Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:39 |
quote:Goed stuk! Al vind ik de vleesconsumptie terugschroeven naar maar 2 x per week vlees eten wel iets te hoog gegrepen. ![]() Maar we kunnen best met minder toe. En we moeten daar eens niet zo krampachtig over doen. ![]() | |
alors | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:41 |
Lekker kiloknallers kopen en het ondertussen gek vinden dat dieren niet in groene weides dartelen ![]() | |
rutger05 | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:42 |
Dan maar niet. ![]() | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:45 |
quote:En de reacties als iemand voor stelt om misschien er eens over na te denken om je eventueel voor te nemen wellicht wat met vlees te minderen.. OH NOES!! ZE PAKKEN ME STUKKIE VLEES AF!! DAT LAAT IK NIE GEBEUREN OH NOES!!! ![]() | |
Flurry | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:46 |
Vlees eten is niet gezond? Wat is dat nou weer voor onzin. Dat je ook zonder vlees kan overleven betekent niet dat vlees eten dan ongezond is! | |
FunkyHomosapien | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:47 |
ik wil mijn vlees, verdomme. ![]() | |
Northside | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:51 |
Ieder voor zich. Niemand wordt gedwongen vlees te eten. Hebben we nog meer betutteling nodig? Duurder maken vind ik ook weer zo'n suffe standaardoplossing. Net als met sigaretten zeker. "Ja, we maken het 10 cent duurder, want dan wordt het voor mensen minder aantrekkelijk om te roken". Je zou de prijs van vlees al moeten verdubbelen wil je dat het effect heeft, anders is het gewoon weer een nieuwe vorm van uitzuigen. | |
Heerlijkheid | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:56 |
In het buitenland is het vlees duurder, wordt daar minder geconsumeerd, zijn daar minder megastallen? | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:58 |
quote:Vlees is gezond. Te is nooit goed. We eten teveel vlees. | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:58 |
quote:Als men comazuipen of verborgen alcoholisme wil bestrijden snapt iedereen dat dat niet betekent dat men de whiskeykenner zijn borreltje af gaat pakken. Maar vleesconsumptie is in de ogen nog steeds een zaak van alles of niks. Kritiek op de overmaat van onze vleesconsumptie wordt meteen gezien als een aanval op de vleesconsumptie zelf. Morgen moeten we allemaal aan de soja, pas maar op! Dat bedoel ik met krampachtig doen. | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 16:59 |
quote:minder subsidie? | |
nikk | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:11 |
quote: ![]() Daar heb je een ander woord voor. Armoede. | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:17 |
quote:Ja, we zouden het eens met minder moeten doen, schande. ![]() | |
Flurry | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:17 |
quote:De kwaliteit is vaak veel beter. Goedkoop is duurkoop en Nederlanders zijn gierig ![]() | |
nikk | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:19 |
quote:Vanwege de kosten geen vlees kunnen eten ís armoede. Altijd al zo geweest. Dat milieuhippies daar iets nobels in zien moeten ze vooral zelf weten. Gun anderen echter gewoon hun dagelijks stukje vlees als ze dat willen. | |
teamlead | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:21 |
quote:dat dus ![]() quote:welke "overmaat" ![]() | |
Oksel | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:23 |
Als ik dit zo lees.. ik eet elke dag wel 150+ gram vlees. Is lekker, jeweetz. Ik zou best 1 dag zonder vlees kunnen. Al hoewel ik het wel ECHT zou missen. | |
gtotep | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:25 |
quote:kippen en varkensboeren krijgen geen subsidie en over die voerconsumpsie van deze dieren om 1 kilo te groeien: kip 1,75kg voer nodig varken 2,75kg voer nodig het voer: meer dan 50% is afval van andere industrien bv bietenpulp blijft over bij suikerproductie bv CSM bierbostel blijft over bij bierproductie bv HEINEKEN soyaschroot blijft over bij margarineproductie en andere soyaproducten bv UNILEVER sitruspulp blijft over bij sinaasappelsap maken bv appelsientje aardappelstoomschillen blijft over bij patat en chips industrie bv LAYS aardappelvezels blijft over bij zetmeelproductie bv AVEBE en zo zijn er legio producten die anders als afval zouden moeten worden verbrand of zoiets NU WORDEN ZE TOT WAARDE GEBRACHT in Nederland hebben we veel van deze industrien omdat veel producten aankomen in Rotterdamse haven eigenlijk zijn varkens en kippen grote afval opruimers ook blijft daardoor bier suiker margarine chips patat beter betaalbaar doordat deze afval stoffen nu geld opbrengen die anders geld zouden kosten voor verwerken. [ Bericht 61% gewijzigd door gtotep op 26-03-2010 17:40:33 ] | |
BasEnAad | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:26 |
Het lijkt mij juist milieuvriendelijker en duurzamer om megastallen te hebben, in plaats van allemaal aparte stallen. Het lijkt wel alsof ze alleen "geen goed gevoel" hebben bij megastallen. Niet echt een relevante reden. | |
Gimmick | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:27 |
quote:Nauwelijks ... http://farmsubsidy.org/search?q=pig | |
Adelante | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:27 |
quote:Eet je één dag vis ![]() | |
P.F | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:28 |
Waarom zou je vlees eten, nergens voor nodig | |
nikk | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:29 |
quote:Als iedereen dat doet gaan dezelfde milieuhippies zeiken over overbevissing enzo. | |
teamlead | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:31 |
quote:lastig, dan gaat greenpeace weer lopen janken ![]() | |
Bowlingbal | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:39 |
Wat een onzin. Er zijn nu geen megastallen in Brabant, maar als er dan geen megastallen zouden komen, dan is er ineens geen vlees meer? Onzin. Het vlees wordt hooguit wat duurder, als de vraag stijgt maar het aanbod hetzelfde blijft. En dat zou wel eens tijd worden ook, vlees is nog steeds even duur als 20 jaar geleden. Het artikel onder de titel nuanceert het dan wel weer. | |
gtotep | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:43 |
quote:dat zijn bedragen die vaak gelden voor tijdelijke opslag en meestal weer terugkomen als prijzen weer stijgen er wordt soms nog op verdient door EU tevens zijn het bedragen die vergeleken met de totale handelswaarde in het niet vallen ze zijn bedoelt voor piekoverschotten | |
Bowlingbal | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:45 |
quote:Tijdelijke opslag? Het is subsidie maar dan toch ook weer niet? Kun je dat toelichten? | |
gtotep | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:49 |
quote:er is afgelopen zomer melkpoeder in opslag gegaan die toen te laag geprijst was nu ruim half jaar later is deze poeder 40% meer waard en wordt geleidelijk weer aan markt toegevoegd | |
Bowlingbal | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:51 |
quote:Ja, en, daar wordt subsidie voor ontvangen om een opslag te bouwen of iets? Met die subsidie wordt die melkpoeder ingekocht, en vervolgens weer verkocht? Speelt de EU supermarkt? Ontvangen bedrijven extra geld om hun eigen melkpoeder in te kopen? Moeten ze dan later die subsidie terugbetalen? | |
geelkuikentje | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:52 |
quote:Gewoon omdat het lekker is... Dus. Ga bomen knuffelen ![]() | |
teamlead | vrijdag 26 maart 2010 @ 17:53 |
quote:euh.. omdat je zonder eten niet al te lang leeft en niet iedereen van vleesvervangers houdt? | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:03 |
quote:Omdat: Zie OP | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:05 |
quote:Ja dat idee heb ik ook. | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:06 |
quote:Inleveren betekent idd meer ' armoe' . Maar ik denk dat wel wel moeten inleveren willen we over 50 jaar nog een planeet over hebben. | |
teamlead | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:08 |
quote:waarom denken mensen bij milieu-gedoe altijd aan minder en nooit aan slimmer/efficienter/beter ? En wanneer houden we nu eens op met te doen alsof de wereld elk moment kan vergaan? ![]() | |
DrWolffenstein | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:12 |
Een dag geen vlees gegeten te hebben is een dag niet geleefd. | |
Rubber_Johnny | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:20 |
quote:Slimmer/efficiënter heeft ook een grens. | |
Shivo | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:41 |
quote:Dat kan natuurlijik helemaal niet, want als iedereen zijn piekoverschotten in opslag doet gaat die prijs niet met 40% stijgen. En als dat wel zo is, dan heet dat kartelvorming en heb je Neelie Smit Kroes aan je broek. Dit zijn gewoon landbouwsubsidies om veeteelt bedrijven draaiende te houden. Niks meer, niks minder. Komt nog bij dat in die lijst van bedrijven die subsidie ontvangen geen enkel zuivelbedrijf staat, alleen kippen en varkensbedrijven. | |
__Saviour__ | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:42 |
Mij interesseren die beesten zelf niet. Als ze 's avonds maar gewoon in de vorm van een lekker stukje vlees op m'n bord liggen. | |
TheVotary | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:46 |
Ik wil zelf bepalen of ik vlees eet. Dat mensen uit idealistische motieven ervoor kiezen om dit niet te doen vind ik allemaal prima. Wanneer men echter met termen als 'vleestax' etc. begint te gooien gaat het bij mij kriebelen en gooi ik mijn kont tegen de krib. | |
DS4 | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:50 |
Maak maar duurder. Zo lang de kwaliteit dan mee gaat, want vlees is in NL vaak erbarmelijk slecht van smaak (omdat de Hollander geen geld uit wenst te geven voor kwaliteit). | |
du_ke | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:53 |
quote:Zal te maken hebben met de vrij vroege industrialisatie van de voedselproductie in Nederland. Dit gecombineerd met innovatie, een goed ontwikkelde handelsgeest en infrastructuur zorgt ervoor dat we op dit gebied aardig voorlopen op veel andere landen. quote:Als je de inflatie meerekent zou het nog wel eens goedkoper zijn geworden ook. | |
Weltschmerz | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:53 |
quote:Ik denk wel aan beter en efficiënter. Intensieve veehouderijvlees is juist erg inefficiënt, je hebt heel veel kilo's nodig voor heel weinig smaak. Als je een beest wat meer tijd en ruimte geeft kun je er veel meer smaak in krijgen. Het komt gewoon door die prijs per kilo-obsessie. Dat is vooral een Nederlands fenomeen, zuinig en een onderontwikkelde smaak. | |
du_ke | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:54 |
quote:Helemaal mee eens ![]() | |
DS4 | vrijdag 26 maart 2010 @ 18:59 |
quote:Hetgeen zich helaas niet tot eten beperkt. | |
Weltschmerz | vrijdag 26 maart 2010 @ 19:30 |
quote:Klopt, maar de laatste 15 jaar slooft iedereen zich uit met parmaham, scampi's en brustjetta. Vooral omdat het lekker klinkt, en zo zwaar als de correcte benaming telt, telt de correcte inhoud. Zonder voorvoegsel geen kwaliteit, kijk de menukaarten er maar op na, elke tent put zich uit in bijvoeglijke naamwoorden, als het maar koudgeslingerd of zongedroogd is, of uit een of andere uithoek komt die een exotische naam heeft. Alsof de thuiskok zich bij voorbaat moet verantwoorden, maar het daarmee dan ook klaar is. De ham komt immers uit Parma, wat in het correct Nederlands tot Parmezaanse ham zou maken, en daarmee is de kous af. Het is de eetcultuur van naampjes, associaties en bijvoeglijke naamwoorden. Ik dwaal af. Het punt is dat het budget er kennelijk wel is. Maar als het op het vlees aankomt, dan is het kiloknallen wat de klok slaat. Ik zie daarin best wel ruimte voor goed vlees, en minder vlees. Want de aantrekkingskracht van veel vlees geldt ook vooral bij aardappelen, vlees, groente, en dat is niet meer zo dominant. Bij buitenlandse keukens gaat het meer om de verhoudingen, en om de kwaliteit. Het zou alleen wel een impulsje kunnen gebruiken, en het ministerie van landbouw geeft alleen maar prikkels de andere kant op. | |
9x19 | vrijdag 26 maart 2010 @ 20:26 |
Nederland produceert nu al drie kwart van het vlees voor de export, grote onzin dus. | |
Picchia | vrijdag 26 maart 2010 @ 20:40 |
quote: quote:En de consument heeft gesproken. ![]() Alleen onze ondemocratische en dogmatische politici vinden het weer helemaal niets. | |
Picchia | vrijdag 26 maart 2010 @ 20:55 |
quote:Het verband tussen het duurder maken en de veronderstelde kwalitatieve verhoging van de smaak ontgaat mij even. Een onnodig hoge prijs geeft mij alleen maar een nare bijsmaak. | |
tjoptjop | vrijdag 26 maart 2010 @ 20:56 |
quote: ![]() ![]() Kan ik me zo aan ergeren in restaurants | |
DS4 | vrijdag 26 maart 2010 @ 21:59 |
quote:Dan moet je naar andere restaurants gaan. NL heeft ook veel goede restaurants. | |
DS4 | vrijdag 26 maart 2010 @ 22:01 |
quote:Het werkt een beetje andersom: goedkoop vlees (of goedkoop wat dan ook) kan alleen maar als je wenst te bezuinigen op kwaliteit. Een beest in enkele weken vetmesten levert veel vlees op, maar bepaald geen lekker vlees. | |
Weltschmerz | vrijdag 26 maart 2010 @ 22:11 |
quote:Je kan in Nederland natuurlijk ook het vee op een andere manier gaan houden. Trager, diervriendelijker, dan wordt het vanzelf milieuvriendelijker, gezonder en veel lekkerder. Maar ook duurder. Er zijn qua milieu is er ook heel veel winst te behalen door juist ouderwets te boeren, van alles wat, en dan een hele cyclus te creeeren. Ik weet niet meer precies hoe het werkt, maar dan heb je bijvoorbeeld de kippen die achter de grazende koeien aanlopen en dan al het lekkers uit de vlaaien pikken, daar krijg je lekkere kippen van. | |
maartena | vrijdag 26 maart 2010 @ 22:18 |
quote:Omdat de mens een omnivoor is? Je kunt wel fijn vegetariër zijn maar dan moet je meestal toch redelijk opletten wat je precies eet, zodat de voedingstoffen die in vlees zitten vervangen worden. Het leuke is dan wel weer dat vegetariërs wel vaak weer KATTEN hebben.... ![]() | |
maartena | vrijdag 26 maart 2010 @ 22:23 |
quote:Het grappige is ook dat alhoewel we in Nederland 15 miljoen varkens hebben...... dat echt goeie BACON, het type wat je dus bij een Engels ontbijt krijgt.... nergens te krijgen is. Toen wij in Engeland en Schotland waren jaren geleden, vroegen wij dus bij de B&B's waar ze zulke lekkere bacon kregen..... en verrassend was het antwoord: We import it from Holland. De Britten willen wel betalen voor goede bacon bij het ontbijt, en wij Nederlanders zijn wel bereid onze kwaliteits bacon te verkopen, want Nederlanders zelf willen niet meer betalen dan absoluut nodig. | |
tjoptjop | vrijdag 26 maart 2010 @ 22:35 |
quote:Nederland heeft ook prachtig rund- en kalfsvlees. Wordt allemaal geexporteerd naar Belgie en Frankrijk. Wij krijgen vervolgens magere Portugese rundvlees hier ![]() quote:Heb je gelijk in, maar soms let je er niet op en valt het op als je de menukaart in handen hebt. Overigens is het niet zo dat ik daardoor m'n hele smaak verlies. Ik vind het altijd zo jammer. | |
kawotski | vrijdag 26 maart 2010 @ 23:06 |
Zolang er nog kinderbijslag wordt uitgedeeld blijf ik vlees eten. | |
kawotski | vrijdag 26 maart 2010 @ 23:13 |
quote:Precies, laten we het ons lekker moeilijk maken in dit kleine landje. Prijzen omhoog, Hoe leger onze portemonnee, hoe beter.. Dat we niet direct het Noord-Koreaanse model overnemen.. | |
ethiraseth | zaterdag 27 maart 2010 @ 01:21 |
Och jee, stel je voor dat je geen pond vlees per dag kan eten. dat kan echt niet hoor. ![]() Megastallen zijn de meest verschrikkelijke dingen die er zijn. Ze leveren erbarmelijk slecht vlees op, ze zijn gigantisch milieuvervuilend en ze zorgen voor een forse achteruitgang in de genetische kwaliteit van dieren. We zijn zover dat allerlei rassen aan kippen, koeien, kalkoenen e.d. aardig uitsterven, en we alleen nog dieren overhouden met allerlei genetische defecten. Want het enige waarop geselecteerd wordt is op snel groeien. Kwaliteit van het vlees telt niet, alleen volume. Om verder nog maar niet te spreken over de manier waarop die dieren worden vetgemest en wat er aan medicijnen door het eten wordt gegooid om ze maar enigszins in leven te houden voor ze geslacht worden. ![]() En wat ook zo stuitend is: niemand weet nog waar het vlees vandaan komt, of welke praktijken er nodig zijn om het op je bord te krijgen. Van de opstapeling van dieren in die megastallen waar de concentratiekampen een baken van rust en ruimte bij waren tot het levend villen van dieren omdat de slachting niet goed lukte en er geen enkele tijd en aandacht is om het secuur te doen, niemand wilt het weten. Want stel je voor dat je eetlust erdoor bederft, of dat je je er ongemakkelijk bij voelt. Daar zijn we dan wel weer te teer voor. ![]() | |
Fortune_Cookie | zaterdag 27 maart 2010 @ 08:40 |
quote:Een beetje sporter heeft dierlijke eiwitten nodig. Dan kom je op termijn toch uit bij vlees. | |
DS4 | zaterdag 27 maart 2010 @ 09:19 |
quote:Ik pleit voor kwaliteit... De vergelijking met Korea slaat dus nergens op. Ten bewijze: ga eens bij een Hyundai of Kia dealer binnen. | |
Fortune_Cookie | zaterdag 27 maart 2010 @ 09:29 |
quote:Ik pleit óók voor kwaliteit, maar ik weet niet of dat verschil hem enkel zit in de prijszetting. In Spanje koop ik fantastische tomaten, rijp en sappig fruit en mooi en smaakvol vlees voor een prijs die niet hoger ligt dan in Nederland. Iets lager over het algemeen zelfs. Wel is er beduidend meer keuze in prijsklassen (ook niet verkeerd). Toegegeven, deze ervaringen zijn niet opgedaan in zeer verstedelijkt gebied, maar ook zeker niet in de middle of nowhere. Maar ik wil voor goed vlees best wat meer betalen. Dan wordt er waarschijnlijk iets minder van gegeten, maar daar is niet zoveel mis mee. Het zal hier echter wel dagelijks op het menu blijven staan denk ik. | |
Fir3fly | zaterdag 27 maart 2010 @ 09:37 |
Nee dank je, ik hou m'n vlees liever goedkoop. Dan maar wat mindere kwaliteit, vlees is vlees. Overigens zal nooit iets meer kunnen tippen aan die Kobe biefstuk die ik daar van de winter gehad heb ![]() | |
ethiraseth | zaterdag 27 maart 2010 @ 09:42 |
quote:Och, weiproteineshakes, vetvrije melk, eieren, pindakaas, noten, tempeh, saitan. Allemaal dingen met een vergelijkbaar proteinegehalte als vlees. Het is echt niet moeilijk om als vegetariër aan je behoefte te komen. Ook mensen die een beetje sporten hebben niet de gigantische hoeveelheden nodig die vaak wordt gedacht. Ben je een topsporter, prima, maar iemand die 2x per week in de sportschool zit heeft niet heel veel meer dan normaal nodig. Proteine is een zeer slap excuus voor het eten van vlees. Ja, je moet als vegetariër iets meer nadenken over je eten in plaats van dat je alles wat in de buurt van je mond komt maar opeet. Maar iemand die genoeg sport om serieus over de hoeveelheid proteïne die hij binnenkrijgt moet nadenken zou sowieso al goed op zijn eten moeten letten. Nouja, eigenlijk zou iedereen dat moeten doen. De meeste mensen hebben geen flauw idee wat ze eten en wat ze zouden moeten eten. Zie die hele hype rondom vetvrij eten maar, terwijl de mensen die daar op letten ze zich helemaal volproppen met koolhydraten en vervolgens maar niet snappen waarom ze niet afvallen. ![]() | |
Enneacanthus_Obesus | zaterdag 27 maart 2010 @ 10:10 |
quote: | |
Gimmick | zaterdag 27 maart 2010 @ 10:32 |
quote:Ik vind alleen naar kwaliteit van het vlees (smaak) kijken iets te kort door de bocht. Er zal moeten worden gekeken naar de kwaliteit van het hele productieproces - vooral dierenwelzijn. Vaak gaat beter vlees en dierenwelzijn gelukkig hand in hand, maar soms ook niet (met foi gras als extreemste voorbeeld). Dierenwelzijn zou wat mijn betreft leidend moeten zijn: boven kosten en smaak van het vlees. | |
hero13 | zaterdag 27 maart 2010 @ 11:09 |
Megastallen zijn een goede uitvinding, je kunt het methaangas afvangen en hergebruiken of verkopen Je neemt geen dure grond in beslag Ze bieden betere mogelijkheid tot afvangen van stank dan kleinere stallen En als men de landbouwsubsidies gaat verminderen, dan is de megastal economisch nog haalbaar in Nederland | |
Bowlingbal | zaterdag 27 maart 2010 @ 11:16 |
quote:Economisch haalbaar? Waar baseer je dat op? Dat men zo min mogelijk wil betalen voor iets wat nog net voor vlees door kan gaan? Ja, dan zou een megastal ook nu economisch het meest haalbare zijn. Men wil gewoon absoluut niets betalen voor vlees, zolang het maar vlees is. Smaak voegt men wel toe door er een kilo kerriesaus overheen te gieten. Ik zie niet in waarom we megastallen moeten hebben alleen maar omdat dat economisch het meest haalbare zou zijn. En ik zie ook niet in waarom je bij een stal nu geen methaangas af zou kunnen vangen maar bij een megastal wel. Ik denk ook dat we ons af moeten vragen wat voor volksgezondheidsrisico we toe willen staan in onze samenleving, voor dat goedkope vlees. Alle grote ziektes, Q-koorts bijvoorbeeld, komen voort uit dit soort 'megaprojecten', waar dieren dicht op elkaar zitten. Daarnaast mogen we ons wel een keer afvragen tot hoe slecht we de dieren mogen behandelen, als mens zijnde. [ Bericht 12% gewijzigd door Bowlingbal op 27-03-2010 11:22:10 ] | |
hero13 | zaterdag 27 maart 2010 @ 11:19 |
quote:[..] quote:Ik bedoel op wereldprijzen niveau quote:Koeien en varkens die buiten lopen lukt dat niet Koeien in megastallen blijven gewoon binnen, dus lopen niet en verbruiken geen energie met wandelen en worden automatisch gemolken | |
frame-saw | zaterdag 27 maart 2010 @ 11:21 |
quote:HUH? Ik eet nooit vleesvervangers, en ik eet geen vlees. Ik leef inmiddels al een tijdje hoor ![]() Ik snap niet waarom mensen niet willen minderen tbv de kwaliteit van het vlees. En nee, bio-industrievlees is niet lekker. Biologisch vlees is sowieso al beter ![]() Maar ja ik ben meteen een hippie als ik zeg dat het wel kan met wat minder vlees ![]() ![]() | |
Bowlingbal | zaterdag 27 maart 2010 @ 11:24 |
Vlees was vroeger inderdaad een luxeartikel. Maar als je de prijs van vlees corrigeert met de inflatie, zie je dat vlees de laatste decennia erg goedkoop is geworden. Dat men het nog steeds als luxeartikel ziet is een beetje vreemd. | |
Weltschmerz | zaterdag 27 maart 2010 @ 11:51 |
quote:Foie gras is een luxeproduct, en daarom wordt het vaak ook diervriendelijk geproduceerd. Het kost nogal wat om zo'n lever te produceren, en dan is het jammer om op de smaak in te leveren ten bate van efficiëntie van het productieproces. Omdat Nederlanders het nauwelijks eten, wordt forcefeeden als het summum van dieronvriendelijke veehouderij gezien, maar dat is het natuurlijk niet. Daarvoor moet je bij de Nederlandse varkenshouderij zijn. Goede foie gras komt van ganzenboerderijen waar de ganzen zelf door de wei naar de forcefeeder komen aangehuppeld wanneer het etenstijd is en ze alweer honger hebben. Bij de goedkopere foie gras, vaak van eend, zal dat anders liggen. | |
Enneacanthus_Obesus | zaterdag 27 maart 2010 @ 12:18 |
quote:en het dierenleed maakt je niets uit? Dat is althans mijn voornaamste bezwaar tegen de bioindustrie.. | |
Bowlingbal | zaterdag 27 maart 2010 @ 12:21 |
quote:Dierenleed in de bioindustrie? Nonsens, moet je eens kijken hoe goed ze daar te eten krijgen ![]() ![]() | |
ethiraseth | zaterdag 27 maart 2010 @ 12:27 |
quote:Dat is ook een punt ja. Blijkbaar is dierenleed voor veel mensen geen enkel probleem, maar die megastallen zorgen wel voor allerlei mutaties van ziektes. Het is dan ook wachten op een echt grote uitbraak die niet te handhaven valt. | |
nikk | zaterdag 27 maart 2010 @ 12:30 |
quote:Maar als je kwaliteit zoekt dan kan je dat toch gewoon krijgen in Nederland? Je bent dan inderdaad duurder uit, maar dat is precies wat je wilt. | |
nikk | zaterdag 27 maart 2010 @ 12:35 |
quote:Dat is inderdaad een probleem. Maar ook wanneer we minder intensieve veeteelt hebben blijft dat probleem bestaan. De vogelgriep en varkensgriep bijvoorbeeld. Eigenlijk bieden megastallen een uitkomst. De "boerderijen" kan je op die manier verder van elkaar bouwen. Je hebt immers minder land nodig voor dezelfde hoeveelheid vee. | |
Isegrim | zaterdag 27 maart 2010 @ 12:37 |
Wij eten meestal maar twee of drie keer per week vlees. Zelden varkensvlees. Rauwe ham en uitgebakken spekjes vind ik heerlijk, maar voor de rest kan varkensvlees me gestolen worden. | |
DS4 | zaterdag 27 maart 2010 @ 14:07 |
quote:Ja hoor. Leg maar mooie groenten in bak 1 voor 5 euro en mindere groenten in bak 2 voor 3 euro en bak 2 is zo leeg... quote:Ik hou de prijzen in Spanje niet bij eerlijk gezegd, maar boodschappen doen is in NL Europees gezien erg goedkoop. En die mooie tomaten zijn hier slechts mondjesmaat verkrijgbaar omdat er te weinig vraag naar is en daarom zijn ze hier ook zo duur. quote:Koop je bij de slager of bij de supermarkt? | |
DS4 | zaterdag 27 maart 2010 @ 14:09 |
quote:Kwaliteit is in NL heel moeilijk te krijgen. Zoek maar eens naar krabsalade. Ik koop dat in België zonder problemen bij de supermarkt, in NL moet ik de delicatessewinkel in en dan nog grijp je vaak mis. En dan spreek ik maar niet over witte truffels, die haal ik gewoon maar rechtstreeks uit Italië... | |
hero13 | zaterdag 27 maart 2010 @ 14:11 |
quote:Inderdaad zelfs in de Oekraïne, waar modale inkomens op 30% liggen to hier is de groente en fruit veel duurder, ongelooflijk in zo een groot land, dat komt door dat de handel niet georganiseerd is, geen veilingklok en snelle aan en afvoer van handel quote:Die Spaanse tomaten zitten wel vol met gif hoor | |
ethiraseth | zaterdag 27 maart 2010 @ 16:12 |
quote:Alleen worden die beesten wel geregeld getransporteerd, en verspreidt alles alsnog. Het zijn veelal ziektes die door de lucht verspreiden. Bij minder intensieve veeteelt neemt het risico in elk geval wel drastisch af, omdat je met veel gezondere dieren te maken hebt. Vrijwel elk dier in de bioindustrie is zo ongezond, en worden alleen maar in leven gehouden door er grote hoeveelheden medicijnen in te pompen. En al die medicijnen zijn nou precies de reden dat er allerlei nieuwe ziektes ontstaan. | |
Weltschmerz | zaterdag 27 maart 2010 @ 16:20 |
quote:Sowieso is het onzin dat dieren over grote afstanden verplaatst worden. Dat komt alleen maar door kunstmatige marktingrepen. Gewoon eten uit de eigen regio. quote:Het voer helpt ook nog mee. Als je uit een gebied van duizenden kilometers dode schapen verzameld om die te voeren aan koeien over duizenden kilometers verspreid, dan krijg je ook allerlei rare toestanden. De intensieve veehouderij is een paradijs voor virussen, bacteriën en prionen. | |
NJN | zaterdag 27 maart 2010 @ 16:24 |
quote:PETA neem ik dus niet serieus, gezien het een terroristische organisatie is. Als McCarthy wat huiswerk op Google had gedaan, kon 'ie dat weten. Voordat 'ie z'n naam met deze in dezelfde context liet plaatsen. En die video? Misbruik van dieren moet uiteraard aangepakt worden, met de regels en/of werking van/in de bio-industrie op de schop. Maar het afschaffen van deze? Dat is geen realistische optie. Edit: We kunnen ook nog altijd met z'n allen kangeroe eten. ![]() http://www.nrcnext.nl/blog/2010/03/26/gooi-jij-skippy-op-de-barbecue/ | |
Isegrim | zaterdag 27 maart 2010 @ 16:33 |
Kangoeroe is erg smakelijk. ![]() | |
Bowlingbal | zaterdag 27 maart 2010 @ 16:41 |
quote:Hoe weet je dan dat datgene wat je op de video ziet misstanden zijn? Misschien is het wel alledaagse gang van zaken, misschien niet. Dat weten we niet, omdat geen van die slachterijen camera's binnen wil, en controle tegengehouden wordt door politieke partijen die zich absoluut niet willen identificeren met 'milieuhippies', zoals CDA en VVD. | |
NJN | zaterdag 27 maart 2010 @ 17:07 |
quote:Wat je zegt over de politieke partijen klopt gedeeltelijk. Er is inderdaad één partij welke dus funest is voor het welzijn van dieren, en dat is dus het CDA. Alleen al het feit dat deze partij als een van de weinigen overgebleven partijen nog vierkant achter de landbouwsubsidies staat, moet men als een signaal zien. Als er sectoren zijn die verhuld zijn in een laag schimmigheid, dan dient deze juist door de media te worden bestreden. Denk hierbij aan onderzoeksjournalistiek. Deze taak ligt dus niet bij (milieu)organisaties - en al helemaal niet bij hen die ook nog eens terrorisme steunen. Deze missen juist de objectiviteit. Alberto Stegeman nu eens werkelijk nuttige dingen laten boven halen zou bovendien een groots pluspunt zijn. Zo kan SBS onderhand eens stoppen met het nodeloos paniek te zaaien omdat ze proberen met een sensatieverhaal goedkoop te scoren onder het motto van 'nationale veiligheid'. | |
sigme | zaterdag 27 maart 2010 @ 17:33 |
quote:Dankzij de baconfokkerij is het Nederlandse landvarken uitgestorven. Daar zat geen bacon aan. Nu hebben we alleen nog maar van die supersnelgroeiende vleesvarkens zonder vet. Slachtrijp in een half jaar. Een fatsoenlijk varken doet daar ánderhalf jaar over! Gelukkig komt er zelfs in Nederland weer wat liefhebberij voor het betere varken, er is een nieuwe langzame soort die her en der gefokt wordt (Livar). [ Bericht 0% gewijzigd door sigme op 27-03-2010 19:02:04 ] | |
nikk | zaterdag 27 maart 2010 @ 17:53 |
quote:Zo moeilijk is het niet. Je moet het inderdaad niet in een supermarkt zoeken. Het probleem in Nederland is dat veel goede slagers, vishandels, groenteboeren, etc, uit het straatbeeld zijn verdwenen door de goedkope supermarkten. Maar gelukkig zijn ze er nog. In Den Haag bijvoorbeeld zijn er nog genoeg zaken die kwaliteit verkopen. Ik zie ook niets in het idee dat de prijzen maar kunstmatig omhoog gegooid moeten worden. Er is op dit moment voor ieder wat wils. Duurder eten betekent alleen maar meer armoede en meer voedselbanken. | |
ethiraseth | zaterdag 27 maart 2010 @ 20:07 |
quote:Maar de prijs wordt nu kunstmatig laag gehouden door o.a. landbouwsubsidies. | |
ethiraseth | zaterdag 27 maart 2010 @ 20:19 |
quote:Het zijn alleen geen misstanden. Lees eens een boek als Michael Pollan's The Omnivore Dillema of Eating Animals van Jonathan Saffran Foer. Die laten beide duidelijk zien, met onderbouwing, dat de bioindustrie een verschrikkelijke industrie is waar hetgeen jij uitwassen noemt de norm is. | |
frame-saw | zaterdag 27 maart 2010 @ 21:09 |
quote:Ja maar dat is geschreven door anti-vlees-hippies. Dat zeggen de vleeseters dan dus. Ik vind het echt verschrikkelijk, de hele bio-industrie. En mensen die die boeken lezen en films kijken zonder te denken: 'nou, mss moet ik toch wat minder vlees eten' zijn echt harteloos, als je het mij zegt ![]() Waarom moeten we ons altijd boven dieren stellen? Omdat ze lekker zijn? ![]() ![]() | |
Rubber_Johnny | zondag 28 maart 2010 @ 14:05 |
quote:Vergeet vooral het 'door 3 generaties geteeld' niet. Met minder dan 3 generaties tel je als boer niet mee in de Allerhande. | |
HansvD | maandag 29 maart 2010 @ 11:01 |
quote:Dan maar harteloos. Vlees is lekker. quote:Tja, vlees is nu eenmaal lekker. | |
hero13 | maandag 29 maart 2010 @ 11:06 |
quote:Door de warme modder rollen in je nakie ook : ![]() ![]() [ Bericht 5% gewijzigd door hero13 op 29-03-2010 11:33:35 ] | |
ethiraseth | maandag 29 maart 2010 @ 11:08 |
quote:Kijk, de echte hedonist. Alles moet wijken voor jouw genot. Ethische of morele overwegingen hebben geen plaats, want ja, het is nu eenmaal lekker. | |
Den_Haag | maandag 29 maart 2010 @ 11:53 |
quote:waarom zou je vegetarisch eten? nergens voor nodig. SPOILER | |
ethiraseth | maandag 29 maart 2010 @ 12:01 |
quote:He bah, ja. Groenten, vitamines, bah. ![]() Mensen die als vegetarier ongezond eten doen dat ook als vleeseter. | |
Rubber_Johnny | maandag 29 maart 2010 @ 12:04 |
quote:Sja, ik heb er ook voor gekozen om mijn zucht naar sushi boven het leven van een zalm te laten gaan. Dat is ook een afweging. Wel let ik er op dat ik duurzaam gekweekte/gevangen vis eet, en dat ik de hoeveelheid beperkt houd. | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 12:14 |
quote:Om exact dezelfde reden als de leeuw zich boven de gazelle stelt... Ik ben een waarlijk voorstander van vlees waarbij het dier een goed leven heeft gehad, maar dat wij als mensen boven de overige dieren staan, vanuit ons bezien, staat voor mij als een paal boven water. Want in die cat. lust ik er nog één: verbod op vliegenmeppers (nergens voor nodig om een vlieg dood te slaan), niet meer autorijden (tel eens op de voorkant van jouw auto hoeveel doden een autorit op een warme zomerdag maakt), enz. enz. En waarom zou een koe boven een vlieg staan (prima redenen voor te bedenken en net zo valide als mensen die zich boven de dieren stellen)? Onder de streep kiezen we allemaal eerst voor onszelf en de kleine familiekring om je heen. En dat doen dieren exact hetzelfde. | |
frame-saw | maandag 29 maart 2010 @ 12:17 |
quote:Kleine kinderen neuken is misschien ook heel lekker, mag dat dan ook? Ik vind vlees ook lekker, betekent niet dat ik het elke dag hoef te eten. En waarom is vegetarisch eten eigenlijk ongezond en vies? Alles wat geen vlees bevat is ranzig ofzo? Vlees is veel ongezonder, als je het zo vaak eet. En ja dit is tegen 2 verschillende mensen gericht, maar mijn enter doet het niet ![]() | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 12:24 |
quote:Nee. Kinderen horen nu eenmaal bij de groep mensen en wij beschermen onszelf. Het is een beetje een idiote vergelijking, maar dat weet je hoop ik zelf ook wel... Vlees eten is toegestaan en er is geen beperking op de hoeveelheden. Gelukkig niet. quote:Het is inderdaad ook niet verplicht om vlees te eten. quote:Ongezond is het niet, hoewel een dieet met vlees wel vollediger is en iets vies vinden lijkt mij subjectief. quote:Nou maak je dezelfde fout als degene die vegatarisch eten "ongezond" noemt... | |
ethiraseth | maandag 29 maart 2010 @ 12:28 |
quote:Waarom staat een mens boven een koe, of een varken? Voldoende bewijs dat een varken ongeveer even intelligent is als een kind van drie, dus intelligentie is niet het onderscheidende punt. Het riekt naar een onderscheid waar geen enkele valide grond voor is, behalve het feit dat we zeggen dat soort X boven soort Y staat, puur omdat wij soort X zijn. quote:Maar vlees eten in de hoeveelheden die wij doen, gecombineerd met de sedentaire levensstijl van de meeste mensen, is ook ongezond. En je kan alles wat in vlees zit makkelijk vervangen. Er is helemaal niks noodzakelijks aan vlees. | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 12:30 |
quote:Lees mijn stuk nu nog eens, maar probeer dan "begrijpend lezen" toe te passen. Begin eens met die leeuw en die gazelle.... Ja, het is vanuit onszelf geredeneerd. Net zoals iedere soort dat doet. Of iig iedere soort die kans wil maken om te overleven. | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 12:33 |
quote:Nee. Dat heeft helemaal niets met vlees te maken. Oneigenlijk argument. quote:Nee. Je kan ook een gezond menu voorzetten zonder vlees, maar het is allesbehalve makkelijk en ook niet voor iedereen mogelijk overigens... | |
frame-saw | maandag 29 maart 2010 @ 12:37 |
quote:Nee, waarom staan mensen boven dieren? Leg het eens uit? Het is geen overlevingsdrang meer, je jaagt niet op een dier. Je hebt het niet nodig. Het is aan makkelijke voedingsbron ja, maar het is niet nodig. En als je dan hebt uitgelegd waarom mensen boven dieren staan, waarom mogen wij dieren dan zo slecht behandelen? En waarom is het vlees dan in overvloed? Dat heeft niets meer met de natuur te maken, jullie zien vlees als iets dat in een fabriek wordt geproduceerd en geen levend wezen aan te pas komt ![]() En ik zei: vlees eten in de mate van de gemiddelde mens is slecht. Ik zeg niet dat vlees eten slecht is. Alhoewel, ik betwijfel hoe gezond het vlees is wat uit de bio-industrie komt ![]() En dat je zegt dat vlees niet verplicht is, dat zei ik helemaal niet ![]() | |
Northside | maandag 29 maart 2010 @ 12:45 |
Waarom denken andere mensen uit te kunnen maken wat ik wel en niet eet? | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 12:47 |
quote:Je moet ook alles voorkauwen bij sommigen: omdat we zelfzuchtig zijn. Egoïstisch. Net als dieren, want er geen geen dier die iets om mensen geeft. Ja, als ze er voordeel bij hebben, maar dat werkt bij mensen net zo. quote:Het is weldegelijk nodig. Ik heb echt dagelijks eten nodig. En gevarieerd ook. quote:Doe je nu dom, of ben je het? Ik verwijs gemakshalve naar mijn eerdere posts, je zoekt het maar op, ik ga niet op deze manier de discussie in! quote:Omdat wij mensen slim zijn. quote:Welja, scheer eenieder over één kam... Dat is sterk! quote:Nou, dat is ook gewoon niet waar. quote:Wat jij wel of niet gelooft vind ik niet relevant. quote:Volmondig: ja. Vind jij sex vervelend worden (je zal toch iig wel een periode gehad hebben dat je daar dagelijks, of misschien wel meermaals per dag, van genoot)? Kijk, dat jij een andere keuze maakt: prima. Maar ga andere niet vertellen wat ze moeten doen. Ik zou het wel een goed idee vinden dat de eisen voor dierenwelzijn omhoog gaan, maar het individu heeft gewoon recht om te doen wat binnen de wettelijke normen valt. | |
Gimmick | maandag 29 maart 2010 @ 13:12 |
quote:Dit is een constatering, geen rechtvaardiging. | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 13:25 |
quote:Noem het wat je wil. Vertel eens: als jij een kind en een hond in het water ziet en beiden dreigen te verdrinken... Wie red je eerst? En met dat antwoord weet je meteen of jij dieren, dan wel mensen hoger plaatst. Hypocriet gedoe! ![]() | |
Gimmick | maandag 29 maart 2010 @ 13:30 |
quote:Dat is weer een ander argument. Als je daadwerkelijk 'egoïsme en zelfzucht' als rechtvaardiging zie voor het handelen van de mens, kun je onmogelijk diefstal afkeuren. Ook diefstal komt namelijk voort uit 'egoïsme en zelfzucht'. Toch zal je (neem ik aan) diefstal afkeuren. Met andere woorden: 'egoïsme en zelfzucht' zijn geen goede argumenten om het gedrag van mensen te rechtvaardigen. | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 13:34 |
quote:Nee, want als sociale groep hebben wij nog steeds een eigen belang daarbij. quote:Ik heb het dus om groepsgedrag. We beoordelen ook de groep mensen vs. dieren. Maar vertel eens: kind gered, of hond gered? | |
Gimmick | maandag 29 maart 2010 @ 13:49 |
quote:Ik zou het kind redden (vanuit het utilistische principe dat ik hiermee meer leed voorkom dan bij het redden van de hond), maar dat ik het kind red is geen rechtvaardiging om de hond op te eten of varkens onverdoofd te castreren. Mensen en dieren zijn verschillend maar delen één belangrijke overeenkomst. Het vermogen tot lijden. Als je dat erkent en je vind het belangrijk om lijden zoveel mogelijk te beperken en te voorkomen kun je er niet om heen dat dieren beschermd moeten worden tegenover onnodig lijden. quote: | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 14:01 |
quote:Nee, het is omdat je het leven van een kind, of gewoon ieder mens, hoger in schaalt dan het leven van een dier. Niets mis mee, heel normaal. Je red ook eerder je eigen kind dan het kind van twee straten verderop. Zo werkt het en niet anders. Maar ga dan niet net doen alsof het vreemd is om mensen boven dieren te stellen, want dat doen we dagelijks. quote:Vertel even waar ik daar voor pleit? quote:Het is echt buitengewoon lastig als er mensen zijn die consequent er omheen lezen dat ik daar ook voor pleit: quote:Er staat geen woord Spaans bij, toch? | |
Gimmick | maandag 29 maart 2010 @ 14:24 |
quote:Niet alles wat ik schrijf slaat direct op jou, dus voel je niet direct aangevallen. Maar goed dat je vind dat dierenleed zoveel mogelijk vermeden moet worden. Welke consequenties verbind je hier aan? Geen vlees uit de bio-industrie? | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 14:30 |
quote:Ik geef inderdaad meer geld uit aan "scharrelvlees" als die keuze er is. De slager claimt dat hij vlees verkoopt die in de weide heeft rondgelopen, bij de supermarkt (tijdgebrek...) neem ik altijd de biologische of EKO variant. Waarbij ik niet al te lang geleden door de kassadame voor gek werd verklaard omdat ik 3x te dure kip zou hebben genomen... ![]() | |
Gimmick | maandag 29 maart 2010 @ 14:40 |
quote: ![]() Biologische kip is inderdaad echt schandalig duur. Op zich logisch (normale kip is absurd goedkoop). Met goed biologisch vlees heb ik uit ideologisch punt niet zoveel moeite, wel met bio-industrie vlees. Voor bio-industrie vlees houd ik voor mijzelf een nullijn aan, daarom ben ik uit praktisch oogpunt vegetariër. ‘Buitenshuis’ heb je weinig invloed op wat je voor geschoteld krijgt en in 95% van de gevallen is dat dus regulier vlees. Daar wil ik niet meer aan me doen. | |
Rubber_Johnny | maandag 29 maart 2010 @ 16:41 |
Ik denk dat het de discussie niet goed zal doen als we hem weer richting het morele vraagstuk trekken. De echte vleeseter overtuig je niet. Sterker nog, je jaagt hem tegen je in het harnas. En omdat mensen toch altijd wel vlees zullen eten zal verandering uit de hoek van de vleeseters moet komen. Dan wil je dat men nadenkt over bewuster en beter i.p.v. keuzes te moeten verdedigen. | |
Northside | maandag 29 maart 2010 @ 16:51 |
quote: | |
ethiraseth | maandag 29 maart 2010 @ 16:53 |
quote:Maar nu doe je net alsof we niet in staat zijn tot morele keuzes en slechts puur instinctief handelen, net als een leeuw. Terwijl een van de grote onderscheidende vermogens van de mens nu juist is dat wij een bewuste keuze kunnen maken. Wel kunnen kiezen lijden te beperken en een dieet samen te stellen waar weinig tot geen dierenleed voor nodig is. Dat geneuzel over overleven van soorten is op de mens niet meer van toepassing. Net zoals die zogenaamde behoefte voor vitaminen of proteinen en we daarom vlees moeten eten. Vlees eten is tegenwoordig simpelweg het plezieren van basale behoeften, vergelijkbaar met het verkrachten van een vrouw om je geilheid te verhelpen. je stelt je eigen verlangens boven andermans leed. | |
hero13 | maandag 29 maart 2010 @ 16:54 |
quote:De noodzaak van iedere avond en karbonaadje of speklapje is bij mij heel erg lang verdwenen. Het is ook een gewennig he. Ik denk dat men toch meer pizza's eet tegenwoordig , makkelijk he ![]() | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 17:06 |
quote:In tijden van nood doen we dat nog steeds, zie mijn voorbeeld van het kind en de hond. quote:En dus ook kunnen kiezen om WEL vlees te eten en zelfs te kunnen kiezen om zo goedkoop mogelijk in te kopen, ook al houdt dat in: dierenleed. quote:Vanuit jouw luie stoel is dat zo... Maar voor de mens? quote:Jij bent nu de tweede die een sexueel misdrijf en vlees eten met elkaar vergelijkt... Kennelijk tast weinig vlees eten bepaalde delen van de hersenen aan die er voor zorgen dat je dit soort onzinnige vergelijkingen niet trekt. | |
Rubber_Johnny | maandag 29 maart 2010 @ 17:07 |
quote:Maar dan wordt het weer huilen om ' betutteling'. | |
ethiraseth | maandag 29 maart 2010 @ 17:51 |
quote:ik denk niet dat dat instinctief handelen is. quote:klopt, en dat maakt de mens nog een stap erger dan een dier. Waar we onze morele kracht kunnen gebruiken voor goeds gebruiken we het in plaats daarvan voor een consequente massamoord welke qua leed en slachtoffers de holocaust een vechtpartij in een speeltuin doet lijken. We hebben niet alleen de dieren ermee, maar ook onszelf. Maar hey, alles voor het genot van de mens hè. Maakt niet uit dat we broedplaatsen van ziektes creeren, het milieu massaal vervuilen, onszelf helemaal volpompen met medicijnen, antibiotica, allerlei bacterien en uitwerpselen van dieren en nog meer troep. Als we maar goedkoop karbonades naar binnen kunnen slobberen. En vervolgens het leed vergeten en afdoen als "ja maar mijn proteïnen. ![]() quote:natuurlijk voor de mens. We zijn prima in staat als soort om alle vlees te laten gaan. Consequentie is zelfs dat we nog véél meer mensen kunnen voeden, wat als soort juist positief is. Dus hoe je in godsnaam de vraag kan stellen of het achterwege laten van vlees de mens ten slechte uitkomt is me een raadsel. quote:Misschien moet je wat minder domme beledigingen maken? Als je niks te zeggen hebt, wat blijkbaar zo is, zeg dan ook niks. Het massale leed van dieren voor het genot van mensen valt prima te vergelijken met het leed van een mens voor het genot van een ander mens. | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 18:16 |
quote:De meeste reddingsacties zijn weldegelijk instinctief. quote:Ben je nu serieus een holocaustvergelijking aan het doen? Ben je niet goed snik ofzo? ![]() quote:Mijn god... Wat een azijnpisser hang jij in dit draadje uit... In plaats van gewoon normaal te pleiten voor meer dierenwelzijn. Op deze manier komt dat er niet. Mensen willen graag vlees eten en terecht, want vlees bezit een aantal zaken die nauwelijks fatsoenlijk terug te vinden zijn in plantaardig voedsel. quote:Nee, dat is niet zo. Het is niet voor niets dat vegetariërs er goed aan doen om b.v. B12 te slikken als supplement om maar eens wat te noemen. quote:Ja, omdat jij het niet WIL weten. quote:Nee. En jouw holocaustvergelijking is gewoon ziekelijk. Met zulke opmerkingen toon je aan niet te sporen. Dat is geen belediging. Jij vindt van jezelf misschien dat je het morele gelijk aan je kant hebt, maar m.i. schort er iets wezenlijks aan jouw morele normen en waarden. | |
frame-saw | maandag 29 maart 2010 @ 18:21 |
Wat zit er in vlees wat je anders niet kunt krijgen? En ik geef toe, ik neem ook extra vitamines als ik een dag wat minder gevarieerd eet, maar heb het niet nodig als ik 'normaal' eet. En vlees IS echt niet gezond. Niet zoveel. Dat is geen aanname, dat is gewoon zo. Biologisch vlees, prima. En niet zeiken dat je het geld er niet voor hebt, dan eet je maar 1 keer in de drie dagen vlees, is het net zo duur en nog veel beter ![]() Maar je hebt niet elke dag vlees nodig om gezond te leven hoor ![]() En ja, dierenmishandeling kan vergeleken worden met de holocaust ![]() | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 18:45 |
quote:B12 noemde ik al als voorbeeld. IJzer... ook beter via rood vlees (er is zelfs een dieet wat sommige mensen nodig hebben met een bepaalde aandoening, waarbij je veel rood vlees moet eten, waarbij je de meerkosten voor de Belastingaangifte kan aftrekken, maar vraag me niet om de details... het toont wel aan dat bepaalde zaken niet via plantaardig voedsel goed binnen te krijgen zijn). quote:Nee. Dat is niet zo. Dat hangt enorm af van de persoon. Het is wel zo dat verrweg de meeste mensen niet het meest uitgewogen dieet hebben, maar dat geldt voor vleeseters EN vegetariers en staat derhalve los van vlees eten. quote:Dat koop ik al lang en had je reeds kunnen lezen. quote:Dat klopt. Strikt genomen heb je om gezond te leven niet eens iedere dag eten nodig. quote:ABSOLUUT NIET. Ik vind dit echt walgelijk. En dan iets zeggen over mensen die vlees kopen wat uit de bio-industrie komt... Echt, als je dit soort vergelijkingen normaal vindt, dan heb je een plaat voor je kop en je bereikt er niets mee, want ik sta aan jouw kant als het gaat om dierenleed tegengaan, maar op dit moment heb je mij alleen maar tegen je. En dan denk je mensen te kunnen overtuigen die helemaal niet zo veel om dierenleed te geven? De vergelijking is niet alleen wanstaltelijk, maar ook nog eens contraproductief. | |
Rubber_Johnny | maandag 29 maart 2010 @ 19:12 |
quote:Dat dus. ![]() | |
frame-saw | maandag 29 maart 2010 @ 19:42 |
Waarom is dat het? Ik vind het net zo erg, ja dat verschilt per persoon maar als je alle punten nagaat dan is het net zo erg, dan niet erger. Ik vind het nog steeds onzin om mensen boven dieren te stellen. Mensen zijn zelfs dieren, waarom kan er niet op een wat gelijkwaardiger niveau geleefd worden? Want het is gewoon geen instinct om dieren ZO te mishandelen. Een leeuw die een antilope doodmaakt is heel wat anders dan een mens dat vlees eet ![]() En waarom neem je überhaupt alles persoonlijk want ik had het niet tegen jou over dat biologisch vlees ![]() ![]() | |
DS4 | maandag 29 maart 2010 @ 20:13 |
quote:Ja en zo kan een ander met net zoveel recht (meer zelfs) zeggen dat dierenleed helemaal geen probleem is omdat hij die mening is toegedaan... Als je het niet snapt vind ik dat overigens wel knap treurig. quote:Groenten zijn ongezond, want pesticiden. En nu niet zeggen dat dat niet voor alle groenten geldt, want dat is natuurlijk ook zo bij vlees. quote:Wat is daar mis mee? quote:Nee, jij begrijpt de kern kennelijk niet omdat je het niet wil begrijpen (dat is voor jou de meest voordelige uitleg...). Als bepaalde voedingsstoffen ook plantaardig ingenomen konden worden, dan zou het dieet niet uitgaan van heel veel rood vlees eten (hetgeen op andere vlakken nl. bij te grote hoeveelheden minder goed is). Noem overigens eens zo'n vegetarisch dieet welke zo gebruikelijk is dat er fiscale aftrekmogelijkheden voor in het leven zijn geroepen. | |
maartena | maandag 29 maart 2010 @ 20:19 |
quote:Een hond is ook even intelligent dan een kind van drie.... toch is de hond een ondergeschikte aan de mens, en heeft de staat (in veel landen) het recht om honden af te maken. Ten eerste gewoon omdat het asiel te vol zit, en ten tweede omdat een hond bijvoorbeeld te agressief bleek, en herhaaldelijk mensen aanviel. Hoe je het ook went of keert, beesten zijn niet gelijk aan de mens. Daar bovenop is de mens van nature dus een omnivoor, ofwel ons spijsverteringsstelsel is erop gebouwd om zowel planten als dieren te eten. quote:Daar ben ik het ook wel mee eens. Ik hou van vlees, maar kan best dagen zonder.... ik hoef het ook niet elke dag te hebben. quote:Ja en nee. Dit geld voor grote delen van de westerse wereld omdat we bepaalde groenten kunnen verbouwen en/of importeren om e.e.a. te vervangen. Maar in veel andere delen van de wereld zijn die groenten niet aanwezig, kunnen niet in dat klimaat groeien, of zijn te duur om te importeren. En dan is vlees een stuk minder goed te vervangen. Aan het eind is een gezonde levenstijl gewoon duurder, ook als vegetariër. De tomaten die je bij de Nederlandse groenteboer kunt kopen zijn enorm waterig en slap vergeleken bij bijvoorbeeld de tomaten die uit Griekenland of Italië worden geïmporteerd. De kassen van het Westland zijn voor massaproductie, houden tomaten lekker goedkoop, maar daar lever je dus wel smaak en kwaliteit voor in. Duurdere, geïmporteerde tomaten (en die kun je lang niet overal krijgen) zijn dus veel beter. Nog beter ga je naar een biologische winkel in plaats van naar de supermarkt. 90% van de groenten die je bij de Albert Heijn koopt zijn bespoten en met behulp van massa-machines gerooid en gewassen. En zelfs goed wassen houdt de chemicaliën niet uit je voedsel, want die groenten worden tijdens de groei meerdere malen bespoten, en een deel van die troep gaat IN je planten zitten. Een biologische winkel garandeert groenten die onbespoten zijn, maar daar betaal je dan ook voor. Want de meer biologische manieren om beestjes weg te houden van de groenten zijn ook duurder namelijk. Maar een biologisch/organisch gegroeide tomaat smaakt wel 10x beter. Ik zelf haal mijn vlees bij een Organische supermarkt keten, dus gegarandeerd biologisch gevoed en niet voorzien van hormonen. Ook mijn groenten haal ik vaak daar..... maar ik heb aan het eind van mijn winkel-tripje wel een rekening die 50% duurder is dan "de normale supermarkt". Niet iedereen kan of wil dat betalen. En ik doe het ook niet altijd, al was het alleen maar dat die winkel 20 minuten verderop zit. Het is dus wel een levensstijl die je moeilijk kunt volhouden. Melk en eieren koop ik van een lokale boer. Dat wil zeggen, de lokale boer zit te ver weg, maar diverse winkels hier verkopen van de lokale boer in plaats van de massa-melkplas a-la Melkunie en de massa-scharrel-eieren waar "scharrelen" betekend dat de kip niet in een hokje van 20 bij 20 cm leeft, maar met 5000 kippen in een hok van 5000 maal 20x20 cm, en de kip dus in essentie niet veel meer ruimte heeft. ![]() Mensen denken ook altijd dat als ze scharreleieren kopen dat ze eieren van deze kippen kopen: ![]() Maar in werkelijkheid is dit dus ook "scharrelen", omdat de kip in principe de hele 100 meter vrijelijk kan rondlopen naar het andere uiteinde van de stal...... ![]() En de eieren industrie heeft dus ook het recht de eieren van bovenstaande kippen te verkopen als zijnde scharreleieren, WANT de kippen zitten niet in kleine hokjes gepropt. Ik denk dat er sowieso een hoop mensen die behoorlijk gedesillusioneerd raken als men uitvindt wat vlees en/of eieren van "scharrelkippen" nu echt inhoudt. ![]() Organische eieren, dat is dan vaak weer een ander verhaal..... maar ja, die zijn dan ook weer twee keer zo duur. Ik zou, als je het voorhanden hebt, gewoon eieren direct bij de boer halen. Zo steun je de kleine boer ook nog eens. ![]() | |
frame-saw | maandag 29 maart 2010 @ 20:48 |
Vlees=bioindustrievlees, als ik het in dit topic daar over heb gehad. Verder ga ik er niet meer op in, je wilt het begrijpen of je wilt het niet begrijpen ![]() | |
Weltschmerz | maandag 29 maart 2010 @ 21:01 |
quote:Ja? Het is een traktatie. En wat kost zo'n kip? 12-15 euro of zo? Kun je minstens met zijn 4en van eten, en veel meer als je het integreert in de maaltijd. Duur in vergelijking waarmee? Met industriekip? Maar dat is misschien wel ok voor door de saus, voor in de oven of aan het spit komt het gewoon niet in aamerking. Dat is geen traktatie, teveel werk voor te weinig smaak, niks om je op te verheugen. Ik heb geen gezin en ik geef best veel uit aan eten, dus ik snap best dat anderen het gaan vergelijken met industriekip. Maar ook dan vind ik het eigenlijk onzin. Je moet gewoon niet denken in prijs per kilo, maar in prijs per smaak. Wat kun je ermee maken? Bij spek is het bijvoorbeeld heel duidelijk, sinds ik spek haal bij de biologische slager gebruik ik nog maar de helft qua gewicht. Dat van de supermarkt is doorgaans maar deels gerookt, en voor de rest gepekeld, daar zit een hoop water in, en het gewicht is gewoon kunstmatig verhoogd. Met krachtvoer waar geen smaak aan zit. Dus al dat witte vet hangt er maar voor niks aan, daar waar normaal gesproken de meeste smaak zit, waarin alle voedingsstoffen neerslaan, dat voegt dan alleen maar volume toe. Dan spettert het eerst in de pan vanwege het water, en om voldoende smaak aan je saus te krijgen heb je er zoveel van nodig dat je het vloeibare spekvet moet afscheppen. | |
V. | maandag 29 maart 2010 @ 21:12 |
quote:Je zou het ook kunnen zien als betalen wat het kost. Al dat fucking rete-ongezonde, milieuvervuilende kiloknallervlees van beesten met een ellendig rotleven brengt namelijk nogal wat verborgen kosten met zich mee. De vervuiler betaalt, zou ik zo zeggen. V. | |
V. | maandag 29 maart 2010 @ 21:14 |
Voor de geïnteresseerden: lees eens het boek van Jonathan Safran Foer of kijk eens (iets breder dan alleen dieren) de voor een Oscar genomineerde docu V. [ Bericht 32% gewijzigd door V. op 29-03-2010 23:24:48 ] | |
Rubber_Johnny | maandag 29 maart 2010 @ 22:58 |
Vegaburgers vind ik lekkerder dan bio industrie kipfilet. Echt. Dat zeg toch wel wat, ik ben een carnivoor van nature. ![]() | |
hero13 | maandag 29 maart 2010 @ 23:35 |
Speklapjes heb ik allang geschrapt Er zijn lekkere diepgevroren groentedoosjes in de winkel ![]() met appelmoes Voor een euro heeft de Hero weer lekker gegeten | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 19:19 |
quote:De vervuiler betaalt allang de werkelijke kosten. Laten we elkaar niet voor de gek houden met theoretische onzinnige kosten. De enige reden waarom vlees duurder zou kunnen worden is vanwege de hogere kosten wanneer we de welzijn van de dieren willen verbeteren. De overheid moet dus geen belastingen invoeren maar strengere eisen stellen aan dierenwelzijn. | |
ethiraseth | dinsdag 30 maart 2010 @ 19:22 |
quote:Ehm nee, de vervuiler betaalt niet. Als de consument zou betalen wat het werkelijk kost zou vlees minimaal in prijs verdubbelen. Dankzij allerlei subsidies wordt de prijs kunstmatig laag gehouden. | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 19:23 |
quote:En wie betaalt al die subsidies? Juist ja, negentig procent van de bevolking. En sowieso gaan die subsidies ook naar de landbouw waar vegetariers van profiteren. Die landbouwsubsidies zijn subsidies waar de hele bevolking van profiteert. Dat gezegd hebbende, die landbouwsubsidies mogen van mij best afgeschaft worden. Zolang dat geld maar terugkomt bij de belastingbetaler. | |
hero13 | dinsdag 30 maart 2010 @ 19:54 |
quote:Ze worden gedeeltelijk gecompenseerd door de enorme importheffingen op producten van arme Afrikaanse boeren ![]() | |
Gimmick | dinsdag 30 maart 2010 @ 19:59 |
quote:De varkensgriep komt voort uit de varkensindustrie. SARS komt van vogels. MRSA komt (zeer waarschijnlijk) uit varkensstallen. Zomaar drie ziektes waarvan de oorzaak bij de vleesindustrie ligt, maar waarvan de kosten op de samenleving wordt afgewenteld. | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 20:54 |
quote:Geen van die ziekten vindt zijn oorsprong in de Nederlandse bio-industrie. Het is onzinnig om dan híer de kosten kunstmatig te verhogen. | |
V. | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:21 |
quote:Poeh poeh, da's eenzijdig (en verkeerd) rekenen zeg... V. | |
V. | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:27 |
quote:Die betaalt die vervuiler in het geheel niet. Mensen die een kilo kipfilet kopen vooer onder de vier euro betalen namelijk minder dan degenen die wél hun verantwoording nemen. Maar wat dacht je ervan als de subsidies op soja en mais zouden wegvallen en koeien te vreten krijgen wat ze horen te eten, namelijk gras. Wat in een weiland groeit en niet in een stal. Door die soja en die mais, die koeien -herkauwers- amper goed kunnen verwerken, komt e-coli in hun systeem (en hun vlees). Door de grootschalige verwerking van vlees uit de bio-industrie is de kans op kruisbesmetting levensgroot. In tegenstelling tot de hamburger van de biologische slager bij mij in het dorp (die van één koe afkomstig is), bevatten de hamburgers uit de bio-industrie vlees van honderden dieren. Hoeft maar één zieke tussen te zitten... etcetera. quote:Zeker. Om diverse redenen. V. | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:32 |
quote:Zoals ik al zei, die subsidies mogen van mij best afschaft. Maar iedereen profiteert van landbouwsubsidies. Iedereen die voedsel eet tenminste. Wel ben ik van mening dat we als Nederlander teveel betalen aan de EU en dus aan de landbouw. | |
V. | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:38 |
quote:Yep. Maar ik, als biologisch vleeseter betaal dus én een eerlijke prijs voor mijn vlees én ik betaal mee aan die kut-EU die de foute veeteelt steunt, inclusief de spotjes voor 'Kip het meest veelzijdige stukje vlees', wat een berg ellende is die werkelijk niet te verteren is. Dus nogmaals: de kiloknallerknuppels zijn de vervuilers, maar betalen in vergelijking met mensen die duurzamer eten, neuh... En inderdaad, ik ben met jou van mening dat de manier waarop de landbouw wordt gesubsidieerd obsceen is. V. | |
Gimmick | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:44 |
quote:Er zitten directe lijnen tussen MRSA in Nederlandse ziekenhuizen, varkensboeren en varkens. Met antibiotica gebruik in de industrie als belangrijkste oorzaak. http://www.google.nl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAYQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.boerderij.nl%2Fupload%2F2183554_672_1210949404553-MRSA-Bacterie_isoleert_boer.pdf&rct=j&q=mrsa+radboud+varkensboer&ei=z1OyS7SgJcqD-QbtsP2TAg&usg=AFQjCNHXztPMb56N8lTwbFnAg3WKFy0k7Q | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:48 |
quote:Wat moeten de kosten dan specifiek zijn voor de kilo kipfilet? quote:Maar wat zijn de kosten dan? Verbetering van de veiligheid en kwaliteit van het vlees en het verbeteren van de dierenwelzijn mogen uiteraard worden doorberekend. Zolang daar geen sprake van is heb ik weinig behoefte meer te betalen voor mijn vlees vanwege fictieve kosten. | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 21:58 |
quote:Maar dat is een keuze. Jij betaalt meer omdat de kosten hoger liggen. Niet omdat de vervuiling hoger ligt. Het is natuurlijk niet zo dat de vervuiling 90 procent van de prijs maakt. Iedereen die een bio-industrie kip eet betaalt gewoon wat het kost. Inclusief de vervuiling. quote:Obsceen wil ik het niet noemen. Onnodig hooguit. | |
Bowlingbal | dinsdag 30 maart 2010 @ 22:11 |
quote:En iedereen die geen bio-industrie vlees eet ook. Denk maar aan de kosten van het ruimen van dieren als er weer eens een ziekte uitbreekt. | |
V. | dinsdag 30 maart 2010 @ 22:15 |
quote:Ja... maar ik betaal óók aan die vervuiling mee. Dus de vervuilers betalen niet wat het kost. Al die verborgen kosten wil ik niet aan mee hoeven betalen. Punt. V. | |
nikk | dinsdag 30 maart 2010 @ 22:38 |
quote:Als jij die producten niet koopt betaal je simpelweg niet mee. Landbouwsubsidie uitgezonderd dan. Misschien begrijp ik je niet helemaal. Waar betaal je precies aan mee? | |
Kees22 | woensdag 31 maart 2010 @ 00:50 |
quote: quote: quote:Geen goed gevoel hebben is wel degelijk een relevant argument. Want waarom heb je dan geen goed gevoel? | |
Rubber_Johnny | donderdag 1 april 2010 @ 18:16 |
quote:En de belastingbetaler hoeft van het CDA niet mee te betalen als het Voedingscentrum eens een vegetarisch kookboek uitbrengt. Want dat is ' propaganda' ![]() Zie deze link. http://www.communicatieon(...)oek-voedingscentrum/ | |
ethiraseth | donderdag 1 april 2010 @ 18:39 |
Ook een leuk gevolg van de bioindustrie:quote:bron | |
fs180 | donderdag 1 april 2010 @ 19:26 |
Schroef die overproductie maar eens terug. | |
Rubber_Johnny | donderdag 1 april 2010 @ 19:46 |
quote:Hebben we ook weer een miljardje bezuiniging te pakken. ![]() | |
Rubber_Johnny | woensdag 7 april 2010 @ 23:15 |
Belasting op gesubsidieerd vlees! ![]() Gooi dan die subsidie er af. Of beter nog alleen maar subsidie voor duurzame veeteelt. Daar gaat de prijs ook wel van omhoog. quote: [ Bericht 0% gewijzigd door Rubber_Johnny op 07-04-2010 23:26:47 ] | |
SalamPax_050 | donderdag 8 april 2010 @ 00:46 |
Nee mensen, gewoon doorgaan met die hele massa-industrie, zitten we straks aan tafel met een stuk vlees dat voor 50% uit daadwerkelijk vlees bestaat, en voor 50% uit antibiotica, groeihormonen en allerlei andere troep die niet in ons lichaam hoort. Eet smakelukkkkkkk P.S, het niet constateren van sarcasme is niet verwijtbaar aan ondergetekende ![]() ![]() | |
DS4 | donderdag 8 april 2010 @ 10:31 |
quote:Mij viel deze zin even op uit het stukje wat je post... Ik viel van mijn stoel van het lachen en durf er geld op te zetten dat het CPB dit nooit zo heeft gesteld. | |
DS4 | donderdag 8 april 2010 @ 10:34 |
quote:Wat een kul. Mensen resistent tegen antibiotica... dat is nooit anders geweest natuurlijk! ![]() | |
Kees22 | vrijdag 9 april 2010 @ 00:31 |
quote:Je citeert: quote:Wat een verschrikkelijke onzin! Er staat dat de patiënten resistent zijn tegen antibiotica. Er wordt bedoeld dat de mensen geteisterd en zelfs vermoord worden door bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica. Merkwaardig dat de deskundigen niet pleiten voor selectiever gebruik van antibiotica, maar voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie. Maar goed, dat valt eigenlijk onder Wetenschapsjournalistiek met een kritisch oog bekeken. | |
DS4 | vrijdag 9 april 2010 @ 10:22 |
quote:Dat is nog niet eens heel merkwaardig, daar de resistentie voor een groot deel te wijten is aan het veel te makkelijk voorschrijven van antibiotica in vrijwel alle landen (NL is weer het braafste jongetje van de klas). Dat krijg je bij die andere landen kennelijk niet tussen de oren om het voorschrijfgedrag te veranderen. De link met de IV is dan ook helemaal niet zo duidelijk als in het stukje wordt gesuggereerd. Het zal best meespelen natuurlijk. | |
Weltschmerz | vrijdag 9 april 2010 @ 10:38 |
quote:Het lijkt me niet specifiek het probleem van andere landen. Er is wat af te dingen op onderstaande grafiek. Maar Nederland doet erg zijn best bacteriën resistent te maken. Veeartsen halen een kwart van hun inkomen uit antibiotica, en schrijven dus maar wat graag voor, terwijl het voornamelijk een groeibevorderaar is. ![]() | |
DS4 | vrijdag 9 april 2010 @ 10:49 |
quote:Niet duidelijk in mijn post, maar ik doelde juist op het voorschrijven van antibiotica aan mensen. Daarmee is NL terughoudend en het buitenland iha juist niet. Maar aan de hand van jouw grafiekje zou ik zeggen dat NL wel snel wat anders mag doen tav dieren. | |
Weltschmerz | vrijdag 9 april 2010 @ 11:00 |
quote:Dat lijkt mij ook goed. Een arts heeft natuurlijk niet alleen verantwoordelijkheid voor de patient zelf maar ook ten aanzien van de bestrijding van epidemiën bijvoorbeeld. En de patient in zekere zin ook, al moet je niet verwachten dat die die actief neemt. Ik heb zelf nog nooit antibiotica gehad, maar ik krijg wel eens de indruk dat dat heel bijzonder is. Terwijl het middel er misschien een eeuw is. Daarvoor viel men ook niet zomaar massaal dood neer lijkt me, dus is d balans misschien wat doorgeslagen naar het behagen van de patient. quote:Het komt ook omdat Nederland relatief veel varkens heeft, maar dat maakt voor het probleem natuurlijk niet uit. Het wordt dus ook gewoon voornamelijk gebruikt om groei te stimuleren. Dus een geneesmiddel voor mensen ontwikkeld wordt ondergraven om dieren sneller op gewicht te laten komen voor de slacht en de portemonnee van dierenartsen en boeren te spekken. Dat lijkt me niet iets wat Fleming beoogd zal hebben. | |
DS4 | vrijdag 9 april 2010 @ 11:04 |
quote:Nou, die beoogde niets, die struikelde erover... ![]() Maar verder: eens. | |
Weltschmerz | vrijdag 9 april 2010 @ 11:11 |
quote:Serendipiteit is ook een onderdeel van wetenschap. Het is eigenlijk absurd. Stel dat nu een medicijn tegen kanker wordt gevonden, en dan gaat een of andere industrie dat middel gebruiken om de productie te verhogen, met het gevolg dat het medicijn in de toekomst niet meer zal werken tegen kanker. Dat zou niemand pikken. | |
Kees22 | zaterdag 10 april 2010 @ 00:28 |
quote:Dat is waar, in het voorschrijfgedrag aan mensen is Nederland juist weer heel voorzichtig. | |
Kees22 | zaterdag 10 april 2010 @ 00:34 |
Er was, ik geloof in Netwerk of zo, vanavond een arts-onderzoeker aan het woord, die voorstelde om een nieuw antibioticum zo duur te maken, dat het niet zou lonen als groeibevorderaar voor kippen. Maar ja, er is geen nieuwe klasse antibioticum. En als je het zo duur maakt, komen er ongetwijfeld mensen die het goedkoper illegaal gaan maken en verkopen. Overigens sprak minister Verburg weer van resistente mensen! Het zulthoofd. Een goede maatregel: koop biologisch vlees! Daar zitten geen antibiotica in! En eet minder vlees! Maar ja, dan moet je betalen voor je kwaliteit en dat is een probleem. | |
phpmystyle | zaterdag 10 april 2010 @ 01:22 |
De keuze voor iedereen is heel simpel A je kiest ervoor om dieren lekker te laten dartelen in weides, dat is allicht biologische en beter voor het milieu. Nadeel de prijs zal gigantisch stijgen, nee echt geen 2 kwartjes de kilo maar veel meer. B mijn optie, gewoon grote megastallen, is goedkoper en ook goed voor het milieu, goed voor het milieu omdat die bedrijven goed gecontroleerd worden en aan de strengste eisen moeten voldoen, fijnstof minimaliseren etc. Nadeel, ze zien er niet uit die grote groene schuren. | |
Kees22 | zaterdag 10 april 2010 @ 01:30 |
quote:Reken eens even voor dan? Waar denk je al het voer voor al die beesten vandaan te halen? En aan de strengste eisen voldoen? Grappenmaker! Dat is nu toch ook al zo. En toch breekt er de ene ziekte na de andere uit. En die springen ook nog eens over op ons mensen. Straks gaan ze nog mensen ruimen om een besmettingsgeval heen. | |
phpmystyle | zaterdag 10 april 2010 @ 01:32 |
quote:Valt wel mee hoor, grote varkens boerderijen zijn makkelijk te controleren, voer? Simpel mais en andere dingen verbouwen, je weet wel, grond ontginnen ![]() De ene na de andere ziekte? Grappenmaker, het gaat juist prima momenteel ![]() | |
Kees22 | zaterdag 10 april 2010 @ 01:48 |
quote:Grond ontginnen? Ja, daar weet ik wel van. Welke grond is er nog te ontginnen? Oh ja? Ik hoor vandaag dat minister Verburg het gebruik van antibiotica in de veehouderij met de helft wil verminderen. | |
Bowlingbal | zaterdag 10 april 2010 @ 11:36 |
quote:Ja. Zie o.a. Antibioticagebruik veehouderij is volksgezondheidsrisico 10 jaar geleden geen enkele patiënt, nu, door het antibioticagebruik in de intensieve veehouderij, duizenden patiënten per jaar die een week aan antibioticainfuus moeten. Dat noem ik niet 'het gaat prima'. Het wordt inderdaad tijd dat vleesbedrijven niet per bedrijf miljoenen subsidie krijgen, en dat de prijs gewoon wordt wat het is. Ik heb namelijk geen zin om voor de hamburgers en kiloknallers van iemand anders te betalen. En dan wordt vlees inderdaad maar een stuk duurder. Het zou tijd worden. quote:Echt waar? quote:http://www.nrc.nl/wetensc(...)nt_tegen_antibiotica Over 'strenge controle' gesproken. [ Bericht 10% gewijzigd door Bowlingbal op 10-04-2010 11:42:59 ] | |
Gimmick | zondag 11 april 2010 @ 10:46 |
Zembla vanavond: quote: | |
Bowlingbal | zondag 11 april 2010 @ 11:14 |
Interessant. Dat ga ik eens kijken. | |
NKBBQ2010 | zondag 11 april 2010 @ 13:38 |
- spam: note en gewist - [ Bericht 98% gewijzigd door Bowlingbal op 11-04-2010 13:40:30 ] | |
Gimmick | maandag 12 april 2010 @ 20:08 |
Interessante aflevering van Zembla, hoewel het best een activistische documentaire serie is. ... Gerda Verburg - normaal gesproken niet vies van een beetje publiciteit (shot van Gerda-glossy) - wilde niet in Zembla reageren ... ![]() | |
Rubber_Johnny | dinsdag 13 april 2010 @ 13:47 |
Lijkt me zo zuur als je als vergetarier na een operatie in het ziekenhuis zo'n resistente infectie oploopt. | |
V. | dinsdag 13 april 2010 @ 14:26 |
quote:Ja, da's net zoiets als als niet-roker longkanker krijgen... V. | |
Gimmick | dinsdag 13 april 2010 @ 14:36 |
quote:Bij ESBL is volgens mij die kans relatief klein, althans in het ziekenhuis. Vooralsnog is de theorie dat mensen de meeste besmettingen buiten het ziekenhuis krijgen. Vaak van kippenvlees, maar soms ook van groente (als bijvoorbeeld bewaterd zijn met door de veeindustrie bevuild slootwater). Mensen die ESBL bij zich dragen hebben daar geen last van, tot het moment dat hun gezondheid door een andere oorzaak ernstig verzwakt (ongeluk, griep, operatie). Pas dan raises ESBL its ugly head. Dit zijn dus ook die verborgen kosten van vlees waar verschillende mensen in dit topic op doelde. Vlees is nu goedkoop, omdat o.a. de kosten die met ESBL of MRSA (varkensindustrie) gepaard gaan niet verwerkt zijn in de vleesprijs, maar betaald worden uit algemene middelen. Dat is inderdaad zuur. Dan kun je als vegetarier nog zo bewust leven, maar dankzij de vleesetende kiloknallerconsument is er voor jou geen antibiotica meer. | |
Rubber_Johnny | woensdag 14 april 2010 @ 12:15 |
quote:Van meeroken. ![]() quote:Geen ongeluk, griep, of operatie krijgen dus. Got it. ![]() Is chemotherapie wel veilig als je die bacterie hebt? | |
Kees22 | woensdag 14 april 2010 @ 21:34 |
quote:Denk het niet: mijn vriendje kreeg heel vervelende lymfklierontstekingen toen hij chemokuur had! Moest hij speciaal voor geopereerd worden. | |
Rubber_Johnny | woensdag 14 april 2010 @ 21:38 |
quote:Ga je als vegetarier dus aan een chemo onderdoor omdat een ander zijn hamburger niet wil laten staan. ![]() | |
Kees22 | woensdag 14 april 2010 @ 21:40 |
quote:Nou stel je het te simpel voor: omdat een ander niet voldoende voor zijn hamburger wil betalen en de boeren te makkelijk naar de antibiotica grijpen. | |
#ANONIEM | woensdag 14 april 2010 @ 21:46 |
quote:Goed stuk. Ik ben bij een legbatterij en een scharrelbedrijf geweest. Ik heb liever eieren van de legbatterij. | |
Rubber_Johnny | woensdag 14 april 2010 @ 21:51 |
quote:Ok ![]() | |
Gimmick | woensdag 14 april 2010 @ 22:24 |
quote:Dat scharreleieren verre van goed zijn lijkt mij duidelijk, maar doen alsof legbatterij eieren dan de enige andere keuze is, is een vals dilemma. | |
Gimmick | woensdag 21 april 2010 @ 09:58 |
Stukje kwaliteitsjournalistiek:quote:'Krimpen veestapel voor milieu is zinloos', kopt het artikel. Wat blijkt uit het onderzoek? Ja, inkrimping brengt grote economische kosten met zich mee (goh), maar levert wel baten op aan de milieukant. 'Krimpen veestapel voor het milieu' is dus helemaal niet zinloos, de vraag is of de kosten op wegen tegen de baten. | |
V. | woensdag 21 april 2010 @ 10:16 |
Natuurlijk is het inkrimpen van de veestapel voor het milieu niet zinloos. Alleen de bereidheid om te stoppen met het martelen van dieren op het altaar van de eonomie is er niet. V. |