SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.TipsSPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Poolish/PrefermentWasda
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Enkele recepten:SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!
http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm
De alom populaire no-knead-broodjes (minilot eet ze elke dag):
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
Filmpje vanVincent Talleu
:
Brood uit het vorige topic:
@Qunix
@AnneX
@Bleie
@Yinny
@FranticDJ
[ Bericht 0% gewijzigd door miss_sly op 06-11-2022 12:05:25 ]![]()
Toen ik naar Nederland kwam, verbaasde ik me eigenlijk dat er bijna geen broden met suiker worden gemaakt
Revolutions are the locomotives of history.
[img]https://i.imgur.com/jDiUACq.png[/img]![]()
ja kan.. moet de temperatuur juist zijn enzo.. Zal een beetje proberen zijn.quote:Op zaterdag 15 augustus 2020 20:31 schreef Mikeytt het volgende:
Trouwens, kan je brood in de koelkast laten rijzen? Dus om 8 uur voor je naar kantoor gaat in de koelkast stoppen en dan om 5 uur 's middags eruit halen?
Onder de 7 graden stopt in principe het rijsproces. Dus het zal meer 'rijpen' in de koelkast. uiteraard is je deeg niet gelijk onder de 7 graden dus rijst het nog wel even door. Risico hiervan is dus ook dat het overrijst in de koelkast (wat ik had met mn 1e koelkast experiment, zie vorig topic)
Bleek ook dat mijn koelkast dus op 6.5 graden ingesteld stond. Die staat nu op 3, dus binnenkort nog eens een koelkast experiment doen.![]()
Ik zie verkleuring op mijn desemstarter. Zou het schimmel zijn? Vijf dagen geleden voor het laatst ververst. Normaal gesproken ververs ik het eens in de twee weken.
Het ligt aan de instanties zelf![]()
staat ie op 't aanrecht of in de koelkast?quote:Op dinsdag 25 augustus 2020 16:15 schreef Poefbank het volgende:
Ik zie verkleuring op mijn desemstarter. Zou het schimmel zijn? Vijf dagen geleden voor het laatst ververst. Normaal gesproken ververs ik het eens in de twee weken. [ afbeelding ]
ik zou verversen en even wat regelmatiger verversen, kijken hoe 't gaat? Ziet er uit als hooch.
De mijne moet ik praktisch elke 12u voeren buiten de koelkast
heb de mijne in de vriezer gemiktkijken hoe 't over 2 maanden is.
![]()
Ik denk/hoop dat het idd hooch is. Ik wacht nog wel even af zonder te verversen om te kijken of er nog meer water/hooch ontwikkelt.quote:Op dinsdag 25 augustus 2020 16:52 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
staat ie op 't aanrecht of in de koelkast?
ik zou verversen en even wat regelmatiger verversen, kijken hoe 't gaat? Ziet er uit als hooch.
De mijne moet ik praktisch elke 12u voeren buiten de koelkast
heb de mijne in de vriezer gemiktkijken hoe 't over 2 maanden is.
Ik heb trouwens in het verleden een testje gedaan met hoe lang een starter, buiten de koelkast zonder te verversen, kan overleven. Uiteindelijk na 4(!) weken was mijn starter nog goed.Het ligt aan de instanties zelf![]()
M'n starter eergisteren even uit de vriezer gehaald omdat iemand alsnog wat starter wilde overnemen.
Op kamer temperatuur laten komen, nu 3x verversen verder. En hij lijkt wel veel en veel actiever dan voor heen
m'n eigen starter zit weer in de vriezer ondertussen. Kan ie weer 2 maanden hiberneren.![]()
Heb je het ook al een keer geprobeerd om te drogen?quote:Op zaterdag 29 augustus 2020 16:01 schreef FranticDJ het volgende:
M'n starter eergisteren even uit de vriezer gehaald omdat iemand alsnog wat starter wilde overnemen.
Op kamer temperatuur laten komen, nu 3x verversen verder. En hij lijkt wel veel en veel actiever dan voor heen
m'n eigen starter zit weer in de vriezer ondertussen. Kan ie weer 2 maanden hiberneren.Het ligt aan de instanties zelf![]()
Nope, afgelopen 2 maanden pas voor 't eerst met desem aan de gangquote:Op zondag 30 augustus 2020 11:27 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Heb je het ook al een keer geprobeerd om te drogen?![]()
![]()
http://www.wildyeastblog.com/my-new-favorite-sourdough/quote:Op zaterdag 15 augustus 2020 20:31 schreef Mikeytt het volgende:
Trouwens, kan je brood in de koelkast laten rijzen? Dus om 8 uur voor je naar kantoor gaat in de koelkast stoppen en dan om 5 uur 's middags eruit halen?
Deze bijvoorbeeld. Ik maak het deeg meestal vrijdagmiddag/avond zet het in de koelkast en zaterdagochtend bak ik het.
Tijdschema kun je naar eigen wens aanpassen natuurlijk![]()
Mwoah met zuurdesem is dat risico niet zo groot in mijn ervaringquote:Op zondag 30 augustus 2020 11:37 schreef FranticDJ het volgende:
Blijft wel dat je koelkast koel genoeg moet zijn en snel genoeg terug moet koelen om overrijs in de koelkast te voorkomen![]()
Bij mij welquote:Op zondag 30 augustus 2020 12:26 schreef devlinmr het volgende:
[..]
Mwoah met zuurdesem is dat risico niet zo groot in mijn ervaringmaar m'n koelkast ging toen niet lager dan 6.5 graad. Dat is inmiddels verholpen.
Komend verlof nog eens spelen.![]()
Ik maakte laatst mijn eerste speltbrood(je). Na het kneden dacht ik dat het niet goed zou komen, maar uiteindelijk was ik best tevreden.![]()
![]()
Hallo iedereen
In mijn nieuwe keuken zou ik graag naast lekker koken ook lekker willen bakken.
Om te beginnen heb ik afgelopen zaterdag mijn wekker om 5 uur gezet om deeg te maken voor lekkere pistolets
Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb was het volgende:
Bloem 350g
Gist 7g
Zout 7g
Zachte boter 14g
Water 225ml (lauw)
Een uurtje laten rijzen, daarna de broodjes op de bakplaat en daar nog eens een uurtje laten rijzen voor ze de oven in gingen (oven doet uit zichzelf af en toe wat stoom vrijlaten)
Voor ze de oven in gingen heb ik ze bestreken met wat ei, ik weet niet of ik dit had moeten doen.
Ze zagen er tijdens het bakken echter zo uit:
Niet echt pistolet achtig, ze zmaakten opzich prima, maar niet echt zachte binnenkant, harde buitenkant.
Wat kan ik doen om de pistolets wat beter te maken?
En kan ik het deeg bijv vanavond al in een kom doen en laten rijzen tot morgenochtend?![]()
Ben ik ook wel benieuwd naar. Heeft iemand ervaring met brood bakken in een airfryer?quote:Op maandag 31 augustus 2020 08:27 schreef Pinnenmutske het volgende:
Kan het ook in de airfryer?
De geur van vers gebakken brood is![]()
Ik niet maar mijn moeder doet afbak broodjes in de air fryer en die vind ze beter dan uit de oven. Je hebt ook meer warmte ontwikkeling op kleiner oppervlak dus technisch gezien zou ik zeggen meer vergelijkbaar met een professionele oven? Maar geen ervaring mee maar ik denk dat dit nog niet zo’n slecht idee zou kunnen zijn.quote:Op vrijdag 11 september 2020 14:01 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ben ik ook wel benieuwd naar. Heeft iemand ervaring met brood bakken in een airfryer?![]()
Wij hadden een akker met mais voor onze deur. Na het oogsten bleef er nog wat van staan en daar vandaag wat kolven van geoogst, de korrels er vanaf gehaald, deze gemalen in een koffiemolen en er een deeg van gedraaid. Geen recept, ik heb gewoon maar wat gedaan. Het is gedeeltelijk bloem en de rest "maismeel". Met zout en gist uiteraard.![]()
![]()
Goeie!quote:Op zondag 20 september 2020 17:45 schreef qltel het volgende:
Wij hadden een akker met mais voor onze deur. Na het oogsten bleef er nog wat van staan en daar vandaag wat kolven van geoogst, de korrels er vanaf gehaald, deze gemalen in een koffiemolen en er een deeg van gedraaid. Geen recept, ik heb gewoon maar wat gedaan. Het is gedeeltelijk bloem en de rest "maismeel". Met zout en gist uiteraard.
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Hoe smaakte het resultaat?Het ligt aan de instanties zelf![]()
Heel erg lekker. Interessante korst ook, zelfs daar zit lucht in. Je ziet het een klein beetje op de laatste foto.quote:Op zondag 20 september 2020 17:58 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Goeie!
Hoe smaakte het resultaat?![]()
Schitterend broodje hoor als eerste keer.quote:Op zondag 30 augustus 2020 19:58 schreef Hupje het volgende:
Ik maakte laatst mijn eerste speltbrood(je). Na het kneden dacht ik dat het niet goed zou komen, maar uiteindelijk was ik best tevreden.
[ afbeelding ]Lekker warm![]()
Nu ik veel thuis ben zoals zo veel mensen, kan ik nog meer genieten van mijn nieuwe keuken
Ik bakte in eerste instantie vooral cakes en taarten, maar voor het gezonde en de afwisseling, besloot ik toch ook maar eens wat brood te gaan bakken.
Dus bakte ik al een volkoren rozijnenbrood, naar voorbeeld van Bakker Hartog en de oma van Schaap![]()
Het smaakte erg goed, hoewel het misschien nog net iets te compact was. De eerste rijs was niet echt optimaal gegaan, denk ik. De volgende keer met een betere eerste rijs zal het nóg lekkerder zijn.
En vandaag maakte ik voor de lunch (nog niet geproefd dus, pas dadelijk als dochter uit school is) volkoren kaiserbroodjes:
Zo begonnen ze aan de tweede rijs:
En zo kwamen ze net uit de oven:
Ik dacht dat ze misschien nog wat groter zouden worden tijdens het bakken, maar dat gebeurde niet.And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
![]()
Niks tegen Hartog hé!?quote:Op woensdag 21 oktober 2020 12:21 schreef miss_sly het volgende:
Nu ik veel thuis ben zoals zo veel mensen, kan ik nog meer genieten van mijn nieuwe keuken
Ik bakte in eerste instantie vooral cakes en taarten, maar voor het gezonde en de afwisseling, besloot ik toch ook maar eens wat brood te gaan bakken.
Dus bakte ik al een volkoren rozijnenbrood, naar voorbeeld van Bakker Hartog en de oma van Schaap![]()
Het smaakte erg goed, hoewel het misschien nog net iets te compact was. De eerste rijs was niet echt optimaal gegaan, denk ik. De volgende keer met een betere eerste rijs zal het nóg lekkerder zijn.
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
En vandaag maakte ik voor de lunch (nog niet geproefd dus, pas dadelijk als dochter uit school is) volkoren kaiserbroodjes:
Zo begonnen ze aan de tweede rijs:
[ afbeelding ]
En zo kwamen ze net uit de oven:
[ afbeelding ]
Ik dacht dat ze misschien nog wat groter zouden worden tijdens het bakken, maar dat gebeurde niet.![]()
Heb je ook een vleugje kaneel door je meel gedaan (voor je rozijnenbrood) voordat je alles mixt? Kwart tot halve theelepel is meer dan genoeg.![]()
Zeker niets tegen Hartog ❤ Als we daar een rozijnenbrood haalden, was het op voor we thuis warenquote:Op woensdag 21 oktober 2020 12:43 schreef Qunix het volgende:
[..]
Niks tegen Hartog hé!?![]()
Heb je ook een vleugje kaneel door je meel gedaan (voor je rozijnenbrood) voordat je alles mixt? Kwart tot halve theelepel is meer dan genoeg.Kaneel zit er inderdaad door
De broodjes zijn lekker, we wat compact. Volgens mij was het rijzen hierbij wel goed gegaan. Wat zou ik de volgende keer kunnen doen om ze iets luchtiger te maken?And the young, they can lose hope cause they can't see beyond today,. ..
The wisdom that the old can't give away
![]()
Over meel gesproken... In Weesp is er een molen waar je meel kan kopen wat erg lekker is (goede korrel!). De producten had ik ook in boerderijwinkels gezien in Abcoude. Aanrader! Ik geloof 1KG voor ¤1,75. Ze verkopen ook spelt en verse gist.Waar ik fan van ben is mueslibrood van Hartog (helaas behoorlijk prijzig, bevat naast rozijnen ook noten en muesli), en dan een plak belegen boerenkaas van de kaasboerderij in Abcoudequote:Op woensdag 21 oktober 2020 12:47 schreef miss_sly het volgende:
[..]
Zeker niets tegen Hartog ❤ Als we daar een rozijnenbrood haalden, was het op voor we thuis warenKaneel zit er inderdaad door
![]()
![]()
Misschien kan iemand hier me helpen.
Mijn laatste broden willen slecht rijzen. Ik bak met twee delen tarwe meel en een deel rogge, beide van een lokale molen. Daarnaast doe ik een scheut olie erin en een flinke hand met noten/pitten. Als gist heb ik korrelgist en die heb ik al eens opnieuw aangeschaft om deze reden.
Kan het komen door die combinatie van tarwe en rogge?![]()
Jaquote:Op woensdag 21 oktober 2020 16:21 schreef FranticDJ het volgende:
Met de nieuwe gist hetzelfde resultaat?![]()
Rogge bevat weinig gluten. Ik bak zelf voor het reguliere brood met hooguit een derde rogge, en dan krijg je vrij zware broden (en dat is met desem met een rijs van zestien uur waarvan tien gekoeld).quote:Op woensdag 21 oktober 2020 15:28 schreef qajariaq het volgende:
Misschien kan iemand hier me helpen.
Mijn laatste broden willen slecht rijzen. Ik bak met twee delen tarwe meel en een deel rogge, beide van een lokale molen. Daarnaast doe ik een scheut olie erin en een flinke hand met noten/pitten. Als gist heb ik korrelgist en die heb ik al eens opnieuw aangeschaft om deze reden.
Kan het komen door die combinatie van tarwe en rogge?
Probeer hetzelfde eens met twintig procent rogge en kijk hoe dat gaat.La derecha oprime, la izquierda libera![]()
Deeg iets eerder in de koeling zetten.quote:Op zondag 30 augustus 2020 12:34 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Bij mij welmaar m'n koelkast ging toen niet lager dan 6.5 graad. Dat is inmiddels verholpen.
Komend verlof nog eens spelen.La derecha oprime, la izquierda libera![]()
Ah, dus inderdaad de rogge. Dank, ik ga dat zeker proberen.quote:Op donderdag 22 oktober 2020 11:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Rogge bevat weinig gluten. Ik bak zelf voor het reguliere brood met hooguit een derde rogge, en dan krijg je vrij zware broden (en dat is met desem met een rijs van zestien uur waarvan tien gekoeld).
Probeer hetzelfde eens met twintig procent rogge en kijk hoe dat gaat.![]()
En hou er rekening mee dat deze tijd van het jaar een koudere omgeving en kouder water ook voor een verandering in procedures zorgt.quote:Op vrijdag 23 oktober 2020 18:29 schreef qajariaq het volgende:
[..]
Ah, dus inderdaad de rogge. Dank, ik ga dat zeker proberen.La derecha oprime, la izquierda libera![]()
Ei is sowieso niet nodig. En ja je kunt het overnacht in de koelkast laten rijzen.quote:Op vrijdag 11 september 2020 09:59 schreef Gutanoth het volgende:
Hallo iedereen
In mijn nieuwe keuken zou ik graag naast lekker koken ook lekker willen bakken.
Om te beginnen heb ik afgelopen zaterdag mijn wekker om 5 uur gezet om deeg te maken voor lekkere pistolets
Het recept dat ik hiervoor gebruikt heb was het volgende:
Bloem 350g
Gist 7g
Zout 7g
Zachte boter 14g
Water 225ml (lauw)
Een uurtje laten rijzen, daarna de broodjes op de bakplaat en daar nog eens een uurtje laten rijzen voor ze de oven in gingen (oven doet uit zichzelf af en toe wat stoom vrijlaten)
Voor ze de oven in gingen heb ik ze bestreken met wat ei, ik weet niet of ik dit had moeten doen.
[ afbeelding ]
Ze zagen er tijdens het bakken echter zo uit:
[ afbeelding ]
Niet echt pistolet achtig, ze zmaakten opzich prima, maar niet echt zachte binnenkant, harde buitenkant.
Wat kan ik doen om de pistolets wat beter te maken?
En kan ik het deeg bijv vanavond al in een kom doen en laten rijzen tot morgenochtend?![]()
Ik wil een paar roggebroodjes maken om soep in te serveren. Heeft iemand een fijn recept? Ik heb nog nooit met rogge gebakken.Spoilers!![]()
![]()
Meel van de molen in Weesp, Himalayazout, verse gist van Bruggeman, water uit de kraan, snufje kaneel, wat zonnepitten en veel geduld. Totaal 3 rijzen van totaal 3 uur. Ook nieuw voor mij is om eerst de oven 15 min op max te zetten (250 graden) en dan de rest tot totaal 45 min op 185 graden. De foto met kaas komt van een boeren kaasboerderij
Nu stinkt mijn huis na vers gebakken brood... Lekker!
(noot: ik hou van compact brood dus daarom oogt hij klein. Ik kan je verzekeren dat na 3 bammetjes je best vol voelt)![]()
Heeft iemand het recept van die no-knead foolproof broodjes nog uitgeschreven staan? De website doet t niet meer en ik heb eindelijk weer een oven....Kwak![]()
de gist no-kneads
Ingredienten
400 g volkoren meel
1 gr gist
10 g zout
250 - 300 g water
Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 min![]()
de zuurdesem no-kneads
Ingredienten
75 g mature 100% sourdough starter
515 g water
550 g organic stone ground bread flour
150 g organic stone ground whole spelt
2 1/2 teaspoons salt
Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 min![]()
Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedjquote:Op zondag 29 november 2020 09:43 schreef Oceanonix het volgende:
de gist no-kneads
Ingredienten
400 g volkoren meel
1 gr gist
10 g zout
250 - 300 g water
Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 minWe have far more in common than that which devides us..![]()
Als je een kneed opzetstuk ofzo in je keukenmachine kan doen: ja. Met messen enzo durf ik eigenlijk niet te zeggen. Weet dat 't werkt voor kruimel degen enzo.quote:Op zondag 29 november 2020 10:20 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedj
Vouwen is meestal gewoon 'het kommetje rond' bij die no kneads. Dus als je deeg in de beslagkom zit begin je gewoon ergens de zijkant op te tillen en naar de andere kant te vouwen en zo ga je de kom rond tot je alle zijkanten over gevouwen hebt.![]()
Ik heb een stand-mixer met alle accessoires 😂. En dat vouwen is dus ca 4x zonder kracht, dat moet lukkenquote:Op zondag 29 november 2020 10:37 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Als je een kneed opzetstuk ofzo in je keukenmachine kan doen: ja. Met messen enzo durf ik eigenlijk niet te zeggen. Weet dat 't werkt voor kruimel degen enzo.
Vouwen is meestal gewoon 'het kommetje rond' bij die no kneads. Dus als je deeg in de beslagkom zit begin je gewoon ergens de zijkant op te tillen en naar de andere kant te vouwen en zo ga je de kom rond tot je alle zijkanten over gevouwen hebt.
We have far more in common than that which devides us..![]()
quote:Op zondag 29 november 2020 10:41 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Ik heb een stand-mixer met alle accessoires 😂. En dat vouwen is dus ca 4x zonder kracht, dat moet lukken![]()
Top, dit kan ik. Ga even m’n boodschappenlijst aanpassenquote:We have far more in common than that which devides us..![]()
Ik kneed overigens zowat altijd met de kitchenaid hoor.quote:Op zondag 29 november 2020 10:49 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Top, dit kan ik. Ga even m’n boodschappenlijst aanpassen
Enige wat ik met de hand doe is stretch and fold en vormen.. Maar dat is meer een kwestie van handigheid dan echt kracht.![]()
Ik heb een bbm voor het kneden (had ik eerder dan de mixer), maar zo’n lange rijs wil ik ook wel eens proberenquote:Op zondag 29 november 2020 10:51 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Ik kneed overigens zowat altijd met de kitchenaid hoor.
Enige wat ik met de hand doe is stretch and fold en vormen.. Maar dat is meer een kwestie van handigheid dan echt kracht.We have far more in common than that which devides us..![]()
Mengen bij no-knead kan overal mee. Als de ingrediënten maar door elkaar zitten. Kan ook prima met een grote lepel of met de handen.quote:Op zondag 29 november 2020 10:20 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedj![]()
Die doet het toch nog?quote:Op zondag 29 november 2020 00:02 schreef kwakz0r het volgende:
Heeft iemand het recept van die no-knead foolproof broodjes nog uitgeschreven staan? De website doet t niet meer en ik heb eindelijk weer een oven....
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/![]()
quote:Op zondag 29 november 2020 11:29 schreef Yinny het volgende:
[..]
Die doet het toch nog?
http://breadandcompanatic(...)oof-overnight-rolls/
wel echt een overdaad aan bloem aan de buitenkant van die broodjes op die foto's hoor![]()
![]()
Ja, maar dat is gelukkig ook weer af te kloppen. Het deeg is echt heel plakkerig, ik gebruik dan ook heel veel bloem om ze te hanterenquote:Op zondag 29 november 2020 11:29 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
wel echt een overdaad aan bloem aan de buitenkant van die broodjes op die foto's hoor![]()
het is een no-knead brood of te wel niet kneden. Dus de machine kan je laten rusten. Het is meer roeren wat je doet. Gebruik daar een lepel voor.quote:Op zondag 29 november 2020 10:20 schreef Kaatje1 het volgende:
[..]
Even hier nog een vraag over, mengen, kan dat in de keukenmachine? En dat vouwen, hoe vaak (polsen/handen werken hier niet zo goedj![]()
Dat is te zwaar, roeren voor een roux is vaak al een probleemquote:Op zondag 29 november 2020 12:03 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
het is een no-knead brood of te wel niet kneden. Dus de machine kan je laten rusten. Het is meer roeren wat je doet. Gebruik daar een lepel voor.We have far more in common than that which devides us..![]()
Ohhh die link ja! De link in de OP doet het niet... die bad ik geprobeerd.
Lekker ga ze vanavond klaarzetten en morgen voor werk afbakken denk ik.Kwak![]()
Dit wil ik ook eens proberen, maar wat ik me afvraag, moet dit in de koelkast een nacht rijzen? En kan je het deeg ook invriezen in porties?quote:Op zondag 29 november 2020 09:43 schreef Oceanonix het volgende:
de gist no-kneads
Ingredienten
400 g volkoren meel
1 gr gist
10 g zout
250 - 300 g water
Alles mengen
Overnacht laten rijzen
Het deeg vouwen
Narijzen 45 min
Deeg in 12 delen delen
Bakken bij 250graden voor 15 min![]()
ik zou invriezen niet zo snel doen, het zijn niet de beste omstandigheden voor gistcellen en er zullen er wat dood gaan. Ik zou gewoon een kleiner portie maken. Of de gebakken broodjes invriezen.quote:Op zondag 29 november 2020 12:23 schreef soapie het volgende:
[..]
Dit wil ik ook eens proberen, maar wat ik me afvraag, moet dit in de koelkast een nacht rijzen? En kan je het deeg ook invriezen in porties?![]()
Top, thnx! Dan ga ik het halveren denk ik!quote:Op zondag 29 november 2020 15:13 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
ik zou invriezen niet zo snel doen, het zijn niet de beste omstandigheden voor gistcellen en er zullen er wat dood gaan. Ik zou gewoon een kleiner portie maken. Of de gebakken broodjes invriezen.![]()
No-knead brood kun je het beste gewoon bij kamertemperatuur laten rijzen. Gist vermeerdert niet goed bij lage temperatuur.quote:Op zondag 29 november 2020 12:23 schreef soapie het volgende:
[..]
Dit wil ik ook eens proberen, maar wat ik me afvraag, moet dit in de koelkast een nacht rijzen? En kan je het deeg ook invriezen in porties?![]()
dit recept heb ik meerdere keren op deze manier gemaakt. Het werkt top de rijs in de koelkast. Probeer het eens.quote:Op zondag 29 november 2020 15:28 schreef qltel het volgende:
[..]
No-knead brood kun je het beste gewoon bij kamertemperatuur laten rijzen. Gist vermeerdert niet goed bij lage temperatuur.
Ik doe de koude rijs ook standaard voor mijn pizzadeeg.![]()
OH, okee, apart, ik deed de rijs bij no-knead altijd op kamertemperatuur. Maar dat is lang geleden, sinds ik een planeetmenger heb niet meer gedaan.quote:Op zondag 29 november 2020 15:34 schreef Oceanonix het volgende:
[..]
dit recept heb ik meerdere keren op deze manier gemaakt. Het werkt top de rijs in de koelkast. Probeer het eens.
Ik doe de koude rijs ook standaard voor mijn pizzadeeg.![]()
In het verleden heb ik best veel brood gebakken, toen ging ik altijd naar een molen in Zoetermeer (naast mijn werk van destijds). In Utrecht-Stad is geen fatsoenlijk meel te vinden, dus ik ga morgen maar eens naar de molen in IJsselstein fietsen. Ben benieuwd.quote:Op woensdag 21 oktober 2020 12:51 schreef Qunix het volgende:
Over meel gesproken... In Weesp is er een molen waar je meel kan kopen wat erg lekker is (goede korrel!). De producten had ik ook in boerderijwinkels gezien in Abcoude. Aanrader! Ik geloof 1KG voor ¤1,75. Ze verkopen ook spelt en verse gist.
[..]
N.B.: Weet iemand nog wie die brood- en pizzabakkende user was die op een gegeven moment overleden is aan iets in zijn hersenen? Die had ooit een prima tips om zuurdesemstarter te maken die ik nog eens wil uitproberen. Dan kan ik wat gerichter op zoek.Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij![]()
MaximusTGquote:Op dinsdag 1 december 2020 22:21 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
In het verleden heb ik best veel brood gebakken, toen ging ik altijd naar een molen in Zoetermeer (naast mijn werk van destijds). In Utrecht-Stad is geen fatsoenlijk meel te vinden, dus ik ga morgen maar eens naar de molen in IJsselstein fietsen. Ben benieuwd.
N.B.: Weet iemand nog wie die brood- en pizzabakkende user was die op een gegeven moment overleden is aan iets in zijn hersenen? Die had ooit een prima tips om zuurdesemstarter te maken die ik nog eens wil uitproberen. Dan kan ik wat gerichter op zoek.Oh how you'd have a happy life, if you did the things you like![]()
Vandaag 15 kg meel gehaald (5 kg rogge, rest T65), pre-ferment voor morgen voorbereid en een bakje met zuurdesemstarter gemaakt.
De komende tijd ga ik weer flink aan de slag.Juist ja, die zocht ik. Dank!quote:Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij![]()
Is dat met of zonder additieven?quote:Op woensdag 2 december 2020 18:47 schreef stavromulabeta het volgende:
Vandaag 15 kg meel gehaald (5 kg rogge, rest T65), pre-ferment voor morgen voorbereid en een bakje met zuurdesemstarter gemaakt.Het ligt aan de instanties zelf![]()
Nicequote:Op woensdag 2 december 2020 18:47 schreef stavromulabeta het volgende:
Vandaag 15 kg meel gehaald (5 kg rogge, rest T65), pre-ferment voor morgen voorbereid en een bakje met zuurdesemstarter gemaakt.
De komende tijd ga ik weer flink aan de slag.
[..]
Juist ja, die zocht ik. Dank!ik ga m'n starter dit weekend uit de vriezer halen
![]()
![]()
Nee, dat is gewoon bloem. Die T-waarde is de uitmaling, T65 zit ergens tussen volkoren en patentbloem in.quote:Op woensdag 2 december 2020 18:57 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Is dat met of zonder additieven?Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij![]()
Ja snap ik. Het is alleen moeilijk om (Franse) t65 in Nederland te vinden zonder additieven. Ik ben opzoek naar zonder.quote:Op woensdag 2 december 2020 19:18 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Nee, dat is gewoon bloem. Die T-waarde is de uitmaling, T65 zit ergens tussen volkoren en patentbloem in.Het ligt aan de instanties zelf![]()
https://www.bouwhuis.com/(...)5kg-farine-bagatelle ? of bedoel je die gerstemoutzut?quote:Op woensdag 2 december 2020 19:32 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Ja snap ik. Het is alleen moeilijk om (Franse) t65 in Nederland te vinden zonder additieven. Ik ben opzoek naar zonder.![]()
Link doet niet. Maar dat bedoel ik oa idd.quote:Op woensdag 2 december 2020 19:33 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
https://www.bouwhuis.com/(...)5kg-farine-bagatelle ? of bedoel je die gerstemoutzut?Het ligt aan de instanties zelf![]()
www. er ff af halen, wel meer ruzie met de site van bouwhuis vandaag.quote:Op woensdag 2 december 2020 19:37 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Link doet niet. Maar dat bedoel ik oa idd.
https://bouwhuis.com/mole(...)5kg-farine-bagatelle
hm vaag. doet het ook niet.kopieren en plakken wellicht?
1 https://www.bouwhuis.com/molen-de-hoop-franse-tarwebloem-t65-5kg-farine-bagatelle?gclid=Cj0KCQiAk53-BRD0ARIsAJuNhpt-Fl_7pIPrPV7FGvxQ9S4EJRu4wlOjTqAaOC4MHJx1lIVIeSYl9f0aAgcjEALw_wcB ![]()
quote:Op woensdag 2 december 2020 19:37 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Link doet niet. Maar dat bedoel ik oa idd.
1 https://www.bouwhuis.com/franse-bloem-tarwebloem-t65-10-kg?gclid=Cj0KCQiAk53-BRD0ARIsAJuNhpvLpLvVoDExkgDHQ1WcmnevBTXEVTtjK5NQzfXboeDB5_94MmM1ijsaAn6nEALw_wcB
Deze is 100% tarwebloem volgens de omschrijving.
Bestel overigens vaak bij Bouwhuis zonder problemen hoor. Vandaag hebben ze alleen een beetje problemen met de site lijkt het.![]()
Top! Van Holland Vriezenveen idd. Vreemd, naar mijn wetens zat daar eerst wel toevoegingen in. Maar goed, dit is ‘mquote:Op woensdag 2 december 2020 19:39 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
[ code verwijderd ]
Deze is 100% tarwebloem volgens de omschrijving.
Bestel overigens vaak bij Bouwhuis zonder problemen hoor. Vandaag hebben ze alleen een beetje problemen met de site lijkt het.
Het ligt aan de instanties zelf![]()
Volgens de sticker op de zak zit er niets anders in dan tarwe. Ik heb hem bij de molen in IJsselstein gehaald.quote:Op woensdag 2 december 2020 19:32 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Ja snap ik. Het is alleen moeilijk om (Franse) t65 in Nederland te vinden zonder additieven. Ik ben opzoek naar zonder.
Ik wist niet eens dat er vaak additieven in zitten, wat is het nut daarvan?Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij![]()
Geur, kleur, houdbaarheid en stabiliteit van het deeg.quote:Op woensdag 2 december 2020 20:39 schreef stavromulabeta het volgende:
[..]
Volgens de sticker op de zak zit er niets anders in dan tarwe. Ik heb hem bij de molen in IJsselstein gehaald.
Ik wist niet eens dat er vaak additieven in zitten, wat is het nut daarvan?Het ligt aan de instanties zelf![]()
Kan ook bij de Zuidmolen. Die hebben vrijwel alles. https://www.de-zuidmolen.(...)ans-t65-label-rouge/quote:Op woensdag 2 december 2020 19:32 schreef Poefbank het volgende:
[..]
Ja snap ik. Het is alleen moeilijk om (Franse) t65 in Nederland te vinden zonder additieven. Ik ben opzoek naar zonder.![]()
De no-knead rolls waren een succes vanmorgen! Lekker knapperig en van binnen luchtig. Alleen witte tarwebloem gebruikt (biologisch tarwebloem was de meest eiwitrijke die erbij zat in de supermarkt).
Wil nog wel een keer goeie harde tarwe halen bij een molen in de buurt.
De broodjes die minder goed “gesprongen” zijn is denk ik mijn eigen schild, had om te proberen een paar een knipje gegeven. Ook was het volgens mij iets te veel uitgerekt bij het uit de kom halen en daardoor wat teveel gestretcht hier en daar?
Kwak![]()
http://www.lekkers.nu/overheerlijke-kerstol-van-cees-holtkamp/quote:Op vrijdag 11 december 2020 14:17 schreef Yinny het volgende:
Heeft iemand het ultieme kerststol recept?
Zonder geconfijt fruit...
gekonfijt fruit er uit laten als je dat niet wil![]()
Dank!quote:Op vrijdag 11 december 2020 14:25 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
http://www.lekkers.nu/overheerlijke-kerstol-van-cees-holtkamp/
gekonfijt fruit er uit laten als je dat niet wil![]()
https://www.kochbar.de/re(...)Schwiegermutter.htmlquote:Op vrijdag 11 december 2020 14:17 schreef Yinny het volgende:
Heeft iemand het ultieme kerststol recept?
Zonder geconfijt fruit...
Gekonfijte sinaasappel eruit laten, iets meer rozijnen erin
Muskatblute= foelie in Nederland
Oh en bittere amandelen bestaan hier niet.
Wil je spijs erin, gewoon doen. 3-500 gram![]()
Holtkamp kerststol gemaakt. Ben er niet heel blij mee. Ik kreeg de vulling niet goed door het deeg. Het was echt te veel, hoe ik het ook probeerde om er een bol van te maken, het scheurde. Zelfs nog extra deeg gemaakt, zodat het iets beter lukte. Ik heb een soort van gatenbrood gemaakt. Smaak was goed, maar ga toch ook een ander recept proberen.![]()
Vullingen nooit in 1x er doorheen doen, juist omdat het veel te veel kan zijnquote:Op maandag 14 december 2020 21:14 schreef Yinny het volgende:
Holtkamp kerststol gemaakt. Ben er niet heel blij mee. Ik kreeg de vulling niet goed door het deeg. Het was echt te veel, hoe ik het ook probeerde om er een bol van te maken, het scheurde. Zelfs nog extra deeg gemaakt, zodat het iets beter lukte. Ik heb een soort van gatenbrood gemaakt. Smaak was goed, maar ga toch ook een ander recept proberen.![]()
![]()
Ik maak altijd die van Levine, uit haar eerste boek. Maar dan zonder spijsquote:Op vrijdag 11 december 2020 14:17 schreef Yinny het volgende:
Heeft iemand het ultieme kerststol recept?
Zonder geconfijt fruit....
![]()
Ja, ik wilde eerst vulling eruit vissen, maar dan kwam er ook stukjes deeg mee. Ik had eerst deeg uitgerold, gedeelte vulling erop, vouwen, uitrollen, meer vulling, weer vouwen..dan meer kneden. Maar het werd niet echt een mooi geheel.quote:Op maandag 14 december 2020 21:34 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Vullingen nooit in 1x er doorheen doen, juist omdat het veel te veel kan zijn![]()
Ik vind de broeder van 24kitchen erg smakelijkhttp://www.partyalot.nl/
Catering, taarten en workshops![]()
Desemstarter afgelopen zaterdag uit de diepvries gehaald na 4 maanden ofzo.
Duurde een dag of 3 tot ie echt weer van start ging. Nu is ie een beetje hyperactieftwee dagen op rij dat ie of over het bakje of bijna over het bakje heen gaat
![]()
![]()
We zijn maar met 2 eters hier en ze zijn te lelijk om weg te geven, ik ben nog wel even bezig om het perfecte recept te vindenquote:![]()
![]()
Daarom dat ik dit recept ook linkquote:Op donderdag 17 december 2020 19:31 schreef Yinny het volgende:
[..]
We zijn maar met 2 eters hier en ze zijn te lelijk om weg te geven, ik ben nog wel even bezig om het perfecte recept te vinden
Wat mij vooral opvalt is dat ie voor marsepein gaat ipv spijsmaar in de US is spijs waarschijnlijk niet zo bekend. Goed bijna hetzelfde natuurlijk.. Maar toch ook wel weer een verschil.
![]()
Volgens mij noemen ze het in Amerika en engeland allebei marzipan. Je hebt blikken marizpan waar eigenlijk een soort spijs (iets fijner) in zit.quote:Op donderdag 17 december 2020 19:32 schreef FranticDJ het volgende:
[..]
Daarom dat ik dit recept ook link
Wat mij vooral opvalt is dat ie voor marsepein gaat ipv spijsmaar in de US is spijs waarschijnlijk niet zo bekend. Goed bijna hetzelfde natuurlijk.. Maar toch ook wel weer een verschil.
Kwak![]()
Ik wil de eerder genoemde no-kneads eens proberen, maar eet zelf niet zoveel brood. Dus kan ik ze afgebakken invriezen, of het recept gewoon verminderen? In het laatste geval, 1 gram gist op 400gr, wordt het dan gewoon een snufje gist als ik die 400gr verminder?![]()
Gewoon bakken en invriezen inderdaad. Het is gewoon brood, en brood kun je prima invriezen.quote:Op zaterdag 26 december 2020 15:33 schreef Holyme het volgende:
Ik wil de eerder genoemde no-kneads eens proberen, maar eet zelf niet zoveel brood. Dus kan ik ze afgebakken invriezen, of het recept gewoon verminderen? In het laatste geval, 1 gram gist op 400gr, wordt het dan gewoon een snufje gist als ik die 400gr verminder?
Uiteraard kun je het recept ook aanpassen. Gewoon op het gevoel minder gist gebruiken. En wil je het afwegen, weeg dan die ene gram af. Wil je 200 gram meel gebruiken, verdeel dat hoopje gist dan in 2 delen en gebruik 1 deel.![]()
Top, dankjewel! Straks even langs de winkelquote:Op zaterdag 26 december 2020 16:50 schreef qltel het volgende:
[..]
Gewoon bakken en invriezen inderdaad. Het is gewoon brood, en brood kun je prima invriezen.
Uiteraard kun je het recept ook aanpassen. Gewoon op het gevoel minder gist gebruiken. En wil je het afwegen, weeg dan die ene gram af. Wil je 200 gram meel gebruiken, verdeel dat hoopje gist dan in 2 delen en gebruik 1 deel.![]()
![]()
De winkel had gister niet het gevraagde meel, dus ging voor speltbloem. En ze zijn geluktNog genoeg ruimte voor verbetering (oven leren kennen, meer bloem aan handen bij vouwen, dat soort) en de oven spring zat aan de onderkant
Maar fluffy en lekker wel
![]()
![]()
Mooi. En met spelt ligt de lat denk ik wel een stukje hoger dan met tarwebloem.quote:Op zondag 27 december 2020 12:30 schreef Holyme het volgende:
De winkel had gister niet het gevraagde meel, dus ging voor speltbloem. En ze zijn geluktNog genoeg ruimte voor verbetering (oven leren kennen, meer bloem aan handen bij vouwen, dat soort) en de oven spring zat aan de onderkant
Maar fluffy en lekker wel
Forum Opties Forumhop: Hop naar: