abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_87810347
even een tvptje , weekend ook maar weer is potje stoof maken.
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_87813885
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée :D )

500 gr riblappen (rund) in blokjes
1 of 2 flesjes bruin bier
2 uien, gesneden
2 tenen knoflook
eetlepel bloem

Riblappen in stukjes, zout en peper erop, 10 minuten laten intrekken. Daarna aanbraden in boter. Als ze bruin zijn eruit (opzij leggen) en in het vet uien aanbakken. Na paar minuten geperste knoflook erbij. Als de ui en knof gaar zijn: bloem erbij en even meebakken. Bier in de pan, aan de kook brengen en vlees terug in de pan. Dan doe je erbij:

- 2 takjes thijm
- beetje extra peper en zout
- eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- paar snufjes nootmuskaat

Dit alles minstens 2 uur laten pruttelen. :9
pi_87906521
Dit is mijn stoofvlees recept. altijd weer een succes bij vrienden. Heerlijk bij verse friet.

ingrediënten:

1 kg sucadelappen
halve winterpeen
2 stengels bleekselderij
2 grote uien
paar teentjes knoflook
2 flessen donker bier
runderbouillon (van een tabletje)
stroop
2 witte boterhammen
mosterd
azijn
zout
peper
boter
3 laurierblaadjes
2 kruidnagels
paar takjes tijm

eerst de peen, bleekselderij, ui en knoflook fijnsnijden. hoeft niet erg netjes, want het lost toch op in je saus. in een grote stoofpan de groenten zachtjes opzetten in een klontje boter. vuur niet hoog zetten, het hoeft alleen maar zachtjes te smoren.

dan het vlees ik blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm snijden. een aparte pan op hoog vuur zetten en boter smelten. dan het vlees hierin op hoge temperatuur dichtschroeien.
dit kan je het beste in porties doen, want als je al het vlees in een keer doet is je pan koud. het vlees wat mooi bruin en dichtgeschroeid is mag bij de groente gegooid worden.
als al het vleesch is gebraden en bij de groente ligt, dan mogen de 2 flessen bier in de pan waar je het vlees in hebt gebraden. als het bier tegen de kook aanzit, dan mag het bij het vlees
gegoten worden. het vlees moet helemaal onder het vocht staan. lukt dit niet met het bier alleen, vul het dan aan met WARM runderbouillon.

nu kunnen de kruidnagels, laurierblaadjes en tijm bij de stoofpot. dan mag de pan op een zo laag mogelijk vuurtje, het liefst zelfs met een stoofplaatje eronder. na een uurtje mag er een klein scheutje stroop
en een scheut azijn bij. ook kan er al wat zout en peper bij. na weer een uurtje stoven mogen en 2 witte boterhammen bij, zonder de korstjes en ingesmeerd met een dikke laag mosterd. dit gaat de saus binden.

nu kan je na een half uurtje even kijken of 2 boterhammen genoeg is om te binden. zo niet, dan pleur je er gewoon nog een boterham in. na weer een uur stoven ongeveer kan je gaan proeven.
de boel op smaak brengen met zout, peper, azijn en eventueel nog een klein beetje stroop. oh en op het einde de laurier en kruidnagel eruit vissen.

dat is het wel. in totaal staat het dus wel een middagje op het vuur, maar dan is het wel belachelijk lekker.
  zondag 24 oktober 2010 @ 18:57:43 #54
199397 Windigo
Flavourtarian
pi_87906576
Dus je bent geen vega vince? ;)
pi_87906738
verre van :)
pi_87907373
Heb vandaag een Indisch stoofpotje gemaakt en is erg goed gelukt :D

Riblappen aangebraden, vlees uit de pan, ui en knoflook, rode peper in de pan aanfruiten.
Vlees er weer bij, kerrie en ketoembar erbij.
Wat ketjap, beetje azijn en suiker. Kruidnagel en laurier erbij, water tot het vlees net onderstaat en pruttelen maar!

Lekker gegeten met rijst en gewokte spitskool.
  zondag 24 oktober 2010 @ 19:53:18 #57
252240 Duderella
Snobs have more fun
pi_87908110
quote:
Op zondag 26 september 2010 21:39 schreef clumsy_clown het volgende:
Vorig jaar heb ik welgeteld 1 poging gedaan om een stoofpot te maken. Rook héérlijk. Ik had de pot op balkon gezet, omdat ik geen ruimte had in de koelkast. Geen rekening gehouden met het feit dat het die nacht kéihard ging regenen, en de pan bleek niet waterdicht te zijn :'). Nu ga ik zondag een nieuwe poging doen :9.
Hoe is dit afgelopen?
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
  Moderator / FOK!Fotograaf maandag 25 oktober 2010 @ 09:55:14 #58
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_87927584
Irish Stew :9
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 11:13:44 #59
39145 Aventura
Relax, het is maar Fok
pi_88135286
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
pi_88135430
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 11:13 schreef Aventura het volgende:
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
Appelkaneelcrumble met een bolletje ijs?
  zaterdag 30 oktober 2010 @ 11:23:29 #61
21082 Paxlie
Ies best bro
pi_88135496
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 11:13 schreef Aventura het volgende:
*help*
Ik wil binnenkort voor 6 man als hoofdgerecht een boeuf bourguignon maken. Maar heb geen inspiratie voor een voor- of nagerecht. Tips anyone? Het is op zich al een zwaar gerecht, dus het moeten imo wat lichtere gerechtjes zijn. Ik dach voor na iets appel-kaneligs, voor iets met een portobello ofzo. Verder kom ik niet..
Waarom niet gewoon een schaal met hapjes als voorgerecht?
Wie werd waar wanneer geboren en waarom werd hij door wie hoe genoemd?
Praten over mma? Kom naar #mma
pi_88136099
quote:
1s.gif Op maandag 25 oktober 2010 09:55 schreef Dark_Angelus het volgende:
Irish Stew :9
The mother all stews

Je was me voor. Met Guinness!
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_88138973
quote:
1s.gif Op donderdag 21 oktober 2010 22:43 schreef Perruche het volgende:
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée :D )

500 gr riblappen (rund) in blokjes
1 of 2 flesjes bruin bier
2 uien, gesneden
2 tenen knoflook
eetlepel bloem

Riblappen in stukjes, zout en peper erop, 10 minuten laten intrekken. Daarna aanbraden in boter. Als ze bruin zijn eruit (opzij leggen) en in het vet uien aanbakken. Na paar minuten geperste knoflook erbij. Als de ui en knof gaar zijn: bloem erbij en even meebakken. Bier in de pan, aan de kook brengen en vlees terug in de pan. Dan doe je erbij:

- 2 takjes thijm
- beetje extra peper en zout
- eetlepel mosterd
- 2 eetlepels azijn
- paar snufjes nootmuskaat

Dit alles minstens 2 uur laten pruttelen. :9
Dat klinkt als een irish stew zonder wortel :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_88139861
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 13:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]



Dat klinkt als een irish stew zonder wortel :P
Ik mis ook nog de aardappels en de bleekselderij...
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_88315007
Mjam mjam,
gisteren paardenvlees stoofschotel gemaakt naar het recept van de slager !
Hij was bijna net als "vroeger" van oma.
Nog 4 porties te gaan :P
pi_88327656
quote:
1s.gif Op zaterdag 30 oktober 2010 13:58 schreef Red_85 het volgende:

[..]



Ik mis ook nog de aardappels en de bleekselderij...
en de guiness
pi_88328111
quote:
1s.gif Op donderdag 4 november 2010 15:08 schreef Underdoggy het volgende:

[..]


en de guinness
Ik ben geen taalnazi maar wel tegen heiligschennis!!! JAH!!!

Dat recept is far from Irish stew... Volgende week heb ik weer wat tijd :)
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_88363469
Binnenkort met de nieuwe herfstbokjes maar weer eens wat proberen.
Bij elke gelegenheid schreef fathank het volgende:
Ik ben toen op Lowlands halverwege 't optreden van Typhoon knock out gegaan.
pi_88364466
Vorige week een Italiaanse kippenpotenstoof gemaakt met oa. veel wijn, groenten en rozijnen en pijnboompitten... De combi leek mij iets vreemd maar t was erg lekker.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
pi_88780552
quote:
Irish Stew :9
Die maak ik zo (geen eigen recept, ooit een keer ergens opgescharreld)

- 750 gram stoofvlees, in stukken van 3 cm
- 3 el slaolie
- 2 teentjes knoflook
- ca. 1 liter runderbouillon
- 1 blikje tomatenpuree
- 1 fles Guinness
- 2 tl suiker
- 2 takjes tijm of 1 el gedroogde
- 2 laurierblaadjes
- flinke scheut Worcestersaus
- 2 uien, gehakt
- 4 grote aardappels, in blokjes
- 1 grote winterwortel, in blokjes
- 50 gram boter
- 2 el gehakte peterselie

Verhit de olie in een grote braadpan op middelhoog vuur. Doe het vlees in porties in de pan en bak het rondom bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 1 minuut mee. Doe nu de bouillon, de tomatenpuree, de Guiness, de suiker, de tijm, de laurierblaadjes en de Worcestersaus erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag, sluit de pan en laat ca. anderhalf uur sudderen.
Smelt ondertussen de boter in een andere grote pan op middelhoog vuur en bak daarin de uien, de aardappels en de wortels 20 minuten. Voeg ze dan toe aan de stoofpot. Laat nog een half uur sudderen, voeg zout en peper naar smaak toe, bestrooi met de peterselie en serveer.
pi_88780633
quote:
1s.gif Op donderdag 4 november 2010 15:08 schreef Underdoggy het volgende:

[..]


en de guiness
Er zit al bruin bier in, en er hoort geen bleekselderij in irish stew :P
La derecha oprime, la izquierda libera
  donderdag 18 november 2010 @ 14:13:41 #72
304935 -Miauw-
Maar ik rook niet!
pi_88861457
Ohh ik wil ook een stoofpotje maken, heerlijk :9 Ik heb alleen geen stoofpotpot en ik ben nu ook echt even te blut om een goede aan te schaffen. Iemand een alternatief?
With the stars as her umbrella
pi_88861479
quote:
10s.gif Op donderdag 18 november 2010 14:13 schreef -Miauw- het volgende:
Ohh ik wil ook een stoofpotje maken, heerlijk :9 Ik heb alleen geen stoofpotpot en ik ben nu ook echt even te blut om een goede aan te schaffen. Iemand een alternatief?
euhm, gewoon en braadpan?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  donderdag 18 november 2010 @ 14:15:46 #74
304935 -Miauw-
Maar ik rook niet!
pi_88861544
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 14:14 schreef Mirjam het volgende:

[..]

euhm, gewoon en braadpan?
Zijn die bodems niet aanzienlijk dunner?
With the stars as her umbrella
pi_88861578
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 14:15 schreef -Miauw- het volgende:

[..]



Zijn die bodems niet aanzienlijk dunner?
ik maak altijd prima stoofpotten e.d. in mijn braadpan :9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  donderdag 18 november 2010 @ 14:18:15 #76
304935 -Miauw-
Maar ik rook niet!
pi_88861663
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 14:16 schreef Mirjam het volgende:

[..]

ik maak altijd prima stoofpotten e.d. in mijn braadpan :9
Mooi zo! Thanks ^O^
Stoofpot dit weekend *O* nu hier nog 'even' kiezen uit al die recepten :D
With the stars as her umbrella
pi_88863280
Misschien maak ik morgen of zaterdag wel een stoofpot :9
pi_88863327
quote:
Op donderdag 4 november 2010 15:19 schreef Red_85 het volgende:

[..]


Ik ben geen taalnazi maar wel tegen heiligschennis!!! JAH!!!

Dat recept is far from Irish stew... Volgende week heb ik weer wat tijd :)
Daarom heet het denk ik ook vlaamsche Stoofpot volgens het boek :')
pi_88863457
Ik maak nu rendang voor een etentje met collega's. We zijn met ongeveer 15 man, en ik heb een kilo. Iedereen neemt een gerecht mee, dus ik verwacht dat het wel zat is. Of zoals een collega al zei: je moet eigenlijk meenemen wat je zelf op kunt, anders heb je te veel.
pi_88863639
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 14:57 schreef Perruche het volgende:

[..]

Daarom heet het denk ik ook vlaamsche Stoofpot volgens het boek :')
Als je dan de volgende keer wortel en aardappel toevoegt (en de bloem weglaat!), dan heb je een heerlijke irish stew :P
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_88863759
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 15:00 schreef _Arual_ het volgende:
Ik maak nu rendang voor een etentje met collega's. We zijn met ongeveer 15 man, en ik heb een kilo. Iedereen neemt een gerecht mee, dus ik verwacht dat het wel zat is. Of zoals een collega al zei: je moet eigenlijk meenemen wat je zelf op kunt, anders heb je te veel.
Dat is dan wel genoeg ja :D Zit je straks met 15KG eten :D
La derecha oprime, la izquierda libera
  donderdag 18 november 2010 @ 21:20:15 #82
304935 -Miauw-
Maar ik rook niet!
pi_88879312
quote:
1s.gif Op donderdag 21 oktober 2010 22:43 schreef Perruche het volgende:
Vandaag weer een stoofpotje gemaakt. In mijn kookboek bekend als "Vlaamsche Stoofschotel" (Wannée :D )
-knip knip knip-
Deze ga ik morgen maken Perruche *O* mijn allereerste stoofpot ooit. Ben benieuwd :9
With the stars as her umbrella
pi_88883997
quote:
1s.gif Op donderdag 18 november 2010 15:08 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]



Dat is dan wel genoeg ja :D Zit je straks met 15KG eten :D
ongeveer drie ons rendang over, schat ik zo.
pi_88894569
Met dit trieste weer kun je natuurlijk niet anders dan stoofpot maken, dus dat ga ik straks doen ;)
pi_88949766
quote:
Op donderdag 18 november 2010 21:20 schreef -Miauw- het volgende:

[..]



Deze ga ik morgen maken Perruche *O* mijn allereerste stoofpot ooit. Ben benieuwd :9
Oeh leuk!!! Laat me weten hoe hij geworden is :)
pi_89637521
quote:
1s.gif Op dinsdag 30 maart 2010 16:57 schreef Redcoon het volgende:
Ik heb een al een paar keer dit aardige gerecht gemaakt, komt hier vandaan, klik.

Dag van tevoren:

- 800 gram runderlappen
- 1 rood uitje
- 3 teen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 3 el olijfolie
- peper (zwart, vers) en zout
- 1 hersluitbare plastic zak

Hak het vlees in stukken en doe het in de plastic zak.

Schil en halveer de rode ui en snij het in plakjes. Pel en kneus de knoflookteentjes, kneus de takjes rozemarijn. Meng de olie, azijn en de mosterd in een kommetje tot een marinade. Voeg alles bij het vlees en sluit de zak.

Kneed nu de zak totdat de de marinade overal gelijk is verspreid. Stop de zak 24 uur in de koelkast.

De dag erna:

- Boter of olie
- 1 uit (groot)
- 470 ml runderbouillon (dit is meer dan nodig, maar kan handig zijn in het geval de saus te dik wordt)
- 3 laurierbladeren
- el bloem
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 1/8 tl peper (zwart, vers)
- 1/4 tl zout
- 1 el appelstroop
- extra peper (zwart, vers)
- extra zout

Haal het vlees uit de koelkast en laat het op een bord op kamertemperatuur komen. Haal de knoflook en de rozemarijn uit de zak en gooi het weg. Laat de rode ui zitten.

Snipper de grote ui. Meng de bloem, paprikapoeder, mosterdpoeder, peper en de zout in een kommetje. Strooi dit mengsel over het vlees.

Smelt 2 el boter of olie in een (ruime) braadpan, voeg het vlees en de ui toe en bak het al roerend 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg 350 ml runderbouillon (bewaar de rest) en de laurierbladen toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan en laat alles 60 minuten sudderen (het liefst op een sudderpitje).

Voeg na de 45 minuten 1 a 2 el appelstroop toe. Doe de deksel op de pan en laat alles weer 60 minuten sudderen. Na de 60 minuten de laurierbladeren verwijderen en breng de stoofpot op smaak met veel peper en een beetje zout.

Laat de stoofpot nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel op de pan om het overtollige vocht te laten verdampen.

Klaar! Lekker met frietjes of aardappelpuree en groen.

---------------------------------------------

Ik heb de kooktijden aangepast, het originele recept vroeg om twee x 45 min, dat vond ik echt te weinig!
Bedankt voor je recept!

Ik heb het vandaag gemaakt en ga het zo opeten met wat tagliatelle.
Het enige verschil is dat ik geen mosterdpoeder erin heb gestopt en ik heb er kastanjechampignons aan toegevoegd.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
In the end all you can hope for. Is the love you felt to equal the pain you've gone through.
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 7 december 2010 @ 16:51:21 #87
132619 crew  D_A
Ben jij van die © ?
pi_89637691
We hebben van de week een echte Le Creuset in huis gekregen. Dus tijd voor meer lekkere stoofpotten :~
[b] Op Zaterdag 26 april 2008 22:35 schreef lauwert het volgende:[/b]
[i] Waar zouden we toch zijn zonder onze geliefde D_A O+ [/i]
pi_89637806
De geur in huis tijdens en na het bereiden van een stoofpot.
Blood runs through your veins, that's where our similarity ends.
In the end all you can hope for. Is the love you felt to equal the pain you've gone through.
  dinsdag 18 januari 2011 @ 20:28:24 #89
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_91532588
Sinds kort een goede, zware pan in huis.. (Bij Blokker voor 25 euro :o gietijzer met glazen deksel. Koopje!)
Morgen Rendang maken heb ik besloten :9

Kom alleen qua groenten-inspiratie nog niet verder dan spercieboontjes :') Iemand nog andere tips?
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_91532624
quote:
6s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 20:28 schreef E.T. het volgende:
Sinds kort een goede, zware pan in huis.. (Bij Blokker voor 25 euro :o gietijzer met glazen deksel. Koopje!)
Morgen Rendang maken heb ik besloten :9

Kom alleen qua groenten-inspiratie nog niet verder dan spercieboontjes :') Iemand nog andere tips?
Kouseband? :9
Op vrijdag 18 maart 2011 01:26 [b]schreef Ezio het volgende:[/b]Ik ga nu wel. Kijk uit waar je je staart steekt!
Groetjes, Ezio.
  dinsdag 18 januari 2011 @ 21:23:31 #91
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_91535758
quote:
1s.gif Op dinsdag 18 januari 2011 20:28 schreef Stokstaart het volgende:

[..]

Kouseband? :9
Moet eerlijk bekennen dat ik dat nog nooit gegeten heb :@
Maar dat hebben ze morgen ook niet bij de C1000 :{
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_91535887
zelfgemaakte atjar?
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_91554001
gado gado met een lichte pindasaus?
  woensdag 19 januari 2011 @ 12:07:28 #94
3011 E.T.
hormonaal stuiterballetje
pi_91555793
Door een ziek kind dat onverwacht thuis is zit boodschappen doen er vandaag ff niet in :{ De pan wordt nu ingewijd met stoofpeertjes die toch nog opmoesten, de rest van de avondmaaltijd wordt improviseren ;)
I can only please one person per day. Today is not your day. Tomorrow isn't looking too good either.
pi_92039453
quote:
1s.gif Op zondag 7 maart 2010 10:20 schreef PiperMaru het volgende:
Ik maak vandaag dit recept:

Chipotle shredded beef

1 kg riblappen
1 tl chilipoeder
1 tl paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
1 tl komijnpoeder
1 ui
3 tenen knoflook
0,5 liter runderbouillon
3 tl tomatenpuree

Wrijf de riblappen in met het mengsel van de kruiden en braad ze in porties aan tot ze bruin zijn. Haal uit de pan. Fruit de ui en knoflook zachtjes in het braadvocht. Doe het vlees erbij, samen met de bouillon en de tomatenpuree. Zet het vuur laag (evt. de pan op een sudderplaat) en laat 6-8 uur pruttelen, tot het vlees zo gaar is dat het uit elkaar valt.

Schep het vlees uit de pan en stop het in tortilla's, samen met guacamole, tomaat, kaas, zure room of wat je verder maar lekker vindt. Serveer de saus apart.

Staat nu te pruttelen :9
quote:
1s.gif Op maandag 8 maart 2010 14:22 schreef PiperMaru het volgende:

[..]

Hij was lekker, maar niet heel erg pittig. Een volgende keer doe ik er denk ik tijdens of na het stoven nog wat chilipasta ofzo doorheen.
Moet je hier theelepels gebruiken, of tsp? Want mijn amerikaanse tsp is echt héél iets anders dan een theelepeltje :P
Heb net het vlees gekruid en aangebakken, en heb dus tsp gebruikt, en de chili en peper prikken in mijn neus!
  zaterdag 29 januari 2011 @ 18:38:54 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_92048770
Heb nog een paard in de vriezer liggen, moet daar volgende week maar eens wat mee maken, zuurvlees of stoven in kriekenbier, frieten erbij.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_92050567
Zuurvlees :9
A command line lets you get intimate with your computer, data and protocols. GUIs are like wearing full body condoms.
pi_92216445
quote:
1s.gif Op zaterdag 24 februari 2007 12:05 schreef cinnamongirl het volgende:
Gisteren heb ik deze stoofschotel gemaakt. Het was een enorm succes en iedereen vroeg me het recept!
Neem géén magere rib/runderlappen, die lillende randjes verdwijnen echt, maar pas na een uur of 5 stoven heb ik gezien, en niet na 2,5 uur zoals de meeste recepten zeggen. En het vlees valt echt uit elkaar in je mond....
En maak het liefst de dag van te voren, stoof het 4 uur, laat afkoelen en bewaar in de koelkast, en stoof het de dag erna nog een uur.

Het is een variant op Boeuf Bourguignon, en was genoeg voor 5 personen.

Ingrediënten:

900 g riblappen (of runderlappen)
25 g boter
1/2 duobakje magere spekreepjes
1 runderschenkel met been (optioneel)
2 uien, in stukjes
1/2 fles volle rode wijn
1 winterpeen, in kleine blokjes
2 stengels selderij, in stukjes
2 eetlepels bloem
1/4 liter bouillon (ik maak 'm zelf met een blokje)
1 potje zilveruitjes
3 laurierblaadjes
3 theelepels gedroogde tijm (of 5 takjes verse tijm)
5 teentjes knoflook, gepeld en geplet
1-2 gedroogde chilipepertjes
1 bak champignons (250 gram)
1 a 2 ansjovis
paar cherrytomaatjes, of grote tomaat, of lepeltje tomatenpuree

Voorbereiden
(max. 1 dag tevoren): Runderlappen in dobbelstenen snijden. In grote braadpan boter smelten en spekjes krokant bakken. Spekjes met schuimspaan uit pan nemen en in bakvet blokjes rundvlees rondom bruinbakken. Vlees uit pan nemen en in zelfde bakvet ui zachtjes bakken. Bloem erover strooien en even meebakken. Wijn en bouillon toevoegen en aan de kook brengen. Zilveruitjes in vergiet afspoelen met water. Vleesblokjes, spekjes en runderschenkel in pan terugdoen. Zilveruitjes, de in stukjes gesneden winterpeen en selderijstengels erdoor scheppen. Ansjovis en tomaat toevoegen (Dit proef je niet, beiden werken als smaakversterkers!) Laurier en tijm met knoflook in pan doen en chilipepertjes erboven verkruimelen. Pan op zeer laag vuur zetten. Deksel erop leggen en nog minstens 3 uur laten sudderen. Af en toe omscheppen.

Bereiden
Stoofpot eventueel opnieuw opwarmen. Laatste halfuur champignons meestoven. Knoflook, laurier en kruidentakjes verwijderen. Schenkel uit pan nemen, vlees dat eraan zit in kleine blokjes snijden en terugdoen in pan.

Ik heb nu deze maar dan met 1,5 kilo vlees op staan! Straks maak ik er nog gestoofde rode kool bij en dan serveer ik morgen alles met aardappelpuree :9 O+
pi_92216513
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 18:38 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb nog een paard in de vriezer liggen, moet daar volgende week maar eens wat mee maken, zuurvlees of stoven in kriekenbier, frieten erbij.
Is dat lekker, paard en kriek? Lijkt mij een beetje zoet met zoet. Ik vind ze allebei lekker, maar geloof niet dat ik snel die combinatie zou maken.
pi_92216871
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 januari 2011 14:37 schreef LieLie het volgende:

[..]

[..]

Moet je hier theelepels gebruiken, of tsp? Want mijn amerikaanse tsp is echt héél iets anders dan een theelepeltje :P
Heb net het vlees gekruid en aangebakken, en heb dus tsp gebruikt, en de chili en peper prikken in mijn neus!
Heb dus tsp gebruikt, in plaats van theelepeltjes. En een halve kilo vlees, ipv een kilo (wel de hoeveelheid kruiden voor 1kg + nog het sap van twee sinaasappels) en het was heerlijk!! Heel lekker kruidig! In tortilla's gestopt met zure room en tomaat, kaas, guacamolesaus. Echt smullen!
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')