Portaal heeft 60.000 verhuureenhedenquote:Op donderdag 28 juli 2005 19:36 schreef cora4034 het volgende:
[..]
Woningcorporaties (in euro’s) 2005
1. Portaal 240.000
2. Ymere 205.000
3. Staedion 186.000
Die hoeveelheid woningen exploiteerden ze 20 jaar geleden ook al. Zoveel huurwoningen zijn er de laatste jaren niet bijgekomen. Deze uitzonderlijke salarissen zijn relatief nieuw.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:15 schreef k_man het volgende:
[..]
Ja, ik ken het artikel. Twee ton is veel geld, maar aan de andere kant gaat dit wel om ondernemingen die duizenden woningen exploiteren. Er is dan, net als bij alle non profit organisaties, een spanningsveld tussen de ethiek aan de ene kant en de marktconformiteit aan de andere kant.
Dat is niet waar. Corporaties zijn de laatste tijd massaal gefuseerd tot enorme vastgoedbedrijven. Portaal en Ymere en Staedion bestonden 20 jaar geleden in ieder geval niet, maar komen voort uit verschillende kleinere corporaties.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:30 schreef cora4034 het volgende:
Die hoeveelheid woningen exploiteerden ze 20 jaar geleden ook al. Zoveel huurwoningen zijn er de laatste jaren niet bijgekomen. Deze uitzonderlijke salarissen zijn relatief nieuw.
Nee hoor, ik heb liever kleine efficienter werkende organisaties die niet vergeten zijn waar het woord "volkshuisvesting" voor dient. Die in de wijk zitten. Met een directeur die wat minder mensen onder zich heeft, minder woningen, en daardoor minder hoeft te verdienen.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:23 schreef Tarak het volgende:
[..]
Portaal heeft 60.000 verhuureenheden
Ymere heeft 47.000 verhuureenheden
Staedion heeft 75.000 verhuureenheden
Dat zegt wel iets over de grote van de organisaties. En je wil natuurlijk ook wel dat een kundig iemand directeur is. Juist in een kapitaalintensieve sector als de vastgoedsector heeft dat z'n prijs.
Da's een beetje een tegenstelling...quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:46 schreef cora4034 het volgende:
ik heb liever kleine efficienter werkende organisaties
Je bedoeld goedkope woningen afbreken en dure woningen bouwen die vervolgens geen hond wil huren. ( dan heb ik het over huren van 1200 euro) Je kunt ook doorslaan. En dat is nu wat er soms in deze sector gebeurd.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:35 schreef k_man het volgende:
[..]
Dat is niet waar. Corporaties zijn de laatste tijd massaal gefuseerd tot enorme vastgoedbedrijven. Portaal en Ymere en Staedion bestonden 20 jaar geleden in ieder geval niet, maar komen voort uit verschillende kleinere corporaties.
Daarnaast is het werk van de corporaties behoorlijk veranderd. Zo hebben deze grote jongens er bijvoorbeeld vaak een projectontwikkelingstak bij die geld moet genereren om de sociale projecten te bekostigen.
Juist zouden moeten.....quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:48 schreef k_man het volgende:
[..]
Da's een beetje een tegenstelling...
Juist grote corporaties kunnen (of zouden althans moeten) efficienter werken.
Duurdere huurwoningen of koopwoningen inderdaad. En ja, soms gebeuren er dingen die niet verstandig zijn, net als overal.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:50 schreef cora4034 het volgende:
[..]
Je bedoeld goedkope woningen afbreken en dure woningen bouwen die vervolgens geen hond wil huren. ( dan heb ik het over huren van 1200 euro) Je kunt ook doorslaan. En dat is nu wat er soms in deze sector gebeurd.
Klantvriendelijk en efficiënt is niet hetzelfde...quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:54 schreef cora4034 het volgende:
Dan is zo een kantoortje in de wijk met een opzichter toch een stuk efficienter.
Zat ik er toch niet ver langs met mijn 300K waar de lonen van bestuurders naar toe aan het gaan zijn. Was toch stiekum niet populistisch.quote:Op donderdag 28 juli 2005 23:15 schreef k_man het volgende:
[..]
Klantvriendelijk en efficiënt is niet hetzelfde...
heb je in Duitsland ook nog zo iets als bau rente of zo ? dat je als het ware vanaf je geboorte al spaart voor een kapitaaltje om daarmee een huis te bouwen ? of is dat systeem er niet meerquote:Op vrijdag 29 juli 2005 09:22 schreef Pietverdriet het volgende:
De gemeentes hebben het monopolie op bouwrijp maken van grond, en houden de markt kunstmatig krap.
Nederland worsteld in 2005, 50 jaar na de tweede wereldoorlog nog steeds met woningnood.
Duitsland, waar iedere stad tot puin werd gesmeten heeft een woning overschot, de huizen zijn er ruimer en goedkoper, en over het algemeen van veel betere kwaliteit.
Bausparvertrag bedoel je?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 09:28 schreef LangeTabbetje het volgende:
[..]
heb je in Duitsland ook nog zo iets als bau rente of zo ? dat je als het ware vanaf je geboorte al spaart voor een kapitaaltje om daarmee een huis te bouwen ? of is dat systeem er niet meer
Het is al 60 jaar geledenquote:Op vrijdag 29 juli 2005 09:22 schreef Pietverdriet het volgende:
De gemeentes hebben het monopolie op bouwrijp maken van grond, en houden de markt kunstmatig krap.
Nederland worsteld in 2005, 50 jaar na de tweede wereldoorlog nog steeds met woningnood.
Duitsland, waar iedere stad tot puin werd gesmeten heeft een woning overschot, de huizen zijn er ruimer en goedkoper, en over het algemeen van veel betere kwaliteit.
Ik weet niet hoe het heette, maar het was toch iets van een spaarsysteem ?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 11:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bausparvertrag bedoel je?
http://de.wikipedia.org/wiki/Bausparvertrag
Als je zelf zegt dat het overheidsbeleid in het verleden verkeerd is geweest, en nu een omslag wordt gemaakt naar dereguleren (lees: minder overheidsbeleid) dan moet jij dat toch juist goedvinden?quote:Op donderdag 28 juli 2005 12:40 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Een bron wordt ook normaal vermeld, zodat we die kunnen nagaan.
Het lijkt bijna wel of je bij de overheid werkt en het beleid wilt goedpraten. Door falend beleid door de jaren heen is er dit tekort op de marktontstaan, en wordt door de bureacratie in stand gehouden. Vind je het dan gek dat je op een gegeven monent ik nogal cynisch wordt over de wilde plannen van beleidmakers. Als je dan terug kijkt zie je toch weer dat er niets veranderd is.
uiteindelijk niet want jij hebt zelf weer die overheid gefinancieerdquote:Op woensdag 27 juli 2005 10:46 schreef Seneca het volgende:
Bedankt Swetsenegger. Als ik het goed begrijp betaald de overheid dus mee aan het financieren van jouw woning?
woningbezit stimulerenquote:In mijn opinie niet een taak van de overheid. Met welke gedachte is de hypotheekrente aftrek eigenlijk ooit ingevoerd?
mijn trapveldje waar ik als klein kind voetbalde gaan ze volbouwenquote:Op woensdag 27 juli 2005 13:02 schreef more het volgende:
Door een slecht ruimtelijk beleid, Jan Pronk heeft als VROM minister het bouwen van nieuwe huizen bijna onmogelijk gemaakt, mag je bijna nergens meer bouwen. Vergunningprocedures duren een eeuwigheid!
Ze bouwen in de steden en dorpen elke gaatje vol maar daar buiten is het verrekte moeilijk om te bouwen.
Veel woningcorperaties hebben naast hun z.g non profit woningbouw nog commerciële woningbouw. Extra bvtjes, die zich voornamelijk in het hogere segment van de woningbouw bezighouden, boven de 4 ton koop en 2000+ ¤ p/m huurwoningen.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:15 schreef k_man het volgende:
[..]
Ja, ik ken het artikel. Twee ton is veel geld, maar aan de andere kant gaat dit wel om ondernemingen die duizenden woningen exploiteren. Er is dan, net als bij alle non profit organisaties, een spanningsveld tussen de ethiek aan de ene kant en de marktconformiteit aan de andere kant.
> 2000 euro per maand huurwoningen?quote:Op vrijdag 29 juli 2005 22:48 schreef Maximus.Proximus het volgende:
[..]
Veel woningcorperaties hebben naast hun z.g non profit woningbouw nog commerciële woningbouw. Extra bvtjes, die zich voornamelijk in het hogere segment van de woningbouw bezighouden, boven de 4 ton koop en 2000+ ¤ p/m huurwoningen.
Het is zo'n eind naar mijn werk rijden vanaf nieuw zeelandquote:Op vrijdag 29 juli 2005 22:48 schreef McCarthy het volgende:
voor de mensen die wonen te duur vinden is emigreren is uiteraard ook een oplossing
stond iig wel op mijn verlanglijstje
Sorry, appartementen, bedoelde ik.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 22:50 schreef Tarak het volgende:
[..]
> 2000 euro per maand huurwoningen?![]()
![]()
Dat is maar een heel klein segment hoor!!
Ja, appartmenten van meer dan 2000 euro p/m zijn er ook enorm veel...quote:Op vrijdag 29 juli 2005 22:55 schreef Maximus.Proximus het volgende:
[..]
Sorry, appartementen, bedoelde ik.
De gemeenten hebben nauwelijks grond om te verkopen. Het zijn de grondspeculanten die grond van boeren opkopen in de hoop dat de gemeenten in de toekomst deze grond in het bestemmingsplan opnemen als woongebied. Een stukje landbouwgrond kan makkelijk 100x zo duur worden als het de stempel 'bouwgrond' krijgt. Om het woningtekort op te lossen zou er (onder andere) meer bouwgrond beschikbaar moeten worden gesteld door de gemeenten (op papier dus). Die kunnen dit echter niet omdat ze tegen worden gehouden door de regels van de overheid.quote:Op woensdag 27 juli 2005 16:01 schreef JanMichiel het volgende:
Ja dus? Het maakt toch niet uit voor hoeveel ze de grond verkopen, ALS ze de grond maar verkopen en er dus meer aanbod komt. Het is game theory, de gemeenten worden als het ware tegen elkaar uitgespeeld. Ze kunnen als een monopolist de hoge prijzen niet uitbuiten omdat bepaalde andere gemeenten nu al reeds zullen overgaan tot verkoop en zo ook zij genoodzaakt zullen zijn tot verkoop omdat anders ze straks nog maar minder geld voor de grond krijgen.
Het bestemmingsplan aanpassen zou veel schelen idd. Gaat Provinciale staten daar niet over? Nu wordt er al volop gespeculeerd met grond. Veel investeerders kopen voor weinig geld stukken grond in de hoop dat later het bestemmingsplan aangepast wordt en ze er op mogen bouwen. Wmb bouwen we gewoon een nieuwe stad ergens in het Groene Hart. Of net buiten de Randstad om files tegen te gaan.quote:Op zaterdag 30 juli 2005 09:33 schreef NewOrder het volgende:
[..]
De gemeenten hebben nauwelijks grond om te verkopen. Het zijn de grondspeculanten die grond van boeren opkopen in de hoop dat de gemeenten in de toekomst deze grond in het bestemmingsplan opnemen als woongebied. Een stukje landbouwgrond kan makkelijk 100x zo duur worden als het de stempel 'bouwgrond' krijgt. [...]
Het bestemmingsplan an sich is het probleem niet. De Provincie heeft trouwens alleen een controlerende functie. Het plan wordt voorbereid en opgemaakt door de gemeente.quote:Op zaterdag 30 juli 2005 09:47 schreef sizzler het volgende:
[..]
Het bestemmingsplan aanpassen zou veel schelen idd. Gaat Provinciale staten daar niet over? Nu wordt er al volop gespeculeerd met grond. Veel investeerders kopen voor weinig geld stukken grond in de hoop dat later het bestemmingsplan aangepast wordt en ze er op mogen bouwen. Wmb bouwen we gewoon een nieuwe stad ergens in het Groene Hart. Of net buiten de Randstad om files tegen te gaan.
Je kunt niet zomaar grond bouwrijp verklaren. Bouwrijp maken betekend aanleg van riool en aardebanen.quote:Op zaterdag 30 juli 2005 12:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Speculeren heen of weer, die kunnen ook alleen verdienen omdat bouwgrond schaars is. Als alle gemeenten voldoende grond "bouwrijp" zouden verklaren zakt de prijs en ook de speculanten verdienen dan niet. Gewoon het aanbod groter maken dan de vraag, dan zakt de prijs.
Okay, aanwijzen in het bestemmingsplan en vrijgeven tot bouwrijp maken.quote:Op zaterdag 30 juli 2005 12:18 schreef EA het volgende:
[..]
Je kunt niet zomaar grond bouwrijp verklaren. Bouwrijp maken betekend aanleg van riool en aardebanen.
Wat andere mensen ook al aangeven meer grond tot bouwgrond promoveren. Mischien zelf wel op een foute manier, gewoon de grond welke eerst landbouwgrond was ook voor dezelfde prijs als de de speculanten betaald hebben van hun terugkopen.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 22:13 schreef JanMichiel het volgende:
[..]
Als je zelf zegt dat het overheidsbeleid in het verleden verkeerd is geweest, en nu een omslag wordt gemaakt naar dereguleren (lees: minder overheidsbeleid) dan moet jij dat toch juist goedvinden?
Geef eens aan wat voor geweldige plannen de overheid volgens jou zou moeten ondernemen om de woningnood op te lossen.
dat snappen de projectontwikkelaars zelf ook welquote:Geen bouwvergunningen meer afgeven voor kantoren, want die zijn er op dit moment in overvloed.
Ter illustratie, volgens het Kadaster kostte een hectare grasland in het 2e kwartaal van 2005 gemiddeld ¤24.120,-, een hectare akkerbouwland ¤27.895,- en vierkante meter bouwgrond ¤322,-. Tel uit je winst.quote:Op zaterdag 30 juli 2005 12:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Speculeren heen of weer, die kunnen ook alleen verdienen omdat bouwgrond schaars is. Als alle gemeenten voldoende grond "bouwrijp" zouden verklaren zakt de prijs en ook de speculanten verdienen dan niet. Gewoon het aanbod groter maken dan de vraag, dan zakt de prijs.
Een agrarier die zijn grond verkoopt aan een projectontwikkelaar of overheid krijgt niet de prijs die jij noemt (gemiddeld ¤24.120,-, een hectare akkerbouwland ¤27.895,-) maar krijgt meestal een prijs van ¤ 20,- tot ¤ 50,- per vierkante meter dus ¤ 200.000,- tot ¤ 500.000,- per hectare.quote:Op zondag 31 juli 2005 17:52 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Ter illustratie, volgens het Kadaster kostte een hectare grasland in het 2e kwartaal van 2005 gemiddeld ¤24.120,-, een hectare akkerbouwland ¤27.895,- en vierkante meter bouwgrond ¤322,-. Tel uit je winst.
Ja, bij Nijmegen de grens over... wel zo voordeligquote:Op maandag 1 augustus 2005 09:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Wolfskuil woont ook in Duitsland?
Staedion heeft 38.000 verhuureenheden, 34.000 daarvan zijn woningen.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:23 schreef Tarak het volgende:
[..]
Portaal heeft 60.000 verhuureenheden
Ymere heeft 47.000 verhuureenheden
Staedion heeft 75.000 verhuureenheden
Een tijdje geleden was er ook een interessante aflevering bij Zembla mbt dit topic.quote:Op donderdag 28 juli 2005 12:35 schreef pberends het volgende:
http://redir.vara.nl/zembla/
Vanavond Zembla over "De heilige hypotheekrente".
[..]
Is al online terug te zien, omdat het een herhaling is. Vooral "stunning" dat het voor de VVD heilig is. Je zou toch niet verwachten dat zo'n marktverstorende subsidie iets liberaals is.
Realplayer: rtsp://streams.omroep.nl/tv/vara/zembla/bb.20050224.rmquote:'BOUWFRAUDE VALT IN HET NIET BIJ GRONDSPECULATIE'
De documentaire enkele uren na afloop terug te kijken via:
Realplayer High| Low
Windows Media High | Low
'De geldbedragen die gemoeid waren met de bouwfraude vallen in het niet bij de enorme speculatiewinsten op de grondmarkt en de monopolieposities op de bouwlocaties die daarvan het gevolg zijn.' Dat zegt prof. H. Priemus van de TU Delft in Zembla. Priemus geldt als een van de grootste kenners van het huisvestingsbeleid in Nederland. 'Het pijnlijke is: de bouwfraude mocht niet en wat hier op de grondmarkt gebeurt mag wèl, want de wetgever is hier in gebreke gebleven.'
Hoe komt het dat de huizen in Nederland in vergelijking tot het buitenland zo duur zijn? Waarom moet je tegenwoordig vaak zo'n 6 tot 8 jaar wachten op een betaalbare huurwoning? En wie heeft er baat bij dat Nederland het enige land in West-Europa is waar al sinds de Tweede Wereldoorlog een woningtekort heerst? In Zembla wordt de rol van de overheid, de grondspeculanten, projectontwikkelaars en woningcorporaties tegen het licht gehouden.
KUNSTMATIGE SCHAARSTE
Grondspeculanten verdienen kapitalen aan de kunstmatige schaarste aan bouwgrond. Ze kopen boeren uit - die daarvoor vaak miljoenen vangen - in de hoop dat die agrarische grond tóch een bouwbestemming krijgt. Grond met een agrarische bestemming is 4 euro per vierkante meter waard. Als diezelfde grond een bouwbestemming krijgt, stijgt de prijs zonder dat er ook maar iets is gebeurd. En als het uiteindelijk bouwgrond is geworden, betaalt de huizenkoper vaak zo'n 600 euro per vierkante meter voor diezelfde grond. Een prijsopdrijving van bijna 15.000 %.
Peter Sisselaar, een grondspeculant die hieraan tientallen miljoenen verdiende, zegt in Zembla: 'Bouwen is niet lucratief, het gaat om de grond. Niet alleen ik, maar ook de banken, de ontwikkelaars, de verzekeringsmaatschappijen en vooral de gemeentes verdienen er kapitalen aan. Want dat zijn op dit moment de grootste speculanten.'
Volgens Nico Rietdijk, directeur van de Vereniging voor Ontwikkelaars en Bouwondernemers, kan de prijs van bouwgrond halveren wanneer de overheid een minder restrictief ruimtelijk beleid zou voeren, want dat zorgt al decennialang voor een kunstmatige schaarste aan bouwgrond. De huizenprijzen zouden dan 25% kunnen zakken, want de prijs van een huis bestaat vaak al voor meer dan de helft uit de prijs van de grond. 'Dat is de prijs die we met zijn allen betalen voor het open houden en heilig verklaren van de weilanden,' aldus Rietdijk
REGELGEVING
Een andere oorzaak van de hoge woningprijzen is volgens Friso de Zeeuw, directeur bij het Bouwfonds (de grootste projectontwikkelaar in Nederland) de regelgeving. Hij zegt in Zembla dat de huizenprijzen nog eens 10 procent omlaag kunnen als er minder regelgeving en procedures zouden zijn. Want het duurt vaak minstens zeven jaar vanaf het moment dat er ergens bouwplannen zijn tot het moment waarop de eerste palen de grond in mogen.
Carel Weeber, gerenommeerd architect en dertig jaar lang hoogleraar Bouwkunde in Delft: 'De prijs van een gemiddeld nieuwbouw huis bestaat alleen al voor zo'n 10 à 15.000 euro uit vergaderkosten. Overleg met ambtenaren. Er werken duizenden ambtenaren in die bouwsector en wat moeten die anders doen? Overleggen, controleren - eindeloos geouwehoer.'
Alleen wachten de meesten boeren niet totdat de bestemming van hun grond wijzigt. Als er een grondspeculant langskomt die een leuk aanbod doet en de betreffende boer had toch al het idee om te stoppen of het rustiger aan te doen, dan hapt ie gewoon toe.quote:Op maandag 1 augustus 2005 09:22 schreef more het volgende:
Een agrarier die zijn grond verkoopt aan een projectontwikkelaar of overheid krijgt niet de prijs die jij noemt (gemiddeld ¤24.120,-, een hectare akkerbouwland ¤27.895,-) maar krijgt meestal een prijs van ¤ 20,- tot ¤ 50,- per vierkante meter dus ¤ 200.000,- tot ¤ 500.000,- per hectare.
Ik heb laatst nog een artikel gelezen in een vakblad over een agrarier die had 100 hectare verkocht voor 100 x ¤400.000,- = ¤ 40 miljoen euro!
wordt een beetje gesugereerd dat grondspeculanten de schuld van de hoge prijzen zijn maar dat zijn uiteraard de gemeenten/ het ruimtelijke ordening beleid.quote:Op maandag 1 augustus 2005 14:22 schreef AchJa het volgende:
[..]
Een tijdje geleden was er ook een interessante aflevering bij Zembla mbt dit topic.
[..]
Realplayer: rtsp://streams.omroep.nl/tv/vara/zembla/bb.20050224.rm
Asf: mms://streams.omroep.nl/tv/vara/zembla/bb.20050224.asf
Kun je nu niets anders dan selectief lezenquote:Op maandag 1 augustus 2005 17:34 schreef McCarthy het volgende:
[..]
wordt een beetje gesugereerd dat grondspeculanten de schuld van de hoge prijzen zijn maar dat zijn uiteraard de gemeenten/ het ruimtelijke ordening beleid.
Dat zegt de grondspeculant die ook aan het woord komt.quote:Niet alleen ik, maar ook de banken, de ontwikkelaars, de verzekeringsmaatschappijen en vooral de gemeentes verdienen er kapitalen aan. Want dat zijn op dit moment de grootste speculanten.'
Je verwart het begrip schuld met verantwoordelijkheid. De overheid is verantwoordelijk voor het ruimtelijke ordening beleid, maar het zijn de grondhandelaren die ervoor zorgen dat de prijzen omhoog worden gedreven. Zij maken gebruik of vanuit een moreel standpunt gezien misbruik van de situatie en zijn derhalve schuldig aan de stijging van de prijzen van bouwgrond.quote:Op maandag 1 augustus 2005 17:34 schreef McCarthy het volgende:
wordt een beetje gesugereerd dat grondspeculanten de schuld van de hoge prijzen zijn maar dat zijn uiteraard de gemeenten/ het ruimtelijke ordening beleid.
Ja en dat leuke aanbod is meestal tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Boeren zijn niet achterlijk.quote:Op maandag 1 augustus 2005 17:31 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Alleen wachten de meesten boeren niet totdat de bestemming van hun grond wijzigt. Als er een grondspeculant langskomt die een leuk aanbod doet en de betreffende boer had toch al het idee om te stoppen of het rustiger aan te doen, dan hapt ie gewoon toe.
Als het om grond met een agrarische bestemming gaat, wordt die prijs niet bereikt. Dat zou immers betekenen dat de cijfers van het Kadaster niet kloppen, en dat lijkt me een ongegronde aanname.quote:Op maandag 1 augustus 2005 18:11 schreef more het volgende:
Ja en dat leuke aanbod is meestal tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Boeren zijn niet achterlijk.
Ik zou al blij zijn als ik dat kon krijgen met een fulltime baanquote:Op dinsdag 26 juli 2005 21:25 schreef Christine het volgende:
Sinds wanneer kan je als student een hypotheek krijgen van 110.000 euro?
Goed punt, Mensen worden daar enorm frusti van en gestrest.quote:Op woensdag 27 juli 2005 00:20 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Maar waarom bouwen we niet zoals ze dat in Duitsland doen? Allemaal grote vrijstaande huizen met kelders die zo groot zijn als het huis. Misschien dat we dan ook eens wat normaler kunnen gaan samenleven als we thuis een beetje de ruimte hebben. Zo dicht op elkaar in die kut vinexwijken word je ook alleen maar gefrustreerd van.
Grond met agrarische bestemming is momenteel aan de straatstenen niet kwijt te raken. Een boer die wil stoppen kiest eieren voor z'n geld. Ik heb zelf 2 jaar geleden een hectare gekocht voor 40.000 euro, mijn vader heeft zojuist 2 hectare gekocht, voor 35.000 euro (dus 17.500 p/h).quote:Op maandag 1 augustus 2005 18:11 schreef more het volgende:
[..]
Ja en dat leuke aanbod is meestal tussen de 20 en 50 euro per vierkante meter. Boeren zijn niet achterlijk.
Daar denk ik momenteel ook heel serieus over na.quote:Op vrijdag 29 juli 2005 22:48 schreef McCarthy het volgende:
voor de mensen die wonen te duur vinden is emigreren is uiteraard ook een oplossing
stond iig wel op mijn verlanglijstje
Die prijzen bij het kadaster zijn prijzen die boeren onderling betalen. Als de overheid/projectontwikkelaar/aannemer komt, wordt ondanks dat de grond een agrarische bestemming heeft, die hoge prijs betaald. Ook al wordt de bestemming pas over 5 a 10 jaar gewijzigd.quote:Op maandag 1 augustus 2005 19:32 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Als het om grond met een agrarische bestemming gaat, wordt die prijs niet bereikt. Dat zou immers betekenen dat de cijfers van het Kadaster niet kloppen, en dat lijkt me een ongegronde aanname.
Hoezo? Het kadaster houdt toch gewoon de verkoopprijzen bij?quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 09:14 schreef more het volgende:
[..]
Die prijzen bij het kadaster zijn prijzen die boeren onderling betalen. Als de overheid/projectontwikkelaar/aannemer komt, wordt ondanks dat de grond een agrarische bestemming heeft, die hoge prijs betaald. Ook al wordt de bestemming pas over 5 a 10 jaar gewijzigd.
*************************************************quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 09:28 schreef sigme het volgende:
[..]
Hoezo? Het kadaster houdt toch gewoon de verkoopprijzen bij?
Het maakt het kadaster niet uit wie koper en verkoper zijn.
Dus als een stuk weiland met agrarische bestemming wordt verkocht voor 50 euro/meter komt dat netjes in het kadaster te staan. Dat trekt de gemiddelde prijs van agrarisch land wat omhoog.
quote:Empirische verklaring prijs per hectare
De gemiddelde grondprijs, gemeten over alle 6.154 grondverkopen aan 'groene' en 'rode' kopers, was in 2001 ruim 72.500 euro per hectare. De berekeningen geven aan dat voor een perceel met een min of meer doorsnee agrarisch gebruik waarbij aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, de prijs per hectare op 41.614 euro uitkomt. Deze voorwaarden zijn: het perceel maakt geen deel uit van een geplande stedelijke locatie, een glastuinbouwgebied, een landinrichtingsgebied of een natuurgebied
quote:Ligt het perceel ten slotte ook nog in een gebied waarvoor concrete plannen voor stedelijke bebouwing zijn ontworpen, dan verdubbelt de prijs tot ruim 200.000 euro per hectare.
(Zibb.nl paysite)quote:Het al of niet gelegen zijn in een gebied met een specifieke bestemming blijkt zeer veel invloed te hebben op de perceelsprijs. Ligt het perceel volgens de Nieuwe kaart van Nederland (NKN) in een toekomstig EHS-gebied, dan daalt de prijs met 44% naar 23.300 euro per hectare.
Tsja, dat is de verklaring voor prijsverschillen tussen verschillende stukken land met een agrarische bestemming: van het ene stuk is het waarschijnlijker dat de bestemming veranderd dan het andere.quote:
De prijs van landbouwgrond is nergens zo duur als in Nederland. Als je meer dan ¤ 15.000,- betaald hebt kun je er als agrarier( geldt niet voor tuinbouw) niks meer mee verdienen. En één hectare is voor een akkerbouwer ook niks, je moet toch minimaal 100 hectare hebben.quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 08:48 schreef sigme het volgende:
[..]
Grond met agrarische bestemming is momenteel aan de straatstenen niet kwijt te raken. Een boer die wil stoppen kiest eieren voor z'n geld. Ik heb zelf 2 jaar geleden een hectare gekocht voor 40.000 euro, mijn vader heeft zojuist 2 hectare gekocht, voor 35.000 euro (dus 17.500 p/h).
Als, als, als de boer verwacht dat z'n grond waarschijnlijk bouwbestemming gaat krijgen dan kan hij daar zelf op speculeren, en dus wachten op een grotere speculant, eentje die 20 tot 50 euro/meter neerlegt.
Maar voor veruit de meeste weilanden ligt een bouwbestemming niet in de lijn der verwachtingen, en is 3 euro/meter goed betaald.
quote:De Marne
Laatste transacties:
Gegevens van mei 2005
1
2
3Gebruik Gemiddelde prijs per ha Aantal transacties
Bouwland ¤ 27.893 1
Grasland ¤ 27.347 1
quote:Groninger Zuidelijk Westerkwartier
Laatste transacties:
Gegevens van juni 2005
1
2
3Gebruik Gemiddelde prijs per ha Aantal transacties
Bouwland ¤ 23.500 2
Grasland ¤ 23.039 6
quote:Oostelijke bouwstreek in Groningen
Laatste transacties:
Gegevens van juni 2005
1
2
3Gebruik Gemiddelde prijs per ha Aantal transacties
Bouwland ¤ 20.536 2
Grasland ¤ 17.331 2
Mijn land ligt in Drenthequote:Op dinsdag 2 augustus 2005 12:26 schreef more het volgende:
In welke gedeelte van Nederland (plaats) heb je die grond gekocht????
In Groningen, volgens je profiel:
quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 12:41 schreef sigme het volgende:
[..]
Mijn land ligt in Drenthe
zegmaar omgeving Assen
Drenthe heeft dan ook de laagste prijzen, een huis kost daar ook bijna niks. (vergeleken met de rest van Nederland)quote:Smilde en centraal zandgebied in Drenthe
Laatste transacties:
Gegevens van juni 2005
1
2
3Gebruik Gemiddelde prijs per ha Aantal transacties
Bouwland ¤ 30.150 4
Grasland ¤ 15.719 1
Lang leve de woningcoorperaties die commercieler moesten werken. Dat is ze prima geluktquote:Op dinsdag 2 augustus 2005 08:39 schreef Metro2005 het volgende:
Waar ik me overigens ook dood aan erger: alle betaalbare woningen worden gesloopt (ookal zijn ze pas 30 jaar oud ofzo) en worden er enorm DURE nieuwe woningen neergezet.
Op deze manier blijven er helemaal geen betaalbare woningen meer over
Misschien wat kosteneffectiever maar een kleine cooperatie heeft geen secretaresse of een groot kantoor nodig en als ze het geluk hebben dat de voorzitter ook een verkapte vrijwilliger is kunnen de kosten laag gehouden worden.quote:Op donderdag 28 juli 2005 22:48 schreef k_man het volgende:
[..]
Da's een beetje een tegenstelling...
Juist grote corporaties kunnen (of zouden althans moeten) efficienter werken.
Jij bent er zeker nog steeds voor het verkrappende overheidsbeleid door te zetten?quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 13:24 schreef du_ke het volgende:
Ook in drenthe zijn de huizenprijzen de afgelopen 10 jaar zeer hard gestegen hoor en is het voor jongeren lastig een leuke woning te vinden. (De lonen zijn er immers vaak ook lager).
Nee ik ben voor het afschaffen van de hypo aftrek en het aan de coorperaties verplichten een deel van hun gigantische reserves aan te wenden voor woningbouw. het is toch van de zotte dat een directeur van een cooperatie er door de commisarissen eruit geschopt wordt omdat hij te veel goedkope woningen wil bouwen? (en dat terwijl de beloning van die commisarissen toevallig wel zeer sterk gestegen is de laatste jaren)quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 13:46 schreef JanMichiel het volgende:
[..]
Jij bent er zeker nog steeds voor het verkrappende overheidsbeleid door te zetten?
Het zoveelste artikel waarin duidelijk naar voren komt dat er echt iets moet gaan veranderen op het gebied van woningbouw. Maar in Den Haag slaapt men rustig verder alsof er niets aan de hand is.quote:Bouwen van eigen huis neemt fors af
Door onze redacteur Bernard Hulsman
ROTTERDAM, 6 AUG. Steeds minder Nederlanders krijgen het voor elkaar een eigen huis te bouwen. Het aantal particulier gebouwde woningen daalde van 12.250 in 2000 tot 8.472 in 2004.
Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de eerste vijf maanden van 2005 zette de daling door met slechts 2.355 opgeleverde particuliere woningen.
De daling van het aantal door particulieren gebouwde woningen staat haaks op het regeringsbeleid. In 2000 bepaalde toenmalig staatssecretaris van Volkshuisvesting Johan Remkes in zijn nota Mensen Wensen Wonen dat in 2005 een derde van de totale woningproductie in opdracht van particulieren moest zijn gebouwd. Maar het aandeel van de particuliere woningen in de woningbouw daalde juist van 17 procent in 2000 tot 13 procent in 2005.
Belangrijke oorzaken van het dalende aantal particuliere woningen zijn de schaarste aan kavels en hoge grondprijzen. Kavels op het Steigereiland van de Amsterdamse Vinex-wijk IJburg kosten bijvoorbeeld iets meer dan 1.000 euro per vierkante meter. Kavels in de Waterwijk in de Rotterdamse buitenwijk Nesselande doen zo'n 550 euro per vierkante meter, zodat een kavel van 477 vierkante meter hier een dikke tweeëneenhalve ton moet opbrengen, exclusief 19 procent btw.
Door de hoge grondprijzen hebben speculanten in de afgelopen jaren miljoenen verdiend, aldus H. Priemus, decaan van de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de TU Delft. ,,Gelukzoekers hebben miljoenen verdiend door landbouwgronden aan te kopen die in de Vierde Nota Ruimtelijke Ordening uit 1990 werden bestemd voor woningbouw.''
Volgens Priemus heeft de grondspeculatie in de jaren negentig de belastingbetaler veel meer gekost dan de bouwfraude. ,,Alleen is speculatie volkomen legaal en valt er - gegeven de huidige wetgeving - niets aan te doen.'' Een andere reden voor de neergang van particuliere opdrachten is dat gemeenten niet weten ermee om te gaan. Zo is vaak onduidelijk hoe duur de bouwgrond precies is en gelden er vele regels voor woningbouw. ,,De eigenbouwer komt voor veel verrassingen te staan'', zegt Priemus. ,,Woningbouw brengt een enorme rompslomp met zich mee. Maar dat heeft Remkes er allemaal niet bij verteld in zijn nota. En hij heeft ook niets geregeld om eigenbouw eenvoudiger en betaalbaarder te maken.''
Bron: NRC Handelsblad
Oh, nog meer burocratie en overheid, dat werkte tot nu toe ook zo goed.quote:Op dinsdag 2 augustus 2005 13:49 schreef du_ke het volgende:
[..]
Nee ik ben voor het afschaffen van de hypo aftrek en het aan de coorperaties verplichten een deel van hun gigantische reserves aan te wenden voor woningbouw. het is toch van de zotte dat een directeur van een cooperatie er door de commisarissen eruit geschopt wordt omdat hij te veel goedkope woningen wil bouwen? (en dat terwijl de beloning van die commisarissen toevallig wel zeer sterk gestegen is de laatste jaren)
Ik denk dat er weinig in gaat veranderen. De druk op onbebouwd gebied is hoog, en de overheid vertegenwoordigt niet alleen de woningbouw, maar heeft ook doelen en wensen met betrekking tot landbouw, natuurontwikkeling, waterberging (waar ook nog veel in moet gebeuren), recreatie, infrastructuur en ga zo maar door. Je kan wel regels gaan versoepelen met betrekking tot woningbouw, maar dan komen andere functies in geding. Het is dus lastig een keuze te maken tussen doelen die vaak tegenstrijdig met elkaar zijn. En als de overheid een keuze maakt dan beginnen er mensen/groeperingen te protesteren en te procederen (denk aan agrariers, natuur- en milieugroeperingen, maar ook gemeenten, bedrijven enz).quote:Op zaterdag 6 augustus 2005 14:29 schreef NewOrder het volgende:
[..]
Het zoveelste artikel waarin duidelijk naar voren komt dat er echt iets moet gaan veranderen op het gebied van woningbouw. Maar in Den Haag slaapt men rustig verder alsof er niets aan de hand is.
*zucht*quote:Op zaterdag 6 augustus 2005 20:14 schreef pberends het volgende:
106 Teletekst za 06 aug
***************************************
Minder eigen woningen gebouwd
***************************************
ROTTERDAM Steeds minder Nederlanders
bouwen een eigen huis.Het aantal huizen
dat particulieren lieten bouwen is
gedaald van 12.250 in 2000 naar 8472
in 2004.Dat blijkt uit cijfers van het
CBS,meldt NRC Handelsblad.
Belangrijkste oorzaken voor de daling
zijn het schaarse aanbod van kavels en
de hoge grondprijzen.De daling staat
haaks op het regeringsbeleid.
Vijf jaar geleden bepaalde het kabinet
dat dit jaar een derde van alle nieuwe
woningen moest zijn gebouwd in opdracht
van particulieren.Maar dat streefgetal
is niet gehaald.Het aandeel werd juist
minder:van 17% in 2000 tot 13% in 2005.
***************************************
De copmmisarissen van de cooperaties zijn sinds de deregulering flink meer gaan verdienen maar wie zijn er nog meer beter op geworden?quote:Op zaterdag 6 augustus 2005 14:47 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Oh, nog meer burocratie en overheid, dat werkte tot nu toe ook zo goed.
De belastingbetaler. Vroeger stonden de corporaties namelijk voor enkele honderden miljoenen tot misschien zelfs enkele miljarden euro's op de rijksbegroting. Daarvan is nu geen sprake meer.quote:Op zondag 7 augustus 2005 21:52 schreef du_ke het volgende:
[..]
De copmmisarissen van de cooperaties zijn sinds de deregulering flink meer gaan verdienen maar wie zijn er nog meer beter op geworden?
Sorryquote:Op zaterdag 6 augustus 2005 20:44 schreef NewOrder het volgende:
[..]
*zucht*
Je hebt mijn post hierboven niet gelezen?![]()
Tja of ze nou in een keer heel veel krijgen (wat gebeurd is bij het verzelfstandigen van de coops). of elk jaar een kleiner bedrag maakt het verschil ook niet direct.quote:Op zondag 7 augustus 2005 22:49 schreef Tarak het volgende:
[..]
De belastingbetaler. Vroeger stonden de corporaties namelijk voor enkele honderden miljoenen tot misschien zelfs enkele miljarden euro's op de rijksbegroting. Daarvan is nu geen sprake meer.
Mijn (huur)huisje werd in '99 getaxeerd op zo'n 65000 (guldens wel te verstaan...), anno 2005 schijnt het klaarblijkelijk 165000 eurootjes te moeten zijn...quote:Op dinsdag 26 juli 2005 20:57 schreef pberends het volgende:
Waarom is wonen zo duur? Gister op het journaal werd bekend dat studenten hun eigen woonruimte kunnen kopen voor het onvoorstelbare bedrag van 110.000 euro (kwart miljoen gulden) voor 2 kamertjes en een badkamer (40m2). Echt ongelovelijk hoge bedragen. Nog wat meer rare feiten over gebouwen:
- huizenprijzen die 50% zijn gestegen in nog geen negen jaar.
- prijzen in de detailhandel worden voor ruim de helft bepaald door "het gebouw"
- sinds vorig jaar oversteeg de totale hypotheekschuld ons bnp. Nog nooit is er zoveel geld uit lucht geproduceert.
Lijkt mij duidelijk dat dit systeem door en door verrot is, en onhoudbaar. En niet te vergeten de woningnood, terwijl er tegelijkertijd tig kantoren leegstaan. Wat moet er veranderen?
Als je een rijke pa hebt laat je die voor een ton of 5-6 een studentenwoning kopen waar je 5-6 kamers van maakt waarna je 4 jaar gratis woont en je pa er ook dik aan verdientquote:Gister op het journaal werd bekend dat studenten hun eigen woonruimte kunnen kopen voor het onvoorstelbare bedrag van 110.000 euro (kwart miljoen gulden) voor 2 kamertjes en een badkamer (40m2). Echt ongelovelijk hoge bedragen. Nog wat meer rare feiten over gebouwen:
het is een deal tussen de gemeentes, de grondspeculanten en projectontwikkelaars, die steken de exorbitante winsten in hun zak. Als de overheid hen gaat belasten, dan moet de overheid meer geld naar de gemeentes schuiven en als de speculanten zwaarder worden beast gaan de prijzen nog verder omhoogquote:Op vrijdag 26 augustus 2005 14:29 schreef DaveM het volgende:
Kan iemand me misschien uitleggen waarom het kabinet grondspeculatie niet gewoon veel zwaarder belast?
Ik begrijp de echte reden, namelijk bescherming van belanghebbenden, maar ik vraag me af wat het officiële argument van het kabinet is om deze manier van geld "verdienen" in stand te houden, terwijl het duidelijk is dat de woningkoper en vooral de woninghuurder hiervoor de rekening betaalt?
Gevaarlijke jongen ben jij, iemand die vooruit kijkt en beslissingen wil nemen in het landsbelang.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 10:05 schreef maniack28 het volgende:
Ik snap werkelijk niet waarom de overheid het niet bevorderd om meer naar het oosten te gaan wonen. De randstad is behoorlijk vol aan het raken. Waarom niet lastenverlichting voor bouwerken die in het oosten des lands komen? Het hoeft niet allemaal in 1x naar het oosten te verhuizen ofzo, maar ik denk dat het met het oog op de toekomst beter is om in die richting te denken. Er is daar meer ruimte, de grond zakt niet zo hard weg en het staat niet onder water als de zeespiegel over 100 jaar 1 meter gestegen is.
quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 10:39 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Gevaarlijke jongen ben jij, iemand die vooruit kijkt en beslissingen wil nemen in het landsbelang.
Zulke mensen zijn een gevaar voor de Nederlandse regenten![]()
wanneer kwam Volkert van der G ook al weer vrij?quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 10:53 schreef maniack28 het volgende:
Misschien is iedereen het wel met mij eens en wordt ik minister presidentZie je het voor je? Een metalhead als minister president
Dus als ik het goed begrijp heeft onze fijne liberale regering gemeenten financieel afhankelijk gemaakt van speculatiewinsten ? Kwalijke zaak want zo is er een extra hindernis opgeworpen voor een toekomstige linkse VROM-minister die grondspecualtie wil aanpakken.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 10:36 schreef Oud_student het volgende:
[..]
het is een deal tussen de gemeentes, de grondspeculanten en projectontwikkelaars, die steken de exorbitante winsten in hun zak.
Wat dat laatste betreft. Zou het niet kunnen dat veel speculanten er geen zin meer in hebben (levert te weinig op) en dus van hun grond af willen? Meer aanbod, lagere prijzen toch?quote:Als de overheid hen gaat belasten, dan moet de overheid meer geld naar de gemeentes schuiven en als de speculanten zwaarder worden beast gaan de prijzen nog verder omhoog
tnadpast wordt oo kniet gereguleerd door de overheid.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 21:00 schreef pberends het volgende:
Die woningnood is trouwens een raar fenomeen. Er is toch ook niet een tekort aan tandpasta?
Gelukkig niet, want dan moet ik mijn tanden met water poetsenquote:Op zaterdag 27 augustus 2005 18:39 schreef hmmmmmmmmm het volgende:
[..]
tnadpast wordt oo kniet gereguleerd door de overheid.
Ik zag gisteren op de regionale TV een huizenreclame, waarin een riant vrijstaand huis werd aangeprezen, net over de grens, in Duitsland. Prijs: 219.000 euro. Daar koop je in Oost-Nederland niet eens een twee-onder-één-kap-woning voor, laat staan in het Westen, waar huizen NOG duurder zijn. Nederland loopt enorm uit de pas. Dat is enerzijds het gevolg van woningnood (er mocht jarenlang veel te weinig worden gebouwd in kleinere dorpen), maar anderzijds ook een staaltje prijsopdrijving door wat je gerust de woonmaffia kunt nomen. Grondspeculanten, makelaars en vastgoedbeleggers die prijzen van huizen tot belachelijke hoogtes opstuwen.quote:Op dinsdag 26 juli 2005 20:57 schreef pberends het volgende:
Waarom is wonen zo duur? Gister op het journaal werd bekend dat studenten hun eigen woonruimte kunnen kopen voor het onvoorstelbare bedrag van 110.000 euro (kwart miljoen gulden) voor 2 kamertjes en een badkamer (40m2). Echt ongelovelijk hoge bedragen. Nog wat meer rare feiten over gebouwen:
- huizenprijzen die 50% zijn gestegen in nog geen negen jaar.
- prijzen in de detailhandel worden voor ruim de helft bepaald door "het gebouw"
- sinds vorig jaar oversteeg de totale hypotheekschuld ons bnp. Nog nooit is er zoveel geld uit lucht geproduceert.
Lijkt mij duidelijk dat dit systeem door en door verrot is, en onhoudbaar. En niet te vergeten de woningnood, terwijl er tegelijkertijd tig kantoren leegstaan. Wat moet er veranderen?
Grotendeels heb je helemaal gelijkquote:Op zondag 28 augustus 2005 23:34 schreef Andre70 het volgende:
Als algemeen en samenvattend antwoord op de oorspronkelijke vraag van de topicstarter:
De oorzaak dat wonen in Nederland zo ontzettend duur is komt uit een 3-tal factoren voort:
1: Wonen is een primaire levensbehoefte. Men kan niet kiezen om "niet te wonen", omdat men dit te duur vind. Als je videocamera's te duur vind koop je er gewoon geen. Voor wonen gaat dit niet op.
Bovenstaande reden geld natuurlijk niet exclusief voor Nederland
2: Woningen in Nederland zijn schaars. Deze schaarste komt niet voort uit schaarste aan bouwmaterialen of arbeid, deze kunnen eenvoudig geimporteerd worden. De schaarste is volledig te wijten aan de (kunstmatige!) schaarste aan bouwgrond.
3: Het bedrag dat mensen kunnen bieden op huizen is enorm. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de hypotheekrente-aftrek, de lage rentestand en de 2-inkomensregeling. Ook de zogenaamde generatie en carriére-hypotheken dragen bij aan het maximaal te lenen bedrag.
Rente is in D niet hoger dan in NLquote:Op dinsdag 30 augustus 2005 12:28 schreef Keijs het volgende:
Is in Duitsland de rente om te lenen ook 2% ?
Waarom?quote:Dit is weer een klassiek verhaal van appels en peren...
En?quote:Kijk nou niet wat een huis kost maar wat je kwijt bent per maand.
Speculaties van bouwgrond kunnen alleen plaatsvinden doordat de overheid de markt krap houd.quote:De huizenmarkt zou idd veel beter te betalen zijn als de grondspeculaties op bouwgrond zouden verdwijnen. (toch ongeveer een kwart vd totale prijs).
Ja in duitsland is de rente ook 2%. Dat is namelijk de europees vastgeselde rente.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 12:28 schreef Keijs het volgende:
Is in Duitsland de rente om te lenen ook 2% ?
Dit is weer een klassiek verhaal van appels en peren...
Kijk nou niet wat een huis kost maar wat je kwijt bent per maand.
De huizenmarkt zou idd veel beter te betalen zijn als de grondspeculaties op bouwgrond zouden verdwijnen. (toch ongeveer een kwart vd totale prijs).
Ik kan zelf ook rekenen.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 12:50 schreef Basp1 het volgende:
[..]
Ja in duitsland is de rente ook 2%. Dat is namelijk de europees vastgeselde rente.
Kijk nou naar wat je kwijt bent per maand. Dan kijken we met zijn allen door een zwarte briil in een kolenmijn want al die hypotheek verstrekkers rekenen alleen maar met aflossingsvrije hypotheken, en ervan uitgaand dat de huizenprijs nog verder doorstijgen zodat als je over 30 jaar je hypotheek verstrekkings tijd hebt afgelopen nog steeds hetzelfde betaald. Behalve als de huizenprijzen op dat moment 50% gezakt zouden zijn, dan heb je een klein probleem (gemiddeld ongeveer 110.000 euro) Maar over 30 jaar kan het nantuurlijk wel heel mischien zo zijn dat je dat per jaar verdient en dan dat zo weer kan opbrengen.
Is daar ook renteaftrek dan ?quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 12:46 schreef Pietverdriet het volgende:
Rente is in D niet hoger dan in NL
Je bepaalt nog altijd zelf wat je voor hypotheek neemt, en niet de bank.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 12:50 schreef Basp1 het volgende:
want al die hypotheek verstrekkers rekenen alleen maar met aflossingsvrije hypotheken,
Ja dan kan niemand meer wat kopen, want bij een annuiteiten of lineare hypotheek betaal je ook aflossing erbij. En als we even uitgaan van 1 persoon die modaal verdient = 30.000 euro bruto per jaar. Dan zal deze met zulke hypotheekvormen nooit meer dan 120.000 euro van de bank geleend krijgen.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 13:10 schreef Keijs het volgende:
[..]
Je bepaalt nog altijd zelf wat je voor hypotheek neemt, en niet de bank.
Nee, maar je hebt wel een Eigenhuistoelage.quote:
Met 30.000 euro bruto kun je tegenwoordig zonder problemen bij de banken 150.000 euro of zelfs nog meer lenen (als je dat wilt).quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 14:17 schreef Basp1 het volgende:
En als we even uitgaan van 1 persoon die modaal verdient = 30.000 euro bruto per jaar. Dan zal deze met zulke hypotheekvormen nooit meer dan 120.000 euro van de bank geleend krijgen.
Nou en dan eens gaan zoeken wat er te koop is voor 105.000 KK![]()
En voor 150.000 euro heb je natuurlijk een ruime keuze aan huizen in de rampstad. Bovendien hang je met dat inkomen natuurlijk als de hypotheekrente stijgt.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 15:05 schreef Keijs het volgende:
[..]
Met 30.000 euro bruto kun je tegenwoordig zonder problemen bij de banken 150.000 euro of zelfs nog meer lenen (als je dat wilt).
En als je dat niet wilt, ga huren of verhuis naar Friesland. Of emigreer, niemand houd je tegen
Verhuis dan naar Friesland of emigreer.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 15:10 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
En voor 150.000 euro heb je natuurlijk een ruime keuze aan huizen in de rampstad.
Heb je mijn antwoord überhaupt begrepen?quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 15:16 schreef Keijs het volgende:
[..]
Verhuis dan naar Friesland of emigreer.
Of leen nog maar wat meer. 180.000 euro is nog steeds maar 450euro p.m. aan rente, nog exclusief de renteaftrek.
Je kunt de hypotheekrente tegenwoordig voor zeer lange tijd 10-15-20 jaar vastzetten, dat zou ik ook altijd doen als je erover inzit dat de rente stijgt tot 8%.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 15:26 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Heb je mijn antwoord überhaupt begrepen?
Dat kan ook zo lekker, als je gebonden bent aan je werk.... goh wat zijn we weer slimquote:Op dinsdag 30 augustus 2005 15:16 schreef Keijs het volgende:
[..]
Verhuis dan naar Friesland of emigreer.
Of leen nog maar wat meer. 180.000 euro is nog steeds maar 450euro p.m. aan rente, nog exclusief de renteaftrek.
De hypotheekrente in Duitsland is niet veel hoger dan de hypotheekrente in Nederland. Daarnaast kun je voor een onderpand in het buitenland prima een hypothecaire geldlening afsluiten bij een Nederlandse geldverstrekker.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 12:28 schreef Keijs het volgende:
Is in Duitsland de rente om te lenen ook 2% ?
Dat is toch jouw probleem? Jij wil wonen op een plek waar veel mensen willen wonen. Het aanbod is beperkt en dus stijgt hierdoor de prijs van het wonen.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 18:56 schreef maniack28 het volgende:
[..]
Dat kan ook zo lekker, als je gebonden bent aan je werk.... goh wat zijn we weer slim
en dan nog je gas water licht, internet, telefoon, reinigingsheffing, enz.. willen betalen. Ow en dan vergeten we ook nog eten en kleding erbij, aan een hobby mag je dan al helemaal niet meer denken.quote:plus nog een 450 euro afbetaling bij een looptijd van 30 jaar, is 900 euro in de maand voor je woonlasten, reken daarbij een reservering van 200 euro per maand voor onderhoud en verwarmingsketelafschrijvingen enzo,
Kom je op 1100 euro in de maand.
met een netto salaris van een 1600 a 1700euro
Denk nou eens na... een groot deel van de nieuwkomers (zo noem ik de mensen die nu op zoek zijn naar een huis maar even) zijn afkomstig uit de randstad, want daar wonen simpelweg de meeste mensen. Bovendien zijn vrijwel alle onderwijsinstellingen gevestigd in een grote stad, met als gevolg dat die mensen na hun studie ook werken in een grote stad. Dan kan je toch niet gaan verhuizen naar Klazinaveen in Friesland terwijl je werk in Den Bosch is? Denk nou toch eens na man!!! Tuurlijk zijn de huis in de stad duur. Maar ook in de gebieden om de stad heen is het belachelijk duur. Kijk maar eens wat huizen in de Bilt, Bilthoven, Zeist enz. kosten, dat scheelt echt niet zoveel met de prijs in de stad en daar gaat het om. Bovendien, je kan nu wel zeggen dan ga je in Friesland wonen, maar als je iedere dag op en neer moet rijden ben je na verloop van tijd nog duurder uit ook en het is hartstikke slecht voor het milieu!! Dus die redenering dan ga je in Friesland wonen slaat nergens op, dat kan alleen als je er werk hebt en werk ligt nu eenmaal niet voor het oprapen of wel soms?quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:02 schreef Tarak het volgende:
[..]
Dat is toch jouw probleem? Jij wil wonen op een plek waar veel mensen willen wonen. Het aanbod is beperkt en dus stijgt hierdoor de prijs van het wonen.
Als je goedkoper wil wonen, ga je maar ergens wonen op een plek waar het economisch wat minder is waardoor er minder mensen willen wonen waardoor de vraagprijzen wat goedkoper zijn. Anders moet je ophouden met zeiken.
Dat is wel onzin natuurlijk. In Friesland zijn de huizen goedkoop, in Somalië ook. Komt omdat er gewoon weinig werk is, het ver is van plekken waar wel veel werk is en het economisch slecht gaat daar.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:02 schreef Tarak het volgende:
[..]
Dat is toch jouw probleem? Jij wil wonen op een plek waar veel mensen willen wonen. Het aanbod is beperkt en dus stijgt hierdoor de prijs van het wonen.
Als je goedkoper wil wonen, ga je maar ergens wonen op een plek waar het economisch wat minder is waardoor er minder mensen willen wonen waardoor de vraagprijzen wat goedkoper zijn. Anders moet je ophouden met zeiken.
Niemand verbied je om je baan op te zeggen en te verhuizen.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 18:56 schreef maniack28 het volgende:
Dat kan ook zo lekker, als je gebonden bent aan je werk.... goh wat zijn we weer slim
Dan moet er wel werk zijn in het gebied waar je gaat wonen en dat is er dus niet altijd. Ja, je kan natuurlijk ook lekker werkeloos worden en dan in Friesland gaan wonen, iedere dag beetje zeilen beetje kutten en maar lekker op de zak van de overheid terenquote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:19 schreef Keijs het volgende:
[..]
Niemand verbied je om je baan op te zeggen en te verhuizen.
Als je huurt ben je toch ook 400-500 euro kwijt ? Daar komen ook al je lasten nog bij. Huren stijgen zo'n 3% per jaar, 400euro p/m is dan over 20 jaar 722 euro p/m, terwijl je nog dan steeds 562 euro p/m voor je hypotheek betaalt.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:05 schreef Basp1 het volgende:
20 jaar vast = 4.5 % gemiddeld. 150.000 euro , zou betekenen dat je alleen al aan bruto rente kosten 562.5 euro kwijt bent. hou je nog altijd netto iets van 421 euro over aan rente lasten, afbetaling van
[..]
en dan nog je gas water licht, internet, telefoon, reinigingsheffing, enz.. willen betalen. Ow en dan vergeten we ook nog eten en kleding erbij, aan een hobby mag je dan al helemaal niet meer denken.
Alsof er zoveel werk is in achtergestelde gebieden zoals Groningen of Friesland.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:19 schreef Keijs het volgende:
[..]
Niemand verbied je om je baan op te zeggen en te verhuizen.
Niemand verbied je om te verhuizen naar het platteland en te werken in de Randstadquote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:25 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
Alsof er zoveel werk is in achtergestelde gebieden zoals Groningen of Friesland.
Het fileprobleem maakt het je wel onmogelijk.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 22:05 schreef Keijs het volgende:
[..]
Niemand verbied je om te verhuizen naar het platteland en te werken in de Randstad
Ga jij maar weer zuipen op Texelquote:Op dinsdag 30 augustus 2005 22:28 schreef Keijs het volgende:
Gewoon iets vroeger opstaan
ideequote:Op dinsdag 30 augustus 2005 19:20 schreef maniack28 het volgende:
[..]
Dan moet er wel werk zijn in het gebied waar je gaat wonen en dat is er dus niet altijd. Ja, je kan natuurlijk ook lekker werkeloos worden en dan in Friesland gaan wonen, iedere dag beetje zeilen beetje kutten en maar lekker op de zak van de overheid teren
idd die moet ook verdwijnen. belachelijke regeling. kost een vermogen en de rijksten graaien het meest uit de kist.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 23:34 schreef Pietverdriet het volgende:
Gewone man vergeet de aftrek hypotheekrente.
je moest de mensen die een duur rijtjes huis a 500¤ per maand huren op een uitkering of parttime baan en die bakken met huursubsidie krijgen!!! als de huur subsidie verdwijnd zullen de huur prijzen dalen. dubbele winst voor het volk en de regering. alleen de woning cooperaties zullen ervan balen maar die hebben miljarden dus dat is geen enkel probleemquote:Op woensdag 31 augustus 2005 08:43 schreef maniack28 het volgende:
huursubsidie afschaffen![]()
Weet je wat je beter kan doen..... Uitkeringen voor mensen die te lui zijn om te werken afschaffen. Dat zijn er een heleboel en die kosten per maand nog veel meerAls ze dat doen houden ze eindelijk een keer geld over bij de regering
Tuurlijk.quote:Op dinsdag 30 augustus 2005 22:28 schreef Keijs het volgende:
Gewoon iets vroeger opstaan
Vergelijk het al eens met buurlanden zoals België en Duitsland.quote:Op donderdag 1 september 2005 12:03 schreef Stratos het volgende:
Woningen zijn idd duur in NL. Voor een fatsoenlijk rijtjeshuis in een goede buurt betaal je al gauw tegen de 300,000 euro.
Voor 300,000 euro koop ik op Aruba al een groot huis aan het strand met zwembad en tuin om het huis. Terwijl de levensonderhoud min of meer hetzelfde is als in NL. Veel nieuwe woningen kosten slechts 50,000 euro. www.casbon.net
Ik wel! Als ik later, zo rond mijn vijftigste mijn bedrijf verkoop, ga ik er lekker wonen.quote:Op vrijdag 2 september 2005 15:49 schreef maniack28 het volgende:
Mjah... dan woon je wel in "Land of the Free" -> Not dusDaar zou ik voor geen goud willen wonen
Dat sowieso, al moet wel aangetekend worden dat er nu heel veel huizen lang te koop staan. We zitten in een kopersmarkt, niet in een verkopersmarkt.quote:Op vrijdag 2 september 2005 16:52 schreef hace_x het volgende:
Wonen is zo duur omdat er voor elk huis dat te koop staat teveel mensen zijn.
De prijs zal daarom pas zakken als:
- Er minder mensen zijn
- Er meer huizen zijn
En waar zit je dan?quote:Op donderdag 1 september 2005 21:32 schreef more het volgende:
In Amerika heb je voor $ 349.000,- dit:
...
Vergeet dit niet mee te nemen: al die mensen die nu hun huis te koop zetten, willen doorstromen naar iets groters, DUS moeten ze nu wel een hoge prijs voor hun huis vragen.quote:Op vrijdag 2 september 2005 19:21 schreef CherrymoonTraxx het volgende:
[..]
Dat sowieso, al moet wel aangetekend worden dat er nu heel veel huizen lang te koop staan. We zitten in een kopersmarkt, niet in een verkopersmarkt.
haha, dat gevoel heb ik ookquote:Op zaterdag 3 september 2005 08:57 schreef maniack28 het volgende:
En bouw ze dan meteen een klein beetje meer naar het oosten toe, aangezien Nederland toch gaat vollopen met water
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |