abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_196991637
quote:
0s.gif Op zondag 27 december 2020 12:45 schreef qltel het volgende:

[..]

Mooi. En met spelt ligt de lat denk ik wel een stukje hoger dan met tarwebloem.
Geen idee. Maar de vries hebben ze niet gehaald :D Nu eens inlezen in ovenstanden, ik had boven en onder aan, en begrijp dat ik beter alleen onder kan doen.
pi_198095597


Cemitas! https://www.seriouseats.c(...)ich-buns-recipe.html
Met dank aan @minilot
Fijn recept en heerlijke broodjes. Heel fijn dat dit in een foodprocessor kan
pi_198254813
Garlic knots
  vrijdag 9 april 2021 @ 20:48:19 #106
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_198938033
Schaamteloze ego post O+ Ik heb éindelijk weer een desem gemaakt *O*

Tadaaaah!

  vrijdag 9 april 2021 @ 20:51:01 #107
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_198938091
Oh en het derde broodje wat niet goed op spanning bleek, dus te plat, maar wel heel lekker en best mooi kruim
pi_198939412
quote:
1s.gif Op vrijdag 9 april 2021 20:51 schreef Zo-is-dat het volgende:
Oh en het derde broodje wat niet goed op spanning bleek, dus te plat, maar wel heel lekker en best mooi kruim [ afbeelding ]
Instant zin in brood met boter :9
  vrijdag 16 april 2021 @ 20:25:05 #109
132477 Zo-is-dat
of nie dan?
pi_199032092




De gesneden is semolina, rozemarijn, rozijn
En de de andere twee rozijn, pecannoten, koekkruiden O+

Beide 100% desem
  zaterdag 1 mei 2021 @ 12:04:23 #110
401892 Helsinki
Avec persévérance.
pi_199230983
Ook weer wat gebakken na een pauze van 3 weken. Zuurdesembrood (combinatie van spelt, volkoren en patent) met een hydratatie van 76%.



Ik maak nog een crumb shot straks :D
pi_200947149
Dag allen,

Ik ben sinds enige tijd op zoek naar een semi-professionele oven maar wordt er niet echt veel wijzer op. Sinds een aantal jaar ben ik fanatiek in het bakken van broden en ik zou graag de stap willen zetten om, op kleine schaal, broodjes te gaan maken. Mijn grote probleem is het ontbreken van krachtstroom in mijn bij-keuken en moet derhalve genoegen nemen met een kleine model. In principe geen probleem gezien ik geleidelijk aan wil beginnen met broodjes bakken en verkopen maar het maakt de zoektocht wel lastiger. Zijn er hier mensen met een semi-professionele oven? Raden jullie iets aan?
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_200947831
Mijn kleine oventje kan 250 graden aan en ik vind dat wel prima. Ik weet ook waar de wat "koelere" plekken zijn en waar het juist snel te hard kan gaan. Is dat niet iets waar je op moet letten bij een nieuwe oven? Dat de temperatuur goed hoog kan? Ik weet niet wat precies iets een semi-prof oven maakt...
pi_200948237
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 07:35 schreef Mike-The-Situation het volgende:
Dag allen,

Ik ben sinds enige tijd op zoek naar een semi-professionele oven maar wordt er niet echt veel wijzer op. Sinds een aantal jaar ben ik fanatiek in het bakken van broden en ik zou graag de stap willen zetten om, op kleine schaal, broodjes te gaan maken. Mijn grote probleem is het ontbreken van krachtstroom in mijn bij-keuken en moet derhalve genoegen nemen met een kleine model. In principe geen probleem gezien ik geleidelijk aan wil beginnen met broodjes bakken en verkopen maar het maakt de zoektocht wel lastiger. Zijn er hier mensen met een semi-professionele oven? Raden jullie iets aan?
http://www.rofco.be/ovens.html

Kutwebsite maar ik denk dat het is wat je zoekt
pi_200949368
quote:
14s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 09:22 schreef Qunix het volgende:
Dat de temperatuur goed hoog kan? Ik weet niet wat precies iets een semi-prof oven maakt...
Waarschijnlijk stoominjectie. Die wil je graag hebben als je serieus brood gaat bakken. Helaas peperduur.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_200949671
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 11:16 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Waarschijnlijk stoominjectie. Die wil je graag hebben als je serieus brood gaat bakken. Helaas peperduur.
Ach welnee bestaat al op verschillende bosch Siemens neff ovens
pi_200949859
Volgens mij had @FranticDJ eens een tip voor een betaalbare broodbakoven thuis.
Geen idee of hij nog actief fokt!?
#lokquote
pi_200949874
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 11:52 schreef AnneX het volgende:
Volgens mij had @:FranticDJ eens een tip voor een betaalbare broodbakoven thuis.
Geen idee of hij nog actief fokt!?
#lokquote
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-220v

Rofco is leuk, maar verliest tering veel warmte. En eigenlijk ook alleen leuk als je meerdere baksessies achter elkaar doet.

pas als je echt 2 niveaus nodig hebt zou ik voor Rofco gaan.

Stoom productie is bij rofco en bovenstaande oven gelijk: dmv bakjes in de oven waar je water in giet.

Voor de serieuze thuisbakker zou ik eens kijken naar de Anova Precision Oven.
https://anovaculinary.com/anova-precision-oven/
pi_200949917
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 11:52 schreef FranticDJ het volgende:

[..]
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-220v

Rofco is leuk, maar verliest tering veel warmte. En eigenlijk ook alleen leuk als je meerdere baksessies achter elkaar doet.

pas als je echt 2 niveaus nodig hebt zou ik voor Rofco gaan.

Stoom productie is bij rofco en bovenstaande oven gelijk: dmv bakjes in de oven waar je water in giet.
Het werkt 😎
pi_200949924
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 11:56 schreef AnneX het volgende:

[..]
Het werkt 😎
Ben (nog) niet weg van fok hoor :7
pi_200949943
Ik bak nu gewoon met mijn reguliere oven en naast dat deze inderdaad tot maximaal 250 graden celsius gaat is temperatuurbeheersing moeilijk omdat er direct veel warmte ontsnapt bij het openen van de deur en het opwarmen teveel tijd kost. Hiervoor zoek ik dus naar een iets professionelere oven! Stoominjectie zou tof zijn maar niet noodzakelijk overigens. Rofco is de droom trouwens maar erg prijzig!
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_200949956
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 11:52 schreef FranticDJ het volgende:

[..]
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-220v

Rofco is leuk, maar verliest tering veel warmte. En eigenlijk ook alleen leuk als je meerdere baksessies achter elkaar doet.

pas als je echt 2 niveaus nodig hebt zou ik voor Rofco gaan.

Stoom productie is bij rofco en bovenstaande oven gelijk: dmv bakjes in de oven waar je water in giet.

Voor de serieuze thuisbakker zou ik eens kijken naar de Anova Precision Oven.
https://anovaculinary.com/anova-precision-oven/
Super zeg, dank je wel! Dit ziet er goed uit en lijkt te passen binnen het budget!
'Correct me if i'm wrong, for I'll be quite thankful for the lesson learned.' - Author unknown, 1987
pi_202228658
Klein kickje, ik ben ook begonnen met wat commerciële broden te bakken in een dutch oven.
Mijn recept bevat 52% water.. Alleen merkte ik eerste 2 keer dat het brood niet helemaal gelukt was. Na t kneden vond ik t deeg wel beetje droog, als ene kauwgumpje.
Hoeveel % water voegen jullie altijd toe?
"Ik heb nog met hem gekoerst"
  Moderator / FOK!Fotograaf donderdag 18 november 2021 @ 15:39:03 #123
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_202231604
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 12:18 schreef ThePlaneteer het volgende:
Klein kickje, ik ben ook begonnen met wat commerciële broden te bakken in een dutch oven.
Mijn recept bevat 52% water.. Alleen merkte ik eerste 2 keer dat het brood niet helemaal gelukt was. Na t kneden vond ik t deeg wel beetje droog, als ene kauwgumpje.
Hoeveel % water voegen jullie altijd toe?
Dat ligt helemaal aan het recept.

Maar als het als kauwgum aanvoelt is het te droog. Meer water dus. Ik zou beginnen met die 52% en als het te droog aanvoelt gewoon nog wat erbij en nog even kneden.
  dinsdag 23 november 2021 @ 19:04:10 #124
277985 tanteklara
fly farfaraway
pi_202308254
quote:
0s.gif Op donderdag 18 november 2021 12:18 schreef ThePlaneteer het volgende:
Klein kickje, ik ben ook begonnen met wat commerciële broden te bakken in een dutch oven.
Mijn recept bevat 52% water.. Alleen merkte ik eerste 2 keer dat het brood niet helemaal gelukt was. Na t kneden vond ik t deeg wel beetje droog, als ene kauwgumpje.
Hoeveel % water voegen jullie altijd toe?
Dit is te weinig water. Ik zit meestal rond 65% water.
Op deze blog is veel te lezen over broodbakken en veel recepten. En echte dummy-proof recepten. Goed geteste recepten. Daar zou ik eens rondkijken.
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
pi_202344870
Ooit heb ik de no knead broodjes gebakken van @minilot.
Dat is nu een niet-werkende link.
Is er een betere link? Kan ook voor een groter brood in een dutch oven zijn.
Dank alvast.
pi_202344943
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2021 04:55 schreef AnneX het volgende:
Ooit heb ik de no knead broodjes gebakken van @:minilot.
Dat is nu een niet-werkende link.
Is er een betere link? Kan ook voor een groter brood in een dutch oven zijn.
Dank alvast.
http://www.paindemerle.nl/knapperige-no-knead-broodjes/
Dit zijn de broodjes
pi_202345863
quote:
Dank je wel. 💐

@Yinnie Komen die verschillende soorten bloem nauw kijken?
Van de vorige keer jaren geleden kan ik mij dat niet herinneren. 😎

[ Bericht 10% gewijzigd door AnneX op 26-11-2021 09:20:32 ]
pi_202361375
quote:
1s.gif Op vrijdag 26 november 2021 09:10 schreef AnneX het volgende:

[..]
Dank je wel. 💐

@:Yinnie Komen die verschillende soorten bloem nauw kijken?
Van de vorige keer jaren geleden kan ik mij dat niet herinneren. 😎
Nee, gewoon patentbloem werkt ook. Met volkoren meel krijg je lichtbruine broodjes. Als je alleen bloem gebruikt, dan zou ik iets minder water gebruiken.
pi_202603641
Ik maakte gisteren breekbrood.
pi_202805502


Kerst brood! Kerstboom bolletjes, pannetone, ster broodjes en feest brood, eigenlijk een stol O+
pi_202805541


Nog eentje van t kerstboom brood :D
pi_203112048
Schoppie met mijn eigen gemaakte kaasuienbrood from scratch. Veel wachttijd, leuk voor een zondagmiddag!
Smaak volgt, brood ligt nu af te koelen, dan snij ik 'm door, gaan we 'm eten en horen jullie het :+
Excuus voor de foto-kwaliteit/bewogen. Te snel ff met mobiel fotootjes gemaakt :@ :P

Recept:
https://marielleindekeuke(...)uier-kaas-uienbrood/





pi_203114381
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 17:04 schreef Blues het volgende:
Schoppie met mijn eigen gemaakte kaasuienbrood from scratch. Veel wachttijd, leuk voor een zondagmiddag!
Smaak volgt, brood ligt nu af te koelen, dan snij ik 'm door, gaan we 'm eten en horen jullie het :+
Excuus voor de foto-kwaliteit/bewogen. Te snel ff met mobiel fotootjes gemaakt :@ :P

Recept:
https://marielleindekeuke(...)uier-kaas-uienbrood/

[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Bwoah, valt mee.
Ziet er goed uit ^O^ :Y)
pi_203115193
Was heerlijk en ik wil er zeker meer mee gaan doen. Het deeg kruiden bijv.
Had er nu wel gedroogd roosmarijn in gedaan, maar was niet terug te proeven. En het lijkt me lekker met geruld gehakt enzo.

Eindfoto.
pi_203115323
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 20:24 schreef Blues het volgende:
Was heerlijk en ik wil er zeker meer mee gaan doen. Het deeg kruiden bijv.
Had er nu wel gedroogd roosmarijn in gedaan, maar was niet terug te proeven. En het lijkt me lekker met geruld gehakt enzo.

Eindfoto.
[ afbeelding ]
Extra kruiden is erg lekker. Doe meestal een theelepel van tijm, rozemarijn, basilicum er door. Maar ook stukjes zongedroogde tomaatjes, dan ook plat uitrollen, dan nog wat gedroogde rozemarijn erover, grof zeezout en olijfolie. En ook wel, als ik heb, ipv boter of gewone olijfolie in het brood de olie van de tomaatjes
We have far more in common than that which devides us..
pi_203328428

In de bakken ernaast zitten ook cinnamon rolls, ik ga zo wat wegbrengen...

@AnneX
De broodjes met 200 gram volkorenmeel en 200 gram broodbloem
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 23 januari 2022 @ 10:26:38 #137
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_203328468
Oh, dat ziet er beide erg goed uit!
  Moderator zondag 23 januari 2022 @ 11:03:39 #138
388664 crew  Dotteke
pi_203328880
quote:
1s.gif Op zondag 23 januari 2022 10:22 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
In de bakken ernaast zitten ook cinnamon rolls, ik ga zo wat wegbrengen...

@:annex
De broodjes met 200 gram volkorenmeel en 200 gram broodbloem
[ afbeelding ]
:9~
Wie mij niet heeft grootgebracht, zal mij ook niet klein krijgen!
Opzaterdag 15 februari 2025 08:01 schreef JustinK het volgende:[/b]
Dot houdt van lekker vlot :P
pi_203328907
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 augustus 2021 11:52 schreef FranticDJ het volgende:

[..]
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-220v

Rofco is leuk, maar verliest tering veel warmte. En eigenlijk ook alleen leuk als je meerdere baksessies achter elkaar doet.

pas als je echt 2 niveaus nodig hebt zou ik voor Rofco gaan.

Stoom productie is bij rofco en bovenstaande oven gelijk: dmv bakjes in de oven waar je water in giet.

Voor de serieuze thuisbakker zou ik eens kijken naar de Anova Precision Oven.
https://anovaculinary.com/anova-precision-oven/
https://www.bakkerijwereld.com/content/bw-oven-home-edition-230v

werkende link
pi_203329456
@Yinny Woon je in de buurt? ;) Ziet er goed uit!
pi_203466539
Mijn tweede poging tot stokbrood! Ben er zooo trots op
https://www.ilovecooking.(...)s-with-patrick-ryan/
pi_203508300
Wow!
pi_203508544
Mooi hoor!
I solemnly swear i'm up to no good
pi_203552021
Er staat nog een loodzware gietijzeren pan in de kast, die ik eigenlijk niet meer gebruik, want té zwaar.
Er was onlangs een recept voor een brood in de Dutch Oven van Karin Luiten.
https://www.kokenmetkarin(...)&utm_medium=facebook

Voor deeg gebruikte ik biologisch (sic) tarwemeel van Koopmans.
Er ging ook abrikozen in stukjes door, naast de krenten en rozijnen.
Toen het deeg gemengd en al was, kwam ik tot de ontdekking dat de gedroogde gist een verloopdatum had. Gekocht bij het begin van de lockdown toen ik woeste (bak) plannen had.

Het viel reuze mee met de rijs. De smaak was prima.
Alleen als zoutarme eters, had er best wel meer zout in gemogen voor smaak.
Gezien de ‘ouwe gist’ valt de binnenkant best mee.







De witte puntjes? Geen idee. Het is geen meel, het is een luchtbelletje.
pi_203567184
Gevlochten pestobrood.

Verkeerd gevlochten (ik begreep de beschrijving in het recept eerst niet) :D maar de smaak is er niet minder om.
pi_203568239
Ik heb recent een keukenmachine gekocht en die heeft ook een deeg ding maar ik kan het niet echt een deeghaak noemen dus ik heb er weinig fiducie in maar goed ik wil het wel een keer proberen.

Leuk recept voor brooddeeg wat ik daarmee kan mengen? Ik denk dat ik juist een veel 'dunner' deeg zou doen met een keukenmachine want als ik een dik droog deeg heb dan gaat die kapot en bovendien kan ik het dan net zo makkelijk met mijn handen kneden.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_203569155
Het deeg voor rozijnenbrood hierboven is relatief dun, lees natte kledder.
pi_203570116
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 februari 2022 12:41 schreef sirdanilot het volgende:
Ik heb recent een keukenmachine gekocht en die heeft ook een deeg ding maar ik kan het niet echt een deeghaak noemen dus ik heb er weinig fiducie in maar goed ik wil het wel een keer proberen.

Leuk recept voor brooddeeg wat ik daarmee kan mengen? Ik denk dat ik juist een veel 'dunner' deeg zou doen met een keukenmachine want als ik een dik droog deeg heb dan gaat die kapot en bovendien kan ik het dan net zo makkelijk met mijn handen kneden.
Deze! https://www.weekendbakery.com/posts/our-ciabatta-focaccia/
  dinsdag 8 februari 2022 @ 15:17:53 #149
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_203570578
Ben een week bezig geweest met een zuurdesem op te zetten, vandaag het eerst brood (100% rogge volkorenmeel) er mee gebakken. Erg lekker.
  woensdag 9 februari 2022 @ 16:29:37 #150
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_203585441
Het smaakte vandaag ook nog heerlijk, voordeel van Rogge/Zuurdesem is dat het wel een week goed te eten is zonder dat het echt oud wordt.
pi_203613533
Kaneel bagels. Het was de eerste keer, best leuk om te doen!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_203617908
Mooi geworden! En hmmmm O+
pi_203617945


Ik had een heerlijk actief desem *O*

Met mijn old time favorite recept http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
pi_203672916

Ik heb ook zuurdesembrood gebakken

https://alexandracooks.co(...)to-sourdough-baking/
  dinsdag 15 februari 2022 @ 14:19:54 #155
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_203673688
Zeg, dames.... Ik wil dat nu ook :o :o
Allemaal!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_203674824


Een simpel Frans witbrood. Gewoon direct met gist, geen levain of andere prefermentatie. Niet het allerlekkerste ooit maar wel makkelijk te maken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203674858
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 februari 2022 13:15 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb ook zuurdesembrood gebakken

https://alexandracooks.co(...)to-sourdough-baking/
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit :(
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203687560
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 februari 2022 15:39 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit :(

Iets te lange bulkrijs en de narijs mocht ook wel langer, maar wel gaten!
  woensdag 16 februari 2022 @ 13:16:23 #159
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_203688754
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 februari 2022 15:39 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit :(
probeer eens een wat natter deeg.
pi_204149648
Bijna tijd voor lunch! Ik leende de Broodbijbel in de bieb en maakte de 'luxe gevlochten broodjes'.

Ik blijf gewoon oefenen :')
pi_205940965
Up! Ik maakte vandaag breekbrood.
pi_205941255
Waar moet ik op letten bij een broodbakmachine?

Als ik die wil kopen. Nul ervaring. Tips? :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  zondag 11 september 2022 @ 21:15:37 #163
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_205941335
quote:
5s.gif Op zondag 11 september 2022 21:10 schreef vosss het volgende:
Waar moet ik op letten bij een broodbakmachine?

Als ik die wil kopen. Nul ervaring. Tips? :)
CUL / Broodbakmachine deel 7
The love you take is equal to the love you make.
pi_206574349

Verse broodjes bij het ontbijt vanochtend, de overnight rolls
pi_206574518
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2022 10:56 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Verse broodjes bij het ontbijt vanochtend, de overnight rolls
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens.
Alleen de link in de intro is deaud.

Wie fikst dat eens? En vervangt het met de link van Yinny, die ontbreekt
in haar post. B-)
  zondag 6 november 2022 @ 11:19:07 #166
459912 FlippingCoin
Weer zo'n kut millennial.
pi_206574535
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 20:24 schreef Blues het volgende:
Was heerlijk en ik wil er zeker meer mee gaan doen. Het deeg kruiden bijv.
Had er nu wel gedroogd roosmarijn in gedaan, maar was niet terug te proeven. En het lijkt me lekker met geruld gehakt enzo.

Eindfoto.
[ afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit. :Y)
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
Met zwijgen kruist men de duivel
  Moderator zondag 6 november 2022 @ 11:24:20 #167
5428 crew  miss_sly
pi_206574571
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2022 11:16 schreef AnneX het volgende:

[..]
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens.
Alleen de link in de intro is deaud.

Wie fikst dat eens? En vervangt het met de link van Yinny, die ontbreekt
in haar post. B-)
Als @Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP.

Ik wil die broodjes ook eens maken :Y
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206574624
quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2022 11:24 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Als @:Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP.

Ik wil die broodjes ook eens maken :Y
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
pi_206575125
quote:
Vreemd hoor…ik herkende de link en de tekst en foto’s en kon het niet zelf terugvinden.
Bedankt!
  Moderator zondag 6 november 2022 @ 12:45:14 #170
5428 crew  miss_sly
pi_206575279
Hij staat in de OP.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  dinsdag 31 januari 2023 @ 17:14:02 #171
37887 Dauthi
Progressive
pi_207793927
Voor de liefhebber van empirisch onderbouwde uitleg over zuurdesem drop ik deze linkjes:
https://thesourdoughjourn(...)n-bulk-fermentation/

https://youtube.com/@thesourdoughjourney

Het zijn vrij lange filmpjes 30 min tot 2 uur, maar met veel informatie.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
pi_208086250
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op :9 )
Iemand nog een handige tip?
pi_208086406
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 12:21 schreef Kanaroe het volgende:
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op :9 )
Iemand nog een handige tip?
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd dan
pi_208087316
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 12:21 schreef Kanaroe het volgende:
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op :9 )
Iemand nog een handige tip?
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden.
Zelfgebakken brood heeft die niet en zal sneller uitdrogen.
Ik lees overal een dag of 3.

Mijn eigen ervaringen met een broodbakmachine en broodmix zijn eigenlijk niet veel anders.
De eerste dag heerlijk zacht en smaakvol.
De tweede dag was het wat harder en de smaak is wat minder.
De derde dag zit er kraak noch smaak meer aan en je kan bijna niet genoeg drinken om het weg te krijgen.

Snel opmaken, of per 2/3/4 sneeën invriezen.
pi_208090894
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 12:34 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd dan
Bedankt! Een stoffen zak is snel genoeg gevonden.
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 13:55 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden.
Zelfgebakken brood heeft die niet en zal sneller uitdrogen.
Ik lees overal een dag of 3.

Mijn eigen ervaringen met een broodbakmachine en broodmix zijn eigenlijk niet veel anders.
De eerste dag heerlijk zacht en smaakvol.
De tweede dag was het wat harder en de smaak is wat minder.
De derde dag zit er kraak noch smaak meer aan en je kan bijna niet genoeg drinken om het weg te krijgen.

Snel opmaken, of per 2/3/4 sneeën invriezen.
Bedankt!

Het brood moet gewoon snel opgegeten worden, of ingevroren.
Ik ga er mee aan de slag :)
pi_208092754
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.

En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208093874
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 20:42 schreef stavromulabeta het volgende:
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.

En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
pi_208096031
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 21:59 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208096646
quote:
0s.gif Op woensdag 22 februari 2023 07:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Ah, bedankt voor het meedenken. Ik zal me eens verdiepen in voordeeg, wel eerder over gelezen.
pi_208215971
Ik heb nu 2x brood gebakken met als eerste stap 'autolyse'. Dus alleen meel en water gemengd, zonder desem.
Na een paar uur rusten afmaken met desem en zout en daarna een lange eerste rijs toegepast. Lang, omdat het hier in huis niet erg warm is.
Het werkt goed, het brood blijft soepel.
Lekker experimenteren!
pi_211304851


Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.

Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben :P

Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211304879
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.

Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben :P

Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
pi_211304933
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:07 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
Rofco B40 :) Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211304971
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Rofco B40 :) Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor :)
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
pi_211305052
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:20 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor :)
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
Het deeg :) Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ;( ).

Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211306233
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Het deeg :) Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ;( ).

Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten :)
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.

Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè :D (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden :s)
pi_211306282
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:37 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.

Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè :D (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden :s)
Onderschat je pan niet hoor :) En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. :) Hoe meer massa hoe beter.

De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:

100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).

Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211306451
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Onderschat je pan niet hoor :) En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. :) Hoe meer massa hoe beter.

De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:

100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).

Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. :)
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
pi_211306543
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:56 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor :)

Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen :)

Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211306666
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor :)

Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen :)

Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen :+
Het brood wordt zeker mooi. Ik bak er 2 per week voor 2 personen.
Er ligt nu een brood in de oven met pompoenpitten in het deeg :9
Ik heb echter wel gemerkt dat wat meer water (dan hoe ik ooit begon), een lekkerder broodje oplevert. Blijft lekker lang vers en veerkrachtig.
Van het desemoverschot maakt ik crackertjes, win-win.
pi_211306679
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben

Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? :o Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Somebody that I used to know
pi_211306867
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:16 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? :o Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Emigreerplannen! :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211307028
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Emigreerplannen! :)
Ik lees het! En met zonde bedoel ik: voor de buurt/klanten. Niet voor jullie talent of ontwikkeling ;) Want jullie groeien blijkbaar door (als mens, als stel). Op naar het volgende avontuur w/ (maar dan met een spaans vlaggetje)
Somebody that I used to know
pi_211848676
Hier is flink gebakken deze week. Het meeste was een groot succes :9

Brioche


Mini worstenbrood, mini saucijzenbrood. Ook in groot formaat gemaakt, ook ingevroren.


Breekbrood met mozzarella en kruidenboter


Wit en volkoren breekbrood met zaden en pitten


Vooraan heerlijke pita met wat volkoren, achteraan mislukte naan


Er was ook nog een matig gelukte focaccia. Die gaat morgen in de herhaling.
Spoilers!
pi_211848798
Wat een hoop gebakken, @Lucky_Strike!

Mijn lievelingsrecept voor focaccia:
https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/
pi_211849095
Jeetje @Lucky_Strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?

Goed recept @Yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
We have far more in common than that which devides us..
pi_211849348
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2023 21:53 schreef Kaatje1 het volgende:
Jeetje @:lucky_strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?

Goed recept @:yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-geschaakt-breekbrood/

Dit is het recept voor beide breekbroden. Die met mozzarella en kruidenboter heb ik voor hij in de oven ging kruidenboter overheen gesmeerd. Toen de oven in, 5 minuten voor tijd belegd met mozzarella en meer kruidenboter. Achteraf nogmaals besmeerd. Volgende keer zou ik denk ik ook wat kruidenboter door het deeg doen.

Waar we het laten? Deels opgegeten, deels ingevroren, deels aan visite gegeven. En verder zit ik gewoon propvol. Morgen nog een focaccia en breekbrood en dan hoef ik zeker een week geen brood meer :+

@Yinny, ik heb je recept opgeslagen maar het deeg voor morgen is al klaar. Ons deeg was goed maar in het verkeerde blik gelegd dus te dun en de topping was verbrand.
Spoilers!
pi_212117571
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
pi_212121567
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:06 schreef Hupje het volgende:
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
[ afbeelding ]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? :)

Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_212121603
quote:
2s.gif Op zondag 21 januari 2024 18:48 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? :)

Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
Deze deed het dus niet meer. Houdbaarheidsdatum was ook al even voorbij, maar ik dacht, ik probeer het toch. De rest van het pakje heb ik weggegooid.
pi_212291734
Nieuwe gist, dat ging beter ;)
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 februari 2024 @ 12:23:15 #202
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_212291757
Oh, die zien er mooi uit!

Ik ga zo brood maken.. :) Maar ik gebruik altijd verse gist, dus moet goed op de datum letten.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')