Op het aanrecht leggen.quote:Op donderdag 1 december 2011 12:18 schreef KaheemSaid het volgende:
Ik heb gister draadjesvlees uit de vriezer gehaald en in de koelkast gezet. Helaas is deze nog niet ontdooid, kan ik hier iets aan doen zonder dat het ten koste van de smaak van het vlees gaat?
Gaat dit ten koste van de kwaliteit, of ga je dit niet echt merken?quote:Op donderdag 1 december 2011 12:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan het forceren door het in ruim koud water te leggen (niet in warm!) dan is het binnen een half uurtje ontdooid.
Mijn eigen ervaring is dat het een tikje minder mals wordt, maar niet onoverkomelijk. Qua smaak merk ik geen verschil.quote:Op donderdag 1 december 2011 12:44 schreef KaheemSaid het volgende:
[..]
Gaat dit ten koste van de kwaliteit, of ga je dit niet echt merken?
Ja de bedoeling is in rode wijn. Verder was de bedoeling om hierbij een uitje, wat tomaat, een paar kruidnagels en wat laurierbladeren te doen. Een uur voor het eten doe ik dan nog enkele eigenheimers in stukjes erdoor om de jus wat te binden. Lekker simpel dusquote:Op donderdag 1 december 2011 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
Bij draadjesvlees ga je dat niet merken, daar ieder stuk vlees weer anders is. Ga je het stoven in rode wijn?
Dit dusquote:
Ik bereid zulk vlees altijd voor meerdere dagen, in dit geval twee. Dus het wordt zowel vandaag als morgen eten.quote:
Goedzo! Jij weet hoe het hoort!quote:Op donderdag 1 december 2011 16:26 schreef RobinOok het volgende:
Ja, ik ben een miep, ik zet het tussentijds zeker in de koelkast.
Gewoon de gootsteen vullen met koud water, pan erin, deksel eraf.
Tanden poetsen, gezicht wassen, etc.
Kijken of het al genoeg is afgekoeld om de ijskast in te kunnen, anders even nieuw koud water en er dan even bij blijven en het vocht een beetje schudden/roeren.
Of dat eerder op de avond doen en dan gewoon half uurtje of uurtje in de bak koud water laten staan. (dan hou ik deksel erop ivm hygiene en voor het geval ik het vergeet)
Kans dat het zuur wordt, is, zeker in de zomer, groot.quote:Op donderdag 1 december 2011 17:50 schreef Isegrim het volgende:
Wij laten draadjesvlees altijd gewoon in de pan op het fornuis staan...
Draadjesvlees is hier echt winterkost. Dat hoef ik in de zomer ook echt niet.quote:Op donderdag 1 december 2011 17:52 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kans dat het zuur wordt, is, zeker in de zomer, groot.
Het is een handig hulpmiddel voor sommige dingen. Zeker als je geen professionele keuken hebt en hoeveelheden niet aan kunt, kun je in een snelkookpan soep maken en deze in de pan goed een nacht bewaren zonder het uit de pan te halen etc.quote:Op donderdag 1 december 2011 20:27 schreef Pietverdriet het volgende:
Ben geen fan van snelkookpannen.
maar je kan hem niet afschuimen of ontvetten.quote:Op donderdag 1 december 2011 20:31 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Het is een handig hulpmiddel voor sommige dingen. Zeker als je geen professionele keuken hebt en hoeveelheden niet aan kunt, kun je in een snelkookpan soep maken en deze in de pan goed een nacht bewaren zonder het uit de pan te halen etc.
Het is niet ideaal, maar het werkt wel goed.
Aangezien ik in de soep vaak afsnijdsels gebruik is het echt nodig, haal er soms een steelpan vet af.quote:Op donderdag 1 december 2011 20:54 schreef Isegrim het volgende:
Ik ontvet soep nooit, ik vind dat altijd zo'n onzin.
Is dan ook een15 liter panquote:
Je hoeft hem toch niet de hele tijd op druk te zetten?quote:Op donderdag 1 december 2011 20:39 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
maar je kan hem niet afschuimen of ontvetten.
Die van ons was tien liter. Ik zeg was, want onze soeppan is van de week overleden in de afwasautomaat. Ik haalde 'm eruit met een scheur van boven tot onder.quote:Op donderdag 1 december 2011 21:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is dan ook een15 liter pan
Heb nu ook een pan op staan.
CA een kilo afsnijdsels, 3 flinke botten, kilo soepvlees, 2 preien, drie winterwortels, peperkorrels, foelie, laurierblad, knoflook etc etc
Neuh, geen zin geld uit te geven aan een snelkookpan als ik voor dat geld ook een paar kreeften of een stuk prachtige ribeye kan kopen.quote:Op donderdag 1 december 2011 21:04 schreef Spanky78 het volgende:
[..]
Je hoeft hem toch niet de hele tijd op druk te zetten?
Wat dacht je van eerst afschuimen en ontvetten en pas als de soep af is op druk enn temperatuur brengen en de pan puur als sterilisator gebruiken?
Overigens kun je ook de maillardreactie enorm versnellen, maar ik schuim altijd eerst af, ontvet eventueel en gebruik daarna de druk. Liefst met weinig vocht en voeg later pas meer toe.
De combinatie druk, temperatuur en concentratie (weinig vocht) zorgt voor snellere opbouw van smaakstoffen. Probeer maar eens, kijk eens of je het wat vindt.
Oh! Hoe kan dat nou? Daar heb ik nog nooit van gehoord zeg.quote:Op donderdag 1 december 2011 21:05 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Die van ons was tien liter. Ik zeg was, want onze soeppan is van de week overleden in de afwasautomaat. Ik haalde 'm eruit met een scheur van boven tot onder.
Snelkookpannen zijn typisch van die dingen die mensen kopen waar ze spijt van krijgen en dusssssss goed tweedehands te krijgen zijn. Ik heb de mijne voor 25 euro geloof ik. Praktisch niet gebruikt, want ze kon er niet meer omgaan, zei ze. Mooie pan hoor, gaat waarschijnlijk mijn leven mee, maar 15 liter gaat er niet in.quote:Op donderdag 1 december 2011 21:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neuh, geen zin geld uit te geven aan een snelkookpan als ik voor dat geld ook een paar kreeften of een stuk prachtige ribeye kan kopen.
Mijn tip, geef geld uit aan top ingredienten en minimaal aan spullen en kookboeken.
LHO beweert dat hij moet zijn gevallen, maar dat is gewoon niet zo. Hij is gescheurd vanaf één van de nagels waarmee het handvat vast zit. Ik denk gewoon door thermische invloeden.quote:Op donderdag 1 december 2011 22:25 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Oh! Hoe kan dat nou? Daar heb ik nog nooit van gehoord zeg.
Als 't een merkpan is zou ik een brief sturen naar de fabrikant. Met foto van de pan. Kijken of die het normaal vindt. Ik vind het eerlijk gezegd een eng verhaal, want als dat in de vaatwasser is gebeurd had het ook op het gas met een volle pan soep kunnen gebeuren.quote:Op donderdag 1 december 2011 23:08 schreef Isegrim het volgende:
[..]
LHO beweert dat hij moet zijn gevallen, maar dat is gewoon niet zo. Hij is gescheurd vanaf één van de nagels waarmee het handvat vast zit. Ik denk gewoon door thermische invloeden.
Persoonlijk zou ik gaan voor gerookte wilde zalm in een wrap, met wat rucola, appel lucifers en rozijnen met een dressing van wat citroensap en walnoten of olijfolie.quote:Op vrijdag 2 december 2011 14:33 schreef Flibble het volgende:
Hallo!
Voor een gezellige lunch wil ik zalmwrapjes maken, op z'n simpelst. Ik dacht het eerst gewoon met wraps te doen, maar een vriendin zei dat het ook lekker is om de zalm in een omelet te rollen met roomkaas ertussen. Ik als volstrekte antikookprinses heb geen idee... is dit lekker?
Moet je die wraps eerst opwarmen?quote:Op vrijdag 2 december 2011 14:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Persoonlijk zou ik gaan voor gerookte wilde zalm in een wrap, met wat rucola, appel lucifers en rozijnen met een dressing van wat citroensap en walnoten of olijfolie.
Licht, luchtig, lekker.
Nee, snij plakjes van een appel, 5 mm dik, en die weer in reepjes.quote:Op vrijdag 2 december 2011 14:41 schreef Flibble het volgende:
[..]
Moet je die wraps eerst opwarmen?
En ik als antikookprinses trek bij de term appel lucifers ff mn wenkbrouwen op... is dat gewoon geraspte appel?
Ik bak wraps altijd eerst tot ze bruine plekjes hebben. Gewoon in een droge koekepan. Anders zijn ze niet gaar.quote:Op vrijdag 2 december 2011 14:41 schreef Flibble het volgende:
[..]
Moet je die wraps eerst opwarmen?
En ik als antikookprinses trek bij de term appel lucifers ff mn wenkbrouwen op... is dat gewoon geraspte appel?
Ik maak regelmatig peulvruchten klaar en daar is het een bazending in. Staat hier minimaal 1x per week op het gas:quote:Op donderdag 1 december 2011 22:29 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Snelkookpannen zijn typisch van die dingen die mensen kopen waar ze spijt van krijgen en dusssssss goed tweedehands te krijgen zijn. Ik heb de mijne voor 25 euro geloof ik. Praktisch niet gebruikt, want ze kon er niet meer omgaan, zei ze. Mooie pan hoor, gaat waarschijnlijk mijn leven mee, maar 15 liter gaat er niet in.
Worden ze daar niet nog harder van en makkelijker te breken als ik ze daarna weer af laat koelen?quote:Op vrijdag 2 december 2011 17:58 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Ik bak wraps altijd eerst tot ze bruine plekjes hebben. Gewoon in een droge koekepan. Anders zijn ze niet gaar.
Daarom dus vouwen als ze nog warm zijn.quote:Op zaterdag 3 december 2011 10:44 schreef Flibble het volgende:
[..]
Worden ze daar niet nog harder van en makkelijker te breken als ik ze daarna weer af laat koelen?
Ahaaa, maar dan worden ze toch ook hard als ik ze al opgerold heb? Das toch niet lekker dan?quote:Op zaterdag 3 december 2011 10:50 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Daarom dus vouwen als ze nog warm zijn.
Aha. En wat is het nut daarvan als ik ze daarna toch weer in de koelkast zet? (op kookgebied moet je mij echt álles uitleggen...)quote:Op zaterdag 3 december 2011 11:05 schreef RobinOok het volgende:
Nee, die worden niet hard. Je frituurt ze niet, je warmt ze alleen op in de koekenpan.
Om ze gaar te maken en er meer smaak aan te geven.quote:Op zaterdag 3 december 2011 11:08 schreef Flibble het volgende:
[..]
Aha. En wat is het nut daarvan als ik ze daarna toch weer in de koelkast zet? (op kookgebied moet je mij echt álles uitleggen...)
Net als pistoletjes, even afbakken..quote:Op zondag 4 december 2011 20:56 schreef MaximusTG het volgende:
Mooi zo, blijft smaak natuurlijk of je ze nog eerst opwarmt of niet, maar euh, verwarmen omdat ze anders niet gaar zijn? Dat slaat imho nergens op.. Ja, als je ze vers maakt ja :p.
Aanbraden in een koekenpan en dan stoven in een grote pan? Een pan waar je normaal rijst of aardappels in kookt bedoel ik. Kan ook in een hapjespan hoorquote:Op maandag 5 december 2011 21:32 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb geen stoofpan, wel een tefal hapjespan en gewone groentenpan van 2,5liter met dikke bodem, kan ik in een van de 2 ook gewoon stoofschotels maken?
Dingen als goulash en spaghettisaus laat ik daar ook rustig een paar uur in pruttelen maar is voor een echte stoofschotel ook echt een stoofpan nodig?
Open de verpakking en verwijder vliezen, aders enzo indien ze er nog aan zitten. De vliezen smaken bitter en de aders zijn taai.quote:Op woensdag 7 december 2011 09:18 schreef FigureBirdStars het volgende:
Voor kerst ga ik bij de groothandel een hele eendenlever kopen en deze wil ik graag bakken. Hoe doe ik dat het beste?
Uiteindelijk zaten er 2,5 flesjes bier in het recept ipv. 2 maar daana smaakte het nog steeds te zoet.quote:Op dinsdag 6 december 2011 22:56 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, denk dat je met een beetje extra bier wel een eind moet komen. Zou niet meteen een heel flesje erbij doen alleen. Wat je overhoudt kan je altijd nog opdrinken!
Vaak wordt bier ook zoet na een tijdje stoven. Gebruik zelf vaak wat bouillion (of een blokje) om het geheel wat hartiger te maken. Zou vast ook gewoon met wat extra zout kunnen...quote:Op donderdag 8 december 2011 00:01 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Uiteindelijk zaten er 2,5 flesjes bier in het recept ipv. 2 maar daana smaakte het nog steeds te zoet.
Vandaag heeft m'n moeder er wat Aromat in gedaan en dat was precies wat het mistte.. hartigheid.
Als ik het nog een keer ga maken dan vervang ik 1 flesje bier voor wat (runder)bouillon.
Gelukkig was de maaltijd nog (net) niet helemaal mislukt en smaakte het uiteindelijk best goed.
Met name zetmeel is een aromavanger. Gellaan of xanthaan is wat dat betreft veel beter qua flavourreleasequote:Op woensdag 7 december 2011 06:59 schreef Pietverdriet het volgende:
Bier of Bouillon toevoegen idd.
Altijd voorzichtig zijn met bindmiddelen, ze halen ook smaak weg, vooral bloem en nog erger, johannisbroodmeel, alsof je een condoom over je tong krijgt
Zout en Umami zijn apart basissmaken, je kunt de een deels door de ander vervangen, maar hetzelfde wordt het niet.quote:Op donderdag 8 december 2011 11:01 schreef drWho het volgende:
[..]
Vaak wordt bier ook zoet na een tijdje stoven. Gebruik zelf vaak wat bouillion (of een blokje) om het geheel wat hartiger te maken. Zou vast ook gewoon met wat extra zout kunnen...
Nu maak ik niet zo vaak linzen, maar ik kook ze zeker geen uur, veel korter.quote:Op donderdag 8 december 2011 22:49 schreef Beelzebufo het volgende:
Ik heb een tijdje geleden een gerecht gemaakt met daarin o.a. linzen. De eerste keer heb ik deze uit blik gebruikt, maar de tweede keer heb ik geprobeerd om het met gedroogde linzen te doen.
Volgens de gebruiksaanwijzing moesten deze een uur koken, maar na dat uur had ik een pan vol met een soort pap, die weliswaar een linzig smaakje had, maar in de verste verte niet leek op de linzen uit blik (de gedroogde linzen zagen er wel zo uit, maar dan dus... droog)
Concreet: wat heb ik fout gedaan? Hoe kook ik (rode) linzen uit gedroogde toestand zodat ze nog herkenbaar zijn?
Die aromat was ook maar een noodgreep, had gelukkig een goede uitwerking.quote:Op donderdag 8 december 2011 11:01 schreef drWho het volgende:
[..]
Vaak wordt bier ook zoet na een tijdje stoven. Gebruik zelf vaak wat bouillion (of een blokje) om het geheel wat hartiger te maken. Zou vast ook gewoon met wat extra zout kunnen...
Rode linzen zijn sneller gaar dan hun anderskleurige broertjes. Je kunt ze een uurtje weken in koud water en dan in nieuw water koken, precieze tijden zijn moeilijk maar tussen de 20-30 minuten zullen ze wel gaar zijn. Bij twijfel om de 5 minuten proeven.quote:Op donderdag 8 december 2011 22:49 schreef Beelzebufo het volgende:
Ik heb een tijdje geleden een gerecht gemaakt met daarin o.a. linzen. De eerste keer heb ik deze uit blik gebruikt, maar de tweede keer heb ik geprobeerd om het met gedroogde linzen te doen.
Volgens de gebruiksaanwijzing moesten deze een uur koken, maar na dat uur had ik een pan vol met een soort pap, die weliswaar een linzig smaakje had, maar in de verste verte niet leek op de linzen uit blik (de gedroogde linzen zagen er wel zo uit, maar dan dus... droog)
Concreet: wat heb ik fout gedaan? Hoe kook ik (rode) linzen uit gedroogde toestand zodat ze nog herkenbaar zijn?
In de Altstadt zit zum Schiffchenquote:Op zaterdag 10 december 2011 11:01 schreef stavromulabeta het volgende:
Hallo Piet,
Geen 'hoe maak ik het klaar'-vraag, maar een 'waar moet ik heen'-vraag...
Jij hebt toch in Düsseldorf gewoond? Wat is daar de moeite waard om te gaan eten? Liefst iets van Rheinische Küche ofzo, voor Grieks, Thais enzo hoef ik niet per se naar D-dorf
Oh ja, mijn begeleiding is recessieslachtoffer, dus qua prijsstelling liefst werkelozen-vriendelijk.
Wat heb je voor de rest in huis? Alleen kip en prei is een beetje karigquote:Op zaterdag 10 december 2011 12:52 schreef Iemand91 het volgende:
Valt er met weinig ingrediënten ook een kippensoep te maken van 2 kipdrumsticks?
We hebben nog wel bouillon e.d. en ook d'r staat ook nog prei in de tuin.
Valt hiermee (en nog wat ingrediënten) een simpele, eenvoudige kippensoep te maken?
Ik neem aan dat je met bouillon blokjes of poeder bedoeld? Heb je geen knoflook, ui, andere groenten in huis? Blaadje laurier, wat foelie, wat safraan, korrels peper, etc?quote:Op zaterdag 10 december 2011 12:52 schreef Iemand91 het volgende:
Valt er met weinig ingrediënten ook een kippensoep te maken van 2 kipdrumsticks?
We hebben nog wel bouillon e.d. en ook d'r staat ook nog prei in de tuin.
Valt hiermee (en nog wat ingrediënten) een simpele, eenvoudige kippensoep te maken?
Blokjes idd. En wel knoflook, ui, aardappelen, zwarte peper e.d.quote:Op zaterdag 10 december 2011 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik neem aan dat je met bouillon blokjes of poeder bedoeld? Heb je geen knoflook, ui, andere groenten in huis? Blaadje laurier, wat foelie, wat safraan, korrels peper, etc?
Okay, zet de poten op in een liter water met de ui, wat peperkorrels, geslagen teentjes knoflook en de prei, als je hebt groene kruiden en zo en laat dit twee uur trekken. Haal het door een zeef en haal het vlees van de botten.quote:Op zaterdag 10 december 2011 13:06 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
Blokjes idd. En wel knoflook, ui, aardappelen, zwarte peper e.d.
Maar het wat 'exotischer' foelie, safraan e.d. niet
Ga nog wel naar de supermarkt, maar om nou heel veel spullen in te slaan die we niet meer gaan gebruiken vandaar....
Super, dat moet wel te doen zijn. Kan dus gewoon ook met die 2 kipdrumsticks? Maar 2 uur koken lijkt me dan wel lang, of heb ik dat mis?quote:Op zaterdag 10 december 2011 13:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay, zet de poten op in een liter water met de ui, wat peperkorrels, geslagen teentjes knoflook en de prei, als je hebt groene kruiden en zo en laat dit twee uur trekken. Haal het door een zeef en haal het vlees van de botten.
Snij een aardappel aan kleine blokjes en kook deze gaar in de bouillon. Als ze gaar is, staafmixer er in en in de bouillon pureren, dan het vlees er weer bij. Afsmaken met zout of als wilt wat van je bouillonblokje.
Je hebt nu een Duitse Kartoffelsuppe, erg lekker.
Een liter is al veel voor twee drumsticks, haal dan liever wat extra, en die twee uur heb je wel nodig om goede smaak te krijgen. Wat eiwitten van het vlees moeten afbreken tot glutamaten om een volle smaak te krijgen, en dat duurt nu eenmaal wat.quote:Op zaterdag 10 december 2011 13:17 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
Super, dat moet wel te doen zijn. Kan dus gewoon ook met die 2 kipdrumsticks? Maar 2 uur koken lijkt me dan wel lang, of heb ik dat mis?
En we moeten eigenlijk we 1,5 liter soep, zou het heel erg zijn als ik van die 1 liter 1,5 liter maak?
Je hebt voor de eerste keer zelf een soep getrokken, wees er trots op.quote:Op zaterdag 10 december 2011 18:44 schreef Iemand91 het volgende:
De soep is af, wel een beetje heel erg water + kip, maar de smaak kan het morgen misschien goedmaken. Ben benieuwd.
Ben er ook trots op en jij ook bedankt. Morgenmiddag opeten; morgen nog wat vermicelli erbij in. Prima te smaken lijkt me.quote:Op zaterdag 10 december 2011 18:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt voor de eerste keer zelf een soep getrokken, wees er trots op.
Je kan hem nu gaan afsmaken.
Geen aardappelsoep geworden dus.quote:Op zaterdag 10 december 2011 18:55 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
Ben er ook trots op en jij ook bedankt. Morgenmiddag opeten; morgen nog wat vermicelli erbij in. Prima te smaken lijkt me.
Tsjah zelfs een soepkip kent zijn grenzen qua verdunnenquote:Op zaterdag 10 december 2011 18:44 schreef Iemand91 het volgende:
De soep is af, wel een beetje heel erg water + kip, maar de smaak kan het morgen misschien goedmaken. Ben benieuwd.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |