Klinkt zalig!quote:Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:
Chipotle shredded beef
Staat nu te pruttelen
Hij was lekker, maar niet heel erg pittig. Een volgende keer doe ik er denk ik tijdens of na het stoven nog wat chilipasta ofzo doorheen.quote:Op maandag 8 maart 2010 12:29 schreef Gripper het volgende:
tijd voor een prutje. De stoofpottentijd is dan wel eigenlijk een beetje voorbij, maar inspiratie mag altijd. Die chipotle wil ik wel eens gaan proberen!
Deze lijkt me erg lekkerquote:Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:
Chipotle shredded beef
1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree
Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.
Staat nu te pruttelen
Misschien gewoon stoofpot maken van alleen groenten zoals ratatouille? Waarom moet er persé een vleesvervanger in?quote:Op vrijdag 24 september 2010 10:49 schreef Susanne81 het volgende:
Ooh, ik moet meteen denken aan de stoofpot die mijn moeder vroeger maakte, heerlijk! Tegenwoordig ben ik echter vegetarier en ik kan maar niet de juiste vleesvervanger maken om toch een beetje fatsoenlijke stoofpot mee te maken. Dus als iemand nog tips heeft...
Geniaal apparaat Ik vind het ook veel makkelijker en fijner dan met gietijzeren pan op fornuis, omdat zo'n slowcooker/crockpot zelf de temperatuur perfect regelt, helemaal geen omkijken naar. Gewoon alles in de pan flikkeren en tijd instellen (bijv. 's morgens aanzetten en dan bij thuiskomst na het werken echt een geweldige geur in de keuken ) Hoeft verder niets in de gaten te houden of het te warm of niet warm genoeg is. Ik heb het vlees op het fornuis nog nooit zo mals gekregen als tegenwoordig in zo'n slowcookerquote:Op donderdag 23 september 2010 21:47 schreef harley het volgende:
Hoop hem vaak te gaan gebruiken maar ben ergens bang dat het net als het broodbakmachine vaak blijft staan Daarom een lekkere grote niet te dure (en 5 jaar garantie )
http://www.slowcookerspecialist.nl/producten/;jsessionid=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB?__stateless=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB
Alleen heb er nu van alles ingegooid en wil hem vanacht aan laten staan. Omdat ik weer niet alle ingredienten heb heb ik maar wat bij elkaar geflikkerd en maar 600gram vlees gebruikt maar daar is ie eigenlijk echt VEEL te groot voor
Ik doe het wel even kort.quote:Op zondag 3 oktober 2010 12:56 schreef Erasmo het volgende:
Braden jullie trouwens het vlees aan? Ik heb 2 slagers waar ik regelmatig kom en ze hebben allebei een ander inzicht of je nou wel of niet moet aanbraden.
Gratin kan ja, maar je zou ook voor een koolraappuree kunnen kiezen. Dat is aardappelpuree met een gelijk deel koolraap. Geeft een erg lekker beetje anijs achtig smaakje. Gewoon je aardappels koken met de blokjes koolraap er bij en verder stampen en afmaken zoals gewone puree.quote:Op vrijdag 15 oktober 2010 22:20 schreef speknek het volgende:
Tof, we zijn morgen stoofpotbroeders . En weet iemand iets anders lekkers dan gewoon gekookte aardappelen erbij? We wilden sowieso wat extra stoofpeertjes erbij doen. Smaakt aardappelgratin erbij?
Veel boter erdoor en dan gratineren met gruyere en vers broodkruimquote:Op vrijdag 15 oktober 2010 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Gratin kan ja, maar je zou ook voor een koolraappuree kunnen kiezen. Dat is aardappelpuree met een gelijk deel koolraap. Geeft een erg lekker beetje anijs achtig smaakje. Gewoon je aardappels koken met de blokjes koolraap er bij en verder stampen en afmaken zoals gewone puree.
waar dekbedden al wel niet goed voor zijn. Ik zet m'n brooddeeg altijd te rijzen in m'n dekbed.quote:Op vrijdag 15 oktober 2010 21:33 schreef RobinOok het volgende:
Kan prima, alleen zou ik 'm in de tussentijd wel terugkoelen en in de ijskast zetten.
Of juist in een soort eigengebouwde hooikist zetten. Oftewel, in een hoek van de bank of zo, ingepakt in een dekbed. Gaart het lekker door.
Ik eet altijd heel erg graag brood bij stoofpotten. Wat dippen, en de restjes van het bord eten met een stuk knapperig, vers brood, heerlijk...quote:Op vrijdag 15 oktober 2010 22:20 schreef speknek het volgende:
Tof, we zijn morgen stoofpotbroeders . En weet iemand iets anders lekkers dan gewoon gekookte aardappelen erbij? We wilden sowieso wat extra stoofpeertjes erbij doen. Smaakt aardappelgratin erbij?
Het zuur. Heb er stiekem toch een bouillon blokje ingedaan. Vind die smaak zo lekker.quote:
quote:Klonk heerlijk en ruikt heerlijk! Vanochtend al opgezet, morgen van smullen...Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:
Chipotle shredded beef
1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree
Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.
Staat nu te pruttelen
quote:Veel peperkoek erbij gooien, dat helpt.Op zondag 17 oktober 2010 17:33 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Het zuur. Heb er stiekem toch een bouillon blokje ingedaan. Vind die smaak zo lekker.
quote:Hoe is dit afgelopen?Op zondag 26 september 2010 21:39 schreef clumsy_clown het volgende:
Vorig jaar heb ik welgeteld 1 poging gedaan om een stoofpot te maken. Rook héérlijk. Ik had de pot op balkon gezet, omdat ik geen ruimte had in de koelkast. Geen rekening gehouden met het feit dat het die nacht kéihard ging regenen, en de pan bleek niet waterdicht te zijn . Nu ga ik zondag een nieuwe poging doen .
quote:Appelkaneelcrumble met een bolletje ijs?Op zaterdag 30 oktober 2010 11:13 schreef Aventura het volgende:
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
quote:Waarom niet gewoon een schaal met hapjes als voorgerecht?Op zaterdag 30 oktober 2010 11:13 schreef Aventura het volgende:
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
quote:The mother all stews
quote:Dat klinkt als een irish stew zonder wortelOp donderdag 21 oktober 2010 22:43 schreef Perruche het volgende:
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée )
500 gr riblappen (rund) in blokjes
1 of 2 flesjes bruin bier
2 uien, gesneden
2 tenen knoflook
eetlepel bloem
Riblappen in stukjes, zout en peper erop, 10 minuten laten intrekken. Daarna aanbraden in boter. Als ze bruin zijn eruit (opzij leggen) en in het vet uien aanbakken. Na paar minuten geperste knoflook erbij. Als de ui en knof gaar zijn: bloem erbij en even meebakken. Bier in de pan, aan de kook brengen en vlees terug in de pan. Dan doe je erbij:
- 2 takjes thijm
- beetje extra peper en zout
- eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- paar snufjes nootmuskaat
Dit alles minstens 2 uur laten pruttelen.
Ik mis ook nog de aardappels en de bleekselderij...quote:Op zaterdag 30 oktober 2010 13:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dat klinkt als een irish stew zonder wortel
en de guinessquote:Op zaterdag 30 oktober 2010 13:58 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ik mis ook nog de aardappels en de bleekselderij...
Ik ben geen taalnazi maar wel tegen heiligschennis!!! JAH!!!quote:
Die maak ik zo (geen eigen recept, ooit een keer ergens opgescharreld)quote:Irish Stew
euhm, gewoon en braadpan?quote:Op donderdag 18 november 2010 14:13 schreef -Miauw- het volgende:
Ohh ik wil ook een stoofpotje maken, heerlijk Ik heb alleen geen stoofpotpot en ik ben nu ook echt even te blut om een goede aan te schaffen. Iemand een alternatief?
Zijn die bodems niet aanzienlijk dunner?quote:
ik maak altijd prima stoofpotten e.d. in mijn braadpanquote:Op donderdag 18 november 2010 14:15 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Zijn die bodems niet aanzienlijk dunner?
Mooi zo! Thanksquote:Op donderdag 18 november 2010 14:16 schreef Mirjam het volgende:
[..]
ik maak altijd prima stoofpotten e.d. in mijn braadpan
Daarom heet het denk ik ook vlaamsche Stoofpot volgens het boekquote:Op donderdag 4 november 2010 15:19 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Ik ben geen taalnazi maar wel tegen heiligschennis!!! JAH!!!
Dat recept is far from Irish stew... Volgende week heb ik weer wat tijd
Als je dan de volgende keer wortel en aardappel toevoegt (en de bloem weglaat!), dan heb je een heerlijke irish stewquote:Op donderdag 18 november 2010 14:57 schreef Perruche het volgende:
[..]
Daarom heet het denk ik ook vlaamsche Stoofpot volgens het boek
Dat is dan wel genoeg ja Zit je straks met 15KG etenquote:Op donderdag 18 november 2010 15:00 schreef _Arual_ het volgende:
Ik maak nu rendang voor een etentje met collega's. We zijn met ongeveer 15 man, en ik heb een kilo. Iedereen neemt een gerecht mee, dus ik verwacht dat het wel zat is. Of zoals een collega al zei: je moet eigenlijk meenemen wat je zelf op kunt, anders heb je te veel.
Deze ga ik morgen maken Perruche mijn allereerste stoofpot ooit. Ben benieuwdquote:Op donderdag 21 oktober 2010 22:43 schreef Perruche het volgende:
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée )
-knip knip knip-
ongeveer drie ons rendang over, schat ik zo.quote:Op donderdag 18 november 2010 15:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dat is dan wel genoeg ja Zit je straks met 15KG eten
Oeh leuk!!! Laat me weten hoe hij geworden isquote:Op donderdag 18 november 2010 21:20 schreef -Miauw- het volgende:
[..]
Deze ga ik morgen maken Perruche mijn allereerste stoofpot ooit. Ben benieuwd
Bedankt voor je recept!quote:Op dinsdag 30 maart 2010 16:57 schreef Redcoon het volgende:
Ik heb een al een paar keer dit aardige gerecht gemaakt, komt hier vandaan, klik.
Dag van tevoren:
- 800 gram runderlappen
- 1 rood uitje
- 3 teen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 3 el olijfolie
- peper (zwart, vers) en zout
- 1 hersluitbare plastic zak
Hak het vlees in stukken en doe het in de plastic zak.
Schil en halveer de rode ui en snij het in plakjes. Pel en kneus de knoflookteentjes, kneus de takjes rozemarijn. Meng de olie, azijn en de mosterd in een kommetje tot een marinade. Voeg alles bij het vlees en sluit de zak.
Kneed nu de zak totdat de de marinade overal gelijk is verspreid. Stop de zak 24 uur in de koelkast.
De dag erna:
- Boter of olie
- 1 uit (groot)
- 470 ml runderbouillon (dit is meer dan nodig, maar kan handig zijn in het geval de saus te dik wordt)
- 3 laurierbladeren
- el bloem
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 1/8 tl peper (zwart, vers)
- 1/4 tl zout
- 1 el appelstroop
- extra peper (zwart, vers)
- extra zout
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op een bord op kamertemperatuur komen. Haal de knoflook en de rozemarijn uit de zak en gooi het weg. Laat de rode ui zitten.
Snipper de grote ui. Meng de bloem, paprikapoeder, mosterdpoeder, peper en de zout in een kommetje. Strooi dit mengsel over het vlees.
Smelt 2 el boter of olie in een (ruime) braadpan, voeg het vlees en de ui toe en bak het al roerend 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg 350 ml runderbouillon (bewaar de rest) en de laurierbladen toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan en laat alles 60 minuten sudderen (het liefst op een sudderpitje).
Voeg na de 45 minuten 1 a 2 el appelstroop toe. Doe de deksel op de pan en laat alles weer 60 minuten sudderen. Na de 60 minuten de laurierbladeren verwijderen en breng de stoofpot op smaak met veel peper en een beetje zout.
Laat de stoofpot nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel op de pan om het overtollige vocht te laten verdampen.
Klaar! Lekker met frietjes of aardappelpuree en groen.
---------------------------------------------
Ik heb de kooktijden aangepast, het originele recept vroeg om twee x 45 min, dat vond ik echt te weinig!
Kouseband?quote:Op dinsdag 18 januari 2011 20:28 schreef E.T. het volgende:
Sinds kort een goede, zware pan in huis.. (Bij Blokker voor 25 euro gietijzer met glazen deksel. Koopje!)
Morgen Rendang maken heb ik besloten
Kom alleen qua groenten-inspiratie nog niet verder dan spercieboontjes Iemand nog andere tips?
Moet eerlijk bekennen dat ik dat nog nooit gegeten hebquote:
quote:Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:
Chipotle shredded beef
1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree
Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.
Staat nu te pruttelen
Moet je hier theelepels gebruiken, of tsp? Want mijn amerikaanse tsp is echt héél iets anders dan een theelepeltjequote:Op maandag 8 maart 2010 14:22 schreef PiperMaru het volgende:
[..]
Hij was lekker, maar niet heel erg pittig. Een volgende keer doe ik er denk ik tijdens of na het stoven nog wat chilipasta ofzo doorheen.
Ik heb nu deze maar dan met 1,5 kilo vlees op staan! Straks maak ik er nog gestoofde rode kool bij en dan serveer ik morgen alles met aardappelpureequote:Op zaterdag 24 februari 2007 12:05 schreef cinnamongirl het volgende:
Gisteren heb ik deze stoofschotel gemaakt. Het was een enorm succes en iedereen vroeg me het recept!
Neem géén magere rib/runderlappen, die lillende randjes verdwijnen echt, maar pas na een uur of 5 stoven heb ik gezien, en niet na 2,5 uur zoals de meeste recepten zeggen. En het vlees valt echt uit elkaar in je mond....
En maak het liefst de dag van te voren, stoof het 4 uur, laat afkoelen en bewaar in de koelkast, en stoof het de dag erna nog een uur.
Het is een variant op Boeuf Bourguignon, en was genoeg voor 5 personen.
Ingrediënten:
900 g riblappen (of runderlappen)
25 g boter
1/2 duobakje magere spekreepjes
1 runderschenkel met been (optioneel)
2 uien, in stukjes
1/2 fles volle rode wijn
1 winterpeen, in kleine blokjes
2 stengels selderij, in stukjes
2 eetlepels bloem
1/4 liter bouillon (ik maak 'm zelf met een blokje)
1 potje zilveruitjes
3 laurierblaadjes
3 theelepels gedroogde tijm (of 5 takjes verse tijm)
5 teentjes knoflook, gepeld en geplet
1-2 gedroogde chilipepertjes
1 bak champignons (250 gram)
1 a 2 ansjovis
paar cherrytomaatjes, of grote tomaat, of lepeltje tomatenpuree
Voorbereiden
(max. 1 dag tevoren): Runderlappen in dobbelstenen snijden. In grote braadpan boter smelten en spekjes krokant bakken. Spekjes met schuimspaan uit pan nemen en in bakvet blokjes rundvlees rondom bruinbakken. Vlees uit pan nemen en in zelfde bakvet ui zachtjes bakken. Bloem erover strooien en even meebakken. Wijn en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Zilveruitjes in vergiet afspoelen met water. Vleesblokjes, spekjes en runderschenkel in pan terugdoen. Zilveruitjes, de in stukjes gesneden winterpeen en selderijstengels erdoor scheppen. Ansjovis en tomaat toevoegen (Dit proef je niet, beiden werken als smaakversterkers!) Laurier en tijm met knoflook in pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen. Pan op zeer laag vuur zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 3 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen.
Bereiden
Stoofpot eventueel opnieuw opwarmen. Laatste halfuur champignons meestoven. Knoflook, laurier en kruidentakjes verwijderen. Schenkel uit pan nemen, vlees dat eraan zit in kleine blokjes snijden en terugdoen in pan.
Is dat lekker, paard en kriek? Lijkt mij een beetje zoet met zoet. Ik vind ze allebei lekker, maar geloof niet dat ik snel die combinatie zou maken.quote:Op zaterdag 29 januari 2011 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb nog een paard in de vriezer liggen, moet daar volgende week maar eens wat mee maken, zuurvlees of stoven in kriekenbier, frieten erbij.
Heb dus tsp gebruikt, in plaats van theelepeltjes. En een halve kilo vlees, ipv een kilo (wel de hoeveelheid kruiden voor 1kg + nog het sap van twee sinaasappels) en het was heerlijk!! Heel lekker kruidig! In tortilla's gestopt met zure room en tomaat, kaas, guacamolesaus. Echt smullen!quote:Op zaterdag 29 januari 2011 14:37 schreef LieLie het volgende:
[..]
[..]
Moet je hier theelepels gebruiken, of tsp? Want mijn amerikaanse tsp is echt héél iets anders dan een theelepeltje
Heb net het vlees gekruid en aangebakken, en heb dus tsp gebruikt, en de chili en peper prikken in mijn neus!
en tegen het recept van je rendang zeg ik ook geen nee!quote:Op vrijdag 16 september 2011 18:19 schreef Aventura het volgende:
Gister rendang gemaakt...volgende week wil ik weer een stoofpot maken! Ik denk aan stifado, op zijn Grieks. Zal het recept even opzoeken voor hier.
Valt wel mee hoeveel tijd je kwijt bent. Je snijdt de groenten en het vlees, je gooit het in de pan en je kijkt er niet meer naar om.quote:Op zondag 18 september 2011 19:33 schreef Sunnythesun het volgende:
Visstoofpotje van vanaaf was ook erg lekker. Iets minder tijdrovend
Oh ja, bedoelde dan ook niet dat je er anders druk mee was hoor, maar voor een visstoofpotje hoef je niet 3 uur thuis te blijvenquote:Op maandag 19 september 2011 10:24 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Valt wel mee hoeveel tijd je kwijt bent. Je snijdt de groenten en het vlees, je gooit het in de pan en je kijkt er niet meer naar om.
Lekker tv kijken (ik voetbal) en fokken tussendoor. Doet nog wat aan het huishouden en 5 uur later kom je terug. Af en toe een beetje doorroeren en een kijkje nemen als je er toevallig langsloopt.
Stoofpotten, heerlijk lui koken.
Piet, ik hoop dat het niet te laat is maar ik raad je aan niet de Kriek van de aldi kopen. Die smaakt naar zuurtjes. Ik heb het over van die kleine flesjes. Echt heel vies vond ik die....quote:Op zondag 18 september 2011 15:18 schreef Pietverdriet het volgende:
Zag bij de Aldi kriek in de aanbieding, en ik heb nog paardevlees in de vriezer.
Ik ben gek op zuurtjesquote:Op maandag 19 september 2011 12:57 schreef Bramito het volgende:
[..]
Piet, ik hoop dat het niet te laat is maar ik raad je aan niet de Kriek van de aldi kopen. Die smaakt naar zuurtjes. Ik heb het over van die kleine flesjes. Echt heel vies vond ik die....
Vind dat ook niet erg als ik toch al thuis had gebleven.quote:Op maandag 19 september 2011 11:04 schreef Sunnythesun het volgende:
[..]
Oh ja, bedoelde dan ook niet dat je er anders druk mee was hoor, maar voor een visstoofpotje hoef je niet 3 uur thuis te blijven
tip: paardenstoofvlees bij de makro halen. Kost geen drol daarquote:Op maandag 19 september 2011 13:16 schreef Maria2.0 het volgende:
Morgen die Chipotle shredded beef maken
En ik zie paardenstoof voorbij komen, werkelijk nooit aan gedacht, maar dat ga ik binnenkort ook maken!
Voor de chipotle: niet zuinig zijn met kruiden!quote:Op maandag 19 september 2011 13:16 schreef Maria2.0 het volgende:
Morgen die Chipotle shredded beef maken
En ik zie paardenstoof voorbij komen, werkelijk nooit aan gedacht, maar dat ga ik binnenkort ook maken!
Ja? Geen idee nog maar t leek ons idd een leuke stad dus we gaan maar eens kijkenquote:Op maandag 19 september 2011 16:18 schreef Smallish het volgende:
Stoofpotjes Wij hebben afgelopen zaterdag weer een heerlijke stoof gegeten met o.a. Kasteelbier. Lekker met frietjes en salade. Yum! O, en Dublin is zooo leuk.
St James' Gate FTW! Hoe dichter bij de bron, hoe beter het smaakt....quote:Op maandag 19 september 2011 16:28 schreef DarkElf het volgende:
[..]
Ja? Geen idee nog maar t leek ons idd een leuke stad dus we gaan maar eens kijken
Staat nu op het vuur. We gaan het morgen eten.quote:Op donderdag 21 oktober 2010 22:43 schreef Perruche het volgende:
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée )
500 gr riblappen (rund) in blokjes
1 of 2 flesjes bruin bier
2 uien, gesneden
2 tenen knoflook
eetlepel bloem
Riblappen in stukjes, zout en peper erop, 10 minuten laten intrekken. Daarna aanbraden in boter. Als ze bruin zijn eruit (opzij leggen) en in het vet uien aanbakken. Na paar minuten geperste knoflook erbij. Als de ui en knof gaar zijn: bloem erbij en even meebakken. Bier in de pan, aan de kook brengen en vlees terug in de pan. Dan doe je erbij:
- 2 takjes thijm
- beetje extra peper en zout
- eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- paar snufjes nootmuskaat
Dit alles minstens 2 uur laten pruttelen.
Ik denk dat het de naam heeft omdat het vrij pittig is? Ik gebruik alleen wel amerikaanse maten en dezenhoeveelheid kruiden op iets minder vlees. Maar dan is het echt heerlijk pittig, zure room en guacamole erbij. Staat voor morgen op het programmaquote:Op maandag 19 september 2011 21:41 schreef macferret het volgende:
Leuk topic is dit, ga ik eens rustig doorlezen, ik maak vaker wat in een dutch oven en gebruik dan de bbq of losse kooltjes voor hitte.
Ik zie hier een recept voor chipotle shredded beef, alleen zie de chipotles nergens bij de ingredienten staan....
Chipotles zijn gerookte en gedroogde jalapenos
Die staat hier nu op fornuis, naar recept van le Cordon Blue... Ruikt heerlijkquote:Op zondag 9 oktober 2011 17:19 schreef Steven184 het volgende:
Gister een heerlijke Boeuf Bourguignon op.
Doe eens posten?quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 20:02 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Die staat hier nu op fornuis, naar recept van le Cordon Blue... Ruikt heerlijk
Even overtypen... Om meteen tot de conclusie te komen dat ik het fout had recept komt uit Larousse.quote:
Net geconstateerd dat we vergeten waren de wortel uit de saus te halen en het restje Bourgogne is voor mijquote:Boeuf Bourgignon
Snijd 150 g borstspek in grote dobbelstenen; bak ze in olie en houd ze apart. Snijd 1 kg stoofvlees in dobbelstenen en bak ze rondom in een braadpan bruin. Voeg 2 in plakjes gesneden wortels en 2 uien in ringen toe. Laat ze zweten en giet zoveel mogelijk vet uit de pan. Bestuif de pan met wat bloem en laat hem wat kleur krijgen. Giet er 6 dl Bourgogne en zoveel kalfsfond bij dat alles onder staat. Voeg 1 geschilde en gekneusde teen knoflook, 1 eetlepel tomatenpuree en een bouquet garni toen en laat alles ongeveer 2,5 uur met de deksel op de pan pruttelen. Verwijder de stukken vlees, ontvet, kook eventueel het stooffond in en zeef hem boven het vlees. Voeg het spek, 12 kleine geglaceerde uitjes en 200 g champignons toe. Warm alles op en serveer het gerecht, zoals men in Bourgondië doet, met sneetjes gebakken knoflookbrood.
quote:Gespreksstof voor de hele avond
INGREDIËNTEN
1 kilo riblap, in dobbelsteentjes
2 grote uien, gesnipperd
paar eetlepels reuzel (of zonnebloemolie)
1 theelepel karwijzaad, (of iets meer)
paar tenen knoflook, gehakt
3 à 4 paprika's, kleur naar keuze
1,5 liter runderbouillon (blokjes is oké)
1 pond aardappelen, geschild
veel paprikapoeder, liefst echte Hongaarse
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 laurierblad
Goulash is een beroemde winterschotel, zó tot op de draad versleten dat het me niets zou verbazen als er opeens sprake was van een weergaloze come-back. De bereiding is eenvoudig en niet duur, het resultaat heerlijk, voedzaam, winters en de meeste kinderen eten het zonder bezwaar. Bovendien heb je bij het opdienen meteen gespreksstof voor de rest van de avond: over goulash valt heel wat af te zeuren.
Daar gaat-ie dan: wat wij 'goulash' noemen, noemen de Hongaren 'pörkölt'. Dat moeten die Hongaren natuurlijk zelf weten, daar hoeven wij ons niets van aan te trekken. Wat wij 'goulashsoep' noemen, heet daar dan weer 'gulyasléves'. Het is in principe hetzelfde gerecht als 'pörkölt', maar dan met meer water erbij. Of bier. Dat is reuze handig, want als je opeens extra eters hebt, hou je gewoon de pan even onder de kraan. Onderstaande versie is de meer soepige variant, maar u kunt er gerust aan klooien wat u wilt: lekker wordt het toch wel.
Fruit de ui, knoflook, karwij, in wat reuzel in een zware soeppan tot de ui glazig is. Gooi het vlees in porties erbij. Roer er twee, drie of meer eetlepels paprikapoeder door en vervolgens meteen (zodat het poeder niet verbrandt en bitter wordt) de hete bouillon, (of half bouillon, half bier), tomatenpuree en het laurierblad. Laat dit alles heel zachtjes gaarsudderen, een uurtje of twee.
Snijd de paprika's in reepjes en de aardappels in blokjes en doe die erbij. Laat alles nu zacht opstaan tot aardappels, vlees en paprika's gaar zijn. Proef op zout. Wie de soep nog meer gebonden wil hebben, kan er een beetje allesbinder in strooien. Hongaren schijnen dat zelf niet te doen, maar ach, ze komen toch echt niet over uw schouder meekijken.
Een scheutje witte wijn erin kan ook lekker zijn. Een beetje selderij of wortel? Kan ook. Kijk zelf hoe ver u kunt gaan met de toevoeging van groente vóór uw kinderen achterdochtig worden. Ik heb er zelfs wel eens sperziebonen ingedaan.
Serveer het gerecht heet, in kommen, met knapperig brood, eventueel bestrooid met wat groene ui. Wilt u de goulash liever wat dikker hebben? Halveer dan de hoeveelheid bouillon/bier, en schep de dikke goulash over lintpasta of rijst. Ook erg lekker.
Mijnes van vorige week:quote:Op zaterdag 15 oktober 2011 20:02 schreef Sjeen het volgende:
[..]
Die staat hier nu op fornuis, naar recept van le Cordon Blue... Ruikt heerlijk
quote:Ingredients
Serves 4-6
1kg beef blade or chuck
300g whole bacon
400ml red wine
150ml ruby port
2 cloves garlic, peeled
1 large onion, chopped roughly
1 large carrot, peeled and chopped into chunks
2 tablespoons olive oil
16 shallots, peeled
16 button mushrooms
Pinch of salt
Freshly ground white pepper
500ml good quality veal stock – reduced by half
600ml chicken stock
3 sprigs thyme
1 fresh bay leaf
1 ½ tbsp cornflour
1 tsp water
¼ bunch parsley chopped
Method
Cut the beef into large 4 cm chunks and chop the bacon into 2 cm dice.
Cover the beef with the red wine and ruby port, add the garlic, onions, bacon, carrots, thyme and bay leaf. Refrigerate for 24 hours.
Drain the beef well and pat dry if necessary. Heat a heavy based pot over a high heat, add the olive oil and the bacon to the pot and cook until a light golden brown. Remove from the pan and set aside. Repeat the process with the shallots, then with the mushrooms and set aside.
Season the beef with salt and pepper, add to the pan and brown the pieces really well on all sides. Whilst the beef is browning, in a separate pot, bring the marinade to the boil over a high heat. As soon as it reaches the boil, skim and strain through a fine strainer. Remove the beef from the pot and add the onion, garlic and carrot, cook and colour until golden brown.
Place the beef and bacon back into the pot and deglaze with the port and strained marinade. Over a high heat return it to the boil and reduce by ⅔rds. Once reduced, add both stocks, thyme and bay leaf. Bring to the boil and turning the heat down to a simmer, cook for 1½ hours covered with a lid. Alternatively place in the oven on a moderate heat 160°C for the same time.
Add the shallots and mushrooms and cook for a further 30 minutes. Remove the beef pieces, bacon, shallots and mushrooms. Strain the sauce through a fine strainer. Place strained sauce back on the stove over a high heat and bring back to the boil. Mix the corn flour with the water then whisk into the sauce. Reduce to a low heat. Return the beef, bacon and shallots and mushrooms to the sauce and simmer for a further 5 minutes. Stir in the chopped parsley and serve.
Laatst ook bij vrienden gegeten. Belgiesch afgemaakt met lekkere dikke vlaamse gefrietuurde aardappel reeptjes (nieuw patat/friet front voorkomen hier). Heer-lijk.quote:Op maandag 31 oktober 2011 11:57 schreef RoaRRR het volgende:
Hier staat op dit moment de vlaamse stoof weer op.
Lekker met Westmalle Dubbel, kastanje champs en paprika. Vanavond geserveerd met gebakken aardappels en een stuk brood.
dit vroeg ik me laatst ook af. Iemand?quote:Op dinsdag 18 oktober 2011 15:59 schreef Naamah het volgende:
Ik ben de laatste paar weken ook ineens helemaal in de stoofpotten! Nu al twee keer hachee gemaakt, echt heel lekker. Een keer stracotto de Heer, vond ik minder en een lamsstoofpotje wat echt goddelijk was.
Kan iemand me uitleggen waarom je vaak het vlees voor je het bakt bebloemd? Wat daar de functie van is? Soms moet er ook na het aanbakken bloem bij, dat lijkt me vooral om te binden, of doet het ook nog wat anders?
Hmmmm Volgend weekend misschien weer eens. Eerst vriezer leegmakenquote:Op maandag 31 oktober 2011 15:58 schreef Den_Haag het volgende:
Stoofpotjes
Al drie gemaakt dit seizoen. Lamsstoof
Hier alvast wat inspiratie opdoen voor het weekend
Thanks Duidelijk! Alleen bakt bebloemd vlees dus juist ontzettend aan bij mij, ik doe het dus niet meer.quote:Op maandag 31 oktober 2011 18:37 schreef RobinOok het volgende:
Als je vlees eerst bebloemd bakt het niet zo snel aan, bovendien geeft het meteen binding aan de saus. Bloem achteraf nog gebruiken is meestal niet zo'n goed idee, de kans dat het dan bloemig gaat smaken is groot. Bloem vooraf meebakken is beter. Als je achteraf nog wilt binden kun je daar beter maizena of aardappelzetmeel of een ander zetmeel voor gebruiken.
Bij mij ook Maar gister deed ik het anders: eerst het vlees aanbraden, dan ui en knof er bij, dan de wortel en specerijen en dán de bloem pas. Dat ging juist erg goedquote:Op zondag 13 november 2011 10:54 schreef Naamah het volgende:
[..]
Thanks Duidelijk! Alleen bakt bebloemd vlees dus juist ontzettend aan bij mij, ik doe het dus niet meer.
Dat is gek.quote:Op zondag 13 november 2011 10:54 schreef Naamah het volgende:
[..]
Alleen bakt bebloemd vlees dus juist ontzettend aan bij mij
Of te weinig vetstof. Of het vuur te hoog. Of een hele gare panquote:Op maandag 14 november 2011 23:58 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Dat is gek.
Misschien dat je teveel bloem gebruikt? Je moet 't overtollige er wel vanaf kloppen. Of als je stukjes vlees hebt kun je die in een grote zak met wat bloem doen en dan goed rond schudden.
Nou ja, als je wilt tenminste. Want ik bebloem dus ook nooit.
Of heeeel soms, ooit, als een recept daarom vraagt, dan doe ik het wel braaf. Maar dat komt dus bijna nooit voor.
Klinkt goedquote:Op dinsdag 22 november 2011 09:44 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Mijn mama maakt verrukkelijke hachee, als ik het niet vergeet zal ik haar het (familie)recept vragen.
Ik heb m'n eerste stoofpotje eindelijk gemaakt, adhv dit recept . Kay is sowieso super, en ook dit recept was heeeerlijk.quote:Op dinsdag 30 maart 2010 16:57 schreef Redcoon het volgende:
Ik heb een al een paar keer dit aardige gerecht gemaakt, komt hier vandaan, klik.
Dag van tevoren:
- 800 gram runderlappen
- 1 rood uitje
- 3 teen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 3 el olijfolie
- peper (zwart, vers) en zout
- 1 hersluitbare plastic zak
Hak het vlees in stukken en doe het in de plastic zak.
Schil en halveer de rode ui en snij het in plakjes. Pel en kneus de knoflookteentjes, kneus de takjes rozemarijn. Meng de olie, azijn en de mosterd in een kommetje tot een marinade. Voeg alles bij het vlees en sluit de zak.
Kneed nu de zak totdat de de marinade overal gelijk is verspreid. Stop de zak 24 uur in de koelkast.
De dag erna:
- Boter of olie
- 1 uit (groot)
- 470 ml runderbouillon (dit is meer dan nodig, maar kan handig zijn in het geval de saus te dik wordt)
- 3 laurierbladeren
- el bloem
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 1/8 tl peper (zwart, vers)
- 1/4 tl zout
- 1 el appelstroop
- extra peper (zwart, vers)
- extra zout
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op een bord op kamertemperatuur komen. Haal de knoflook en de rozemarijn uit de zak en gooi het weg. Laat de rode ui zitten.
Snipper de grote ui. Meng de bloem, paprikapoeder, mosterdpoeder, peper en de zout in een kommetje. Strooi dit mengsel over het vlees.
Smelt 2 el boter of olie in een (ruime) braadpan, voeg het vlees en de ui toe en bak het al roerend 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg 350 ml runderbouillon (bewaar de rest) en de laurierbladen toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan en laat alles 60 minuten sudderen (het liefst op een sudderpitje).
Voeg na de 45 minuten 1 a 2 el appelstroop toe. Doe de deksel op de pan en laat alles weer 60 minuten sudderen. Na de 60 minuten de laurierbladeren verwijderen en breng de stoofpot op smaak met veel peper en een beetje zout.
Laat de stoofpot nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel op de pan om het overtollige vocht te laten verdampen.
Klaar! Lekker met frietjes of aardappelpuree en groen.
---------------------------------------------
Ik heb de kooktijden aangepast, het originele recept vroeg om twee x 45 min, dat vond ik echt te weinig!
Dat is wel interessant jaquote:Op vrijdag 25 november 2011 21:54 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Ik heb m'n eerste stoofpotje eindelijk gemaakt, adhv dit recept . Kay is sowieso super, en ook dit recept was heeeerlijk.
Ziet er lekker uit.quote:Op vrijdag 25 november 2011 21:54 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Ik heb m'n eerste stoofpotje eindelijk gemaakt, adhv dit recept . Kay is sowieso super, en ook dit recept was heeeerlijk.
Hmmm...die ziet er goed uit. Die mag opchet lijstje voor volgend weekendquote:Op zaterdag 26 november 2011 14:19 schreef Felagund het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit.
Maar, deze lijkt mij ook lekker: http://www.kayotic.nl/blog/autumns-harvest-stew, misschien morgen maken.
Oeh, ik heb spruitjes en wortelen over van het weekend, strak planquote:Op zaterdag 26 november 2011 14:19 schreef Felagund het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit.
Maar, deze lijkt mij ook lekker: http://www.kayotic.nl/blog/autumns-harvest-stew, misschien morgen maken.
En deze was dus echt heel lekker Vandaag gemaaktquote:Op zaterdag 26 november 2011 14:19 schreef Felagund het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit.
Maar, deze lijkt mij ook lekker: http://www.kayotic.nl/blog/autumns-harvest-stew, misschien morgen maken.
Vond hem ook heel lekker, alleen de groenten hadden wat gaarder van mij gemogen. Denk dat ik ze de volgende keer wat eerder bij in doe. Al kan het ook komen doordat ik er in het begin wat te weinig bouillon bij in had gedaan.quote:Op zondag 4 december 2011 19:35 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
En deze was dus echt heel lekker Vandaag gemaakt
Nee. Groenten wat langer erin laten liggen en goed klein gesneden. Denk blokjes van een halve cm. En geen spruiten en pompoen. Spruiten vind ik niet lekker en pompoen vond ik alleen in grote hoeveelheden. Meer dan ik kon verwerkenquote:Op woensdag 7 december 2011 13:55 schreef Felagund het volgende:
[..]
Vond hem ook heel lekker, alleen de groenten hadden wat gaarder van mij gemogen. Denk dat ik ze de volgende keer wat eerder bij in doe. Al kan het ook komen doordat ik er in het begin wat te weinig bouillon bij in had gedaan.
Had jij je precies aan het recept gehouden?
Heb je daar ook een recept voor?quote:
Het is me niet duidelijk...die je die kruiden in de azijn en daar je vlees in?quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:13 schreef oh-oh het volgende:
Thijm, peper, zout, jeneverbesjes ( stuk of 8 ) , kruidnagels ( stuk of 8 ) , laurierblad ( stuk of 3 ). En dan het vlees in azijn zetten, zodat het helemaal onder staat. Ik marineer altijd de avond van te voren.
Voor de bereiding het vlees in een vergiet uit laten lekken.
Dan in porties goed aanbakken in een pan.
Een paar flinke uien grof snijden, en in het vet en sap van de laatste lading vlees fruiten.
Vlees terug in de pan, hele pot stroop erbij mikken, en goed doorroeren.
Paar uur lekker laten sudderen en ongeveer een uur voordat het klaar is een paar stukken ontbijtkoek in stukjes er door roeren.
Het is zuur en zoet, en het lekkerst met frietjes natuurlijk!
Zuurvleesrecept, maar dan met konijn maken
Hoe marineer je dan? Gewoon de kruiden op het vlees leggen een paar uur? Dan de kruiden eraf en azijn erover? Ja, je denkt natuurlijk "die is gek" maar ik wil het duidelijk hebbenquote:Op woensdag 7 maart 2012 12:18 schreef oh-oh het volgende:
Nee de avond van te voren marineren met die kruiden en dan de azijn erover.
Zoals je altijd marineert, gewoon de kruiden goed mengen met het vlees en dan de azijn er meteen over, hoplaquote:Op woensdag 7 maart 2012 12:20 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Hoe marineer je dan? Gewoon de kruiden op het vlees leggen een paar uur? Dan de kruiden eraf en azijn erover? Ja, je denkt natuurlijk "die is gek" maar ik wil het duidelijk hebben
Ja hoor, het is zelfs best veel, vandaar dat je de saus nog dikker kan maken met ontbijtkoek.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:20 schreef UIO_AMS het volgende:
Is die ene pot stroop voldoende vocht? Het lijkt me zo weinig namelijk.
Ja, nee leek me ook logisch. Maar je zei:quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:21 schreef oh-oh het volgende:
[..]
Zoals je altijd marineert, gewoon de kruiden goed mengen met het vlees en dan de azijn er meteen over, hopla
Waardoor het lijkt alsof je het éérst marineert, en dan later de azijn erover gietquote:Nee de avond van te voren marineren met die kruiden en dan de azijn erover.
Duidelijk. Wat voor stroop gebruik je? Gewoon appelstroop? Of iets anders? En over hoeveel vlees hebben we het?quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:22 schreef oh-oh het volgende:
Ja hoor, het is zelfs best veel, vandaar dat je de saus nog dikker kan maken met ontbijtkoek.
Het wordt vloeibaar als het warm wordt en bovendien komt er ook nog veel vocht uit het vlees.
Ja, duh, maar je schreef het gewoon raar op.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:28 schreef oh-oh het volgende:
Jezus fuck, dat hoort gewoon bij het marineerproces dat je de avond van te voren uitvoert
Kilo vlees ongeveer.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:45 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Duidelijk. Wat voor stroop gebruik je? Gewoon appelstroop? Of iets anders? En over hoeveel vlees hebben we het?
Ja, ik doe ook nooit iets speciaals met de wijn.... da's nou net het idee achter een stoofpotje.. alle afzonderlijke smaken en geuren vermengen zich langzaam compleet tot een heerlijke combinatie Komt dus helemaal goed hoor!quote:Op vrijdag 9 maart 2012 14:47 schreef oh-oh het volgende:
Huh wat? Wat is laten ontzuren?
Ik pleur wijn dr altijd zo bij, die smaak gaat altijd vanzelf weg toch?
Eens. En daarna bleek de stroop opeens appelstroop te zijn. Ik haaaaaaat dat soort onduidelijkheden.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:48 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ja, duh, maar je schreef het gewoon raar op.
Het recept komt uit een Amerikaans kookboek (The Complete Meat Cookbook):quote:Op zondag 3 juni 2012 09:32 schreef Steven184 het volgende:
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.
Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
hier staat ook een stoofpot op het menu voor vandaag. Maar goed, het is hier 4 graden en het regent, dus dan mag het ook wel, dacht ik.quote:Op zondag 3 juni 2012 09:32 schreef Steven184 het volgende:
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.
Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
Hoe lang heb je het laten stoven?quote:Op maandag 4 juni 2012 11:15 schreef UIO_AMS het volgende:
Ietwat tegenvallend resultaat gisteren. Lamsvlees was een beetje aan de taaie kant. Had geen citroen en heb in plaats daarvan witte wijnazijn gebruikt. Zou toch moeten werken, maar heb waarschijnlijk te weinig gebruikt.
Goed om te horen. Smaak was dus prima?quote:Op maandag 4 juni 2012 13:33 schreef Steven184 het volgende:
Thanks nog voor het recept! Stoofpotje hier wel goed gelukt.
Vond het er niet heel mager uitzien. Ook niet heel vet trouwens.quote:Was je lamsvlees niet gewoon te mager?
Gisteren niet jouw recept uitgeprobeerd he, maar gewoon een ouderwets stoofpotje met wat lappen die ik nog in de vriezer had.quote:Op maandag 4 juni 2012 13:37 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]Goed om te horen. Smaak was dus prima?
Ok, dat is namelijk een probleem dat ik nog wel eens heb met lamsvlees, dat het gewoon te mager is voor een lekker stoofpotje.quote:[..]
Vond het er niet heel mager uitzien. Ook niet heel vet trouwens.
Ik denk eerder te kort. Ik doe stoofpotjes vaak 3 uur of nog langer. Ook zonder azijn of ander zuur valt het dan zo uit elkaar.quote:
Ook met lamsvlees? Ik lees overal dat anderhalf uur voldoende is.quote:Op maandag 4 juni 2012 15:01 schreef n0a het volgende:
Ik denk eerder te kort. Ik doe stoofpotjes vaak 3 uur of nog langer. Ook zonder azijn of ander zuur valt het dan zo uit elkaar.
als je het vlees klein snijd dan is het in een paar uur redelijk gaar. grotere stukken duren langer.quote:Op maandag 4 juni 2012 15:10 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ook met lamsvlees? Ik lees overal dat anderhalf uur voldoende is.
Heb er een stuk of wat thuisliggen, maar eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit dit topic. .quote:Op woensdag 17 oktober 2012 22:25 schreef Stansfield het volgende:
Kick. De herst en winter komen er weer aan. Dus weer tijd voor mooie gerechten. Nu heb ik ook eindelijk een goede pan hiervoor. Maar zoek ik dus nog een goed kookboek met wat inspiratie. Iemand hier tips voor het beste stoofpotten kookboek?
Bedankt, ik zal dit topic ook eens doorlezen. Maar het was meer omdat ik alweer mijn sinterklaascadeaulijstje moest klaar hebben voor mijn schoonfamilie. Dus daarom kwam ik met dit idee. Bij de bruna heb ik al wel wat mooie boekjes gevonden die binnen de prijsklasse vallen.quote:Op donderdag 18 oktober 2012 10:03 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Heb er een stuk of wat thuisliggen, maar eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit dit topic. .
Toevallig heb ik er gisteren eentje aangeschaft voor ¤ 7,50. Het internationale soep- en stoofpotten kookboek of zo. Vond dat ik het voor die prijs niet kon laten liggen.
Deze heb ik dus gisteren gekocht:quote:Op donderdag 18 oktober 2012 10:05 schreef Stansfield het volgende:
Bedankt, ik zal dit topic ook eens doorlezen. Maar het was meer omdat ik alweer mijn sinterklaascadeaulijstje moest klaar hebben voor mijn schoonfamilie. Dus daarom kwam ik met dit idee. Bij de bruna heb ik al wel wat mooie boekjes gevonden die binnen de prijsklasse vallen.
Nou, laat me dan je romantische idee van een man die een avond in de keuken in pannen staat te roeren even verpesten:quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:41 schreef KillerBee4ever het volgende:
Ben nu toch wel nieuwsgierig naar het recept voor rendang
Vind je? Mijn vlees werd er totaal niet mals en lekker van.quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:48 schreef Gripper het volgende:
[..]
Nou, laat me dan je romantische idee van een man die een avond in de keuken in pannen staat te roeren even verpesten:
[ afbeelding ]
Verder alleen maar 2 uien, pakje kokosmelk, en een stengel Sereh erbij gemieterd.
t is niet erg CUL, maar deze is zo lekker....
Dat ligt aan je vlees, dat mals worden bedoel ikquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:28 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Vind je? Mijn vlees werd er totaal niet mals en lekker van.
Mijn/ons recept: rendangquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:41 schreef KillerBee4ever het volgende:
Ben nu toch wel nieuwsgierig naar het recept voor rendang
Ons? Vertel?quote:
Indische familie of indiegangers?quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:43 schreef RobinOok het volgende:
Gewoon, familierecept.
Zo at ik het thuis ook.
LOLquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:47 schreef RobinOok het volgende:
Indiëgangers. Al kwam dit recept van de Indonesische buurvrouw bij ons in Baokel. :-)
Ik zou geen "trek eens aan mijn tong80 vinger" topic meer durven openenquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 20:00 schreef TLC het volgende:
Als ik dit topic zo doorlees is het toch jammer dat er -nog- geen geurinternet bestaat
Absoluut.quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
LOL
Hadden ze bij jouw thuis ook heimwee naar indie? En fans van de late late lien show?
Dat uur stoven wat op het pakje staat moet je gewoon met 4-5 vermenigvuldigen. En ik heb gisteren nog met twee vorken de hele boel in draadjes uit elkaar getrokken. T was heerlijk en alles is schoon op!quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:28 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Vind je? Mijn vlees werd er totaal niet mals en lekker van.
quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:48 schreef Gripper het volgende:
[..]
Nou, laat me dan je romantische idee van een man die een avond in de keuken in pannen staat te roeren even verpesten:
Dank je RobinOok!quote:
Ik had een BK en die werkte goed. Nu heb ik een Le Creuset en die is wel beter, maar ik ben er nog steeds niet over uit of het nou zoveel beter is, dat de hoge aanschafwaarde gerechtvaardigd is.quote:Op woensdag 31 oktober 2012 13:09 schreef Stansfield het volgende:
werkt zo'n pan van BK eigenlijk goed voor stoofschotels:
[ afbeelding ]
Of gaat het een stuk beter met een Le creuset gietijzeren pan?
Hetzelfde vlees van de roti is dat toch? Gewoon even op zoek gaan naar een lamsroti-recept. Zal nooit precies gelijk zijn aan de versie van Tjin, maar met een beetje experimenteren kom je een eind.quote:Op zaterdag 27 oktober 2012 03:43 schreef mascarpone het volgende:
Ik eet vaak een broodje lam bij Tjin's (surinaams broodje) op het Gelderlandplein. Heerlijk. Alleen woon ik nu aan de andere kant van het land en vraag me af wat het recept hiervoor is.
Het is dus stoofvlees, ik denk met kokosmelk. Maar vooral de kruiden ben ik benieuwd naar. Iemand een idee?.
Dat is afhankelijk van je smaak en wat je wil eten. Mooie vette riblappen is denk ik wel het meest gebruikte in de Hollandse / Vlaamse keuken, maar van de zomer at ik in Gent gestoofde varkenswangetjes en dat was toch wel erg lekker.quote:Op woensdag 31 oktober 2012 13:37 schreef tech4u het volgende:
Wat is nou het beste stuk vlees om te gebruiken voor een stoofpot? Ik gebruik meestal riblappen.
Heb de blauwe gietijzeren braadpan van Ikea. Werkt perfect en geleidt de warmte zeer goed.quote:Op woensdag 31 oktober 2012 13:27 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ik had een BK en die werkte goed. Nu heb ik een Le Creuset en die is wel beter, maar ik ben er nog steeds niet over uit of het nou zoveel beter is, dat de hoge aanschafwaarde gerechtvaardigd is.
Heb je een stoofpotten-afhaal-catering, of ga je gewoon van alles een hapje proeven?quote:Op woensdag 14 november 2012 14:02 schreef Steven184 het volgende:
Gister simpel Frans stoofpotje op en momenteel staat er zowel hachee als rendang rustig op het vuur te pruttelen.
quote:Op woensdag 14 november 2012 14:10 schreef Gripper het volgende:
[..]
Heb je een stoofpotten-afhaal-catering, of ga je gewoon van alles een hapje proeven?
Deze ga ik zondag maken, ik ben erg benieuwd!quote:Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:
Chipotle shredded beef
1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree
Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.
Staat nu te pruttelen
Een bepaald soort peper die is gerookt & gedroogd. Smaakt kruidig en zoetig en niet zo pittig.quote:
Niet pittig? Ik heb ze uit blik en ze zijn behoorlijk pittig.quote:Op vrijdag 16 november 2012 10:01 schreef Perruche het volgende:
[..]
Een bepaald soort peper die is gerookt & gedroogd. Smaakt kruidig en zoetig en niet zo pittig.
Wut, chipotle uit blik? Nooit gezien En ok, laat ik het zo zeggen; voor europees smaakpalet is het pittig, voor het Mexicaanse smaakpalet valt het wel mee. Zo beter?quote:Op vrijdag 16 november 2012 10:02 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Niet pittig? Ik heb ze uit blik en ze zijn behoorlijk pittig.
Dit idee.quote:Op vrijdag 16 november 2012 10:04 schreef Perruche het volgende:
[..]
Wut, chipotle uit blik? Nooit gezien En ok, laat ik het zo zeggen; voor europees smaakpalet is het pittig, voor het Mexicaanse smaakpalet valt het wel mee. Zo beter?
Hoe houd je je stoofpotje aan de kook met zo weinig warmtetoevoer? Gisteren een stoofpot met konijn gemaakt (Big Green Egg recept van de maand November) maar moest mijn BGE rond de 120 graden houden om mijn stoofpot aan het pruttelen te houden...quote:Op donderdag 15 november 2012 06:48 schreef macferret het volgende:
van het weekend weer eens boeuf bourguignon gemaakt.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Twee weken terug nog op in de Pho. In HCMC uiteraard.quote:Op zondag 18 november 2012 13:56 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]
Vietnamees Runderstoofpotje
Staat hier met enige regelmaat op tafel.
Ik heb jouw stoofpot gisteravond opgezet, en mn hele huis (maar ook mn handen, van het anijs vijzelen) ruikt naar toko!quote:Op zondag 18 november 2012 13:56 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]
Vietnamees Runderstoofpotje
Staat hier met enige regelmaat op tafel.
Ben ik eigenlijk niet tegengekomen, op de 'banh mi' zat van alles maar dit eigenlijk nooit. Op internet zie ik inderdaad wel veel staan. In het zuiden vaak wel in pho tegengekomen, uiteraard als ontbijt.quote:Op woensdag 21 november 2012 19:16 schreef RobinOok het volgende:
Ja, ik wel. Maar in Vietnam eten ze het als ontbijt, op een baguette.
Ehm Invriezen ?quote:Op dinsdag 11 december 2012 12:24 schreef Luigi het volgende:
Hm ja, ik moet al invriezen omdat morgen de enige dag is dat ik het kan maken en misschien dat ik het vanavond al opzet.
Net gemaakt, woensdag donderdag vrijdag zaterdagavond eten? Denk je?quote:Op dinsdag 11 december 2012 16:01 schreef Joene het volgende:
[..]
Ehm Invriezen ?
Volgens mij is het prima 3 dagen houdbaar ?
ik zou het in bewaardozen in de koelkast bewaren en zaterdag eten ja, het is wel vrij vettig altijd toch ? Volgens mij kan dat primaquote:Op dinsdag 11 december 2012 19:53 schreef Luigi het volgende:
[..]
Net gemaakt, woensdag donderdag vrijdag zaterdagavond eten? Denk je?
room/kokos iddquote:Op dinsdag 11 december 2012 19:57 schreef Luigi het volgende:
Hij is alleen onmeunig pittig geworden. En niet lekker pittig maar mn-slokdarm-trekt-dicht-pittig. Geen idee wat ik er aan ga doen. Denk het meeste vocht afgieten en een saus maken van kokosmelk oid. Hou ik wel van, dat zoete en romige.
Vind het heerlijk. Wil het klaarmaken met Westmalle, maar moet dus verder zoeken. Zal ook eens naar jouw recept kijken.quote:Op dinsdag 11 december 2012 18:38 schreef RobinOok het volgende:
Andere slager zoeken!
Vies, echt niet!!! :
[ link | afbeelding ]
Pig's Cheek in red wine
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |