Gewone philips met koudelement.quote:Op zondag 29 april 2007 21:20 schreef dialMforMonkey het volgende:
tvp. Wat voor ijsmachine heb je Piet?
Heb voor, tijdens en na mijn studie in de hoereca gewerkt, en ben een foodiequote:Op zondag 29 april 2007 21:34 schreef justmattie het volgende:
Piet een vraagje, jij weet van alles zoveel af... zit je in de horeca ofzo?
Heb de mijne al een jaar of 11, geen idee wat de actuele prijzen zijnquote:En ik ben ook van plan een ijsmachine te kopen, wat kost een beetje normale machine?
Mn baas heeft ook zo'n machine en die moet het element in de vriezer zetten. Dat is prima te doen volgens hemquote:Op maandag 30 april 2007 10:02 schreef Martijn_77 het volgende:
Ja, maar die echt dure hebben zelf een vrieselement en hebben geen koude element (bak die je eerst in de vriezer moet zetten) zoals degene die Piet en ik hebben.
De mijne was een Euro of 15 / 20
Ik heb mijn eerste ijsmachine op Koninginnedag op de vrijmarkt gekocht, voor 2 euroquote:Op zondag 29 april 2007 21:34 schreef justmattie het volgende:
En ik ben ook van plan een ijsmachine te kopen, wat kost een beetje normale machine?
Je schenkt je mengsel in de bevoren bak die je in de vriezer gezet had.quote:Op dinsdag 1 mei 2007 19:11 schreef justmattie het volgende:
hoe werkt dat met zon ding dan... je draait je ingredienten door elkaar en zet dan dat bakje in de vriezer? of moet je eerst die bak in de vriezer zetten zodat die goed gekoeld is?
Idd het vriest aan de zijkant aan en dat wordt er afgeschraptquote:Op dinsdag 1 mei 2007 19:35 schreef justmattie het volgende:
aha en dan gaat ie draaien zodat er kristallen gevormd worden zeker?
sorbetijs (vruchtenprut, eventueel poedersuiker/gekoelde suikerstroop) wordt echt onvolprezen geweldig. Maar met citrusvruchtensap erin (sinaasappel, citroen) wordt de structuur een beetje, tja. raar.quote:Op maandag 30 april 2007 10:26 schreef nieky het volgende:
Ik heb ook een ijsmachine. Nog nooit gebruikt. Vorig jaar gekocht bij kruidvat. Eens kijken of ik hier wat tips kan vinden
meestal is 't andersomquote:Op donderdag 3 mei 2007 20:54 schreef Pikkebaas het volgende:
Mijn vrouw vermoord me als ik met nog een machine voor in de keuken aankom
En toch wil ik deze ook hebben, m'n moeder had er ook 1.
Zelf gemaakt ijs is heerlijk !
Flikker alle troep die ze niet gebruikt weg (De Joghurtmaker, de Broodbakmachine, de Snijmachine, Eierkoker, Senseo)quote:Op donderdag 3 mei 2007 20:54 schreef Pikkebaas het volgende:
Mijn vrouw vermoord me als ik met nog een machine voor in de keuken aankom
En toch wil ik deze ook hebben, m'n moeder had er ook 1.
Zelf gemaakt ijs is heerlijk !
Hier is het precies andersom...quote:Op donderdag 3 mei 2007 20:54 schreef Pikkebaas het volgende:
Mijn vrouw vermoord me als ik met nog een machine voor in de keuken aankom
En toch wil ik deze ook hebben, m'n moeder had er ook 1.
Zelf gemaakt ijs is heerlijk !
dat gaat primaquote:Op vrijdag 4 mei 2007 09:20 schreef Mini_rulez het volgende:
[..]
Hier is het precies andersom...
Maar goed, kun je haar niet omkopen met een heerlijk vruchtenijsje?
Kun je met zo'n apparaat eigenlijk ook chocolade-ijs maken?
Sorry, ik had jouw post niet gezien. Wat moet daar dan in?quote:
Je bedoelt, MIJN broodbakmachine, MIJN espressomachine, MIJN keukenmachine, etcquote:Op vrijdag 4 mei 2007 09:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Flikker alle troep die ze niet gebruikt weg (De Joghurtmaker, de Broodbakmachine, de Snijmachine, Eierkoker, Senseo)
hoe herkenbaarquote:Op vrijdag 4 mei 2007 16:23 schreef Pikkebaas het volgende:
[..]
Je bedoelt, MIJN broodbakmachine, MIJN espressomachine, MIJN keukenmachine, etc
Zij eet alleen maar
1. Zelfgedraait ijs moet je vers eten, dat is het lekkerst.quote:Op maandag 7 mei 2007 21:22 schreef Annemiek78 het volgende:
Heb net het bananenijs geproeft... Was erg lekker van smaak, maar ik heb iedere keer dat je toch ijskristallen door je ijs heen hebt, nadat je het verder invriest.. Het ijs is nog vrij smeuig als je het eruit moet halen. (Ging laatst met het aardbeienijs wel beter) maar dan krijg je dus ijskristallen. Hoe kan je dit voorkomen????
Bananen, suiker, paar druppels citroensap om bruin worden te voorkomen.quote:Op zondag 6 mei 2007 12:48 schreef Annemiek78 het volgende:
Iemand een lekker recept voor bananenijs?
Heb een ijsmachine die tot 1.4 liter inhoud kan hebben..
Nouja, je kan er nog ijslollies mee maken (gewoon in zo'n ijslollyvormpje prutten). Dan vind ik keihard gevroren overgebleven ijs nog wel lekker.quote:Op dinsdag 8 mei 2007 09:05 schreef Pietverdriet het volgende:
je houdt ijs over waar je (zoals je inmiddels hebt ontdekt) niet veel mee kan.
Ik heb in Europa nog nooit een rijpe mango gevonden, zachte ja, maar rijp, nee.quote:Op dinsdag 8 mei 2007 09:41 schreef anneja het volgende:
Ik wil een rijpe mango. Ik heb echt in geen maaaanden een exemplaar gehad (niet van de markt, niet van de supermarkt, niet van de biologische winkel) wat niet rot was voor ie in de buurt van rijp kwam. En mango-ijs is zoooo lekker.
Ik heb ooit eens een rijpe mango gegeten in nederland. Worden keurig rijp geplukt en naar Nederland gevlogen.quote:Op dinsdag 8 mei 2007 10:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik heb in Europa nog nooit een rijpe mango gevonden, zachte ja, maar rijp, nee.
Bramen moet je (tegenwoordig?) toch altijd koken ivm die ziekte, waarvan ik de naam weer eens kwijt ben. Iets met vossen ofzo. Wie helpt me even, ik ben zeer vaagquote:Op dinsdag 8 mei 2007 09:41 schreef anneja het volgende:
[..]
Bramenijs is hier ook een van de all-time favorites trouwens. Is het lekkerst als je eerst de bramen kookt en zeeft, maar gewoon van verse gepureerde bramen kan ook best. Maarja, het is nog geen bramentijd.
Daar lijkt mij ook weinig mis meequote:Op woensdag 9 mei 2007 20:45 schreef Pikkebaas het volgende:
Eens. Het zijn ook gewoon schaamteloze copieen. Misschien hebben anderen er wat aan, qua verhouding ofzo.
De laaste spreekt me wel aan, gewoon een fles fruitshake erin
Misschien wat gelatine erbij doenquote:Op woensdag 9 mei 2007 22:36 schreef Pikkebaas het volgende:
Maar de maizena zorgt ervoor dat het een wat dikkige massa wordt.
Hoe bereik je dit zonder maizena, gewoon door het vriesproces ?
Krijg je door het gebruik van maizena geen steviger ijs ?
Nee, het gaat om droge stof, je kan maizena gebruiken, suiker, vet (bv room) of eiwit (in room en melk). Room en zetmeel hebben het nadeel dat het de smaak onderdrukt, en suiker dat het vriespunt lager komt.quote:Op woensdag 9 mei 2007 22:36 schreef Pikkebaas het volgende:
Maar de maizena zorgt ervoor dat het een wat dikkige massa wordt.
Hoe bereik je dit zonder maizena, gewoon door het vriesproces ?
Krijg je door het gebruik van maizena geen steviger ijs ?
Gelatine heeft weinig nut.quote:Op donderdag 10 mei 2007 19:00 schreef justmattie het volgende:
[..]
Misschien wat gelatine erbij doen![]()
Soms word het wel in ijs gebruikt volgens mijquote:
Wat een leuke site trouwens. Heb je gewone yoghurt in kaasdoek laten uitlekken of heb je griekse yoghurt gekocht?quote:Op woensdag 16 juli 2008 10:37 schreef Yinny het volgende:
Even een ongelofelijke kick!
Maar ik heb van de week echt de heerlijkste yoghurtijs klaargemaakt!
http://www.101cookbooks.c(...)nkberrys-recipe.html
GEWELDIG! En dan nog heerlijke Italiaanse amarenekersen overheen geschept!
Echte Griekse yoghurt met 10% vet...quote:Op woensdag 16 juli 2008 10:51 schreef computergirl het volgende:
[..]
Wat een leuke site trouwens. Heb je gewone yoghurt in kaasdoek laten uitlekken of heb je griekse yoghurt gekocht?
Wat ga je maken?quote:Op zondag 19 april 2009 13:55 schreef zquing het volgende:
Die hebben mn ouders ook
ik denk dat ik zo maar ff ijs ga maken
moet eerst kijken wat ik heb liggen, maar echt bijzonder wordt 't niet denk ikquote:
Jep. En neem ipv wat suiker suikersiroop, dan slaat je blender het wat cremiger,quote:Op zondag 19 april 2009 17:38 schreef Ole het volgende:
Tip als je geen ijsmachine hebt:
Vries fruit in kleine stukjes in. Doe het dan bevroren in de blender, evt wat suiker, en dan heb je ook sorbetijs!
Dat is ook een goeie!quote:Op zondag 19 april 2009 17:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jep. En neem ipv wat suiker suikersiroop, dan slaat je blender het wat cremiger,
Dat maakt voor het recept niet uit. Als je het zonder ijsmachine doet moet je wel regelmatig je ijsmengsel uit de vriezer halen en goed doorroeren om te voorkomen dat je één grote klomp ijs krijgt (zonder doorroeren) of ijs vol kristallen (bij te weinig doorroeren).quote:Op dinsdag 21 april 2009 20:14 schreef deepart het volgende:
Dat klinkt erg lekker, maar ik heb geen ijsmachine. Zijn er toevallig ook smaakvolle recepten voor als je geen ijsmachine bezit? Dus meng wat spul en stop het in de vriezer :p
Lees in kritieken dat het ca een uur duurt om een liter ijs te maken.quote:Op maandag 25 mei 2009 19:46 schreef Ca.ra het volgende:
*schopje*
Voor wie nog een ijs machine zoekt, binnenkort in de aanbieding bij de Lidl, een zelfvriezende machine van UNOLD. Dit is een duits merk, staat daar goed te boek. De machine wordt ook goed beoordeeld, bijvoorbeeld hier.
Hij moet bij Lidl 119 euro kosten, wij hebben hem een tijd geleden voor veel meer geld uit Duitsland besteld. Hij bevalt erg goed! Voor 119 euro zeker een aanrader.
Zekers, wanneer komt die bij de lidl.. En is daar stormloop op?quote:Op maandag 25 mei 2009 20:36 schreef Ca.ra het volgende:
Is niet mijn ervaring. Als je de massa eerst even geforceerd terugkoelt (bijv in gootsteen met water) dan gaat het een stuk sneller. Ik heb zelf dan met 30 minuten mooi schepbaar ijs, vind ik een acceptabele tijd. En prettig dat je meerdere smaakjes na elkaar kunt maken, doordat je geen element hebt wat moet worden ingevroren.
Nouja voor ons was het prijs-kwaliteit technisch gezien een goede keus in ieder geval, en misschien is het een tip voor anderen.
Klinkt als bullshit, ik eet al mn hele leven bramen uit de tuin en uit het bos zo uit het vuistje. Ik denk niet dat het risico erg groot is dus!quote:Op dinsdag 8 mei 2007 21:04 schreef Dinus het volgende:
[..]
Bramen moet je (tegenwoordig?) toch altijd koken ivm die ziekte, waarvan ik de naam weer eens kwijt ben. Iets met vossen ofzo. Wie helpt me even, ik ben zeer vaag![]()
Edit: het heeft te maken met het besmet kunnen worden met de vossenlintworm. We hebben het er hier volgens mij ook wel eens over gehad in het jamtopic.
Ontopic, bijna jammer dat ik m'n machine niet meer heb nu ik al die lekkere recepten lees.
Ben je heel dun? Zonee, dan zal het wel goed zijnquote:Op maandag 25 mei 2009 21:10 schreef t1m0k het volgende:
[..]
Klinkt als bullshit, ik eet al mn hele leven bramen uit de tuin en uit het bos zo uit het vuistje. Ik denk niet dat het risico erg groot is dus!
http://en.wikipedia.org/wiki/Echinococcus_multilocularisquote:Op maandag 25 mei 2009 21:10 schreef t1m0k het volgende:
[..]
Klinkt als bullshit, ik eet al mn hele leven bramen uit de tuin en uit het bos zo uit het vuistje. Ik denk niet dat het risico erg groot is dus!
Ik heb er pas 3 soorten ijs meegemaakt. In 1 weekend. De bak moet inderdaad 24 uur van tevoren in de vriezer. Ik heb bananen-roomijs gemaakt. Met volle melk en room. Die had weinig kristallen. Heb um zelfs nog de week erna goed kunnen eten. Terwijl ik hier vaak lees dat het dan een stuk minder lekker is.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 14:24 schreef grizegrijn het volgende:
Is het ijs wel goed van structuur, dus niet te veel kristallen? En hoe lang duurt het ongeveer tot hij vastloopt, echt de 40 minuten die er staan?
En moet die 1,6 literbak dan een dag van tevoren in de diepvries?
Gek idee mischien, maar wat als je citroen gebruikte om citroen ijs te maken, en vanille om vanilleijs te maken? Noem mij maar gek maar ik gebruik AARDBEIEN en suiker om aardbeienijs te maken....quote:Op vrijdag 5 juni 2009 15:15 schreef LieLie het volgende:
Overigens meteen een tip voor heerlijk citroenijs:
Australian Lemon kruiden van Herbs n Spices.
Waren laats bij iemand die dat gebruikte om citroenijs te maken, en dat smaakte echt goed. Niet als afwasmiddel.
Waar, in principe, maar hier zit citroen, limoen en citroengras door, wat het toch een andere twist geeft.. die ik persoonlijk heerlijk vind, niet te zuur.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 15:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gek idee mischien, maar wat als je citroen gebruikte om citroen ijs te maken, en vanille om vanilleijs te maken? Noem mij maar gek maar ik gebruik AARDBEIEN en suiker om aardbeienijs te maken....
Oke bedankt voor de reviewquote:Op vrijdag 5 juni 2009 15:55 schreef mmascha het volgende:
[..]
Ik heb er pas 3 soorten ijs meegemaakt. In 1 weekend. De bak moet inderdaad 24 uur van tevoren in de vriezer. Ik heb bananen-roomijs gemaakt. Met volle melk en room. Die had weinig kristallen. Heb um zelfs nog de week erna goed kunnen eten. Terwijl ik hier vaak lees dat het dan een stuk minder lekker is.
De aardbeien-yoghurtijs had iets meer kristallen. Maar die heb ik volgens mij ook meteen in de vriezer gedaan. Niet vers uit het apparaat gegeten.
En ik had nog chocolade-roomijs gemaakt. Met cacao en stukjes chocola. Ik las in een review van een andere machine dat ie daarop vastliep. Bij mij ging die goed.
Dat vastlopen(lijkt wel Windows) doet ie pas na een half uur ofzo. En dat is ook de gemiddelde tijd die in het boekje staat om ijs te maken.
Ik heb de tijd niet goed bijgehouden. De eerste keer dat ik um had aangezet ben ik weggegaan en toen ik terug kwam stond ie stil. De 2e keer wilde ik dat risico niet lopen dus heb ik er elke keer 5 minuten bijgedraaid.
Wat is nu precies je vraag, want ik snap hem niet.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 18:39 schreef grizegrijn het volgende:
Ja oke, want droge stof is al vast en kan niet verder bevriezenmaar gebeurt dat ook in een ijsmachine tijdens het draaien? Of alleen als je het daarna nog verder invriest?
Ik vroeg of er ook kristallen in het ijs komen als je het gelijk uit de machine opeet, als het alleen van (volle) yoghurt en aardbeien gemaakt is, waar maar rond de 10% droge stof inzit. Of komen er alleen kristallen in als je het na het half uur draaien nog verder invriest in de diepvries?quote:Op vrijdag 5 juni 2009 19:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat is nu precies je vraag, want ik snap hem niet.
Kristalvorming treed altijd op, maar hoe meer droge stof hoe kleiner de kristallen.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 19:42 schreef grizegrijn het volgende:
[..]
Ik vroeg of er ook kristallen in het ijs komen als je het gelijk uit de machine opeet, als het alleen van (volle) yoghurt en aardbeien gemaakt is, waar maar rond de 10% droge stof inzit. Of komen er alleen kristallen in als je het na het half uur draaien nog verder invriest in de diepvries?
Want ik ben toch van plan om het meteen op te eten.
volle melk alleen bevat niet genoeg droge stof om voor kleine kristallen te zorgen.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 22:23 schreef mmascha het volgende:
grizegrijn: ik weet niet of het beter gaat(qua kristallen) vers uit de machine dan daarna nog eens in de vriezer. Ik heb dat nog niet goed vergeleken. Wel een goeie test:ijs maken, beetje vers uit de machine eten, rest in de vriezer en ter vergelijking later eten. Ga ik proberen!
Vraagje aan Pietverdriet: ik ging ervan uit dat room/volle melk vet is en dus geen kristallen maar dat is natuurlijk vloeibaar/vocht dus kristallen. Ik geef zelf het antwoord al
Waar haal je dat dan LieLie?quote:Op vrijdag 5 juni 2009 15:15 schreef LieLie het volgende:
Overigens meteen een tip voor heerlijk citroenijs:
Australian Lemon kruiden van Herbs n Spices.
Waren laats bij iemand die dat gebruikte om citroenijs te maken, en dat smaakte echt goed. Niet als afwasmiddel.
De IJsmachinequote:Op zondag 7 juni 2009 13:49 schreef LieLie het volgende:
Iemand die hier ervaring mee heeft?
http://www.kieskeurig.nl/ijsmachine/aigger/kim5707a/286001/
Hoeveel ruimte neem dit in beslag in de diepvries bijvoorbeeld?
Kersen (ontpit op sap in dit geval) 350 gr.quote:Op zondag 7 juni 2009 12:58 schreef LieLie het volgende:
Oe, ik ben dol op kersen!
Maar laatst had ik een soort kersenmousse gemaakt, en ik kreeg de kersen niet mooi gepureerd.. leken nog een soort draadjes door te zitten..
Hoe maak jij kersenijs?
Geen idee bij die machine maar bij de Philips variant 30 cm diameter en 10 cm hoog.quote:Op zondag 7 juni 2009 15:20 schreef LieLie het volgende:
Ah![]()
Maar dan dus nog de ruimte in de diepvries?
Graag gedaan hoor..zie je recepten wel komenquote:Op zondag 7 juni 2009 20:11 schreef LieLie het volgende:
Dank voor de info! Zowel ijs als diepvriesruimte
Hoe bevalt deze machine na een maand of 2? Ben zelf die philips een beetje zat mijn zijn koelelement, al zijn er liters prima ijs uit gekomen. Hoeveel is die halve bak waarover je praat, hoe luidruchtig is deze machine en hoe makkelijk is deze schoon te maken?quote:Op zondag 19 april 2009 11:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb inmiddels een andere ijsmachine als in de OP.
[ afbeelding ]
Het valt me op bij de Gaggia die ik heb dat als je daar de ijsmassa die je erin doet de machine niet meer dan halfvol moet doen, als je dit doet krijgt de machine het voor elkaar (tenminste bij het sorbet ijs) veel lucht in de massa te kneden waardoor het ijs wat schuimig wordt waardoor het zacht en soepel is, en niet zo koud lijkt.
Les dus bij thuismachines, kleine porties, net als biij frituren.
Wat is er mis met de Philips??quote:Op maandag 8 juni 2009 17:42 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Hoe bevalt deze machine na een maand of 2? Ben zelf die philips een beetje zat mijn zijn koelelement, al zijn er liters prima ijs uit gekomen. Hoeveel is die halve bak waarover je praat, hoe luidruchtig is deze machine en hoe makkelijk is deze schoon te maken?
Ik ben dat vries element zat. Soms wil ik wat anders proberen qua smaak of ingredient en als het resultaat niet goed (genoeg) is, kan een volgende poging pas na 24 tot 48 uur erna plaatsvinden. Een extra vrieselement is ook redelijk aan de prijs en neemt weer meer ruimte in, al is dat bij mij niet zo'n probleem opzich. Verder een prima apparaat overigens...quote:Op maandag 8 juni 2009 17:47 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Wat is er mis met de Philips??
Hij is wel wat luidruchtig idd.
De Gaggia is echt de koning onder de ijsmachines
Hij is makkelijk schoon te maken, maar hij maakt wat herrie. Ben bijzonder tevreden over het ijs! Een halve bak is voldoende voor 4 personen om ijs te eten.quote:Op maandag 8 juni 2009 17:42 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Hoe bevalt deze machine na een maand of 2? Ben zelf die philips een beetje zat mijn zijn koelelement, al zijn er liters prima ijs uit gekomen. Hoeveel is die halve bak waarover je praat, hoe luidruchtig is deze machine en hoe makkelijk is deze schoon te maken?
Probeer het eens met wat minder suiker en zonder de joghurt, je weet niet wat je proeft.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:00 schreef LieLie het volgende:
Oe!
Ik heb mijn eerste ijs gemaakt! (na het eerste mengsel te hebben verpest)
Recept van internet, zal zo even de link zoeken..
300 gram aardbeien, 110 gram suiker en 225 gram yoghurt..
Heerlijk!!!![]()
Toevallig net weer gemaakt (en opgegeten). Heerlijk zoete aardbeien, slechts een heel klein beetje suiker, wat achteraf niet eens nodig was qua smaak...quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer het eens met wat minder suiker en zonder de joghurt, je weet niet wat je proeft.
Dat kan, maar het onderdrukt de smaak van de aardbeien. Aardbeien zijn een van de weinige fruit die als je er sorbet van maakt ze nog sterker gaan smaken. Bosbessen bijvoorbeeld verliezen hun smaak als je er ijs van maakt vrijwel geheel.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:03 schreef LieLie het volgende:
Oh, maar ik vind een beetje romig van de yoghurt juist wel heel lekker!
Suiker gebruik je ook om de structuur te verbeteren.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:04 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Toevallig net weer gemaakt (en opgegeten). Heerlijk zoete aardbeien, slechts een heel klein beetje suiker, wat achteraf niet eens nodig was qua smaak...
Oké, gaan we een keer proberen!quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat kan, maar het onderdrukt de smaak van de aardbeien. Aardbeien zijn een van de weinige fruit die als je er sorbet van maakt ze nog sterker gaan smaken. Bosbessen bijvoorbeeld verliezen hun smaak als je er ijs van maakt vrijwel geheel.
Heb ik nog niet gemaakt, maar je kan het proberen,quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:24 schreef LieLie het volgende:
Trouwens, in Italie heb ik vorig jaar watermeloenijs gehad.
Dat was heel lekker fris..
Maar kan ik dat ook op die manier maken? Of is het daarvoor te waterig?
Zonder suiker is niet mogelijk?quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Sowieso is Sorbetijs een aanrader, het is gezond (het is fruit met wat extra suiker) en lekker. Als je mengsorbets maakt ( bv sap van een sinaasappel en een banaan) hoeft er voor de structuur nog maar nauwelijks suiker bij. De manier om iedereen aan meer fruit te krijgen. Fruit toe is voor kids saai, maar zelfgemaak sorbetijs in natuurlijk tha bomb.
Weet ik, vandaar dat het er ook in zat, maar qua smaak (zoetigheid) had het ook niet gehoeven, iets wat ik zonder goede groenteman in de buurt helaas niet zo vaak tegenkomquote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Suiker gebruik je ook om de structuur te verbeteren.
Als je het te zoet vind kan je ook druivensuiker gebruiken, die is ca 60% zo zoet als kristal suiker.
Als je het er te vroeg in doet, lost het vrij snel op. Zo wordt je M&M ijs een grijze massaquote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:36 schreef LieLie het volgende:
Oké, gaan we gewoon een keer testen en anders heb je altijd nog koude watermeloen puree
Nog een vraagje: Voor ben and jerry's achtige dingen.
Is het dan slim om gewoon een roomijsbasis te maken, en daar aan het einde nog het een en ander door te gooien? Tijdens het draaien nog, of daarna?
Ijs is een vrij complex samenspel van ingredienten. Voor zover ik weet is het grootste nut van suiker dat het het vriespunt van water verlaagd. Als je een je ijsmix (met water) wilt bevriezen, dan zorgt het opgeloste suiker voor een lager vriespunt dan "normaal" water. Zodra het water toch bevriest, wordt de concentratie suiker in de oplossing steeds sterker (er blijft immers steeds minder vloeibaar water over), waardoor het vriespunt van die oplossing nog meer daalt. Zelfs bij een temperatuur van -18 graden (ijs wat in een gemiddelde vriezer ligt) is er nog een groot deel van het water niet bevroren omdat dit zo veel suiker bevat dat het vriespunt nog lager ligt. Dit zorgt ervoor dat je dat ijs toch nog kunt scheppen en zorgt voor een prettig gevoel in je mond (zacht, smeltend).quote:Op vrijdag 12 juni 2009 20:32 schreef LieLie het volgende:
De suiker is voor de structuur zo te lezen.. Maar wat er dan mis is met de structuur zonder suiker is mij ook nog niet duidelijk..
Misschien zit er dan teveel water in en wordt het te hard? (beetje gecrusht waterijs zeg maar?)
Ligt eraan wat je toevoegt. Harde dingen zoals M&M's heb ik al draaiend erin gedaan, scheelt jou weer roeren en ik heb het idee dat het dan beter gemengd wordt.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 20:58 schreef LieLie het volgende:
Oké, sowieso aan het einde erdoor dus.. Maar zeg je dan: aan het einde,als het bijna klaar is in de machine. Of als de machine klaar is deksel eraf en dan er door roeren en serveren?
Stukken kers en chocola? (als in Cherry Garcia ijs van Ben en Jerry's wat ik nog nooit heb gehad maar me zo lekker lijkt omdat ik hou van chocola en kers samenquote:Op vrijdag 12 juni 2009 21:03 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je toevoegt. Harde dingen zoals M&M's heb ik al draaiend erin gedaan, scheelt jou weer roeren en ik heb het idee dat het dan beter gemengd wordt.
Als je bijvoorbeeld chocola er doorheen wilt menger (straciatella), dan vond ik het makkelijker om chocola te smelten en dan met een lepel erover heen te gieten terwijl je zelf roert, omdat het anders zo snel weer oplost in het ijs.
Als je zelf roert kan er niets mis gaan, behalve dat het mogelijk niet zo goed mengt, dus probeer het gewoonquote:Op vrijdag 12 juni 2009 21:09 schreef LieLie het volgende:
[..]
Stukken kers en chocola? (als in Cherry Garcia ijs van Ben en Jerry's wat ik nog nooit heb gehad maar me zo lekker lijkt omdat ik hou van chocola en kers samen)
het gaat om droge stof, als je te weinig droge stof hebt worden je ijskristallen te groot. Je kan ook eiwit of vetten nemen ipv suikers.quote:
Als je gesmolten chocolade in ijjs roert, wil je niet dat het oplost, maar dat het dunne knapperige laagjes vormt, toch?quote:Op vrijdag 12 juni 2009 21:03 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je toevoegt. Harde dingen zoals M&M's heb ik al draaiend erin gedaan, scheelt jou weer roeren en ik heb het idee dat het dan beter gemengd wordt.
Als je bijvoorbeeld chocola er doorheen wilt menger (straciatella), dan vond ik het makkelijker om chocola te smelten en dan met een lepel erover heen te gieten terwijl je zelf roert, omdat het anders zo snel weer oplost in het ijs.
Correct, vandaar dat ik dat er zelf maar doorroer, en niet doe terwijl de machine draait, want dan zijn ze vrij snel weg...quote:Op vrijdag 12 juni 2009 23:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je gesmolten chocolade in ijjs roert, wil je niet dat het oplost, maar dat het dunne knapperige laagjes vormt, toch?
Hmm ja dat heb je al een keer verteld zag ik gisteravond.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 23:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
het gaat om droge stof, als je te weinig droge stof hebt worden je ijskristallen te groot. Je kan ook eiwit of vetten nemen ipv suikers.
In de industrie heeft men een andere truuk, lucht in het ijs brengen, iets wat je thuis niet gaat lukken. De voormalige premier van de UK Margareth Thatcher, heeft toen ze nog niet in de politiek zat een methode ontwikkeld om de helft van het volume van ijs uit lucht te laten bestaan.
UTFS (Use To Find; Search)quote:Op zaterdag 13 juni 2009 17:09 schreef Words het volgende:
weet iemand nog een goed boek of website met leuke/lekkere/verrassende recepten?
Wat ik het lekkerste resultaat vond was gewoon lekker vanille ijs maken en daarnaast pure chocola smelten. Zodra het ijs klaar is met een lepel de gesmolten chocola over het ijs gieten en met een andere lepel voorzichtig roeren. Hierdoor krijg je dunne sliertjes en plekjes chocola, maar geen grote klonten of harde stukjes.. (heb er zo'n hekel aan als je het ijs in je mond laat smelten en je kleine bolletjes chocola overhoudt)quote:Op vrijdag 19 juni 2009 22:48 schreef Ml-etje het volgende:
Verder op de verlanglijst; stratiatella (tips?)
Eens, maar ik vind onregematigheid wel lekker daarin, dunne velletjes chocolade en dan ineens een brokjequote:Op zaterdag 20 juni 2009 10:46 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Wat ik het lekkerste resultaat vond was gewoon lekker vanille ijs maken en daarnaast pure chocola smelten. Zodra het ijs klaar is met een lepel de gesmolten chocola over het ijs gieten en met een andere lepel voorzichtig roeren. Hierdoor krijg je dunne sliertjes en plekjes chocola, maar geen grote klonten of harde stukjes.. (heb er zo'n hekel aan als je het ijs in je mond laat smelten en je kleine bolletjes chocola overhoudt)
Ik dus niet echt, tenzij het echt grote stukken chocola zijn, zoals in bijv. B&J chunky monkey. Geef mij dus maar of chocola die je wel proeft maar qua struktuur bijna niet merkt, of flinke stukken waarop ik flink kan kauwenquote:Op zaterdag 20 juni 2009 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eens, maar ik vind onregematigheid wel lekker daarin, dunne velletjes chocolade en dan ineens een brokje
Ik heb het natuurlijk over zelfgemaakt, maar die bolltetjes zijn echt goedkoop. Ik ken een italiaanse ijssalon waar me eens straciatella verkocht werd met die chocoladeparels erin.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:33 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ik dus niet echt, tenzij het echt grote stukken chocola zijn, zoals in bijv. B&J chunky monkey. Geef mij dus maar of chocola die je wel proeft maar qua struktuur bijna niet merkt, of flinke stukken waarop ik flink kan kauwenWat ik absoluut niet wil is iets wat je vaak in goedkopere versies vind, van die kleine bolletjes, waarschijnlijk cacoa-fantasie, chocola..
quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb het natuurlijk over zelfgemaakt, maar die bolletjes zijn echt goedkoop. Ik ken een italiaanse ijssalon waar me eens straciatella verkocht werd met die chocoladeparels erin.
Kersen even koken en door een zeef halen, ben je de schilletjes ook kwijt en je concentreert de smaak van de kersen ook nog.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 19:33 schreef Ml-etje het volgende:
Heb een plak bittere pure choco meegenomen eens zien wat ik daarmee kan.
Verheug me al op het schoonmaken van de kersenzal eens foto's maken
Ben helemaal blij met je! Dacht nog even kijken voor ik ga beginnenquote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kersen even koken en door een zeef halen, ben je de schilletjes ook kwijt en je concentreert de smaak van de kersen ook nog.
Hoe is je kersenijs geworden? Heb je sorbet gemaakt of roomijs?quote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:56 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Ben helemaal blij met je! Dacht nog even kijken voor ik ga beginnen
Heb je een goede vriezer?quote:Op zondag 21 juni 2009 09:03 schreef The_Hives het volgende:
vanaf dinsdag hebben wij een ijsmachine in de aanbieding voor 15 euro. Ik weet dat het waarschijnlijk voor die prijs een rotding is, maar denk er toch over om die aan te schaffen om te kijken of het wat voor me is
Okay, dan je eerste ijs proberen met weinig in de ijsmachine, en het koelelement een 48 uur in de vriezer hebben gehad.quote:Op zondag 21 juni 2009 09:50 schreef The_Hives het volgende:
ja, wel een tafelmodel maar is een goed ding.
Nadat ik bemerkte dat het bij gewoon ijs maken wel een erg harde ijsklomp werd die alleen nog maar rondjes mee schoof heb ik hem op sorbetstand gezet.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 23:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe is je kersenijs geworden? Heb je sorbet gemaakt of roomijs?
Dat ie dan stopt klopt inderdaad.. Ik heb dezelfde en die doet dat dus ook.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 13:45 schreef mmascha het volgende:
Ik heb deze:
http://www.kieskeurig.nl/ijsmachine/aigger/kim5707a/286001/
Voor 19 euro bij de Trekpleister.
Nadeel: als het ijs (bijna) klaar is dan kan ie niet meer mengen. Het mengarmpje loopt vast. Voor mij is het ijs dan dik genoeg, dus klaar.
Tip: niet direct na het ijs maken uitspoelen en droogmaken met een theedoek: theedoek plakt aan de wand!
Neem een Philips, niet de goedkoopste van de ijsmachines met een vrieselement, maar wel echt de beste daarvan (ook niet de duurste trouwens)quote:Op woensdag 24 juni 2009 16:47 schreef Negentien het volgende:
Ik wil IJS!
Kan iemand me toevallig een ijsmachine aanraden? (goedkopere klasse)
Supermarkt-IJs![]()
IJsboer-ijs![]()
![]()
Vers ijs![]()
![]()
+1quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neem een Philips, niet de goedkoopste van de ijsmachines met een vrieselement, maar wel echt de beste daarvan (ook niet de duurste trouwens)
De mijne is 15 jaar oud, sinds enige tijd heb ik een machine met compressor, maar de Philips is niet stuk ofzo. Heb hem echt honderden malen gebruiktquote:Op woensdag 24 juni 2009 18:04 schreef The_stranger het volgende:
[..]
+1
Al jaren lang plezier van, heb die 80 euro ofzo er al lang uit
Met vanille essence word vloeibaar spul bedoelt verkopen ze bij de AH zijn van die kleine flesjes. Maar ik zou gewoon lekker wat vanille stokjes kopen dat is zoveel lekkerder en je krijgt mooie zwarte puntjes in je ijsquote:Op maandag 29 juni 2009 20:11 schreef The_Hives het volgende:
Ik ga morgen voor het eerst mn machine testen. Maar even een noob-vraagje. In mijn recept staat 1 tl vanille-essence of 1 vanillestokje. Die vanille-essence kan ik daar gewoon een zakje vanillesuiker voor gebruiken?
Stokje opensnijden en met het mes de zaadjes er uit halen en die aan je ijsmassa toevoegen.quote:Op maandag 29 juni 2009 20:37 schreef The_Hives het volgende:
Thnx beide, Vanillestokjes heb ik ook gewoon in huis, maar vanwege de oplosbaarheid vroeg ik me dat af van de vanillesuiker.
En op de zakjes staat dat het suiker is met echte vanille, maar een stokje it is
Dat werkt alleen als je je ijsmassa kookt.quote:Op maandag 29 juni 2009 20:46 schreef LitmanenAFCA het volgende:
Gewoon het stokje erbij gooien en er later uitvissen. Zo haal je er toch de meeste smaak uit.
quote:Op maandag 29 juni 2009 20:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat werkt alleen als je je ijsmassa kookt.
Ja dat is de manier die ik heb geleerd op school. Werkt echt prima. Op die manier heb ik onder andere honing lavendel en New york cheesecake gemaaktquote:Op maandag 29 juni 2009 20:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat werkt alleen als je je ijsmassa kookt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |