abonnement Unibet Coolblue
pi_203613533
Kaneel bagels. Het was de eerste keer, best leuk om te doen!

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_203617908
Mooi geworden! En hmmmm O+
pi_203617945


Ik had een heerlijk actief desem *O*

Met mijn old time favorite recept http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/
pi_203672916

Ik heb ook zuurdesembrood gebakken

https://alexandracooks.co(...)to-sourdough-baking/
  dinsdag 15 februari 2022 @ 14:19:54 #155
401485 Molo
Völlig losgelöst
pi_203673688
Zeg, dames.... Ik wil dat nu ook :o :o
Allemaal!
Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like
pi_203674824


Een simpel Frans witbrood. Gewoon direct met gist, geen levain of andere prefermentatie. Niet het allerlekkerste ooit maar wel makkelijk te maken.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203674858
quote:
1s.gif Op dinsdag 15 februari 2022 13:15 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Ik heb ook zuurdesembrood gebakken

https://alexandracooks.co(...)to-sourdough-baking/
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit :(
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_203687560
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 februari 2022 15:39 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit :(

Iets te lange bulkrijs en de narijs mocht ook wel langer, maar wel gaten!
  woensdag 16 februari 2022 @ 13:16:23 #159
496005 Jan_Onderwater
Culinair tegen Corona
pi_203688754
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 februari 2022 15:39 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Net zo'n grote, luchtige gaten als op de foto in de link met het recept? Dat lukt mij nou nooit :(
probeer eens een wat natter deeg.
pi_204149648
Bijna tijd voor lunch! Ik leende de Broodbijbel in de bieb en maakte de 'luxe gevlochten broodjes'.

Ik blijf gewoon oefenen :')
pi_205940965
Up! Ik maakte vandaag breekbrood.
pi_205941255
Waar moet ik op letten bij een broodbakmachine?

Als ik die wil kopen. Nul ervaring. Tips? :)
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  zondag 11 september 2022 @ 21:15:37 #163
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_205941335
quote:
5s.gif Op zondag 11 september 2022 21:10 schreef vosss het volgende:
Waar moet ik op letten bij een broodbakmachine?

Als ik die wil kopen. Nul ervaring. Tips? :)
CUL / Broodbakmachine deel 7
The love you take is equal to the love you make.
pi_206574349

Verse broodjes bij het ontbijt vanochtend, de overnight rolls
pi_206574518
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2022 10:56 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
Verse broodjes bij het ontbijt vanochtend, de overnight rolls
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens.
Alleen de link in de intro is deaud.

Wie fikst dat eens? En vervangt het met de link van Yinny, die ontbreekt
in haar post. B-)
pi_206574535
quote:
0s.gif Op zondag 9 januari 2022 20:24 schreef Blues het volgende:
Was heerlijk en ik wil er zeker meer mee gaan doen. Het deeg kruiden bijv.
Had er nu wel gedroogd roosmarijn in gedaan, maar was niet terug te proeven. En het lijkt me lekker met geruld gehakt enzo.

Eindfoto.
[ afbeelding ]
Ziet er heerlijk uit. :Y)
I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep fun in computing
For all who deny the struggle, the triumphant overcome
  Moderator zondag 6 november 2022 @ 11:24:20 #167
5428 crew  miss_sly
pi_206574571
quote:
1s.gif Op zondag 6 november 2022 11:16 schreef AnneX het volgende:

[..]
Ja, als ik dit zie en lees, wil ik dit ook weer eens.
Alleen de link in de intro is deaud.

Wie fikst dat eens? En vervangt het met de link van Yinny, die ontbreekt
in haar post. B-)
Als @Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP.

Ik wil die broodjes ook eens maken :Y
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
pi_206574624
quote:
0s.gif Op zondag 6 november 2022 11:24 schreef miss_sly het volgende:

[..]
Als @:Yinny zorgt voor de link, zal ik hem vervangen in de OP.

Ik wil die broodjes ook eens maken :Y
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
pi_206575125
quote:
Vreemd hoor…ik herkende de link en de tekst en foto’s en kon het niet zelf terugvinden.
Bedankt!
  Moderator zondag 6 november 2022 @ 12:45:14 #170
5428 crew  miss_sly
pi_206575279
Hij staat in de OP.
And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
  dinsdag 31 januari 2023 @ 17:14:02 #171
37887 Dauthi
Progressive
pi_207793927
Voor de liefhebber van empirisch onderbouwde uitleg over zuurdesem drop ik deze linkjes:
https://thesourdoughjourn(...)n-bulk-fermentation/

https://youtube.com/@thesourdoughjourney

Het zijn vrij lange filmpjes 30 min tot 2 uur, maar met veel informatie.
A pound of flesh, to be by him cut off Nearest the merchant's heart. -- Shakespeare :P
pi_208086250
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op :9 )
Iemand nog een handige tip?
pi_208086406
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 12:21 schreef Kanaroe het volgende:
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op :9 )
Iemand nog een handige tip?
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd dan
pi_208087316
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 12:21 schreef Kanaroe het volgende:
Hoi bakkers, ik ben begonnen met desembrood bakken, heerlijk!
Maar op welke manier kan ik het ronde brood het beste bewaren?
Had em nu in een papieren groente-en fruitzak gestopt, maar hij droogde toch best snel uit (2-3 dagen, nu is ie op :9 )
Iemand nog een handige tip?
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden.
Zelfgebakken brood heeft die niet en zal sneller uitdrogen.
Ik lees overal een dag of 3.

Mijn eigen ervaringen met een broodbakmachine en broodmix zijn eigenlijk niet veel anders.
De eerste dag heerlijk zacht en smaakvol.
De tweede dag was het wat harder en de smaak is wat minder.
De derde dag zit er kraak noch smaak meer aan en je kan bijna niet genoeg drinken om het weg te krijgen.

Snel opmaken, of per 2/3/4 sneeën invriezen.
In de hemel is geen bier. Daarom brouwen we het hier
Het beste bier brouw je zelf.
Bier is bitter. Bier is best. Bier is beter dan de rest.
Ik heb alleen een drankprobleem als het op is.
pi_208090894
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 12:34 schreef Zo-is-dat het volgende:

[..]
Invriezen! Een stoffen brood zak werkt ook redelijk maar toch snel uitgedroogd dan
Bedankt! Een stoffen zak is snel genoeg gevonden.
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 13:55 schreef marc0871 het volgende:

[..]
Fabrieksbrood heeft allerlei toevoegingen en verbeteraars, die het brood langer zacht en vers houden.
Zelfgebakken brood heeft die niet en zal sneller uitdrogen.
Ik lees overal een dag of 3.

Mijn eigen ervaringen met een broodbakmachine en broodmix zijn eigenlijk niet veel anders.
De eerste dag heerlijk zacht en smaakvol.
De tweede dag was het wat harder en de smaak is wat minder.
De derde dag zit er kraak noch smaak meer aan en je kan bijna niet genoeg drinken om het weg te krijgen.

Snel opmaken, of per 2/3/4 sneeën invriezen.
Bedankt!

Het brood moet gewoon snel opgegeten worden, of ingevroren.
Ik ga er mee aan de slag :)
pi_208092754
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.

En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208093874
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 20:42 schreef stavromulabeta het volgende:
Als je van wat zuurder desembrood met een wat meer uitgesproken smaak houdt, zou je het ook wat langer kunnen laten fermenteren. Het zuur gaat het oudbakken worden tegen.

En niet aansnijden voordat het volledig is afgekoeld (ook van binnen!)
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
pi_208096031
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 februari 2023 21:59 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Bedankt voor de tip. Bedoel je met 'langer fermenteren' de duur van de rijs? Ik heb nu een bol deeg in de koelkast liggen voor een langdurige, koude, 2de rijs.
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_208096646
quote:
0s.gif Op woensdag 22 februari 2023 07:14 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
De eerste rijs wat langer laten duren. Of wanneer je pre-ferment/voordeeg gebruikt, een grotere hoeveelheid of langer gegist pre-ferment toevoegen.
De tijd van de laatste rijs voor het bakken, kun je beter niet aanpassen.
Ah, bedankt voor het meedenken. Ik zal me eens verdiepen in voordeeg, wel eerder over gelezen.
pi_208215971
Ik heb nu 2x brood gebakken met als eerste stap 'autolyse'. Dus alleen meel en water gemengd, zonder desem.
Na een paar uur rusten afmaken met desem en zout en daarna een lange eerste rijs toegepast. Lang, omdat het hier in huis niet erg warm is.
Het werkt goed, het brood blijft soepel.
Lekker experimenteren!
pi_211304851


Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.

Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben :P

Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
pi_211304879
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ afbeelding ]

Zuurdesem, meergranen. Tien minuten voor ze de oven uit kwamen.

Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben :P

Zes broden vandaag. Hoog gehydrateerd, lange rijs.
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
pi_211304933
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:07 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Ziet er geweldig uit. Heb je een houtoven, of lijkt dat maar zo?
Rofco B40 :) Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
pi_211304971
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Rofco B40 :) Elektrische steenoven. In de bakkerij draaiden we daar met twee van deze, ik heb er één gehouden en één verkocht aan Ganna Bakery
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor :)
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
pi_211305052
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:20 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Dat is gaaf. En lekker. Ik bak mijn brood in een pan, in de elektrische oven. Ook goed hoor :)
Wat bedoel je met hoog gehydrateerd? De desem, of het deeg of allebei?
(Ik beschouw mezelf nog steeds als newbie in de broodbakkerij)
Het deeg :) Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ;( ).

Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten :)
pi_211306233
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:31 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Het deeg :) Begonnen op 70% en dan vocht toevoegen tijdens de stretch and fold (ik heb geen kneedmachines meer ;( ).

Zelfs met een steenoven wordt een brood in een pan mooier hoor. Het was dat mijn braadpan uitjes in miso aan het maken was, anders had hier één rond brood tussen gezeten. Stralingswarmte van alle kanten :)
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.

Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè :D (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden :s)
pi_211306282
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:37 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Aha, hoe je die percentages meet snap ik het niet helemaal maar ik heb inderdaad ook gemerkt dat meer water tijdens het kneden een mooi brood oplevert. Mijn eerste broodrecepten waren nogal droog en vast.

Zo'n steenoven is prachtig, mooie gelijkmatige warmte, en mooi vloerbrood. Tja, als je pan in gebruik is moet je toch wat hè :D (mooie uien trouwens)
Vroeger (...) bakten mijn hippievrienden en ik brood in een klei-oven met houtvuur als hittebron. Alles op gevoel, maar het brood smaakte heerlijk.
Inmiddels hou ik wel van duidelijke temperaturen en baktijden :s)
Onderschat je pan niet hoor :) En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. :) Hoe meer massa hoe beter.

De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:

100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).

Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. :)
pi_211306451
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Onderschat je pan niet hoor :) En met wat pizzastenen of zo er onder, doet dat niet onder voor een steenoven. :) Hoe meer massa hoe beter.

De percentages zijn ten opzichte van droge stof. Een simpel voorbeeld:

100 desem (van 100% hydratatie, dus 50 meel en 50 water)
650 water
950 bloem
(en dan zout nog, maar die laten we er even buiten).

Je totale meel is hier een kilo, je totale water 700 gram. Hydratatie is dan 70%, en dat is aan de natte kant. 65% begint het droger te worden. :)
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
pi_211306543
quote:
0s.gif Op woensdag 15 november 2023 18:56 schreef Kanaroe het volgende:

[..]
Oh wauw, ik gebruik nu 100 gram desem op 500 gram drooggewogen meel (meestal 250 T65 fijne bloem en 250 volkorenmeel) en 330 gram water.
Desem ook 50-50 hier.
Zal weer eens wat gaan experimenteren als ik jou zo lees
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor :)

Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen :)

Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen :+
pi_211306666
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Dit was een voorbeeld voor het rekenmodel hoor :)

Ik gebruikte in de bakkerij 65 gram desem per brood (550 meel / 350 water). Thuis iets meer omdat kleinere batches minder snel rijzen :)

Als je brood mooi wordt, vooral niets wijzigen :+
Het brood wordt zeker mooi. Ik bak er 2 per week voor 2 personen.
Er ligt nu een brood in de oven met pompoenpitten in het deeg :9
Ik heb echter wel gemerkt dat wat meer water (dan hoe ik ooit begon), een lekkerder broodje oplevert. Blijft lekker lang vers en veerkrachtig.
Van het desemoverschot maakt ik crackertjes, win-win.
pi_211306679
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 16:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Derde batch -waarvan tweede gelukt- thuis, sinds we geen bakkerij meer hebben

Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? :o Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Somebody that I used to know
pi_211306867
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:16 schreef Postbus100 het volgende:

[..]
Ik heb blijkbaar onder een steen geleefd, maar wat lees ik nu? :o Zijn jullie ermee gestopt? Zonde...
Emigreerplannen! :)
pi_211307028
quote:
2s.gif Op woensdag 15 november 2023 19:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Emigreerplannen! :)
Ik lees het! En met zonde bedoel ik: voor de buurt/klanten. Niet voor jullie talent of ontwikkeling ;) Want jullie groeien blijkbaar door (als mens, als stel). Op naar het volgende avontuur w/ (maar dan met een spaans vlaggetje)
Somebody that I used to know
pi_211848676
Hier is flink gebakken deze week. Het meeste was een groot succes :9

Brioche


Mini worstenbrood, mini saucijzenbrood. Ook in groot formaat gemaakt, ook ingevroren.


Breekbrood met mozzarella en kruidenboter


Wit en volkoren breekbrood met zaden en pitten


Vooraan heerlijke pita met wat volkoren, achteraan mislukte naan


Er was ook nog een matig gelukte focaccia. Die gaat morgen in de herhaling.
Spoilers!
pi_211848798
Wat een hoop gebakken, @Lucky_Strike!

Mijn lievelingsrecept voor focaccia:
https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/
pi_211849095
Jeetje @Lucky_Strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?

Goed recept @Yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
We have far more in common than that which devides us..
pi_211849348
quote:
0s.gif Op zaterdag 30 december 2023 21:53 schreef Kaatje1 het volgende:
Jeetje @:lucky_strike waar laat je dat allemaal. En heb je het recept van het mozzarella kruidenboter breekbrood?

Goed recept @:yinny binnenkort (wanneer er meer vriezer ruimte is) weer eens goed naar kijken
https://rutgerbakt.nl/brood-recepten/recept-geschaakt-breekbrood/

Dit is het recept voor beide breekbroden. Die met mozzarella en kruidenboter heb ik voor hij in de oven ging kruidenboter overheen gesmeerd. Toen de oven in, 5 minuten voor tijd belegd met mozzarella en meer kruidenboter. Achteraf nogmaals besmeerd. Volgende keer zou ik denk ik ook wat kruidenboter door het deeg doen.

Waar we het laten? Deels opgegeten, deels ingevroren, deels aan visite gegeven. En verder zit ik gewoon propvol. Morgen nog een focaccia en breekbrood en dan hoef ik zeker een week geen brood meer :+

@Yinny, ik heb je recept opgeslagen maar het deeg voor morgen is al klaar. Ons deeg was goed maar in het verkeerde blik gelegd dus te dun en de topping was verbrand.
Spoilers!
pi_212117571
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
pi_212121567
quote:
0s.gif Op zondag 21 januari 2024 14:06 schreef Hupje het volgende:
Lang geleden dat ik zelf brood heb gebakken. Mijn gist bleek niet meer zo goed, dus mijn bruine bolletjes zijn te weinig gerezen. Maar eens nieuw gist kopen.
[ afbeelding ]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? :)

Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
pi_212121603
quote:
2s.gif Op zondag 21 januari 2024 18:48 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Ligt dat aan je gist of misschien aan de temperatuur in huis? :)

Bij gist is het over het algemeen een kwestie van 'doet het' of 'doet het niet meer'.
Deze deed het dus niet meer. Houdbaarheidsdatum was ook al even voorbij, maar ik dacht, ik probeer het toch. De rest van het pakje heb ik weggegooid.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')