abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_212291734
Nieuwe gist, dat ging beter ;)
  Moderator / FOK!Fotograaf zondag 4 februari 2024 @ 12:23:15 #202
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_212291757
Oh, die zien er mooi uit!

Ik ga zo brood maken.. :) Maar ik gebruik altijd verse gist, dus moet goed op de datum letten.
pi_214509730

https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/

Straks met wat antipasti als avondmaal!
pi_214510603
quote:
1s.gif Op donderdag 1 augustus 2024 17:04 schreef Yinny het volgende:
[ afbeelding ]
https://alexandracooks.co(...)accia-best-focaccia/

Straks met wat antipasti als avondmaal!
Mijn fantasie ziet er een ovenschaal met gegratineerde hersens in :X
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
pi_214514066
quote:
0s.gif Op donderdag 1 augustus 2024 18:19 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]
Mijn fantasie ziet er een ovenschaal met gegratineerde hersens in :X
Ja, ik was iets te enthousiast met gaatjes maken :6
pi_216897174
Project stokbrood maken

Na tig keer roeren, kneden, slaan, vouwen en rijzen :') eindelijk klaar voor de laatste rijs. Lekker tussen de handdoek rolletjes voor de steun. ;)
Toen insnijden met een scherp mes (wat niet scherp genoeg bleek) en de oven in. Niet op een steen, want die heb ik niet, wel met een bakje water erbij. Want dan krijg je een krokantere buitenkant. Stond er.

De onderkant is heel zacht, maar de bovenkant is echt heel hard :D _O-
Gelukkig kon ik het in plakjes serveren en viel dat niet zo op.
pi_216908449
quote:
0s.gif Op zondag 2 maart 2025 18:04 schreef Hupje het volgende:
Project stokbrood maken
[ afbeelding ]
Na tig keer roeren, kneden, slaan, vouwen en rijzen :') eindelijk klaar voor de laatste rijs. Lekker tussen de handdoek rolletjes voor de steun. ;)
Toen insnijden met een scherp mes (wat niet scherp genoeg bleek) en de oven in. Niet op een steen, want die heb ik niet, wel met een bakje water erbij. Want dan krijg je een krokantere buitenkant. Stond er.
[ afbeelding ]
De onderkant is heel zacht, maar de bovenkant is echt heel hard :D _O-
Gelukkig kon ik het in plakjes serveren en viel dat niet zo op.
Wauw
Werewolf
Papa 15/11/1950 - 29/08/2025
pi_217020964
Stokbrood (gistdeeg). Jaar of tien geleden voor het laatst iets mee geprobeerd, kreeg recent de vraag van iemand of ik stokbrood kon maken. Ik vrees van wel :')













Super blij met het resultaat.

In grammen:

Stokbrood
825 bloem
575 water (warm)
16 zout
3 gist

Mengen, stretch and fold, uurtje laten staan op +-20c, nog eens stretch and fold. Wachten tot het deeg mooi bol wordt, maar nog niet ver genoeg gerezen is naar mijn smaak. Dan folie er op en de koelkast in.

Dag erna 4 ballen van 350 gram gemaakt, uitgerold, halfuurtje op 30c laten rijzen. Gebakken (op steen, 275c).

Ditzelfde deeg maar dan met ballen van 220 gram is hoe ik de pizza doe :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217047027
Mijn molen hier verkoopt alleen witte bloem en los de zemel, grof 'por animales', om aan je dieren te voeren, en fijn 'por massa', voor je deeg.

Ik heb eerder deze week 50kg witte bloem en 5kg zemel gekocht.

Net een aantal degen gemaakt, waaronder een experiment voor baguette waar ik de zemel eerst in een pannetje geroosterd heb (per baguette een eetlepel). Zemel meegewogen met meel, bovenstaande recept aangehouden, pietsje meer water. Ben benieuwd, het deeg ruikt super lekker (bijna naar gebakken koekjes).
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058014



Vorige batch baguette was ietsjes mooier. En die met zemel doe ik de volgende keer met wat minder zodat het deeg wat mooier rijst.



Desem eindelijk weer op het punt waar ik het graag heb. Aanpassen aan klimaat en meel hier duurde even :)

(Brood ligt in deze oven om te koelen, met deur open en alleen ventilatie aan)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058040
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 11:16 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]

Vorige batch baguette was ietsjes mooier. En die met zemel doe ik de volgende keer met wat minder zodat het deeg wat mooier rijst.

[ link | afbeelding ]

Desem eindelijk weer op het punt waar ik het graag heb. Aanpassen aan klimaat en meel hier duurde even :)

(Brood ligt in deze oven om te koelen, met deur open en alleen ventilatie aan)
Trek in vers brood nu. Beetje boter en brokkelkaas :9~
We have far more in common than that which devides us..
pi_217058068
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 11:18 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
Trek in vers brood nu. Beetje boter en brokkelkaas :9~
Baguette gaat straks met sardine 👌🏻
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058117
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 11:22 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Baguette gaat straks met sardine 👌🏻
Ik hou het bij kaas :) (of lekkere gedroogde ham)
We have far more in common than that which devides us..
pi_217058726


@Kaatje1 is er ook *)
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217058974
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 12:49 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[ link | afbeelding ]

@:kaatje1 is er ook *)
:9~ Jullie zitten alleen zo ver weg -O-
We have far more in common than that which devides us..
pi_217059567
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 13:22 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
:9~ Jullie zitten alleen zo ver weg -O-
Als je langs komt is je reis naar Schiphol het langste en duurste deel van de trip :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_217059749
quote:
2s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 14:21 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]
Als je langs komt is je reis naar Schiphol het langste en duurste deel van de trip :+
Dat denk ik ook wel ja. Wat is eigenlijk het dichtstbijzijnde vliegveld bij jullie?
We have far more in common than that which devides us..
pi_217060324
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 maart 2025 14:35 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
Dat denk ik ook wel ja. Wat is eigenlijk het dichtstbijzijnde vliegveld bij jullie?
Asturias airport, uurtje rijden. Net iets dichterbij dan de bouwmarkt :+
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_218306586
Schopje

Met dit warme weer wil het nog wel eens gebeuren dat mijn desembrooddeeg te ver rijst tijdens de eerste bulkrijs.

Ik ben op zoek naar tips, niet zozeer hoe ik dit kan voorkomen, maar wat ik kan doen als het zover is.

Eerste hulp bij overrijs zogezegd :)
pi_218503924
Nu weer, kan het deeg niet goed vormen
Hoge hydratatie, warm weer, deeg zakt helemaal uit op het werkblad
Ik laat het maar even liggen en probeer het later wat op spanning te brengen
Platte pannenkoek is het nu, en ik wil er liever niet teveel (rogge-)bloem aan toevoegen
pi_218504379
Weinig. Hopen op het beste. Twee keer de bakkerij dichtgegooid wegens te heet.

Mocht je deeg nog wel textuur hebben dan kan je stretch and fold doen in de hoop dat het spanning terug krijgt maar eigenlijk is het te laat als het er uitziet alsof het te laat is.
La derecha oprime, la izquierda libera
pi_218505487
Bedankt LHO ;(
Ik heb het slappe deeg even laten rusten en uiteindelijk maar in het rijsmandje gekwakt
Ik maak er maar een lange koelkastrijs van en morgenavond bakken, smaken moet het!
Als het weer eens te warm wordt ga ik eens experimenteren met een koelkast bulkrijs

[ Bericht 17% gewijzigd door Kanaroe op 14-08-2025 20:20:51 ]
pi_218505551
Btw, die stretch and fold doe ik dan inderdaad automatisch
pi_218512443
Vervolg; deeg een ruime nacht in rijsmandje in de koelkast gehad.
Plakte enorm aan het rijsmandje, dus verfomfaaid bouletje in de broodbakpan gestopt. Kon ook geen mooie snede maken.
Resultaat: een laag, compact edoch smakelijk broodje met pompoen-lijnzaad- en zonnepitten
Niet klef maar zeker niet luchtig ;)
pi_219329249
Hehe…topic gevonden!

Altijd gedacht, dat er een broodbak topic bestaat.
Dan hier: een klein focaccia broodje.
Recept: weinig werk, kost tijd: https://thepracticalkitch(...)-scaled-down-recipe/
Behalve temp. staan hoeveelheden halverwege ook in Europese hoeveelheden.

n.b. gist was eigenlijk té oud.
n.b. 1 400o F = 204 o C ;)
n.b.2 bij gebrek aan verse rozemarijn ( een giga struik in de oude tuin 😢) gedroogde tomaatjes op olie laten uitlekken. Had de olie eigenlijk best kunnen gebruiken!

Resultaat:
Onderkant:

Bovenkant en doorsnede:

Knapperige bodem ook.
pi_219329681
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2025 21:07 schreef AnneX het volgende:
Hehe…topic gevonden!

Altijd gedacht, dat er een broodbak topic bestaat.
Dan hier: een klein focaccia broodje.
Recept: weinig werk, kost tijd: https://thepracticalkitch(...)-scaled-down-recipe/
Behalve temp. staan hoeveelheden halverwege ook in Europese hoeveelheden.

n.b. gist was eigenlijk té oud.
n.b. 1 400o F = 204 o C ;)
n.b.2 bij gebrek aan verse rozemarijn ( een giga struik in de oude tuin 😢) gedroogde tomaatjes op olie laten uitlekken. Had de olie eigenlijk best kunnen gebruiken!

Resultaat:
Onderkant:
[ link | afbeelding ]
Bovenkant en doorsnede:
[ link | afbeelding ]
Knapperige bodem ook.
Ik heb een tijdje geleden een bakje rozemarijn bij de supermarkt gekocht en in een zipzakje ingevroren. Iedere wanneer ik wat nodig heb bij koken pak ik het eruit. Zo ook tijm, salie, en nog veel meer “verse” kruiden
We have far more in common than that which devides us..
pi_219329707
quote:
1s.gif Op zondag 23 november 2025 21:07 schreef AnneX het volgende:
Hehe…topic gevonden!

Altijd gedacht, dat er een broodbak topic bestaat.
Dan hier: een klein focaccia broodje.
Recept: weinig werk, kost tijd: https://thepracticalkitch(...)-scaled-down-recipe/
Behalve temp. staan hoeveelheden halverwege ook in Europese hoeveelheden.

n.b. gist was eigenlijk té oud.
n.b. 1 400o F = 204 o C ;)
n.b.2 bij gebrek aan verse rozemarijn ( een giga struik in de oude tuin 😢) gedroogde tomaatjes op olie laten uitlekken. Had de olie eigenlijk best kunnen gebruiken!

Resultaat:
Onderkant:
[ link | afbeelding ]
Bovenkant en doorsnede:
[ link | afbeelding ]
Knapperige bodem ook.
Ziet er lekker uit 🍞
pi_219332083
quote:
0s.gif Op zondag 23 november 2025 21:43 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
Ik heb een tijdje geleden een bakje rozemarijn bij de supermarkt gekocht en in een zipzakje ingevroren. Iedere wanneer ik wat nodig heb bij koken pak ik het eruit. Zo ook tijm, salie, en nog veel meer “verse” kruiden
@Kaatje1
Goeie zeg👍🏼 dat doe ik wel met voorgeraspte gember en gesneden rode peper.

Vraagje: rits je de blaadjes eraf? Snijd je de blaadjes alvast per bepaalde hoeveelheid?
Heb je mini bakjes om in te vriezen?
Oh ja, of in de ijsblokjes vorm?

#Vragen 😎
pi_219335130
quote:
1s.gif Op maandag 24 november 2025 10:49 schreef AnneX het volgende:

[..]
@:Kaatje1
Goeie zeg👍🏼 dat doe ik wel met voorgeraspte gember en gesneden rode peper.

Vraagje: rits je de blaadjes eraf? Snijd je de blaadjes alvast per bepaalde hoeveelheid?
Heb je mini bakjes om in te vriezen?
Oh ja, of in de ijsblokjes vorm?

#Vragen 😎
Nee is ris niet. Want soms staat het leuk, zo’n takje. Bij tijm gaan in het vriesproces de blaadje er wel vaak af, da’s fijn.
Ik doe ze in ziplock zakjes. En dat doe ik met van alles, kaas wat niet meer te schaven is zonder bloedig resultaat kan nog wel in de keukenmachine geraspt worden. Dat op een bord invriezen om klonten te voorkomen en ook in een zakje, alle soorten door elkaar. Restje slagroom van koken in ijsblokding invriezen daarna in zakje, lekker in soep en sauzen, zo ook kokosmelk. Altijd veel pesto maken en invriezen, restant jus, invriezen en lekker bij stamppot wanneer je een rookworst erbij eet
We have far more in common than that which devides us..
pi_219335623
Goeie tips. 👍🏼 Dank je.
pi_219335655
quote:
1s.gif Op maandag 24 november 2025 18:10 schreef AnneX het volgende:
Goeie tips. 👍🏼 Dank je.
Ik moest, als kleine eter én alleen eter, best veel weggooien en da’s zo zonde. Sinds een paar weken gebruik ik ook (de europese versie) souper cubes. Ideaal, van de week een blokje puree, een blokje hachee en een blokje rode kool uit de vriezer gehaald en ‘s avonds opwarmen in de magnetron
We have far more in common than that which devides us..
pi_219336360
quote:
0s.gif Op maandag 24 november 2025 18:14 schreef Kaatje1 het volgende:

[..]
Ik moest, als kleine eter én alleen eter, best veel weggooien en da’s zo zonde. Sinds een paar weken gebruik ik ook (de europese versie) souper cubes. Ideaal, van de week een blokje puree, een blokje hachee en een blokje rode kool uit de vriezer gehaald en ‘s avonds opwarmen in de magnetron
Gooi dan eens een linkje op. :{w

Voor de broodbakkers staan hier 6 tips voor niet rijzend deeg.
https://saltnsprinkles.com/reasons-why-your-dough-didnt-rise/
Misschien voor de topic opening.
Daarin staat trouwens een link, die niet meer loopt van de no knead broodjes, die @minilot iedere morgen maakt(e) …
pi_219336596
quote:
1s.gif Op maandag 24 november 2025 19:39 schreef AnneX het volgende:

[..]
Gooi dan eens een linkje op. :{w

Voor de broodbakkers staan hier 6 tips voor niet rijzend deeg.
https://saltnsprinkles.com/reasons-why-your-dough-didnt-rise/
Misschien voor de topic opening.
Daarin staat trouwens een link, die niet meer loopt van de no knead broodjes, die @:minilot iedere morgen maakt(e) …
https://www.soupercubes.c(...)ZSr8lzd_lZE6SUrMN_mH

(Nog) niet te koop in Europa maar er zijn op bol wel look-a-likes, oa foodcubes en die zijn het best
We have far more in common than that which devides us..
pi_219371358
De deur niet uitgeweest, want brood bakken.
Dat was lang geleden en ik was vergeten dat er zó vaak gerezen moest worden.
Affijn, één bleek broodje als hele late lunch gegeten.
Resultaat op basis van het yt filmpje in de spoiler.
Met alles wat ik ‘verkeerd’ deed…😇alsnog gelukt.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Eerst wilde ik ze weggeven vanwege versheid.
Nu bedacht om er een aantal in te vriezen. Moet kunnen!?

[ Bericht 2% gewijzigd door AnneX op 29-11-2025 17:21:06 ]
pi_219371645
quote:
1s.gif Op zaterdag 29 november 2025 17:14 schreef AnneX het volgende:
De deur niet uitgeweest, want brood bakken.
Dat was lang geleden en ik was vergeten dat er zó vaak gerezen moest worden.
Affijn, één bleek broodje als hele late lunch gegeten.
Resultaat op basis van het yt filmpje in de spoiler.
Met alles wat ik ‘verkeerd’ deed…😇alsnog gelukt.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Eerst wilde ik ze weggeven vanwege versheid.
Nu bedacht om er een aantal in te vriezen. Moet kunnen!?
Ja hoor, prima in te vriezen
We have far more in common than that which devides us..
pi_219394901
Ik wil van het weekend voor het eerst gaan experimenteren met het bakken van brood. Ik heb een recept van youtube waarin staat bread flour. Nu lees ik dat dit wel anders is dan (tarwe)bloem of zelfrijzend bakmeel (in mijn recept zit ook gist. Wat zouden jullie adviseren voor een eerste keer?
  dinsdag 2 december 2025 @ 18:20:25 #237
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_219395929
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2025 15:49 schreef Pinuts het volgende:
Ik wil van het weekend voor het eerst gaan experimenteren met het bakken van brood. Ik heb een recept van youtube waarin staat bread flour. Nu lees ik dat dit wel anders is dan (tarwe)bloem of zelfrijzend bakmeel (in mijn recept zit ook gist. Wat zouden jullie adviseren voor een eerste keer?
Om gewoon simpele, goedkope bloem te kopen. De verschillen waar ze het over hebben zijn erg klein en dit soort ingredienten is vaak meer bedoeld voor mensen die al veel vaker brood hebben gebakken. Dat verschil merk je als beginner toch niet en bovendien moet je er, dat hoort bij leren, er vanuit gaan dat er baksels gaan mislukken.

Ik zou wel zeker geen zelfrijzend bakmeel meel nemen aangezien dat gewoon meel+gist is, dat is bedoeld voor recepten waar geen gist in zit. Maar bij jou zit dat dus al.. Ik persoonlijk zou gewoon goedkope bloem nemen.
Cookin’ like a chef I’m a 5 star Michelin
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 december 2025 @ 19:33:46 #238
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_219396443
quote:
2s.gif Op dinsdag 2 december 2025 18:20 schreef RobertoCarlos het volgende:

[..]


Ik zou wel zeker geen zelfrijzend bakmeel meel nemen aangezien dat gewoon meel+gist is, dat is bedoeld voor recepten waar geen gist in zit. Maar bij jou zit dat dus al.. Ik persoonlijk zou gewoon goedkope bloem nemen.
Ik ben het helemaal eens met je advies. Ik gebruik vaak bloem van de Aldi en dat werkt prima.

Maar 1 kleine correctie. In zelfrijzend bakmeel zit geen gist maar bakpoeder. En bakpoeder in je brood wil je echt niet.
pi_219396685
Oke thanks. Dus gewoon bloem nemen? Of meel?
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 december 2025 @ 20:17:47 #240
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_219396964
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2025 19:56 schreef Pinuts het volgende:
Oke thanks. Dus gewoon bloem nemen? Of meel?
Ja hoor!
pi_219397348
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2025 20:17 schreef qltel het volgende:

[..]
Ja hoor!
Bedoelde meer welke van de 2 :P
  Moderator / FOK!Fotograaf dinsdag 2 december 2025 @ 22:06:15 #242
11389 crew  qltel
Meneer Rewimo
pi_219397874
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2025 21:06 schreef Pinuts het volgende:

[..]
Bedoelde meer welke van de 2 :P
Kan beide. Bij meel denk ik eerder aan volkoren. En bloem is ook.prima
  dinsdag 2 december 2025 @ 22:40:04 #243
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_219398112
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2025 19:33 schreef qltel het volgende:

[..]
Ik ben het helemaal eens met je advies. Ik gebruik vaak bloem van de Aldi en dat werkt prima.

Maar 1 kleine correctie. In zelfrijzend bakmeel zit geen gist maar bakpoeder. En bakpoeder in je brood wil je echt niet.
Nee, je hebt natuurlijk gelijk...te snel getypt. Beter gezegd: door het bakpoeder in je brood rijst jouw brood nog een keer extra, terwijl het gist in het recept dat ook al doet (nog los van wat er ook gezegd werd)
Cookin’ like a chef I’m a 5 star Michelin
  dinsdag 2 december 2025 @ 22:41:40 #244
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_219398117
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 december 2025 19:56 schreef Pinuts het volgende:
Oke thanks. Dus gewoon bloem nemen? Of meel?
Gewoon wat in het recept staat.... Ik bak niet zoveel brood, maar heb al wel gemerkt dat deeg van volkorenmeel lastiger te kneden is (voor een beginner). Gewoon lekker basis houden alles..

Welk youtube recept is het?
Cookin’ like a chef I’m a 5 star Michelin
pi_219398713
quote:
2s.gif Op dinsdag 2 december 2025 22:41 schreef RobertoCarlos het volgende:

[..]
Gewoon wat in het recept staat.... Ik bak niet zoveel brood, maar heb al wel gemerkt dat deeg van volkorenmeel lastiger te kneden is (voor een beginner). Gewoon lekker basis houden alles..

Welk youtube recept is het?
Nouja recept zei flour en dat kan natuurlijk beide betekenen. Is van dit filmpje: Bekijk deze YouTube-video
maar ik heb nog bloem in huis dus denk dat ik het daar eerst eens mee ga proberen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Pinuts op 03-12-2025 06:12:30 ]
  woensdag 3 december 2025 @ 11:12:13 #246
124676 RobertoCarlos
Zit je nou naar me te loeruh?
pi_219399964
Misschien helpt dit nog een beetje: https://www.laurasbakery.nl/amerikaanse-ingredienten-vertaald/

Veel succes! :Y
Cookin’ like a chef I’m a 5 star Michelin
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')