abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_208092754
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.

En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208093874
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 20:42 schreef stavromulabeta het volgende:
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.

En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
pi_208096031
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 21:59 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208096646
quote:
0s.gif Op woensdag 22 februari 2023 07:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Ah, bedankt voor het meedenken. Ik zal me eens verdiepen in voordeeg, wel eerder over gelezen.
pi_208215971
Ik heb nu 2x brood gebakken met als eerste stap 'autolyse'. Dus alleen meel en water gemengd, zonder desem.
Na een paar uur rusten afmaken met desem en zout en daarna een lange eerste rijs toegepast. Lang, omdat het hier in huis niet erg warm is.
Het werkt goed, het brood blijft soepel.
Lekker experimenteren!
pi_211304851


Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.

Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben :P

Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211304879
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.

Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben :P

Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
pi_211304933
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:07 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
Rofco B40 :) Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211304971
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Rofco B40 :) Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor :)
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
pi_211305052
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:20 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor :)
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
Het deeg :) Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ;( ).

Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211306233
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Het deeg :) Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ;( ).

Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten :)
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.

Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè :D (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden :s)
pi_211306282
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:37 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.

Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè :D (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden :s)
Onderschat je pan niet hoor :) En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. :) Hoe meer massa hoe beter.

De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:

100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).

Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211306451
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Onderschat je pan niet hoor :) En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. :) Hoe meer massa hoe beter.

De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:

100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).

Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. :)
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
pi_211306543
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:56 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor :)

Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen :)

Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211306666
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor :)

Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen :)

Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen :+
Het brood wordt zeker mooi. Ik bak er 2 per week voor 2 personen.
Er ligt nu een brood in de oven met pompoenpitten in het deeg :9
Ik heb echter wel gemerkt dat wat meer water (dan hoe ik ooit begon), een lekkerder broodje oplevert. Blijft lekker lang vers en veerkrachtig.
Van het desemoverschot maakt ik crackertjes, win-win.
pi_211306679
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben

Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? :o Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Somebody that I used to know
pi_211306867
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:16 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? :o Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Emigreerplannen! :)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_211307028
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Emigreerplannen! :)
Ik lees het! En met zonde bedoel ik: voor de buurt/klanten. Niet voor jullie talent of ontwikkeling ;) Want jullie groeien blijkbaar door (als mens, als stel). Op naar het volgende avontuur w/ (maar dan met een spaans vlaggetje)
Somebody that I used to know
pi_211848676
Hier is flink gebakken deze week. Het meeste was een groot succes :9

Brioche


Mini worstenbrood, mini saucijzenbrood. Ook in groot formaat gemaakt, ook ingevroren.


Breekbrood met mozzarella en kruidenboter


Wit en volkoren breekbrood met zaden en pitten


Vooraan heerlijke pita met wat volkoren, achteraan mislukte naan


Er was ook nog een matig gelukte focaccia. Die gaat morgen in de herhaling.
Spoilers!
pi_211848798
Wat een hoop gebakken, @Lucky_Strike!

Mijn lievelingsrecept voor focaccia:
https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/
pi_211849095
Jeetje @Lucky_Strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?

Goed recept @Yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
We have far more in common than that which devides us..
pi_211849348
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2023 21:53 schreef Kaatje1 het volgende:
Jeetje @:lucky_strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?

Goed recept @:yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-geschaakt-breekbrood/

Dit is het recept voor beide breekbroden. Die met mozzarella en kruidenboter heb ik voor hij in de oven ging kruidenboter overheen gesmeerd. Toen de oven in, 5 minuten voor tijd belegd met mozzarella en meer kruidenboter. Achteraf nogmaals besmeerd. Volgende keer zou ik denk ik ook wat kruidenboter door het deeg doen.

Waar we het laten? Deels opgegeten, deels ingevroren, deels aan visite gegeven. En verder zit ik gewoon propvol. Morgen nog een focaccia en breekbrood en dan hoef ik zeker een week geen brood meer :+

@Yinny, ik heb je recept opgeslagen maar het deeg voor morgen is al klaar. Ons deeg was goed maar in het verkeerde blik gelegd dus te dun en de topping was verbrand.
Spoilers!
pi_212117571
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
pi_212121567
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:06 schreef Hupje het volgende:
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
[ afbeelding ]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? :)

Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_212121603
quote:
2s.gif Op zondag 21 januari 2024 18:48 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? :)

Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
Deze deed het dus niet meer. Houdbaarheidsdatum was ook al even voorbij, maar ik dacht, ik probeer het toch. De rest van het pakje heb ik weggegooid.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')