Zat jij ook al te wachten?quote:Op woensdag 27 december 2006 20:32 schreef mirugai het volgende:
Nou, laat ik dan maar deel 2 aanmaken.
Het vervolg van Zelf Sushi maken
hehe, ik wilde reageren op het bericht van Mr. Noodle en kreeg te zien dat het topic vol was.quote:
Jazeker. In het kort: Ten eerste wordt in het algemeen geen rauwe zoetwatervis gebruikt vanwege mogelijk bacterie en/of parasieten (wat overigens ook voor een aantal zoutwatervissen geldt). En je kiest natuurlijk vis uit het seizoen, die de beste smaak en textuur heeft. Daarbij is kakelvers betrekkelijk, tenzij je de vis natuurlijk levend uit een bak met water trekt.quote:Op woensdag 27 december 2006 22:44 schreef Martijn_77 het volgende:
Moet de vis die je voor de sushi gebruikt aan nog meer eisen te voldoen dan het kakelvers zijn?
Het selecteren van de vis is een van de moeilijkste dingen van sashimi/sushi. Ik raad altijd aan een goede vishandelaar te vinden en het daar te vragen. Die weet het beste welke kwaliteit hij/zij in huis heeft. Erg belangrijk is dat je aangeeft dat je de vis dus voor rauwe consumptie wilt gebruiken.quote:Op donderdag 28 december 2006 11:56 schreef ParanoidEv het volgende:
Ik ga me er binnenkort ook maar eens aan wagen.
Maar waar kan ik dan allemaal om vragen op de markt (qua vis?).
Kijk da's nog eens nuttige informatie. Een goede vishandelaar is denk ik hier meer een kwestie van geluk, ik zit hier in een stadje waar ik keus heb uit 2 viskramen 1x in de weekquote:Op donderdag 28 december 2006 12:38 schreef mirugai het volgende:
[..]
Het selecteren van de vis is een van de moeilijkste dingen van sashimi/sushi. Ik raad altijd aan een goede vishandelaar te vinden en het daar te vragen. Die weet het beste welke kwaliteit hij/zij in huis heeft. Erg belangrijk is dat je aangeeft dat je de vis dus voor rauwe consumptie wilt gebruiken.
Ik vind het kiezen van vis ook erg moeilijk. Vooral omdat ik tijdens m'n sushibarperiode in de VS alleen heb gewerkt met de gangbare vissoorten zoals die gebruikt worden voor 'Japanse sushi'. En hier in NL zijn weer hele andere soorten vis te koop, dus ik ben nog aan het uitzoeken wat voor Europese vis je kunt gebruiken.
Vissoorten zoals zalm, dorade, tilapia (vind ik persoonlijk niks aan), zeebaars en platvissen zoals schol en heilbot zijn opties. Tuurlijk ook diverse tonijnsoorten, bonito en makreel, maar ik vind de kwaliteit daar erg van varieren.
Probeer voor een sushi schotel verschillende soorten qua kleur te selecteren. Het uiterlijk is erg belangrijk in de Japanse keuken. Dus niet alleen witvissen, maar bijv. een witvis met zalm of tonijn.
Heb je een goed adres daarvoor, in de stad Groningen?quote:Op vrijdag 29 december 2006 19:36 schreef Duderinnetje het volgende:
Vandaag vis besteld. Zalm, tonijn en makreel (rug). Postje zalmeitjes heb ik ook al in huis, alsmede avodado en komkommer.
Ik kan haast niet wachten tot zondag
Ja, via het Groningen-topic in STA!quote:Op vrijdag 29 december 2006 19:37 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Heb je een goed adres daarvoor, in de stad Groningen?
De appie!quote:Op vrijdag 29 december 2006 19:47 schreef Lienekien het volgende:
Bedankt voor de tip!
En je rijst en zo, heb je daar ook al een adres voor?
Nou jaquote:Op dinsdag 2 januari 2007 17:21 schreef SlaggY het volgende:
Mijn sushi vorige week was heerlijk geworden. Ik had ook een paar 'ei-pakketjes' gemaakt. een heel dun omeletje met daarin wat vis/rijst en dit dan dichtknopen (priegel werk) met een takje koriander.
Helaas waren alle drie mijn gasten niet echt kapot van de sushi, wat ik niet verwacht had. Resultaat: Een hoop sushi over en drie mensen die een broodje kebab zijn gaan halen.![]()
Gelukkig is wel nog een vriendin van me langsgekomen die nog een beetje mee heeft kunnen eten.
Sushi met omelet (met wat suiker, sesamolie en lente-uitjes) is ook lekker veggiequote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:14 schreef ajay het volgende:
Als vegetariër heb ik het dan weer erg lastig met de Japanse keuken. Maar ook ik rol er nog wel een redelijke sushi uit, samen met wat inari en rolls. Tot nu toe gebruik ik advocado, gerookte/gerfrituurde tofu, komkommer. Pompoen komt de volgende keer, net zoals ingelegde/verse ramanas (Daikon?).
Iemand anders nog wat veggie tips?
Ik dacht trouwens dat sushi rond moest zijn? Maar als ik de foto's zie, dan zijn ze eerder ovaal/gehoekt?
Ramenas is rauw niet te eten, behalve als je er zout op doet. Ik dacht dat ik zowat de enige was die dat spul kendequote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:14 schreef ajay het volgende:
Als vegetariër heb ik het dan weer erg lastig met de Japanse keuken. Maar ook ik rol er nog wel een redelijke sushi uit, samen met wat inari en rolls. Tot nu toe gebruik ik advocado, gerookte/gerfrituurde tofu, komkommer. Pompoen komt de volgende keer, net zoals ingelegde/verse ramanas (Daikon?).
Iemand anders nog wat veggie tips?
Ik dacht trouwens dat sushi rond moest zijn? Maar als ik de foto's zie, dan zijn ze eerder ovaal/gehoekt?
quote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:17 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Sushi met omelet (met wat suiker, sesamolie en lente-uitjes) is ook lekker veggie![]()
Ja de rolletjes horen wel rond te zijn ja![]()
Het is rauw zo vies, dat ik, toen ik tien was en mijn vader mij een PlayStation 2 beloofde als ik een bakje Ramenas op zou eten (ik spaarde al een jaar of zo voor dat ding), ik het nóg niet op kon eten.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:19 schreef Duderinnetje het volgende:
Wat is ramenas?
Wat is het?quote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:26 schreef --Christiaan-- het volgende:
[..]
Het is rauw zo vies, dat ik, toen ik tien was en mijn vader mij een PlayStation 2 beloofde als ik een bakje Ramenas op zou eten (ik spaarde al een jaar of zo voor dat ding), ik het nóg niet op kon eten.
O, het is trouwens een koolachtige
Ja, een kool dus, radijsachtig van smaak geloof ikquote:
quote:Op dinsdag 2 januari 2007 17:49 schreef Duderinnetje het volgende:
Dit was mijn oud en nieuwsushi trouwens.
[afbeelding]
Was weer lastig hoor, die eerste rol
Ramenas = rettich (= Daikon?). In ieder geval het is, afhankelijk van de kwaliteit van de wortel zoet sappig van smaak tot ongelofelijk scherp, in de zin van radijs/mosterd/wasabi. Maar als je ze een paar dagen in azijn legt, dan is die scherpe kant er wel van af en smaakt het gewoon aardig.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 18:48 schreef Duderinnetje het volgende:
Is dat niet 'gewoon' rettich?
En wat doe je er mee?
Altijd leuk om wat bij te leren![]()
Wat ik me kan herinneren van rettich is dat het een beetje tegen radijssmaak aanzit en gewoon lekker is om te dippen net als selderij, wortels e.d.quote:Op dinsdag 2 januari 2007 20:33 schreef ajay het volgende:
[..]
Ramenas = rettich (= Daikon?). In ieder geval het is, afhankelijk van de kwaliteit van de wortel zoet sappig van smaak tot ongelofelijk scherp, in de zin van radijs/mosterd/wasabi. Maar als je ze een paar dagen in azijn legt, dan is die scherpe kant er wel van af en smaakt het gewoon aardig.
Is volgens mij niet echt een kool, want het is een wortel. Misschien dat het loof koolachtig is, maar ik heb nog nooit gehoord dat je dat kon eten?
Smaakte het goed?quote:Op vrijdag 5 januari 2007 19:56 schreef computermistake het volgende:
Na het lezen van dit topic en het vorige, ben ik er eindelijk maar aan begonnen![]()
het resultaat![]()
[[url=http://img154.imagevenue.com/loc345/th_23211_01_05_07_1942_122_345lo.jpg]afbeelding][/URL]
Niet zo heel geweldig dus![]()
![]()
excuus:
Mes wat niet zo heel erg scherp...(bot)
voor de scherpe mensen onder ons.... ik heb het nog niet met zalm of andere vis gemaakt. Weet iemand een goede locatie voor verse vis in Tilburg?
Wat is dat kwakje wit spul aan de rechterkant?quote:Op vrijdag 5 januari 2007 22:07 schreef SHE het volgende:, niet zo:
[afbeelding]
maar een kwartslag gedraaid dus.
Op zijn zij leggen
Zaad, van de cockilles natuurlijk.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 22:09 schreef Stereotomy het volgende:
[..]
Wat is dat kwakje wit spul aan de rechterkant?![]()
als lemper lukt dan moet dit zeker lukken, lempers lukken bij mij zelden, sushi rol ik in een handomdraaiquote:Op vrijdag 5 januari 2007 22:25 schreef Maneki.Neko het volgende:
Ik heb vanmiddag spullen gekocht en ga er denk ik komende week eens wat mee proberen te fabricerenIk heb al ervaring met lempers rollen dus sushi moet ook te doen zijn
misschien kun je de saus van rujak manis, maar dan aangepast omdat de wasabi al pittig is, makenquote:Op vrijdag 5 januari 2007 22:29 schreef SHE het volgende:
Oh ja, wel zo aardig om het recept erbij te vermelden;
Fruit Sushi-Zushi
Rijst
Beetje kokosmelk
Zakje vanillesuiker
zoete gember ( stemgember heel fijn gesneden is ok )
Mango/Perzik of Kiwi..in elk geval een harde vrucht
Met name mango schijnt geniaal te zijn met wasabi..
beetje wasabi dus
Kook de rijst zoals je dat voor gewone sushi doet
Voeg tevens een zakje vanillesuiker en een paar eetlepels kokosmelk ( klappermelk ) toe.
Zelfde bereidingswijze als je gewone sushi; rijst op je nori, met wasabi aantippen, dan overdwars je fruit in repen schikken, zoete gember erbij en rollen maar.
probeer vooral eens de gekleurde nori, verkrijgbaar bij sommige toko's
Supergeinig!
Ik weet alleen nog niet wat ik erbij als dip moet geven...misschien moet ik iets maken van gember..maar dat wordt lastig, want ik haat gember
maar ik zal iemand anders laten proeven dan.
Mocht iemand een idee hebben, dan lees ik dat graag!
dacht ergens in MED gelezen te hebben dat je gestopt was als modjequote:
maak me gek! wanneer ben ik uitgenodigd?quote:Op vrijdag 5 januari 2007 23:02 schreef releaze het volgende:
Mijn sushi van een week of twee terug![]()
[afbeelding]
[afbeelding]
[afbeelding]
Sorry hoor, maar dat klopt niet. Goede sushi rijst plakt zo min mogelijk. We zaten altijd te foeteren als iemand sushi rijst had gemaakt die teveel plakte want dat was een crime om te verwerken. Het zal nooit zo droog worden als bij lange korrelrijst vanwege de eigenschappen van japonica en de toevoeging van het azijnmengsel, maar dat is meer dan voldoende. Het is niet makkelijk om de rijst goed te krijgen, de methode van scheppen, de kooktijd, de hoeveelheid water, de tijd dat het mengsel wordt geschept, de wijze van wassen, de droogtijd ... allemaal factoren die de kwaliteit van de rijst beinvloeden.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 21:18 schreef SHE het volgende:
Bij de eerste slag, meteen goed druk zetten met je matje...mooi glad rollen kan later ook nog, maar stevigheid verkrijg je alleen als je de eerste stappen goed aanpakt.
Ook is je rijst volgens mij niet goed gelukt..gebruik wel gewoon sushi rijst of aborio en laat de zooi natkoken ( = plakken )
Geen plakrijst, geen sushi
Met dit soort sushi begeef je je op de fusion tour. Niks mis mee natuurlijk. Mango is dan idd. een optie, evt. met wat honing. Honing en roomkaas kan ook, of honing en zongedroogde tomaten etc. Genoeg om mee te experimenteren.quote:Op vrijdag 5 januari 2007 22:29 schreef SHE het volgende:
Oh ja, wel zo aardig om het recept erbij te vermelden;
Fruit Sushi-Zushi
...
Ik weet alleen nog niet wat ik erbij als dip moet geven...misschien moet ik iets maken van gember..maar dat wordt lastig, want ik haat gember
maar ik zal iemand anders laten proeven dan.
Mocht iemand een idee hebben, dan lees ik dat graag!
Ik heb een tijdje in California doorgebracht en dat mensen het als ontbijt eten heb ik nergens gezien. Heb ook geen enkele sushi tent gezien die 's ochtends open was.quote:Op zaterdag 6 januari 2007 01:30 schreef Stereotomy het volgende:
In Californie hebben sommige mensen sushi als ontbijt, gevuld met zalm en philadelphia roomkaas. Ik moet zeggen, een lekker ontbijtje
Dat kan ook. Klinkt net zo aannemelijk. Wat maakt het ook uit eigenlijkquote:Op zaterdag 6 januari 2007 01:36 schreef Stereotomy het volgende:
Oh, mij is verteld dat de naam Philadelphia komt van de roomkaas Philadelphia, juist omdat net zoals bijv. bij Xerox Philadelphia ook als naam voor roomkaas wordt gebruikt in de VS.
Ik heb hier nog een zooi van die foldertjes van sushi bars uit California liggen. Die combinaties die ze verzinnen, haha, da's af en toe echt te gek voor woorden en hoe het eruit ziet. Ik heb ze daar ook moeten maken en het is soms nog verdomde lastig om een rol nog in vorm te houden, terwijl er een zooi saus en extra dingetjes op de rol horen.quote:Familie in Santa Barbera hebben dit soort Sushi wel eens gehad, ik ging er gemakshalve van uit dat dit regelmatiger gebeurt.
Dan hyebben we denk ik gewoon een andere definitie van plakrijst. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de rijst aan gort kookt en je een soort pap overhoud. De hele clue is juist dat de korrel mooi rond blijft en ook van elkaar te onderscheiden is ( is mij niet zo aardig verteld )quote:Op zaterdag 6 januari 2007 01:27 schreef mirugai het volgende:
[..]
Sorry hoor, maar dat klopt niet. Goede sushi rijst plakt zo min mogelijk. We zaten altijd te foeteren als iemand sushi rijst had gemaakt die teveel plakte want dat was een crime om te verwerken. Het zal nooit zo droog worden als bij lange korrelrijst vanwege de eigenschappen van japonica en de toevoeging van het azijnmengsel, maar dat is meer dan voldoende. Het is niet makkelijk om de rijst goed te krijgen, de methode van scheppen, de kooktijd, de hoeveelheid water, de tijd dat het mengsel wordt geschept, de wijze van wassen, de droogtijd ... allemaal factoren die de kwaliteit van de rijst beinvloeden.
En echt druk zetten hoort ook niet. Bij sushi horen de rijstkorrels tegen elkaar aan te liggen, lichtjes aangedrukt, zodat bij het oppakken de sushi nog zijn vorm behoudt, maar dat in je mond de sushi uit elkaar valt en je iedere rijstkorrel kunt proeven. Te vochtige sushirijst kun je alleen de vorm laten behouden door hard te drukken en dan krijg je een rijstprutje.
[..]
Met dit soort sushi begeef je je op de fusion tour. Niks mis mee natuurlijk. Mango is dan idd. een optie, evt. met wat honing. Honing en roomkaas kan ook, of honing en zongedroogde tomaten etc. Genoeg om mee te experimenteren.
Als dip zou ik gewoon mayonaise nemen. Evt. mayonaise met een licht smaakje ofzo (beetje wasabi poeder er doorheen oid), maar meer niet. Of een andere zoete saus. Als je enigzins terug wilt naar de klassieke sushisauzen, dan zou je palingsaus kunnen proberen. Dat is een ingekookte saus van palingresten met shoyu, sake, suiker en water. In Japanse toko's is het te vinden als unagi no tare (palingsaus), voor insiders in de sushibar heet het nitsume.
ow, vertel?quote:Op zaterdag 6 januari 2007 11:28 schreef SHE het volgende:
Dan hyebben we denk ik gewoon een andere definitie van plakrijst. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de rijst aan gort kookt en je een soort pap overhoud. De hele clue is juist dat de korrel mooi rond blijft en ook van elkaar te onderscheiden is ( is mij niet zo aardig verteld )
Van wie heb je die info? Japonica is sowieso al lastig droog te koken door de eigenschappen van deze rijstsoort. Bij plakrijst moet ik aan lontong (ketan) denken uit de Indonesische keuken. Wat je wilt (nou ja, ik dan tenminste) is geen droogheid a la Uncle Ben natuurlijk, maar dat de korrels net aan elkaar blijven plakken.quote:Echter, je doet het voorkomen alsof je de rijst moet droogkoken en dat is pas echt onmogelijk te verwerken. Zeker als je diverse roltechnieken wilt toepassen.
Nitsume wordt eigenlijk gemaakt van zoutwaterpaling en minimaal een stuk of dertig. Wat je doet is de palingen fileren en de filets kort in kokend water gaar laten worden. Die filets gebruik je dan als sushi beleg. De koppen rooster je lichtjes en voeg je samen met de graten toe aan het kookvocht. Daar voeg je dan shoyu, sake en suiker aan toe en laat je inkoken.quote:bedankt voor de palingsaus tip! Daar ben ik wel benieuwd naar; welke resten moet ik gebruiken dan en heb je de verhoudingen voor me?
quote:Op zaterdag 6 januari 2007 13:02 schreef Oblivion het volgende:
Kunnen we niet met z'n alle lappen en dat mirugai sushi en sashimi maakt?
JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJA!![]()
*spring *spring *spring....
Ik heb altijd een bakkie water naast me staan. De plakkerigste rijst plakt niet aan natte vingers vast. Je zou dus kunnen zeggen dat je sushirijst altijd met natte vingers moet vingeren.quote:Natte rijst kun je niet rollen, want dan blijft alles aan je voorpootjes plakken
Eenschquote:Op zondag 7 januari 2007 00:15 schreef Duderinnetje het volgende:
En je mes natmaken als je de rolls snijdt, werkt ook als een tiet
Kunnen we dan misschien wel een mini-cursusje van maken?quote:Op zondag 7 januari 2007 01:05 schreef golfer het volgende:
Ik ben voor een sushi- en sashimimeet.
Alleen blijft mijn bijdrage dan beperkt tot het lappen van wat geld en het opeten van wat door anderen vakkundig is klaargemaakt.
Zelf sushi's maken behoort (nog) niet tot mijn vaardigheden.![]()
Is dat een ja of een nee?quote:
Altijd welkom. Alleen verwacht van mij geen bijdrages.quote:Op zondag 7 januari 2007 02:20 schreef Oblivion het volgende:
Kunnen we dan misschien wel een mini-cursusje van maken?![]()
Jezus man, laat je toch niet zo kisten MANquote:Op zondag 7 januari 2007 03:04 schreef computermistake het volgende:
morgen....vandaag dusweer proberen, het ziet er naar mijn mening al stukken beter uit dan de vorige keer ( zie pagina 1
).
nog steeds zonder "echte" vulling, anders is het "zonde van de vis" volgens mijn chinese werkgever![]()
+ Er zit nu alleen nog maar zeewier aan de buitenkant, niet aan de binnenkant gerold.
+ Het oogt beter
+ De rijst is beter gekookt
+ Beetje zout samen met het azijn gedaan
- Rijst is papperig?![]()
![]()
[[url=http://img40.imagevenue.com/loc534/th_35339_01_07_07_0243_122_534lo.jpg]afbeelding][/URL]
Haha, bij mij ging het zo (Stel je een oude Japanner voor, die gebrekkig Amerikaans spreekt)quote:
Dat is een misschien.quote:
Nee, dan kunnen we ook naar een restaurant gaan.quote:Op zondag 7 januari 2007 11:52 schreef mirugai het volgende:
Dat is een misschien.![]()
Even serieus. Ik wil mensen (wel amateurs, geen profs) best helpen bij het maken van sushi en daarbij wat tips geven, maar ik ga niet zomaar voor een groep sushi maken.
Hmm.. Lion Wasabi.. Heb het er wel voor over om het uit het buitenland bestellen, maar waar?...quote:Wasabi (Japans) is een zeer scherpe specerij uit de Japanse keuken, die vaak gebruikt wordt bij sushi- en andere visgerechten. De op mosterd gelijkende substantie wordt gemaakt van de wortels van de Wasabia Japonica, die op de mierikswortel lijken maar een opvallend groene kleur hebben. Wasabi wordt onder meer in tubes en in poedervorm op de markt gebracht. De scherpste Wasabi is de Lion Wasabi (vrijwel niet in Nederland te koop).
De meeste 'wasabi' die op de markt aangeboden wordt, is geen echte wasabi, maar een imitatie ervan, die gemaakt is van groengekleurde radijs, of een mengeling van mierikswortel, radijs, mosterd en bladgroen.
Ja dat is ook zo, niet aan gedacht. Het enide nadeel is dat de supermarkten voor mij heel ver weg zijn. Maar toevallig moet ik morgen toch in de buurt zijnquote:Op donderdag 11 januari 2007 12:50 schreef MissyMirjaM het volgende:
de beter gesorteerde supermarkt heeft tegenwoordig ook wel matjes
quote:Op woensdag 27 december 2006 20:35 schreef _Arual_ het volgende:
Ik plaats even een ordinaire TVP. Ik ben inmiddels verslaafd aan sushi!
Een matje is niet echt noodzakelijk, aangezien een schone theedoek ook volstaat.quote:Op donderdag 11 januari 2007 13:06 schreef ParanoidEv het volgende:
[..]
Ja dat is ook zo, niet aan gedacht. Het enide nadeel is dat de supermarkten voor mij heel ver weg zijn. Maar toevallig moet ik morgen toch in de buurt zijn
De eerste keer lukte het oprollen niet, maar na het met een vriend geprobeerd te hebben wel... ik heb er krab, komkommer, tonijn (beetje plain zo, volgende keer misschien aanmaken met een beetje mayonaise en munt?) en garnalen ingestopt. Smaakte prima!quote:
Natte handen en boetseren maar, zo doe ik het.quote:Op zaterdag 13 januari 2007 19:42 schreef MargotTenenbaum het volgende:
[..]
De eerste keer lukte het oprollen niet, maar na het met een vriend geprobeerd te hebben wel... ik heb er krab, komkommer, tonijn (beetje plain zo, volgende keer misschien aanmaken met een beetje mayonaise en munt?) en garnalen ingestopt. Smaakte prima!
Ik vraag me wel af hoe jullie die 'blokjes' zonder nori eromheen voor elkaar krijgen... die vierkante 'rijstblokjes' met een plakje zalm of tonijn erop. Kan iemand me dat misschien uitleggen?
quote:Op zondag 14 januari 2007 15:56 schreef Stereotomy het volgende:
Van de fok weblog, Verse Sushi!
http://www.youtube.com/watch?v=hyBYyxUe59c
Die vis aan het eind! Voor de diervrienden onder ons niet klikken
Niet kopen, makenquote:Op woensdag 31 januari 2007 22:11 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil ook wel eens sushi proberen. Waar kan ik dat het beste kopen. Gewoon bij de AH?
Ja dat lukt me toch nog niet en wil het gewoon wel eens proberen. Maar is kopen lang niet zo lekker als zelf maken dan?quote:
zelf maken is veel lekkerder.quote:Op woensdag 31 januari 2007 22:14 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Ja dat lukt me toch nog niet en wil het gewoon wel eens proberen. Maar is kopen lang niet zo lekker als zelf maken dan?
Als het nog nooit gegeten hebt eerst maar eens naar een echte sushi-bar gaan om het uit te proberen en als je het dan lekker vindt inderdaad daarna zelf maken.quote:Op woensdag 31 januari 2007 22:11 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil ook wel eens sushi proberen. Waar kan ik dat het beste kopen. Gewoon bij de AH?
Ingevroren, des te beter!quote:Op woensdag 31 januari 2007 21:55 schreef aceHigh het volgende:
Ik ga binnenkort ook proberen zelf sushi te maken. Ik wil het eerst proberen met zalm en tonijn, maar ik heb nog een vraagje over de tonijn.
Bij onze visboer zag ik dat ze enkel ingevroren tonijn hadden, kan dit ook gewoon gebruikt worden? Ik haal eigenlijk altijd ingevroren tonijn, maar dan grill of bak ik het, dus ik weet niet of je tonijn die ingevroren is geweest ook rauw kan eten?
Hier hebben ze trouwens een aantal filmpjes waarin ze uitleggen hoe je sushi maakt: http://www.videojug.com/search/sushi
Ikke wel!quote:Op woensdag 31 januari 2007 22:49 schreef mirugai het volgende:
@Oblivion: nog interesse in de sushi masterclass?![]()
Waar ergens in NL is dat trouwens?quote:Op donderdag 1 februari 2007 08:17 schreef Oblivion het volgende:
Ikke wel!
Als het niet teveel mensen zijn, dan kan het bij mij thuis.
Smack in the middle!quote:Op donderdag 1 februari 2007 09:46 schreef mirugai het volgende:
[..]
Waar ergens in NL is dat trouwens?
AH is daar best prijzig mee vond ik.quote:Op woensdag 31 januari 2007 22:11 schreef Stansfield het volgende:
Ik wil ook wel eens sushi proberen. Waar kan ik dat het beste kopen. Gewoon bij de AH?
Jij weet wel hoe je met een decoupeerzaag om moet gaan en je kan geen sushi maken?quote:Op vrijdag 2 februari 2007 11:30 schreef Oblivion het volgende:
Verdorie, ik heb nog niks gegeten...![]()
Ziet er toch goed uit, in de buik valt het toch uit elkaar...![]()
Ik kan het helemaal niet...
Ja, sorry... Ik ken de techniek gewoon niet dus dan houdt het op.quote:Op vrijdag 2 februari 2007 12:14 schreef Maneki.Neko het volgende:
[..]
Jij weet wel hoe je met een decoupeerzaag om moet gaan en je kan geen sushi maken?
Ga weg![]()
Niet in A'dam, maar hier had ik dus wel interesse in en bij mij wordt het altijd 1 grote bendequote:Op woensdag 31 januari 2007 22:49 schreef mirugai het volgende:
@Oblivion: nog interesse in de sushi masterclass?![]()
Zijn er trouwens nog mensen (in de regio A'dam) die interesse hebben in een tamagoyaki? Ik moet het maar weer 'ns oefenen en als ik er dan iemand blij mee kan maken ... kost je de prijs van de ingredienten (doos goede eieren, wat extra ingredienten ... een eurootje of twee, drie max)
Zo'n ding dus:
[afbeelding]
Oh, je wilt graag afwassen?quote:Op woensdag 7 februari 2007 17:19 schreef Stereotomy het volgende:
Okee, dus wanneer kunnen we komen?
De planning is nu 17 maart en het wordt geen workshop, maar een sushi party: we slaan wat ingredienten in en iedereen kan maken wat hij/zij wilt. Wil je een echte workshop, dan gaat je dat geld kosten.quote:Op maandag 12 februari 2007 13:58 schreef Zwaalie het volgende:
Wat zijn nu eigenlijk de plannen voor de sushi workshop?
Ik betaal graag voor kennis; dus gimme optionsquote:Op maandag 12 februari 2007 14:36 schreef mirugai het volgende:
[..]
De planning is nu 17 maart en het wordt geen workshop, maar een sushi party: we slaan wat ingredienten in en iedereen kan maken wat hij/zij wilt. Wil je een echte workshop, dan gaat je dat geld kosten.
Ziet er mooi uit! Waar heb je dat mooie bakje vandaan? Mijn moeder zeurt om bento voor de lunch, maar ik vind al die tupperware bakjes bij elkaar zo onhandig.quote:Op maandag 12 februari 2007 13:58 schreef Zwaalie het volgende:
Wat zijn nu eigenlijk de plannen voor de sushi workshop?
Wat voor sushi willen jullie gaan maken (maki, ngiri, temaki)? In hoeverre wordt er aandacht besteedt aan soorten ingredienten, welke nori je het beste kan gebruiken etc.? Is het echt alleen voor beginners of ook voor iets gevorderde amateur leuk?
Zelf ben ik weer aan de slag met het maken van maki sushi (en de Koreaanse variant kimbap) en poging tot onigiri voor in de bento box (soort lunch box), maar voel me erg beperkt door gebrek aan kennis.
[afbeelding]
quote:Op maandag 12 februari 2007 16:41 schreef Vakkie_W het volgende:
Vandaag een eerste poging gewaagd met maken van sushi
[afbeelding]
Ze zijn gemaakt van zalm en een paar van krabsticks.
sushi met surimi erin = godquote:Op woensdag 14 februari 2007 19:49 schreef Martijn_77 het volgende:
Wat zijn in jullie must haves om de eerste schreden op het sushi zelf maak pad te zetten?
Dus wat heb je echt nodig en welke zijn in jullie ogen het makelijkste te maken?
Offtopicquote:Op woensdag 14 februari 2007 19:14 schreef gekkehoedenmaker het volgende:
[..]
Ziet er mooi uit! Waar heb je dat mooie bakje vandaan? Mijn moeder zeurt om bento voor de lunch, maar ik vind al die tupperware bakjes bij elkaar zo onhandig.
Iedereen heeft zulke mooie sushi! Ik heb ooit eens een vage poging ondernomen en dat was zo mislukt dat ik maar verder ben gegaan met onigiri. (Er kan weinig mis gaan met balletjes en driehoekjes.)
Van mij wel.quote:Op zondag 18 februari 2007 23:50 schreef zquing het volgende:
zou ik ook mogen komen de 17e maart?
Wil ook wel wat andere gaan proberen zal dus dit topic nog een keer goed doorspittenquote:Op zaterdag 10 maart 2007 16:21 schreef MissyMirjaM het volgende:
euhm, hetzelfde als op die clinic?
zorg ervoor dat je het goeie spul in huis hebt
Jij gaat ook iets leuks doen tochquote:Op woensdag 14 maart 2007 16:45 schreef Maneki.Neko het volgende:
Veel plezier allemaal!
*nog maar wat plaatjes gaat kijken van sushi*
Vond het erg leuk, lekker en leerzaam.quote:Op zaterdag 17 maart 2007 14:35 schreef Bluezz het volgende:
* Bluezz en golfer gaan zo naar het huis van Oblivion om de handjes en de scherpe messen eens flink uit de mouwen te laten 'rollen' aldaar![]()
Het was stom, vies en vervelendquote:Op zondag 18 maart 2007 00:17 schreef golfer het volgende:
[..]
Vond het erg leuk, lekker en leerzaam.
Verslag en foto's volgen morgen.
mee eens is..... Ik wou er ook bij zijnquote:Op zondag 18 maart 2007 11:07 schreef SHE het volgende:
[..]
Het was stom, vies en vervelend
want ik was er niet !!!![]()
Ben wel benieuwd naar de foto's en het verslagquote:Op zondag 18 maart 2007 00:17 schreef golfer het volgende:
[..]
Vond het erg leuk, lekker en leerzaam.
Verslag en foto's volgen morgen.
Alles! is te gebruiken, hebben we gisteren geleerd, en ook ondervondenquote:Op zaterdag 10 maart 2007 16:25 schreef Annemiek78 het volgende:
Op de clinc gebruikte ze alleen surimi/ tonijn/ zalm als vulling ... Maar volgens mijn kan je er veel meer tussen rollen... sowieso komkommer en advocado en gemarineerde pompoenschil en rettich.. (Dat is ook gebruik op de clinic.) Iemand nog meer lekkere suggesties???
Ik denk zelf dat wortel (in combinatie met nog ander ingredient) erg lekker zal zijn. en/of reepjes Ei..
Op de markt in amstelveen.quote:Op zondag 18 maart 2007 15:38 schreef zquing het volgende:
Hadden jullie alle vis gekocht op de markt? Of hadden jullie nog vis gehaald bij een viswinkel?
We wassen onze handen en tijdens het maken zitten je handen ook steeds in kommetjes met water om de rijst niet aan je handen te laten plakken.quote:Op zondag 18 maart 2007 16:01 schreef SHE het volgende:
Ik moet er bijna van huilen!!!
Trouwens, waar zijn de handschoentjes ?![]()
plaatsje claimtquote:Op dinsdag 20 maart 2007 18:18 schreef Tha_Butcha het volgende:
NEEEEEEEE
heb ik een vette sushi workshop gemist
wanneer gaan we in de retry? *huis in utrecht beschikbaar stelt*
zelf gemaaktquote:Op dinsdag 20 maart 2007 19:29 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Zwaalie en Mirugai waar hadden jullie de omelet gehaald?
Hoe maak je deze precies?quote:Op woensdag 31 januari 2007 22:49 schreef mirugai het volgende:
@Oblivion: nog interesse in de sushi masterclass?![]()
Zijn er trouwens nog mensen (in de regio A'dam) die interesse hebben in een tamagoyaki? Ik moet het maar weer 'ns oefenen en als ik er dan iemand blij mee kan maken ... kost je de prijs van de ingredienten (doos goede eieren, wat extra ingredienten ... een eurootje of twee, drie max)
Zo'n ding dus:
[afbeelding]
mirugai had hem gemaakt. Ik had slechts een simpele omelet bij mij.quote:
Speciale soja uit dat lekkere toverflaconnetje was het in ieder gevalquote:Op dinsdag 20 maart 2007 20:32 schreef Oblivion het volgende:
Ik heb nog een vraagje voor Mirugai: Hoe deed je dat ene sausje ook alweer...
Die voor de tarbot.
Soja, rijstazijn en suiker?![]()
Ja, en het was zeer eenvoudig na te maken, maar...quote:Op dinsdag 20 maart 2007 20:35 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Speciale soja uit dat lekkere toverflaconnetje was het in ieder geval
Nou, ik heb meer zin in sushi eten, want ik heb niet veel vertrouwen in mijn eigen sushi-maak kwaliteitenquote:Op zaterdag 24 maart 2007 16:58 schreef zquing het volgende:
Nu heb ik ook zin om sushi te gaan maken
het gaat niet om de eindbestemming, maar om de weg ernaartoe(ofzo)quote:Op zaterdag 24 maart 2007 17:02 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Nou, ik heb meer zin in sushi eten, want ik heb niet veel vertrouwen in mijn eigen sushi-maak kwaliteiten
Maak jij het dan voor mij? Ik eet alles op. Tot de laatste korrel rijst en de laatste druppel soya-saus.quote:Op zaterdag 24 maart 2007 17:23 schreef Bluezz het volgende:
Ziet er ookuit, mooi toch die kleurtjes
* Bluezz vind het maken leuker dan het eten![]()
Ziet er echt lekker uit. Applaus!quote:Op zaterdag 24 maart 2007 17:13 schreef n0a het volgende:
Foto's van mijn eerste poging sushi:
[afbeelding]
[afbeelding]
Ziet er goed uitquote:Op zaterdag 24 maart 2007 17:13 schreef n0a het volgende:
Foto's van mijn eerste poging sushi:
[afbeelding]
[afbeelding]
Wij gaan gewoon binnenkort zelf oefenenquote:Op zondag 25 maart 2007 12:08 schreef Annemiek78 het volgende:
Het water loopt me weer in de mond, als ik al deze foto's zo zie...
Maar gauw een afspraak maken met wat vrienden om ze zelf ook weer te gaan maken!
Ik geloof surimi, avocado en komkommer.quote:Op zaterdag 24 maart 2007 22:58 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ziet er goed uit
Wat zit er precies onder die eitjes? Ik bedoel wat heb je in die sushi zitten?
Ik heb het net weer gedaan....quote:Op zondag 25 maart 2007 15:25 schreef Bluezz het volgende:
[..]
Wij gaan gewoon binnenkort zelf oefenen
Je bent niet te stoppen hèquote:
Waarom wil je ze in smalle reepjes snijden? De bedoeling is dat je het hele eindproduct in stukjes snijdt?quote:Op zondag 25 maart 2007 22:31 schreef Martijn_77 het volgende:
zijn die Nori vellen eigenlijk makelijk in smallere reepjes te snijden?
Of moet je die echt los gaan kopen?
quote:Hoewel sushi een Japans gerecht is, verkopen veel Chinese toko’s ook Japanse spullen. Daar kun je dus goed terecht om voor niet veel geld ingrediënten te kopen. Bij grotere supermarkten en biologische winkels kun je vaak ook terecht.
De buitenkant van sushi bestaat vaak uit nori. Nori is een zeewier dat geperst als vierkante vellen wordt verkocht. Maar er zijn ook andere omhulsels mogelijk: tofuzakjes, slablad, spinazieblad, omelet. Aan de binnenkant van de sushi zit vaak witte sushirijst aangevuld met nog een of twee ingrediënten zoals gember, pompoen, komkommer, wortel of tuinkers. Maar vullingen op basis van iets anders dan rijst zijn er ook: bruine rijst, quinoa (een graansoort), glasmie.
Sushi ziet er niet altijd hetzelfde uit: er zijn ronde sushi, sushi in een zakje, sushi in de vorm van een hoorntje en sushi die binnenste buiten is gekeerd zodat de rijst aan de buitenkant zit.
Een lijstje van spullen om aan te schaffen bij de toko:
* sushirijst
* sushi-azijn
* norivel
* wasabipasta
* een speciaal rolmatje voor sushi
* ingelegde gember
* eventueel andere ingelegde groenten zoals pompoen of radijs
* eventueel een ander vel dat als omhulsel kan dienen zoals zogenaamd wortelpapier
* eventueel cellofaannoedels
* eventueel tofuzakjes
Hoe maakt het je het?
Eerst kook je de rijst. Als je flink wat sushi wilt maken, kun je een hele of halve kilo sushirijst koken. Dat is veel, maar dan kun je wat experimenteren, en er is dan ook geen man over boord als er wat rijst verloren gaat als een sushirol mislukt.
Kook de rijst zoals op de zak is aangegeven. Als er op de zak geen instructie staat kun je de rijst als volgt koken. Op een kilo rijst neem je:
1500 ml water
3,5 dl rijstazijn
6 el suiker
1 tl zout
Meng de azijn, suiker en zout goed.
Doe de rijst in een vergiet, was de rijst voorzichtig en laat 15 minuten uitlekken. Breng het water aan de kook, draai het vuur laag en laat 25 minuten koken. Af en toe goed roeren. Proef de rijst. Zodra de rijst bijna helemaal gaar is de pan van het vuur nemen. Afgieten in een zeef en dan in een kom doen. Het suikermengsel erdoor roeren. 15 minuten laten nagaren met een theedoek over de kom. Maak de rijst dan voorzichtig met een houten lepel los zonder de rijstkorrels stuk te maken.
Laat tijdens het werken de rijst ook afgedekt met een thee doek staan. Zet de ingrediënten voor de vulling klaar, bijvoorbeeld:
* 1 avocado
* 1 paprika
* 1 wortel
* 1 bakje tuinkers
* 1 bosje lenteui
* 1 komkommer
* een handje ingelegde gember
Snij de paprika, wortel, komkommer (zonder zaadjes) en het wit en lichtgroen van de lente ui in hele dunne fijne reepjes. Bewaar het donkergroen van de lenteui. De gember en tuinkers hoef je niet te snijden. Van de avocado kun je behalve reepjes ook een paar blokjes snijden. Besprenkel de avocado met citroensap om verkleuren te voorkomen.
Leg dan de omhulsels klaar. Hiervoor kun je norivellen en tofuzakjes nemen, maar ook wortelpoedervellen als je die kunt vinden. Een omelet kan eventueel ook. Zet verder de volgende dingen klaar:
* mayonaise
* wasabipasta
* sesamzaad, wit en zwart (of eventueel sesamzaad en maanzaad)
* het groen van de lenteui
* kommetje met water
* rol keukenpapier
* rol plastic folie
* een zakje cellofaannoedels
Pas heel goed op met de wasabipasta: deze pasta is erg scherp. Zorg dus dat je niet te veel gebruikt, en dat er niet te veel op 1 plek zit. Leng het desnoods aan tot een papje met een beetje water. Nu kun je de volgende soorten sushi maken.
Maki sushi (sushi rollen)
Dit zijn sushirollen. Leg een norivel op een bamboe-matje, de glanzende kant ligt onder, de lijntjes in het vel liggen vertikaal voor je. Spreidt rijst uit over het vel. De rijst mag nooit te warm zijn, maar moet koud zijn of lauw, anders krimpt het vel. De rijst moet in een dunne, enkele laag worden uitgespreid over het norivel, de bovenste en onderste twee centimeter centimeter moeten niet bedekt zijn met rijst, links en rechts moet de rijst wel de randen raken. Doe niet te veel rijst op het vel.
Leg nu in het midden van het vel horizontaal een beetje vulling, bijvoorbeeld een lijn met reepjes komkommer met er direct onder een lijn met stukjes gember. Meer is teveel. Kies vullingen en combinaties uit die je zelf lekker vindt. Eventueel kun je voordat je de vullingen op de rijst legt wat wasabi op de rijst smeren.
Til dan de onderste rand van het bamboe-matje op. Rol het norivel strak op door het matje steeds met een slag over het norivel heen te bewegen. Druk het matje aan, en haal dan het rolletje uit het matje. Plak de naad van de rol nu voorzichtig dicht met wat water uit het waterkommetje. Leg de rol met de naad naar onder op een snijplak. Snijd met een scherp mes de sushi doormidden. Veeg het mes elke keer dat je gesneden hebt af aan wat keukenpapier. Snij de sushi in 6 of 8 stukjes.
Californian sushi (rollen met mayonaise)
Het enige verschil met de sushi hierboven is dat je voordat je de vulling op de rijst legt wat mayonaise erover uitsmeert. Een erg goede combinatie is die met gember, komkommer en tuinkers. Je kunt ook een paar maki sushi maken, en dan op elk stukje sushi een klein beetje mayonaise smeren, een blokje avocado erop leggen en daarop een beetje tuinkers.
Wortelpapier sushi
Er bestaat wortelpapier ter vervanging van norivel, te krijgen in de toko. Dit is papier licht oranje. Leuk ter afwisseling en voor mensen die norivellen niet lekker vinden.
Inari sushi (tofuzakjes)
Vouw de tofuzakjes heel voorzichtig open. Vul ze met rijst en een vulling naar keuze. Bindt ze dan dicht met het groen van de lente-ui. Dat is een priegelwerkje.
Noedelsushi
Dit zijn maki sushi met in plaats van rijst een noedelvulling. Cellofaannoedels zijn erg geschikt. Kook wat water, leg de noedels in een kom en giet het kokende water erover totdat de noedels onderstaan. Laat ze 10-15 minuten weken totdat ze gaar zijn. Spoel ze onder de koude kraan af en dep ze heel goed droog met een theedoek.
Giet er wat azijn doorheen en schep er fijngehakte lenteuitjes door. Maak nu de sushi op dezelfde wijze als de maki sushi. De noedels zijn glibberig, dus het is een uitdaging alles op zijn plek te houden.
Uramaki sushi (binnenste buitenrollen)
Dit zijn binnenste buiten sushirollen, en ze zijn niet eenvoudig om te maken. Het idee is dus de rijst aan de buitenkant komt te zitten en het norivel aan de binnenkant! Snijd het norivel evenwijdig aan de lijnen doormidden. Leg 1 helft op het matje. Spreidt de rijst net zoals bij de maki sushi uit over de nori, laat boven en onder wat ruimte vrij. Strooi het gemengde sesamzaad uit over de rijst. Leg dan een groot plastic folievel over de rijst, goed aandrukken. Draai nu het norivel om, zodat de nori bovenop komt en het plasticvel onder. Leg wat vulling op het midden van de nori, eventueel eerst wat wasabi. Rol nu heel voorzichtig de rol op. Plak de naad dicht en snijd de sushi in 3 of 4 stukjes.
Temaki-sushi (hoorntjes)
Maak deze hoorntjes op het laatst, want ze worden vlug klef.
Snijd een norivel in vier vierkanten. Leg 1 vierkant als een ruit voor je. Leg in het midden een klein beetje rijst en wat vulling. Rol de sushi nu van rechts naar links in de vorm van een hoorntje, plak de naad vlug met wat water dicht. Tip: probeer dit eerst zonder vulling met een stukje papier.
Dipsauzen
Serveer sojasaus en chilisaus bij de sushi. Decoreer de sojasaus met wat sesamzaadjes
Tips
De volgende tips voorkomen een sushi-fiasco
Zorg dat je alle ingrediënten in het gewenste formaat gesneden binnen handbereik hebt.
Zorg voor een vingerkommetje met water en een rol keukenpapier
Zorg voor een heel scherp mes om de sushi mee door te snijden
Stop de sushi niet te vol met vulling: dan barsten ze.
Werk met rijst die net is afgekoeld. Met warme rijst of heel koude rijst lukt het niet goed.
Snij de sushi nooit op het bamboe-matje, want anders gaat je matje stuk.
Maak niet te veel sushi: het is vullender dan je denkt
Leg sushi niet in de koelkast, maar eet het op als het klaar is. Oude sushi is droog en taai.
Voor een andere soort sushi waar een dun reepje nori gebruikt wordt om het ingredient boven op de rijst te houdenquote:Op zondag 25 maart 2007 22:36 schreef Bluezz het volgende:
Waarom wil je ze in smalle reepjes snijden? De bedoeling is dat je het hele eindproduct in stukjes snijdt?
Of misschien gewoon knippen? Tis net heel stevig papier als je het nog niet gebruikt hebt.quote:Op zondag 25 maart 2007 22:55 schreef Bluezz het volgende:
Nigiri sushi is dat geloof ik.
Met een scherp mes is dat zeewier toch gewoon goed te snijden?
Soms hè? Heel soms, dan kom ik iemand tegen, bijvoorbeeld op een forum, en die zegt dan iets hè? En dan voel ik mij zo dom hè? Omdat diegene dan iets zegt dat zo voor de hand ligt, dat zo logisch is, dat ik me oprecht afvraag of de helft van mijn hersenen op vakantie zijn. Of dat de rijstazijn voor hersenverweking heeft gezorgd. Of dat ik gewoon van nature hartstikke stom ben.quote:Op zondag 25 maart 2007 23:37 schreef Charmian het volgende:
[..]
Of misschien gewoon knippen? Tis net heel stevig papier als je het nog niet gebruikt hebt.
Handig.quote:Op zondag 25 maart 2007 16:15 schreef n0a het volgende:
Tijdje geleden trouwens bij de koreaanse/japanse toko een soort vorm gekocht waar je snel en makkelijk rijst bedjes mee kan maken voor nigiri of gunkan.
[afbeelding]
Het was het eerste wat ik leerde toen ik m'n messenset kreeg: slijpen. En daarna werd het m'n ochtendritueel in de sushi bar/restaurant: elke dag minimaal een kwartier m'n messen slijpen. Moest ook wel, want het zijn messen van middelmatige kwaliteit, dus ze behouden de scherpte niet zo lang (komt ook vanwege de hoek waaronder ze geslepen worden). Op een goede dag als het sashimimes versleten is koop ik wel een keer een mes van een echt goede kwaliteit staal, maar die kosten minimaal aantal honderd eurootjes, dus daar hik ik voorlopig nog wel tegenaan. En eigenlijk is het setje wat ik nu heb voor mij nog altijd goed genoeg.quote:Op zaterdag 24 maart 2007 23:18 schreef SiGNe het volgende:
Mooie messenset ook, slijp je die ook zelf? en hoe durf je dat aan?
Ik heb 3 "simpele" (vergeleken bij die Japanse messen) Zwinkel 5* messen maar ik durf eigenlijk alleen aanzetten aan en ook dat duurde even (ivm. verneuken van de messen).
Mij kijkt het dat één keer verkeerd aanzetten/slijpen de messen levenslang verneukt, of ben ik nou te paranoïa?
Hey mirugai!!!! Joehoe!!!!quote:Op dinsdag 20 maart 2007 20:32 schreef Oblivion het volgende:
Ik heb nog een vraagje voor Mirugai: Hoe deed je dat ene sausje ook alweer...
Die voor de tarbot.
Soja, rijstazijn en suiker?![]()
waar kan je het beste sushi/sashimi messen scoren, en wat voor wetstenen daarbij? heb wel wat messen van global, maar dat moet het waarschijnlijk wel afleggen tegen het handgemaakte spul (maar daar betaal je voor neem ik aan)quote:Op dinsdag 27 maart 2007 11:57 schreef mirugai het volgende:
[..]
Het was het eerste wat ik leerde toen ik m'n messenset kreeg: slijpen. En daarna werd het m'n ochtendritueel in de sushi bar/restaurant: elke dag minimaal een kwartier m'n messen slijpen. Moest ook wel, want het zijn messen van middelmatige kwaliteit, dus ze behouden de scherpte niet zo lang (komt ook vanwege de hoek waaronder ze geslepen worden). Op een goede dag als het sashimimes versleten is koop ik wel een keer een mes van een echt goede kwaliteit staal, maar die kosten minimaal aantal honderd eurootjes, dus daar hik ik voorlopig nog wel tegenaan. En eigenlijk is het setje wat ik nu heb voor mij nog altijd goed genoeg.
heb er 1tje van staal volgens mij. Maar volgens 't boekje mag ik daar mijn deba niet mee slijpen, alleen met een slijpsteenquote:Op woensdag 28 maart 2007 16:34 schreef Tha_Butcha het volgende:
3 euro per mes. heb je geen keramische slijpstaaf ofzo?
Gelukkig maar dat veel mensen gewoon hun werk doen en niet zo elitair zijn dat alleen het échte werk telt.quote:Op donderdag 29 maart 2007 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Messenslijpen is een vak, net als bakker ofzo, een aardig broodje bakken kunnen veel mensen met een readymix, maar het échte werk is wat anders.
Ik ben niet elitair over messen slijpen, ik weet er genoeg van om diep respect te hebben voor een vakman die het echt kan. Je kan zelf je messen scherpen, helemaal waar, maar een prachtige gelijkmatige sneede erop te hebben die glad is, en het mes zo scherp maakt als een scheermes (letterlijk) dát is een vak waar je jaren voor nodig hebt om het te leren.quote:Op donderdag 29 maart 2007 13:34 schreef mirugai het volgende:
[..]
Gelukkig maar dat veel mensen gewoon hun werk doen en niet zo elitair zijn dat alleen het échte werk telt.
Ken trouwens geen enkele goede japanse sushi chef die niet z'n messen zelf slijpt. Een Japanse messensmid heeft 'ns gezegd dat een mes iets persoonlijks wordt door het gebruik en het feit dat je het zelf slijpt.
Zeur niet man. Je wijst op dit forum altijd met zo'n vingertje van 'hoe het allemaal moet en hoort'. Om het met jouw bakkeranalogie te zeggen: voor een groot deel van de wereld is een brood iets om van te leven, die bakken het zelf of halen het bij een bakker, dat is al eeuwen zo. En je hebt van die elitaire figuren die met zo'n vingertje wijzen dat zelf gebakken brood eigenlijk geen brood is, nee want écht brood komt van een bakker, zo'n persoon die er jaaaaaaaaaaren heeft geleerd om écht broden te kunnen bakkenquote:Op donderdag 29 maart 2007 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ben niet elitair over messen slijpen, ik weet er genoeg van om diep respect te hebben voor een vakman die het echt kan. Je kan zelf je messen scherpen, helemaal waar, maar een prachtige gelijkmatige sneede erop te hebben die glad is, en het mes zo scherp maakt als een scheermes (letterlijk) dát is een vak waar je jaren voor nodig hebt om het te leren.
Om in dezelfde analogie te blijven, als jij les hebt gehad om te slijpen dan ben je toch ook gewoon naar de bakkersschool geweest?quote:Op donderdag 29 maart 2007 14:25 schreef mirugai het volgende:
[..]
Zeur niet man. Je wijst op dit forum altijd met zo'n vingertje van 'hoe het allemaal moet en hoort'. Om het met jouw bakkeranalogie te zeggen: voor een groot deel van de wereld is een brood iets om van te leven, die bakken het zelf of halen het bij een bakker, dat is al eeuwen zo. En je hebt van die elitaire figuren die met zo'n vingertje wijzen dat zelf gebakken brood eigenlijk geen brood is, nee want écht brood komt van een bakker, zo'n persoon die er jaaaaaaaaaaren heeft geleerd om écht broden te kunnen bakken
En ik heb dus zeker een half jaar onder begeleiding m'n messen leren slijpen. Scheermesscherp is dus geen probleem, maar vaak is dat niet eens echt nodig. Kijk, ik heb gewoon een scherp mes nodig om iets mee te snijden en ik hoeft niet te blaten dat ik 't bij een meesterslijper heb gebracht zodat ik een scheermescherp mes heb.
Ik heb tijdens een Sushiworkshop geleerd dat je de nori voor ongeveer driekwart met rijst bedekt. 1cm overlaten is dus te weinig.quote:Op maandag 2 april 2007 11:12 schreef aceHigh het volgende:
Van het weekend voor de tweede keer sushi gemaakt. Het rollen ging een stuk beter dan de eerste keer en de rollen waren ook allemaal ongeveer even dik.
Aan de bovenkant laat ik ongeveer 1cm van de nori onbedekt, maar als ik dan gerolt heb blijft de rol niet dicht zitten. Ik smeer dus voor ik ga rollen wat water op die rand boven het rijst, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling?
Iemand misschien enig idee waarom mijn rollen niet vanzelf dicht blijven?
dat is hetquote:Op maandag 2 april 2007 11:14 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Ik heb tijdens een Sushiworkshop geleerd dat je de nori voor ongeveer driekwart met rijst bedekt. 1cm overlaten is dus te weinig.
Ja, dat weet ik. Ik zou het dan ook op de een of andere manier door een kenner laten klaarmaken. Er zit toch een sushitent hier in de buurt, die het zelf wel verkoopt, die doen misschien niet zo moeilijkquote:Op maandag 2 april 2007 22:24 schreef SiGNe het volgende:
Fugu..moet je alleen wel weten hoe je 'm moet fileren anders heb je kans dat er er dood aan gaat (de organen bevatten dodelijke stoffen voor mensen)
Fugu in Nederland verkrijgbaar? ik dacht dat het alleen in Japan werd gebruikt.quote:Op maandag 2 april 2007 22:25 schreef Pheno het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik. Ik zou het dan ook op de een of andere manier door een kenner laten klaarmaken. Er zit toch een sushitent hier in de buurt, die het zelf wel verkoopt, die doen misschien niet zo moeilijk
Edit: Fugu was de kogelvis btw
Zee egel is uni, die is volgens mij niet giftig? Tenminste, niet alle soorten als ik het goe dheb. Al die japanse benamingen ook
Ik had het over uni, zee egel dusquote:Op maandag 2 april 2007 22:57 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Fugu in Nederland verkrijgbaar? ik dacht dat het alleen in Japan werd gebruikt.
En het is inderdaad kogelvis.
Het is even wennen met zo'n eirol, maar het is gelukt! Omdat de rijst normaal aan de nori blijft kleven is het nu wel anders, dat doet het op ei dus nietquote:Op zaterdag 7 april 2007 17:54 schreef Martijn_77 het volgende:
Ben wel benieuwd naar foto's Pheno
foto's foto's foto'squote:Op zaterdag 7 april 2007 20:28 schreef Pheno het volgende:
[..]
Het is even wennen met zo'n eirol, maar het is gelukt! Omdat de rijst normaal aan de nori blijft kleven is het nu wel anders, dat doet het op ei dus niet
Ik upload de foto(s) een andere keer, nu eerst even aan de paas-sushi![]()
Het is op.quote:
advocado zalm, surimi en tonijn uit blik (naturel) met mayo.quote:Op dinsdag 10 april 2007 19:41 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Pheno Ziet er goed uit
Hoe heb je het ei voor de rool zo gekregen? En wat had je allemaal in je sushi zitten?
Ik vond het lekker iigquote:Op dinsdag 10 april 2007 21:06 schreef zquing het volgende:
is dat lekker met mayo? Je hebt ook van die toffe vierkante pannen voor de ei
Kan iemand mij vertellen hoe lang je de gember in de rijstazijn moet laten staan voor hij lekker is?quote:Op woensdag 23 maart 2005 11:32 schreef Lempicka het volgende:
je kan ook verse gember nemen, en hem in hele dunne plakjes snijden, en vervolgens in de rijstazijn zetten.. jum.
Mijn vrouw heeft ooit e3en potje gember bij de Xenos gehaald. Ik weet niet meer waar het vandaan kwam (buitenlands iig), maar het was zeker goed. Helaas kon ik het niet meer vinden de vorige keer.quote:Op maandag 16 april 2007 19:21 schreef Martijn_77 het volgende:
Uit Zelf Sushi maken
[..]
Kan iemand mij vertellen hoe lang je de gember in de rijstazijn moet laten staan voor hij lekker is?
Voor zo ver ik weet verkopen ze bij de Xenos alleen van die gesuikerde gember of van die gember bolletjes op siroop. hebben jullie die gebruikt?quote:Op maandag 16 april 2007 20:56 schreef Pheno het volgende:
Mijn vrouw heeft ooit e3en potje gember bij de Xenos gehaald. Ik weet niet meer waar het vandaan kwam (buitenlands iig), maar het was zeker goed. Helaas kon ik het niet meer vinden de vorige keer.
Gewoon bij de Albert Heijn ed. te koop hoorquote:Op dinsdag 17 april 2007 19:18 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Voor zo ver ik weet verkopen ze bij de Xenos alleen van die gesuikerde gember of van die gember bolletjes op siroop. hebben jullie die gebruikt?
Ik dacht namelijk dat je het met verse gember moest maken.
Waar ik gember en van die ingelegde gember kan kopen weet ik maar mijn vraag was als je het zelf wil maken hoe lang moet je het dan inleggen?quote:Op dinsdag 17 april 2007 20:48 schreef Duderinnetje het volgende:
Gewoon bij de Albert Heijn ed. te koop hoor
Schijnt dat het tien jaar moet trekken in eikenhouten vaten. Het is dan wel zaak dat je ze regelmatig even door de tuin rolt, bij voorkeur langs een haag van seringen, waarbij je drie maal in oostelijke richting op het vat slaat met een vlakke hand.quote:Op dinsdag 17 april 2007 21:59 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Waar ik gember en van die ingelegde gember kan kopen weet ik maar mijn vraag was als je het zelf wil maken hoe lang moet je het dan inleggen?
Ik ben niet zo van de AH. De lokale toko is goedkoper en heeft beter spul imho.quote:Op woensdag 18 april 2007 09:21 schreef Stansfield het volgende:
In de allerhande stond nog een advertentie van een hele zelf sushi maak kit ofzo.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |