abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_173949915
registreer om deze reclame te verbergen
Welkom in het algemene warmtepompen topic.

Omdat het de topicreeks zonnepanelen vervuild begon te raken met informatie over warmtepompen hierbij een apart draadje.

Hoe werkt een warmtepomp
De basiswerking een warmtepomp kan simpel uitgelegd worden; het onttrekken van warmte uit lucht of grond, door middel van stroom.
Er zijn 2 soorten warmtepompen; luchtwarmtepompen, en grondwarmtepompen. Ook wel; luchtgekoppelde en grondgekoppelde systemen.

Bij een grondgekoppeld systeem wordt de warmte onttrokken uit het water in de grond wat omhoog gepompt wordt. Hiervoor wordt stroom gebruikt. Bij luchtwarmtepompen wordt de buitenlucht gebruikt als warmtebron (ook bij temperaturen onder nul!), en hiervoor wordt ook weer stroom gebruikt.

Luchtgekoppelde systemen (luchtwarmtepompen) zijn vooral interessant bij bestaande bebouwing. Ze zijn eenvoudig in te zetten in elke woning, en vragen geen grote aanpassingen. Ze kunnen gecombineerd worden met een bestaande CV (bivalente opstelling), of standalone worden ingezet (monovalent). Eventueel in combinatie met een boilervat voor tapwater. In combinatie met een CV kan er met een relatief kleine pomp gewerkt worden, die als backup de CV heeft. Ook wordt de CV dan nog ingezet voor tapwater. Zonder CV (all-electric, gas eruit!) moet de pomp groter gekozen worden, en niet elke woning is ervoor geschikt.

De voor- en nadelen:
• Luchtwarmtepompen zijn slecht in het maken van (heel) heet water. Dus tapwater maken is moeilijker, en als je alleen radiatoren hebt en een slecht geïsoleerde woning, zal het rendement niet geweldig zijn.

• Luchtwarmtepompen zijn eenvoudig in vrijwel elke woning in te zetten, het type pomp (alleen, of samen met CV) hangt af van uw woning (wel/geen vloerverwarming / isolatie) en van uw gasverbruik.
Bij een dergelijke installatie komt er altijd een buitenunit ergens te staan (soort airco-unit).

Types LWP:
Bij Luchtwarmtepompen zijn er verschillende types. Naast Bivalent en Monovalent kan een warmtepomp ook nog zijn warmte anders afgeven.
In de meeste gevallen praten we bij een LWP over een LWWP (Lucht-Water Warmtepomp).
Lucht onttrekken van buiten en deze overbrengen naar een waterleiding (uw afgiftesysteem).

Ook hierin zijn weer 2 types mogelijk, mono-unit of split-unit.
Een mono unit wordt in Nederland minder gebruikt maar is zeker mogelijk.

Mono houdt in dat het cv water enkel alleen door de buitenunit heen gaat, er is in dit systeem geen echte binnen unit; hooguit dat er binnen een buffer vat staat.
Er is hierdoor een snellere overbrenging van hitte mogelijk waardoor het rendement hoger ligt.
Het nadeel is echter dat bij strenge vorst er kans bestaat dat de leidingen bevriezen.

Split unit houdt in dat er koudemiddel tussen de buiten en binnenunit stroom.
Binnen wordt het koudemiddel om de waterleiding heen geleidt waardoor deze warmte overbrengt aan het centrale verwarmingssysteem (radiatoren/vloerverwarming/convectoren etc).

De andere unit is een LLWP (Lucht-Lucht warmtepomp).
Dit is niets meer dan een Airco.

Buiten unit zuigt lucht aan, verwarmt koelmiddel door compressie uit te voeren, koelmiddel stroom naar binnenunit, aangezogen lucht in de ruimte blaast hier langs heen en wordt verwarmd (of gekoeld!) en blaast deze in de ruimte.

Grondgekoppelde systemen (grondwarmtepompen) zijn vooral interessant in nieuwbouwwijken waarbij er in 1 keer 100 bronnen geboord kunnen worden, dit scheelt natuurlijk aanzienlijk in kosten, en het is toch braakliggend terrein. Ook bij grote nieuwbouwwoningen kan het interessant zijn. Per woning zijn er tussen de 3 en 6 boringen nodig van 50 tot 150 meter diep. Hier gaat een gesloten buizensysteem in. Een bron begint op 11 graden, en deze daalt over de jaren naar een temperatuur van 6 graden. De daling kan afgeremd worden door in de zomer te koelen (gratis!) en deze warmte weer de grond in te sturen. Ook kan er door middel van zonnecollectoren extra warmte ingevoed worden in de bodem waardoor de bron zelfs op 11 graden blijft, en het overall rendement hoger is en blijft.

De voor- en nadelen:
• Grondwarmtepompen zijn een stuk beter in het maken van heet water;
• Je móet koelen met grondwarmtepompen (dit kan een voordeel óf nadeel zijn), dit koelen is wel gratis;
• Geen buitenunit nodig;
• Kan niet overal door de benodigde boringen;
• Hogere investering, iets hoger rendement.
• Buitenunit kosten wat ruimte, en zijn niet geheel stil.

Types grondwarmtepompen:
Ook bij grondwarmtepompen zijn er 2 types mogelijk.
Water-Water (bron)
Aarde-Water (grond warmte)
Beide principes werken echter hetzelfde. De een vangt zijn water uit bronwater, de andere uit de warmte van de aarde diep in de grond.

LWP:
Bivalent split - Techneco Elga 5kW
Monovalent split 1 fasig - Techneco Loria (4-10kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent split 3 fasig - Nefit Enviline (3-16kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).
Monovalent Monobloc 3 fasig - Nefit Enviline (5-17kW) met of zonder boilervat (zonder = bivalent).

Zowel de Loria als de Nefit Enviline zijn ook all-in-one te verkrijgen.
Hier zit dan een 190L boiler in de unit ingebouwd.
Bij de Loria heet dit een Duo, bij de Enviline heet fit Tower.

Uiteraard zijn er nog veel meer merken te verkrijgen, dit is slechts een klein voorbeeld.

[ Bericht 1% gewijzigd door Vonkenboer op 24-06-2018 17:31:03 ]
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_173950234
Kan iemand een berekening maken hoe een WP economisch uitkan in een goed geisoleerde woning. Ik zit nu op 700 m3 gas, waarvan bijna 300 voor warm douchewater is. De afschrijving van de WP is voor mij niet terug te verdienen met de gasbesparing. Ook omdat voor warmwater en als er echt gestookt moet worden bij vorst de COP wel heel laag wordt.
.
pi_173951956
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 september 2017 17:49 schreef Fer het volgende:
Kan iemand een berekening maken hoe een WP economisch uitkan in een goed geisoleerde woning. Ik zit nu op 700 m3 gas, waarvan bijna 300 voor warm douchewater is. De afschrijving van de WP is voor mij niet terug te verdienen met de gasbesparing. Ook omdat voor warmwater en als er echt gestookt moet worden bij vorst de COP wel heel laag wordt.
Dat hangt van een aantal factoren af. Relevant is bijvoorbeeld de warmteafgifte. Heb je al vloerverwarming of een andere vorm van LTV (lage-temperatuur-verwarming)? Dat werkt goed samen met een warmtepomp (verwarmen naar temperaturen die klassieke radiatoren gebruiken is niet rendabel).

Heb je wel klassieke radiatoren dan is de vraag of je wilt investeren in vloerverwarming en/of LTV-radiatoren (bijvoorbeeld jaga) of dat je dan eerder gaat kiezen voor een airco-systeem.

Daarnaast is het relevant of je de ruimte hebt om een boiler te gebruiken. Een van de weinige voordelen van een C.V.-installatie is dat deze weinig ruimte inneemt. Als je geen ruimte voor een boiler hebt kun je eigenlijk geen warmtepomp gebruiken voor warm water. Dan zul je - mits je helemaal van het gas af wilt - moeten kiezen voor bijvoorbeeld een elektrische doorstromer, waarbij je dan bijvoorbeeld wel echt 3x25 A stroomvoorziening moet hebben liggen.

Kortom: Kun je iets meer informatie over de betreffende woning geven en ook het einddoel. Wil je gasverbruik verminderen? Wil je helemaal van het gas af? Helemaal van het gas af heeft het voordeel dat je van het - vrij hoge - vastrecht afbent. Dat is 200 euro per jaar alleen maar voor het hebben van de gaspijp. De investeringen zullen logischerwijs wel iets hoger zijn.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_173953744
registreer om deze reclame te verbergen
Toevallig van de week een 16kw diakin warmtepomp besteld ;-). Gas eruit, warmtepomp erin :-D
  zondag 24 september 2017 @ 10:08:40 #5
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_173959587
Bedankt voor de informatie :)
Ik ga nog eens contact opnemen met de installateur om te kijken of ik ook naar een warmtepomp kan en daarmee het gas kan laten vervallen :)
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_173960954
quote:
1s.gif Op zaterdag 23 september 2017 17:49 schreef Fer het volgende:
Kan iemand een berekening maken hoe een WP economisch uitkan in een goed geisoleerde woning. Ik zit nu op 700 m3 gas, waarvan bijna 300 voor warm douchewater is. De afschrijving van de WP is voor mij niet terug te verdienen met de gasbesparing. Ook omdat voor warmwater en als er echt gestookt moet worden bij vorst de COP wel heel laag wordt.
Ja hoor, dat kan ik. Althans de berekening. Dat het uit kan niet.
Je verbruikt veel te weinig gas, dus je verdient het niet (snel genoeg in mijn opinie) terug.

Voor de volledigheid toch de berekening.

In dit geval heb je waarschijnlijk een 4kW warmtepomp nodig. Ik ga even uit van vloerverwarming en zoals je aangeeft goed geïsoleerde woning.

Besparing: 700m3
Kosten: 1800kWh
In euro's: (700*0.60 - 1800*0.18) = 96 euro
Vastrecht gas = 150 euro
Totale besparing: 246 euro per jaar

Investering:
Techneco 4kW duo kost kant en klaar ongeveer 5850 euro ex. BTW
Inclusief BTW is dat 7080 euro.
Subsidie op een 4kW is 1700 euro.
Netto investering: 5380 euro.

Onderhoudskosten per 5 jaar: 150 euro
Vervanging buitenunit 15 jaar: 1000 euro
Na 30 jaar koop je een nieuwe (dus 1 keer nieuwe buitenunit)
Besparing 30 jaar: 246*30 - (4 keer onderhoud want in jaar 15 nieuwe unit en jaar 30 doe je niet) 600 - 1000 = 5780 euro.
Totale besparing na 30 jaar: 400 euro.

Verdien je hem terug? Zeker.
Duurt het te lang? Absoluut
Kan het uit? Nee dus.

Ik houdt hier nog geen rekening met stijgende gas prijzen en eventuele mazzel dat de unit 35 jaar mee gaat en de buitenunit 20 bijvoorbeeld. Andersom kan natuurlijk ook 27 jaar en 12 jaar maar eerder het 1e.

Koop je hier zonnepanelen bij dan wordt het iets interessanter.
7 panelen wekken 1800kWh op.
Kost je 3000 euro inc btw en montage, krijg je kleine 500 BTW retour.
2500 euro voor een besparing van 1800*0.18 = 324 euro

Totale investering: 2500+5380 = 7880
Besparing per jaar: 324+246 = 570
Vervanging omvormer (2 keer) na 10 jaar) = 700 euro
Besparing na 30 jaar all-in (2 omvormers, 1 buitenunit, onderhoud): 6220 (400 van WP en 5820 van zonnepanelen).
Na 17 jaar begin je winst te maken (nieuwe omvormer al gekocht, onderhoud 2 keer en nieuwe buitenunit).
Kan ook na 15 jaar, maar dan koop je dus ongeveer nieuwe buitenunit.

Met hogere gasprijzen over 10 jaar zal dit dus iets rooskleuriger worden, maar dan nog zou ik het persoonlijk (op dit moment) niet doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_173961513
registreer om deze reclame te verbergen
Thanks, dat vervangen van de buitenunit is nieuw voor mij. Ik schreef hiervoor de hele WP af in 15 jaar.

Misschien is een LLWP toch nuttiger in mijn situatie. Beetje de woonkamer bijverwarmen in het najaar.
.
pi_173963031
Bedankt voor de opzet Bambino! Ik heb mij er nog nooit in verdiept (wel in zonnepanelen) maar ben meteen een stuk wijzer!
pi_173963666
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 11:16 schreef bambino het volgende:

[..]

Ja hoor, dat kan ik. Althans de berekening. Dat het uit kan niet.
Je verbruikt veel te weinig gas, dus je verdient het niet (snel genoeg in mijn opinie) terug.

Voor de volledigheid toch de berekening.

In dit geval heb je waarschijnlijk een 4kW warmtepomp nodig. Ik ga even uit van vloerverwarming en zoals je aangeeft goed geïsoleerde woning.

Besparing: 700m3
Kosten: 1800kWh
In euro's: (700*0.60 - 1800*0.18) = 96 euro
Vastrecht gas = 150 euro
Totale besparing: 246 euro per jaar

Investering:
Techneco 4kW duo kost kant en klaar ongeveer 5850 euro ex. BTW
Inclusief BTW is dat 7080 euro.
Subsidie op een 4kW is 1700 euro.
Netto investering: 5380 euro.

Onderhoudskosten per 5 jaar: 150 euro
Vervanging buitenunit 15 jaar: 1000 euro
Na 30 jaar koop je een nieuwe (dus 1 keer nieuwe buitenunit)
Besparing 30 jaar: 246*30 - (4 keer onderhoud want in jaar 15 nieuwe unit en jaar 30 doe je niet) 600 - 1000 = 5780 euro.
Totale besparing na 30 jaar: 400 euro.

Verdien je hem terug? Zeker.
Duurt het te lang? Absoluut
Kan het uit? Nee dus.

Ik houdt hier nog geen rekening met stijgende gas prijzen en eventuele mazzel dat de unit 35 jaar mee gaat en de buitenunit 20 bijvoorbeeld. Andersom kan natuurlijk ook 27 jaar en 12 jaar maar eerder het 1e.

Koop je hier zonnepanelen bij dan wordt het iets interessanter.
7 panelen wekken 1800kWh op.
Kost je 3000 euro inc btw en montage, krijg je kleine 500 BTW retour.
2500 euro voor een besparing van 1800*0.18 = 324 euro

Totale investering: 2500+5380 = 7880
Besparing per jaar: 324+246 = 570
Vervanging omvormer (2 keer) na 10 jaar) = 700 euro
Besparing na 30 jaar all-in (2 omvormers, 1 buitenunit, onderhoud): 6220 (400 van WP en 5820 van zonnepanelen).
Na 17 jaar begin je winst te maken (nieuwe omvormer al gekocht, onderhoud 2 keer en nieuwe buitenunit).
Kan ook na 15 jaar, maar dan koop je dus ongeveer nieuwe buitenunit.

Met hogere gasprijzen over 10 jaar zal dit dus iets rooskleuriger worden, maar dan nog zou ik het persoonlijk (op dit moment) niet doen.
Grotendeels goede berekening, maar je mist nog de afschrijving van de gas-ketel. In 30 jaar schrijf je ook anderhalve tot 2 cv ketels af a zo'n 75 euro per jaar en als de warmtepomp hangt heb je voor de Cv-ketel geen jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

Maakt het nog steeds geen financiële goudmijn, maar als je afgiftesysteem al op orde is zeker goed haalbaar.

Helemaal wanneer je de overstap doet op moment dat de bestaande gas ketel al op leeftijd is en je daar dus geen grote restwaarde voor hoeft af te schrijven.
pi_173971672
quote:
1s.gif Op zondag 24 september 2017 13:34 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Grotendeels goede berekening, maar je mist nog de afschrijving van de gas-ketel. In 30 jaar schrijf je ook anderhalve tot 2 cv ketels af a zo'n 75 euro per jaar en als de warmtepomp hangt heb je voor de Cv-ketel geen jaarlijkse onderhoudsbeurt nodig.

Maakt het nog steeds geen financiële goudmijn, maar als je afgiftesysteem al op orde is zeker goed haalbaar.

Helemaal wanneer je de overstap doet op moment dat de bestaande gas ketel al op leeftijd is en je daar dus geen grote restwaarde voor hoeft af te schrijven.
Je hebt helemaal gelijk!
Er komt zo'n 100 euro per 2 jaar bij voor CV onderhoud (even gemiddeld genomen, in het begin is het per 2-3 jaar, later jaarlijks en een beurt kost al gauw 75 euro.
Daarnaast kost een nieuwe CV ketel 2000 euro.
In 30 jaar tijd koop je er dus 2 (nu 1 en na 15 jaar 1).
Onderhoud is dus 3000 euro en 2 nieuwe is 4000 euro.
Als je dat meerekent is het natuurlijk heel rooskleurig.

Laat het überhaupt totaal 5000 euro zijn voor 30 jaar, dan nog zal de totale besparing na 30 jaar met wp en zonnepanelen 11220 euro zijn.
Dat is per jaar 374 euro, en dat is de moeite waard.
Maar dan nog zou ik het op dit moment, in zijn situatie niet doen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  zondag 24 september 2017 @ 18:55:34 #11
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_173971883
Heeft een warmtepomp geen onderhoud en afschrijving dan?
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_173972881
Ik kan mij het ook niet voorstellen. Zo'n compressor en gassen, zal toch meer onderhoud vergen dan ern simpele gasketel (die kwa ontwerp weinig veranderd is de afgelopen 30 jaar).
.
pi_173973057
quote:
1s.gif Op zondag 24 september 2017 19:40 schreef Fer het volgende:
Ik kan mij het ook niet voorstellen. Zo'n compressor en gassen, zal toch meer onderhoud vergen dan ern simpele gasketel (die kwa ontwerp weinig veranderd is de afgelopen 30 jaar).
Hoe vaak heeft een koelkast onderhoud nodig?
pi_173973424
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 18:55 schreef daNpy het volgende:
Heeft een warmtepomp geen onderhoud en afschrijving dan?
Eens in de 5 jaar controle, eventueel koelmiddel bijvullen.
De rest is niets meer dan wat blad en stof uit het filter kloppen (kan je zelf, 1 minuut werk).

Afschrijving? Tuurlijk, het heeft een levensduur. Buitenunit 15 jaar, binnen minimaal 30.

quote:
1s.gif Op zondag 24 september 2017 19:46 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Hoe vaak heeft een koelkast onderhoud nodig?
Hmm ja, zo kan je het zien. Maar dat is natuurlijk wel op iets kleinere schaal, en een koelkast leeft ook geen 30 jaar (wordt steeds minder efficiënt).
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
  Moderator zondag 24 september 2017 @ 20:03:45 #15
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_173981817
quote:
0s.gif Op zondag 24 september 2017 20:03 schreef Vonkenboer het volgende:
Topic titel iets duidelijker gemaakt :)
Grazi mille
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_173995921
Stomme vraag misschien, maar als je een nieuw huis gaat bouwen en je kiest voor een aardwarmtepomp, worden die "buizen" in je tuin geboord, of onder je fundering/kelder?
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
  maandag 25 september 2017 @ 21:53:27 #18
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_173996272
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:40 schreef RanTheMan het volgende:
Stomme vraag misschien, maar als je een nieuw huis gaat bouwen en je kiest voor een aardwarmtepomp, worden die "buizen" in je tuin geboord, of onder je fundering/kelder?
Wilde ik ook weten idd.
Volgens mij "buiten" want bij bestaande bouw zullen ze niet op diverse plekken de vloer eruit gaan breken?
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_173997040
Je hebt toch twee mogelijkheden qua grond boren? Groot oppervlak maar niet zo diep als je flink perceeloppervlak hebt, of diepe putten als je dat dus niet hebt?
Eerst denken, dan typen
pi_173997724
Wat zijn momenteel de aan te raden LLWP modellen? Ik zag dat ze tegenwoordig binnenunits hadden in de vorm van een radiator en mono-units zonder buitenkast. Is het wat en hoeveel herrie maakt zo'n buiten unit?
.
  maandag 25 september 2017 @ 23:00:43 #21
174375 bladerdeegroller
Voor al uw bladerdeeg!
pi_173998071
Interessant om te volgen hier, eens zien wat de ervaringen zijn en dingen om op te letten..

Ze hebben toevallig net vorige week de grondboringen gedaan voor m'n nieuwbouw woning, er gaat een Alpha Innotec Brine/Water warmtepomp met boiler geplaatst worden. Ben heel benieuwd hoe zo'n systeem uiteindelijk gaat bevallen.
  maandag 25 september 2017 @ 23:06:08 #22
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_173998208
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:40 schreef RanTheMan het volgende:
Stomme vraag misschien, maar als je een nieuw huis gaat bouwen en je kiest voor een aardwarmtepomp, worden die "buizen" in je tuin geboord, of onder je fundering/kelder?
Bij mij in de tuin.

Wij hebben een pomp van itho daalderop en het systeem bevalt ons goed.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_174001444
quote:
0s.gif Op maandag 25 september 2017 21:53 schreef daNpy het volgende:

[..]

Wilde ik ook weten idd.
Volgens mij "buiten" want bij bestaande bouw zullen ze niet op diverse plekken de vloer eruit gaan breken?
Ja echt geen idee, het huis moet nog gebouwd worden, maar ik dacht eenmaal er in, nooit meer er uit, dus qua leidingwerk lijkt het me dan op zich best logisch dat het onder de kelder komt... Maar goed, geen idee dus..
“It's gonna be legend-... wait for it... and I hope you're not lactose intolerant because the second half of that word is DAIRY!”
pi_174328445
Vandaag is bij mij de warmtepomp binnen gekomen.
Een lucht-water warmtepomp, inclusief buffervat.
Als alles loopt, wil ik dus ook helemaal van het gas af.
Bijverwarmen ga ik trouwens doen met een grote houthaard. dus als ik net ff wat meer comfort wil dan gaat de haard aan.
ccmtvrvzmptdd.jpg
pi_174329649
Wat zijn de specs/typenummers? En ga je met vloerverwarming werken?
pi_174336497
Goed bezig. Hier komt in de toekomst (lees: als de benedenverdieping eindelijk wordt aangepakt) een houtkachel/allesbrander in de woonkamer voor koude winteravonden. Tot die tijd moet de elektrische naverwarmer van 9kW op ijskoude dagen bijspringen. En dat zijn de momenten dat mijn 3x25a hoofdaansluiting het zwaar krijgt.
pi_174337358
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 18:19 schreef Erik het volgende:
Wat zijn de specs/typenummers? En ga je met vloerverwarming werken?
Specs pfff t is een daikin 16 kw, ook voor warm water.
Ga inderdaad met vloerverwarming werken.

Heb straks in de huiskamer een 15kw houthaard staan dus als het nodig is kan ik ook nog heel flink bijstoken.

Bedoeling is dat de vloerverwarming een basistemperatuurtje krijgt en dat ik gewoon voor sfeer en extra comfort hout ga stoken!
pi_174404342
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 oktober 2017 22:06 schreef Legwieh het volgende:

[..]

Specs pfff t is een daikin 16 kw, ook voor warm water.
Ga inderdaad met vloerverwarming werken.

Heb straks in de huiskamer een 15kw houthaard staan dus als het nodig is kan ik ook nog heel flink bijstoken.

Bedoeling is dat de vloerverwarming een basistemperatuurtje krijgt en dat ik gewoon voor sfeer en extra comfort hout ga stoken!
En ga je het zelf aanleggen en installeren?
pi_174825649
We krijgen (toch) een full-electric warmtepomp. Een Panasonic 12kw monobloc. Nu alleen nog wachten tot Comfortklimaat levert...
Installateur/leverancier had daar besteld, maar er lopen op internet nogal slechte verhalen over dat bedrijf.
pi_174826106
Ik wilde ook bij CK kijken voor na de winter, maar zag een beetje tegen de recenties op.
Ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_174979714
Ik ben ook geïnteresseerd in een warmtepomp. Maar hoe bepaal ik welke ik moet nemen? Hoe bepaal ik hoeveel verwarmingsvermogen ik nodig heb?
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_174983438
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 13:42 schreef habitue het volgende:
Ik ben ook geïnteresseerd in een warmtepomp. Maar hoe bepaal ik welke ik moet nemen? Hoe bepaal ik hoeveel verwarmingsvermogen ik nodig heb?
"Simpel".
Dat doe je afhankelijk van je warmtebehoefte óf je warmteverlies.
Warmtebehoefte is wat je nu gebruikt aan gas. Daar zit natuurlijk deels tapwater verbruik bij in, en wellicht koken.
Om een hele snelle berekening te maken:
600-1000m3 = 4kW
1000-1250m3 = 6kW
1250-1600m3 = 8kW
1600-2000m3 = 10kW
2000-2400m3 = 14kW
2400-3000m3 = 16/18kW

Dit zal niet altijd kloppen, maar dan heb je een idee.

Warmteverlies kun je laten berekenen. Kost wel rond de 500 euro bij een bedrijf die dat kan. Daar komt een getal uit rollen tussen de 4 en de 20, dat is dan het kW vermogen wat je nodig hebt om dat huis te verwarmen.

Zodra je een idee hebt hoeveel vermogen je nodig hebt, kun je nog kijken naar types en merken.
Een paar simpele uitgangspunten:
Wil je van het gas af? Ja = Monovalent, Nee = Bivalent
Nee = bovenstaand staartje met kW vermogen is onbelangrijk, je pakt een 5kW hybride warmtepomp en zet deze naast je CV

Ja =
Hoeveel tapwater verbruik heb je?
2/3 personen alleen douchen = 190L boiler voldoende
4/5 personen alleen douchen = 300L boiler
Meer personen = 500L boiler
Bij een bad altijd 1 stap hoger nemen (2/3 = 300 en 4/5 = 500)

Dan opties
Wil je kunnen koelen?

Heb je naregeling op je vloerverwarming (kan je per kamer regelen ja of nee)?
Zo ja = buffer vat nodig

Wil je split/monoblock (split is goedkoper, minder risico, iets lager rendement, iets meer geluid)

Wil je 2 zones kunnen aansturen met warmtepomp (boven en beneden apart bijvoorbeeld)
Alleen in sommige situaties is dit echt nuttig.

Dan prijzen

Hybride warmtepomp, netto ongeveer 3000 euro (na subsidie)
All-electric, tussen de 6000-9000 euro netto afhankelijk van vermogen, boiler en opties.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_174983818
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:06 schreef bambino het volgende:

[..]

"Simpel".
Dat doe je afhankelijk van je warmtebehoefte óf je warmteverlies.
Warmtebehoefte is wat je nu gebruikt aan gas. Daar zit natuurlijk deels tapwater verbruik bij in, en wellicht koken.
Om een hele snelle berekening te maken:
600-1000m3 = 4kW
1000-1250m3 = 6kW
1250-1600m3 = 8kW
1600-2000m3 = 10kW
2000-2400m3 = 14kW
2400-3000m3 = 16/18kW

Dit zal niet altijd kloppen, maar dan heb je een idee.

Warmteverlies kun je laten berekenen. Kost wel rond de 500 euro bij een bedrijf die dat kan. Daar komt een getal uit rollen tussen de 4 en de 20, dat is dan het kW vermogen wat je nodig hebt om dat huis te verwarmen.

Zodra je een idee hebt hoeveel vermogen je nodig hebt, kun je nog kijken naar types en merken.
Een paar simpele uitgangspunten:
Wil je van het gas af? Ja = Monovalent, Nee = Bivalent
Nee = bovenstaand staartje met kW vermogen is onbelangrijk, je pakt een 5kW hybride warmtepomp en zet deze naast je CV

Ja =
Hoeveel tapwater verbruik heb je?
2/3 personen alleen douchen = 190L boiler voldoende
4/5 personen alleen douchen = 300L boiler
Meer personen = 500L boiler
Bij een bad altijd 1 stap hoger nemen (2/3 = 300 en 4/5 = 500)

Dan opties
Wil je kunnen koelen?

Heb je naregeling op je vloerverwarming (kan je per kamer regelen ja of nee)?
Zo ja = buffer vat nodig

Wil je split/monoblock (split is goedkoper, minder risico, iets lager rendement, iets meer geluid)

Wil je 2 zones kunnen aansturen met warmtepomp (boven en beneden apart bijvoorbeeld)
Alleen in sommige situaties is dit echt nuttig.

Dan prijzen

Hybride warmtepomp, netto ongeveer 3000 euro (na subsidie)
All-electric, tussen de 6000-9000 euro netto afhankelijk van vermogen, boiler en opties.
Thanks hier kan ik wel wat mee :)

Het gaat om een woning die nog gebouwd gaat worden. Zeer weinig warmteverlies vertelde de verkoper mij (ik zal dan nog even opvragen hoeveel exact) en er komt vloerverwarming in het huis met zonnepanelen op het dak. Of de ruimtes apart geregeld kunnen gaan worden zal ik dan ook nog navragen.

Dit leken mij daarom goede voorwaarden om voor een warmtepomp te kiezen en van het gas af te stappen om dan vrijwel energie-neutraal te gaan. Dan kan ik al meteen de kosten van de CV in warmtepompunit stoppen.

Mijn enige angsten zijn dan nog of het water wel echt heet genoeg uit de kraan komt wanneer nodig en of het ook voldoende is in de echt koude winterdagen.
A man is not old until regrets take the place of dreams.
pi_174984443
Heet genoeg zal het wel zijn, de vraag is hoevel stroom je ervoor nodig hebt.
.
pi_174985399
Mooi rijtje Bambino, voeg er nog wel even aan toe dat je bij all-electric met gebruik van de warmtepomp voor warmtapwater je er nog ongeveer een kw bij op mag tellen.

Voor een nieuwbouwwoning moet je gewoon even de warmteverliesberekeningen opvragen. Die moeten er zijn. Dan is het per kamer het verlies wat je bij een dt van 35graden hebt optellen, en niet vergeten om ook de ventilatieverliezen mee te tellen.

Er wordt gerekend met een dT van 35 graden omdat je ook nog warm moet kunnen stoken tot 20 graden als het buiten 15 graden vriest.
pi_174985449
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:54 schreef Fer het volgende:
Heet genoeg zal het wel zijn, de vraag is hoevel stroom je ervoor nodig hebt.
Het aantal euro's voor de benodigde hoeveelheid stroom is minder dan het aantal euro's wat je jaarlijks aan gas kwijt bent om diezelfde woning met een traditionele HR ketel warm te stoken. Weinig relevant dus. Je moet alleen het benodigde vermogen weten en zorgen dat de hoofdaansluiting dat vermogen + normaal gebruik van je andere apparatuur aan kan.
pi_174986142
Zou ipv een dure lucht/water WP + vloerverwarming, het ook een optie zijn om een split LL/WP te plaatsen en electrische vloerverwarming voor als het echt koud wordt?
.
pi_174986425
quote:
0s.gif Op donderdag 2 november 2017 16:02 schreef Speekselklier het volgende:
Ik wilde ook bij CK kijken voor na de winter, maar zag een beetje tegen de recenties op.
Ben benieuwd naar jouw ervaringen.
Nou. CK is blijkbaar met noorderzon vertrokken. Telefonisch onbereikbaar tegenwoordig. Nummer niet in gebruik. Wordt dus ergens anders besteld
pi_174989062
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 19:14 schreef Fer het volgende:
Zou ipv een dure lucht/water WP + vloerverwarming, het ook een optie zijn om een split LL/WP te plaatsen en electrische vloerverwarming voor als het echt koud wordt?
Een optie om te overwegen is het uiteraard. Voor mij vanwege het geluid, hoe 'fluisterstil' de binnenunit ook is, een absolute nee. Zeker op dagen waarop de laagste stand niet sterk genoeg is, ga je zo'n ding horen. Bij een lucht/water warmtepomp hangt de binnenunit ergens in een bijkeuken, berging of op zolder waar een beetje bijgeluiden van de pomp etc geen probleem is.
pi_174989276
Ik blijf vloerverwarming wat overrated vinden, icm met een modern geisoleerd huis is de warmtebehoefte zo laag, dat de vloer niet echt warm meer wordt. In oudere (half) vrijstaande of hoekwoningen is het nog wel lekker met een vloer op een graad of 30-35.

Of leggen ze tegenwoordig de lussen zo, dat het warme water eerste onder de koude ramen/kozijnen langs gaat en daarna via het midden van de kamer terug naar de verdeler stroomt?
.
pi_174989638
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 21:45 schreef Fer het volgende:
Ik blijf vloerverwarming wat overrated vinden, icm met een modern geisoleerd huis is de warmtebehoefte zo laag, dat de vloer niet echt warm meer wordt. In oudere (half) vrijstaande of hoekwoningen is het nog wel lekker met een vloer op een graad of 30-35.

Of leggen ze tegenwoordig de lussen zo, dat het warme water eerste onder de koude ramen/kozijnen langs gaat en daarna via het midden van de kamer terug naar de verdeler stroomt?
Een goede installateur doet inderdaad dat laatste, eventueel met kleinere hoh-afstand op die plek. Warme aanvoer eerst een paar lussen langs het kozijn en dan de rest in slakkenhuis voor een gelijkmatige verdeling.

Verder is 25-30 graden altijd nog een stuk aangenamer aan de voeten als de 20 graden van een onverwarmde maar goed geïsoleerde vloer. Dat laatste is gewoon echt frisjes aan je voeten.
pi_174990028
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 november 2017 22:02 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Een goede installateur doet inderdaad dat laatste, eventueel met kleinere hoh-afstand op die plek. Warme aanvoer eerst een paar lussen langs het kozijn en dan de rest in slakkenhuis voor een gelijkmatige verdeling.

Verder is 25-30 graden altijd nog een stuk aangenamer aan de voeten als de 20 graden van een onverwarmde maar goed geïsoleerde vloer. Dat laatste is gewoon echt frisjes aan je voeten.
Ik weet het, mijn vloer is iets van 22 graden. Ga ik hoger krijg alleen maar last van koudeval in de zithoek. Met de vloer op 22 (de invoer staat op 28 hiervoor) is alles in evenwicht, maar ik heb geen warme voetjes.
.
pi_174995309
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:24 schreef habitue het volgende:

[..]

Thanks hier kan ik wel wat mee :)

Het gaat om een woning die nog gebouwd gaat worden. Zeer weinig warmteverlies vertelde de verkoper mij (ik zal dan nog even opvragen hoeveel exact) en er komt vloerverwarming in het huis met zonnepanelen op het dak. Of de ruimtes apart geregeld kunnen gaan worden zal ik dan ook nog navragen.

Dit leken mij daarom goede voorwaarden om voor een warmtepomp te kiezen en van het gas af te stappen om dan vrijwel energie-neutraal te gaan. Dan kan ik al meteen de kosten van de CV in warmtepompunit stoppen.

Mijn enige angsten zijn dan nog of het water wel echt heet genoeg uit de kraan komt wanneer nodig en of het ook voldoende is in de echt koude winterdagen.
Bij elke warmtepomp kan je tapwater regelen op een programma.
Die van mij staat altijd op 55 graden. Deze mag 7 graden afkoelen voor hij opnieuw gaat verwarmen. Dus mijn water is altijd 48 graden of hoger TENZIJ het water 48,5 is en ik dan mijn bad aan knal. Dan gaat het natuurlijk rap omlaag omdat de pomp bij 47,9 begint te draaien en er dan een pleur koud water in het vat komt omdat het gebruikt wordt.
Douchen kan dan wel, maar niet heel lang. Het is op dat moment slimmer om even te wachten tot de pomp opgewarmd is.

Met een programma voorkom je dat risico dat hij toevallig bijna moet gaan verwarmen.
De meeste mensen douchen over het algemeen op dezelfde tijdstippen. In de ochtend of avond.

Dus van 7-10 uur in de ochtend laat je hem 55 zijn en van 19-22 uur. Bijvoorbeeld.
Buiten die tijden zet je hem dan op 50 zodat je alsnog altijd 43 graden hebt (en dus kunt douchen als je wilt).
Op die manier heb je altijd 55 graden op het moment dat je het het vaakst nodig hebt.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_174995328
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 18:39 schreef Ivo1985 het volgende:
Mooi rijtje Bambino, voeg er nog wel even aan toe dat je bij all-electric met gebruik van de warmtepomp voor warmtapwater je er nog ongeveer een kw bij op mag tellen.

Voor een nieuwbouwwoning moet je gewoon even de warmteverliesberekeningen opvragen. Die moeten er zijn. Dan is het per kamer het verlies wat je bij een dt van 35graden hebt optellen, en niet vergeten om ook de ventilatieverliezen mee te tellen.

Er wordt gerekend met een dT van 35 graden omdat je ook nog warm moet kunnen stoken tot 20 graden als het buiten 15 graden vriest.
kW extra voor tapwater is niet nodig.
Als je op gasverbruik kijkt hou je daar al rekening mee namelijk. Met warmteverlies weet je exact hoeveel warmte de pomp nodig heeft.
8,5kW warmteverlies betekend een 8kW warmtepomp. Die hebben een elektrisch element van 1-3kW om bij te verwarmen (dus 9-11kW power indien nodig) en de boiler vaten hebben ook een elektrisch element (voor legionella en nood). Dus het zal altijd genoeg zijn.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175065288
Vraagje, in mijn tussenwoning wil het liefst een water/water warmtepomp. Kan iemand mij vertellen welke ruimte ik op het erf nodig heb voor boringen? en hoe vind ik een goed boorbedrijf in Noord Holland?

Ik heb een beetje rondgevraagd, maar iedereen rade mij de lucht/water variant aan...
pi_175074275
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 13:58 schreef Bornebam het volgende:
Vraagje, in mijn tussenwoning wil het liefst een water/water warmtepomp. Kan iemand mij vertellen welke ruimte ik op het erf nodig heb voor boringen? en hoe vind ik een goed boorbedrijf in Noord Holland?

Ik heb een beetje rondgevraagd, maar iedereen rade mij de lucht/water variant aan...
Voor zover ik weet moeten alle bedrijven die betreffende boringen doen gecertificeerd zijn, op de site van bodemplus staan alle bedrijven die dit mogen doen.

https://www.bodemplus.nl/(...)ent=SIKB+2100+-+2101

Hoe dit precies in elkaar steekt weet ik niet maar er valt misschien wel meer informatie te halen op de site van een van deze erkende bedrijven.
pi_175082939
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 13:58 schreef Bornebam het volgende:
Vraagje, in mijn tussenwoning wil het liefst een water/water warmtepomp. Kan iemand mij vertellen welke ruimte ik op het erf nodig heb voor boringen? en hoe vind ik een goed boorbedrijf in Noord Holland?

Ik heb een beetje rondgevraagd, maar iedereen rade mij de lucht/water variant aan...
Het ligt aan je situatie.
Zo'n investering begint bij 20-25k.

Een LWWP kan voor onder de 10k.

Verder moet je gewoon een installateur zoeken die het aanbiedt, wij doen dat ook. Op het moment dat wij een offerte moeten maken schakelen wij onze fabrikant in (in dit geval Techneco).
Die gaat mee naar de afspraak en kijkt naar de boringen en legt een prijs op tafel.

Zij laten daarna alles uitvoeren tot de technische ruimte. Wij hangen de WP op, zij komen terug om hem in bedrijf te stellen.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175084502
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 november 2017 20:35 schreef markje1 het volgende:
Voor zover ik weet moeten alle bedrijven die betreffende boringen doen gecertificeerd zijn, op de site van bodemplus staan alle bedrijven die dit mogen doen.
Kom we zijn toch allemaal klussers hier.
Waarom niet onder elkaar zo'n boor aanschaffen en een gaatje boren?
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_175133031
quote:
0s.gif Op vrijdag 10 november 2017 17:06 schreef bambino het volgende:

[..]

"Simpel".
Dat doe je afhankelijk van je warmtebehoefte óf je warmteverlies.
Warmtebehoefte is wat je nu gebruikt aan gas. Daar zit natuurlijk deels tapwater verbruik bij in, en wellicht koken.
Om een hele snelle berekening te maken:
600-1000m3 = 4kW
1000-1250m3 = 6kW
1250-1600m3 = 8kW
1600-2000m3 = 10kW
2000-2400m3 = 14kW
2400-3000m3 = 16/18kW

Dit zal niet altijd kloppen, maar dan heb je een idee.

Warmteverlies kun je laten berekenen. Kost wel rond de 500 euro bij een bedrijf die dat kan. Daar komt een getal uit rollen tussen de 4 en de 20, dat is dan het kW vermogen wat je nodig hebt om dat huis te verwarmen.

Zodra je een idee hebt hoeveel vermogen je nodig hebt, kun je nog kijken naar types en merken.
Een paar simpele uitgangspunten:
Wil je van het gas af? Ja = Monovalent, Nee = Bivalent
Nee = bovenstaand staartje met kW vermogen is onbelangrijk, je pakt een 5kW hybride warmtepomp en zet deze naast je CV

Ja =
Hoeveel tapwater verbruik heb je?
2/3 personen alleen douchen = 190L boiler voldoende
4/5 personen alleen douchen = 300L boiler
Meer personen = 500L boiler
Bij een bad altijd 1 stap hoger nemen (2/3 = 300 en 4/5 = 500)

Dan opties
Wil je kunnen koelen?

Heb je naregeling op je vloerverwarming (kan je per kamer regelen ja of nee)?
Zo ja = buffer vat nodig

Wil je split/monoblock (split is goedkoper, minder risico, iets lager rendement, iets meer geluid)

Wil je 2 zones kunnen aansturen met warmtepomp (boven en beneden apart bijvoorbeeld)
Alleen in sommige situaties is dit echt nuttig.

Dan prijzen

Hybride warmtepomp, netto ongeveer 3000 euro (na subsidie)
All-electric, tussen de 6000-9000 euro netto afhankelijk van vermogen, boiler en opties.
Kun je uitleggen waarom je bij een hybride aan een 5kw altijd genoeg hebt?
pi_175133838
quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 14:59 schreef zozozozo het volgende:

[..]

Kun je uitleggen waarom je bij een hybride aan een 5kw altijd genoeg hebt?
Omdat zodra die 5kW niet meer voldoende is om je woning op temperatuur te houden je CV het overneemt.
Daikin heeft een 8kW hybride systeem (in 1 apparaat dan wel) en die kan dus iets langer door.

De Elga heeft 2 instellingen, 4 graden buiten temperatuur = uit of oneindig.
Oneindig betekend simpelweg dat deze zelf bepaald wanneer hij het niet meer trekt (hij wilt een maximale warmte maken, heeft hij buitentemperatuur voor nodig en retour temperatuur). Zodra hij dat getal niet meer haalt, schakelt hij uit en CV in.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175134144
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).

Als je je echt zorgen maakt zou ik voor de echt koude dagen een elektrisch straalkacheltje neerzetten. Die ene dag dat het echt koud is kost je dan een paar euro meer omdat je met een COP van 1 verwarmd, maar dat valt in het niet bij de kosten van de gasaansluiting.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_175138399
COP 1 stralingswarmte op een kleine plek zoals de zithoek kost minder energie dan met COP 2-3 het hele huis verwarmen. Kosten zullen enorm meevallen.
.
pi_175139375
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 november 2017 16:00 schreef nightsleeper het volgende:
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).

Als je je echt zorgen maakt zou ik voor de echt koude dagen een elektrisch straalkacheltje neerzetten. Die ene dag dat het echt koud is kost je dan een paar euro meer omdat je met een COP van 1 verwarmd, maar dat valt in het niet bij de kosten van de gasaansluiting.
Precies om deze reden hebben warmtepompen die voor stand-alone gebruik bedoeld zijn een elektrisch element dat met COP 1 verwarmd. Bij Nefit zit er maar liefst 9Kw aan verwarmingselementen in de binnenunit als naverwarmer voor het CV-water wanneer het met alleen de warmtepomp niet meer lukt om de woning warm te stoken. Aanvoertemperatuur tot 80 graden schijnt mogelijk te zijn.
pi_175141890
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 november 2017 16:00 schreef nightsleeper het volgende:
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).

Voor de prijs was ik wel van plan om een hybride te doen. In mijn geval heb ik een 12kW full electric nodig. Deze werd inclusief installatie voor rond 12-15k aangeboden... Een Daikin Hybride kon ik krijgen voor 7K. Je moet wel heel veel besparen om dat prijsverschil terug te verdienen.

(gelukkig heb ik uiteindelijk een installateur gevonden die voor 9K een compleet systeem installeert)

quote:
1s.gif Op vrijdag 17 november 2017 20:39 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Precies om deze reden hebben warmtepompen die voor stand-alone gebruik bedoeld zijn een elektrisch element dat met COP 1 verwarmd. Bij Nefit zit er maar liefst 9Kw aan verwarmingselementen in de binnenunit als naverwarmer voor het CV-water wanneer het met alleen de warmtepomp niet meer lukt om de woning warm te stoken. Aanvoertemperatuur tot 80 graden schijnt mogelijk te zijn.
Of je doet een doorstroomverwarmer bij installeren in combinatie met een buffervat. (zoals ik)
WP verwarmt hygiene buffervat tot 29'C. Goed genoeg voor vvw. Maar wel goede COP.
En de doorstroomvervormer doet de SWW. Deze hoeft enkel te verwarmen van 29C tot 45C. Of misschien zelfs 50C.

Later zonnecollectoren erbij, en de WP hoeft nog minder te doen.
pi_175156359
quote:
2s.gif Op vrijdag 17 november 2017 16:00 schreef nightsleeper het volgende:
Een hybride systeem zou ik niet zo snel nemen. Dan kom je nooit van het gas af, terwijl dat op zichzelf al een hele mooi besparing oplevert (vastrecht a +- 200 euro).
Dat zou je wel denken maar in de praktijk vakt dat toch tegen. Als je via gaslicht.com het verbruik van gas wijzigt van 1m3 naar 0 is het jaarbedrag maar 50 euro minder....
pi_175156403
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 november 2017 15:44 schreef bambino het volgende:

[..]

Omdat zodra die 5kW niet meer voldoende is om je woning op temperatuur te houden je CV het overneemt.
Daikin heeft een 8kW hybride systeem (in 1 apparaat dan wel) en die kan dus iets langer door.

De Elga heeft 2 instellingen, 4 graden buiten temperatuur = uit of oneindig.
Oneindig betekend simpelweg dat deze zelf bepaald wanneer hij het niet meer trekt (hij wilt een maximale warmte maken, heeft hij buitentemperatuur voor nodig en retour temperatuur). Zodra hij dat getal niet meer haalt, schakelt hij uit en CV in.
:)! Ik vroeg het aangezien mijn installateur een daikin hybride 8kw adviseerde.
pi_175191853
Goede morgen,

Ik maak al een aantal jaren gebruik van een warmte pomp. Helaas liep deze warmtepomp op 220V en regelmatig vlogen de stoppen eruit. Nu heb ik een warmte pomp ontvangen die op 380V werkt.

Ik zoek iemand die deze warmte pomp kan aansluiten. Ook moeten er een aantal convectoren worden aangesloten. De leidingen liggen er allemaal al. Dit moet in Apeldoorn gebeuren. Kunt u, of weet u iemand die deze aansluiting kan verzorgen, zou ik dat graag horen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Broekman
pi_175193918
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:54 schreef PeteBro het volgende:
Goede morgen,

Ik maak al een aantal jaren gebruik van een warmte pomp. Helaas liep deze warmtepomp op 220V en regelmatig vlogen de stoppen eruit. Nu heb ik een warmte pomp ontvangen die op 380V werkt.

Ik zoek iemand die deze warmte pomp kan aansluiten. Ook moeten er een aantal convectoren worden aangesloten. De leidingen liggen er allemaal al. Dit moet in Apeldoorn gebeuren. Kunt u, of weet u iemand die deze aansluiting kan verzorgen, zou ik dat graag horen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Broekman
Hoi,

Het nadeel is dat er weinig installateurs op zitten te wachten. Zij moeten dan garantie gaan geven op producten die niet van hen zijn.
Als het product kapot gaat, wie zijn fout is het dan? Fabrikant, jouw leverancier of de installateur?
Dat wordt een getouwtrek waar niemand blij van wordt.

Ik werk voor een installateur, maar wij doen het niet puur vanwege de drama die erbij kan ontstaan.

Je kunt het beste een installateur zoeken die ook het merk gebruikt waar jij nu een WP van gekocht hebt (Nefit/Bosch/Techneco/Daikin/Panasonic) welke het ook is.
Op donderdag 1 december 2011 13:57 schreef mootie het volgende:
Het voelt toch vreemd, Bambino niet als ts.
pi_175201024
quote:
0s.gif Op maandag 20 november 2017 11:54 schreef PeteBro het volgende:
Goede morgen,

Ik maak al een aantal jaren gebruik van een warmte pomp. Helaas liep deze warmtepomp op 220V en regelmatig vlogen de stoppen eruit. Nu heb ik een warmte pomp ontvangen die op 380V werkt.

Ik zoek iemand die deze warmte pomp kan aansluiten. Ook moeten er een aantal convectoren worden aangesloten. De leidingen liggen er allemaal al. Dit moet in Apeldoorn gebeuren. Kunt u, of weet u iemand die deze aansluiting kan verzorgen, zou ik dat graag horen.

Met vriendelijke groeten,

Peter Broekman
weet niet of het zijn werkgebied is maar op het warmtepompforum op tweakers is een installateur actief, koevlaas2, die waarschijnlijk wel bereid is dit aan te sluiten. Garantie zal die niet geven en alles zal 'uurtje-factuurtje' zijn.
pi_175267319
Ik zat opeens te denken en grootverbruiker betaalt nog maar enkele centen voor een kwh stroom. Stel deze zit in een woonwijkje met eromheen enkele woningen die ieder 1000m3 gas verbruiken voor stoken.

Stel de grootverbruiker plaatst een paar flinke warmtepompen en pompt het warme water door wat geisoleerde buizen in de grond naar de huizen om deze te verwarmen. Dit kost per woning slechts 100-150¤ voor dat bedrijf. Volgens mij zou het bedrijf op deze manier de huizen kunnen verwarmen en hier een bedrag voor rekenen dat lager ligt dan de bewoner zelf kwijt zou zijn aan gas en afschrijving/onderhoud op de cv.

Zou dit een verdienmodel voor de toekomst zijn, of ver gezocht?
.
pi_175268170
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 21:02 schreef Fer het volgende:
Ik zat opeens te denken en grootverbruiker betaalt nog maar enkele centen voor een kwh stroom. Stel deze zit in een woonwijkje met eromheen enkele woningen die ieder 1000m3 gas verbruiken voor stoken.

Stel de grootverbruiker plaatst een paar flinke warmtepompen en pompt het warme water door wat geisoleerde buizen in de grond naar de huizen om deze te verwarmen. Dit kost per woning slechts 100-150¤ voor dat bedrijf. Volgens mij zou het bedrijf op deze manier de huizen kunnen verwarmen en hier een bedrag voor rekenen dat lager ligt dan de bewoner zelf kwijt zou zijn aan gas en afschrijving/onderhoud op de cv.

Zou dit een verdienmodel voor de toekomst zijn, of ver gezocht?
Probleem is het leidingnet onder gemeentegrond. Vergunning voor de aanleg krijg het bedrijf als het goed is alleen maar als het geregistreerd staat als beheerder van een warmtenet en distributeur van stadswarmte. Lijkt me een zeer kostbare rompslomp om dat er zomaar even bij te doen als lokaal bedrijfje. Aanleg en beheer drijven de prijs dus aardig op.
pi_176439593
Vraagje: welke buisdiameter gebruik ik voor de metalen hoofdleiding bij ZLTV als ik er 3 verdelers met elk ca. 10 groepen vloerverwarming op aan sluit? de groepen zijn 16mm buis en hebben elk 40m buislengte.

Hoe kan ik dit uitrekenen?
pi_176444350
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 20:44 schreef Bornebam het volgende:
Vraagje: welke buisdiameter gebruik ik voor de metalen hoofdleiding bij ZLTV als ik er 3 verdelers met elk ca. 10 groepen vloerverwarming op aan sluit? de groepen zijn 16mm buis en hebben elk 40m buislengte.

Hoe kan ik dit uitrekenen?
Antwoord: zo groot mogelijk.
Ik heb voor de hoofdleidingen 32mm. Splitsingen naar de verdelers op duims (25mm) om vervolgens 16mm buis per groep te hebben..
pi_176445387
quote:
0s.gif Op donderdag 11 januari 2018 23:33 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Antwoord: zo groot mogelijk.
Ik heb voor de hoofdleidingen 32mm. Splitsingen naar de verdelers op duims (25mm) om vervolgens 16mm buis per groep te hebben..
Dank! maar kan ik dan niet beter pvc 32mm gebruiken ipv metaal met knelkoppelingen? Volgens mij heb ik dat wel eens gezien.
pi_176445755
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:20 schreef Bornebam het volgende:

[..]

Dank! maar kan ik dan niet beter pvc 32mm gebruiken ipv metaal met knelkoppelingen? Volgens mij heb ik dat wel eens gezien.
Ik heb henco alupex leidingen inderdaad. Maar deze zijn uiteindelijk weer met staal gekoppeld aan de warmtepomp. Het gaat om de binnendiameter. Natuurlijk moet je zo min mogelijk koppelingen gebruiken. Maar dat is om het even.
pi_176451003
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 00:51 schreef athlonkmf het volgende:
Ik heb henco alupex leidingen inderdaad. Maar deze zijn uiteindelijk weer met staal gekoppeld aan de warmtepomp. Het gaat om de binnendiameter. Natuurlijk moet je zo min mogelijk koppelingen gebruiken. Maar dat is om het even.
Ik wist dat ik ook alupex kon gebruiken, maar ik bedoelde simpele pvc buizen die je normaal gebruikt voor afvoeren. Kan ik 32mm PVC ook gebruiken als hoofdleiding voor mijn ZLTV? Dat zou enorm schelen in de kosten namelijk.
pi_176451090
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 12:34 schreef Bornebam het volgende:

[..]

Ik wist dat ik ook alupex kon gebruiken, maar ik bedoelde simpele pvc buizen die je normaal gebruikt voor afvoeren. Kan ik 32mm PVC ook gebruiken als hoofdleiding voor mijn ZLTV? Dat zou enorm schelen in de kosten namelijk.
weet je wat er gebeurt als er zuurstofuitwisseling plaatsvind in cv water? Nee dus. niet helemaal verstandig.
pi_176451130
dat wordt zoeken naar een verloopje van 32mm pvc naar 16mm knel.
ik denk niet dat die bestaan.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  vrijdag 12 januari 2018 @ 12:58:41 #69
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_176451345
Hier in D is de warmtepomp een vaker voorkomende manier van verwarmen, echter wordt en een methode toegepast die hier niet genoemd werd. Men legt een X aantal meter buis onder de grond en daar loopt water door, hier wordt de warmte aan onttrokken met een warmtepomp
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_176452793
quote:
1s.gif Op vrijdag 12 januari 2018 12:58 schreef Pietverdriet het volgende:
Hier in D is de warmtepomp een vaker voorkomende manier van verwarmen, echter wordt en een methode toegepast die hier niet genoemd werd. Men legt een X aantal meter buis onder de grond en daar loopt water door, hier wordt de warmte aan onttrokken met een warmtepomp
Da’s water/water warmtepomp. Heeft hier makkelijk meerprijs van 10k.
  zondag 14 januari 2018 @ 10:09:22 #71
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_176493661
quote:
1s.gif Op donderdag 23 november 2017 21:02 schreef Fer het volgende:
Ik zat opeens te denken en grootverbruiker betaalt nog maar enkele centen voor een kwh stroom. Stel deze zit in een woonwijkje met eromheen enkele woningen die ieder 1000m3 gas verbruiken voor stoken.

Stel de grootverbruiker plaatst een paar flinke warmtepompen en pompt het warme water door wat geisoleerde buizen in de grond naar de huizen om deze te verwarmen. Dit kost per woning slechts 100-150¤ voor dat bedrijf. Volgens mij zou het bedrijf op deze manier de huizen kunnen verwarmen en hier een bedrag voor rekenen dat lager ligt dan de bewoner zelf kwijt zou zijn aan gas en afschrijving/onderhoud op de cv.

Zou dit een verdienmodel voor de toekomst zijn, of ver gezocht?
Je omschrijft hier stadsverwarming :P
pi_176496253
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 10:09 schreef Erasmo het volgende:

[..]

Je omschrijft hier stadsverwarming :P
Ik heb inmiddels begrepen dat dmv (hele) diepe warmteputten je de huidige stadsverwarmingsnetten opnieuw kan gebruiken.
.
  zondag 14 januari 2018 @ 12:45:19 #73
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_176496671
Blijft kut imho, veel verlies in die netten. Doe mij maar een l/w die je gewoon op de bestaande cv kan inhaken.
pi_176497243
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 12:45 schreef Erasmo het volgende:
Blijft kut imho, veel verlies in die netten. Doe mij maar een l/w die je gewoon op de bestaande cv kan inhaken.
Diepe putten hebben weer een veel hogere cop/opbrengst, dat compenseert. Lagere onderhoudskosten enz. Je moet er ook aan denken dat huurders en hoogbouwbewoners ook ooit moeten overstappen en anderen die niet kunnen/willen investeren en de netten liggen er nu al.
.
pi_176497560
quote:
0s.gif Op zondag 14 januari 2018 12:45 schreef Erasmo het volgende:
Blijft kut imho, veel verlies in die netten. Doe mij maar een l/w die je gewoon op de bestaande cv kan inhaken.
dit idd. in mijn huis geen nieuwe partij waar ik van afhankelijk ben. ook deze mannen zullen hun investering weer driedubbel en dwars willen terugverdienen.

en omdat het een nieuw monopoly is zal het ze vast wel weer lukken.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_176503043
quote:
1s.gif Op zondag 14 januari 2018 13:26 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dit idd. in mijn huis geen nieuwe partij waar ik van afhankelijk ben. ook deze mannen zullen hun investering weer driedubbel en dwars willen terugverdienen.

en omdat het een nieuw monopoly is zal het ze vast wel weer lukken.
Voor mij hoeven ze ook geen nieuwe netten aan te leggen hoor en die oude hadden ook niet gehoeven, maar nu ze er eenmaal liggen zal er op lange termijn ook een functie voor komen als gas op rap tempo afgebouwd gaat worden.
.
  woensdag 24 januari 2018 @ 09:09:14 #77
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_176711038
Gisteren iemand voor een lucht/water warmtepomp over de vloer gehad.
Deze adviseerde eigenlijk om een lucht/water warmtepomp (binnenunit) te nemen voor het sanitair water.
De verwarming kon dan via een l/w buitenunit of een elektrische ketel, met daarna een buffervat en dan de verwarmingsinstallatie.
Het voordeel hiervan is dat in de zomer het verwarmingssysteem geheel uit kan staan en dus geen energie verbruikt.

De lucht/water warmtepomp voor het sanitair water kan in de zomer eventueel gebruikt worden voor de koeling van het huis. Deze pomp zuigt "warme" omgevingslucht aan en hier komt koelere lucht weer uit. Normaal wordt deze laatste naar buiten afgevoerd.

Ik heb ook een offerte liggen voor een aardwarmtesysteem.

Wat is voor ons nu de beste keus?
Beide systemen hebben voor en nadelen, aardwarmtesysteem is veel duurder vanwege de boringen. En hoelang blijven de bronnen gegarandeerd werken?
Lucht/water is goedkoper in aanschaf als het goed is. Maar zo'n buitenunit heeft ook regelmatig onderhoud of reparaties nodig. En hoe zit het met geluid van de buiten en binnen units?
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_176711238
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 09:09 schreef daNpy het volgende:
Gisteren iemand voor een lucht/water warmtepomp over de vloer gehad.
Deze adviseerde eigenlijk om een lucht/water warmtepomp (binnenunit) te nemen voor het sanitair water.
De verwarming kon dan via een l/w buitenunit of een elektrische ketel, met daarna een buffervat en dan de verwarmingsinstallatie.

Het voordeel hiervan is dat in de zomer het verwarmingssysteem geheel uit kan staan en dus geen energie verbruikt.
Wait, what? binnenunit, buitenunit? ben je niet in de war met warmtepompboiler en een monobloc warmte pomp?

Een warmtepomp welke de verwarming doet kan ook prima sanitair water voorzien. Jouw CV doet toch ook geen verwarming in de zomer. Een aparte warmtepomp voor sanitair is dubbelop.
Een monobloc heeft geen onderhoud nodig en zeker niet constant reparaties.

Misschien even het advies even goed opschrijven met de juiste termen?
  woensdag 24 januari 2018 @ 09:32:02 #79
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_176711352
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 09:25 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Wait, what? binnenunit, buitenunit? ben je niet in de war met warmtepompboiler en een monobloc warmte pomp?
Warmtepompboiler is waarschijnlijk wat ik heb aangeduid als "elektrische ketel" ;)
De term monobloc warmtepomp is niet gebruikt. Ik denk dat de l/w warmtepomp is die binnenstaat?

quote:
Een warmtepomp welke de verwarming doet kan ook prima sanitair water voorzien. Jouw CV doet toch ook geen verwarming in de zomer. Een aparte warmtepomp voor sanitair is dubbelop.
Een monobloc heeft geen onderhoud nodig en zeker niet constant reparaties.
Een monobloc is dus niet de buitenunit -> die had idd geen onderhoud nodig.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_176711417
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 09:32 schreef daNpy het volgende:

[..]

Warmtepompboiler is waarschijnlijk wat ik heb aangeduid als "elektrische ketel" ;)
De term monobloc warmtepomp is niet gebruikt. Ik denk dat de l/w warmtepomp is die binnenstaat?

[..]

Een monobloc is dus niet de buitenunit -> die had idd geen onderhoud nodig.
Een LW warmtepomp heeft altijd een buitenunit.
Een ventilatiewarmtepomp heeft geen buitenunit maar is enkel bedoeld voor sanitair.
Een warmtepompboiler kan als een elektrische ketel beschouwd worden, maar een doorstroomverwarmer ook..

Lees dit eens door en kijk wat je adviseur bedoeld: https://www.milieucentraa(...)n-hybridewarmtepomp/

Het is niet mogelijk om dat advies te beoordelen als je niet de juiste termen geeft. Bij het eerste lezen dacht ik dat je adviseur lekker veel wilt verdienen door je twee systemen aan te smeren. Na verder lezen bleek dat jij nogal wat dingen door elkaar gooit.
pi_176712067
Een ventilatielucht-warmtepompboiler wordt er dus geadviseerd voor het warm water.

Met mijns inziens toch wel opmerkelijke argumenten. De verwarmings-warmtepomp heeft diverse pompen in het circuit en het is aan te raden die geregeld te laten draaien. In stand-by gebeurt dat automatisch.

De binnenunit van een split warmtepomp maakt aanzienlijk minder geluid dan een Cv-ketel. De buitenunit heeft een ventilator die bij werking op volle kracht wel hoorbaar kan zijn. De compressor kan hinderlijke trillingen veroorzaken als deze aan of vlak bij het huis gemonteerd is.
  woensdag 24 januari 2018 @ 10:17:30 #82
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_176712087
quote:
0s.gif Op woensdag 24 januari 2018 10:16 schreef Ivo1985 het volgende:
Een ventilatielucht-warmtepompboiler wordt er dus geadviseerd voor het warm water.
Jup.

quote:
Met mijns inziens toch wel opmerkelijke argumenten. De verwarmings-warmtepomp heeft diverse pompen in het circuit en het is aan te raden die geregeld te laten draaien. In stand-by gebeurt dat automatisch.
Ja dat was ik ook van mening.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
  maandag 26 februari 2018 @ 21:01:31 #83
15746 daNpy
Marathon Coupé
pi_177470138
Ik zou nog even terug komen op de offerte met betrekking tot de lucht-water warmtepomp waar ik een offerte voor zou krijgen.
Deze is inmiddels binnen.
Het gaat om een 8kW Xion heating system met een buffervat van 200 liter. Deze wordt gebruikt voor de verwarming.
Daarnaast staat er een PASW008 warmtepomp boiler op de offerte voor het warmwater. Inclusief aansluiten en inregelen is de totaalprijs minder dan de helft van de aardwarmtepomp. Maar toch neig ik nog steeds liever naar de het aardwarmtesysteem.
Benzin im Blut.
Adrenalin im Tank.
Stroh in der Birne.
pi_177470814
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:01 schreef daNpy het volgende:
Ik zou nog even terug komen op de offerte met betrekking tot de lucht-water warmtepomp waar ik een offerte voor zou krijgen.
Deze is inmiddels binnen.
Het gaat om een 8kW Xion heating system met een buffervat van 200 liter. Deze wordt gebruikt voor de verwarming.
Daarnaast staat er een PASW008 warmtepomp boiler op de offerte voor het warmwater. Inclusief aansluiten en inregelen is de totaalprijs minder dan de helft van de aardwarmtepomp. Maar toch neig ik nog steeds liever naar de het aardwarmtesysteem.
En hoeveel is de helft? Nooit van dat merk gehoord trouwens.
pi_177470844
Komende dagen is een leuke test. Tot nu toe trekt de warmtepomp het nog. Verbazingwekkend, aangezien er gerekend is met isolatie die nu op de begane grond nog grotendeels ontbreekt.

Wel is de COP van 2,5 een beetje jammer met een buitentemperatuur onder het vriespunt en een aanvoertemperatuur van 50 graden. Dat zal in de toekomst een héél stuk gunstiger worden. Maar niet teveel getreurd, een COP van rond 2,5 is nog steeds break-even kwa energiekosten.
pi_177474500
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:20 schreef Ivo1985 het volgende:
Komende dagen is een leuke test. Tot nu toe trekt de warmtepomp het nog. Verbazingwekkend, aangezien er gerekend is met isolatie die nu op de begane grond nog grotendeels ontbreekt.

Wel is de COP van 2,5 een beetje jammer met een buitentemperatuur onder het vriespunt en een aanvoertemperatuur van 50 graden. Dat zal in de toekomst een héél stuk gunstiger worden. Maar niet teveel getreurd, een COP van rond 2,5 is nog steeds break-even kwa energiekosten.
Niet slecht, maar het is zeker gortdroog nu? Zal wel schelen in aantal defrosts, maar 2.5 is ^O^
.
  maandag 26 februari 2018 @ 23:43:09 #87
121348 Erasmo
f/8 and be there.
pi_177474524
De luchtvochtigheid is nu vrij laag ja maar dat is het meestal wel met vorst in Nederland.
  vrijdag 2 maart 2018 @ 11:35:22 #88
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_177546611
quote:
0s.gif Op maandag 26 februari 2018 21:20 schreef Ivo1985 het volgende:
Komende dagen is een leuke test. Tot nu toe trekt de warmtepomp het nog. Verbazingwekkend, aangezien er gerekend is met isolatie die nu op de begane grond nog grotendeels ontbreekt.

...
En hoe doen/deden de warmtepompen het hier de afgelopen dagen?

Ben benieuwd. :)
#ivorytowerlivesmatter
pi_177562327
https://www.telegraaf.nl/(...)blijkt-een-dure-grap

De Warmtewinner bakt er niets van, hoe kan dit? Je zou denken dat ventilatielucht van 20c opwaarderen naar 35-40c cv water een hoge COP zou opleveren.
.
  vrijdag 2 maart 2018 @ 22:31:52 #90
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_177562928
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 22:12 schreef Fer het volgende:
https://www.telegraaf.nl/(...)blijkt-een-dure-grap

De Warmtewinner bakt er niets van, hoe kan dit? Je zou denken dat ventilatielucht van 20c opwaarderen naar 35-40c cv water een hoge COP zou opleveren.
Als je kijkt hoeveel lucht uit de schoorsteen komt dan verklaard dat meteen het rendement. Veel te weinig 3m warme lucht om een fatsoenlijke warmtewisselaar aan het werk te zetten.
Het is niet voor niets dat de buiten units zo groot zijn. Je hebt veel lucht verplaatsing nodig.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
pi_177563006
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 11:35 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

En hoe doen/deden de warmtepompen het hier de afgelopen dagen?

Ben benieuwd. :)
Gisteren en eergisteren kwam ik door gebrek aan isolatie op de begane grond wat warmte tekort. Boven is het al wel geïsoleerd en daar was het heerlijk warm.

Na een week met flink verbruik door de warmtepomp, zal volgende week in verband met afwezigheid er nauwelijks iets verbuikt worden.
  zaterdag 3 maart 2018 @ 17:38:39 #92
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_177580287
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 22:35 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Gisteren en eergisteren kwam ik door gebrek aan isolatie op de begane grond wat warmte tekort. Boven is het al wel geïsoleerd en daar was het heerlijk warm.

Na een week met flink verbruik door de warmtepomp, zal volgende week in verband met afwezigheid er nauwelijks iets verbuikt worden.
thnx.

Hierzo moeilijk/duur goed verder te isoleren fors jaren 30 huis met label C.
Niet echt geschikte situatie om alleen op warmtepomp te vertrouwen, vrees ik.
#ivorytowerlivesmatter
  zaterdag 3 maart 2018 @ 18:41:28 #93
17979 MissMSX
Knightmare
pi_177581492
Ik meld me hier als meelezer en adviesvrager :)

Ik probeer me nu al een tijdje in te lezen in alternatieven voor gas voor het verwarmen van de woonruimtes en van het tapwater. Maar ik kom er gewoon niet goed uit. Zoveel termen en mogelijkheden en ik kan totaal niet inschatten wat voor mij nu een goede oplossing zou zijn.

Mijn situatie: appartement van midden jaren 50 van zo'n 85 m2, zeer slecht geïsoleerd, zeer oude cv (transportbuizen voor het water van 5 a 6 cm dik, ouderwetse verwarmingselementen).

Ik vermoed dat het ingrijpend gaat worden om over te gaan op een warmtepomp. Isolatie is een must, maar kan ik niet individueel doen (moet collectief met VvE). Cv-elementen zou ik wel individueel kunnen laten vervangen voor een moderne variant. Maar dan de vraag: hoeveel plek neemt een wamtepomp in beslag? Moet ik units van iets buiten ophangen? Hoeveel herrie maken de onderdelen? Moet ik de cv-elementen ook echt vervangen? Wat voor afvoer is er nodig?

Misschien kunnen jullie me een duwtje de goede richting in geven, want ik voel me echt enorm verdwaald in dit doolhof :D
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
  zaterdag 3 maart 2018 @ 19:16:45 #94
244125 laziness
In het verleden nogal duizelig
pi_177582371
quote:
1s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 11:35 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

En hoe doen/deden de warmtepompen het hier de afgelopen dagen?

Ben benieuwd. :)
Ik heb een water/water warmtepomp dus die hield het prima ook met de koude dagen.
Ik heb je lief mijn hele leven
pi_177597289
quote:
0s.gif Op vrijdag 2 maart 2018 22:31 schreef z80 het volgende:

[..]

Als je kijkt hoeveel lucht uit de schoorsteen komt dan verklaard dat meteen het rendement. Veel te weinig 3m warme lucht om een fatsoenlijke warmtewisselaar aan het werk te zetten.
Het is niet voor niets dat de buiten units zo groot zijn. Je hebt veel lucht verplaatsing nodig.
Ok de afgegeven warmte zal gering zijn en de ketel zal het vaak overnemen, maar waarom dan dat relatief hoge stroomverbruik?

200 m3 gas besparen tegen 800kwh stroom schiet niet op.
.
pi_177597430
ik heb de afgelopen winter mijn cv op 45 graden gehad en ben de dagen prima doorgekomen met mijn Jaga radiatoren. De l/w warmtepomp zal er nu snel komen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_177597650
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 17:38 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

thnx.

Hierzo moeilijk/duur goed verder te isoleren fors jaren 30 huis met label C.
Niet echt geschikte situatie om alleen op warmtepomp te vertrouwen, vrees ik.
Nu te laat om nog te experimenteren met wat haalbaar is, maar zet je aanvoertemperatuur van de Cv voor volgende winter eens omlaag. Als je het op de koude dagen zoals van afgelopen week red met een aanvoertemperatuur van minder dan 50 graden, dan is je woning geschikt voor een warmtepomp. Je moet dan alleen nog uitrekenen hoeveel kW vermogen je bij die temperaturen nodig hebt.

In mijn geval kwam ik dus net iets tekort omdat de isolatie nog niet op het gewenste niveau is. Om het 's avonds lekker warm te hebben heb ik het ingebouwde elektrische element ingeschakeld. Dan heb je ineens 9kW extra warmte en kan het apparaat als het moet de aanvoertemperatuur opvoeren tot 80 graden. Je zit dan als je warmtepomp het niet meer aan kan dus niet daadwerkelijk in de kou. Ook wanneer de warmtepomp een storing heeft, kun je alsnog hiermee je huis verwarmen. Zolang de thermostaat, cv-pomp en het element nog maar werken kun je in noodloop verwarmen. Tegen Cop=1 maar dat is altijd beter dan in de kou zitten.
pi_177597873
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 maart 2018 18:41 schreef MissMSX het volgende:
Ik meld me hier als meelezer en adviesvrager :)

Ik probeer me nu al een tijdje in te lezen in alternatieven voor gas voor het verwarmen van de woonruimtes en van het tapwater. Maar ik kom er gewoon niet goed uit. Zoveel termen en mogelijkheden en ik kan totaal niet inschatten wat voor mij nu een goede oplossing zou zijn.

Mijn situatie: appartement van midden jaren 50 van zo'n 85 m2, zeer slecht geïsoleerd, zeer oude cv (transportbuizen voor het water van 5 a 6 cm dik, ouderwetse verwarmingselementen).

Ik vermoed dat het ingrijpend gaat worden om over te gaan op een warmtepomp. Isolatie is een must, maar kan ik niet individueel doen (moet collectief met VvE). Cv-elementen zou ik wel individueel kunnen laten vervangen voor een moderne variant. Maar dan de vraag: hoeveel plek neemt een wamtepomp in beslag? Moet ik units van iets buiten ophangen? Hoeveel herrie maken de onderdelen? Moet ik de cv-elementen ook echt vervangen? Wat voor afvoer is er nodig?

Misschien kunnen jullie me een duwtje de goede richting in geven, want ik voel me echt enorm verdwaald in dit doolhof :D
In een appartement is de belangrijkste isolatie HR++ of triple-glas. Bij de meeste appartementen bestaan de gevels immers voor het grootste deel uit glas. Als je niet op een hoek of op de bovenste of onderste verdieping zit, heb je buiten het glas weinig oppervlakte wat aan de koude buitenlucht of onverwarmde ruimten grenst.

Een all-in-one binnenunit (warmtepompregeling + warmwaterboiler in 1) is beschikbaar vanaf 60x60cm. Eventueel moet daar nog een buffervat voor de CV-installatie bij, met een beetje geluk kan je die er bovenop plaatsen. Je hebt dan genoeg aan 1 vaste kast pakweg 80x80cm of 70x90cm.

Een buitenunit is wel noodzakelijk. Dat moet dus met de VvE overlegd worden. De gevel vol hangen is niet zo fraai. Als er een schacht met leidingen is die van elk appartement naar het dak loopt, dan is plaatsing op het (platte?) dak een optie. Geef dan wel wat geld uit aan trillingsdempers om geluidsoverlast bij de bovenburen te voorkomen.
  zondag 4 maart 2018 @ 12:20:44 #99
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_177597956
quote:
1s.gif Op zondag 4 maart 2018 12:08 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Nu te laat om nog te experimenteren met wat haalbaar is, maar zet je aanvoertemperatuur van de Cv voor volgende winter eens omlaag. Als je het op de koude dagen zoals van afgelopen week red met een aanvoertemperatuur van minder dan 50 graden, dan is je woning geschikt voor een warmtepomp. Je moet dan alleen nog uitrekenen hoeveel kW vermogen je bij die temperaturen nodig hebt.

In mijn geval kwam ik dus net iets tekort omdat de isolatie nog niet op het gewenste niveau is. Om het 's avonds lekker warm te hebben heb ik het ingebouwde elektrische element ingeschakeld. Dan heb je ineens 9kW extra warmte en kan het apparaat als het moet de aanvoertemperatuur opvoeren tot 80 graden. Je zit dan als je warmtepomp het niet meer aan kan dus niet daadwerkelijk in de kou. Ook wanneer de warmtepomp een storing heeft, kun je alsnog hiermee je huis verwarmen. Zolang de thermostaat, cv-pomp en het element nog maar werken kun je in noodloop verwarmen. Tegen Cop=1 maar dat is altijd beter dan in de kou zitten.
Thnx voor de uitleg. :)

Ik heb een wat afwijkende installatie. Gedeeltelijk CV, gedeeltelijk vloerverwarming (keuken, hal en badkamers); de vloerverwarming wordt verwarmd door de warmwatervoorziening (via boiler/opslagvat); daar kan ik minder aan regelen qua lage temps. CV staat nu op 55 graden; 45 graden vergt lagetemp. radiatoren volgens mij. Zit wel redelijk ruim in de radiatoren volgens mij; dus misschien lukt dat toch wel.

Werkt allemaal prima, maar vergt, vrees ik, flink wat aanpassingen om warmtepomp te gaan gebruiken. :)
#ivorytowerlivesmatter
  zondag 4 maart 2018 @ 12:20:53 #100
17979 MissMSX
Knightmare
pi_177597960
quote:
1s.gif Op zondag 4 maart 2018 12:16 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

In een appartement is de belangrijkste isolatie HR++ of triple-glas. Bij de meeste appartementen bestaan de gevels immers voor het grootste deel uit glas. Als je niet op een hoek of op de bovenste of onderste verdieping zit, heb je buiten het glas weinig oppervlakte wat aan de koude buitenlucht of onverwarmde ruimten grenst.

Een all-in-one binnenunit (warmtepompregeling + warmwaterboiler in 1) is beschikbaar vanaf 60x60cm. Eventueel moet daar nog een buffervat voor de CV-installatie bij, met een beetje geluk kan je die er bovenop plaatsen. Je hebt dan genoeg aan 1 vaste kast pakweg 80x80cm of 70x90cm.

Een buitenunit is wel noodzakelijk. Dat moet dus met de VvE overlegd worden. De gevel vol hangen is niet zo fraai. Als er een schacht met leidingen is die van elk appartement naar het dak loopt, dan is plaatsing op het (platte?) dak een optie. Geef dan wel wat geld uit aan trillingsdempers om geluidsoverlast bij de bovenburen te voorkomen.
Thanks _O_

We zijn als VvE wel bezig met onderzoeken wat we collectief kunnen doen. We hebben inderdaad veel raamoppervlak, maar ook gevels zonder spouw, dus heel veel koudebruggen -O-

We hebben kasten op het balkon waar misschien zo'n unit in kan? En er is inderdaad een schacht, maar geen plat dak.
Het is maar FOK!... Look at it this way: in a hundred years, who's gonna care?
50.000 O+
pi_179755951
Ik zag op gathering.tweakers.net al voorbij komen dat sommige gemeenten geen bouwvergunning meer geven als je met een gasaansluiting gaat bouwen.

Warmtepompen gaan een forse opmars maken als dat in meer gemeenten wordt opgepikt...
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  Moderator woensdag 13 juni 2018 @ 07:22:31 #102
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179758187
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juni 2018 23:23 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zag op gathering.tweakers.net al voorbij komen dat sommige gemeenten geen bouwvergunning meer geven als je met een gasaansluiting gaat bouwen.

Warmtepompen gaan een forse opmars maken als dat in meer gemeenten wordt opgepikt...
Misschien worden de prijzen dan ook wat lager ..
pi_179758815
gemeentes zullen eerder op warmtenetten gaan gokken. Voor appartementen zeker.
pi_179759083
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juni 2018 23:23 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zag op gathering.tweakers.net al voorbij komen dat sommige gemeenten geen bouwvergunning meer geven als je met een gasaansluiting gaat bouwen.

Warmtepompen gaan een forse opmars maken als dat in meer gemeenten wordt opgepikt...
Idee is toch dat het nu landelijk zo is/wordt? Er worden geen bouwvergunningen meer afgegeven voor nieuwbouw met een gasaansluiting, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om wel gas aan te sluiten.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_179759509
quote:
2s.gif Op woensdag 13 juni 2018 09:20 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Idee is toch dat het nu landelijk zo is/wordt? Er worden geen bouwvergunningen meer afgegeven voor nieuwbouw met een gasaansluiting, tenzij er zwaarwegende redenen zijn om wel gas aan te sluiten.
Ik had nog niet door dat het, ondanks dat gasaansluitingen vanaf 1 juli niet meer verplicht zijn, al zo snel die kant opgaat.

Bouwbedrijven van de oude stempel zullen dan ook wel mee moeten, anders verkopen ze geen huizen meer.

En dat soort bouwbedrijven zijn er, ken toevallig mensen die in april de eerste paal in de grond kregen. Ze kregen een ouderwetse CV-ketel. Ik vroeg waarom ze geen WP kregen. "Dat werkt niet goed dus dat doen ze niet" hadden ze gehoord...
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_179760572
quote:
0s.gif Op woensdag 13 juni 2018 09:00 schreef athlonkmf het volgende:
gemeentes zullen eerder op warmtenetten gaan gokken. Voor appartementen zeker.
Vooral netbeheerders zullen daar op gaan gokken. Gemeenten zal het een rotzorg zijn welke "duurzame" keuze de bouwers/ontwikkelaars maken.
pi_179767994
Vandaag zijn m'n Jaga convectoren geleverd! :)

Enkele Strada's + 1 Vertiga voor in de keuken, allemaal uitgerust met DBE.

Nu is het nog wachten op de Mitsubishi Zubadan / Ecodan warmtepomp en diverse andere onderdelen.

Ook een solar set van 57 panelen besteld, maar eerst gaat m'n installateur met dit project bezig.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_179947015
Even meelezen
Op woensdag 31 januari 2007 19:20 schreef Lord_Vetinari het volgende:
Ik heb veel stomme posts gezien op fora, maar deze zit toch wel in de top 10 (voorzichtig geschat; het kan ook de top 5 zijn). Nou ik sta iig in zijn top 10
  donderdag 21 juni 2018 @ 20:05:54 #109
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179950038
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 juni 2018 23:23 schreef MaGNeT het volgende:
Ik zag op gathering.tweakers.net al voorbij komen dat sommige gemeenten geen bouwvergunning meer geven als je met een gasaansluiting gaat bouwen.

Warmtepompen gaan een forse opmars maken als dat in meer gemeenten wordt opgepikt...
Ben benieuwd of dat in een rechtszaak stand houd. Een gemeente kan nog zo veel willen maar staat niet boven de wet.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  donderdag 21 juni 2018 @ 20:11:03 #110
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179950178
quote:
1s.gif Op woensdag 13 juni 2018 07:22 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Misschien worden de prijzen dan ook wat lager ..
De prijzen dalen al. Nog niet hard genoeg met dank aan de subsidie.
Maar aan de systemen die flink in prijs dalen zit een heel groot nadeel. Het koudemiddel R410 gaat over een paar jaar verboden worden.
Ik ben al een tijdje aan het rondkijken naar een lucht/water systeem. De units met R13 of CO2 komen nu langzaamaan op de markt.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  Moderator donderdag 21 juni 2018 @ 20:18:29 #111
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179950413
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 20:11 schreef z80 het volgende:

[..]

De prijzen dalen al. Nog niet hard genoeg met dank aan de subsidie.
Maar aan de systemen die flink in prijs dalen zit een heel groot nadeel. Het koudemiddel R410 gaat over een paar jaar verboden worden.
Ik ben al een tijdje aan het rondkijken naar een lucht/water systeem. De units met R13 of CO2 komen nu langzaamaan op de markt.
Wat is van dat middel dan weer een specifiek voordeel/nadeel ?
pi_179951344
quote:
1s.gif Op woensdag 13 juni 2018 07:22 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Misschien worden de prijzen dan ook wat lager ..
Ik verwacht niet dat de prijzen van de hardware veel lager worden, de installatie kosten daarintegen kunnen wel flink lager als er meer installateurs bijkomen die het aandurven.

Wie kan trouwens de OP wijzigen, want bij lucht/water warmtepomp bij monoblock staat er poep.
  Moderator donderdag 21 juni 2018 @ 21:07:26 #113
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_179952080
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 20:47 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik verwacht niet dat de prijzen van de hardware veel lager worden, de installatie kosten daarintegen kunnen wel flink lager als er meer installateurs bijkomen die het aandurven.

Wie kan trouwens de OP wijzigen, want bij lucht/water warmtepomp bij monoblock staat er poep.
Ik kan de OP wel wijzigen; maar wat klopt er dan niet ? :+ :@
  donderdag 21 juni 2018 @ 21:54:18 #114
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179954071
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 20:18 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Wat is van dat middel dan weer een specifiek voordeel/nadeel ?
R410 is niet bepaald een gezond goedje en gaat daarom verboden worden. GWP=1980
co2 is een stuk beter maar heeft als nadeel dat de werkdruk veel hoger is. GWP=1
R13 R32 is slechts een gedeelte van wat er in R410 zit en heeft een GWP= 670 maar is brandgevaarlijk.
R290 (propaan) is ook een mogelijke opvolger van R410. GWP=3.
R717 Ammoniak zal niet heel snel gebruikt gaan worden in kleine installaties.
GWP=Global Warming Potential
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  donderdag 21 juni 2018 @ 22:06:52 #115
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179954625
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 20:47 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Ik verwacht niet dat de prijzen van de hardware veel lager worden, de installatie kosten daarintegen kunnen wel flink lager als er meer installateurs bijkomen die het aandurven.

Wie kan trouwens de OP wijzigen, want bij lucht/water warmtepomp bij monoblock staat er poep.
Waarom kan de prijs van de hardware niet flink naar beneden? Het is niets meer dan een opgevoerde koelkast. Met dit verschil dat je probeert buiten kouder te maken ipv binnen.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  donderdag 21 juni 2018 @ 22:11:11 #116
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179954797
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 21:07 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Ik kan de OP wel wijzigen; maar wat klopt er dan niet ? :+ :@
quote:
Mono houdt in dat er tussen de buiten en binnen unit geen koelmiddel loopt, maar water.
Er is hierdoor een snellere overbrenging van hitte mogelijk waardoor het rendement hoger ligt.
Er is geen binnen unit. De naam zegt het al. Mono. Het cv water gaat door de unit buiten heen. Hooguit dat er binnen een buffervat staat.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
pi_179989382
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 21:07 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

Ik kan de OP wel wijzigen; maar wat klopt er dan niet ? :+ :@
Een warmtepomp heeft een condensor en verdamper. Bij een split unit staat de condensor binnen en de verdamper buiten, uitgaande van verwarming. Bij de monoblock zit de verdamper en condensor in 1 apparaat wat buiten staat. Het lijkt er in de OP ook op dat de monoblock geen koelmiddel gebruikt, maar dit kan uiteraard niet. Er is wel degelijk koelmiddel, maar dat zit al voorgevuld en geinstalleerd in het ene apparaat. Hierdoor is geen STEK certificaat nodig bij de installatie.

Er gaat CV water naar het monoblock. Bij een buitentemperatuur die je zelf instelt zal de pomp licht het cv water circuleren om bevriezing te voorkomen, vaak is dit 4 graden. Hierdoor zal het cv water niet bevriezen.
Het voordeel is dat er meer rendement is en dat deze unit minder herrie maakt, wat ook echt nodig is.
Het nadeel is de prijs en de grootte van het apparaat.

Tevens zou ik ook in de OP de nadelen zetten, zoals de ruimte die het kost en de herrie die de buitenunit maakt.

Tevens staat er dat de warmtepomp slecht heet water kan maken, maar de nefit serie haalt 62 graden bij -5 buitentemperatuur (zelf gemeten) en nefit zegt zelf dat dit ook kan bij -8.
Hierdoor kan je makkelijk warmwater krijgen met een warmtepomp. Ik doe dit zelf ook. Bij mij staat de boiler op 40 graden en die wordt amper kouder. 1x per maand een legionelleronde maken en dan is het klaar.

[ Bericht 5% gewijzigd door sjorsie1982 op 23-06-2018 14:03:55 ]
pi_179989426
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 22:06 schreef z80 het volgende:

[..]

Waarom kan de prijs van de hardware niet flink naar beneden? Het is niets meer dan een opgevoerde koelkast. Met dit verschil dat je probeert buiten kouder te maken ipv binnen.
Precies daarom dus. Het prijsverschil zit hem in het opgevoerde gedeelte.
Een warmtepomp kost zonder installatie maar rond de 4 keuro, afhankelijk van het vermogen. 4 keuro prijs is een 6 kW, genoeg voor een gemiddeld huis.
Een koelkast is wel even wat minder kWtjes en dus goedkoper. Die factor 5-8 tussen een koelkast en warmtepomp zit hem in het vermogen.
Heel veel goedkoper zullen ze echt niet worden.
Installatie daarintegen, dat is absuurd die prijs. Dat komt omdat maar weinig installateurs het aandurven.

[ Bericht 4% gewijzigd door sjorsie1982 op 23-06-2018 14:05:20 ]
pi_179989487
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 22:11 schreef z80 het volgende:

[..]

[..]

Er is geen binnen unit. De naam zegt het al. Mono. Het cv water gaat door de unit buiten heen. Hooguit dat er binnen een buffervat staat.
Er is wel een apparaat binnen, namelijk de regelaar en de elektrische verwarming, maar meer doet dit niet dan dat.
pi_179989705
quote:
0s.gif Op donderdag 21 juni 2018 21:54 schreef z80 het volgende:

[..]

R410 is niet bepaald een gezond goedje en gaat daarom verboden worden. GWP=1980
co2 is een stuk beter maar heeft als nadeel dat de werkdruk veel hoger is. GWP=1
R13 R32 is slechts een gedeelte van wat er in R410 zit en heeft een GWP= 670 maar is brandgevaarlijk.
R290 (propaan) is ook een mogelijke opvolger van R410. GWP=3.
R717 Ammoniak zal niet heel snel gebruikt gaan worden in kleine installaties.
GWP=Global Warming Potential
Oh lekker propaan in je huis rondpompen. Dat fikt lekker bij een huisbrand.
pi_179991418
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:07 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Oh lekker propaan in je huis rondpompen. Dat fikt lekker bij een huisbrand.
Lijkt me niet direct zorgelijker dan alle andere brandbare rotzooi in huis. Zo'n beetje alles bevat synthetische materialen en kunststoffen.
  zaterdag 23 juni 2018 @ 20:06:38 #122
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179996404
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 14:07 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Oh lekker propaan in je huis rondpompen. Dat fikt lekker bij een huisbrand.
R32 brand ook goed. Maar als het huis reeds brand is dat de minste zorg.
Tevens gelden voor deze middelen ook extra gereggeving
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  zaterdag 23 juni 2018 @ 20:09:21 #123
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_179996459
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 13:54 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Precies daarom dus. Het prijsverschil zit hem in het opgevoerde gedeelte.
Een warmtepomp kost zonder installatie maar rond de 4 keuro, afhankelijk van het vermogen. 4 keuro prijs is een 6 kW, genoeg voor een gemiddeld huis.
Een koelkast is wel even wat minder kWtjes en dus goedkoper. Die factor 5-8 tussen een koelkast en warmtepomp zit hem in het vermogen.
Heel veel goedkoper zullen ze echt niet worden.
Installatie daarintegen, dat is absuurd die prijs. Dat komt omdat maar weinig installateurs het aandurven.

Zodra de productie omhoog gaat van de warmtepompen. Gaan de prijzen van de hardware naar beneden. Het is dat de compressoren van 6KW nog niet in massa geproduceerd worden. Zodra dat wel is gaan de overhead kosten per unit fors naar beneden. En kan de verkoopprijs ook omlaag.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
pi_180009768
ik denk niet dat de prijzen zakken. Het is een wereldmarkt die al 40 jaar bestaat. Het enthousasme van 17miljoen nederlanders zal de markt niet veranderen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180014279
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 juni 2018 20:09 schreef z80 het volgende:

[..]

Zodra de productie omhoog gaat van de warmtepompen. Gaan de prijzen van de hardware naar beneden. Het is dat de compressoren van 6KW nog niet in massa geproduceerd worden. Zodra dat wel is gaan de overhead kosten per unit fors naar beneden. En kan de verkoopprijs ook omlaag.
Gezien de prijzen worden ze al in massa geproduceerd.
Het kan alleen goedkoper als de machines sneller worden, goedkoper worden of als grondstofprijzen dalen.
pi_180014301
quote:
1s.gif Op zondag 24 juni 2018 13:13 schreef Speekselklier het volgende:
ik denk niet dat de prijzen zakken. Het is een wereldmarkt die al 40 jaar bestaat. Het enthousasme van 17miljoen nederlanders zal de markt niet veranderen.
Installatiekosten kunnen alleen zakken, omdat er nu grof geld mee wordt verdiend ivm het lage aantal aanbieders.
  Moderator zondag 24 juni 2018 @ 17:32:06 #127
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180020593
quote:
0s.gif Op zondag 24 juni 2018 15:59 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Installatiekosten kunnen alleen zakken, omdat er nu grof geld mee wordt verdiend ivm het lage aantal aanbieders.
dat komt vanzelf als er niet meer wordt gedaan alsof het rakettechnologie is. uiteindelijk is het voor de instakateur gewoon een cv-ketel met een aircp.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180021178
quote:
1s.gif Op zondag 24 juni 2018 19:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat komt vanzelf als er niet meer wordt gedaan alsof het rakettechnologie is. uiteindelijk is het voor de instakateur gewoon een cv-ketel met een aircp.
Of als we weer crisis krijgen in de bouw/installatiebranche en de installateurs weer moeten vechten om elke klant.

Voor de meeste installateurs ligt het werk ligt nu simpelweg voor het oprapen. Dat zorgt voor flinke marges en uurtarieven.
pi_180156669
quote:
1s.gif Op zondag 24 juni 2018 19:41 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

dat komt vanzelf als er niet meer wordt gedaan alsof het rakettechnologie is. uiteindelijk is het voor de instakateur gewoon een cv-ketel met een aircp.
Het installeren is niet het moelijke. Uitzoeken of de woning geschikt is, en garanties geven dat een warmtepomp werkt, dat kost geld. En eventueel een kraan die de warmtepomp op z’n plek zet.

Als eenmaal een woning geschikt is gemaakt, dan is het een makkie
pi_180261359
Vandaag zijn 8 van de 10 Jaga’s met DBE geïnstalleerd :) Komt nog 1 strada extra bij in de badkamer, daar waren we er nog niet uit.

De Strada’s zijn uitgezocht op grote capaciteit, ze zijn dus een stuk dieper dan de oude radiatoren. Het misstaat niet :)
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  Moderator zaterdag 21 juli 2018 @ 16:10:16 #132
20004 crew  EggsTC
GOA
pi_180631949
tvp.
Lambo of Rekt
pi_180650504
quote:
1s.gif Op zondag 1 juli 2018 08:49 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Het installeren is niet het moelijke. Uitzoeken of de woning geschikt is, en garanties geven dat een warmtepomp werkt, dat kost geld. En eventueel een kraan die de warmtepomp op z’n plek zet.

Als eenmaal een woning geschikt is gemaakt, dan is het een makkie
Wat is er verder dan nodig behalve isolatie?

Ik heb een warmtepomp en ouderwetse radiatoren en dat werkt prima.

Ik heb wel eerst met mijn cv geprobeerd om in een winter mijn huis warmte krijgen met een cvwater temperatuur van 60 graden en dat ging prima met de ouderwetse 90/70 radiatoren van de jaren 60.
pi_180650631
Ik heb nu ook nog oude radiatoren op de begane grond en werkt inderdaad best prima.

Als je radiatoren voor 1980 geplaatst zijn en je hebt intussen spouwmuurisolatie, isolatieglas, vloerisolatie en dakisolatie kom je in de meeste gevallen zonder verder verbouwen een heel eind met stoken op maximaal 40-45 graden met uitschieters naar 50-55 graden op uitzonderlijk koude dagen.
pi_180650841
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 13:21 schreef Ivo1985 het volgende:
Ik heb nu ook nog oude radiatoren op de begane grond en werkt inderdaad best prima.

Als je radiatoren voor 1980 geplaatst zijn en je hebt intussen spouwmuurisolatie, isolatieglas, vloerisolatie en dakisolatie kom je in de meeste gevallen zonder verder verbouwen een heel eind met stoken op maximaal 40-45 graden met uitschieters naar 50-55 graden op uitzonderlijk koude dagen.
Ik zit gemiddeld op 30-35 graden water aanvoer temperatuur met ouderwetse jaren 60 radiatoren, uitgelegd met 90/70 toen. Ik heb een WAR op mijn warmtepomp, dus de aanvoer schommelt met de buitentemperatuur.
De juiste stooklijn instellen is wat werk, maar echt wel haalbaar voor een domme leek.
Ik heb inderdaad alles zo goed als mogelijk geisoleerd, wat wel moeilijk is voor een jaren 30 huis.
Werkt prima ^O^

Ik moet altijd wel lachem om die spookverhalen dat bij een warmtepomp vloerverwarming moet worden aangelegd :r
pi_180654857
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 13:14 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Wat is er verder dan nodig behalve isolatie?

Welke capaciteit warmtepomp?
split unit of monobloc?
buffervat nodig of niet?
hygiene boiler of buffervat?
plek van de unit en buffervat?
verleggen van leidingen.
muur/plafondboringen nodig?
hoe de unit(s) op de plek te krijgen?

En als er een verkeerd advies wordt gegeven, dan kan de leverancier dat mooi gaan oplossen. Of zal die zeggen: doe maar eerst een wintertje met de CV op 45C stoken. Daarna kan je weer ons weer bellen.


En zelfs als je al vloerverwarming hebt, is de pompsnelheid van de warmtepomp voldoende?
pi_180658774
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 16:42 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Welke capaciteit warmtepomp?
split unit of monobloc?
buffervat nodig of niet?
hygiene boiler of buffervat?
plek van de unit en buffervat?
verleggen van leidingen.
muur/plafondboringen nodig?
hoe de unit(s) op de plek te krijgen?

En als er een verkeerd advies wordt gegeven, dan kan de leverancier dat mooi gaan oplossen. Of zal die zeggen: doe maar eerst een wintertje met de CV op 45C stoken. Daarna kan je weer ons weer bellen.

En zelfs als je al vloerverwarming hebt, is de pompsnelheid van de warmtepomp voldoende?
Dat is allemaal makkelijk af te leiden in een klein gesprekje en de wensen van de klant. :Y
pi_180660204
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 16:42 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Welke capaciteit warmtepomp?
split unit of monobloc?
buffervat nodig of niet?
hygiene boiler of buffervat?
plek van de unit en buffervat?
verleggen van leidingen.
muur/plafondboringen nodig?
hoe de unit(s) op de plek te krijgen?
En zelfs als je al vloerverwarming hebt, is de pompsnelheid van de warmtepomp voldoende?
en dat leer je als cv installateur allemaal op een warmtepomp training van twee dagen. Precies wat ik bedoel het 'geen rakettechnologie'. Je kan verder natuurlijk net doen alsof het allemaal heel spannend is.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  Moderator zondag 22 juli 2018 @ 21:12:03 #139
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_180660665
quote:
1s.gif Op zondag 22 juli 2018 20:48 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

en dat leer je als cv installateur allemaal op een warmtepomp training van twee dagen. Precies wat ik bedoel het 'geen rakettechnologie'. Je kan verder natuurlijk net doen alsof het allemaal heel spannend is.
De meeste hangen nog gewoon cv keteltje op; en doen hetzelfde als dat ze de afgelopen tig jaar ook al deden :{w
pi_180660849
klopt, maar ik ken er al een paar die zichzelf na een training bij een wp-leverancier plots wp adviseur noemen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  zondag 22 juli 2018 @ 21:47:28 #141
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_180661483
Als ik lucht/water split unit wil gaan plaatsen. Hoe zit het dan met de gas leidingen?
Hoe lang moeten die minimaal en mogen maximaal zijn?
En hoe diep in de grond moeten deze gelegd worden? Gezien dat deze geen warmte transporteren zal de isolatie wel mee vallen, of moeten de leidingen ook nog goed ingepakt worden.

Het huis zelf kan met 35 graden water verwarmd worden. Dat doe ik nu al met de huidige atmosferische ketel (geen hr). En de warmtepomp is enkel voor verwarming, mogelijk in de toekomst koeling.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
pi_180667863
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:12 schreef Vonkenboer het volgende:

[..]

De meeste hangen nog gewoon cv keteltje op; en doen hetzelfde als dat ze de afgelopen tig jaar ook al deden :{w
Waarschijnljik zullen ze gewoon warmtepomp erop gooien met de tA op 55C... net als dat de CV ketels standaard op 80C worden gezet.

quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:47 schreef z80 het volgende:
Als ik lucht/water split unit wil gaan plaatsen. Hoe zit het dan met de gas leidingen?
Hoe lang moeten die minimaal en mogen maximaal zijn?
En hoe diep in de grond moeten deze gelegd worden? Gezien dat deze geen warmte transporteren zal de isolatie wel mee vallen, of moeten de leidingen ook nog goed ingepakt worden.

Het huis zelf kan met 35 graden water verwarmd worden. Dat doe ik nu al met de huidige atmosferische ketel (geen hr). En de warmtepomp is enkel voor verwarming, mogelijk in de toekomst koeling.
Gasleidingen mogen afgedopt worden.
En hoezo moeten ze in de grond gelegd worden als je L/W warmtepomp heb?
Wat gaat voor jouw warm water zorgen?
pi_180671556
Is er een reden waarom de Lucht/Lucht warmtepomp niet zo populair is? Je wordt van alle kanten richting de L/W warmtepomp geduwd dus misschien zie ik wat over het hoofd. Wij hebben geen vloerverwarming. Dat installeren op 2 verdiepingen kost alleen al aan vloerverwarming 6,000 euro, exclusief nieuwe vloerbedekking. Inclusief vloerbedekking 10,000 euro. Plus nog een L/W warmtepomp van zeg 6 duizend euro. 16,000 euro in totaal.

Een multisplit-airco met 2 binnenunits(voldoende om de begane grond en 1e verdieping te verwarmen) kost rond de 3,000 euro(!). COP is bij -7 temperatuur nog 3,2 ongeveer.

Biedt vloerverwarming dan echt zoveel meer comfort en voordelen dan luchtverwarming? Ik besef dat voor tap-en douchewater je afhankelijk blijft van gas maar 9k verschil ga ik moeilijk terugverdienen.
pi_180671678
quote:
5s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:06 schreef Confetti het volgende:
Is er een reden waarom de Lucht/Lucht warmtepomp niet zo populair is? Je wordt van alle kanten richting de L/W warmtepomp geduwd dus misschien zie ik wat over het hoofd. Wij hebben geen vloerverwarming. Dat installeren op 2 verdiepingen kost alleen al aan vloerverwarming 6,000 euro, exclusief nieuwe vloerbedekking. Inclusief vloerbedekking 10,000 euro. Plus nog een L/W warmtepomp van zeg 6 duizend euro. 16,000 euro in totaal.

Een multisplit-airco met 2 binnenunits(voldoende om de begane grond en 1e verdieping te verwarmen) kost rond de 3,000 euro(!). COP is bij -7 temperatuur nog 3,2 ongeveer.

Biedt vloerverwarming dan echt zoveel meer comfort en voordelen dan luchtverwarming? Ik besef dat voor tap-en douchewater je afhankelijk blijft van gas maar 9k verschil ga ik moeilijk terugverdienen.
Mensen hebben iets tegen de wind om hun oren en geluid. Denk aan de airco.
Radiatoren en vloerverwarming bieden meer comfort.

Wat betreft het onbreken van warm tapwater. Dit is simpel op te lossen:
boiler, electrische geiser, wp-boiler
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180672041
quote:
5s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:06 schreef Confetti het volgende:
Is er een reden waarom de Lucht/Lucht warmtepomp niet zo populair is? Je wordt van alle kanten richting de L/W warmtepomp geduwd dus misschien zie ik wat over het hoofd. Wij hebben geen vloerverwarming. Dat installeren op 2 verdiepingen kost alleen al aan vloerverwarming 6,000 euro, exclusief nieuwe vloerbedekking. Inclusief vloerbedekking 10,000 euro. Plus nog een L/W warmtepomp van zeg 6 duizend euro. 16,000 euro in totaal.

Een multisplit-airco met 2 binnenunits(voldoende om de begane grond en 1e verdieping te verwarmen) kost rond de 3,000 euro(!). COP is bij -7 temperatuur nog 3,2 ongeveer.

Biedt vloerverwarming dan echt zoveel meer comfort en voordelen dan luchtverwarming? Ik besef dat voor tap-en douchewater je afhankelijk blijft van gas maar 9k verschil ga ik moeilijk terugverdienen.
Ik vind persoonlijk dat de prijs van vloerverwarming niet moet optellen bij de prijs van een LW-warmtepomp. Het is immers een eigen keuze (radiatoren vervangen is een goedkopere optie)
Maar LL warmtepompen hebben als nadeel dat ze niet overal in huis warm krijgen, en ze maken in huis lawaai geluid (binnenunit die blaast). Qua verwarmen zijn ze ook minder efficient dan een LW-warmtepomp. COP is lager.

Voordeel van vloerverwarming is de stabiele temperatuur. Als het eenmaal op temperatuur is, dan blijft het lange tijd zo. Nadeel is natuurlijk weer traagheid.
Of het comfortabel is... tja.. we hebben nu overal in huis vloerverwarming (3 verdiepingen/200m2 voor 6500 euro), maar de dames missen de radiatoren waar ze lekker tegen aan kunnen leunen...
pi_180672157
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:11 schreef Speekselklier het volgende:
Een multisplit-airco met 2 binnenunits(voldoende om de begane grond en 1e verdieping te verwarmen) kost rond de 3,000 euro(!). COP is bij -7 temperatuur nog 3,2 ongeveer.

2 binnen-units voor twee etages? heb je geen deuren of zo?
Eigenlijk moet je in elke kamer een unit hebben.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180672978
Ik verwarm mijn hele huis met L/L en het bevalt me eigenlijk prima. Ja, je hoort inderdaad wat geluid als het apparaat warme lucht aan het blazen is. Ik vind het zelf niet storend, heel erg hard is het ook niet als je de fan niet voluit laat blazen.

De efficientie is ook prima, L/L heeft een hoge SCOP - meestal hoger dan die van L/W en het is zoals gezegd goedkoop. Installatie in mijn hele huis kostte mij zo'n 5500 euro, een Ururu Sarara 3.5 kW voor de benedenverdieping en boven een multisplit voor de slaapkamers.

Qua koelen is het perfect - daar werkt het beter dan vloerverwarming - omdat warmte natuurlijk stijgt. In dat geval is de luchtstroom ook lekker, omdat dat net als bij een simpele ventilator ook voor verkoeling zorgt.

Veel mensen vinden het idee van een luchstroom of het geluid ervan vervelend. Ik zou zeggen, ervaar het eerst eens een keer voordat je het afschrijft.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_180673163
quote:
2s.gif Op maandag 23 juli 2018 13:15 schreef nightsleeper het volgende:

Veel mensen vinden het idee van een luchstroom of het geluid ervan vervelend. Ik zou zeggen, ervaar het eerst eens een keer voordat je het afschrijft.
Ik heb naast een LW warmtepomp ook een Daikin LL warmtepomp.

Maar "geluidservaring" is toch heel persoonlijk vind ik. Zeker in een thuissituatie.
pi_180673394
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:27 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik vind persoonlijk dat de prijs van vloerverwarming niet moet optellen bij de prijs van een LW-warmtepomp. Het is immers een eigen keuze (radiatoren vervangen is een goedkopere optie)
Maar LL warmtepompen hebben als nadeel dat ze niet overal in huis warm krijgen, en ze maken in huis lawaai geluid (binnenunit die blaast). Qua verwarmen zijn ze ook minder efficient dan een LW-warmtepomp. COP is lager.

Voordeel van vloerverwarming is de stabiele temperatuur. Als het eenmaal op temperatuur is, dan blijft het lange tijd zo. Nadeel is natuurlijk weer traagheid.
Of het comfortabel is... tja.. we hebben nu overal in huis vloerverwarming (3 verdiepingen/200m2 voor 6500 euro), maar de dames missen de radiatoren waar ze lekker tegen aan kunnen leunen...
Ik weet niet hoe goed je huis geïsoleerd is maar die van ons is zeer goed geïsoleerd(iets van 500m3 per voor verwarming per jaar) en ik ben bang dat de vloerverwarming niet eens gevoeld gaat worden omdat er amper warmtevraag is of dat het met zeer lage vloertemperaturen al werkt. Zoals je zegt is het nadeel van een airco wel dat bepaalde hoeken van het huis koud blijven aanvoelen omdat de luchtstroom niet meewerkt. Aan de andere kant werkt een airco wel supersnel. Lastig :P
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:33 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

2 binnen-units voor twee etages? heb je geen deuren of zo?
Eigenlijk moet je in elke kamer een unit hebben.
Heb ik overwogen maar dan is er waarschijnlijk sprake van een gigantische overcapaciteit en het continu aan/uit gaan van de airco is niet heel goed voor de compressor(pendelgedrag).
quote:
2s.gif Op maandag 23 juli 2018 13:15 schreef nightsleeper het volgende:
Ik verwarm mijn hele huis met L/L en het bevalt me eigenlijk prima. Ja, je hoort inderdaad wat geluid als het apparaat warme lucht aan het blazen is. Ik vind het zelf niet storend, heel erg hard is het ook niet als je de fan niet voluit laat blazen.

De efficientie is ook prima, L/L heeft een hoge SCOP - meestal hoger dan die van L/W en het is zoals gezegd goedkoop. Installatie in mijn hele huis kostte mij zo'n 5500 euro, een Ururu Sarara 3.5 kW voor de benedenverdieping en boven een multisplit voor de slaapkamers.

Qua koelen is het perfect - daar werkt het beter dan vloerverwarming - omdat warmte natuurlijk stijgt. In dat geval is de luchtstroom ook lekker, omdat dat net als bij een simpele ventilator ook voor verkoeling zorgt.

Veel mensen vinden het idee van een luchtstroom of het geluid ervan vervelend. Ik zou zeggen, ervaar het eerst eens een keer voordat je het afschrijft.
Merk je dat wanneer je de airco uitzet het dan al heel snel weer koud wordt binnen? Net als met muren in de zomer die de warmte vasthouden en de temperatuur binnen no time weer oploopt als de airco uitgaat. Bij lage fansnelheid is het geluid van een airco iets van 25db, dat is wel te overzien. De vriezer in de open keuken hier maakt 33db geluid.
pi_180673902
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 13:32 schreef Confetti het volgende:

Heb ik overwogen maar dan is er waarschijnlijk sprake van een gigantische overcapaciteit en het continu aan/uit gaan van de airco is niet heel goed voor de compressor(pendelgedrag).

ik bedoel niet zozeer de fapaciteit, maar hoe denk je alle ruimtes warm te krijgen. Al zet ik de airco op 100graden, de kamer er naast zal koud blijven.

twee aircos vergelijk met warmtepomp en (vloer)verwarming in alle kamers is niet echt eerlijk. Je moet minimaal kijken naar de kosten als je alle ruimtes kan verwarmen.

[ Bericht 2% gewijzigd door Speekselklier op 23-07-2018 14:10:24 ]
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180678582
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 13:54 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

ik bedoel niet zozeer de fapaciteit, maar hoe denk je alle ruimtes warm te krijgen. Al zet ik de airco op 100graden, de kamer er naast zal koud blijven.

twee aircos vergelijk met warmtepomp en (vloer)verwarming in alle kamers is niet echt eerlijk. Je moet minimaal kijken naar de kosten als je alle ruimtes kan verwarmen.
We hebben 3 slaapkamers, in totaal misschien 35m2. Ik ging er eigenlijk van uit dat de luchtstroom in huis er wel voor zou zorgen dat de andere kamers ook mee zouden opwarmen, mits deuren open. 'S nachts zal de temperatuur in de andere kamers natuurlijk wel dalen maar isolatie is op orde. Heb dus wel een split-unit overwogen in elke kamer maar als ik in elke kamer eentje van 2,5kw neerzet heb ik veel te veel capaciteit en kan de buitenunit zijn vermogen niet kwijt. Heb er verder geen ervaringen mee dus misschien overschat ik het verwarmingseffect van 1 airco boven en is op elke kamer eentje wel nodig.
pi_180680207
Mag ik even inspringen in dit topic.
Heb al jaren ervaring in grote WP installaties. Maar weinig in de woningbouw.
Dingen waar je mijn inziens rekening mee moet houden zijn:
- levensduur van de wp zelf is maar 8-12 jaar op basis van de huidige ervaringen.
- dit geldt ook voor lucht/lucht
- denk dat lucht/lucht in ondergewaardeerd in NL.
Mitsubishi electronic heeft de beste units, Zubadan met de beste COP bij (extreme) koude buiten.
- denk ook eens aan vloer units, gunstig bij verwarmen en niet lelijk.
- lucht/lucht kan je hele huis in 15min warm hebben.
Maar ook ontzettend goed koelen.
- ik heb zo een aantal huizen op het water verwarmd en die mensen waren zeer tevreden, zeker ook de energierekening.

Vloermodel:


l_mfzkj50ve.jpg

[ Bericht 0% gewijzigd door Lospedrosa op 23-07-2018 19:43:03 ]
Vakman pur sang
pi_180681188
quote:
0s.gif Op zondag 22 juli 2018 21:20 schreef Speekselklier het volgende:
klopt, maar ik ken er al een paar die zichzelf na een training bij een wp-leverancier plots wp adviseur noemen.
Iedereen met 1 hersencel kan zich wp-adviseur noemen, omdat het helemaal niet zo moeilijk is. Net zoals energiebesparingsadviseurs....
pi_180681238
quote:
5s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:06 schreef Confetti het volgende:
Is er een reden waarom de Lucht/Lucht warmtepomp niet zo populair is? Je wordt van alle kanten richting de L/W warmtepomp geduwd dus misschien zie ik wat over het hoofd. Wij hebben geen vloerverwarming. Dat installeren op 2 verdiepingen kost alleen al aan vloerverwarming 6,000 euro, exclusief nieuwe vloerbedekking. Inclusief vloerbedekking 10,000 euro. Plus nog een L/W warmtepomp van zeg 6 duizend euro. 16,000 euro in totaal.

Een multisplit-airco met 2 binnenunits(voldoende om de begane grond en 1e verdieping te verwarmen) kost rond de 3,000 euro(!). COP is bij -7 temperatuur nog 3,2 ongeveer.

Biedt vloerverwarming dan echt zoveel meer comfort en voordelen dan luchtverwarming? Ik besef dat voor tap-en douchewater je afhankelijk blijft van gas maar 9k verschil ga ik moeilijk terugverdienen.
Ja, ik heb er ook 1 en hieronder schrif ik de nadelen op van een lucht/lucht wp

- de koudeval langs de ramen
- de herrie in huis
- de slechte warmteverdeling
- beperking van 1 ruimte per binnenunit

Vooral de koudeval bij ramen vond ik het ergste
  maandag 23 juli 2018 @ 19:59:53 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180681530
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 19:44 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]


Vooral de koudeval bij ramen vond ik het ergste
Drievoudig glas nemen, perfecte isolatie, zowel wat warmte aangaat als geluid. Heeft slechts 1 probleem, het kan beter isoleren dan je muren en dan kan je daar condensvorming krijgen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  maandag 23 juli 2018 @ 20:19:06 #156
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_180682013
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 07:48 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Waarschijnljik zullen ze gewoon warmtepomp erop gooien met de tA op 55C... net als dat de CV ketels standaard op 80C worden gezet.

[..]

Gasleidingen mogen afgedopt worden.
En hoezo moeten ze in de grond gelegd worden als je L/W warmtepomp heb?
Wat gaat voor jouw warm water zorgen?
De aardgasleiding zal geen probleem vormen. Kraan dicht en afdoppen.

En bij een warmtepomp het ik een splitunit nodig. Deel 1 staat dus buiten in de tuin. Vanuit die unit komen buiten een bult kabels 2 gasleidingen (hogedruk en lagedruk). Die kunnen niet door de lucht over het terras lopen en zullen dus onder de grond moeten.

En warmwater zal op de zelfde manier gaan al nu. Doorstroomboilers. Werkt redelijk. Warmwater vanuit de kelder aan de ene kant van de woning naar de eerste etage aan de andere kant brengen weegt niet op tegen de kosten en warmte verlies in de leiding.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  maandag 23 juli 2018 @ 20:23:07 #157
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_180682107
quote:
5s.gif Op maandag 23 juli 2018 12:06 schreef Confetti het volgende:
Is er een reden waarom de Lucht/Lucht warmtepomp niet zo populair is? Je wordt van alle kanten richting de L/W warmtepomp geduwd dus misschien zie ik wat over het hoofd. Wij hebben geen vloerverwarming. Dat installeren op 2 verdiepingen kost alleen al aan vloerverwarming 6,000 euro, exclusief nieuwe vloerbedekking. Inclusief vloerbedekking 10,000 euro. Plus nog een L/W warmtepomp van zeg 6 duizend euro. 16,000 euro in totaal.

Een multisplit-airco met 2 binnenunits(voldoende om de begane grond en 1e verdieping te verwarmen) kost rond de 3,000 euro(!). COP is bij -7 temperatuur nog 3,2 ongeveer.

Biedt vloerverwarming dan echt zoveel meer comfort en voordelen dan luchtverwarming? Ik besef dat voor tap-en douchewater je afhankelijk blijft van gas maar 9k verschil ga ik moeilijk terugverdienen.
Lucht/lucht betekend voor mij heel veel binnen units. op de begane grond al minimaal 5. Elke afgesloten ruimte waar geleefd wordt of waar het niet mag vriezen zal in elk geval 1 unit moeten komen. En dan wordt een oude gasketel vervangen door een warmtepomp met een waterkant een stuk interessanter.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  maandag 23 juli 2018 @ 20:26:52 #158
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_180682191
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 18:59 schreef Lospedrosa het volgende:
Mag ik even inspringen in dit topic.
Heb al jaren ervaring in grote WP installaties. Maar weinig in de woningbouw.
Dingen waar je mijn inziens rekening mee moet houden zijn:
- levensduur van de wp zelf is maar 8-12 jaar op basis van de huidige ervaringen.
Waarom gaat een warmtepomp maar zo kort mee? Wat gaat er stuk?
Er van uitgaan dat de unit wel onderhouden wordt "het op tijd bijvullen van het koudemiddel en schoonhouden van radiator/van"
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
pi_180682209
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 13:32 schreef Confetti het volgende:
Merk je dat wanneer je de airco uitzet het dan al heel snel weer koud wordt binnen? Net als met muren in de zomer die de warmte vasthouden en de temperatuur binnen no time weer oploopt als de airco uitgaat. Bij lage fansnelheid is het geluid van een airco iets van 25db, dat is wel te overzien. De vriezer in de open keuken hier maakt 33db geluid.
Snel afkoelen hangt ervanaf hoe lang de unit eerst heeft verwarmd. De airco verwarmd de lucht - dit gaat erg snel - maar verder is alles nog koud. Vloer, meubilair, wanden. Omdat lucht weinig massa heeft koelt het snel af als je de unit dan weer uitzet.

Als de unit langer aanstaat warmt de lucht de massa in het huis op. Als je dan de unit uitzet duurt het aanzienlijk langer voordat het begint met afkoelen. Dit hangt natuurlijk sterk af van de isolatie en de hoeveelheid massa.

quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 17:49 schreef Confetti het volgende:

[..]

We hebben 3 slaapkamers, in totaal misschien 35m2. Ik ging er eigenlijk van uit dat de luchtstroom in huis er wel voor zou zorgen dat de andere kamers ook mee zouden opwarmen, mits deuren open. 'S nachts zal de temperatuur in de andere kamers natuurlijk wel dalen maar isolatie is op orde. Heb dus wel een split-unit overwogen in elke kamer maar als ik in elke kamer eentje van 2,5kw neerzet heb ik veel te veel capaciteit en kan de buitenunit zijn vermogen niet kwijt. Heb er verder geen ervaringen mee dus misschien overschat ik het verwarmingseffect van 1 airco boven en is op elke kamer eentje wel nodig.
Voor dit soort situaties is een multi-split erg geschikt. Dan heb je meerdere binnenunits aangesloten op een enkele buitenunit.

Het vermogen van de buitenunit wordt op die manier verdeeld over meerdere ruimtes - waardoor je dus minder last hebt van pendelen. De totale kosten zijn daardoor ook lager. Je kunt natuurlijk wel nog de temperatuur per ruimte instellen (of een kamer niet verwarmen).
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_180682275
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Drievoudig glas nemen, perfecte isolatie, zowel wat warmte aangaat als geluid. Heeft slechts 1 probleem, het kan beter isoleren dan je muren en dan kan je daar condensvorming krijgen
Drievoudig glas is duur en kan veelal niet in dezelfde kozijnen, waardoor je dus met kostbare vervanging te maken hebt. Zelf heb ik mijn ramen (oud dubbelglas) vervangen duur Thermobel Advanced 0.8. Dit is dubbel glas met een U-waarde van 0.8, waarmee het dus ergens tussen dubbel en driedubbel inzit qua isolatiewaarde.

Uiteindelijk was ik voor alle ramen aan de voorkant (8 ramen, +- 8 m2) zo'n 450 euro kwijt. Dat was echt fantastisch! Maar goed, dat is best een betaalbare investering dus.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_180682705
quote:
2s.gif Op maandag 23 juli 2018 20:30 schreef nightsleeper het volgende:
Drievoudig glas is duur en kan veelal niet in dezelfde kozijnen, waardoor je dus met kostbare vervanging te maken hebt. Zelf heb ik mijn ramen (oud dubbelglas) vervangen duur Thermobel Advanced 0.8. Dit is dubbel glas met een U-waarde van 0.8, waarmee het dus ergens tussen dubbel en driedubbel inzit qua isolatiewaarde.

Uiteindelijk was ik voor alle ramen aan de voorkant (8 ramen, +- 8 m2) zo'n 450 euro kwijt. Dat was echt fantastisch! Maar goed, dat is best een betaalbare investering dus.
Qua geluidsisolatie?
"Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder managers".......dan gaan we dat regelen.....
pi_180682807
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 19:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Drievoudig glas nemen, perfecte isolatie, zowel wat warmte aangaat als geluid. Heeft slechts 1 probleem, het kan beter isoleren dan je muren en dan kan je daar condensvorming krijgen
Met de bijbehorende nieuwe kozijnen erbij is dat een slechte investering momenteel.
pi_180682962
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 20:50 schreef blomke het volgende:

[..]

Qua geluidsisolatie?
Geen idee, daar heb ik totaal niet naar gekeken aangezien ik in een tamelijk rustige buurt woon en dat dus niet zo interessant vind. Kan het ook niet zo 1-2-3 vinden.
One cannot make an omelette without
breaking eggs -- but it is amazing how
many eggs one can break without making
a decent omelette.
pi_180685291
quote:
0s.gif Op maandag 23 juli 2018 20:26 schreef z80 het volgende:

[..]

Waarom gaat een warmtepomp maar zo kort mee? Wat gaat er stuk?
Er van uitgaan dat de unit wel onderhouden wordt "het op tijd bijvullen van het koudemiddel en schoonhouden van radiator/van"
Omdat deze veel uren draait en veel bewegende delen heeft, nl. compressor, fans, waterpomp.
De betrouwbaarheid wordt wel beter maar wij zitten bv nu met units van 5-6 jaar oud die allemaal nu defect raken.
Dit is ook een effect omdat er geen buffervat is toegepast waardoor de unit veel start/stops heeft en de persgas temperatuur te hoog kan oplopen.

Ook eennding, neem bij l/w altijd een groot buffervat.
Vakman pur sang
  dinsdag 24 juli 2018 @ 20:57:35 #165
63722 z80
von nichts kommt nichts
pi_180705433
quote:
1s.gif Op maandag 23 juli 2018 22:40 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Omdat deze veel uren draait en veel bewegende delen heeft, nl. compressor, fans, waterpomp.
De betrouwbaarheid wordt wel beter maar wij zitten bv nu met units van 5-6 jaar oud die allemaal nu defect raken.
Dit is ook een effect omdat er geen buffervat is toegepast waardoor de unit veel start/stops heeft en de persgas temperatuur te hoog kan oplopen.

Ook eennding, neem bij l/w altijd een groot buffervat.
Het is dus niet de warmtepomp die slecht is maar de installateur die een fout gemaakt heeft.
Als de buienunit gaat pendelen gaat deze inderdaad snel stuk.

Bij mijn toekomstige installatie komt een buffervat om het pendelen te voorkomen.
Statistieken zijn als bikinis: ze tonen het voornaamste,maar bedekken het essentiele.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
I fink you freaky and I like you a lot
  dinsdag 24 juli 2018 @ 20:59:10 #166
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180705474
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 20:57 schreef z80 het volgende:

[..]

Het is dus niet de warmtepomp die slecht is maar de installateur die een fout gemaakt heeft.
Als de buienunit gaat pendelen gaat deze inderdaad snel stuk.

Bij mijn toekomstige installatie komt een buffervat om het pendelen te voorkomen.
Wat is pendelen van een buitenunit?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 24 juli 2018 @ 21:01:13 #167
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180705519
quote:
3s.gif Op maandag 23 juli 2018 20:58 schreef nightsleeper het volgende:

[..]

Geen idee, daar heb ik totaal niet naar gekeken aangezien ik in een tamelijk rustige buurt woon en dat dus niet zo interessant vind. Kan het ook niet zo 1-2-3 vinden.
Ik woon ook in een rustige buurt, in de woonkamer is het hier stil als een studio
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_180709667
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat is pendelen van een buitenunit?
Gewoon veel aan en uit gaan.
Vakman pur sang
pi_180712822
quote:
1s.gif Op dinsdag 24 juli 2018 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Wat is pendelen van een buitenunit?
https://warmtepomp-weetjes.nl/warmtepomp/buffervat/
pi_180716030
quote:
Is er eigenlijk een nadeel te bedenken aan een extra groot buffervat? Wij koelen en verwarmen met een lucht/water warmtepomp, en met een buffer dat groot genoeg is, zou ik in de winter alleen overdag de pomp laten draaien en deze warmte ook in de nacht gebruiken. In de zomer andersom, en in de nacht de koudere buitenlucht gebruiken voor de warmtepomp. Natuurlijk verlies je dan energie tijdens opslag in je buffer, maar je hebt een hogere efficiency in je warmtepomp.

Concreet zou dat hier (in Oostenrijk waar ik woon) in de zomer betekenen, dat ik met 20 graden in plaats van 30 graden buitentemperatuur kan koelen. In januarie/februarie waarschijnlijk ook gemiddeld met +5 graden overdag in plaats van -5 graden in de nacht verwarmen.
pi_180716497
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 12:34 schreef knoopie het volgende:

[..]

Is er eigenlijk een nadeel te bedenken aan een extra groot buffervat?
afhankelijk of je buffervat enkel als anti-pendelbuffervat dient of niet. Indien wel, dan zal het zonde zijn om deze extra groot te maken, want deze gebruiken als warmte/koelteopslag is vrij onzinnig. Je bent deze temperatuur zo kwijt. 1 liter 1 graad verwarmen (of afkoelen) is 4,18kWh, reken maar uit hoe snel deze op is voor jouw buffer.

Mijn "buffervat" is een hygieneboiler waar SWW mee (voor)verwarmd wordt. Maar tevens is deze ook een zonneboiler. Dan is het wel hoe groter hoe beter.
pi_180718022
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 13:01 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

afhankelijk of je buffervat enkel als anti-pendelbuffervat dient of niet. Indien wel, dan zal het zonde zijn om deze extra groot te maken, want deze gebruiken als warmte/koelteopslag is vrij onzinnig. Je bent deze temperatuur zo kwijt. 1 liter 1 graad verwarmen (of afkoelen) is 4,18kWh, reken maar uit hoe snel deze op is voor jouw buffer.

Mijn "buffervat" is een hygieneboiler waar SWW mee (voor)verwarmd wordt. Maar tevens is deze ook een zonneboiler. Dan is het wel hoe groter hoe beter.
Als water een specifieke warmtecapaciteit van 4,18kWh had, dan was het al iets beter, maar het is helaas maar 4,18kJ ;)

Ik heb net even een rekensommetje gemaakt, en je hebt (in ieder geval voor mijn huidige situatie) gelijk. Met een geschatte warmtebehoefte van 5kW per uur in de koudste wintermaanden in de nacht, en laten we zeggen een buffertemperatuur die 10 graden terug mag lopen, dan heb je per uur al ongeveer 430 liter water nodig. In mijn huidige situatie dus niet realistisch om een buffervat van 4000L ergens neer te zetten om de nacht te overbruggen.

Misschien een idee in de toekomst als ik een huis zou hebben met een beperktere warmtebehoefte. Een buffervat van 1000 liter is nog wel ergens onder te brengen. En het verschil in werkingsgraad bij 10°C temperatuurverschil nacht/dag is natuurlijk niet te verwaarlozen.

Op de van jou verlinkte website staat trouwens ook een stukje over extra grote buffervaten, om zelfs de hele week te overbruggen. Dat is dan wel in combinatie met een houtoven en daarmee hogere watertemperatuur. Dan heb je natuurlijk een minder groot buffervat nodig.
pi_180721346
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 13:01 schreef athlonkmf het volgende:
1 liter 1 graad verwarmen (of afkoelen) is 4,18kWh
Als ik met een waterkoker een liter water 1 graad opwarm kost mij dat dus 4.18kWh aan stroom?
En ik als ik het water dus 90 graden warmer maak 360kWh?

Ik mag hopen dat jouw formule niet juist is.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_180726193
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 16:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Als ik met een waterkoker een liter water 1 graad opwarm kost mij dat dus 4.18kWh aan stroom?
En ik als ik het water dus 90 graden warmer maak 360kWh?

Ik mag hopen dat jouw formule niet juist is.
Gelukkig zijn er wel mensen die wel gelijk begrijpen dat er ergens een schrijffout gemaakt kan worden...

quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 14:11 schreef knoopie het volgende:

[..]

Als water een specifieke warmtecapaciteit van 4,18kWh had, dan was het al iets beter, maar het is helaas maar 4,18kJ ;)

  woensdag 25 juli 2018 @ 19:58:34 #175
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180726613
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 19:41 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Gelukkig zijn er wel mensen die wel gelijk begrijpen dat er ergens een schrijffout gemaakt kan worden...

[..]

Ergo, je hebt 0.00133611 kilowattuur nodig
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_180726776
4,18 kj per kg per K
Vakman pur sang
  woensdag 25 juli 2018 @ 20:14:26 #177
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_180727010
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_180727026
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juli 2018 19:41 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Gelukkig zijn er wel mensen die wel gelijk begrijpen dat er ergens een schrijffout gemaakt kan worden...

[..]

dat stukje begreep ik niet idd. Ik begreep alleen dat jouw deel niet kon kloppen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181033389
Is het mogelijk om met een warmtepompboiler een vloerverwarming te voeden? Ik zit te denken om op begane grond vloerverwarming aan te leggen, 1e verdieping L/L warmtepompen. Op zolder komt dan een warmtepompboiler die binnenlucht gebruikt, ook in de winter. Begane grond is iets van 55m2/143m3 en zeer goed geisoleerd(500m3 gas nu om hele woning te verwarmen per jaar). Met een aanvoertemperatuur van 30 graden moet het huis warm te krijgen zijn, dan is de warmwatervraag vrij laag lijkt me en moet de boiler het aankunnen. Zeker op binnenlucht..

Een L/W warmtepomp voor alleen de begane grond lijkt me iets teveel van het goede. Het bespaarde geld investeer ik liever om van HR++ naar triple glas te gaan.
pi_181033529
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 15:48 schreef Confetti het volgende:
Is het mogelijk om met een warmtepompboiler een vloerverwarming te voeden?

Een L/W warmtepomp voor alleen de begane grond lijkt me iets teveel van het goede. Het bespaarde geld investeer ik liever om van HR++ naar triple glas te gaan.
Een warmtepompboiler is toch ook met een L/W warmtepomp?

Wat je vraag betreft: hangt van de inhoud af.

https://warmtepomp-weetjes.nl/warmtepomp/buffervat/

[ Bericht 10% gewijzigd door blomke op 08-08-2018 16:23:54 ]
"Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder managers".......dan gaan we dat regelen.....
pi_181033726
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 15:51 schreef blomke het volgende:

[..]

Een warmtepompboiler is toch ook met een L/W warmtepomp?

Wat je vraag betreft: hangt van de inhoud af.
Dat is waar :P . Ik bedoelde de 'klassieke' L/W warmtepompen met een buitenunit. Zelfs een 4KW unit gaat toch richting de 5k met installatie. Daar kan ik heel wat mee isoleren.

Maar los van de inhoud, technisch zou het dus wel kunnen om de CV-ketel eruit te halen en de vloerverwarming enkel te voeden met een warmtepompboiler en thermostaat?
pi_181033878
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 15:57 schreef Confetti het volgende:
Maar los van de inhoud, technisch zou het dus wel kunnen om de CV-ketel eruit te halen en de vloerverwarming enkel te voeden met een warmtepompboiler en thermostaat?
Dat wel. Ik weet niet wat aanvoer- en retourtemperaturen voor een vloerverwarming zijn, maar alls je daar een idee van hebt, kan je een berekening van de vereiste inhoud maken.

Overigens zou ik een relatief jonge (< 10 jaar) bestaande HR-ketel, er in dit stadium van de transitie nog niet uitgooien.
"Willen jullie in deze stad en in Nederland meer of minder managers".......dan gaan we dat regelen.....
pi_181033988
je moet nog wel ergens een cv-pomp kwijt. en het spul moet reageren op je thermostaat. hoe zie je dat voor je?

lijkt wel een leuk project. wp-boilers zijn niet duur. een wp-boiler slaat normaal 2x per dag aan. kan hij wel tegen continue bedrijf?
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181035095
quote:
1s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:05 schreef Speekselklier het volgende:
je moet nog wel ergens een cv-pomp kwijt. en het spul moet reageren op je thermostaat. hoe zie je dat voor je?

lijkt wel een leuk project. wp-boilers zijn niet duur. een wp-boiler slaat normaal 2x per dag aan. kan hij wel tegen continue bedrijf?

De thermostaat is wel een dingetje inderdaad. Een slimme stekker vinden die de pomp aan/uit zet, afhankelijk van de temperatuur op de begane grond? Kan zo even gauw niet vinden of zoiets bestaat. Stekkers met een ingebouwde sensor zijn er wel maar de temperatuur op zolder is niet zo interessant natuurlijk ;( .

Over de levensduur maak ik me niet echt veel zorgen. Hij zou maar een paar maanden per jaar af en toe aanstaan voor verwarming.
pi_181036074
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:44 schreef Confetti het volgende:

[..]

De thermostaat is wel een dingetje inderdaad. Een slimme stekker vinden die de pomp aan/uit zet, afhankelijk van de temperatuur op de begane grond? Kan zo even gauw niet vinden of zoiets bestaat. Stekkers met een ingebouwde sensor zijn er wel maar de temperatuur op zolder is niet zo interessant natuurlijk ;( .

Over de levensduur maak ik me niet echt veel zorgen. Hij zou maar een paar maanden per jaar af en toe aanstaan voor verwarming.
die pomp hoeft niet perse boven kan ook op de begane grond.
zolang je omhoog pompt komt er toch wel water omlaag.

die thermostaten van ir-verwarming schakelen 230v.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  dinsdag 21 augustus 2018 @ 18:22:51 #186
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_181352217
Ok, totaal nieuw in dit onderwerp.... En vanwege aanschaf nieuw huis toch geinteresseerd.

Huis is gebouwd in 2004, de CV ketel is nu dan dus ook 14 jaar oud. Keuze nu is deze vervangen voor een nieuwe ketel, een warmtepomp bijhangen of volledig gasloos. Of gewoon wachten totdat dit allemaal goedkoper is en de gasprijzen echt gestegen zijn.

Volledig gasloos is niet rendabel denk ik.

Als men een warmtepomp bijhangt lees is veel terug dat men de CV ketel niet vervangt na 14-15 jaar. Wat is daar de reden van??

Verbruikgegevens weet ik overigens nog niet, huidige bewoners hebben een totaal anders gezinssamenstelling.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_181352572
Een hybride is zinloos omdat dan je gasprijs per m3 explosief stijgt omdat je netbeheerkosten niet lager worden.
Ik had bijvoorbeeld een par maanden alleen nog gas koken, en dat is mij toch duur gas.... :X ik zat over de 3 euro per m3.
pi_181352644
quote:
0s.gif Op woensdag 8 augustus 2018 16:44 schreef Confetti het volgende:
Over de levensduur maak ik me niet echt veel zorgen. Hij zou maar een paar maanden per jaar af en toe aanstaan voor verwarming.
Tenzij je een zwembadgroote als vat hebt, valt dit nog vies tegen, of hou je ervan om in de kou te leven? Dat kan, ik ken iemand die heeft nooit zijn verwarming aan namelijk.
pi_181352665
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:22 schreef sanger het volgende:
Ok, totaal nieuw in dit onderwerp.... En vanwege aanschaf nieuw huis toch geinteresseerd.

Huis is gebouwd in 2004, de CV ketel is nu dan dus ook 14 jaar oud. Keuze nu is deze vervangen voor een nieuwe ketel, een warmtepomp bijhangen of volledig gasloos. Of gewoon wachten totdat dit allemaal goedkoper is en de gasprijzen echt gestegen zijn.

Volledig gasloos is niet rendabel denk ik.

Als men een warmtepomp bijhangt lees is veel terug dat men de CV ketel niet vervangt na 14-15 jaar. Wat is daar de reden van??

Verbruikgegevens weet ik overigens nog niet, huidige bewoners hebben een totaal anders gezinssamenstelling.
Mijn 2003 woning gaat vol over op een warmtepomp (lucht-water). Geen vloerverwarming dus heb nu LTV convectoren van Jaga met DBE fans (is minder ingewikkeld dan het klinkt ;:P)

Hoe is de isolatie? Wat voor glas? Heb je vloerverwarming? Hoe groot is de woning?
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181352725
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:44 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Mijn 2003 woning gaat vol over op een warmtepomp (lucht-water). Geen vloerverwarming dus heb nu LTV convectoren van Jaga met DBE fans (is minder ingewikkeld dan het klinkt ;:P)

Hoe is de isolatie? Wat voor glas? Heb je vloerverwarming? Hoe groot is de woning?
Kon je niet uit met gewone radiatoren? Ik kan namelijk mijn jaren 30 huis prima warm krijgen met jaren 60 90/70 radiatoren met een L/W warmtepomp met maximaal 52 graden voedingtemperatuur bij 0 graden buitentemperatuur. Hoe warmer buiten, hoe lager de voedingstemperatuur.
Ik heb het nooit koud in huis en het opwarming gaat verrassend snel....

En warmtepomp is namelijk financieel een drama als je LTV radiatoren of vloerverwarming moet aanleggen....
pi_181352831
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:46 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Kon je niet uit met gewone radiatoren? Ik kan namelijk mijn jaren 30 huis prima warm krijgen met jaren 60 90/70 radiatoren met een L/W warmtepomp met maximaal 52 graden voedingtemperatuur bij 0 graden buitentemperatuur. Hoe warmer buiten, hoe lager de voedingstemperatuur.
Ik heb het nooit koud in huis en het opwarming gaat verrassend snel....

En warmtepomp is namelijk financieel een drama als je LTV radiatoren of vloerverwarming moet aanleggen....
Met een hogere aanvoertemperatuur had dat prima gekund maar ik wilde een hoog rendement (COP) halen. Zit wel rond de ¤10.000 voor de convectoren maar dat zijn dan wel de Strada 21’s en een Vertiga in de keuken. Dat kan natuurlijk een stuk goedkoper maar dat was mijn keuze.

De PV-installatie met 68 panelen en 2x 3-fase omvormers zit ook op zo’n ¤20.000 incl. BTW maar dan heb je wel wat :P

Blijf hier ook nog wel ff wonen (als ik gezond blijf), is heel fijn plekje.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  dinsdag 21 augustus 2018 @ 18:54:04 #192
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_181352883
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:46 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Kon je niet uit met gewone radiatoren? Ik kan namelijk mijn jaren 30 huis prima warm krijgen met jaren 60 90/70 radiatoren met een L/W warmtepomp met maximaal 52 graden voedingtemperatuur bij 0 graden buitentemperatuur. Hoe warmer buiten, hoe lager de voedingstemperatuur.
Ik heb het nooit koud in huis en het opwarming gaat verrassend snel....

En warmtepomp is namelijk financieel een drama als je LTV radiatoren of vloerverwarming moet aanleggen....
Heb je dan uitgebreid geïsoleerd?
Mijn jaren 30 huis heeft energielabel C, maar capaciteit WP heb ik toch mijn twijfels over voor mijn huis.
#ivorytowerlivesmatter
pi_181352957
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:54 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

Heb je dan uitgebreid geïsoleerd?
Mijn jaren 30 huis heeft energielabel C, maar capaciteit WP heb ik toch mijn twijfels over voor mijn huis.
Het is allemaal te berekenen, mijn installateur heeft daar ook wat uurtjes in gestopt.

Je kan komende winter vrij eenvoudig testen of je woning er klaar voor is: zet de aanvoertemperatuur van je CV-ketel in een koude week op 50 graden en kijk of hij het warm houdt.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181353204
Precies, bij twijfel gewoon een winter testen door de maximale cv aanvoertemperatuur op 50 graden te zetten. Hou je het de hele winter warm, dan kun je met een gerust hart volgend jaar een warmtepomp bestellen. Hou je het met 50 graden aanvoertemperatuur niet warm, zet je simpelweg de cv aanvoertemperatuur wat hoger en weet je dat je voordat je een warmtepomp plaatst eerst extra moet isoleren of je afgiftesysteem moet vergroten.
  dinsdag 21 augustus 2018 @ 19:23:13 #195
70357 Hyperdude
Happiness Is a Warm Gun
pi_181353506
Thnx.

Gaan we dat proberen. :)

Stond op 55. Tegelijk op 50 gezet. En dan maar wachten tot de Big Freeze.
#ivorytowerlivesmatter
pi_181354607
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 19:09 schreef Ivo1985 het volgende:
Precies, bij twijfel gewoon een winter testen door de maximale cv aanvoertemperatuur op 50 graden te zetten. Hou je het de hele winter warm, dan kun je met een gerust hart volgend jaar een warmtepomp bestellen. Hou je het met 50 graden aanvoertemperatuur niet warm, zet je simpelweg de cv aanvoertemperatuur wat hoger en weet je dat je voordat je een warmtepomp plaatst eerst extra moet isoleren of je afgiftesysteem moet vergroten.
Toch vind ik dit een linke uitgangspositie, we hebben net wat milde winters gehad maar kan ook zo wat winters -10C worden voor langere tijd. De WP kan dan door vermogen tekort wel terugzakken naar max 40C en ook steeds ontdooien.
Dit is echter wel op te lossen door een noodcv te plaatsen op propaan. Dit zou ik dan willen hebben staan.

Mijn ervaring is groot in WP vd week nog een cascade met 2x 50KW opgeleverd.

Dit geldt trouwens niet voor nieuwe water/water installaties. Al moet je dan wel goed je bodem tempearatuur in de gaten houden.
Vakman pur sang
pi_181355432
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 20:06 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Toch vind ik dit een linke uitgangspositie, we hebben net wat milde winters gehad maar kan ook zo wat winters -10C worden voor langere tijd. De WP kan dan door vermogen tekort wel terugzakken naar max 40C en ook steeds ontdooien.
Dit is echter wel op te lossen door een noodcv te plaatsen op propaan. Dit zou ik dan willen hebben staan.

Mijn ervaring is groot in WP vd week nog een cascade met 2x 50KW opgeleverd.

Dit geldt trouwens niet voor nieuwe water/water installaties. Al moet je dan wel goed je bodem tempearatuur in de gaten houden.
Veel warmtepompen die bedoeld zijn voor gebruik zonder hybride opstelling hebben precies om dit probleem te voorkomen een elektrische bijverwarming.

Het is niet erg om eens per zoveel jaar 2 of 3 dagen deels met COP 1 te verwarmen. Bovendien halen warmtepompen ook een aanvoertemperatuur van 55 graden of hoger wanneer nodig. Grotere beperking op dit gebied is het maximale afgiftevermogen wat bij hele lage temperaturen terugloopt.

Voor de gezelligheid een houtkachel plaatsen kan natuurlijk ook. Of voor een paar tientjes bij de bouwmarkt een elektrisch convector kacheltje van 2kW halen en die in je huiskamer zetten op extreme dagen. Evt een tweede op de bovenverdieping (op een andere groep).
pi_181368392
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:54 schreef Hyperdude het volgende:

[..]

Heb je dan uitgebreid geïsoleerd?
Mijn jaren 30 huis heeft energielabel C, maar capaciteit WP heb ik toch mijn twijfels over voor mijn huis.
Ik heb energielabel B als je mijn zonnepanelen en wp niet meeneemt.
Ik neem aan dat je de capaciteit van je radiatoren bedoeld? want tenzij je een kasteel heb, heb je aan een 12 kW warmtepomp wel genoeg.

[ Bericht 9% gewijzigd door sjorsie1982 op 22-08-2018 11:45:56 ]
pi_181368402
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 18:57 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Het is allemaal te berekenen, mijn installateur heeft daar ook wat uurtjes in gestopt.

Je kan komende winter vrij eenvoudig testen of je woning er klaar voor is: zet de aanvoertemperatuur van je CV-ketel in een koude week op 50 graden en kijk of hij het warm houdt.
DIt heb ik ook gedaan maar dan op 40 graden en ik kon mijn huis toen prima warm krijgen. Al die theoretische berekeningen heb je geen ruk aan, het gaat om de praktijk.
pi_181368432
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 20:06 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Toch vind ik dit een linke uitgangspositie, we hebben net wat milde winters gehad maar kan ook zo wat winters -10C worden voor langere tijd. De WP kan dan door vermogen tekort wel terugzakken naar max 40C en ook steeds ontdooien.
Dit is echter wel op te lossen door een noodcv te plaatsen op propaan. Dit zou ik dan willen hebben staan.

Mijn ervaring is groot in WP vd week nog een cascade met 2x 50KW opgeleverd.

Dit geldt trouwens niet voor nieuwe water/water installaties. Al moet je dan wel goed je bodem tempearatuur in de gaten houden.
elektrisch kacheltje voor de noodgevallen. Die kan je weken aan laten staan voor je netbeheerkosten voor gas....
pi_181368449
quote:
1s.gif Op dinsdag 21 augustus 2018 20:39 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Veel warmtepompen die bedoeld zijn voor gebruik zonder hybride opstelling hebben precies om dit probleem te voorkomen een elektrische bijverwarming.

Het is niet erg om eens per zoveel jaar 2 of 3 dagen deels met COP 1 te verwarmen. Bovendien halen warmtepompen ook een aanvoertemperatuur van 55 graden of hoger wanneer nodig. Grotere beperking op dit gebied is het maximale afgiftevermogen wat bij hele lage temperaturen terugloopt.

Voor de gezelligheid een houtkachel plaatsen kan natuurlijk ook. Of voor een paar tientjes bij de bouwmarkt een elektrisch convector kacheltje van 2kW halen en die in je huiskamer zetten op extreme dagen. Evt een tweede op de bovenverdieping (op een andere groep).
Ik haal de 62 graden bij 0 graden buitentemperatuur. Ik heb nog niet verder geprobeerd, maar het zou bij -10 nog haalbaar moeten zijn volgens de leverancier.
Met elektrische bijverwarming kan ik tot 80 graden aanvoer komen, heb ik nog niet geprobeerd trouwens.
pi_181369317
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 11:41 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

elektrisch kacheltje voor de noodgevallen. Die kan je weken aan laten staan voor je netbeheerkosten voor gas....
Flessengas praat ik over! Voor CV en ww, meeste combiketels zijn op propaan te stoken.
Met langdurige winters op electrisch buistoken kon je weleens schrikken van de kosten.
Vakman pur sang
pi_181370215
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 12:15 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Flessengas praat ik over! Voor CV en ww, meeste combiketels zijn op propaan te stoken.
Met langdurige winters op electrisch buistoken kon je weleens schrikken van de kosten.
je kan ongeveer 1250 kwh verstoken voor je netbeheerkosten per jaar. Daar kan je wel wat voor bijstoken
pi_181370277
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 12:55 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

je kan ongeveer 1250 kwh verstoken voor je netbeheerkosten per jaar. Daar kan je wel wat voor bijstoken
dat is ongeveer 25 dagen met 1 straalkachel. Vind ik nog best tegenvallen eigenlijk.
pi_181370286
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 12:57 schreef bleiblei het volgende:

[..]

dat is ongeveer 25 dagen met 1 straalkachel. Vind ik nog best tegenvallen eigenlijk.
Als je de context van dit topic meeneemt dan is dat een overvloed.
pi_181370549
Ik praat gewoon over praktijkervaring.
Bij natte sneeuw al snel een probleem dat de hele condensor invriest. Ken installaties die swinters volledig electrisch moeten worden bijgestookt. Die zijn slecht ontworpen oke.
Zeg alleen, wees je bewust van het feit dat lucht/water pompen eigenlijk onder de 1-2C niet meer rendabel zijn.
Zoals gezegd zou een goedkope CV parallel als backup bijzetten en via een leiding op flessengas laten draaien.

Ook handig als je compressor in de soep draait en je weken zonder zit (onderdelen en monteurs zijn nog lang niet zo geregeld als in gasinstallaties)
Vakman pur sang
pi_181370750
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 13:09 schreef Lospedrosa het volgende:
Ik praat gewoon over praktijkervaring.
Bij natte sneeuw al snel een probleem dat de hele condensor invriest. Ken installaties die swinters volledig electrisch moeten worden bijgestookt. Die zijn slecht ontworpen oke.
Zeg alleen, wees je bewust van het feit dat lucht/water pompen eigenlijk onder de 1-2C niet meer rendabel zijn.
Zoals gezegd zou een goedkope CV parallel als backup bijzetten en via een leiding op flessengas laten draaien.

Ook handig als je compressor in de soep draait en je weken zonder zit (onderdelen en monteurs zijn nog lang niet zo geregeld als in gasinstallaties)
blijkbaar verschilt het erg per model en type, want ik herken mij hier niet in met mijn ervaring met mijn LW warmtepomp.
pi_181373352
Mijn warmtepomp stond in februari met de lage temperaturen en stuivende sneeuw inderdaad volle kracht te stampen.

Maar dat was vooral vanwege de slechte isolatie van het huis. Enkelsteens muren die amper geïsoleerd zijn op de begane grond.
pi_181537474
Ik vindt die warmptepompen ook wel interesant maar en zit er regelmatig over te lezen.

Nu is het echter zo dat ik maar ongeveer 800 kuub gas per jaar stook: 1 persoons huishouden en veel van huis. Ik zou volgens de nefit maar 6% Co2 gaan besparen en 76% meer electriciteit gaan verbruiken. Ik kook al op inductie, heb zonnepanelen en warmwater in de keuken gaat via een quooker.

Nu lees ik bij Nefit dat de binnenunit een ruimte nodig heeft van 1.5x 2.2 meter. Terwijl de binnenunit zelf maar 66cm diep, 60 breed en 180cm hoog is.

Mocht ik erop overstapppen wilde ik de binnenunit op de plaats monteren waar nu de cv ketel hangt.
Deze ruimte is ongeveer 90cm breed en voldoende hoog en diep.

Waar is die 1.5 meter breedte voor nodig? Moet je er voor aansluiten/onderhoud aan de zijkant/achterkant bij kunnen?

Verder zeggen ze dat de binnenuit op de begane grond moet staan. Waarom zou dit niet op de 1e verdieping kunnen? Het is een rechte trap omhoog bij mij. De binnenunit weegt 140 kilo dus omhoog krijgen is even een dingetje, maar verder als dat lijkt mij dat er geen beperkingen zijn.

Verder zegt de nefit site dat de monoblock buitenunit altijd op de begane grond moet staan.
Ik wilde deze op het dak van de garage plaatsen. Zou toch ook makkelijk moeten kunnen?

Kwa leidingwerk kan ik probleemloos van garage naar binnnenunit komen zonder hakken en breken in vloeren of muren.

Als je deze apparaten enkel op de begane grond kwijt kan zal het nog een flinke kluif worden om heel nederland van een warmtepomp te voorzien want niet veel huizen hebben daar de ruimte voor.
pi_181537590
quote:
1s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 13:09 schreef Lospedrosa het volgende:
Ik praat gewoon over praktijkervaring.
Bij natte sneeuw al snel een probleem dat de hele condensor invriest. Ken installaties die swinters volledig electrisch moeten worden bijgestookt. Die zijn slecht ontworpen oke.
Zeg alleen, wees je bewust van het feit dat lucht/water pompen eigenlijk onder de 1-2C niet meer rendabel zijn.
Zoals gezegd zou een goedkope CV parallel als backup bijzetten en via een leiding op flessengas laten draaien.

Ook handig als je compressor in de soep draait en je weken zonder zit (onderdelen en monteurs zijn nog lang niet zo geregeld als in gasinstallaties)
Wat voor praktijkervaring heb je dan wel niet.
1) de warmtepomp bevriest regelmatig.Maar dat is normaal. Deze doet dan een kwartiertje/half uurtje defrost en gaat weer verder. Tijdens een natte, koude winterdag kan dat enkele keren per dag gebeuren. Maar dit net zo normaal als dat jouw koelkast met anti-frost een defrostprogammatje doet.
2)Een warmtepomp heeft bij -7 nog een COP van 3. Oftewel, uit 1kWh elektriciteit wordt 3kWh warmte opgewekt. Zolang COP2 gehaald wordt, dan blijft het "rendabel".

Jij bent in de war met een hybride warmtepomp die onder de 1-2C de CV ketel inschakelt.
pi_181537733
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:48 schreef Glider76 het volgende:
Ik vindt die warmptepompen ook wel interesant maar en zit er regelmatig over te lezen.

Nu is het echter zo dat ik maar ongeveer 800 kuub gas per jaar stook: 1 persoons huishouden en veel van huis. Ik zou volgens de nefit maar 6% Co2 gaan besparen en 76% meer electriciteit gaan verbruiken. Ik kook al op inductie, heb zonnepanelen en warmwater in de keuken gaat via een quooker.

Nu lees ik bij Nefit dat de binnenunit een ruimte nodig heeft van 1.5x 2.2 meter. Terwijl de binnenunit zelf maar 66cm diep, 60 breed en 180cm hoog is.

Mocht ik erop overstapppen wilde ik de binnenunit op de plaats monteren waar nu de cv ketel hangt.
Deze ruimte is ongeveer 90cm breed en voldoende hoog en diep.

Waar is die 1.5 meter breedte voor nodig? Moet je er voor aansluiten/onderhoud aan de zijkant/achterkant bij kunnen?

Verder zeggen ze dat de binnenuit op de begane grond moet staan. Waarom zou dit niet op de 1e verdieping kunnen? Het is een rechte trap omhoog bij mij. De binnenunit weegt 140 kilo dus omhoog krijgen is even een dingetje, maar verder als dat lijkt mij dat er geen beperkingen zijn.

Verder zegt de nefit site dat de monoblock buitenunit altijd op de begane grond moet staan.
Ik wilde deze op het dak van de garage plaatsen. Zou toch ook makkelijk moeten kunnen?

Kwa leidingwerk kan ik probleemloos van garage naar binnnenunit komen zonder hakken en breken in vloeren of muren.

Als je deze apparaten enkel op de begane grond kwijt kan zal het nog een flinke kluif worden om heel nederland van een warmtepomp te voorzien want niet veel huizen hebben daar de ruimte voor.
Nefit heeft nogal wat eisen om achteraf gezeur te voorkomen. Op het dak van garage doen al veel mensen. Je moet wel rekening met geluid en trillingen houden (en of het dak het gewicht houdt)
Doe jezelf een plezier en neem een warmtepomp van een ander merk.

Bij een monobloc heb je geen binnenunit. Als je monobloc hebt, wil je binnenshuis een buffervat hebben. Dat is die 1,5 meter die je nodig hebt. Een buffervat weegt zelf zo'n 100-150kg. En dan nog het gewicht in water erbij, en het is al snel 300-500kg.

Mijn panasonic warmtepomp zit op het dakterras.
  woensdag 29 augustus 2018 @ 11:36:16 #212
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181541150
Heeft iemand al enig idee of ik mijn Atag Q-solar met een warmtepomp (lucht-water) zou kunnen combineren? Zodat dat ding van het gas af zou kunnen?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181541539
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 11:36 schreef Leandra het volgende:
Heeft iemand al enig idee of ik mijn Atag Q-solar met een warmtepomp (lucht-water) zou kunnen combineren? Zodat dat ding van het gas af zou kunnen?
Je Ataq is een CV ketel. Ook al ga je het combineren met een warmtepomp, dan gaat jouw CV ketel echt niet werken zonder gas hoor...

Of bedoel je dat je het CV-gedeelte wilt uitschakelen en met een warmtepomp de verwarming wilt overnmen?
  woensdag 29 augustus 2018 @ 12:15:31 #214
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181542165
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 11:50 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Je Ataq is een CV ketel. Ook al ga je het combineren met een warmtepomp, dan gaat jouw CV ketel echt niet werken zonder gas hoor...

Of bedoel je dat je het CV-gedeelte wilt uitschakelen en met een warmtepomp de verwarming wilt overnmen?
Het is een CV-kelel en zonneboiler in één, dus hij draait nu sowieso al maanden op de zon, in de winter wordt het CV-water ook deels door de zon verwarmd (mijn gasverbruik was in februari daardoor lager dan in december, januari; een unicum met de temperaturen van februari).

Ik heb dus een vat van 200 liter. Als dat water dmv een warmtepomp (bij)verwarmd kan worden ipv door gas dan heb ik geen gas meer nodig.
De vraag is dus of dat (al) kan, of dat het überhaupt niet zou kunnen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181543231
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 12:15 schreef Leandra het volgende:

[..]

Het is een CV-kelel en zonneboiler in één, dus hij draait nu sowieso al maanden op de zon, in de winter wordt het CV-water ook deels door de zon verwarmd (mijn gasverbruik was in februari daardoor lager dan in december, januari; een unicum met de temperaturen van februari).

Ik heb dus een vat van 200 liter. Als dat water dmv een warmtepomp (bij)verwarmd kan worden ipv door gas dan heb ik geen gas meer nodig.
De vraag is dus of dat (al) kan, of dat het überhaupt niet zou kunnen.
Jouw ataq heeft geen extra aansluitingen waar een warmtepomp op aangesloten kan worden.. je kan er wel voor kiezen om het cv-gedeelte los te koppelen en hier een warmtepomp op aan te sluiten. Maar of de zonneboiler dan nog werkt...

(dure grap trouwens zo'n qsolar... )
pi_181545851
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:58 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

2)Een warmtepomp heeft bij -7 nog een COP van 3. Oftewel, uit 1kWh elektriciteit wordt 3kWh warmte opgewekt. Zolang COP2 gehaald wordt, dan blijft het "rendabel".

Niet helemaal, de COP hangt af van buiten temperatuur en de aanvoer temperatuur naar de verwarmings installatie. Een 10 graden hoger aanvoer temperatuur laat de COP vaak al bijna 1 punt zakken Afhankelijk van het type.

Bij bijvoorbeeld de Waterstage Comfort 10 krijg je bij +7c / 35c een COP 4,02 en bij +7c / 45c is de COP 3,27
Bij -7 een COP van 3 hebben zal niet lukken of met een hele lage aanvoer temperatuur.
  donderdag 30 augustus 2018 @ 22:04:18 #217
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181585206
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 12:58 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Jouw ataq heeft geen extra aansluitingen waar een warmtepomp op aangesloten kan worden.. je kan er wel voor kiezen om het cv-gedeelte los te koppelen en hier een warmtepomp op aan te sluiten. Maar of de zonneboiler dan nog werkt...

(dure grap trouwens zo'n qsolar... )
Maar een hybride warmtepomp ter ondersteuning van een CV-ketel kan wel?
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181585399
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:04 schreef Leandra het volgende:

[..]

Maar een hybride warmtepomp ter ondersteuning van een CV-ketel kan wel?
Vaak wel.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  donderdag 30 augustus 2018 @ 22:17:51 #219
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181585462
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:14 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Vaak wel.
Dan is dus de vraag of het ook met mijn Q-solar zou kunnen...
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181585597
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Dan is dus de vraag of het ook met mijn Q-solar zou kunnen...
blijkbaar niet, aldus Athlonkmf.
Want je q solar heeft niet de juiste aansluitingen.
  donderdag 30 augustus 2018 @ 22:31:20 #221
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181585753
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:24 schreef bleiblei het volgende:

[..]

blijkbaar niet, aldus Athlonkmf.
Want je q solar heeft niet de juiste aansluitingen.
Maar een standaard HR-ketel wel dus? Odd.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181585782
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:31 schreef Leandra het volgende:

[..]

Maar een standaard HR-ketel wel dus? Odd.
nou ja, MaGNeT post "vaak wel". Ik weet niet of je dat standaard kan noemen. Op onze ketel zou het bijv. ook niet kunnen. Maar die is alweer 9 jaar oud.
pi_181587729
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:32 schreef bleiblei het volgende:

[..]

nou ja, MaGNeT post "vaak wel". Ik weet niet of je dat standaard kan noemen. Op onze ketel zou het bijv. ook niet kunnen. Maar die is alweer 9 jaar oud.
Veel CV-ketels zijn wel aan de gang te krijgen met een warmtepomp in hybride opstelling maar heb er niet een lijst van :P

Nadeel van dat soort oplossingen vind ik dat je gasverbruik daalt maar dat je nog steeds niet van je vastrecht af bent en de prijs per m3 dus uiteindelijk nog hoog uitvalt.

Liever een warmtepomp en geen gasaansluiting meer, als dat mogelijk is.

En ik zou ook niet snel voor een warmtepomp kiezen van een CV-fabrikant die net in die markt is gesprongen, liever een merk dat jaren als zowel airco's als warmtepompen heeft geleverd, zoals Mitsubishi, Panasonic of Nibe. Die hebben wereldwijd al miljoenen van die apparaten weggezet. Maar misschien is mijn vooroordeel onterecht.

[ Bericht 5% gewijzigd door MaGNeT op 31-08-2018 00:42:36 ]
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181588160
quote:
1s.gif Op donderdag 30 augustus 2018 22:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Dan is dus de vraag of het ook met mijn Q-solar zou kunnen...
Je kan een warmtepomp aansluiten op de retour van je cv ketel (dus q solar). Dan heb je een hybride systeem gemaakt. Je CV zal dan eigenlijk uit z’n neus vreten.

Probleem is dat ze niet echt samen werken. Dus als je 70 graden hebt ingesteld op CV en de warmtepomp krijgt dat voor z’n kiezen, dan krijg je een error
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 07:19:54 #225
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181590109
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:48 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Je kan een warmtepomp aansluiten op de retour van je cv ketel (dus q solar). Dan heb je een hybride systeem gemaakt. Je CV zal dan eigenlijk uit z’n neus vreten.

Probleem is dat ze niet echt samen werken. Dus als je 70 graden hebt ingesteld op CV en de warmtepomp krijgt dat voor z’n kiezen, dan krijg je een error
Nee, die heb ik al lager ingesteld.
Maar ik zal op termijn eens kijken of we er bijvoorbeeld een Elga aan kunnen koppelen.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 08:56:28 #226
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_181590918
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 00:07 schreef MaGNeT het volgende:
Nadeel van dat soort oplossingen vind ik dat je gasverbruik daalt maar dat je nog steeds niet van je vastrecht af bent en de prijs per m3 dus uiteindelijk nog hoog uitvalt.

Maar de uiteindelijke kosten voor gas zullen dalen, evenals het gebruik. Dus indien volledig over op gasloos niet mogelijk is dan is dit wel degelijk de beste optie imo.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
pi_181590986
quote:
0s.gif Op woensdag 29 augustus 2018 08:58 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Wat voor praktijkervaring heb je dan wel niet.
1) de warmtepomp bevriest regelmatig.Maar dat is normaal. Deze doet dan een kwartiertje/half uurtje defrost en gaat weer verder. Tijdens een natte, koude winterdag kan dat enkele keren per dag gebeuren. Maar dit net zo normaal als dat jouw koelkast met anti-frost een defrostprogammatje doet.
2)Een warmtepomp heeft bij -7 nog een COP van 3. Oftewel, uit 1kWh elektriciteit wordt 3kWh warmte opgewekt. Zolang COP2 gehaald wordt, dan blijft het "rendabel".

Jij bent in de war met een hybride warmtepomp die onder de 1-2C de CV ketel inschakelt.
Jarenlange ervaring.
Jij ?
Vakman pur sang
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 09:41:45 #228
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181591481
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 08:56 schreef sanger het volgende:

[..]

Maar de uiteindelijke kosten voor gas zullen dalen, evenals het gebruik. Dus indien volledig over op gasloos niet mogelijk is dan is dit wel degelijk de beste optie imo.
Behalve dan dat het vastrecht een groot deel van je totale gasrekening is.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181591510
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 07:19 schreef Leandra het volgende:

[..]

Nee, die heb ik al lager ingesteld.
Maar ik zal op termijn eens kijken of we er bijvoorbeeld een Elga aan kunnen koppelen.
Waarom een Elga?
Je moet even voor je uitmaken of je in een hybride situatie wilt komen te zitten. Zo ja, een kleine warmtepomp erbij. Wil je ter zijner tijd helemaal van het gas af, dan een warmtepomp met voldoende capaciteit.

Dan is jouw CV er voor jan lul, maar die kan nog steeds de zonneboiler bedienen.


quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 09:02 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Jarenlange ervaring.
Jij ?
Genoeg ervaring EN logging met een Panasonic monobloc om te weten dat jouw beweringen van constant bevriezen en niet rendabel onder de 1-2graden pure onzin is.


quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 09:41 schreef Leandra het volgende:

[..]

Behalve dan dat het vastrecht een groot deel van je totale gasrekening is.
Mwah, da's zo'n 200 euro. De belastingen zijn een hogere aanslag op je portemonnee.

[ Bericht 29% gewijzigd door athlonkmf op 31-08-2018 09:48:41 ]
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 09:46:55 #230
65960 sanger
|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|-|
pi_181591575
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 09:41 schreef Leandra het volgende:

[..]

Behalve dan dat het vastrecht een groot deel van je totale gasrekening is.
:Y maar iets besparen is beter dan niets toch? Of het financieel rendabel is durf ik niet te zeggen overigens.
Everything you want is on the other side of fear.
Ik ben niet onhandelbaar, ik ben gewoon een grote uitdaging.
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 09:58:40 #231
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181591753
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 09:43 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Waarom een Elga?
Je moet even voor je uitmaken of je in een hybride situatie wilt komen te zitten. Zo ja, een kleine warmtepomp erbij. Wil je ter zijner tijd helemaal van het gas af, dan een warmtepomp met voldoende capaciteit.

Dan is jouw CV er voor jan lul, maar die kan nog steeds de zonneboiler bedienen.

Er stond "bijvoorbeeld een Elga"
En vooral omdat die nu flink bekend is als hybride icm een CV-ketel.
Maar als ik er tezijnertijd mee bezig ga kijk ik uiteraard wat dan de beste optie is
quote:
Mwah, da's zo'n 200 euro. De belastingen zijn een hogere aanslag op je portemonnee.
Als je nog zo'n 500m3 gas gebruikt is die ¤ 200 vastrecht per jaar gewoon een heel fors deel van je gasrekening.
Ik vind een kleine 40% iig een fors deel.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181592039
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 09:58 schreef Leandra het volgende:

[..]

Er stond "bijvoorbeeld een Elga"
En vooral omdat die nu flink bekend is als hybride icm een CV-ketel.
Maar als ik er tezijnertijd mee bezig ga kijk ik uiteraard wat dan de beste optie is

[..]

Als je nog zo'n 500m3 gas gebruikt is die ¤ 200 vastrecht per jaar gewoon een heel fors deel van je gasrekening.
Ik vind een kleine 40% iig een fors deel.
500m3 gas is moeilijk qua tvt...

500m3 gasverbruik => 500x8/1650=2,4=>3kW warmtepomp.
De meest kleine Panasonic WP met subsidie is Panasonic Mono-bloc H-Generation KIT-WH-MDC05H3E5-W 1-fase voor 4000,0
Doe daar 1000 euro leidingen+vervoer+installatie bij.

Zit je op 5000. Doe daar dan 1700 subsidie en je hebt voor 3300 een warmtepomp.

Maar 500*.61=300 euro per jaar. Tvt 11 jaar.

Met vastrecht is het al wat gunstiger 500 euro dat je per jaar kan besparen. Heb je het in 7 jaar eruit als je van gas los bent..

(Dan is het voor mijn buren verstandiger om over te stappen, met hun 3000m3 aan gasverbruik)
pi_181592636
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

500m3 gas is moeilijk qua tvt...

500m3 gasverbruik => 500x8/1650=2,4=>3kW warmtepomp.
De meest kleine Panasonic WP met subsidie is Panasonic Mono-bloc H-Generation KIT-WH-MDC05H3E5-W 1-fase voor 4000,0
Doe daar 1000 euro leidingen+vervoer+installatie bij.

Zit je op 5000. Doe daar dan 1700 subsidie en je hebt voor 3300 een warmtepomp.

Maar 500*.61=300 euro per jaar. Tvt 11 jaar.

Met vastrecht is het al wat gunstiger 500 euro dat je per jaar kan besparen. Heb je het in 7 jaar eruit als je van gas los bent..

(Dan is het voor mijn buren verstandiger om over te stappen, met hun 3000m3 aan gasverbruik)
Ik vind een 7 jaar TVT heel netjes bij zo'n laag verbruik.
Daarbij spaar je bij het plaatsen van de warmtepomp ook weer een nieuwe CV-ketel uit, die vaak ook weer aan vervanging toe is. Al weet ik niet hoe oud de ketel van Leandra is.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181594986
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik vind een 7 jaar TVT heel netjes bij zo'n laag verbruik.
Daarbij spaar je bij het plaatsen van de warmtepomp ook weer een nieuwe CV-ketel uit, die vaak ook weer aan vervanging toe is. Al weet ik niet hoe oud de ketel van Leandra is.
Sorry. Heb stroomverbruik niet meegenomen. Dat is 1000x0,21=¤210 per jaar. Dus ¤120-320 per jaar.
pi_181595654
quote:
1s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 12:28 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Sorry. Heb stroomverbruik niet meegenomen. Dat is 1000x0,21=¤210 per jaar. Dus ¤120-320 per jaar.
Heb ik ook gemist ;)
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 14:10:07 #236
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181597088
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:11 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

500m3 gas is moeilijk qua tvt...

500m3 gasverbruik => 500x8/1650=2,4=>3kW warmtepomp.
De meest kleine Panasonic WP met subsidie is Panasonic Mono-bloc H-Generation KIT-WH-MDC05H3E5-W 1-fase voor 4000,0
Doe daar 1000 euro leidingen+vervoer+installatie bij.

Zit je op 5000. Doe daar dan 1700 subsidie en je hebt voor 3300 een warmtepomp.

Maar 500*.61=300 euro per jaar. Tvt 11 jaar.

Met vastrecht is het al wat gunstiger 500 euro dat je per jaar kan besparen. Heb je het in 7 jaar eruit als je van gas los bent..

(Dan is het voor mijn buren verstandiger om over te stappen, met hun 3000m3 aan gasverbruik)
Nee dat bedoel ik niet, als je je verbruik weet terug te brengen tot 500m³ dan is dat vastrecht een fors deel van je kosten.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181597133
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 14:10 schreef Leandra het volgende:

[..]

Nee dat bedoel ik niet, als je je verbruik weet terug te brengen tot 500m³ dan is dat vastrecht een fors deel van je kosten.
Als je je verbruik weet terug te brengen naar 0m3, dan is vastrecht een nog forser deel ;)
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 14:16:02 #238
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181597204
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:38 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik vind een 7 jaar TVT heel netjes bij zo'n laag verbruik.
Daarbij spaar je bij het plaatsen van de warmtepomp ook weer een nieuwe CV-ketel uit, die vaak ook weer aan vervanging toe is. Al weet ik niet hoe oud de ketel van Leandra is.
Mijn ketel is een Atag Q-solar van 3 jaar oud, mijn verbruik ligt ook nog fors hoger dan 500m³ want een redelijk grote tweekapper uit 1971 met reguliere radiatoren en dubbelglas uit 1981, de spouwmuurisolatie is uit de jaren 70 (destijds nageïsoleerd) dus ook op dat front is er nog wel wat te winnen.
Het ging me er op dat moment eigenlijk meer om dat het bijna zonde is als je je verbruik weet terug te brengen tot 500m³ gas en dan niet helemaal gasloos kunt gaan, want bij 500m³ gas is het vastrecht al een fors deel van de kosten.

Maar goed, ik wil sowieso eerst uitbouwen, dan wordt de beglazing aan de zuidpui iig al anders en moeten we eens kijken of het glas boven en aan de noordkant vervangen ook zin heeft, daarbij is een uitbouw een mooi moment om de oude spouwmuurisolatie te vervangen voor nieuwe spouwmuurisolatie (nee, ik wil het oude UF-schuim niet aanvullen met modern UF-schuim met een hippere naam).

Maar.... als ik een combi met een warmtepomp kan maken die mijn gasverbruik dan nog verder beperkt dan lijkt me dat zeer aantrekkelijk.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 14:17:18 #239
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181597241
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 14:12 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Als je je verbruik weet terug te brengen naar 0m3, dan is vastrecht een nog forser deel ;)
Ja, logisch, maar dat kan volgens jou niet met mijn CV-ketel.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181597413
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 14:17 schreef Leandra het volgende:

[..]

Ja, logisch, maar dat kan volgens jou niet met mijn CV-ketel.
Het kan wel. Je kan niet direct een warmtepomp laten samenwerken met jouw cv-ketel en direct de warmtepomp aan de buffer koppelen. In de zin dat de CV-ketel automatisch in en uitschakelt in combi met warmtepomp. Of dat het CV-gedeelte helemaal weggehaald kan worden.

Maar je kan dit wel semi-automatisch laten gebeuren. Door een warmtepomp op de retourleiding van je cv aan te sluiten. De warmtepomp zal dan 99,99% van het werk van je cv-ketel wegnemen. Mits de cv-ketel dus op de temp van de warmtepomp ingesteld kan worden (35-45 graden).

Is dat een ideale situatie? Niet echt. Want je CV ketel zal misschien soms aanspringen. En je hebt dus nog steeds 2-jaarlijks onderhoud nodig, en je betaalt nog steeds vastrecht.

Maar het kan wel.
pi_181597567
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 14:25 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Het kan wel. Je kan niet direct een warmtepomp laten samenwerken met jouw cv-ketel en direct de warmtepomp aan de buffer koppelen. In de zin dat de CV-ketel automatisch in en uitschakelt in combi met warmtepomp. Of dat het CV-gedeelte helemaal weggehaald kan worden.

Maar je kan dit wel semi-automatisch laten gebeuren. Door een warmtepomp op de retourleiding van je cv aan te sluiten. De warmtepomp zal dan 99,99% van het werk van je cv-ketel wegnemen. Mits de cv-ketel dus op de temp van de warmtepomp ingesteld kan worden (35-45 graden).

Is dat een ideale situatie? Niet echt. Want je CV ketel zal misschien soms aanspringen. En je hebt dus nog steeds 2-jaarlijks onderhoud nodig, en je betaalt nog steeds vastrecht.

Maar het kan wel.
Ja, dat is dan wel wat zonde van de investering om het "half" te doen.

Misschien toch eerst maar rustig de uitbouw, glas en isolatie aanpakken, eens wat radiatoren vervangen door Jaga LTV convectoren (grootste die je kwijt kan en dan later nog voorzien van DBE zodra je op warmtepomp overgaat) of vloerverwarming (als dat er nog niet ligt) en dan over 5 of 10 jaar eens gaan kijken naar een warmtepomp.

Het kan ook allemaal in 1x maar dan schrijf je je CV wel wat vroeg af.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  vrijdag 31 augustus 2018 @ 17:30:02 #242
131591 Leandra
Is onmogelijk
pi_181601527
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 14:33 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ja, dat is dan wel wat zonde van de investering om het "half" te doen.

Misschien toch eerst maar rustig de uitbouw, glas en isolatie aanpakken, eens wat radiatoren vervangen door Jaga LTV convectoren (grootste die je kwijt kan en dan later nog voorzien van DBE zodra je op warmtepomp overgaat) of vloerverwarming (als dat er nog niet ligt) en dan over 5 of 10 jaar eens gaan kijken naar een warmtepomp.

Het kan ook allemaal in 1x maar dan schrijf je je CV wel wat vroeg af.
Ja, LTV radiatoren staan ook op het verlanglijstje.
Plus dat ik bij het deel van de uitbouw (en het deel van het huis waar die op zou aansluiten (keuken, eetkamer, hal) dan idd vloerverwarming wil, want dat is wel een kwestie van het in één keer goed doen idd.
Als ik de woonkamer (open verbinding met de eetkamer, maar ligt lager) dan van LTV radiatoren zou voorzien ben je alweer een eind verder.

Maar goed, eerst eens verbouwen en isolatie aanpakken en kijken waar we dan qua gasverbruik zitten.
Wullie bin KOEL © Soneal
Why be difficult when, with a bit of effort, you could be impossible?
pi_181607025
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 10:11 schreef athlonkmf het volgende:
500m3 gasverbruik => 500x8/1650=2,4=>3kW warmtepomp.
Kan je deze formule nader verklaren?

Ik heb ook 500m3 gasverbruik, (incl. koken en gaswasdroger) op basis van oppervlakte/isolatie wordt er bij mij een 8kW warmtepomp geplaatst.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181607518
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 21:27 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Kan je deze formule nader verklaren?

Ik heb ook 500m3 gasverbruik, (incl. koken en gaswasdroger) op basis van oppervlakte/isolatie wordt er bij mij een 8kW warmtepomp geplaatst.
quote:
@Koevlaas2 heeft een simpele formule om de grootte van de warmtepomp te bepalen. Deze formule lijkt aardig accuraat en geldt voor alleen verwarming ( continu stoken 24/7 stoken ) en dus niet voor SWW verbruik.

De formule is:
Aantal m3 gasverbruik per jaar x 8 KW warmte uit een m3 gas. Dit deel je door 1650 > Afronden naar boven.
1650 is vollasturen.

Deze formule is dus gebaseerd op jouw eigen verbruik. Kan natuurlijk zo zijn dat jij 18 graden prima vindt, en daarom 500m3 heb. Benodigd vermogen op basis van warmteverliesberekening is nauwkeuriger.
Maar op basis van jouw eigen manier van leven, zal je dus met een veel lagere capaciteit warmtepomp uit de voeten kunnen.
pi_181608276
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 21:41 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

[..]

1650 is vollasturen.

Deze formule is dus gebaseerd op jouw eigen verbruik. Kan natuurlijk zo zijn dat jij 18 graden prima vindt, en daarom 500m3 heb. Benodigd vermogen op basis van warmteverliesberekening is nauwkeuriger.
Maar op basis van jouw eigen manier van leven, zal je dus met een veel lagere capaciteit warmtepomp uit de voeten kunnen.
Ah, ok. Waarschijnlijk krijg ik dan een beetje overcapaciteit.

Ik begrijp uit jouw formule dat een wamtepomp 1650 uur per jaar vol aan staat?
Dan kan ik dus mijn mogelijke energieverbruik berekenen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181613513
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 augustus 2018 22:02 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Ah, ok. Waarschijnlijk krijg ik dan een beetje overcapaciteit.

Ik begrijp uit jouw formule dat een wamtepomp 1650 uur per jaar vol aan staat?
Dan kan ik dus mijn mogelijke energieverbruik berekenen.
1650uur per jaar gaat ie verwarmen. Maar op welk vermogen weet je niet.

Je verwacht verbruik kan je simpelweg stellen als 2x gasverbruik. Dus 1000kWh
pi_181616183
Oh, ik was wat negatiever.

Ik verbruik nu -1500kwh danzij zonnepanelen en dacht nu te gaan verbruiken. Mogelijk heb ik dus per ongeluk een nul-op-de-meter woning gebouwd. Ik wilde er nog wel een paar bijplaatsen.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181617199
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2018 09:20 schreef Speekselklier het volgende:
Oh, ik was wat negatiever.

Ik verbruik nu -1500kwh danzij zonnepanelen en dacht nu te gaan verbruiken. Mogelijk heb ik dus per ongeluk een nul-op-de-meter woning gebouwd. Ik wilde er nog wel een paar bijplaatsen.
Na 2020 zou het salderen stoppen, dan is het helemaal niet zo erg om 2-3x meer panelen te hebben dan je verbruik. Dan blijf je in ¤ wss nog onder nul.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181617474
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 september 2018 01:06 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

1650uur per jaar gaat ie verwarmen. Maar op welk vermogen weet je niet.

Je verwacht verbruik kan je simpelweg stellen als 2x gasverbruik. Dus 1000kWh
2-2,5 keer gasverbruik is inderdaad realistisch als elektraverbruik voor de warmtepomp.
pi_181617662
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 september 2018 11:17 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

2-2,5 keer gasverbruik is inderdaad realistisch als elektraverbruik voor de warmtepomp.
Klopt wel ongeveer.

1m3 aardgas bevat ongeveer net zoveel energie als 8kWh stroom.
1m3 aardgas zit op zo'n ¤0,65 en elektrisch rond de ¤0,22.
Gas is dus een factor 2,7 goedkoper dan elektrisch (!).

Dat verklaart al waarom elektrische kachel, vloerverwarming, of een "Ecoliner" met een COP van 1.0 veel duurder is dan verwarmen op aardgas.

Het rendement (COP) van een warmtepomp (gemiddelde over een jaar) ligt echter rond de 4 tot 4,5 en daar begin je te besparen, zo'n 30 tot 40% per jaar t.o.v. aardgas. Daarnaast kan je gasmeter de deur uit, dat scheelt vastrecht. Heb je zonnepanelen, dan heb je zowel qua terugleveren / salderen als eigen verbruik overdag ook nog wat rendement.

Met deze gegevens kan je het verbruik van elektrisch t.o.v. aardgas dus ook uitrekenen.

Verbruik je met je CV nu zo'n 1000m3 per jaar, dan is dat bij een COP van 1.0 zo'n 8000kWh per jaar. Dat deel je door het warmtepomp rendement van 4 en dan zit je op zo'n 2000kWh per jaar.

Dat rendement haal je overigens alleen als je met een goed lage aanvoertemperatuur kan werken. Heb je onder bemeten radiatoren, slechte isolatie of krap bemeten vloerverwarming dan is een COP van 3 realistischer.

[ Bericht 3% gewijzigd door MaGNeT op 01-09-2018 11:45:46 ]
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181624688
En voor je warm tapwater moet je ook rekening houden met een COP van ongeveer 3.
  zaterdag 1 september 2018 @ 17:50:37 #252
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181624783
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2018 11:29 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Klopt wel ongeveer.

1m3 aardgas bevat ongeveer net zoveel energie als 8kWh stroom.
1m3 aardgas zit op zo'n ¤0,65 en elektrisch rond de ¤0,22.
Gas is dus een factor 2,7 goedkoper dan elektrisch (!).

Dat verklaart al waarom elektrische kachel, vloerverwarming, of een "Ecoliner" met een COP van 1.0 veel duurder is dan verwarmen op aardgas.

Het rendement (COP) van een warmtepomp (gemiddelde over een jaar) ligt echter rond de 4 tot 4,5 en daar begin je te besparen, zo'n 30 tot 40% per jaar t.o.v. aardgas. Daarnaast kan je gasmeter de deur uit, dat scheelt vastrecht. Heb je zonnepanelen, dan heb je zowel qua terugleveren / salderen als eigen verbruik overdag ook nog wat rendement.

Met deze gegevens kan je het verbruik van elektrisch t.o.v. aardgas dus ook uitrekenen.

Verbruik je met je CV nu zo'n 1000m3 per jaar, dan is dat bij een COP van 1.0 zo'n 8000kWh per jaar. Dat deel je door het warmtepomp rendement van 4 en dan zit je op zo'n 2000kWh per jaar.

Dat rendement haal je overigens alleen als je met een goed lage aanvoertemperatuur kan werken. Heb je onder bemeten radiatoren, slechte isolatie of krap bemeten vloerverwarming dan is een COP van 3 realistischer.
Ideaal is dus een warmtepomp op gas
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181625426
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 september 2018 17:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ideaal is dus een warmtepomp op gas
Gewoon een aggregaat ombouwen naar aardgas, daar de stroom voor de warmtepomp mee produceren. Win-win.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
  zaterdag 1 september 2018 @ 18:26:39 #254
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_181625615
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2018 18:18 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Gewoon een aggregaat ombouwen naar aardgas, daar de stroom voor de warmtepomp mee produceren. Win-win.
Direct de warmtepomp mee aandrijven, en het koelwater ook gebruiken voor verwarming.
Warmte in het rookgas kan je ook nog gebruiken om de luchtintake te verwarmen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_181626455
quote:
0s.gif Op woensdag 22 augustus 2018 11:41 schreef sjorsie1982 het volgende:
lektrisch kacheltje voor de noodgevallen. Die kan je weken aan laten staan voor je netbeheerkosten voor gas....
Hoef niet eens, de meeste WP's hebben electrische bijverwarning.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181626767
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2018 19:14 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Hoef niet eens, de meeste WP's hebben electrische bijverwarning.
Klopt, desnoods hang je een 9kw 3-fase verwarmingselement in je buffervat, dan kom je een hele koude week wel mee door als je warmtepomp niet al te fors is bemeten :P

Die van mij heeft een 2kW verwarmingselement maar die is voor het warm water om deze eens in de week een keer over de 60 graden Celsius te krijgen ivm voorkomen van legionella.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181627496
vanwege de warme zomer heb ik mijn backupsystemen verantwoord:LL-warmtepompen (airco)
pi_181630862
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 september 2018 19:14 schreef Speekselklier het volgende:

[..]

Hoef niet eens, de meeste WP's hebben electrische bijverwarning.
Precies. 9kW continu vermogen en de mogelijkheid om de aanvoertemperatuur te verhogen tot 80 graden.

Het huis krijg je wel warm.

Voor de vastrecht kosten van gas kun je jaarlijks 1000 kWh elektriciteit kopen.
pi_181637069
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 september 2018 22:28 schreef Ivo1985 het volgende:

[..]

Precies. 9kW continu vermogen en de mogelijkheid om de aanvoertemperatuur te verhogen tot 80 graden.

Het huis krijg je wel warm.

Voor de vastrecht kosten van gas kun je jaarlijks 1000 kWh elektriciteit kopen.
Wat voor elektrische aansluiting heb je in huis? 9 Kw is 40 ampere. Ik heb een 40 ampere aansluting. Als ik dit dan moet verzwaren naar 3x25 betaal je toch ook een hoger vastrecht?

En dan wordt de besparing op vastrecht van de gas aansluiting een beetje teniet gedaan toch.

Verder heb ik ruim 1000 KW overproductie van mijn zonnepalelen. Ideaal dus voor een warmtepomp, maar in 2020 als het salderen wegvalt heb je daar helemaal niet zo veel meer aan.
pi_181637407
quote:
0s.gif Op zondag 2 september 2018 09:43 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Wat voor elektrische aansluiting heb je in huis? 9 Kw is 40 ampere. Ik heb een 40 ampere aansluting. Als ik dit dan moet verzwaren naar 3x25 betaal je toch ook een hoger vastrecht?

En dan wordt de besparing op vastrecht van de gas aansluiting een beetje teniet gedaan toch.

Verder heb ik ruim 1000 KW overproductie van mijn zonnepalelen. Ideaal dus voor een warmtepomp, maar in 2020 als het salderen wegvalt heb je daar helemaal niet zo veel meer aan.
1x25, 1x35, 1x40 en 3x25 vallen allemaal onder hetzelfde capaciteitstarief.
pi_181637558
quote:
0s.gif Op zondag 2 september 2018 10:05 schreef markje1 het volgende:

[..]

1x25, 1x35, 1x40 en 3x25 vallen allemaal onder hetzelfde capaciteitstarief.
Goed om te weten. Dat wist ik niet.
pi_181637607
quote:
0s.gif Op zondag 2 september 2018 09:43 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Wat voor elektrische aansluiting heb je in huis? 9 Kw is 40 ampere. Ik heb een 40 ampere aansluting. Als ik dit dan moet verzwaren naar 3x25 betaal je toch ook een hoger vastrecht?

En dan wordt de besparing op vastrecht van de gas aansluiting een beetje teniet gedaan toch.

Verder heb ik ruim 1000 KW overproductie van mijn zonnepalelen. Ideaal dus voor een warmtepomp, maar in 2020 als het salderen wegvalt heb je daar helemaal niet zo veel meer aan.
Dat wegvallen valt wel mee. Er zijn plannen (nog niet goedgekeurd) om het salderen in stappen te versoberen maar blijft voorlopig nog een regeling.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181638626
quote:
0s.gif Op zondag 2 september 2018 09:43 schreef Glider76 het volgende:

[..]

Verder heb ik ruim 1000 KW overproductie van mijn zonnepalelen. Ideaal dus voor een warmtepomp, maar in 2020 als het salderen wegvalt heb je daar helemaal niet zo veel meer aan.
De kunst is om tegen die tijd zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gaan gebruiken.
Makkelijker gezegd dan gedaan als je overdag voor een baas werkt maar:

- wasmachine
- wasdroger (liefst ook warmtepomp uitvoering)
- douchen
- afwasmachine
- auto opladen
- bier bijvullen in koelkast
- koken
- etc...

...zoveel mogelijk overdag doen, als de zon schijnt.

Dan gaat er zo min mogelijk via de meter retour naar het stroomnetwerk en gebruik je het maximaal zelf.

100% zal je nooit halen zonder thuis-batterij (en dat kan ook nog niet uit).

Omdat salderen vervalt heb ik juist extra panelen in de offerte op laten nemen, de TVT is wat langer maar het overschot dat ik terug lever is dan (naar verwachting) iig voldoende om m'n energierekening ook na salderen onder ¤0 te houden.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181639379
quote:
0s.gif Op zondag 2 september 2018 11:18 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

De kunst is om tegen die tijd zoveel mogelijk van je opgewekte stroom zelf te gaan gebruiken.
Makkelijker gezegd dan gedaan als je overdag voor een baas werkt maar:

- wasmachine
- wasdroger (liefst ook warmtepomp uitvoering)
- douchen
- afwasmachine
- auto opladen
- bier bijvullen in koelkast
- koken
- etc...

...zoveel mogelijk overdag doen, als de zon schijnt.

Dan gaat er zo min mogelijk via de meter retour naar het stroomnetwerk en gebruik je het maximaal zelf.

100% zal je nooit halen zonder thuis-batterij (en dat kan ook nog niet uit).

Omdat salderen vervalt heb ik juist extra panelen in de offerte op laten nemen, de TVT is wat langer maar het overschot dat ik terug lever is dan (naar verwachting) iig voldoende om m'n energierekening ook na salderen onder ¤0 te houden.
Inderdaad, nu wel eens aan gedacht om de vaatwasser en wasmachine uitgesteld te starten tot een tijd overdag. is iets wat je je aan moet leren.

Tegen die tijd gaat er hopelijk wel concurrentie komen wie het meeste betaald voor de terug geleverde kw's.
pi_181640981
Ik heb inderdaad gewoon een 3x25A aansluiting en dat kost niks extra. Afgezien van de eenmalige kosten voor de aanpassingen uiteraard.

Stel dat de elektrische bijverwarming in de warmtepomp aan staat, dan is er op elke fase nog ruim 2500W 'over' voor huishoudelijk gebruik. Naast het huis warm houden bij -20 kan ik dus ook rustig de was draaien, een ovenschotel bereiden en stofzuigen.

En mocht het toch teveel worden: mijn hoofdzekeringen zijn bij de aanpassing van de aansluiting uitgevoerd met automaten, dus ik kan bij uitval deze zelf weer inschakelen.
pi_181884295
Beste mensen

Heb dit topic met veel belangstelling gelezen en veel geleerd.

Wat ik mij afvroeg nu is of het mogelijk is om de uitgang van de afzuigkap kunnen aansluiten op de luchtinlaat van een warmteboiler. De afstand tussen uitlaat afzuigkap en inlaat warmtepompboiler zal ongeveer een 80 cm gaan bedragen. Komt nl aan de andere kant van de muur in de garage te staan.

De reden dat ik het zo wil doen is dat de afgezogen lucht relatief verl warmte zal bevatten agv koken. Het enige wat ik zo 123 als belemmering zie is dat de lucht wellicht vet kan bevatten. Dat vet zou dan mogelijkerwijs de werking van warmteboiler nadelig kunnen gaan beinvloeden.

Graag zie ik jullie reactie.
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181884539
Tip:
Haal je afzuigkap eens los en kijk hoe de afvoerbuis er van binnen uit ziet.

Het is niet de vraag of die vette kookdampen de warmtepomp negatief zullen beïnvloeden, maar wanneer.
pi_181884711
Ivo1985

Bedankt voor de reactie. Zal ik eens doen. Is zo'n filter van een warmtepompboiler te reinigen? Of is de vette lucht dusdanig schadelijk dat het einde oefening is?
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181885256
je hebt alleen warmere lucht als je kookt, dst is een paar minuten per dag. Ik zie het voordeel niet echt....
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181885751
@Speekselklier

Het klopt idd dat er maar ergens ongeveer 30 a 45 minuten per dag extra warme lucht met de afzuigkap tijdens het koken wordt afgevoerd. Maar daarnaast zo denk ik zal de warmtepompboiler de benodigde lucht dan via de afzuigkap aanzuigen. Waarbij er dan lucht op woonkamertemperatuur wordt afgezogen. Die lucht zal in de regel meer warmte bevatten dan de lucht in de garage. Waarbij komt dat er dan geen hak en breekwerk nodig is om de wpboiler op het afzuigsysteem van de woning aan te sluiten (de pijp van de afzuigkap gaat via de garage naar de uitlaat op het plattedak). Welk ik anders als bron aanvoer zou willen gebruiken. Dit vanuit de gedachte hoe warmer de lucht is die ik als bron gebruik hoe lager de kosten qua gebruik van de wpboiler.
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181886063
Het begin is er :)

AeyjN6e.jpg

De binnen-unit en het buffervat zijn aangesloten in de vrijstaande garage.
Het boilervat komt in de bijkeuken van de woning zodat ik er snel warm water uit de kraan komt.

De pomp zit aan de rechterzijde van het buffervat, staat dus niet op deze foto ;)

De garage heeft ook een kruipruimte dus we gaan gelijk onder de vloer met de buizen straks.
Loze leidingen naar de woning zijn al gelegd, dus van garage naar boilervat met voor-geïsoleerde buizen is geen probleem.

De buiten-unit hangt achter de garage, daar moeten nog leidingen en stroom heen, volgende week gaat de installateur verder.

Gisteren heeft hij o.a. de meterkast omgezet, er zijn "een paar" groepen bijgekomen voor 2x 3-fase omvormer, 3-fase warmtepomp, 3-fase inductie kookgroep, etc.

Ook meters voor de warmtepomp en de omvormers zodat opwekking / verbruik beter te monitoren is.

PPJQt04.jpg


Linksonder worden straks de kabels naar binnen geprikt voor de uitbreidingen, vandaar de leegte, het is nog niet helemaal af.

[ Bericht 9% gewijzigd door MaGNeT op 13-09-2018 20:46:52 ]
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181886241
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 20:21 schreef MaGNeT het volgende:
Het begin is er :)

[ afbeelding ]

knip
Das netjes, geen prutser. Mooie spirovent vuilafscheider en microontluchter. ^O^
Vakman pur sang
pi_181886329
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 20:29 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Das netjes, geen prutser. Mooie spirovent vuilafscheider en microontluchter. ^O^
Ja, hij is heel zorgvuldig in alles wat hij doet, of het nu om zonnepanelen leggen gaat, in de meterkast, ophangen van een convector of het aansluiten van de warmtepomp.

Hij heeft maar 1 probleem (wat iedere installateur op dit moment heeft); meer werk dan hij aankan, dus ga geen reclame voor hem maken haha.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181886455
Nog een foto van de rechterzijde met pomp:

SMUo2NI.jpg
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181886867
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 20:38 schreef MaGNeT het volgende:
Nog een foto van de rechterzijde met pomp:

[ afbeelding ]
Tja en toch zou ik nog een paar centjes investeren in Loxone miniserver. Aansluiten WP via modbus, Groepen en convectoren via air regelventielen (draadloos). Meters via m-bus, hoofdmeter via P1 uitgang. Omvormers kun je ook aansluiten.

Loxone gebruikt weerstations (online) waarmee je kunt anticiperen op stookgedrag.
Je kunt daar zelf zo de software voor schrijven, very simple.
(Nee heb geen aandelen ofzo)


Zoned-Heating-in-the-Loxone-Smart-Home.png
Vakman pur sang
pi_181886920
Dat ziet er idd tip top uit.
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181887090
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 20:54 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Tja en toch zou ik nog een paar centjes investeren in Loxone miniserver. Aansluiten WP via modbus, Groepen en convectoren via air regelventielen (draadloos). Meters via m-bus, hoofdmeter via P1 uitgang. Omvormers kun je ook aansluiten.

Loxone gebruikt weerstations (online) waarmee je kunt anticiperen op stookgedrag.
Je kunt daar zelf zo de software voor schrijven, very simple.
(Nee heb geen aandelen ofzo)


[ afbeelding ]
Ik ga het in de herfst nog wel eens bestuderen, voorlopig kom ik om in het werk, wil ook nog verhuizen binnenkort :P
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181887164
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 21:01 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Ik ga het in de herfst nog wel eens bestuderen, voorlopig kom ik om in het werk, wil ook nog verhuizen binnenkort :P
Jij werkt toch niet meer? :P

Maar inderdaad kun je altijd achteraf nog doen als je weet wat de installatie doet en wat beter kan.
Vakman pur sang
pi_181887221
quote:
1s.gif Op donderdag 13 september 2018 21:03 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

Jij werkt toch niet meer? :P

Maar inderdaad kun je altijd achteraf nog doen als je weet wat de installatie doet en wat beter kan.
Haha, ja, maar ben nog wel wat aan het klussen in de woning en help de installateur met wat aangeven van gereedschap en parts. Vind het ook wel erg interessant allemaal.

En ben ook nog met wat "tweaks" bezig; de omvormers komen op verticale profielen die zo'n 4cm dik zijn, iets los van de muur. Daar monteer ik dan een zelf-fabricaat op van een alu-plaat met per omvormer 2x 14cm fans zodat de warmte in 2 richtingen over het koellichaam van de omvormers wordt afgevoerd.
De fans zijn Arctic F14 TC modellen, die hebben temperatuursensor en draaien pas vanaf 35 graden celsius.

Is dat nodig? Nee... maar hou wel van wat modden en tweaken :P
Het voorkomt op warme dagen iig derating van de omvormers en hopelijk verlengt het ook de levensduur iets. En anders? Leuk geprobeerd ;)

[ Bericht 13% gewijzigd door MaGNeT op 13-09-2018 21:11:34 ]
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181891440
quote:
0s.gif Op donderdag 13 september 2018 20:07 schreef Ikweetsteedsminder het volgende:
@Speekselklier

Het klopt idd dat er maar ergens ongeveer 30 a 45 minuten per dag extra warme lucht met de afzuigkap tijdens het koken wordt afgevoerd. Maar daarnaast zo denk ik zal de warmtepompboiler de benodigde lucht dan via de afzuigkap aanzuigen. Waarbij er dan lucht op woonkamertemperatuur wordt afgezogen. Die lucht zal in de regel meer warmte bevatten dan de lucht in de garage.
ik wilde nog zeggen: en als je pech hebt zuig je ook nog alle warme lucht uit je woning...
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
  vrijdag 14 september 2018 @ 00:50:35 #281
73683 leolinedance
Voor Rood-Wit gezongen
pi_181891710
Ik heb interesse in een warmtepomp systeem. Door alles wat er te koop is weet ik eigenlijk niet precies waar te beginnen. Mijn woning (1995, vrijstaand, ca. 2200 m3 gas per jaar) zal mogelijk op bepaalde punten moeten worden aangepast, en er zal iets voor de warm water voorziening moeten komen. Ook wil ik een Honeywell EVO of gelijkwaardig systeem installeren.

Ik kan hier alles typen wat ik al uitgezocht heb, maar het feit is gewoon dat ik er niet helemaal uit ga komen alleen. Ik moet binnen enkele weken enkele nieuwe radiatoren hebben en die worden in ieder geval alvast LTV.

Kan ik iemand inhuren met veel verstand hiervan die mijn woning analyseert en bijvoorbeeld met 3 opties komt?
pi_181895024
Hier nog een paar foto's van de buiten-unit op de dag van de plaatsing achter de garage.

YlInQG5.jpg

SKxv2FO.jpg
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181896660
@Speekselklier

Het afzuigen van alle warmte uit de woning had ik niet direct voorzien. Dit omdat ik niet verwachtte dat een warmtepompboiler van 300L oid bij gewoon gebruik de hele dag zou draaien en/of een zo'n debiet aan lucht zou hebben dat dit een probleem zou kunnen worden.

Daarnaast wil ik het geheel combineren met CPC zonneboiler van 400 of 600 liter. Van waaruit de cv en sanitair ondersteunt zouden kunnen worden. Zodat de WP voor de cv en WPboiler het niet geheel alleen behoeven te doen. Hoop zo bijv te bewerkstelligen dat in de late lente ,zomer en vroege herfst de WPboiler eigenlijk niet of nauwelijks in actie behoeft te komen.

Mochten er reacties of opmerkingen zijn dan hoor ik die graag.
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181897315
Een wp-boiler met een cop van 4 haalt één deel warmte uit electriciteit en 4 uit de lucht. (je huis in jouw geval)
Die 200 liter water wordt dus voor 80% opgewarmt met energie uit je woonkamer.

In de zomer is het heerlijk denk ik.

ik zuig de lucht uit mijn schuur en blaas het naar buiten.
de schuur is een stuk kouder nu. dat wil je niet in je woonkamer.
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181897429
@Speekselklier

Bedankt voor je reactie. Dan is de conclusie denk ik simpel. Mooi lucht uit garage of buutenlucht laten aanzuigen. Al dan niet icm zonneboiler ondersteuning.

Was op het idee gekomen adhv opmerkingen/tekeningen in brochures etc waarbij de huisafzuiging als bron werd aangemerkt. Maar ben dus blij met je opmerking.
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181897596
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 11:52 schreef Ikweetsteedsminder het volgende:

Was op het idee gekomen adhv opmerkingen/tekeningen in brochures etc waarbij de huisafzuiging als bron werd aangemerkt. Maar ben dus blij met je opmerking.
die tekening meen ik ook gezien te hebben. Maar was dat geen wijnkelder of zo?

je zou wel kunnen ondrrzoeken of je met een klep of zo een deel van de lucht je huis in kan blazen. (in de zomer)
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181900806
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 08:54 schreef MaGNeT het volgende:
Hier nog een paar foto's van de buiten-unit op de dag van de plaatsing achter de garage.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ik blijf het maar eng vinden om 150kg schoon aan de haak zo aan de muur te zien hangen...
pi_181903112
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 15:35 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik blijf het maar eng vinden om 150kg schoon aan de haak zo aan de muur te zien hangen...
Menig Daalderop 80 en 120 liter hangt ook al tientallen jaren aan de muur.
pi_181903266
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 08:54 schreef MaGNeT het volgende:
Hier nog een paar foto's van de buiten-unit op de dag van de plaatsing achter de garage.

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
>:)

Ah Zubadan, Japans technisch hoogstandje, hoge COP/eer tot -15C.

Maar wat een kneiter aan de muur. Kon die niet ergens in de tuin, door zon grondleiding?
Vakman pur sang
pi_181903716
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 11:01 schreef Ikweetsteedsminder het volgende:
@Speekselklier

Het afzuigen van alle warmte uit de woning had ik niet direct voorzien. Dit omdat ik niet verwachtte dat een warmtepompboiler van 300L oid bij gewoon gebruik de hele dag zou draaien en/of een zo'n debiet aan lucht zou hebben dat dit een probleem zou kunnen worden.

Daarnaast wil ik het geheel combineren met CPC zonneboiler van 400 of 600 liter. Van waaruit de cv en sanitair ondersteunt zouden kunnen worden. Zodat de WP voor de cv en WPboiler het niet geheel alleen behoeven te doen. Hoop zo bijv te bewerkstelligen dat in de late lente ,zomer en vroege herfst de WPboiler eigenlijk niet of nauwelijks in actie behoeft te komen.

Mochten er reacties of opmerkingen zijn dan hoor ik die graag.
Nadeel van zonneboilers of heatpipes is dat je een teveel aan opgewekte warmte niet kan terugleveren. Ben je 3 weken op vakantie? Daar staat je boilervat dan, vol met heerlijk warm water...

Leg je op hetzelfde dakoppervlak (meer) zonnepanelen, dan kan je daar van lente tot herfst ook warm water mee maken en als het teveel is lever je je overschot aan stroom mooi terug of draai je er de afwasmachine op.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181903751
quote:
1s.gif Op vrijdag 14 september 2018 17:37 schreef Lospedrosa het volgende:

[..]

>:)

Ah Zubadan, Japans technisch hoogstandje, hoge COP/eer tot -15C.

Maar wat een kneiter aan de muur. Kon die niet ergens in de tuin, door zon grondleiding?
Het was mijn verzoek om de buitenunit daar te monteren ;)
Hij hangt daar mooi achter in de tuin, achter de garage. Zit nog een hout- / vuilcontainerhokje achter en dan wat bosjes van de gemeente. Heb geen achterburen dus hij hangt daar prima.

Het is wel een prachtig staaltje techniek inderdaad :) Begrijp niet dat er mensen voor een Nefit of Vaillant warmtepomp gaan als je Mitsubishi of Panasonic kan kopen.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181903793
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 15:35 schreef athlonkmf het volgende:

[..]

Ik blijf het maar eng vinden om 150kg schoon aan de haak zo aan de muur te zien hangen...
Ik ook :P Maar de steun moet het aankunnen, mocht het ooit gaan roesten dan heb je voor enkele tientjes weer een nieuwe steun dus dan laat ik 'm uiteraard wel vervangen.
“We build too many walls and not enough bridges” - Donald Trump
pi_181926098
@Magnet

Dat is 1 van de redennen dat ik ons dak vol wil leggen met 38 zonnepanalen van 310WP. Om van daaruit de Wp, Wp boiler en eigen verbruik voor zoveel als mogelijk af te dekken (en los vh gas te komen).

Bij een woning vrijstaand van 2007, met een gebruiksoppervlakte van 180 m2 en een gasverbruik van 1600kuub gezin 2 volwassennen 2 kinderen dacht ik aan wp van max 10kw voor verwarming, cpc wpboiler 300l en zonneboiler van 400l (voor cv en sanitair). Traditionele cv radiatoren eventueel uitgerust met speed comfort.

Alleen vind ik de keuze tussen monoblock en split lastig. Dus graag advies. Opmerkingen mbt andere ideeen van harte welkom.
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181938805
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 september 2018 20:40 schreef Ikweetsteedsminder het volgende:
Alleen vind ik de keuze tussen monoblock en split lastig. Dus graag advies. Opmerkingen mbt andere ideeen van harte welkom.
monoblock is efficienter en stiller
echter de monoblock is duurder, ook in gebruik ivm de pomp die aan moet staan ivm bevriezing.

Ik heb voor de monoblock gekozen omdat deze stiller is. Daarnaast heeft de monteur geen steg certificering nodig, waardoor ik het zelf kon installeren. De installatiekosten vind ik namelijk absurd en absurd ridicuul hoog. Ze laten het lijken alsof je een fusiereactor in je huis moet hebben, terwijl het gewoon een veredelde koelkast is.
pi_181938893
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 september 2018 18:00 schreef MaGNeT het volgende:

[..]

Nadeel van zonneboilers of heatpipes is dat je een teveel aan opgewekte warmte niet kan terugleveren. Ben je 3 weken op vakantie? Daar staat je boilervat dan, vol met heerlijk warm water...

Leg je op hetzelfde dakoppervlak (meer) zonnepanelen, dan kan je daar van lente tot herfst ook warm water mee maken en als het teveel is lever je je overschot aan stroom mooi terug of draai je er de afwasmachine op.
Klopt mijn zonneboiler staan praktisch altijd uit omdat het water dan al heet is of dat de zon niet sterk genoeg schijnt.
Ik vind het zonde van het geld en mijn zonneboiler beschouw ik als grote miskoop.
pi_181939238
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 12:34 schreef sjorsie1982 het volgende:

[..]

Klopt mijn zonneboiler staan praktisch altijd uit omdat het water dan al heet is of dat de zon niet sterk genoeg schijnt.
Ik vind het zonde van het geld en mijn zonneboiler beschouw ik als grote miskoop.
Ik heb hem 20 jaar op mijn dak gehad. Nog voor de zonnepanelen in waren. Flink gas mee bespaard, alleen de zon moet wel schijnen. Bij onvoldoende temperatuur liep het water via de ketel. Toen hij twee jaar geleden stuk ging ben ik op een warmtepomp boiler overgestapt.

ik vond het zeker geen miskoop omdat er toen geen alternatieven waren.

[ Bericht 1% gewijzigd door Speekselklier op 16-09-2018 12:55:02 ]
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
pi_181939499
@Sjorsie82

Bedankt voor de reactie. Zal het verhaal over de zonneboiler nogeens overdenken.

Mbt kosten de vragen wat is ongeveer het kosten verschil qua gebruik & onderhoud? En wat is het verschil in installatiekosten ongeveer geweest? Opzich technisch wel vaardig maar dit gaat qua vaardigheid en fysieke gezondheid mijn mogelijkheden te boven. Dus zal het moeten laten doen.

Wat was in jouw situatie de uitgangssituatie? Bestaande bouw radiatoren of nieuwbouw? Indien bestaand met radiatoren de radiatoren aangepast? Las eerder in dit topic dat mensen hun eigen oude radiatoren (van voor 2000) zonder wijziging hadden behouden. Ik weet niet of hier mensen zijn met ervaringen mbt Speed Comfort of gelijksoortige oplossingen?
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181939569
@speekselklier

Hoe groot is jouw warmtepompboiler qua inhoud en welk merk? Weet je toevallig ook hoeveel stroom deze verbruikt op jaarbasis?
Hoe meer ik leer, hoe minder ik weet!
pi_181939633
[edit] verkeerd gelezen
pi_181939688
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 13:01 schreef Ikweetsteedsminder het volgende:
@Sjorsie82

Bedankt voor de reactie. Zal het verhaal over de zonneboiler nogeens overdenken.

Mbt kosten de vragen wat is ongeveer het kosten verschil qua gebruik & onderhoud?
Onderhoud is voornamelijk schoonmaken, en dat kan je prima zelf doen
quote:
En wat is het verschil in installatiekosten ongeveer geweest?
Er is geen verschil, maar ik heb geen steg certificaat, dus mag ik een split niet installeren.
quote:
Opzich technisch wel vaardig maar dit gaat qua vaardigheid en fysieke gezondheid mijn mogelijkheden te boven. Dus zal het moeten laten doen.
Als je wat leidingen kan leggen, buigen, zagen, knelfittingen kan monteren en met een steeksleutel kan werken dan kan je het prima zelf.
quote:
Wat was in jouw situatie de uitgangssituatie? Bestaande bouw radiatoren of nieuwbouw? Indien bestaand met radiatoren de radiatoren aangepast? Las eerder in dit topic dat mensen hun eigen oude radiatoren (van voor 2000) zonder wijziging hadden behouden. Ik weet niet of hier mensen zijn met ervaringen mbt Speed Comfort of gelijksoortige oplossingen?
bestaande bouw, radiatoren uit jaren 60, 90/70 radiatoren. Ik heb niks aangepast.
pi_181939953
quote:
0s.gif Op zondag 16 september 2018 13:04 schreef Ikweetsteedsminder het volgende:
@speekselklier

Hoe groot is jouw warmtepompboiler qua inhoud en welk merk? Weet je toevallig ook hoeveel stroom deze verbruikt op jaarbasis?
dat is de maxicool BOILER-200LD, 200 liter
Deze had in het begin een enorme subsidie en heb hem zelf geplaatst. Ik was toen uiteindelijk iets van 300 euro kwijt voor de machine.

opwarmen doet hij 2-3x per dag een half uurtje naar 45 graden. Meestal na het douchen en nog een keer tussendoor ca 400w verbruikt hij dan. Ik zit onder de kwh per dag, in de winter zit ik op 1.5kwh per dag.

wekelijks wordt de ketel doorgestookt naar 65 graden ivm met salmonella. Dat regelt hij zelf, niet instelbaar, helaas doet ie dat snachts als de zonnepanelen slapen. Dan zit ik op een dagverbruik van 3kwh. Hij verbruikt dan 1700w.

ik kom dan op iets van 600kwh per jaar. Voor twee personen (douche met wtw, geen bad) en mijn wasmachine zit er ook op. Ik heb nog nooit een tekort aan water gehad. Na het douchen is hij nog lang niet leeg en na een half uurtje pruttelen weer op oorlogssterkte.

Hij maakt wel herrie. Ik zou hem niet in huis willen.

(aan een ander de eer een nieuwe topic te openen. ik zit op een tablet.)

[ Bericht 3% gewijzigd door Speekselklier op 16-09-2018 13:40:56 ]
Klier? Ik? Kijk lekker naar je zelf !
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue