Goed stuk! Al vind ik de vleesconsumptie terugschroeven naar maar 2 x per week vlees eten wel iets te hoog gegrepen.quote:Geen megastal in je achtertuin? Geen karbonade op je bord!
Vlees eten is dus vreselijk milieuvervuilend, niet duurzaam en ook nog eens niet gezond.Waarom is het dan niet duur?
/5450/Geen_megastal_in_je_achtertuin%3F_Geen_karbonade_op_je_bord!
De protesten en petities hebben vruchten afgeworpen en het pleit rond de megastallen lijkt beslecht. Ze komen er niet, althans niet in Brabant. Volgens de media is de huidige maatschappelijke tendens dat ‘veel mensen zich niet prettig voelen bij de intensivering van de veehouderij”. Niet prettig? Dus wat nu? Worden we nu allemaal vegetariër, of protesteren we overdag tegen megastallen en schuiven we dan bij het avondeten gewoon een karbonaadje naar binnen?
Niemand heeft natuurlijk graag een megastal in zijn achtertuin. Een megastal wordt hoogstwaarschijnlijk geen architectonisch hoogstandje en na de recente reeks uitbraken van ziektes gerelateerd aan de intensieve veehouderij ziet niemand zijn peuter nog graag een geitje knuffelen.
Echter, het idee om megastallen te bouwen is natuurlijk niet ontsproten aan het brein van een veeboer met grootheidswaanzin. Megastallen zijn ontworpen als één van de mogelijke oplossingen om in de enorme vraag naar vlees te voorzien. De hoeveelheden vlees die momenteel worden geconsumeerd zijn alleen te produceren dankzij de intensieve veehouderij. Deze achterliggende noodzaak tot de megastal wordt in vrijwel alle berichtgeving weggelaten.
Meat the truth
Protest tegen intensieve veehouderij zou dus moeten beginnen bij het drastisch terug schroeven van onze vleesconsumptie. Deze verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij de consument, want in het geval van vlees is er geen excuus om naar anderen te wijzen. Je hebt vlees niet nodig, er zijn genoeg alternatieven en alle negatieve gevolgen van de intensieve veehouderij komen dus direct op het bord van de vleeseter. Marianne Thieme maakte in 2008 een film over de schadelijke gevolgen van vlees eten onder de titel ‘Meat the Truth’ .
Het is een hele waslijst met onder andere het op grote schaal kappen van tropisch regenwoud voor productie van veevoer, het boeren en scheten van koeien waarbij enorme hoeveelheden broeikasgas vrijkomen, het ontstaan van voor de mens bedreigende ziektes, zoals varkenspest of Q koorts, en het immuun raken van bacteriën door overmatig gebruik van antibiotica bij dieren. Veel van deze gevolgen zijn niet heel algemeen bekend.
Vlees of vliegen?
De voedsel- en landbouw organisatie (FAO) van de VN stelde in 2006 dat de intensieve veehouderij één van de grootste veroorzakers van opwarming van de aarde was ().
Minder vlees eten is dus niet erg of eng.
Verhelderend zijn de berekeningen die werden gedaan door het Instituut voor Milieuvraagstukken en die te vinden zijn op de site van ‘Meat the truth’. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat als we met de hele Nederlandse bevolking één dag per week geen vlees eten, we de reductiedoelstelling voor CO2 in 2010 nog kunnen halen. En mocht je zonder schuldgevoel met het vliegtuig op vakantie willen, dan kan je de uitgestoten CO2 tijdens je vliegtochtje compenseren door een tijdje geen vlees te eten.
Zelf ben ik vooral ontsteld door de hoeveelheid veevoer die nodig is om vlees te produceren en de hoeveelheid land die veevoer in beslag neemt. Voor de productie van 1 kg vlees is namelijk gemiddeld ongeveer 7 kg graan nodig. Van alle graanproductie op de wereld is de helft bestemd voor veevoer. Dit graan, mais of soja, wordt geproduceerd in landen als Brazilië, waar regenwoud in razend tempo wordt gekapt om te worden omgetoverd in landbouwgrond voor veevoer.
Het vlees wordt duur betaald
Vlees eten is dus vreselijk milieuvervuilend, niet duurzaam en ook nog eens niet gezond. Dan zou je toch verwachten dat vlees dan toch op z’n minst heel erg duur zou moeten zijn. Niets is echter minder waar, voor de prijs van een grootverpakking met 10 hamburgers koop je nog geen twee vegetarische burgers. Een oplossing zou kunnen zijn om vlees duurder te maken, liefst omdat het dan gelijk ook op een duurzamere en respectvollere wijze wordt geproduceerd.
Als vlees duurder is dwing je mensen om bewuster en respectvoller om te gaan met het eten (en doodmaken) van dieren. Vlees staat vaak dagelijks op het menu uit gewoonte en lijkt een verworven recht van onze welvaart. Echter, dagelijks vlees eten is niet gezond en op de lange termijn niet vol te houden in verband met de belasting die het op onze aarde legt. Het is dus noodzaak de gewoonte om dagelijks vlees op tafel te zetten te veranderen en het verhogen van de prijs van vlees kan daarbij een hulpmiddel zijn.
Vleesmaal = feestmaal
Tot slot, stel dat we allemaal nog maar één of twee keer per week vlees eten, dan kijk je echt uit naar je ‘vleesdag’. Dat vlees ga je dan ook niet voor de tv weg zitten schrokken, maar daar maak je een feestelijk maal van waarvoor je met zijn allen aan tafel gaat zitten. Komt de sfeer binnen het gezin ook weer ten goede. Minder vlees eten is dus niet erg of eng. Sterker nog, het zal zorgen voor een gezonder en gezelliger leven. Toevallig is het milieu er dan ook nog eens bij gebaat!
Bregje van Wesenbeeck
http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id
En de reacties als iemand voor stelt om misschien er eens over na te denken om je eventueel voor te nemen wellicht wat met vlees te minderen..quote:Op vrijdag 26 maart 2010 16:41 schreef alors het volgende:
Lekker kiloknallers kopen en het ondertussen gek vinden dat dieren niet in groene weides dartelen
Vlees is gezond. Te is nooit goed. We eten teveel vlees.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 16:46 schreef Flurry het volgende:
Vlees eten is niet gezond? Wat is dat nou weer voor onzin. Dat je ook zonder vlees kan overleven betekent niet dat vlees eten dan ongezond is!
Als men comazuipen of verborgen alcoholisme wil bestrijden snapt iedereen dat dat niet betekent dat men de whiskeykenner zijn borreltje af gaat pakken.quote:
minder subsidie?quote:Op vrijdag 26 maart 2010 16:56 schreef Heerlijkheid het volgende:
In het buitenland is het vlees duurder, wordt daar minder geconsumeerd, zijn daar minder megastallen?
quote:Tot slot, stel dat we allemaal nog maar één of twee keer per week vlees eten, dan kijk je echt uit naar je ‘vleesdag’. Dat vlees ga je dan ook niet voor de tv weg zitten schrokken, maar daar maak je een feestelijk maal van waarvoor je met zijn allen aan tafel gaat zitten. Komt de sfeer binnen het gezin ook weer ten goede. Minder vlees eten is dus niet erg of eng. Sterker nog, het zal zorgen voor een gezonder en gezelliger leven. Toevallig is het milieu er dan ook nog eens bij gebaat!
Ja, we zouden het eens met minder moeten doen, schande.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:11 schreef nikk het volgende:
[..]
Daar heb je een ander woord voor. Armoede.
De kwaliteit is vaak veel beter. Goedkoop is duurkoop en Nederlanders zijn gierigquote:
Vanwege de kosten geen vlees kunnen eten ís armoede. Altijd al zo geweest. Dat milieuhippies daar iets nobels in zien moeten ze vooral zelf weten. Gun anderen echter gewoon hun dagelijks stukje vlees als ze dat willen.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:17 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Ja, we zouden het eens met minder moeten doen, schande.
dat dusquote:
welke "overmaat"quote:Op vrijdag 26 maart 2010 16:58 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Als men comazuipen of verborgen alcoholisme wil bestrijden snapt iedereen dat dat niet betekent dat men de whiskeykenner zijn borreltje af gaat pakken.
Maar vleesconsumptie is in de ogen nog steeds een zaak van alles of niks. Kritiek op de overmaat van onze vleesconsumptie wordt meteen gezien als een aanval op de vleesconsumptie zelf. Morgen moeten we allemaal aan de soja, pas maar op!
Dat bedoel ik met krampachtig doen.
kippen en varkensboeren krijgen geen subsidiequote:
Nauwelijks ...quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:25 schreef gtotep het volgende:
[..]
kippen en varkensboeren krijgen geen subsidie
Eet je één dag visquote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:23 schreef Oksel het volgende:
Als ik dit zo lees.. ik eet elke dag wel 150+ gram vlees. Is lekker, jeweetz. Ik zou best 1 dag zonder vlees kunnen. Al hoewel ik het wel ECHT zou missen.
lastig, dan gaat greenpeace weer lopen jankenquote:
dat zijn bedragen die vaak gelden voor tijdelijke opslag en meestal weer terugkomen als prijzen weer stijgenquote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:27 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Nauwelijks ...
http://farmsubsidy.org/search?q=pig
Tijdelijke opslag? Het is subsidie maar dan toch ook weer niet? Kun je dat toelichten?quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:43 schreef gtotep het volgende:
[..]
dat zijn bedragen die vaak gelden voor tijdelijke opslag en meestal weer terugkomen als prijzen weer stijgen
er wordt soms nog op verdient door EU
er is afgelopen zomer melkpoeder in opslag gegaan die toen te laag geprijst wasquote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:45 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
Tijdelijke opslag? Het is subsidie maar dan toch ook weer niet? Kun je dat toelichten?
Ja, en, daar wordt subsidie voor ontvangen om een opslag te bouwen of iets? Met die subsidie wordt die melkpoeder ingekocht, en vervolgens weer verkocht? Speelt de EU supermarkt?quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:49 schreef gtotep het volgende:
[..]
er is afgelopen zomer melkpoeder in opslag gegaan die toen te laag geprijst was
nu ruim half jaar later is deze poeder 40% meer waard en wordt geleidelijk weer aan markt toegevoegd
Gewoon omdat het lekker is... Dus. Ga bomen knuffelenquote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:28 schreef P.F het volgende:
Waarom zou je vlees eten, nergens voor nodig
euh.. omdat je zonder eten niet al te lang leeft en niet iedereen van vleesvervangers houdt?quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:28 schreef P.F het volgende:
Waarom zou je vlees eten, nergens voor nodig
Ja dat idee heb ik ook.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:26 schreef BasEnAad het volgende:
Het lijkt mij juist milieuvriendelijker en duurzamer om megastallen te hebben, in plaats van allemaal aparte stallen.
Het lijkt wel alsof ze alleen "geen goed gevoel" hebben bij megastallen. Niet echt een relevante reden.
Inleveren betekent idd meer ' armoe' . Maar ik denk dat wel wel moeten inleveren willen we over 50 jaar nog een planeet over hebben.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:19 schreef nikk het volgende:
[..]
Vanwege de kosten geen vlees kunnen eten ís armoede. Altijd al zo geweest. Dat milieuhippies daar iets nobels in zien moeten ze vooral zelf weten. Gun anderen echter gewoon hun dagelijks stukje vlees als ze dat willen.
waarom denken mensen bij milieu-gedoe altijd aan minder en nooit aan slimmer/efficienter/beter ?quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:06 schreef Rubber_Johnny het volgende:
[..]
Inleveren betekent idd meer ' armoe' . Maar ik denk dat wel wel moeten inleveren willen we over 50 jaar nog een planeet over hebben.
Slimmer/efficiënter heeft ook een grens.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:08 schreef teamlead het volgende:
[..]
waarom denken mensen bij milieu-gedoe altijd aan minder en nooit aan slimmer/efficienter/beter ?
Dat kan natuurlijik helemaal niet, want als iedereen zijn piekoverschotten in opslag doet gaat die prijs niet met 40% stijgen. En als dat wel zo is, dan heet dat kartelvorming en heb je Neelie Smit Kroes aan je broek. Dit zijn gewoon landbouwsubsidies om veeteelt bedrijven draaiende te houden. Niks meer, niks minder.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:43 schreef gtotep het volgende:
[..]
dat zijn bedragen die vaak gelden voor tijdelijke opslag en meestal weer terugkomen als prijzen weer stijgen
er wordt soms nog op verdient door EU
tevens zijn het bedragen die vergeleken met de totale handelswaarde in het niet vallen
ze zijn bedoelt voor piekoverschotten
Zal te maken hebben met de vrij vroege industrialisatie van de voedselproductie in Nederland. Dit gecombineerd met innovatie, een goed ontwikkelde handelsgeest en infrastructuur zorgt ervoor dat we op dit gebied aardig voorlopen op veel andere landen.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 16:56 schreef Heerlijkheid het volgende:
In het buitenland is het vlees duurder, wordt daar minder geconsumeerd, zijn daar minder megastallen?
Als je de inflatie meerekent zou het nog wel eens goedkoper zijn geworden ook.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:39 schreef Bowlingbal het volgende:
En dat zou wel eens tijd worden ook, vlees is nog steeds even duur als 20 jaar geleden.
Ik denk wel aan beter en efficiënter. Intensieve veehouderijvlees is juist erg inefficiënt, je hebt heel veel kilo's nodig voor heel weinig smaak. Als je een beest wat meer tijd en ruimte geeft kun je er veel meer smaak in krijgen.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:08 schreef teamlead het volgende:
[..]
waarom denken mensen bij milieu-gedoe altijd aan minder en nooit aan slimmer/efficienter/beter ?
Helemaal mee eensquote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:50 schreef DS4 het volgende:
Maak maar duurder. Zo lang de kwaliteit dan mee gaat, want vlees is in NL vaak erbarmelijk slecht van smaak (omdat de Hollander geen geld uit wenst te geven voor kwaliteit).
Hetgeen zich helaas niet tot eten beperkt.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:53 schreef Weltschmerz het volgende:
Dat is vooral een Nederlands fenomeen, zuinig en een onderontwikkelde smaak.
Klopt, maar de laatste 15 jaar slooft iedereen zich uit met parmaham, scampi's en brustjetta. Vooral omdat het lekker klinkt, en zo zwaar als de correcte benaming telt, telt de correcte inhoud. Zonder voorvoegsel geen kwaliteit, kijk de menukaarten er maar op na, elke tent put zich uit in bijvoeglijke naamwoorden, als het maar koudgeslingerd of zongedroogd is, of uit een of andere uithoek komt die een exotische naam heeft. Alsof de thuiskok zich bij voorbaat moet verantwoorden, maar het daarmee dan ook klaar is. De ham komt immers uit Parma, wat in het correct Nederlands tot Parmezaanse ham zou maken, en daarmee is de kous af. Het is de eetcultuur van naampjes, associaties en bijvoeglijke naamwoorden.quote:
quote:Megastallen zijn ontworpen als één van de mogelijke oplossingen om in de enorme vraag naar vlees te voorzien.
En de consument heeft gesproken.quote:Protest tegen intensieve veehouderij zou dus moeten beginnen bij het drastisch terug schroeven van onze vleesconsumptie. Deze verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij de consument,
Het verband tussen het duurder maken en de veronderstelde kwalitatieve verhoging van de smaak ontgaat mij even. Een onnodig hoge prijs geeft mij alleen maar een nare bijsmaak.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:50 schreef DS4 het volgende:
Maak maar duurder. Zo lang de kwaliteit dan mee gaat, want vlees is in NL vaak erbarmelijk slecht van smaak (omdat de Hollander geen geld uit wenst te geven voor kwaliteit).
quote:Op vrijdag 26 maart 2010 19:30 schreef Weltschmerz het volgende:
Klopt, maar de laatste 15 jaar slooft iedereen zich uit met parmaham, scampi's en brustjetta. Vooral omdat het lekker klinkt, en zo zwaar als de correcte benaming telt, telt de correcte inhoud. Zonder voorvoegsel geen kwaliteit, kijk de menukaarten er maar op na, elke tent put zich uit in bijvoeglijke naamwoorden, als het maar koudgeslingerd of zongedroogd is, of uit een of andere uithoek komt die een exotische naam heeft. Alsof de thuiskok zich bij voorbaat moet verantwoorden, maar het daarmee dan ook klaar is. De ham komt immers uit Parma, wat in het correct Nederlands tot Parmezaanse ham zou maken, en daarmee is de kous af. Het is de eetcultuur van naampjes, associaties en bijvoeglijke naamwoorden.
Dan moet je naar andere restaurants gaan. NL heeft ook veel goede restaurants.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 20:56 schreef tjoptjop het volgende:
Kan ik me zo aan ergeren in restaurants
Het werkt een beetje andersom: goedkoop vlees (of goedkoop wat dan ook) kan alleen maar als je wenst te bezuinigen op kwaliteit.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 20:55 schreef Picchia het volgende:
Het verband tussen het duurder maken en de veronderstelde kwalitatieve verhoging van de smaak ontgaat mij even. Een onnodig hoge prijs geeft mij alleen maar een nare bijsmaak.
Je kan in Nederland natuurlijk ook het vee op een andere manier gaan houden. Trager, diervriendelijker, dan wordt het vanzelf milieuvriendelijker, gezonder en veel lekkerder. Maar ook duurder.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 20:55 schreef Picchia het volgende:
[..]
Het verband tussen het duurder maken en de veronderstelde kwalitatieve verhoging van de smaak ontgaat mij even. Een onnodig hoge prijs geeft mij alleen maar een nare bijsmaak.
Omdat de mens een omnivoor is?quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:28 schreef P.F het volgende:
Waarom zou je vlees eten, nergens voor nodig
Het grappige is ook dat alhoewel we in Nederland 15 miljoen varkens hebben...... dat echt goeie BACON, het type wat je dus bij een Engels ontbijt krijgt.... nergens te krijgen is. Toen wij in Engeland en Schotland waren jaren geleden, vroegen wij dus bij de B&B's waar ze zulke lekkere bacon kregen..... en verrassend was het antwoord:quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:50 schreef DS4 het volgende:
Maak maar duurder. Zo lang de kwaliteit dan mee gaat, want vlees is in NL vaak erbarmelijk slecht van smaak (omdat de Hollander geen geld uit wenst te geven voor kwaliteit).
Nederland heeft ook prachtig rund- en kalfsvlees. Wordt allemaal geexporteerd naar Belgie en Frankrijk. Wij krijgen vervolgens magere Portugese rundvlees hierquote:Op vrijdag 26 maart 2010 22:23 schreef maartena het volgende:
[..]
Het grappige is ook dat alhoewel we in Nederland 15 miljoen varkens hebben...... dat echt goeie BACON, het type wat je dus bij een Engels ontbijt krijgt.... nergens te krijgen is. Toen wij in Engeland en Schotland waren jaren geleden, vroegen wij dus bij de B&B's waar ze zulke lekkere bacon kregen..... en verrassend was het antwoord:
We import it from Holland.
De Britten willen wel betalen voor goede bacon bij het ontbijt, en wij Nederlanders zijn wel bereid onze kwaliteits bacon te verkopen, want Nederlanders zelf willen niet meer betalen dan absoluut nodig.
Heb je gelijk in, maar soms let je er niet op en valt het op als je de menukaart in handen hebt. Overigens is het niet zo dat ik daardoor m'n hele smaak verlies. Ik vind het altijd zo jammer.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 21:59 schreef DS4 het volgende:
[..]
Dan moet je naar andere restaurants gaan. NL heeft ook veel goede restaurants.
Precies, laten we het ons lekker moeilijk maken in dit kleine landje. Prijzen omhoog, Hoe leger onze portemonnee, hoe beter.. Dat we niet direct het Noord-Koreaanse model overnemen..quote:Op vrijdag 26 maart 2010 18:50 schreef DS4 het volgende:
Maak maar duurder. Zo lang de kwaliteit dan mee gaat, want vlees is in NL vaak erbarmelijk slecht van smaak (omdat de Hollander geen geld uit wenst te geven voor kwaliteit).
Een beetje sporter heeft dierlijke eiwitten nodig. Dan kom je op termijn toch uit bij vlees.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:28 schreef P.F het volgende:
Waarom zou je vlees eten, nergens voor nodig
Ik pleit voor kwaliteit... De vergelijking met Korea slaat dus nergens op. Ten bewijze: ga eens bij een Hyundai of Kia dealer binnen.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 23:13 schreef kawotski het volgende:
Precies, laten we het ons lekker moeilijk maken in dit kleine landje. Prijzen omhoog, Hoe leger onze portemonnee, hoe beter.. Dat we niet direct het Noord-Koreaanse model overnemen..
Ik pleit óók voor kwaliteit, maar ik weet niet of dat verschil hem enkel zit in de prijszetting.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 09:19 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik pleit voor kwaliteit... De vergelijking met Korea slaat dus nergens op. Ten bewijze: ga eens bij een Hyundai of Kia dealer binnen.
Och, weiproteineshakes, vetvrije melk, eieren, pindakaas, noten, tempeh, saitan. Allemaal dingen met een vergelijkbaar proteinegehalte als vlees. Het is echt niet moeilijk om als vegetariër aan je behoefte te komen. Ook mensen die een beetje sporten hebben niet de gigantische hoeveelheden nodig die vaak wordt gedacht. Ben je een topsporter, prima, maar iemand die 2x per week in de sportschool zit heeft niet heel veel meer dan normaal nodig. Proteine is een zeer slap excuus voor het eten van vlees.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 08:40 schreef Fortune_Cookie het volgende:
[..]
Een beetje sporter heeft dierlijke eiwitten nodig. Dan kom je op termijn toch uit bij vlees.
quote:Op zaterdag 27 maart 2010 01:21 schreef ethiraseth het volgende:
Och jee, stel je voor dat je geen pond vlees per dag kan eten. dat kan echt niet hoor.![]()
Megastallen zijn de meest verschrikkelijke dingen die er zijn. Ze leveren erbarmelijk slecht vlees op, ze zijn gigantisch milieuvervuilend en ze zorgen voor een forse achteruitgang in de genetische kwaliteit van dieren. We zijn zover dat allerlei rassen aan kippen, koeien, kalkoenen e.d. aardig uitsterven, en we alleen nog dieren overhouden met allerlei genetische defecten. Want het enige waarop geselecteerd wordt is op snel groeien. Kwaliteit van het vlees telt niet, alleen volume. Om verder nog maar niet te spreken over de manier waarop die dieren worden vetgemest en wat er aan medicijnen door het eten wordt gegooid om ze maar enigszins in leven te houden voor ze geslacht worden.![]()
En wat ook zo stuitend is: niemand weet nog waar het vlees vandaan komt, of welke praktijken er nodig zijn om het op je bord te krijgen. Van de opstapeling van dieren in die megastallen waar de concentratiekampen een baken van rust en ruimte bij waren tot het levend villen van dieren omdat de slachting niet goed lukte en er geen enkele tijd en aandacht is om het secuur te doen, niemand wilt het weten. Want stel je voor dat je eetlust erdoor bederft, of dat je je er ongemakkelijk bij voelt. Daar zijn we dan wel weer te teer voor.
Ik vind alleen naar kwaliteit van het vlees (smaak) kijken iets te kort door de bocht. Er zal moeten worden gekeken naar de kwaliteit van het hele productieproces - vooral dierenwelzijn. Vaak gaat beter vlees en dierenwelzijn gelukkig hand in hand, maar soms ook niet (met foi gras als extreemste voorbeeld). Dierenwelzijn zou wat mijn betreft leidend moeten zijn: boven kosten en smaak van het vlees.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 22:01 schreef DS4 het volgende:
[..]
Het werkt een beetje andersom: goedkoop vlees (of goedkoop wat dan ook) kan alleen maar als je wenst te bezuinigen op kwaliteit.
Een beest in enkele weken vetmesten levert veel vlees op, maar bepaald geen lekker vlees.
Economisch haalbaar? Waar baseer je dat op? Dat men zo min mogelijk wil betalen voor iets wat nog net voor vlees door kan gaan? Ja, dan zou een megastal ook nu economisch het meest haalbare zijn.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 11:09 schreef hero13 het volgende:
Megastallen zijn een goede uitvinding, je kunt het methaangas afvangen en hergebruiken of verkopen
Je neemt geen dure grond in beslag
Ze bieden betere mogelijkheid tot afvangen van stank dan kleinere stallen
En als men de landbouwsubsidies gaat verminderen, dan is de megastal economisch nog haalbaar in Nederland
[..]quote:[quote]Op zaterdag 27 maart 2010 11:16 schreef Bowlingbal het volgende:
Ik bedoel op wereldprijzen niveauquote:Economisch haalbaar? Waar baseer je dat op? Dat men zo min mogelijk wil betalen voor iets wat nog net voor vlees door kan gaan? Ja, dan zou een megastal ook nu economisch het meest haalbare zijn.
Koeien en varkens die buiten lopen lukt dat nietquote:En ik zie ook niet in waarom je bij een stal nu geen methaangas af zou kunnen vangen maar bij een megastal wel.
HUH? Ik eet nooit vleesvervangers, en ik eet geen vlees. Ik leef inmiddels al een tijdje hoorquote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:53 schreef teamlead het volgende:
[..]
euh.. omdat je zonder eten niet al te lang leeft en niet iedereen van vleesvervangers houdt?
Foie gras is een luxeproduct, en daarom wordt het vaak ook diervriendelijk geproduceerd. Het kost nogal wat om zo'n lever te produceren, en dan is het jammer om op de smaak in te leveren ten bate van efficiëntie van het productieproces.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 10:32 schreef Gimmick het volgende:
[..]
Ik vind alleen naar kwaliteit van het vlees (smaak) kijken iets te kort door de bocht. Er zal moeten worden gekeken naar de kwaliteit van het hele productieproces - vooral dierenwelzijn. Vaak gaat beter vlees en dierenwelzijn gelukkig hand in hand, maar soms ook niet (met foi gras als extreemste voorbeeld). Dierenwelzijn zou wat mijn betreft leidend moeten zijn: boven kosten en smaak van het vlees.
en het dierenleed maakt je niets uit?quote:Op zaterdag 27 maart 2010 11:09 schreef hero13 het volgende:
Megastallen zijn een goede uitvinding, je kunt het methaangas afvangen en hergebruiken of verkopen
Je neemt geen dure grond in beslag
Ze bieden betere mogelijkheid tot afvangen van stank dan kleinere stallen
En als men de landbouwsubsidies gaat verminderen, dan is de megastal economisch nog haalbaar in Nederland
Dierenleed in de bioindustrie? Nonsens, moet je eens kijken hoe goed ze daar te eten krijgenquote:Op zaterdag 27 maart 2010 12:18 schreef Enneacanthus_Obesus het volgende:
[..]
en het dierenleed maakt je niets uit?
Dat is althans mijn voornaamste bezwaar tegen de bioindustrie..
Dat is ook een punt ja. Blijkbaar is dierenleed voor veel mensen geen enkel probleem, maar die megastallen zorgen wel voor allerlei mutaties van ziektes. Het is dan ook wachten op een echt grote uitbraak die niet te handhaven valt.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 11:16 schreef Bowlingbal het volgende:
Ik denk ook dat we ons af moeten vragen wat voor volksgezondheidsrisico we toe willen staan in onze samenleving, voor dat goedkope vlees. Alle grote ziektes, Q-koorts bijvoorbeeld, komen voort uit dit soort 'megaprojecten', waar dieren dicht op elkaar zitten. Daarnaast mogen we ons wel een keer afvragen tot hoe slecht we de dieren mogen behandelen, als mens zijnde.
Maar als je kwaliteit zoekt dan kan je dat toch gewoon krijgen in Nederland? Je bent dan inderdaad duurder uit, maar dat is precies wat je wilt.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 09:19 schreef DS4 het volgende:
[..]
Ik pleit voor kwaliteit... De vergelijking met Korea slaat dus nergens op. Ten bewijze: ga eens bij een Hyundai of Kia dealer binnen.
Dat is inderdaad een probleem. Maar ook wanneer we minder intensieve veeteelt hebben blijft dat probleem bestaan. De vogelgriep en varkensgriep bijvoorbeeld. Eigenlijk bieden megastallen een uitkomst. De "boerderijen" kan je op die manier verder van elkaar bouwen. Je hebt immers minder land nodig voor dezelfde hoeveelheid vee.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 12:27 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Dat is ook een punt ja. Blijkbaar is dierenleed voor veel mensen geen enkel probleem, maar die megastallen zorgen wel voor allerlei mutaties van ziektes. Het is dan ook wachten op een echt grote uitbraak die niet te handhaven valt.
Ja hoor. Leg maar mooie groenten in bak 1 voor 5 euro en mindere groenten in bak 2 voor 3 euro en bak 2 is zo leeg...quote:Op zaterdag 27 maart 2010 09:29 schreef Fortune_Cookie het volgende:
Ik pleit óók voor kwaliteit, maar ik weet niet of dat verschil hem enkel zit in de prijszetting.
Ik hou de prijzen in Spanje niet bij eerlijk gezegd, maar boodschappen doen is in NL Europees gezien erg goedkoop. En die mooie tomaten zijn hier slechts mondjesmaat verkrijgbaar omdat er te weinig vraag naar is en daarom zijn ze hier ook zo duur.quote:In Spanje koop ik fantastische tomaten, rijp en sappig fruit en mooi en smaakvol vlees voor een prijs die niet hoger ligt dan in Nederland. Iets lager over het algemeen zelfs.
Koop je bij de slager of bij de supermarkt?quote:Maar ik wil voor goed vlees best wat meer betalen.
Kwaliteit is in NL heel moeilijk te krijgen. Zoek maar eens naar krabsalade. Ik koop dat in België zonder problemen bij de supermarkt, in NL moet ik de delicatessewinkel in en dan nog grijp je vaak mis.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 12:30 schreef nikk het volgende:
Maar als je kwaliteit zoekt dan kan je dat toch gewoon krijgen in Nederland? Je bent dan inderdaad duurder uit, maar dat is precies wat je wilt.
Inderdaad zelfs in de Oekraïne, waar modale inkomens op 30% liggen to hier is de groente en fruit veel duurder, ongelooflijk in zo een groot land, dat komt door dat de handel niet georganiseerd is, geen veilingklok en snelle aan en afvoer van handelquote:Op zaterdag 27 maart 2010 14:07 schreef DS4 het volgende:
[quote][..]
Ik hou de prijzen in Spanje niet bij eerlijk gezegd, maar boodschappen doen is in NL Europees gezien erg goedkoop.
Die Spaanse tomaten zitten wel vol met gif hoorquote:En die mooie tomaten zijn hier slechts mondjesmaat verkrijgbaar omdat er te weinig vraag naar is en daarom zijn ze hier ook zo duur.
Alleen worden die beesten wel geregeld getransporteerd, en verspreidt alles alsnog. Het zijn veelal ziektes die door de lucht verspreiden.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 12:35 schreef nikk het volgende:
[..]
Dat is inderdaad een probleem. Maar ook wanneer we minder intensieve veeteelt hebben blijft dat probleem bestaan. De vogelgriep en varkensgriep bijvoorbeeld. Eigenlijk bieden megastallen een uitkomst. De "boerderijen" kan je op die manier verder van elkaar bouwen. Je hebt immers minder land nodig voor dezelfde hoeveelheid vee.
Sowieso is het onzin dat dieren over grote afstanden verplaatst worden. Dat komt alleen maar door kunstmatige marktingrepen. Gewoon eten uit de eigen regio.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 16:12 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Alleen worden die beesten wel geregeld getransporteerd, en verspreidt alles alsnog. Het zijn veelal ziektes die door de lucht verspreiden.
Het voer helpt ook nog mee. Als je uit een gebied van duizenden kilometers dode schapen verzameld om die te voeren aan koeien over duizenden kilometers verspreid, dan krijg je ook allerlei rare toestanden.quote:Bij minder intensieve veeteelt neemt het risico in elk geval wel drastisch af, omdat je met veel gezondere dieren te maken hebt. Vrijwel elk dier in de bioindustrie is zo ongezond, en worden alleen maar in leven gehouden door er grote hoeveelheden medicijnen in te pompen. En al die medicijnen zijn nou precies de reden dat er allerlei nieuwe ziektes ontstaan.
PETA neem ik dus niet serieus, gezien het een terroristische organisatie is. Als McCarthy wat huiswerk op Google had gedaan, kon 'ie dat weten. Voordat 'ie z'n naam met deze in dezelfde context liet plaatsen.quote:
Hoe weet je dan dat datgene wat je op de video ziet misstanden zijn? Misschien is het wel alledaagse gang van zaken, misschien niet. Dat weten we niet, omdat geen van die slachterijen camera's binnen wil, en controle tegengehouden wordt door politieke partijen die zich absoluut niet willen identificeren met 'milieuhippies', zoals CDA en VVD.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 16:24 schreef NJN het volgende:
[..]
PETA neem ik dus niet serieus, gezien het een terroristische organisatie is. Als McCarthy wat huiswerk op Google had gedaan, kon 'ie dat weten. Voordat 'ie z'n naam met deze in dezelfde context liet plaatsen.
En die video? Misbruik van dieren moet uiteraard aangepakt worden, met de regels en/of werking van/in de bio-industrie op de schop. Maar het afschaffen van deze? Dat is geen realistische optie.
Edit: We kunnen ook nog altijd met z'n allen kangeroe eten.
http://www.nrcnext.nl/blog/2010/03/26/gooi-jij-skippy-op-de-barbecue/
Wat je zegt over de politieke partijen klopt gedeeltelijk. Er is inderdaad één partij welke dus funest is voor het welzijn van dieren, en dat is dus het CDA. Alleen al het feit dat deze partij als een van de weinigen overgebleven partijen nog vierkant achter de landbouwsubsidies staat, moet men als een signaal zien.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 16:41 schreef Bowlingbal het volgende:
[..]
Hoe weet je dan dat datgene wat je op de video ziet misstanden zijn? Misschien is het wel alledaagse gang van zaken, misschien niet. Dat weten we niet, omdat geen van die slachterijen camera's binnen wil, en controle tegengehouden wordt door politieke partijen die zich absoluut niet willen identificeren met 'milieuhippies', zoals CDA en VVD.
Dankzij de baconfokkerij is het Nederlandse landvarken uitgestorven. Daar zat geen bacon aan.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 22:23 schreef maartena het volgende:
[..]
Het grappige is ook dat alhoewel we in Nederland 15 miljoen varkens hebben...... dat echt goeie BACON, het type wat je dus bij een Engels ontbijt krijgt.... nergens te krijgen is. Toen wij in Engeland en Schotland waren jaren geleden, vroegen wij dus bij de B&B's waar ze zulke lekkere bacon kregen..... en verrassend was het antwoord:
We import it from Holland.
De Britten willen wel betalen voor goede bacon bij het ontbijt, en wij Nederlanders zijn wel bereid onze kwaliteits bacon te verkopen, want Nederlanders zelf willen niet meer betalen dan absoluut nodig.
Zo moeilijk is het niet. Je moet het inderdaad niet in een supermarkt zoeken. Het probleem in Nederland is dat veel goede slagers, vishandels, groenteboeren, etc, uit het straatbeeld zijn verdwenen door de goedkope supermarkten. Maar gelukkig zijn ze er nog. In Den Haag bijvoorbeeld zijn er nog genoeg zaken die kwaliteit verkopen. Ik zie ook niets in het idee dat de prijzen maar kunstmatig omhoog gegooid moeten worden. Er is op dit moment voor ieder wat wils. Duurder eten betekent alleen maar meer armoede en meer voedselbanken.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 14:09 schreef DS4 het volgende:
[..]
Kwaliteit is in NL heel moeilijk te krijgen. Zoek maar eens naar krabsalade. Ik koop dat in België zonder problemen bij de supermarkt, in NL moet ik de delicatessewinkel in en dan nog grijp je vaak mis.
En dan spreek ik maar niet over witte truffels, die haal ik gewoon maar rechtstreeks uit Italië...
Maar de prijs wordt nu kunstmatig laag gehouden door o.a. landbouwsubsidies.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 17:53 schreef nikk het volgende:
[..]
Zo moeilijk is het niet. Je moet het inderdaad niet in een supermarkt zoeken. Het probleem in Nederland is dat veel goede slagers, vishandels, groenteboeren, etc, uit het straatbeeld zijn verdwenen door de goedkope supermarkten. Maar gelukkig zijn ze er nog. In Den Haag bijvoorbeeld zijn er nog genoeg zaken die kwaliteit verkopen. Ik zie ook niets in het idee dat de prijzen maar kunstmatig omhoog gegooid moeten worden. Er is op dit moment voor ieder wat wils. Duurder eten betekent alleen maar meer armoede en meer voedselbanken.
Het zijn alleen geen misstanden. Lees eens een boek als Michael Pollan's The Omnivore Dillema of Eating Animals van Jonathan Saffran Foer. Die laten beide duidelijk zien, met onderbouwing, dat de bioindustrie een verschrikkelijke industrie is waar hetgeen jij uitwassen noemt de norm is.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 16:24 schreef NJN het volgende:
[..]
PETA neem ik dus niet serieus, gezien het een terroristische organisatie is. Als McCarthy wat huiswerk op Google had gedaan, kon 'ie dat weten. Voordat 'ie z'n naam met deze in dezelfde context liet plaatsen.
En die video? Misbruik van dieren moet uiteraard aangepakt worden, met de regels en/of werking van/in de bio-industrie op de schop. Maar het afschaffen van deze? Dat is geen realistische optie.
Edit: We kunnen ook nog altijd met z'n allen kangeroe eten.
http://www.nrcnext.nl/blog/2010/03/26/gooi-jij-skippy-op-de-barbecue/
Ja maar dat is geschreven door anti-vlees-hippies.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 20:19 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Het zijn alleen geen misstanden. Lees eens een boek als Michael Pollan's The Omnivore Dillema of Eating Animals van Jonathan Saffran Foer. Die laten beide duidelijk zien, met onderbouwing, dat de bioindustrie een verschrikkelijke industrie is waar hetgeen jij uitwassen noemt de norm is.
Vergeet vooral het 'door 3 generaties geteeld' niet. Met minder dan 3 generaties tel je als boer niet mee in de Allerhande.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 19:30 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Klopt, maar de laatste 15 jaar slooft iedereen zich uit met parmaham, scampi's en brustjetta. Vooral omdat het lekker klinkt, en zo zwaar als de correcte benaming telt, telt de correcte inhoud. Zonder voorvoegsel geen kwaliteit, kijk de menukaarten er maar op na, elke tent put zich uit in bijvoeglijke naamwoorden, als het maar koudgeslingerd of zongedroogd is, of uit een of andere uithoek komt die een exotische naam heeft
Dan maar harteloos. Vlees is lekker.quote:Op zaterdag 27 maart 2010 21:09 schreef frame-saw het volgende:
[..]
Ja maar dat is geschreven door anti-vlees-hippies.
Dat zeggen de vleeseters dan dus. Ik vind het echt verschrikkelijk, de hele bio-industrie. En mensen die die boeken lezen en films kijken zonder te denken: 'nou, mss moet ik toch wat minder vlees eten' zijn echt harteloos, als je het mij zegt
Tja, vlees is nu eenmaal lekker.quote:Waarom moeten we ons altijd boven dieren stellen? Omdat ze lekker zijn?Vlees eten mag best, maar hoe massaal dat gebeurd
![]()
Door de warme modder rollen in je nakie ook :quote:Op maandag 29 maart 2010 11:01 schreef HansvD het volgende:
[..]
Dan maar harteloos. Vlees is lekker.
[..]
Tja, vlees is nu eenmaal lekker.
Kijk, de echte hedonist. Alles moet wijken voor jouw genot. Ethische of morele overwegingen hebben geen plaats, want ja, het is nu eenmaal lekker.quote:Op maandag 29 maart 2010 11:01 schreef HansvD het volgende:
[..]
Dan maar harteloos. Vlees is lekker.
[..]
Tja, vlees is nu eenmaal lekker.
waarom zou je vegetarisch eten? nergens voor nodig.quote:Op vrijdag 26 maart 2010 17:28 schreef P.F het volgende:
Waarom zou je vlees eten, nergens voor nodig
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op maandag 29 maart 2010 11:53 schreef Den_Haag het volgende:
[..]
waarom zou je vegetarisch eten? nergens voor nodig.He bah, ja. Groenten, vitamines, bah.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.![]()
Mensen die als vegetarier ongezond eten doen dat ook als vleeseter.Winnaar Agnes Kant knuffel 2010.
Indeed, what are the roots of western geometry? Nothing else but the Egyptian techniques of surveying property.
Sja, ik heb er ook voor gekozen om mijn zucht naar sushi boven het leven van een zalm te laten gaan. Dat is ook een afweging. Wel let ik er op dat ik duurzaam gekweekte/gevangen vis eet, en dat ik de hoeveelheid beperkt houd.quote:Op maandag 29 maart 2010 11:08 schreef ethiraseth het volgende:
[..]
Kijk, de echte hedonist. Alles moet wijken voor jouw genot. Ethische of morele overwegingen hebben geen plaats, want ja, het is nu eenmaal lekker.
Om exact dezelfde reden als de leeuw zich boven de gazelle stelt...quote:Op zaterdag 27 maart 2010 21:09 schreef frame-saw het volgende:
Waarom moeten we ons altijd boven dieren stellen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |