volgens al mijn boekjes en ervaring:
botweg gezegd is sushi rijst met een vulling of topping, al dan niet met zeewier.
sashimi is rauwe vis
nigiri sushi:de rijst wordt in de linker hand tot een "kussen" gekneed, en met de rechterhand wordt er topping op gedaan; meestal vis.
![]()
voorbeeld: zalm, tonijn
maki sushi:met mat gerolde sushi, rijst en vulling aan de binnenkant, nori aan de buitenkant, onderverdeeld in 3 soorten:
Futomakidik gerolde sushi, meestal vanwege extra vulling.
![]()
voorbeeld: komkommer met avocado en omelet.
Hosomakidun gerolde sushi, meeste bekende sushi.
![]()
voorbeeld vulling: zalm, tonijn, komkommer.
Uramakisushi-verkeerd, een binneste buiten gerolde sushi.
zeer populair in het westen (vooral amerika)
![]()
voorbeeld: california roll.
oshi-sushigedrukte/samengeperste sushi.
![]()
voorbeeld: omelet
gunkan sushibekertje van sushi, met onderin de rijst en boven op de vulling
![]()
voorbeeld: viseitjes
temaki sushihandgerolde sushi: puntzak van nori, met daarin rijst en vulling. werd meestal door itamae (=sushi-chef) zelf gemaakt, makkelijk klaar te maken.
![]()
voorbeeld: paling
disclaimer: dit is wat mijn roestige geheugen nog tevoor schijn toveren, heb mijn boeken hier niet bij de hand[ Bericht 27% gewijzigd door Tha_Butcha op 21-06-2004 00:18:15 ]
"The question is not 'who is going to let me', the question is 'who is going to stop me'"