abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_78839849
Lyrics by Duderinnetje :


Och stoofpotten... Ik kan er wel om janken zo dol ben ik erop. Het eten ervan, maar ook de bereiding! Die geur die doordringt tot in elke porie van het huis. Het zacht gepruttel op het fornuis. Het Urenlang Roeren in een Grote Zware Pan met Grote Stukken Weerbarstig Vlees en Hompen Ui en Takkenbossen Kruiden. Ik word er zo tja... óér van. Dan wil ik een schort! Pollepels! Kindermonden om te voeden! Een man die houthakt! Mijn haar in een knot en weldadige hangborsten in een boerse blommenjurk!


Zelf heb ik een stoofpottenrepertoire van 1 stuks. Beschamend schamel voor zo'n stoofpotoervrouw als ik, dat realiseer ik mij terdege. Dus: post allen uw recept!

Het mijne:

Veel Vlees (runderlappen od.), in grote stukken
Twee uien, in grote stukken
Twee tenen knoflook, doormidden
1 forse winterwortel
1 courgette
Tijm, selderij, peterselie
Mosterd, een paar eetlepels
Eén flesje bier (oud bruin, Duvel, wat je wilt), met een tweede als reserve
Suiker, een paar eetlepels
Een scheut azijn
Laurier, acht blaadjes
Kruidnagelen, drie stuks
Paar jeneverbessen
Kleine aardappeltjes
Peper uit de molen
Zout

Vlees kort aanbraden, en voldoende bier toevoegen. Uien, knoflook, alle kruiden, mosterd, suiker en azijn erbij en de boel een uur laten sudderen (op een echte sudderpit/in de oven). Dan de schijven wortel toevoegen en evt. nog wat bier erbij doen. Na weer een uur schijven courgette erbij doen. Ten slotte de aardappeltjes op de stoofpot leggen en het geheel nog twintig minuten tot een half uur door laten garen. Eet smakelijk

Zie ook:
Het Grote Stoofpotten Topic
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 2!
Het Grote Stoofpotten Topic Deel 3
Het grote Stoofpottentopic #4

Als je van stoofpotten houdt, lees deel 1 t/m 4 dan zeker even door! Het staat vol met zalige recepten!
  Moderator / Redactie Sport zondag 7 maart 2010 @ 10:15:00 #2
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_78839873
Stoofpot
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_78839983
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef

1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree

Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.

Staat nu te pruttelen
  zondag 7 maart 2010 @ 10:32:39 #4
246373 Idler
Simplicity!
pi_78840160
Gisteren zuurvlees gemaakt tvp
It is impossible to enjoy idling thoroughly unless one has plenty of work to do.
A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone.
  zondag 7 maart 2010 @ 10:43:17 #5
21082 Paxlie
Ies best bro
pi_78840351
Volgend weekend weer eens lekker een dagje pruttelen
Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
Praten over mma? Kom naar #mma
  zondag 7 maart 2010 @ 11:36:24 #6
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_78841473
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef


Staat nu te pruttelen
Klinkt zalig!
Ik gooi er dan nog maar een keer een andere stoverige wrapvulling in:

1 kilo schouderkarbonade, ontdaan van bot en in stukjes (2 bij 2 cm of zoiets)
zout
anderhalve eetlepel verse tijm
halve eetlepel marjolein (marjoraan)
3 laurierblaadjes (in stukjes)
3 tenen knoflook
Dat hussel je en laat je lekker een paar uurtjes tot een nacht staan.

Zet klaar: 300 gram ui, vier tenen knoflook, 2 sinaasappels en 300 ml verse of een derde pak sinaasappelsap (al dan niet met flubbers).
Bereiding:
Pan met dikke bodem op het vuur. Klein beetje olie. Vlees er beetje bij beetje in bruinbakken. Dan vier tenen knoflook (gehakt of uit de pers) en 150 gram ui toevoegen. Even meebakken.
Schrob de sinaasappels schoon en voeg het sap én de schillen bij het vlees. Voeg ook het sap uit het pak toe. Zet het vuur laag en laat de boel 25 minuten stoven (niet langer! Dan eindig je met prut).
Haal de deksel van de pan en voeg de andere helft van de gesnipperde ui toe. Blijf roeren tot er nauwelijks meer vocht in de pan zit. Neem intussen de laurierblaadjes en de sinaasappelschillen uit de pan.
Laai het vuur nu even op en bak het vlees en de uien lekker bruin. Het begint nu heerlijk zoet te ruiken. Maak af met zout en verse peper naar smaak.

Nu alleen nog een paar wraps warm maken, de snoeperij daarin rollen en smullen maar

Heerlijk met chipotle sauce en sinaasappelchutney.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
pi_78884378
tijd voor een prutje. De stoofpottentijd is dan wel eigenlijk een beetje voorbij, maar inspiratie mag altijd. Die chipotle wil ik wel eens gaan proberen!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_78886091
Als wrapvulling! Nooit bedacht dat dat kon! Recept bewaar ik
pi_78888804
quote:
Op maandag 8 maart 2010 12:29 schreef Gripper het volgende:
tijd voor een prutje. De stoofpottentijd is dan wel eigenlijk een beetje voorbij, maar inspiratie mag altijd. Die chipotle wil ik wel eens gaan proberen!
Hij was lekker, maar niet heel erg pittig. Een volgende keer doe ik er denk ik tijdens of na het stoven nog wat chilipasta ofzo doorheen.
  maandag 8 maart 2010 @ 16:02:46 #10
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_78893144
Jullie hebben me geïnspireerd! De oude vertrouwde stoof staat op!
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
  vrijdag 12 maart 2010 @ 10:32:51 #11
130803 Gripper
Get a grip
pi_79050391
Morgenavond weer! Een vriend vroeg onlangs heel terloops of het ondanks het naderende voorjaar toevallig nog stoofpottentijd was in huize Gripper?

Tuurlijk, schuif maar aan!
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
pi_79052032
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef

1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree

Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.

Staat nu te pruttelen
Deze lijkt me erg lekker
pi_79075354
Zelf vind ik stoofvlees met bruin bier en op het laatst stukjes gesneden appel (granny smith) erbij.

Recept is tevergelijken met het eerste: riblappen in stukjes snijden en in bloem rollen, in boter aanbraden tot bruin,bier erbij, bouillon, wortel en ui erbij, kruidnageltje, laurier, beetje foelie en gemalen komijn. stoven tot het vlees bijna uit elkaar valt. Dan als laatste de appelstukjes erbij en na een paar minuten opdienen.

Een klein stukje chocolade aan de saus toevoegen is trouwens ook een goede tip, kan ook prima in jachtsaus...
Whatever...
pi_79155995
dat stuk bovenin pure stoofpottenpoezie
In A World Of Emoticons, I'm Colon Capital D
Everybody needs a bosom for a pillow!
pi_79157173
Ik krijg honger van dit topic.
En dat om bijna half 3
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
In the end all you can hope for. Is the love you felt to equal the pain you've gone through.
  woensdag 24 maart 2010 @ 22:15:06 #16
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_79550149
Morgen procureurstoof met gebakken aardappels en wortels. Maak voor het eerst procureur klaar, wat voor kruiden kunnen daarbij?
pi_79699142
Afgelopen week een heerlijke stoofpot gemaakt.

750 gram riblappen
4 blaadjes laurier
5 jeneverbessen
flink wat zwarte peper korrels
2 kruidnagels
2 friemeltjes van een steranijs ding
1 stokje kaneel
1/5e ontbijtkoek
1/4 liter Marsalawijn
Wat water
Beetje azijn

Vlees eerst kort gebakken in een flinke klont roomboter, daarna bovenstaande toegevoegd.
La derecha oprime, la izquierda libera
  dinsdag 30 maart 2010 @ 16:57:43 #18
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_79752080
Ik heb een al een paar keer dit aardige gerecht gemaakt, komt hier vandaan, klik.

Dag van tevoren:

- 800 gram runderlappen
- 1 rood uitje
- 3 teen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 3 el olijfolie
- peper (zwart, vers) en zout
- 1 hersluitbare plastic zak

Hak het vlees in stukken en doe het in de plastic zak.

Schil en halveer de rode ui en snij het in plakjes. Pel en kneus de knoflookteentjes, kneus de takjes rozemarijn. Meng de olie, azijn en de mosterd in een kommetje tot een marinade. Voeg alles bij het vlees en sluit de zak.

Kneed nu de zak totdat de de marinade overal gelijk is verspreid. Stop de zak 24 uur in de koelkast.


De dag erna:

- Boter of olie
- 1 uit (groot)
- 470 ml runderbouillon (dit is meer dan nodig, maar kan handig zijn in het geval de saus te dik wordt)
- 3 laurierbladeren
- el bloem
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 1/8 tl peper (zwart, vers)
- 1/4 tl zout
- 1 el appelstroop
- extra peper (zwart, vers)
- extra zout


Haal het vlees uit de koelkast en laat het op een bord op kamertemperatuur komen. Haal de knoflook en de rozemarijn uit de zak en gooi het weg. Laat de rode ui zitten.

Snipper de grote ui. Meng de bloem, paprikapoeder, mosterdpoeder, peper en de zout in een kommetje. Strooi dit mengsel over het vlees.

Smelt 2 el boter of olie in een (ruime) braadpan, voeg het vlees en de ui toe en bak het al roerend 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg 350 ml runderbouillon (bewaar de rest) en de laurierbladen toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan en laat alles 60 minuten sudderen (het liefst op een sudderpitje).

Voeg na de 45 minuten 1 a 2 el appelstroop toe. Doe de deksel op de pan en laat alles weer 60 minuten sudderen. Na de 60 minuten de laurierbladeren verwijderen en breng de stoofpot op smaak met veel peper en een beetje zout.

Laat de stoofpot nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel op de pan om het overtollige vocht te laten verdampen.

Klaar! Lekker met frietjes of aardappelpuree en groen.

---------------------------------------------


Ik heb de kooktijden aangepast, het originele recept vroeg om twee x 45 min, dat vond ik echt te weinig!
pi_86765632
ok het weer van de afgelopen week lijkt het er niet op maar de winter staat voor de deur en de stoofpotten mogen weer op tafel.

Nu heb ik vandaag mijn slowcooker binnen gekregen dus was weer op zoek naar recepten !
Houd wel van lekker gaar vlees en er mag best wel wat bij alleen zie ik vaak dingen op de lijstjes staan die ik bij de AH niet gevonden krijg (of op de verkeerde plek zoek)

Heb iig wel weer ingeslagen net oa Tabasco, Worcestersaus, kruidnagel, Laurier, Cayennepeper

Ik vraag me trouwens af of bepaalde (runder) vleessoorten niet beter en/of goedkoper bij een turkse slager te verkrijgen zijn ? Iemand hier ervaringen mee ?
  donderdag 23 september 2010 @ 21:15:23 #20
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_86766048
Wat voor slowcooker?
pi_86767886
Hoop hem vaak te gaan gebruiken maar ben ergens bang dat het net als het broodbakmachine vaak blijft staan Daarom een lekkere grote niet te dure (en 5 jaar garantie :P)

http://www.slowcookerspecialist.nl/producten/;jsessionid=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB?__stateless=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB

Alleen heb er nu van alles ingegooid en wil hem vanacht aan laten staan. Omdat ik weer niet alle ingredienten heb heb ik maar wat bij elkaar geflikkerd en maar 600gram vlees gebruikt maar daar is ie eigenlijk echt VEEL te groot voor :)
  vrijdag 24 september 2010 @ 10:09:07 #22
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_86780138
Waarom niet een gietijzeren braadpan in combinatie met zo'n spotgoedkope warmteverdeler van de HEMA?
pi_86781325
Ooh, ik moet meteen denken aan de stoofpot die mijn moeder vroeger maakte, heerlijk! Tegenwoordig ben ik echter vegetarier en ik kan maar niet de juiste vleesvervanger maken om toch een beetje fatsoenlijke stoofpot mee te maken. Dus als iemand nog tips heeft... :)
  vrijdag 24 september 2010 @ 10:57:15 #24
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_86781589
quote:
Op vrijdag 24 september 2010 10:49 schreef Susanne81 het volgende:
Ooh, ik moet meteen denken aan de stoofpot die mijn moeder vroeger maakte, heerlijk! Tegenwoordig ben ik echter vegetarier en ik kan maar niet de juiste vleesvervanger maken om toch een beetje fatsoenlijke stoofpot mee te maken. Dus als iemand nog tips heeft... :)
Misschien gewoon stoofpot maken van alleen groenten zoals ratatouille? Waarom moet er persé een vleesvervanger in?
pi_86782037
Wat Windigo zegt :) Zie mijn recept een paar posts boven je. Daar zou je ipv vlees hardkokende aardappels in kunnen doen. Zuigen zich dan vol met het sap.

Of maak een vega-roti, vervang de kip met okra, voor de rest aardappel en kousenband.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_86788191
quote:
Op donderdag 23 september 2010 21:47 schreef harley het volgende:
Hoop hem vaak te gaan gebruiken maar ben ergens bang dat het net als het broodbakmachine vaak blijft staan Daarom een lekkere grote niet te dure (en 5 jaar garantie :P)

http://www.slowcookerspecialist.nl/producten/;jsessionid=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB?__stateless=161467D33DFB20BC7652802C09C0D2FB

Alleen heb er nu van alles ingegooid en wil hem vanacht aan laten staan. Omdat ik weer niet alle ingredienten heb heb ik maar wat bij elkaar geflikkerd en maar 600gram vlees gebruikt maar daar is ie eigenlijk echt VEEL te groot voor :)
Geniaal apparaat :D Ik vind het ook veel makkelijker en fijner dan met gietijzeren pan op fornuis, omdat zo'n slowcooker/crockpot zelf de temperatuur perfect regelt, helemaal geen omkijken naar. Gewoon alles in de pan flikkeren en tijd instellen (bijv. 's morgens aanzetten en dan bij thuiskomst na het werken echt een geweldige geur in de keuken :D ) Hoeft verder niets in de gaten te houden of het te warm of niet warm genoeg is. Ik heb het vlees op het fornuis nog nooit zo mals gekregen als tegenwoordig in zo'n slowcooker :)
  Licht Ontvlambaar vrijdag 24 september 2010 @ 15:16:23 #27
7020 Sjeen
...gevaarlijke vrouw...
pi_86791226
Morgen zuurvlees *O*
You can't start a fire without a spark...
♥ Isa ♥ | In vuur en vlam
A dirty mind is a joy forever!
pi_86877098
Vorig jaar heb ik welgeteld 1 poging gedaan om een stoofpot te maken. Rook héérlijk. Ik had de pot op balkon gezet, omdat ik geen ruimte had in de koelkast. Geen rekening gehouden met het feit dat het die nacht kéihard ging regenen, en de pan bleek niet waterdicht te zijn :'). Nu ga ik zondag een nieuwe poging doen :9.
pi_86881819
Paar dagen geleden stoofpotje gemaakt van lamsbout, met maokkaans tintje!

Voor 2 personen gebruitke ik:

lamsbout (360 gr, zonder bot)
1 ui in stukken
6 kleine (!!) aardappeltjes
4 takjes verse tijm
wat dadels

meer of minder van het volgende: komijn (ik had veel) kaneel (halve tl) chilipoeder (ik had veel, maar minder pittig kan ook), saffraan (paar draadjes), piment, 4 stukjes kardemom, wat vruidnagel. Je kan ook Marokkaanse "5 spice" gebruiken, ben even de naam kwijt.

Voor garnering:verse koriander


Lamsbout in stukjes snijden en aanbraden in olie. Uien erbij en even meebakken. Dan alle kruiden behalve de tijm erbij en even aanzetten. Dan 400 ml water of bouillon erop (ik zou groentebouillon doen in dat geval, rund ofzo lijkt me niet lekker). Takje thijm en de geschilde gehalveerde aardappelen. Lang latens toven, zo'n 4 uur, dan wordt het vlees lekker zacht. 10 tot 15 minuten voor einde de dadels in parten erin doen voor een lekker zoet accent. Voor het serveren de verse geknipte koriander erdoor/erop. Serveren met couscous en wat groentjes. Omnomnom!
pi_87128965
Hier staat ook een stoofpotje op :9

Sucadelappen, ui, runderbouillon, kruidnagel, foelie, tijm, rozemarijn, gerookte zoete paprika, knoflook, honing, en later nog wat wortel en paprika.
  zondag 3 oktober 2010 @ 12:56:43 #31
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_87129085
Braden jullie trouwens het vlees aan? Ik heb 2 slagers waar ik regelmatig kom en ze hebben allebei een ander inzicht of je nou wel of niet moet aanbraden.
pi_87129317
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 12:56 schreef Erasmo het volgende:
Braden jullie trouwens het vlees aan? Ik heb 2 slagers waar ik regelmatig kom en ze hebben allebei een ander inzicht of je nou wel of niet moet aanbraden.
Ik doe het wel even kort.
  woensdag 13 oktober 2010 @ 14:13:35 #33
139516 uniekhoorn
uniek, zoals ieder ander
pi_87494978
Staat op het fornuis:

Riblappen, laurier, tijm, knoflook, zout, peper, bloem, mosterd, ketchup, ui, wortel, jeneverbes, kruidnagel, bruin bier, rundvleesbouillon, kaneel, appelstroop.

Ruikt al heerlijk, staat nog maar een uur.
Morgen lekker makkkeijk met spuitjes en rode kool
Nu doen en genieten, doodgaan kan altijd nog!
Zolang er alcohol verkocht wordt, heb ik geen probleem.
Je moet het leven nemen met een korreltje zout..... schijfje limoen en een shot tequilla
pi_87495873
Lekker stoofvlees !

Binnenkort maar weer eens een Tajine maken. Natuurlijk met lam.

Goed topic, blijfhet volgen voor ideeen want verandering van spijs.....
Realiteit is een illusie die ontstaat bij een gebrek aan alcohol
pi_87533978
Op dit moment staat te pruttelen:

Biologisch rundvlees even door de bloem gehaald en in kleine porties aangebakken. Vlees er daarna uitgehaald.
In de aanbaksels hiervan uien zowel grof als fijn gesneden langzaam bruin gebakken, geeft heerlijk zoete smaak en geur. Daarna knoflook en 3 groene chilli's toegevoegd. Vlees er weer bij en afgeblust met trappistenbiertje (bruin) en wildfond. Laurierblaadjes, kruidnagelen, jeneverbessen en wat bruine suiker toegevoegd.

Na een uurtje voeg ik 2 paprika's, prei en een doosje grof gesneden champignons toe.
Als het goed komt ga ik om 6 uur heerlijk smullen. Uiteraard met een trappistenbiertje en gekookte aardappelen geserveerd.
  vrijdag 15 oktober 2010 @ 20:56:02 #36
8369 speknek
Another day another slay
pi_87585524
Ik ga morgen weer de cranberrystoofpot uit het kookboek maken, die is echt fantastisch. Maar weet iemand of je die tussentijds een tijd kan laten staan? We gaan 's middags wat met vrienden doen (dus ik kan hem niet laten pruttelen), en als we thuiskomen wou ik hem dan 'afkoken'. Kan dat bij een stoofpot, dat je zeg maar de vlees+groenten drie uur lang in de wijn laat staan en dan weer verderkookt, of wordt het dan echt te week?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
  vrijdag 15 oktober 2010 @ 21:33:04 #37
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_87587367
Kan prima, alleen zou ik 'm in de tussentijd wel terugkoelen en in de ijskast zetten.
Of juist in een soort eigengebouwde hooikist zetten. Oftewel, in een hoek van de bank of zo, ingepakt in een dekbed. Gaart het lekker door.
pi_87588704
In de allerhande van deze maand stond een goeie boeuf bourguignon. Die gaat zometeen op het vuur, er zat 1 tip bij die ik nog niet kende, maar wel logisch lijkt: het vlees eerst een paar uur weken in de wijn. Lekker soepel. Daarna aanbraden, ui en wortel erbij, en dan het wijn-vleessap weer in de pan. Ik do het net als speknek: heb ook morgen overdag wat te doen, en 's avonds komen er vrienden eten. Dus stoven we in etappes :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  vrijdag 15 oktober 2010 @ 22:20:41 #39
8369 speknek
Another day another slay
pi_87589659
Tof, we zijn morgen stoofpotbroeders :'). En weet iemand iets anders lekkers dan gewoon gekookte aardappelen erbij? We wilden sowieso wat extra stoofpeertjes erbij doen. Smaakt aardappelgratin erbij?
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_87590782
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 22:20 schreef speknek het volgende:
Tof, we zijn morgen stoofpotbroeders :'). En weet iemand iets anders lekkers dan gewoon gekookte aardappelen erbij? We wilden sowieso wat extra stoofpeertjes erbij doen. Smaakt aardappelgratin erbij?
Gratin kan ja, maar je zou ook voor een koolraappuree kunnen kiezen. Dat is aardappelpuree met een gelijk deel koolraap. Geeft een erg lekker beetje anijs achtig smaakje. Gewoon je aardappels koken met de blokjes koolraap er bij en verder stampen en afmaken zoals gewone puree. :9
pi_87590864
Oh en ik stoof ook vaak in 2 etappes. Maar ik laat het gewoon in de pan op het fornuis staan hoor. Desnoods een nacht. Nooit gemerkt dat dat niet goed zou gaan. Ik heb zelfs altijd het idee dat het na een 2e keer opwarmen lekkerder is ;)
pi_87590869
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 22:50 schreef Sunnythesun het volgende:

[..]

Gratin kan ja, maar je zou ook voor een koolraappuree kunnen kiezen. Dat is aardappelpuree met een gelijk deel koolraap. Geeft een erg lekker beetje anijs achtig smaakje. Gewoon je aardappels koken met de blokjes koolraap er bij en verder stampen en afmaken zoals gewone puree. :9
Veel boter erdoor en dan gratineren met gruyere en vers broodkruim :9
  vrijdag 15 oktober 2010 @ 23:02:36 #43
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_87591196
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 21:33 schreef RobinOok het volgende:
Kan prima, alleen zou ik 'm in de tussentijd wel terugkoelen en in de ijskast zetten.
Of juist in een soort eigengebouwde hooikist zetten. Oftewel, in een hoek van de bank of zo, ingepakt in een dekbed. Gaart het lekker door.
waar dekbedden al wel niet goed voor zijn. Ik zet m'n brooddeeg altijd te rijzen in m'n dekbed.

Ik wil ook weer stoven, maar het huis waarin ik nu tijdelijk woon beschikt niet over een stoofpan, en over een electrisch fornuis...Met een gewone pan durf ik het helemaal niet aan...En om nu voor 3 maand een dure stoofpan te kopen is ook weer zo wat...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
  vrijdag 15 oktober 2010 @ 23:03:51 #44
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_87591237
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 22:20 schreef speknek het volgende:
Tof, we zijn morgen stoofpotbroeders :'). En weet iemand iets anders lekkers dan gewoon gekookte aardappelen erbij? We wilden sowieso wat extra stoofpeertjes erbij doen. Smaakt aardappelgratin erbij?
Ik eet altijd heel erg graag brood bij stoofpotten. Wat dippen, en de restjes van het bord eten met een stuk knapperig, vers brood, heerlijk...
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_87636883
Ik heb zuurvlees opstaan, met veulenvlees. Ben benieuwd, merkte onder het proeven dat ik er toch even aan moet wennen, qua smaak.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_87637201
zuurvlees moet ik ook eens proberen te maken
  zondag 17 oktober 2010 @ 17:09:23 #47
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_87637556
De smaak van het veulen of het zuur?
pi_87638317
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 17:09 schreef Erasmo het volgende:
De smaak van het veulen of het zuur?
Het zuur. Heb er stiekem toch een bouillon blokje ingedaan. :@ Vind die smaak zo lekker.
Sterkheidsbaas van alles.
pi_87797276
quote:
Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef

1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree

Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.

Staat nu te pruttelen :9
Klonk heerlijk en ruikt heerlijk! Vanochtend al opgezet, morgen van smullen...
pi_87809978
quote:
Op zondag 17 oktober 2010 17:33 schreef Lonaa het volgende:

[..]

Het zuur. Heb er stiekem toch een bouillon blokje ingedaan. :@ Vind die smaak zo lekker.
Veel peperkoek erbij gooien, dat helpt.
Op 28 februari 2012 19:20 schreef lezzer en op 31 augustus 2013 21:27 schreef DancingPhoebe:Jezus, Vanyel, wat een fantastische tips geef jij toch altijd!
pi_87810347
even een tvptje , weekend ook maar weer is potje stoof maken.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_87813885
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée :D )

500 gr riblappen (rund) in blokjes
1 of 2 flesjes bruin bier
2 uien, gesneden
2 tenen knoflook
eetlepel bloem

Riblappen in stukjes, zout en peper erop, 10 minuten laten intrekken. Daarna aanbraden in boter. Als ze bruin zijn eruit (opzij leggen) en in het vet uien aanbakken. Na paar minuten geperste knoflook erbij. Als de ui en knof gaar zijn: bloem erbij en even meebakken. Bier in de pan, aan de kook brengen en vlees terug in de pan. Dan doe je erbij:

- 2 takjes thijm
- beetje extra peper en zout
- eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- paar snufjes nootmuskaat

Dit alles minstens 2 uur laten pruttelen. :9
pi_87906521
Dit is mijn stoofvlees recept. altijd weer een succes bij vrienden. Heerlijk bij verse friet.

ingrediënten:

1 kg sucadelappen
halve winterpeen
2 stengels bleekselderij
2 grote uien
paar teentjes knoflook
2 flessen donker bier
runderbouillon (van een tabletje)
stroop
2 witte boterhammen
mosterd
azijn
zout
peper
boter
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
paar takjes tijm

eerst de peen, bleekselderij, ui en knoflook fijnsnijden. hoeft niet erg netjes, want het lost toch op in je saus. in een grote stoofpan de groenten zachtjes opzetten in een klontje boter. vuur niet hoog zetten, het hoeft alleen maar zachtjes te smoren.

dan het vlees ik blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm snijden. een aparte pan op hoog vuur zetten en boter smelten. dan het vlees hierin op hoge temperatuur dichtschroeien.
dit kan je het beste in porties doen, want als je al het vlees in een keer doet is je pan koud. het vlees wat mooi bruin en dichtgeschroeid is mag bij de groente gegooid worden.
als al het vleesch is gebraden en bij de groente ligt, dan mogen de 2 flessen bier in de pan waar je het vlees in hebt gebraden. als het bier tegen de kook aanzit, dan mag het bij het vlees
gegoten worden. het vlees moet helemaal onder het vocht staan. lukt dit niet met het bier alleen, vul het dan aan met WARM runderbouillon.

nu kunnen de kruidnagels, laurierblaadjes en tijm bij de stoofpot. dan mag de pan op een zo laag mogelijk vuurtje, het liefst zelfs met een stoofplaatje eronder. na een uurtje mag er een klein scheutje stroop
en een scheut azijn bij. ook kan er al wat zout en peper bij. na weer een uurtje stoven mogen en 2 witte boterhammen bij, zonder de korstjes en ingesmeerd met een dikke laag mosterd. dit gaat de saus binden.

nu kan je na een half uurtje even kijken of 2 boterhammen genoeg is om te binden. zo niet, dan pleur je er gewoon nog een boterham in. na weer een uur stoven ongeveer kan je gaan proeven.
de boel op smaak brengen met zout, peper, azijn en eventueel nog een klein beetje stroop. oh en op het einde de laurier en kruidnagel eruit vissen.

dat is het wel. in totaal staat het dus wel een middagje op het vuur, maar dan is het wel belachelijk lekker.
  zondag 24 oktober 2010 @ 18:57:43 #54
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_87906576
Dus je bent geen vega vince? ;)
pi_87906738
verre van :)
pi_87907373
Heb vandaag een Indisch stoofpotje gemaakt en is erg goed gelukt :D

Riblappen aangebraden, vlees uit de pan, ui en knoflook, rode peper in de pan aanfruiten.
Vlees er weer bij, kerrie en ketoembar erbij.
Wat ketjap, beetje azijn en suiker. Kruidnagel en laurier erbij, water tot het vlees net onderstaat en pruttelen maar!

Lekker gegeten met rijst en gewokte spitskool.
  zondag 24 oktober 2010 @ 19:53:18 #57
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_87908110
quote:
Op zondag 26 september 2010 21:39 schreef clumsy_clown het volgende:
Vorig jaar heb ik welgeteld 1 poging gedaan om een stoofpot te maken. Rook héérlijk. Ik had de pot op balkon gezet, omdat ik geen ruimte had in de koelkast. Geen rekening gehouden met het feit dat het die nacht kéihard ging regenen, en de pan bleek niet waterdicht te zijn :'). Nu ga ik zondag een nieuwe poging doen :9.
Hoe is dit afgelopen?
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 25 oktober 2010 @ 09:55:14 #58
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_87927584
Irish Stew :9
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 11:13:44 #59
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_88135286
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
pi_88135430
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 11:13 schreef Aventura het volgende:
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
Appelkaneelcrumble met een bolletje ijs?
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 11:23:29 #61
21082 Paxlie
Ies best bro
pi_88135496
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 11:13 schreef Aventura het volgende:
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
Waarom niet gewoon een schaal met hapjes als voorgerecht?
Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
Praten over mma? Kom naar #mma
pi_88136099
quote:
1s.gif Op maandag 25 oktober 2010 09:55 schreef Dark_Angelus het volgende:
Irish Stew :9
The mother all stews

Je was me voor. Met Guinness!
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_88138973
quote:
1s.gif Op donderdag 21 oktober 2010 22:43 schreef Perruche het volgende:
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée :D )

500 gr riblappen (rund) in blokjes
1 of 2 flesjes bruin bier
2 uien, gesneden
2 tenen knoflook
eetlepel bloem

Riblappen in stukjes, zout en peper erop, 10 minuten laten intrekken. Daarna aanbraden in boter. Als ze bruin zijn eruit (opzij leggen) en in het vet uien aanbakken. Na paar minuten geperste knoflook erbij. Als de ui en knof gaar zijn: bloem erbij en even meebakken. Bier in de pan, aan de kook brengen en vlees terug in de pan. Dan doe je erbij:

- 2 takjes thijm
- beetje extra peper en zout
- eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- paar snufjes nootmuskaat

Dit alles minstens 2 uur laten pruttelen. :9
Dat klinkt als een irish stew zonder wortel :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_88139861
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 13:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]



Dat klinkt als een irish stew zonder wortel :P
Ik mis ook nog de aardappels en de bleekselderij...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_88315007
Mjam mjam,
gisteren paardenvlees stoofschotel gemaakt naar het recept van de slager !
Hij was bijna net als "vroeger" van oma.
Nog 4 porties te gaan :P
pi_88327656
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 13:58 schreef Red_85 het volgende:

[..]



Ik mis ook nog de aardappels en de bleekselderij...
en de guiness
pi_88328111
quote:
1s.gif Op donderdag 4 november 2010 15:08 schreef Underdoggy het volgende:

[..]


en de guinness
Ik ben geen taalnazi maar wel tegen heiligschennis!!! JAH!!!

Dat recept is far from Irish stew... Volgende week heb ik weer wat tijd :)
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_88363469
Binnenkort met de nieuwe herfstbokjes maar weer eens wat proberen.
Bij elke gelegenheid schreef fathank het volgende:
Ik ben toen op Lowlands halverwege 't optreden van Typhoon knock out gegaan.
pi_88364466
Vorige week een Italiaanse kippenpotenstoof gemaakt met oa. veel wijn, groenten en rozijnen en pijnboompitten... De combi leek mij iets vreemd maar t was erg lekker.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_88780552
quote:
Irish Stew :9
Die maak ik zo (geen eigen recept, ooit een keer ergens opgescharreld)

- 750 gram stoofvlees, in stukken van 3 cm
- 3 el slaolie
- 2 teentjes knoflook
- ca. 1 liter runderbouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 fles Guinness
- 2 tl suiker
- 2 takjes tijm of 1 el gedroogde
- 2 laurierblaadjes
- flinke scheut Worcestersaus
- 2 uien, gehakt
- 4 grote aardappels, in blokjes
- 1 grote winterwortel, in blokjes
- 50 gram boter
- 2 el gehakte peterselie

Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in porties in de pan en bak het rondom bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Doe nu de bouillon, de tomatenpuree, de Guiness, de suiker, de tijm, de laurierblaadjes en de Worcestersaus erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat ca. anderhalf uur sudderen.
Smelt ondertussen de boter in een andere grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de uien, de aardappels en de wortels 20 minuten. Voeg ze dan toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur sudderen, voeg zout en peper naar smaak toe, bestrooi met de peterselie en serveer.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')