SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Op woensdag 15 juni 2011 01:02 schreef Bluezz het volgende:
Xeb heeft altijd gelijk, Staal
Daar heeft ze een topic over : Wat vraagjes over m'n tuin...quote:Op zondag 10 mei 2009 00:26 schreef Maneki.Neko het volgende:
Is dat je achtertuin? Waar is je omheining dan?
Dat snap ik, vandaar de linkquote:Op zondag 10 mei 2009 00:54 schreef Maneki.Neko het volgende:
Oh, ik pluis meestal niet eerst iemands history door voor ik reaguur
Wel grappig die bonsai's...quote:Op zondag 10 mei 2009 16:47 schreef SiGNe het volgende:
Even een kopietje uit het bonsaitopic voor degenen die daar niet komen (en omdat ik gewoon blij ben met m'n bonsaï)
De grote foto's waren niet zo scherp, ga ik morgen even opnieuw maken met een statief erbij, maar ik heb wel wat macrofotootjes gemaakt..
[ afbeelding ]
Acer Palmatum "Blood Good" (gekocht bij kwekerij Roos, ik gok 5-6 jaar oud)
[ afbeelding ]
Acer Palmatum "Ozidono Nishiki" (gekocht bij kwekerij Roos, ik gok 5-6 jaar oud)
[ afbeelding ]
Pinus Parviflora (gekocht bij Lodder Bonsaï, 16 jaar oud nu)
[ afbeelding ]
Serissa Foetida (bladeren gesnoeid zodat de nieuwe bladeren kleiner worden en blijven) (4 jaar oud gok ik)
[ afbeelding ]
soort spar, weet niet wat het is omdat ik 'm zelf uit de grond heb gehaald (ik gok 3-4 jaar oud)
[ afbeelding ]
Pinus Densiflora (gekocht als zaailing) (3 jaar oud nu)
[ afbeelding ]
Larix (zelf uit het bos gehaald, ik gok nu 3-4 jaar oud)
De 7e foto is in ieder geval Ooievaarsbek. Andere dingen kan ik vanavond misschien nog wel even nazoeken.quote:Op zondag 10 mei 2009 22:17 schreef Syytön het volgende:
Ik ben even vergeten een totaalplaatje te maken van mijn tuin.![]()
Maar hier komen de planten en bloemen die ik nu heb staan, het is nog niet echt veel want alles is in augustus 2008 en dit voorjaar geplant.
Ik heb de plantjes van mijn moeder gekregen, maar ik vergeet altijd de namen. Dus willen jullie alsjeblieft de namen van de planten noemen, dan sla ik de foto's op onder de bestandsnaam van de naam van de plant.
Ik ben echt een tuinn00b.![]()
[ afbeelding ]
Plantje is nog steeds zielig.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Lief![]()
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Leuk, dankjewel!quote:Op maandag 11 mei 2009 15:52 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
De 7e foto is in ieder geval Ooievaarsbek. Andere dingen kan ik vanavond misschien nog wel even nazoeken.
Dat heb ik ook gehad hoorquote:Op maandag 11 mei 2009 08:49 schreef Cat22 het volgende:
Tuinvp.
Ik woon nu 2 jaar in mijn woning met tuin en missie 1 is bereikt: het hek om mijn achtertuin is begroeid met Hedra's en klimop. Heb ik tenminste weer privacy.
Missie 2 wil nog niet zo: kleur in de tuin brengen. Alles wat ik erin zet gaat óf dood of blijkt een groenbloeiende plant te zijn. Ik ben een echte tuin n00b dus ik ga binnenkort maar eens met mijn moeder shoppen.
Op mijn balkon heb ik ten minste wel al kleur:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Waarschijnlijk bedoel je Hedera in plaats van Hedra. Hedera is de Latijnse naam voor klimop.quote:Op maandag 11 mei 2009 08:49 schreef Cat22 het volgende:
Tuinvp.
Ik woon nu 2 jaar in mijn woning met tuin en missie 1 is bereikt: het hek om mijn achtertuin is begroeid met Hedra's en klimop. Heb ik tenminste weer privacy.
Missie 2 wil nog niet zo: kleur in de tuin brengen. Alles wat ik erin zet gaat óf dood of blijkt een groenbloeiende plant te zijn. Ik ben een echte tuin n00b dus ik ga binnenkort maar eens met mijn moeder shoppen.
Op mijn balkon heb ik ten minste wel al kleur:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Kijk, daar ga ik al.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 17:13 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Waarschijnlijk bedoel je Hedera in plaats van Hedra. Hedera is de Latijnse naam voor klimop.
Even een goede tip voor planten die je gaat aanschaffen in een tuincentrum: kies planten die in verschillende periodes bloeien, anders zit je nog de helft van het jaar tegen een groene vlakte aan te kijken.
Hibiscus, daar had mijn moeder het ook al over.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 18:31 schreef Bluezz het volgende:
@ Cat22, hibiscus is een erg dankbare vaste struik, ik heb er eentje op stam. Blaadjes in het voorjaar en megaveel bloemen in de zomerEn je hoeft niet eens te snoeien!
Longkruid is ook erg leuk en ook makkelijk op moeilijke schaduwplekjes.. een zéé van bloemen in het voorjaar, wordt lekker groot en heeft prachtig wit gestippeld blad in de winter.
Ik heb een hele mooie onder de hibiscus ik zal even buiten een foto voor je maken, die bloeit nu zo leukquote:Op dinsdag 12 mei 2009 18:41 schreef Cat22 het volgende:
Nog tips voor bodembedekkende schaduwlievende vaste zomerbloeiers? (bescheiden verlanglijstje, ikweettut)
Weer twee punten voor Hibiscus erbij. Geen werk en bloeien als de rest het opgeeft, klinkt goed.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 18:46 schreef Sanne het volgende:
Hibiscus doet het altijd, ook als je niets aan je planten doet. Tenminste bij mij. Hij bloeit wel laat vind ik. Als de rest van de bloemetjes het zo'n beetje opgeven komt mijn hibiscus pas in volle glorie (augustus-oktober).
Toch maar wel gedaan, kreeg het niet voor elkaar om de boompjes goed te laten zien, maar ik heb in elk geval een simpele oplossing gevonden.quote:Op zondag 10 mei 2009 21:28 schreef Werewolf het volgende:
[..]
Wel grappig die bonsai's...
Misschien kan je ook een egale achtergrond gebruiken voor de foto's. Dan komen je 'boompjes' er beter uit.
quote:Op dinsdag 12 mei 2009 18:58 schreef Cat22 het volgende:
[..]
Weer twee punten voor Hibiscus erbij. Geen werk en bloeien als de rest het opgeeft, klinkt goed.
Dit is Kruipend Zenegroen (Ajuga reptans) Bloeiperiode: april-juni.quote:Op dinsdag 12 mei 2009 18:47 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Ik heb een hele mooie onder de hibiscus ik zal even buiten een foto voor je maken, die bloeit nu zo leuken groeit als kool, je ziet hem niet vaak.
En bovendien weet ik niet hoe hij heet![]()
![]()
Thanks! Ik heb het ook nog even nagevraagd aan mijn moeder.quote:Op maandag 11 mei 2009 22:09 schreef lyolyrc het volgende:
Syytön, ik heb helaas niet alles kunnen vinden, ik ben ook maar een parttime tuinier. Maar ik heb wel wat aanvullingen voor je, waarvan twee met een vraagteken, namelijk:
De eerste foto is een Korenbloem (Geslachtsnaam: Centaurea). Dit dacht ik vanmiddag al, maar ik twijfelde toen ik naar het blad keek. Op je foto is te zien dat dit plantje er niet helemaal tiptop bijstaat. Dat wil wel eens gebeuren als de plant te los in de grond staat en ook nog eens in de volle zon krijgt. Druk even de grond rondom stevig aan, geef wat water, dan gaat de Korenbloem het vast wel beter doen.
De derde foto is het Lelietje van dalen (Geslachtsnaam: Convallaria). Dit dacht ik vanmiddag ook al, vanavond nog even hier in de tuin gecontroleerd. Heeft dit plantje niet gebloeid? Dat zou jammer zijn, want de bloemen hiervan geuren heerlijk. Het zijn geschikte plantjes voor schaduwplekken waar eigenlijk niets anders wil groeien.
De vierde foto is mogelijk een Geranium, als ik naar het blad kijk. De geslachtsnaam is of Geranium of Pelargonium.
De zesde foto is misschien een Goudsbloem, al ziet het blad er iets anders uit dan ik het ken.
Een kleine aanvulling op de zevende foto: de Ooievaarsbek heeft als geslachtsnaam Geranium.
Fijn dat je het hier ook even meldt, daar kunnen we allemaal weer van leren!quote:Op woensdag 13 mei 2009 08:23 schreef Syytön het volgende:
[..]
Thanks! Ik heb het ook nog even nagevraagd aan mijn moeder.
1. Inderdaad Korenbloem
4. Geranium
5. Kievitsbloem
6. Ook korenbloem
9. Valeriaan
10. Zeeuws knoopje
Dat Lelietje van Dalen heeft niet gebloeid nee. Hij komt ook heel typisch daar tussen de tegels door.
Ik heb ook even gekeken, het lijkt er inderdaad totaal niet op. Dan is foto 5 dus ook nog even een vraagteken. Al komt het plantje op mij inheems over, dus zou toch wel bekend moeten zijn.quote:Op woensdag 13 mei 2009 10:15 schreef Syytön het volgende:
Misschien als die plantjes gaan bloeien, dat ze dan wel te herkennen zijn (foto 2 + 8). Overigens als ik op google op foto's zoek naar de Kievitsbloem, zien die er allemaal heel anders uit, dus volgens mij kan mijn foto nooit een kievitsbloem zijn.
Het is een koekoeksbloemquote:Op woensdag 13 mei 2009 10:32 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Ik heb ook even gekeken, het lijkt er inderdaad totaal niet op. Dan is foto 5 dus ook nog even een vraagteken. Al komt het plantje op mij inheems over, dus zou toch wel bekend moeten zijn.
Wat Bluezz al zei, het geeft snel resultaat. Vergeet alleen niet, dat planten gaan groeien en dat ze dan meer ruimte gaan opeisen. Dat kan er toe leiden dat ze later onderling in het gedrang komen, vandaar dat er meer ruimte wordt geadviseerd.quote:Op maandag 18 mei 2009 16:58 schreef Sanne het volgende:
Tuinnewbie vraagje:
Op mijn klimroos, clematis en braam staat dat ze 1,50 meter van elkaar af moeten worden geplant voor "de beste begroeiing". Nu zie ik Rob Verlinden gisteren dezelfde klimplanten in een bak op nauwelijks 25 centimeter afstand bij elkaar planten.
Kan dat? Die Verlinde is toch niet gek? Ik heb nogal een klein tuintje en wil niet nog meer tegels uit de tuin trekken. Maar er moet eigenlijk nog een framboos tussen geplant worden, maar er is dus zeker geen 1,5 meter over.
Zo heet hij inderdaad. Een Thunbergia.quote:Op zaterdag 16 mei 2009 16:07 schreef Cat22 het volgende:
Suzanne met de mooie ogen heet deze geloof ik. Het is in ieder geval een fleurige zomerbloeier.
[img]http://i20.photobucket.com/albums/b233/Plaatjesbende/woning/P5160208.jpg[img]
Ziet er mooi uit, die roos!quote:Op vrijdag 29 mei 2009 10:22 schreef Sanne het volgende:
De eerste (nieuwgeplante) roos in bloei
[ afbeelding ]
De rozen vonden het onweer van de week heerlijk, ze zijn allemaal flink gegroeid.
Maarrrr, de passiflora hing half scheef in zijn pot, die heb ik nu maar in de volle grond gezet in de hoop dat ze wat meer steun heeft met de schutting erachter. Het lijkt er echter op of die het loodje heeft gelegd.
Foto voor tips?quote:Op vrijdag 5 juni 2009 11:05 schreef Huppelmuts het volgende:
tvp
Denk dat ik een topic als dit wel kan gebruiken aangezien ik een plant maar hoef aan te raken en hij gaat dood
Wij hebben de passiebloem juist uit de tuin gehaald. De vorige bewoners hadden hem zo laten verwilderen dat het niet leuk meer was. Toen we hem verwijderd hadden was de tuin opeens 2x zo groot!quote:Op woensdag 3 juni 2009 15:19 schreef Bluezz het volgende:
Terug vanBarcelona
en in een paar dagen zie je vanalles groter gegroeid
De passiebloem tot nu toe :
[ afbeelding ]
Zal van de week eens wat foto's makenquote:
Ohquote:Op dinsdag 16 juni 2009 05:07 schreef Xebber het volgende:
Rozen moet je nooit snoeien, óf zo min mogelijk.
Nou we hebben nog genoeg zon hoor, vanaf een uurtje of 12, 13 van half 4 tot over 5'en even wat minder omdat ie dan achter de boom zit, maar dan schijnt ie weer volop in de tuin/balkon tot een uurtje of half 8quote:Op woensdag 17 juni 2009 17:57 schreef Duderella het volgende:
Bluezz wat een mooie tuin! En wat een heerlijk uitzicht als je daar zit, met een croissantje op je balkonnetje!![]()
Ik vind jullie boom juist mooi. Wel jammer van de zon, maar het is zo fijn bossig zo.
Oh, dat is precies een goed uurtje om met een rosétje even in de schaduw te doezelen.quote:Op woensdag 17 juni 2009 18:59 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Nou we hebben nog genoeg zon hoor, vanaf een uurtje of 12, 13 van 16 tot 17 even wat minder omdat ie dan achter de boom zit, maar dan schijnt ie weer volop in de tuin/balkon tot een uurtje of half 8
Is volgens mij een Pseudolarix, verliest z'n naalden waarschijnlijk ook niet in de herfst?quote:Op woensdag 17 juni 2009 01:07 schreef Bluezz het volgende:
Kom mijn boom hier in de tuin dan maar martelenHij wordt steeds maar hoger (Larixachtige) en lelijke kale takken onderin, en bovendien houdt ie per middag 2 uur de zon tegen
![]()
Wie bedenkt er zoiets eigenlijk vraag ik me wel eens af, om zo'n enorme boom te planten in je tuin?????
Is het niet een Atlasceder? Die hadden mijn ouders vroeger op de volkstuin.quote:Op woensdag 17 juni 2009 21:25 schreef Bluezz het volgende:
Ik heb het idee dat ie het hele jaar naalden verliest
Er zitten wat kale takken aan die wil ik een keer (laten) wegzagen.
Hij lijkt het meeste op deze en deze
en deze.
Hij komt dus meer in de buurt van de ceders dan van de larixen als ik de www.bomengids.nl moet geloven.
O maar daar kunnen toch weer prachtige planten tegenop groeien?quote:Op woensdag 17 juni 2009 22:33 schreef Adelante het volgende:
Gras is mooi geworden Bluezz, maar zonde dat die groene haag is vervangen door dat hout
quote:Op woensdag 17 juni 2009 22:33 schreef Adelante het volgende:
Gras is mooi geworden Bluezz, maar zonde dat die groene haag is vervangen door dat hout
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op woensdag 17 juni 2009 23:10 schreef Bluezz het volgende:
[..]Groene haag? Uit zijn krachten gegroeide lilleke verdorde verwilderde coniferenrij
![]()
![]()
En dit is nog maar het beginer staat vanalles te gebeuren aan weerszijden van het hout en er komt ook nog een druivenrank tegenaan.
En die druiven ga ik dan voeren aan golfer als we samen halfnaakt op het groene gras liggen met een roseetje als de zon achter de boom is verdwenen
Gewoon vol laten groeien, die boel! Heulemoal volzetten met mooie klimmers en daarna foto's posten van hoe je golfer druifjes voert!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
Dit intrigeert me zo. Waarom met pantykousjes?quote:Op vrijdag 29 mei 2009 10:58 schreef Sanne het volgende:
De clematis en een andere roos heb ik met pantykousjes opgebonden. Zal het met de passieflora ook doen.
Mijn druif heeft dat ook en die van mijn "schoonopa" ook. Hij beweert dat het geen probleem is en vanzelf het volgend seizoen verdwijnt en dat het gewoon pech is als je het niet zo mooi vindt.quote:Op woensdag 17 juni 2009 19:41 schreef Paradijsvogeltje het volgende:
Mooi tuintje Bluezz
Ik heb even een vraagje over mijn druivenstruik. Er zitten bobbels op de bladeren. Ik heb de ergste bladeren weggehaald, de schors gestript. Want dat stond op internet. Maar ze blijven komen. Volgens die site is het niet schadelijk voor de struik zelf en kunnen de druiven gewoon gegeten worden en zou het volgend seizoen weg kunnen zijn. Maar het is nogal ontsierend! Weet iemand iets over dit fenomeen? Waarvan komt het en kan ik het wegkrijgen/voorkomen?
Okee jammer dan dus... Bedankt voor het antwoord.quote:Op donderdag 18 juni 2009 15:51 schreef Barbie het volgende:
[..]
Mijn druif heeft dat ook en die van mijn "schoonopa" ook. Hij beweert dat het geen probleem is en vanzelf het volgend seizoen verdwijnt en dat het gewoon pech is als je het niet zo mooi vindt.
Tsja, daar doe ik het dan maar mee.
Als ik naar je foto's kijk, vraag ik me af of de roos wel op de goede plaats staat. Rozen zijn bij uitstek zonminnende planten, maar ik begrijp dat de plek op de foto een donkere hoek is.quote:Op dinsdag 16 juni 2009 01:27 schreef Bluezz het volgende:
Het gaat allemaal prima hier in de tuin.
Om de beurt bloeit er vanalles of staat op knappen. Zmer
Roos (elk jaar maar 1 of 2 bloemen, zou zo graag deze eens flink willen zien bloeien, maar ik doe blijkbaar iets verkeerd met snoeien?)
[ afbeelding ]
En het donkere hoekje onder dé boom, waar alles nu best lekker groeit (en dat heeft echt 4 jaar geduurt)
[ afbeelding ]
Ohquote:Op donderdag 18 juni 2009 22:19 schreef lyolyrc het volgende:
Als ik naar je foto's kijk, vraag ik me af of de roos wel op de goede plaats staat. Rozen zijn bij uitstek zonminnende planten, maar ik begrijp dat de plek op de foto een donkere hoek is.
Uitgebloeide bloemen weghalen stimuleert de vorming van nieuwe bloemen. Als je dat doet, moet je toch wel meer bloemen kunnen krijgen. Ten derde vragen rozen om vruchtbare grond, dus compost en mest erbij is geen overbodige luxe. Een vierde manier om rozen te helpen is afrikaantjes erbij planten. Die geven een stof af in de grond die aaltjes doodt. Aaltjes zijn nou juist weer verzot op wortels van rozen, wat de groei en bloei tegengaat.
Mijn ouders hebben hetzelfde probleem gehad, vorig jaar hadden ze het op vier ranken maar dit jaar hebben ze er geen last meer van.. misschien dat he te maken heeft met de zon, dat de bladeren iets verbrand zijn ofzo..?quote:Op donderdag 18 juni 2009 15:51 schreef Barbie het volgende:
[..]
Mijn druif heeft dat ook en die van mijn "schoonopa" ook. Hij beweert dat het geen probleem is en vanzelf het volgend seizoen verdwijnt en dat het gewoon pech is als je het niet zo mooi vindt.
Tsja, daar doe ik het dan maar mee.
Aha!quote:
Tsja, ik heb de lelijkste bladeren weggehaald. Maar ik merk dat er nu net zulke lelijke bladeren voor in de plaats komen, dus het blijft komen. Mja, ik zal het wel nooit wetenquote:Op vrijdag 19 juni 2009 02:26 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Mijn ouders hebben hetzelfde probleem gehad, vorig jaar hadden ze het op vier ranken maar dit jaar hebben ze er geen last meer van.. misschien dat he te maken heeft met de zon, dat de bladeren iets verbrand zijn ofzo..?
Dit jaar hebben ze er ook geen last meer van, maar voor hetzelfde geldt dat ze er volgend jaar wel weer last van hebben..
Hun tuinman kon er ook weinig aan doen in elk geval..
Rozen zijn gek op verse mest, ga eens naar een manege in de buurt met een kuip en vraag of je m vol mag scheppen. Beter doe je dit in de winter ivm stank..quote:Op dinsdag 16 juni 2009 07:59 schreef Syytön het volgende:
Bluezz, misschien hebben de rozen kalk en mest nodig, dit moet je tussen december en februari doen. Vooral kalk schijnt nogal van belang te zijn, alleen is dat nu te laat voor dit jaar.
Zal als het weer wat beter is een foto van mijn lichtroze rozen maken. Dat ding zal er echt al tientallen jaren staan want de stam is enorm dik.
[ afbeelding ]
Heeft iemand een idee wat dit is, volgens mij is het onkruid want echt mooi is het niet, en het verspreidt zich als een gek, het komt op in mijn hele tuin. Kenmerkend is dat zwarte op het blad.
Mooi!quote:Op vrijdag 19 juni 2009 08:38 schreef Sanne het volgende:
De eerste roos van de New Dawn komt uit!
[ afbeelding ]
Nu gaan verplaatsen is niet aan te raden. Rozen zitten nu midden in hun groei- en bloeiperiode en moeten dan energie gaan steken in het opnieuw wortelen. Dan kun je die extra bloemen vrijwel zeker op je buik schrijven. Voor verplaatsen en planten van rozen zijn de lente en met name de herfst geschikt.quote:Op donderdag 18 juni 2009 23:01 schreef Bluezz het volgende:
[..]
OhWie weet is dat eerste wel wat er werkelijk aan de hand is!!
Ik ga hem aankomend weekend meteen even verplaatsen naar een flinke zonnige plek.
Heb daar echt nog niet eerder aan gedacht, tnxx![]()
Afrikaantjes vind ik verschrikkelijk, dus dat is echt het allerlaatste redmiddel
Ik had er nooit van gehoord!quote:Op vrijdag 19 juni 2009 08:03 schreef Sanne het volgende:
Ja die pantykousjes, dat heb ik uit Tuinieren voor Dummies. Het is zachter voor de takjes dan touw. Ziet er wel een beetje gek uit, maar veert lekker mee in de wind.
Ik had eigenlijk een nare associatie met tuinieren. Vroeger gingen wij altijd naar de volkstuin en als ik dan met mijn oma of moeder wilde kletsen of een spelletje doen, dan hadden ze het altijd te druk, altijd moest er wel getuinierd worden.quote:Op vrijdag 19 juni 2009 11:33 schreef Duderella het volgende:
[..]
Ik had er nooit van gehoord!
Wat leuk dat jij zo met je plantjes bezig bent. Jij was toch aanvankelijk heel erg anti-tuin? Mooie planten heb je staan hoor. En zo leuk hoe alles rond deze tijd uitkomt.
Dat is 'm inderdaad ja! Er zit nog redelijk veel onkruid bij mij in de grond, omdat de tuin compleet verwaarloosd was vorig jaar toen ik 't huis kocht.quote:Op vrijdag 19 juni 2009 09:03 schreef kaasplankje het volgende:
[..]
Beklierde duizendknoop - Persicaria lapathifolia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Beklierde_duizendknoop is idd een inheemse plant en in mijn tuin is 't onkruid. Wat onkruid is in jouw tuin bepaal je uiteindelijk zelf hé.![]()
Ok ok, gaat de herfst worden dus. Was té enthousiastquote:Op vrijdag 19 juni 2009 11:12 schreef lyolyrc het volgende:
Nu gaan verplaatsen is niet aan te raden. Rozen zitten nu midden in hun groei- en bloeiperiode en moeten dan energie gaan steken in het opnieuw wortelen. Dan kun je die extra bloemen vrijwel zeker op je buik schrijven. Voor verplaatsen en planten van rozen zijn de lente en met name de herfst geschikt.
Jammer van die associatie en fijn dat je het toch weer leuk vind in je eigen huissie.quote:Op vrijdag 19 juni 2009 12:22 schreef Sanne het volgende:
Ik had eigenlijk een nare associatie met tuinieren. Vroeger gingen wij altijd naar de volkstuin en als ik dan met mijn oma of moeder wilde kletsen of een spelletje doen, dan hadden ze het altijd te druk, altijd moest er wel getuinierd worden.
Nadat rond mijn tuin een schutting was geplaatst kreeg ik ineens een hoop privacy en bleek het wel leuk om naar die bloemetjes te kijken. Ik ben er zelf nog steeds verbaasd over, maar ik word zo rustig van die tuin.
Oe, en nu?quote:Op dinsdag 23 juni 2009 13:02 schreef Xebber het volgende:
't Eerste waar ik aan denk bij een witte waas, is spint.
En dat in mijn tuinquote:Wolluizen kenmerken zich door seksueel dimorfisme, wat betekent dat de beide geslachten verschillen in morfologie. De vrouwtjes blijven in het nimfenstadium, bezitten een gereduceerde morfologie en hebben geen vleugels.
quote:Op dinsdag 23 juni 2009 16:42 schreef Bluezz het volgende:
Brrrr![]()
Even googelen op spint en wolluis maar.
[..]
En dat in mijn tuin![]()
Gefeliciteerdquote:
Waarschijnlijk een licht vochtige clamatis.quote:
Wat is een lichtvochtige clamatis?quote:Op dinsdag 30 juni 2009 09:15 schreef Cat22 het volgende:
[..]
Waarschijnlijk een licht vochtige clamatis.![]()
Bluezz: mijn longkruid heeft ook een wittig laagje!Maar ik kan het er niet afwrijven, het lijkt wel in het blad te zitten. Halp!
![]()
En en en, mjjn tuin heeft kleur! Wit en oranje. En een beetje paars van bloeiende lavendel.
Eerder een jaar of twee en dan moeten de omstandigheden gunstig zijn.quote:Op dinsdag 30 juni 2009 10:22 schreef Barbie het volgende:
Heeft iemand enig idee hoe snel Campanula de bodem bedekt? Ik heb een stuk van ruim 2 bij 1 meter, daar staan nu 6 plantjes met een doorsnede van 20 cm op afstand van 35 cm van elkaar. Wanneer zal dat ongeveer dicht gegroeid zijn?
Vast niet in een week of twee, wel?![]()
Deze zomer nog?
Ze staan half ion de schaduw, half in de zon en ik sproei ze iedere avond nu.
Zo.quote:
Mooi zo! Dank.quote:Op dinsdag 30 juni 2009 10:18 schreef lyolyrc het volgende:
Clematis dan maar?Die kan zowel volle zon als halfschaduw verdragen, dus in de avondzon doet-ie het vast ook wel.
quote:Op dinsdag 30 juni 2009 10:18 schreef lyolyrc het volgende:
Clematis dan maar?Die kan zowel volle zon als halfschaduw verdragen, dus in de avondzon doet-ie het vast ook wel.
Het is anders wit dan origineel op het blad zat. En eentje heeft het bijna niet. Ik zal eens een foto maken voor de deskundigen hier.quote:En dan longkruid, zit die 'witte laag' niet gewoon in het blad? Longkruid zoals ik het ken, heeft witte vlekken in het blad en dat hoort bij de plant. Post anders wat foto's, zodat we allemaal kunnen zien wat je bedoelt.
bronquote:Op zonnige of droge plaatsen wordt de plant meeldauwgevoelig.
* haalt snoeischaar tevoorschijn*quote:Op dinsdag 30 juni 2009 13:32 schreef Xebber het volgende:
Pulmonaria is heel erg gevoelig voor meeldauw.
Het kan weinig kwaad maar ik raad je wel aan het aangetaste blad weg te knippen. Dat vermindert kans op besmetting en het frisse nieuwe blad krijgt meer kans en ruimte. Als je vlug er van af wilt zijn snij je de hele plant vlak boven de grond af. Heb je supermooie cultivars waar je heel trots op bent, dan doe je het blaadje voor blaadje. Je zult versteld staan: binnen een week heb je prachtig nieuw blad. Meeldauw is vaak heviger op te droge plekken.
Wederom dank!quote:Op dinsdag 30 juni 2009 13:35 schreef Xebber het volgende:
En dit kwam ik ook nog tegen:
Snoeien: van longkruid moet al het oude blad in mei, tot op de grond worden afgeknipt. Meestal zal het rond die tijd toch al bedekt zijn met meeldauw en er lelijk uitzien. Het lijkt misschien erg drastisch maar spoedig zal er nieuw, fris blad groeien.
Aha!!quote:Op dinsdag 30 juni 2009 13:32 schreef Xebber het volgende:
Pulmonaria is heel erg gevoelig voor meeldauw.
Het kan weinig kwaad maar ik raad je wel aan het aangetaste blad weg te knippen. Dat vermindert kans op besmetting en het frisse nieuwe blad krijgt meer kans en ruimte. Als je vlug er van af wilt zijn snij je de hele plant vlak boven de grond af. Heb je supermooie cultivars waar je heel trots op bent, dan doe je het blaadje voor blaadje. Je zult versteld staan: binnen een week heb je prachtig nieuw blad. Meeldauw is vaak heviger op te droge plekken.
quote:Op dinsdag 30 juni 2009 10:36 schreef lyolyrc het volgende:
Eerder een jaar of twee en dan moeten de omstandigheden gunstig zijn.Wil je in de tussentijd de grond er omheen toch vol hebben, zet dan wat eenjarige plantjes ertussen. Haal daarvan telkens de uitgebloeide bloemetjes weg en ze bloeien door tot ver in september, misschien zelfs langer.
Zelfs onkruid bedekt de boel nog niet binnen twee weken.quote:Op woensdag 1 juli 2009 10:55 schreef Barbie het volgende:
[..]. Twee jaar?
.
Hosternokke, wat een tegenvaller,. Dat wordt blommen shoppen dus, ik ga echt geen twee jaar wachten.
quote:Op zaterdag 4 juli 2009 01:23 schreef Bluezz het volgende:
Niet gevonden, maar ik kwam deze link voor je tegen
Volgens mij heb je hier wel een idee dat voor veel amateurtuiniers welkom zou zijn.quote:Op zaterdag 4 juli 2009 00:49 schreef Duderella het volgende:
Weten jullie of er ergens (online) een soort tuin-agenda beschikbaar is die per maand aangeeft wat je in de tuin moet doen? En liefst eentje waar je dan jouw planten en bomen kan invoeren, zodat je een handig, persoonlijk agendaatje hebt?
Lijkt me zo v erschrikkelijk makkelijk voor mensen met gele vingers, zoals ik!
Die van hier is dit voorjaar geplant. Misschien heeft het een jaartje nodig?quote:Op zaterdag 4 juli 2009 13:59 schreef Bluezz het volgende:
Hij bloeit hier ook niet.
Vorig jaar uit zaadjes opgekweekt, hij heeft nu wel een lang sliert langs de schutting, maar is echt nog een baby.
Straks lekker BBQ met vrienden en de tuin staat er sjiek bij
Ik keek net in de stromende regen naar buiten en zie opeens een bloem in mijn passie!quote:Op zondag 5 juli 2009 12:45 schreef Duderella het volgende:
O Bluezz, ik lees net ergens dat jonge passiebloemen het eerste jaar vaak niet bloeien.
Woeiiiii gefeliciteerd!!! Bij mij staat de vierde nu in bloei, een voor een laten ze zich zien en ik heb nog knoppen genoeg.quote:Op dinsdag 7 juli 2009 16:36 schreef Cat22 het volgende:
[..]
Ik keek net in de stromende regen naar buiten en zie opeens een bloem in mijn passie!![]()
Dusnaar jouw bron Dude.
En mijn longkruid is ook alweer aardig op aan het schieten nadat ik het afgeknipt had.
Ik ga het proberen, tnxx.quote:Op zondag 5 juli 2009 12:56 schreef lyolyrc het volgende:
Vlinderstruiken kun je in het najaar al een beetje terugsnoeien, zodat de najaarsstormen minder vat hebben op de takken. In maart kun je dan diep terugsnoeien (uiteraard als het niet vriest). Verwijder ook al het dode, rottende hout.
Op die manier hou je de struik beter in de vorm en voorkom je dat takken hun eigen gewicht niet meer overeind kunnen houden.
Het lijkt me sterk dat het sperzieboontjes zijn; die staan niet rechtop, maar ze hangen. Ik heb geen idee wat het wel is.quote:Op donderdag 9 juli 2009 11:05 schreef Syytön het volgende:
Er groeit trouwens bij mij ineens iets in de tuin wat verdacht veel op sperziebonen of tuinbonen lijken. En die heb ik niet zelf gezaaid, ik hou er niet eens van.
Hortensia's kunnen verkleuren onder invloed van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid ijzer in de grond. Als je op internet zoekt, vind je daarover wel wat informatie. Mooie foto's trouwens!quote:Op zondag 12 juli 2009 16:20 schreef Bluezz het volgende:
Kleine fotorep. van gisteren :
Paarse hortensia, die ik kreeg als halfdood takje van mijn zus, qua kleur veel dieper naar de paarse kant dan op de foto
Ja, heb ik ooit gelezen!! Ik heb nu 4 versch. kleuren hortensia's terwijl ik ze nogal ouwewijverig vind staan, maar ach... ze doen het gewoon altijdquote:Op zondag 12 juli 2009 17:07 schreef lyolyrc het volgende:
Hortensia's kunnen verkleuren onder invloed van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid ijzer in de grond. Als je op internet zoekt, vind je daarover wel wat informatie. Mooie foto's trouwens!
Misschien zijn het haricot verts? die zijn ook lang en dun..ik vind ze er wel op lijken.quote:Op zondag 12 juli 2009 17:07 schreef lyolyrc het volgende:
[..]
Het lijkt me sterk dat het sperzieboontjes zijn; die staan niet rechtop, maar ze hangen. Ik heb geen idee wat het wel is.
[..]
Hortensia's kunnen verkleuren onder invloed van verschillende factoren, waaronder de hoeveelheid ijzer in de grond. Als je op internet zoekt, vind je daarover wel wat informatie. Mooie foto's trouwens!
Ik zie geen regen bij jullie.quote:Op zondag 12 juli 2009 16:20 schreef Bluezz het volgende:
Kleine fotorep. van gisteren :
Vlinderstruik :
[ afbeelding ]
Paarse hortensia, die ik kreeg als halfdood takje van mijn zus, qua kleur veel dieper naar de paarse kant dan op de foto
[ afbeelding ]
En weer knoppen in de roos
[ afbeelding ]
Overzichtje maar weer
[ afbeelding ]
Ik heb dus witte, licht en donkerroze en diepblauw, bijna paarsquote:Op zondag 12 juli 2009 17:18 schreef SiGNe het volgende:
Misschien zijn het haricot verts? die zijn ook lang en dun..ik vind ze er wel op lijken.
En hortensias verkleuren inderdaad met ijzer (roestige spijkers in de grond stoppen) maar ook met kalk (krijtjes in de grond).
Ik weet niet meer hoe het precies zat met de kleuren die ze krijgen met ijzer en kalk, maar ik dacht dat ze met kalk blauw worden en met ijzer paars..maar dat kan dus ook precies andersom zijn.
Als ijzer en kalk in balans zijn worden ze wit. (kan overigens wel even duren voor je resultaat ziet)
Toe maar!quote:Op zondag 12 juli 2009 19:20 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Ik heb dus witte, licht en donkerroze en diepblauw, bijna paars
Tnxx dudeRel
En wij hebben ook wel wat water gezien. Vooral vandaag. Verder schijnt hier dag én nacht de zon![]()
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op zondag 12 juli 2009 19:28 schreef Bluezz het volgende:
Oh en we hebben een graancirkelIn onze very own gardengrasmat
Snel, bel de genverbrander!SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
(Voor als je 'm niet kent: klik)Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
Ik wil hierbij even opmerken dat ze niet zomaar in de tuin kunnen gepoot worden. Ze hebben speciale grond nodig wat vrij is van meststoffen en mineralen. Zelf gebruik ik voor mijn planten buiten in mijn moeras een mengsel van turfstrooisel en gewassen brekerszand 50:50. Voor de planten in potten in mijn kas gebruik ik trufstrooisel en perliet 50:50 eventueel met wat sphagnum.quote:Op maandag 13 juli 2009 21:15 schreef Aneurism het volgende:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Dan wat 1-2 euro grut met bloemen. Maar mijn leukste planten zijn toch de:
Sarracenia flava (3x : 1x 3 jarige plant en 2x 1 jarige planten)
Sarracenia purpurea var purpurea
Sarracenia x leucophylla
en een Sarracenia x moorei (denk ik)
Veel mensen weten niet dat vleesetende planten gewoon in de tuin kunnen, terwijl het zeer mooie planten zijn. Over 2-3 jaar zal ik nog eens een foto maken van hopelijk 1 meter hoge flava...
Heb ze zelf in een specikuip staan met pure turf, geen turfstrooisel van bij het tuincentra. Maar echte turf blokken die ik zelf helemaal fijn gemalen heb tot prut. Doen ze het prima in.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 00:54 schreef Marcel3.0 het volgende:
Mooie foto's staan hier
[..]
Ik wil hierbij even opmerken dat ze niet zomaar in de tuin kunnen gepoot worden. Ze hebben speciale grond nodig wat vrij is van meststoffen en mineralen. Zelf gebruik ik voor mijn planten buiten in mijn moeras een mengsel van turfstrooisel en gewassen brekerszand 50:50. Voor de planten in potten in mijn kas gebruik ik trufstrooisel en perliet 50:50 eventueel met wat sphagnum.
Over de planten, ik zie geen zuivere leucophylla, beide soorten zijn hybriden. Ik ben ook bang dat je de 1 meter niet gaat halen, dit lukt vaak alleen onder perfecte omstandigheden, en die zijn buiten helaas nauwelijks haalbaar. Ze hebben heel veel zon nodig, weinig wind, en het liefst geen harde regenbui die de bekers laat knakken.
Dank! Wij vinden het ook echt een fijne tuin. Liefst lig ik de hele dag heerlijk op een kleed in het gras trouwens, alle loungesets ten spijt.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 14:49 schreef Cat22 het volgende:
Mooie tuin Dude! Heb jij ook al zo'n rare passieblom? Die mijne groeit en groeit, maar produceert per dag één bloem (wel mooi) die de volgende dag weer het loodje heeft gelegd. Als compensatie vind ik dan op een andere plek wel weer een blom.
Je lounge set ziet er zeer relaxed uit.
Welnee!quote:
Of je hangt er een buitendoek/canvas tegenaan. Dat is helemaal hip en te koop bij tuincentra. Of je laat een eigen foto afdrukken.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 15:51 schreef Bluezz het volgende:
Eerst de sinterklaas eraf schrobben die er al die tijd dat we er wonen nog met krijt opgetekend staat
En dan iets verzinnen... maar dat wordt lastig want het muurtje is ingeklemd tussen 2 deuren. En tegen het muurtje staat de tafel.
Misschien ga ik die muur wel mediterraans blauw schilderen of zo
Clamtis!quote:Op dinsdag 14 juli 2009 16:20 schreef Bluezz het volgende:
Dude, is dit passie of die clamtis ?
[ afbeelding ]
Aan de blaadjes te zien geen passie.
Gebookmarkt! Wat een handige site!quote:Op dinsdag 14 juli 2009 16:24 schreef Bluezz het volgende:
Nu wil ik ook een clamtis
Neerlands tuin onderscheidt ze in 2 soorten.
(Is trouwens mijn favo naslagsite. )
Dank je!quote:Op dinsdag 14 juli 2009 20:00 schreef Sanne het volgende:
Duderella wat een leuke tuin!!!Geweldige roze potten!
Ok, turfblokken heb ik mijn Moorei " Brook's Hybrid" ook in staan, het gaat echter wel sneller dichtslaan wanneer er niks doorheen zit, zeker omdat het water van bovenaf komt.quote:Op dinsdag 14 juli 2009 11:24 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Heb ze zelf in een specikuip staan met pure turf, geen turfstrooisel van bij het tuincentra. Maar echte turf blokken die ik zelf helemaal fijn gemalen heb tot prut. Doen ze het prima in.
Er staan 2 hybrides in inderdaad, stond er ook bij.![]()
De Flava zijn wel puur, zijn klonen van een vriend van mij. Hybrides zijn ook door hem gemaakt denk ik, niet gevraagd...
De planten staan inderdaad redelijk beschut, staat een schuur in de buurt die meeste wind breekt. Wel vol in de zon.
Zijn mooie planten om te hebben in de tuin.
Denk het nietquote:Op woensdag 15 juli 2009 01:58 schreef Marcel3.0 het volgende:
[..]
De hybrides kunnen wel gemaakt zijn door hem, maar die soorten op de foto kom je ook regelmatig in tuincentra tegen, dus ik denk het laatste
Zo'n harmonika-rekje.Als je goed kijkt, zie je 'm zitten:quote:Op woensdag 15 juli 2009 17:13 schreef Bluezz het volgende:
Wat is een tuttig rekje?
Materiaal, bevestiging, winkel?
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
quote:Op woensdag 15 juli 2009 17:45 schreef Bluezz het volgende:
Oh ja, zo'n houten dingetje.
Ik ga wel iets van gaas kopen danSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Griep?
Balen.
Freudian slips: when you say one thing, but mean your mother.
Ok op wie doel je?quote:Op woensdag 15 juli 2009 15:35 schreef Aneurism het volgende:
[..]
Denk het nietEr zijn gelukkig nog een aantal in Nederland met de kennis van planten veredeling. En daar hebben deze tuincentra ze via via via vandaan.
Het is Clematisquote:Op dinsdag 14 juli 2009 16:24 schreef Bluezz het volgende:
Nu wil ik ook een clamtis
Neerlands tuin onderscheidt ze in 2 soorten.
(Is trouwens mijn favo naslagsite. )
quote:
Dat is niet hetzelfde volgens mij?quote:Op donderdag 23 juli 2009 22:02 schreef Marcel3.0 het volgende:
Mooie foto.
Het is een Lythrum Salicaria
Salvia en Lytrum is zeker niet hetzelfde.quote:Op donderdag 23 juli 2009 22:35 schreef Bluezz het volgende:
[..]
[..]
Dat is niet hetzelfde volgens mij?
Kattenstaart komt het dichtst bij qua googleplaatjes!
Nou ik vind het ook heel lastig, het lijkt allebei heel ergquote:Op donderdag 23 juli 2009 23:16 schreef Xebber het volgende:
Ik begin een beetje te twijfelen, maar ik blijf nog even bij een Salvia.
[ afbeelding ]
quote:Op zaterdag 25 juli 2009 18:57 schreef Bluezz het volgende:
Lythrum it is![]()
Xebber, punt gaat naar de tegenpartij![]()
Oh maar daar hadden we het hier toch al over gehad?quote:Op dinsdag 4 augustus 2009 18:59 schreef Xebber het volgende:
Ik zou me eerder afvragen wat een himalaya-ceder is, dan dat ik op een link ga drukken voor klimop. Ik verwacht dat iedereen die troep wel kent.
Bedankt maar heb al gevonden dat het een Sanseveria is.quote:Op zondag 9 augustus 2009 10:17 schreef Xebber het volgende:
Hier kan je een foto uploaden.
De forumlink die je dan ontvangt ziet er dan ongeveer zó uit: [ [url=link-van-de-afbeelding]afbeelding[/url] ].
Posten maar.
Was jij niet van de stenen en het grind?quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:21 schreef Sanne het volgende:
Tijd niet gepost hier.
Mijn passiflora groeit boven de tuin uit.
[ afbeelding ]
Ja dat was ik tot het ineens toch een gezellig tuintje bleek te zijn.quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:36 schreef Adelante het volgende:
[..]
Was jij niet van de stenen en het grind?
Wauw wat gaat het hard!! Hier begint ie ook flink te groeien, ik denk dat ik morgen ook maar even een stukje kippengaas koopquote:Op maandag 24 augustus 2009 21:21 schreef Sanne het volgende:
Tijd niet gepost hier.
Mijn passiflora groeit boven de tuin uit.
[ afbeelding ]
Mooi Sanne!quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:21 schreef Sanne het volgende:
Tijd niet gepost hier.
Mijn passiflora groeit boven de tuin uit.
[ afbeelding ]
quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:02 schreef Duderella het volgende:
[..]
Mooi Sanne!![]()
Hier heb ik hem al bij moeten snoeien, want hij dreigde de gehele schuur te confisceren.
Nog altijd geen bloei trouwens.
Ik heb drie verschillende soorten (weet zo de namen niet uit mijn hoofd) en er zitten geen knoppen in. Schijnt niet gek te zijn, in het eerste jaar. Maar het is wel jammer natuurlijk. Ook omdat nu alle energie linea recta naar het groeien-waar-je-bijstaat gaat. Werkelijk, je draait je om en er kruipt weer een tak onder de dakspanten.quote:Op maandag 24 augustus 2009 22:10 schreef senesta het volgende:
[..]
Hij bloeit hier al maanden, wat wazig.
Wel al knoppen?
Welke soort heb je?
Nou, met onze buren (aan de rechterkant) wil ik NOOIT meer iets delenquote:Op maandag 24 augustus 2009 23:41 schreef Duderella het volgende:
Wij delen hier ook alles met de buren. Leuk juist!
Mooi! Hij groeit ook eerst de lucht in en gaat dan pas de breedte in?quote:Op maandag 24 augustus 2009 21:21 schreef Sanne het volgende:
Tijd niet gepost hier.
Mijn passiflora groeit boven de tuin uit.
[ afbeelding ]
ik heb altijd gedacht dat je passiflora niet mag snoeien, want dat vinden ze erg kut. Voordat ik dat wist heb ik er namelijk een om zeep geholpen op die manierquote:Op maandag 24 augustus 2009 22:02 schreef Duderella het volgende:
[..]
Mooi Sanne!![]()
Hier heb ik hem al bij moeten snoeien, want hij dreigde de gehele schuur te confisceren.
Nog altijd geen bloei trouwens.
Ja ik lees er op internet verschillende verhalen over. Maar als hij zo ongeveer je schuur binnengroeit, dan wil je wel hoor.quote:Op woensdag 26 augustus 2009 19:55 schreef Stormqueen het volgende:
[..]
ik heb altijd gedacht dat je passiflora niet mag snoeien, want dat vinden ze erg kut. Voordat ik dat wist heb ik er namelijk een om zeep geholpen op die manier![]()
eerst de lucht in en dan de breedte idd waar hij niet hoger kan.quote:Op dinsdag 25 augustus 2009 15:13 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Mooi! Hij groeit ook eerst de lucht in en gaat dan pas de breedte in?
Open dan een Clamtistopic, dat valt lekker op. Met schreeuwerige aandachthoerige TTquote:Op woensdag 26 augustus 2009 23:34 schreef Duderella het volgende:
Overigens ben ik nu al hevig in de stress over mijn zes (geloof ik) clamtissen. Welke snoei ik wanneer? En snoei ik ze eigenlijk wel? Er zijn erbij die helemaal verhouten. En welke soorten héb ik eigenlijk?
Ik ga ze binnenkort allemaal kieken en dan heb ik ernstig advies nodig, dames en heren!
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |