Wat is nu precies je vraag, want ik snap hem niet.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 18:39 schreef grizegrijn het volgende:
Ja oke, want droge stof is al vast en kan niet verder bevriezenmaar gebeurt dat ook in een ijsmachine tijdens het draaien? Of alleen als je het daarna nog verder invriest?
Ik vroeg of er ook kristallen in het ijs komen als je het gelijk uit de machine opeet, als het alleen van (volle) yoghurt en aardbeien gemaakt is, waar maar rond de 10% droge stof inzit. Of komen er alleen kristallen in als je het na het half uur draaien nog verder invriest in de diepvries?quote:Op vrijdag 5 juni 2009 19:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat is nu precies je vraag, want ik snap hem niet.
Kristalvorming treed altijd op, maar hoe meer droge stof hoe kleiner de kristallen.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 19:42 schreef grizegrijn het volgende:
[..]
Ik vroeg of er ook kristallen in het ijs komen als je het gelijk uit de machine opeet, als het alleen van (volle) yoghurt en aardbeien gemaakt is, waar maar rond de 10% droge stof inzit. Of komen er alleen kristallen in als je het na het half uur draaien nog verder invriest in de diepvries?
Want ik ben toch van plan om het meteen op te eten.
volle melk alleen bevat niet genoeg droge stof om voor kleine kristallen te zorgen.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 22:23 schreef mmascha het volgende:
grizegrijn: ik weet niet of het beter gaat(qua kristallen) vers uit de machine dan daarna nog eens in de vriezer. Ik heb dat nog niet goed vergeleken. Wel een goeie test:ijs maken, beetje vers uit de machine eten, rest in de vriezer en ter vergelijking later eten. Ga ik proberen!
Vraagje aan Pietverdriet: ik ging ervan uit dat room/volle melk vet is en dus geen kristallen maar dat is natuurlijk vloeibaar/vocht dus kristallen. Ik geef zelf het antwoord al
Waar haal je dat dan LieLie?quote:Op vrijdag 5 juni 2009 15:15 schreef LieLie het volgende:
Overigens meteen een tip voor heerlijk citroenijs:
Australian Lemon kruiden van Herbs n Spices.
Waren laats bij iemand die dat gebruikte om citroenijs te maken, en dat smaakte echt goed. Niet als afwasmiddel.
De IJsmachinequote:Op zondag 7 juni 2009 13:49 schreef LieLie het volgende:
Iemand die hier ervaring mee heeft?
http://www.kieskeurig.nl/ijsmachine/aigger/kim5707a/286001/
Hoeveel ruimte neem dit in beslag in de diepvries bijvoorbeeld?
Kersen (ontpit op sap in dit geval) 350 gr.quote:Op zondag 7 juni 2009 12:58 schreef LieLie het volgende:
Oe, ik ben dol op kersen!
Maar laatst had ik een soort kersenmousse gemaakt, en ik kreeg de kersen niet mooi gepureerd.. leken nog een soort draadjes door te zitten..
Hoe maak jij kersenijs?
Geen idee bij die machine maar bij de Philips variant 30 cm diameter en 10 cm hoog.quote:Op zondag 7 juni 2009 15:20 schreef LieLie het volgende:
Ah![]()
Maar dan dus nog de ruimte in de diepvries?
Graag gedaan hoor..zie je recepten wel komenquote:Op zondag 7 juni 2009 20:11 schreef LieLie het volgende:
Dank voor de info! Zowel ijs als diepvriesruimte
Hoe bevalt deze machine na een maand of 2? Ben zelf die philips een beetje zat mijn zijn koelelement, al zijn er liters prima ijs uit gekomen. Hoeveel is die halve bak waarover je praat, hoe luidruchtig is deze machine en hoe makkelijk is deze schoon te maken?quote:Op zondag 19 april 2009 11:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Heb inmiddels een andere ijsmachine als in de OP.
[ afbeelding ]
Het valt me op bij de Gaggia die ik heb dat als je daar de ijsmassa die je erin doet de machine niet meer dan halfvol moet doen, als je dit doet krijgt de machine het voor elkaar (tenminste bij het sorbet ijs) veel lucht in de massa te kneden waardoor het ijs wat schuimig wordt waardoor het zacht en soepel is, en niet zo koud lijkt.
Les dus bij thuismachines, kleine porties, net als biij frituren.
Wat is er mis met de Philips??quote:Op maandag 8 juni 2009 17:42 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Hoe bevalt deze machine na een maand of 2? Ben zelf die philips een beetje zat mijn zijn koelelement, al zijn er liters prima ijs uit gekomen. Hoeveel is die halve bak waarover je praat, hoe luidruchtig is deze machine en hoe makkelijk is deze schoon te maken?
Ik ben dat vries element zat. Soms wil ik wat anders proberen qua smaak of ingredient en als het resultaat niet goed (genoeg) is, kan een volgende poging pas na 24 tot 48 uur erna plaatsvinden. Een extra vrieselement is ook redelijk aan de prijs en neemt weer meer ruimte in, al is dat bij mij niet zo'n probleem opzich. Verder een prima apparaat overigens...quote:Op maandag 8 juni 2009 17:47 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Wat is er mis met de Philips??
Hij is wel wat luidruchtig idd.
De Gaggia is echt de koning onder de ijsmachines
Hij is makkelijk schoon te maken, maar hij maakt wat herrie. Ben bijzonder tevreden over het ijs! Een halve bak is voldoende voor 4 personen om ijs te eten.quote:Op maandag 8 juni 2009 17:42 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Hoe bevalt deze machine na een maand of 2? Ben zelf die philips een beetje zat mijn zijn koelelement, al zijn er liters prima ijs uit gekomen. Hoeveel is die halve bak waarover je praat, hoe luidruchtig is deze machine en hoe makkelijk is deze schoon te maken?
Probeer het eens met wat minder suiker en zonder de joghurt, je weet niet wat je proeft.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:00 schreef LieLie het volgende:
Oe!
Ik heb mijn eerste ijs gemaakt! (na het eerste mengsel te hebben verpest)
Recept van internet, zal zo even de link zoeken..
300 gram aardbeien, 110 gram suiker en 225 gram yoghurt..
Heerlijk!!!![]()
Toevallig net weer gemaakt (en opgegeten). Heerlijk zoete aardbeien, slechts een heel klein beetje suiker, wat achteraf niet eens nodig was qua smaak...quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Probeer het eens met wat minder suiker en zonder de joghurt, je weet niet wat je proeft.
Dat kan, maar het onderdrukt de smaak van de aardbeien. Aardbeien zijn een van de weinige fruit die als je er sorbet van maakt ze nog sterker gaan smaken. Bosbessen bijvoorbeeld verliezen hun smaak als je er ijs van maakt vrijwel geheel.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:03 schreef LieLie het volgende:
Oh, maar ik vind een beetje romig van de yoghurt juist wel heel lekker!
Suiker gebruik je ook om de structuur te verbeteren.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:04 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Toevallig net weer gemaakt (en opgegeten). Heerlijk zoete aardbeien, slechts een heel klein beetje suiker, wat achteraf niet eens nodig was qua smaak...
Oké, gaan we een keer proberen!quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat kan, maar het onderdrukt de smaak van de aardbeien. Aardbeien zijn een van de weinige fruit die als je er sorbet van maakt ze nog sterker gaan smaken. Bosbessen bijvoorbeeld verliezen hun smaak als je er ijs van maakt vrijwel geheel.
Heb ik nog niet gemaakt, maar je kan het proberen,quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:24 schreef LieLie het volgende:
Trouwens, in Italie heb ik vorig jaar watermeloenijs gehad.
Dat was heel lekker fris..
Maar kan ik dat ook op die manier maken? Of is het daarvoor te waterig?
Zonder suiker is niet mogelijk?quote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:15 schreef Pietverdriet het volgende:
Sowieso is Sorbetijs een aanrader, het is gezond (het is fruit met wat extra suiker) en lekker. Als je mengsorbets maakt ( bv sap van een sinaasappel en een banaan) hoeft er voor de structuur nog maar nauwelijks suiker bij. De manier om iedereen aan meer fruit te krijgen. Fruit toe is voor kids saai, maar zelfgemaak sorbetijs in natuurlijk tha bomb.
Weet ik, vandaar dat het er ook in zat, maar qua smaak (zoetigheid) had het ook niet gehoeven, iets wat ik zonder goede groenteman in de buurt helaas niet zo vaak tegenkomquote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:07 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Suiker gebruik je ook om de structuur te verbeteren.
Als je het te zoet vind kan je ook druivensuiker gebruiken, die is ca 60% zo zoet als kristal suiker.
Als je het er te vroeg in doet, lost het vrij snel op. Zo wordt je M&M ijs een grijze massaquote:Op vrijdag 12 juni 2009 19:36 schreef LieLie het volgende:
Oké, gaan we gewoon een keer testen en anders heb je altijd nog koude watermeloen puree
Nog een vraagje: Voor ben and jerry's achtige dingen.
Is het dan slim om gewoon een roomijsbasis te maken, en daar aan het einde nog het een en ander door te gooien? Tijdens het draaien nog, of daarna?
Ijs is een vrij complex samenspel van ingredienten. Voor zover ik weet is het grootste nut van suiker dat het het vriespunt van water verlaagd. Als je een je ijsmix (met water) wilt bevriezen, dan zorgt het opgeloste suiker voor een lager vriespunt dan "normaal" water. Zodra het water toch bevriest, wordt de concentratie suiker in de oplossing steeds sterker (er blijft immers steeds minder vloeibaar water over), waardoor het vriespunt van die oplossing nog meer daalt. Zelfs bij een temperatuur van -18 graden (ijs wat in een gemiddelde vriezer ligt) is er nog een groot deel van het water niet bevroren omdat dit zo veel suiker bevat dat het vriespunt nog lager ligt. Dit zorgt ervoor dat je dat ijs toch nog kunt scheppen en zorgt voor een prettig gevoel in je mond (zacht, smeltend).quote:Op vrijdag 12 juni 2009 20:32 schreef LieLie het volgende:
De suiker is voor de structuur zo te lezen.. Maar wat er dan mis is met de structuur zonder suiker is mij ook nog niet duidelijk..
Misschien zit er dan teveel water in en wordt het te hard? (beetje gecrusht waterijs zeg maar?)
Ligt eraan wat je toevoegt. Harde dingen zoals M&M's heb ik al draaiend erin gedaan, scheelt jou weer roeren en ik heb het idee dat het dan beter gemengd wordt.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 20:58 schreef LieLie het volgende:
Oké, sowieso aan het einde erdoor dus.. Maar zeg je dan: aan het einde,als het bijna klaar is in de machine. Of als de machine klaar is deksel eraf en dan er door roeren en serveren?
Stukken kers en chocola? (als in Cherry Garcia ijs van Ben en Jerry's wat ik nog nooit heb gehad maar me zo lekker lijkt omdat ik hou van chocola en kers samenquote:Op vrijdag 12 juni 2009 21:03 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je toevoegt. Harde dingen zoals M&M's heb ik al draaiend erin gedaan, scheelt jou weer roeren en ik heb het idee dat het dan beter gemengd wordt.
Als je bijvoorbeeld chocola er doorheen wilt menger (straciatella), dan vond ik het makkelijker om chocola te smelten en dan met een lepel erover heen te gieten terwijl je zelf roert, omdat het anders zo snel weer oplost in het ijs.
Als je zelf roert kan er niets mis gaan, behalve dat het mogelijk niet zo goed mengt, dus probeer het gewoonquote:Op vrijdag 12 juni 2009 21:09 schreef LieLie het volgende:
[..]
Stukken kers en chocola? (als in Cherry Garcia ijs van Ben en Jerry's wat ik nog nooit heb gehad maar me zo lekker lijkt omdat ik hou van chocola en kers samen)
het gaat om droge stof, als je te weinig droge stof hebt worden je ijskristallen te groot. Je kan ook eiwit of vetten nemen ipv suikers.quote:
Als je gesmolten chocolade in ijjs roert, wil je niet dat het oplost, maar dat het dunne knapperige laagjes vormt, toch?quote:Op vrijdag 12 juni 2009 21:03 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ligt eraan wat je toevoegt. Harde dingen zoals M&M's heb ik al draaiend erin gedaan, scheelt jou weer roeren en ik heb het idee dat het dan beter gemengd wordt.
Als je bijvoorbeeld chocola er doorheen wilt menger (straciatella), dan vond ik het makkelijker om chocola te smelten en dan met een lepel erover heen te gieten terwijl je zelf roert, omdat het anders zo snel weer oplost in het ijs.
Correct, vandaar dat ik dat er zelf maar doorroer, en niet doe terwijl de machine draait, want dan zijn ze vrij snel weg...quote:Op vrijdag 12 juni 2009 23:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Als je gesmolten chocolade in ijjs roert, wil je niet dat het oplost, maar dat het dunne knapperige laagjes vormt, toch?
Hmm ja dat heb je al een keer verteld zag ik gisteravond.quote:Op vrijdag 12 juni 2009 23:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
het gaat om droge stof, als je te weinig droge stof hebt worden je ijskristallen te groot. Je kan ook eiwit of vetten nemen ipv suikers.
In de industrie heeft men een andere truuk, lucht in het ijs brengen, iets wat je thuis niet gaat lukken. De voormalige premier van de UK Margareth Thatcher, heeft toen ze nog niet in de politiek zat een methode ontwikkeld om de helft van het volume van ijs uit lucht te laten bestaan.
UTFS (Use To Find; Search)quote:Op zaterdag 13 juni 2009 17:09 schreef Words het volgende:
weet iemand nog een goed boek of website met leuke/lekkere/verrassende recepten?
Wat ik het lekkerste resultaat vond was gewoon lekker vanille ijs maken en daarnaast pure chocola smelten. Zodra het ijs klaar is met een lepel de gesmolten chocola over het ijs gieten en met een andere lepel voorzichtig roeren. Hierdoor krijg je dunne sliertjes en plekjes chocola, maar geen grote klonten of harde stukjes.. (heb er zo'n hekel aan als je het ijs in je mond laat smelten en je kleine bolletjes chocola overhoudt)quote:Op vrijdag 19 juni 2009 22:48 schreef Ml-etje het volgende:
Verder op de verlanglijst; stratiatella (tips?)
Eens, maar ik vind onregematigheid wel lekker daarin, dunne velletjes chocolade en dan ineens een brokjequote:Op zaterdag 20 juni 2009 10:46 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Wat ik het lekkerste resultaat vond was gewoon lekker vanille ijs maken en daarnaast pure chocola smelten. Zodra het ijs klaar is met een lepel de gesmolten chocola over het ijs gieten en met een andere lepel voorzichtig roeren. Hierdoor krijg je dunne sliertjes en plekjes chocola, maar geen grote klonten of harde stukjes.. (heb er zo'n hekel aan als je het ijs in je mond laat smelten en je kleine bolletjes chocola overhoudt)
Ik dus niet echt, tenzij het echt grote stukken chocola zijn, zoals in bijv. B&J chunky monkey. Geef mij dus maar of chocola die je wel proeft maar qua struktuur bijna niet merkt, of flinke stukken waarop ik flink kan kauwenquote:Op zaterdag 20 juni 2009 11:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eens, maar ik vind onregematigheid wel lekker daarin, dunne velletjes chocolade en dan ineens een brokje
Ik heb het natuurlijk over zelfgemaakt, maar die bolltetjes zijn echt goedkoop. Ik ken een italiaanse ijssalon waar me eens straciatella verkocht werd met die chocoladeparels erin.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:33 schreef The_stranger het volgende:
[..]
Ik dus niet echt, tenzij het echt grote stukken chocola zijn, zoals in bijv. B&J chunky monkey. Geef mij dus maar of chocola die je wel proeft maar qua struktuur bijna niet merkt, of flinke stukken waarop ik flink kan kauwenWat ik absoluut niet wil is iets wat je vaak in goedkopere versies vind, van die kleine bolletjes, waarschijnlijk cacoa-fantasie, chocola..
quote:Op zaterdag 20 juni 2009 12:37 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik heb het natuurlijk over zelfgemaakt, maar die bolletjes zijn echt goedkoop. Ik ken een italiaanse ijssalon waar me eens straciatella verkocht werd met die chocoladeparels erin.
Kersen even koken en door een zeef halen, ben je de schilletjes ook kwijt en je concentreert de smaak van de kersen ook nog.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 19:33 schreef Ml-etje het volgende:
Heb een plak bittere pure choco meegenomen eens zien wat ik daarmee kan.
Verheug me al op het schoonmaken van de kersenzal eens foto's maken
Ben helemaal blij met je! Dacht nog even kijken voor ik ga beginnenquote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kersen even koken en door een zeef halen, ben je de schilletjes ook kwijt en je concentreert de smaak van de kersen ook nog.
Hoe is je kersenijs geworden? Heb je sorbet gemaakt of roomijs?quote:Op zaterdag 20 juni 2009 20:56 schreef Ml-etje het volgende:
[..]
Ben helemaal blij met je! Dacht nog even kijken voor ik ga beginnen
Heb je een goede vriezer?quote:Op zondag 21 juni 2009 09:03 schreef The_Hives het volgende:
vanaf dinsdag hebben wij een ijsmachine in de aanbieding voor 15 euro. Ik weet dat het waarschijnlijk voor die prijs een rotding is, maar denk er toch over om die aan te schaffen om te kijken of het wat voor me is
Okay, dan je eerste ijs proberen met weinig in de ijsmachine, en het koelelement een 48 uur in de vriezer hebben gehad.quote:Op zondag 21 juni 2009 09:50 schreef The_Hives het volgende:
ja, wel een tafelmodel maar is een goed ding.
Nadat ik bemerkte dat het bij gewoon ijs maken wel een erg harde ijsklomp werd die alleen nog maar rondjes mee schoof heb ik hem op sorbetstand gezet.quote:Op zaterdag 20 juni 2009 23:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoe is je kersenijs geworden? Heb je sorbet gemaakt of roomijs?
Dat ie dan stopt klopt inderdaad.. Ik heb dezelfde en die doet dat dus ook.quote:Op vrijdag 5 juni 2009 13:45 schreef mmascha het volgende:
Ik heb deze:
http://www.kieskeurig.nl/ijsmachine/aigger/kim5707a/286001/
Voor 19 euro bij de Trekpleister.
Nadeel: als het ijs (bijna) klaar is dan kan ie niet meer mengen. Het mengarmpje loopt vast. Voor mij is het ijs dan dik genoeg, dus klaar.
Tip: niet direct na het ijs maken uitspoelen en droogmaken met een theedoek: theedoek plakt aan de wand!
Neem een Philips, niet de goedkoopste van de ijsmachines met een vrieselement, maar wel echt de beste daarvan (ook niet de duurste trouwens)quote:Op woensdag 24 juni 2009 16:47 schreef Negentien het volgende:
Ik wil IJS!
Kan iemand me toevallig een ijsmachine aanraden? (goedkopere klasse)
Supermarkt-IJs![]()
IJsboer-ijs![]()
![]()
Vers ijs![]()
![]()
+1quote:Op woensdag 24 juni 2009 17:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Neem een Philips, niet de goedkoopste van de ijsmachines met een vrieselement, maar wel echt de beste daarvan (ook niet de duurste trouwens)
De mijne is 15 jaar oud, sinds enige tijd heb ik een machine met compressor, maar de Philips is niet stuk ofzo. Heb hem echt honderden malen gebruiktquote:Op woensdag 24 juni 2009 18:04 schreef The_stranger het volgende:
[..]
+1
Al jaren lang plezier van, heb die 80 euro ofzo er al lang uit
Met vanille essence word vloeibaar spul bedoelt verkopen ze bij de AH zijn van die kleine flesjes. Maar ik zou gewoon lekker wat vanille stokjes kopen dat is zoveel lekkerder en je krijgt mooie zwarte puntjes in je ijsquote:Op maandag 29 juni 2009 20:11 schreef The_Hives het volgende:
Ik ga morgen voor het eerst mn machine testen. Maar even een noob-vraagje. In mijn recept staat 1 tl vanille-essence of 1 vanillestokje. Die vanille-essence kan ik daar gewoon een zakje vanillesuiker voor gebruiken?
Stokje opensnijden en met het mes de zaadjes er uit halen en die aan je ijsmassa toevoegen.quote:Op maandag 29 juni 2009 20:37 schreef The_Hives het volgende:
Thnx beide, Vanillestokjes heb ik ook gewoon in huis, maar vanwege de oplosbaarheid vroeg ik me dat af van de vanillesuiker.
En op de zakjes staat dat het suiker is met echte vanille, maar een stokje it is
Dat werkt alleen als je je ijsmassa kookt.quote:Op maandag 29 juni 2009 20:46 schreef LitmanenAFCA het volgende:
Gewoon het stokje erbij gooien en er later uitvissen. Zo haal je er toch de meeste smaak uit.
quote:Op maandag 29 juni 2009 20:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat werkt alleen als je je ijsmassa kookt.
Ja dat is de manier die ik heb geleerd op school. Werkt echt prima. Op die manier heb ik onder andere honing lavendel en New york cheesecake gemaaktquote:Op maandag 29 juni 2009 20:48 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat werkt alleen als je je ijsmassa kookt.
| Forum Opties | |
|---|---|
| Forumhop: | |
| Hop naar: | |