FranticDJ | zaterdag 15 augustus 2020 @ 20:22 | |
Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven. Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten. Basisprincipes Tips Poolish/Preferment Wasda Enkele recepten: Internetsites voor broodrecepten en informatie: Vooral de eerste twee zijn aanraders! http://www.thefreshloaf.com/ http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1 http://www.broodbakken.startkabel.nl/ http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag ): http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/ Filmpje van Vincent Talleu : Brood uit het vorige topic: @Qunix @AnneX @Bleie @Yinny @FranticDJ [ Bericht 0% gewijzigd door miss_sly op 06-11-2022 12:05:25 ] | ||
FranticDJ | zaterdag 15 augustus 2020 @ 20:22 | |
Thanks! | ||
Mikeytt | zaterdag 15 augustus 2020 @ 20:25 | |
Toen ik naar Nederland kwam, verbaasde ik me eigenlijk dat er bijna geen broden met suiker worden gemaakt | ||
Mikeytt | zaterdag 15 augustus 2020 @ 20:31 | |
Trouwens, kan je brood in de koelkast laten rijzen? Dus om 8 uur voor je naar kantoor gaat in de koelkast stoppen en dan om 5 uur 's middags eruit halen? | ||
FranticDJ | zaterdag 15 augustus 2020 @ 20:33 | |
ja kan.. moet de temperatuur juist zijn enzo.. Zal een beetje proberen zijn. Onder de 7 graden stopt in principe het rijsproces. Dus het zal meer 'rijpen' in de koelkast. uiteraard is je deeg niet gelijk onder de 7 graden dus rijst het nog wel even door. Risico hiervan is dus ook dat het overrijst in de koelkast (wat ik had met mn 1e koelkast experiment, zie vorig topic ) Bleek ook dat mijn koelkast dus op 6.5 graden ingesteld stond. Die staat nu op 3, dus binnenkort nog eens een koelkast experiment doen. | ||
Poefbank | dinsdag 25 augustus 2020 @ 16:15 | |
Ik zie verkleuring op mijn desemstarter. Zou het schimmel zijn? Vijf dagen geleden voor het laatst ververst. Normaal gesproken ververs ik het eens in de twee weken. | ||
FranticDJ | dinsdag 25 augustus 2020 @ 16:52 | |
staat ie op 't aanrecht of in de koelkast? ik zou verversen en even wat regelmatiger verversen, kijken hoe 't gaat? Ziet er uit als hooch. De mijne moet ik praktisch elke 12u voeren buiten de koelkast heb de mijne in de vriezer gemikt kijken hoe 't over 2 maanden is. | ||
Poefbank | dinsdag 25 augustus 2020 @ 18:00 | |
Ik denk/hoop dat het idd hooch is. Ik wacht nog wel even af zonder te verversen om te kijken of er nog meer water/hooch ontwikkelt. Ik heb trouwens in het verleden een testje gedaan met hoe lang een starter, buiten de koelkast zonder te verversen, kan overleven. Uiteindelijk na 4(!) weken was mijn starter nog goed. | ||
FranticDJ | zaterdag 29 augustus 2020 @ 16:01 | |
M'n starter eergisteren even uit de vriezer gehaald omdat iemand alsnog wat starter wilde overnemen. Op kamer temperatuur laten komen, nu 3x verversen verder. En hij lijkt wel veel en veel actiever dan voor heen m'n eigen starter zit weer in de vriezer ondertussen. Kan ie weer 2 maanden hiberneren. | ||
Poefbank | zondag 30 augustus 2020 @ 11:27 | |
Heb je het ook al een keer geprobeerd om te drogen? | ||
FranticDJ | zondag 30 augustus 2020 @ 11:27 | |
Nope, afgelopen 2 maanden pas voor 't eerst met desem aan de gang | ||
devlinmr | zondag 30 augustus 2020 @ 11:32 | |
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/ Deze bijvoorbeeld. Ik maak het deeg meestal vrijdagmiddag/avond zet het in de koelkast en zaterdagochtend bak ik het. Tijdschema kun je naar eigen wens aanpassen natuurlijk | ||
FranticDJ | zondag 30 augustus 2020 @ 11:37 | |
Blijft wel dat je koelkast koel genoeg moet zijn en snel genoeg terug moet koelen om overrijs in de koelkast te voorkomen | ||
devlinmr | zondag 30 augustus 2020 @ 12:26 | |
Mwoah met zuurdesem is dat risico niet zo groot in mijn ervaring | ||
FranticDJ | zondag 30 augustus 2020 @ 12:34 | |
Bij mij wel maar m'n koelkast ging toen niet lager dan 6.5 graad. Dat is inmiddels verholpen. Komend verlof nog eens spelen. | ||
Hupje | zondag 30 augustus 2020 @ 19:58 | |
Ik maakte laatst mijn eerste speltbrood(je). Na het kneden dacht ik dat het niet goed zou komen, maar uiteindelijk was ik best tevreden. | ||
Pinnenmutske | maandag 31 augustus 2020 @ 08:27 | |
Kan het ook in de airfryer? De geur van vers gebakken brood is | ||
Gutanoth | vrijdag 11 september 2020 @ 09:59 | |
Hallo iedereen In mijn nieuwe keuken zou ik graag naast lekker koken ook lekker willen bakken. Om te beginnen heb ik afgelopen zaterdag mijn wekker om 5 uur gezet om deeg te maken voor lekkere pistolets Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb was het volgende: Bloem 350g Gist 7g Zout 7g Zachte boter 14g Water 225ml (lauw) Een uurtje laten rijzen, daarna de broodjes op de bakplaat en daar nog eens een uurtje laten rijzen voor ze de oven in gingen (oven doet uit zichzelf af en toe wat stoom vrijlaten) Voor ze de oven in gingen heb ik ze bestreken met wat ei, ik weet niet of ik dit had moeten doen. Ze zagen er tijdens het bakken echter zo uit: Niet echt pistolet achtig, ze zmaakten opzich prima, maar niet echt zachte binnenkant, harde buitenkant. Wat kan ik doen om de pistolets wat beter te maken? En kan ik het deeg bijv vanavond al in een kom doen en laten rijzen tot morgenochtend? | ||
qajariaq | vrijdag 11 september 2020 @ 14:01 | |
Ben ik ook wel benieuwd naar. Heeft iemand ervaring met brood bakken in een airfryer? | ||
anndb | vrijdag 11 september 2020 @ 17:57 | |
Ik niet maar mijn moeder doet afbak broodjes in de air fryer en die vind ze beter dan uit de oven. Je hebt ook meer warmte ontwikkeling op kleiner oppervlak dus technisch gezien zou ik zeggen meer vergelijkbaar met een professionele oven? Maar geen ervaring mee maar ik denk dat dit nog niet zo’n slecht idee zou kunnen zijn. | ||
qltel | zondag 20 september 2020 @ 17:45 | |
Wij hadden een akker met mais voor onze deur. Na het oogsten bleef er nog wat van staan en daar vandaag wat kolven van geoogst, de korrels er vanaf gehaald, deze gemalen in een koffiemolen en er een deeg van gedraaid. Geen recept, ik heb gewoon maar wat gedaan. Het is gedeeltelijk bloem en de rest "maismeel". Met zout en gist uiteraard. | ||
Poefbank | zondag 20 september 2020 @ 17:58 | |
Goeie! Hoe smaakte het resultaat? | ||
qltel | zondag 20 september 2020 @ 18:20 | |
Heel erg lekker. Interessante korst ook, zelfs daar zit lucht in. Je ziet het een klein beetje op de laatste foto. | ||
Lucky_Strike | zondag 11 oktober 2020 @ 10:22 | |
Wat is nou het perfecte recept voor kadetjes? | ||
De_Bakster | zondag 11 oktober 2020 @ 23:49 | |
Schitterend broodje hoor als eerste keer. | ||
miss_sly | woensdag 21 oktober 2020 @ 12:21 | |
Nu ik veel thuis ben zoals zo veel mensen, kan ik nog meer genieten van mijn nieuwe keuken Ik bakte in eerste instantie vooral cakes en taarten, maar voor het gezonde en de afwisseling, besloot ik toch ook maar eens wat brood te gaan bakken. Dus bakte ik al een volkoren rozijnenbrood, naar voorbeeld van Bakker Hartog en de oma van Schaap Het smaakte erg goed, hoewel het misschien nog net iets te compact was. De eerste rijs was niet echt optimaal gegaan, denk ik. De volgende keer met een betere eerste rijs zal het nóg lekkerder zijn. En vandaag maakte ik voor de lunch (nog niet geproefd dus, pas dadelijk als dochter uit school is) volkoren kaiserbroodjes: Zo begonnen ze aan de tweede rijs: En zo kwamen ze net uit de oven: Ik dacht dat ze misschien nog wat groter zouden worden tijdens het bakken, maar dat gebeurde niet. | ||
Qunix | woensdag 21 oktober 2020 @ 12:43 | |
Niks tegen Hartog hé!? Heb je ook een vleugje kaneel door je meel gedaan (voor je rozijnenbrood) voordat je alles mixt? Kwart tot halve theelepel is meer dan genoeg. | ||
miss_sly | woensdag 21 oktober 2020 @ 12:47 | |
Zeker niets tegen Hartog ❤ Als we daar een rozijnenbrood haalden, was het op voor we thuis waren Kaneel zit er inderdaad door De broodjes zijn lekker, we wat compact. Volgens mij was het rijzen hierbij wel goed gegaan. Wat zou ik de volgende keer kunnen doen om ze iets luchtiger te maken? | ||
Qunix | woensdag 21 oktober 2020 @ 12:51 | |
Over meel gesproken... In Weesp is er een molen waar je meel kan kopen wat erg lekker is (goede korrel!). De producten had ik ook in boerderijwinkels gezien in Abcoude. Aanrader! Ik geloof 1KG voor ¤1,75. Ze verkopen ook spelt en verse gist.Waar ik fan van ben is mueslibrood van Hartog (helaas behoorlijk prijzig, bevat naast rozijnen ook noten en muesli), en dan een plak belegen boerenkaas van de kaasboerderij in Abcoude | ||
qajariaq | woensdag 21 oktober 2020 @ 15:28 | |
Misschien kan iemand hier me helpen. Mijn laatste broden willen slecht rijzen. Ik bak met twee delen tarwe meel en een deel rogge, beide van een lokale molen. Daarnaast doe ik een scheut olie erin en een flinke hand met noten/pitten. Als gist heb ik korrelgist en die heb ik al eens opnieuw aangeschaft om deze reden. Kan het komen door die combinatie van tarwe en rogge? | ||
FranticDJ | woensdag 21 oktober 2020 @ 16:21 | |
Met de nieuwe gist hetzelfde resultaat? | ||
qajariaq | woensdag 21 oktober 2020 @ 16:38 | |
Ja | ||
LeeHarveyOswald | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:03 | |
Rogge bevat weinig gluten. Ik bak zelf voor het reguliere brood met hooguit een derde rogge, en dan krijg je vrij zware broden (en dat is met desem met een rijs van zestien uur waarvan tien gekoeld). Probeer hetzelfde eens met twintig procent rogge en kijk hoe dat gaat. | ||
LeeHarveyOswald | donderdag 22 oktober 2020 @ 11:05 | |
Deeg iets eerder in de koeling zetten. | ||
qajariaq | vrijdag 23 oktober 2020 @ 18:29 | |
Ah, dus inderdaad de rogge. Dank, ik ga dat zeker proberen. | ||
LeeHarveyOswald | vrijdag 23 oktober 2020 @ 19:07 | |
En hou er rekening mee dat deze tijd van het jaar een koudere omgeving en kouder water ook voor een verandering in procedures zorgt. | ||
devlinmr | vrijdag 23 oktober 2020 @ 22:38 | |
Ei is sowieso niet nodig. En ja je kunt het overnacht in de koelkast laten rijzen. | ||
Lucky_Strike | donderdag 29 oktober 2020 @ 11:45 | |
Ik wil een paar roggebroodjes maken om soep in te serveren. Heeft iemand een fijn recept? Ik heb nog nooit met rogge gebakken. | ||
Qunix | maandag 16 november 2020 @ 13:48 | |
Meel van de molen in Weesp, Himalayazout, verse gist van Bruggeman, water uit de kraan, snufje kaneel, wat zonnepitten en veel geduld. Totaal 3 rijzen van totaal 3 uur. Ook nieuw voor mij is om eerst de oven 15 min op max te zetten (250 graden) en dan de rest tot totaal 45 min op 185 graden. De foto met kaas komt van een boeren kaasboerderij Nu stinkt mijn huis na vers gebakken brood... Lekker! (noot: ik hou van compact brood dus daarom oogt hij klein. Ik kan je verzekeren dat na 3 bammetjes je best vol voelt) | ||
kwakz0r | zondag 29 november 2020 @ 00:02 | |
Heeft iemand het recept van die no-knead foolproof broodjes nog uitgeschreven staan? De website doet t niet meer en ik heb eindelijk weer een oven.... | ||
Oceanonix | zondag 29 november 2020 @ 09:43 | |
de gist no-kneads Ingredienten 400 g volkoren meel 1 gr gist 10 g zout 250 - 300 g water Alles mengen Overnacht laten rijzen Het deeg vouwen Narijzen 45 min Deeg in 12 delen delen Bakken bij 250graden voor 15 min | ||
Oceanonix | zondag 29 november 2020 @ 09:44 | |
de zuurdesem no-kneads Ingredienten 75 g mature 100% sourdough starter 515 g water 550 g organic stone ground bread flour 150 g organic stone ground whole spelt 2 1/2 teaspoons salt Alles mengen Overnacht laten rijzen Het deeg vouwen Narijzen 45 min Deeg in 12 delen delen Bakken bij 250graden voor 15 min | ||
Kaatje1 | zondag 29 november 2020 @ 10:20 | |
Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedj | ||
FranticDJ | zondag 29 november 2020 @ 10:37 | |
Als je een kneed opzetstuk ofzo in je keukenmachine kan doen: ja. Met messen enzo durf ik eigenlijk niet te zeggen. Weet dat 't werkt voor kruimel degen enzo. Vouwen is meestal gewoon 'het kommetje rond' bij die no kneads. Dus als je deeg in de beslagkom zit begin je gewoon ergens de zijkant op te tillen en naar de andere kant te vouwen en zo ga je de kom rond tot je alle zijkanten over gevouwen hebt. | ||
Kaatje1 | zondag 29 november 2020 @ 10:41 | |
Ik heb een stand-mixer met alle accessoires 😂. En dat vouwen is dus ca 4x zonder kracht, dat moet lukken | ||
FranticDJ | zondag 29 november 2020 @ 10:44 | |
| ||
kwakz0r | zondag 29 november 2020 @ 10:49 | |
Thanks @oceanix en @FranticDJ | ||
Kaatje1 | zondag 29 november 2020 @ 10:49 | |
Top, dit kan ik. Ga even m’n boodschappenlijst aanpassen | ||
FranticDJ | zondag 29 november 2020 @ 10:51 | |
Ik kneed overigens zowat altijd met de kitchenaid hoor. Enige wat ik met de hand doe is stretch and fold en vormen.. Maar dat is meer een kwestie van handigheid dan echt kracht. | ||
Kaatje1 | zondag 29 november 2020 @ 11:06 | |
Ik heb een bbm voor het kneden (had ik eerder dan de mixer), maar zo’n lange rijs wil ik ook wel eens proberen | ||
qltel | zondag 29 november 2020 @ 11:28 | |
Mengen bij no-knead kan overal mee. Als de ingrediënten maar door elkaar zitten. Kan ook prima met een grote lepel of met de handen. | ||
Yinny | zondag 29 november 2020 @ 11:29 | |
Die doet het toch nog? http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/ | ||
FranticDJ | zondag 29 november 2020 @ 11:29 | |
wel echt een overdaad aan bloem aan de buitenkant van die broodjes op die foto's hoor | ||
Yinny | zondag 29 november 2020 @ 11:32 | |
Ja, maar dat is gelukkig ook weer af te kloppen. Het deeg is echt heel plakkerig, ik gebruik dan ook heel veel bloem om ze te hanteren | ||
Oceanonix | zondag 29 november 2020 @ 12:03 | |
het is een no-knead brood of te wel niet kneden. Dus de machine kan je laten rusten. Het is meer roeren wat je doet. Gebruik daar een lepel voor. | ||
Kaatje1 | zondag 29 november 2020 @ 12:08 | |
Dat is te zwaar, roeren voor een roux is vaak al een probleem | ||
kwakz0r | zondag 29 november 2020 @ 12:10 | |
Ohhh die link ja! De link in de OP doet het niet... die bad ik geprobeerd. Lekker ga ze vanavond klaarzetten en morgen voor werk afbakken denk ik. | ||
soapie | zondag 29 november 2020 @ 12:23 | |
Dit wil ik ook eens proberen, maar wat ik me afvraag, moet dit in de koelkast een nacht rijzen? En kan je het deeg ook invriezen in porties? | ||
Oceanonix | zondag 29 november 2020 @ 15:13 | |
ik zou invriezen niet zo snel doen, het zijn niet de beste omstandigheden voor gistcellen en er zullen er wat dood gaan. Ik zou gewoon een kleiner portie maken. Of de gebakken broodjes invriezen. | ||
soapie | zondag 29 november 2020 @ 15:21 | |
Top, thnx! Dan ga ik het halveren denk ik! | ||
qltel | zondag 29 november 2020 @ 15:28 | |
No-knead brood kun je het beste gewoon bij kamertemperatuur laten rijzen. Gist vermeerdert niet goed bij lage temperatuur. | ||
Oceanonix | zondag 29 november 2020 @ 15:34 | |
dit recept heb ik meerdere keren op deze manier gemaakt. Het werkt top de rijs in de koelkast. Probeer het eens. Ik doe de koude rijs ook standaard voor mijn pizzadeeg. | ||
qltel | zondag 29 november 2020 @ 15:38 | |
OH, okee, apart, ik deed de rijs bij no-knead altijd op kamertemperatuur. Maar dat is lang geleden, sinds ik een planeetmenger heb niet meer gedaan. | ||
FranticDJ | zondag 29 november 2020 @ 16:36 | |
Moet m'n desemstarter eigenlijk ook weer eens uit de vriezer halen | ||
stavromulabeta | dinsdag 1 december 2020 @ 22:21 | |
In het verleden heb ik best veel brood gebakken, toen ging ik altijd naar een molen in Zoetermeer (naast mijn werk van destijds). In Utrecht-Stad is geen fatsoenlijk meel te vinden, dus ik ga morgen maar eens naar de molen in IJsselstein fietsen. Ben benieuwd. N.B.: Weet iemand nog wie die brood- en pizzabakkende user was die op een gegeven moment overleden is aan iets in zijn hersenen? Die had ooit een prima tips om zuurdesemstarter te maken die ik nog eens wil uitproberen. Dan kan ik wat gerichter op zoek. | ||
Molo | dinsdag 1 december 2020 @ 22:34 | |
MaximusTG | ||
stavromulabeta | woensdag 2 december 2020 @ 18:47 | |
Vandaag 15 kg meel gehaald (5 kg rogge, rest T65), pre-ferment voor morgen voorbereid en een bakje met zuurdesemstarter gemaakt. De komende tijd ga ik weer flink aan de slag. Juist ja, die zocht ik. Dank! | ||
Poefbank | woensdag 2 december 2020 @ 18:57 | |
Is dat met of zonder additieven? | ||
FranticDJ | woensdag 2 december 2020 @ 18:59 | |
Nice ik ga m'n starter dit weekend uit de vriezer halen | ||
stavromulabeta | woensdag 2 december 2020 @ 19:18 | |
Nee, dat is gewoon bloem. Die T-waarde is de uitmaling, T65 zit ergens tussen volkoren en patentbloem in. | ||
Poefbank | woensdag 2 december 2020 @ 19:32 | |
Ja snap ik. Het is alleen moeilijk om (Franse) t65 in Nederland te vinden zonder additieven. Ik ben opzoek naar zonder. | ||
FranticDJ | woensdag 2 december 2020 @ 19:33 | |
https://www.bouwhuis.com/(...)5kg-farine-bagatelle ? of bedoel je die gerstemoutzut? | ||
Poefbank | woensdag 2 december 2020 @ 19:37 | |
Link doet niet. Maar dat bedoel ik oa idd. | ||
FranticDJ | woensdag 2 december 2020 @ 19:38 | |
www. er ff af halen, wel meer ruzie met de site van bouwhuis vandaag. https://bouwhuis.com/mole(...)5kg-farine-bagatelle hm vaag. doet het ook niet.
| ||
FranticDJ | woensdag 2 december 2020 @ 19:39 | |
Deze is 100% tarwebloem volgens de omschrijving. Bestel overigens vaak bij Bouwhuis zonder problemen hoor. Vandaag hebben ze alleen een beetje problemen met de site lijkt het. | ||
Poefbank | woensdag 2 december 2020 @ 19:46 | |
Top! Van Holland Vriezenveen idd. Vreemd, naar mijn wetens zat daar eerst wel toevoegingen in. Maar goed, dit is ‘m | ||
stavromulabeta | woensdag 2 december 2020 @ 20:39 | |
Volgens de sticker op de zak zit er niets anders in dan tarwe. Ik heb hem bij de molen in IJsselstein gehaald. Ik wist niet eens dat er vaak additieven in zitten, wat is het nut daarvan? | ||
Poefbank | woensdag 2 december 2020 @ 20:58 | |
Geur, kleur, houdbaarheid en stabiliteit van het deeg. | ||
qltel | donderdag 3 december 2020 @ 09:09 | |
Kan ook bij de Zuidmolen. Die hebben vrijwel alles. https://www.de-zuidmolen.(...)ans-t65-label-rouge/ | ||
kwakz0r | donderdag 3 december 2020 @ 17:54 | |
De no-knead rolls waren een succes vanmorgen! Lekker knapperig en van binnen luchtig. Alleen witte tarwebloem gebruikt (biologisch tarwebloem was de meest eiwitrijke die erbij zat in de supermarkt). Wil nog wel een keer goeie harde tarwe halen bij een molen in de buurt. De broodjes die minder goed “gesprongen” zijn is denk ik mijn eigen schild, had om te proberen een paar een knipje gegeven. Ook was het volgens mij iets te veel uitgerekt bij het uit de kom halen en daardoor wat teveel gestretcht hier en daar? | ||
Yinny | zondag 6 december 2020 @ 08:51 | |
Ben blij met mijn zuurdesem! | ||
Yinny | vrijdag 11 december 2020 @ 14:17 | |
Heeft iemand het ultieme kerststol recept? Zonder geconfijt fruit... | ||
FranticDJ | vrijdag 11 december 2020 @ 14:25 | |
http://www.lekkers.nu/overheerlijke-kerstol-van-cees-holtkamp/ gekonfijt fruit er uit laten als je dat niet wil | ||
Yinny | vrijdag 11 december 2020 @ 15:53 | |
Dank! | ||
devlinmr | vrijdag 11 december 2020 @ 18:27 | |
https://www.kochbar.de/re(...)Schwiegermutter.html Gekonfijte sinaasappel eruit laten, iets meer rozijnen erin Muskatblute= foelie in Nederland Oh en bittere amandelen bestaan hier niet. Wil je spijs erin, gewoon doen. 3-500 gram | ||
Yinny | maandag 14 december 2020 @ 21:14 | |
Holtkamp kerststol gemaakt. Ben er niet heel blij mee. Ik kreeg de vulling niet goed door het deeg. Het was echt te veel, hoe ik het ook probeerde om er een bol van te maken, het scheurde. Zelfs nog extra deeg gemaakt, zodat het iets beter lukte. Ik heb een soort van gatenbrood gemaakt. Smaak was goed, maar ga toch ook een ander recept proberen. | ||
FranticDJ | maandag 14 december 2020 @ 21:34 | |
Vullingen nooit in 1x er doorheen doen, juist omdat het veel te veel kan zijn | ||
Bleie | maandag 14 december 2020 @ 21:48 | |
Ik maak altijd die van Levine, uit haar eerste boek. Maar dan zonder spijs . | ||
Yinny | maandag 14 december 2020 @ 21:51 | |
Ja, ik wilde eerst vulling eruit vissen, maar dan kwam er ook stukjes deeg mee. Ik had eerst deeg uitgerold, gedeelte vulling erop, vouwen, uitrollen, meer vulling, weer vouwen..dan meer kneden. Maar het werd niet echt een mooi geheel. | ||
SV-tje | maandag 14 december 2020 @ 22:28 | |
Ik vind de broeder van 24kitchen erg smakelijk | ||
FranticDJ | donderdag 17 december 2020 @ 10:11 | |
Desemstarter afgelopen zaterdag uit de diepvries gehaald na 4 maanden ofzo. Duurde een dag of 3 tot ie echt weer van start ging. Nu is ie een beetje hyperactief twee dagen op rij dat ie of over het bakje of bijna over het bakje heen gaat | ||
FranticDJ | donderdag 17 december 2020 @ 15:05 | |
Hier nog een stol recept | ||
Yinny | donderdag 17 december 2020 @ 19:31 | |
We zijn maar met 2 eters hier en ze zijn te lelijk om weg te geven, ik ben nog wel even bezig om het perfecte recept te vinden | ||
FranticDJ | donderdag 17 december 2020 @ 19:32 | |
Daarom dat ik dit recept ook link Wat mij vooral opvalt is dat ie voor marsepein gaat ipv spijs maar in de US is spijs waarschijnlijk niet zo bekend. Goed bijna hetzelfde natuurlijk.. Maar toch ook wel weer een verschil. | ||
kwakz0r | donderdag 17 december 2020 @ 23:58 | |
Volgens mij noemen ze het in Amerika en engeland allebei marzipan. Je hebt blikken marizpan waar eigenlijk een soort spijs (iets fijner) in zit. | ||
Hupje | zondag 20 december 2020 @ 12:12 | |
Kaas uien brood | ||
Holyme | zaterdag 26 december 2020 @ 15:33 | |
Ik wil de eerder genoemde no-kneads eens proberen, maar eet zelf niet zoveel brood. Dus kan ik ze afgebakken invriezen, of het recept gewoon verminderen? In het laatste geval, 1 gram gist op 400gr, wordt het dan gewoon een snufje gist als ik die 400gr verminder? | ||
qltel | zaterdag 26 december 2020 @ 16:50 | |
Gewoon bakken en invriezen inderdaad. Het is gewoon brood, en brood kun je prima invriezen. Uiteraard kun je het recept ook aanpassen. Gewoon op het gevoel minder gist gebruiken. En wil je het afwegen, weeg dan die ene gram af. Wil je 200 gram meel gebruiken, verdeel dat hoopje gist dan in 2 delen en gebruik 1 deel. | ||
Holyme | zaterdag 26 december 2020 @ 16:56 | |
Top, dankjewel! Straks even langs de winkel | ||
Holyme | zondag 27 december 2020 @ 12:30 | |
De winkel had gister niet het gevraagde meel, dus ging voor speltbloem. En ze zijn gelukt Nog genoeg ruimte voor verbetering (oven leren kennen, meer bloem aan handen bij vouwen, dat soort) en de oven spring zat aan de onderkant Maar fluffy en lekker wel | ||
qltel | zondag 27 december 2020 @ 12:45 | |
Mooi. En met spelt ligt de lat denk ik wel een stukje hoger dan met tarwebloem. | ||
Holyme | zondag 27 december 2020 @ 15:16 | |
Geen idee. Maar de vries hebben ze niet gehaald Nu eens inlezen in ovenstanden, ik had boven en onder aan, en begrijp dat ik beter alleen onder kan doen. | ||
Lucky_Strike | woensdag 30 december 2020 @ 10:03 | |
Schaamteloze promotie: FEE / Knijpertjes, knieperkes, kniepertien, iezerkoekies FEE / Oliebollen-zelfbakkers! #4 | ||
Yinny | vrijdag 19 februari 2021 @ 14:54 | |
Cemitas! https://www.seriouseats.c(...)ich-buns-recipe.html Met dank aan @minilot Fijn recept en heerlijke broodjes. Heel fijn dat dit in een foodprocessor kan | ||
Yinny | zondag 28 februari 2021 @ 18:48 | |
Garlic knots | ||
Zo-is-dat | vrijdag 9 april 2021 @ 20:48 | |
Schaamteloze ego post Ik heb éindelijk weer een desem gemaakt Tadaaaah! | ||
Zo-is-dat | vrijdag 9 april 2021 @ 20:51 | |
Oh en het derde broodje wat niet goed op spanning bleek, dus te plat, maar wel heel lekker en best mooi kruim | ||
Holyme | vrijdag 9 april 2021 @ 22:03 | |
Instant zin in brood met boter | ||
Zo-is-dat | vrijdag 16 april 2021 @ 20:25 | |
De gesneden is semolina, rozemarijn, rozijn En de de andere twee rozijn, pecannoten, koekkruiden Beide 100% desem | ||
Helsinki | zaterdag 1 mei 2021 @ 12:04 | |
Ook weer wat gebakken na een pauze van 3 weken. Zuurdesembrood (combinatie van spelt, volkoren en patent) met een hydratatie van 76%. Ik maak nog een crumb shot straks | ||
Mike-The-Situation | dinsdag 17 augustus 2021 @ 07:35 | |
Dag allen, Ik ben sinds enige tijd op zoek naar een semi-professionele oven maar wordt er niet echt veel wijzer op. Sinds een aantal jaar ben ik fanatiek in het bakken van broden en ik zou graag de stap willen zetten om, op kleine schaal, broodjes te gaan maken. Mijn grote probleem is het ontbreken van krachtstroom in mijn bij-keuken en moet derhalve genoegen nemen met een kleine model. In principe geen probleem gezien ik geleidelijk aan wil beginnen met broodjes bakken en verkopen maar het maakt de zoektocht wel lastiger. Zijn er hier mensen met een semi-professionele oven? Raden jullie iets aan? | ||
Qunix | dinsdag 17 augustus 2021 @ 09:22 | |
Mijn kleine oventje kan 250 graden aan en ik vind dat wel prima. Ik weet ook waar de wat "koelere" plekken zijn en waar het juist snel te hard kan gaan. Is dat niet iets waar je op moet letten bij een nieuwe oven? Dat de temperatuur goed hoog kan? Ik weet niet wat precies iets een semi-prof oven maakt... | ||
devlinmr | dinsdag 17 augustus 2021 @ 09:57 | |
http://www.rofco.be/ovens.html Kutwebsite maar ik denk dat het is wat je zoekt | ||
stavromulabeta | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:16 | |
Waarschijnlijk stoominjectie. Die wil je graag hebben als je serieus brood gaat bakken. Helaas peperduur. | ||
devlinmr | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:36 | |
Ach welnee bestaat al op verschillende bosch Siemens neff ovens | ||
AnneX | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:52 | |
Volgens mij had @FranticDJ eens een tip voor een betaalbare broodbakoven thuis. Geen idee of hij nog actief fokt!? #lokquote | ||
FranticDJ | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:52 | |
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-220v Rofco is leuk, maar verliest tering veel warmte. En eigenlijk ook alleen leuk als je meerdere baksessies achter elkaar doet. pas als je echt 2 niveaus nodig hebt zou ik voor Rofco gaan. Stoom productie is bij rofco en bovenstaande oven gelijk: dmv bakjes in de oven waar je water in giet. Voor de serieuze thuisbakker zou ik eens kijken naar de Anova Precision Oven. https://anovaculinary.com/anova-precision-oven/ | ||
AnneX | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:56 | |
Het werkt 😎 | ||
FranticDJ | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:57 | |
Ben (nog) niet weg van fok hoor | ||
Mike-The-Situation | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:58 | |
Ik bak nu gewoon met mijn reguliere oven en naast dat deze inderdaad tot maximaal 250 graden celsius gaat is temperatuurbeheersing moeilijk omdat er direct veel warmte ontsnapt bij het openen van de deur en het opwarmen teveel tijd kost. Hiervoor zoek ik dus naar een iets professionelere oven! Stoominjectie zou tof zijn maar niet noodzakelijk overigens. Rofco is de droom trouwens maar erg prijzig! | ||
Mike-The-Situation | dinsdag 17 augustus 2021 @ 11:59 | |
Super zeg, dank je wel! Dit ziet er goed uit en lijkt te passen binnen het budget! | ||
ThePlaneteer | donderdag 18 november 2021 @ 12:18 | |
Klein kickje, ik ben ook begonnen met wat commerciële broden te bakken in een dutch oven. Mijn recept bevat 52% water.. Alleen merkte ik eerste 2 keer dat het brood niet helemaal gelukt was. Na t kneden vond ik t deeg wel beetje droog, als ene kauwgumpje. Hoeveel % water voegen jullie altijd toe? | ||
qltel | donderdag 18 november 2021 @ 15:39 | |
Dat ligt helemaal aan het recept. Maar als het als kauwgum aanvoelt is het te droog. Meer water dus. Ik zou beginnen met die 52% en als het te droog aanvoelt gewoon nog wat erbij en nog even kneden. | ||
tanteklara | dinsdag 23 november 2021 @ 19:04 | |
Dit is te weinig water. Ik zit meestal rond 65% water. Op deze blog is veel te lezen over broodbakken en veel recepten. En echte dummy-proof recepten. Goed geteste recepten. Daar zou ik eens rondkijken. https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/ | ||
AnneX | vrijdag 26 november 2021 @ 04:55 | |
Ooit heb ik de no knead broodjes gebakken van @minilot. Dat is nu een niet-werkende link. Is er een betere link? Kan ook voor een groter brood in een dutch oven zijn. Dank alvast. | ||
Yinny | vrijdag 26 november 2021 @ 05:41 | |
http://www.paindemerle.nl/knapperige-no-knead-broodjes/ Dit zijn de broodjes | ||
AnneX | vrijdag 26 november 2021 @ 09:10 | |
Dank je wel. 💐 @Yinnie Komen die verschillende soorten bloem nauw kijken? Van de vorige keer jaren geleden kan ik mij dat niet herinneren. 😎 [ Bericht 10% gewijzigd door AnneX op 26-11-2021 09:20:32 ] | ||
Yinny | zaterdag 27 november 2021 @ 08:30 | |
Nee, gewoon patentbloem werkt ook. Met volkoren meel krijg je lichtbruine broodjes. Als je alleen bloem gebruikt, dan zou ik iets minder water gebruiken. | ||
Hupje | maandag 13 december 2021 @ 19:03 | |
Ik maakte gisteren breekbrood. | ||
Zo-is-dat | zaterdag 25 december 2021 @ 17:10 | |
Kerst brood! Kerstboom bolletjes, pannetone, ster broodjes en feest brood, eigenlijk een stol | ||
Zo-is-dat | zaterdag 25 december 2021 @ 17:14 | |
Nog eentje van t kerstboom brood | ||
Blues | zondag 9 januari 2022 @ 17:04 | |
Schoppie met mijn eigen gemaakte kaasuienbrood from scratch. Veel wachttijd, leuk voor een zondagmiddag! Smaak volgt, brood ligt nu af te koelen, dan snij ik 'm door, gaan we 'm eten en horen jullie het Excuus voor de foto-kwaliteit/bewogen. Te snel ff met mobiel fotootjes gemaakt Recept: https://marielleindekeuke(...)uier-kaas-uienbrood/ | ||
marc0871 | zondag 9 januari 2022 @ 19:30 | |
Bwoah, valt mee. Ziet er goed uit | ||
Blues | zondag 9 januari 2022 @ 20:24 | |
Was heerlijk en ik wil er zeker meer mee gaan doen. Het deeg kruiden bijv. Had er nu wel gedroogd roosmarijn in gedaan, maar was niet terug te proeven. En het lijkt me lekker met geruld gehakt enzo. Eindfoto. | ||
Kaatje1 | zondag 9 januari 2022 @ 20:31 | |
Extra kruiden is erg lekker. Doe meestal een theelepel van tijm, rozemarijn, basilicum er door. Maar ook stukjes zongedroogde tomaatjes, dan ook plat uitrollen, dan nog wat gedroogde rozemarijn erover, grof zeezout en olijfolie. En ook wel, als ik heb, ipv boter of gewone olijfolie in het brood de olie van de tomaatjes | ||
Yinny | zondag 23 januari 2022 @ 10:22 | |
In de bakken ernaast zitten ook cinnamon rolls, ik ga zo wat wegbrengen... @AnneX De broodjes met 200 gram volkorenmeel en 200 gram broodbloem | ||
qltel | zondag 23 januari 2022 @ 10:26 | |
Oh, dat ziet er beide erg goed uit! | ||
Dotteke | zondag 23 januari 2022 @ 11:03 | |
| ||
FranticDJ | zondag 23 januari 2022 @ 11:05 | |
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-230v werkende link | ||
Hupje | zondag 23 januari 2022 @ 11:47 | |
@Yinny Woon je in de buurt? Ziet er goed uit! | ||
Yinny | dinsdag 1 februari 2022 @ 22:47 | |
Mijn tweede poging tot stokbrood! Ben er zooo trots op https://www.ilovecooking.(...)s-with-patrick-ryan/ | ||
Bleie | vrijdag 4 februari 2022 @ 20:37 | |
Wow! | ||
Thinkk-Pinkk | vrijdag 4 februari 2022 @ 20:47 | |
Mooi hoor! | ||
AnneX | maandag 7 februari 2022 @ 12:45 | |
Er staat nog een loodzware gietijzeren pan in de kast, die ik eigenlijk niet meer gebruik, want té zwaar. Er was onlangs een recept voor een brood in de Dutch Oven van Karin Luiten. https://www.kokenmetkarin(...)&utm_medium=facebook Voor deeg gebruikte ik biologisch (sic) tarwemeel van Koopmans. Er ging ook abrikozen in stukjes door, naast de krenten en rozijnen. Toen het deeg gemengd en al was, kwam ik tot de ontdekking dat de gedroogde gist een verloopdatum had. Gekocht bij het begin van de lockdown toen ik woeste (bak) plannen had. Het viel reuze mee met de rijs. De smaak was prima. Alleen als zoutarme eters, had er best wel meer zout in gemogen voor smaak. Gezien de ‘ouwe gist’ valt de binnenkant best mee. De witte puntjes? Geen idee. Het is geen meel, het is een luchtbelletje. | ||
Hupje | dinsdag 8 februari 2022 @ 11:56 | |
Gevlochten pestobrood. Verkeerd gevlochten (ik begreep de beschrijving in het recept eerst niet) maar de smaak is er niet minder om. | ||
sirdanilot | dinsdag 8 februari 2022 @ 12:41 | |
Ik heb recent een keukenmachine gekocht en die heeft ook een deeg ding maar ik kan het niet echt een deeghaak noemen dus ik heb er weinig fiducie in maar goed ik wil het wel een keer proberen. Leuk recept voor brooddeeg wat ik daarmee kan mengen? Ik denk dat ik juist een veel 'dunner' deeg zou doen met een keukenmachine want als ik een dik droog deeg heb dan gaat die kapot en bovendien kan ik het dan net zo makkelijk met mijn handen kneden. | ||
AnneX | dinsdag 8 februari 2022 @ 13:31 | |
Het deeg voor rozijnenbrood hierboven is relatief dun, lees natte kledder. | ||
Yinny | dinsdag 8 februari 2022 @ 14:47 | |
Deze! https://www.weekendbakery.com/posts/our-ciabatta-focaccia/ | ||
Jan_Onderwater | dinsdag 8 februari 2022 @ 15:17 | |
Ben een week bezig geweest met een zuurdesem op te zetten, vandaag het eerst brood (100% rogge volkorenmeel) er mee gebakken. Erg lekker. | ||
Jan_Onderwater | woensdag 9 februari 2022 @ 16:29 | |
Het smaakte vandaag ook nog heerlijk, voordeel van Rogge/Zuurdesem is dat het wel een week goed te eten is zonder dat het echt oud wordt. | ||
Hupje | vrijdag 11 februari 2022 @ 12:58 | |
Kaneel bagels. Het was de eerste keer, best leuk om te doen!
| ||
Zo-is-dat | vrijdag 11 februari 2022 @ 17:44 | |
Mooi geworden! En hmmmm | ||
Zo-is-dat | vrijdag 11 februari 2022 @ 17:47 | |
Ik had een heerlijk actief desem Met mijn old time favorite recept http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/ | ||
Yinny | dinsdag 15 februari 2022 @ 13:15 | |
Ik heb ook zuurdesembrood gebakken https://alexandracooks.co(...)to-sourdough-baking/ | ||
Molo | dinsdag 15 februari 2022 @ 14:19 | |
Zeg, dames.... Ik wil dat nu ook Allemaal! | ||
stavromulabeta | dinsdag 15 februari 2022 @ 15:36 | |
Een simpel Frans witbrood. Gewoon direct met gist, geen levain of andere prefermentatie. Niet het allerlekkerste ooit maar wel makkelijk te maken. | ||
stavromulabeta | dinsdag 15 februari 2022 @ 15:39 | |
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit | ||
Yinny | woensdag 16 februari 2022 @ 11:42 | |
Iets te lange bulkrijs en de narijs mocht ook wel langer, maar wel gaten! | ||
Jan_Onderwater | woensdag 16 februari 2022 @ 13:16 | |
probeer eens een wat natter deeg. | ||
Hupje | zondag 20 maart 2022 @ 11:38 | |
Bijna tijd voor lunch! Ik leende de Broodbijbel in de bieb en maakte de 'luxe gevlochten broodjes'. Ik blijf gewoon oefenen | ||
Hupje | zondag 11 september 2022 @ 20:51 | |
Up! Ik maakte vandaag breekbrood. | ||
vosss | zondag 11 september 2022 @ 21:10 | |
Waar moet ik op letten bij een broodbakmachine? Als ik die wil kopen. Nul ervaring. Tips? | ||
Lienekien | zondag 11 september 2022 @ 21:15 | |
CUL / Broodbakmachine deel 7 | ||
Yinny | zondag 6 november 2022 @ 10:56 | |
Verse broodjes bij het ontbijt vanochtend, de overnight rolls | ||
AnneX | zondag 6 november 2022 @ 11:16 | |
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens. Alleen de link in de intro is deaud. Wie fikst dat eens? En vervangt het met de link van Yinny, die ontbreekt in haar post. | ||
FlippingCoin | zondag 6 november 2022 @ 11:19 | |
Ziet er heerlijk uit. | ||
miss_sly | zondag 6 november 2022 @ 11:24 | |
Als @Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP. Ik wil die broodjes ook eens maken | ||
Yinny | zondag 6 november 2022 @ 11:33 | |
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/ | ||
AnneX | zondag 6 november 2022 @ 12:29 | |
Vreemd hoor…ik herkende de link en de tekst en foto’s en kon het niet zelf terugvinden. Bedankt! | ||
miss_sly | zondag 6 november 2022 @ 12:45 | |
Hij staat in de OP. | ||
Dauthi | dinsdag 31 januari 2023 @ 17:14 | |
Voor de liefhebber van empirisch onderbouwde uitleg over zuurdesem drop ik deze linkjes: https://thesourdoughjourn(...)n-bulk-fermentation/ https://youtube.com/@thesourdoughjourney Het zijn vrij lange filmpjes 30 min tot 2 uur, maar met veel informatie. | ||
Kanaroe | dinsdag 21 februari 2023 @ 12:21 | |
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk! Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren? Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op ) Iemand nog een handige tip? | ||
Zo-is-dat | dinsdag 21 februari 2023 @ 12:34 | |
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd dan | ||
marc0871 | dinsdag 21 februari 2023 @ 13:55 | |
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden. Zelfgebakken brood heeft die niet en zal sneller uitdrogen. Ik lees overal een dag of 3. Mijn eigen ervaringen met een broodbakmachine en broodmix zijn eigenlijk niet veel anders. De eerste dag heerlijk zacht en smaakvol. De tweede dag was het wat harder en de smaak is wat minder. De derde dag zit er kraak noch smaak meer aan en je kan bijna niet genoeg drinken om het weg te krijgen. Snel opmaken, of per 2/3/4 sneeën invriezen. | ||
Kanaroe | dinsdag 21 februari 2023 @ 19:05 | |
Bedankt! Een stoffen zak is snel genoeg gevonden. Bedankt! Het brood moet gewoon snel opgegeten worden, of ingevroren. Ik ga er mee aan de slag | ||
stavromulabeta | dinsdag 21 februari 2023 @ 20:42 | |
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen. En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!) | ||
Kanaroe | dinsdag 21 februari 2023 @ 21:59 | |
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs. | ||
stavromulabeta | woensdag 22 februari 2023 @ 07:14 | |
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen. De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen. | ||
Kanaroe | woensdag 22 februari 2023 @ 08:44 | |
Ah, bedankt voor het meedenken. Ik zal me eens verdiepen in voordeeg, wel eerder over gelezen. | ||
Kanaroe | vrijdag 3 maart 2023 @ 10:48 | |
Ik heb nu 2x brood gebakken met als eerste stap 'autolyse'. Dus alleen meel en water gemengd, zonder desem. Na een paar uur rusten afmaken met desem en zout en daarna een lange eerste rijs toegepast. Lang, omdat het hier in huis niet erg warm is. Het werkt goed, het brood blijft soepel. Lekker experimenteren! | ||
LeeHarveyOswald | woensdag 15 november 2023 @ 16:03 | |
Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen. Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs. | ||
Kanaroe | woensdag 15 november 2023 @ 16:07 | |
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo? | ||
LeeHarveyOswald | woensdag 15 november 2023 @ 16:15 | |
Rofco B40 Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery | ||
Kanaroe | woensdag 15 november 2023 @ 16:20 | |
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei? (Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij) | ||
LeeHarveyOswald | woensdag 15 november 2023 @ 16:31 | |
Het deeg Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ). Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten | ||
Kanaroe | woensdag 15 november 2023 @ 18:37 | |
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast. Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè (mooie uien trouwens) Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk. Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden | ||
LeeHarveyOswald | woensdag 15 november 2023 @ 18:42 | |
Onderschat je pan niet hoor En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. Hoe meer massa hoe beter. De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld: 100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water) 650 water 950 bloem (en dan zout nog, maar die laten we er even buiten). Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. | ||
Kanaroe | woensdag 15 november 2023 @ 18:56 | |
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water. Desem ook 50-50 hier. Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees | ||
LeeHarveyOswald | woensdag 15 november 2023 @ 19:03 | |
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen | ||
Kanaroe | woensdag 15 november 2023 @ 19:15 | |
Het brood wordt zeker mooi. Ik bak er 2 per week voor 2 personen. Er ligt nu een brood in de oven met pompoenpitten in het deeg Ik heb echter wel gemerkt dat wat meer water (dan hoe ik ooit begon), een lekkerder broodje oplevert. Blijft lekker lang vers en veerkrachtig. Van het desemoverschot maakt ik crackertjes, win-win. | ||
Postbus100 | woensdag 15 november 2023 @ 19:16 | |
Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? Zijn jullie ermee gestopt? Zonde... | ||
LeeHarveyOswald | woensdag 15 november 2023 @ 19:33 | |
Emigreerplannen! | ||
Postbus100 | woensdag 15 november 2023 @ 19:44 | |
Ik lees het! En met zonde bedoel ik: voor de buurt/klanten. Niet voor jullie talent of ontwikkeling Want jullie groeien blijkbaar door (als mens, als stel). Op naar het volgende avontuur (maar dan met een spaans vlaggetje) | ||
Lucky_Strike | zaterdag 30 december 2023 @ 21:41 | |
Hier is flink gebakken deze week. Het meeste was een groot succes Brioche Mini worstenbrood, mini saucijzenbrood. Ook in groot formaat gemaakt, ook ingevroren. Breekbrood met mozzarella en kruidenboter Wit en volkoren breekbrood met zaden en pitten Vooraan heerlijke pita met wat volkoren, achteraan mislukte naan Er was ook nog een matig gelukte focaccia. Die gaat morgen in de herhaling. | ||
Yinny | zaterdag 30 december 2023 @ 21:44 | |
Wat een hoop gebakken, @Lucky_Strike! Mijn lievelingsrecept voor focaccia: https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/ | ||
Kaatje1 | zaterdag 30 december 2023 @ 21:53 | |
Jeetje @Lucky_Strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood? Goed recept @Yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken | ||
Lucky_Strike | zaterdag 30 december 2023 @ 22:02 | |
https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-geschaakt-breekbrood/ Dit is het recept voor beide breekbroden. Die met mozzarella en kruidenboter heb ik voor hij in de oven ging kruidenboter overheen gesmeerd. Toen de oven in, 5 minuten voor tijd belegd met mozzarella en meer kruidenboter. Achteraf nogmaals besmeerd. Volgende keer zou ik denk ik ook wat kruidenboter door het deeg doen. Waar we het laten? Deels opgegeten, deels ingevroren, deels aan visite gegeven. En verder zit ik gewoon propvol. Morgen nog een focaccia en breekbrood en dan hoef ik zeker een week geen brood meer @Yinny, ik heb je recept opgeslagen maar het deeg voor morgen is al klaar. Ons deeg was goed maar in het verkeerde blik gelegd dus te dun en de topping was verbrand. | ||
Hupje | zondag 21 januari 2024 @ 14:06 | |
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen. | ||
LeeHarveyOswald | zondag 21 januari 2024 @ 18:48 | |
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'. | ||
Hupje | zondag 21 januari 2024 @ 18:51 | |
Deze deed het dus niet meer. Houdbaarheidsdatum was ook al even voorbij, maar ik dacht, ik probeer het toch. De rest van het pakje heb ik weggegooid. | ||
Hupje | zondag 4 februari 2024 @ 12:21 | |
Nieuwe gist, dat ging beter | ||
qltel | zondag 4 februari 2024 @ 12:23 | |
Oh, die zien er mooi uit! Ik ga zo brood maken.. Maar ik gebruik altijd verse gist, dus moet goed op de datum letten. |