-Caroline- | woensdag 21 december 2011 @ 20:57 |
Naar aanleiding van BV topic waarin diverse users schreven over voeding blijkt er animo te zijn voor dit topic waarin ervaringen, achtergrondinformatie en tips gedeeld kunnen worden over bewust eten met je kinderen.... verkooppunten / adressen: www.odin.nl/nl/index.htm www.debiologischspecialist.nl www.ekoplaza.nl/home handig/tips: allessnijder Bento voor kinderen leesvoer/inspiratie: Harvard Nutrition Source interessante info over vegetarisme Vegatopia forum Raw Food ohsheglows - healthy vegan recipe blog [ Bericht 9% gewijzigd door -Caroline- op 22-12-2011 16:55:36 (OP verkleind) ] | |
-Caroline- | woensdag 21 december 2011 @ 21:01 |
ik zoek t even op ![]() | |
miss_sly | woensdag 21 december 2011 @ 21:05 |
Dat mobiele tuintje lijkt me ook wel wat voor hier! Lekker op het dakterras en gemakkelijk verrijdbaar voor teveel zon of harde wind. | |
BE | woensdag 21 december 2011 @ 21:06 |
Ik zie zowel als mod als persoonlijk nog steeds niet de toegvoegde waarde van een tweede topic... Idd is de scheidslijn met CUL flinterdun en ergens is toch al een recepten topic on OUD, daar kunnen deze recepten toch ook in? Sws vind ik de titel tenenkrommend, want hoewel niet macrobiotisch, vegetarisch, flexitarisch of anderszins -isch eet ik heel bewust doodgewoon normaal met kinderen. Ik krijg de kriebels van die rare afsplitsingen altijd maar, waarom moet altijd alles een naampje of een stickertje hebben.... | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 21:09 |
Ik vind dit topic juist wel toegevoegde waarde hebben. Al is het alleen maar om ouders die nog nooit over de voeding van hun kinderen hebben nagedacht op het idee te brengen om er wel eens kritisch naar te kijken en zich er wat verder in te verdiepen. Daarnaast vind ik het een leuk onderwerp om over te kleppen en zijn er volgens mij voldoende Oud-ers die dat ook vinden. Edit: Het deel tussen haakjes in de titel van het topic mag van mij wel weg. Er zijn heel erg veel manieren van bewust eten, zonde om er twee uit te lichten. | |
moussy | woensdag 21 december 2011 @ 21:12 |
Ik vind dit hele topic echt nergens op slaan ![]() ![]() | |
-Caroline- | woensdag 21 december 2011 @ 21:12 |
BE en Juud of anderen, is er ms een suggestie voor een meer passende TT? | |
Nielsch | woensdag 21 december 2011 @ 21:14 |
Mijn dochter krijgt niet altijd vegetarisch of biologisch voedsel. Eten we nu niet bewust met haar? | |
Ssserpente | woensdag 21 december 2011 @ 21:14 |
Eens met Juud. ![]() Ik snap de kromme tenen van BE, hoor, maar daar lees ik overheen. En dingen die me wel aanspreken neem ik mee. En dat zijn er best nog wat. ![]() | |
Nielsch | woensdag 21 december 2011 @ 21:15 |
Ik eet altijd bewust. Het is me nog nooit gebeurd dat ik onbewust iets heb gegeten. Dat het zo ineens hoep in mijn maag zat ofzo zonder dat ik het door had. | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:16 |
Ik ben benieuwd! Wat ik op de website vond is dat het een Rotterdams project is waar kinderen zich voor in kunnen schrijven. Als ze mazzel hebben krijgen ze zo'n mobiele kindertuin. Ik wil 'em gewoon kopen. ![]() Ik kwam nog wel dit tegen: http://www.makkelijkemoestuin.nl/ Dank voor de mooie OP, Cooki. ![]() | |
BE | woensdag 21 december 2011 @ 21:17 |
Zo. TT ietsje aangepast. En ik hoor net dat een collega-mod van mij het wel interresant vind, dus who am I. ![]() Wrsch is het nu even hot en sterft het topic uiteindelijk een stille dood. ![]() | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:20 |
Misschien wel, BE. En misschien komt het topic zo nu en dan weer bovendrijven. Het fijne is dat het uitwisselen van tips niet in de reguliere topics hoeft zodat men zich er daar niet aan hoeft te ergeren. Dat is weer iets positiefs. | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 21:22 |
Claudia, kun je dat niet zelf bouwen zo'n bak? Het is dat ik nu geen tijd heb, anders zou ik er een voor je in elkaar klussen. ![]() Nouja, daar moet je wel zin in hebben natuurlijk... Oh, en ik zou best een plek willen hebben waar ik kan praten over mijn twijfels en overtuigingen betreft het vegetarisch opvoeden van Ko. En ideeen en recepten ed kan uitwisselen, maar ik vraag me wel af of Fok daar de goede plek voor is. | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:23 |
Ja, heb je ook wel weer gelijk in, oeke. Zelfs ik kan zo'n bak nog wel maken. Ik heb immers ook ooit een kattenbakflat gemaakt. ![]() Hoewel wij niet vegetarisch eten ben ik trouwens wél geïnteresseerd in vegetarische recepten. Wij kunnen best minder vlees eten. | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 21:25 |
Dat vraag ik me wel vaker af wat betreft onderwerpen aangaande de opvoeding/zorg van mijn mupke. ![]() Dan loop ik over naar 'De Buren' en dump ik daar mijn vragen bij iemand. | |
-Caroline- | woensdag 21 december 2011 @ 21:26 |
Claudia, ja tnt zie ik alleen dhz-projecten.. en op de site die je noemt staat wel een heel interessant boek dat hier te bestellen is (ook in e-book ![]() tis bijna een gat in de markt... van die kant en klare pakketten verkopen ![]() Oeke, ik herken je vraag ![]() | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 21:26 |
Ja, vega recepten ben ik ook voor, dan wel met gangbare produchten. Ik kom niet veel verder dan groentelasagna of risotto met courgette/paprika en parmezaanse kaas. ![]() | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:27 |
Meen je dat nou? Ik kan het tegenwicht hier over het algemeen juist wel waarderen. | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:27 |
Wij proberen, let wel pro-be-ren... 2 keer per week vlees, 2 keer vis, 2 keer vega en een keertje gewoon lekker frietjes te eten. In de zomer een makkelijkere opgave dan 's winters merk ik. Met name omdat ik qua vegetarische recepten al snel vastloop. Als je trouwens zelf iets wilt verbouwen kan ik komkommer aanraden, dat is echt heel erg makkelijk en de opbrengst is vrij groot... | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 21:29 |
En het heeft geen haast he Claudia, zo'n bak. Eerst verhuizen dan alvast wat zaadjes voorkiemen in de vensterbank. ![]() En dan begin april je bak in elkaar zetten. ![]() Ik ook, daarom zit ik niet bij de 'buren'. ![]() Maar sommige discussies heb ik al te vaak gevoerd. Vandaar mijn twijfels. Gewoon zelfbescherming heet dat. ![]() | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:29 |
Ik zal mijn vegetarische recepten wel opzoeken! Ik ben zelf zo dol op vis en vlees dat een vegetarisch gerecht wel heel spectaculair moet zijn. ![]() Ik probeer voor elke 4 dagen als volgt te eten: - 1x vis - 1x vegetarisch - 1x kip of ander wit vlees - 1x rood vlees | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:31 |
Oh, maar het is voor mijn neefje! Hij is in maart jarig, eind maart. Er is dus nog genoeg tijd. Eerst eens vragen aan zijn moeder of ze het ziet zitten. Ik kom liever niet zomaar met een gigantische bak aanzetten. En ik gruwel van komkommer, helaas. ![]() Ik lust, ironisch genoeg, heel veel gezonde dingen niet. ![]() | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 21:31 |
Ik heb serieus heel vaak dat ik mijn mening over dingen wil geven, maar dat ik de moeite niet neem omdat het zo afwijkend is van de rest, ik denk steeds vaker, laat maar..... | |
Sjeen | woensdag 21 december 2011 @ 21:33 |
Het zal wel aan de leeftijd van kinderen liggen ofzo... Denk ik | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 21:37 |
Oh, het is zeker omdat ik moe ben, dat ik niet zo goed meer lees. Maar die bak hoeft niet 1x1 te zijn he? Kan ook een smalle lange bak zijn. Met 3 vakjes ofzo. Wij gaan ze ook op de tuin zetten. Alhoewel ik me afvraag of we er dit jaar aan toekomen. ![]() En ik zal dat boek even voor je opzoeken trouwens. Straks! | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:42 |
Ik merk inderdaad ook dat mijn discipline wat eten betreft ook steeds losser wordt... Bovendien denk ik dat wat Buuf zegt ook heel erg aan de orde is. Je kunt er thuis je best op doen, maar meer dan de helft van de opvoeding vindt elders plaats en dan kun je alleen maar hopen dat ze er mee om weten te gaan... Ik gooide m'n brood ook altijd weg om vervolgens bij zo'n karretje dat elke pauze voor kwam rijden een lekkere roze koek te scoren... | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:44 |
Ook dat kun je weer relativeren: het gaat er niet hoofdzakelijk om hoe je kind als puber met eten omgaat, maar alles wat erna komt is ook belangrijk en misschien nog wel belangrijker. De basis daarvoor wordt voor een deel al in de kindertijd gelegd, zowel op positieve als negatieve wijze. | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 21:47 |
Ik vind dat trouwens echt zo bizar, die pubers die hier op het plein in de pauze een grote zak chips wegvreten. ![]() Volgens mij was ik zo'n ei dat pas op haar 20ste ofzo besefte dat ik gewoon naar de super kon lopen, zo'n zak halen en dat als avondeten kon nemen. ![]() | |
Sjeen | woensdag 21 december 2011 @ 21:47 |
Vandaar dat ik mijn kind wil meegeven dat eten hoofdzakelijk een fijne bezigheid is, dat koken en bakken heel leuk kan zijn en dat er bij eten geen dwang komt kijken. Als ik dat goed over kan brengen, is mijn missie in elk geval geslaagd ![]() | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:48 |
Daarom eten we thuis ook zo bewust mogelijk ![]() Dat ik losser wordt merk ik met name aan het feit dat de frietavond van Tijn en mij ook de frietavond van Willem is geworden. En dat terwijl we vooraf eigenlijk bedacht hadden dat ie pas vanaf een jaar of 3/4 frietjes zou mogen. Die grens vervaagde dus, waarna we heel strikt waren over het feit dat hij er geen saus bij mocht... Raad eens ![]() Snoepen doet ie dan weer bijna niet, maar dat heeft ook veel te maken met het feit dat hij het ook niet echt lekker vind. Heeft liever druiven of krentjes... | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 21:48 |
Ik denk dan, de jaren voordat ze naar school gaan bepaal je in ieder geval zelf wat er wel en niet ingaat. Die basis met goed spul hebben ze dan alvast maar binnen en ze groeien dan ook nog eens heel hard, dus dubbel belangrijk. ![]() | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:50 |
Dat dus... Ik heb zelf jarenlang een heel vreemde kijk op eten gehad en kon er helemaal niet mee omgaan, dat wil ik bij m'n kinderen voorkomen... | |
WupWup | woensdag 21 december 2011 @ 21:54 |
edit: toch maar niet gezien de reacties in het algemeen. [ Bericht 93% gewijzigd door WupWup op 21-12-2011 22:05:42 ] | |
simmu | woensdag 21 december 2011 @ 21:54 |
houwen zo ![]() of ga naar de buren ![]() dus dit is het relreekstopic nu? | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:56 |
Vind ik ook heel zinvol en hoort wat mij betreft bij "bewust eten", dat zelf koken en bakken als kind. Ik heb het thuis nooit gedaan. Volgens mij hoor je "geen dwang bij het eten" heel vaak bij onze generatie ouders als prioriteit. Dat lijkt een soort collectief trauma te zijn! | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:56 |
Wat zijn nu toch in hemelsnaam die 'buren' die zo af en toe naar boven komen? | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 21:57 |
Ik denk het 'dragen en voeden'-forum, flugeltje. | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:57 |
En daarbij behorend de bijna ziekelijke drang om toch maar te zorgen dat je bordje leeg is, honger of niet... | |
BE | woensdag 21 december 2011 @ 21:58 |
Nou dat idd... Ik snap werkelijk niet waarom iemand hier blijft posten als het je zo tegen staat... Nee, dat is ook weer niet nodig, blijkbaar heeft men op dit moment behoefte aan dit topic, prima, en dat hoeft dus ook niet stukgereld te worden. | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 21:58 |
Oh, nog nooit van gehoord... | |
simmu | woensdag 21 december 2011 @ 22:00 |
ik dacht dat het dat dragen en voeden forum was ![]() overigens eten wij ook iig regelmatig vegetarisch. stoofpotten gaan prima vegetarisch trouwens. kan je vanalles instoppen; pompoen, allerlei bonen maar ook zachtere dingen zoals paddenstoelen | |
simmu | woensdag 21 december 2011 @ 22:01 |
tot dwangvoeden aan toe ![]() | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 22:03 |
Een stoofpot zonder vlees, daar word ik héél verdrietig van. | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 22:04 |
Eh nee, maar jij voelt je blijkbaar aangesproken ofzo, dat je zo fel reageert op een uiting van mijn kant..... Ik zeg niets over andere personen hoor, alleen over mijn eigen gevoel. Kansloos om dan meteen zo erop in te hakken. | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 22:06 |
Gelukkig heb ik helemaal geen trauma's of slechte jeugdherinneringen aan het eten. Ik heb ook altijd een gezonde relatie met eten gehad. Wel ben ik vanaf mijn 18de steeds 'bewuster' gaan eten, vnl door relaties en dingen die ik las. En ik was heel blij dat ik geen vlees meer hoefde te eten! ![]() Koken deden wij heel veel thuis en dat hoop ik Ko ook mee te geven. Diners organiseren voor de ouders, samen met een vriendje toen ik 13 was enzo. En een spookhuis maken met datzelfde vriendje door spagetti te koken en over waslijntjes te hangen en dat de ouders daar dan geblinddoekt doorheen mochten lopen. ![]() Alle kanten kan je op met eten! ![]() | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 22:08 |
Kijk en nu krijg het topic een wending waar ik iets mee kan mbt bewust eten. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen de gezondere keuzes maken, weten om te gaan (en te genieten van) de verleidingen en dat eten gewoon ook iets heel normaals is? We hebben blijkbaar allemaal een beetje een trauma van onze eigen jeugd met ons bordje koude spruiten op de trap waar je pas vanaf mocht als echt alles op was. Vermoedelijk maakt dat ons allemaal wat krampachtiger over eten, ik vind het lastig daarmee om te gaan eigenlijk... diep van binnen heb ik nog altijd een beetje het gevoel dat Willem pas goed gegeten heeft als z'n bord leeg is... Terwijl hij eigenlijk heel prima zelf aan kan geven wanneer hij gewoon voldaan is | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 22:14 |
Ik moet er vooral voor waken dat Lientje van mij mag knoeien met eten... En niet willen eten vind ik ook heel erg, aangezien ik met liefde en plezier kook... Ik moest nooit mijn bord leeg eten, wel voldoende eten en mijn moeder maakte bijna altijd twee groentes, bijv spruiten en ook komkommmer of sla. Over de spruiten (vond ik niet lekker) mocht ik dan appelmoes doen en ik hoefde er maar drie te eten. Juist doordat ik de keuze had en iets minder lekker mocht vinden eet ik nu volgens mij alle groentes. Dat is iets wat ik zelf dus ook wil doen en ik geef Lientje nu al heel bewust rustig haar eten en lepel het niet als een malle naar binnen, zodat ze duidelijk kan voelen wanneer ze vol zit. En dat is vaak nog eerder dan ik verwacht. ![]() | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 22:14 |
Het begint er voor mij mee dat eten lekker moet zijn. En 'lekker' bij ons niet gelijk aan snoep, koek, friet of eten uit een pakje. Lekker is de Italiaanse keuken, koken met goede producten, het slim op smaak brengen van eten en kunnen genieten van pure smaken. En friet kan dus óók lekker zijn, maar dan wel goed gemaakt. ![]() ![]() Verder geloof ik heilig in voorleven. Je kunt je kind nog zoveel mee willen geven maar als je je er zelf niet aan houdt dan is het ongeloofwaardig en waarschijnlijk ook niet zo effectief. Ik eet regelmatig, gezond en met mate en houd ongezond eten beperkt tot een minimum. Mijn lief is er iets makkelijker mee en dat is prima. Zijn ouders waren erg calvinistisch ingesteld en dat wil hij vermijden. Daarvoor geef ik hem de ruimte. | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 22:14 |
Ik lees dat hier heel veel, die trauma's over eten en de gevolgen die dat kan hebben voor een mens. Het maakt me zo verdrietig. Volgens mij hoefden wij nooit van mijn moeder. Misschien wel een hap proeven, maar er zat nooit dwang bij. Eten was eigenlijk altijd leuk. Ik vond vlees en vis niet lekker, maar at het vaak wel. Althans gehaktballen, slavinken, braadworsten vond ik vies, vanwege pezen en harde stukjes, vis vond ik ook niks. Als ik het niet wilde hoefde ik het niet. Ik moet zeggen dat ik wel herken, dat Ko meer avondeten moet eten, maar toch laat ik het zoveel mogelijk los. P. helpt hier wel heel goed bij! En Ko geeft het zelf inderdaad ook goed aan. | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 22:16 |
Ik besef trouwens dat er een school is van "eten doe je alleen omdat het moet". Ik begrijp de gedachte erachter wel, maar het zit er bij ons eenvoudigweg niet in. Wij houden van lekker eten net zoals we van goede muziek houden of een mooi boek. | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 22:18 |
Eten was bij ons juist een teken van gezelligheid. Koffiedrinken was pas gezellig met iets 'lekkers' erbij. De zatedagvond was er ook altijd iets lekker, want dat maakt het zo gezellig, en dat was het ook altijd. Nu nog hoor, als er iets te vieren is halen we graag taart of iets lekkers. En is er niets te vieren dan bedenken we een reden om iets te halen of te bakken. ![]() Ik eet dus graag, geniet ook van koken en schuif bijna alles naar binnen, er is bijna niets dat ik niet eet. Das ook niet altijd handig.... | |
simmu | woensdag 21 december 2011 @ 22:19 |
eerlijk waar; deze is echt lekker! uitje + knoflook naar smaak ff aanbakken, dan stukjes aardappel, aubergine, courgette, champignons ern blikje kikkererwten (afgieten) erbij, dan halve liter bouillon. kruiden met provincaalse kruiden naar smaak. ff opletten aan het einde wanneer de aardappel bijna gaar is; dan even in laten koken, anders heb je te veel vocht. het mag allemaal lekker zompig zijn. als dat klaar is verkruimel je er feta overheen, serveren met stokbrood, dipolie of knoflookboter en olijven | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 22:19 |
Wtf? ![]() | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 22:19 |
Eensch, lekker kan ook heel gezond zijn inderdaad ![]() | |
Sjeen | woensdag 21 december 2011 @ 22:21 |
*aansluit... Verse groentensoep is een feestje ![]() | |
simmu | woensdag 21 december 2011 @ 22:22 |
je zegt niet iets over je eigen gevoel. je kat de boel hier af. en nu mij ook. jij mag je mening, zoals ik ook de mijne. die je niet weet trouwens ![]() ![]() | |
Ssserpente | woensdag 21 december 2011 @ 22:24 |
Zo ben ik me er regelmatig van bewust dat ik een koekje stukken enthousiaster introduceer dan een stuk fruit. Dus sinds kort doe ik net zo manisch bij een appel. ![]() | |
miss_sly | woensdag 21 december 2011 @ 22:27 |
Ik doe nergens manisch over ![]() Het vreemde is dat Senna dat zelf wel doet. Die doet zingend een dansje " frietjes, frietjes, frietjes" om vervolgens niet een frietje te eten ![]() We eten hier gezond en gevarieerd, ik zou alleen wel wat meer variatie willen. Er was eens sprake van een receptentopic in OUD, maar volgens mij is dat er nooit gekomen toch? | |
flugeltje | woensdag 21 december 2011 @ 22:28 |
Okay, daar kreeg ik dus een mental image bij ![]() | |
Sjeen | woensdag 21 december 2011 @ 22:29 |
Dat is nou echt gewoon een kwestie van door CUL heenstruinen ![]() | |
Juud79 | woensdag 21 december 2011 @ 22:31 |
Heb ik ook altijd gedaan bij mijn oppasmeis en het werkt! Ze is nu 6 en vraagt 's middags aan mij... 'Mag ik iets lekkers, een appel of een mandarijn?' Ze vraagt ook heus wel eens een keer om een snoepje of biscuit, maar voor haar is fruit net zo lekker. | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 22:42 |
Oke, er waren geen volwassenen bij en die vonden het ook niet zo'n goed idee, vooral omdat we de spagetti veel te gaar gekookt hadden en die dus niet bleef hangen op onze gespannen touwtjes, maar het was wel echt heel gaaf! ![]() We moesten het opruimen maar kregen verder geen straf. ![]() Wij doen ook nergens manisch over. Ko is een enorme fruiteter en daar ben ik heel blij mee. Maar hij houdt ook enorm van frietjes en pannenkoeken. En sinds kort smult hij van de pistachenootjes en de cashews. Niet te vaak pistaches, want zout, maar wel heel lekker. Amandelen en walnoten wil hij helaas niet, die zijn zo gezond en een aanvulling op zijn vegetarisch eetpatroon, maar dat komt wel. Amandel krijgt hij af en toe ook in de vorm van melk. Die stoofpot klinkt lekker Simmu, al ben ik niet zo van de provinciaalse kruiden. Ik maak zelf graag Tunesische couscous, dat is ook een soort stoofpot, die je dus eet met couscous. ![]() | |
miss_sly | woensdag 21 december 2011 @ 22:45 |
Sjeen, je hebt waarschijnlijk gewoon gelijk. Ik zal daar eens vaker snuffelen ![]() Juud, ondanks dat ik nergens manisch over doe, is Senna dol op fruit en vraagt ze bijvoorbeeld regelmatig een plakje peperkoek. Ze vindt ook snoepjes wel eens lekker, en dat krijgt ze ook best, maar ik doe niet enthousiaster over het een dan over het ander. | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 22:47 |
Je hoeft ook niet manisch te doen over fruit. Als je het zelf graag eet willen je kinderen het over het algemeen ook wel. ![]() | |
oeke | woensdag 21 december 2011 @ 22:49 |
Ik ben zelf dus een hele slechte fruiteter. P. is gelukkig een hele goede, dus die heeft de fruitgeefrol op zich genomen. Het is zo leuk, die twee zich door een berg fruit zien eten. ![]() | |
miss_sly | woensdag 21 december 2011 @ 22:51 |
Ik eet het niet graag. K eet het eigenlijk niet ![]() Ik neem me telkens voor om het wel te doen, maar ik ben er gewoon niet gek op. Ik pik wel eens wat framboosjes mee, of een stukje appel of wat druifjes, maar dat is het dan wel. | |
RockabeIIa | woensdag 21 december 2011 @ 23:02 |
gereekst... (blijft moeilijk he?) | |
Cantare | woensdag 21 december 2011 @ 23:03 |
E smult van fruit, vanmiddag zat ze nog enorm te glunderen achter haar bordje met stukjes mango en banaan. Ik geniet er zo van om haar te zien smullen. ![]() Qua vlees hebben wij heel lang gewoon gekocht wat er in de schappen lag, maar daar ben ik nu verandering in aan het brengen. Ik vind het belangrijk om daar bewuster mee om te gaan, zowel vanwege het dierenwelzijn als de smaak en puurheid van de producten. Ik wil nu wel wat meer uitgeven aan vlees en probeer ook wat vaker een vegetarische maaltijd op tafel te zetten. Verder vind ik het belangrijk dat E ziet en leert waar eten vandaan komt en bereid wordt. Wat betreft het eerste punt heb ik nog niet zoveel ondernomen (ze is ook pas 16 maanden) maar ik maak wel vaak eten klaar in haar bijzijn, schil het fruit aan tafel en streef ernaar om haar "puur" eten te geven, dus in stukken i.p.v. prutje. Lukt en hoeft niet altijd, maar regelmatig ook wel. Dat is bewust eten met mijn kind voor mij. | |
-Caroline- | woensdag 21 december 2011 @ 23:03 |
serieus: ik kan een topic niet reeksen als t deel 2 is... ![]() leg me uit hoe t moet en ik doe t ![]() en... ik wist ook niet of t wel ok was .. een reeks ![]() | |
RockabeIIa | woensdag 21 december 2011 @ 23:04 |
Oke, melding was ook effe voldoende geweest ![]() | |
Claudia_x | woensdag 21 december 2011 @ 23:15 |
Kan ik me helemaal in vinden, Cantare! | |
_evenstar_ | donderdag 22 december 2011 @ 00:17 |
Dat niet-van-tafel-voor-je-bord-leeg-is-trauma is herkenbaar.. En nog erger vond ik het moeten eten wat je voorgeschoteld krijgt.. Dat hield in kapot gekookte of potgroenten.. En of je er nou van moest kokhalzen of niet.. Eten zou je.. A. En straks ook O. Hoeven echt niets te eten wat ze niet lusten.. En vol is vol .. Ondanks dat Ik bij A. best "geforceerd" met eten bezig ben, geniet ze onwijs van het eten en de smaken. Ik hoop dat zij daardoor minder gedoe en een fijnere band met eten blijft houden. ![]() | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 07:18 |
Ik weer bijna zeker dat er een 'koken met peuters'-topic ofzo was... Zal straks eens zoeken. | |
moussy | donderdag 22 december 2011 @ 07:32 |
en Gezonde Voeding: De Broodtrommel! | |
livelink | donderdag 22 december 2011 @ 07:54 |
Potjes of zelf kokkerellen voor je kleine? Potjes of zelf kokkerellen voor je kleine? Deel 2 Potjes of zelf kokkerellen voor je kleine? Deel 3 Leesvoer uit den oude doosch | |
p_iglet | donderdag 22 december 2011 @ 07:56 |
Hoe en wat: melk na de babytijd. recepten voor baby's en peuters Potjes of zelf kokkerellen voor je kleine? Deel 3 | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 08:33 |
Interessant: de actieve voedingsdriehoek (vanaf 6 jaar):Bron: Nice - Weten over eten: http://www.nice-info.be/B(...)n-detail.aspx?vPK=13 Gezonde voeding voor kleuters: http://www.123aantafel.be/03/index.html | |
livelink | donderdag 22 december 2011 @ 08:58 |
Per dag 5 - 12 boterhammen en 3 - 5 gekookte aardappelen vind ik wel vrij veel zeg ![]() Ik vind dat mijn kinderen echt goed eten, maar dat halen ze toch niet. Wij hebben eigenlijk nooit jus en 1 aardappel is dan wel alles wat ik er bij ze in krijg. | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 09:03 |
Hier ook niet hoor livelink, Isa eet een bakje cereal met melk, fruit, 3 sneden brood met beleg, nog fruit of een koekje, een aardappel, wat vlees en een berg groenten*. Ze doet het er prima op... *of een bordje spagetti, bami, verse groentensoep, spruitjesroerbak, stamppot etc... | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 09:23 |
Dankdank zoeksters! ![]() ![]() Mss deze linkjes er ook bij zetten in de OP? Of zijn die niet bewust genoeg? | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 09:24 |
BE ze staan er al een uur in ![]() | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 09:28 |
![]() | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 09:37 |
gelukkig zijn die hoeveelheden t/m 18 tot zelfs 60 jaar he.. tabel 1: Gemiddelde aanbevelingen per leeftijdscategorie (vanaf 6 jaar) tabel 2: Gemiddelde aanbevelingen voor kinderen van 1,5 tot 3 en van 3 tot 6 jaar | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 09:40 |
Oh, dat raak ik hier wel kwijt. Net als het uur actief bezig zijn. Ik denk dat daar ook een groot stuk zit. Als er niet een uur gefietst, gegleden, boom geklommen, geskeelerd of weet ik veel wat wordt hoeft de rest van de driehoek natuurlijk ook minder te zijn. Het probleem is mi dat veel kinderen wél dit eten maar niet zo bewegen. | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 09:45 |
Dat klopt ook wel Buuf, maar mijn marie stuitert de tent uit ![]() En bij heel veel kinderen is het vakje 'rest' flink gevuld, denk ik. Vooral als je het over schoolgaande kinderen hebt. | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:04 |
Ik vind deze piramide beter want specifieker, maar hij is niet toegesneden op kinderen:![]() Het valt me op dat in de kinderpiramide water zo'n prominente plek heeft en dat vet wederom als iets slechts wordt gezien. | |
Cantare | donderdag 22 december 2011 @ 10:07 |
Hier zie ik staan dat je kinderen volle melk moet geven (i.v.m. de vetten?). Maar mijn CB zegt: halfvol, want die vetten zijn niet de goede vetten, je kunt kinderen beter vetten laten halen uit bijv. olijfolie. Ik zou wel eens willen weten wat nu eigenlijk écht beter is. Weet iemand hier daar meer van? | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 10:10 |
Ja, dat is ook echt raar. Ik zie in jouw piramide (die dus voor mij duidelijker is ) dat we wel iets minder geraffineerde producten kunnen eten. Mijn zilvervliesrijst/gierstsoufflé jeugdtrauma speelt ook 30 jaar na dato nog wel op. Het enige wat ik nog wel maak uit 'eten van moeder aarde' zijn de eieren in kerriesaus ![]() | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 10:10 |
Claudia, wat ik van de kinderpiramide wel heel goed vind is de bewegingslaag die de basis vormt, die staat ook in de door jou geplaatste piramide die weegschaal mag weg hoor wmb ![]()
| |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:10 |
Ik zal zo even kijken wat mijn bron ervan zegt, Cantare. Het valt me ook op dat in Nederland de aardappel nog niet 'gedemoniseerd' wordt. ![]() Potatoes don't count as a vegetable on Harvard's new Healthy Eating Plate, and with good reason: They are very high in carbohydrate—in particular, the kind of carbohydrate that the body digests rapidly, causing blood sugar and insulin to surge and then dip. (The scientific term for this is that they have a high glycemic load.) In the short term, this roller coaster-like effect on blood sugar and insulin can lead people to feel hungry again, soon after eating—and this, in turn, can lead to overeating. (3) Over the long term, diets high in potatoes and similarly rapidly-digested, high carbohydrate foods can contribute to obesity, diabetes, and heart disease. (Bron) | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 10:12 |
@cantare dit is wat ik vind als ik zoek op verzadigde vetten en zuivel (ga ik er vanuit dat ze die bedoelen met slechte vetten) http://www.zuivelonline.nl/?pageID=743 | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:14 |
For children, milk is a key source of calcium and vitamin D. Fortified soy milk is a good alternative source of calcium and vitamin D for those who prefer not to drink's cow's milk. Both are also good sources of protein and other essential micronutrients. Low-fat milk, sold as 1% or 1.5% milk, or skim milk, which is virtually fat-free, are the best choices because they contain much less saturated fat than reduced-fat milk or whole milk, which contain 2% and 4% milk fat, respectively. Even low-fat milk is high in calories, and high levels of consumption may increase the risk of prostate and ovarian cancer (see The Nutrition Source article Calcium and Milk: What's Best for Your Bones and Health? for more information). So it's best for adults to limit milk (and all dairy products) to a glass or two a day; less is fine, as long as you get enough calcium from other sources. For growing children, the ideal amount of milk and calcium is less clear, but not pushing beyond two glasses of milk per day appears to provide sufficient nutrition without being excessive. (Bron) | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:17 |
Overigens zegt mijn consultatiebureau hetzelfde als het jouwe, Cantare, en wij houden ons daar ook aan. Ivan krijgt halfvolle melk, maar nu ik dit laatste zo lees kan het misschien wel beter magere melk zijn. | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 10:19 |
Of gewoon minder melk? | |
Cantare | donderdag 22 december 2011 @ 10:20 |
Tnx voor de snelle reacties! Dan zitten we wel goed, denk ik. Elise krijgt 200 ml. halfvolle melk in de pap, een bekertje halfvolle melk bij het middageten, en meestal een bakje magere yoghurt als toetje. Dan zitten we op 325-450 ml. per dag. | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 10:21 |
top site claudia ![]() toegevoegd aan OP: Harvard Nutrition Source | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:22 |
Ik ben fan. Het zijn de nieuwste wetenschappelijke inzichten maar ze worden altijd zorgvuldig afgewogen tegen bestaande kennis. En er wordt ook duidelijke uitgelegd of bepaalde inzichten nog onzeker zijn of niet. Ivan zou trouwens inderdaad wel een beker minder melk per dag kunnen krijgen. Hij drinkt nu 2 bekers en krijgt vaak nog een bakje yoghurt. | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 10:25 |
Bakje yoghurt zou ik aanhouden vanwege de bifidusdingessen enzo, gewoon een beker melk vervangen door water/thee/verdund diksap oid. | |
oeke | donderdag 22 december 2011 @ 10:37 |
In het boek wat ik je gisteren noemde, Claudia, staat een onderzoek uit 2001 van de Harvard School of Public Health waarin gezegd wordt:Eigenlijk komt er naar voren dat vet erg belangrijk is voor de opbouw en onderhoud van hersencellen, vooral in de vroege jaren. Wij geven dus ook volle producten. Roomboter, volle yoghurt. Het boek is sowieso erg wetenschappelijk onderbouwd, de schrijver is een voedingsjournalist die veel citeert uit onderzoeken, maar ook andere bronnen aanhaalt. Het zet al je denkbeelden over wat gezond eten is even op zijn kop. 'Een pleidooi voor echt eten. Echt eten. Niet te veel. Vooral planten' Van Michael Pollan, Manifest van een eter. Wat ik een grappig onderzoek vond wat hij quote was dat Amerikanen bij het zien van een afbeelding van een chocoladetaart zeiden dat het eerste woord waar ze aan dachten 'schuldgevoel' was, waar Fransen bij dezelfde test 'Feest' zeiden. Hoe verschillend je over eten kan denken. | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:43 |
Nou, inderdaad! ![]() Ik ga dat boek van je echt eens kopen, want ik ben heel benieuwd. Als nuance op het vetverhaal: dat geldt wel voor goede vetten. Daarom worden bepaalde volle producten door de door mij aangehaalde site weer afgeraden. Ik las net ook nog iets wat ik niet wist, namelijk dat sporten waarbij je botten meer belast worden (bijv. hardlopen) juist heel goed zijn voor diezelfde botten. Mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar is om weer te gaan hardlopen. ![]() | |
oeke | donderdag 22 december 2011 @ 10:52 |
De schrijver wil juist ontkrachten dat je voedsel herdefinieerd als niets meer dan de som van zijn tot dan toe bekende voedingsstoffen. Dus er zit zoveel calcium in, dan is het goed. Of deze vetten zijn slecht en deze goed. Dat heet nutritionisme. Waar de markt dus weer dingen uithaalt om voedsel (zogenaamd) te verbeteren. Bv met toegevoegd vit C. Hij is van mening dat de voedingswetenschap nog maar in de kinderschoenen staat en veel belangrijke verbanden nog niet kan leggen. Zoals lang gedacht is dat eieren slecht voor het cholestrol waren terwijl nu is gebleken dat dat achterhaald is. Een misduiding van een wetenschappelijk resultaat. Of bepaalde groenten, die nu niet meer populair zijn, omdat ze moeilijk te verbouwen zijn, te arbeidsintensief, die wel heel goed blijken voor de gezondheid. Ik vind het moeilijk om zijn theorie precies uit te leggen omdat die zo veel omvattend is. | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:55 |
Klinkt juist heel interessant, oeke, en ik begrijp denk ik wel wat je bedoelt. Of beter gezegd, wat hij bedoelt. Dat merk je ook weer aan zo'n bespreking van de voor- en nadelen van melk. Het is een heel genuanceerd verhaal dat erop neerkomt dat melk voor sommige dingen weer goed is, voor andere dingen minder goed, en dat niet helemaal duidelijk is hoe dat nou precies zit en het ook nog eens voor verschillende mensen anders kan zijn. Daar kun je als consument bovendien nogal moedeloos van worden. De ene generatie moet mate houden met eieren en de andere generatie hoeft dat niet. Maar zelf ben ik toch gewoon een wetenschapper in het diepst van mijn gedachten. ![]() Maar ik houd ook wel van de gezond verstand-benadering. | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 10:56 |
Oeke, heel interessant! ik ga m hier bestellen Michael Pollan - pleidooi voor echt eten | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 10:56 |
Ik denk dat de truc nog altijd is gevarieerd en met mate genieten van puur eten. | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 10:58 |
Eten jullie thuis trouwens volkoren pasta en zo? Mijn lief wil er écht niet aan. Niet te vreten, volgens hem. | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 10:59 |
ik eet t met lange tanden jah... is nogal "grondig" voedsel ... so much for genieten van je eten ![]() | |
Claudia_x | donderdag 22 december 2011 @ 11:00 |
Dan denk ik dat het voor ons een betere optie zou zijn om minder vaak pasta te eten maar dan wel de lichte variant. Ik ga niet met lange tanden eten. ![]() | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 11:02 |
In ovenschotels wel, zo los eens geprobeerd maar dat was geen succes. Ik wil de vezelrijk variant eens proberen ![]() | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 11:03 |
ms heeft hier iemand n tip voor lekkere volkoren pasta? oudste kijkt me altijd zo aan ![]() ik ben van t noodzakelijke eten, helaas.. en nu, door dit topic merk ik dat ik voornemens heb voor een aangepaste route ![]() | |
oeke | donderdag 22 december 2011 @ 11:10 |
Ik moet zeggen dat ik het ook best shockerend vond. Te lezen dat geld boven gezondheid gaat. Maar goed, het is ook weer naief te denken dat het niet zo is. ![]() Sjeen, dat denk ik ook. Vandaar dat ik alle vloeibare bakboters, pakjes en zakjes, zoveel mogelijk weer en ga voor herkenbare dingen, waarvan ik precies weet wat erin zit. Maar volkoren pasta doen wij ook niet! ![]() | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 11:12 |
Over die vloeibare bakboter... ik heb het gevoel dat ik daarmee gezonder bak dan met margarine, maar dat is dus niet zo? Ik gebruik bijv. wel olijfolie om kipblokjes te bakken enzo, maar voor andere vleesdingen vind ik het gewoon iets minder geschikt geloof ik. | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 11:16 |
Oeke/Claudia: wat vinden jullie van deze: Michael Pollan - echt eten, een handleiding Een boekje voor vele mensen die gezond willen en denken te eten of de mensen die niet weten waar te beginnen met de weg naar een beter voedingspatroon. | |
livelink | donderdag 22 december 2011 @ 11:32 |
Wij gebruiken alleen maar olie om te bakken. En dan mix van zonnebloemolie en olijfolie. Maar om die reden hebben we dus ook nooit jus. Volkorenpasta en zilvervliesrijst staat hier wel op het menu. Ik vind dat lekkerder en smaakvoller dan de gewone rijst en pasta. | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 11:58 |
Jus hebben wij idd ook nooit. Brrr... Maar mss is het gewoon een kwestie van switchen dan naar volledig olie... Zilvervliesrijst gebruiken wij wel altijd, volkorenpasta nog nooit gedaan. Ik ben eig verbaasd dat dat blijkbaar zo'n specifiek verschil is in smaak. Toch eens uitproberen... | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 12:12 |
je zou m ook hier kunnen lenen. oh, even zoeken op Pollan in de database. ![]() | |
Troel | donderdag 22 december 2011 @ 12:22 |
De jongens hier geven zelf echt de voorkeur aan volkoren. En het gaat erin alsof het frietjes zijn ![]() | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 12:25 |
goeie! kom jij m dan even langsbrengen ![]() ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 12:27 |
Je kan heel makkelijk reserveren natuurlijk. Buiten dat ik denk dat het niet een superveel gevraagd boek is. | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:27 |
Mijn dochter heeft gisteravond lasagna gegeten waar biologische champignons doorheen zaten verwerkt. De ironie wil dat ik normaal altijd gewone champignons koop maar nu - geheel onbewust - het andere (biologische) bakje had gepakt. Daar kwam ik bij de kassa pas achter en had geen zin meer om terug te lopen. | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 12:28 |
En?? leeft ze nog? | |
Troel | donderdag 22 december 2011 @ 12:28 |
![]() | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:29 |
Ik hoop het wel. Ze is nu op de opvang, dus je weet het maar nooit. | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:29 |
Hoezo is dat zo hilarisch? | |
Pvoesss | donderdag 22 december 2011 @ 12:29 |
Nee dat is dus niet zo. Olie is echt de betere keus (op brood hebben wij ook bertolli olijfboter) ![]() Ik vind biefstuk met boter ook gewoon lekkerder dus dat doe ik met becel. Verder helpt het heel erg om te kijken welke olie voor jou het fijnst bakt. | |
Troel | donderdag 22 december 2011 @ 12:30 |
Als ik dat uit moet gaan leggen, is de grap eraf ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 12:30 |
Sta je dan, met je ik eet nooit onbewust. Je hebt het je mond nog niet uit of je eet onbewust biologisch. ![]() | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:31 |
Ze heeft vanochtend trouwens ook nog een chocolaatje uit haar adventkalender op. Dit heeft ze ook heel bewust opgegeten. Of het ook daadwerkelijk 'goede gecertificeerde' chocola is zoals met de chocoladeletters die jaar weet ik dan weer niet. Maar heel bewust ging het er wel in. | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:32 |
Nee, ik had heus wel door dat het biologische champignons waren voordat ik ze ging snijden. Dus wat lul je nou? | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:33 |
Oftewel je reactie was overdreven en je weet zelf ook niet zo goed waarom dit nou eigenlijk grappig was... | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 12:36 |
Je spreekt jezelf tegen... | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 12:41 |
je zegt zelf, letterlijk, dat je ze onbewust hebt gepakt. | |
Pvoesss | donderdag 22 december 2011 @ 12:43 |
Nee ik zeg alleen dat ik wel snap dat sommige dingen lekkerder zijn met bak en braad ![]() | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:44 |
ja, tussen het "verkeerde" artikel pakken en iets opeten zich in mijn optiek altijd nog een groot verschil, maar goed het zal wel. | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:46 |
Als je nou bewust het allergoedkoopste ophokkiloknallervlees eet dat er is omdat je niets duurders kan betalen, eet je dan bewust of onbewust? | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 12:48 |
Nee, je zegt dat het lekkerder is in boter en vervolgens bak je het in plantaardige oliën en vetten, water, emulgatoren: sojalecithine, E471, droge melkbestanddelen, zout (0,4 %), conserveermiddel E200, voedingszuur E330, aroma's, kleurstof E160a | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 12:49 |
E330!!!! OH NOES!!!! KANKERVERWEKKEND!!!!!!! | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 12:52 |
Ja hoor, knurft ![]() | |
Pvoesss | donderdag 22 december 2011 @ 12:52 |
Ik weet waar ik het in bak.. Ik bak in principe alles met gewoon olie, ik vind het alleen met biefstuk niet lekker Wat is nu je probleem? | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 12:53 |
Becel != boter, dat is het enige wat ik aangeef. | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 12:56 |
Je zegt boter en gebruikt becel. | |
Pvoesss | donderdag 22 december 2011 @ 13:00 |
ik zie niet in waarom mijn milde vorm van onduidelijkheid nou een rede is om daar zo over te mierenneuken ![]() | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 13:02 |
Ik vind het in een topic over bewust eten geen milde vorm van onduidelijkheid en mierenneuken... | |
moussy | donderdag 22 december 2011 @ 13:08 |
die bertolli voor op brood is ook geen "boter", dat noemde ze voorheen spread. Ik heb ooit wel eens begrepen dat vloeibare bak en braad beter is voor het cholesterol ipv zo'n blok bak en braad. | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:13 |
haha ![]() Maar dat zelfs ik met mn behoorlijke strenge koemelkvrije dieet op dit moment geen enkele moeite hoef te doen om een boter te vinden die ik mag smeren op brood begin ik langzaamaan ook typisch te vinden. Wat heeft datgene wat ik op brood smeer dan nog echt met zuivel te maken. Als ik gestopt ben met borstvoeding ben ik voor mezelf wel van plan om op zulke dingen iets meer te letten. Maar dat is vooral omdat ik het maar een gek idee vindt, én omdat ik echte boter veel lekkerder vindt. Niet omdat ik bang ben dat je er iets van krijgt ![]() | |
Pvoesss | donderdag 22 december 2011 @ 13:15 |
Ja ik snap wel wat jullie bedoelen, maar het is toch ook duidelijk wat ik wilde zeggen. ![]() | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:15 |
zoiets is toch ook met frituurvet? vloeibaar vet heeft de voorkeur boven hard vet ofzo? Ik weet alleen niet waar dat op gebaseerd is. Ohja en volkoren producten en zilvervliesrijst, ik eet (tenminste, at...) altijd gewoon volkoren brood. Maar pasta en rijst in de witte variant. Ik vind zilvervliesrijst echt niet te haggelen en volkorenpasta is niet heel vies maar 'gewone' vind ik wel lekkerder. | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:16 |
ja tuurlijk ![]() soms is boter, of "boter" lekkerder om te gebruiken dan olie. Ondanks dat olie beter zou zijn voor je. ![]() | |
Pvoesss | donderdag 22 december 2011 @ 13:19 |
Nu je het zegt!!! dat doe ik ook ![]() Als ik aardappels met spekjes en ui maak ![]() | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:24 |
nom ![]() wat dat betreft ben ik meer van de Franse slag ![]() Met mate enzo. Ik heb trouwens van een specialist een folder gekregen over vezel-intake voor kinderen. Ivm de issues die we hier hebben worden we daar natuurlijk mee doodgegooid ![]() | |
moussy | donderdag 22 december 2011 @ 13:41 |
pannekoeken gebakken in roomboter ![]() Ik weet ook niet precies waarom vloeibaar beter is dan een blok en geen zin om google aan te slingeren. Maar krijg de vraag altijd als hartpatiënten hier eten, wat ik gebruikt heb. Toch dat cholesterolietsdinges waarschijnlijk. | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 13:42 |
Wij gaan met kerst aardappeltjes gebakken in ganzevet eten. ![]() ![]() Echt hoor, de eerste sojabrokken. (de naam alleen al ![]() En dus eet ik bewust niet zó bewust. Ik ben er erg mee bezig, je kan me vrij weinig wijs maken op dat gebied en kies daarom wél bewust om mijn kinderen te leren dat je ook best eens lol mag hebben, dat lekkere dingen, mits met mate gewoon ook lekker zíjn ook al brengt het je niks. Dat dik zijn je een hoop belemmeringen brengt, en dat het daarom niet fijn is om dik te zijn. Maar dat je niet een minder mens bent als je dik bént. ik bedoel, waarom zo moeilijk doen? zodat je 92 wordt in plaats van 85? Waarom ik let op wat ik eet is om de aarde te behouden. En om lief en aardig te zijn voor de wereld om me heen, inclusief de dieren. maar geen gestress meer op de millimeter als globaal je voeding maar gezond en afwisselend is is het mij algauw goed. Geloof ik. | |
moussy | donderdag 22 december 2011 @ 13:45 |
oh en btw, wat achterlijk al die spoilers in de op ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 13:45 |
gehard vet is vaak een verzadigd vet die slecht is voor je "slechte" cholesterol. Vloeibare vetten zijn vaak (meervoudig) onverzadigd en daarom ook beter voor je "goede' cholesterol. Bij het verharden van plantaardige olieën tot een margarine gaan ook veel van die (transvetten?? geloof ik) verloren en worden dan verzadigde vetten. Daarom is olie beter. Qua calorieen kan je beter boter hebben trouwens.;) En met boter bedoel ik dan gewone roomboter, zonder bewerkingen en toevoegingen. | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 13:47 |
spoilers omdat de OP anders zo schermvullend zou zijn.. t is niet gauw goed bij jou zeg.. ![]() o wacht.. ik zou me inhouden ![]() [ Bericht 6% gewijzigd door -Caroline- op 22-12-2011 18:11:32 ] | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:47 |
![]() wil je me adopteren? ![]() | |
miss_sly | donderdag 22 december 2011 @ 13:49 |
Ik gebruik altijd arachideolie om in te bakken. En soms wel vloeibare 'boter'. Mij vader (diabetes 2 wegens leeftijd en erfelijkheid) werd dat geadviseerd door de diëtiste ivm gezondere vetten. Juist omdat het vloeibaar is, kennelijk. We gebruiken nu eigenlijk altijd blue band goede start op brood, maar misschien toch weer eens overstappen op roomboter. Wat smeren jullie op brood? En hier altijd volkomen penne van grand' italia, maar gewone witte, verse, tagliatelle en lasagnabladeren. Ik vind de volkomen penne lekkerder dan gewonen. | |
oeke | donderdag 22 december 2011 @ 13:49 |
Haha, wat gaan jullie dan weer ineens snel! Ik bak alles in olie, olijf of zonnebloem. En af en toe gewoon in echte roomboter! ![]() Maar al die flessen van becel etc, ik vind het onaantrekkelijk ruiken en smaken en bovendien vind ik het weird, vloeibare nep-boter ofzo. ![]() Dat is precies wat ik wilde zeggen met dat onderzoek. Dat Fransen bij taart zeggen: Feest en Amerikanen een schuldgevoel-associatie. Ik ben ook meer van de Franse slag! ![]() Dat ik daarbij een nitwit ben die veel dingen onaantrekkelijk vind vanwege mieperige redenen, is de aard van het beestje geloof ik. Had ik al verteld dat ik deze vakantie voor het eerst in 15 jaar vis heb gegeten. De foto daarvan spreekt boekdelen. ![]() | |
Juud79 | donderdag 22 december 2011 @ 13:49 |
Mijn mupke krijgt ongezouten roomboter op brood, wij gebruiken dat zelf in het weekend ook. Door de week plantaardige boter op brood. Ik bak vis, vlees, kip en gebakken aard in Bertolli bakboter. Wokken ed in olijfolie, de gele variant. Of het allemaal de juiste manier is, dat denk ik niet, maar ik voel me er goed bij. | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:51 |
ah! ik gebruik dieet light halvarine op brood. niet.te.vreten ![]() weet je dat je die over kunt slaan. Leidraad, als ik het mag hebben heeft het helemaal niets meer met boter te maken en is het waarschijnlijk niet te eten ![]() overigens mag ik ook euroshopper bak&braad vloeibaar en ah huismerk bak&braad vloeibaar. Zijn ook niet echt smakelijk. | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 13:52 |
Dat snap ik helemaal Oeke, van dat vloeibare nep-boter dan. Het ziet er ook altijd een beetje plastic-achtig uit vind ik, in de pan. En ik ben dan weer een meut op vlees. Geen vet liever, geen senen (cenen??? Zenen?)nou ja, van die vieze harde brokken), brokjes, draadjes fliebertjes ![]() ![]() Gelukkig verschillen smaken dan weer heel erg. ![]() [ Bericht 1% gewijzigd door debuurvrouw op 22-12-2011 13:55:29 (ah, die SSSSS klank had ik nog overgeslagen. :P) ] | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 13:54 |
Zenen. ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 13:54 |
ja heus ![]() ![]() | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 13:55 |
nee gewoon buuf natuurlijk! ![]() ![]() en dan weer bedelen om een ijsje ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 13:57 |
ja, die puppyogen ![]() Buum is echt een sucker. Afgelopen weekend een feestje waar vriendinnen van mijn zus waren met hun kinderen. Allemaal kleine meisjes. ![]() Constatering terug naar huis: het is maar goed dat we geen dochter hebben, want ik laat me helemaal inpakken ![]() ![]() ![]() | |
moussy | donderdag 22 december 2011 @ 14:07 |
klopt. en verder ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 14:11 |
Anders misschien iets minder linkjes in de OP? Als het er zoveel zijn zie je ook door de bomen het bos niet meer. en voor de rest heeft iedereen zelf ook wel Google. En wat is dat met dat doorstrepen? Dat je eigenlijk niet zegt wat je wel zegt? je kan het ook weghalen bijvoorbeeld. Of het gewoon laten staan. ![]() | |
moussy | donderdag 22 december 2011 @ 14:15 |
doorstrepen is het nieuwe openlijk achter je rug om lullen, je zou haast, bijna he, denken; achterbaks kutwijf. | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 14:25 |
Voor wie erin geinteresseerd is, de aanbevolen hoeveelheden vezels/voedingsvezels voor kinderen. Ik hoop dat de foto's te lezen zijn, anders zijn ze vast opklikbaar enzo.![]() ![]() Mijn 2-jarige heeft met 2 sneetjes volkorenbrood en 1 (!) aardappel dus al de aanbevolen hoeveelheid voedingsvezel binnen, als ze er ook nog een banaan bij eet zit ze al aan het maximum per dag. | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 14:34 |
wat weinig hoef/mag je maar! ![]() ![]() | |
mignonne | donderdag 22 december 2011 @ 14:38 |
Dat was dus ook waar ik me over verbaasde, het viel mij erg mee hoe snel je aan die aanbevolen hoeveelheid zit, ook voor grotere kinderen. | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 14:42 |
kenonne! Twéé weken opgeblazen gevoel, winderigheid en krampen na meer vezels eten? | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 14:44 |
Dit verklaart voor mij wel heel veel sinds ik Heller (tijdelijk) over boord gezet heb en weer normaal brood ed eet. ![]() ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 14:46 |
hahaha ja, mij ook. Ik vond het trouwens een bevrijding zeg! ![]() Het sterkte mij in m'n idee dat eten geen "gedoe" moet zijn. ![]() én ik heb het gevoel meer energie te hebben. Zal toch geen B6 tekort hebben gehad? Neem ook levertraan trouwens ( ![]() | |
octopussy | donderdag 22 december 2011 @ 14:48 |
Over de 'boters' heb ik andere inzichten gekregen dan ik eerst had. Martijn Katan legt het hier uit: Veertig boters Oftewel, margarine is zo slecht nog niet. Boter is niet beter en vloeibare bakproducten kunnen er best mee door. | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 14:52 |
Ja, dat wel, maar ik zit nog steeds met een vrij stevige Kh verslaving... Ik ben volledig losgeslagen en zal toch in het nieuwe jaar iets moeten... | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 14:53 |
Zoals ik het leerde bij voedingsleer (ik verbaas me elke dag weer over de breedte van mijn opleiding ![]() Als je uitgaat van zo min mogelijk bewerkt (ook een stroming) eet je liever roomboter. Denk ik. | |
BE | donderdag 22 december 2011 @ 14:54 |
Ik weet van 'broodboter' (zoals ik het noem) dus echt srsly niet meer wat nou beter is en wat niet. Want wat is nou 'dieet' en wat is 'light' en wat is weetikveel... ![]() En ik vind roomboter dus niet zo lekker. ![]() | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 14:54 |
oh ja. snap ik. Ik moet elke maand op de weegschaal voor mijn medicijndosis af te meten. Hoera, wat een goede stok achter de deur. ;') Ik ben geneigd om te gaan Cambridgen. ![]() | |
Sjeen | donderdag 22 december 2011 @ 14:56 |
Bij de keuze tussen roomboter en margarine moet je je laten leiden door wat je lekker vindt en eventueel de toegevoegde waarde van vitamine in margarine. Halvarine is gewoon meer water erin gepropt, je kunt ook gewoon iets dunner smeren ![]() | |
Macka66 | donderdag 22 december 2011 @ 15:08 |
Ik gooi er nog even een link in: http://www.westonaprice.org/. Weston Price was een Amerikaanse tandarts die op zoek is gegaan naar voedingsgewoonten over de hele wereld, en de invloed van verandering in voedingspatroon op gezondheid en ontwikkeling van mensen. Die verandering in patroon bestond meestal uit de overgang van lokale producten naar in de voedingsindustrie gefabriceerd en bewerkt voedsel. (Price zag bij z'n patiënten een negatieve verandering in de toestand van het gebit en de bouw van de kaak binnen opvolgende generaties. Dat was de aanleiding voor zijn zoektocht.) Een aantal dingen die Weston Price aanraad om te gebruiken zijn roomboter, room, kaas, lever, vlees, visolie (levertraan!) en rauwe melk. Van dat voedsel waar in dieëten nogal eens huiverig over gedaan wordt. En alles puur natuur uiteraard. Er is een uitgebreide folder met informatie, richtlijnen en recepten: http://www.westonaprice.org/images/pdfs/healthy4life2011.pdf ![]() [ Bericht 3% gewijzigd door Macka66 op 22-12-2011 15:15:05 ] | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 15:15 |
oh wow! *nog maar een hapje levertraan neemt* zou dat nou allemaal zijn vanwege de opbouw van bot en glazuur? Want het zijn allemaal vitamine D rijke producten als ik dat zo bekijk?? Tanderosie, ook zoiets. ook een lastige om tegen te gaan vind ik. Moet je fruit eten voor het een, mag het niet vanwege wat anders. | |
Vicky | donderdag 22 december 2011 @ 15:36 |
brood verdraag ik prima, maar als ik muesli of cruesli oid neem heb ik gegarandeerd een strippenkaart voor de pleepot.. mijn darmen kunnen daar niet tegen ![]() | |
Vanyel | donderdag 22 december 2011 @ 16:13 |
Ik probeer bewust lekker te eten. Niet elke dag hetzelfde, niet elke dag gezond, niet miepen als we eens zin hebben in wat dan ook voor ongezond voer. 9 van de 10 keer vind ik zelfmaak lekkerder dan pot/pakje, die gebruik ik dan ook weinig. Ik doe het mezelf liever niet aan, dus Dottir ook niet. Haar eerste prefabpotje moet ze nog krijgen. Een principe heb ik voor haar al wel overboord gezet. In mijn huis geen halvarine/margarine smeerspul is voorbij. Wij hebben voor haar ook die ranzige dieetmargarine waar niks in zit van euroshopper in huis. Hij staat er al 3 weken maar is nog niet open geweest ![]() Verder roomboter, arachideolie en blueband knijpmargarine (voor eieren) voor ons en zonnebloemolie en ES knijpmargarine voor Dot. | |
-Caroline- | donderdag 22 december 2011 @ 16:56 |
ter info: ik heb de OP ontdaan van spoilers en een aantal links verwijderd. Edit : en doorstrepingen weggehaald. [ Bericht 11% gewijzigd door -Caroline- op 22-12-2011 18:15:07 ] | |
_evenstar_ | donderdag 22 december 2011 @ 19:40 |
Buuf zo wel Dieetiste alswel kraamhulp zeiden beiden dat Ik vitamines moest blijven gebruikten vooral voor vitamine D.. Zoveel mensen die een vit D gebrek hebben.. | |
octopussy | donderdag 22 december 2011 @ 19:44 |
![]() | |
_evenstar_ | donderdag 22 december 2011 @ 19:48 |
Jup vandaar ook bij babytjes de nieuwe richtlijnen. Bij Arwen was vit D niet nodig.. En gold het vooral voor getinte kindjes.. Nu MOET het ![]() | |
Vanyel | donderdag 22 december 2011 @ 19:50 |
Vitamine D wel. Tegenwoordig is er ook onderzoek dat uitwijst dat vitamientjes slikken misschien wel averechts werkt. | |
Nielsch | donderdag 22 december 2011 @ 19:57 |
vitaminen zijn sowieso ongezond | |
debuurvrouw | donderdag 22 december 2011 @ 21:27 |
vandaar ook dat ik levertraan neem ![]() | |
Troel | donderdag 22 december 2011 @ 22:48 |
Ik wil jou wel eens horen als je een vitaminedeficiëntie opgelopen hebt, kijken of je nog steeds zo loopt te roepen. Want geen vitaminen is OOK ongezond ![]() | |
-Caroline- | donderdag 29 december 2011 @ 00:27 |
Vitamine D: check.. toegevoegd aan ochtendfles voor dreumes... op lepeltje accepteert ie t niet.. voor a.s puber geen toegevoegde vitamines, wordt dat wél geadviseerd? wie weet meer? |