Je verliest inderdaad iets. Voor groothoek zul je idd in de hoek van de 20mm of minder (analoog) moeten zoeken. Serieus groothoek heb je dan met Zenitar of Peleng. Die zul je zo goed als niet vinden op marktplaats.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 21:05 schreef Asics het volgende:
[..]
wat is dat?edit: als ik op marktplaats zoek naar m42 dan kom ik al een heel eind
maar wat ik me afvraag: de M42 groothoeklens die ik zie is nog 30 mm. Maar volgens mij is dat niet voldoende omdat ik juist tussen de 10 en 20 mm moet hebben voor groothoek. Of haal ik 2 dingen door elkaar om dat dit nog uit het analoge tijdperk stamt oid?
Autofocus zit er niet op. Voor extreem groothoek is dat ook totaal overbodig, de scherptediepte is zo enorm groot dat je zowat alles scherp hebt. Verder zul je bij extreme groothoeklenzen eerder hyperfocaal gaan werken dan focussen op een of ander object. Manual Focus is dan veel beter.quote:en ehh zit er wel een AF op dat oude beestje? dattie langzaam is maakt inderdaad niet uit, maar hij moet wel kunne autofocussen.
Ruimquote:Op vrijdag 9 januari 2009 21:51 schreef Asics het volgende:
maar zou dat afdoende zijn om interieuren te fotograferen?
aight thanksquote:Op vrijdag 9 januari 2009 22:06 schreef Erasmo het volgende:
Terugvindpeleng
[..]
RuimEn MF is echt niet erg hoor
30 Euro voor een Peleng en een Zenitar? Waar?quote:Op vrijdag 9 januari 2009 23:36 schreef Asics het volgende:
nah.. heb ze allebei besteld - 30 euro in totaal - is toch wat anders dan 600 euro voor een ef-s_10-22
als ik ze binnen heb zal ik wel wat picca's posten hier. kan me er geen bult aan vallen iig.
Was 't maar zo'n feestquote:Op vrijdag 9 januari 2009 23:44 schreef buitenbeentje het volgende:
[..]
30 Euro voor een Peleng en een Zenitar? Waar?
Ik had 't al gefixt jaquote:Op zaterdag 10 januari 2009 00:07 schreef buitenbeentje het volgende:
Ikke neuzen in het laatste deeltje dat in de OP staat, zit ik in deel 21 in plaats van [Centraal] Het grote lenzen/objectieven topic #22 .
Een M42 adaptor is een van de beste investeringen die je kunt doen voor je camera. Heel handig o.a. om goedkoop uit te proberen of een bepaalde brandpuntsafstand vor een prime je bevalt. Daarna kun je dan eens een keer een volledig automatische van jouw cameratype kopen. Ook de ongebruikelijkere brandpuntsafstanden kun je vaak makkelijk in M42 krijgen.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 23:36 schreef Asics het volgende:
nah.. heb ze allebei besteld - 30 euro in totaal - is toch wat anders dan 600 euro voor een ef-s_10-22
als ik ze binnen heb zal ik wel wat picca's posten hier. kan me er geen bult aan vallen iig.
De Zenitar is leverbaar in verschillende vattingen. In de meeste gevallen is het steeds dezelfde versie maar met een ander adapter er vast achter gemonteerd waardoor je dus geen automatisch diafragma hebt.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 10:37 schreef Asics het volgende:
heeft de zenitar ook een m42 schroefdraad?
yep - en dit is nou precies wat ik zoek.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 11:45 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
De Zenitar is leverbaar in verschillende vattingen. In de meeste gevallen is het steeds dezelfde versie maar met een ander adapter er vast achter gemonteerd waardoor je dus geen automatisch diafragma hebt.
Voor Pentax K is de Zenitar er echter ook met wél een automatisch diafragma.
Dat automatisch diafragma ga je trouwens niet missen, je stelt de Zenitar het beste in op de afstandsschaal en je kunt dan op de scherptediepteschaal zien wat er allemaal in de scherpte valt. Verder dan 8 hoeft je diafragma niet dicht en met dat gesloten diafragma heb je nog steeds een goed zoekerbeeld.
Hou er rekening mee dat de Zenitar op een APS-size DSLR niet zijn volle beeldhoek gebruikt, je houdt echter altijd nog een bijzonder sterke groothoek over, de typische fisheyekromming blijf je wel houden, maar die is prima achteraf weer in het fatsoen te buigen.
dan is vandaag mijn lucky day. net een Zenitar fisheye 16mm gekocht voor 115,- Euro.quote:Op vrijdag 9 januari 2009 21:39 schreef ultra_ivo het volgende:
Laatste bijdrage:
[..]
Serieus groothoek heb je dan met Zenitar of Peleng. Die zul je zo goed als niet vinden op marktplaats.
[..]
quote:Op zaterdag 10 januari 2009 18:08 schreef Asics het volgende:
[..]
dan is vandaag mijn lucky day. net een Zenitar fisheye 16mm gekocht voor 115,- Euro.![]()
![]()
Peleng is alleen wel 2x zo duurquote:Op zaterdag 10 januari 2009 18:32 schreef veldmuis het volgende:
Ik zou liever een peleng hebben, maar een Zenitar is ook erg leuk!
Toch is de Peleng op crop leuker qua fish-effect.
Al geil ik meer op de Nikon 10.5mm.
Is allemaal waar, maar ook voor M42 is <28mm vrij moeilijk te krijgen, en als het al lukt zijn ze vaak een stukkie duurder (maar nog steeds behoorlijk betaalbaar)quote:Op zaterdag 10 januari 2009 09:12 schreef ultra_ivo het volgende:
[..]
Een M42 adaptor is een van de beste investeringen die je kunt doen voor je camera. Heel handig o.a. om goedkoop uit te proberen of een bepaalde brandpuntsafstand vor een prime je bevalt. Daarna kun je dan eens een keer een volledig automatische van jouw cameratype kopen. Ook de ongebruikelijkere brandpuntsafstanden kun je vaak makkelijk in M42 krijgen.
Ik ken vrij weinig mensen die echt veel met een fisheye doen. Je moet er wat planmatiger mee fotograferen dan met andere lenzen, zo af en toe zie je een onderwerp dat zich bij uitstek leent voor een fisheye en dan ben je eigenlijk best wel blij met die Peleng of Zenitar. Die laatste kan bij een APS-C-camera dan nog dienen als supergroothoek-surrogaat. Ik doe zelf bijvoorbeeld zo weinig met groothoeken op een DSLR dat ik in die paar gevallen gewoon de Zenitar pak en achteraf het plaatje weer in het fatsoen trek en voor het echte vissenwerk heb ik dus een Peleng die er altijd nog wel ergens bij in past.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 20:08 schreef Ynske het volgende:
zijn er nu veel mensen die zo'n fish echt gebruiken, en dan niet voor de fun? en waar gebruik je hem dan t liefst voor?
quote:Op zaterdag 10 januari 2009 20:08 schreef Ynske het volgende:
zijn er nu veel mensen die zo'n fish echt gebruiken, en dan niet voor de fun? en waar gebruik je hem dan t liefst voor?
Die 2e is tof.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 21:47 schreef -Robbedoes- het volgende:
Ik gebruik mijn fish ook wel.
Meestal in ruimtes waar ik met een gewone lens niet het gewenste effect krijg.
ff 2 foto's ter illustratie.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Bij marathonschaatsen kun je een fish gebruiken om het peloton er helemaal op te krijgen in de bocht, geeft een leuk effect (moet je wel een wedstrijd overdag vinden). Alle lijnen zijn dan toch al krom.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 20:45 schreef Shark.Bait het volgende:
Tis eigenlijk net als bij "normale" objectieven, de situatie geeft aan welke je gebruikt, hoewel de fish wat zorgvuldiger gebruik vereist (wat OS al zegt). Ik heb nog geen schaats fisheye-pics gemaakt, omdat ik nog geen situatie tegengekomen ben..... Bij het panna evenement bijna alleen maar met de fisheye geschoten.
help! dat ga je niet menen he. Kan iemand mij vertellen of deze converter tussen een EOS 400D body en een Zenitar fisheye 16mm objectief past? en zo nee, welke ik dan moet hebben en evt. waar deze te verkrijgen is?quote:Op zaterdag 10 januari 2009 19:10 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
Is allemaal waar, maar ook voor M42 is <28mm vrij moeilijk te krijgen, en als het al lukt zijn ze vaak een stukkie duurder (maar nog steeds behoorlijk betaalbaar)
Welke vatting zit er aan je Zenitarquote:Op zondag 11 januari 2009 00:38 schreef Asics het volgende:
[..]
help! dat ga je niet menen he. Kan iemand mij vertellen of deze converter tussen een EOS 400D body en een Zenitar fisheye 16mm objectief past? en zo nee, welke ik dan moet hebben en evt. waar deze te verkrijgen is?
quote:Op zondag 11 januari 2009 01:06 schreef Asics het volgende:
Geen idee heb niet zo'n verstand van die ouwe meuk. Het is een Zenitar 16mm F/2.8fisheye lens voor canon.
Als er een EF-vatting aan zit, ben je zelfs helemaal niks nodig, als het een FD-vatting is moet er een verloop van FD naar EOS achter. Tikkie duurder, maar nog steeds te doen.quote:Op zondag 11 januari 2009 01:06 schreef Asics het volgende:
Geen idee heb niet zo'n verstand van die ouwe meuk. Het is een Zenitar 16mm F/2.8fisheye lens voor canon.
excuser les motsquote:
Door het te vragen. Of als je een foto hebt achterop te kijken.quote:Op zondag 11 januari 2009 01:25 schreef Asics het volgende:
thanks - hoe kan ik achterhalen wat voor vatting de lens heeft?
Die eerste blijft vet! Ik gebruik m'n fish ook best vaak. Vind het een enorm grappig effect.quote:Op zaterdag 10 januari 2009 20:45 schreef Shark.Bait het volgende:
[..]![]()
Dieren fotograferen:
[ afbeelding ]
Kerken schieten:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Party shoot:
[ afbeelding ]
Overzicht fitness centrum:
[ afbeelding ]
Muur:
[ afbeelding ]
Overzichtjes (NK Panna):
[ afbeelding ]
etc. etc.
Okee, die dieren was misschien wel voor de fun....maar misschien ook weer niet...
Tis eigenlijk net als bij "normale" objectieven, de situatie geeft aan welke je gebruikt, hoewel de fish wat zorgvuldiger gebruik vereist (wat OS al zegt). Ik heb nog geen schaats fisheye-pics gemaakt, omdat ik nog geen situatie tegengekomen ben..... Bij het panna evenement bijna alleen maar met de fisheye geschoten.
k kan daar toch echt niet van warm lopenquote:Op maandag 12 januari 2009 16:49 schreef Noxa het volgende:
[..]
Die eerste blijft vet! Ik gebruik m'n fish ook best vaak. Vind het een enorm grappig effect.
Paar voorbeeldjes. (crosspost uit winter topic)
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
die is echtquote:Op maandag 12 januari 2009 19:23 schreef kvdv het volgende:
Ik zoek nog een Canon EF 35mm f/2.0
dus...
Ik toen ook niet, was vrij koud....quote:Op maandag 12 januari 2009 16:52 schreef Ynske het volgende:
[..]
k kan daar toch echt niet van warm lopen
Tsja de 1.4 ligt toch echt buiten m'n budgetquote:Op maandag 12 januari 2009 19:24 schreef Ynske het volgende:
[..]
die is echt
maar nee weg doen doe ik m niet
wat zij zegtquote:Op maandag 12 januari 2009 19:24 schreef Ynske het volgende:
[..]
die is echt
maar nee weg doen doe ik m niet
Over een jaartje hoop ik die verdraaide 5d te hebben eigelijkquote:Op maandag 12 januari 2009 19:27 schreef Vliegvrager het volgende:
[..]
wat zij zegt
Als je een jaartje geduld hebt eventueel, tegen die tijd ga ik waarschijnlijk de L-variant aanschaffen. Tot die tijd wil ik m voor geen goud missen.
Het is in ieder geval EF-mount volgens de verkoper. Gaat die zonder verloopstukje op mijn EOS passen?quote:Op zondag 11 januari 2009 01:12 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Als er een EF-vatting aan zit, ben je zelfs helemaal niks nodig, als het een FD-vatting is moet er een verloop van FD naar EOS achter. Tikkie duurder, maar nog steeds te doen.
In zo'n FD-adapter zit weliswaar een stukje toevoegglas om de oplegmaat te corrigeren waardoor de scherpstelling gewoon zijn hele bereik houdt, dat gaat echter bij een Zenitar weinig tot geen merkbaar roet in het eten gooien
EF-mount = EOS-mountquote:Op maandag 12 januari 2009 20:18 schreef Asics het volgende:
[..]
Het is in ieder geval EF-mount volgens de verkoper. Gaat die zonder verloopstukje op mijn EOS passen?
Ik heb de 70-200 F4 IS naast 17-85. Ik vind het een heerlijke portretlens. Achtergrond is mooi geblurred (?) bij F4. (op 200mm vind ik hem zelfs te kort scherpte gebied bij een portret).quote:Op maandag 12 januari 2009 22:00 schreef knuppelhout het volgende:
ik ben aan t twijfelen of ik een 70-200 (f4?) voor naast mn 17-85 IS en 50 1.8 wil kopen, bij mn 30D. Wie kan me over de streep trekken? dan kan ik diegene de schuld geven van mijn uitgavepatroon
Wie heeft ervaringen met de 70-200? geschikt voor portretten? ik vind de 50mm erg mooi en scherp, maar te groothoek voor reisportretten.
ik ga over 1 maand naar maleisie en singapore, dus daar halen zou ook kunnen. nou heb ik eigenlijk nergens meer dan 50 euro voordeel kunnen ontdekken, dus dan ga ik voor NL service. Of toch daar shoppen?
Ik vind IS heel fijn, zeker omdat je toch op tele aan het werk bent. Ik bedoel zonder IS zou op kortste afstand (=70x1,6= ) 112 mm = dus 1/112 sec.quote:Op maandag 12 januari 2009 22:33 schreef knuppelhout het volgende:
mooi... is de IS de moeite waard? ik denk dat ik m vooral voor buiten zal gebruiken aangezien mn huis niet echt heel ruim is (dus ook geen extra kamer voor een studiootje). maarja, als de kwaliteit veel beter is dan de non IS....
Ik kan alleen over de 70-200 F4L (non IS) zeggen dat je er nagenoeg alleen maar top plaatjes mee schiet, Ik heb die lens gehad en vervangen voor de 2.8 versie, vanwege iets breder inzetbaar. Een groot kwaliteit verschil heb ik nooit gevonden. Eigenlijk kun je zeggen dat alle Canon 70-200 lenzen toppertjes zijn. Ik geloof dat de Sigma's het ook prima doen overigens.quote:Op maandag 12 januari 2009 22:33 schreef knuppelhout het volgende:
mooi... is de IS de moeite waard? ik denk dat ik m vooral voor buiten zal gebruiken aangezien mn huis niet echt heel ruim is (dus ook geen extra kamer voor een studiootje). maarja, als de kwaliteit veel beter is dan de non IS....
IS helpt alleen je eigen bewegingen tegen te gaan. Ik denk dat je bij sport fotografie toch al aan zeer korte sluitertijd zit. Volgens mij was het zo dat IS werkte als je een sluitertijd korter was "de regel" (langste sluitertijd is bij 200 mm = 1/200 sec). Ikzelf denk dat het bij sportfotografie minder? plezier van heb. Naja zo beredeneer ik dat dan even.quote:Op maandag 12 januari 2009 23:35 schreef elcastel het volgende:
Ik gebruik beide lenzen vooral voor spotten en sportfotografie. Ik twijfel echter of het verschil nou flink is, want ik schiet al prima plaatjes met de huidige set.
-edit- En ja ik zie dat er net een IS vraag is gesteld, maar ik heb in de regel geen licht-probleem en een redelijk vaste hand.
Tja, je geeft het antwoord eigenlijk zelf alquote:Op maandag 12 januari 2009 23:35 schreef elcastel het volgende:
Heerlijk die fish plaatjes in dit topic.
Ik zit er momenteel aan te denken om mijn 70-200 2.8L en de 300 4L te vervangen door IS versies. 1 Tegelijk uiteraard, mijn huidige exemplaren zijn al wat jaartjes oud (en perfect), dus ik zal flink moeten bijleggen. En aangezien het best weer een investering is, vraag ik me af of meer mensen het verschil ooit hebben ervaren ?
Ik gebruik beide lenzen vooral voor spotten en sportfotografie. Ik twijfel echter of het verschil nou flink is, want ik schiet al prima plaatjes met de huidige set.
Bij de canon versie staat al een review.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 18:38 schreef Flepke het volgende:
Camera Macro Bellow for Nikon Digital SLR Cameras
¤33.61 - $44.90
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19614
Lijkt me gruwelijk goedkoop?
quote:The build quality is excellent, all movements are smooth, the mounts (front and rear) are flawless.
Zag laatst ook niets van Dealextreme, was zo goedkoop dat het me een beetje sterk leek. (weet niet meer wat). Maar wat doet dit apparaat?quote:Op dinsdag 13 januari 2009 18:38 schreef Flepke het volgende:
Camera Macro Bellow for Nikon Digital SLR Cameras
¤33.61 - $44.90
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.19614
Lijkt me gruwelijk goedkoop?
Afstand creeeren tussen lens en body. Krijg je macro van.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 18:50 schreef Noxa het volgende:
[..]
Zag laatst ook niets van Dealextreme, was zo goedkoop dat het me een beetje sterk leek. (weet niet meer wat). Maar wat doet dit apparaat?
Die reviews op dealextreme vertrouw ik meestal niet zo eigenlijk, maar afgaande op de foto ziet het er best netjes uit. Best nette prijs denk ik zo.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 18:42 schreef Bond het volgende:
[..]
Bij de canon versie staat al een review.
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.9429
Hij is iig aardig in elkaar gezet
[..]
Probeer er eens een dagje 1 met IS te huren. Kost je de kop niet, en dan kan je daarna beoordelen of het de investering waard is.quote:Op maandag 12 januari 2009 23:35 schreef elcastel het volgende:
Heerlijk die fish plaatjes in dit topic.
Ik zit er momenteel aan te denken om mijn 70-200 2.8L en de 300 4L te vervangen door IS versies. 1 Tegelijk uiteraard, mijn huidige exemplaren zijn al wat jaartjes oud (en perfect), dus ik zal flink moeten bijleggen. En aangezien het best weer een investering is, vraag ik me af of meer mensen het verschil ooit hebben ervaren ?
Ik gebruik beide lenzen vooral voor spotten en sportfotografie. Ik twijfel echter of het verschil nou flink is, want ik schiet al prima plaatjes met de huidige set.
-edit- En ja ik zie dat er net een IS vraag is gesteld, maar ik heb in de regel geen licht-probleem en een redelijk vaste hand.
Dealextreme is goedkoop en betrouwbaar!quote:Op dinsdag 13 januari 2009 18:50 schreef Noxa het volgende:
[..]
Zag laatst ook niets van Dealextreme, was zo goedkoop dat het me een beetje sterk leek. (weet niet meer wat). Maar wat doet dit apparaat?
Ik wil binnenkort een dslr gaan kopen... *blah..blah*quote:Op dinsdag 13 januari 2009 19:13 schreef kvdv het volgende:
[..]
Afstand creeeren tussen lens en body. Krijg je macro van.
Nee alleen stil staande dingen met statief en afstandsbedieningquote:Op dinsdag 13 januari 2009 20:19 schreef RubberDuckey het volgende:
Wat wil je doen met macro?
Mij lijkt het niet makkelijk werken vanuit de hand met die balg ertussen. Bij bloemen gaat het nog wel, daar kan je makkelijk een statief voor gebruiken, maar insecten lijkt me dan niet echt makkelijk meer.
Ook al eens de tussenringen tegengekomen van Soligor?
Persoonlijk zou ik wegblijven bij allebei. Van de tussenringen weet ik het zeker en van die balg vermoed ik het: ze hebben geen elektronische contacten. Hierdoor verlies je naast je autofocus (daar is overheen te komen) maar ook de controle over je diafragma (zie net dat dat ook in de review van de balg staat...). En als er iets belangrijk is bij macro-fotografie dan is het dat wel. Je schiet op deze manier constant met je laagste f-getal waardoor je weinig scherptediepte krijgt omdat je ineens zo dichtbij op je onderwerp kan scherpstellen. Er is schijnbaar wel een trucje voor maar enorm omslachtig.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 20:25 schreef Flepke het volgende:
[..]
Nee alleen stil staande dingen met statief en afstandsbediening![]()
Waarmee kan ik een sterkere vergroting krijgen, met die balg of met dit?
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2326
Tussenringen zonder contacten is inderdaad geen werkenquote:Op dinsdag 13 januari 2009 21:41 schreef P_B het volgende:
[..]
Persoonlijk zou ik wegblijven bij allebei. Van de tussenringen weet ik het zeker en van die balg vermoed ik het: ze hebben geen elektronische contacten. Hierdoor verlies je naast je autofocus (daar is overheen te komen) maar ook de controle over je diafragma (zie net dat dat ook in de review van de balg staat...). En als er iets belangrijk is bij macro-fotografie dan is het dat wel. Je schiet op deze manier constant met je laagste f-getal waardoor je weinig scherptediepte krijgt omdat je ineens zo dichtbij op je onderwerp kan scherpstellen. Er is schijnbaar wel een trucje voor maar enorm omslachtig.
Ik heb die goedkope tussenringen ook ooit gekocht en vond het echt een anti-climax. Dan heb ik nog meer lol gehad met een voorzetlensje van B+W wat je lens "bijziend" maakt en je ook dichter op je onderwerp kan komen. Helaas ga je er optisch wel een beetje op achteruit. Bij mij werden foto's na, ik geloof 150mm (op een canon 70-300 IS), enorm soft. Op het moment schroef ik hem wel eens op mijn "echte" macro-lens (toevallig zelfde filtermaat als mijn tele-lens) en dan zijn de resultaten best acceptabel.
Ik fotografeer regelmatig wedstrijden met paarden, zowel dressuur als springen, en gebruik daarbij een 70-200 2.8 IS. Ik vind het echt een heerlijke lens, ook al loop ik dan twee dagen te sjouwen met 2.5 kilo (70-200, 40D, grip, 2 accu's). Op een 350D/400D/450D of zo is de lens wat onstabiel, ligt het zwaartepunt niet helemaal lekker. Met de 40D voelt het allemaal net even beter in balans.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 21:41 schreef P_B het volgende:
[..]
Dan wil ik zelf nog wel even inhaken op het witte tele-geweld wat ter sprake is gekomen. Hoe ervaren jullie het gewicht van bijvoorbeeld die 70-200 2.8L IS? Fysiek gezien heb ik nogal ruzie met mijn eigen lijf dus ik twijfel op het moment flink over wat handig is.
Ik fotografeer enorm vaak honden en onlangs een spannend momentje gehad. Op het strand, foto's aan het bekijken, halverwege uitgezoomd en er loopt er een met zijn snot-snuit vol met zand langs...precies langs de rand tussen de zoom-ring en focus-ring. Beetje koffiemolen was het daarna maar hij heeft het overleefd. De hond wilde schijnbaar ook even kijken of ze gelukt waren...![]()
Ik ben dus van plan om sowieso over te gaan op een tele-lens met interne zoom en omdat ik eigenlijk de mogelijk wil openhouden om er ooit een extender tussen te gaan zetten zit (mocht ik die laatste 100mm echt gaan missen) ik al bijna vast de 2.8 variant zodat ik nog wel aardig wat scherptediepte overhoud. Maar ja, die anderhalve kilo...
Nou ja het is een beetje wat Vliegvrager hierboven al zegt, volgens mij heb ik het niet nodig, want ik mis niks (denk ik). De 300 F4L non-IS gebruik ik in het meest extreme geval bij een mistige lucht met tegenlicht in de bergen, dan zit ik in de regel nog op F8 bij voldoende snelheid. Wat ik wel overweeg is om volgend jaar een 300 2.8L IS te huren en die omhoog te slepen, gewoon voor de test.quote:Op dinsdag 13 januari 2009 19:24 schreef Isdatzo het volgende:
Probeer er eens een dagje 1 met IS te huren. Kost je de kop niet, en dan kan je daarna beoordelen of het de investering waard is.
Ik heb een 300 F4L zónder IS en 1 mét IS gehad, en ik moet toch zeggen dat die IS heerlijk is. Zeker als het wat schemerig wordt is 't echt een uitkomst.
Je moet gewoon de afweging maken of de prijs opweegt tegen het voordeel. Als je denkt die IS amper nodig te hebben kan je 't geld beter in je zak houden. Toch zou ik gewoon een keertje gaan huren, of wellicht een keer een dagje van iemand lenen.quote:Op woensdag 14 januari 2009 00:38 schreef elcastel het volgende:
[..]
Nou ja het is een beetje wat Vliegvrager hierboven al zegt, volgens mij heb ik het niet nodig, want ik mis niks (denk ik). De 300 F4L non-IS gebruik ik in het meest extreme geval bij een mistige lucht met tegenlicht in de bergen, dan zit ik in de regel nog op F8 bij voldoende snelheid. Wat ik wel overweeg is om volgend jaar een 300 2.8L IS te huren en die omhoog te slepen, gewoon voor de test.
Over de 70-200 non-IS ben ik alleen maar positief, het nadeel van die lens is dat er twee niks betekenende krasjes op het frontelement zitten, dat ding levert te weinig op bij verkoop en dat maakt het IS verhaal weer duurder.
Van beide lenzen zeggen ze overigens dat de non-IS versies een tandje scherper zijn.
Dat is dus het probleem, gaat het lukken met een 18-200 mm sigma of eventueel 18-200mm nikkor?quote:Op dinsdag 13 januari 2009 21:48 schreef Ouwesok het volgende:
Zorg wel dat er een fatsoenlijke lens voor op staat. Hele aardige resultaten haal je met een omgekeerde 1.7/50mm
Beide optieken zijn niet bedoeld voor extreem macro. Hoewel er een verrassing zou kunnen optreden is de kans het grootst dat zo'n zoomlens voorop een balg nogal tegenvalt. Door de nogal kleine volle opening van een zoomlens zal het scherpstellen op een balgapparaat ook niet echt onder de kouwe kunstjes gaan vallen.quote:Op woensdag 14 januari 2009 06:38 schreef Flepke het volgende:
[..]
Dat is dus het probleem, gaat het lukken met een 18-200 mm sigma of eventueel 18-200mm nikkor?
Bovendien heb je altijd van die slimmerds die IS niet uitzetten op een statief en daardoor het objectief schijnbaar minder scherp lijkt.quote:Op woensdag 14 januari 2009 00:46 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Dat 'tandje' scherper zijn, daar geloof ik niet echt in eigenlijk. Ik denk dat als je het gemiddelde van 50 IS en non IS versies pakt het elkaar niet meetbaar ontloopt. Dat zou ik niet laten meewegen in mijn beslissing.
Ik twijfel ook echt niet aan de kwaliteit van de IS versies, we hebben het in alle gevallen over meer dan goeie prestaties van de lenzen. Ik heb op DPZ meerdere discussies gevolgd over dit onderwerp (kwaliteit) en daar was men het wel unaniem eens dat de non-IS versies scherper waren (miniem ja). Daar staat tegenover dat de IS versies breder inzetbaar zijn.quote:Op woensdag 14 januari 2009 00:46 schreef Isdatzo het volgende:
En ja, die krasjes zie je niet op je foto's maar snoept wel een flinke hap uit jouw verkoopprijs. Dat 'tandje' scherper zijn, daar geloof ik niet echt in eigenlijk. Ik denk dat als je het gemiddelde van 50 IS en non IS versies pakt het elkaar niet meetbaar ontloopt. Dat zou ik niet laten meewegen in mijn beslissing.
Dat was dus niet aan de orde. De tests die ik heb gezien waren met IS uit, dus het was puur het glas wat werd beoordeeld.quote:Op woensdag 14 januari 2009 09:57 schreef Halinalle het volgende:
Bovendien heb je altijd van die slimmerds die IS niet uitzetten op een statief en daardoor het objectief schijnbaar minder scherp lijkt.
Dat is dan met de oudere versie van IS geweest, de 'moderne' variant werkt óók op statief.quote:Op woensdag 14 januari 2009 09:57 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Bovendien heb je altijd van die slimmerds die IS niet uitzetten op een statief en daardoor het objectief schijnbaar minder scherp lijkt.
Och, die scherptediscussies op dpz ja. Sowieso is dat totaal niet representatief, want daarvoor zijn de geteste aantallen veel te klein. Daarnaast zijn 't allemaal van die huis-tuin-en-keuken testopstellingen. En dan heb je nog de exemplaristische verschillen.quote:Op woensdag 14 januari 2009 11:50 schreef elcastel het volgende:
[..]
Ik twijfel ook echt niet aan de kwaliteit van de IS versies, we hebben het in alle gevallen over meer dan goeie prestaties van de lenzen. Ik heb op DPZ meerdere discussies gevolgd over dit onderwerp (kwaliteit) en daar was men het wel unaniem eens dat de non-IS versies scherper waren (miniem ja). Daar staat tegenover dat de IS versies breder inzetbaar zijn.
Maar wat is extreme macro volgens jou?, 1:1 is namelijk voor mij al genoeg en een hele vooruitgang ten opzichte van nu. Heb je misschien een voorbeeld fototje van als ik die 18-200 mm erop zou zetten en eentje met een omgedraaide 50mm?quote:Op woensdag 14 januari 2009 08:13 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Beide optieken zijn niet bedoeld voor extreem macro. Hoewel er een verrassing zou kunnen optreden is de kans het grootst dat zo'n zoomlens voorop een balg nogal tegenvalt. Door de nogal kleine volle opening van een zoomlens zal het scherpstellen op een balgapparaat ook niet echt onder de kouwe kunstjes gaan vallen.
In de werkwijze die ik hierboven beschreef (50mm in zijn achteruit) werk je met een omkeerring en kan dus elke 50mm gebruikt worden zolang ie maar de goeie filtermaat heeft, de vatting aan camerakant doet er niet toe waardoor je er gewoon eentje voor een paar euronen op marktplaats of zo kuint halen.
Als je lens nieuw is, kun je wellicht een ander exemplaar krijgen. Maar een leenexemplaar zie ik niet zo snel gebeuren tenzij je een hele goede klant bent van de betreffende fotowinkel.quote:Op woensdag 14 januari 2009 19:18 schreef Skull-splitter het volgende:
Nu moet mijn sigma terug naar sigma ter controle/bijstelling, maar ik wil natuurlijk niet zonder objectief zitten. Op welke wijze kan ik een leenobjectief danwel nieuwe correct werkende terugvragen denken jullie?
Lens heeft zoals gezegd last van front-focus, maar is in november vorig jaar gekocht. Het is geen slijtage, dacht in het begin ook dat het aan mij lag met het proberen van de lens, maar ligt dus toch aan de lens zelf.quote:Op woensdag 14 januari 2009 19:58 schreef Halinalle het volgende:
[..]
Als je lens nieuw is, kun je wellicht een ander exemplaar krijgen. Maar een leenexemplaar zie ik niet zo snel gebeuren tenzij je een hele goede klant bent van de betreffende fotowinkel.
Alle Minolta AF past op Sony, en de AF werkt dan in nagenoeg alle gevallen ook nog gewoon.quote:Op woensdag 14 januari 2009 22:44 schreef Dalai_Lama het volgende:
Wat is een goede (goedkope) standaardzoom voor de Sony Alpha A300? Ik heb begrepen dat ik ook oudere minoltalenzen passen, maar tis wel belangrijk dat AF ed het ook gewoon doen. Iemand suggesties?
sparen. camera leren kennen en kijken wat voor lens je erbij wiltquote:Op donderdag 15 januari 2009 20:54 schreef j-jopie het volgende:
Bij de 450D zit standaart meegeleverd een 18-55 mm lens. Ik ben een amateur fotograaf en wil graag deze camera kopen. Nou wil ik misschien een lens erbij aanschaffen, maar weet niet of dit meteen handig is. Ik wil er niet teveel geld aan uitgeven, rond de 100 euro.
Is dit te doen of kan ik dan beter sparen tot een betere?
Doet 's 24 euri meer, heb je een leuke telezoom erbij. Natuurlijk is er beter te koop, maar niet voor dat geld en ook niet voor drie keer dat geld.quote:Op donderdag 15 januari 2009 20:54 schreef j-jopie het volgende:
Bij de 450D zit standaart meegeleverd een 18-55 mm lens. Ik ben een amateur fotograaf en wil graag deze camera kopen. Nou wil ik misschien een lens erbij aanschaffen, maar weet niet of dit meteen handig is. Ik wil er niet teveel geld aan uitgeven, rond de 100 euro.
Is dit te doen of kan ik dan beter sparen tot een betere?
Wat MarcH al zegt, die tweede is kwalitatief niet noemenswaard afwijkend van de eerste. Hij is vooral veel kleiner van bouw (er zit bijv. ook geen macrofunctie op). De maximale sluitertijden die MarcH gaf komen overigens uit een vuistregel dat je maximale sluitertijd 1/F is waarin F het brandpunt van je lens is. Sommigen verrekenen daar de cropfaktor nog in, mijn ervaring is dat je de opgegeven millimeters kunt hanteren. Mijn andere ervaring is dat je met enige vorm van toegevoegde stabiliteit (minstens schouderstatief of éénpoot) helemaal op standje zeker fotografeert en uit je glas haalt wat erin zit.quote:Op donderdag 15 januari 2009 21:37 schreef j-jopie het volgende:
oke dus als ik het goed begrijp krijg je met waarbij je een eenpoot nodig hebt mooiere foto's maar die kan je dus niet uit losse hand gebruiken, en die waarbij je dat wel kan is iets minder kwa kwaliteit maar heb je geen eenpoot nodig?
Klopt, ik reken bij beginnende fotografen altijd de crop mee, je kan beter wat extra marge hebben. Het leren stilhouden is toch iets wat moet groeien.quote:Op donderdag 15 januari 2009 22:14 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
De maximale sluitertijden die MarcH gaf komen overigens uit een vuistregel dat je maximale sluitertijd 1/F is waarin F het brandpunt van je lens is. Sommigen verrekenen daar de cropfaktor nog in, mijn ervaring is dat je de opgegeven millimeters kunt hanteren.
Je somt nu een aantal dingen op die met die 18-55 ook al heel aardig lukken. In dat geval zou ik het advies geven om twee dingen te doen. Spelen en sparen. Kijk in de tijd waarin je je kapitaaltje vergaart eens wat je nou precies allemaal leuk vindt en vooral wat die 18-55 in jouw beleving tekort komt. Tegen tijd dat je daaruit bent heb je al wel budget voor iets waar je echt iets aan hebtquote:Op donderdag 15 januari 2009 22:15 schreef j-jopie het volgende:
oke dat is me duidelijk:) Toch wil ik de camera niet perse gebruiken met statief. Het lijkt me iets teveel werk om mee te nemen enz. Ik wil er portret, binnen en landschap foto's mee maken. Nogal breed, maar liever dus niet iets met statief. Welke lenzen voor weinig geld zijn het dan waard? Of raden jullie zowiezo gewoon sparen aan?
Anders verkoop jij toch gewoon jouw motor?quote:Op zaterdag 10 januari 2009 22:12 schreef Isdatzo het volgende:
[..]
Die 2e is tof.
Fisheye staat ook al tijden op 't lijstje, misschien wordt 't eens tijd om hem een aantal plaatsen op datzelfde lijstje omhoog te plaatsen.
Noodzaak is er niet echt, maar toch..
Gaat over het algemeen prima lukken. Alleen Sigma heeft een serie oudere AFoptieken die storingen op een digitale EOS veroorzaken.quote:Op zaterdag 17 januari 2009 15:35 schreef Pagan het volgende:
Ik heb een Canon EOS 3000 met de volgende lenzen:
Canon EF 38-76 mm 1:4.5-5.6
Vivitar AF 70-210 1:4.5-5.6
Vraagje: Kan ik deze lenzen gaan gebruiken op een Canon 450D body (nog aan te schaffen).
Deze vraag is misschien al vaker voorbij gekomen, maar ik kon het antwoord niet vinden.
Het gaat wennen, in het begin zeulde ik ook regelmatig een monopod overal heen, maar tegenwoordig blijft hij meestal in de tas of thuis. En IS is natuurlijk een fantastische uitvinding.. Na wat oefening met 1/80e op 400mm nog haarscherpe foto's.quote:Op donderdag 15 januari 2009 22:45 schreef ultra_ivo het volgende:
Een eenpoot is vrij compact mee te nemen, ook op de fiets of te voet. Als je veel met je dikke telezoom fotografeert op een dag komt nog een ander probleem om de hoek kijken, je moet het gewicht van de lens langdurig omhoog kunnen houden. Bij sommige van mijn zware telelenzen heb ik een eenpoot alleen maar nodig om m'n armspieren wat te ontzien. Ook als het licht voldoende is om uit de hand te fotograferen.
Ain't gonna happenquote:Op zaterdag 17 januari 2009 07:19 schreef Juup© het volgende:
[..]
Anders verkoop jij toch gewoon jouw motor?
Tevens tvp
Moet gewoon werken jaquote:Op zaterdag 17 januari 2009 15:35 schreef Pagan het volgende:
Ik heb een Canon EOS 3000 met de volgende lenzen:
Canon EF 38-76 mm 1:4.5-5.6
Vivitar AF 70-210 1:4.5-5.6
Vraagje: Kan ik deze lenzen gaan gebruiken op een Canon 450D body (nog aan te schaffen).
Deze vraag is misschien al vaker voorbij gekomen, maar ik kon het antwoord niet vinden.
Kan iemand bovenstaande vraagjes beantwoorden?quote:Op woensdag 14 januari 2009 18:31 schreef Flepke het volgende:
[..]
Maar wat is extreme macro volgens jou?, 1:1 is namelijk voor mij al genoeg en een hele vooruitgang ten opzichte van nu. Heb je misschien een voorbeeld fototje van als ik die 18-200 mm erop zou zetten en eentje met een omgedraaide 50mm?
Wat is denk je de filtermaat die ik het best kan gebruiken?, ik heb nu nog een polar filter + een 4# macro filter liggen voor 52mm maar is dit een beetje veel voorkomende maat voor een 50mm lens?
Boodschappen lijstje van nu;
1.Balg: ¤32.02 - $42.78
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.9429
2.52 mm "omkeerder"? ¤5.13 - $6.85
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.17996
3.lichtsterke 50mm lens, ik heb nog niet echt wat kunnen vinden, filtermaat is nou niet echt iets wat standaard erbij staat op marktplaats...
Jawelquote:Op zaterdag 17 januari 2009 18:04 schreef Flepke het volgende:
[..]
Kan iemand bovenstaande vraagjes beantwoorden?
Super!quote:Op zaterdag 17 januari 2009 18:33 schreef Ouwesok het volgende:
[..]
Jawel
Een voorbeeldfoto uit een 18-200 op een balgapparaat moet ik je helaas schuldig blijven, mede door het verschijnsel dat ik geen 18-200 heb
In het algemeen durf ik te stellen dat normale opnameoptieken op een balgapparaat tegenvallen. Bij gewoon macro en closefocusspul gebruik je ze al voor iets waar ze niet voor gemaakt zijn, maar is het spul meestal wel zo tolerant dat er nog wel een toonbaar plaatje uitkomt.
Duik je het extreme macrogebied in (voorbij de 1:1) dan is het echter meestal afgelopen met de toleranties, je hebt de beeldfouten die normaal zijn voor een objectief en die je in het normale gebruik niet merkt, dan zover opgepompt dat ze voluit zichtbaar worden (ofwel, het plaatje wordt niet scherp en niet briljant)
Hou bij het gebruik van een balgapparaat in de gaten dat je er een stevig statief onder zet, een balg is nogal gevoelig voor trillingen, zeker wanneer je stevig aan het vergroten bent. Je hele camera inclusief balg+optiek komt makkelijk over de kilo, een gammel pootje van een tientje of tweeënhalf gaat dat niet stilhouden.
Dan die 50mm
Zoek op marktbay of eplaats een oude spiegelreflex met een niet al te lichtsterke 50mm. Ergens tussen de 1.7 en 2.0 is lichtsterk zat. Voorbeeldje, kan overigens nog veel goedkoper . Zoek eens op XG-1, X700 of elke andere spiegelreflex van rond 1980, MDlenzen zijn niet zo bar populair voor digitale reflexen en dat drukt de prijs lekker.
De vatting van die 50mm doet er niet toe, zolang dat maar geen Canon FD is(die doet bij het lossen zijn diafragma open, anderen doen hem dicht), je hangt hem met zijn filtervatting aan de omkeerring en dat zet je weer op je balg (en met alleen de omkeerring haal je al ongeveer 1:1 zo kaal op de camera).
Een eventuele ouwe camera die er aan vastzit zet je weer op marktplaats als bodyonly of je dondert hem weg als verkopen teveel werk wordt
Wacht met de aanschaf van de omkeerring even tot je de filterdraad van die 50mm weet, scheelt je weer adapterringen die de combinatie zelden stabieler maken.
Je hebt nu een combinatie van lens en balg waarmee het prima experimenteren is, je moet de dingen alleen niet te snel willen, het gevoel krijgen over een balgapparaat duurt eventjes.
Waarom geen 1.4
Je zou zeggen dat je nog beter een 1.4/50mm op een balg zou kunnen gebruiken. Toch doe je dat beter niet, dit slag 50mm's is berekend voor reportagewerk en dan blinken ze ook ver uit boven hun 1.7-broertjes. Ga je er mee macro'en, dan valt op dat de kwaliteit met sprongen achteruit holt. De minder lichtsterke standaardlenzen van weleer zijn universeler van opzet en zijn zeker in retrostelling prima geschikt voor macro.
En wat is nou het beste op een balg
Het beste op een balgapparaat is een vergrotingslens. Past dat ? Jawel, met een adapter van M39 naar pdraad en dan vervolgens in een pdraadadapter naar de gewenste vatting.
Nog beter maar peperduur zijn speciale balgkoppen, ooit leverbaar van o.a. Olympus en Canon. Dit zijn eigenlijk microscooplenzen die nog niet uit hun humeur raken als je een vergroting van 10:1 of nog gekker inzet. Hoewel je er prima kwaliteit mee kunt maken werkt dat spul zo priegelig dat je er als macrostarter zeer zeker niet mee moet beginnen.
Gewoon even een paar reviews lezen, zoals deze en deze.quote:Op donderdag 22 januari 2009 08:05 schreef Jarno het volgende:
Wat is de mening over de ef-s 55-250 canon eigenlijk? Ik zoek voor op vakantie nog een leuke betaalbare tele, ben verder niet zo van de tele maar op vakantie is het wel leuk natuurlijk. Ik lees eigenlijk best goede verhalen over deze lens, zelfs mensen die zeer verrast zijn door de resultaten. 't Is tevens als aanvulling op m'n 18-55 dus ik heb eigenlijk het idee dat ik er geen miskoop aan kan doen, of zijn er voor dat budget andere interessante alternatieven?
Mja, weet je wat het is.. dit soort dooddoeners:quote:Op donderdag 22 januari 2009 08:10 schreef buitenbeentje het volgende:
[..]
Gewoon even een paar reviews lezen, zoals deze en deze.
daar kan ik echt niks mee. Die reviews vergelijken budget lenzen met L lenzen, dat snap ik ook nog wel dat een L lens een EF-S budget lens verslaat qua IQ. Maar goed, dit:quote:My recommendation is to get the Canon EF 70-200mm f/4 L USM Lens over the 55-250
stemt me dan wel weer positief. Maar ik hoopte eigenlijk dat iemand hier hands-on ervaring had.quote:he Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM Lens is also a better lens, but less definitively so. Though I don't think the Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS Lens is great in terms of image quality and features, we can't lose sight of the fact that it is very inexpensive IS tele-zoom Lens. There is a niche for this model. A casual shooter who is happy with their Canon EF-S 18-55mm II or 18-55 IS Lens and needs a tele-zoom for infrequent use could be happy with this lens.
Als je binnen het budget van die 55-250 wilt blijven zijn de alternatieven niet zo dik gezaaid. Je zit dan in de hoek van de Sigma en Tamron 70-300's.quote:Op donderdag 22 januari 2009 08:05 schreef Jarno het volgende:
Wat is de mening over de ef-s 55-250 canon eigenlijk? Ik zoek voor op vakantie nog een leuke betaalbare tele, ben verder niet zo van de tele maar op vakantie is het wel leuk natuurlijk. Ik lees eigenlijk best goede verhalen over deze lens, zelfs mensen die zeer verrast zijn door de resultaten. 't Is tevens als aanvulling op m'n 18-55 dus ik heb eigenlijk het idee dat ik er geen miskoop aan kan doen, of zijn er voor dat budget andere interessante alternatieven?
Mijn werkwijze: gewoon fotograferen, deels met statief. Kritisch kijken en pas als je het gevoel hebt dat er iets mis is, met focuscharts e.d. gaan werken.quote:Op donderdag 22 januari 2009 17:07 schreef knuppelhout het volgende:
ik heb mn canon 70-200 L f4 gekocht na lang dubben, en hij lijkt me erg scherp en snel focussen.
Nou vroeg ik me af: hoe test ik of ie back of frontfocust? het spreekt wel voor zich wat er dan mis zou zijn en ik heb er nog niks van gemerkt, maar wellicht zijn er tips...
Prima lenzen maar lever je zo niet erg veel groothoek in?quote:Op vrijdag 30 januari 2009 16:52 schreef Noxa het volgende:
Iemand ervaring met de Sigma 24-70 en de 70-200 f/2.8? Ik ben van plan om mijn sigma 18-200 te vervangen door deze 2 bakbeesten om zo m;n range in klap lichtsterk te hebben.
De Sigma 24-70 2.8 heb ik redelijk wat ervaring mee, heb 'm op m'n analoge Minolta gehad en nu ook weer op m'n Canon 40D. Het is mijns inziens een prima lens. Warme kleuren, ietwat soft full open maar stopped down goed scherp. De AF is wat traag en rumoerig in vergelijking met HSM (Sigma) en USM (Canon) lenzen.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 16:52 schreef Noxa het volgende:
Iemand ervaring met de Sigma 24-70 en de 70-200 f/2.8? Ik ben van plan om mijn sigma 18-200 te vervangen door deze 2 bakbeesten om zo m;n range in klap lichtsterk te hebben.
Met de voorste doe je een soort preselectie van de afstand, waarbij je uit 4 ranges kunt kiezen. Met de achterste stel je vervolgens echt scherp. De preselectie zorgt ervoor, dat de voorste lensgroep op de optimale positie in het objectief gebracht wordt voor die betreffende range.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 16:43 schreef MaartenGrendel het volgende:
Weet iemand hier waarom er op een 50mm Zeiss distagon (middenformaat) twee afstands/scherpstel ringen zitten? Zowel de bovenste en onderste ring hebben een afstandsschaal van oneindig tot dichtbij, wat is het verschil tussen die twee?
Die nieuwe Sigma 24-70 2.8 HSM gaat wel meer dan 700-800 euro kosten, dus denk nog eens goed na... (Ik had hem ook op het oog, tot ik de prijs zag. Dan ga ik gewoon voor de Canon voor dat kleine verschil)quote:Op vrijdag 30 januari 2009 17:20 schreef MaartenGrendel het volgende:
[..]
De Sigma 24-70 2.8 heb ik redelijk wat ervaring mee, heb 'm op m'n analoge Minolta gehad en nu ook weer op m'n Canon 40D. Het is mijns inziens een prima lens. Warme kleuren, ietwat soft full open maar stopped down goed scherp. De AF is wat traag en rumoerig in vergelijking met HSM (Sigma) en USM (Canon) lenzen.
Binnenkort komt er een nieuwe versie van uit, met HSM. Dus als je nog even kunt wachten en iets meer geld kunt missen is het verstandig om die te kopen. Gebrek aan groothoek vind ik niet zo'n probleem, maar ik heb ook nog een Sigma 10-20mm.
http://www.dpreview.com/news/0809/08092303sigma_24_70_lens.asp
Mja moet opzich geen probleem. Zijn mits je je objectieven in een winkel koopt ipv online.quote:Op zondag 1 februari 2009 15:39 schreef Erasmo het volgende:
Ik weet niet of Canons dat kunnen maar ik kan hier mijn lenzen zelf afstellen op de camera, en bovendien kun je toch even in de winkel kijken naar foucusproblemen?
Vergis je niet, 24mm op een cropcamera is best veel.
2x zo duur, maar met die Nikkor heb je wel een geweldig ding in handen.quote:Op zondag 1 februari 2009 15:36 schreef Noxa het volgende:
Mmh vind het verschil met de third party en de echt lens nog best aardig. De Nikon 24-70 is bijna 1400 E. En die sigma variant nu 380 ofzo. Met HSM vermoedelijk dus 700/800. Dat weegt nog steeds niet op tegen de 1400 E.
Over het gebrek van groothoek.. Die 6mm vergeet je denk best snel. En als ik het echt nodig heb koop ik idd een 10-22 ofzo. En anders heb ik altijd nog m'n 10.5mm fish.
Enige waar ik bang voor ben zijn de verhalen over front/back focus. En het gewicht.
Mja maar mijn budget does not suit Nikkor objectieven zeg maar. Dus ik hoef me daar ook geen zorgen over te maken.quote:Op zondag 1 februari 2009 17:29 schreef veldmuis het volgende:
[..]
2x zo duur, maar met die Nikkor heb je wel een geweldig ding in handen.
Ik zeg niet dat de Sigma klote is hoor, maar als ik naar de Nikkor kijk vrees ik dat Sigma die kwaliteit niet gaat halen. Helaas, want het was mooi geweest voor de concurrentie!
Ik spaar er graag voor door.quote:Op zondag 1 februari 2009 17:53 schreef Noxa het volgende:
[..]
Mja maar mijn budget does not suit Nikkor objectieven zeg maar. Dus ik hoef me daar ook geen zorgen over te maken.
Aha, bedankt. Wel een apart systeem. Maar als je bijvoorbeeld de preselectie op oneindig zet, kun je dan niet meer met de scherpstelring scherpstellen op een onderwerp dat dichtbij staat?quote:Op vrijdag 30 januari 2009 18:14 schreef dvr het volgende:
[..]
Met de voorste doe je een soort preselectie van de afstand, waarbij je uit 4 ranges kunt kiezen. Met de achterste stel je vervolgens echt scherp. De preselectie zorgt ervoor, dat de voorste lensgroep op de optimale positie in het objectief gebracht wordt voor die betreffende range.
Whoa, das bijna het dubbele van de gewone 24-70. Dan zou je inderdaad beter voor een licht gebruikte Canon 24-70L gaan voor hetzelfde geld.quote:Op vrijdag 30 januari 2009 18:21 schreef Skull-splitter het volgende:
[..]
Die nieuwe Sigma 24-70 2.8 HSM gaat wel meer dan 700-800 euro kosten, dus denk nog eens goed na... (Ik had hem ook op het oog, tot ik de prijs zag. Dan ga ik gewoon voor de Canon voor dat kleine verschil)
Als je kijkt naar de pixeldichtheid tussen de 50D, 5DII en je 300D zie je dat de 300D de laagste pixeldichtheid heeft van de 3: 1.8 mp per vierkante centimeter.De 5DII, die heeft 2.4 mp per cm3 heeft. De 50D heeft maar liefst 4.5 mp per vierkante centimeter.quote:Op maandag 2 februari 2009 16:39 schreef Kamermans het volgende:
het gaat me vooral om qua beeldkwaliteit.
m'n 300D begint toch wel beetje oud te worden, sluiter heeft het al keertje begeven, en best veel pixels hebben hun beste tijd gehad. zit dus beetje te orienteren op een nieuwe body en de 5DII is natuurlijk wel een leuke camera.
Maar de 50D heeft ook al een flinke berg pixels, mij lijkt het dat je dan ook al wel goede lenzen nodig hebt. misschien dan idd meer investeren in lenzen dan in de body,...
Even een rondje draadjesvlees:quote:Op dinsdag 10 maart 2009 10:36 schreef Kamermans het volgende:
'k heb een vraag over P-draad, op m;n werk heb ik een aantal P-draad objectieven, alleen geloof ik niet dat deze het zelfde zijn als de M24 P-draad. de diameter van de P-draad vatting is 2.5cm, is dit niet een beetje klein?
zelf heb ik geen adapter om even te tesen of ze passen / meten
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |