abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_190253920


Zonnepanelen, je ziet ze steeds vaker en hoort er steeds meer over.
In dit topic bespreken we alles wat met zonnepanelen te maken heeft. Van het paneel zelf, tot stekkers. Vragen over alles wat te maken heeft met het zonnepanelen kunnen natuurlijk altijd hier gesteld worden !



Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd. De zonne-energie die zo wordt opgevangen is een vorm van duurzame energie, met andere voor- en nadelen dan energieopwekking met fossiele brandstoffen.

Een zonnepaneel moet niet worden verward met een zonnecollector. Deze is op een ander principe gebaseerd, namelijk opwarming van een stromend medium, meestal water.

In de praktijk werkt men meestal met standaard panelen van bijvoorbeeld 60 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde, wat overeenkomt met een afmeting van het paneel van ongeveer 1,6 m².

Deze panelen zijn opgebouwd uit 3 busbars, elk met 2 rijen cellen. Een standaard paneel is 100 cm bij 165 cm +/-.

Tegenwoordig zien we steeds vaker andere modellen verschijnen. Zo heeft Dunne Film een aparte afmeting. TSMC gebruikt 67cm bij 165cm en Solar Frontier gebruikt 100cm bij 125cm.



Fotovoltaïsche zonnepanelen benutten zonlicht of daglicht, waarbij door de absorptie van fotonen in de zonnecellen een spanning ontstaat die wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken.

De wijze waarop silicium is verwerkt bepaalt de kwaliteit van het paneel. Er zijn drie soorten, te weten: monokristallijn, polykristallijn en amorf (ook wel Dunne Film genoemd).

o Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.

o Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen. Wanneer er genoeg ruimte op een dak aanwezig is, is dit de beste keuze.

o Amorf: In een dunne-filmzonnepaneel wordt amorf silicium gebruikt. Amorfe zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder. Hierdoor zijn ze zeer buigzaam. Deze panelen zijn beter geschikt in minder-licht situaties zoals Oost of West, lage helling of hoge helling.



Omvormers

De meeste zonnepanelen worden via een omvormer (inverter) aan het elektriciteitsnet gekoppeld. Systemen die aan het elektriciteitsnet zijn gekoppeld sluizen de energie die niet wordt gebruikt, door naar het energiebedrijf, dit heet salderen. In dat geval loopt de verbruiksmeter achteruit (bij Slimme Meters is er een extra telwerk voor saldering) zolang in huis minder elektriciteit wordt gebruikt dan het zonnepaneel levert. Systemen die aan het elektriciteitsnet gekoppeld worden, zijn netgekoppelde decentrale opwekkers.

De omvormer converteert de gelijkspanning van de zonnepanelen naar de wisselspanning van het lichtnet. Daarbij moet de fase gelijk zijn. Is het lichtnet uitgevallen, dan kan de omvormer niet werken. Netgekoppelde opwekkers kunnen dus niet dienen om een stroomstoring te overbruggen.

Door naast zonnepanelen ook een warmtepomp aan te schaffen bespaart je niet alleen op je energie, maar op uw gasrekening.

Micro-omvormers
Dit product wordt eigenlijk maar door 1 producent gemaakt, Enphase. Er zijn anderen, maar Enphase is de absolute koploper met dit product.
Het voordeel van Enphase is dat ze 20 jaar garantie hebben en er geen (grote) string omvormer meer in huis hangt. Om te kunnen monitoren is er wel een zogenaamde Envoy nodig. Het management systeem van Enphase.
In normale situaties is deze oplossing echter duurder dan optimizers, daarom zie je dit (in Nederland) dan ook niet vaak. Bij kleine systemen (tot een paneel of 8) is de prijs gelijk of iets lager dan een stringomvormer met optimizers.

Parallel of Serie geschakeld
Afhankelijk van de situatie kies je voor parallel of serie geschakeld.
Een normale string omvormer is altijd serie geschakeld, er worden strings gemaakt waarin elk paneel gekoppeld is, of meerdere strings afhankelijk van het aantal panelen.

Parallel geschakeld betekend niets meer dan dat elk paneel zelfstandig en alleen kan werken. De panelen worden nog steeds in strings opgebouwd maar zijn nu niet meer afhankelijk van elkaar. Als 1 paneel schaduw krijgt, of om welke reden dan ook minder opwekt, dan werken de andere panelen gewoon door.
Parallel schakelen kan op 2 manieren, optimizers (op een normale string omvormer) of Micro-omvormers.

Optimizers
In de optimizer wereld zijn 2 grote jongens. De meest bekende is SolarEdge.
Hier koop je een omvormer én optimizers van SolarEdge, deze kunnen niet gemixt worden met andere merken, SolarEdge omvormers werken ook niet zonder optimizers.
De andere is Tigo Energy. Deze optimizers zijn inzetbaar op elke omvormer (behalve SolarEdge).

Er zijn behoorlijk wat verschillen tussen Tigo en SolarEdge.
SolarEdge werkt in de regel iets mooier, en dankzij hun nieuwe HD Wave lijn zijn ze ook een stuk meer concurrerend qua prijs. Voorheen was het goedkoper om met Tigo te werken doordat de omvormer keuze vrij was, en er dus gekozen kon worden voor een goedkope omvormer.
De prijs van de optimizers is nagenoeg gelijk.

Bij Tigo energy is er echter ook een management unit nodig en een gateway per dakvlak.
Deze kosten (bij 1 dak) al snel 225 euro ex. BTW.



Een aantal basis begrippen
o Vermogen (W, watt)
Het vermogen van een zonnepanelen wordt uitgedrukt in watt. 1 watt is de hoeveelheid stroom die geproduceerd of verbruikt wordt per seconde. Het wattage van een zonnepanelen geeft het vermogen weer dat een zonnepaneel in 1 uur kan opwekken.
o Piek vermogen (Wp, wattpiek)
Wattpiek, ook wel Wp, is het maximale vermogen van het zonnepaneel. Dit vermogen geeft aan hoeveel watt een zonepaneel onder ideale omstandigheden per seconde kan produceren. Gemiddeld is het vermogen van een zonnepaneel tussen de 260-300Wp.
o Kilowattuur (kWh)
Kilowattuur is eenheid in stroom die gebruikt wordt bij zowel verbruik als productie. Een gemiddeld gezin in een rijtjeswoning gebruikt zo'n 3.500kWh.
1kWh staat gelijk aan 1000W gedurende 1 uur.
o Poly (Multi)
Meerdere kristallen van silicium in 1 cel
o Mono
1 enkel kristal in 1 cel
o CIS (CIGS) (ook wel Dunne Film genoemd)
Copper Indium Selenide (Copper Indium Galliumselenide)
o Salderen
The terug leveren van stroom tegen vergoeding aan de energiemaatschappij (op dit moment in Nederland onbeperkt en onbelast toegestaan)
o Prijs per Wp
Een vergelijkingsmiddel voor het vermogen ten opzichte van de investering. De prijs per Wp wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het vermogen van de totale installatie in Wp. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500WP heeft een prijs per Wp van ¤ 1,43
o Prijs per kWh
Een vergelijkingsmiddel voor de opbrengst ten optzichte van de investering. De prijs per kWh wordt berekend door de totale investering (incl. of excl. BTW) te delen door het de geschatte opbrengst van de totale installatie in kWh. Bijvoorbeeld: een investering van ¤ 5.000 excl. BTW voor een installatie van 3500kWh heeft een prijs per kWh van ¤ 1,43
Door de prijs per kWh te delen met uw huidige energietarief, berekend u ook gelijk de terugverdientijd. Bijvoorbeeld: Prijs per kWh die u betaalt: ¤ 0,20. ¤ 1,43 gedeeld door ¤ 0,20 = 7.15 jaar.



Zonnepanelen kunnen op vrijwel elk dak gemonteerd worden, op elke situatie is wel een oplossing te verzinnen.

De meest voorkomende zijn:
Schuin dak
Dakpannen (met dakhaken of geschroefd)
Bitumen (geschroefd)
Staal (bijvoorbeeld van der Valk)
Golfplaat (stokschroefen)
Riet (in riet gedekt)
In-dak systeem (in plaat van dakpannen)
In-pan systeem (komt bijna niet voor)

Plat dak
Losse rijen (landscape of portrait), bijvoorbeeld Solar Construct, Esdec Flatfix Fusion, Ubbink bakken.
Maatwerkframe, hierbij worden de rijen doorgebouwd de hoogte in, om geen ruimte te verliezen op het dak. De helling is lager en het frame wordt op maat gebouwd (de kosten zijn wat hoger). Wordt veel gebruikt wanneer de ruimte beperkt is en er zo veel mogelijk stroom nodig is
Oost-West, bij een (voornamelijk) schaduw vrij dak kan er ook gekozen worden voor oost-west opstellingen. Hierbij gaat het rendement per paneel omlaag, maar kan het dak maximaal benut worden omdat de rijen tegen elkaar aanstaan. Oost-west wordt meestal landscape gemonteerd, maar kan ook portrait.

Veld opstellingen
In principe hetzelfde als plat, maar de grond dient enigszins afgewerkt te zijn. Dit kan door middel van grind (een soort perkje) waarop de frames (of bakken) komen te staan.
Ook kunnen er palen de grond in geslagen worden, waarop de rails en later de panelen gemonteerd worden. Deze zijn ook weer in tientallen opties te verkrijgen, de meest luxe is met meedraaiende panelen (zon-volgend).



Garanties
Een van de meest gestelde vragen is de garantie, en dit is ook zeker belangrijk. Maar staar je niet blind op iemand die 20 jaar garantie biedt op iets wat niet stuk gaat (normaal).
De markt-standaard garanties zijn als volgt:
Zonnepanelen 10-12 jaar product garantie, 25-30 jaar opbrengst garantie
Omvormers 5-12 jaar (SMA en ABB gebruiken 5, de rest voornamelijk 10, SolarEdge 12)
Optimizers 10-12 jaar (Tigo 10, SolarEdge 12)
Bekabeling 25 jaar
Montage systeem 20-25 jaar
Micro-Omvormers 20 jaar
Installatie zelf (door installateur) 1-5 jaar, deze wordt voornamelijk gebruikt voor lekkage bij dak/gevel doorvoer. Hier kom je al snel achter, dus langere garantie zegt hier vrij weinig.
Het verzakken van het systeem komt eerder door het dak (of storm) dan door de manier van monteren. Dus deze garantie claimen is meestal niet zo maar gedaan.

Garantie verlengen gebeurd nog wel eens op omvormers. Dit is ook het enige product wat gegarandeerd kapot gaat naar verloop van tijd. In de regel gaan omvormers 10-12 jaar mee. Langer kan altijd, maar net als bij een CV vervang je deze liever voordat hij kapot gaat. Dan zit je namelijk tijdelijk zonder.
Afhankelijk van het merk is verlengen goedkoop of prijzig. Voor SMA is het best duur (beginnen bij 5 jaar, verlengen naar 15-20 is dan 75% van de prijs van een nieuwe omvormer ongeveer).
SolarEdge begint bij 12, dus verlengen naar 15 is niet bijzonder duur. Reken op 200 euro.


Herkomst producten
Het nummer 1 land, je raad het al, is China. De meeste producten komen hier vandaan en zij hebben met stip de nummer 1 positie als fabrikant.
Ook Duitse merken laten hun panelen voornamelijk in China maken en zetten het laatste deel in Duitsland in elkaar om de sticker "Fabricated in Germany" te kunnen gebruiken. Dit maakt het geen Duits paneel.

Er zijn maar een handje vol grote merken die volledig in Duitsland worden gemaakt. En die panelen zijn niet (omdat ze Duits zijn) beter dan die uit China komen.
De grootste/beste merken komen voornamelijk uit China, dus Chinees is helemaal geen probleem.
pi_190253959
Post 301, Zonnepanelen deel 28 :@

Interessant topic als je met zonnepanelen aan de gang gaat :)

Heb via Meer winst uit je woning
van Bongo Solar de volgende offerte ontvangen

15 AEG monokristallijn black 310Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 310 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers

- 12 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 90% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 80% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4k E-serie
- 15 stuks P404 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4650 Wp

Uw collectieve prijs incl. BTW ¤ 8.167,50

Totale investering na BTW teruggave** ¤ 6.850,00

Ik heb ook een offerte gevraagd voor

18 AEG polykristallijn 285Wp zonnepanelen
Verwachte opbrengst 5130 Pw

Collectieve prijs 8427, 35

'Situatie foto'



Is dit een redelijke prijs en belangrijker, is dit een goede installateur?

Op de website van Feenstra kom ik dit tegen



Vergeleken daarmee, lijkt Bongo Solar niet duur.

Ik heb een groot plat dak gericht naar het zuid oosten, daar kan ik er zeker 18 op kwijt die tot 16 u in de volle zon staan.

Verder heb ik interesse in een zonneboiler, maar vind dat daar maar weinig aanbieders voor zijn.

Huidig verbruik is 4500 kw elektra en 2850 m3 gas per jaar.
(HR++ glas is op 1 slaapkamer, badkamer en bijkeuken begin dit jaar geplaatst. Woonkamer en overige slaapkamers volgen binnenkort)
pi_190256000
Bongo Solar en Feenstra waren extreem dure aanbieders in mijn geval. Ook is de vraag natuurlijk of de optimizers nodig zijn.
pi_190256047
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.

Geluk bij een ongeluk: dak is net gestript aan de binnenkant dus kan er goed bij...
pi_190256396
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:22 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.

Geluk bij een ongeluk: dak is net gestript aan de binnenkant dus kan er goed bij...
Dat hadden ze toch al moeten constateren bij schouwing :o
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190256552
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:20 schreef Underdoggy het volgende:
Bongo Solar en Feenstra waren extreem dure aanbieders in mijn geval. Ook is de vraag natuurlijk of de optimizers nodig zijn.
Wat waren goedkope aanbieders in jouw geval?
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_190256669
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Dat hadden ze toch al moeten constateren bij schouwing :o
Nou hoeveel bedrijven schouwen er daadwerkelijk, behalve vanaf Google maps?
Laat die handjes wapperen!
pi_190256723
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:56 schreef Gieliovd het volgende:

[..]

Nou hoeveel bedrijven schouwen er daadwerkelijk, behalve vanaf Google maps?
Geen idee. Bij ons zijn ze gewoon langst eweest.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190257063
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:22 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.
...
Even bellen met AZ die weten alles van een zwak dak en toch zonnepanelen plaatsen

https://www.dumpert.nl/item/7737259_d989606b

Gevolg:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_190258078
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 december 2019 19:40 schreef Appeltje het volgende:
Post 301, Zonnepanelen deel 28 :@

Interessant topic als je met zonnepanelen aan de gang gaat :)

Heb via Meer winst uit je woning
van Bongo Solar de volgende offerte ontvangen

15 AEG monokristallijn black 310Wp zonnepanelen
- nominaal vermogen 310 Wp
- aansluitkabels en MC stekkers

- 12 jaar productgarantie
- 10 jaar garantie op 90% van het nominale vermogen
- 25 jaar garantie op 80% van het nominale vermogen
- omvormer(s) SolarEdge 4k E-serie
- 15 stuks P404 optimizers (25 jaar garantie)
- 12 jaar garantie op de omvormer _________
Totaal vermogen 4650 Wp

Uw collectieve prijs incl. BTW ¤ 8.167,50

Totale investering na BTW teruggave** ¤ 6.850,00

Ik heb ook een offerte gevraagd voor

18 AEG polykristallijn 285Wp zonnepanelen
Verwachte opbrengst 5130 Pw

Collectieve prijs 8427, 35

'Situatie foto'

[ afbeelding ]

Is dit een redelijke prijs en belangrijker, is dit een goede installateur?

Op de website van Feenstra kom ik dit tegen

[ afbeelding ]

Vergeleken daarmee, lijkt Bongo Solar niet duur.

Ik heb een groot plat dak gericht naar het zuid oosten, daar kan ik er zeker 18 op kwijt die tot 16 u in de volle zon staan.

Verder heb ik interesse in een zonneboiler, maar vind dat daar maar weinig aanbieders voor zijn.

Huidig verbruik is 4500 kw elektra en 2850 m3 gas per jaar.
(HR++ glas is op 1 slaapkamer, badkamer en bijkeuken begin dit jaar geplaatst. Woonkamer en overige slaapkamers volgen binnenkort)
Misschien eens vragen of ze een offerte kunnen aanbieden met niet 'A-merk' panelen.
Eerst denken, dan typen
pi_190258223
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:22 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:
Kleine tegenvaller vandaag: installateur was een uurtje bezig en kwam toen melden dat het dak niet sterk genoeg wad. Nu staan er 15 panelen in de tuin en moet ik dus eerst met het dak aan de gang.

Geluk bij een ongeluk: dak is net gestript aan de binnenkant dus kan er goed bij...
Dat is balen zeg ;(
pi_190258273
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:20 schreef Underdoggy het volgende:
Bongo Solar en Feenstra waren extreem dure aanbieders in mijn geval. Ook is de vraag natuurlijk of de optimizers nodig zijn.
Ik neem aan van wel, waarom adviseren ze ze dan?

Ik ga nog even verder kijken dan.

Het aanbod van aanbieders is enorm,dus nog keuze genoeg.
pi_190258279
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:39 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Ik neem aan van wel, waarom adviseren ze ze dan?

Ik ga nog even verder kijken dan.

Het aanbod van aanbieders is enorm,dus nog keuze genoeg.
Ze wilden hier ook optimizers plaatsen. En wij hebben 0 schaduw...
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190258381
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ze wilden hier ook optimizers plaatsen. En wij hebben 0 schaduw...
Hier wel wat schaduw, maar pas in de namiddag. Daarvoor volle zon. Maar is het ook niet handig voor als het bewolkt is?
pi_190260138
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 21:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Dat hadden ze toch al moeten constateren bij schouwing :o
Klopt. Daarom komen ze woensdag opnieuw kijken. Gaat uiteindelijk wel goed komen maar een maandje of 2 vertraging levert het wel op helaas...
pi_190260441
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 07:18 schreef maansrekiurbeg987 het volgende:

[..]

Klopt. Daarom komen ze woensdag opnieuw kijken. Gaat uiteindelijk wel goed komen maar een maandje of 2 vertraging levert het wel op helaas...
Gelukkig zijn december en januari de maanden met de minste opbrengst. *O*
  woensdag 4 december 2019 @ 08:35:25 #17
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_190260632
Vandaag zal 4100kWh bereikt worden in dit kalenderjaar *O*. Dit wordt mijn eerste volle kalenderjaar (1 jan. - 31 dec.).

14 x 300wp op het dak
heitieh
  woensdag 4 december 2019 @ 08:49:28 #18
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190260738
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:40 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ze wilden hier ook optimizers plaatsen. En wij hebben 0 schaduw...
Dat kan een prima advies zijn, afhankelijk van je wensen.
  woensdag 4 december 2019 @ 08:51:54 #19
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190260762
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 december 2019 23:49 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Hier wel wat schaduw, maar pas in de namiddag. Daarvoor volle zon. Maar is het ook niet handig voor als het bewolkt is?
Ja, en o.a. bij ongelijke degradatie van je panelen. Voor de kortste terugverdientijd hoef je het niet te doen, maar de totale opbrengst over de levensduur neemt wel aanzienlijk toe.
pi_190262499
Had net Coolblue aan de telefoon waar ik ook een offerte heb gevraagd, zij doen nu ook in Zonnepanelen en doen dat in eigen beheer met eigen personeel incl installatie . Coolblue stelde meer vragen dan Bo go Solar, bijv over het dak (hoe lang zit de bitumen laag erop) en over de meterkast (hoeveel groepen). Volgens hem hadden we geen optimizers nodig vanwege de zonnige ligging van onze tuin, dat zou 800 tot 1000 euro schelen.
We hebben overigens afgelopen voorjaar een breed uitgroeiende sierkers in de tuin geplaatst omwille van wat natuurlijke schaduw achter het huis. Dus ik zie die optimizers nog wel als een zinnige optie.

Offerte kan ik binnen 2 dagen verwachten, moet daarna een foto van de meterkast opsturen. Hij dacht aan panelen van 310 PW met 20 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie. Hij vroeg mij of het uiterlijk nog belangrijk was en of ik bezwaar had tegen panelen met witte puntjes.
Eerlijk gezegd heb ik daar niet over nagedacht, want op een plat dak lijken ze mij zowiezo minder op te vallen dan op een schuin dak.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 04-12-2019 11:23:44 ]
  Knikkerking woensdag 4 december 2019 @ 12:54:39 #21
35149 Atmoz
Marblelous!
pi_190263756
Hoppa :7

Ik ga ook meedoen hier *O*

Zojuist (bijna) alles geleverd:















52 x 310 = 16120wp :D

Binnenkort leggen we alles op 't dak 8-) Nu al zin in ^O^
  woensdag 4 december 2019 @ 13:12:14 #22
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_190264004
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 12:54 schreef Atmoz het volgende:
Hoppa :7 Ik ga ook meedoen hier *O*

52 x 310 = 16120wp :D

Binnenkort leggen we alles op 't dak 8-) Nu al zin in ^O^
Dikke Tesla op de oprit, plantjes in de kelder en warm zwembad in de tuin en nooit meer werken _O_ _O_
pi_190264201
Mijn verhuurder (woningbouwvereniging) gaat al hun huurwoningen van zonnepanelen voorzien, mits de bewoners dat ook willen.
Hoeveel zonnepanelen ligt aan het type woning.

Ik zou er dan 6 krijgen, van 310 Wp per stuk per jaar.

Aangezien de ligging van mijn woning de meest gunstigste is (zuiden, geen enkele boom/schoorsteen/belemmering etc) zou ik die 310Wp met factor 1 om kunnen rekenen naar 310 KWh per paneel per jaar.

Dat maakt dus dat ik per gemiddeld jaar gemiddeld 1860 KWh opwek.
Mijn jaarlijkse gemiddeld verbruik is rond de 1550 KWh.
Ik heb dus uiteindelijk een overschot van 310 KWh.

De opgewekte stroom wordt direct teruggeleverd aan het net, dus geen opslagbatterijen/accu's.

Hoe zit dat dan met het salderen nu en in de toekomst?

Nu is het toch zo dat er met de jaarlijkse eindafrekening wordt gekeken naar wat je gebruikt en opgewekt hebt en het overschot, wat je meer opgewekt hebt ipv verbruikt 'verkoopt' als het ware? Toch?

Dus in mijn specifieke geval zal ik dan op de jaarafrekening 0 euro kwijt zijn aan electriciteit en mijn overschot levert dan nog zelfs een paar tientjes op.

Hoe gaat dat als straks die salderingsregeling op de schop gaat?

Wat ik nu nog aan mijn overschot verdien dat zal dan verdwijnen, maar ik mag toch hopen dat wat ik per jaar heb verbruikt met de jaarafrekening wordt weggestreept met wat ik per jaar heb opgewekt. Toch?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  woensdag 4 december 2019 @ 13:43:26 #24
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_190264374
Misschien dit ff lezen :?

Zonnepanelen en salderen: 3 veranderingen

Met ingang van 2023 wordt de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen afgebouwd. Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft in een wetsvoorstel bekendgemaakt hoe. Bobby Raghoenath, fiscaal jurist bij Vereniging Eigen huis, licht toe wat er mogelijk gaat veranderen.

Salderen?
De stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen en niet meteen verbruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Volgens de huidige salderingsregeling mag je de teruggeleverde stroom in mindering brengen op de stroom die je hebt ontvangen. Je ontvangt hiervoor dezelfde prijs als de prijs die je betaalt voor afname, inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en btw.

Afbouw salderen vanaf 2023
Vanaf 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Als het wetsvoorstel van minister Wiebes wordt aangenomen, heeft dit 3 veranderingen tot gevolg:

1. Afbouw in percentages
Met ingang van 2023 mag je nog maar een percentage van de elektriciteit die je hebt teruggeleverd in mindering brengen op de verbruikte energie. Dit percentage gaat elk jaar omlaag. Het afbouwpad is nog voorlopig. Later dit jaar komt hier meer duidelijkheid over.

Jaar 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028 2029 2030 2031
Afbouw 100% 89% 78% 67% 56% 45% 34% 23% 11% 0%

2. Digitale of slimme meter verplicht
Om de afbouw toe te kunnen passen, is een digitale of slimme meter noodzakelijk. Alleen dan wordt duidelijk hoeveel energie huishoudens ontvangen en terugleveren. Uiterlijk 1 januari 2023 moeten alle huishoudens, met of zonder zonnepanelen, hierover beschikken. Weiger je deze meter, dan kun je een boete krijgen.

3. Redelijke terugleververgoeding
Voor het deel van de opgewekte stroom die je met ingang van 2023 niet meer mag salderen, ontvang je een minimale terugleververgoeding. Dat is op dit moment nog niet wettelijk geregeld. Minister Wiebes wil dit minimum wel vastleggen, zodat consumenten beter zijn beschermd.

Wat zijn de gevolgen?
Wat het effect is van de afbouw op de terugverdientijd van zonnepanelen, is op dit moment lastig te voorspellen. Minister Wiebes verwacht dat investeren in zonnepanelen ook zonder de salderingsregeling financieel aantrekkelijk blijft. Voor wie na 2021 zonnepanelen koopt, loopt de terugverdientijd waarschijnlijk op tot boven de 7 jaar.

https://www.eigenhuis.nl/(...)en-3-veranderingen#/
pi_190264449
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 13:28 schreef StateOfMind het volgende:
Aangezien de ligging van mijn woning de meest gunstigste is (zuiden, geen enkele boom/schoorsteen/belemmering etc) zou ik die 310Wp met factor 1 om kunnen rekenen naar 310 KWh per paneel per jaar.

Dat maakt dus dat ik per gemiddeld jaar gemiddeld 1860 KWh opwek.
Mijn jaarlijkse gemiddeld verbruik is rond de 1550 KWh.
Ik heb dus uiteindelijk een overschot van 310 KWh.

De opgewekte stroom wordt direct teruggeleverd aan het net, dus geen opslagbatterijen/accu's.

Hoe zit dat dan met het salderen nu en in de toekomst?

Nu is het toch zo dat er met de jaarlijkse eindafrekening wordt gekeken naar wat je gebruikt en opgewekt hebt en het overschot, wat je meer opgewekt hebt ipv verbruikt 'verkoopt' als het ware? Toch?

Dus in mijn specifieke geval zal ik dan op de jaarafrekening 0 euro kwijt zijn aan electriciteit en mijn overschot levert dan nog zelfs een paar tientjes op.

Hoe gaat dat als straks die salderingsregeling op de schop gaat?

Wat ik nu nog aan mijn overschot verdien dat zal dan verdwijnen, maar ik mag toch hopen dat wat ik per jaar heb verbruikt met de jaarafrekening wordt weggestreept met wat ik per jaar heb opgewekt. Toch?
In ieder geval fijn dat je opbrengst wordt gedekt. Of je 100% haalt zal moeten blijken, maar boven je verbruik kom je vast wel uit..

Nu zou je voor het overschot nog een klein bedrag krijgen (0,07-0,13ct per kWh). Met de heffingskorting hou je een mooi potje over om je gas mee te betalen (een stukje)...

Na het salderen is alles wat je direct verbruikt gratis. Alles wat je op geen-zon-momenten (nacht/bewolking) gebruikt moet je betalen voor iets van 22ct. Alles wat je niet direct verbruikt krijgt je ca 10ct voor.. dus geen wegstrepen per jaar meer helaas.

Dus dan kan het zijn dat je toch niet helemaal mee verbruik afdekt. Bijv bij 1000 direct verbruik(optimistisch). Dan betaal je voor de overige 500 ca 110 euro, die 800 levert je maar 80 op. Dan is het vooral zaak om zoveel mogelijk direct te gebruiken..

(Prijzen erg afhankelijk van je energiebedrijf en kunnen ook veranderen als ze in de haag nog iets anders bedenken) :P
pi_190269141
quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 12:54 schreef Atmoz het volgende:
Hoppa :7

Ik ga ook meedoen hier *O*

Zojuist (bijna) alles geleverd:

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

52 x 310 = 16120wp :D

Binnenkort leggen we alles op 't dak 8-) Nu al zin in ^O^
Héél nice _O_

Pro-tip (mocht je er nog niet over nagedacht hebben):

- maak een layout op A4 (of A3) papier met daarin de panelen per dakvlak
- zodra een optimizer op het dak is geplaatst, haal de QR-sticker van de optimizer en plak die op de juiste plek op de layout (daar zijn die stickers voor)
- als alles werkt, kan je dan via de webportal netjes de optimizers op de juiste plek leggen in de layout op de site
- op die manier heb je ook echt wat aan de monitoring per paneel

Op je smartphone app ziet het er dan zo uit:



Zo heb ik het ook gedaan (al heeft de installateur de panelen gelegd, ik heb hoogtevrees en ben geen dakhaas :P)

Nog een "pro-tip":

- Ik weet niet welke omvormer(s) je krijgt maar probeer ze iets van de muur te monteren, bijvoorbeeld met 2 verticale (!) balkjes, mocht je dan later nog extra koeling willen aanbrengen dan heb je meer ruimte om er een paar fans onder te plaatsen (zie foto). Ik heb restjes van het 40mm alu profiel gebruikt.



[ Bericht 4% gewijzigd door TheFreshPrince op 04-12-2019 18:56:28 ]
  Knikkerking donderdag 5 december 2019 @ 05:56:29 #27
35149 Atmoz
Marblelous!
pi_190277029
quote:
6s.gif Op woensdag 4 december 2019 13:12 schreef ikweethetookniet het volgende:

Dikke Tesla op de oprit, plantjes in de kelder en warm zwembad in de tuin en nooit meer werken _O_ _O_
Haha :+ _O-

Het komt enigszins overeen met de werkelijkheid als je plantjes vervangt door gereedschap en machines :P

quote:
0s.gif Op woensdag 4 december 2019 18:45 schreef TheFreshPrince het volgende:

Héél nice _O_
^O^

quote:
Pro-tip (mocht je er nog niet over nagedacht hebben):

- maak een layout op A4 (of A3) papier met daarin de panelen per dakvlak
- zodra een optimizer op het dak is geplaatst, haal de QR-sticker van de optimizer en plak die op de juiste plek op de layout (daar zijn die stickers voor)
- als alles werkt, kan je dan via de webportal netjes de optimizers op de juiste plek leggen in de layout op de site
- op die manier heb je ook echt wat aan de monitoring per paneel

Op je smartphone app ziet het er dan zo uit:

[ afbeelding ]

Zo heb ik het ook gedaan (al heeft de installateur de panelen gelegd, ik heb hoogtevrees en ben geen dakhaas :P)

Nog een "pro-tip":

- Ik weet niet welke omvormer(s) je krijgt maar probeer ze iets van de muur te monteren, bijvoorbeeld met 2 verticale (!) balkjes, mocht je dan later nog extra koeling willen aanbrengen dan heb je meer ruimte om er een paar fans onder te plaatsen (zie foto). Ik heb restjes van het 40mm alu profiel gebruikt.

[ afbeelding ]
Thanks voor de tips _O_
Ik hoorde mijn neefje (die heeft alles voor me besteld/geregeld) ook al zoiets zeggen over QR-codes en invullen in zo'n "plan" :Y Dat van die ruimte achter de omvormer is ook een goede tip! Hij komt straks te hangen waar het in de zomer (volgens mij) best warm gaat worden, dus ieder beetje koeling extra is mooi meegenomen!

Hopelijk kan ik binnenkort wat foto's posten van een mooi zwart dak + wat grafieken c.q. data *;
pi_190280153
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2019 05:56 schreef Atmoz het volgende:

[..]

Haha :+ _O-

Het komt enigszins overeen met de werkelijkheid als je plantjes vervangt door gereedschap en machines :P
[..]

^O^
[..]

Thanks voor de tips _O_
Ik hoorde mijn neefje (die heeft alles voor me besteld/geregeld) ook al zoiets zeggen over QR-codes en invullen in zo'n "plan" :Y Dat van die ruimte achter de omvormer is ook een goede tip! Hij komt straks te hangen waar het in de zomer (volgens mij) best warm gaat worden, dus ieder beetje koeling extra is mooi meegenomen!

Hopelijk kan ik binnenkort wat foto's posten van een mooi zwart dak + wat grafieken c.q. data *;
Jammer dat de slechtste 2 maanden nu ingegaan zijn ;)

Maar vanaf februari zie je de grafieken omhoog schieten!

https://pvoutput.org/aggregate.jsp?id=70798&sid=62890&v=0&t=m
pi_190280230
quote:
1s.gif Op woensdag 4 december 2019 11:21 schreef Appeltje het volgende:
Had net Coolblue aan de telefoon waar ik ook een offerte heb gevraagd, zij doen nu ook in Zonnepanelen en doen dat in eigen beheer met eigen personeel incl installatie . Coolblue stelde meer vragen dan Bo go Solar, bijv over het dak (hoe lang zit de bitumen laag erop) en over de meterkast (hoeveel groepen). Volgens hem hadden we geen optimizers nodig vanwege de zonnige ligging van onze tuin, dat zou 800 tot 1000 euro schelen.
We hebben overigens afgelopen voorjaar een breed uitgroeiende sierkers in de tuin geplaatst omwille van wat natuurlijke schaduw achter het huis. Dus ik zie die optimizers nog wel als een zinnige optie.

Offerte kan ik binnen 2 dagen verwachten, moet daarna een foto van de meterkast opsturen. Hij dacht aan panelen van 310 PW met 20 jaar productgarantie en 30 jaar vermogensgarantie. Hij vroeg mij of het uiterlijk nog belangrijk was en of ik bezwaar had tegen panelen met witte puntjes.
Eerlijk gezegd heb ik daar niet over nagedacht, want op een plat dak lijken ze mij zowiezo minder op te vallen dan op een schuin dak.
Wow, een bedrijf dat niet standaard SolarEdge adviseert _O_

Verder, wat zijn die garanties waard, want:

- bestaat de fabrikant nog over 20 of 30 jaar?
- bestaat de installateur nog over 20 of 30 jaar?
- hoe bewijs je dat de productie gedaald is en voor welke van de panelen op het dak dat geldt
- wie betaalt het vervangen van de panelen waarvan het vermogen is ingezakt
- hoe gaan ze dat compenseren? Vervangen door nieuwe is niet echt een optie na 20 jaar, aangezien nu na 2 jaar eenzelfde model al niet meer leverbaar is....
- wil je over 20 of 30 jaar nog wel 310 Wp panelen op het dak als er dan al 600Wp panelen zijn?
pi_190280259
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2019 05:56 schreef Atmoz het volgende:

[..]

Haha :+ _O-

Het komt enigszins overeen met de werkelijkheid als je plantjes vervangt door gereedschap en machines :P
[..]

^O^
[..]

Thanks voor de tips _O_
Ik hoorde mijn neefje (die heeft alles voor me besteld/geregeld) ook al zoiets zeggen over QR-codes en invullen in zo'n "plan" :Y Dat van die ruimte achter de omvormer is ook een goede tip! Hij komt straks te hangen waar het in de zomer (volgens mij) best warm gaat worden, dus ieder beetje koeling extra is mooi meegenomen!

Hopelijk kan ik binnenkort wat foto's posten van een mooi zwart dak + wat grafieken c.q. data *;
Als je wilt kan ik ook het systeem voor je inrichten.
Wij zijn installateur en hebben dus ook een installateur account. Ik kan accounts aanmaken, users toevoegen etc etc.

Mocht het je dus zelf niet lukken kan je me altijd ff een pm sturen en een foto van de layout (waar alle qr codes opgeplakt zitten) en foto van het dak. Kan ik het zo voor instellen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190280293
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2019 11:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Wow, een bedrijf dat niet standaard SolarEdge adviseert _O_

Verder, wat zijn die garanties waard, want:

- bestaat de fabrikant nog over 20 of 30 jaar?
- bestaat de installateur nog over 20 of 30 jaar?
- hoe bewijs je dat de productie gedaald is en voor welke van de panelen op het dak dat geldt
- wie betaalt het vervangen van de panelen waarvan het vermogen is ingezakt
- hoe gaan ze dat compenseren? Vervangen door nieuwe is niet echt een optie na 20 jaar, aangezien nu na 2 jaar eenzelfde model al niet meer leverbaar is....
- wil je over 20 of 30 jaar nog wel 310 Wp panelen op het dak als er dan al 600Wp panelen zijn?
Haha, eindelijk iemand die het begrijpt.

Fabrikant over 20 jaar? Kans is klein
Installateur kans, misschien iets groter (zeker als je coolblue zou pakken)
Productie bewijs bijna onmogelijk
Vervangen kosten altijd voor je zelf. Garantie zit op product, niet op man uren.
Compensatie? Niet. Jammer dan. "hoort er bij".

M.a.w. garantie op het paneel is leuk, voor de 1e paar jaar.
Als hij het dan nog gewoon doet, zal er in de regel niks mee gebeuren (muv storm, hagel, vandalisme, brand, etc allen verzekeringswerk)
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190280397
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2019 11:35 schreef bambino het volgende:

[..]

Als je wilt kan ik ook het systeem voor je inrichten.
Wij zijn installateur en hebben dus ook een installateur account. Ik kan accounts aanmaken, users toevoegen etc etc.

Mocht het je dus zelf niet lukken kan je me altijd ff een pm sturen en een foto van de layout (waar alle qr codes opgeplakt zitten) en foto van het dak. Kan ik het zo voor instellen.
Ik zou het altijd in eigen beheer houden als ik Atmoz was...

Bij mij wilden ze eerst ook dat ik het bij m'n installateur onder bracht maar toen ik zei dat ik zelf de installateur was (ik had meegeholpen met de panelen tillen) werd er niet moeilijk over gedaan.

Mijn idee was "ik wil de toegang want ik heb de installatie betaald, niet de installateur" ;)

Maar het aanbod is wel ^O^
pi_190280507
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2019 11:33 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Wow, een bedrijf dat niet standaard SolarEdge adviseert _O_

Verder, wat zijn die garanties waard, want:

- bestaat de fabrikant nog over 20 of 30 jaar?
- bestaat de installateur nog over 20 of 30 jaar?
- hoe bewijs je dat de productie gedaald is en voor welke van de panelen op het dak dat geldt
- wie betaalt het vervangen van de panelen waarvan het vermogen is ingezakt
- hoe gaan ze dat compenseren? Vervangen door nieuwe is niet echt een optie na 20 jaar, aangezien nu na 2 jaar eenzelfde model al niet meer leverbaar is....
- wil je over 20 of 30 jaar nog wel 310 Wp panelen op het dak als er dan al 600Wp panelen zijn?
Bedankt, dat zijn kritische opmerkingen die mij aan het denken zetten. Over het algemeen ga ik er vanuit, hoe langer de garantie hoe meer vertrouwen de producent/verkoper in het produkt heeft. Je koopt toch geen panelen waar maar 2 jaar garantie op zit?
pi_190280920
quote:
1s.gif Op donderdag 5 december 2019 11:52 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Bedankt, dat zijn kritische opmerkingen die mij aan het denken zetten. Over het algemeen ga ik er vanuit, hoe langer de garantie hoe meer vertrouwen de producent/verkoper in het produkt heeft. Je koopt toch geen panelen waar maar 2 jaar garantie op zit?
Wettelijk is er niet zoiets als 2 jaar garantie.

Je hebt volgens consumentrecht garantie voor de te verwachten levensduur van een product, rekening houdend met de aanschafprijs (Miele t.o.v. Beko).

Die 2 jaar is meer een Europees dingetje. Garantie in Nederland is in principe 6 maanden waarbij de bewijslast altijd bij de leverancier ligt en de rest is afhankelijk van de te verwachten levensduur.

Bij een wasmachine zou 8 jaar redelijk zijn, wat niet wil zeggen dat je na die 8 jaar ook nog 100% van de kosten vergoed krijgt, je hebt het product immers ook 8 jaar lang kunnen gebruiken. Op zich een redelijk systeem maar ook lastig uitvoerbaar.

2 jaar garantie is veel duidelijker, geeft minder discussie maar is ook weer te kort voor dingen als een auto, wasmachine of... zonnepanelen...

Maar goed... je kan zoveel garantie hebben, je moet kunnen aantonen dat er een probleem is en je moet nog een aanspreekpunt hebben waar je het kan claimen. En krijg je tegen die tijd nog 100% garantie of alleen voor het restant van de verwachte levensduur? Dat kan letterlijk tientjeswerk worden als je het rond krijgt...

20 jaar is een lange periode... kijk eens 20 jaar terug, toen was het 1999... heb jij de bonnetje nog uit die tijd? Welke bedrijven zijn er verdwenen? ...

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 05-12-2019 12:35:05 ]
pi_190291352
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2019 11:45 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik zou het altijd in eigen beheer houden als ik Atmoz was...

Bij mij wilden ze eerst ook dat ik het bij m'n installateur onder bracht maar toen ik zei dat ik zelf de installateur was (ik had meegeholpen met de panelen tillen) werd er niet moeilijk over gedaan.

Mijn idee was "ik wil de toegang want ik heb de installatie betaald, niet de installateur" ;)

Maar het aanbod is wel ^O^
Er is verder geen verschil, behalve wanneer er een optimizer vervangen wordt, ik dit moet vervangen online en het niet zelf gedaan kan worden.
Layout indelen kan alleen door de installateur.

Installateurs krijgen er punten voor namelijk :D
Niet dat dat veel waard is, maar op een paar honderd systemen is het leuk.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  vrijdag 6 december 2019 @ 09:20:08 #36
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_190294059
quote:
99s.gif Op woensdag 4 december 2019 08:35 schreef Joooo-pi het volgende:
Vandaag zal 4100kWh bereikt worden in dit kalenderjaar *O*. Dit wordt mijn eerste volle kalenderjaar (1 jan. - 31 dec.).

14 x 300wp op het dak
4290kWh hier met 13 x 327wp tot nu toe.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_190294450
Laatste dagen stelt weinig voor, toch nog een paar dagen rond de 20 al deze maand. Blij verrast dat ze ook in december gewoon nog lekker produceren.

4500 kWh nu sinds 18 mei met 7425wp op Zuid.
Laat die handjes wapperen!
  vrijdag 6 december 2019 @ 09:57:22 #38
439068 speedfightrage
Stroom bzzt bzzt
pi_190294511
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2019 09:52 schreef Gieliovd het volgende:
Laatste dagen stelt weinig voor, toch nog een paar dagen rond de 20 al deze maand. Blij verrast dat ze ook in december gewoon nog lekker produceren.

4500 kWh nu sinds 18 mei met 7425wp op Zuid.
Vorig jaar december was dit wel anders. Deze maand begon echt heel goed :)
pi_190296207
De opbrengst is vandaag dramatisch maar het warmtepompje snort tevreden.
pi_190297489
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2019 12:23 schreef TheFreshPrince het volgende:
De opbrengst is vandaag dramatisch maar het warmtepompje snort tevreden.
Mijn cv ronkt ook tevreden :7 Met de 0,12 kWh die ik vandaag tot nu toe opgewekt heb, krijg ik het niet warm :D

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_190297605
Dramatische opbrengst idd...
pi_190316969
Ik zat vrijdag gewoon op 0....
pi_190317114
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 december 2019 20:12 schreef Underdoggy het volgende:
Ik zat vrijdag gewoon op 0....
0,2kWh met 68 panelen :D

Hij is even aangegaan en dacht toen van "ja doei, kutweer, ik ga weer slapen" :D
pi_190317142
Hier is het ook niet veel. onze kw in de plus slinken zo aardig
pi_190565740
Inmiddels meerdere offertes ontvangen om 18 tot 20 zonnepanelen op ons platte dak te leggen. 1 aanbieder offreert een Solaredge SE5k 3 fasen omvormer waar anderen een 1 fase omvormer offreren.
Ik neem aan dat er verschil tussen die 2 typen zit maar kan niet duidelijk vinden wanneer je een 1 fase en wanneer je een 3 fase omvormer zou moeten gebruiken. Wie heeft een linkje met duidelijke uitleg in lekentaal?
pi_190566559
Meer dan theoretisch 16A per groep, 230 volt - 3680 watt aan zonnepanelen? Dan heb je een 3f omvormer nodig, en dus een aansluiting.

20 panelen zijn vandaag de dag al gauw rond de 6000 watt. Dat ga je niet redden op 1f.
Laat die handjes wapperen!
pi_190568417
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2019 23:16 schreef Gieliovd het volgende:
Meer dan theoretisch 16A per groep, 230 volt - 3680 watt aan zonnepanelen? Dan heb je een 3f omvormer nodig, en dus een aansluiting.

20 panelen zijn vandaag de dag al gauw rond de 6000 watt. Dat ga je niet redden op 1f.
Als je een 35 a 1 fase aansluiting hebt kan je toch 32 a terug leveren ;)
pi_190568652
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2019 00:29 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Als je een 35 a 1 fase aansluiting hebt kan je toch 32 a terug leveren ;)
Als er een 3-fase omvormer geoffreerd is mag je aannemen dat het niet een 1x 35A maar 3x25A aansluiting is ;)

Denk dat Gieliovd het even niet ingewikkelder wilde maken dan strikt nodig.
pi_190571017
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2019 23:16 schreef Gieliovd het volgende:
Meer dan theoretisch 16A per groep, 230 volt - 3680 watt aan zonnepanelen? Dan heb je een 3f omvormer nodig, en dus een aansluiting.

20 panelen zijn vandaag de dag al gauw rond de 6000 watt. Dat ga je niet redden op 1f.
Dit geldt ook als je power optimizers gebruikt :@
(was ik er vergeten bij te zetten)
pi_190571201
Ben ook eens onderzoek aan het doen naar zonnepanelen. Van de week is een bedrijf langs geweest daarvoor.

Iemand ervaring met deze panelen?
En een idee of het een redelijke prijs is? Montage komt er nog bij a ¤960. Of andere en betere alternatieven voor die orijs.?

https://www.samangroep.nl(...)ormer-en-optimizers/
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_190571349
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2019 09:54 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Dit geldt ook als je power optimizers gebruikt :@
(was ik er vergeten bij te zetten)
SolarEdge gebruikt altijd optimizers ;)

Voor jouw dak lijkt me dat niet perse nodig, het maakt het duurder en kwetsbaarder per paneel (extra stukje elektronica per paneel).

Ik heb het systeem zelf ook omdat ik 2 dakkapellen heb op zuid, anders was het absoluut niet nodig geweest.

Je zo voor 1x gewone 3-fase stringomvormer kunnen gaan met 18 tot 20 panelen.
Of voor 2x 1-fase omvormers met ieder 9 of 10 panelen.
pi_190571433
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2019 10:10 schreef Miniem het volgende:
Ben ook eens onderzoek aan het doen naar zonnepanelen. Van de week is een bedrijf langs geweest daarvoor.

Iemand ervaring met deze panelen?
En een idee of het een redelijke prijs is? Montage komt er nog bij a ¤960. Of andere en betere alternatieven voor die orijs.?

https://www.samangroep.nl(...)ormer-en-optimizers/
Sunpower heeft een hele goede reputatie maar is ook heel duur.

Je hebt dan 3250Wp op het dak voor een prijs van ¤5387,- incl. BTW

Die BTW kan je terug vragen, dan zit je nog op zo'n ¤4452,- / 3250 = ¤1,37 per WP en dat is wel aan de dure kant.

Excl. BTW zou je rond de ¤1 moeten uitkomen om nog een wat interessante terugverdientijd te hebben, zeker nu het salderen vrijwel zeker afgebouwd gaat worden vanaf 2022.

Ter vergelijking:

Ze hebben ook een JASolar pakket met 10x 310Wp panelen (3100Wp) voor ¤3694,10 incl. BTW

Dan zit je op ¤3053 / 3100 = ¤0,98 per Wp excl. BTW.

Maar goed, keuzes... ;)

Is 10 stuks het maximale dat je kwijt kan? Of het maximale dat je wil leggen? Met het oog op het afbouwen van salderen kan je gerust 2x meer leggen dan dat je verbruikt (als je de ruimte en het budget hebt). 1 op 1 verrekenen doe je dan toch niet meer en het levert altijd meer op dan je spaarrekening (en spaart eventueel ook nog VRH uit).
pi_190572239
Voor de duidelijkheid maar even alle info en offertes bij elkaar. Want informatie is natuurlijk de belangrijkste input om een mening te kunnen formuleren.

De situatie



Het gaat om de woning met de groene pijl met een enorm plat dak van aanbouw en luifel. Google geeft aan dat we bijna op het Zuiden zitten ZZZO of zoiets.Het plattedak achter het huis is ca 6 bij 9 meter minus een lichtkoepel van 1,50 bij 1,25. Aan de zijkant van het huis loopt het platte dak nog ca 2,70 br en 6 meter door,maar daar is dus veel meer schaduw.

Mijn buurman heeft plannen tot uitbreiding van zijn woning of een dakkapel voor/achter of als dat niet mag een opbouw op zijn eerste etage (blauw) waardoor er bij mij in het paarse gedeelte meer schaduw zal vallen. De buurman weet niet of hij toestemming gaat krijgen om een opbouw te mogen plaatsen. (En heel misschien gaan wij een aangrenzend stuk van ca 2 bij 2 meter mee, puur omdat ik niet vanuit onze slaapkamer tegen een muur op wil kijken. In dat geval zullen we zelf ook extra schaduw gaan veroorzaken)De relatie met de buren is uitstekend en dat willen we graag zo houden.

Vorig jaar heb ik een breed uitgroeiende Japanse sierkers achter het huis geplaatst voor wat natuurlijk schaduw (4 m tussen de platte dakrand en het 'plantgat') , deze zal ik niet te hoog laten worden max 6 meter. De boom geeft gefilterd licht geen 100% schaduw.

De offertes:
Offerte 1.



Offerte 2.

Dit zijn blauwe panelen, had ik gevraagd.

Offerte 3.

Deze adviseert ook enkele panelen tegen de muur.


Verder vraag ik mij af of in mijn geval P407 optimizers niet beter zouden zijn dan P370 optimizers. Ik lees regelmatig dat bij schaduw de P407 de panelen beter laat presteren dan de P370 (iets met minder opbrengst op de panelen in de zon als er wat schaduw op een aantal panelen valt bij de P370) Ik heb inmiddels veel gelezen op internet maar weet ook dat er soms de grootste kolder staat. En qua electra ben ik een leek, ik lijk er ook wel een blinde vlek voor te hebben. Mijn man snapt het gelukkig beter maar hij heeft geen geduld om offertes door te spitten.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2019 11:41:10 ]
pi_190572405
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2019 10:22 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

SolarEdge gebruikt altijd optimizers ;)

Voor jouw dak lijkt me dat niet perse nodig, het maakt het duurder en kwetsbaarder per paneel (extra stukje elektronica per paneel).

Ik heb het systeem zelf ook omdat ik 2 dakkapellen heb op zuid, anders was het absoluut niet nodig geweest.

Je zo voor 1x gewone 3-fase stringomvormer kunnen gaan met 18 tot 20 panelen.
Of voor 2x 1-fase omvormers met ieder 9 of 10 panelen.
Ok, en zou je de omvormers dan binnen plaatsen, ze kunnen bij ons in de garage.
pi_190572474
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2019 23:16 schreef Gieliovd het volgende:
Meer dan theoretisch 16A per groep, 230 volt - 3680 watt aan zonnepanelen? Dan heb je een 3f omvormer nodig, en dus een aansluiting.

20 panelen zijn vandaag de dag al gauw rond de 6000 watt. Dat ga je niet redden op 1f.
Dank voor je reactie!
pi_190572730
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2019 11:42 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Ok, en zou je de omvormers dan binnen plaatsen, ze kunnen bij ons in de garage.
Ja, ik heb mijn 2 omvormers ook in de garage hangen (oude foto, hier waren ze nog niet helemaal aangesloten)

1 is voor de 32 panelen op m'n garage, de ander voor de 36 panelen op m'n woning :P



Ik heb ze wat verder van de muur hangen (met wat restmateriaal van de aluminium montage profielen van de panelen) dan normaal en er zelf wat extra koeling op aangebracht die actief wordt bij een instelbare temperatuur.



Maar dat is de hobby ;)

[ Bericht 7% gewijzigd door TheFreshPrince op 21-12-2019 12:11:14 ]
pi_190575099
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2019 10:31 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Sunpower heeft een hele goede reputatie maar is ook heel duur.

Je hebt dan 3250Wp op het dak voor een prijs van ¤5387,- incl. BTW

Die BTW kan je terug vragen, dan zit je nog op zo'n ¤4452,- / 3250 = ¤1,37 per WP en dat is wel aan de dure kant.

Excl. BTW zou je rond de ¤1 moeten uitkomen om nog een wat interessante terugverdientijd te hebben, zeker nu het salderen vrijwel zeker afgebouwd gaat worden vanaf 2022.

Ter vergelijking:

Ze hebben ook een JASolar pakket met 10x 310Wp panelen (3100Wp) voor ¤3694,10 incl. BTW

Dan zit je op ¤3053 / 3100 = ¤0,98 per Wp excl. BTW.

Maar goed, keuzes... ;)

Is 10 stuks het maximale dat je kwijt kan? Of het maximale dat je wil leggen? Met het oog op het afbouwen van salderen kan je gerust 2x meer leggen dan dat je verbruikt (als je de ruimte en het budget hebt). 1 op 1 verrekenen doe je dan toch niet meer en het levert altijd meer op dan je spaarrekening (en spaart eventueel ook nog VRH uit).
Op het woonhuis komen zonnepanelen niet echt lekker uit want we hebben 3 verschillende daken. Een platdak waar bijna niets op kan wegens pijpen van CV Ed. En 2 schuine daken waarvan 1 deel lager ligt dan het hoogste stuk. Op dat lagere deel wil ik geen zonnepanelen. Dat wil ik misschien nog op gelijke hoogte bouwen. Plus op dat hoge deel zit een kleindakraampje. Verwacht dus dat ik er circa maar 10 kan leggen.
Dat dak is 6,5 m bij 4 m
Dus 6 naast elkaar en 2 boven elkaar is 12. Echter dat dakraampje zit er nog van 60x90cm.
Weet alleen niet hoe dat uitkomt met de panelen. Ik verwacht dat er dus 10 op kunnen.

[ Bericht 6% gewijzigd door Miniem op 21-12-2019 18:36:42 ]
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_190589409
quote:
1s.gif Op zaterdag 21 december 2019 11:31 schreef Appeltje het volgende:
Voor de duidelijkheid maar even alle info en offertes bij elkaar. Want informatie is natuurlijk de belangrijkste input om een mening te kunnen formuleren.

De situatie

[ afbeelding ]

Het gaat om de woning met de groene pijl met een enorm plat dak van aanbouw en luifel. Google geeft aan dat we bijna op het Zuiden zitten ZZZO of zoiets.Het plattedak achter het huis is ca 6 bij 9 meter minus een lichtkoepel van 1,50 bij 1,25. Aan de zijkant van het huis loopt het platte dak nog ca 2,70 br en 6 meter door,maar daar is dus veel meer schaduw.

Mijn buurman heeft plannen tot uitbreiding van zijn woning of een dakkapel voor/achter of als dat niet mag een opbouw op zijn eerste etage (blauw) waardoor er bij mij in het paarse gedeelte meer schaduw zal vallen. De buurman weet niet of hij toestemming gaat krijgen om een opbouw te mogen plaatsen. (En heel misschien gaan wij een aangrenzend stuk van ca 2 bij 2 meter mee, puur omdat ik niet vanuit onze slaapkamer tegen een muur op wil kijken. In dat geval zullen we zelf ook extra schaduw gaan veroorzaken)De relatie met de buren is uitstekend en dat willen we graag zo houden.

Vorig jaar heb ik een breed uitgroeiende Japanse sierkers achter het huis geplaatst voor wat natuurlijk schaduw (4 m tussen de platte dakrand en het 'plantgat') , deze zal ik niet te hoog laten worden max 6 meter. De boom geeft gefilterd licht geen 100% schaduw.

De offertes:
Offerte 1. [ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

Offerte 2.
[ afbeelding ]
Dit zijn blauwe panelen, had ik gevraagd.

Offerte 3.
[ afbeelding ]
Deze adviseert ook enkele panelen tegen de muur.

Verder vraag ik mij af of in mijn geval P407 optimizers niet beter zouden zijn dan P370 optimizers. Ik lees regelmatig dat bij schaduw de P407 de panelen beter laat presteren dan de P370 (iets met minder opbrengst op de panelen in de zon als er wat schaduw op een aantal panelen valt bij de P370) Ik heb inmiddels veel gelezen op internet maar weet ook dat er soms de grootste kolder staat. En qua electra ben ik een leek, ik lijk er ook wel een blinde vlek voor te hebben. Mijn man snapt het gelukkig beter maar hij heeft geen geduld om offertes door te spitten.
Ik zou voor de laatste gaan O-)

En de P407 heb ik niet eens in assortiment. Dan zou ik de leverancier moeten checken of die überhaupt verkrijgbaar zijn.

We plaatsen altijd 370.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190589428
quote:
1s.gif Op vrijdag 20 december 2019 22:50 schreef Appeltje het volgende:
Inmiddels meerdere offertes ontvangen om 18 tot 20 zonnepanelen op ons platte dak te leggen. 1 aanbieder offreert een Solaredge SE5k 3 fasen omvormer waar anderen een 1 fase omvormer offreren.
Ik neem aan dat er verschil tussen die 2 typen zit maar kan niet duidelijk vinden wanneer je een 1 fase en wanneer je een 3 fase omvormer zou moeten gebruiken. Wie heeft een linkje met duidelijke uitleg in lekentaal?
Dit ligt puur en alleen aan de huidige meterkast.

Is er nu 3 fase, dan pas ik de offerte van ons ook aan naar 3 fase.
Is er nu 1 fase, dan kan er geen 3 fase omvormer gemonteerd worden tenzij er een nieuwe meterkast komt en de hoofdaansluiting verzwaard wordt.

Verder is er weinig verschil, qua opwek.
Wel is de 3 fase variant iets duurder en is de groep/automaat in de meterkast iets duurder (vragen we 70 euro ex. meer voor).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190599205
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2019 12:05 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, ik heb mijn 2 omvormers ook in de garage hangen (oude foto, hier waren ze nog niet helemaal aangesloten)

1 is voor de 32 panelen op m'n garage, de ander voor de 36 panelen op m'n woning :P

[ afbeelding ]

Ik heb ze wat verder van de muur hangen (met wat restmateriaal van de aluminium montage profielen van de panelen) dan normaal en er zelf wat extra koeling op aangebracht die actief wordt bij een instelbare temperatuur.

[ afbeelding ]

Maar dat is de hobby ;)
Ziet er keurig uit!
En een goede tip om ze iets van de muur af te hangen ^O^
pi_190599345
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2019 02:02 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik zou voor de laatste gaan O-)

En de P407 heb ik niet eens in assortiment. Dan zou ik de leverancier moeten checken of die überhaupt verkrijgbaar zijn.

We plaatsen altijd 370.
Maar je weet dus ook niet of de 407 een zinnige optie zou kunnen zijn?

We hebben overigens een 3 fasen meterkast vlgs mijn man.

Is een latere uitbreiding van zonnepanelen mogelijk /kostbaar? Ben ook aan het kijken naar een Hybride warmtepomp de Elga (Remeha.nl),we hebben net vorig jaar een nwe Intergas cv ketel laten installeren en de Elga zou daar goed mee samenwerken. Een warmtepomp gebruikt natuurlijk ook stroom, dus dan zou het electraverbruik omhoog gaan.
pi_190599580
quote:
1s.gif Op zondag 22 december 2019 19:07 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Maar je weet dus ook niet of de 407 een zinnige optie zou kunnen zijn?

We hebben overigens een 3 fasen meterkast vlgs mijn man.
Het zullen de P404 optimizers zijn denk ik, van het bestaan van de P407 heb ik nog niet gehoord ;)

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf

Een P404 kan inderdaad een iets hoger voltage afgeven waardoor je met minder panelen in de zon (ofwel: veel schaduw) toch aan de vereiste 750 volt spanning komt om je 3-fase omvormer te voeden.

Dat kan je ook terug zien in het minimaal aantal panelen dat SolarEdge voorschrijft bij 3-fase omvormers:

P370 -> 16 panelen
P404 -> 14 panelen

Maar goed, dat is alleen een issue als je echt schaduwen hebt die meerdere panelen tegelijk afdekken. Een pijpje of schoorsteen hoeft geen probleem te zijn.

Als het bewolkt is, heb je ook geen probleem: dan heb je diffuus licht en geen schaduwen.

quote:
Is een latere uitbreiding van zonnepanelen mogelijk /kostbaar? Ben ook aan het kijken naar een Hybride warmtepomp de Elga (Remeha.nl),we hebben net vorig jaar een nwe Intergas cv ketel laten installeren en de Elga zou daar goed mee samenwerken. Een warmtepomp gebruikt natuurlijk ook stroom, dus dan zou het electraverbruik omhoog gaan.
Ik zou altijd in 1x de panelen leggen die je wil leggen. Het scheelt je 2x installatiekosten en je kan over 1 jaar vermoedelijk al niet meer dezelfde panelen geleverd krijgen.

Het kan geen kwaad (als je toch later nog wil uitbreiden) om een iets zwaardere omvormer te nemen. Je verliest wat rendement achter de komma maar het maakt je systeem wel flexibel voor uitbreiden. Bij SolarEdge kan je letterlijk panelen met optimizers erbij klikken later, dat hoeven niet dezelfde te zijn mits je je aan de regels in de datasheets (van optimizers en omvormers) houdt.

Hybride warmtepompen zou ik persoonlijk overslaan.

Waarom?

- je hebt 2 apparaten dus meer kans op storingen of kans op een verstoorde samenwerking
- de besparing is slecht te voorspellen, hangt heel erg af van wat voor afgiftesysteem je hebt (vloerverwarming is gunstig, LTV radiatoren/convectoren ook, oude radiatoren weer niet)
- je blijft met vast recht voor aardgas zitten wat toch aardig aantikt

En Intergas? Werken die juist niet samen met Daikin warmtepompen?

Als je nog niet gasloos wil of kan, kijk dan eens naar een warmtepompboiler. Die zijn met subsidie nagenoeg "gratis" en dan kan je douchen op de stroom uit je zonnepanelen.
Neem wel een groot model als je graag in bad gaat, 270 liter zou ik als minimum aanhouden voor een gezin.

Ik ben nog weer een stapje verder: alleen een warmtepomp voor zowel verwarming als warm water. Geen gasaansluiting meer (hij zit er nog wel maar betaal er niet voor). Energiekosten heb ik niet, ik krijg alleen maar geld terug.

Belangrijkste vind ik zelf om liever in één keer iets goed te doen dan allemaal halve maatregelen in 1x.

Mijn idee: doe nu iets, doe het goed, spaar weer 5 of 10 jaar en kijk dan weer eens naar wat je kan doen. Voorlopig hebben we nog gas en je CV-ketel houdt het ook nog wel even vol ;)
Misschien sta je tegen die tijd ook wel weer voor andere wensen (een uitbouw, overal vloerverwarming, ik noem maar wat) en kan je dat in 1x combineren met het plaatsen van een warmtepomp.

[ Bericht 21% gewijzigd door TheFreshPrince op 22-12-2019 19:40:27 ]
pi_190599834
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2019 19:23 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het zullen de P404 optimizers zijn denk ik, van het bestaan van de P407 heb ik nog niet gehoord ;)

https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-power-optimizer-datasheet-nld.pdf

Een P404 kan inderdaad een iets hoger voltage afgeven waardoor je met minder panelen in de zon (ofwel: veel schaduw) toch aan de vereiste 750 volt spanning komt om je 3-fase omvormer te voeden.

Dat kan je ook terug zien in het minimaal aantal panelen dat SolarEdge voorschrijft bij 3-fase omvormers:

P370 -> 16 panelen
P404 -> 14 panelen

Maar goed, dat is alleen een issue als je echt schaduwen hebt die meerdere panelen tegelijk afdekken. Een pijpje of schoorsteen hoeft geen probleem te zijn.

Als het bewolkt is, heb je ook geen probleem: dan heb je diffuus licht en geen schaduwen.
Ik meen echt P407 gelezen te hebben, maar kon ze inderdaad niet bij Solaredge terugvinden.

Ik probeer rekening te houden met de eventuele uitbreidingsplannen van mijn buurman. Naar wat ik zag is er maar een klein prijsverschil tussen de optimizers.
pi_190609314
quote:
1s.gif Op zondag 22 december 2019 19:07 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Maar je weet dus ook niet of de 407 een zinnige optie zou kunnen zijn?

We hebben overigens een 3 fasen meterkast vlgs mijn man.

Is een latere uitbreiding van zonnepanelen mogelijk /kostbaar? Ben ook aan het kijken naar een Hybride warmtepomp de Elga (Remeha.nl),we hebben net vorig jaar een nwe Intergas cv ketel laten installeren en de Elga zou daar goed mee samenwerken. Een warmtepomp gebruikt natuurlijk ook stroom, dus dan zou het electraverbruik omhoog gaan.
Kan je mij ff mailen? Dan zal ik de offerte aanpassen naar 3 fase en eventueel een Elga aanbieden.
Moet je er wel ff bij zetten hoeveel gas je verbruikt en met hoeveel personen jullie zijn. En of je vloerverwarming als hoofdverwarming hebt, als bij-verwarming, of helemaal niet.
Als je LTV hebt mag je dat er bij zetten.

[ Bericht 5% gewijzigd door bambino op 23-12-2019 11:05:20 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190609458
quote:
0s.gif Op zondag 22 december 2019 19:23 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik zou altijd in 1x de panelen leggen die je wil leggen. Het scheelt je 2x installatiekosten en je kan over 1 jaar vermoedelijk al niet meer dezelfde panelen geleverd krijgen.

Het kan geen kwaad (als je toch later nog wil uitbreiden) om een iets zwaardere omvormer te nemen. Je verliest wat rendement achter de komma maar het maakt je systeem wel flexibel voor uitbreiden. Bij SolarEdge kan je letterlijk panelen met optimizers erbij klikken later, dat hoeven niet dezelfde te zijn mits je je aan de regels in de datasheets (van optimizers en omvormers) houdt.

Hybride warmtepompen zou ik persoonlijk overslaan.

Waarom?

- je hebt 2 apparaten dus meer kans op storingen of kans op een verstoorde samenwerking
- de besparing is slecht te voorspellen, hangt heel erg af van wat voor afgiftesysteem je hebt (vloerverwarming is gunstig, LTV radiatoren/convectoren ook, oude radiatoren weer niet)
- je blijft met vast recht voor aardgas zitten wat toch aardig aantikt

En Intergas? Werken die juist niet samen met Daikin warmtepompen?

Als je nog niet gasloos wil of kan, kijk dan eens naar een warmtepompboiler. Die zijn met subsidie nagenoeg "gratis" en dan kan je douchen op de stroom uit je zonnepanelen.
Neem wel een groot model als je graag in bad gaat, 270 liter zou ik als minimum aanhouden voor een gezin.

Ik ben nog weer een stapje verder: alleen een warmtepomp voor zowel verwarming als warm water. Geen gasaansluiting meer (hij zit er nog wel maar betaal er niet voor). Energiekosten heb ik niet, ik krijg alleen maar geld terug.

Belangrijkste vind ik zelf om liever in één keer iets goed te doen dan allemaal halve maatregelen in 1x.

Mijn idee: doe nu iets, doe het goed, spaar weer 5 of 10 jaar en kijk dan weer eens naar wat je kan doen. Voorlopig hebben we nog gas en je CV-ketel houdt het ook nog wel even vol ;)
Misschien sta je tegen die tijd ook wel weer voor andere wensen (een uitbouw, overal vloerverwarming, ik noem maar wat) en kan je dat in 1x combineren met het plaatsen van een warmtepomp.
In 1 keer leggen is altijd beter, als dat kan er budget is. Anders neem je nu een iets te grote omvormer en leg je later panelen bij.
Welk paneel boeit niet, want optimizers van SE werken tot 370wp identiek (P370)

Je verhaal over Hybride ben ik absoluut niet met je eens.
Die Elga's verkoop ik als hete broodjes, niet vanwege de reclames maar omdat het werkt.
Verkopen we ook al aardig wat jaartjes, dus de ervaring is er.

2 apparaten, nou en. Maakt echt geen donder uit of je nou Elga + CV heb of de Daikin Intergas combi unit. Het is en blijft een warmtepomp en een cv. Een van de 2 delen/apparaten kan nog steeds kapot.

Besparing is niet slecht te voorspellen, want: ervaring.
Als ik weet wat je verbruikt, hoeveel personen er zijn en hoe je verwarmt (LTV, radiatoren of vloerverwarming) kan ik een besparing uitrekenen die binnen 10% van de waarheid ligt.
Waarom niet 1%? Omdat elk jaar anders is.

Verbruik je nu 2000m3 met 3 personen en vloerverwarming.
Dan bespaar je met de Elga gemakkelijk 1100-1300m3 en dit kost je (besparing maal 2,2) in kWh

Intergas werkt inderdaad samen met Daikin, maar elke nieuwe CV werkt met de Elga. Dat is de pracht van dat product. Daarom bestaat het al zo lang en heeft Remeha deze nu ook over genomen (Techneco).

Dan het meest frapante, warmtepompboiler.
Ik hoor veel mensen die zeggen/denken. Je krijgt hem bijna gratis.
Waar dan?

Bij een installateur uit de buurt heb ik een offerte gekregen, zij zitten qua prijs iets onder ons met WP boilers. En zelfs dan komt het nog niet uit.

Een 270L kost 1750 ex. btw.
Montage kost 525 ex. btw
Is 2750 incl. btw en montage. Mits je er vlakbij woont, anders komt er al snel 100 euro bij (ex).

De subsidie bedraagt 1250 euro.

Dus netto ben je altijd minimaal 1500 euro kwijt.

Dan de besparing:
Je bent met zijn 3en. Je verbruikt pakweg 250m3 per jaar aan sanitair warm water.

ALS de boiler het het hele jaar zou kunnen is de berekening dit:
250m3 besparing (180 euro)
Kost 600kWh aan stroom (138 euro)
Netto besparing: 42 euro.

1250/42 = 29.76 jaar.

Maar het apparaat kan het helemaal niet het hele jaar. Bij -20 krijgt hij je water echt geen 55 graden.
Ook niet bij -10.
Sterker nog, bij pakweg -5 kappen ze er gewoon mee.

En ik zeg net 600kWh, maar het kost waarschijnlijk meer.
Het COP van die dingen ligt onder de 3.

Je hebt dus altijd een backup nodig, CV, collectoren, etc.
(collectoren kunnen ook niet uit for the record).

Dus jouw idee, doe iets goed, ben ik met je eens.

In dit geval is dat je dak vol gooien met panelen (zoveel je nodig hebt) en een Elga pakken mits je minimaal 1500m3 verbruikt.
Verbruik je meer, prima, verdien je hem sneller terug.
Verbruik je minder (iets) dan kan het ook, mits je genoeg zonnepanelen kwijt kan.

Heb je vloerverwarming en budget, pak een Loria/Mercuria/Enviline/Waterstage of whatever merk je bij beland om full elektrisch te gaan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190609651
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2019 11:04 schreef bambino het volgende:

[..]

In 1 keer leggen is altijd beter, als dat kan er budget is. Anders neem je nu een iets te grote omvormer en leg je later panelen bij.
Welk paneel boeit niet, want optimizers van SE werken tot 370wp identiek (P370)

Je verhaal over Hybride ben ik absoluut niet met je eens.
Die Elga's verkoop ik als hete broodjes, niet vanwege de reclames maar omdat het werkt.
Verkopen we ook al aardig wat jaartjes, dus de ervaring is er.

2 apparaten, nou en. Maakt echt geen donder uit of je nou Elga + CV heb of de Daikin Intergas combi unit. Het is en blijft een warmtepomp en een cv. Een van de 2 delen/apparaten kan nog steeds kapot.

Besparing is niet slecht te voorspellen, want: ervaring.
Als ik weet wat je verbruikt, hoeveel personen er zijn en hoe je verwarmt (LTV, radiatoren of vloerverwarming) kan ik een besparing uitrekenen die binnen 10% van de waarheid ligt.
Waarom niet 1%? Omdat elk jaar anders is.

Verbruik je nu 2000m3 met 3 personen en vloerverwarming.
Dan bespaar je met de Elga gemakkelijk 1100-1300m3 en dit kost je (besparing maal 2,2) in kWh

Intergas werkt inderdaad samen met Daikin, maar elke nieuwe CV werkt met de Elga. Dat is de pracht van dat product. Daarom bestaat het al zo lang en heeft Remeha deze nu ook over genomen (Techneco).

We kunnen van mening verschillen. Ik vind het een halve oplossing, je blijft gas gebruiken, je blijft vast recht betalen voor gas.

quote:
Dan het meest frapante, warmtepompboiler.
Ik hoor veel mensen die zeggen/denken. Je krijgt hem bijna gratis.
Waar dan?

Bij een installateur uit de buurt heb ik een offerte gekregen, zij zitten qua prijs iets onder ons met WP boilers. En zelfs dan komt het nog niet uit.

Een 270L kost 1750 ex. btw.
Montage kost 525 ex. btw
Is 2750 incl. btw en montage. Mits je er vlakbij woont, anders komt er al snel 100 euro bij (ex).

De subsidie bedraagt 1250 euro.

Dus netto ben je altijd minimaal 1500 euro kwijt.

Dan de besparing:
Je bent met zijn 3en. Je verbruikt pakweg 250m3 per jaar aan sanitair warm water.

ALS de boiler het het hele jaar zou kunnen is de berekening dit:
250m3 besparing (180 euro)
Kost 600kWh aan stroom (138 euro)
Netto besparing: 42 euro.

1250/42 = 29.76 jaar.

Maar het apparaat kan het helemaal niet het hele jaar. Bij -20 krijgt hij je water echt geen 55 graden.
Ook niet bij -10.
Sterker nog, bij pakweg -5 kappen ze er gewoon mee.
Genoeg warmtepompboilers die de warmte uit de woning halen en de koude lucht naar buiten blazen. Dus dat verhaal van de buitentemperatuur gaat voor die modellen niet op ;)

Op Tweakers zag ik toch vaak warmtepompboilers voorbij komen die met subsidie praktisch gratis zijn, afgezien van de montage. Maar misschien zijn die mooie tijden voorbij?

quote:
Dus jouw idee, doe iets goed, ben ik met je eens.

In dit geval is dat je dak vol gooien met panelen (zoveel je nodig hebt) en een Elga pakken mits je minimaal 1500m3 verbruikt.
Verbruik je meer, prima, verdien je hem sneller terug.
Verbruik je minder (iets) dan kan het ook, mits je genoeg zonnepanelen kwijt kan.

Heb je vloerverwarming en budget, pak een Loria/Mercuria/Enviline/Waterstage of whatever merk je bij beland om full elektrisch te gaan.
pi_190610455
@TheFreshPrince en @bambino bedankt voor jullie info en discussie, voor mij erg leerzaam! Ik heb gegoogled naar een warmtepompboiler maar bijv bij milieucentraal of consumentenbond worden ze niet besproken.

Ik kwam ook op een hybride waterpomp vanwege de mogelijkheid tot koelen. Het koelen benodigt echter ook convector radiatoren met een condensafvoer zodat daar een extra investering voor nodig is. Ik vraag mij af of een goede split airco geen betere oplossing is. Maar misschien dat jullie daar ook iets over kunnen roepen.

In ons huis uit 1955 hebben we gewone radiatoren, geen vloerverwarming. In onze vorige woning hadden we vloerverwarming maar dat beviel ons niet echt. (We hebben dit jaar een pvc vloer laten leggen, dat voelt ook erg prettig aan bij blote voeten ;))
Het gasverbruik lag op 2800m3 maar dat is nu aan het zakken doordat de oudste uit huis is en door de nieuwe cv ketel.

Verdere maatregelen die gepland staan(mede door de subsidieregelingen van het rijk en onze gemeente ) zijn kruipruimte isolatie EPS parels ++ onder het oude gedeelte, onder de nieuwe aanbouw zit al vloerisolatie vanwege bouwvoorschriften.

Er blijkt al spouwmuurisolatie in onze woning te zitten, dus dat hoeft niet meer. Aanvullen of vervangen was volgens de 'adviseur' niet nodig en te kostbaar. De tussenmuur met de buren isoleren, daar begonnen ze niet aan.

Vorig jaar hebben we een deel van de beglazing vervangen door HR++ glas (de kozijnen moesten vervangen worden, dus gelijk gekozen voor HR++ glas) een deel van de beglazing bestaat uit dubbelglas van 30 en 15 jaar oud en enkelglas met voorzetramen dus ook deze gaan nu allemaal over naar HR++ glas.

Dus ons huis zou het toch redelijk moeten gaan doen met een hybride warmtepomp lijkt mij. Gasloos durf ik niet aan, dan zou ook een veel grotere investering vragen. ( We wonen aangrenzend aan weide/water gebied dus niet beschut tegen de elementen van de natuur.)

We zullen dus zowiezo flink gaan zakken met ons gasverbruik. We merken nu op de slaapkamer met HR++ glas een wereld van verschil qua comfort vergeleken met het enkelglas en voorzetramen. Veel behaaglijker, maar ook veel minder buitengeluid.
pi_190610552
Glas is op zich een goedkope manier van "upgraden", zeker als je het kan combineren met het reguliere schilderwerk.

Gasloos kan sneller dan je denkt, alleen is het rendement van een warmtepomp wel een stuk gunstiger als je de aanvoertemperatuur laag kan houden.

Ik zou nu eerst die zonnepanelen doen, over een paar jaar (?) de rest van het glas met het reguliere onderhoud, vloer isoleren ook nuttig.

Dan zou je als laatste nog je 2 of 3 grootste radiatoren kunnen vervangen door convectoren (bijvoorbeeld van Jaga met DBE fans) en dan zou een warmtepomp (gasloos) toch wel al snel moeten kunnen.

Dan ben je weer 10 jaar verder, is je CV-ketel ook (bijna) weer aan vervanging toe, etc.

Maar mijn kijk op zaken hoeft niet het beste te zijn, bambino heeft sowieso meer ervaring met hybride warmtepompen dan ik.

Bedenk wel: als gasloos het einddoel is (wat de overheid graag wil), is hybride niet de oplossing :P
pi_190616255
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2019 11:21 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

We kunnen van mening verschillen. Ik vind het een halve oplossing, je blijft gas gebruiken, je blijft vast recht betalen voor gas.
[..]

Genoeg warmtepompboilers die de warmte uit de woning halen en de koude lucht naar buiten blazen. Dus dat verhaal van de buitentemperatuur gaat voor die modellen niet op ;)

Op Tweakers zag ik toch vaak warmtepompboilers voorbij komen die met subsidie praktisch gratis zijn, afgezien van de montage. Maar misschien zijn die mooie tijden voorbij?
[..]

Het is ook een halve oplossing, dat maakt het niet per definitie fout.

Om nu Appeltjes woning als voorbeeld te nemen.
Die woning van het gas halen betekend incl. warmtepomp een investering van minimaal 20.000 euro.
Er zijn weinig mensen die dat er voor over hebben, laat staan of ze het überhaupt hebben.

Appeltje zegt nu 2800m3 te verbruiken, met 1 persoon minder, nieuwe cv en wat isolatie zal dat richting de 2200 gaan waarschijnlijk.

Dan is dit de berekening (met radiatoren):
@Appeltje

2200 verbruik is een besparing van pakweg 50%: 1100m3
Dit kost: 792 euro.

Het kost stroom, 2,2x dus 2400kWh = 552 euro
Netto besparing: 240 euro per jaar.

Ik plaats een Elga, all-in, voor pakweg 3200 euro netto.
Dus 13.33 jaar.

Grote besparing? Nee.
Waard? Als er budget is wel. Want je bent het de komende 13,33 jaar toch kwijt aan gas anders.
Je hebt net een nieuwe CV, dus de komende 15+ jaar zit je gebakken.

Maar nu het mooiste.
Is er ruimte voor meer panelen? Dan wordt de besparing anders.
Beste geval is volledig opwekken, 2400kWh Paneel of 8-9 extra.
Paneel kost pakweg 300 euro netto per stuk (boven op huidige offerte).
Dus 2700 euro netto.

Dan is de investering totaal (Elga en pv x9) 5900 euro.
Besparing (nu kost stroom 0): 792 euro.
Terugverdientijd: 7.45 jaar.

Tot slot. Warmtepompboiler met warmte uit eigen woning.
Bedenk dit eens praktisch? Waar moet die warmte weg komen? Uit de verwarming.
Dus dat kost energie.
Je onttrekt energie uit je woning en stopt het in een vat.
Dankzij het rendement van de pomp met aanvoertemperatuur 20c is dat wel rendabel te krijgen maar mensen vergeten dan wat het kost om je woning bij te verwarmen.
Het is niet zo dat die warmte anders over zou zijn ofzo.

Daarbij zijn ook die pompen niet gratis. Techniek is hetzelfde alleen de aanvoer is anders (WTW of mechanische ventilatie die er dan al moet zijn ipv buitenlucht).

Daarnaast duren die boilers lang voor ze warm zijn. Tussen de 4 en 8 uur.

Mijn warmtepomp (gasloos) kan de boiler met buitenlucht in een uur of 2 warm krijgen. Afhankelijk van de buitentemperatuur.

Dus voor Appeltje,
Mijn advies: koop zonnepanelen die je nodig hebt + 9 voor een Elga (mits ruimte) en een Elga.

En ja, dit is iets wat ik verkoop. Dus als je dit doet via ons verdien ik er iets aan.
Maar ik heb liever dat je dit koopt bij een ander, dan dat je een warmtepompboiler koopt en minder panelen.

Met PV en een Elga haal je de hoogst mogelijke besparing en zit je hier goed voor minimaal 15 jaar.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190616352
quote:
0s.gif Op maandag 23 december 2019 18:35 schreef bambino het volgende:

[..]

Daarnaast duren die boilers lang voor ze warm zijn. Tussen de 4 en 8 uur.

Mijn warmtepomp (gasloos) kan de boiler met buitenlucht in een uur of 2 warm krijgen. Afhankelijk van de buitentemperatuur.
Ja, ze doen er wel langer over, wat logisch is met het lage vermogen.

Met m'n 14kW Zubadan (don't ask :P ) op 100% heb ik m'n 200 liter vat meestal in 45 minuten weer op temperatuur.

Hij is nu echter begrensd op 50% vermogen (PAC kabeltje) en dan doet hij er bijna 2x zo lang over maar dat is nog steeds meer dan snel genoeg.

Voor verwarmen lijkt 7kW ruim voldoende, al is het nog niet echt winter geweest. Anders zet ik er wel een W1209 thermostaat tussen die hem onder de -5 vrijgeeft op 75% vermogen ;)

Wat betreft de rest, ik begrijp je verhaal. Maar ik ben ook van mening dat mensen teveel in 1x willen. Doe het in stappen, vervang het glas bij een schilderbeurt, doe een paar jaar later of eerder de vloerisolatie, kijk dan eens naar je afgiftesysteem, etc. Het is niet alsof we in 5 jaar van het gas moeten. Van het geld van zo'n hybride ketel kan je ook aardig wat isoleren, toch?
  maandag 23 december 2019 @ 18:46:04 #71
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190616420
quote:
0s.gif Op zaterdag 21 december 2019 12:05 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, ik heb mijn 2 omvormers ook in de garage hangen (oude foto, hier waren ze nog niet helemaal aangesloten)

1 is voor de 32 panelen op m'n garage, de ander voor de 36 panelen op m'n woning :P

[ afbeelding ]

Ik heb ze wat verder van de muur hangen (met wat restmateriaal van de aluminium montage profielen van de panelen) dan normaal en er zelf wat extra koeling op aangebracht die actief wordt bij een instelbare temperatuur.

[ afbeelding ]

Maar dat is de hobby ;)
Er nu pas achterkomen dat Magnet een andere username heeft gekregen :')
pi_190616449
quote:
1s.gif Op maandag 23 december 2019 18:46 schreef leolinedance het volgende:

[..]

:')
Ik loop er niet mee te koop ;)
pi_190617477
quote:
1s.gif Op maandag 23 december 2019 18:46 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Er nu pas achterkomen dat Magnet een andere username heeft gekregen :')
_O- eindelijk valt het kwartje bij me :9
Laat die handjes wapperen!
pi_190620153
Hoezo '9 panelen extra als je die kwijt kan'?

Er liggen totaal 9 panelen op m'n dak. Op dit moment net niet genoeg om het verbruik van de warmtepomp af te dekken. Maar wel bijna. En in het nieuwe jaar beginnen we met de aanpak van de benedenverdieping. Zoals het er nu naar uitziet worden alle kozijnen vernieuwd (HR++ of triple glas) en kunnen we ook beginnen met wat isolatie voor de steens muren.

Had ik maar plek voor meer panelen.

Wie weet op de volgende woning over enkele jaren. Een deel van de huidige overwaarde gaat in een bouwdepot voor duurzame maatregelen. Partner wil dan vloerverwarming door het hele huis, dus dan is een warmtepomp voor mij een no-brainer na de goede ervaringen in dit huis. De 7kW-er red het gewoon al twee jaar met matige isolatie en oude radiatoren.
pi_190647710
@bambino Ik las op milieucentraal dat je kunt testen of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Dit doe je door je cv ketel op 50C te zetten bij een buiten temperatuur van 5 tot 10 C en dan te kijken of je woning voldoende warm kan worden gestookt. Dit ga ik na de kerst dan ook uitproberen.

@TheFreshPrince, glas wil ik binnenkort doen, voor het comfort maar ook door de aantrekkelijke huidige subsidie van 30 +35 =65 euro p m2 glas van overheid en gemeente. Dat tikt bij zo'n 20m2 glas lekker aan. De ramen moeten ingefreesd worden, een offerte om het raamwerk gelijk te vervangen is 3000 euro duurder. Op vervangen van het raamwerk zit ook subsidie van 25 per m2, maar het achterhalen van de Uf waarde van het raamframe lijkt een onmogelijke opgave.

Ik vraag mij af of iemand zijn woning al heeft laten koelen door een warmtepomp en hoe dat effect is. Ik kan er weinig over terug vinden. Dat zou voor mij een reden zijn om serieus te overwegen om in de woon en slaapkamers de radiatoren te vervangen door lage verwarming radiatoren (ook geschikt voor koeling)

Het kost allemaal veel geld maar met de huidige subsidies wordt het aantrekkelijker gemaakt.

Vraag mij af of door de 'Urgenda' uitspraak nog iets zal veranderen in subsidie land of dat er andere maatregelen worden genomen om CO2 besparing aantrekkelijker te maken.
pi_190649771
quote:
[

Ik vraag mij af of iemand zijn woning al heeft laten koelen door een warmtepomp en hoe dat effect is. Ik kan er weinig over terug vinden. Dat zou voor mij een reden zijn om serieus te overwegen om in de woon en slaapkamers de radiatoren te vervangen door lage verwarming radiatoren (ook geschikt voor koeling)

Ik heb afgelopen hittegolf de warmtepomp wel laten koelen. Dit werkt met vloerverwarming (in de zomer dus vloerkoeling) best goed. Hele huis voelt koel aan, maar de koude vloer is niet prettig zonder schoenen. Nee, zelfs niet als het buiten 35 graden is.

Maar de warmtepomp is ook meer bedoeld om het huis koel te houden.Ik gebruik toch liever m'n LL-warmtepompen in de nacht of op zolder. Die ontvochtigen ook, werken sneller en zijn ook nog een zuiniger en comfortabeler in gebruik.
pi_190650003
quote:
1s.gif Op woensdag 25 december 2019 16:28 schreef Appeltje het volgende:
@:bambino Ik las op milieucentraal dat je kunt testen of je woning geschikt is voor een warmtepomp. Dit doe je door je cv ketel op 50C te zetten bij een buiten temperatuur van 5 tot 10 C en dan te kijken of je woning voldoende warm kan worden gestookt. Dit ga ik na de kerst dan ook uitproberen.

@:TheFreshPrince, glas wil ik binnenkort doen, voor het comfort maar ook door de aantrekkelijke huidige subsidie van 30 +35 =65 euro p m2 glas van overheid en gemeente. Dat tikt bij zo'n 20m2 glas lekker aan. De ramen moeten ingefreesd worden, een offerte om het raamwerk gelijk te vervangen is 3000 euro duurder. Op vervangen van het raamwerk zit ook subsidie van 25 per m2, maar het achterhalen van de Uf waarde van het raamframe lijkt een onmogelijke opgave.

Ik vraag mij af of iemand zijn woning al heeft laten koelen door een warmtepomp en hoe dat effect is. Ik kan er weinig over terug vinden. Dat zou voor mij een reden zijn om serieus te overwegen om in de woon en slaapkamers de radiatoren te vervangen door lage verwarming radiatoren (ook geschikt voor koeling)

Het kost allemaal veel geld maar met de huidige subsidies wordt het aantrekkelijker gemaakt.

Vraag mij af of door de 'Urgenda' uitspraak nog iets zal veranderen in subsidie land of dat er andere maatregelen worden genomen om CO2 besparing aantrekkelijker te maken.
CV lager zetten is sowieso slim. Al kan je hem 10 graden lager zetten, daar bespaar je mee.
Alleen, hoe lager het is, hoe langer het duurt voor je huis warm wordt. En hoe langer je in principe je thermostaat op 20/21 moet laten staan.

Dus het mooiste is dat punt bereiken wanneer je het huis warm krijgt en je thermostaat op 20/21 laat staan, altijd.

Zet je hem namelijk op 15 in de nacht, dan redt je het de volgende morgen niet om op tijd warm te zijn.

Maar goed, een Elga met 2000m3 bespaard je altijd genoeg om terug te verdienen.

Als je huis een tochtend hok zou zijn, dan was het namelijk niet 2000m3 maar 6000m3 en dan werkt een Elga dus niet.

Dus aan de hand van je verbruik en soort woning (ik ga even uit van een gezinswoning en niet een appartementje) weet ik of een Elga zin heeft.
En al helemaal als je genoeg ruimte hebt om een paar panelen meer te plaatsen dan je nu aan stroom nodig hebt. Dan kom je gewoon makkelijk onder de 10 jaar terugverdientijd.

En tot slot, is er geen budget, of niet genoeg, www.energiebespaarlening.nl
Lage rente, en maand lasten zijn om en nabij gelik (soms zelfs lager) dan je besparing.
Dus 0 euro investeren, en 10 jaar lang de lening betalen in plaats van je energiemaatschappij.
"Gratis" een systeem op je dak, na 10 jaar zelfs winst.
(mag trouwens ook als er wel budget is, maar dan kan je net zo goed eigen middelen gebruiken want sparen levert nu niks op).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190651765
Afgelopen twee zomers heb ik op de slaapkamers 'gekoeld' met LTV convectoren (Jaga Tempo met DBE ventilatoren). De ruimte koelt iets af, maar verwacht geen prestaties die vergelijkbaar zijn met een airc (lucht-lucht warmtepomp).

Met zo'n convector kun je niet meer dan een paar honderd watt koelen, een kleine binnenunit van een airco heeft al snel 1500 watt of meer koelvermogen.

Hoe de koeling in combinatie met vloerverwarming werkt weet ik niet. Ik verwacht dat je, in combinatie met luchtcirculatie in de ruimte best aardige resultaten kunt halen. Koude lucht blijft normaal immers laag bij de grond hangen. Met een stevige ventilator in de kamer kun je de lucht laten circuleren.

Nadeel van koelen met een warmetepomp ten opzichte van koelen met een airco, is dat de warmtepomp de lucht niet kan ontvochtigen. Hierdoor loopt de relatieve luchtvochtigheid in huis op, wat onprettig kan zijn. Een losse luchtontvochtiger kan hier een oplossing bieden.
pi_190663476
quote:
0s.gif Op woensdag 25 december 2019 22:12 schreef Ivo1985 het volgende:
Afgelopen twee zomers heb ik op de slaapkamers 'gekoeld' met LTV convectoren (Jaga Tempo met DBE ventilatoren). De ruimte koelt iets af, maar verwacht geen prestaties die vergelijkbaar zijn met een airc (lucht-lucht warmtepomp).

Met zo'n convector kun je niet meer dan een paar honderd watt koelen, een kleine binnenunit van een airco heeft al snel 1500 watt of meer koelvermogen.

Hoe de koeling in combinatie met vloerverwarming werkt weet ik niet. Ik verwacht dat je, in combinatie met luchtcirculatie in de ruimte best aardige resultaten kunt halen. Koude lucht blijft normaal immers laag bij de grond hangen. Met een stevige ventilator in de kamer kun je de lucht laten circuleren.

Nadeel van koelen met een warmetepomp ten opzichte van koelen met een airco, is dat de warmtepomp de lucht niet kan ontvochtigen. Hierdoor loopt de relatieve luchtvochtigheid in huis op, wat onprettig kan zijn. Een losse luchtontvochtiger kan hier een oplossing bieden.
Dank je wel ^O^
pi_190663648
quote:
0s.gif Op woensdag 25 december 2019 20:03 schreef bambino het volgende:

[..]

CV lager zetten is sowieso slim. Al kan je hem 10 graden lager zetten, daar bespaar je mee.
Alleen, hoe lager het is, hoe langer het duurt voor je huis warm wordt. En hoe langer je in principe je thermostaat op 20/21 moet laten staan.

Dus het mooiste is dat punt bereiken wanneer je het huis warm krijgt en je thermostaat op 20/21 laat staan, altijd.

Zet je hem namelijk op 15 in de nacht, dan redt je het de volgende morgen niet om op tijd warm te zijn.

Maar goed, een Elga met 2000m3 bespaard je altijd genoeg om terug te verdienen.

Als je huis een tochtend hok zou zijn, dan was het namelijk niet 2000m3 maar 6000m3 en dan werkt een Elga dus niet.

Dus aan de hand van je verbruik en soort woning (ik ga even uit van een gezinswoning en niet een appartementje) weet ik of een Elga zin heeft.
En al helemaal als je genoeg ruimte hebt om een paar panelen meer te plaatsen dan je nu aan stroom nodig hebt. Dan kom je gewoon makkelijk onder de 10 jaar terugverdientijd.

En tot slot, is er geen budget, of niet genoeg, www.energiebespaarlening.nl
Lage rente, en maand lasten zijn om en nabij gelik (soms zelfs lager) dan je besparing.
Dus 0 euro investeren, en 10 jaar lang de lening betalen in plaats van je energiemaatschappij.
"Gratis" een systeem op je dak, na 10 jaar zelfs winst.
(mag trouwens ook als er wel budget is, maar dan kan je net zo goed eigen middelen gebruiken want sparen levert nu niks op).
Ben je al situaties tegengekomen waarin een Elga minder presteert?
wat is de verwachtte levensduur van een Elga? En wat kost het jaarlijks onderhoud?

Las vannacht een 'column' waarin airco's (ook warmtepompen) werden aanbevolen ipv een warmtepompverwarming. De airco's zouden lokaal kunnen (bij) verwarmen, en daardoor effectiever in energiegebruik kunnen zijn.

Er komt momenteel zoveel info op mij af dat ik door de bomen het bos uit het oog lijk te raken.

Zonnepanelen, HR++ glas en kruipruimte isolatie komen er. Er is nu behoefte aan bijverwarming/koeling op de zolder kamer van 20 m2. We hopen dat het HR++ daar veel zal schelen (dakkapel met 5 m brede raampartij, is nu dubbel glas van +- 30 jaar oud) samen met een nieuwe radiator met grotere capaciteit. Ook zal het waterzijdig inregelen van de CV meer comfort brengen(hoop ik).
  donderdag 26 december 2019 @ 20:34:12 #81
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_190666986
quote:
1s.gif Op donderdag 26 december 2019 15:48 schreef Appeltje het volgende:

Las vannacht een 'column' waarin airco's (ook warmtepompen) werden aanbevolen ipv een warmtepompverwarming. De airco's zouden lokaal kunnen (bij) verwarmen, en daardoor effectiever in energiegebruik kunnen zijn.
warmte/kosten technisch kan je gelijk hebben.
Echter, verwarmen middels airco is niet echt comfortabel. Altijd geluid en een warme luchtstroom. Radiatoren en vloerverwarming zijn veel prettiger. Ik heb Jaga's met DBE fans, ook dat geluid is niet altijd fijn. Airco geeft nog meer geluid.
Tot nooit .......
pi_190667381
quote:
0s.gif Op donderdag 26 december 2019 20:34 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

warmte/kosten technisch kan je gelijk hebben.
Echter, verwarmen middels airco is niet echt comfortabel. Altijd geluid en een warme luchtstroom. Radiatoren en vloerverwarming zijn veel prettiger. Ik heb Jaga's met DBE fans, ook dat geluid is niet altijd fijn. Airco geeft nog meer geluid.
De DBE op normale stand hoor ik eigenlijk niet, op de "warmtepompstand" draaien ze sneller, dan hoor ik ze wel.

Met de boostknop hoor je ze uiteraard ook goed maar die knop gebruik ik vrijwel nooit.
  donderdag 26 december 2019 @ 22:18:53 #83
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_190668641
quote:
0s.gif Op donderdag 26 december 2019 21:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

De DBE op normale stand hoor ik eigenlijk niet, op de "warmtepompstand" draaien ze sneller, dan hoor ik ze wel.

Met de boostknop hoor je ze uiteraard ook goed maar die knop gebruik ik vrijwel nooit.

ik begreep al dat er dbe zijn m et wp-stand. De mijne hebben dst niet. Die zitten tussen wp en boost in. Net iets te hard eigenlijk,
Tot nooit .......
pi_190668817
quote:
0s.gif Op donderdag 26 december 2019 22:18 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik begreep al dat er dbe zijn m et wp-stand. De mijne hebben dst niet. Die zitten tussen wp en boost in. Net iets te hard eigenlijk,
Ik weet niet welke DBE je hebt maar de DBEC1.1 controllers van mij kan je op aanvoertemperatuur / kampertemperatuur instellen maar ook op warmtepompstand, op 26 graden Ta gaan de fans dan draaien en een stuk sneller.

Dat instellen doe je door zowel de + als de - knop op de controller tegelijk in te drukken en even vast te houden. Gaat het blauwe lampje knipperen dan is de warmtepompmodus uit, gaat het rode lampje knipperen dan staat hij aan.

De "warmtepompstand" biedt meer vermogen (afgifte) door het hogere toerental en hij blijft doordraaien, ook als de gewenste ruimtetemperatuur al is behaald. Pas onder de 26 graden Ta gaat hij weer uit.

(pagina 4, punt 8)
https://jaga.be/downloads/DBE/DBEC-11_manual.pdf

Ik heb dat een paar dagen getest en toen snel weer op de oude setting gezet. Het is hier ook niet nodig, voldoende afgifte hangen en dan heb ik toch liever stilte.

Die DBE controllers vind ik wel een mooi stukje techniek. Op Tweakers doen ze er vaak wat neerbuigend over omdat ze liever met Arduino en Raspberry's prutsen (is ook leuk) maar die DBE werkt mooi autonoom als je ze eenmaal hebt ingesteld.

Ik heb ook een Jaga Vertiga (verticale "design" convector met 8 fans) in de keuken en daar was ik niet tevreden mee, kon te weinig instellen en de fans gingen pas draaien bij een veel te hoge aanvoertemperatuur. De DBE printplaat is echter gewoon een DBEC1.1 maar dan met maar 1 temperatuursensor (aanvoer) en het draaiwieltje op een andere stand.

Stoute schoenen aangetrokken, draaiwieltje op de stand gezet van de normale convectoren maar dan mist hij de ruimtesensor (NTC) en knippert er een error lampje. Met wat knutselen een NTC gevonden die ongeveer gelijk is aan die er origineel bij zit, stekkertje van een oude videokaart fan gesloopt en die er aan gesoldeerd en sindsdien werkt hij ook als een normale Jaga DBE. De NTC wijkt een beetje af maar heb 'm iets hoger gezet en nu slaat hij keurig af bij 21 graden.

Knutselen is leuk :)

[ Bericht 1% gewijzigd door TheFreshPrince op 26-12-2019 22:48:10 ]
pi_190672911
quote:
1s.gif Op donderdag 26 december 2019 15:48 schreef Appeltje het volgende:

[..]

Ben je al situaties tegengekomen waarin een Elga minder presteert?
wat is de verwachtte levensduur van een Elga? En wat kost het jaarlijks onderhoud?

Las vannacht een 'column' waarin airco's (ook warmtepompen) werden aanbevolen ipv een warmtepompverwarming. De airco's zouden lokaal kunnen (bij) verwarmen, en daardoor effectiever in energiegebruik kunnen zijn.

Er komt momenteel zoveel info op mij af dat ik door de bomen het bos uit het oog lijk te raken.

Zonnepanelen, HR++ glas en kruipruimte isolatie komen er. Er is nu behoefte aan bijverwarming/koeling op de zolder kamer van 20 m2. We hopen dat het HR++ daar veel zal schelen (dakkapel met 5 m brede raampartij, is nu dubbel glas van +- 30 jaar oud) samen met een nieuwe radiator met grotere capaciteit. Ook zal het waterzijdig inregelen van de CV meer comfort brengen(hoop ik).
De Elga werkt over het algemeen altijd. Het enige wat kan verschillen is de terugverdientijd.
Verbruik je 1000m3 en heb je geen ruimte voor extra zonnepanelen. Dan heeft de Elga vrijwel geen zin.

Verbruik je 2000m3 en is er vloerverwarming (maar om welke reden dan ook nog niet de wens gasloos te gaan) en is er ruimte voor extra zonnepanelen, dan is het in een jaar of 6 terugverdiend.

Uiteindelijk draait het om geld.
En die enkele klant die ik krijg die het puur voor het milieu doet, prima natuurlijk. Maar daar verkoop ik het niet mee.

Dus in jou geval kan het uit, en is er ruimte voor extra PV, dan helemaal.

Een airco is fantastisch, ik heb er zelf 3.
Is het nu wat fris, knal ik hem ff aan en binnen 5 minuten voel ik de extra warmte.

Zou ik er mijn huis mee willen warm houden en opwarmen, nee. Blazende warme lucht, altijd, lijkt mij persoonlijk rete irritant.

Koelen is daarnaast gewoon geweldig. Geen warmtepomp (lucht/water - grond/water) die daar tegen op kan.
Koele lucht, blazend in je kamer is prima. En vind niemand over het algemeen vervelend.

Is er budget, en wil je ergens graag goed kunnen koelen dan is het advies om daar een airco bij te zetten.

Maar in jou situatie zou ik eerst voor de isolatie PV en Elga gaan. Of je nou bij mij koopt of een ander.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  vrijdag 27 december 2019 @ 07:12:51 #86
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_190673361
quote:
0s.gif Op donderdag 26 december 2019 22:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik weet niet welke DBE je hebt maar de DBEC1.1 controllers van mij kan je op aanvoertemperatuur / kampertemperatuur instellen maar ook op warmtepompstand, op 26 graden Ta gaan de fans dan draaien en een stuk sneller.
ik heb de dbec.01 alweer een jaar of 10 oud...

ik moet het zonder al die fancy knopjes doen.

ik heb hem gekoppeld aan mijn evohome met de bdr91 van honeywell. als er warmtevraag voor een zone is dan gaat hij aan.
Mijn Ta is ook iets hoger, 30-40 graden.
Tot nooit .......
pi_190675874
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 december 2019 07:12 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik heb de dbec.01 alweer een jaar of 10 oud...
[ afbeelding ]
ik moet het zonder al die fancy knopjes doen.

ik heb hem gekoppeld aan mijn evohome met de bdr91 van honeywell. als er warmtevraag voor een zone is dan gaat hij aan.
Mijn Ta is ook iets hoger, 30-40 graden.
Ah ja, ontwikkelingen staan niet stil gelukkig ;)

DBH is er inmiddels ook, met als feature:

quote:
Energiezuinig niet-condenserend koelen in combinatie met elke warmtepomp die koelwater kan leveren.
https://www.jaga.nl/technologie/dynamic-boost-hybrid

Maar wat bambino ook zegt: wil je koelen, hang een airco neer.
Er komt hier zeker ook nog ooit een airco.
pi_190676603
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 december 2019 11:28 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ah ja, ontwikkelingen staan niet stil gelukkig ;)

DBH is er inmiddels ook, met als feature:
[..]

https://www.jaga.nl/technologie/dynamic-boost-hybrid

Maar wat bambino ook zegt: wil je koelen, hang een airco neer.
Er komt hier zeker ook nog ooit een airco.
Ik heb in 3 appartementen van mij die ik verhuur als short-stay overal airco’s neergezet. Iets extra betaald zodat ze ook kunnen verwarmen.

Het scheelt mij ook enorm in de gas! Sterker nog, ik heb de thermostaat er maar afgehaald. Hij is al energiezuinig en stroom is ook gewoon goedkoper dan gas.

Alleen lieve en meedenkenende Portugezen en Spanjaarden laten ‘m uit. Reden is omdat zij denken dat stroom heel duur is. Dat komt omdat stroom enorm duur is op het Iberisch schiereiland (voor ze).

[ Bericht 1% gewijzigd door RoW_0 op 27-12-2019 16:22:34 ]
pi_190676718
Over Spanje gesproken, bizar dat in een land dat zo gunstig is voor PV pas dit jaar serieuze stappen zijn gezet om wat met PV te doen.
Zonnepanelen werden altijd zwaar ontmoedigd.

https://www.spanjevandaag.com/06/04/2019/zonnepanelen-hebben-in-spanje-is-vanaf-nu-interessant
  vrijdag 27 december 2019 @ 12:43:36 #90
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_190677294
quote:
1s.gif Op vrijdag 27 december 2019 12:05 schreef RoW_0 het volgende:

[..]

Ik heb in 3 appartementen van mij die ik verhuur als short-stay overal airco’s neergezet. Iets extra betaald zodat ze ook kunnen verwarmen.

Het scheelt mij ook enorm in de gas! Sterker nog, ik heb de thermostaat er maar afgehaald. Hij is al energiezuinig en stroom is ook gewoon goedkoper dan gas.

Alleen lieve en meedenkenende Portugezen en Spanjaarden laten ‘m uit. Reden is omdat zij denken dat stroom heel duur is. Dat komt omdat stroom enorm duur is op het Iberisch schiereiland.
stroom is in portugal ongeveer even duur als in Nederland.
Het salaris is echter nog niet 1/3. Een politieagent start bij 800 en eindigd bij 1100 of zo..
LNG heb ik ooit eens nagerekend en is per Kj 2x zo duur als ons aardgas.
Tot nooit .......
  dinsdag 31 december 2019 @ 13:24:09 #91
158136 Joooo-pi
Do you want a balloon...
pi_190803784
Grappig dat ik op de laatste dag nog de 4200 aan ga tippen! :D
heitieh
pi_190803911
quote:
99s.gif Op dinsdag 31 december 2019 13:24 schreef Joooo-pi het volgende:
Grappig dat ik op de laatste dag nog de 4200 aan ga tippen! :D
Grappig :D

Ik wilde ook net m'n mijlpaal van 15.000kWh in 2019 posten.

Op de valreep nog net gehaald :D

https://pvoutput.org/aggregate.jsp?id=70798&sid=62890&v=0&t=y
pi_190889513
Vast al eens voorbij gekomen maar welke energie leverancier is gunstig bij zonnepanelen?
We gebruiken nog wel redelijk wat gas.
pi_190889734
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 14:50 schreef F_r het volgende:
Vast al eens voorbij gekomen maar welke energie leverancier is gunstig bij zonnepanelen?
We gebruiken nog wel redelijk wat gas.
Vooropgesteld: je kan met stroom en gas prima bij 2 verschillende leveranciers zitten.

Wat betreft stroom telt nu (nog):

- hoeveel verbruik je
- hoeveel wek je op
- heb je overschot aan opgewekte stroom en zo ja; hoeveel

Als je nu minder opwekt dan dat je verbruikt, zou ik vooral naar de "welkomstbonus" kijken die je kan krijgen bij het overstappen. Omdat je (nu nog) kan salderen is het zonder overschot niet zo interessant bij welke leverancier je zit, afgezien van die bonus.

Als je meer opwekt dan dat je verbruikt, dan kan PowerPeers of GreenChoice interessant zijn maar dan moet dat prijsverschil ook weer opwegen tegen een eventuele "welkomstbonus" bij het overstappen.

Al met al dus niet een kant-en-klaar antwoord op, met je gegevens invullen op https://www.gaslicht.com kan je een redelijke inschatting maken.

(En na 2022 verandert dit allemaal weer omdat salderen in stapjes wordt afgebouwd.)

Omdat ik zo'n 7000kWh teruglever is voor mij GreenChoice interessant (die betalen 11 cent per kWh voor je overschot zolang je overschot in totaal onder de 10.000kWh blijft).
Overstappen is daardoor voor mij niet interessant, ik kreeg afgelopen jaar zo'n ¤825 terug (bij een voorschot van ¤5 per maand).
pi_190890033
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 15:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Vooropgesteld: je kan met stroom en gas prima bij 2 verschillende leveranciers zitten.

Wat betreft stroom telt nu (nog):

- hoeveel verbruik je
- hoeveel wek je op
- heb je overschot aan opgewekte stroom en zo ja; hoeveel

Als je nu minder opwekt dan dat je verbruikt, zou ik vooral naar de "welkomstbonus" kijken die je kan krijgen bij het overstappen. Omdat je (nu nog) kan salderen is het zonder overschot niet zo interessant bij welke leverancier je zit, afgezien van die bonus.

Als je meer opwekt dan dat je verbruikt, dan kan PowerPeers of GreenChoice interessant zijn maar dan moet dat prijsverschil ook weer opwegen tegen een eventuele "welkomstbonus" bij het overstappen.

Al met al dus niet een kant-en-klaar antwoord op, met je gegevens invullen op https://www.gaslicht.com kan je een redelijke inschatting maken.

(En na 2022 verandert dit allemaal weer omdat salderen in stapjes wordt afgebouwd.)

Omdat ik zo'n 7000kWh teruglever is voor mij GreenChoice interessant (die betalen 11 cent per kWh voor je overschot zolang je overschot in totaal onder de 10.000kWh blijft).
Overstappen is daardoor voor mij niet interessant, ik kreeg afgelopen jaar zo'n ¤825 terug (bij een voorschot van ¤5 per maand).
Onze meter loopt nog terug.
Ik vreesde al dat het lastig was. Bedankt voor je uitgebreide antw
pi_190890376
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 15:33 schreef F_r het volgende:

[..]

Onze meter loopt nog terug.
Ik vreesde al dat het lastig was. Bedankt voor je uitgebreide antw
Het is zeker niet lastig, alleen geef je onvoldoende informatie om er een advies uit te laten rollen ;)

Zolang je kan salderen maakt het niet uit of hij terug loopt of dat je 2 losse telwerken hebt.

Eind 2022 willen ze vast alle oude meters vervangen hebben, anders loopt de afbouw saldering vertraging op. Dus je zal dan een meter krijgen met 2 telwerken (1 voor afname, 1 voor teruglevering).

Als je eindstand lager is dan je beginstand, dan heb je een overschot en dan is GreenChoice of PowerPeers wel interessant.

En anders is het vaak interessanter om voor de overstapbonus te gaan, dat kan al snel ¤175 of meer per jaar schelen. Bij een klein overschot is die overstapbonus overigens ook interessanter dan voor de hoogste terug leververgoeding te gaan.
pi_190890397
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 15:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Vooropgesteld: je kan met stroom en gas prima bij 2 verschillende leveranciers zitten.

Wat betreft stroom telt nu (nog):

- hoeveel verbruik je
- hoeveel wek je op
- heb je overschot aan opgewekte stroom en zo ja; hoeveel

Als je nu minder opwekt dan dat je verbruikt, zou ik vooral naar de "welkomstbonus" kijken die je kan krijgen bij het overstappen. Omdat je (nu nog) kan salderen is het zonder overschot niet zo interessant bij welke leverancier je zit, afgezien van die bonus.

Als je meer opwekt dan dat je verbruikt, dan kan PowerPeers of GreenChoice interessant zijn maar dan moet dat prijsverschil ook weer opwegen tegen een eventuele "welkomstbonus" bij het overstappen.

Al met al dus niet een kant-en-klaar antwoord op, met je gegevens invullen op https://www.gaslicht.com kan je een redelijke inschatting maken.

(En na 2022 verandert dit allemaal weer omdat salderen in stapjes wordt afgebouwd.)

Omdat ik zo'n 7000kWh teruglever is voor mij GreenChoice interessant (die betalen 11 cent per kWh voor je overschot zolang je overschot in totaal onder de 10.000kWh blijft).
Overstappen is daardoor voor mij niet interessant, ik kreeg afgelopen jaar zo'n ¤825 terug (bij een voorschot van ¤5 per maand).
Denk powerpeers nog interessanter. Dit jaar kreeg ik over 2k teruglevering 15ct. De rest 11ct. Ze hebben ook welkomstbonus.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190890495
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 16:00 schreef Patroon het volgende:

[..]

Denk powerpeers nog interessanter. Dit jaar kreeg ik over 2k teruglevering 15ct. De rest 11ct. Ze hebben ook welkomstbonus.
Ja, klopt, hangt af van hoeveel overschot je hebt volgens mij. Noemde hem ook als eerste.

PowerPeers gaat tot 5.000kWh per jaar, GreenChoice tot 10.000kWh als ik het goed herinner.

Voor mij is PowerPeers dan weer niet handig met 7.000kWh overschot per jaar.
Sowieso wel benieuwd hoe dat straks wordt als salderen (geheel) is afgebouwd, dan zou ik nog veel meer overschot hebben (sowieso boven de 10.000kWh) want ik wek zo'n 15.000kWh op waarvan ik ~25% direct zelf verbruik.
pi_190890588
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 16:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, klopt, hangt af van hoeveel overschot je hebt volgens mij. Noemde hem ook als eerste.

PowerPeers gaat tot 5.000kWh per jaar, GreenChoice tot 10.000kWh als ik het goed herinner.

Voor mij is PowerPeers dan weer niet handig met 7.000kWh overschot per jaar.
Sowieso wel benieuwd hoe dat straks wordt als salderen (geheel) is afgebouwd, dan zou ik nog veel meer overschot hebben (sowieso boven de 10.000kWh) want ik wek zo'n 15.000kWh op waarvan ik ~25% direct zelf verbruik.
Ah ja daar zit wel een limiet aan.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190891287
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 16:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, klopt, hangt af van hoeveel overschot je hebt volgens mij. Noemde hem ook als eerste.

PowerPeers gaat tot 5.000kWh per jaar, GreenChoice tot 10.000kWh als ik het goed herinner.

Voor mij is PowerPeers dan weer niet handig met 7.000kWh overschot per jaar.
Sowieso wel benieuwd hoe dat straks wordt als salderen (geheel) is afgebouwd, dan zou ik nog veel meer overschot hebben (sowieso boven de 10.000kWh) want ik wek zo'n 15.000kWh op waarvan ik ~25% direct zelf verbruik.
Bij powerpeers kan je ondertussen ook stroom aan andere leden verkopen. Gaat automatisch zodra een klant jou geselecteerd heeft. Ik heb er inmiddels ruim 20 aan hangen, en dat levert bijna 80 euro per jaar extra op.
Elke kWh die via mijn zonnepanelen naar een van die klanten wordt geleverd (fictief natuurlijk) levert mij 0,04 euro op.

Dit is 100% extra boven op de voordelen die ze al hebben.

p.s. als je via mij lid wordt krijgen we nog eens beide 30 euro :P
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zondag 5 januari 2020 @ 17:08:53 #101
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190891293
quote:
1s.gif Op zondag 30 juni 2019 12:55 schreef leolinedance het volgende:

[..]

Ik snap heel goed dat die bedrijven dat willen, maar op een paar (vroeg- ;) ) gepensioneerden na zit natuurlijk niemand daarop te wachten. Onder andere daarom verwacht ik dat 1-1-2023 veel te ambitieus is.

Maar ik begrijp ook dat je de lat hoog moet leggen. Intern zijn ze misschien al tevreden als het 1-1-2024 wordt.
En we zijn weer een half jaar verder en niets meer gehoord over het vervangen van onze draaischijfmeter. Ben benieuwd of er in 2020 weer aangeklopt gaat worden.
pi_190891327
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 17:08 schreef bambino het volgende:

[..]

Bij powerpeers kan je ondertussen ook stroom aan andere leden verkopen. Gaat automatisch zodra een klant jou geselecteerd heeft. Ik heb er inmiddels ruim 20 aan hangen, en dat levert bijna 80 euro per jaar extra op.
Elke kWh die via mijn zonnepanelen naar een van die klanten wordt geleverd (fictief natuurlijk) levert mij 0,04 euro op.

Dit is 100% extra boven op de voordelen die ze al hebben.

p.s. als je via mij lid wordt krijgen we nog eens beide 30 euro :P
Jij bent ook een fijne vriend, mijn potentiëlen wegkapen.

Die voordelen en 30 euro voor jou en voor mij kan ook bij mij :)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190891342
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 16:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ja, klopt, hangt af van hoeveel overschot je hebt volgens mij. Noemde hem ook als eerste.

PowerPeers gaat tot 5.000kWh per jaar, GreenChoice tot 10.000kWh als ik het goed herinner.

Voor mij is PowerPeers dan weer niet handig met 7.000kWh overschot per jaar.
Sowieso wel benieuwd hoe dat straks wordt als salderen (geheel) is afgebouwd, dan zou ik nog veel meer overschot hebben (sowieso boven de 10.000kWh) want ik wek zo'n 15.000kWh op waarvan ik ~25% direct zelf verbruik.
Wij hebben afgelopen jaar 2.1k teruggeleverd bovenop het salderen. Komende jaar zal dit zo'n 4.1k zijn maar iig nog net onder de 5k.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190891508
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 17:11 schreef Patroon het volgende:

[..]

Jij bent ook een fijne vriend, mijn potentiëlen wegkapen.

Die voordelen en 30 euro voor jou en voor mij kan ook bij mij :)
Haha, het is mij om het even.

Zolang elke powerpeer gebruiker mij selecteert als stroomafnemer ben ik ook snel tevreden (iedereen mag er 5 kiezen).

En ik wil het best 50-50 met je doen mocht er iemand via mij komen of via jou.
Dan heeft de nieuwe aanmelder nog steeds 30, en een van ook 30 die dan 15 overmaakt naar de ander :P

p.s. ik riep 2 jaar geleden al dat je via mij kon aanmelden :P
Toen kreeg je echter nog 1 keer gratis schoonmaken van je panelen en dat is een heel stuk meer waard dan 3 tientjes. Daar zijn ze logischerwijs mee gestopt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190891714
Nog een powerpeer hier, afnemen mag ook via mij :D

Wij hebben sinds een maand een elektrische auto, dus het stroomverbruik vliegt omhoog :P benieuwd of we dit jaar nog meer gaan terugleveren dan afnemen.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_190891782
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 17:25 schreef bambino het volgende:

[..]

Haha, het is mij om het even.

Zolang elke powerpeer gebruiker mij selecteert als stroomafnemer ben ik ook snel tevreden (iedereen mag er 5 kiezen).

En ik wil het best 50-50 met je doen mocht er iemand via mij komen of via jou.
Dan heeft de nieuwe aanmelder nog steeds 30, en een van ook 30 die dan 15 overmaakt naar de ander :P

p.s. ik riep 2 jaar geleden al dat je via mij kon aanmelden :P
Toen kreeg je echter nog 1 keer gratis schoonmaken van je panelen en dat is een heel stuk meer waard dan 3 tientjes. Daar zijn ze logischerwijs mee gestopt.
😜👍
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190891801
quote:
1s.gif Op zondag 5 januari 2020 17:37 schreef d.k. het volgende:
Nog een powerpeer hier, afnemen mag ook via mij :D

Wij hebben sinds een maand een elektrische auto, dus het stroomverbruik vliegt omhoog :P benieuwd of we dit jaar nog meer gaan terugleveren dan afnemen.
Hoe zit dat straks eigenlijk met electrische auto en einde salderen? Overdag terugleveren en dan avonds weer duur inkopen voor de auto?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190892475
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 17:44 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hoe zit dat straks eigenlijk met electrische auto en einde salderen? Overdag terugleveren en dan avonds weer duur inkopen voor de auto?
Ja, echter is het "goedkoop terugleveren en normaal inkopen".
De stroom die je koopt wordt niet duurder.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190892719
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 18:20 schreef bambino het volgende:

[..]

Ja, echter is het "goedkoop terugleveren en normaal inkopen".
De stroom die je koopt wordt niet duurder.
Nee klopt, maar door het afschaffen van het salderen, wordt het voor EV bezitters wel een stuk minder voordelig.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190893582
Voor de EV bezitters wordt het vooral hopen dat er eindelijk een doorbraak komt in het goedkoop thuis opslaan van stroom.
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
  zondag 5 januari 2020 @ 19:51:51 #111
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190893919
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 18:35 schreef Patroon het volgende:

[..]

Nee klopt, maar door het afschaffen van het salderen, wordt het voor EV bezitters wel een stuk minder voordelig.
Dat klopt, maar de meesten zijn leaserijders die schijt hebben aan de tarieven. Ik hoor daar ook bij overigens. Als straks partikulieren aan de EV gaan krijg je inderdaad te maken met het euvel wat jij nu schetst. Maar ook lang niet iedereen weet dat de tarieven bij laadpalen ook schrikbarend hoog kunnen zijn tot Eur 0,50 / kWh of zelfs meer. Als je die veel moet gebruiken wordt het nog een stuk minder voordelig.
  zondag 5 januari 2020 @ 20:02:58 #112
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_190894077
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 19:31 schreef Asschen_sukar het volgende:
Voor de EV bezitters wordt het vooral hopen dat er eindelijk een doorbraak komt in het goedkoop thuis opslaan van stroom.
En dan nog los je het probleem slechts voor een klein deel op. Alleen in de zomermaanden wanneer er sprake is van een energie-overschot (zoals bij de meeste PV-bezitters) heeft dit zin. Je gaat het pas fatsoenlijk oplossen als je een paar 1000 kWh kunt opslaan.
pi_190894228
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 17:44 schreef Patroon het volgende:

[..]

Hoe zit dat straks eigenlijk met electrische auto en einde salderen? Overdag terugleveren en dan avonds weer duur inkopen voor de auto?
Jep, maar nog altijd goedkoper dan benzine. En december is wat dat betreft 'duur' door de kou een lage range, relatief veel rijden ivm familiebezoek en niet werken (man kan op het werk laden, dat moet nu thuis). Overigens rijden wij hem niet in de lease, het is een tweedehands I3.

Ik heb net even naar het jaarrapport van de panelen gekeken: 3511 kwh opgewekt in 2019. Dat is niet helemaal zuiver want er mist minimaal een week waarin de verbinding eruit lag, maar het geeft wel een idee. Er liggen 12 panelen, 280 per stuk op het dak.

[ Bericht 18% gewijzigd door d.k. op 05-01-2020 20:18:36 ]
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_190895537
Beste zonnepaneel goeroes,

Ik wil graag zonnepanelen gaan (laten) aanleggen op ons dak. Ons huis heeft echter niet een heel standaard dak, daarom schakel ik graag jullie hulp in. Geïnspireerd door de volle daken van een aantal van jullie, wil ik mijn dak ook graag zo vol mogelijk leggen. 😊

Ons dak:
Ons dak is op het noorden onder een hoek van 17 graden. Op het dak laten we een dakkapel plaatsen. Daarnaast hebben we naast ons scheve dag nog een plat dak, wat aan de oostkant van het huis zit. Doordat dit platte dak lager is dan het scheve dak, ligt het vanaf ongeveer 14:00 in de schaduw. Ook een paar foto’s van onze situatie, dat zegt waarschijnlijk meer 😉

Ons idee:
We denken aan 10 zonnepanelen (zoveel kunnen een aantal buren ook kwijt) op het bovenste deel van het dak. Deze panelen liggen dan op het noorden.
Verder laten we dit jaar een dakkapel plaatsen, waardoor we ook zonnepanelen op het zuiden kunnen leggen (buren hebben 8 panelen op de dakkapel).
En tot slot zitten we te denken aan een aantal panelen op het oosten. Dit is een plat dak, deze staat echter dan wel een groot deel van de dag in de schaduw van de woning. Ook geen idee hoeveel panelen hier zouden kunnen, het dak is ongeveer 2 meter breed en 10 meter lang.
We hebben ook even over de garage nagedacht, maar hier is nog minder rechtstreekse zon.

Onze vragen:
- Alles: Alle tips en adviezen zijn van harte welkom!
- Alles: Wat voor type panelen raden jullie aan voor de verschillende dakdelen?
- Alles: Hoeveel strings moeten ze maken met de dakdelen in drie verschillende richtingen?
- Alles: Hebben jullie tips voor goede leveranciers voor ons dak met verschillende smaken? We wonen in de regio Den Haag.

- Oost: hebben panelen op Oost zin als ze de halve dag in de schaduw van het huis staan (schuine dak is namelijk veel hoger dan het platte dak)?
- Oost: Moet ik op Oost omvormers gebruiken als de achterste panelen veel eerder in de schaduw komen dan de voorste panelen?
- Oost: Of zou ik de voorste panelen op het plat dak wellicht beter op zuid kunnen plaatsen en enkel de achtersten op Oost?

Dank alvast!


  zondag 5 januari 2020 @ 21:39:40 #115
382904 Gieliovd
Klustijger
pi_190896343
Tussen de 0,2 en 0,5 kWh afgelopen dagen opbrengst _O-
Laat die handjes wapperen!
  maandag 6 januari 2020 @ 09:46:10 #116
82396 nils7
De forumkrokodil
pi_190901541
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 21:07 schreef SunshineSeeker het volgende:
Beste zonnepaneel goeroes,

Ik wil graag zonnepanelen gaan (laten) aanleggen op ons dak. Ons huis heeft echter niet een heel standaard dak, daarom schakel ik graag jullie hulp in. Geïnspireerd door de volle daken van een aantal van jullie, wil ik mijn dak ook graag zo vol mogelijk leggen. 😊

Ons dak:
Ons dak is op het noorden onder een hoek van 17 graden. Op het dak laten we een dakkapel plaatsen. Daarnaast hebben we naast ons scheve dag nog een plat dak, wat aan de oostkant van het huis zit. Doordat dit platte dak lager is dan het scheve dak, ligt het vanaf ongeveer 14:00 in de schaduw. Ook een paar foto’s van onze situatie, dat zegt waarschijnlijk meer 😉

Ons idee:
We denken aan 10 zonnepanelen (zoveel kunnen een aantal buren ook kwijt) op het bovenste deel van het dak. Deze panelen liggen dan op het noorden.
Verder laten we dit jaar een dakkapel plaatsen, waardoor we ook zonnepanelen op het zuiden kunnen leggen (buren hebben 8 panelen op de dakkapel).
En tot slot zitten we te denken aan een aantal panelen op het oosten. Dit is een plat dak, deze staat echter dan wel een groot deel van de dag in de schaduw van de woning. Ook geen idee hoeveel panelen hier zouden kunnen, het dak is ongeveer 2 meter breed en 10 meter lang.
We hebben ook even over de garage nagedacht, maar hier is nog minder rechtstreekse zon.

Onze vragen:
- Alles: Alle tips en adviezen zijn van harte welkom!
- Alles: Wat voor type panelen raden jullie aan voor de verschillende dakdelen?
- Alles: Hoeveel strings moeten ze maken met de dakdelen in drie verschillende richtingen?
- Alles: Hebben jullie tips voor goede leveranciers voor ons dak met verschillende smaken? We wonen in de regio Den Haag.

- Oost: hebben panelen op Oost zin als ze de halve dag in de schaduw van het huis staan (schuine dak is namelijk veel hoger dan het platte dak)?
- Oost: Moet ik op Oost omvormers gebruiken als de achterste panelen veel eerder in de schaduw komen dan de voorste panelen?
- Oost: Of zou ik de voorste panelen op het plat dak wellicht beter op zuid kunnen plaatsen en enkel de achtersten op Oost?

Dank alvast!

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ik zit niet in Dakkapel land maar weet wel dat een paneel best zwaar kan zijn (de mijne waren al 25 kg).
Bij 8 stuks kijk je al zo tegen 200kg aan.

Dus ik zou dat wel even melden bij de dakkapel-boer dat je ze er op wil leggen.
Misschien maakt het geen ruk uit maar een AZ-stadion akkafietje wil je vermijden.

Mijn dak ligt op het zuiden dus heb overigens geen last van, maar ik zou wel optmizers gebruiken als je veel schaduw zones kan hebben.
N/A
Disclaimer: ik ben geen expert maar shitposter, dit is geen advies en aan deze post zijn geen rechten te ontlenen
pi_190902687
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 21:07 schreef SunshineSeeker het volgende:
Beste zonnepaneel goeroes,

Ik wil graag zonnepanelen gaan (laten) aanleggen op ons dak. Ons huis heeft echter niet een heel standaard dak, daarom schakel ik graag jullie hulp in. Geïnspireerd door de volle daken van een aantal van jullie, wil ik mijn dak ook graag zo vol mogelijk leggen. 😊

Ons dak:
Ons dak is op het noorden onder een hoek van 17 graden. Op het dak laten we een dakkapel plaatsen. Daarnaast hebben we naast ons scheve dag nog een plat dak, wat aan de oostkant van het huis zit. Doordat dit platte dak lager is dan het scheve dak, ligt het vanaf ongeveer 14:00 in de schaduw. Ook een paar foto’s van onze situatie, dat zegt waarschijnlijk meer 😉

Ons idee:
We denken aan 10 zonnepanelen (zoveel kunnen een aantal buren ook kwijt) op het bovenste deel van het dak. Deze panelen liggen dan op het noorden.
Verder laten we dit jaar een dakkapel plaatsen, waardoor we ook zonnepanelen op het zuiden kunnen leggen (buren hebben 8 panelen op de dakkapel).
En tot slot zitten we te denken aan een aantal panelen op het oosten. Dit is een plat dak, deze staat echter dan wel een groot deel van de dag in de schaduw van de woning. Ook geen idee hoeveel panelen hier zouden kunnen, het dak is ongeveer 2 meter breed en 10 meter lang.
We hebben ook even over de garage nagedacht, maar hier is nog minder rechtstreekse zon.

Onze vragen:
- Alles: Alle tips en adviezen zijn van harte welkom!
- Alles: Wat voor type panelen raden jullie aan voor de verschillende dakdelen?
- Alles: Hoeveel strings moeten ze maken met de dakdelen in drie verschillende richtingen?
- Alles: Hebben jullie tips voor goede leveranciers voor ons dak met verschillende smaken? We wonen in de regio Den Haag.

- Oost: hebben panelen op Oost zin als ze de halve dag in de schaduw van het huis staan (schuine dak is namelijk veel hoger dan het platte dak)?
- Oost: Moet ik op Oost omvormers gebruiken als de achterste panelen veel eerder in de schaduw komen dan de voorste panelen?
- Oost: Of zou ik de voorste panelen op het plat dak wellicht beter op zuid kunnen plaatsen en enkel de achtersten op Oost?

Dank alvast!

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Je zit voor ons wel wat ver weg, maar we doen het wel (mocht je een offerte willen, ff pm met je exacte adres, naam en email).

Ik denk dat de foto die je plaatst niet jouw huis is? Je schrijft dat er nog een dakkapel komt, maar op de foto zit er al een dakkapel op?

Of jouw dakkapel het aan kan is simpel, hoogstwaarschijnlijk wel, immers is deze nieuw en zal deze ook volgens nieuwe standaarden worden gebouwd.
Vraag voor de zekerheid aan het bedrijf die hem komt plaatsen.
Wellicht kunnen ze nu nog iets aanpassen voor extra stevigheid.

Op het dakkapel zal het rendement goed zijn, zo'n 90%.

Op het noord dak zal dit beduiden minder zijn. Ga uit van 60% (misschien iets hoger, want het is lage helling).
Op oost zal het 70-75% zijn.

Ga uit van panelen van 310wp, en zo kan je zelf ongeveer berekenen wat je kan opwekken.

Type paneel: onbelangrijk, alle panelen doen +/- hetzelfde.
Sunpower is beter, ook veel duurder. Net al LG en Panasonic.
Ik bied ze niet eens aan. Simpel paneel, 300-320wp, meest bang voor je buck.

Hoeveel strings: hangt af van omvormer, niet richting.
Dit is sowieso een optimizer opstelling. 3 richtingen kan alleen met optimizers óf meerdere omvormer. Dus optimizers, dus string indeling is anders.

Met 3 fase 8k van SolarEdge, is dit gewoon allemaal 1 string.

Tips goed leveranciers? Kan ik niet onpartijdig beantwoorden :D

Panelen op oost hebben zin, meer dan op noord. Dus indien budget er is, doen.
Als er meer panelen op zuid passen, prima. Met optimizers mag je alles combineren. Dus per paneel de beste richting.

Op dakkapel kan je er ook voor kiezen om voor een oost/west opstelling te gaan. Kan je meer panelen kwijt (let op, dus ook meer gewicht).

Ziet er zo uit:
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  maandag 6 januari 2020 @ 11:53:18 #118
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_190902883
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2020 21:39 schreef Gieliovd het volgende:
Tussen de 0,2 en 0,5 kWh afgelopen dagen opbrengst _O-
Ah, dan ligt het gelukkig niet aan mij!

Ik heb sinds eind oktober 5280WP liggen, en het verschil tussen "goede" en slechte dagen is veel extremer dan ik van te voren had verwacht. Ik heb de afgelopen 4 dagen resp. 295Wh, 232Wh, 360Wh en 424Wh opgewekt :'(

Sowieso heb ik in november en december "lang" niet opgewekt, wat ik op basis van https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP had verwacht, dus ik begon al te twijfelen of er misschien iets mis zou zijn met m'n installatie :P
pi_190902909
Hier is het ook drama qua opbrengst nu schijnt de zon *O*
pi_190903062
Hier was het ook drama. Iemand hier al een dag 0 op de teller gehad?
I solemnly swear i'm up to no good
  maandag 6 januari 2020 @ 12:05:36 #121
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_190903084
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 12:04 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hier was het ook drama. Iemand hier al een dag 0 op de teller gehad?
Nog nooit 0 gehad.
pi_190903169
quote:
9s.gif Op maandag 6 januari 2020 11:53 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:

[..]

Ah, dan ligt het gelukkig niet aan mij!

Ik heb sinds eind oktober 5280WP liggen, en het verschil tussen "goede" en slechte dagen is veel extremer dan ik van te voren had verwacht. Ik heb de afgelopen 4 dagen resp. 295Wh, 232Wh, 360Wh en 424Wh opgewekt :'(

Sowieso heb ik in november en december "lang" niet opgewekt, wat ik op basis van https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/tools.html#PVP had verwacht, dus ik begon al te twijfelen of er misschien iets mis zou zijn met m'n installatie :P
Ah ik dacht al dat mijn platte dak panelen op 10 graden het niet meer deden. Nu doet 10 graden het in de winter sowieso al slecht, maar mijn opbrengst vanaf 1 januari 2020 is dramatisch: 1200, 733, 599, 1537 en 1011kw op 6080wp
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190903211
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 12:04 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hier was het ook drama. Iemand hier al een dag 0 op de teller gehad?
Afgerond 0 ja, vorige week :X
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_190903263
Dit was december
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190903292
Vandaag 1,7 kWh
Gisteren 656 we
Eergisteren 1,52kwh

Zet niet echt zoden aan de dijk.
pi_190903490
Nee, dit zijn niet de beste dagen voor panelen.
Maar over een maandje ziet het er alweer beter uit, langere dagen, zon staat hoger :)
pi_190905358
Panelen liggen hier nu zo'n 2 weken.
Zo'n 60kwh (waarvan 11 vandaag) opgewekt bij 4,34kW. Ben niet ontevreden.

Hoe werkt dat nou precies met powerpeers?
Stel volgende situatie:
Opwekking: 4000kWh
Verbruik: 3000kWh.

- 3000 wordt gesaldeerd met 3000 opwekking.
- Voor de overige 1.000kWh krijg ik zowel 11ct/kWh als 4ct/kWh zolang iemand mij selecteert als opwekker?
- Wat is het voor/nadeel voor iemand om mij te selecteren als opwekker?
Eerst denken, dan typen
pi_190906421
Vandaag wel 2,05 (uit 3640w)...

December was niet eens zo slecht. 2018 65, en 2019 115. Maar van die maanden moeten we het niet hebben ;)
pi_190906632
Vandaag was een goede dag met 9,2 kWh op 4 kWp.
pi_190906668
quote:
7s.gif Op maandag 6 januari 2020 15:43 schreef Piger het volgende:
Panelen liggen hier nu zo'n 2 weken.
Zo'n 60kwh (waarvan 11 vandaag) opgewekt bij 4,34kW. Ben niet ontevreden.

Hoe werkt dat nou precies met powerpeers?
Stel volgende situatie:
Opwekking: 4000kWh
Verbruik: 3000kWh.

- 3000 wordt gesaldeerd met 3000 opwekking.
- Voor de overige 1.000kWh krijg ik zowel 11ct/kWh als 4ct/kWh zolang iemand mij selecteert als opwekker?
- Wat is het voor/nadeel voor iemand om mij te selecteren als opwekker?
Je kan zelfs meer verkopen voor die 4ct extra want er zijn dagen dat je veel meer opwekt dan je verbruikt over het jaar heen. Als dat direct wordt afgenomen kan je daar ook 4ct extra voor krijgen.

Nadelen zijn er niet voor beide partijen. Ja ik weet dat vastrecht bij powerpeers hoger is dan bijv greenchoice. Dus als je bijna niets teruglevert, hoeft powerpeers niet voordeliger te zijn. Dat omslagpunt moet je even uitrekenen.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190907564
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 17:11 schreef Faraday01 het volgende:
Vandaag was een goede dag met 9,2 kWh op 4 kWp.
Hier brak pas de zon door toen die al praktisch onder was :')
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190907710
Vandaag toch 5,9. En ik vond zelf de zon ook wel fijn O+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_190908178
Toch nog 14,4 met 7,4kwp. Eindelijk weer wat energie voor de warmtepompen :P

Ik heb nog 3000 over, geen idee of ik nou nog een jaarnota krijg met mijn flexibele contract.

Als ik mijn overschot moet verkopen stap ik meteen over van Nuon naar Greenchoice.
Laat die handjes wapperen!
pi_190908360
Beste dag van het jaar :P 9,3 kwh
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_190909086
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 09:46 schreef nils7 het volgende:

[..]

Ik zit niet in Dakkapel land maar weet wel dat een paneel best zwaar kan zijn (de mijne waren al 25 kg).
Bij 8 stuks kijk je al zo tegen 200kg aan.

Dus ik zou dat wel even melden bij de dakkapel-boer dat je ze er op wil leggen.
Misschien maakt het geen ruk uit maar een AZ-stadion akkafietje wil je vermijden.

Mijn dak ligt op het zuiden dus heb overigens geen last van, maar ik zou wel optmizers gebruiken als je veel schaduw zones kan hebben.
Dank voor de tip. We hebben inderdaad aan onze dakkapel boer gevraagd om hier rekening mee te houden, zodat we inderdaad geen AZ perikelen krijgen.
pi_190909319
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 11:40 schreef bambino het volgende:

[..]

Je zit voor ons wel wat ver weg, maar we doen het wel (mocht je een offerte willen, ff pm met je exacte adres, naam en email).

Ik denk dat de foto die je plaatst niet jouw huis is? Je schrijft dat er nog een dakkapel komt, maar op de foto zit er al een dakkapel op?

Of jouw dakkapel het aan kan is simpel, hoogstwaarschijnlijk wel, immers is deze nieuw en zal deze ook volgens nieuwe standaarden worden gebouwd.
Vraag voor de zekerheid aan het bedrijf die hem komt plaatsen.
Wellicht kunnen ze nu nog iets aanpassen voor extra stevigheid.

Op het dakkapel zal het rendement goed zijn, zo'n 90%.

Op het noord dak zal dit beduiden minder zijn. Ga uit van 60% (misschien iets hoger, want het is lage helling).
Op oost zal het 70-75% zijn.

Ga uit van panelen van 310wp, en zo kan je zelf ongeveer berekenen wat je kan opwekken.

Type paneel: onbelangrijk, alle panelen doen +/- hetzelfde.
Sunpower is beter, ook veel duurder. Net al LG en Panasonic.
Ik bied ze niet eens aan. Simpel paneel, 300-320wp, meest bang voor je buck.

Hoeveel strings: hangt af van omvormer, niet richting.
Dit is sowieso een optimizer opstelling. 3 richtingen kan alleen met optimizers óf meerdere omvormer. Dus optimizers, dus string indeling is anders.

Met 3 fase 8k van SolarEdge, is dit gewoon allemaal 1 string.

Tips goed leveranciers? Kan ik niet onpartijdig beantwoorden :D

Panelen op oost hebben zin, meer dan op noord. Dus indien budget er is, doen.
Als er meer panelen op zuid passen, prima. Met optimizers mag je alles combineren. Dus per paneel de beste richting.

Op dakkapel kan je er ook voor kiezen om voor een oost/west opstelling te gaan. Kan je meer panelen kwijt (let op, dus ook meer gewicht).

Ziet er zo uit:
[ afbeelding ]
Dank voor je antwoord, dit helpt erg! En inderdaad scherp over de dakkapel, het is het huis van de overburen. :-)

Ik vind het wel verrassend dat het rendement op oost hoger is, ondanks de schaduw vanaf 14:00 door de rest van het huis. In dat geval gaan we ook zeker op oost leggen.

Dit roept bij mij ook nog de vraag over de garage op. Hier kunnen we richting zuid leggen, maar de garage ligt ook een groot deel van de dag in de schaduw. Eerst door het huis van de buren en later door ons eigen huis. Is dit dan eventueel toch de moeite waard?

Als we in drie richtingen leggen wat is dan je advies, optimizers voor alle panelen of drie omvormers?

Oost-West klinkt ook interessant. Ik neem aan dat de terugverdientijd dan wat langer is door een wat lager rendement per paneel, maar geeft dan waarschijnlijk in totaal door de extra panelen wel de meeste opbrengst.

Veel om nog even verder over na te denken.
pi_190916011
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2020 20:37 schreef SunshineSeeker het volgende:

[..]

Dank voor je antwoord, dit helpt erg! En inderdaad scherp over de dakkapel, het is het huis van de overburen. :-)

Ik vind het wel verrassend dat het rendement op oost hoger is, ondanks de schaduw vanaf 14:00 door de rest van het huis. In dat geval gaan we ook zeker op oost leggen.

Dit roept bij mij ook nog de vraag over de garage op. Hier kunnen we richting zuid leggen, maar de garage ligt ook een groot deel van de dag in de schaduw. Eerst door het huis van de buren en later door ons eigen huis. Is dit dan eventueel toch de moeite waard?

Als we in drie richtingen leggen wat is dan je advies, optimizers voor alle panelen of drie omvormers?

Oost-West klinkt ook interessant. Ik neem aan dat de terugverdientijd dan wat langer is door een wat lager rendement per paneel, maar geeft dan waarschijnlijk in totaal door de extra panelen wel de meeste opbrengst.

Veel om nog even verder over na te denken.
Wat je zegt klopt allemaal.

En je vraag, altijd optimizers.
3 omvormers is nooit de oplossing in zulke systemen. Is nog een stuk duurder ook, en veel meer risico.
Daarnaast zit je alsnog met schaduw op delen van de string per omvormer.

Op de garage, ik moet het satteliet fototje ff zien, dan kan ik daar wat nuttigs over zeggen.

En pin me niet vast op het rendement noord, dat doen we niet heel vaak dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

Normaal is noord ongeveer 55%, hier zal het hoger zijn vanwege vlakke helling.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190916151
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2020 09:58 schreef bambino het volgende:

[..]

Wat je zegt klopt allemaal.

En je vraag, altijd optimizers.
3 omvormers is nooit de oplossing in zulke systemen. Is nog een stuk duurder ook, en veel meer risico.
Daarnaast zit je alsnog met schaduw op delen van de string per omvormer.

Op de garage, ik moet het satteliet fototje ff zien, dan kan ik daar wat nuttigs over zeggen.

En pin me niet vast op het rendement noord, dat doen we niet heel vaak dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

Normaal is noord ongeveer 55%, hier zal het hoger zijn vanwege vlakke helling.
Van mijn eigen panelen en die van een ex-collega (die er 18 op noord heeft sinds februari 2019) kan ik zeggen dat 50 tot 55% goed haalbaar is op een ~50 graden dak.
pi_190923243
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2020 09:58 schreef bambino het volgende:

[..]

Wat je zegt klopt allemaal.

En je vraag, altijd optimizers.
3 omvormers is nooit de oplossing in zulke systemen. Is nog een stuk duurder ook, en veel meer risico.
Daarnaast zit je alsnog met schaduw op delen van de string per omvormer.

Op de garage, ik moet het satteliet fototje ff zien, dan kan ik daar wat nuttigs over zeggen.

En pin me niet vast op het rendement noord, dat doen we niet heel vaak dus durf het niet met zekerheid te zeggen.

Normaal is noord ongeveer 55%, hier zal het hoger zijn vanwege vlakke helling.
Duidelijk allemaal, dit helpt erg bij het maken van de goede keuzes.

Omdat ik de terugverdientijd niet heel belangrijk vind (zo lang ik de investering in ieder geval maar terug verdien) is een rendement van 55% nog steeds wel goed genoeg volgens mij.

Ik voeg even een foto van de garage toe, met de huizen erom heen.



[ Bericht 3% gewijzigd door SunshineSeeker op 07-01-2020 19:04:27 (Plaatje update) ]
pi_190923303
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2020 10:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Van mijn eigen panelen en die van een ex-collega (die er 18 op noord heeft sinds februari 2019) kan ik zeggen dat 50 tot 55% goed haalbaar is op een ~50 graden dak.
Fijn te horen, dank voor het delen.
pi_190931924
Aangezien ik centraal topic kan vinden gerelateerd aan 'elektriciteit kwesties'. Denk ik dat hier de meeste know how zit voor mijn vraag ;).

Onlangs mijn nachtverbruik eens gemeten, puur uit interesse.
Snachts staan er geen lampen aan. alleen standby apparateur/laders/koelkast etc.

Verbruik over 7uur -> 1,3kwh
Dat zou betekenen 186w/h

Klopt dit?
En is dit redelijk? Ik kan maar moeilijk referenties kaders vinden.
  woensdag 8 januari 2020 @ 09:39:37 #142
208890 June.
Seriously?
pi_190932262
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 januari 2020 19:03 schreef SunshineSeeker het volgende:

[..]

Duidelijk allemaal, dit helpt erg bij het maken van de goede keuzes.

Omdat ik de terugverdientijd niet heel belangrijk vind (zo lang ik de investering in ieder geval maar terug verdien)
Misschien ligt het aan mij maar dat is toch hetzelfde :D
Shine bright like a diamond.
  woensdag 8 januari 2020 @ 11:31:56 #143
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_190933608
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 09:14 schreef Barry1986 het volgende:
Aangezien ik centraal topic kan vinden gerelateerd aan 'elektriciteit kwesties'. Denk ik dat hier de meeste know how zit voor mijn vraag ;).

Onlangs mijn nachtverbruik eens gemeten, puur uit interesse.
Snachts staan er geen lampen aan. alleen standby apparateur/laders/koelkast etc.

Verbruik over 7uur -> 1,3kwh
Dat zou betekenen 186w/h

Klopt dit?
En is dit redelijk? Ik kan maar moeilijk referenties kaders vinden.
Loop eens met energie-meter door het huis. Schrijf alle apparaten op en meet ze voor 24 uur.
Stand-by verbruik kan je dan bepalen en of het apparaat de moeite waard is voor die prijs. Denk ook aan cv-ketel, cv-pomp routers, ap's en zo.

je kan ook kijken welke apparaten je evt zou kunnen vervangen. Ik vond een PowerOverEthernet switch die 200 watt verbruikte met maar èèn gepowerd apparaat. Vervanging voor een nornale switch scheelde 180 watt.
Gemiddeld 186 watt totaal hoeft niet gek te zijn hoor.

[ Bericht 1% gewijzigd door Speekselklier op 08-01-2020 11:43:35 ]
Tot nooit .......
pi_190934178
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 09:14 schreef Barry1986 het volgende:
Aangezien ik centraal topic kan vinden gerelateerd aan 'elektriciteit kwesties'. Denk ik dat hier de meeste know how zit voor mijn vraag ;).

Onlangs mijn nachtverbruik eens gemeten, puur uit interesse.
Snachts staan er geen lampen aan. alleen standby apparateur/laders/koelkast etc.

Verbruik over 7uur -> 1,3kwh
Dat zou betekenen 186w/h

Klopt dit?
En is dit redelijk? Ik kan maar moeilijk referenties kaders vinden.
Heel moeilijk om aan te geven wat redelijk is. Sommige mensen hebben altijd een server draaien of een aquarium, grote of kleine vriezer etc. Die hebben weer een ander nachtverbruik. Ik heb een tijdje domotica gehad waarbij ik mijn actuele verbruik van al mijn apparaten kon uitlezen. Volgens mij ging die van mij nachts naar 80w/h als alle verlichting tv/computer uit was.
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_190936619
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 09:39 schreef June. het volgende:

[..]

Misschien ligt het aan mij maar dat is toch hetzelfde :D
:D misschien dat ik inderdaad niet duidelijk genoeg was.....het maakt me niet zoveel uit of ik de panelen in 7 jaar of bv 12 jaar heb terugverdiend, zo lang ik aan het einde van de levenscyclus alle kosten er naar weer uit heb. Zo beter? ;)
pi_190937058
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 januari 2020 19:03 schreef SunshineSeeker het volgende:

[..]

Duidelijk allemaal, dit helpt erg bij het maken van de goede keuzes.

Omdat ik de terugverdientijd niet heel belangrijk vind (zo lang ik de investering in ieder geval maar terug verdien) is een rendement van 55% nog steeds wel goed genoeg volgens mij.

Ik voeg even een foto van de garage toe, met de huizen erom heen.

[ afbeelding ]
Laat ik het zo zeggen, als het rendement niet heel belangrijk is, kan je daar rustig panelen plaatsen. Echter niet richting oost, maar richting zuid.

Deze panelen zullen namelijk het meeste zon pakken zodra de zon net voorbij de woning ten oosten is getrokken tot het moment in de middag waar je eigen woning weer schaduw op het dak creëert.

Zet je de panelen op oost, dan kan je er waarschijnlijk meer kwijt, maar zal hij nooit volle instraling krijgen. Op zuid wel, al is dat natuurlijk relatief kort ten opzichte van een schaduwvrij dak.

Ook hier kan ik geen garantie geven op het rendement, maar ik verwacht dat je in plaats van 90% (plat dak, schaduwvrij) zo'n 65-70% zal gaan halen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190937071
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2020 10:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Van mijn eigen panelen en die van een ex-collega (die er 18 op noord heeft sinds februari 2019) kan ik zeggen dat 50 tot 55% goed haalbaar is op een ~50 graden dak.
Ja dat kan ook best. En hier is de helling een stuk vlakker, dus zal het gegarandeerd hoger zijn.
Ik kan alleen niet zeggen of dat 57 is of 63. Bijvoorbeeld.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190937225
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 09:14 schreef Barry1986 het volgende:
Aangezien ik centraal topic kan vinden gerelateerd aan 'elektriciteit kwesties'. Denk ik dat hier de meeste know how zit voor mijn vraag ;).

Onlangs mijn nachtverbruik eens gemeten, puur uit interesse.
Snachts staan er geen lampen aan. alleen standby apparateur/laders/koelkast etc.

Verbruik over 7uur -> 1,3kwh
Dat zou betekenen 186w/h

Klopt dit?
En is dit redelijk? Ik kan maar moeilijk referenties kaders vinden.
De vraag is eigenlijk, hoe ver wil je gaan om centen (letterlijk) per dag te besparen.

Is het hobby en sport, dan heb je er misschien wel 100 euro voor over om het uit te zoeken.
Wil je geld besparen, dan mag het dus ook niks tot vrijwel niks kosten.

Beide opties:

Hobby:
Koop een energieverbruik meter. Dit kan simpel (bouwmarkt/online) met een stekker plugin.
Die stop je in het stopcontact, je apparaat daarin en hij meet hoeveel er verbruikt wordt.
Doe dit nooit 10 uur, maar altijd minimaal 24 of zelfs 1 week.
Een apparaat kan veel verschil in verbruik hebben.
Zet je net een krat bier (lauw) in je koelkast, dan zal hij de komende paar uur een stuk meer verbruiken dan wanneer alles al koud is en je die dag 2 keer de koelkast open trekt.

Duurdere optie.
Koop iets zoals iungo. Dit monteer je in de meterkast en via app of browser kan je per minuut zien wat alles verbruikt.
Hoe kom je er dan achter wat-wat is.
Trek een stekker er uit, wacht 20 seconden, en kijk hoeveel watt hij omlaag gaat.
Dit werkt niet bij koelkast/vriezer omdat die aanslaan, maar wel bij alle apparaten met standby lampjes. TV, modem, router, magnetron, oven etc.

Met iungo kan je dan ook terug kijken naar afgelopen nacht om te kijken hoevaak je koelkast vriezer aanslaat. De pieken zijn altijd een van deze 2, iets anders slaat normaal in de nacht niet aan (tenzij je vaatwasser/wasmachine op programma hebt staan óf uitzonderlijke apparaten hebt zoals een aquarium).

Duurste optie:
Iungo +
Koop een aantal stekkers, en meet zo specifiek per minuut per stopcontact
Of
Koop kWh meters, en meet per groep (zoveel je wilt).

Gratis optie (muv tijd en moeite)
Kijk op je slimme meter (als je die hebt) of led meter wat het huidige verbruik is.
Loop naar je tv, trek de stekker er uit, kijk weer. Schrijf het verschil op.
Ga zo door tot je alle apparaten met een lampje/klokje etc hebt gehad.

Dit is by far de meest tijd rovende optie, maar het kan.

Tot slot. 180 watt gemiddeld is niet extreem. Dit lijkt me redelijk normaal.

Ik heb momenten van 100 en pieken van 2000-3000 (ik heb een warmtepomp, dus niet vergelijkbaar).
Ik heb echter een aparte meter op de warmtepomp en weet daardoor dat die 2/3k pieken niet van de warmtepomp zijn.
Dat zijn de koelkast/vriezer die aanspringen, ik heb overigens 2 vriezers, dus als die 3 tegelijk aanspringen toevallig, krijg je ineens een hoge piek.
Maar dat is minuten werk.

Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190937239
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 09:39 schreef June. het volgende:

[..]

Misschien ligt het aan mij maar dat is toch hetzelfde :D
Nee, als je de terugverdientijd belangrijk vindt, wil je dat getal zo laag mogelijk hebben.
Hij zegt dus dat niet belangrijk te vinden, maar het wel uiteindelijk terug te willen verdienen.

Een PV systeem kan, mits alles mee zit, in een jaar of 6 terugverdiend zijn.
Hij vindt dus 10 of misschien 12 ook prima.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 8 januari 2020 @ 16:06:38 #150
208890 June.
Seriously?
pi_190937280
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 16:02 schreef bambino het volgende:

[..]

Nee, als je de terugverdientijd belangrijk vindt, wil je dat getal zo laag mogelijk hebben.
Hij zegt dus dat niet belangrijk te vinden, maar het wel uiteindelijk terug te willen verdienen.

Een PV systeem kan, mits alles mee zit, in een jaar of 6 terugverdiend zijn.
Hij vindt dus 10 of misschien 12 ook prima.
Ja ik lees het nu ook beter. Slaapgebrek ;)
Shine bright like a diamond.
pi_190939906
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 15:47 schreef bambino het volgende:

[..]

Laat ik het zo zeggen, als het rendement niet heel belangrijk is, kan je daar rustig panelen plaatsen. Echter niet richting oost, maar richting zuid.

Deze panelen zullen namelijk het meeste zon pakken zodra de zon net voorbij de woning ten oosten is getrokken tot het moment in de middag waar je eigen woning weer schaduw op het dak creëert.

Zet je de panelen op oost, dan kan je er waarschijnlijk meer kwijt, maar zal hij nooit volle instraling krijgen. Op zuid wel, al is dat natuurlijk relatief kort ten opzichte van een schaduwvrij dak.

Ook hier kan ik geen garantie geven op het rendement, maar ik verwacht dat je in plaats van 90% (plat dak, schaduwvrij) zo'n 65-70% zal gaan halen.
Dat voelt allemaal nog steeds als heel acceptabele rendementen waarmee ik de panelen na ruim 10 jaar wel heb terugverdiend. Dank voor al je antwoorden.
pi_190940079
Leuk dat hier een reeks over bestaat :D

Ik installeer zonnepanelen als werk :P
Brutal. Fucking. Metal.
pi_190946722
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2020 19:28 schreef -_Guitarist_- het volgende:
Leuk dat hier een reeks over bestaat :D

Ik installeer zonnepanelen als werk :P
En ik verkoop ze :P
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190947567
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 10:31 schreef bambino het volgende:

[..]

En ik verkoop ze :P
Dat is wel grappig, aangezien ik jou ook wel eens ontmoet heb :+
Brutal. Fucking. Metal.
pi_190947602
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 11:43 schreef -_Guitarist_- het volgende:

[..]

Dat is wel grappig, aangezien ik jou ook wel eens ontmoet heb :+
Jij woont ook in Twente toch? Volgens mij hebben we toen een Fok meet gedaan.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_190947626
quote:
0s.gif Op donderdag 9 januari 2020 11:45 schreef bambino het volgende:

[..]

Jij woont ook in Twente toch? Volgens mij hebben we toen een Fok meet gedaan.
Yes, precies toen :P
Brutal. Fucking. Metal.
pi_190996811
12x dmegc 320wp
12x solaredge optimizer en bijbehorende omvormer
benodigde dc kabels en mc4 stekkers
Voor 2800 euro is toch niks teveel?
Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan
pi_190997265
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2020 17:05 schreef densmee het volgende:
12x dmegc 320wp
12x solaredge optimizer en bijbehorende omvormer
benodigde dc kabels en mc4 stekkers
Voor 2800 euro is toch niks teveel?
Lijkt me niet. Ik betaal minstens het dubbele voor 13 maal Sunpower panelen met optimizer en omvormer incl installatie.
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_191152221
Mijn ouders hebben wat geld over, en hebben eindelijk ook ontdekt dat dat in zonnepanelen waarschijnlijk een hoger rendement heeft dan op de spaarrekening. _O-
Maar nu hebben zij het luxeprobleem, dat ze een vlak dak hebben (ongeveer 40m2) met van geen enkele kant schaduw. Ze kunnen dus de panelen zo plaatsen zoals ze willen. "Vroeger" had iedereen waarschijnlijk gezegd, alle panelen op het zuiden. Maar nu, met de afbouw van de saldering, is dat nog wel de beste optie? Of misschien beter de helft op oost en de helft op west? Of de ene helft op zuid-oost en de andere helft op zuid-west? Ze hebben een naar verhouding erg laag eigen verbruik, dus optimaal gebruik maken van het dakoppervlak lijkt mij ook geen thema.
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:
Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P
pi_191152339
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2020 23:01 schreef knoopie het volgende:
Mijn ouders hebben wat geld over, en hebben eindelijk ook ontdekt dat dat in zonnepanelen waarschijnlijk een hoger rendement heeft dan op de spaarrekening. _O-
Maar nu hebben zij het luxeprobleem, dat ze een vlak dak hebben (ongeveer 40m2) met van geen enkele kant schaduw. Ze kunnen dus de panelen zo plaatsen zoals ze willen. "Vroeger" had iedereen waarschijnlijk gezegd, alle panelen op het zuiden. Maar nu, met de afbouw van de saldering, is dat nog wel de beste optie? Of misschien beter de helft op oost en de helft op west? Of de ene helft op zuid-oost en de andere helft op zuid-west? Ze hebben een naar verhouding erg laag eigen verbruik, dus optimaal gebruik maken van het dakoppervlak lijkt mij ook geen thema.
Oost-west kan je meer panelen kwijt op je dak, meer panelen kwijt op een (lichtere) omvormer en daardoor ook meer panelen op 1 groep.

En je hebt inderdaad een betere spreiding over de dag:

  woensdag 22 januari 2020 @ 23:14:51 #161
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_191152393
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2020 23:01 schreef knoopie het volgende:
...Ze hebben een naar verhouding erg laag eigen verbruik, dus optimaal gebruik maken van het dakoppervlak lijkt mij ook geen thema.
Elektrische auto kopen en wallbox installeren
En een airco/warmtepomp installeren
pi_191152439
quote:
6s.gif Op woensdag 22 januari 2020 23:14 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Elektrische auto kopen en wallbox installeren
En een airco/warmtepomp installeren
Zolang je nog kan salderen is er voor een powerwall nog geen verdienmodel ;)
Maar tegen 2030 kan dat anders zijn.
  woensdag 22 januari 2020 @ 23:25:57 #163
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_191152571
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2020 23:18 schreef TheFreshPrince het volgende:
Zolang je nog kan salderen is er voor een powerwall nog geen verdienmodel ;)
Maar tegen 2030 kan dat anders zijn.
Klopt maar wall box is om de auto te kunnen laden thuis niet een tesla accu oid ;)
  donderdag 23 januari 2020 @ 07:43:18 #164
319308 Tink89
To live is to dance
pi_191154425
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2020 17:05 schreef densmee het volgende:
12x dmegc 320wp
12x solaredge optimizer en bijbehorende omvormer
benodigde dc kabels en mc4 stekkers
Voor 2800 euro is toch niks teveel?
Wait whut... Waar? Die prijs wil ik ook wel.
K&W / Tink's droomhuis deel 3: Vur goan beginne! Ofzoiets....
maandag 30 september 2013 07:58 schreef Brighteyes het volgende:
En over de chocola... Tink is van een andere planeet. ;) Die heeft dat niet nodig. ;)
pi_191155018
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2020 23:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Oost-west kan je meer panelen kwijt op je dak, meer panelen kwijt op een (lichtere) omvormer en daardoor ook meer panelen op 1 groep.

En je hebt inderdaad een betere spreiding over de dag:

[ afbeelding ]
Meer panelen op dezelfde omvormer is ook nog een goed argument. Zou het ook nog verschil maken in hoogzomer, dat de oost-west panelen minder warm worden dan een set op het zuiden?
quote:
6s.gif Op woensdag 22 januari 2020 23:14 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Elektrische auto kopen en wallbox installeren
En als ik zeg dat ze veel te weinig auto rijden om een elektrische auto te verantwoorden, dan is jouw voorstel waarschijnlijk “meer autorijden”? :P Meer consumeren is niet altijd de goede oplossing.
quote:
En een airco/warmtepomp installeren
Dat staat zeker op de planning zodra de huidige er mee op houdt, maar dat zal nog wel even duren.
Op donderdag 7 juli 2022 12:47 schreef LordofLeaves het volgende:
Bij deze ben jij de marimba van KLB. :P
  vrijdag 24 januari 2020 @ 14:48:25 #166
246107 Zeroku
An Air of Authority.
pi_191175087
Allen,

Even een vraag mbt de prijzen van zonnepanelen. Wij gaan eind dit jaar verkassen naar een nieuwbouwwoning waarbij we nu de mogelijkheid hebben gekregen om direct tijdens de bouw extra zonnepanelen te laten plaatsen.

Het gaat om het Sunerg type X-style van 300 wp per paneel en een Trannergy omvormer met WiFi voorbereiding. We willen 8 extra panelen, bovenop de 4 die er standaard worden gelegd. Een deel hiervan zal op een plat dak van de garage komen te liggen. In totaal zou de prijs van de 8 extra panelen incl. montage en omvormer op ¤3.925,- incl btw komen te liggen. Na teruggaaf van belasting zou het ~¤3.250,- kosten.

Gelet op de relatief korte deadlines en het feit dat online weinig concrete vergelijkingen te maken zijn was ik benieuwd of (een van) jullie kunnen duiden of de prijzen van het bouwbedrijf enigszins reëel zijn.

Bedankt alvast 👍
Op zaterdag 28 april 2012 00:09 schreef Klinkerbotsing het volgende:
Lieve jongeman ben jij. :@
Op woensdag 8 juli 2020 18:58 schreef PoezeligDing het volgende:
:* My one and only, master, king , whatever. THE ZER! O+
pi_191175159
quote:
7s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 14:48 schreef Zeroku het volgende:
Allen,

Even een vraag mbt de prijzen van zonnepanelen. Wij gaan eind dit jaar verkassen naar een nieuwbouwwoning waarbij we nu de mogelijkheid hebben gekregen om direct tijdens de bouw extra zonnepanelen te laten plaatsen.

Het gaat om het Sunerg type X-style van 300 wp per paneel en een Trannergy omvormer met WiFi voorbereiding. We willen 8 extra panelen, bovenop de 4 die er standaard worden gelegd. Een deel hiervan zal op een plat dak van de garage komen te liggen. In totaal zou de prijs van de 8 extra panelen incl. montage en omvormer op ¤3.925,- incl btw komen te liggen. Na teruggaaf van belasting zou het ~¤3.250,- kosten.

Gelet op de relatief korte deadlines en het feit dat online weinig concrete vergelijkingen te maken zijn was ik benieuwd of (een van) jullie kunnen duiden of de prijzen van het bouwbedrijf enigszins reëel zijn.

Bedankt alvast 👍
De prijzen zijn wat te hoog maar bij nieuwbouwprojecten wel reëel helaas.

¤3250 / 2400Wp (Watt piek) = 1,35 per Wp excl. BTW en dat is aan de hoge kant.
Ik betaalde in 2018 zo'n ¤1,08 incl. BTW (al was dat voor 68 panelen en dus wat grootschaliger).

Aan de andere kant is later bijleggen ook weer niet zo mooi aangezien je dan bijna altijd kleurverschillen hebt en alsnog een zwaardere omvormer moet kopen.

Een 2e optie is om er nu 4 te laten leggen en na oplevering het dak vol te leggen als je weer wat gespaard hebt. Desnoods haal je die 4 er dan af en gooi je die (met kleine omvormer en montageset) op Marktplaats.

Hoeveel ruimte voor panelen is er?
pi_191175188
En om mensen nog wat te motiveren, mijn negatieve energierekening *O*

pi_191175245
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 14:56 schreef TheFreshPrince het volgende:
En om mensen nog wat te motiveren, mijn negatieve energierekening *O*

[ afbeelding ]
Dat wil iedereen natuurlijk _O_

Ik verwarm met cv ketel en door de opbrengst van de zonnepanelen was mijn totale jaarrekening vorig jaar ¤ 50 dus nog geen ¤ 5 per maand. Dat zal gaan veranderen als gas duurder wordt maar gelukkig gebruik ik weinig gas. Voorlopig is het voor mij niet rendabel om over te gaan naar een warmtepomp.

[ Bericht 8% gewijzigd door Faraday01 op 24-01-2020 15:06:17 ]
pi_191175348
Mijn moeder krijgt in october haar nieuwbouwwoning en hierop zitten ongeveer 8 a 9 panelen. Precies aantal nog niet bekend.

Een uitbreiding hierop kost 580 euro per paneel van 300 Wp. Dat lijkt mij een stevige prijs.
pi_191175388
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 15:06 schreef Glider76 het volgende:
Mijn moeder krijgt in october haar nieuwbouwwoning en hierop zitten ongeveer 8 a 9 panelen. Precies aantal nog niet bekend.

Een uitbreiding hierop kost 580 euro per paneel van 300 Wp. Dat lijkt mij een stevige prijs.
Bij nieuwbouw betaal je helaas de hoofdprijs. Dit is trouwens wel heel erg veel tegen bijna ¤ 2 per Wp terwijl ze relatief weinig kosten hebben omdat ze toch al een omvormer aan moeten brengen en installeren. Verder wat MagNeT hierboven reageerde op een vergelijkbare vraag.
  vrijdag 24 januari 2020 @ 15:13:13 #172
246107 Zeroku
An Air of Authority.
pi_191175451
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 14:53 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

De prijzen zijn wat te hoog maar bij nieuwbouwprojecten wel reëel helaas.

¤3250 / 2400Wp (Watt piek) = 1,35 per Wp excl. BTW en dat is aan de hoge kant.
Ik betaalde in 2018 zo'n ¤1,08 incl. BTW (al was dat voor 68 panelen en dus wat grootschaliger).

Aan de andere kant is later bijleggen ook weer niet zo mooi aangezien je dan bijna altijd kleurverschillen hebt en alsnog een zwaardere omvormer moet kopen.

Een 2e optie is om er nu 4 te laten leggen en na oplevering het dak vol te leggen als je weer wat gespaard hebt. Desnoods haal je die 4 er dan af en gooi je die (met kleine omvormer en montageset) op Marktplaats.

Hoeveel ruimte voor panelen is er?
Thanks voor je snelle reactie! Ik had inderdaad al verwacht dat het wat duurder zou zijn dan zelf laten doen achteraf, alleen zit je dan inderdaad met kleurverschillen en een andere omvormer.

Als het goed is kunnen er op het dak maximaal 4 of 5 bij en op het plat dak is het maximum 6, dus in totaal 10 of 11. We zijn nog aan het overwegen om eventueel gewoon meteen alles vol te leggen, voor die max. 3 extra zou dat ~1400 Euro incl btw zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door Zeroku op 24-01-2020 19:21:36 ]
Op zaterdag 28 april 2012 00:09 schreef Klinkerbotsing het volgende:
Lieve jongeman ben jij. :@
Op woensdag 8 juli 2020 18:58 schreef PoezeligDing het volgende:
:* My one and only, master, king , whatever. THE ZER! O+
pi_191175511
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 15:09 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Bij nieuwbouw betaal je helaas de hoofdprijs. Dit is trouwens wel heel erg veel tegen bijna ¤ 2 per Wp terwijl ze relatief weinig kosten hebben omdat ze toch al een omvormer aan moeten brengen en installeren. Verder wat MagNeT hierboven reageerde op een vergelijkbare vraag.
Volgens de bouwer komen er standaard 6 panelen op. Er is plaats voor totaal 18 panelen. Maar mijn moeder komt er maar alleen te wonen dus zal niet idioot veel stroom verbruiken.

Als ze dit wil uitbreiden met 6 extra panelen komt het op 3480 euro. 4 jaar terug had ik mijn complete installatie met 12 panelen voor 4100(na aftrek btw).

Zo'n installateur schiet zichzelf toch in zijn voet zou je zeggen met zulke prijzen.
pi_191175529
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 15:17 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Volgens de bouwer komen er standaard 6 panelen op. Er is plaats voor totaal 18 panelen. Maar mijn moeder komt er maar alleen te wonen dus zal niet idioot veel stroom verbruiken.

Als ze dit wil uitbreiden met 6 extra panelen komt het op 3480 euro. 4 jaar terug had ik mijn complete installatie met 12 panelen voor 4100(na aftrek btw).

Zo'n installateur schiet zichzelf toch in zijn voet zou je zeggen met zulke prijzen.
De winst wordt vooral gemaakt door de projectontwikkelaar die op alle meerwerken forse marges wil maken.
pi_191187222
Hou het volgende even in de gaten. China is op macro niveau momenteel gigantisch zonnepanelen aan het fabriceren. De verwachting is dat men meer produceert dat men 'straks' kan verkopen. Strategisch gezien zullen de verkoopprijzen daarom -drastisch- worden verlaagd. Dit om economisch de boel toch een beetje op gang te houden.

Deze transactie zal over 1,5 jaar gaan gebeuren.
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
pi_191187263
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 12:01 schreef cempexo het volgende:
Hou het volgende even in de gaten. China is op macro niveau momenteel gigantisch zonnepanelen aan het fabriceren. De verwachting is dat men meer produceert dat men 'straks' kan verkopen. Strategisch gezien zullen de verkoopprijzen daarom -drastisch- worden verlaagd. Dit om economisch de boel toch een beetje op gang te houden.

Deze transactie zal over 1,5 jaar gaan gebeuren.
Dat lees ik hier al 2,5 jaar ;)

Panelen bepalen maar zo’n 40% van de systeemprijs.
pi_191187330
Wat een drama in januari. De slechtste jan sinds ik de panelen heb liggen (sept 2016)
Maar ik kan 't mis hebben...
  zaterdag 25 januari 2020 @ 12:24:31 #178
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191187515
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 12:09 schreef Patroon het volgende:
Wat een drama in januari. De slechtste jan sinds ik de panelen heb liggen (sept 2016)
Hier ook, sinds november 2015.
Maar in verhouding zelfs beter dan de andere jaren want ik haal door de schaduw en de hellingshoek (4%) vrijwel nooit de doelstelling volgens Energiemanager online, nu zit ik daar minder onder dan andere jaren, want simpelweg vrijwel geen zon geweest, dus wat er opgewekt is is puur op het daglicht, dan dat heeft weinig last van schaduw en hellingshoek :')

Neemt niet weg dat zowel de doelstelling als de gehaalde opbrengst onder die van de voorgaande jaren ligt.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 25 januari 2020 @ 12:26:49 #179
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191187545
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2020 15:17 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Volgens de bouwer komen er standaard 6 panelen op. Er is plaats voor totaal 18 panelen. Maar mijn moeder komt er maar alleen te wonen dus zal niet idioot veel stroom verbruiken.

Als ze dit wil uitbreiden met 6 extra panelen komt het op 3480 euro. 4 jaar terug had ik mijn complete installatie met 12 panelen voor 4100(na aftrek btw).

Zo'n installateur schiet zichzelf toch in zijn voet zou je zeggen met zulke prijzen.
Ik weet niet of ze een warmtepomp heeft, maar dan zijn die 6 paneeltjes misschien net voldoende om het verbruik van de WP te dekken.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_191187693
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 12:26 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ik weet niet of ze een warmtepomp heeft, maar dan zijn die 6 paneeltjes misschien net voldoende om het verbruik van de WP te dekken.
Nee deze woning is nog steeds met gas.
  zaterdag 25 januari 2020 @ 12:46:31 #181
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191187757
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 12:40 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Nee deze woning is nog steeds met gas.
Oh, dan komt ze een heel eind met 6 panelen, als ze een beetje energiezuinige apparatuur heeft en de panelen een gunstige zonligging hebben.

Maar eerlijk gezegd zou ik er tzt gewoon een stuk of wat bij laten leggen door een andere partij dan de bouwer.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_191187922
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 12:46 schreef Leandra het volgende:

[..]

Oh, dan komt ze een heel eind met 6 panelen, als ze een beetje energiezuinige apparatuur heeft en de panelen een gunstige zonligging hebben.

Maar eerlijk gezegd zou ik er tzt gewoon een stuk of wat bij laten leggen door een andere partij dan de bouwer.
Kwa verbruik zeker. Ze heeft geen wasdroger en wil geen vaatwasser. wel inductie koken.
pi_191188053
*edit*

Hou eens op; nu weten we het wel :)
Niet in ieder topic hoef je hetzelfde verhaal over hoe jij het doet met alternatieve energie te gaan vertellen en hoe fantastisch dat allemaal wel niet is. Dat trollen doe maar gewoon niet ^O^


[ Bericht 73% gewijzigd door Vonkenboer op 25-01-2020 18:01:03 ]
Emigreer...als je van een rijk gevuld leven houdt...in vrijheid.
  zaterdag 25 januari 2020 @ 14:25:31 #184
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191188874
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 13:00 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Kwa verbruik zeker. Ze heeft geen wasdroger en wil geen vaatwasser. wel inductie koken.
Doen wij ook, en vaatwasser en droger (gelijk het enige apparaat dat meer dan 7 jaar oud is) en 3 persoons huishouden in een bovengemiddeld grote jaren 70 tweekapper en wij gebruiken 2650 kWh per jaar.
Daarvan wekken we weer zo'n 2200 kWh op met de zonnepanelen, dus dat maakt ons eigen verbruik ongeveer 450 kWh per jaar en dat is fantastisch ;)
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_191295041
Gisteren zijn er bij mij zonnepanelen geplaatst.
Het registreren van de zonnestroommeter (merk Kamstrup) bij Wocozon (de organisatie die dat organiseert bij huurwoningen van woningbouwverenigingen) kan een aantal dagen duren, dus zowel op de zonnestroommeter als in het account is mijn opwekking nog niet te zien tot die tijd.

Maar als de zon schijnt, hoort dat dan niet alvast te werken?

Nu bij mij schijnt de zon volop (dak recht op het zuiden, geen obstakels die voor schaduw zorgen etc), maar de gewone electriciteitsmeter (een analoge draaischijfmeter) loopt gewoon vooruit ipv achteruit -O-

Of gaat alles pas volledig werken op het moment dat de registratie van de zonnestroommeter afgehandeld is?

[ Bericht 1% gewijzigd door StateOfMind op 01-02-2020 14:40:37 ]
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191295104
quote:
5s.gif Op zaterdag 1 februari 2020 14:35 schreef StateOfMind het volgende:
Gisteren zijn er bij mij zonnepanelen geplaatst.
Het registreren van de zonnestroommeter (merk Kamstrup) bij Wocozon (de organisatie die dat organiseert bij huurwoningen van woningbouwverenigingen) kan een aantal dagen duren, dus zowel op de zonnestroommeter als in het account is mijn opwekking nog niet te zien tot die tijd.

Maar als de zon schijnt, hoort dat dan niet alvast te werken?

Nu bij mij schijnt de zon volop (dak recht op het zuiden, geen obstakels die voor schaduw zorgen etc), maar de gewone electriciteitsmeter loopt gewoon vooruit ipv achteruit -O-

Of gaat alles pas volledig werken op het moment dat de registratie van de zonnestroommeter afgehandeld is?
Dit is wel een heel specifiek iets, zou ik ook niet zo 123 antwoord op hebben.

Normaal kan je zien aan je omvormer of hij werkt.
Heb je een omvormer met scherm, dan kan je ook aflezen hoeveel W hij op dat moment aan het opwekken is.
Heb je een omvormer met internet (wifi of bekabeld) dan kan je via app zien wat de omvormer doet.

Als je een draaischijf meter hebt (die oude) dan zou je even je apparaten uit kunnen zetten die stroom verbruiken om te kijken wat hij dan doet.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191295851
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2020 14:40 schreef bambino het volgende:

[..]

Dit is wel een heel specifiek iets, zou ik ook niet zo 123 antwoord op hebben.

Normaal kan je zien aan je omvormer of hij werkt.
Heb je een omvormer met scherm, dan kan je ook aflezen hoeveel W hij op dat moment aan het opwekken is.
Heb je een omvormer met internet (wifi of bekabeld) dan kan je via app zien wat de omvormer doet.

Als je een draaischijf meter hebt (die oude) dan zou je even je apparaten uit kunnen zetten die stroom verbruiken om te kijken wat hij dan doet.
Zoals ik het begrepen heb zitten de omvormers onder de panelen.
Je bedoelt denk het volgende:



Die heb ik, en dat is volgens de handleiding een zonnestroommeter.

Het groene lampje brandt, en het display staat aan.

Die werkt met een sim-kaart waarmee Wocozon de stand af kan lezen en ik als klant moet dan een account aanmaken om online de opwekking te bekijken (maar dat kan ook via het schermpje).

Echter bij het aanmelden krijg ik de melding dat dat kastje nog niet geregistreerd is (dat kan een aantal dagen duren).

Echter, in onderstaande handleiding (zie link) staan direct onder het schermpje 2 langwerpige streepjes.

https://wocozon.nl/wp-con(...)ding-Kamstrup-v5.pdf

De onderste brandt rood bij mij.
En dat wil zeggen "Rode LED licht brandt als de schakelaar in de meter UIT staat".

Het zou toch niet zo zijn dat de monteurs een fout hebben gemaakt?

Voor de rest brandt het groene lampje en het display staat ook aan.

Zou het daardoor komen dat mijn electriciteitsmeter gewoon door blijft lopen ipv achteruit ondanks de zon.

Ik kan ze maandag pas weer bereiken.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191300833
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2020 15:32 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Zoals ik het begrepen heb zitten de omvormers onder de panelen.
Je bedoelt denk het volgende:

[ afbeelding ]

Die heb ik, en dat is volgens de handleiding een zonnestroommeter.

Het groene lampje brandt, en het display staat aan.

Die werkt met een sim-kaart waarmee Wocozon de stand af kan lezen en ik als klant moet dan een account aanmaken om online de opwekking te bekijken (maar dat kan ook via het schermpje).

Echter bij het aanmelden krijg ik de melding dat dat kastje nog niet geregistreerd is (dat kan een aantal dagen duren).

Echter, in onderstaande handleiding (zie link) staan direct onder het schermpje 2 langwerpige streepjes.

https://wocozon.nl/wp-con(...)ding-Kamstrup-v5.pdf

De onderste brandt rood bij mij.
En dat wil zeggen "Rode LED licht brandt als de schakelaar in de meter UIT staat".

Het zou toch niet zo zijn dat de monteurs een fout hebben gemaakt?

Voor de rest brandt het groene lampje en het display staat ook aan.

Zou het daardoor komen dat mijn electriciteitsmeter gewoon door blijft lopen ipv achteruit ondanks de zon.

Ik kan ze maandag pas weer bereiken.

Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee :D

Wij hebben nog nooit bij een huurder gemonteerd waar zoiets aan de orde is. Dus ik heb geen idee wat de functie van dat apparaat nu echt is. Het kan namelijk veel makkelijker (maar waarschijnlijk fraude gevoeliger). Dus dit is een oplossing van de woningcorperatie wat soort van fraude proof is.

Hoe dit werkt weet ik dus niet.

Maar goed, ook al zouden ze het nu wel doen, de panelen wekken nu zo weinig op dat we het nog niet eens over euro's hebben.

Ik heb 33 panelen (al staan er nu in de winter 15 nooit in de zon omdat ze ten noorden van mijn huis staan) en ik heb vandaag 3.6kWh opgewekt (80 cent).

Ik ga er van uit dat jij een stuk minder panelen hebt, you do the math.

Met andere woorden, dit is niet belangrijk of het nu vandaag (en morgen) al wel of nog niet werkt.
Bel ze maandag ff, en dan komt het vast goed.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zaterdag 1 februari 2020 @ 23:14:42 #189
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191301943
handig systeem dat wocozon.
Jammer dat er dan weer P1 poort (of soortgelijk) op zit.
Tot nooit .......
  zondag 2 februari 2020 @ 09:25:37 #190
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191304280
Ik heb de panelen nu eindelijk op de garage liggen sinds vorige week donderdag, dus we kunnen weer beginnen met besparen :+
Ze hebben 16kWh opgebracht en maarliefst 1 kWh terug geleverd aan het net :D
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
pi_191304755
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 09:25 schreef daNpy het volgende:
Ik heb de panelen nu eindelijk op de garage liggen sinds vorige week donderdag, dus we kunnen weer beginnen met besparen :+
Ze hebben 16kWh opgebracht en maarliefst 1 kWh terug geleverd aan het net :D
Is toch niks mis mee? Is toch 15 kwh niet afgenomen!
  zondag 2 februari 2020 @ 10:34:04 #192
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191304931
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 10:16 schreef namliam het volgende:

[..]

Is toch niks mis mee? Is toch 15 kwh niet afgenomen!
Is ook niks mis mee idd ;)
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  zondag 2 februari 2020 @ 13:21:26 #193
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191307356
Ff een rekensommetje er Op uit gelaten..
Ik wil/kan 8 panelen op de noordkant erbij leggen.
( levert meer op dan de bank blablablabla enz. :P )
Een setje met laten leggen kost me ¤1500,- 8*300wp
En growatt omvormer.

Nu zit ik beetje te Google en zie inmiddels als 500wp panelen! Dit zou zonde zijn op noordkant te leggen!
Kan je panelen zo om switchen? Dus mijn panelen van zuid op noord leggen? ( en dan de 8* 500wp op zuid leggen. Zonder verdere aanpassingen??)

Volgens mijn rekensom is het niet rendabel als ik 300wp panelen neem.. maar mocht ik voor de 500wp gaan scheelt het zeer zeker! Of maak ik een grote fout?
( er vanuit gaan dat het maar 60% oplevert op noord )

Situatie nu + 8*500wp noord:
4* 270wp = 1080wp
4* 290wp = 1160wp
Totaal zk = 2240wp

Noordkant
8x 500wp = 4000wp 60% = 2400wp

2240wp zk + 2400wp nk = 4640wp

Situatie:panelen omgooien + 8* 500wp
Zuidkant 8x 500wp = 4000wp

Noordkant
4* 270wp = 1080wp 60% = 648wp
4* 290wp = 1160wp 60% = 696wp
Totaal 1344wp

4000wp zk + 1344wp nk = 5344wp

Situatie: nu + 8*300wp Noord
4* 270wp = 1080wp
4* 290wp = 1160wp
Totaal zk = 2240wp

8*300wp 2400wp 60% = 1440wp
2240wp zk + 1140wp nk = 3680wp


Situatie:panelen omgooien + 8*300wp
Zuidkant 8x 300wp = 2400wp

Noordkant
4* 270wp = 1080wp 60% = 648wp
4* 290wp = 1160wp 60% = 696wp
Totaal 1344wp

2400wp zk + 1344wp nk = 3744wp
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191307384
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 09:25 schreef daNpy het volgende:
Ik heb de panelen nu eindelijk op de garage liggen sinds vorige week donderdag, dus we kunnen weer beginnen met besparen :+
Ze hebben 16kWh opgebracht en maarliefst 1 kWh terug geleverd aan het net :D
Dat is perfect, hoe hoger je directe verbruik, hoe sneller je de panelen terug verdient als het salderen wordt afgebouwd :)
pi_191307398
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 13:21 schreef revpolen het volgende:
Ff een rekensommetje er Op uit gelaten..
Ik wil/kan 8 panelen op de noordkant erbij leggen.
( levert meer op dan de bank blablablabla enz. :P )
Een setje met laten leggen kost me ¤1500,- 8*300wp
En growatt omvormer.

Nu zit ik beetje te Google en zie inmiddels als 500wp panelen! Dit zou zonde zijn op noordkant te leggen!
Kan je panelen zo om switchen? Dus mijn panelen van zuid op noord leggen? ( en dan de 8* 500wp op zuid leggen. Zonder verdere aanpassingen??)

Volgens mijn rekensom is het niet rendabel als ik 300wp panelen neem.. maar mocht ik voor de 500wp gaan scheelt het zeer zeker! Of maak ik een grote fout?
( er vanuit gaan dat het maar 60% oplevert op noord )

Situatie nu + 8*500wp noord:
4* 270wp = 1080wp
4* 290wp = 1160wp
Totaal zk = 2240wp

Noordkant
8x 500wp = 4000wp 60% = 2400wp

2240wp zk + 2400wp nk = 4640wp

Situatie:panelen omgooien + 8* 500wp
Zuidkant 8x 500wp = 4000wp

Noordkant
4* 270wp = 1080wp 60% = 648wp
4* 290wp = 1160wp 60% = 696wp
Totaal 1344wp

4000wp zk + 1344wp nk = 5344wp

Situatie: nu + 8*300wp Noord
4* 270wp = 1080wp
4* 290wp = 1160wp
Totaal zk = 2240wp

8*300wp 2400wp 60% = 1440wp
2240wp zk + 1140wp nk = 3680wp

Situatie:panelen omgooien + 8*300wp
Zuidkant 8x 300wp = 2400wp

Noordkant
4* 270wp = 1080wp 60% = 648wp
4* 290wp = 1160wp 60% = 696wp
Totaal 1344wp

2400wp zk + 1344wp nk = 3744wp
Die 500Wp panelen zijn toch 195x131cm panelen ipv 165x100cm?

Omgerekend naar het oppervlak van een 165x100cm paneel zijn dat "gewone" 325Wp panelen.
  zondag 2 februari 2020 @ 13:26:37 #196
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191307427
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 13:24 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Die 500Wp panelen zijn toch 195x131cm panelen ipv 165x100cm?
Ik heb werkelijk geen idee hoe de panelen nu zijn kwa voormaat :$
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191307444
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 13:26 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ik heb werkelijk geen idee hoe de panelen nu zijn kwa voormaat :$
"Normale" zonnepanelen hebben een oppervlak van zo'n 1,65m2
Die 500Wp panelen hebben vaak een oppervlak van 2,55m2
Dus 500 x (1,65/2,55) = ~ 325Wp als ze het standaardformaat hadden.

Soms kan het handiger uitkomen met de maten om grotere panelen te leggen (passen en meten) maar het is niet zo dat ze ook echt een hogere opbrengst hebben dan 325Wp panelen ten opzichte van het oppervlak van het paneel.
  zondag 2 februari 2020 @ 13:30:14 #198
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191307475
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 13:27 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

"Normale" zonnepanelen hebben een oppervlak van zo'n 1,65m2
Die 500Wp panelen hebben vaak een oppervlak van 2,55m2
Dus 500 * (1,65/2,55)= ~ 325Wp als ze het standaardformaat hadden.

Soms kan het handiger uitkomen met de maten om grotere panelen te leggen (passen en meten) maar het is niet zo dat ze ook echt een hogere opbrengst hebben dan 325Wp panelen.
Ah! Zo kan je dus ook meer wp creëren als je gewoon formaat groter maakt.. ( pas dus gelijk minder op het dak en kan ik netzo goed de 325wp halen )
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191307499
quote:
0s.gif Op zondag 2 februari 2020 13:30 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ah! Zo kan je dus ook meer wp creëren als je gewoon formaat groter maakt.. ( pas dus gelijk minder op het dak en kan ik netzo goed de 325wp halen )
Ja, zonnepanelen zijn eigenlijk niets anders dan kleine, aan elkaar gekoppelde ~5,5Watt / 0,6 volt silicium cellen.
Bij een normaal paneel plakken ze er 60 op zo'n paneel en dan heb je 325Wp en 32 volt.
Je ziet ook steeds vaker 120 halve cellen, ook 0,6 volt maar dan 2,75Watt per stuk en dan per 60 weer parallel. Kom je ook op ~325Wp en 32 volt.
En Panasonic plakt er dan 96 kleinere op een paneel, dan kom je op een hoger voltage (96 x 0,6 = 57,6 volt) maar ongeveer hetzelfde vermogen en hetzelfde formaat. Handig voor kortere strings om toch aan een hoog voltage voor je omvormer te komen.

Maar je kan daar als fabrikant natuurlijk van afwijken, je kan ook panelen maken met meer of minder cellen (en dus meer of minder oppervlak per paneel).

Ja, je kan theorie ook 1 paneel maken ter grootte van je dak, alleen monteert dat wat onhandig :P
Voor de opbrengst maakt het weinig uit, het gaat om het rendement van het paneel.

Er zijn ook wel 360Wp of 395Wp panelen (LG, SunPower) die ongeveer 1,65m2 tot 1,7m2 groot zijn en dus ook daadwerkelijk een hoger rendement hebben dan "standaard" panelen maar die zijn momenteel nog dermate prijzig dat je beter een paar goedkope panelen erbij kan leggen.

Hooguit handig als je teveel geld hebt of een heel klein dak (en de terugverdientijd van ondergeschikt belang is).

Onder de streep kijk je naar ¤ per Wp en dan kan je goed vergelijken.

Als je al eens een paneel van 1,65 bij 1 meter gehanteerd hebt dan zal je snel doorhebben dat die 2 bij 1,31m panelen niet echt fijn zijn als je het dak op moet ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door TheFreshPrince op 02-02-2020 13:42:56 ]
  zondag 2 februari 2020 @ 14:31:50 #200
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_191308350
Die van ons zijn 2 bij 1 en niet echt makke.\lijk handelbaar idd. Die gast die ze alleen de trap en het dak op droeg, respect :P
You can sleep in a racecar, but you can't race a house!
Op zaterdag 12 november 2022 13:41 schreef knoopie het volgende:
Daar kan je wel om lachen, maar de motorolie vervangen is een stuk handiger in de badkuip dan op je vloerkleed in de woonkamer.
  zondag 2 februari 2020 @ 22:08:08 #201
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_191317046
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2020 12:09 schreef Patroon het volgende:
Wat een drama in januari. De slechtste jan sinds ik de panelen heb liggen (sept 2016)
2018 was bij mij nog zo'n 10% lager. Maar niet best nee.
pi_191324822
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 februari 2020 21:57 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb eerlijk gezegd geen flauw idee :D

Wij hebben nog nooit bij een huurder gemonteerd waar zoiets aan de orde is. Dus ik heb geen idee wat de functie van dat apparaat nu echt is. Het kan namelijk veel makkelijker (maar waarschijnlijk fraude gevoeliger). Dus dit is een oplossing van de woningcorperatie wat soort van fraude proof is.

Hoe dit werkt weet ik dus niet.

Maar goed, ook al zouden ze het nu wel doen, de panelen wekken nu zo weinig op dat we het nog niet eens over euro's hebben.

Ik heb 33 panelen (al staan er nu in de winter 15 nooit in de zon omdat ze ten noorden van mijn huis staan) en ik heb vandaag 3.6kWh opgewekt (80 cent).

Ik ga er van uit dat jij een stuk minder panelen hebt, you do the math.

Met andere woorden, dit is niet belangrijk of het nu vandaag (en morgen) al wel of nog niet werkt.
Bel ze maandag ff, en dan komt het vast goed.
Ik heb ze vandaag gebeld en ik hoefde me idd geen zorgen te maken.

Ze krijgen aanstaande donderdag alle installatierapportages van de afgelopen week. Pas zodra die allemaal verwerkt zijn én zodra allerlei tests die ze op afstand uitvoeren afgehandeld zijn, dan gaat het systeem uit de post-installatie fase en dan zou alles goed moeten zijn.

Dan is de zonnestroommeter (dat Kamstrup kastje) aangemeld en volledig operationeel en kan er energie van de panelen gebruikt/teruggeleverd worden (als het tenminste niet zo grijs is buiten).
En dan kan ik ook via mijn account in een portal mijn verbruik en opwekking monitoren (en natuurlijk via het schermpje op die meter).
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191326212
Ik weet niet hoe lang we last gaan houden van dat coronavirus maar ik kan me voorstellen dat als de productie maar ook verzending in China lamgelegd is, dat de voorraad zonnepanelen uit China langzamerhand ook opdroogt.
pi_191326546
Inmiddels is het rode lampje uit gegaan nu, en mijn draaischijf draait nu achteruit *O*
Er schijnt hier een laf zonnetje momenteel.
Opgewekte energie kan ik nog niet zien, maar dat kon een week duren totdat het hele proces was afgerond.

Toch leuk :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191327514
quote:
0s.gif Op maandag 3 februari 2020 13:33 schreef TheFreshPrince het volgende:
Ik weet niet hoe lang we last gaan houden van dat coronavirus maar ik kan me voorstellen dat als de productie maar ook verzending in China lamgelegd is, dat de voorraad zonnepanelen uit China langzamerhand ook opdroogt.
Daar heb ik ook over nagedacht. Maar ik vraag me af of die fabrieken wel echt helemaal dicht gaan. Het ligt er maar net aan in welke regio het zit. Maar er zal vast een dip aankomen. Komende weken nog geen last van, er ligt nog genoeg op boten die nu onderweg zijn naar Europa.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  maandag 3 februari 2020 @ 18:13:53 #206
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191330406
Vandaag weer een mooie uitbreiding gedaan op onze PV.
10x 295WP op zuid bijgeplaatst.

Totale systeemprijs 1318 euro _O- . Ik heb nu 8kWp online voor 4000 euro *O* :D
Leuk financieel rendement, nu de plofauto van de vrouw er ook uit gaat snijdt het mes ineens aan twee kanten.

Werkt mooi trouwens twee SMA omvormers in SunnyPortal, kan deze combineren in één installatie.

Kan nog zes panelen kwijt en dan ligt het redelijk vol, iets voor volgend jaar. Of eerder als er weer een buitenkansje voorbij komt :X
pi_191330590
quote:
0s.gif Op maandag 3 februari 2020 18:13 schreef Revolution-NL het volgende:
Vandaag weer een mooie uitbreiding gedaan op onze PV.
10x 295WP op zuid bijgeplaatst.

Totale systeemprijs 1318 euro _O- . Ik heb nu 8kWp online voor 4000 euro *O* :D
Leuk financieel rendement, nu de plofauto van de vrouw er ook uit gaat snijdt het mes ineens aan twee kanten.

Werkt mooi trouwens twee SMA omvormers in SunnyPortal, kan deze combineren in één installatie.

Kan nog zes panelen kwijt en dan ligt het redelijk vol, iets voor volgend jaar. Of eerder als er weer een buitenkansje voorbij komt :X
Goed bezig *O*
Mocht je een keer een foto kunnen schieten dan is dat welkom :)
  maandag 3 februari 2020 @ 18:36:38 #208
195606 ikweethetookniet
Weet jij het wel ?
pi_191330753
quote:
0s.gif Op maandag 3 februari 2020 18:27 schreef TheFreshPrince het volgende:
Mocht je een keer een foto kunnen schieten dan is dat welkom :)
Van zijn vrouw :? plofauto :? of zonnepaneel :?
  maandag 3 februari 2020 @ 19:03:19 #209
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191331328
quote:
6s.gif Op maandag 3 februari 2020 18:36 schreef ikweethetookniet het volgende:

[..]

Van zijn vrouw :? plofauto :? of zonnepaneel :?
liefts van zijn vrouw. indien niet mogelijk, dan van de zonnepanelen.
Tot nooit .......
pi_191342825
Net even bij de draaischijf gekeken. Het is nu buiten grijs, maar toch licht genoeg om heeeeel langzaam achteruit te draaien, en dan weer heeeeel langzaam vooruit. Het is een strijd nu als het ware.

Gisteravond toen ik naar bed ging even de meterstand gecheckt en die was door de zon van 's middags exact hetzelfde als toen ik 's ochtends op stond.
Erg leuk om dat een beetje ij te houden :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  dinsdag 4 februari 2020 @ 15:26:05 #211
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191345572
8 zonnepanelen van het merk JASOLAR 300wp full black en Growatt 2500s omvormer

1850,- inclusief installatie! Goede deal? Of goedkoper als je los koopt en zelf kloot :X
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  dinsdag 4 februari 2020 @ 15:29:37 #212
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191345635
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 12:16 schreef StateOfMind het volgende:
Erg leuk om dat een beetje ij te houden :Y
Geloof me.. het verveelt nooit! :X ik lig ook elke dag ff in om te kijken.. ( en dan af te sluiten en te bedenken dat ik nog maar ff omdraai in de zon en het leuker is om te bekijken in de zomer..)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191345965
Ik hou nu wel een excelletje bij inclusief cirkel diagram voor de panelen. Ik vind het leuk om te zien hoeveel procent iedere maand ten opzichte over het hele jaar doet :@

Dit is 2019. Waarbij rekening dient gehouden te worden met dat de panelen er pas sinds mei op liggen.

I solemnly swear i'm up to no good
pi_191347794
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 15:26 schreef revpolen het volgende:
8 zonnepanelen van het merk JASOLAR 300wp full black en Growatt 2500s omvormer

1850,- inclusief installatie! Goede deal? Of goedkoper als je los koopt en zelf kloot :X
Ik heb Jinko 310 en Omnik 2.5 maar daar koop ik het niet eens voor in (inclusief uren voor monteurs).

Ik mag hopen dat het ex btw is.

Ik zou dat setje inclusief installatie verkopen voor pakweg 2550 euro ex. btw
Dat is dus al het materiaal, montage, etc.

1850 is belachelijk.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191348186
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 15:47 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik hou nu wel een excelletje bij inclusief cirkel diagram voor de panelen. Ik vind het leuk om te zien hoeveel procent iedere maand ten opzichte over het hele jaar doet :@

Dit is 2019. Waarbij rekening dient gehouden te worden met dat de panelen er pas sinds mei op liggen.

[ afbeelding ]
Staafdiagram per maand is duidelijker in dit geval ;)
pi_191348223
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:06 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Staafdiagram per maand is duidelijker in dit geval ;)
Ik vind een cirkel leuker :+
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191348238
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:08 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Ik vind een cirkel leuker :+
:D

Mijn staafjes (zonder percentages):

pi_191348333
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

:D

Mijn staafjes (zonder percentages):

[ afbeelding ]
Waar heb je die in gemaakt?

Ik heb wel deze uit de app
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191348475
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:15 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Waar heb je die in gemaakt?

Ik heb wel deze uit de app [ afbeelding ]
Ik heb mijn omvormers gekoppeld aan PVOutput.org

Daarmee zit ik ook bij het FOK! solar team.
pi_191348481
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:25 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Ik heb mijn omvormers gekoppeld aan PVOutput.org

Daarmee zit ik ook bij het FOK! solar team.
Oh wat grappig. Ik weet niet hoe dat allemaal werkt :')
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191348535
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:26 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

Oh wat grappig. Ik weet niet hoe dat allemaal werkt :')
Hobby :P
pi_191348710
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:29 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Hobby :P
dat soort dingen zijn de afdeling van mijn man.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191348836
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:41 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:

[..]

dat soort dingen zijn de afdeling van mijn man.
https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

Stuur 'm daar naartoe en wens 'm succes :+

Per merk omvormer staat er wel hoe het moet in de FAQ.
  dinsdag 4 februari 2020 @ 18:52:32 #224
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191348932
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 17:36 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb Jinko 310 en Omnik 2.5 maar daar koop ik het niet eens voor in (inclusief uren voor monteurs).

Ik mag hopen dat het ex btw is.

Ik zou dat setje inclusief installatie verkopen voor pakweg 2550 euro ex. btw
Dat is dus al het materiaal, montage, etc.

1850 is belachelijk.
Komtie:
10x 295WP eco-delta solar all-black (¤500,-)
1x SMA SB3.6 (¤560,-)
12x Variotwin platdak bevestiging (¤240,-)
Stekkers, kabels, ballast en automaat had ik nog liggen.
Totaal ¤1300 euro,- (allemaal MP meuk dus geen btw gedoe :+)

Het is een kwestie van geduld en je ogen open houden.


quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:10 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

:D

Mijn staafjes (zonder percentages):

[ afbeelding ]
20kWp :o, je hebt altijd baas boven baas. Ik was net blij met mijn 8kWp :')
Is dit enkel voor privé gebruik of ook bedrijfsmatig?

Toch maar weer eens kijken of ik mijn SMA's met PVOUTPUT kan laten babbelen (heb het voorheen met mijn vorige installatie ook gebruikt en het werkt prettig) hoewel Sunnyportal ook wel goed bevalt.

[ Bericht 4% gewijzigd door Revolution-NL op 04-02-2020 19:05:44 ]
pi_191349255
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:52 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Komtie:
10x 295WP eco-delta solar all-black (¤500,-)
1x SMA SB3.6 (¤560,-)
12x Variotwin platdak bevestiging (¤240,-)
Stekkers, kabels, ballast en automaat had ik nog liggen.
Totaal ¤1300 euro,- (allemaal MP meuk dus geen btw gedoe :+)

Het is een kwestie van geduld en je ogen open houden.
[..]

20kWp :o, je hebt altijd baas boven baas. Ik was net blij met mijn 8kWp :')
Is dit enkel voor privé gebruik of ook bedrijfsmatig?

Toch maar weer eens kijken of ik mijn SMA's met PVOUTPUT kan laten babbelen (heb het voorheen met mijn vorige installatie ook gebruikt en het werkt prettig) hoewel Sunnyportal ook wel goed bevalt.
Hobby :P

Ze liggen niet allemaal op het zuiden overigens, dus dat drukt de pret weer iets.

25 op zuid
11 op noord
16 op oost (garage)
16 op west (garage)

Wel een mooie spreiding over de dag.
En ook noord doet nog ruim 50% van wat zuid opbrengt (over het hele jaar heen).
pi_191349310
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:47 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

https://pvoutput.org/intraday.jsp?id=70798&sid=62890

Stuur 'm daar naartoe en wens 'm succes :+

Per merk omvormer staat er wel hoe het moet in de FAQ.
Het is met met m'n growatt tot op heden niet gelukt ;(

Het schijnt te kunnen met een python script en een raspberry Pi , maar ik ben met beide niet zo heel handig. Dus dat is gedoemd te mislukken :{
Ik zeg maar zoo, dat is korter dan dierentuin
pi_191349349
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 19:12 schreef Asschen_sukar het volgende:

[..]

Het is met met m'n growatt tot op heden niet gelukt ;(

Het schijnt te kunnen met een python script en een raspberry Pi , maar ik ben met beide niet zo heel handig. Dus dat is gedoemd te mislukken :{
Dat kan soms op hele domme kleine dingetjes misgaan.

Hier het geluk dat PVOutput de SolarEdge API rechtstreeks kan uitlezen met de API-sleutel uit m'n account.

Dan is het een "eitje".
  dinsdag 4 februari 2020 @ 19:32:31 #228
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191349705
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 17:36 schreef bambino het volgende:

[..]

Ik heb Jinko 310 en Omnik 2.5 maar daar koop ik het niet eens voor in (inclusief uren voor monteurs).

Ik mag hopen dat het ex btw is.

Ik zou dat setje inclusief installatie verkopen voor pakweg 2550 euro ex. btw
Dat is dus al het materiaal, montage, etc.

1850 is belachelijk.
Ff mailtje er achteraan gedaan maar
In de btw!
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191353710
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 19:32 schreef revpolen het volgende:

[..]

Ff mailtje er achteraan gedaan maar
In de btw!
1850 ook nog inclusief btw?

Sorry, maar dat is letterlijk onmogelijk. Dan moeten ze een fout gemaakt hebben. Ex btw vind ik al ongeloofwaardig.

Als ik een offerte maak, en iemand stuurt terug "concurrent biedt zelfde voor 1850 ex" stuur ik terug "direct tekenen".
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191353782
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 18:52 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Komtie:
10x 295WP eco-delta solar all-black (¤500,-)
1x SMA SB3.6 (¤560,-)
12x Variotwin platdak bevestiging (¤240,-)
Stekkers, kabels, ballast en automaat had ik nog liggen.
Totaal ¤1300 euro,- (allemaal MP meuk dus geen btw gedoe :+)

Het is een kwestie van geduld en je ogen open houden.
[..]

Op de SMA na zijn dat belachelijke prijzen. Maar dit is ook niet de markt waar ik in wil zitten ;)
Online prijzen kan geen 1 installateur tegen op.
En daarbij komt, dit soort klussen wil ik niet winnen, want daar krijgen het vaakst gezeik mee :D
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  woensdag 5 februari 2020 @ 07:41:05 #231
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191356862
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 februari 2020 22:55 schreef bambino het volgende:

[..]

1850 ook nog inclusief btw?

Sorry, maar dat is letterlijk onmogelijk. Dan moeten ze een fout gemaakt hebben. Ex btw vind ik al ongeloofwaardig.

Als ik een offerte maak, en iemand stuurt terug "concurrent biedt zelfde voor 1850 ex" stuur ik terug "direct tekenen".
Heb ook gelijk akkoord gegeven.. volgende week zaterdag gaan ze er op. Moet wel cash betalen. ( wellicht, buiten de boekhouding om?)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191356913
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 07:41 schreef revpolen het volgende:

[..]

Heb ook gelijk akkoord gegeven.. volgende week zaterdag gaan ze er op. Moet wel cash betalen. ( wellicht, buiten de boekhouding om?)
Je betaald dus überhaupt geen BTW ;)
  woensdag 5 februari 2020 @ 07:50:18 #233
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191356930
G
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 07:48 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Je betaald dus überhaupt geen BTW ;)
Geen idee.. Heb niet gevraagd om
een factuur omdat die standaard bij aanschaf moet zitten.. maar vraag de btw toch nooit terug.. ( volgens me boekhouder was het beter van niet )
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
pi_191357258
De tussenstand na 2 dagen (of eigenlijk zijn de panelen pas anderhalve dag actief): ondanks het grijze weer met af en toe wat zon hebben mijn 6 panelen mij tot nu toe iets meer dan 2 kWh per dag opgewekt.

Mijn jaarverbruik zit de afgelopen 5 jaar zo tussen de 1300 en de 1500 kWh per jaar, waarvan afgelopen jaar 1500.
Uitgaande van mijn verbruik van vorig jaar is dat zo'n 4 kWh per dag.

Dus de afgelopen dagen heb ik door mijn panelen slechts de helft van wat normaal was verbruikt.
Dat belooft veel goeds voor als het straks echt goed en zonnig weer gaat worden :Y
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191357300
Ik zal Wocozon straks even mailen wat voor merk/type/model spullen ik op het dak heb liggen.
Ik weet alleen dat de panelen zelf van Suntec zijn (zwart, monokristallijn).
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191359075
Bijzonder mooie dag tot nu toe. De panelen liggen al 3kWh voor op gisteren en geen wolkje te zien :)
  woensdag 5 februari 2020 @ 11:46:50 #237
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191359385
Ik heb hier helaas nog wat bewolking, wel een redelijk beeld van de impact van de slagschaduw op de nieuwe set, de voorste rij veroorzaakt wat schaduw op de tweede rij, i.c.m met de slagschaduw van het huis tot 12:00 vervelend omdat optitrac global peak zijn werk dan niet optimaal kan doen.

Vanmiddag nog even wat MC4 connectoren scoren zodat ik verlengkabels kan maken, de tweede rij ga ik dan verder naar achteren verplaatsen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Revolution-NL op 05-02-2020 11:53:35 ]
pi_191359559
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 11:46 schreef Revolution-NL het volgende:
Ik heb hier helaas nog wat bewolking, wel een redelijk beeld van de impact van de slagschaduw op de nieuwe set, de voorste rij veroorzaakt wat schaduw op de tweede rij, i.c.m met de slagschaduw van het huis tot 12:00 vervelend omdat optitrac global peak zijn werk dan niet optimaal kan doen.

Vanmiddag nog even wat MC4 connectoren scoren zodat ik verlengkabels kan maken, de tweede rij ga ik dan verder naar achteren verplaatsen.
Ik had het moeten afkloppen, hier nu ook wat wolkjes :P
pi_191359569
Hier begint nu pas een beetje de zon door te komen. Agja het weer laat zich niet sturen.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191359746
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 11:20 schreef TheFreshPrince het volgende:
Bijzonder mooie dag tot nu toe. De panelen liggen al 3kWh voor op gisteren en geen wolkje te zien :)
Hier ook.

Nu 60% voor op gisteren: https://www.pvoutput.org/(...)20200204&dt=20200205
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191359991
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 07:41 schreef revpolen het volgende:

[..]

Heb ook gelijk akkoord gegeven.. volgende week zaterdag gaan ze er op. Moet wel cash betalen. ( wellicht, buiten de boekhouding om?)
Ok, dit verklaard dus ook een hele hoop :D

1. Op een zaterdag monteren
2. Binnen 14 dagen monteren
3. Cash betalen

Bestel je bij ons, dan kan je zeker een week of 2-4 wachten (kleine zonnepaneel klusjes) en normaal 6-8 weken.
Cash betalen kan natuurlijk, maar dat moet dan vanuit de klant komen (je krijgt alsnog een factuur en moeten wij naar de bank om te storten).
En montage op zaterdag is extreem uitzonderlijk.

Dus ja, je hebt nu een bizar goedkoop systeem. Maar vraag aub om papier werk, anders kan je fluiten naar je garantie (en die kans is sowieso aanwezig want dit soort bedrijven bestaan vaak geen 5 jaar).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191360015
Ik heb mijn panelen wel gewoon wit gekocht en die lagen er ook met twee weken op. En bedrijf bestaat toch alweer heel wat jaren.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191360116
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 12:43 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Ik heb mijn panelen wel gewoon wit gekocht en die lagen er ook met twee weken op. En bedrijf bestaat toch alweer heel wat jaren.
Wit?
Weer eens wat anders dan zwarte of blauwe panelen 8-)
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191360130
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 12:53 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Wit?
Weer eens wat anders dan zwarte of blauwe panelen 8-)
Hi ha ho
I solemnly swear i'm up to no good
  woensdag 5 februari 2020 @ 13:47:47 #245
188514 whoeier
If it was an option, I did it
pi_191360758
Ik twijfel al een poos en wordt kaas van de vele "adviezen" middels geautomatiseerd systeem (ergo dakmeting middels maps).

Ik heb een schuindak op het westen (hellingshoek is uit mn hoofd 45 graden), waarop een dakkapel van 5m lengte zit, welke 1m80 breed is, hier wil ik graag panelen op kwijt, bij voorkeur via oost-west opstelling gezien dit meer panelen toe laat. Hiernaast op het schuine dak ook enkele panelen, voor zover mogelijk.

Nadeel is, ik heb een directe buur op de westzijde, welke qua woning contra is van de mijne ( zonder dakkapel), oftewel ik kan niet het gehele schuine dak benutten door vroegtijdige schaduw.. bovenste 2m van het schuine dak vallen rond 16:30 pas in de schaduw(winter)

Gouden vraag is eigenlijk, heeft het wel nut om op het schuine dak panelen te leggen?
pi_191360841
Eindelijk weer zon op de paneeltjes..inmiddels al 9kwh binnen 8-)
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191361992
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 13:47 schreef whoeier het volgende:
Ik twijfel al een poos en wordt kaas van de vele "adviezen" middels geautomatiseerd systeem (ergo dakmeting middels maps).

Ik heb een schuindak op het westen (hellingshoek is uit mn hoofd 45 graden), waarop een dakkapel van 5m lengte zit, welke 1m80 breed is, hier wil ik graag panelen op kwijt, bij voorkeur via oost-west opstelling gezien dit meer panelen toe laat. Hiernaast op het schuine dak ook enkele panelen, voor zover mogelijk.

Nadeel is, ik heb een directe buur op de westzijde, welke qua woning contra is van de mijne ( zonder dakkapel), oftewel ik kan niet het gehele schuine dak benutten door vroegtijdige schaduw.. bovenste 2m van het schuine dak vallen rond 16:30 pas in de schaduw(winter)

Gouden vraag is eigenlijk, heeft het wel nut om op het schuine dak panelen te leggen?
Misschien kan je met een foto van de situatie (kan je tussen een spoiler zetten) het iets duidelijker maken?

Ik durf wel snel wat aan maar ik heb ook panelen op het noorden liggen, dus ja... ;)
pi_191364009
Voorheen checkte ik éénmaal per jaar mijn meterstand, om de meterstand door te geven voor de jaarafrekening (ik heb gewoon een ouderwetse meter met draaischijf, dus ik kan die alleen alleen fysiek aflezen).

Sinds mijn zonnepanelen actief zijn sinds afgelopen maandag check ik de meterstand een paar keer per dag.
Zo was de stand toen ik vanochtend opstond xxx486, en toen ik zojuist thuiskwam stond ie op xxx483 ^O^
En xxx483 was ook de stand die ik maandag noteerde toen mijn panelen begonnen te werken.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191364091
quote:
14s.gif Op woensdag 5 februari 2020 18:08 schreef StateOfMind het volgende:
Voorheen checkte ik éénmaal per jaar mijn meterstand, om de meterstand door te geven voor de jaarafrekening (ik heb gewoon een ouderwetse meter met draaischijf, dus ik kan die alleen alleen fysiek aflezen).

Sinds mijn zonnepanelen actief zijn sinds afgelopen maandag check ik de meterstand een paar keer per dag.
Zo was de stand toen ik vanochtend opstond xxx486, en toen ik zojuist thuiskwam stond ie op xxx483 ^O^
En xxx483 was ook de stand die ik maandag noteerde toen mijn panelen begonnen te werken.
Straks met een slimme meter kan je dat mooi bijhouden met een Raspi en Domoticz.
P1 kabel er in en gaan :)


Nu weet ik dat hele volksstammen over me heen gaan vallen maar ik had bij m'n "nieuwe" woning geen keuze, de meter zat er al in. En het bevalt me prima.

Als je het installeren lastig vindt, er zijn shops die het al voor geïnstalleerd leveren en een beknopte handleiding hoe aan te sluiten:

https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-domoticz-starter-pi3b
pi_191364585
*O* *O* maandopbrengst in 1 enkele dag verdubbeld :Y

Potverdorie wat was het toch grijs de afgelopen dagen/weken. Goed om te zien dat we nu, met niet eens de hele dag zon, alweer ruim 9 kWh opbrengst hebben.
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_191364798
quote:
1s.gif Op woensdag 5 februari 2020 18:51 schreef d.k. het volgende:
*O* *O* maandopbrengst in 1 enkele dag verdubbeld :Y

Potverdorie wat was het toch grijs de afgelopen dagen/weken. Goed om te zien dat we nu, met niet eens de hele dag zon, alweer ruim 9 kWh opbrengst hebben.
Haha same. Ik zei het vanmiddag nog tegen mijn man.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191372686
Ik zal vandaag eens een mailtje sturen naar Wocozon met welke merken en types panelen en omvormers e.d ze gebruikt hebben.
Ben benieuwd wat de experts hier ervan te zeggen hebben.

Ik weet alleen dat de panelen van Suntech zijn.

Ik kom er hopelijk vandaag, of morgen, even op terug.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191373293
quote:
0s.gif Op woensdag 5 februari 2020 18:15 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Straks met een slimme meter kan je dat mooi bijhouden met een Raspi en Domoticz.
P1 kabel er in en gaan :)

Nu weet ik dat hele volksstammen over me heen gaan vallen maar ik had bij m'n "nieuwe" woning geen keuze, de meter zat er al in. En het bevalt me prima.

Als je het installeren lastig vindt, er zijn shops die het al voor geïnstalleerd leveren en een beknopte handleiding hoe aan te sluiten:

https://www.sossolutions.nl/slimme-meter-domoticz-starter-pi3b

Interessant, ik heb helaas mijn P1 al in gebruik voor de loadbalancer van mijn laadpaal. Weet jij of p1 splitters goed werken?
  donderdag 6 februari 2020 @ 09:37:27 #254
449329 Speekselklier
Komt niet meer terug
pi_191373332
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2020 09:34 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Interessant, ik heb helaas mijn P1 al in gebruik voor de loadbalancer van mijn laadpaal. Weet jij of p1 splitters goed werken?
het schijnt te kunnen, je moet alleen zorgen dat er maar één uitlezer de P1 voedt (4 draads, 5 volt + data dus). De andere met twee data-draden aansluiten zodat hiji alleen meeleest.

kan je die laadpaal aansturen met info uit de raspberry dan?
Tot nooit .......
pi_191374127
quote:
De geplaatste panelen zijn van Suntech: STP310S. Deze hebben een vermogen van 310 Wp. U heeft 6 panelen, met een totaal vermogen van 1860 Wp. De verwachte opbrengst hiervan is op uw dak 1712 kWh per jaar.

Achterop elk paneel zit een micro-omvormer: Enphase M250.

De zonnestroommeter in uw meterkast is de Kamstrup Omnipower.
Deze spullen liggen op mijn dak en in de meterkast.

Wat vinden de techneuten en hobbyisten in dit topic van deze spullen?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191375024
quote:
0s.gif Op donderdag 6 februari 2020 09:34 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Interessant, ik heb helaas mijn P1 al in gebruik voor de loadbalancer van mijn laadpaal. Weet jij of p1 splitters goed werken?
Gewoon proberen ;)

Grappig, ik zat juist met de omgekeerde vraag: wat als ik ooit een laadpaal met loadbalancer wil plaatsen :D

Als ik kijk naar zo'n P1 splitter dan lijkt het net een ADSL-splitter qua aansluitingen :P

En er is blijkbaar ook een DIN-rail versie:

https://www.tech4ushop.nl/p1-splitter-din.html

pi_191380482
Ik kan nu ook in inloggen bij Wocozon en mijn dagelijkse opwekking zien.
Maandag (de dag dat ze geactiveerd zijn) en dinsdag heb ik 2,1 en 2,2kWh opgewekt en gisteren 5,2.
Wat ik vandaag heb opgewekt kan ik morgen pas zien, want de zonnestroommeter wordt elke nacht uitgelezen en dan bijgewerkt.
Op het schermpje zelf kan ik alleen de totale hoeveelheid opgewekte kWh sinds oplevering zien en de actuele opwekking op dat moment, maar niet de totale dag hoeveelheid.

Maar aangezien mijn verbruik van de vorige jaarafrekening op 1550 kWh per jaar lag, komt dat neer op 4,24 kWh verbruik per dag.

Als ik dan kijk dat ik maandag en dinsdag ondanks dat het niet heel zonnig is geweest toch de helft daarvan zelf opgewekt heb is dat toch erg mooi.
Gisteren heb ik dus meer opgewekt (5,2) dan dat ik gemiddeld per dag verbruik.
Dat belooft veel voor de zomer straks.

Mijn meterstand geeft nu xxx484 aan, terwijl die maandag nog op xx483 stond.

In mei moet ik altijd de meterstand doorgeven voor de jaarafrekening, dus ik ben zeer benieuwd.
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191394805
Vandaag 14,5 kWh opgewekt. 8-)
pi_191395585
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 februari 2020 17:32 schreef Faraday01 het volgende:
Vandaag 14,5 kWh opgewekt. 8-)
Met hoeveel panelen?
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
  vrijdag 7 februari 2020 @ 18:29:20 #260
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_191395621
Mooi dagje vandaag. Hier precies 10kwh met 13 panelen 315wp per stuk.
pi_191395740
Hier 10,8 met 10 panelen van elk 310. Was een mooie dag vandaag
I solemnly swear i'm up to no good
  vrijdag 7 februari 2020 @ 19:05:22 #262
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_191396085
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 februari 2020 18:38 schreef Thinkk-Pinkk het volgende:
Hier 10,8 met 10 panelen van elk 310. Was een mooie dag vandaag

Welke kant van het land? :P
pi_191396588
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 februari 2020 19:05 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Welke kant van het land? :P
Oost Brabant :)
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191397491
15,7 8-)
Bij Think om de hoek zeg maar. Strak blauw heel de dag en 12 x 300wp ongeveer pal zuid. Door de lage zon 1 dipje van de mast in de ochtend, productie al vanaf 8 uur, de dagen worden echt merkbaar langer *O*
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_191397690
Dit was het boogje van vandaag

I solemnly swear i'm up to no good
  zaterdag 8 februari 2020 @ 00:29:00 #266
226677 revpolen
Skysong Fireworks Liuyang
pi_191401394
Zo weer terug in nl! Ff gekeken. Vandaag 12,5 met 10 panelen op zuid! Benieuwd volgende week als er 8 op noord bij zijn :)
Skysong Fireworks Liuyang "The BEST fireworks direct to you!"
  zaterdag 8 februari 2020 @ 00:47:56 #267
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_191401595
17,9 kWh met 5,1 kWp
pi_191402724
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 00:47 schreef leolinedance het volgende:
17,9 kWh met 5,1 kWp
Netjes! Ik had 14.75kWh met 8835wp maar 4065 ligt nog vol in de schaduw achter mijn woning.
Omvormer 1 had 13.37kWh (4770wp dus)
Omvormer 2 had 2.24kWh (4065wp dus)

Die 14,75 haal ik uit de slimme meter, de 15.61 is data van de omvormer. Het verschil is dus verlies in AC bekabeling/omvormer.

Gaat in ieder geval weer de goeie kant op. Dit soort dagen zijn bijna 100% bonus.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191403476
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 03:18 schreef bambino het volgende:

[..]

Netjes! Ik had 14.75kWh met 8835wp maar 4065 ligt nog vol in de schaduw achter mijn woning.
Omvormer 1 had 13.37kWh (4770wp dus)
Omvormer 2 had 2.24kWh (4065wp dus)

Die 14,75 haal ik uit de slimme meter, de 15.61 is data van de omvormer. Het verschil is dus verlies in AC bekabeling/omvormer.

Gaat in ieder geval weer de goeie kant op. Dit soort dagen zijn bijna 100% bonus.
Is het verschil niet gewoon je directe verbruik?
pi_191403555
Ik heb gisteren 8,5 kWh opgewekt met 6 panelen van elk 310 Wp. Recht op het zuiden *O*
Totaal sinds maandag 21 kWh.
Wat neerkomt op zo'n 4 kWh per dag, wat mijn daggemiddelde is qua gebruik. En de meterstand was vanochtend vroeg exact hetzelfde als dat ie maandagochtend was.

[ Bericht 18% gewijzigd door StateOfMind op 08-02-2020 10:05:34 ]
Perhaps you've seen it, maybe in a dream.
A murky, forgotten land.
pi_191403762
Wat een verschil met vorige maand. Gisteren 31 kWh met 7425wp op Zuid.

Vorige maand totaal 150, deze maand zit ik al op 90 binnen een week.

Ik zie het ook als bonus zo in de wintermaanden :7
Laat die handjes wapperen!
  zaterdag 8 februari 2020 @ 09:01:17 #272
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_191403853
Toch is het niet heel raar, februari is vaker koud maar zonnig.
Ik zie dat bij de zonneboiler ook heel ieder jaar weer effect hebben.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  zaterdag 8 februari 2020 @ 09:29:12 #273
392884 Sunri5e
Watch the sunrise
pi_191404098
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 februari 2020 18:29 schreef Sunri5e het volgende:
Mooi dagje vandaag. Hier precies 10kwh met 13 panelen 315wp per stuk.
Hmm achteraf gezien was het toch niet zo best in vergelijking met de rest hier.

Vreemd? Misschien wat vuurwerkresten die op mijn panelen ligt?
  zaterdag 8 februari 2020 @ 09:35:03 #274
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191404150
Mooie dag gisteren, helaas waren ze aan de overkant met een kraan bezig wat zo nu en dan voor schaduw zorgde :(

Gister in de loop van de ochtend de auto ingeplugd, opgeladen van 60% naar 80% terwijl de meter terug bleef draaien, na het ritje kwam ik weer terug met 60%. De gehele rit dus op zonne-energie gereden, wat nou Co2 /Stikstofuitstoot O+


Totaal 25.6kWh opgewekt uit 8kWp.
pi_191404162
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 09:29 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Hmm achteraf gezien was het toch niet zo best in vergelijking met de rest hier.

Vreemd? Misschien wat vuurwerkresten die op mijn panelen ligt?
Verschillende regio's, verschillende opbrengsten ;)
  zaterdag 8 februari 2020 @ 09:37:51 #276
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191404183
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 09:29 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Hmm achteraf gezien was het toch niet zo best in vergelijking met de rest hier.

Vreemd? Misschien wat vuurwerkresten die op mijn panelen ligt?
Er zijn zoveel variabelen dat een directe vergelijking op een dag zinloos is, tenzij het natuurlijk een buurman betreft met een gelijke oriëntatie etc.
pi_191404236
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 09:35 schreef Revolution-NL het volgende:
Mooie dag gisteren, helaas waren ze aan de overkant met een kraan bezig wat zo nu en dan voor schaduw zorgde :(

Gister in de loop van de ochtend de auto ingeplugd, opgeladen van 60% naar 80% terwijl de meter terug bleef draaien, na het ritje kwam ik weer terug met 60%. De gehele rit dus op zonne-energie gereden, wat nou Co2 /Stikstofuitstoot O+


Totaal 25.6kWh opgewekt uit 8kWp.
Je hebt nogal even te gaan voor je de co2 uitstoot van de producties van die accu's hebt gecompenseerd ;)
Maar ik kan 't mis hebben...
  zaterdag 8 februari 2020 @ 10:02:17 #278
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191404399
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 09:43 schreef Patroon het volgende:

[..]

Je hebt nogal even te gaan voor je de co2 uitstoot van de producties van die accu's hebt gecompenseerd ;)
Een beetje offtopic maar er hangt inderdaad een terugverdientijd aan. Om je een idee te geven hieronder wat cijfers:

De productie van het 55kWh accupakket heeft ongeveer 6500kg Co2 gekost (waarschijnlijk een stuk minder want de Tesla Gigafactory draait grotendeels op zonne-energie). Een auto stoot in Nederland gemiddeld 3300kg Co2 uit per 15.000km ;).

Totaal heb ik nu +/- 14.000km gereden en 2300kWh verbruikt, met de Nederlandse stroommix is dat een uitstoot van 920kg Co2.

Het rijden op je eigen zonne-energie voelt gewoon super. Future is now *O*.


De tweede auto wordt volgende maand ook elektrisch, die staat overdag vaker bij de deur en zal zeker in de zomer >70% op stroom uit de eigen PV rijden.

[ Bericht 5% gewijzigd door Revolution-NL op 08-02-2020 10:12:18 ]
pi_191404503
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 09:29 schreef Sunri5e het volgende:

[..]

Hmm achteraf gezien was het toch niet zo best in vergelijking met de rest hier.

Vreemd? Misschien wat vuurwerkresten die op mijn panelen ligt?
Het zegt niks he. Jouw panelen liggen niet waar mijn panelen liggen, hebben een andere hoek enz :) vergelijken heeft geen nut.

D.K woont een plaatsje verder dan ik. Die had ooit eens een prachtige opbrengst terwijl iedere bui hier overheen trok en het bij mij waardeloos was.
I solemnly swear i'm up to no good
pi_191404654
Voorheen stonden wij meestal in de top10 qua efficiëntie op de team ladder van Tweakers. Maar sinds we het platte dak ook hebben vol gelegd met een plattere hellingshoek is de efficiëntie afgenomen, maar de totale opbrengst enorm toegenomen. Uiteindelijk is dat wat de rekening betaalt.
Maar ik kan 't mis hebben...
  zaterdag 8 februari 2020 @ 10:35:37 #281
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191404708
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 10:29 schreef Patroon het volgende:
Voorheen stonden wij meestal in de top10 qua efficiëntie op de team ladder van Tweakers. Maar sinds we het platte dak ook hebben vol gelegd met een plattere hellingshoek is de efficiëntie afgenomen, maar de totale opbrengst enorm toegenomen. Uiteindelijk is dat wat de rekening betaalt.
Het verschil in efficiëntie van de installatie op ons plattedak (12graden) en het schuinedak (45 graden) is erg groot in deze jaargetijde.

Ik vind financiële rendement ook veel interessanter als het systeemrendement, het is wel leuk als je installatie toevallig bovengemiddeld presteert, feit is dat je geen invloed heb op veel factoren die een grote invloed hebben op het systeemrendement (hellingshoek, oriëntatie, schaduw).
pi_191404953
Opbrengst is leuk en ik kijk graag naar cijfers enzo maar ik geniet toch het meest van gewoon de hele dag de zon op mijn bol 8-)
*bijvoegelijk naamwoord* koe. Zwartwitgevlekt of roodbont?
pi_191404997
De SE HD omvormer is nu ruim een jaar aan het werk en binnen 2 jaar moet ik beslissen of ik een verlengde garantie op de omvormer bij ga kopen van 12 jaar naar 20 of 25 jaar. Wat hebben de SE bezitters hier gedaan met de garantieverlenging?
  zaterdag 8 februari 2020 @ 11:05:45 #284
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191405193
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 10:55 schreef Faraday01 het volgende:
De SE HD omvormer is nu ruim een jaar aan het werk en binnen 2 jaar moet ik beslissen of ik een verlengde garantie op de omvormer bij ga kopen van 12 jaar naar 20 of 25 jaar. Wat hebben de SE bezitters hier gedaan met de garantieverlenging?
Verlengen!! Waarom?
Zie https://www.mcelectrical.(...)er-optimiser-review/

quote:
It's been a couple of years since I first wrote this SolarEdge inverter review. It started out nice. We installed over 3000 SolarEdge optimisers, and I had a tour of the SolarEdge HQ in Israel and had meetings with some of SolarEdge's founders. But, as time went on, significant problems started appearing so I changed this SolarEdge review to voice my concerns with SolarEdge.

Since then SolarEdge lawyers have sent me threats on two occasions about this blog.

Part one and two are a condensed version of my original review. In part one, I explain the SolarEdge inverter theoretical advantages. In part two, I pull apart SolarEdge's newest model, the SolarEdge HD Wave.

Part three is where I address the five significant problems I have discovered with SolarEdge: failure rates, monitoring, alerts, underperformance and blocking.
De partij waar ik vorige week mijn platdak montage vandaan haalde heeft ook afscheid genomen van SolarEdge door gebrekkig support en hoge uitval.

Dat gaat nog wat worden met al het SE spul wat de laatste jaren massaal is verkocht :{

[ Bericht 10% gewijzigd door Revolution-NL op 08-02-2020 11:25:38 ]
pi_191405550
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 11:05 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Verlengen!! Waarom?
Zie https://www.mcelectrical.(...)er-optimiser-review/
[..]

De partij waar ik vorige week mijn platdak montage vandaan haalde heeft ook afscheid genomen van SolarEdge door gebrekkig support en hoge uitval.

Dat gaat nog wat worden met al het SE spul wat de laatste jaren massaal is verkocht :{

Dank je voor de informatie, als je dat leest wordt dat een bloedbad voor SE :o

De vraag is of het verlengen van de garantie de beste oplossing is. De optimizers hebben al 25 jaar garantie en de omvormer 12 jaar. Om die te verlengen tot 25 jaar kost 200 euro. Misschien is het wel beter om er nu geen cent meer aan uit te geven en als de omvormer na 12 jaar en 1 dag het begeeft een nieuwe omvormer te kopen. Grote kans dat ze het over 10 jaar beter onder controle hebben en als SE om valt ben ik de 200 euro voor langere garantie ook kwijt.
  zaterdag 8 februari 2020 @ 11:33:55 #286
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_191405592
Bizar. 's Morgens waren de panelen bedekt met een laagje ijs, maar toch hebben ze de grootste opbrengst sinds tijden opgebracht.8,45kwh. Onze panelen liggen op Noord-Oost.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  zaterdag 8 februari 2020 @ 11:40:16 #287
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191405648
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 11:31 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dank je voor de informatie, als je dat leest wordt dat een bloedbad voor SE :o

De vraag is of het verlengen van de garantie de beste oplossing is. De optimizers hebben al 25 jaar garantie en de omvormer 12 jaar. Om die te verlengen tot 25 jaar kost 200 euro. Misschien is het wel beter om er nu geen cent meer aan uit te geven en als de omvormer na 12 jaar en 1 dag het begeeft een nieuwe omvormer te kopen. Grote kans dat ze het over 10 jaar beter onder controle hebben en als SE om valt ben ik de 200 euro voor langere garantie ook kwijt.
Als je nu nog 10 jaar garantie hebt op de omvormer zou ik niet verlengen. De kans is groot dat je tegen die tijd toch wel toe bent aan een upgrade ;)
pi_191405684
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 11:40 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Als je nu nog 10 jaar garantie hebt op de omvormer zou ik niet verlengen. De kans is groot dat je tegen die tijd toch wel toe bent aan een upgrade ;)
Je moet binnen 2 jaar beslissen. De standaard garantie op de omvormer is 12 jaar en verlengingen zijn mogelijk naar 20 of 25 jaar. Een nieuwe omvormer kost nu ongeveer ¤750 maar dat zal over 10 jaar aan het einde van de garantieperiode ook een stuk minder zijn. Hoor graag nog wat meer meningen van SE bezitters maar ik voorlopig denk ik dat ik de garantie niet ga verlengen.

[ Bericht 0% gewijzigd door Faraday01 op 08-02-2020 11:50:53 ]
pi_191406164
quote:
14s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 11:33 schreef SEMTEX het volgende:
Bizar. 's Morgens waren de panelen bedekt met een laagje ijs, maar toch hebben ze de grootste opbrengst sinds tijden opgebracht.8,45kwh. Onze panelen liggen op Noord-Oost.
Op koude, zonnige dagen werken panelen het best ;)
Alleen zijn die dagen vaak wel kort (omdat winter) en dat drukt de eindscore weer wat.
pi_191406178
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 11:31 schreef Faraday01 het volgende:

[..]

Dank je voor de informatie, als je dat leest wordt dat een bloedbad voor SE :o

De vraag is of het verlengen van de garantie de beste oplossing is. De optimizers hebben al 25 jaar garantie en de omvormer 12 jaar. Om die te verlengen tot 25 jaar kost 200 euro. Misschien is het wel beter om er nu geen cent meer aan uit te geven en als de omvormer na 12 jaar en 1 dag het begeeft een nieuwe omvormer te kopen. Grote kans dat ze het over 10 jaar beter onder controle hebben en als SE om valt ben ik de 200 euro voor langere garantie ook kwijt.
Als SE omvalt hebben we sowieso een probleem, zit je met optimizers op je dak waar je geen omvormer bij kan krijgen. Al is er dan natuurlijk nog een kans dat de licenties voor de techniek wordt verkocht aan een andere fabrikant.
  zaterdag 8 februari 2020 @ 12:32:30 #291
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_191406412
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 12:16 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Op koude, zonnige dagen werken panelen het best ;)
Alleen zijn die dagen vaak wel kort (omdat winter) en dat drukt de eindscore weer wat.
Ik las dat gisteren toen ik het opzocht ja.

We hebben hier ook SolarEdge omvormers + optimizers, wat is het probleem met die dingen precies? Ons onderhoud is gedekt door de contractvorm die we zijn aangegaan. Ook als er iets onverhoopt kapot zou gaan.
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
pi_191406506
quote:
2s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 12:32 schreef SEMTEX het volgende:

[..]

Ik las dat gisteren toen ik het opzocht ja.

We hebben hier ook SolarEdge omvormers + optimizers, wat is het probleem met die dingen precies? Ons onderhoud is gedekt door de contractvorm die we zijn aangegaan. Ook als er iets onverhoopt kapot zou gaan.
Op zich is er niet veel mis mee, heb ze zelf ook.
Heb verder geen onderhoud erbij, gaat er iets stuk dan bel ik de installateur.

Maar als de fabrikant failliet gaat heb je ook weinig aan je garantie als je omvormer sneuvelt, dat bedoelde ik.

Dan heb je optimizers op je dak maar geen omvormer waar ze mee samenwerken.

Nu is een defecte omvormer misschien ook nog wel te repareren door een techneut en is er 2e hands ook wel wat verkrijgbaar. Maar uiteindelijk wordt het dan wel spannend.
pi_191411479
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 07:50 schreef Makrolon het volgende:

[..]

Is het verschil niet gewoon je directe verbruik?
Nee want ik meet voor de slimme meter (digitale kWh meter op de omvormer groep).

Monitoring zoals slimme meter portal zijn leuk maar vrijwel nutteloos omdat je dan dus eigen verbruik deel mist en dus nooit exact weet wat je opgewekt hebt.
Ik meet nu op 2 punten, omvormer zelf en wat er daadwerkelijk naar de meterkast toe gaat.
Op dit manier weet je ook het verlies van je omvormer/bekabeling.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191411535
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 09:37 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Er zijn zoveel variabelen dat een directe vergelijking op een dag zinloos is, tenzij het natuurlijk een buurman betreft met een gelijke oriëntatie etc.
En zelfs dat zegt niet alles.
We hebben ooit eens op beide daken van een 2-onder-1 kap gemonteerd.
Identiek systeem.
De ene buurman vond dat natuurlijk leuk om bij te houden en kwam er achter dat zijn systeem een paar % minder opbracht.
Reden is nog steeds onduidelijk maar het kan alsnog van alles zijn
1. Panelen die net iets smeriger zijn (1 paneel waar bijvoorbeeld een vette hand op gelegen heeft dus licht breekt)
2. Bekabeling die langs andere stroom kabels loopt, andere storingen in de kabel, kleine kabelbreukjes
3. Omvormer zelf welke per stuk een paar tiende % scheelt
4. Elk paneel is anders, als je net toevallig de slechtere uit de serie hebt (bij 300wp de panelen die nét 300 aantikken) en de buurman de goeie heeft (allen rond de 310)

Daar kan je als installateur helemaal niks aan doen helaas.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_191411644
Hier gaan ze in april ook solaredge spul aanleggen. Omvormer en optimizers. Dacht dat het goed spul was?
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
pi_191411805
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 19:00 schreef Miniem het volgende:
Hier gaan ze in april ook solaredge spul aanleggen. Omvormer en optimizers. Dacht dat het goed spul was?
Het is niet slecht, geen paniek.

Het is alleen in veel gevallen niet nodig om een systeem met optimizers te leggen.

Iedere optimizer is een stukje elektronica op je dak, het kan stuk. Daarnaast kost het zo’n ¤45 per paneel extra.

Ik heb het systeem ook ivm schaduwen van 2 dakkapellen en dan heeft het nut, ik kon meer panelen kwijt.
Op m’n garage had het geen nut maar wilde 1 systeem.

Nadeel is ook dat die optimizers alleen met Solar Edge omvormers werken. Je zit wel gelijk aan dat merk vast bij vervanging (ooit).
  zondag 9 februari 2020 @ 17:55:57 #297
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191429181
Liggen de panelen nog bij iedereen :P.
Vond het toch wel spannend of mijn nieuwe zelf gelegde platdak setje zou blijven liggen, maar het ligt als een huis.
pi_191429203
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 17:55 schreef Revolution-NL het volgende:
Liggen de panelen nog bij iedereen :P.
Vond het toch wel spannend of mijn nieuwe zelf gelegde platdak setje zou blijven liggen, maar het ligt als een huis.
Ja hier ook. Heb beton voeten laten maken. Zag de panelen wel wat op en neer vibreren, maar ze liggen nog :P
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_191429215
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 februari 2020 19:09 schreef TheFreshPrince het volgende:

[..]

Het is niet slecht, geen paniek.

Het is alleen in veel gevallen niet nodig om een systeem met optimizers te leggen.

Iedere optimizer is een stukje elektronica op je dak, het kan stuk. Daarnaast kost het zo’n ¤45 per paneel extra.

Ik heb het systeem ook ivm schaduwen van 2 dakkapellen en dan heeft het nut, ik kon meer panelen kwijt.
Op m’n garage had het geen nut maar wilde 1 systeem.

Nadeel is ook dat die optimizers alleen met Solar Edge omvormers werken. Je zit wel gelijk aan dat merk vast bij vervanging (ooit).
Ach, liever een Solaredge dan Chinese troep, waar je bij defect 3 maanden op een nieuwe kan wachten.
.
  zondag 9 februari 2020 @ 17:58:35 #300
188734 Revolution-NL
VOC Mentaliteit
pi_191429227
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 17:57 schreef Patroon het volgende:

[..]

Ja hier ook. Heb beton voeten laten maken. Zag de panelen wel wat op en neer vibreren, maar ze liggen nog :P
Hier hetzelfde, gelukkig komt de wind uit het zuiden, en niet uit noord. Ik heb namelijk geen windkappen aan de achterkant.

Afgelopen week nog wel even wat extra ballast het dak op gesjouwed voor de zekerheid :')
pi_191429453
quote:
0s.gif Op zondag 9 februari 2020 17:58 schreef Revolution-NL het volgende:

[..]

Hier hetzelfde, gelukkig komt de wind uit het zuiden, en niet uit noord. Ik heb namelijk geen windkappen aan de achterkant.

Afgelopen week nog wel even wat extra ballast het dak op gesjouwed voor de zekerheid :')
Hier ook geen kappen erachter. Zal eens een foto zoeken.
Maar ik kan 't mis hebben...
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')