Klinkt goedquote:Op dinsdag 22 november 2011 09:44 schreef vriendelijkevriend het volgende:
Mijn mama maakt verrukkelijke hachee, als ik het niet vergeet zal ik haar het (familie)recept vragen.
Ik heb m'n eerste stoofpotje eindelijk gemaakt, adhv dit recept . Kay is sowieso super, en ook dit recept was heeeerlijk.quote:Op dinsdag 30 maart 2010 16:57 schreef Redcoon het volgende:
Ik heb een al een paar keer dit aardige gerecht gemaakt, komt hier vandaan, klik.
Dag van tevoren:
- 800 gram runderlappen
- 1 rood uitje
- 3 teen knoflook
- 2 takken rozemarijn
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el grove mosterd
- 3 el olijfolie
- peper (zwart, vers) en zout
- 1 hersluitbare plastic zak
Hak het vlees in stukken en doe het in de plastic zak.
Schil en halveer de rode ui en snij het in plakjes. Pel en kneus de knoflookteentjes, kneus de takjes rozemarijn. Meng de olie, azijn en de mosterd in een kommetje tot een marinade. Voeg alles bij het vlees en sluit de zak.
Kneed nu de zak totdat de de marinade overal gelijk is verspreid. Stop de zak 24 uur in de koelkast.
De dag erna:
- Boter of olie
- 1 uit (groot)
- 470 ml runderbouillon (dit is meer dan nodig, maar kan handig zijn in het geval de saus te dik wordt)
- 3 laurierbladeren
- el bloem
- 1/4 tl paprikapoeder
- 1/4 tl mosterdpoeder
- 1/8 tl peper (zwart, vers)
- 1/4 tl zout
- 1 el appelstroop
- extra peper (zwart, vers)
- extra zout
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op een bord op kamertemperatuur komen. Haal de knoflook en de rozemarijn uit de zak en gooi het weg. Laat de rode ui zitten.
Snipper de grote ui. Meng de bloem, paprikapoeder, mosterdpoeder, peper en de zout in een kommetje. Strooi dit mengsel over het vlees.
Smelt 2 el boter of olie in een (ruime) braadpan, voeg het vlees en de ui toe en bak het al roerend 5 minuten op een medium vuurtje. Voeg 350 ml runderbouillon (bewaar de rest) en de laurierbladen toe aan het vlees. Doe de deksel op de pan en laat alles 60 minuten sudderen (het liefst op een sudderpitje).
Voeg na de 45 minuten 1 a 2 el appelstroop toe. Doe de deksel op de pan en laat alles weer 60 minuten sudderen. Na de 60 minuten de laurierbladeren verwijderen en breng de stoofpot op smaak met veel peper en een beetje zout.
Laat de stoofpot nog een kwartiertje pruttelen zonder deksel op de pan om het overtollige vocht te laten verdampen.
Klaar! Lekker met frietjes of aardappelpuree en groen.
---------------------------------------------
Ik heb de kooktijden aangepast, het originele recept vroeg om twee x 45 min, dat vond ik echt te weinig!
Dat is wel interessant jaquote:Op vrijdag 25 november 2011 21:54 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Ik heb m'n eerste stoofpotje eindelijk gemaakt, adhv dit recept . Kay is sowieso super, en ook dit recept was heeeerlijk.
Ziet er lekker uit.quote:Op vrijdag 25 november 2011 21:54 schreef clumsy_clown het volgende:
[..]
Ik heb m'n eerste stoofpotje eindelijk gemaakt, adhv dit recept . Kay is sowieso super, en ook dit recept was heeeerlijk.
Hmmm...die ziet er goed uit. Die mag opchet lijstje voor volgend weekendquote:Op zaterdag 26 november 2011 14:19 schreef Felagund het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit.
Maar, deze lijkt mij ook lekker: http://www.kayotic.nl/blog/autumns-harvest-stew, misschien morgen maken.
Oeh, ik heb spruitjes en wortelen over van het weekend, strak planquote:Op zaterdag 26 november 2011 14:19 schreef Felagund het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit.
Maar, deze lijkt mij ook lekker: http://www.kayotic.nl/blog/autumns-harvest-stew, misschien morgen maken.
En deze was dus echt heel lekker Vandaag gemaaktquote:Op zaterdag 26 november 2011 14:19 schreef Felagund het volgende:
[..]
Ziet er lekker uit.
Maar, deze lijkt mij ook lekker: http://www.kayotic.nl/blog/autumns-harvest-stew, misschien morgen maken.
Vond hem ook heel lekker, alleen de groenten hadden wat gaarder van mij gemogen. Denk dat ik ze de volgende keer wat eerder bij in doe. Al kan het ook komen doordat ik er in het begin wat te weinig bouillon bij in had gedaan.quote:Op zondag 4 december 2011 19:35 schreef PdeHoog het volgende:
[..]
En deze was dus echt heel lekker Vandaag gemaakt
Nee. Groenten wat langer erin laten liggen en goed klein gesneden. Denk blokjes van een halve cm. En geen spruiten en pompoen. Spruiten vind ik niet lekker en pompoen vond ik alleen in grote hoeveelheden. Meer dan ik kon verwerkenquote:Op woensdag 7 december 2011 13:55 schreef Felagund het volgende:
[..]
Vond hem ook heel lekker, alleen de groenten hadden wat gaarder van mij gemogen. Denk dat ik ze de volgende keer wat eerder bij in doe. Al kan het ook komen doordat ik er in het begin wat te weinig bouillon bij in had gedaan.
Had jij je precies aan het recept gehouden?
Heb je daar ook een recept voor?quote:
Het is me niet duidelijk...die je die kruiden in de azijn en daar je vlees in?quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:13 schreef oh-oh het volgende:
Thijm, peper, zout, jeneverbesjes ( stuk of 8 ) , kruidnagels ( stuk of 8 ) , laurierblad ( stuk of 3 ). En dan het vlees in azijn zetten, zodat het helemaal onder staat. Ik marineer altijd de avond van te voren.
Voor de bereiding het vlees in een vergiet uit laten lekken.
Dan in porties goed aanbakken in een pan.
Een paar flinke uien grof snijden, en in het vet en sap van de laatste lading vlees fruiten.
Vlees terug in de pan, hele pot stroop erbij mikken, en goed doorroeren.
Paar uur lekker laten sudderen en ongeveer een uur voordat het klaar is een paar stukken ontbijtkoek in stukjes er door roeren.
Het is zuur en zoet, en het lekkerst met frietjes natuurlijk!
Zuurvleesrecept, maar dan met konijn maken
Hoe marineer je dan? Gewoon de kruiden op het vlees leggen een paar uur? Dan de kruiden eraf en azijn erover? Ja, je denkt natuurlijk "die is gek" maar ik wil het duidelijk hebbenquote:Op woensdag 7 maart 2012 12:18 schreef oh-oh het volgende:
Nee de avond van te voren marineren met die kruiden en dan de azijn erover.
Zoals je altijd marineert, gewoon de kruiden goed mengen met het vlees en dan de azijn er meteen over, hoplaquote:Op woensdag 7 maart 2012 12:20 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Hoe marineer je dan? Gewoon de kruiden op het vlees leggen een paar uur? Dan de kruiden eraf en azijn erover? Ja, je denkt natuurlijk "die is gek" maar ik wil het duidelijk hebben
Ja hoor, het is zelfs best veel, vandaar dat je de saus nog dikker kan maken met ontbijtkoek.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:20 schreef UIO_AMS het volgende:
Is die ene pot stroop voldoende vocht? Het lijkt me zo weinig namelijk.
Ja, nee leek me ook logisch. Maar je zei:quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:21 schreef oh-oh het volgende:
[..]
Zoals je altijd marineert, gewoon de kruiden goed mengen met het vlees en dan de azijn er meteen over, hopla
Waardoor het lijkt alsof je het éérst marineert, en dan later de azijn erover gietquote:Nee de avond van te voren marineren met die kruiden en dan de azijn erover.
Duidelijk. Wat voor stroop gebruik je? Gewoon appelstroop? Of iets anders? En over hoeveel vlees hebben we het?quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:22 schreef oh-oh het volgende:
Ja hoor, het is zelfs best veel, vandaar dat je de saus nog dikker kan maken met ontbijtkoek.
Het wordt vloeibaar als het warm wordt en bovendien komt er ook nog veel vocht uit het vlees.
Ja, duh, maar je schreef het gewoon raar op.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:28 schreef oh-oh het volgende:
Jezus fuck, dat hoort gewoon bij het marineerproces dat je de avond van te voren uitvoert
Kilo vlees ongeveer.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:45 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Duidelijk. Wat voor stroop gebruik je? Gewoon appelstroop? Of iets anders? En over hoeveel vlees hebben we het?
Ja, ik doe ook nooit iets speciaals met de wijn.... da's nou net het idee achter een stoofpotje.. alle afzonderlijke smaken en geuren vermengen zich langzaam compleet tot een heerlijke combinatie Komt dus helemaal goed hoor!quote:Op vrijdag 9 maart 2012 14:47 schreef oh-oh het volgende:
Huh wat? Wat is laten ontzuren?
Ik pleur wijn dr altijd zo bij, die smaak gaat altijd vanzelf weg toch?
Eens. En daarna bleek de stroop opeens appelstroop te zijn. Ik haaaaaaat dat soort onduidelijkheden.quote:Op woensdag 7 maart 2012 12:48 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Ja, duh, maar je schreef het gewoon raar op.
Het recept komt uit een Amerikaans kookboek (The Complete Meat Cookbook):quote:Op zondag 3 juni 2012 09:32 schreef Steven184 het volgende:
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.
Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
hier staat ook een stoofpot op het menu voor vandaag. Maar goed, het is hier 4 graden en het regent, dus dan mag het ook wel, dacht ik.quote:Op zondag 3 juni 2012 09:32 schreef Steven184 het volgende:
Er gaat hier ook gewoon een stoofpotje het vuur op vandaag hoor. Kwam nog wat kilo's runderriblappen tegen in de vriezer, dus van de week al rendang gemaakt en vanmiddag even een standaard stoofpotje maken.
Heb je trouwens een recept van Baskische Schaapherders Lamsstoof? Klinkt erg goed namelijk.
Hoe lang heb je het laten stoven?quote:Op maandag 4 juni 2012 11:15 schreef UIO_AMS het volgende:
Ietwat tegenvallend resultaat gisteren. Lamsvlees was een beetje aan de taaie kant. Had geen citroen en heb in plaats daarvan witte wijnazijn gebruikt. Zou toch moeten werken, maar heb waarschijnlijk te weinig gebruikt.
Goed om te horen. Smaak was dus prima?quote:Op maandag 4 juni 2012 13:33 schreef Steven184 het volgende:
Thanks nog voor het recept! Stoofpotje hier wel goed gelukt.
Vond het er niet heel mager uitzien. Ook niet heel vet trouwens.quote:Was je lamsvlees niet gewoon te mager?
Gisteren niet jouw recept uitgeprobeerd he, maar gewoon een ouderwets stoofpotje met wat lappen die ik nog in de vriezer had.quote:Op maandag 4 juni 2012 13:37 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]Goed om te horen. Smaak was dus prima?
Ok, dat is namelijk een probleem dat ik nog wel eens heb met lamsvlees, dat het gewoon te mager is voor een lekker stoofpotje.quote:[..]
Vond het er niet heel mager uitzien. Ook niet heel vet trouwens.
Ik denk eerder te kort. Ik doe stoofpotjes vaak 3 uur of nog langer. Ook zonder azijn of ander zuur valt het dan zo uit elkaar.quote:
Ook met lamsvlees? Ik lees overal dat anderhalf uur voldoende is.quote:Op maandag 4 juni 2012 15:01 schreef n0a het volgende:
Ik denk eerder te kort. Ik doe stoofpotjes vaak 3 uur of nog langer. Ook zonder azijn of ander zuur valt het dan zo uit elkaar.
als je het vlees klein snijd dan is het in een paar uur redelijk gaar. grotere stukken duren langer.quote:Op maandag 4 juni 2012 15:10 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Ook met lamsvlees? Ik lees overal dat anderhalf uur voldoende is.
Heb er een stuk of wat thuisliggen, maar eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit dit topic. .quote:Op woensdag 17 oktober 2012 22:25 schreef Stansfield het volgende:
Kick. De herst en winter komen er weer aan. Dus weer tijd voor mooie gerechten. Nu heb ik ook eindelijk een goede pan hiervoor. Maar zoek ik dus nog een goed kookboek met wat inspiratie. Iemand hier tips voor het beste stoofpotten kookboek?
Bedankt, ik zal dit topic ook eens doorlezen. Maar het was meer omdat ik alweer mijn sinterklaascadeaulijstje moest klaar hebben voor mijn schoonfamilie. Dus daarom kwam ik met dit idee. Bij de bruna heb ik al wel wat mooie boekjes gevonden die binnen de prijsklasse vallen.quote:Op donderdag 18 oktober 2012 10:03 schreef UIO_AMS het volgende:
[..]
Heb er een stuk of wat thuisliggen, maar eigenlijk haal ik de meeste inspiratie uit dit topic. .
Toevallig heb ik er gisteren eentje aangeschaft voor ¤ 7,50. Het internationale soep- en stoofpotten kookboek of zo. Vond dat ik het voor die prijs niet kon laten liggen.
Deze heb ik dus gisteren gekocht:quote:Op donderdag 18 oktober 2012 10:05 schreef Stansfield het volgende:
Bedankt, ik zal dit topic ook eens doorlezen. Maar het was meer omdat ik alweer mijn sinterklaascadeaulijstje moest klaar hebben voor mijn schoonfamilie. Dus daarom kwam ik met dit idee. Bij de bruna heb ik al wel wat mooie boekjes gevonden die binnen de prijsklasse vallen.
Nou, laat me dan je romantische idee van een man die een avond in de keuken in pannen staat te roeren even verpesten:quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:41 schreef KillerBee4ever het volgende:
Ben nu toch wel nieuwsgierig naar het recept voor rendang
Vind je? Mijn vlees werd er totaal niet mals en lekker van.quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:48 schreef Gripper het volgende:
[..]
Nou, laat me dan je romantische idee van een man die een avond in de keuken in pannen staat te roeren even verpesten:
[ afbeelding ]
Verder alleen maar 2 uien, pakje kokosmelk, en een stengel Sereh erbij gemieterd.
t is niet erg CUL, maar deze is zo lekker....
Dat ligt aan je vlees, dat mals worden bedoel ikquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:28 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Vind je? Mijn vlees werd er totaal niet mals en lekker van.
Mijn/ons recept: rendangquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 15:41 schreef KillerBee4ever het volgende:
Ben nu toch wel nieuwsgierig naar het recept voor rendang
Ons? Vertel?quote:
Indische familie of indiegangers?quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:43 schreef RobinOok het volgende:
Gewoon, familierecept.
Zo at ik het thuis ook.
LOLquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:47 schreef RobinOok het volgende:
Indiėgangers. Al kwam dit recept van de Indonesische buurvrouw bij ons in Baokel. :-)
Ik zou geen "trek eens aan mijn tong80 vinger" topic meer durven openenquote:Op vrijdag 26 oktober 2012 20:00 schreef TLC het volgende:
Als ik dit topic zo doorlees is het toch jammer dat er -nog- geen geurinternet bestaat
Absoluut.quote:Op vrijdag 26 oktober 2012 19:56 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
LOL
Hadden ze bij jouw thuis ook heimwee naar indie? En fans van de late late lien show?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |