SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooitquote:Op dinsdag 15 februari 2022 13:15 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb ook zuurdesembrood gebakken
https://alexandracooks.co(...)to-sourdough-baking/
quote:Op dinsdag 15 februari 2022 15:39 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit
probeer eens een wat natter deeg.quote:Op dinsdag 15 februari 2022 15:39 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit
CUL / Broodbakmachine deel 7quote:Op zondag 11 september 2022 21:10 schreef vosss het volgende:
Waar moet ik op letten bij een broodbakmachine?
Als ik die wil kopen. Nul ervaring. Tips?
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens.quote:Op zondag 6 november 2022 10:56 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Verse broodjes bij het ontbijt vanochtend, de overnight rolls
Ziet er heerlijk uit.quote:Op zondag 9 januari 2022 20:24 schreef Blues het volgende:
Was heerlijk en ik wil er zeker meer mee gaan doen. Het deeg kruiden bijv.
Had er nu wel gedroogd roosmarijn in gedaan, maar was niet terug te proeven. En het lijkt me lekker met geruld gehakt enzo.
Eindfoto.
[ afbeelding ]
Als @Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP.quote:Op zondag 6 november 2022 11:16 schreef AnneX het volgende:
[..]
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens.
Alleen de link in de intro is deaud.
Wie fikst dat eens? En vervangt het met de link van Yinny, die ontbreekt
in haar post.
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/quote:Op zondag 6 november 2022 11:24 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Als @:Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP.
Ik wil die broodjes ook eens maken
Vreemd hoor…ik herkende de link en de tekst en foto’s en kon het niet zelf terugvinden.quote:Op zondag 6 november 2022 11:33 schreef Yinny het volgende:
[..]
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd danquote:Op dinsdag 21 februari 2023 12:21 schreef Kanaroe het volgende:
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op )
Iemand nog een handige tip?
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden.quote:Op dinsdag 21 februari 2023 12:21 schreef Kanaroe het volgende:
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op )
Iemand nog een handige tip?
Bedankt! Een stoffen zak is snel genoeg gevonden.quote:Op dinsdag 21 februari 2023 12:34 schreef Zo-is-dat het volgende:
[..]
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd dan
Bedankt!quote:Op dinsdag 21 februari 2023 13:55 schreef marc0871 het volgende:
[..]
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden.
Zelfgebakken brood heeft die niet en zal sneller uitdrogen.
Ik lees overal een dag of 3.
Mijn eigen ervaringen met een broodbakmachine en broodmix zijn eigenlijk niet veel anders.
De eerste dag heerlijk zacht en smaakvol.
De tweede dag was het wat harder en de smaak is wat minder.
De derde dag zit er kraak noch smaak meer aan en je kan bijna niet genoeg drinken om het weg te krijgen.
Snel opmaken, of per 2/3/4 sneeën invriezen.
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.quote:Op dinsdag 21 februari 2023 20:42 schreef stavromulabeta het volgende:
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.
En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.quote:Op dinsdag 21 februari 2023 21:59 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
Ah, bedankt voor het meedenken. Ik zal me eens verdiepen in voordeeg, wel eerder over gelezen.quote:Op woensdag 22 februari 2023 07:14 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?quote:Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]
Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.
Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben
Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
Rofco B40 Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakeryquote:Op woensdag 15 november 2023 16:07 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoorquote:Op woensdag 15 november 2023 16:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Rofco B40 Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
Het deeg Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ).quote:Op woensdag 15 november 2023 16:20 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.quote:Op woensdag 15 november 2023 16:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Het deeg Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ).
Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten
Onderschat je pan niet hoor En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. Hoe meer massa hoe beter.quote:Op woensdag 15 november 2023 18:37 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.
Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.quote:Op woensdag 15 november 2023 18:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Onderschat je pan niet hoor En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. Hoe meer massa hoe beter.
De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:
100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).
Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden.
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoorquote:Op woensdag 15 november 2023 18:56 schreef Kanaroe het volgende:
[..]
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
Het brood wordt zeker mooi. Ik bak er 2 per week voor 2 personen.quote:Op woensdag 15 november 2023 19:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor
Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen
Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen
Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...quote:Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben
Emigreerplannen!quote:Op woensdag 15 november 2023 19:16 schreef Postbus100 het volgende:
[..]
Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Ik lees het! En met zonde bedoel ik: voor de buurt/klanten. Niet voor jullie talent of ontwikkeling Want jullie groeien blijkbaar door (als mens, als stel). Op naar het volgende avontuur (maar dan met een spaans vlaggetje)quote:
https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-geschaakt-breekbrood/quote:Op zaterdag 30 december 2023 21:53 schreef Kaatje1 het volgende:
Jeetje @:lucky_strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?
Goed recept @:yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis?quote:Op zondag 21 januari 2024 14:06 schreef Hupje het volgende:
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
[ afbeelding ]
Deze deed het dus niet meer. Houdbaarheidsdatum was ook al even voorbij, maar ik dacht, ik probeer het toch. De rest van het pakje heb ik weggegooid.quote:Op zondag 21 januari 2024 18:48 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis?
Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |