waar kan je het beste sushi/sashimi messen scoren, en wat voor wetstenen daarbij? heb wel wat messen van global, maar dat moet het waarschijnlijk wel afleggen tegen het handgemaakte spul (maar daar betaal je voor neem ik aan)quote:Op dinsdag 27 maart 2007 11:57 schreef mirugai het volgende:
[..]
Het was het eerste wat ik leerde toen ik m'n messenset kreeg: slijpen. En daarna werd het m'n ochtendritueel in de sushi bar/restaurant: elke dag minimaal een kwartier m'n messen slijpen. Moest ook wel, want het zijn messen van middelmatige kwaliteit, dus ze behouden de scherpte niet zo lang (komt ook vanwege de hoek waaronder ze geslepen worden). Op een goede dag als het sashimimes versleten is koop ik wel een keer een mes van een echt goede kwaliteit staal, maar die kosten minimaal aantal honderd eurootjes, dus daar hik ik voorlopig nog wel tegenaan. En eigenlijk is het setje wat ik nu heb voor mij nog altijd goed genoeg.
heb er 1tje van staal volgens mij. Maar volgens 't boekje mag ik daar mijn deba niet mee slijpen, alleen met een slijpsteenquote:Op woensdag 28 maart 2007 16:34 schreef Tha_Butcha het volgende:
3 euro per mes. heb je geen keramische slijpstaaf ofzo?
Gelukkig maar dat veel mensen gewoon hun werk doen en niet zo elitair zijn dat alleen het échte werk telt.quote:Op donderdag 29 maart 2007 12:54 schreef Pietverdriet het volgende:
Messenslijpen is een vak, net als bakker ofzo, een aardig broodje bakken kunnen veel mensen met een readymix, maar het échte werk is wat anders.
Ik ben niet elitair over messen slijpen, ik weet er genoeg van om diep respect te hebben voor een vakman die het echt kan. Je kan zelf je messen scherpen, helemaal waar, maar een prachtige gelijkmatige sneede erop te hebben die glad is, en het mes zo scherp maakt als een scheermes (letterlijk) dát is een vak waar je jaren voor nodig hebt om het te leren.quote:Op donderdag 29 maart 2007 13:34 schreef mirugai het volgende:
[..]
Gelukkig maar dat veel mensen gewoon hun werk doen en niet zo elitair zijn dat alleen het échte werk telt.
Ken trouwens geen enkele goede japanse sushi chef die niet z'n messen zelf slijpt. Een Japanse messensmid heeft 'ns gezegd dat een mes iets persoonlijks wordt door het gebruik en het feit dat je het zelf slijpt.
Zeur niet man. Je wijst op dit forum altijd met zo'n vingertje van 'hoe het allemaal moet en hoort'. Om het met jouw bakkeranalogie te zeggen: voor een groot deel van de wereld is een brood iets om van te leven, die bakken het zelf of halen het bij een bakker, dat is al eeuwen zo. En je hebt van die elitaire figuren die met zo'n vingertje wijzen dat zelf gebakken brood eigenlijk geen brood is, nee want écht brood komt van een bakker, zo'n persoon die er jaaaaaaaaaaren heeft geleerd om écht broden te kunnen bakkenquote:Op donderdag 29 maart 2007 13:51 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik ben niet elitair over messen slijpen, ik weet er genoeg van om diep respect te hebben voor een vakman die het echt kan. Je kan zelf je messen scherpen, helemaal waar, maar een prachtige gelijkmatige sneede erop te hebben die glad is, en het mes zo scherp maakt als een scheermes (letterlijk) dát is een vak waar je jaren voor nodig hebt om het te leren.
Om in dezelfde analogie te blijven, als jij les hebt gehad om te slijpen dan ben je toch ook gewoon naar de bakkersschool geweest?quote:Op donderdag 29 maart 2007 14:25 schreef mirugai het volgende:
[..]
Zeur niet man. Je wijst op dit forum altijd met zo'n vingertje van 'hoe het allemaal moet en hoort'. Om het met jouw bakkeranalogie te zeggen: voor een groot deel van de wereld is een brood iets om van te leven, die bakken het zelf of halen het bij een bakker, dat is al eeuwen zo. En je hebt van die elitaire figuren die met zo'n vingertje wijzen dat zelf gebakken brood eigenlijk geen brood is, nee want écht brood komt van een bakker, zo'n persoon die er jaaaaaaaaaaren heeft geleerd om écht broden te kunnen bakken
En ik heb dus zeker een half jaar onder begeleiding m'n messen leren slijpen. Scheermesscherp is dus geen probleem, maar vaak is dat niet eens echt nodig. Kijk, ik heb gewoon een scherp mes nodig om iets mee te snijden en ik hoeft niet te blaten dat ik 't bij een meesterslijper heb gebracht zodat ik een scheermescherp mes heb.
Ik heb tijdens een Sushiworkshop geleerd dat je de nori voor ongeveer driekwart met rijst bedekt. 1cm overlaten is dus te weinig.quote:Op maandag 2 april 2007 11:12 schreef aceHigh het volgende:
Van het weekend voor de tweede keer sushi gemaakt. Het rollen ging een stuk beter dan de eerste keer en de rollen waren ook allemaal ongeveer even dik.
Aan de bovenkant laat ik ongeveer 1cm van de nori onbedekt, maar als ik dan gerolt heb blijft de rol niet dicht zitten. Ik smeer dus voor ik ga rollen wat water op die rand boven het rijst, maar dat is eigenlijk niet de bedoeling?
Iemand misschien enig idee waarom mijn rollen niet vanzelf dicht blijven?
dat is hetquote:Op maandag 2 april 2007 11:14 schreef _Arual_ het volgende:
[..]
Ik heb tijdens een Sushiworkshop geleerd dat je de nori voor ongeveer driekwart met rijst bedekt. 1cm overlaten is dus te weinig.
Ja, dat weet ik. Ik zou het dan ook op de een of andere manier door een kenner laten klaarmaken. Er zit toch een sushitent hier in de buurt, die het zelf wel verkoopt, die doen misschien niet zo moeilijkquote:Op maandag 2 april 2007 22:24 schreef SiGNe het volgende:
Fugu..moet je alleen wel weten hoe je 'm moet fileren anders heb je kans dat er er dood aan gaat (de organen bevatten dodelijke stoffen voor mensen)
Fugu in Nederland verkrijgbaar? ik dacht dat het alleen in Japan werd gebruikt.quote:Op maandag 2 april 2007 22:25 schreef Pheno het volgende:
[..]
Ja, dat weet ik. Ik zou het dan ook op de een of andere manier door een kenner laten klaarmaken. Er zit toch een sushitent hier in de buurt, die het zelf wel verkoopt, die doen misschien niet zo moeilijk
Edit: Fugu was de kogelvis btw
Zee egel is uni, die is volgens mij niet giftig? Tenminste, niet alle soorten als ik het goe dheb. Al die japanse benamingen ook
Ik had het over uni, zee egel dusquote:Op maandag 2 april 2007 22:57 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Fugu in Nederland verkrijgbaar? ik dacht dat het alleen in Japan werd gebruikt.
En het is inderdaad kogelvis.
Het is even wennen met zo'n eirol, maar het is gelukt! Omdat de rijst normaal aan de nori blijft kleven is het nu wel anders, dat doet het op ei dus nietquote:Op zaterdag 7 april 2007 17:54 schreef Martijn_77 het volgende:
Ben wel benieuwd naar foto's Pheno
foto's foto's foto'squote:Op zaterdag 7 april 2007 20:28 schreef Pheno het volgende:
[..]
Het is even wennen met zo'n eirol, maar het is gelukt! Omdat de rijst normaal aan de nori blijft kleven is het nu wel anders, dat doet het op ei dus niet
Ik upload de foto(s) een andere keer, nu eerst even aan de paas-sushi![]()
Het is op.quote:
advocado zalm, surimi en tonijn uit blik (naturel) met mayo.quote:Op dinsdag 10 april 2007 19:41 schreef Martijn_77 het volgende:
@ Pheno Ziet er goed uit
Hoe heb je het ei voor de rool zo gekregen? En wat had je allemaal in je sushi zitten?
Ik vond het lekker iigquote:Op dinsdag 10 april 2007 21:06 schreef zquing het volgende:
is dat lekker met mayo? Je hebt ook van die toffe vierkante pannen voor de ei
Kan iemand mij vertellen hoe lang je de gember in de rijstazijn moet laten staan voor hij lekker is?quote:Op woensdag 23 maart 2005 11:32 schreef Lempicka het volgende:
je kan ook verse gember nemen, en hem in hele dunne plakjes snijden, en vervolgens in de rijstazijn zetten.. jum.
Mijn vrouw heeft ooit e3en potje gember bij de Xenos gehaald. Ik weet niet meer waar het vandaan kwam (buitenlands iig), maar het was zeker goed. Helaas kon ik het niet meer vinden de vorige keer.quote:Op maandag 16 april 2007 19:21 schreef Martijn_77 het volgende:
Uit Zelf Sushi maken
[..]
Kan iemand mij vertellen hoe lang je de gember in de rijstazijn moet laten staan voor hij lekker is?
Voor zo ver ik weet verkopen ze bij de Xenos alleen van die gesuikerde gember of van die gember bolletjes op siroop. hebben jullie die gebruikt?quote:Op maandag 16 april 2007 20:56 schreef Pheno het volgende:
Mijn vrouw heeft ooit e3en potje gember bij de Xenos gehaald. Ik weet niet meer waar het vandaan kwam (buitenlands iig), maar het was zeker goed. Helaas kon ik het niet meer vinden de vorige keer.
Gewoon bij de Albert Heijn ed. te koop hoorquote:Op dinsdag 17 april 2007 19:18 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Voor zo ver ik weet verkopen ze bij de Xenos alleen van die gesuikerde gember of van die gember bolletjes op siroop. hebben jullie die gebruikt?
Ik dacht namelijk dat je het met verse gember moest maken.
Waar ik gember en van die ingelegde gember kan kopen weet ik maar mijn vraag was als je het zelf wil maken hoe lang moet je het dan inleggen?quote:Op dinsdag 17 april 2007 20:48 schreef Duderinnetje het volgende:
Gewoon bij de Albert Heijn ed. te koop hoor
Schijnt dat het tien jaar moet trekken in eikenhouten vaten. Het is dan wel zaak dat je ze regelmatig even door de tuin rolt, bij voorkeur langs een haag van seringen, waarbij je drie maal in oostelijke richting op het vat slaat met een vlakke hand.quote:Op dinsdag 17 april 2007 21:59 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Waar ik gember en van die ingelegde gember kan kopen weet ik maar mijn vraag was als je het zelf wil maken hoe lang moet je het dan inleggen?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |