Ik doe het vrij vaak, vind het best makkelijk. Het lastigste is de rijst goed te krijgen. Dat is gewoon een kwestie van beetje proberen en zeker niet vergeten rijstazijn en beetj suiker toe te voegen. Verder is het dan alleen rollen en dat is niet zo lastig (ooit van de vrouw van mijn neef geleerd, zij is Japans en woont pas net hier). Je kunt het zo lastig maken als je zelf wilt, ik maak meestal rolletjes met zoete omelet, zalm, tonijn en imitatie kaviaar. Die laatste rol je heel anders. Beetje sliertjes komkommer erbij en klaar is Drive-r.quote:Op zondag 27 februari 2005 11:57 schreef Martijn_77 het volgende:
Gisteren weer heerlijk bij de Japaner geweest een lekker Sushi zitten eten nu vroeg ik mij alleen af of je dat ook makelijk thuis zou kunnen maken
In dit topic Wat is nou precies sushi? heb ik al verschillende soorten sushi gevonden.
Heeft iemand goede tips / ervaringen met het thuis maken van Sushi?
Recepten zijn natuurlijk ook altijd welkom
Is haring ook vies? Ik ben zelf gek op rauwe vis. Als de verse lading vis in het restaurant geleverd wordt sta ik altijd lekker vooraan met de soya saus en wasabi! Meteen even stuk tonijn afsnijden, heerlijk! Maar goed, iedereen zijn ding, ik heb er geen moeite meequote:Op zondag 27 februari 2005 20:31 schreef Ruzbeh het volgende:
Rauwe vis is toch vies? Nooit geprobeerd hoor, maar het lijkt me vies.
Gebakken vis met rijst! HEERLIJK!!!!
Daar kun je volgens mij geen sushi van maken of wel?quote:Op zondag 27 februari 2005 20:31 schreef Ruzbeh het volgende:
Gebakken vis met rijst! HEERLIJK!!!!
Echt, probeer het eens, doe eens wild..quote:Op zondag 27 februari 2005 20:31 schreef Ruzbeh het volgende:
Rauwe vis is toch vies? Nooit geprobeerd hoor, maar het lijkt me vies.
Jij moet nog leren vis gegeten..quote:Op zondag 27 februari 2005 20:31 schreef Ruzbeh het volgende:
Rauwe vis is toch vies? Nooit geprobeerd hoor, maar het lijkt me vies.
Gebakken vis met rijst! HEERLIJK!!!!
Kan ook, maar ben er zelf niet zo dol opquote:Op zondag 27 februari 2005 21:22 schreef krakkemieke het volgende:
En die heerlijke gember!
Ja, ze hadden idd gisteren er ook heerlijke gember sojasaus bij erg lekker met het vlees ook.quote:Op zondag 27 februari 2005 21:22 schreef krakkemieke het volgende:
En die heerlijke gember!
Ken ik helemaal niet. Vertel....quote:Op zondag 27 februari 2005 22:49 schreef krakkemieke het volgende:
Nee, ik bedoel die roze, zure gember.
Kun je die ook zelf maken?quote:Op zondag 27 februari 2005 22:56 schreef krakkemieke het volgende:
Is gewoon lekkere zoet-zure gember.
Kun je ook de verhoudingen aangeven want dit sausje zocht ik. Dit is idd een erg lekkere saus (De rest van de sushi ook niet vergeten).quote:Op dinsdag 1 maart 2005 15:42 schreef Radyhyn het volgende:
Hier nog een lekker recept voor sausje om de sush in te dopen:
- Gembersaus met Sojasaus met beetje Citroensap lekker veel Sesamzaadjes
Gaat dit niet tenkoste van de smaak?quote:Op woensdag 2 maart 2005 11:17 schreef Nuek het volgende:
Kun je sushi eigenlijk invriezen? Dan is het nog wel eens leuk een hele hoop tegelijk te maken, of niet?
Dat vraag ik me ook af. Of anders: kun je het ergens kopen? Weet iemand dat?quote:
Bij de Appie zijn ze wel erg duurquote:Op zondag 6 maart 2005 14:58 schreef Oblivion het volgende:
Alhoewel ik denk dat je het bij appie heijn ook wel kan halen.
Dankquote:Op zondag 6 maart 2005 14:58 schreef Oblivion het volgende:
Bij de toko, dude.
Alhoewel ik denk dat je het bij appie heijn ook wel kan halen.
Het heet amazu shoga. Ingelegde gember.
Heb ze hier bij de Appie toch vaak zien staan. Maar zal binnenkort ook eens bij de toko kijkenquote:Op zondag 6 maart 2005 23:29 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Dank
Volgens mij heeft de Appie het niet. Maar ik zal eens in de toko kijken!
Ach ik heb gewoon een kutAppie ook. Waar staan ze dan in een beter geoutilleerde Appie? Bij de andere sushi-dingen?quote:Op zondag 20 maart 2005 17:47 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Heb ze hier bij de Appie toch vaak zien staan. Maar zal binnenkort ook eens bij de toko kijken
Alleen rijstazijn verder niks geen suiker of zo?quote:Op woensdag 23 maart 2005 11:32 schreef Lempicka het volgende:
je kan ook verse gember nemen, en hem in hele dunne plakjes snijden, en vervolgens in de rijstazijn zetten.. jum.
Droog moet het zeker niet worden, anders plakt het niet mer en valt je sushi uit elkaar.quote:Op vrijdag 1 april 2005 10:24 schreef 430n het volgende:
Ik heb het zelf ook weleens geprobeerd. Het rollen, etc vond ik niet zo moeilijk, maar de rijst was idd het probleem.
Heeft er iemand een goed recept voor de rijst? Ik heb gehoord dat de rijst twee keer afgespoeld, en gedroogd moet worden enzo,....
Mèn....quote:Op zaterdag 2 april 2005 23:49 schreef hassanjassan het volgende:
ik heb vanmiddag voor 14,50 onbeperkt sushi gegeten, maar ook nog udon soep en ebi tempura 2 porties.
Echt aan aanrader !!
Nee joh, is absoluut niet moeilijk. Enige moeilijke vind in wel de vulling mooi in het midden te krijgen, maar dat doet niets af aan de smaakquote:Op maandag 4 april 2005 08:54 schreef Isabeau het volgende:
Ik wil ook nog steeds een keer sushi maken, vind het spul heerlijk, maar het ziet er zo ingewikkeld uit. KIjken of het lukt met de tips uit dit topic.
dankje ga ik snel een keer doen !quote:[b]Op zaterdag 2 april 2005 23:49 schreef hassanjassan het volgende:[/b
voor wie het wil ervaren....ga naar rotterdam, japanse lunchroom sumo aan het schouwburgplein,
Echt aan aanrader !!
Het was zeker lekker!! (maar aangezien ik geen fijnproever ben, ben ik nogal makkelijk)quote:Op woensdag 17 augustus 2005 11:14 schreef mirugai het volgende:
@McGry: Was het wel lekker? Daar gaat het tenslotte toch om.
Waar ergens zit/woon je? Corvina, Pargo, Vela ... die namen zeggen me niks.
Aha.. goede tip! Ik had ergens op internet de tip gelezen om de rollen eerst een half uur in de koelkast te leggen voor betere snijbaarheid.. misschien was dat fataal..quote:Als je nori taai is, dan kan de kwaliteit van de nori niet best zijn, maar wat waarschijnlijker is is dat de nori vochtig is geworden. Nu is het probleem dat nori altijd vochtig wordt als het in contact komt met rijst. Daarom moet je sushi eigenlijk direct na preparatie opeten.Soms moet je nori eventjes grillen om het knisperig te maken, maar het is 'yaki nori' zoals je al zegt (yaki=gegrild/gebakken) dus dan is dat al gebeurd.
quote:Misschien aardig om te weten dat snapper (japans: Tai) een heel populaire vissoort voor sushi is in Japan. De delicate smaak van tai leent zich vooral voor nigiri-stijl sushi. Het vel van kleine tot middelgrote tai is heel smaakvol en wordt lichtjes gegaard door het te overgieten met kokend water (shimofuri techniek). Ipv. van sojasaus wordt het vaak geserveerd met ponzu (een saus gemaakt van sojasaus en citrussap), lenteui en geraspte daikon (japanse radijs) met een snufje chili erbij. Hmmmmm...
die ligt nog in de vriezer.. het vervelende was dat ik gisteren ineens onverwacht de volgende morgen iets belangriks had, daarom had ik angst om ineens alle soorten vis in grote hoeveelheden rauw op te etenquote:Wat heb je trouwens met die Pargo-vis gedaan?
Jaquote:
Ja, die tip ben ik ook al 'ns ergens tegen gekomen in een krantje waarin een chef zijn recept voor sushi gaf. Een echte itamae (sushi chef) zou 'm haragiri laten plegenquote:Op woensdag 17 augustus 2005 19:32 schreef McGry het volgende:
Aha.. goede tip! Ik had ergens op internet de tip gelezen om de rollen eerst een half uur in de koelkast te leggen voor betere snijbaarheid.. misschien was dat fataal..![]()
Leuke vergelijking. Het is me helemaal duidelijk.quote:Op woensdag 17 augustus 2005 22:05 schreef mirugai het volgende:
[..]
Ja, die tip ben ik ook al 'ns ergens tegen gekomen in een krantje waarin een chef zijn recept voor sushi gaf. Een echte itamae (sushi chef) zou 'm haragiri laten plegen![]()
Nee, dit is eigenlijk niet de bedoeling. Voor sushi thuis kan ik 't wel begrijpen. Het is namelijk moeilijk om een maki perfect te snijden. Je hebt er kunde en een superscherp mes voor nodig.
Maar het is eigenlijk alsof je roomijs smelt om het makkelijk over verschillende dessertkommetjes te kunnen schenken en daarna weer gewoon in de vriezer legt.
Met mijn speciale slijptechniek is dit geen probleem! Voor het snijden van de rollen even goed slijpen en het gaat prima! (en ik heb echt een goedkoop mes, zo´n echte mooie komt er nog wel eens ooit..)quote:Op donderdag 18 augustus 2005 01:00 schreef BBQ-kip het volgende:
Een superscherp mes doet inderdaad het werk prima.
Yups, in één keer in de mond. Als het te groot is, dan iets kleiner maken. Sushi moet 'one bite-size' zijn.quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 05:46 schreef McGry het volgende:
Een geheel andere vraag is nu in me op gekomen, ik heb al wat gelezen over etiquetten, maak hoe zit het nu met de "wat grotere hapjes"? Heel dat ding in één keer in de mond? Stukbijten is vaak geen optie: dan valt het geheel immers uit elkaar.. alles in één keer ziet er echter vaak een beetje extreem uit...
speciale slijptechniek ... vertel!quote:Met mijn speciale slijptechniek is dit geen probleem! Voor het snijden van de rollen even goed slijpen en het gaat prima! (en ik heb echt een goedkoop mes, zo´n echte mooie komt er nog wel eens ooit..)
OK, bedankt voor de tip!quote:Op vrijdag 19 augustus 2005 13:13 schreef mirugai het volgende:
[..]
Yups, in één keer in de mond. Als het te groot is, dan iets kleiner maken. Sushi moet 'one bite-size' zijn.
[..]
Nouw.. zo heel speciaal is het ook weer niet, maar ik probeerde locale tips zo goed mogelijk te benutten, dat houd natuurlijk in om zoveel mogelijk te doen, met zo weinig mogelijk geld: de techniek bestaat uit het gebruiken van de ruwe betonnen vloer als slijpsteen voor het ´grove werk´, en daarna het ruwe betonnen randje van de aanrecht voor het fijnere werk.....quote:speciale slijptechniek ... vertel!
beton!! holy cowquote:Op zaterdag 20 augustus 2005 01:57 schreef McGry het volgende:
Nouw.. zo heel speciaal is het ook weer niet, maar ik probeerde locale tips zo goed mogelijk te benutten, dat houd natuurlijk in om zoveel mogelijk te doen, met zo weinig mogelijk geld: de techniek bestaat uit het gebruiken van de ruwe betonnen vloer als slijpsteen voor het ´grove werk´, en daarna het ruwe betonnen randje van de aanrecht voor het fijnere werk.....
deze uitleg is echt fataal zonder fotos...Laat ik maar snel fotos neerzetten
Ik heb ook een paar keer 'levende' sushi moeten maken. Dat was inderdaad wel ff. wennen.quote:Op zaterdag 20 augustus 2005 22:34 schreef xelnaga het volgende:
Toen ik in Japan woonde ook regelmatig sushi gegeten, ook sashimi.
een keertje vis gevangen en direct op gegeten, dat was wel een bizare gewaar wording,
rare jappen!
mirin in de sushi?? de rijst helemaal af laten koelen?? Heb je dat in Japan zo geleerd??quote:Maar nog een tip, laat de rijs helemaal afkoelen en als je de mirin door de rijst roert moet je zijwaardse bewegingen maken, zodat je de korrel niet kapot maakt
goh, dat is wel apart zeg. Dus je maakt een mix van mirin en suiker en snijdt dat door de afgekoelde rijst (ik neem aan handtemperatuur) en dat is het? Is dat gebruikelijk in een bepaalde streek? En is het nog wel sushi, omdat het dan niet gezuurd is...quote:Op zaterdag 20 augustus 2005 23:36 schreef xelnaga het volgende:
yup de mirin moet je beetje mengen met suiker, en dan al snijdend door de KOUDE rijst mixen,
dan wordt hij het beste
mirin is zoete rijstwijn, bijna stroopachtig. Al word goedkope mirin soms gewoon van graan gemaakt heb ik gehoord.quote:Op zondag 21 augustus 2005 22:15 schreef BBQ-kip het volgende:
Mirin is rijstwijn, ruikt naar sherry, rijstazijn is natuurlijk heel iets anders(geen idee hoe dat heeft in het Japans overigens)
wat versta je onder sushi recepten?quote:Op woensdag 31 augustus 2005 22:40 schreef MissyMirjaM het volgende:
sushi recepten zijn niet zo wijd verspreid op het internet zie ik.
ondergewaardeerd?
pfff, effe een paar uit m'n hoofd:quote:
De basis is altijd rijst. Het lijstje combinaties zijn allemaal rollen (met nori).quote:Op woensdag 31 augustus 2005 23:47 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik neem aan dat de basis rijst is?
of rijst en nori vellen?
En? Vond je het wat?quote:Op donderdag 1 september 2005 20:48 schreef _Arual_ het volgende:
Ik heb vorig jaar in Antwerpen een workshop sushi maken gevolgd. Mijn creaties leken nergens op, maar ik ga het thuis, rustig, ook nog eens een keer proberen. De handleiding heb ik nog ergens. Hier in Nijmegen zit sinds kort ook een sushihuis, daar heb ik mijn sushihonger orige week in ieder geval kunnen stillen!
Gewoon oefenen, oefenen en oefenen. En je doet het niet professioneel dus je kunt lekker rustig thuis je gang gaan. Have fun en ga ervan uit dat het de eerste paar keer waarschijnlijk in de soep loopt.quote:Op donderdag 1 september 2005 20:54 schreef SunChaser het volgende:
Zelfmaken is retemoeilijk.
Waarom baal je ervan?quote:Op donderdag 1 september 2005 20:53 schreef mirugai het volgende:
[..]
En? Vond je het wat?
Ik baal wel een beetje dat die sushitent er nu is, ook al is 't afhaalsushi![]()
Omdat ik zelf bezig was/ben met het opzetten van een (parttime) sushi catering in/rond Nijmegen. 'T is concurrentie tenslotte. Ik heb een fulltime opleiding tot sushi chef in de VS gevolgd.quote:
Bedoel je inari sushi? Da's met een zakje van gefrituurde tofu (abura age)quote:(hoe heet dat zoete, cake-achtige spul dat ze gebruiken? Het leek tegelijkertijd ook een beetje vlees-achtig, best apart.)
oooh, ja, dan is dat inderdaad balen... Verder was er tot nu toe in Nijmegen nog niks? Beetje slecht getimed. Maar bij dat sushihuis houden ze zich ook bezig met workshops enzo, misschien dat dat toch een ander publiek trekt uiteindelijk. Of je gaat daar solliciterenquote:Op donderdag 1 september 2005 21:21 schreef mirugai het volgende:
[..]
Omdat ik zelf bezig was/ben met het opzetten van een (parttime) sushi catering in/rond Nijmegen. 'T is concurrentie tenslotte. Ik heb een fulltime opleiding tot sushi chef in de VS gevolgd.
[..]
Bedoel je inari sushi? Da's met een zakje van gefrituurde tofu (abura age)
[afbeelding]
Aha, is het dan tamago(yaki)? Dat is een zoete vierkante omelet.quote:Op donderdag 1 september 2005 21:28 schreef _Arual_ het volgende:
Wat ik bedoelde zag er toch echt anders uit. Een klomje rijst, met daar bovenop een cakevormig plakje 'iets', van ongeveeer 4 millimeter dik. Ik ga nog eens uitzoeken wat dat precies was. Misschien is het iets heel simpels dat ik door de vorm niet heb kunnen herkennen of zo.
Die komt me erg bekend voor! Alhoewel ik het dus totaal NIET herkend heb als ei!quote:Op donderdag 1 september 2005 21:33 schreef mirugai het volgende:
[..]
Aha, is het dan tamago(yaki)? Dat is een zoete vierkante omelet.
[afbeelding]
Ik heb er een keer een stukje over geschreven: tamagoyakiquote:Op donderdag 1 september 2005 21:38 schreef _Arual_ het volgende:
Om in de trant van dit topic te blijven: hoe maak je dit dan zelf? Of is dat al aan bod gekomen, ergens?
Wat goed!!!quote:Op zondag 4 december 2005 17:51 schreef bianca en michael het volgende:
Mijn eerste (dappere) poging om zelf sushi te maken!
[afbeelding]
Sure!quote:Op zondag 4 december 2005 17:55 schreef MissyMirjaM het volgende:
zo! ziet er goed uit!
kan je misschien een korte toelichting geven, wat waar in zit?
Met neme een half norivel. Die 'smeer' je helemaal met sushirijst in en besprenkel je dan met sesam (die ik eerst even in een droge koekepan heb geroosterd). Dan op je sushimatje, matje dichtvouwen en omdraaien. Hierna smeer je in het midden van het vel een streep mayo met wat wasabi erdoor. Krab (uit blik) over de streep verdelen en reepjes avocado er op leggen. Geheel lichtjes oprollen, even matje er af en plastic folie er over heen, matje er weer overheen en strak oprollen. (Is dit wel duidelijk?)quote:Op zondag 4 december 2005 18:01 schreef MissyMirjaM het volgende:
hoe maak je btw die binnenstebuiten rolletjes met krab?
Dank je! Mijn arme mannetje moet overwerken, dus ik ga hem zo op zijn werk verblijden met mijn noeste arbeid!quote:Op zondag 4 december 2005 17:56 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Wat goed!!!
Ziet er heerlijk uit!
zowee! Daar zal tie blij mee zijn!quote:Op zondag 4 december 2005 18:08 schreef bianca en michael het volgende:
[..]
Dank je! Mijn arme mannetje moet overwerken, dus ik ga hem zo op zijn werk verblijden met mijn noeste arbeid!
Vieze prefabquote:Op zondag 4 december 2005 18:57 schreef Meki het volgende:
AH heeft wel Sushi
Heb je die uit de AH wel is gegeten? Zijn in vergelijking met die diepvries troep van andere supermarkten zeer goed te eten.quote:Op zondag 4 december 2005 19:06 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Vieze prefab![]()
Sushi hoort vers bereid te zijn Meki![]()
Ziet er erg goed uit!quote:Op zondag 4 december 2005 17:51 schreef bianca en michael het volgende:
Mijn eerste (dappere) poging om zelf sushi te maken!
[afbeelding]
Sojasaus, wasabi en ingelegde gember natuurlijk.quote:Op maandag 5 december 2005 20:18 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ziet er erg goed uit!![]()
Welke sausjes heb je er bij geserveerd?
Sorry, ik heb bovengenoemde natuurlijk allemaal wel, maar was het vergeten mee te nemen naar het werk van mijn vriend, dus we hebben het 'kaal' gegeten. Desalnietemin ook lekker, maar volgende keer toch meer mèt.quote:Op maandag 5 december 2005 20:18 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Ziet er erg goed uit!![]()
Welke sausjes heb je er bij geserveerd?
De binnenstebuiten rol met surimikrab, advocado en komkommer noemt men ook wel de California roll.quote:Op maandag 5 december 2005 00:08 schreef DarkElf het volgende:
gisteren heeft mijnsushi gemaakt.
nee geen foto was te druk met dat heerlijks verorberen.
maar combinatie advocado en surimi bijv in een rol is ook erg
Het hoeft geen inside-out roll te zijn, het kan ook gewoon een futomaki zijn. Als er maar (nep)krab, avocado en komkommer in zit.quote:Op vrijdag 9 december 2005 00:44 schreef hassanjassan het volgende:
De binnenstebuiten rol met surimikrab, advocado en komkommer noemt men ook wel de California roll.
Het hangt er vanaf hoe je de neta snijdt, of het flinke eters zijn en wat je per persoon wilt serveren/rekent. Ervan uitgaande dat je er calif.roll en inari bij maakt zou je het moeten kunnen halen.quote:Morgen ga ik ook aan de sushi slag en ik zal dus die phildelphia en californiaroll maken en dan tonijn en zalm rolletjes (maki sushi) en zalm en tonijn nigiri sushi en die tahoe envelopjes nigiri.
Allemaal lekker simpel en superlekker....ik maak het voor een man of 13 dus weet men misschien hoeveel kilo zalm en tonijn ik moet halen? Een kilo van elk moet genoeg zijn?
Pfffff...ik ben EINDELIJK klaar met bedienen en opruimen van alle zooi. 4,5 uur (van 13:00 to 17:30) ben ik wezen preppen, snijden, koken, mengen, rollen, proeven en nog meer rollen. Daarna als een raket alles opruimen en wederom weer dingen klaarzetten voor het bezoek.quote:Op vrijdag 9 december 2005 14:03 schreef Eyeopener het volgende:
Das zelf héél erg goedkoop... maarre, 2,3 kilo vis.. hoeveel mensen wil je wel niet gaan voeden :S
Edit: ik zie het al, 13 man... s6 met het maken, zul je nodig hebben.
nee, maar je bent wel vier uur aan het preppenquote:Op zaterdag 10 december 2005 00:29 schreef hassanjassan het volgende:
[..]
Pfffff...ik ben EINDELIJK klaar met bedienen en opruimen van alle zooi. 4,5 uur (van 13:00 to 17:30) ben ik wezen preppen, snijden, koken, mengen, rollen, proeven en nog meer rollen. Daarna als een raket alles opruimen en wederom weer dingen klaarzetten voor het bezoek.
Als met al valt sushi maken en de zooi opruimen best wel mee in vergelijking met bijv. taarten bakken, want er komt geen oven of mixer aan te pas, alleen maar een mes als echte hardware.
voornamelijk rollen gemaakt zeker...quote:Ik heb wederom ook veel nuttige dingen geleerd met deze sessie sushi maken...helemaal in me eentje gedaan van haver tot gort en het ging echt goed.
Enne 2,3 kilo vis is dus echt VEEEEEL te veel he.....ik heb denk ik nog zeker een halve kilo vis over in totaal, bijv. wat ik aan vis versneden heb voor maki rollen, van die slierten heb ik maar sashimi-achtige rolmopsjes gemaakt en die mooi op een bord gezet, dat ging allemaal erg goed...het hele bord is leeg ervan.
folie gebruik je alleen voor het shapen. Beste is twee matjes: eentje gewoon, de ander gewikkeld in folie.quote:Oh ja, ik stop bij de californiarolls teveel ingredienten in het midden en dus heb ik te weinig rijst aan de buitenkant, dus je hebt een helft wel en andere helft niet bedekt met rijst...nah ja, de smaak is er niet minder om denk ik maar.
Oh ja nog iets, voor die binnestebuiten maki-rollen, moet je je matje in huishoudfolie verpakken, dan kan je rollen zonder plakken...
Nou alles bij elkaar 4,5 uur, ik rol geen 20 rollen in een half uur hoor.quote:Op zaterdag 10 december 2005 01:24 schreef mirugai het volgende:
[..]
nee, maar je bent wel vier uur aan het preppen![]()
Eigenlijk niet, nigiri sushi van tonijn en zalm en van die zoete omelet, en die tofu envelopjes en sashimi, maar merendeel was wel maki's ja.quote:[..]
voornamelijk rollen gemaakt zeker...
oh ja, hoe doe jij het dan met 2 matjes? Bij mij plakt die rijst gewoon aan een ongefoliede mat, dus daarom doe ik er folie overheen en ga dan daarmee rollen.quote:[..]
folie gebruik je alleen voor het shapen. Beste is twee matjes: eentje gewoon, de ander gewikkeld in folie.
Ok, het scheelt natuurlijk ook dat je al stukken filet hebt gehaald (neem ik aan). Netjes vis fileren kost ook tijd en sommige soorten vis moet je ook nog prepareren. Dat kost ook tijd.quote:Op zaterdag 10 december 2005 14:43 schreef hassanjassan het volgende:
Nou alles bij elkaar 4,5 uur, ik rol geen 20 rollen in een half uur hoor.
Dat dacht ik al. Als je veel rollen maakt, dan heb je minder vis nodig.Bij een gewone verdeling (meer nigiri dan rollen), dan was de hoeveelheid vis wel ok geweest is mijn inschatting.quote:Eigenlijk niet, nigiri sushi van tonijn en zalm en van die zoete omelet, en die tofu envelopjes en sashimi, maar merendeel was wel maki's ja.
Tsja, dat is techniek. De stappen zoals ik het doe: nori op snijplank, rijst erop spreiden, dan draai je de rol om en terwijl je dat doet wrijf je met een vochtige doek over de plek waar je de rol neerlegt, dan de ingredienten op de nori leggen, dan rollen en dan pas pak je de gefoliede mat erbij voor het shapen van de rol, that's it. Fancy rollen maken is een iets ander verhaal, maar komt op hetzelfde neer.quote:oh ja, hoe doe jij het dan met 2 matjes? Bij mij plakt die rijst gewoon aan een ongefoliede mat, dus daarom doe ik er folie overheen en ga dan daarmee rollen.
50 seconden per rol?? damn !! dat lukt me nog niet hoor, maar goed, het lukt me allemaal wel goed hoor.quote:Op zaterdag 10 december 2005 18:07 schreef mirugai het volgende:
[..]
Ok, het scheelt natuurlijk ook dat je al stukken filet hebt gehaald (neem ik aan). Netjes vis fileren kost ook tijd en sommige soorten vis moet je ook nog prepareren. Dat kost ook tijd.
[..]
Dat dacht ik al. Als je veel rollen maakt, dan heb je minder vis nodig.Bij een gewone verdeling (meer nigiri dan rollen), dan was de hoeveelheid vis wel ok geweest is mijn inschatting.
[..]
Tsja, dat is techniek. De stappen zoals ik het doe: nori op snijplank, rijst erop spreiden, dan draai je de rol om en terwijl je dat doet wrijf je met een vochtige doek over de plek waar je de rol neerlegt, dan de ingredienten op de nori leggen, dan rollen en dan pas pak je de gefoliede mat erbij voor het shapen van de rol, that's it. Fancy rollen maken is een iets ander verhaal, maar komt op hetzelfde neer.
Het is handig als je twee matjes hebt: eentje voor de gewone rollen en een met folie voor de inside-out, vooral als je snel moet werken (zeg maar 50 seconden of minder per rol).
Japanse mayonaise is gemaakt met rijstazijn. Smaakt ietsje anders dan de normale mayonaise. Kewpie is een bekend merk. Maar het verschil met gewone mayo is zo klein dat ik niet de moeite zou nemen om die mayo aan te schaffen (of je maakt het zelf natuurlijk...)quote:Op vrijdag 30 december 2005 19:41 schreef Duderinnetje het volgende:
Wat ik me alleen nog afvraag: hier en daar lees ik in recepten over 'Japanse mayonaise'. Iemand enig idee wat dat inhoudt?
Dus ik zou het kunnen benaderen door gewone mayo te nemen en er (voor het gevoel dan toch nog) een drup rijstazijn aan toe te voegen?quote:Op vrijdag 30 december 2005 20:38 schreef mirugai het volgende:
[..]
Japanse mayonaise is gemaakt met rijstazijn. Smaakt ietsje anders dan de normale mayonaise. Kewpie is een bekend merk. Maar het verschil met gewone mayo is zo klein dat ik niet de moeite zou nemen om die mayo aan te schaffen (of je maakt het zelf natuurlijk...)
Succes met de sushi!
Nee joh, gewone mayo nemen en niks toevoegen. Die Japanse mayo is wat zachter door het gebruik van rijstazijn ipv. (wijn)azijn dus dan zou ik geen extra azijn toevoegen. Het verschil is echt heel klein hoor en het lijkt me sterk dat je het proeft in een een sushirol.quote:Op vrijdag 30 december 2005 20:41 schreef Duderinnetje het volgende:
Dus ik zou het kunnen benaderen door gewone mayo te nemen en er (voor het gevoel dan toch nog) een drup rijstazijn aan toe te voegen?
Volgens mij is de structuur van verse vis anders dan van vis al ingevroren geweest is.quote:Op vrijdag 30 december 2005 22:08 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik heb tonijnsteaks gekocht uit de diepvries, bij de super de boer
kun je die ook verwerken in de sushi? en rauw eten dus?
jaja, verse vis, blabla, ik weet het
maar vroeg het me af.
Ik ben wel drie uur bezig geweest alles bij elkaarquote:Op zaterdag 31 december 2005 18:27 schreef MissyMirjaM het volgende:
wij gaan straks een poging wagen
Hier Dude's werkslaaf.quote:Op zaterdag 31 december 2005 18:02 schreef Duderinnetje het volgende:
Wat is dat leuk werk
Foto volgt zo.
Thanks!quote:Op zaterdag 31 december 2005 18:50 schreef Bluezz het volgende:
Ook leuke schaaltjes etc. voor de finishing touch.
Ziet er echt prachtig uit!
Eet smakelijk, wij doen het wel met de supermarktsushi
Ik ben benieuwd! Wat voor ingrediënten hebben jullie? (vis, omelet etc.?)quote:Op zaterdag 31 december 2005 19:05 schreef SunChaser het volgende:
Ziet er lekker uit Dude. Wij gaan zo ook een poging wagen.
Lekkahquote:Op zaterdag 31 december 2005 19:10 schreef SunChaser het volgende:
Verse zalm
Tonijnsteaks uit de diepvries
Komkommer
Surimi
Na de zalmeitjes is elk ander besef van 'duur' me ontgaan eerlijk gezegdquote:Op zaterdag 31 december 2005 19:21 schreef SunChaser het volgende:
Wat is de komkommer btw belachelijk duur, E 1,79 bij Super de Boer. Bij de Lidl was ie 70
Zet je mes eens een keer aan of laat 'm slijpen. Dat is voor mij de eerste indicatie om messen te laten slijpen. Nori blaadjes kan je trouwens veel goedkoper bij de chinese toko kopen dan bij bv de appie hijn.quote:Op zaterdag 31 december 2005 21:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
pff, wat een werk zeg
maar best lollig om te doen
zo maar eens een rol voorzichtig snijden
Ze zien erg lekker uit Dude en Atryquote:Op zaterdag 31 december 2005 18:38 schreef ArtyShock het volgende:
[..]
Hier Dude's werkslaaf.
Alhoewel. Ik heb geen vinger uitgestoken voor die sushi uiteindelijk.![]()
Plaatjes zijn klikbaar voor nòg meer detail van Dude's trotse eerste stappen op het gebied van Japans voedselknutselen.
[[url=http://www.itcan.be/MiscImages/SushiTotal_med.jpg]afbeelding][/url]
[[url=http://www.itcan.be/MiscImages/SushiZoom_med.jpg]afbeelding][/url]
Ziet er goed uit MissyMirjaMquote:
Ik bewaar het niet. Sushi is echt iets wat je vers moet eten, anders is het niet lekker.quote:Op zondag 1 januari 2006 12:39 schreef SunChaser het volgende:
Hoelang kun je sushi bewaren?
Daar is die bolle natuurlijk wel erg goed in.quote:Op zondag 1 januari 2006 14:59 schreef MissyMirjaM het volgende:
hij heeft alleen meegeholpen met opeten
Gelukkig is Sushi gezondquote:Op zondag 1 januari 2006 15:02 schreef golfer het volgende:
[..]
Daar is die bolle natuurlijk wel erg goed in.![]()
Hulde voor jou dan!quote:Op zondag 1 januari 2006 14:59 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
hij heeft alleen meegeholpen met opeten
Ik heb er vanmorgen nog mee ontbetenquote:Op zondag 1 januari 2006 12:39 schreef SunChaser het volgende:
Hoelang kun je sushi bewaren?
Dat kan wel hoor. Mits je loeiverse vis hebt gebruikt. Wel in de koelkast bewaren etc.quote:Op zondag 1 januari 2006 15:43 schreef SunChaser het volgende:
We zouden het anders bewaren tot vanavond laat. Maar we zijn er wel achter dat sushi maken niet zo duur hoeft te zijn. Met een stukje verse zalm en tonijn en komkommer en surima kom je al een heel eind
Inderdaad. sushi hoeft niet zo duur te zijn als je ingredienten als ei, komkommer en surimi gebruikt. Maar gebruik je bepaalde soorten verse vis van hoge kwaliteit, dan neemt de prijs exponentieel toe.quote:Op zondag 1 januari 2006 16:12 schreef Duderinnetje het volgende:
Dat kan wel hoor. Mits je loeiverse vis hebt gebruikt. Wel in de koelkast bewaren etc.
Mijn ervaring is dat je denkt dat je de volgende dag nog sushi wilt en teveel rijst e.d. hebt klaar gemaakt je dan het beste de hoeveelheid klaar maakt die je denkt te eten en de overige vis terug in de koeling plaatst en de rijst bewaard in een thermocontainer, eventueel met een lichtvochtige doek.quote:Vers is altijd het lekkerste (wat ik vanmorgen al proefde!), maar je kan het best een dag na bereiding eten, mits hygiënisch behandeld.
Dat het niet duur is als je op de juiste plaatsen kan inkopen daar was ik al achter. De Chinees op de Geldersekade en de markt in Amstelveen. Soms gebruiken we ook Spaanse rijst ipv Japanse. Maar dat zal wel weer heiligschennis zijn.quote:Op zondag 1 januari 2006 15:43 schreef SunChaser het volgende:
We zouden het anders bewaren tot vanavond laat. Maar we zijn er wel achter dat sushi maken niet zo duur hoeft te zijn. Met een stukje verse zalm en tonijn en komkommer en surima kom je al een heel eind
Wat voor goede vis kun je in Amstelveen vinden? Bij Waasdorp?quote:Op dinsdag 3 januari 2006 20:50 schreef Thorical het volgende:
[..]
Dat het niet duur is als je op de juiste plaatsen kan inkopen daar was ik al achter. De Chinees op de Geldersekade en de markt in Amstelveen. Soms gebruiken we ook Spaanse rijst ipv Japanse. Maar dat zal wel weer heiligschennis zijn.
Maar die ingemaakte gember dat was voor mij de kick.
Laten we eerst maar zeggen waarom in godsnaam de vrijdag, zaterdagmarkt in Amstelveen.quote:Op woensdag 4 januari 2006 09:54 schreef mirugai het volgende:
[..]
Wat voor goede vis kun je in Amstelveen vinden? Bij Waasdorp?
Ben trouwens hier in NL geen Japanse rijst tegen gekomen, wel uit de VS. Jij wel?
Waar in Amstelveen is die markt? En kun je me Japanse winkels in Amstelveen aanraden? Ik zit er aan te denken morgenochtend naar Amstelveen te gaan...quote:Op woensdag 4 januari 2006 22:28 schreef Thorical het volgende:
[..]
Laten we eerst maar zeggen waarom in godsnaam de vrijdag, zaterdagmarkt in Amstelveen.
Rijst uit Japan kan ik of bij de chinees in de rosebuurt krijgen of zeker bij Japanse toko's in Amstelveen.
yep.quote:Op zondag 8 januari 2006 19:31 schreef MissyMirjaM het volgende:
hoe kun je het beste je sushi matje schoonhouden?
meenemen met afwassen?
Mooi hoor, èn lekker!!quote:Op donderdag 12 januari 2006 13:36 schreef jomosoft het volgende:
Ook hier op Aruba wordt sushi gemaakt![]()
Overigens betekend 'shushi' in het papiamento 'vies' of 'vuil' dus je snapt wel dat de meeste sushi eters hier toeristen zijn.
Hier mijn knutsels met als ingredienten krabstics, zeewier, avocado, roomkaas, zalm, mango, kampyo, daikon enz.
John
Aruba
[afbeelding]
Zo dat is een behoorlijk bordjequote:Op donderdag 12 januari 2006 13:36 schreef jomosoft het volgende:
Ook hier op Aruba wordt sushi gemaakt![]()
Overigens betekend 'shushi' in het papiamento 'vies' of 'vuil' dus je snapt wel dat de meeste sushi eters hier toeristen zijn.
Hier mijn knutsels met als ingredienten krabstics, zeewier, avocado, roomkaas, zalm, mango, kampyo, daikon enz.
John
Aruba
[afbeelding]
Love and Care, meer nietquote:Op donderdag 12 januari 2006 19:40 schreef Martijn_77 het volgende:
[..]
Zo dat is een behoorlijk bordje![]()
wat kost dat nog?
En wat ingrediënten, neem ik aan.quote:
Ja natuurlijk, maar lekkere sushi is niet in geld uit te drukkenquote:Op donderdag 12 januari 2006 21:30 schreef golfer het volgende:
[..]
En wat ingrediënten, neem ik aan.
de gebruikte ingrediënten welquote:Op donderdag 12 januari 2006 21:47 schreef jomosoft het volgende:
[..]
Ja natuurlijk, maar lekkere sushi is niet in geld uit te drukken![]()
Wanneer maak je voor mij eens wat, ik heb vet honger!quote:Op donderdag 12 januari 2006 21:49 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
de gebruikte ingrediënten wel
wanneer kom jij eens langs om sushi te komen eten?quote:Op donderdag 12 januari 2006 23:20 schreef tonks het volgende:
[..]
Wanneer maak je voor mij eens wat, ik heb vet honger!
Wanneer je het hebt natuurlijkquote:Op donderdag 12 januari 2006 23:21 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
wanneer kom jij eens langs om sushi te komen eten?
hmm?
nou?
haha is goed.quote:Op donderdag 12 januari 2006 23:22 schreef MissyMirjaM het volgende:
[..]
wij gaan eens afspreken binnenkort
wel foto's van maken he!quote:Op donderdag 12 januari 2006 23:28 schreef tonks het volgende:
[..]
haha is goed.
Ik zal het binnekort zelf ook eens proberen trouwens
sesamolie, rijstazijn, roze gember, wasabi, komkommer, sojasaus.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 14:18 schreef JacMar het volgende:
Ik kijk wel even, misschien hebben ze het bij die toko wel..
Enig idee wat ik aan rijst, vis en andere zaken nodig heb om sushi voor 2 te maken?![]()
Japanse, zoute soja.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 14:49 schreef JacMar het volgende:
Leuk hoor ik heb er zin in..We gaan zo boodschappen doen..
Op mijn lijstje staan:
Nori, rijst, rijstazijn,zalm, tonijn, surimi, komkommer, lente-uitjes en natuurlijk wasabi en gember.
Welke sojasaus gebruiken jullie? En als ik omelet wil gebruiken, is dat dan gewone omelet?
Staat genoteerd!quote:Op zaterdag 4 maart 2006 14:53 schreef MissyMirjaM het volgende:
ik gebruik kikkoman soy sauce
en maak een chinese omelet!
vergeet je niet een rolmatje te halen ook?
Is al te laatquote:Op zaterdag 4 maart 2006 17:17 schreef MissyMirjaM het volgende:
niet alles gebruiken!
enzij je voor de hele straat sushi gaat maken.
en ik gooi e rnooit rijstazijn door, dus dat weetik niet
weggooien?! Dat lijkt me zonde. Maar zal dat zeewier niet wat taai worden bij invriezen?quote:Op zaterdag 4 maart 2006 19:59 schreef JacMar het volgende:
Het was echt heel erg lekker! Helaas geen foto's want de baterijen van de camera zijn leeg![]()
Alleen hebben we hier nu inderdaad voor een heel weeshuis aan sushi staan...Kun je het eigenlijk invriezen??Of wordt het weggooien?
Nope, weggooien maar.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 19:59 schreef JacMar het volgende:
Het was echt heel erg lekker! Helaas geen foto's want de baterijen van de camera zijn leeg![]()
Alleen hebben we hier nu inderdaad voor een heel weeshuis aan sushi staan...Kun je het eigenlijk invriezen??Of wordt het weggooien?
ik vind het anders prima sushiquote:Op zaterdag 4 maart 2006 20:04 schreef mirugai het volgende:
[..]
Nope, weggooien maar.
@MissyMirjaM: sushi is aangezuurde rijst. Sushi zonder (rijst)azijn is dus geen sushi.
Je kunt het natuurlijk een paar dagen bewaren en je zal er niet dood van gaan als je het dan eet, maar of het lekker is, dat is een hele andere kwestie.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 20:50 schreef JacMar het volgende:
Kan ik het niet een paar dagen bewaren?
Uhmm, je at het zelf toch niet? Hoe weet je dan of het prima 'sushi' is? Maar ok, als jij het prima vind dat is jouw goed recht. Het is echter geen sushi! Of maak je ook snert zonder erwten, kippensoep zonder kip, appeltaart zonder appels etc.?quote:
hoho, ik eet het wel, maar ik hou er niet van, dus na 1 stkuje heb ik genoeg.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 21:55 schreef mirugai het volgende:
[..]
Je kunt het natuurlijk een paar dagen bewaren en je zal er niet dood van gaan als je het dan eet, maar of het lekker is, dat is een hele andere kwestie.
Als je rauwe vis hebt gebruikt, dan zou ik die sushi iig. niet meer eten trouwens.
[..]
Uhmm, je at het zelf toch niet? Hoe weet je dan of het prima 'sushi' is? Maar ok, als jij het prima vind dat is jouw goed recht. Het is echter geen sushi! Of maak je ook snert zonder erwten, kippensoep zonder kip, appeltaart zonder appels etc.?
Luister nou, als iemand zegt dat ie een uitsmijter maakt en een pannetje pakt en er een paar eitjes in bakt, wat roert zodat de dooiers breken en met het eiwit mengen, dan kun je een hardstikke lekker gebakken eitje krijgen ... maar het is geen uitsmijter.quote:Op zaterdag 4 maart 2006 22:52 schreef MissyMirjaM het volgende:
hoho, ik eet het wel, maar ik hou er niet van, dus na 1 stkuje heb ik genoeg.
en hey, dat jij nou zo een geweldige sushimaker bent, okaydit is nu eenmaal mijn manier, misschien gebruik ik de volgende keer wel azijn, maar om nou meteen te roepen 'dat het geen sushi is omdat' vind ik ookweer zo.
Sashimi daar is natuurlijk geen kunst aan. Gewoon keiverse vis kopenquote:Op vrijdag 8 september 2006 13:20 schreef henkSX het volgende:
wat zijn een aantal makkelijke soorten sushi en sashimi die ik als onervaren 'kok' makkelijk kan maken??
Een goede visboer (winkel of markt) heeft dat wel hoor.quote:Op zaterdag 25 maart 2006 16:51 schreef Renata1977 het volgende:
Weet ik niet. Waar kan ik die tobiko kopen? En de paling, waar koop je meestal?
Valt juist reuze mee hoor!!! Daar verbaasde ik me ook over, maar die lukte juist goed de eerste keer dat ik sushi maakte!quote:Op vrijdag 8 september 2006 14:35 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Die omgekeerde rolletjes lijken me wel érg moeilijk trouwens. Daar heb ik me nooit aan gewaagd.
O jaaa, dat was jij die dat zo goed konquote:Op vrijdag 8 september 2006 14:40 schreef bianca en michael het volgende:
[..]
Valt juist reuze mee hoor!!! Daar verbaasde ik me ook over, maar die lukte juist goed de eerste keer dat ik sushi maakte!
Zal ik mijn binnenstebuitenrecept even inscannen en plaatsen?quote:Op vrijdag 8 september 2006 14:52 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
O jaaa, dat was jij die dat zo goed kon![]()
Nou, de volgende keer ga ik het ook proberen.
Ja!quote:Op vrijdag 8 september 2006 14:59 schreef bianca en michael het volgende:
[..]
Zal ik mijn binnenstebuitenrecept even inscannen en plaatsen?
Een meester sushichef zei een keer tegen me 'iedereen kan thuis sushi maken, maar goede sushi! en onder tijdsdruk met dure ingredienten, dat is andere koek'.quote:Op vrijdag 8 september 2006 14:35 schreef Duderinnetje het volgende:
Sashimi daar is natuurlijk geen kunst aan. Gewoon keiverse vis kopen![]()
Van de sushi is alles een kwestie van een beetje prutsen en dan gaat het snel beter. Die omgekeerde rolletjes lijken me wel érg moeilijk trouwens. Daar heb ik me nooit aan gewaagd.
Alleen al door het zien van dit plaatje raken mijn smaakpapillen helemaal door het dolle heen!quote:Op vrijdag 8 september 2006 17:57 schreef mirugai het volgende:
Toch een receptje voor een caterpillar roll:
[afbeelding]
Beter laat dan nooit:quote:
Gember is in mijn omgeving vrij makkelijk bij de toko te vinden. AH heeft ze alleen in de sushi pakketten zitten maar die zou ik niet nemen.quote:Op donderdag 14 september 2006 23:30 schreef Escaflowne het volgende:
Heb nu zo'n beetje alles in huis om zelf sushi te gaan maken!Alleen sesamzaad en gember moet nog geregeld worden. Heb wel verse gember, maar ja, maak daar maar eens van die verrukkelijke plakjes van!
In het verleden wel eens geprobeerd, maar dat was helaas niet zo'n succes
![]()
Ik moet me gauw eens inlezen in dit topic en verder kijken voor tips, want sta nu echt te popelen om zelf eens sushi te gaan maken!mjammie!....
Als het eenmaal zover is zal ik mijn ervaringen hier posten uiteraard!
Je kunt het ook zelf maken en het is niet moeilijk: gember schillen, met een mandoline of keukenmachine flinterdunne plakjes snijden en blancheren. Dan afgieten en inleggen in een mix van rijstazijn, suiker en een beetje zout. Half dagje laten staan, klaar!quote:Op vrijdag 15 september 2006 09:50 schreef n0a het volgende:
Gember is in mijn omgeving vrij makkelijk bij de toko te vinden. AH heeft ze alleen in de sushi pakketten zitten maar die zou ik niet nemen.
Hoe lang blijft het dan goed? Weet jij misschien hoe lang ik takuan en kampyo kan bewaren? Heb altijd veel over aangezien ik maar voor 2 sushi maak.quote:Op vrijdag 15 september 2006 10:59 schreef mirugai het volgende:
[..]
Je kunt het ook zelf maken en het is niet moeilijk: gember schillen, met een mandoline of keukenmachine flinterdunne plakjes snijden en blancheren. Dan afgieten en inleggen in een mix van rijstazijn, suiker en een beetje zout. Half dagje laten staan, klaar!
Het leuke is dat je kunt experimenteren: soorten azijn evt. verdund, hoeveelheid suiker.
Als je de gember gekoeld en in azijn bewaard, dan blijft het lang goed. Zeker een paar maanden denk ik. Takuan is ingemaakte daikon, dus dat is ook lang houdbaar. Kampyo zal wel wat minder lang houdbaar zijn. Koop je het gedroogd of al geprepareerd?quote:Op zaterdag 16 september 2006 09:43 schreef n0a het volgende:
Hoe lang blijft het dan goed? Weet jij misschien hoe lang ik takuan en kampyo kan bewaren? Heb altijd veel over aangezien ik maar voor 2 sushi maak.
Iemand trouwens een idee waar ik nog meer tobiko of masago kan kopen in omgeving Rotterdam? Al 3x bij Kazaguruma geweest waar ze het nog steeds niet binnen hadden gekreken.
Ik koop de kampyo altijd geprepareerd.quote:Op maandag 18 september 2006 10:10 schreef mirugai het volgende:
[..]
Als je de gember gekoeld en in azijn bewaard, dan blijft het lang goed. Zeker een paar maanden denk ik. Takuan is ingemaakte daikon, dus dat is ook lang houdbaar. Kampyo zal wel wat minder lang houdbaar zijn. Koop je het gedroogd of al geprepareerd?
Toevallig heb ik van de week zo'n zakje kampyo gebruikt. Ik heb geen idee hoelang een geopend zakje houdbaar is. In de koelkast schat ik een een week. De kampyo is nog niet op dus ik zal opletten hoelang het nog goed ruikt en ik nog niet misselijk wordt van de kampyo :-)quote:Op maandag 18 september 2006 16:36 schreef n0a het volgende:
Ik koop de kampyo altijd geprepareerd.
Nee hoor, ik denk dat niet.quote:Op woensdag 25 oktober 2006 19:42 schreef knuppelhout het volgende:
het is supermakkelijk, snel, gezond, goedkoop en boven LEKKER! en iedereen denkt dat je een of andere meesterchef bent
Heb het geproefd, vind het best lekker hoor, alleen wel wat hard idd en dat lijkt me ook niet handig om in de rollen te verwerken. De rijst is nog aan het afkoelen, dus ik kan ondertussen eens de pompoen wat zachter maken, op de manier zoals dat kennelijk voor pompoenschil wordt gedaan!quote:Op woensdag 25 oktober 2006 20:12 schreef mirugai het volgende:
@escaflowne: rauwe pompoen als vulling? Nou, eet smakelijk![]()
Gedroogde pompoenschil is een bekende vulling voor maki. De pompoenschil wordt daarvoor eerst geweekt in water en dan gekookt in water, suiker, sojasaus en mirin.
Ik doe gewoonlijk wat wasabi op de sushi en daarover wat plakjes gember.quote:Op woensdag 25 oktober 2006 19:42 schreef knuppelhout het volgende:
waar gooien jullie die roze gember en sesamolie doorheen? ik maak erg vaak sushi maar meestal de normale versie, met verschillende ingredienten per rol. echt HET ideale borrelhapje als er lekkerbekken komen eten. het is supermakkelijk, snel, gezond, goedkoop en boven LEKKER! en iedereen denkt dat je een of andere meesterchef bent
ik heb wel vaker ander soortige gebroken rijst gekocht ipv sushirijst, bijvoorbeeld paella of risottorijst.
En een andere budgettip: witte azijn is bij afwezigheid van rijstazijn ook prima te doen.
Ja, duurde al lang genoeg, ff geen zin om xtra moeite te doen voor de presentatiequote:Op donderdag 26 oktober 2006 10:43 schreef n0a het volgende:
Je gebruikt een oud creme brulee bakje voor de wasabi?
Ik vond het best goed te doen. De rijst vraagt wel veel aandacht, maar is een kwestie van goed opletten enzo, no big deal verder. De vis in dunne plakjes snijden vond ik wel lastig. De rolletjes maken was geen kunst aan, zo gebeurd.quote:Op vrijdag 27 oktober 2006 23:05 schreef GlitterRevenge het volgende:
Ik zou het ook wel willen kunnen hoor. Gelukkig gaat iemand het mij binnekort leren. Is het een beetje zelf te doen eigenlijk? Wil die rolletjes graag maken.. toch wel stoer op mijn verjaardag die er binnenkort ook aan zit te komen!
Wauw, dat ziet er lekker uit hoor!!!quote:Op zondag 12 november 2006 19:29 schreef Shaii het volgende:
Mijn eerste poging om zelf sushi te maken, het smaakte heerlijk!
Nee, moet dat?quote:
Dit is eigenlijk een bijzonder goed idee voor oudjaarsavond. Wij krijgen ook vrienden over de vloer en de vorige keer heb ik tapas gemaakt (iedereen was wild enthousiast), maar ik vind het zo afgezaagd om ditmaal weer tapas te maken. Zelf sushi maken is ook een idee natuurlijk!quote:Op dinsdag 26 december 2006 22:48 schreef Duderinnetje het volgende:
Ik ga er op oudejaarsavond weer voor!
Ben benieuwd, volgens mij ben ik het al weer verleerd. En dit keer woon ik niet langer in Den Haag (loei-verse vis!) maar in Groningen, dus ik moet eens even onderzoeken waar er hier een echt goede viswinkel zit.
O ik heb er nu al zin in
Het is leuk om te doen, leuk om te serveren en gewoon ook nog eens hartstikke lekker en bijzonder!quote:Op woensdag 27 december 2006 01:05 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Dit is eigenlijk een bijzonder goed idee voor oudjaarsavond. Wij krijgen ook vrienden over de vloer en de vorige keer heb ik tapas gemaakt (iedereen was wild enthousiast), maar ik vind het zo afgezaagd om ditmaal weer tapas te maken. Zelf sushi maken is ook een idee natuurlijk!
Hoezo verboden in je huis?quote:Op woensdag 27 december 2006 01:17 schreef releaze het volgende:
Godsgloeiendekutvegapartners!
ik vind dit zo godsgruwelijk lekker maar nee, absoluut verboden in mn eigen huis
*watertandt*
binnenkort nog maar eens naar de tinytokyo..
mijn vriend is sinds geboorte vegetarier en kan vlees/vis in zijn buurt, in zijn keuken, in zijn koelkast, in zijn pannetjes, op zijn bordjes, met zijn bestek met extreem veel moeite verdragen. het is voor hem een ware kwelling. en we wonen samen, dus dat is moeilijk.quote:Op woensdag 27 december 2006 01:18 schreef Duderinnetje het volgende:
[..]
Hoezo verboden in je huis?![]()
maar als ik dit zo zie heb ik wel zin om naar hem toe te rennen en te schreeuwen ZAK IN DE STRONT MET JE VEGA MORGEN MAAK IK SUSHI!quote:
Zou 'm toch vriendelijk verzoeken een weekendje op te rotten...quote:Op woensdag 27 december 2006 01:28 schreef releaze het volgende:
[..]
maar als ik dit zo zie heb ik wel zin om naar hem toe te rennen en te schreeuwen ZAK IN DE STRONT MET JE VEGA MORGEN MAAK IK SUSHI!
Hell, ik zou er zelfs nu aan kunnen beginnen als ik de ingredienten in huis had
dat wordt dan dus de tinytokyoquote:Op woensdag 27 december 2006 01:35 schreef Duderinnetje het volgende:
Nou ik kan het me dan ook wel weer voorstellen. Of toch niet. En toch wel. Als dat een sterk principe is...
Maar kijk anders of je eens met anderen een sushi-avondje elders kan houden. Gewoon een mouw aan passen
jaweeeheel.quote:Op woensdag 27 december 2006 01:29 schreef MissyMirjaM het volgende:
dat hij vega is okay, maar ik vind het maar vreemd dat jij je dan maar aan dient te passen
het besmet je huis of je serveisgoed toch niet?
het is dat of een zwaar geirriteerd vriendjequote:Op woensdag 27 december 2006 01:44 schreef Oblivion het volgende:
Als je samenwoont, is het dan 'zijn' koelkast? "zijn" bestek? 'Zijn' keuken?![]()
Nee, dude, kan je hier echt bij? Ik niet...
Ja ik wel.quote:Op woensdag 27 december 2006 01:44 schreef Oblivion het volgende:
Als je samenwoont, is het dan 'zijn' koelkast? "zijn" bestek? 'Zijn' keuken?![]()
Nee, dude, kan je hier echt bij? Ik niet...
Ja, en uit principe eet jij toch vlees en vis?quote:Op woensdag 27 december 2006 01:57 schreef Duderinnetje het volgende:
Ja ik wel.
Maar ik hou erg van principes![]()
Ik zou me conformeren, óf apart gaan wonen. Een keuze maken, maar er niet aan tornen.quote:Op woensdag 27 december 2006 01:59 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Ja, en uit principe eet jij toch vlees en vis?
Dat je rekening houdt, maar zo extreem, neen, zou mijn eigen huisje gaan zoeken.![]()
Wel knap van je, releaze... Ik zou het niet kunnen dus...
Ja inderdaadquote:Op woensdag 27 december 2006 02:02 schreef golfer het volgende:
[flauw inkoppertje]
Ik mag hopen dat ie jouw vlees af en toe wel in de mond neemt en zodoende vast went aan de sushi-smaakjes.
[/flauw inkoppertje]
Ja, ik moet naar bedje toe, dames.![]()
Klinkt bijna als een veganist met smetvrees als je het mij vraagt..quote:Op woensdag 27 december 2006 01:25 schreef releaze het volgende:
[..]
mijn vriend is sinds geboorte vegetarier en kan vlees/vis in zijn buurt, in zijn keuken, in zijn koelkast, in zijn pannetjes, op zijn bordjes, met zijn bestek met extreem veel moeite verdragen. het is voor hem een ware kwelling. en we wonen samen, dus dat is moeilijk.sushi thuis maken is een no-go area. (ja, heb ik weer, verliefd geworden op een vegaextremist.) ik heb wel nori en ook rijst en komkommer kan er ook in maar ik ben juist gek op krab/krabsalade, zalm en tonijnsushi..
Zucht...
ach, zoiets oprekken heeft tijd nodigquote:Op woensdag 27 december 2006 01:59 schreef Oblivion het volgende:
[..]
Ja, en uit principe eet jij toch vlees en vis?
Dat je rekening houdt, maar zo extreem, neen, zou mijn eigen huisje gaan zoeken.![]()
Wel knap van je, releaze... Ik zou het niet kunnen dus...
Het verbaasd me nog steeds dat het geen veganist is als hij zo sterk op zijn principes leunt, waarom wel dingen zoals leren schoenen, jassen koppen en melk drinken dan...quote:Op woensdag 27 december 2006 02:09 schreef releaze het volgende:
[..]
ach, zoiets oprekken heeft tijd nodigik heb ook al gezegd dat zijn kinderen niet vega opgevoed zullen worden, dat ze dat op een gegeven moment zelf mogen kiezen. Daar was ie het dan wel weer mee eens, dus ik heb de komende paar jaar om hem gewend te laten raken met dood dier in huis
Sushi dus
miin broertje (16) is ook vega maar die heeft er niet zoveel moeite mee, vooral omdat ie toch met vlees is opgevoed. ik denk dat het onvoorstelbaar voor vleeseters is in de huid van een vegabybirth te kruipen, vlees/vis is totaal niet en nooit de normaalste zaak van de wereld geweest, al die dode koeien in de schappen, die halve kippen overal, vissen met kop en staart en glazige oogjes. Het gaat geloof ik veel verder dan princiepes. Als m'n vriend aan een worst denkt dan ziet ie gewoon dat hele proces van het varken tot de albert heijn. Ik denk dat ik met zo'n voorstellingsvermogen en gebrek aan gewenning aan dat beeld ook kriebels zou krijgen
Maar goed, ontopic!Moet wel ff wat open post bewaren voor eventuele nieuwe sushifotos
hij heeft bij gebrek aan kwaliteitskunstlederenschoenen een stel meindls, maar daar doet ie een paar jaar mee en zijn gemaakt van speciaal gefokte koeien. voor de rest niks. hij heeft er aan zitten denken veganist te worden in het verleden, maar dat betekent kaas opgeven en dat kan ie nietquote:Op woensdag 27 december 2006 02:13 schreef Mr.Noodle het volgende:
[..]
Het verbaasd me nog steeds dat het geen veganist is, waarom wel dingen zoals leren schoenen, jassen koppen en melk drinken dan...
Ik vind eerlijk gezegd iemand die veganist is betere standpunten hebben dan iemand die vegetarïër is. Het punt dat hij kaas niet kan opgeven omdat.... mis ik dan... Sowieso is heel de bio-industrie in NL en denk verder in Europa enigzins misselijkmakend, maar het spul wordt geslacht en het is er. En als ik het niet eet, doet iemand anders het en anders wordt het alsnog weer opnieuw als veevoer verwerkt voor de volgende generatie koeien... maar goed, ik zal wel ophouden met de discussie want het is eigenlijk zinloos om zo'n discussie met een vegetarïër te houden.quote:Op woensdag 27 december 2006 02:25 schreef releaze het volgende:
[..]
hij heeft bij gebrek aan kwaliteitskunstlederenschoenen een stel meindls, maar daar doet ie een paar jaar mee en zijn gemaakt van speciaal gefokte koeien. voor de rest niks. hij heeft er aan zitten denken veganist te worden in het verleden, maar dat betekent kaas opgeven en dat kan ie nietwas die kaas geen probleem, dan was veganisme geen probleem. maar dan had ie ook minder moeite gehad met vegetariers, omdat ie dat al z'n hele leven is geweest.
ik snap die vegetarische/veganistische/fruitarische princiepes helemaal niet, ik ben nogsteeds opzoek naar iemand die argumenten kan geven die uiteindelijk niet gebaseerd zijn op 'omdat ik'. Irrationeel zaakie vind ik het. maar goed, ieder z'n leven, ik voel me voor het gros van de tijd niet beperkt in mijn persoonlijke vrijheid, vega leven daar wen je aan zowel psychisch als lichamelijk, but sometimes....
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |