probeer uit te zoeken of de slagerij een website heeft, vaak vind je daar ook diverse informatie oa. of ze zelf een rijpkast hebben.

M'n ouders hebben in Lelystad een superslager gevonden, is begonnen met horeca en is particulier er bij gaan doen omdat ie dat wel leuk vond: Slagerij Borst is dat.
Die laten ook hun eigen vlees slachten en verwerken alles helemaal zelf.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')